Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 30.11.2010.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.11.2010 do 30.11.2010.


Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování

157/2003 Sb.

Oddíl 1 §1 §2 §3 §4 §5
Oddíl 2 - Zpracované ovoce §5a §6
Členění na skupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Technologické požadavky §10
Uvádění do oběhu §11
Oddíl 3 - Zpracovaná zelenina §12
Členění na skupiny §13
Označování §14
Požadavky na jakost §15
Technologické požadavky §16
Uvádění do oběhu §17
Oddíl 4 - Skořápkové plody §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21
Oddíl 5 - Houby §22
Členění na skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Oddíl 6 - Brambory a výrobky z nich §27
Členění na skupiny §28
Označování §29
Požadavky na jakost §30
Uvádění do oběhu §31
Přechodné ustanovení §32
Zrušovací ustanovení §33
Účinnost §34
Příloha č. 2 - Členění na skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 5 - Členění na skupiny
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 7 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení
Příloha č. 9 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 12 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 13 - Seznam volně rostoucích a pěstovaných jedlých hub určených k přímému prodeji nebo k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely
Příloha č. 14 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění výrobků z brambor na skupiny
č. 650/2004 Sb. - Čl. II
č. 291/2010 Sb. - Čl. III
č. 153/2013 Sb. - Čl. III
157
XXXXXXXX
xx dne 12. xxxxxx 2003,
kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx označování
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 písm. x), d), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx. x zákona x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx") xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x nich:
Xxxxx 1
§1
§1 (oddíl 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 291/2010 Xx.
§2
§2 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 291/2010 Sb.
§3
§3 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 291/2010 Xx.
§4
§4 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 291/2010 Xx.
§5
§5 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 291/2010 Sb.
Xxxxx 2
Xxxxxxxxxx xxxxx
§5x
Xxxxx xxxxx3a) zapracovává xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx3b) x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx ovoce.
§5x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 650/2004 Xx. s xxxxxxxxx xx 22.12.2004
Původní xxxxx - xxxxxxxx od 1.5.2004 xx 30.11.2010 (xx xxxxxx č. 291/2010 Xx.)
§6
Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxx - ovoce xxxx, xxxxxxx, zdravé, xxx známek xxxxxxx x xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, očištěné, zbavené xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx ovocem - xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx ovoce x xxxxx byla xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, který vede x zachování požadované xxxxxxx a zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx - tepelná xxxxxx xxxxxxxxxxx působení mikroorganismů xx výrobku xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx - ovoce x nálevem xxxx xxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních sladidel,4) xxxx a nezahuštěné xxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx - potravina xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, pulpy x xxxxx, xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x dřeně, xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x jedné xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxxx do vhodné xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, přičemž xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx plodů xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x kůry,
i) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel x šťávy, xxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodných xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx (jablek, hrušek, xxxxxxx), x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel nebo xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx polotuhé až xxxx konzistence x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx kašovité, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částmi xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxx xxxxx (bez xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx) propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx, x případným xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, konzervovaná xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxx nebo přidáním xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx uvedených xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxxxxx sušením xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) směsí sušeného xxxxx - různé xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx proslazeným (kandovaným xxxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
p) xxxxxx x lihu (xxxxxxx xxxxx) - xxxxxxxxx x čerstvého xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx rafinovaným xxxxx5) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx x přidanými xxxxxxxxxx sladidly, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) upraveným xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx - xxxxxxxxx x čerstvého xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx s případným xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx zeleniny xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, uzavřená xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k přímému xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx krémem - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx získaného x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx),
x) xxxxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxx zázvoru x čerstvém nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) ovocnou xxxxxxxx (xxxxxx) - xxxxx xxxx xxxxx, podle xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx, která xx xxxxxxx ovocem xxxxx, nebo hrubě xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx která xxxxxx xxxxxxxxxx na xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xxxxxxx pasírováním xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx potřeby zbaveného xxxx, xxxxxx, jader x xxxxx, xxxxx xxxx rozmělněna xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem x xx xxxxxx x xxxxxxx zpracování,
v) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx - xxxxx výluh x xxxxx, který x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx příměsmi - všechny xxxxxxxx xxxx látky, které xxxxxxxx x potravině,
x) xxxxxxx - xxxx xxxx xxxxx živočich xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
§7
Xxxxxxx xx xxxxxxx
V příloze č. 2 je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx skupiny.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 1.5.2004 xx 30.11.2010 (do xxxxxx x. 291/2010 Xx.)
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx x x xxxxxxxxxx xxxxxxx předpisu1) xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx ovoce x sestupném pořadí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx; u potravin xxxxxxxxxxxx x §6 xxxx. x), x), x), x) x x) x xxxxxxxxxx xx xxx xxxx xxxx xxxxx ovoce xxxx xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx nahrazen xxxxx "xxxx xxxxx" xxxx xxxxxxxx počtu xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) x xxxxx x xxxx (xxxxxxxx bowlí) xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), marmelád, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, klevel x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx v gramech, xxxxx bylo použito xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx výrobku,
e) x džemů, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového pyré, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx protlaků, xxxxxxxx xxxxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 g xxxxxxx, xxxxxxx uvedené xxxxx xxxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx při 20 oC x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx pyré, povidel, xxxxxx, přítomnost zbytkového xxxxx siřičitého, jestliže xxxx obsah ve xxxxxxx je xxxxx xxx 10 mg/kg,
g) x xxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nálevu xx 18 % xxxxx "x nízkým xxxxxxx xxxxx" nebo "xxx xxxxxxxxx cukru",
h) x xxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx 18 % xx xx 22 % xxxxxx "xxxxxxx",
x) x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx 22 % xxxxx "x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx".
(2) Xxxxxx xxxxxx hroznů révy xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".
(3) Xxxxxxxx xxxxxxx chlazené ovoce xx xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx označí
a) datem xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx "xxxxxxxx marmeláda" xxx xxxxxx pro xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx plodů, x výjimkou xxxxxx xxxxxxxx xxxxx krájené xxxx citrusů.
(5) X xxxxxxxxxxxx ovoce xxxxxxxx xxx xxxxxx pekařských xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx smí být x xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx "s xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "s xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx předpokladu, xx zpracované ovoce xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x §6 xxxx. x), g), h), x) x x) x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx podle tabulky 1 x příloze x. 4.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx v xxxxxxx x. 3.
§9
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxx uvedeny x příloze č. 4 xxxxxxxxx 1 x 2.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 xxxxxxxxx 3 xx 5.
(3) Xxxxx v xxxx (ovocná xxxxx) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 13 % objemových xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 18 % refraktometrické xxxxxx.
Původní znění - xxxxxxxx xx 1.5.2004 xx 30.11.2010 (xx xxxxxx č. 291/2010 Xx.)
§10
Xxxxxxxxxxxxx požadavky
(1) Minimální xxxxxxxxxx xxxxx ovoce x 1 kg xxxxxxxxx je xxxxxx x xxxxxxx č. 2.
(2) Při výrobě xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx a xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x nezahuštěného xxxxxxxx příslušného ovoce xxxx nezahuštěný protlak xxxx tvořit xxxx xxxxxxxx hmotnosti xxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxxx (Extra) x džem x xxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx proužky xxxx xx plátky.
(5) Xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) a xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx vodní, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxx.
(6) Xxx xxxxxx džemu x xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) x xxxxx, jahod, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx, rebarbory xxx xxxxxxxx červené xxxxxx šťávy.
(7) Xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.
(8) Xxxxx xxxxx pro xxxxxx xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx extraktů x xxxxx xx xxxxxxxx odečtením hmotnosti xxxx použité xxx xxxxxx xxxxxxx extraktů xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
(9) K xxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), rosolu a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xx xxx přidat xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx).
(10) X xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §6 xxxx. x), x), x), i) a x) xxx přidávat xxxxxxxx, víno, xxxxxxxx (xxxxxxxx) xxxx, ořechy, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, vanilin, vanilkové xxxxxxxx x xxx4) xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx náhradu přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x oleje xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(11) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(12) Ovocné xxxxxxxx xxxxxxxxxx x §6 xxxx. a), t), x) a x) xxxxx xxx zpracovány
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) sublimačním sušením (xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx), xxxx
x) zahušťováním xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(13) Xxxxxxx x xxxxx určené pro xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(14) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx v xxxxxx.
(15) U xxxxxxx xxxx xX dosahovat xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(16) Xxxxxx sušeného ovoce xxxx xxxxx xxxxxxx 70 %, u xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(17) Xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx mohou xxxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxxxxx.
(18) Xx-xx refraktometrická xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx) xxxxx xxx 70 %, xx xxxxx potravinu xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§11
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu nejvýše 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx se xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x vůněmi.
(3) Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx xx xxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Xxxxx 3
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
§12
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, bez známek xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx příměsí,
b) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x které xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, dresinků, xxxxxxxxx xxxxxx x zeleniny xxxxxxx xxxxxxxx,
c) xxxxxxxxxxxx zeleninou - xxxxxxx s xxxxxxx x neprodyšně uzavřeném xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninou xxxxxx xxxxxxxx - výrobek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx řídké až xxxxxxxx konzistence s xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx (xxx slupek, xxxxx) xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx kombinací xxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx - potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx přírodních sladidel xxxx sladidel,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvýšením xxxxxx xxxxxxxxx přírodních sladidel,
x) xxxxxxxxx v xxxx - zelenina xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) upravenou xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx x čerstvé xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx ve spotřebitelském xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
k) xxxxxxxxx x octu - xxxxxxxx zalitá xxxxxxx octem xxx, xxx xxxxxxxx koncentrace xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx.
§13
Členění xx xxxxxxx
V příloze č. 5 je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skupiny.

§14
Označování
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx vyhlášce x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx označí
a) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx zeleniny xxxxx §3 xxxx. x), xxxxx xxxx zahrnut x názvu xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx nálevu,
c) xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) u xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

1. datem xxxxxxxxxxxxx,

2. xxxxxxxx skladování.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení jsou xxxxxxx v příloze č. 8 xxxxxxx 1.
(3) Přípustné xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 8 xxxxxxx 2.
§15
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx uvedeny x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx uvedeny x příloze č. 7.
§16
Technologické xxxxxxxxx
(1) X xxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx, xxxxxxx pH xx xxxxx nebo xxxxx 4,0, se xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx na 80 xx 90 xX.
(2) X xxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx, xxxxxxx xX xx xxxxx xxx 4,0, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu spotřebitelského xxxxxx xxxxxxx na 121,1 xX xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx došlo x usmrcení vegetativních xxxxx mikroorganismů x xxxxxx xxxx.
§17
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx teplotě nejvýše 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %, x sušené xxxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(2) Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x přepravuje xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx pachy x xxxxxx; x výjimkou xxxxxx x proslazené xxxx xxxxxxxxx balené xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX do 5 oC.
Xxxxx 4
Xxxxxxxxxx xxxxx
§18
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx - xxxxx nebo xxxxxx semena xxxxxxx xxx xxxxxxx x) xx x), v xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxx vlašského a xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) mandlemi - jádra xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) kešu xxxxxx - semena xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx burskými xxxxxx - xxxxx xxxxx podzemnice xxxxxx,
x) xxxx ořechy - xxxxxx juvie xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx - plody xxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxxx xxxxxxxx pinie.
§19
Xxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 9.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx vyhlášce x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) se xxxxxxxxxx xxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, u kokosových xxxxxx x směsí xxxxxxxxxxxx plodů xxxxx xxxxxx podskupiny.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 10.
§21
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 11.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx uvedeny x příloze č. 12.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxx 5
Xxxxx
§22
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
x) xxxxxxx - xxxxx xxxxxxx plodnice xxxxxxx xxx xxxxxxx v příloze č. 13,
b) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxx xxxxxx v prostředí xxxxxxxxxx jejich výskytu, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx tři dny xxx dne sběru,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxx pěstováním v xxxxxxxxxx uměle xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx pět xxx xxx dne xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx - houby xxxxxxxx xxxxxxx, x nichž xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x jednotlivé xxxxx xxx jsou makroskopicky xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxx, zejména xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
f) xxxxxxxxx xxxxxxx z xxx - xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx.
§23
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
X příloze č. 14 xx uvedeno xxxxxxx xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx.
§24
Xxxxxxxxxx
Xxxxx údajů uvedených x zákoně a xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx xxxxxx
x) xxxxxxx houby volně xxxxxxxx a čerstvé xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxx přílohy č. 13 a xxxxx xxxxx,
b) xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxx xxx ode xxx xxxxx,
c) xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxx dnů ode xxx sběru,
d) xxxxxxxxx žampiony x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx z xxx x xxxxxxx výrobky x hub xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx podle přílohy č. 13.
§25
Xxxxxxxxx xx jakost
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxx pěstovaných xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx očištěné, bez xxxxxx příměsí x xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx být xxxxxxxxx nejvýše xxxxxx xxxxx, xxxxxxx však xxxx xxx xxxxxx x třenem. Xxxxxxx xxxxxxxx hub xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) X xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx perforace xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx otvory, x xxxxx poškození xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xx dvou xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx více xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxx.
(3) X sušených xxx xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx houby mají xxxx typickou xxx xxxxxx houby, jsou xxx cizích pachů x xxxxx, mají xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx houby a xxxx dostatečně vysušené, xxx xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx.
§26
Xxxxxxx xx oběhu
(1) Xxxxxxx xxxxx volně xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx od 0 xX do 10 xX, xxxxx x xxxxx vrstvě.
(2) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxx teplotách xx 0 oC xx 6 xX xxxxxx x xxxxxxxx x přímému prodeji xxxxxxx ve dvou xxxxxxxx; xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxx houby se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 65 %.
(4) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx nebo zabaleny xxx x prodyšné xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx 6
Xxxxxxxx x výrobky x xxxx
§27
Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) bramborami konzumními - xxxxx brambor xxxxx a xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx L.,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx úplné xxxxxxxx xxxx xx snadno xxxxxxxxxxxxxx slupkou xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pozdními - xxxxxxxx konzumní sklízené xx xxxxxxxx úplné xxxxxxxx hlíz x xxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx,
d) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx - brambory xxxxxxxx s průměrnou xxxxxx hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxxx větší, než xx xxxxxxxx šířka xxxxx,
e) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - xxxxxxxx x hlízami xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx - brambory s xxxxxxx xxxx dužniny,
x) varným xxxxx - označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx určuje vhodnost xxxxxxxxxxx užití,
x) xxxxxxxx hlízami - xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx povrchu xxxx x xxxxxxx xxxx způsobující xxxxxxxxxx xxxxxx použití, zejména xxxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx dužniny,
x) xxxxxxxx - xxxxx xxxxxx xxxxxx xx slupce hlízy, xxxxxxx zemina, xxxxxxx xxxxxx, xxx, kameny,
x) zelenými xxxxxxx - hlízy xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxx, které xxxxxxx xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x obecnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx 1/4 xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - poškození xxxx, xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx raných xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 3,5 xx x x xxxxxxxxxx brambor pozdních xxxxxxxx hlouběji xxx 5 xx xx xxxxxxx,
m) xxxxxxx x xxxxxxx - xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, xxxxxxx x sušením, xxx přímou spotřebu xxxx další xxxxxxxxxx xxxxxx.
§28
Xxxxxxx xx xxxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X příloze č. 15 xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x brambor na xxxxxxx.
§29
Označování
Xxxxx xxxxx uvedených x zákoně x xx xxxxxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx
a) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx názvem xxxxxxx x xxxxxxx; xxx dovozu xx xxxxxx x xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx typu xxxxxxxxx x příloze č. 16 tabulce 4,
x) u xxxxxxx xxxxxxxxxx raných xxxxxx barva xxxxxxx, xxxx hlíz a xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx názvem xxxxxxx.
§30
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx jednotné x nesmějí obsahovat xxxxxxx nad xxxxx xxxxxxxxxxx odchylek uvedených x příloze č. 16 x xxxxxxx 1.
(2) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxx, celé, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, bez vnějších x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx celkový vzhled, xxxx mít jakostní x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx hniloby, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx xxxxxxxx vybarvení, obecné x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx cizích pachů x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Hlízy brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxx vyvinutou xxxxxx xxxxxx, nesmí xxx xxxxxx delší xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, modré nebo xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx do xxxxxxx dužniny xxx 5 mm. Přípustné xxxxxxxx xxxx jakostně xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 16 x xxxxxxx 1.
(4) Xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx raných "drobných" xx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx kulovitého xxxx xxxxxxxx tvaru je xxxxxxx 28 xx.
(5) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx xxxxxxx konzumních xxxx uvedeny x příloze č. 16.
§31
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxx balením do xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx výrobky x xxxxxxx se xxxxxxx xx xxxxx pouze xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx do xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx.
§33
Zrušovací xxxxxxxxxx
Zrušuje xx:
1. Xxxxxxxx č. 332/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x o změně x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché skořápkové xxxxx, houby, brambory x xxxxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxx x. 92/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 332/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), d), x), x), x) a x) zákona č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx.
§34
Účinnost
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx Xxxxx republiky x Xxxxxxxx unii x xxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Palas x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx x. 1 xxxxxxx právním xxxxxxxxx x. 291/2010 Sb.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 1.5.2004 xx 30.6.2013 (xx xxxxxx x. 153/2013 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl ovoce x 1 kg xxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x x 1 xx xxxxxxxxx)

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxxxx

450


x xxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí a xxxxx

350


xx xxxxxxx

250


x kešu-jablka

230


z xxxxx xxxxxxx (maracuja)

80


Džemy

všeobecně

350


z xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého rybízu, xxxxxx a xxxxx

250


xx xxxxxxx

150


x xxxx-xxxxxx

160


x xxxxx xxxxxxx (maracuja)

60


Rosoly xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxxxx

450


x černého xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx

350


xx xxxxxxx

250


x xxxx-xxxxxx

230


x plodů xxxxxxx (maracuja)

80


Rosoly

všeobecně

350


z xxxxxxx xxxxxx, šípků, kdoulí, xxxxx

250


xx xxxxxxx

150


x xxxx-xxxxxx

160


x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

60


Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

200

x xxxx xxx. 75 x pocházející x xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

1700

x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx švestkovou xxxx, xxxxxxxxx lekvar a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx x jablek

2200

podíl ovocné xxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxx 75%

xxxxxxx x xxxxxx

3000


xxxxxxx x xxxxxx x jablek

3200

podíl xxxxxx xxxxxx x jablek xxxxxxx 30%

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

1500


x meruněk

730


z xxxxx

640


Xxxxxxxxx xxxx


380

xxxxx xxxxx xxxx xxx vnesen xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx




Xxxxxx xxxxx




Xxxxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxxxxx xxxxx




Xxxxx z xxxx (xxxxxx xxxxx)

x xxxxxxxxx xxxxx

220


xx xxxxxxxxx xxxxx

450


Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx




Xxxxxx



Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
 
do 50
&xxxx;
9,0
&xxxx;
51 xx 500
 
6,0
 
501 xx 1000
&xxxx;
5,0
&xxxx;
xxx 1000
&xxxx;
3,0
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 1.5.2004 xx 30.11.2010 (xx xxxxxx x. 291/2010 Xx.)
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, marmelády, klevely, xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx ovoce

Potravina

Refraktometrická xxxxxx (%)

Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%)

xxxxxxx

xxxxxxx 48

0,3 - 2,5

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 60


xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 60


xxxxxxxxx

xxxxxxx 60


xxxxxxx

xxxxxxx 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx protlaky

nejvýše 29

0,6 - 2,5

xxxxxxxxxx ovoce

nejméně 70

xxxxxxxx se
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí x klevel x xxxxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx cizí příměsi x xxxxxx x xxxxxxxxx (g)

do 500

501 - 1000

xxx 1000

přítomnost xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx částeček xxxxx x ploše xxx 5 mm2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx)

2

3

4

xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx jedné xxxxxxxx xxxxx (pouze xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)

1

2

3

xxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx pecky)

2

3

4
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 3
Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxx

xxxxx bez xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, x kompotů x xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, semen, x xxxxxxx z xxxxxxxx plodů xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ovoce, xxxxx xx po xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x sedimentu, x xxxxxxx z xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx x xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxx zrosolovatělý, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx mírně xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx
X) Xxxxxxxxx výskyt xxxxxxxx xx smyslových xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx zrosolovatění xxxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx x stopek x xxxxxxx z xxxxxxxxxxxx ovoce,
c) nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x nálevu x xxxxxxx z hroznů xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx slupky a xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x peckového xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, ryngle, xxxxxxxxx, xxxxx),
x) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx všech xxxxx x obalu x broskvového kompotu,
g) xxxxx xxxxxxxxx slupka x xxxxxxxxxxx kompotu,
h) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nevyzrálých x xxxxxxx z xxxxxxx x dřínků.
i) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nepravidelné x nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx u kompotu x plodů dělených,
j) xxxxxxx 300 mg/kg xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxx xx některém x xxxxxxxxx druhů xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % povrchu všech xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx cizích x nežádoucích příměsí x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxx:

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx příměsi x xxxxxx x xxxxxxxxx (g)

do 500

501 - 1000

nad 1000

xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx

5

7

10

xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plodů u xxxxxxx x xxxxx

5

7

10
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx stopek, xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxxxxxx, x peckami xxxx xxx pecek, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxx xxxx dělené xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Členění na xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx v xxxx
&xxxx;
xxxxxxxx x octu
 
zelenina xxxxxxxx konzervována
 
upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx v xxxxx

Příloha x. 6 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx x konzervovaných zeleninových xxxxxxx všeobecně činí xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx vzorku xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
1. Xxxxxxxx výrobku, určená xxxx xxxxx kyseliny xxxxxx xx sterilovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, je xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx hrášek xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) zelenina
1. xX xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4.1.
2. Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx obsahuje xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, nejvýše 0,6 % (kysané) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, kde byl xxxxxx xxxx než xxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx xxxxx obsahovat xxx xxxxxxxxx xxxxxx (křís) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx kysané zelí xxxxxxxx nejvýše 2,2 % soli.
D) Chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx zelenina
1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx cibule xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxx zeleninových xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxx xxxxx xxxxxxx sušených xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % hmotnostních xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Zeleninové xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % sušiny, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx obsah xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx protlaku 55 %.
3. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx vodou na xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx více xxx 60 mg/kg xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot.
4. X xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx nejméně 7 % xxxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
5. U xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx x refraktometrickou xxxxxxx xxxxxxx 30 %, xxxx činit xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
6. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 10,0 % soli.
7. Xxxxxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx 1. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické sušiny xxxxxxx rajčatovou surovinou.
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
10. Xxxxxxxxx xxxx zahuštěná xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxx “Xxxxx”, “Extra”, “Xxxxxxx”
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%)
 
nejméně 12,0
&xxxx;
xxxxxxx 30,0
&xxxx;
8,0 - 24,0
&xxxx;
xxxxxxx 24,0
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx (%)
&xxxx;
xxxxxxx 2,2
 
nejvýše 2,2
&xxxx;
xxxxxxxxxxx se
 
nestanovuje xx
&xxxx;
xxxxx xxxx (%)
&xxxx;
xxxxxxx 3,5
&xxxx;
xxxxxxx 3,5
&xxxx;
xxxxxxx 10,0*)
&xxxx;
xxxxxxx 10,0*)
&xxxx;
xxxxxx xxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx octová (%)
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
&xxxx;
xxxxxxx 0,2
&xxxx;
xxxxxxx 0,2
Xxxx.:*) Xxxxx xxxx xxxx xxx zjištěn xxxxx u xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, rajčatové výrobky xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x vzhled
 
sterilovaná zelenina xxxx všeobecně
 
Zelenina xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxx, velikostně xxxxxxxxx, x tvarovými x xxxxxxxxxxxx odchylkami xxxxxxx 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx rostlinného původu xxxxx koření, xxxxxx xxxxxx jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxx, nálev xxxx, opalizující xx xxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx všeobecně
 
zelenina zdravá, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx, x feferonů xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 xx nejvýše 5 %, u xxxxxxxxxxxxx zelí řezy x xxxx do 5 xx, xxxx xxxx xxxxx narůžovělé, xxx řezů košťálů x vrcholových xxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx xxxxxxx xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx slupkou xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx xxxxx x cizích xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx buď xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x zeleniny nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, nálev xxxx až xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx protlakem
 
Okurky xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx x obalu xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejmenší x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx, průměr xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx překročit průměr xxxx nejmenšího x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, xxxxxx, xxxxxxx, u xxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx obalu
 
sterilovaný xxxxxx
&xxxx;
xxxx v xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx 80 % hmotnostních xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x neodloučenou xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx původu, konzistence xxxxx xx xxxxxx, x obalu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx škrobů x xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx /*, nezakřivené, xxxxxxx, xxxxxx x mléčné xxxxxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx, bez mechanického xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx změn, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, barevně xxxxxxxxx a xxx xxxxxxx x tmavých xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, x obalu xxxxxxxxxx vyrovnané, řez xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (z xxxx xxxxxxx jedna xxxxxxxx xxxx tvořit xxxxxxxxx xxxxxxxxx x škůdci) x nejvýše 5 % lusků vláknitých, xxxxx čirý až xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, homogenní, jemná, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx přísad (zeleniny), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx černých xxxxxx x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plody, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Povolené xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na sterilované xxxxxx xxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx)
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (v xxxxxx)
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
2
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
2
&xxxx;
xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
7
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx odchylky
 
Maximální xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx
&xxxx;
2
&xxxx;
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx xxxx
&xxxx;
5
&xxxx;
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx skvrnitá, odbarvená, xxxxxxx xxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxx, zlomky xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx
&xxxx;
12
&xxxx;
xxxx rostlinný xxxxxxxx
&xxxx;
0,5 (ne xxxx xxx 12 xx2 xxxxxx)
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx x hmotnosti (x)
&xxxx;
xx 500
&xxxx;
501 - 1000
&xxxx;
xxx 1000
&xxxx;
xxxx rostlinný xxxxxxxx
&xxxx;
5
&xxxx;
5
&xxxx;
10
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx
&xxxx;
10
&xxxx;
15
&xxxx;
25
Xxxxxxx 5
Xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
Xxxx x xxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx mrtvých xxxxxxxxxxx škůdců v xxxxxxxxxx xxxxxx jejich xxxxxx, s ojedinělým xxxxxxxx xxxxxxxxxxx organických xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x nevyzrálých xxxxx xxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx prachem
 
odpovídající xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx poškození xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx pro daný xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx rozsah (x)
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
&xxxx;
xx 50
&xxxx;
9,0
&xxxx;
51 xx 500
&xxxx;
6,0
&xxxx;
501 xx 1000
 
5,0
 
nad 1000
&xxxx;
3,0
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxxx hmotnostních podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx salátů x xxxxx
&xxxx;
Xxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
&xxxx;
xx 3,0 do 5,0
 
od - 2,0 xx + 2,0
&xxxx;
xx 5,0 xx 10,0
 
od - 4,0 xx + 4,0
&xxxx;
xx 10,0 do 15,0
&xxxx;
xx - 7,0 xx + 7,0
&xxxx;
xxx 15,0
&xxxx;
xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Členění na xxxxxxx x podskupiny
 
Druh
 
Skupina
 
Podskupina
 
skořápkové xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx ořechy
 
jádra
 
lískové xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx pražené
 
loupané xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx solené
 
para xxxxxx
&xxxx;
xx skořápce
 
jádra
 
kokosové xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx strouhaný
 
piniové xxxxxx
&xxxx;
xxxxx

Příloha č. 10 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky spotřebitelského xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
 
do 100
&xxxx;
- 5
&xxxx;
101 - 250
&xxxx;
- 3
&xxxx;
251 - 500
&xxxx;
- 2
&xxxx;
501 x výše
 
- 1

Příloha x. 11 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
xxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
5,0
&xxxx;
0,1
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
6,0
&xxxx;
0,05
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
6,5
&xxxx;
0,1
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
7,0
&xxxx;
0,3
&xxxx;
xxxxxxx nebo burské xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
10,0
&xxxx;
6,5
&xxxx;
0,5
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxx pražené
 
 
4,0
 
0,5
 
 
loupané xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
5,0
&xxxx;
0,5
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
5,0
&xxxx;
0,5
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xx xxxxxxxx
&xxxx;
14,0
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxx se
 
 
jádra
 
 
10,0
 
0,5
 
kokosové xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxxx
&xxxx;
47
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
3,0
&xxxx;
xxxxxxxxxx se
 
piniové xxxxxx
&xxxx;
xxxxx (xxxxxx)
&xxxx;
&xxxx;
6,0
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
Xxxx x xxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, vyvinuté, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku
 
osemení xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx až xxxxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx natrpklá až xxxxx nahořklá
 
lískové xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx celistvé, omezeně xxxxxxxxxx poškozené
 
světle xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx x xxxxxxxxxx odstínem
 
oříšková, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx, vejčité
 
žlutá až xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxx, xxxxx rohlíčkovitého xxxxx xxxx ledvinkovitého xxxxx, xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xx xxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxx burské xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, jádro xxx osemení, xxxxx xx mastné xx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx bílé xx xxxxx nažloutlé
 
nasládlá, výrazně xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx tvrdá, xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxx strouhaný
 
strouhaný, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxx xx slabě xxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx pro výrobek, xxx xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx vláknitá, xxxxx xxxxx, s xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - klíčními xxxx, xx xxxxxxxx xx na vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx pletivo (xxxxxxxxx), xxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 cm
 
skořápka xxxxx xx tmavě xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx, mírně nasládlá, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí
 
piniové xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxx až xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx nasládlá

Xxxxxxx x. 13 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx zpracování xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
X. Xxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx)
2. Xxxx obecný (Morchella xxxxxxxxx)
3. Xxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxx)
4. Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx crispa)
5. Xxxxxxx žlutá (Ramaria xxxxx) - jen xxxxx plodnice
6. Lišák xxxxxxxxxx - (Xxxxxx xxxxxxxx)
7. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx cibarius)
8. Xxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
9. Xxxxxxx trubkovitý (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx)
10. Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx ovinus) - xxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
11. Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
12. Xxxxxx šupinatý (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx mladé xxxxxxxx, xxxxx pro průmyslové xxxxxxxxxx
13. Xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx cavipes)
14. Xxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxx)
15. Xxxx xxxxxxxx (Boletus xxxxxxxxxx)
16. Xxxx koloděj (Xxxxxxx luridus)
17. Hřib xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
18. Xxxx smrkový (Xxxxxxx xxxxxx)
19. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx)
20. Xxxx xxxxxxxx (Boletus subtomentosus)
21. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx variegatus)
22. Klouzek xxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx) - jen xxxxx xxxxxxxx
23. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx) - xxx mladé plodnice
24. Xxxxxxx obecný (Suillus xxxxxx)
25. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx)
26. Xxxxxxx xxxxxx (Suillus granulatus)
27. Xxxxxxx slizký (Suillus xxxxxxxxxxxxx)
28. Kozák xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx)
29. Kozák xxxxxxx (Xxxxxxx (Xxxxxxxx) xxxxxxx)
30. Xxxxxxxx březový (Xxxxxxx (Xxxxxxxx) versipelle)
31. Xxxxxxxx xxxxxxx (Boletus xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
32. Xxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) - xxx xxxxx plodnice
33. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx
34. Xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx)
35. Xxxxxxx fialová (Xxxxxxx xxxx)
36. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
37. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx)
38. Xxxxx ústřičná (Pleurotus xxxxxxxxx)
39. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx pulmonarius)
40. Xxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx decastes)
41. Xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx)
42. Xxxxx xxxxx/xxxxxx (Xxxxxxxxx deliciosus xxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxx)
43. Ryzec xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
44. Xxxxxx xxxxxxx (Gomphidius xxxxxxxxxx)
45. Xxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx)
46. Špička xxxxxx (Xxxxxxxxx oreades)
47. Xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx) - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
48. Xxxxxxxx mlženka (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxxxx plodnice
49. Xxxxxxx xxxxxxxx (Agaricus xxxxxxxxx) - xxx pro xxxxxxxxxx zpracování
50. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx bitorquis) - jen xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
51. Žampion xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
52. Xxxxxxx xxxxx (Aqaricus xxxxxxxxxx) - xxx xxx xxxxxxxxxx zpracování
53. Žampion xxxxx (Aqaricus xxxxxxxxxx) - xxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
54. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx Boletus pinicola) - xxxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxx pouze x xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravinářským účelům
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx)
2. Xxxxxxxxx černající (Xxxxxxx xxxxxxxxx)
3. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Russula mustelina)
4. Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx)
5. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Russula xxxxxxxxx)
7. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Russula xxxxxxxx)
8. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxx)
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Russula xxxxxx)
X. Xxxxx xxxxxxxxx
1. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis)
2. Xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx)
3. Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx ostreatus)
4. Hlíva xxxxxxxxx (Pleurotus cornucopiae)
5. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Xxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx eryngii)
7. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx)
8. Xxxxxxxx obrovská xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx)
9. Xxxxxxxxx sametonohá (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx)
10. Polnička topolová (Xxxxxxxx xxxxxxxx)
11. Xxxxxxxxxxx xxxxx - Xxxx-xx-xx (Xxxxxxxx xxxxxx)
12. Opěnka xxxxxxx (Kuehneromyces mutabilis)
13. Xxxxxx xxxxxxx (Volvariella xxxxxxxx)
14. Xxxx Jidášovo (Xxxxxxxx xxxxxxxx judae)
15. Xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx)
16. Líhovec xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
17. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx)
18. Xxxxxxxx lupenitý (Xxxxxxx xxxxxxxx)
19. Xxxxxxxxx ježatý (Xxxxxxxx xxxxxxxxx)
20. Žampion xxxx (Xxxxxxxx arvensis)
21. Xxxxx citronová (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx)
22. Hlíva růžová (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxx č. 14 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx houby xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx x xxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx x xxx
&xxxx;
xxxxxxxxx z xxx
&xxxx;
xxxxx x xxxxxx x hub
 
houbové xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx x xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané
 
brambory xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx konzumní sušené
 
bramborová xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené
 
bramborové lupínky xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx předsmažené*
 
bramborové xxxxxx xxxxxxxxxxx*
&xxxx;
xxxxxxxxxx krokety xxxxxxxxxxx*
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx
*) xxxxxxxxx se xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx x. 16 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx u xxxxxxxxxx brambor
 
Ukazatel
 
Brambory konzumní xxxx celkem xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx konzumní xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % hmotnosti
 
nárůstky, xxxxxxxxxxxx rozprasky, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, požerky
 
nad 3,5 xx
&xxxx;
xxx 5 xx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx 3,5 xx
&xxxx;
xxx 3,5 mm
 
zhojené xxxxxxxxx
&xxxx;
-
&xxxx;
xxx 5 mm
 
skvrny xxx xxxxxxx
&xxxx;
-
&xxxx;
xxx 5 xx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx hlízy
 
jakékoliv
 
jakékoliv
 
rzivost, xxxxxx x jiné xxxxxxx xxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx hlízy
 
-
 
delší xxx 3 xx
&xxxx;
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx 1/4 povrchu, xxx xx 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx 1/4 xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx x/xxxx xx xxxxxxxx x 1 % xxxx v xxxxx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx x/xxxx více než 1 xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx a měkká xxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % x xxxxx 4 % tolerance
 
max. 1 % x xxxxx 6 % tolerance
 
plíseň xxxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % v xxxxx 6 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx zemina, cizí xxxxxx)
&xxxx;
xx 1 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx)
&xxxx;
xxxx xxxxxx nebo xxxxxx, než je xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx choroby
 
nepovoluje xx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
Xxxxxxx 2
Přípustné odchylky xx xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxx velkosti xxxx (xx)
&xxxx;
% hmotnosti xxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxx
&xxxx;
xxxxx xxx 28
&xxxx;
3
&xxxx;
x xxxx menší xxx 22
&xxxx;
0
&xxxx;
xxxx “xxxxxx”
&xxxx;
xxxxx xxx 17 - xxxx xxxxx než 28
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxx 28
 
3
Tabulka 3 - xxxxxxx
Xxxxxxx 4
Xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxx varných xxxx*)
&xxxx;
Xxxxx xxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
X
&xxxx;
xxxxx, nerozvařivá, xxxxxxxx
&xxxx;
xx xxxxxx, jako příloha
 
B
 
polopevná, xxxxxxxxxx, nerozvařivá nebo xxxxx rozvařivá
 
pro přípravu xxxxx xxxxx xxxxx, xxxx příloha
 
C
 
měkká, xxxxxx, xxxxxxx rozvařivá
 
především pro xxxxxxxx těst a xxxx
*) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx přiřadit x xxxxxxxxx varných typů. Xxxxxxxxxx se mohou xxxxx sousedící xxxxx xxxx.
Xxxxxxx č. 17 k vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx x. 17 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 650/2004 Xx.
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx a uvedené xx xxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx dosavadních xxxxxxxx předpisů.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 650/2004 Xx. x xxxxxxxxx xx 22.12.2004
Xx. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
Čl. XXX vložen xxxxxxx xxxxxxxxx č. 291/2010 Xx. x účinností xx 1.12.2010
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx oběhu xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx dosavadních xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 153/2013 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.7.2013

Informace
Právní xxxxxxx x. 157/2003 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx x přistoupení XX x XX (1.5.2004).
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx uskutečněné právním xxxxxxxxx x.:
650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, zpracované xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx skořápkové xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx z xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx
x účinností xx 22.12.2004
291/2010 Xx., kterým xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, brambory a xxxxxxx x nich, xxxxx x další xxxxxxx jejich xxxxxxxxxx, xx znění vyhlášky x. 650/2004 Xx.
x xxxxxxxxx xx 1.12.2010
153/2013 Xx., kterým se xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.7.2013
a xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxx v xxxxxx x. 50/2004 Xx.
Xxxxxx xxxxxxx č. 157/2003 Xx. xxx xxxxxx právním xxxxxxxxx č. 397/2021 Sb. x účinností xx 1.1.2022.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Vyhláška č. 324/1997 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin a xxxxxxxxxx výrobků, x xxxxxxxxx odchylce xx xxxxx x množství xxxxxxx označeného xxxxxxxx "x", ve znění xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.
2) Xxxxxxxxx:
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/2396/ES xx 7. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví obchodní xxxxx xxx xxx x které xxxxxxx xxxxxxxx x. 89/1076/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1799/ES z 12. xxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2002/453/XX, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx č. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1619/XX ze 6. xxxxx 2001, kterým xx stanoví xxxxxxxx xxxxx pro jablka x xxxxxx a xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1615/ES ze 7. srpna 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 97/1093/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1543/ES x 27. července 2001, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx, xxxxxxx kadeřavou xxxxx a eskariol x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 88/79/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1508/ES x 24. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 83/2213/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1135/ES x 8. xxxxxx 2001, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxx na trh x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 97/659/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/912/ES x 10. xxxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx norma xxx xxxxxxxx lusky.
Nařízení Xxxxxx č. 2000/851/ES x 27. xxxxx 2000, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx x xxxxx zrušuje xxxxxxxx x. 91/1108/XXX x xxxxxxxx č. 98/1010/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2000/790/ES xx 14. xxxxx 2000, xxxxxx xx xxxxxxx obchodní xxxxx xxx rajčata a xxxxx xxxxxxx nařízení x. 83/78/EHS.
Nařízení Komise č. 2002/2137/ES z 29. xxxxxxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxx se xxxx nařízení č. 1999/2789/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2561/ES x 3. xxxxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2001/532/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2377/ES x 9. xxxxxxxxx 1999, kterým xx xxxxxxx obchodní xxxxx xxx chřest.
Nařízení Xxxxxx č. 1999/2335/ES x 3. xxxxxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx norma pro xxxxxxx a nektarinky x xxxxx zrušuje xxxxxxxx x. 90/3596/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1257/ES x 17. xxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2000/2706/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1168/ES x 3. června 1999, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx švestky, xx xxxxx nařízení č. 2000/848/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/730/ES xx 7. dubna 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxx a xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1998/963/ES ze 7. xxxxxx 1998, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx normy pro xxxxxx x xxxxxxxx, xx znění nařízení x. 2001/1135/XX a xxxxxxxx x. 1999/2551/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/2288/ES x 18. listopadu 1997, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx nařízení x. 10/65/XXX.
Xxxxxxxx Komise č. 1997/1093/ES x 16. xxxxxx 1997, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2001/1615/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/831/ES ze 7. xxxxxx 1997, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro avokádo, xx znění xxxxxxxx x. 1999/1167/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1994/2257/ES xx 16. xxxx 1994, kterým xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx pro banány, xx xxxxx xxxxxxxx x. 1996/1135/XX x xxxxxxxx x. 1997/386/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1990/410/EHS ze 16. února 1990, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx pro xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 1992/305/XXX x xxxxxxxx č. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1987/1677/XXX x 15. xxxxxx 1988, xxxxxx xx stanoví norma xxxxxxx xxx xxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1987/1591/ES x 5. xxxxxx 1987, kterým xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx pro xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, kapustu xxxxxxxxxx, xxxxx řapíkatý, xxxxxx x xxx xxxxxxx, xx znění nařízení x. 2000/1135/XX, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX, xxxxxxxx x. 1997/888/ES a xxxxxxxx č. 1991/1168/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1987/899/EHS x 30. března 1987, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx x jahody, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2002/843/ES, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX x xxxxxxxx x. 1997/888/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1983/2213/EHS x 28. xxxxxxxx 1983, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2001/1508/XX, nařízení x. 1987/1654/XXX, nařízení x. 1991/1872/EHS, xxxxxxxx x. 1991/3439/XXX, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX, nařízení x. 1997/888/XX a xxxxxxxx č. 1997/2390/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1981/1292/EHS x 12. května 1981, xxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxx, xxxxx a xxxxxx, ve znění xxxxxxxx x. 2001/1135/XX x xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1455/ES x 1. xxxxxxxx 1999, xxxxxx se xxxxxxx obchodní xxxxx xxx papriku xxxxxxxxxxx.
3) Xxxxxxxxx:
XXX 46&xxxx;3010 Ovoce xxxxxxx. Xxxxxxx ovoce.
XXX 46 3022 Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
ČSN 46 3023 Xxxxxx x xxxxx.
XXX 46&xxxx;3030 Xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx.
XXX 46&xxxx;3032 Xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3033 Xxxxxx.
XXX 46 3050 Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3051 Xxxxxxx jedlé.
XXX 46&xxxx;3060 Čerstvé xxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx x ananas.
XXX 46&xxxx;3063 Fíky xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3064 Xxxxxxx jižní plody. Xxxxxxx plody xxxxx x xxxxxxxx (xxxxx).
XXX 46&xxxx;3065 Xxxxxxx xxxxx xxxxx. Ostatní xxxxx xxxxx x xxxxxxxx (karambola, papája).
XXX 46&xxxx;3066 Xxxxx.
XXX 46&xxxx;3069 Xxxxx.
XXX 46&xxxx;3085 Xxxxxxxx xxxxxx čerstvé.
XXX 46&xxxx;3110 Zelenina čerstvá. Xxxxxxxxx zelenina.
XXX 46&xxxx;3111 Xxxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3120 Zelenina xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3122 Xxxx.
ČSN 46&xxxx;3123 Ředkvička.
ČSN 46&xxxx;3124 Xxxxx xxxxx.
XXX 46&xxxx;3130 Zelenina xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3135 Xxxxxxxxx xxxx.
XXX 46&xxxx;3136 Xxxxx.
ČSN 46&xxxx;3142 Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
XXX 46&xxxx;3150 Zelenina xxxxxxx. Xxxxxxx zelenina.
XXX 46 3151 Xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3152 Xxxxx.
XXX 46&xxxx;3160 Zelenina xxxxxxx. Cibulová xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3172 Kopr.
XXX 46&xxxx;3173 Xxxxxx xxxxxx.
3x) Xx xxxxxx xx základě x x mezích xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx zapracovat xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3x) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x směsi kakaa x cukrem, xxxxxxxx x čokoládové bonbony.
5) Xxxxx č. 61/1997 Sb., o xxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxx x. 455/1991 Xx., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx, x zákona Xxxxx xxxxxxx xxxx x. 587/1992 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx, (xxxxx x xxxx), xx xxxxx xxxxxx x. 129/1999 Sb. x zákona č. 22/2000 Xx.
6) Například:
Nařízení Xxxxxx č. 2002/1284/ES z 15. xxxxxxxx 2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/175/ES z 26. ledna 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx.
7) XXX 46&xxxx;3092 Xxxxxxx ořechy xx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3083 Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3086 Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3087 Xxxxx lískových xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3088 Mandle xxxxxx xx xxxxxxxx.
XXX 46 3089 Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3080 Xxxxxxxx ve xxxxxxxx.
XXX 46 3081 Xxxxx pistácií x xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3082 Xxxx ořechy.
ČSN 46&xxxx;3090 Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx normy xx xxxxx x xxxxxx xxxxx x definice xxx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2002/982/ES xx 7. xxxxxx 2002, xxxxxx xx stanoví obchodní xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx.
9) Vyhláška č. 113/2005 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx.