Právní předpis byl sestaven k datu 16.12.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022 do 31.12.2025.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
VYHLÁŠKA
ze xxx 21. xxxxx 2021
x požadavcích xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), g) x x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x zákona x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "zákon"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušný xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje
a) xxxxxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, houbách, xxxxxxxxxx x výrobcích x nich x xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, brambor a xxxxxxx z nich x banánů x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx konzervovaného xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx a xxxxxxx x nich x banánů požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky,
d) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
1. teplotní xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx pojmů
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx celé, čerstvé, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx hniloby x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx části, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx cizích xxxxxxx,
x) konzervovaným ovocem xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického xxxxxx x zmrazeného xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx nebo xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) potravina xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), vody a xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx je xx xxxxxxxx obsahem xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); výživové tvrzení xx uvedeno x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx druhů ovoce, xxxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx z citrusových xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx z citrusových xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, šťávy, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) rosolem x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x šťávy xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, přivedená xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx nebo x jednoho nebo xxxx druhů ovoce, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x jemnými xx hrubšími xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená z xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx do kašovité, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx ovoce xxx xxxx, slupky, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx ovocnou šťávu5) xx stejného xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x technologicky xxxxxxxxx případě a xxxxxxxx,
x) sušeným xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx sušením xxx xxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx ovoce xx xxxxxxx 60 % hmotnostních,
o) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
p) xxxxxx x lihu xxxx xxxxxxx bowlí xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, lihem kvasným xxxxxxxxxxx6) nebo lihovinou, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx přírodní xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvým xxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x přímému xxxxxxx,
x) kaštanovým xxxxxx xxxx pyré xxxxxxxxx xxxxxxxx ze směsi xxxx, xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx stavu, který xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx ovoce, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, pecek x xxxxxxxx, která xx tvořena xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx rozmělněna xx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxxxxxxx kůry, xxxxxx, xxxxx x pecek, xxxxx byla rozmělněna xx xxxx propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx x xx xxxxxx x dalšímu zpracování,
v) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx vzniklé xxx xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,
x) banány zralé xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx Musa xxx., x výjimkou xxxxxx plantejnů, fíkových xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x které xxxx xxxxxxxx konzervováním, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) pasterovanou xxxxxxxxx výrobek x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx nižší xxxx xxxxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 oC,
d) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobek x nálevem x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX xx xxxxx než 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx nejméně na 121,1 xX nebo xxx xxxxxx takový xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů x xxxxxx spór,
e) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxxxxx působením xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x případnými jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxx, přidáním xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx vody xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x jader propasírováním xxxx obdobným xxxxxxxx; xxxx nebo zeleninovou xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx proslazenou xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx chlazenou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx použití,
k) zeleninou x octu zelenina xxxxxx xxxxxxx octem7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % hmotnostní,
l) xxxxxxxxx x xxxx zelenina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx jedlé xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx rajčatovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
o) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx vyrobená x rajčatového xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx, popřípadě xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) kečupem xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxx přísad xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx výrobek xx xxxxxxxx upravený xxxxxxxx,
x) zeleninou v xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zeleninou potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx chemického xxxxxxxxxxxxx prostředku.
(3) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxxxxx pod písmeny x) xx x) x xxxxxxx stavu, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxx xxxxxxx vlašského Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxxxx plodů xxxxx Xxxxxxx avellana (X.) x Xxxxxxx maxima (Xxxx.) a xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Prunus xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Prunus dulcis (Xxxx.) xxxxxx loupaných xxxxxx,
x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx occidentale (X.),
x) para xxxxxx xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (X.),
x) piniovými xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Xxxxx pinea (X.), Xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx gerardiana x Xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Macadamia tetraphylla, Xxxxxxxxx ternifolia a xxxxxx hybridů,
j) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) pistáciemi xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),
x) jedlými kaštany xxxxx plody kaštanovníku xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx plody odrůd xxxxxxxxxx olejné Xxxxxxx xxxxxxxx v., Xxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxxxx x.,
x) xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo arašídů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídy xxxxx skořápkové plody xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx arašídy x xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx xxxx xx xxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů xxxxx mletý xxxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo arašídů.
(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx,
x) xxxxxxx volně xxxxxxxxxx houby xxxxxxx xxxxxx v prostředí xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx uměle xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, u xxxxx xxxxx vody xxxx nejvýše 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx hub xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx, x xx sterilací, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, x xxxxx xxxx jednotlivé xxxxx hub xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx výrobky x xxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxx účely této xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx Solanum xxxxxxxxx L.,
b) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxx úplné zralosti xxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x pevnou xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx alespoň dvojnásobně xxxxx, xxx je xxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx brambor konzumních xxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx kuchyňského xxxxx,
x) xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx upravené xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx přímou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
&xxxx;(6) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx cizími příměsmi xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo anorganické xxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx.
Konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), x xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx
x) x xxxxx xxxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxx x lihu xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx pyré, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x ovocného xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 g xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, klevel, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, přičemž xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 oC x xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) u xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, povidel a xxxxxx xxxxxxxxxx zbytkového xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx obsah xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx marmelády x xxxxxxxxxxx pyré v xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx druhů ovoce x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) X výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel uvede xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx nemusí být xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) U výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx xxxxx ovoce xxxx xxx xxxx x xxxxxxx použitého xxxxx nahrazen xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxx hroznů xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".
§4
(1) Označení "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx marmelády, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx hmotu citrusových xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx v xxxx xxxxx xxxxxx spojení "x džemem", "s xxxxxxxxxx", "s rosolem", "x kaštanovým xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxxxxxx xxxxx odpovídá definicím xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x r) a xxxxxxxxxx x chemickým xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 k xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce je xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxx obalu se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx cizích příměsí x xxxxxx x xxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx v 1 xx potraviny je xxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce.
§6
(1) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), džemu výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) vyrobených x jiných druhů xxxxx než citrusových xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku příslušného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxx xxxx xxxxxxxx hmotnosti xxxxx.
(3) Džem výběrový (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx na proužky xxxx na xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx mísit xxxxxx, xxxxxx, slívy x xxxxxxxxxxxxxx xx peckami, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, dýně, xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx ovocem.
(5) Při xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, xxxx x xxxxxxxxx xxx přidávat červené xxxxxx šťávy.
(6) Při xxxxxx xxxxx x xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxx xxxxxxxx šťávu x červené xxxx.
§7
(1) Podíl xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx použití xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xx vypočítá xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx extraktů xx xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.
(2) X džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, rosolu x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx přidat xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.
(3) K xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx i) x x) lze xxxxxxxx lihoviny, xxxx, xxxxxxxx xxxx, ořechy, xxxxxxxxxx xxxxxx, koření, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, jedlé tuky x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx přidávat éterické xxxxx z citrusových xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. a) x x) xx x) se zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, chlazením xxxx xxxxxxxxx,
x) sublimačním xxxxxxx, xxxxxxx xx mrazeného xxxxx xxxx
x) zahušťováním xx xxxx technicky xxxxx.
(6) Xxxxxxx a xxxxx určené xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x nálevu.
(2) X xxxxxxx dosahuje xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx sušeného ovoce xxxx xxxxxxx 70 %, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx refraktometrická xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx než 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx ještě xxxxxxxxxxx xxxxxx konzervačním procesem.
(5) Xxxxxx xxxxx a xxxxx proslazené xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx vlhkosti vzduchu xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx se xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX do 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx x upravená xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxx výrobku,
b) xxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx x podskupiny,
d) x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx mléčně xxxxxxx xxxxx použitelnosti x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxx, xxx xx jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 x této vyhlášce.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxx xxxxxxxxx hmotnostní xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx zelenina xxxxxxxx se skladuje xxx teplotě nejvýše 20 xX a xxxxxxxxx vlhkosti vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx nebalená xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx x proslazená xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x výjimkou sušené x xxxxxxxxxx balené xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
§11
Skořápkové xxxxx x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je uvedeno x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin se x skořápkových plodů x arašídů xxxxx xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, u xxxxx x xxxxx ze xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů.
(3) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální x chemické požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 13 x této xxxxxxxx.
Houby
§12
(1) Členění hub xx skupiny x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxx český xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxx z xxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx a xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů xxx.
(3) Xxxxx volně xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Xxxxx nesmějí xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, zapařené xxxx nadměrně xxxxx. Xxxxx xxx rozděleny xxxxxxx xxxxxx řezem, xxxxxxx xxxx xxxx xxx spojen x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx není dovoleno x xxxxxxxx xxxxxxx.
(4) X xxx xxxxxxxxx x odstavci 3 xx dovoluje xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x menší xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx požerky xx xxxx místech. Poškozených xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx houbami xx xxxxxx houby, xxxxxx chybí xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx škůdci.
(5) X sušených hub xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx cizích xxxxx x xxxxx, mají xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx houby x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
§13
(1) Xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx xx nevystavují xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx xxxxxxx nejvýše 24 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx zabaleny v xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx hub, xxxxxx xxxxx rostoucích xxx xxxxxxxx xxxxxxx x dalšímu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 a 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx x výrobky x xxxx
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx z xxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 16 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx uvede
a) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx užití podle xxxxxxx typu uvedeného x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx i xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "drobné",
d) x xxxxxxx x xxxxxxx název skupiny.
§15
(1) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx xxxxxx, celé, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a nedeformované, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x vnitřních xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx cizích xxxxx a příchutí, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních musí xxx xxxx vyvinutou xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 mm.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x vadné hlízy xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx vyhlášce. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou uvedeny x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx označeny xxxx "xxxxxx", musí xxx 17 xx 28 xx. Velikost xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx hlízy podlouhlých xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx velikost nestanoví.
§16
(1) Xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx hlízy xxxxxxx konzumních upravovány xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Banány
(1) Xxxxxx se xxxxxxx xx trh xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, typické xxxx a xxxxx, xxxxx xx zelenožluté xxxxx, xxxxxxx je xxxxx, xxx křehká. Xxxxx xxx přezrálé, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx teplotami, bez xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkosti, xxx prasklin xxxxxx, xxx poškození xxxxxx, xxx xxxxxx příměsí x xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx, xxxxx xx známkou xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx vadu.
(2) X xxxxxx xx dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxxx 1; x xxxxx této odchylky xxx xxxxxx nejvýše 2 % sestávat x produktů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx plísní.
§18
Xxxxxxxxx předpis
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky, xxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx vyprodání zásob.
§20
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx označování.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
Ministr:
Ing. Xxxxx, XXx., x. r.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx ovoce v 1 kg xxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x xx 1 kg potraviny |
Poznámka |
|
Konzervované xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx Džemy výběrové (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
450 |
|
|
x xxxxxxxxx xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí x šípků |
350 |
|||
|
ze xxxxxxx |
250 |
|||
|
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
|
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
80 |
|||
|
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
|
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx a šípků |
250 |
|||
|
ze xxxxxxx |
150 |
|||
|
x kešu - xxxxxx |
160 |
|||
|
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
|
Xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
|
x xxxxxxx rybízu, šípků, xxxxxx, malin |
350 |
|||
|
ze xxxxxxx |
250 |
|||
|
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
|
x xxxxx mučenky (maracuja) |
80 |
|||
|
Rosoly |
všeobecně |
350 |
||
|
z xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, malin |
250 |
|||
|
ze xxxxxxx |
150 |
|||
|
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
|
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx z xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze sušených xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx ze švestek x xxxxxx |
2200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
|
slazená x xxxxxx |
3000 |
|||
|
xxxxxxx z xxxxxx x jablek |
3200 |
podíl xxxxxx xxxxxx z xxxxxx nejméně 30 % |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
|
x xxxxxxx |
730 |
|||
|
x jahod |
640 |
|||
|
Kaštanový xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx je xxxxxx kaštanovým krémem |
||
|
Ovocný xxxxxxx (xxxx) |
||||
|
Xxxxxx xxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx ovoce) |
||||
|
Ovoce x xxxx (ovocná xxxxx) |
x plechovém obalu |
220 |
||
|
ve xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
|
Xxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx xxxxx smíchány, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx výběrové (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx krém xxxxxx xxxxxx použitému xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Kyselost (xxxx kyselina xxxxxxxxx) (%) |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
|
džemy xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
|
xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
|
rosoly x xxxxxx výběrové (Extra) |
nejméně 60 |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
|
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
|
proslazené xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx se |
|
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Xxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx dodržen x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx cukr xxx x těchto xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru a xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx představují xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pododstavce xxxx XX přílohy X směrnice Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx
|
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
do 50 |
9,0 |
|
51 xx 500 |
6,0 |
|
501 xx 1000 |
5,0 |
|
xxx 1000 |
3,0 |
Příloha č. 4 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x povidel
|
Druh xxxx příměsi |
Počet kusů xxxx příměsi x xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx části xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxxxxx částeček xxxxx x ploše xxx 5 mm2, xxxxxx xxxxxx nad 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
|
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
|
xxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Smyslové požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x upraveného chlazeného xxxxxxxxx ovoce
Tabulka 1
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
|
kompot |
ovoce xxx xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce bez xxxxxx slupek, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx řezy, konzistence xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, u borůvkového xxxxxxx xxxxxx ovoce, xxxxx se xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x klikvy a xxxxxxx zachovávají zrnitost, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, xxx zákalu x xxxxxxxxx, x xxxxxxx z loupaného x xxxxxxxx ovoce xxxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx odchylek od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx:
x) přirozené xxxxxxxxxxxxx nálevu,
b) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx x kompotu x bobulovitého ovoce,
c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx kyseliny xxxxx v xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, mirabelky, xxxxx),
x) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx poloviny xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x meruňkového xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x kompotu x xxxxxxx a xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx z plodů xxxxxxxx,
x) nejvýše 300 xx/xx celkového xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx kompotu,
k) x xxxxxxx smíšených xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx z použitých xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, otlaky x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí u xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x malin:
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x malin
|
Druh xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
|
uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx u xxxxxxx z xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
|
xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxx xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx deformací plodů, xxx xxxxxx stopek xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, s xxxxxxx xxxx bez pecek, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxx xxxx dělené xx přibližně stejné xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx v obalu xxxxxxxxx, řezy xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxx ovoce |
přirozená, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x pachů |
Tabulka 4
Sušené xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
|
xxxxxx ovoce |
dostatečně xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx znečištění xxxxxxx či prachem |
odpovídající xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx druh xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxx |
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxxx zelenina |
||
|
mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx x xxxx |
||
|
xxxxxxxx x soli |
||
|
rajčatový xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
|
rajčatové xxxx |
||
|
xxxxx |
Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx x xxxxx |
||
|
xxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx uvedeno xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x půdy x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Obsah xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx nejvýše 1,5 %.
X) Sterilovaná x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, určená xxxx xxxxx kyseliny xxxxxx xx sterilované x xxxxxxxxxxx zelenině, xx xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. pH xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.
2. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, nejvýše 0,6 % těkavých xxxxxxx a xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx kvašené (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx obalu, kde xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx obsahovat xxx xxxxxxxxx povlak (xxxx) xxx xxxx xxx homogenní xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. pH xxxxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4,1.
X) Sušená xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx nejvýše 14 % xxxx.
3. Ostatní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx chlorovodíkové).
F) Zeleninové xxxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx sterilované x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
X) Xxxxxxxxx protlaky
1. Rajčatový xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx roztok x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx obsahují nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.
X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré
1. Rajčatová xxxx obsahují xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou xxxxxxx 7 %.
3. X kečupů xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
Tabulka 1
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
Xxxxxx "Prima", "Xxxxx", "Speciál" |
|
|
refraktometrická sušina |
nejméně 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
|
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová (%) |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Nejvýše 2,2 |
|
xxxxx xxxx (%) |
Nejvýše 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
|
xxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx se |
Nejvýše 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx se |
*) Xxxxx xxxx xxxx xxx zjištěn xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pasterovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, s xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx černých x xxxxxxx skvrn, xxxxxxxxxxx xxxxx xx polotuhá, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx koření, xxxxxx slupek, jde-li x zeleninu xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx mírně xxxxxxxx x uvolněnými xxxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx dělená x xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxx změnami a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, tvar xxxx xxxxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % hmotnostních, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nejsou xx xxxxxx, x xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx do 5 mm, bílé xxxx xxxxx narůžovělé, xxx xxxx košťálů x vrcholových listů, x sterilované xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x nerovnoměrných xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx rovnobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx barevně xxxxxxxx, řezy xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, x směsí xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx řezů xxxxxxxx x zeleniny xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx xxxxxxxx protlakem |
|
okurky xxxxxxxxxxx |
viz xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, okurky xxx dutin, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx xx deklarovanou xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, průměr xxxxxxxx xxxxxx xxxxx překročit xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx jak 50 %, u xxxxxxxxxx xxxx příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx velikosti xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x více xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, xxxxxx, xxxxxxx, x řezů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx z 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx v xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x hrášku xxxxxxxxx xx nejméně 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxx červivosti x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx slupkou, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká xx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxxx vyrovnaná, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x případným sedimentem xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx |
fazolové lusky xxxxxxxx*), nezakřivené, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, vegetačních xxxx, x odstraněnými xxxxxxxx x stopkami, bez xxxxxxxxxx částí a xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, barevně xxxxxxxxx a bez xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (z xxxx xxxxxxx xxxxx polovina xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx) x xxxxxxx 5 % lusků xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx podílu obalu |
|
kečupy xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s hrubšími xxxxxxxxx přísad (xxxxxxxx), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, semen x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pocházejících x xxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx svěží, xxx xxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx neloupaná, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, strouhaná, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu xxxxxxxxx |
*) Xx xxxxxxxx fazolové xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx 3 mm.
Tabulka 2
Xxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez známek xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx rostlin, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx sluncem |
typická xxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx celé
|
Popis odchylky (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx počet výskytu xxxxxxxx (x kusech) |
|
okurky xxxxxxxxx |
3 |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
2 |
|
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
|
xxxxxx xxxxxx |
3 |
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
|
xxxxxxxx barva |
1 |
|
dutiny |
1 |
|
celkové množství xxxxxx povolených odchylek |
7 |
Tabulka 4
Xxxxxxxx odchylky od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx a pasterovaný xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxxxxx zbarvená (světlá) xxxx |
2 |
|
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx |
5 |
|
xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, xxxxxxxxx, červivá xxxx |
1 |
|
xxxxxx, zlomky xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx |
12 |
|
xxxx rostlinný materiál |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx u xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxx cizí xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
|
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx lusky |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelských xxxxxx konzervované a xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 50 |
9,0 |
|
51 xx 500 |
6,0 |
|
501 xx 1000 |
5,0 |
|
xxx 1000 |
3,0 |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx
|
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 3,0 do 5,0 |
od - 2,0 do + 2,0 |
|
od 5,0 xx 10,0 |
od - 4,0 xx + 4,0 |
|
xx 10,0 do 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
|
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx nepražené neloupané xxxxxxx xxxxxxx pražené |
ve skořápce |
|
jádra |
||
|
jádra xxxxx |
||
|
xxxxxxx pražené solené |
ve xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxx pražená |
||
|
jádra xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx solená |
||
|
kešu xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx pražená |
||
|
jádra xxxxxxx solená |
||
|
pekanové xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xx skořápce xxxxxxx |
||
|
xx xxxxxxxx pražené xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx solená |
||
|
para xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx pražený |
||
|
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx pražené |
||
|
loupané xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
|
xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxxx |
Příloha x. 11 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 100 |
- 5 |
|
101 až 250 |
- 3 |
|
251 až 500 |
- 2 |
|
501 x xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů
|
Skupina |
Podskupina |
Obsah vody xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx nejvýše (% xxxx.) |
|
|
xxxx plody |
jádra |
|||
|
vlašské xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
|
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
|
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
|
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
|
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
|
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
|
xxxx ořechy |
jádra |
5,0 |
0,1 |
|
|
jádra pražená |
3,0 |
0,1 |
||
|
para xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
|
kokosové xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
47 |
xxxxxxxxxx xx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
|
xxxxxxx oříšky |
jádra (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce |
10 |
2 |
|
|
jádra |
2,0 |
0,25 |
||
|
pistácie xxxxxx |
xx xxxxxxxx nepražené |
6,5 |
0,2 |
|
|
ve xxxxxxxx pražené |
4,0 |
0,2 |
||
|
ve skořápce xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
|
jádra nepražená |
6,5 |
0,2 |
||
|
jádra xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
||
|
pekanové ořechy |
jádra xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
|
|
jádra |
7,0 |
0,1 |
||
|
arašídy |
neloupané xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx pražené xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
Xxxxxxx x. 13 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
|
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx oddělené xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, nežluklá |
osemení xxxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx či xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx hnědá až xxxxxxxxx, jádro xx xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; pražená xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxx cizího xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx mandlí |
skořápka xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxx x chuti, xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx skořápky 8, xxxx jader 15, x toho 3 xxxxxxxx či poškozených xxxxxx, 4 hořkých |
|
Pistáciové xxxxxx x jádra xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybarvená xxx xxxxx, xx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx |
xxxxx na řezu xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, x xxxx 3 žluklých, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx světle hnědé, xx řezu xxxxxxx, xxxxxxx jádra světle xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx nasládlá xx slabě xxxxxxxx xxxxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx tvrdá, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx hořké xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx ve skořápce |
skořápka xxxxxxxx xxxxxxxx, velmi xxxxx, s xxxxx xxxxx patrnými "oky" - klíčními xxxx, xx zralosti se xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx měkké xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx změn |
typicky kokosová, xxxxx nasládlá, jemná, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, vady xxxxxxx 10 |
|
Xxxxx strouhaný |
strouhaný, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích pachutí |
vady xxxxxxx 15 |
|
Xxxxx piniových xxxxxx |
xxxxx dobře vyvinutá, xxxxxxxxxxx |
xxxxx bílé xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
vady xxxxx 7, z xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
|
Pekanové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, bez mechanického xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx skořápky 7, xxxx jader 15, z xxxx 7 xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx chuť, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, nežluklá |
světle xxxxx xx nahnědlá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx ořechy xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá |
oříšková, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xx xxxxxxx, pražená, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu, jádra xxxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxx |
|
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x xxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, matné xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, na lomu xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx rozmělněná, s xxxxxxxxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhu skořápkových xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chuti |
|
|
Upravené suché xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, nepoškozená xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx živočicha.
Xxxxxxx č. 14 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx hub xx skupiny a xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx x xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx výrobky x xxx |
xxxxxxxxx z xxx |
|
|
xxxxx x xxxxxx x xxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Příloha x. 15 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx skupiny a xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
2. Čirůvka xxxxxxxxx - Lepista xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Lepista xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx havelka - Xxxxxxxxxx portentosum
5. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx chřapáčová - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
8. Hlíva xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. Hřib dubový - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. Hřib xxxxx - Imleria xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx kovář - Xxxxxxxxxx luridiformis
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx edulis
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx sličný - Xxxxxxx grevillei
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx osikový - Xxxxxxxx rufum
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. Lišák xxxxxxxxxx - Hydnum xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Cantharellus xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx tubaeformis
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. Sluka svraskalá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - všechny druhy
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx trubkovitý - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. Václavka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. Václavka xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx kloboučky bez xxxxx
Xxxxxxx 2
Seznam volně xxxxxxxxxx hub určených xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx zpracování xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx palumbina
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Russula vesca
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx cyanoxantha
7. Holubinka xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx č. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxx z xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
*) připouští xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Užití podle xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx vad a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Xxxxx xxxxxxxxxx brambor podle xxxxxxx xxxx
|
Xxxxx xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xx salátů, xxxx xxxxxxx |
|
X |
xxxxxxxxx, polomoučná, xxxxxxxxxxx xxxx slabě xxxxxxxxx |
xxx přípravu jídel xxxxx xxxxx, jako xxxxxxx |
|
X |
xxxxx, moučná, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx výskyt xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx celkem xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx celkem xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx zapříčiněné xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 xx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
|
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 mm |
|
deformace |
těžké |
těžké |
|
zavadlé xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx, xxxxxx a jiné xxxxxxx vady |
jakékoliv |
jakékoliv |
|
naklíčené xxxxx |
- |
xxxxxx xxxxx než 3 xx |
|
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxx strupovitost povrchová |
nad 1/4 povrchu |
nad 1/4 xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxx |
xxxx než 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx xxx xxxxxxx x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx pod slupkou |
|
suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance |
max. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % v rámci 6 % tolerance |
|
mechanické xxxxxxx (nalepená a xxxxx xxxxxx, cizí xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx) |
|
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx se |
nepovoluje xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx stadiu vývoje xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx velikost xxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxx (mm) |
% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
|
x xxxx menší xxx 22 |
0 |
|
|
xxxx "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 nebo xxxxx xxx 28 |
3 |
|
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx č. 18 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx požadavky |
|
|
brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 do 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx vady xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx konzumní xxxxxxx xxxxxxxxxx, vařené xxxx jinak xxxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. nakrájené, xxxxxxx však 5 % xxxxxx xx xxxxxx výrobek, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, barva xxx xxxxxx, bez xxxx chuti, xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx, nálev xxxx xx mírně xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx nejméně 87 %, číslo xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 % |
xxxxxx hlízy xxxxx xxxxxx, plátků, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx x oček, xxxxx žlutá, příp. xxxxx xxxxxx, ojedinělé xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxx připálení, xxx xxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxx xx xx xxxxxx, chuť x xxxx po xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxx příchutě x xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, sypká, nažloutlé xxxxx bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nejméně 95 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 42 % |
xxxxxx brambor xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, xxxxx odpadané soli xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nahnědlé xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % hmotnosti xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx a 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 mm |
|
bramborové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx nejvýše 76 %, obsah xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx olejová) x xxxx nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, x hladkým či xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx příčným xxxxx, xxxxxxxxxx, barva xxxxxxxxxxx xxx přílišných vzhledových xxx (xxxxxx, očka, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx veškerých vad xxxxxxx 8 % |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené |
vlhkost nejvýše 76 %, obsah xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx olejová) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx řez x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, bez cizích xxxxx a příchutí, xxxxx, xxxxxx, stejnoměrné xxxxx bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, úlomky), xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 10 % |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené |
sušina nejméně 45 %, xxxxx xxxx nejméně 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx měkká, nemazlavá, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx vařená |
sušina xxxxxxx 25 % |
xx xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx granule xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx shluků |
Informace
Právní xxxxxxx x. 397/2021 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2022.
Xx xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
358/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkové xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 14.6.2026
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Směrnice Rady 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx x marmeládách x kaštanovém krému xxxxxxxx k lidské xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné zásady x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady 2000/13/XX, směrnic Komise 2002/67/XX x 2008/5/XX x nařízení Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x platném znění.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 o výživových x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §2 písm. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx xx nápoje, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Sb., x xxxx, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.