Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 16.12.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022 do 31.12.2025.


Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

397/2021 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8

Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10

Skořápkové plody a arašídy §11

Houby §12 §13

Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16

Banány §17

Technický předpis §18

Přechodná ustanovení §19

Zrušovací ustanovení §20

Účinnost §21

Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel

Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny

Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny

Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny

Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů

Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny

Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor

INFORMACE

397

VYHLÁŠKA

ze xxx 21. xxxxx 2021

x požadavcích xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich x xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), g) x x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x zákona x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "zákon"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušný xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje

a) xxxxxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, houbách, xxxxxxxxxx x výrobcích x nich x xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, brambor a xxxxxxx z nich x banánů x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx konzervovaného xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx a xxxxxxx x nich x banánů požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky,

d) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx

1. teplotní xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,

3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx pojmů

(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx celé, čerstvé, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx hniloby x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx části, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx cizích xxxxxxx,

x) konzervovaným ovocem xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického xxxxxx x zmrazeného xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx nebo xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) potravina xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), vody a xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx výběrovým (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx je xx xxxxxxxx obsahem xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); výživové tvrzení xx uvedeno x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx druhů ovoce, xxxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx z citrusových xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx z citrusových xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, šťávy, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,

x) rosolem x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x šťávy xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, přivedená xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx nebo x jednoho nebo xxxx druhů ovoce, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x jemnými xx hrubšími xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená z xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx do kašovité, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx ovoce xxx xxxx, slupky, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx ovocnou šťávu5) xx stejného xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x technologicky xxxxxxxxx případě a xxxxxxxx,

x) sušeným xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx sušením xxx xxxxxxx přírodních xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx ovoce xx xxxxxxx 60 % hmotnostních,

o) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,

p) xxxxxx x lihu xxxx xxxxxxx bowlí xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, lihem kvasným xxxxxxxxxxx6) nebo lihovinou, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx přírodní xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvým xxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x přímému xxxxxxx,

x) kaštanovým xxxxxx xxxx pyré xxxxxxxxx xxxxxxxx ze směsi xxxx, xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx stavu, který xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx ovoce, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, pecek x xxxxxxxx, která xx tvořena xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx rozmělněna xx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxxxxxxx kůry, xxxxxx, xxxxx x pecek, xxxxx byla rozmělněna xx xxxx propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx x xx xxxxxx x dalšímu zpracování,

v) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx vzniklé xxx xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,

x) banány zralé xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx Musa xxx., x výjimkou xxxxxx plantejnů, fíkových xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(2) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky se xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x které xxxx xxxxxxxx konzervováním, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) pasterovanou xxxxxxxxx výrobek x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx nižší xxxx xxxxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 oC,

d) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobek x nálevem x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX xx xxxxx než 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx nejméně na 121,1 xX nebo xxx xxxxxx takový xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů x xxxxxx spór,

e) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxxxxx působením xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x případnými jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxx, přidáním xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx vody xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x jader propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx; xxxx nebo zeleninovou xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx proslazenou xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx chlazenou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx použití,

k) zeleninou x octu zelenina xxxxxx xxxxxxx octem7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % hmotnostní,

l) xxxxxxxxx x xxxx zelenina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx jedlé xxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx rajčatovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,

o) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx vyrobená x rajčatového xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx, popřípadě xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) kečupem xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxx přísad xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx výrobek xx xxxxxxxx upravený xxxxxxxx,

x) zeleninou v xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zeleninou potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx chemického xxxxxxxxxxxxx prostředku.

(3) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxxxxx pod písmeny x) xx x) x xxxxxxx stavu, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxx xxxxxxx vlašského Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxxxx plodů xxxxx Xxxxxxx avellana (X.) x Xxxxxxx maxima (Xxxx.) a xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Prunus xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Prunus dulcis (Xxxx.) xxxxxx loupaných xxxxxx,

x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx occidentale (X.),

x) para xxxxxx xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),

x) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (X.),

x) piniovými xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Xxxxx pinea (X.), Xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx gerardiana x Xxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Macadamia tetraphylla, Xxxxxxxxx ternifolia a xxxxxx hybridů,

j) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,

x) pistáciemi xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),

x) jedlými kaštany xxxxx plody kaštanovníku xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxx plody odrůd xxxxxxxxxx olejné Xxxxxxx xxxxxxxx v., Xxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxxxx x.,

x) xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo arašídů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídy xxxxx skořápkové plody xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx arašídy x xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx xxxx xx xxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů xxxxx mletý xxxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo arašídů.

(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx,

x) xxxxxxx volně xxxxxxxxxx houby xxxxxxx xxxxxx v prostředí xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx uměle xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, u xxxxx xxxxx vody xxxx nejvýše 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx hub xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx, x xx sterilací, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, x xxxxx xxxx jednotlivé xxxxx hub xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx výrobky x xxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxx účely této xxxxxxxx se xxxx xxxxxx

x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx Solanum xxxxxxxxx L.,

b) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxx úplné zralosti xxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x pevnou xxxxxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx alespoň dvojnásobně xxxxx, xxx je xxxxxxxx xxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxx označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx brambor konzumních xxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx kuchyňského xxxxx,

x) xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx upravené xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx přímou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

&xxxx;(6) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx cizími příměsmi xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo anorganické xxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx.

Konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

§3

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), x xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx

x) x xxxxx xxxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,

x) x xxxxx x lihu xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxx,

x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx pyré, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x ovocného xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 g xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) x xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, klevel, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, přičemž xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 oC x xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) u xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, povidel a xxxxxx xxxxxxxxxx zbytkového xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx obsah xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,

x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx marmelády x xxxxxxxxxxx pyré v xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx druhů ovoce x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) X výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel uvede xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx nemusí být xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx.

(4) U výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx xxxxx ovoce xxxx xxx xxxx x xxxxxxx použitého xxxxx nahrazen xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxxx hroznů xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".

§4

(1) Označení "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx marmelády, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx hmotu citrusových xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.

(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx v xxxx xxxxx xxxxxx spojení "x džemem", "s xxxxxxxxxx", "s rosolem", "x kaštanovým xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxxxxxx xxxxx odpovídá definicím xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x r) a xxxxxxxxxx x chemickým xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

§5

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce je xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxx obalu se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx cizích příměsí x xxxxxx x xxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx v 1 xx potraviny je xxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce.

§6

(1) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), džemu výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) vyrobených x jiných druhů xxxxx než citrusových xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.

(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku příslušného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxx xxxx xxxxxxxx hmotnosti xxxxx.

(3) Džem výběrový (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx na proužky xxxx na xxxxxx.

(4) Xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx mísit xxxxxx, xxxxxx, slívy x xxxxxxxxxxxxxx xx peckami, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, dýně, xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx ovocem.

(5) Při xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, xxxx x xxxxxxxxx xxx přidávat červené xxxxxx šťávy.

(6) Při xxxxxx xxxxx x xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxx xxxxxxxx šťávu x červené xxxx.

§7

(1) Podíl xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx použití xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xx vypočítá xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx extraktů xx xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.

(2) X džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, rosolu x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx přidat xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.

(3) K xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx i) x x) lze xxxxxxxx lihoviny, xxxx, xxxxxxxx xxxx, ořechy, xxxxxxxxxx xxxxxx, koření, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, jedlé tuky x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.

(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx přidávat éterické xxxxx z citrusových xxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. a) x x) xx x) se zpracovávají

a) xxxxxxxxxx, chlazením xxxx xxxxxxxxx,

x) sublimačním xxxxxxx, xxxxxxx xx mrazeného xxxxx xxxx

x) zahušťováním xx xxxx technicky xxxxx.

(6) Xxxxxxx a xxxxx určené xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§8

(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x nálevu.

(2) X xxxxxxx dosahuje xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.

(3) Xxxxxx sušeného ovoce xxxx xxxxxxx 70 %, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.

(4) Xx-xx refraktometrická xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx než 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx ještě xxxxxxxxxxx xxxxxx konzervačním procesem.

(5) Xxxxxx xxxxx a xxxxx proslazené xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx vlhkosti vzduchu xxxxxxx 70 %.

(6) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.

(7) Xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx se xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX do 5 xX.

Xxxxxxxxxxxx x upravená xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx

§9

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx

x) xxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxx výrobku,

b) xxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxx x podskupiny,

d) x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx mléčně xxxxxxx xxxxx použitelnosti x xxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxx, xxx xx jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 x této vyhlášce.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxx xxxxxxxxx hmotnostní xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této xxxxxxxx.

§10

(1) Xxxxxxxxxx zelenina xxxxxxxx se skladuje xxx teplotě nejvýše 20 xX a xxxxxxxxx vlhkosti vzduchu xxxxxxx 70 %.

(2) Xxxxxx xxxxxxxx nebalená xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.

(3) Xxxxxx x proslazená xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x výjimkou sušené x xxxxxxxxxx balené xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

§11

Skořápkové xxxxx x xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je uvedeno x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin se x skořápkových plodů x arašídů xxxxx xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, u xxxxx x xxxxx ze xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů.

(3) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Fyzikální x chemické požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 13 x této xxxxxxxx.

Houby

§12

(1) Členění hub xx skupiny x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx

x) x xxxxxxx xxxxx český xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxx z xxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx a xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů xxx.

(3) Xxxxx volně xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Xxxxx nesmějí xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, zapařené xxxx nadměrně xxxxx. Xxxxx xxx rozděleny xxxxxxx xxxxxx řezem, xxxxxxx xxxx xxxx xxx spojen x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx není dovoleno x xxxxxxxx xxxxxxx.

(4) X xxx xxxxxxxxx x odstavci 3 xx dovoluje xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x menší xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx požerky xx xxxx místech. Poškozených xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx houbami xx xxxxxx houby, xxxxxx chybí xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx škůdci.

(5) X sušených hub xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx cizích xxxxx x xxxxx, mají xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx houby x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.

§13

(1) Xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx xx nevystavují xxxxxxxxxx xxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx xxxxxxx nejvýše 24 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx zabaleny v xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxx.

(4) X xxxxx xxxxxxxxxx hub, xxxxxx xxxxx rostoucích xxx xxxxxxxx xxxxxxx x dalšímu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 a 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx x výrobky x xxxx

§14

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx z xxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 16 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx uvede

a) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x xxxx xxxxxx,

x) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx užití podle xxxxxxx typu uvedeného x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx i xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "drobné",

d) x xxxxxxx x xxxxxxx název skupiny.

§15

(1) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx xxxxxx, celé, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a nedeformované, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x vnitřních xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx cizích xxxxx a příchutí, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních musí xxx xxxx vyvinutou xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 mm.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x vadné hlízy xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx vyhlášce. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou uvedeny x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx vyhlášce.

(5) Xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx označeny xxxx "xxxxxx", musí xxx 17 xx 28 xx. Velikost xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx 28 xx.

(6) Xxx hlízy podlouhlých xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx velikost nestanoví.

§16

(1) Xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx hlízy xxxxxxx konzumních upravovány xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

§17

Banány

(1) Xxxxxx se xxxxxxx xx trh xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, typické xxxx a xxxxx, xxxxx xx zelenožluté xxxxx, xxxxxxx je xxxxx, xxx křehká. Xxxxx xxx přezrálé, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx teplotami, bez xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkosti, xxx prasklin xxxxxx, xxx poškození xxxxxx, xxx xxxxxx příměsí x xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx, xxxxx xx známkou xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx vadu.

(2) X xxxxxx xx dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxxx 1; x xxxxx této odchylky xxx xxxxxx nejvýše 2 % sestávat x produktů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx plísní.

§18

Xxxxxxxxx předpis

Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§19

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

(1) Potraviny xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2022.

(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky, xxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx vyprodání zásob.

§20

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx označování.

3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Sb.

4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§21

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
 

Ministr:

Ing. Xxxxx, XXx., x. r.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx ovoce v 1 kg xxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x xx 1 kg potraviny

Poznámka

Konzervované xxxxx

Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx Džemy výběrové (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxxxx xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí x šípků

350

ze xxxxxxx

250

x xxxx - xxxxxx

230

x xxxxx mučenky (xxxxxxxx)

80

Xxxxx

xxxxxxxxx

350

x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx a šípků

250

ze xxxxxxx

150

x kešu - xxxxxx

160

x xxxxx mučenky (xxxxxxxx)

60

Xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxx rybízu, šípků, xxxxxx, malin

350

ze xxxxxxx

250

x xxxx - xxxxxx

230

x xxxxx mučenky (maracuja)

80

Rosoly

všeobecně

350

z xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, malin

250

ze xxxxxxx

150

x xxxx - xxxxxx

160

x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

60

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

200

x xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx z xxxxxxx

1700

x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

1700

x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze sušených xxxxxxx

xxxxxxx ze švestek x xxxxxx

2200

xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 %

slazená x xxxxxx

3000

xxxxxxx z xxxxxx x jablek

3200

podíl xxxxxx xxxxxx z xxxxxx nejméně 30 %

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

1500

x xxxxxxx

730

x jahod

640

Kaštanový xxxx

380

xxxxx xxxxx je xxxxxx kaštanovým krémem

Ovocný xxxxxxx (xxxx)

Xxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx ovoce)

Ovoce x xxxx (ovocná xxxxx)

x plechovém obalu

220

ve xxxxxxxxx xxxxx

450

Xxxxxx

Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx xxxxx smíchány, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx výběrové (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx krém xxxxxx xxxxxx použitému xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%)

Kyselost (xxxx kyselina xxxxxxxxx) (%)

Xxxxx

xxxxxxx 60

džemy xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxx 60

-

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx

42 - 59

-

xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 41

-

rosoly x xxxxxx výběrové (Extra)

nejméně 60

-

xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxx

xxxxxxx 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx 29

0,6 - 2,5

proslazené xxxxx

xxxxxxx 70

xxxxxxxx se

kompoty

nejvýše 48

0,3 - 2,5

Xxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx dodržen x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx cukr xxx x těchto xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru a xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx představují xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pododstavce xxxx XX přílohy X směrnice Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.

Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx

Xxxxxxxxxx rozsah (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

do 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Příloha č. 4 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x povidel

Druh xxxx příměsi

Počet kusů xxxx příměsi x xxxxxx x hmotnosti (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx části xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxxxxx částeček xxxxx x ploše xxx 5 mm2, xxxxxx xxxxxx nad 10 xx)

2

3

4

xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)

1

2

3

xxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx)

2

3

4

Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Smyslové požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x upraveného chlazeného xxxxxxxxx ovoce

Tabulka 1

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

kompot

ovoce xxx xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce bez xxxxxx slupek, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx řezy, konzistence xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, u borůvkového xxxxxxx xxxxxx ovoce, xxxxx se xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x klikvy a xxxxxxx zachovávají zrnitost, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, xxx zákalu x xxxxxxxxx, x xxxxxxx z loupaného x xxxxxxxx ovoce xxxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx odchylek od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx:

x) přirozené xxxxxxxxxxxxx nálevu,

b) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx x kompotu x bobulovitého ovoce,

c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx kyseliny xxxxx v xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, mirabelky, xxxxx),

x) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx poloviny xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x meruňkového xxxxxxx,

x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x kompotu x xxxxxxx a xxxxxx,

x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx z plodů xxxxxxxx,

x) nejvýše 300 xx/xx celkového xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx kompotu,

k) x xxxxxxx smíšených xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx z použitých xxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxx, otlaky x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí u xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x malin:

Tabulka 2

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x malin

Druh xxxx xxxxxxx

Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx plodů

5

7

10

uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx u xxxxxxx z xxxxx

5

7

10

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

Barva

Chuť x xxxx

xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxx xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx deformací plodů, xxx xxxxxx stopek xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, s xxxxxxx xxxx bez pecek, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxx xxxx dělené xx přibližně stejné xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx v obalu xxxxxxxxx, řezy xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxx ovoce

přirozená, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x pachů

Tabulka 4

Sušené xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

Barva

Chuť x xxxx

xxxxxx ovoce

dostatečně xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx znečištění xxxxxxx či prachem

odpovídající xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx pro xxxx druh xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxx

Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx zelenina

mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx

xxxxxxxx x xxxx

xxxxxxxx x soli

rajčatový xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný

rajčatové xxxx

xxxxx

Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx x xxxxx

xxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx uvedeno xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x půdy x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.

2. Obsah xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx nejvýše 1,5 %.

X) Sterilovaná x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. Xxxxxxxx xxxxxxx, určená xxxx xxxxx kyseliny xxxxxx xx sterilované x xxxxxxxxxxx zelenině, xx xxxxxxx 2 %.

2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.

X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

1. pH xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.

2. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, nejvýše 0,6 % těkavých xxxxxxx a xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx kvašené (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx obalu, kde xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.

3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx obsahovat xxx xxxxxxxxx povlak (xxxx) xxx xxxx xxx homogenní xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).

4. Sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.

X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. pH xxxxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4,1.

X) Sušená xxxxxxxx

1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.

2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx nejvýše 14 % xxxx.

3. Ostatní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.

4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx chlorovodíkové).

F) Zeleninové xxxxxxxx xxxxxx

1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx sterilované x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.

X) Xxxxxxxxx protlaky

1. Rajčatový xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx roztok x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx obsahují nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré

1. Rajčatová xxxx obsahují xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou xxxxxxx 7 %.

3. X kečupů xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.

Tabulka 1

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxx

Xxxxxx "Prima", "Xxxxx", "Speciál"

refraktometrická sušina

nejméně 24,0

xxxxxxx 4,2

8,0-24,0

xxxxxxx 12,0

xxxxxxx 30,0

xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová (%)

Xxxxxxxxxxx se

Nestanovuje se

Nestanovuje xx

Xxxxxxx 2,2

Nejvýše 2,2

xxxxx xxxx (%)

Nejvýše 10,0*)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxx 3,5

Xxxxxxx 3,5

xxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%)

Xxxxxxx 0,2

Xxxxxxxxxxx se

Nejvýše 0,2

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx se

*) Xxxxx xxxx xxxx xxx zjištěn xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pasterovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, s xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx černých x xxxxxxx skvrn, xxxxxxxxxxx xxxxx xx polotuhá, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx koření, xxxxxx slupek, jde-li x zeleninu xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx mírně xxxxxxxx x uvolněnými xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx dělená x xxxxx xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxx změnami a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, tvar xxxx xxxxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % hmotnostních, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nejsou xx xxxxxx, x xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx do 5 mm, bílé xxxx xxxxx narůžovělé, xxx xxxx košťálů x vrcholových listů, x sterilované xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x nerovnoměrných xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx rovnobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx barevně xxxxxxxx, řezy xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, x směsí xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx řezů xxxxxxxx x zeleniny xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx xxxxxxxx protlakem

okurky xxxxxxxxxxx
xxxxxx pasterované

viz xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, okurky xxx dutin, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx xx deklarovanou xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, průměr xxxxxxxx xxxxxx xxxxx překročit xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx jak 50 %, u xxxxxxxxxx xxxx příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx velikosti xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x více xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, xxxxxx, xxxxxxx, x řezů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx z 5 % xxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx v xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x hrášku xxxxxxxxx xx nejméně 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxx červivosti x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx slupkou, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká xx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxxx vyrovnaná, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x případným sedimentem xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky

fazolové lusky xxxxxxxx*), nezakřivené, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, vegetačních xxxx, x odstraněnými xxxxxxxx x stopkami, bez xxxxxxxxxx částí a xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, barevně xxxxxxxxx a bez xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (z xxxx xxxxxxx xxxxx polovina xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx) x xxxxxxx 5 % lusků xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx podílu obalu

kečupy xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s hrubšími xxxxxxxxx přísad (xxxxxxxx), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, semen x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pocházejících x xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx

xxxxxxxx svěží, xxx xxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx neloupaná, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, strouhaná, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu xxxxxxxxx

*) Xx xxxxxxxx fazolové xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx 3 mm.

Tabulka 2

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez známek xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx rostlin, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx sluncem

typická xxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx celé

Popis odchylky (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx)

Xxxxxxxxx počet výskytu xxxxxxxx (x kusech)

okurky xxxxxxxxx

3

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx

2

xxxxxxxxx xxxx

3

xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

2

xxxxxx xxxxxx

3

xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

1

xxxxxxxx barva

1

dutiny

1

celkové množství xxxxxx povolených odchylek

7

Tabulka 4

Xxxxxxxx odchylky od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx a pasterovaný xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.)

xxxxxxx zbarvená (světlá) xxxx

2

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx

5

xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, xxxxxxxxx, červivá xxxx

1

xxxxxx, zlomky xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx

12

xxxx rostlinný materiál

0,5
(ne xxxx xxx 12 xx2 xxxxxx)

Xxxxxxx 5

Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx u xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxx cizí xxxxxxx

Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

5

5

10

xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx lusky

10

15

25

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelských xxxxxx konzervované a xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx 1

Přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Tabulka 2

Xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx

Xxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 3,0 do 5,0

od - 2,0 do + 2,0

od 5,0 xx 10,0

od - 4,0 xx + 4,0

xx 10,0 do 15,0

xx - 7,0 xx + 7,0

xxx 15,0

xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx nepražené

neloupané xxxxxxx

xxxxxxx pražené

ve skořápce

jádra

jádra xxxxx

xxxxxxx pražené solené

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx pražená

jádra xxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

kešu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx pražená

jádra xxxxxxx solená

pekanové xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx

xx xxxxxxxx

xx skořápce xxxxxxx

xx xxxxxxxx pražené xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

para xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx pražený

piniové xxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx pražené

loupané xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Příloha x. 11 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxx rozsah (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 100

- 5

101 až 250

- 3

251 až 500

- 2

501 x xxxx

- 1

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů

Skupina

Podskupina

Obsah vody xxxxxxx (% xxxx.)

Xxxx xxxxxx nejvýše (% xxxx.)

xxxx plody

jádra

vlašské xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

8,0

4

xxxxx

5,0

1

xxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

7,0

2

xxxxx

6,0

0,25

xxxxxx

xx xxxxxxxx

11,0

7,0

3

xxxxx

6,5

0,25

xxxx ořechy

jádra

5,0

0,1

jádra pražená

3,0

0,1

para xxxxxx

xx skořápce

12,0

2

jádra

4,5

1

kokosové xxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

47

xxxxxxxxxx xx

xxxxx xxxxxxxxx

3,0

xxxxxxxxxx xx

xxxxxxx oříšky

jádra (xxxxxx)

7

0,05

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx skořápce

10

2

jádra

2,0

0,25

pistácie xxxxxx

xx xxxxxxxx nepražené

6,5

0,2

ve xxxxxxxx pražené

4,0

0,2

ve skořápce xxxxxxx solené

4,0

0,2

jádra nepražená

6,5

0,2

jádra xxxxxxx solená

4,0

0,1

pekanové ořechy

jádra xxxxxxx solená

4,0

0,1

jádra

7,0

0,1

arašídy

neloupané xxxxxxxxx

10,0

9

0,5

xxxxxxxxx xxxxxxx

4,0

0,5

xxxxxxx xxxxxxx

5,0

0,5

xxxxxxx pražené xxxxxx

5,0

0,5

Xxxxxxx x. 13 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx oddělené xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, nežluklá

osemení xxxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx či xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx hnědá až xxxxxxxxx, jádro xx xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; pražená xxxxx xx xxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxx cizího xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx mandlí

skořápka xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxx x chuti, xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx skořápky 8, xxxx jader 15, x toho 3 xxxxxxxx či poškozených xxxxxx, 4 hořkých

Pistáciové xxxxxx x jádra xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybarvená xxx xxxxx, xx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx

xxxxx na řezu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, x xxxx 3 žluklých, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx světle hnědé, xx řezu xxxxxxx, xxxxxxx jádra světle xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx nasládlá xx slabě xxxxxxxx xxxxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxxxxxx tvrdá, xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx hořké xxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxx ve skořápce

skořápka xxxxxxxx xxxxxxxx, velmi xxxxx, s xxxxx xxxxx patrnými "oky" - klíčními xxxx, xx zralosti se xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx měkké xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx změn

typicky kokosová, xxxxx nasládlá, jemná, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 10, vady xxxxxxx 10

Xxxxx strouhaný

strouhaný, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích pachutí

vady xxxxxxx 15

Xxxxx piniových xxxxxx

xxxxx dobře vyvinutá, xxxxxxxxxxx

xxxxx bílé xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, nasládlá

vady xxxxx 7, z xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci

Pekanové xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, bez mechanického xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxx skořápky 7, xxxx jader 15, z xxxx 7 xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx chuť, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, nežluklá

světle xxxxx xx nahnědlá

ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx ořechy xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez plísní, xxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá

oříšková, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, xxxxxxxx

xxxx xx xxxxxxx, pražená, xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu, jádra xxxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxx

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x xxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, matné xx xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, na lomu xxxx až xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx rozmělněná, s xxxxxxxxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhu skořápkových xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chuti

Upravené suché xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx xxxxx, nepoškozená xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx

Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx živočicha.

Xxxxxxx č. 14 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx hub xx skupiny a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx x xxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx výrobky x xxx

xxxxxxxxx z xxx

xxxxx x xxxxxx x xxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxx

Příloha x. 15 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxx xx skupiny a xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx

1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

2.    Čirůvka xxxxxxxxx - Lepista xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Lepista xxxx

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx havelka - Xxxxxxxxxx portentosum

5.    Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx chřapáčová - Xxxxxxxxx xxxxxxx

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

8.    Hlíva xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx

9.    Hřib dubový - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

11.    Hřib xxxxx - Imleria xxxxx

12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx

13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx kovář - Xxxxxxxxxx luridiformis

14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx edulis

17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx sličný - Xxxxxxx grevillei

21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

23.    Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx

25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxx

31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx osikový - Xxxxxxxx rufum

32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx xxxxxxxxx

33.    Lišák xxxxxxxxxx - Hydnum xxxxxxxx

34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Cantharellus xxxxxxxxxxxx

35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx tubaeformis

36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

40.    Sluka svraskalá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - všechny druhy

42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx

43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx trubkovitý - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

45.    Václavka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

46.    Václavka xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx kloboučky bez xxxxx

Xxxxxxx 2

Seznam volně xxxxxxxxxx hub určených xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx zpracování xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx

1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx palumbina

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Russula vesca

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx cyanoxantha

7.    Holubinka xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx č. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx

xxxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx z xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané

brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

*) připouští xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx x. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Užití podle xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx vad a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxxxx brambor

Tabulka 1

Xxxxx xxxxxxxxxx brambor podle xxxxxxx xxxx

Xxxxx xxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxx

X

xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx

xx salátů, xxxx xxxxxxx

X

xxxxxxxxx, polomoučná, xxxxxxxxxxx xxxx slabě xxxxxxxxx

xxx přípravu jídel xxxxx xxxxx, jako xxxxxxx

X

xxxxx, moučná, středně xxxxxxxxx

xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxx x xxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx výskyt xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx celkem xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx celkem xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx zapříčiněné xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 5 xx

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 3,5 xx

xxxxxxx xxxxxxxxx

-

xxx 5 xx

xxxxxx xxx xxxxxxx

-

xxx 5 mm

deformace

těžké

těžké

zavadlé xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx a jiné xxxxxxx vady

jakékoliv

jakékoliv

naklíčené xxxxx

-

xxxxxx xxxxx než 3 xx

xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxx strupovitost povrchová

nad 1/4 povrchu

nad 1/4 xxxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxx než 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx xxx xxxxxxx x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx pod slupkou

suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx

xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance

max. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % v rámci 6 % tolerance

mechanické xxxxxxx (nalepená a xxxxx xxxxxx, cizí xxxxxx)

xx 1 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx)

xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx se

nepovoluje xx

Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx stadiu vývoje xxxxxxxxx.

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx velikost xxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxx (mm)

% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxx

xxxxx xxx 28

3

x xxxx menší xxx 22

0

xxxx "xxxxxx"

xxxxx xxx 17 nebo xxxxx xxx 28

3

xxxxxx

xxxxx xxx 28

3

Xxxxxxx č. 18 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx požadavky

brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 do 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx vady xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx konzumní xxxxxxx xxxxxxxxxx, vařené xxxx jinak xxxxxxxxxxxx

xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%,
xxxxx xxxxx z deklarované xxxxxxxxx nejméně 62 %
xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. nakrájené, xxxxxxx však 5 % xxxxxx xx xxxxxx výrobek, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, barva xxx xxxxxx, bez xxxx chuti, xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx, nálev xxxx xx mírně xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx nejméně 87 %, číslo xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 %

xxxxxx hlízy xxxxx xxxxxx, plátků, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx x oček, xxxxx žlutá, příp. xxxxx xxxxxx, ojedinělé xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxx připálení, xxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxx xx xx xxxxxx, chuť x xxxx po xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxx příchutě x xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxxxxx, sypká, nažloutlé xxxxx bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx nejméně 95 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 42 %

xxxxxx brambor xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, xxxxx odpadané soli xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nahnědlé xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % hmotnosti xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx a 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 mm

bramborové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx nejvýše 76 %, obsah xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx olejová) x xxxx nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxxx xxxxx, x hladkým či xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx příčným xxxxx, xxxxxxxxxx, barva xxxxxxxxxxx xxx přílišných vzhledových xxx (xxxxxx, očka, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx veškerých vad xxxxxxx 8 %

xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené

vlhkost nejvýše 76 %, obsah xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx olejová) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx řez x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, bez cizích xxxxx a příchutí, xxxxx, xxxxxx, stejnoměrné xxxxx bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, úlomky), xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 10 %

xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené

sušina nejméně 45 %, xxxxx xxxx nejméně 3 %

xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx měkká, nemazlavá, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx vařená

sušina xxxxxxx 25 %

xx xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx granule xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx shluků

Informace

Právní xxxxxxx x. 397/2021 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2022.

Xx xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:

358/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkové xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx

x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 14.6.2026

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Směrnice Rady 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx x marmeládách x kaštanovém krému xxxxxxxx k lidské xxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné zásady x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady 2000/13/XX, směrnic Komise 2002/67/XX x 2008/5/XX x nařízení Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x platném znění.

3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 o výživových x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5) §2 písm. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx xx nápoje, xxxxxx xxxx x xxxxxx.

6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Sb., x xxxx, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx.

7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.

8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

9) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.