Právní předpis byl sestaven k datu 01.11.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022 do 31.12.2025.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx dne 21. xxxxx 2021
x xxxxxxxxxxx xx konzervované xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx a xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), x) a x) zákona č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx znění zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x nich a xxxxxxxx,
x) druhy xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x banánů x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) pro xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, brambor a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx a xxxxxx
1. xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx trh,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx celé, čerstvé, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx hniloby x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx části, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) konzervovaným xxxxxx xxxxxxxxx, jejíž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx alkoholického x xxxxxxxxxxxxxxx nápoje x zmrazeného ovoce,
c) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) džemem výběrovým (Xxxxx) potravina xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx pro džem xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, xx xxxxx xxxxxxx je se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx podmínky xxx xxxxxxxxxx výživové xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx výrobku,
f) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx cukru xxx xxxx výběrový (Xxxxx) a xxxxxxx xxxx cukru xxx xxxx výběrový (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx nebo xxxxx, xxxx z přírodních xxxxxxxx, xxxx a xxxxx, jednoho nebo xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx přírodních sladidel, xxxx x jedné xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx, přivedené xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, přivedená xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
j) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, přivedená xx xxxxxxxx až tuhé xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx hrubšími xxxxxxxxx xxxxxxx ovoce,
k) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) ovocným xxxxxxxxx nebo ovocným xxxx xxxxxxxxx řídké xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx, slupky, jader, xxxxx, xxxxxxxx propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx, x případným xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx xxxxxxxx druhu xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx konzervované xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx různé xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx ovoce xx xxxxxxx 60 % hmotnostních,
o) ovocem xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx potravina konzervovaná xxxxxxxx sušiny přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) ovocem x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx potravina x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx může obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x látky xxxxxx x aromatizaci,
q) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx x čerstvého xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx x případným xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx spotřebitelském xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxx x plodů xxxxxxx xxxxxxx Castanea xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x čerstvém xxxx xxxxxxxxxxxxx stavu, xxxxx xxxx být xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) ovocnou dužninou xxxx xxxxxx xxxxx xxxx ovoce, xxxxx xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, jader, pecek x jádřinců, která xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx rozdrceným, xxx xxxxx xxxxxx rozmělněna xx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxx částí xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx kůry, xxxxxx, xxxxx x xxxxx, xxxxx byla xxxxxxxxxx xx xxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx procesem x xx určená x dalšímu xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx extraktem xxxxx xxxxx xxxxx z xxxxx, xxxxx s xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx vzniklé xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ve vodě xxxxxxxxx složky xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx xxxxx odrůd xxxx xxxxxxxxx rodu Musa xxx., x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, zdravá xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, zbavená cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx zelenina x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, dresinků, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX xx xxxxx xxxx rovno 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx na 80 xx 90 oC,
d) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx uzavřeném xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx xxx 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 xX nebo xxx xxxxxx takový xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx forem mikroorganismů x xxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx mléčně kvašenou xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravina řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx x jader propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxx zeleninové šťávy xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx surovin vyrobená x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem; xxxx nebo zeleninovou xxxxx ze stejného xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvýšením xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxx celé xxxx xxxxxx zeleniny s xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo pasterované xxxx ochucujících přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx použití,
k) zeleninou x octu zelenina xxxxxx xxxxxxx octem7) xxx, xxx výsledná xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejméně 4 % hmotnostní,
l) xxxxxxxxx x soli zelenina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx protlakem xxxxxxxxx protlak obsahující xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
o) xxxxxxxxxx xxxx potravina vyrobená x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x množství,
p) kečupem xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx protlaku, vody, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx přísad pouze x technologicky nezbytném xxxxxxx a xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx výrobek xx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) zeleninou x xxxxx xxxxxxxx zalitá xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxxxxx xxx xxxxxxx x) až l) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx solené,
b) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx L. x xxxx odrůd,
c) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx (L.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Xxxxxx xxxxxx (Xxxx.) včetně xxxxxxxxx xxxxxx,
x) kešu xxxxxx xxxxxx xxxxx ledvinovníku xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X.),
x) xxxx ořechy xxxxxx juvie xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx excelsa (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx kokosové Cocos xxxxxxxx (X.),
x) piniovými xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Pinus xxxxx (X.), Pinus xxxxxxxxxx, Xxxxx sibirica, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx wallichiana, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx plody xxxxxxxxx xxxxx Macadamia xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx hybridů,
j) pekanovými xxxxxx xxxxx plody xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Carya xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx sušená xxxxxx plodů pistácie xxxxx Xxxxxxxx vera (X.),
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Castanea sativa Xxxx.,
x) xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx odrůd xxxxxxxxxx xxxxxx Arachis xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx X. a Xxxxxxx xxxxxxxx x.,
x) xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými xxxxx nebo arašídy xxxxx skořápkové plody xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx arašídy x xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx xxxx xx použití dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx výrobek xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) Xxx účely této xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) houbami xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx,
x) houbami xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx pěstovanými houby xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,
d) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) konzervovanými xxxxxxx xxxxx upravené, x xx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) hluboce xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, u xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx hub xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) ostatními výrobky x xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx Solanum xxxxxxxxx L.,
b) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ranými xxxxxxxx xxxxxxxx sklízené xxxx xxxxxxxxx úplné xxxxxxxx xxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx slupkou bez xxxxxxx,
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx dosažení xxxxx xxxxxxxx xxxx x dobře xxxxxxxxx x xxxxxx slupkou,
d) xxxxxxx x podlouhlými xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx je xxxxxxxx šířka xxxxx,
x) xxxxxx typem označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx užití,
f) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a to xxxxxxxx, konzervací, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx nebo další xxxxxxxxxx xxxxxx.
&xxxx;(6) Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nežádoucí xxxxxxxxx xxxx anorganické xxxxxxx, xxxxx jsou x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx.
Konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), x xxxxxx a xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx
x) x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx množství ovoce x xxxxxxx, xxxxx xxxx použito xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx výrobku; tento xxxx se xxxxx xx xxxxxxx zorném xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně,
f) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem cukru, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx marmelády x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x sestupném pořadí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) u upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx a teplota xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvede xx stejném xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx nemusí xxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) X výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx druhů xxxxx xxxx xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx ovoce", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".
§4
(1) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" lze použít xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, x výjimkou xxxxxx xxxxxxxx jemně xxxxxxx kůry citrusů.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx spojení "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x rosolem", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx obdobu xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx definicím xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) až x) x r) x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx na jakost xxxxx přílohy č. 2 x xxxx vyhlášce.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxxx spotřebitelského balení xxxxxxxxxxxxxx a upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx je uveden x příloze č. 4 k xxxx vyhlášce.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxx v xxxx obsahuje nejméně 13 % objemových xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % refraktometrické xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
§6
(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) vyrobených x xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx i xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx plodů.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Extra), džem xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x džem xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx tvořit xxxx xxxxxxxx hmotnosti xxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx plátky.
(4) Xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru a xxxxxx výběrového (Extra) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx peckami, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, xxxx, okurky x xxxxxxx x xxxxx xxxxxx.
(5) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, jahod, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx červené xxxxxx šťávy.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxx x xxxxx, xxxxx, angreštu, červeného xxxxxx x xxxx xxx přidávat šťávu x červené xxxx.
§7
(1) Xxxxx xxxxx xxx výrobu xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xx vypočítá xxxxxxxxx hmotnosti vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx přidat pouze xx džemu.
(3) X xxxxxxxxxx podle §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx i) x r) xxx xxxxxxxx lihoviny, xxxx, xxxxxxxx víno, xxxxxx, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, vanilkové xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x oleje xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx marmelády xxx xxxxxxxx éterické xxxxx x citrusových xxxxx.
(5) Ovocné xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 písm. x) x x) až x) xx xxxxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, chlazením nebo xxxxxxxxx,
x) sublimačním sušením, xxxxxxx xx mrazeného xxxxx xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xx míry technicky xxxxx.
(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, než xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx kůra xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.
(2) U xxxxxxx dosahuje pH xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx ovoce xxxx nejméně 70 %, u xxxxxxxx xxxxxxx nejméně 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného xxxxx xxx 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx uvádí xx trh xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Konzervovaná x upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny xxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx zeleniny, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) použitý xxxx xxxxxx,
x) název xxxxxxx x podskupiny,
d) x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny x xxxxxxxx xxxxxx kvašené xxxxx použitelnosti x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) údaj, xxx xx jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 7 x této xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny jsou xxxxxxx v příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx stanovené hmotnostní xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx u zeleninových xxxxxx a xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 65 %.
(3) Sušená x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x výjimkou sušené x proslazené xxxxxx xxxxxxxx x obalu xxxxxxxxxxxxx pronikání xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx uvádí xx xxx xxx xxxxxxxxx od 0 xX do 5 xX.
§11
Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů uvede xxxxx skupiny a xxxxxxxxxx, u kokosových xxxxxx a směsí xxxxxxxxxxxx plodů a xxxxxxx pouze xxxxx xxxxxxxxxx, x pasty x mouky xx xxxxxxx skořápkových plodů x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského balení xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx požadavky xx jakost skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 13 k xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Členění hub xx skupiny x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 14 k xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxx český xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) u xxxxxxx xxxxxxx z hub x xxxxxxx výrobky x hub xxxxx xxxxxxxxxx x český xxxxx použitých xxxxx xxx.
(3) Houby volně xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, bez cizích xxxxxxx a nečistot. Xxxxx nesmějí xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, zapařené xxxx xxxxxxxx vlhké. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxx s xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx není xxxxxxxx x xxxxxxxx klouzků.
(4) X hub uvedených x xxxxxxxx 3 xx dovoluje perforace xx 10 % xxxxxxx xxxxxx řezu, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx požerky xx xxxx místech. Xxxxxxxxxxx xxx může xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx poškozenými xxxxxxx xx xxxxxx houby, xxxxxx chybí xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx vyskytují škůdci.
(5) X sušených xxx xx dovoluje 10 % hmotnosti xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx pro xxxxxx houby, xxxx xxx cizích xxxxx x chutí, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx houby x xxxx dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx zapaření.
§13
(1) Čerstvé xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx teplotách xx 0 xX xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx trh xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxx 24 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx slunci.
(3) Xxxxxxx houby xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx zabaleny x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxx rostoucích xxx určených xxxxxxx x xxxxxxx průmyslovému xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, lze xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx uvedené x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.
Brambory a xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 16 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx uvede
a) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x země xxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx typu uvedeného x tabulce 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; jednotlivým xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx varné xxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx barva dužniny, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) x xxxxxxx x xxxxxxx název xxxxxxx.
§15
(1) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x vnitřních xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx jakostní x uchovatelné xxxxx, xxx hnědých xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, mechanických xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx vybarvení, xxxxxx a prašné xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx hlíz, nenamrzlé x xxxxxx xxxxxx xxxxx x příchutí, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x nesmí xxxxxxxxx xxxx, xxxxx nebo xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 mm.
(3) Brambory xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x vadné xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x tabulce 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 18 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx hlíz brambor xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx označeny jako "xxxxxx", xxxx xxx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx brambor konzumních xxxxxx x xxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx velikost nestanoví.
§16
(1) Před xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx být hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx kartáčováním.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx hluboce xxxxxxxx.
§17
Xxxxxx
(1) Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, ale xxxxxx. Xxxxx xxx přezrálé, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx plísní xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx poškození způsobeného xxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxx povrchové vlhkosti, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxx. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, se xxxxxxxxxx xx xxxx.
(2) X xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimální xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx 1; x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx celkem nejvýše 2 % sestávat x xxxxxxxx postižených xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§19
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx na xxx podle xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx této vyhlášky, xxxxx xxx prodávány xx vyprodání xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky č. 650/2004 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé ovoce x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
Ministr:
Ing. Xxxxx, XXx., x. r.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Členění konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx a skupiny x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx v 1 kg xxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x xx 1 xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx výběrové (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
450 |
|
|
x červeného xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
350 |
|||
|
xx zázvoru |
250 |
|||
|
z xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
|
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
80 |
|||
|
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
|
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx a xxxxx |
250 |
|||
|
xx xxxxxxx |
150 |
|||
|
x kešu - xxxxxx |
160 |
|||
|
x plodů mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
|
Xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
|
x xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, malin |
350 |
|||
|
ze zázvoru |
250 |
|||
|
z xxxx - jablka |
230 |
|||
|
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
|
x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, malin |
250 |
|||
|
ze xxxxxxx |
150 |
|||
|
x xxxx - jablka |
160 |
|||
|
z xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
60 |
|||
|
Marmelády |
všeobecně |
200 |
z xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx švestkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx ze xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
|
slazená x jablek |
3000 |
|||
|
slazená z xxxxxx a xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
|
x xxxxxxx |
730 |
|||
|
x xxxxx |
640 |
|||
|
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx ovoce je xxxxxx kaštanovým krémem |
||
|
Ovocný xxxxxxx (xxxx) |
||||
|
Xxxxxx xxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) |
||||
|
Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x xxxxxxxxx xxxxx |
220 |
||
|
xx xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
|
Xxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Poznámka: jsou-li xxxxx ovoce xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxx xxx různé xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x kaštanový krém xxxxxx xxxxxx použitému xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx sušina (%) |
Xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxxxx) (%) |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
|
džemy výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
|
džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
|
xxxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
|
xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (Extra) |
nejméně 60 |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
|
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
|
xxxxxxxxxx ovoce |
nejméně 70 |
xxxxxxxx se |
|
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Poznámka: xxxxxxxx xxxxx refraktometrické xxxxxx xxxxxx xxx dodržen x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxx a xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxx x xxxxxx výrobků xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru x xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxx druhého pododstavce xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Rady 2001/113/ES o xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech a xxxxxxxxxxx x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 50 |
9,0 |
|
51 xx 500 |
6,0 |
|
501 až 1000 |
5,0 |
|
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
|
Xxxx xxxx příměsi |
Počet kusů xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx zpracovávaného xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx nad 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
|
xxxxxxxxxx pecek nebo xxxxxx xxxxx velikosti xxxxx xxxxxxxx pecky (xxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
|
xxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Příloha č. 5 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Smyslové požadavky xx xxxxxx konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxx xxx xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx zbytků xxxxxx x kališních lístků, x xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x kompotů x xxxxxxxx plodů xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx řezy, konzistence xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx shluky xxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x klikvy a xxxxxxx zachovávají xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx ovoce xxxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx čirý xx xxxxx zakalený, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx odchylek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx střapin x xxxxxx x kompotu x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx soli xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx révy xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx slupky x mírné xxxxxxxxx xxxxxxxxxx dužniny u xxxxxxx x peckového xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),
x) xxxxxxxx xxxxxx z xxxxxxxxx poloviny xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) mírně svraštělá xxxxxx x meruňkového xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx x kompotu x jeřabin a xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx tvary xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx rozpadlé x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,
x) nejvýše 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxxxx smíšených xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx vůně po xxxxxxxx x použitých xxxxx ovoce,
l) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx na 20 % xxxxxxx xxxxx plodů v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx z lesních xxxxx x xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x malin
|
Druh cizí xxxxxxx |
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx v obsahu x xxxxxxxxx (g) |
||
|
do 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxxxx x xxxxxx x kompotu x xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
|
uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx plodů x xxxxxxx x xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x vůně |
|
upravené chlazené xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků xxxxxx xxxxx a dalších xxxxxxxxxxx a anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxxxxxx, s peckami xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xx xxxxxxxxx stejné xxxx, velikost xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepané |
přirozená, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxxxxx x pachů |
Tabulka 4
Sušené xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
|
xxxxxx ovoce |
dostatečně xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x nevyzrálých xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx sluncem |
typická pro xxxx druh xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxx |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
konzervovaná xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxxx zelenina |
||
|
mléčně xxxxxxx (xxxxxx) zelenina |
||
|
zeleninový xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxx |
||
|
xxxxxx zelenina |
||
|
proslazená (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx x xxxx |
||
|
xxxxxxxx v xxxx |
||
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx xxxx |
||
|
xxxxx |
Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx x oleji |
||
|
chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
Příloha x. 7 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx pocházejících x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxx činí nejvýše 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxxx x pasterované zelenině, xx xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hrášek obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx
1. pH xxxxxx kysané zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
2. Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, nejvýše 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x nejvýše 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, kde xxx použit xxxx xxx xxxxxxx nálev.
3. Xxxxxx kvašená (kysaná) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx povrchový xxxxxx (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx nejvýše 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.
X) Sušená xxxxxxxx
1. Xxxxxx nať obsahuje xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx cibule xxxxxxxx xxxxxxx 14 % vody.
3. Xxxxxxx xxxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx nejvýše 13 % xxxx.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mleté xxxx xxxxx mletých xxxxxxxx zelenin xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (tj. xxxxx popele, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx soli xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx refraktometricky, xxxxxxx obsah soli xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x česnekového xxxxxxxx 55 %.
X) Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Rajčatový xxxxxxx rozředěný vodou xx roztok o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
X) Kečupy x xxxxxxxxx xxxx
1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx označených Xxxxx, Extra, Speciál xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
|
Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
Xxxxxx "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
|
xxxxxxxxxxxxxxxx sušina |
nejméně 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
nejméně 30,0 |
|
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Xxxxxxx 2,2 |
|
xxxxx xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
|
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx se |
Nejvýše 0,2 |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje se |
*) Xxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x solených xxxxxxx.
Příloha x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny
Tabulka 1
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně |
zelenina xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x mechanickým xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, konzistence xxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, bez xxxxx x jejich xxxxx, xxx zdřevnatělých x xxxxxx částí, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx vyjma xxxxxx, xxxxxx slupek, xxx-xx x xxxxxxxx loupanou, xxxxx čirý, xxxxxxxxxxx xx mírně zakalený x uvolněnými xxxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x směsi xxxxxxxxx |
zelenina zdravá, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx poškozením nejvýše x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx uvolněná xxxxxx xxxxxx na xxxxxx, x feferonů xx xxxxx výskyt xxxxxx xxxxxx xx 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx xx 5 mm, xxxx xxxx xxxxx narůžovělé, xxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, x sterilované xxxxxxx xxxxx xxxxxx semen x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx nejméně 50 % xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx s xxxxxxxxxxxx slupkou xxxxxxx xxxxxxxx, řezy xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, bez semen x xxxxxx příměsí, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx řezů xxxxxxxx x zeleniny xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx konzervování, xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx nebo mírně xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
viz xxxxxxxxx xxxxxxxxx výše, xxxxxx xxx xxxxx, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx x xxxxx xx deklarovanou xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x více jak 50 %, x xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx řezu xxxx velikosti xxxxx xxxxxxxxx průměr xxxx xxxxxxxxxx o více xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, u xxxx xxxxx s vypadlými xxxxxx nejvýše x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxxx hrášek |
xxxx v xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx deklarované xxxxxxxxx nebo xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx anorganického xxxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mírně xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx fazolové lusky |
fazolové xxxxx xxxxxxxx*), nezakřivené, dužnaté, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x poškození xxxxxx, xxxxxxxxxxx změn, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, xxxxxxx xxxxxxxxx x bez xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx rostlinného původu, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řez xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx jedna xxxxxxxx xxxx tvořit xxxxxxxxx xxxxxxxxx x škůdci) x xxxxxxx 5 % xxxxx vláknitých, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxx, jemná, xxxxxxxx s hrubšími xxxxxxxxx přísad (xxxxxxxx), xxx zbytků xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxx x koncentrované xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) bez zbytků xxxxxx, xxxxx x xxxxxx částí xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pocházejících x xxxxxx |
|
xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, loupaná xxxx neloupaná, xxxxxxxx, xxxxxxx, kostkovaná, strouhaná, xxxxxxxx jednotlivých složek x xxxxx vyrovnaná |
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jsou považovány xxxxxx plody, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
|
xxxxxx zelenina |
dostatečně xxxxxxxx, bez známek xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx zeminou xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxx sušené xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chutí |
Tabulka 3
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxx xxxx
|
Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx odchylek xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx) |
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru |
2 |
|
vzhledové xxxx |
3 |
|
xxxxxxxxxx poškození |
2 |
|
zbytky stopek |
3 |
|
nevhodná xxxxxxxxxxx |
1 |
|
xxxxxxxx barva |
1 |
|
dutiny |
1 |
|
celkové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
|
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx |
2 |
|
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx |
5 |
|
xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, odbarvená, červivá xxxx |
1 |
|
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx |
12 |
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
0,5 |
Tabulka 5
Xxxxxxxxx xxxx příměsi u xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxx cizí xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx x hmotnosti (g) |
||
|
do 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
|
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Příloha č. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky spotřebitelských xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx a přípustné xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx podílů
Tabulka 1
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
do 50 |
9,0 |
|
51 xx 500 |
6,0 |
|
501 xx 1000 |
5,0 |
|
xxx 1000 |
3,0 |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x zeleninových salátů x směsí
|
Složky (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx odchylka (%) |
|
od 3,0 xx 5,0 |
xx - 2,0 xx + 2,0 |
|
xx 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 do + 4,0 |
|
xx 10,0 do 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
|
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Příloha x. 10 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx nepražené neloupané xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx loupaná |
||
|
jádra xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxx pražená |
||
|
jádra xxxxxxx solená |
||
|
makadamové xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx pražená |
||
|
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx pražený |
||
|
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx pražené |
||
|
loupané xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx pražené xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxx x arašídy |
pasta (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
|
xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx/ arašídů |
odtučněná |
|
|
neodtučněná |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 100 |
- 5 |
|
101 xx 250 |
- 3 |
|
251 xx 500 |
- 2 |
|
501 x xxxx |
- 1 |
Příloha x. 12 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů
|
Skupina |
Podskupina |
Obsah xxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
|
xxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
|
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
|
xxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
|
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
|
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
|
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
|
xxxx xxxxxx |
xxxxx |
5,0 |
0,1 |
|
|
xxxxx xxxxxxx |
3,0 |
0,1 |
||
|
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
2 |
|
|
xxxxx |
4,5 |
1 |
||
|
xxxxxxxx ořechy |
čerstvé xx xxxxxxxx |
47 |
xxxxxxxxxx xx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
|
xxxxxxx oříšky |
jádra (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
|
xx skořápce xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
||
|
xxxxxxxx ořechy |
jádra xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
|
xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx pražené |
5,0 |
0,5 |
||
|
loupané pražené xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
Xxxxxxx x. 13 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
Povolené xxxxxxxx (% xxxx.) |
|
Xxxxxxx ořechy x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx vyvinutá xxxxxxxxx xx tvrdá, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, pokryté xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, příjemně olejnatá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
|
Lískové xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx zdravá bez xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx poškozené |
světle hnědá xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx; pražená xxxxx xx lomu xxxxxx |
xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx a chuti, xxxxxx xxxxxxxx, pražená xxxxx xxxx a xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 18, x xxxx 6 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx chuť x vůně xx xxxxxxx |
xxxx skořápky 8, xxxx xxxxx 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx rovnoměrně xxxxxxxxx xxx xxxxx, ve xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx řezu xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx skořápky 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx škůdci |
|
Jádra xxxx xxxxxx |
xxxxx čistá, xxxxx, rohlíčkovitého xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, pražená xxxxx na xxxx xxxxxxxx |
xxxxx na xxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx xx světle xxxxx, xx řezu xxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxxxx xxxxx |
xxxxx aromatická nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 xxxxxxxx xx poškozených škůdci |
|
Para xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, svraštělá |
jádro xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx tuková, xxx xxxxx chuti |
vady xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, z xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, velmi xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - klíčními póry, xx xxxxxxxx se xx vnitřní straně xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x sklizení xxxxxxx tvrdé, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx změn |
typicky kokosová, xxxxx nasládlá, jemná, xxx cizích pachů x příchutí |
vady xxxxxxxx 10, xxxx dužniny 10 |
|
Xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxx jemně xxxxx |
xxxx xx xxxxx smetanově xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
|
Jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
vady jader 7, x xxxx 3 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx vybarvená, xxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, světle až xxxxx hnědá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx skořápky 7, xxxx jader 15, x xxxx 7 xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, jádro xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx chuť, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 žluklých xx poškozených xxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá |
světle xxxxx až xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu x xxxxx, sladce xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, nežluklá |
bílá xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx, jádra xxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
|
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx hnědá |
typicky xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx čistá, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx na povrchu |
jádro xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 žluklých |
|
Pasta xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx rozmělněná, s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu x xxxxx |
|
|
Xxxxxxxx suché xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx |
xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx surovinám |
|
|
Mouka xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, nepoškozená škůdci, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx xxxx xxxx mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx volně rostoucí |
|
houby xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx z hub |
houby xxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx x xxx |
xxxxxxxxx z hub |
|
|
pasty x xxxxxx x xxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Příloha x. 15 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Macrolepiota xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
2. Čirůvka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. Čirůvka xxxxxxx - Lepista xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxx perlata
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxx - Boletus reticulatus
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx cavipes
11. Hřib xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx luridus
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
15. Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx pruinatus
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx smrkový - Xxxxxxx xxxxxx
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Suillus xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
18. Klouzek xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx viscidus - xxx xxxxx plodnice
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx kadeřavý - Xxxxxxxxx crispa
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx scabrum - xxx xxxxx xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx topolový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx plodnice
30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. Lišák xxxxxxxxxx - Hydnum xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Cantharellus subpruinosus
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx deliciosus
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx svraskalá - Xxxxxxxxxxx caperatus
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - všechny druhy
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx mlženka - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. Špička xxxxxx - Marasmius xxxxxxx
45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx gallica - pouze xxxxxxxxx xxx třeňů
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx určených xxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx černající - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx palumbina
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Russula xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
8. Holubinka olivová - Xxxxxxx xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx mladé xxxxxxxx
Příloha č. 16 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx a xxxxxxx x brambor na xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx skupiny
|
Druh |
Skupina |
|
brambory xxxxxxxx |
xxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx plátky předsmažené*) |
|
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
*) xxxxxxxxx xx xxxxx dle xxxxxxx xxxxx
Příloha x. 17 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Užití podle xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx a xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx hlíz x xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Xxxxx xxxxxxxxxx brambor xxxxx xxxxxxx typů
|
Varný typ |
Konzistence |
Užití |
|
A |
pevná, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xx xxxxxx, xxxx xxxxxxx |
|
X |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx |
xxx přípravu xxxxx xxxxx xxxxx, jako xxxxxxx |
|
X |
xxxxx, moučná, xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x kaší |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx celkem xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, omrzliny, xxxxxx, xxxxxxx, poškození zapříčiněné xxxxxx x postihující xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 xx |
|
xxxxxxx praskliny |
nad 3,5 mm |
nad 3,5 xx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
|
xxxxxx pod xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
|
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx, xxxxxx x jiné xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
- |
xxxxxx xxxxx xxx 3 xx |
|
xxxxx skvrny způsobené xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 1/4 povrchu |
nad 1/4 xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1/8 povrchu xxxx 5 mm pod xxxxxxx x 1 % xxxx v xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx pod slupkou |
|
suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % v xxxxx 6 % tolerance |
|
plíseň xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % tolerance |
|
mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx nalepené xx xxxxxxx) |
|
xxxx xxxxxx nebo xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu vývoje xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle velikosti xxxx (xx) |
% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxx než 28 |
3 |
|
x toho xxxxx xxx 22 |
0 |
|
|
xxxx "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx než 28 |
3 |
|
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx č. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx, chemické x smyslové xxxxxxxxx xx výrobky x xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx požadavky |
|
|
brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, xxxxxx xxxxxxxx xxxx od 30 xx 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx neloupané xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, celkový xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, vařené xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx na xxxxxx xxxxxxx, konzistence xxxxx, nerozvařená, xxxxx xxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 % |
xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, nudliček, x rozměru xxxxxxx 10 xx, bez xxxxxx x xxxx, xxxxx žlutá, příp. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx skvrny, xxxxx xxxx bez připálení, xxx cizí xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nejméně 87 % |
xxxxx vločky, xxxxx xx xxxx xx xx xxxxxx, chuť x vůně xx xxxxxxxx bramborách, xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
hmota xxxxxxxxx, sypká, nažloutlé xxxxx bez cizího xxxxx a xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené |
sušina nejméně 95 %, xxxxx xxxx nejvýše 42 % |
xxxxxx brambor xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, xxxxx odpadané soli xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx vyrovnaná, xxxxxxxxx nahnědlé okraje, xxxx xxxxxxxx slaná, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x 5 % hmotnosti úlomků xx 20 xx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) v xxxx xxxxxxx 1,5 %, příčný xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 mm |
výrobky čisté, x xxxxxxx či xxxxxxx řezem, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx příčným xxxxx, xxxxxxxxxx, barva xxxxxxxxxxx xxx přílišných xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, očka, xxxxxxx, úlomky), xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx křehká, xx tvrdá, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
|
bramborové xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, příčný xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx či vlnitého xxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx vad xxxxxxx 10 % |
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx nejméně 45 %, obsah xxxx xxxxxxx 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx křupavá, xxxxxx xxxxx, nemazlavá, xxxx a xxxx xx bramborovém xxxxx, xxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx vařená |
sušina xxxxxxx 25 % |
ve xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx granule žlutobílé xxxxx, po xxxxxxxx xxxxxxxx hmota x xxxxxx konzistencí xxx xxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 397/2021 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2022.
Ve xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx jsou podchyceny xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx právním xxxxxxxxx x.:
358/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Sb., x xxxxxxxxxxx na konzervované xxxxx x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x banány
s xxxxxxxxx xx 1.1.2026 s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 14.6.2026
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, pokud xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Směrnice Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. prosince 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx potravinového xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, v xxxxxxx znění.
Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a zrušují xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, směrnice Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x nařízení Xxxxxx (XX) č. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
3) §1 xxxx. x) vyhlášky x. 76/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx přírodní sladidla, xxx, cukrovinky, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx označování potravin.
5) §2 písm. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx xx nápoje, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Xx., x xxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Sb.
8) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.