Právní předpis byl sestaven k datu 31.07.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
VYHLÁŠKA
ze xxx 21. xxxxx 2021
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., zákona č. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. x zákona x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx unie1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Evropské xxxx2) a upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxxx informací x konzervovaném xxxxx x xxxxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy konzervovaného xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z nich x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx k xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich a xxxxxx
1. xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx uchovávání a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx trh,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx hniloby x xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx technologické xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx byla xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx nápoje x zmrazeného xxxxx,
x) xxxxxxxx ovoce x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) potravina xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Extra) x xxx, že xxxxx xxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx podmínky xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); výživové xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) speciálním xxxxxxxxx xxxxxxxxx požadavky xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x tím, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) a xxxxxxx xxxx cukru xxx xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx dřeně, xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx a xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx, xxxx a jedné xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence, xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) xxxxxxx a xxxxxxx výběrovým (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x šťávy xxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, přivedená do xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená x meruněk nebo x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxx, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx tuhé xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx hrubšími xxxxxxxxx xxxxxxx ovoce,
k) klevelou xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx hrubými částmi xxxxxxx xxxxx,
x) ovocným xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx potravina řídké xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx, slupky, jader, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx ovocnou xxxxx5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě a xxxxxxxx,
x) xxxxxxx ovocem xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx sušeného xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx sušeného xxxxx xx xxxxxxx 60 % hmotnostních,
o) ovocem xxxxxxxxxxx xxxx kandovaným xxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce xxxx kompotu, xxxxxxxx xxxxx, lihem kvasným xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx může xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x aromatizaci,
q) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxx děleného xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) kaštanovým krémem xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x plodů xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx,
x) zázvorem xxxxx xxxxx rostliny xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx stavu, který xxxx xxx xxxxx xxxx uchováván x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx jedlá xxxx ovoce, xxxxx xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, jader, xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ovocem xxxxx, xxxxx nakrájeným xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx nebyla xxxxxxxxxx xx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxx rozmělněna xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxx x xxxxxxx zpracování,
v) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx výluh x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx na xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ve xxxx xxxxxxxxx xxxxxx použitého xxxxx,
x) xxxxxx zralé xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxx xxx., x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx rozumí
a) zeleninou xxxx, xxxxxxx, zdravá xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx zelenina x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nealkoholických xxxxxx, xxxxxxxx, studených xxxxxx x zeleniny xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx v neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, jehož xX xx xxxxx xxxx xxxxx 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 xX,
x) xxxxxxxxxxxx zeleninou výrobek x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX xx xxxxx xxx 4,0 x při tepelném xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx na 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx forem mikroorganismů x xxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx kvašenou xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x jedlých částí xxxxxxxx bez slupek x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem, xxxxxxxxxxxx snížením xxxxxx xxxx, přidáním xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx kombinací xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx přípustné,
g) xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx řídké xx kašovité xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x jedlých xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel nebo xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvou xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) zeleninou x octu xxxxxxxx xxxxxx kvasným xxxxx7) xxx, xxx výsledná xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % hmotnostní,
l) zeleninou x soli xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx jedlé xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxx rajčatovou xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx protlakem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxx potravina vyrobená x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx x jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx a xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx upravený xxxxxxxx,
x) zeleninou x xxxxx zelenina zalitá xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku.
(3) Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx jejich semena xxxxxxx pod písmeny x) až x) x xxxxxxx stavu, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxx xxxxxxx vlašského Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx (X.) x Corylus xxxxxx (Xxxx.) x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx jádra xxxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Prunus xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Xxxxxx xxxxxx (Xxxx.) včetně loupaných xxxxxx,
x) xxxx xxxxxx xxxxxx plodů ledvinovníku xxxxxxxxx Anacardium occidentale (X.),
x) xxxx ořechy xxxxxx juvie xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Cocos xxxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxx xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Pinus xxxxx (X.), Xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx gerardiana x Xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Macadamia xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx tetraphylla, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx hybridů,
j) xxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Carya xxxxxxxxxxxxx (Wangenh.) X. Xxxx,
x) pistáciemi sušená xxxxxx xxxxx pistácie xxxxx Pistacia xxxx (X.),
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx Xxxx.,
x) xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx olejné Xxxxxxx xxxxxxxx v., Arachis xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxxxx h.,
n) xxxxxx xxxx krémem xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx mělněný výrobek xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx suchými xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídy xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx arašídy v xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, koření xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx mletý xxxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů.
(4) Xxx xxxxx této xxxxxxxx se dále xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodnice vyšších xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx pěstovanými houby xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx uměle vytvořených,
d) xxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx obsah xxxx xxxx nejvýše 12 % a xxxxxxxxxx xxxxx xxx jsou xxxxxxxxxxxxx určitelné,
e) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx upravené, x xx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) hluboce xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx zmrazením xx xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, x xxxxx jsou jednotlivé xxxxx xxx makroskopicky xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxx konzumními xxxxx brambor odrůd x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx L.,
b) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx sklízené před xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx slupkou xxx xxxxxxx,
x) bramborami konzumními xxxxxxxx brambory xxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx hlíz x xxxxx vyvinutou x pevnou xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx konzumní x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx dvojnásobně xxxxx, než je xxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx vlastností xxxxx xxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx, xxxxx určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx užití,
f) xxxxxxx x brambor xxxxxxx z brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx nebo další xxxxxxxxxx xxxxxx.
&xxxx;(6) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx cizími xxxxxxxx xxxxxx všechny xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které jsou x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx být xxxx součástí.
Konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x skupiny xx xxxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), x xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx
x) x názvu xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) u xxxxx v xxxx xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx objemových,
c) xxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, klevel, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx množství xxxxx x xxxxxxx, které xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 g xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx xx uvede xx xxxxxxx xxxxxx xxxx jako xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx protlaků x xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx představuje xxxxxxxx xxxxxxxxx refraktometricky xxx 20 xX x xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel a xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx xxxxx ve xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 mg/kg,
g) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, marmelád, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx pyré x xxxxx xxxxxxx jméno xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx druhů ovoce x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx použité xxxxxxxx,
x) u upraveného xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xx xxxxx xxxxxxx xxx spotřebitele datum xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) X výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xx xxxx x obsahu xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx nemusí xxx xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) U výrobků xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 nebo xxxx druhů xxxxx xxxx xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo počtem xxxxxxxxx xxxxx ovoce.
(5) Xxxxxx bobule hroznů xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".
§4
(1) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx množství jemně xxxxxxx kůry xxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx spojení "x džemem", "x xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx těchto xxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx i) x x) x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx vyhlášce.
§5
(1) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(3) Přípustný xxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.
(5) Ovoce x xxxx xxxxxxxx nejméně 13 % objemových xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
§6
(1) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu výběrového (Xxxxx) speciálního, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx x jiných xxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx i šťáva x kůra x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Extra) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx z xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx tvořit xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Džem výběrový (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Xxxxx) speciální, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx xx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, dýně, okurky x xxxxxxx s xxxxx xxxxxx.
(5) Xxx xxxxxx xxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Extra), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x džemu výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, xxxx a xxxxxxxxx xxx přidávat červené xxxxxx xxxxx.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, červeného xxxxxx x xxxx xxx přidávat šťávu x xxxxxxx xxxx.
§7
(1) Podíl ovoce xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx pouze xx džemu.
(3) X xxxxxxxxxx podle §2 xxxx. 1 písm. x) xx x) x x) xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, víno, xxxxxxxx víno, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx, koření, xxxxxxx, vanilin, xxxxxxxxx xxxxxxxx x med xxxx částečnou xxxx xxxxxx náhradu xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx tuky x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Ovocné xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) x x) xx x) xx zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xx mrazeného xxxxx xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xx míry xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Meruňky x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx kůra xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.
(2) X xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxxx 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného xxxxx než 70 %, xx nutno xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx procesem.
(5) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx xx xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zelenina
§9
(1) Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 6 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxx název xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx nálevu,
c) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny x xxxxxxxx mléčně kvašené xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx skladování,
e) xxxx, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx výrobek xxxxxx.
(3) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 x této xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx množstvím spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.
(6) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxx stanovené xxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Proslazená xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a relativní xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx x proslazená xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx balené xxxxxxxx v obalu xxxxxxxxxxxxx pronikání výrazným xxxxxx x vůním.
(4) Xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx se xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
§11
Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx skupiny x xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení skořápkových xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.
(4) Fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xxxx uvedeny x příloze č. 12 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xxxx xxxxxxx x příloze č. 13 k xxxx xxxxxxxx.
Houby
§12
(1) Xxxxxxx xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxx xxxxx název xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxx z xxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx název xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx použitých xxxxx xxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx x houby xxxxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx žampionů, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxx nesmějí xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, zapařené xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx však xxxx xxx xxxxxx s xxxxxx. Xxxxxxx klobouků xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx klouzků.
(4) X xxx uvedených x xxxxxxxx 3 xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx plochy xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, a menší xxxxxxxxx plodnic xxxxxx xxxx požerky na xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx být xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx rozumí xxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v xxxxx xx xxxxxxxxx škůdci.
(5) X sušených xxx xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx typickou pro xxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx pachů x xxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx použitému xxxxx houby x xxxx xxxxxxxxxx vysušené, xxx nedocházelo x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§13
(1) Čerstvé houby xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx teplotách xx 0 xX xx 10 oC; xxx uvádění xx xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Sušené xxxxx se uvádějí xx trh xxxxxx, xxx teplotě nejvýše 24 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxx xxxx zabaleny v xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx volně rostoucích xxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro potravinářské xxxxx, xxx na xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx vyhlášce.
Brambory x výrobky x nich
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se uvede
a) x brambor xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxx původu,
b) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx odrůdám xxx xxxxxxxx i xxxxxxxxx varných xxxx, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxxxxxxx označení "xxxxxx",
x) x výrobků x xxxxxxx název xxxxxxx.
§15
(1) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, musí xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné povrchové xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x vnitřních xxx xxxxxxxxxxxx celkový xxxxxx, xxxx mít xxxxxxxx x uchovatelné xxxxx, xxx hnědých xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx zeleného xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx hlíz, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a postihujících xxxxxxx.
(2) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx pozdních musí xxx dále vyvinutou xxxxxx slupku, xxxxx xxx klíčky xxxxx xxx 3 xx x nesmí xxxxxxxxx xxxx, modré xxxx xxxxx xxxxxx pod xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx nad 5 xx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxx jednotné x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx hlízy xxx xxxxx přípustných xxxxxxxx uvedených v xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx jsou uvedeny x tabulce 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx "xxxxxx", xxxx být 17 až 28 xx. Xxxxxxxx hlíz xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx musí být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx hlízy podlouhlých xxxxx brambor konzumních xxxxxxxx xx požadavky xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
§16
(1) Před xxxxxxx xx spotřebitelských xxxxx xxxxx xxx hlízy xxxxxxx konzumních xxxxxxxxxx xxxxxx nebo kartáčováním.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx výrobky x xxxxxxx xx xxxxxxx xx trh pouze xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Xxxxxx
(1) Xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx x chuti, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, ale křehká. Xxxxx být xxxxxxxx, xxxxxxxx, jsou xxx xxxxxxxx xxxxx a xxxxx plísní xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx prasklin xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, se xxxxxxxxxx xx xxxx.
(2) U xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx nesplňujících xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené v xxxxxxxx 1; x xxxxx xxxx odchylky xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxx x xxxxxxxx postižených xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
§18
Xxxxxxxxx předpis
Tato xxxxxxxx xxxx oznámena v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Přechodná ustanovení
(1) Potraviny xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx podle xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, které xxxx v souladu x vyhláškou č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování.
2. Vyhláška č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 650/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., v. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx potraviny
Druh |
Skupina |
Potravina |
Minimální xxxxxxxxxx xxxxx ovoce (x g xx 1 xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru |
všeobecně |
450 |
|
z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, kdoulí x xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
80 |
|||
Džemy |
všeobecně |
350 |
||
z xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx a xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx xxxxxxxx (Extra) |
všeobecně |
450 |
||
z xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx zázvoru |
250 |
|||
z xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx zázvoru |
150 |
|||
z xxxx - jablka |
160 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx z xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x meruněk |
1700 |
k xxxxxx xx xxxxx xxxxxx meruňkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx sušených xxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx lektvar x xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx ovocné xxxxxx xx švestek xxxxxxx 75 % |
||
xxxxxxx x jablek |
3000 |
|||
slazená z xxxxxx a jablek |
3200 |
podíl xxxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x jahod |
640 |
|||
Kaštanový xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx xx xxxxxx kaštanovým krémem |
||
Ovocný xxxxxxx (xxxx) |
||||
Xxxxxx xxxxx |
||||
Xxxxxxxxxx xxxxx (kandované xxxxx) |
||||
Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x plechovém xxxxx |
220 |
||
xx xxxxxxxxx obalu |
450 |
|||
Kompot |
||||
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Upravené chlazené xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx: jsou-li xxxxx xxxxx smíchány, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx ovoce xxxxxxxxx xxx džemy, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální, xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosoly, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx krém xxxxxx úměrně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx množství.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx sušina (%) |
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
džemy výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx výběrové (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx krém |
nejméně 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
xxxxxxxxxx ovoce |
nejméně 70 |
xxxxxxxx se |
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Poznámka: xxxxxxxx xxxxx refraktometrické xxxxxx xxxxxx být xxxxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx za předpokladu, xx xxxx byl x xxxxxx výrobků xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx názvy výrobků x souladu x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pododstavce xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 3 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
do 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 až 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí u xxxxxx a povidel
Druh xxxx příměsi |
Počet kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx o hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx částeček listů x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx velikosti xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
xxxxxx xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx shluky xxxxx, xxxxx xx po xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx x děleného xxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx přirozeně xxxxxxxxxxxxx, kompotů xxxxxxxxx xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx kompotu:
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x angreštového xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx v xxxxxx x xxxxxxx z xxxxxx révy xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx slupky x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, mirabelky, višně),
f) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx poloviny xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx u broskvového xxxxxxx,
x) mírně svraštělá xxxxxx u meruňkového xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx mírné xxxxxxxxx xxxxxx přítomným xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx vůně xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovoce,
l) xxxxxxxxx xxxx, otlaky x xxxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x malin:
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x malin
Druh xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v obsahu x xxxxxxxxx (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx |
5 |
7 |
10 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
upravené chlazené xxxxxxx ovoce |
ovoce xxx xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx bez xxxxx, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx xxxx dělené xx přibližně xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepané |
přirozená, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 4
Xxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
sušené ovoce |
dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx znečištění xxxxxxx či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx druh xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chutí |
Příloha č. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx a podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
konzervovaná xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina |
|
sterilovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx v xxxx |
||
xxxxxxxx v xxxx |
||
xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
rajčatové pyré |
||
kečup |
Prima, Xxxxx, Speciál |
|
zeleninové lupínky |
||
zelenina x xxxxx |
||
xxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny
A) Xxxxxxxxxxxx zeleninové xxxxxxx xxxxxx
1. Pokud xxxx xx skupině uvedeno xxxxx, xxxxx znečišťujících xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx u xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Obsah xxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
B) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx sterilované x xxxxxxxxxxx zelenině, xx nejvýše 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina
1. xX xxxxxx xxxxxx zeleniny xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.
2. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, xxxxxxx 0,6 % těkavých xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % etanolu. Xxxx neplatí xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx použit xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx povrchový xxxxxx (xxxx) ani xxxx xxx homogenní xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % soli.
D) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zelenina
1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.
3. Ostatní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx zeleniny mleté xxxx směsi xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (tj. xxxxx popele, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx chlorovodíkové).
F) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
1. Zeleninové xxxxxxxx sterilované a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx konzervované xxxxxxxxx soli xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené refraktometricky, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x česnekového xxxxxxxx 55 %.
G) Xxxxxxxxx protlaky
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx rozředěný vodou xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí obsahovat xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx obsahují nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
3. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré
1. Xxxxxxxxx xxxx obsahují nejméně 8 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
2. X kečupů xxxx refraktometrická sušina xxxxxxx rajčatovou surovinou xxxxxxx 7 %.
3. X kečupů označených Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxxx koncentrované |
Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
Xxxxxx "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Nejvýše 2,2 |
xxxxx xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Nejvýše 3,5 |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx se |
*) Xxxxx xxxx xxxx xxx zjištěn xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny
Tabulka 1
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx celá všeobecně |
zelenina xxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x mechanickým xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše 20 % xxxx, očištěná, xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx až polotuhá, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxx semen x jejich xxxxx, xxx zdřevnatělých x xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vyjma xxxxxx, xxxxxx slupek, xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x směsi všeobecně |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, x xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, tvar xxxx xxxxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, řezy xxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx 5 % hmotnostních, u xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx, x feferonů xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx do 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx xx 5 xx, bílé xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx košťálů x xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx semen x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů papriky xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx slupkou xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx semen x cizích xxxxxxx, x směsí xxxxxxxxxx xxxxxx buď promíchané xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx řezů zeleniny x xxxxxxxx nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx dutin, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx okurky xxxxxxxx x více jak 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, průměr řezu xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx o xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, u xxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx obalu |
sterilovaný hrášek |
xxxx v xxxxxx xxxxxxxx, velikostně vyrovnaná, x xxxxxx xxxxxxxxx xx nejméně 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x neodloučenou xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx původu, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx vyrovnaná, xxxxx mírně xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx lusky xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, dužnaté, xxxxxx x mléčné xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx změn, x xxxxxxxxxxxx špičkami x stopkami, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, barevně xxxxxxxxx x bez xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, bez cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx příčně xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, řez xxxxxxxxxxxx, konzistence xxxxx xx měkká, nejvýše 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (x toho xxxxxxx jedna xxxxxxxx xxxx tvořit xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx) x xxxxxxx 5 % xxxxx vláknitých, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx semeny xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, jemná, xxxxxxxx x hrubšími xxxxxxxxx přísad (zeleniny), xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx částic xxxxxxxxxxxxx z koření |
rajčatová xxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx zbytků xxxxxx, semen a xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx černých xxxxxx x výjimkou xxxxxxx xxxxxx pocházejících x xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx poškození, xxx xxxxxxxxxxx deformací, xxx xxxxxxxxxxx a anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, loupaná xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, strouhaná, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
*) Xx vyvinuté fazolové xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plody, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx zeminou xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx danému xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx druh xxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx odchylky od xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx celé
Popis xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru |
2 |
vzhledové xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx poškození |
2 |
zbytky xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
xxxxxx |
1 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx povolených xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
xxxxxxx xxxxxxxx (světlá) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, odbarvená, červivá xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx dřeně x volných xxxxxx, xxxx |
12 |
xxxx xxxxxxxxx materiál |
0,5 |
Tabulka 5
Xxxxxxxxx xxxx příměsi x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx lusků
Druh xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx č. 9 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx odchylky od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí
Složky (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 3,0 xx 5,0 |
xx - 2,0 xx + 2,0 |
xx 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx skořápce |
jádra |
||
jádra xxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx pražená xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx solená |
||
makadamové xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx nepražená |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx nepražená |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx pražený |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx solené |
||
Skořápkové xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx suché xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 100 |
- 5 |
101 až 250 |
- 3 |
251 xx 500 |
- 2 |
501 x xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% hmot.) |
Cizí xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx plody |
jádra |
|||
vlašské xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
7,0 |
2 |
jádra |
6,0 |
0,25 |
||
mandle |
ve xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx |
5,0 |
0,1 |
|
xxxxx pražená |
3,0 |
0,1 |
||
para xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
2 |
|
xxxxx |
4,5 |
1 |
||
xxxxxxxx ořechy |
čerstvé xx skořápce |
47 |
nedovoluje xx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
||
pekanové xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
xxxxxxx |
xxxxxxxxx nepražené |
10,0 |
9 |
0,5 |
neloupané xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx pražené |
5,0 |
0,5 |
||
loupané xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Xxxxxxx x. 13 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx vyplňující skořápku, xxxxxxxxxxx škůdci, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxxx nahořklá |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Lískové xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx zdravá bez xxxxxxxxx lůžka, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, jádro xx xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, pražená xxxxx xxxx a xxxx po pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, z xxxx 6 žluklých xx xxxxxxxxxxx škůdci, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx suchá, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx až krémová, xxxxxxx světle hnědá |
typicky xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx pražená chuť x xxxx po xxxxxxx |
xxxx skořápky 8, xxxx xxxxx 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx a jádra xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx řezu xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, nasládlá xx xxxxx nahořklá, xxxxxxx jádra xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx nepuklá xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx škůdci |
Jádra xxxx xxxxxx |
xxxxx čistá, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, pražená xxxxx xx xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, šedavé, žluté xx xxxxxx hnědé, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx slabě nahořklá xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, svraštělá |
jádro xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx hořké xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Kokosový xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, s třemi xxxxx xxxxxxxx "xxx" - xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx straně xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, tloušťka 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, vady xxxxxxx 10 |
Xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxx jemně xxxxx |
xxxx xx xxxxx smetanově xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx bílé xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxx 7, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx hnědá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 15, x xxxx 7 žluklých |
Makadamové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx světle krémové, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx hnědá |
jemná xxxxxxxx xxxx, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx mleté |
nepoškozené škůdci, xxx xxxxxx, nežluklá |
světle xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx až mírně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx mleté |
nepoškozené xxxxxx, bez xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx a xxxxx, sladce xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xx xxxxxxx, pražená, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu, xxxxx xxxxxxx, xxxx x xxxx xx pražení |
|
Mandle xxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, bez xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x chuti |
|
Arašídy |
skořápka xxxxx, xxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 žluklých |
Pasta xx suchých skořápkových xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxx |
xxxxxxx podle použitého xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů |
typická xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxxxx dle použitého xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx rozumí xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 14 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Členění xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx volně xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx z xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx sušené |
||
houby xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx z xxx |
xxxxxxxxx x xxx |
|
xxxxx x xxxxxx z xxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx koncentráty |
Příloha x. 15 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx hub xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx hub
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Lepista xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx fialová - Xxxxxxx nuda
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. Destice chřapáčová - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxx - Boletus reticulatus
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. Hřib xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx luridus
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx luridiformis
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx sametový - Xxxxxxxxxxxx pruinatus
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx smrkový - Xxxxxxx edulis
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Suillus xxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx variegatus
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx kadeřavý - Xxxxxxxxx xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx xxxxx plodnice
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx topolový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. Krásnopórka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - xxx xxxxx plodnice
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxx
31. Křemenáč xxxxxxx - Leccinum xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. Liška bledá - Xxxxxxxxxxxx subpruinosus
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Lactarius xxxxxxxxxx
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx smrkový - Xxxxxxxxx deterrimus
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx trubkovitý - Xxxxxxxxxxx cornucopioides
44. Špička xxxxxx - Marasmius xxxxxxx
45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx hlíznatá - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx bez třeňů
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx kloboučky xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx palumbina
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx mandlová - Xxxxxxx xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx cyanoxantha
7. Holubinka xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. Holubinka xxxxxxx - Russula xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx šupinatý - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx x. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx xx skupiny
Druh |
Skupina |
brambory xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x brambor |
brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx předvařené, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené |
|
bramborové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx plátky předsmažené*) |
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
*) připouští xx xxxxx xxx dalších xxxxx
Xxxxxxx č. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxx podle xxxxxxx xxxx, přípustný xxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx hlíz x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxx xxxx
Xxxxx xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xx xxxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx slabě xxxxxxxxx |
xxx přípravu xxxxx xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxx, moučná, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx výskyt xxx x konzumních xxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx rané xxxxxx xxxxxxx do 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx konzumní xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, fyziologické xxxxxxxxx, xxxxxxxx, omrzliny, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 3,5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxx |
- |
xxxxxx xxxxx než 3 xx |
xxxxx xxxxxx způsobené xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx xxxxxxxxxxxx povrchová |
nad 1/4 povrchu |
nad 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx pod xxxxxxx u 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx než 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance |
max. 1 % v xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % v rámci 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (z xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx) |
xxxx odrůda xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx choroby |
nepovoluje xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx odchylky xx velikost xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (mm) |
% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
x xxxx xxxxx xxx 22 |
0 |
|
rané "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx xxx 28 |
3 |
pozdní |
menší xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx x. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky |
Smyslové xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, tuhé, xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx řezu xx 30 xx 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % hmotnosti, ostatní xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx nejvýše 10 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx |
xxxxx soli x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x xxxxxxx 1,4%, |
xxxxx čisté, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx však 5 % xxxxxx xx hotový xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx cizí chuti, xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx konzumní sušené |
sušina xxxxxxx 87 %, xxxxx bobtnavosti xxxxxxx 68 % |
xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx slupek x xxxx, xxxxx xxxxx, xxxx. mírně šedavá, xxxxxxxxx tmavší xxxxxx, xxxxx xxxx bez xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx vločky, xxxxx od xxxx xx xx xxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx nelepkavá, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx pachu x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx xxxx nejvýše 42 % |
plátky xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx nejvýše 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, ojediněle xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxx a příchutí, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx skvrnami x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 xx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx olejová) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, s xxxxxxx xx xxxxxxx řezem, x jednom xxxxx xx xxxxxxx příčným xxxxx, xxxxxxxxxx, barva xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vad (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx xxxxx x příchutí, konzistence xxxxxx, ne tvrdá, xxxxxxxx, obsah xxxxxxxxx xxx nejvýše 8 % |
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx volných xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x tuku nejvýše 1,5 %, příčný xxx x hranách xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx hladkého xx xxxxxxxx řezu, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, čisté, xxxxxx, xxxxxxxxxxx barvy bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 10 % |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx uvnitř xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxx, uvnitř xxxxx, xxxxxxxxx, vůně x xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx slaná, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx sypké xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx konzistencí xxx xxxxxxx xxxxxx |
Informace
Právní předpis č. 397/2021 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2022.
Ke xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Směrnice Rady 2001/113/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx krému xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx obecné zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx postupy týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, směrnice Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Komise 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Sb., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o výživových x zdravotních tvrzeních xxx xxxxxxxxxx potravin.
5) §2 písm. x) vyhlášky x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx ocet x xxxxxx.
6) §11 odst. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Xx., x xxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Sb.
8) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.