Právní předpis byl sestaven k datu 01.05.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx xxx 21. xxxxx 2021
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 písm. a), x), x) x x) zákona č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., zákona č. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a zákona x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), zároveň xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, houbách, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx x nich x xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x banánů s xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx druhy konzervovaného xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x banánů požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k názvu x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky,
d) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx a xxxxxx
1. xxxxxxxx xxxxxx x relativní xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx uvádění xx trh,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx pojmů
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, čerstvé, xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, ve xxxxxx xxxxxxxxxxxxx zralosti, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx ovoce x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx ovocného xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx nebo xxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) potravina xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), xxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx pro džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx tento xxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxxx podmínky xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx v xxxxx výrobku,
f) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x tím, xx tento xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx než xxxx výběrový (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx potravina xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx dřeně, xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx xxxx surovin xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, šťávy, xxxxx extrakty x xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx přírodních sladidel x xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x meruněk xxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx částicemi xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, s xxxxxxxxx přírodních sladidel xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx do kašovité, xxxxxxxxx konzistence se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx ovoce,
l) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jedlé xxxxx ovoce xxx xxxx, slupky, jader, xxxxx, xxxxxxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx procesem, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx ovocnou xxxxx5) xx stejného xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x technologicky xxxxxxxxx případě a xxxxxxxx,
x) xxxxxxx ovocem xxxxx konzervované xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) směsí sušeného xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, kde xxxxx xxxxxxxx ovoce xx xxxxxxx 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx xxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx sladidel,
p) xxxxxx x lihu xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx lihovinou, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx určené x xxxxxxxxxxx,
x) upraveným xxxxxxxxx čerstvým ovocem xxxxxxxxx x čerstvého xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, uzavřená xx spotřebitelském obalu, xxxxxx x přímému xxxxxxx,
x) kaštanovým xxxxxx xxxx pyré xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx uchováván x xxxxxx,
x) ovocnou dužninou xxxx xxxxxx jedlá xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, hrubě xxxxxxxxxx xxxx rozdrceným, ale xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx dřeň,
u) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxx částí xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, slupek, xxxxx x pecek, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx z xxxxx, který x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx zpracování obsahuje xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx použitého xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx xxxxx odrůd xxxx xxxxxxxxx rodu Musa xxx., x výjimkou xxxxxx plantejnů, fíkových xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx a plísní, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx, jejichž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, jehož xX xx xxxxx xxxx xxxxx 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 oC,
d) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx xxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx nejméně na 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx takový xxxxxxxxxx postup, kdy xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů x xxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx mléčně xxxxxxxx xxxx kysanou xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x jedlých částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx snížením xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku, xxxxxxxxx kombinací xxxxxxxxx xxxxxxx; přidání xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx bez slupek x jader propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx zeleninovou xxxxx xx stejného xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx nezbytném případě x množství,
h) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx zvýšením xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvou xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx celé xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx ochucujících přísad, xxxxxxxx ve spotřebitelském xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) zeleninou x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny octové xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem jedlé xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx rajčatový protlak xxxxxxxxxx nejméně 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny vnesené xxxxxxxxxx sušinou,
o) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, popřípadě cukru, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx zalitá xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) chemicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx plody xxxxx xxxx jejich semena xxxxxxx pod xxxxxxx x) až l) x xxxxxxx stavu, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxx ořešáku xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx L. x jeho xxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx avellana (L.) x Xxxxxxx maxima (Xxxx.) x jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx druhu Xxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Xxxxxx xxxxxx (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X.),
x) para xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (L.),
g) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx kokosové Cocos xxxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxx xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Pinus xxxxx (X.), Xxxxx koraiensis, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Pinus xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx xxxxxx,
x) makadamovými xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Macadamia tetraphylla, Xxxxxxxxx ternifolia x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx suché plody xxxxxxxxx pekanového Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Wangenh.) K. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx sušená xxxxxx plodů pistácie xxxxx Pistacia xxxx (X.),
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxx plody kaštanovníku xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,
x) xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx odrůd xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxx hypogaea x.,
x) xxxxxx nebo xxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx výrobek xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx jejich semena xxxx xxxxxxx v xxxxxx, čokoládě, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xx použití xxxxxxx xxxxxxxxxxxx přísad,
p) moukou xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo arašídů xxxxx xxxxx xxxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) houbami xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšších xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx pěstovanými houby xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,
d) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, u xxxxx obsah xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x jednotlivé xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx určitelné,
e) konzervovanými xxxxxxx houby xxxxxxxx, x xx sterilací, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, x xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx výrobky x xxx xxxxx xxxxxxxx drcením, xxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
(5) Xxx účely této xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x kříženců Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx sklízené xxxx xxxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx brambory konzumní x xxxxxxxxx délkou xxxxx alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, než xx xxxxxxxx šířka hlízy,
e) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx z brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx přímou xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxxx úpravu.
(6) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx cizími xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx být xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx na druhy x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx u xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx ovoce uvede
a) x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,
b) u xxxxx v xxxx xxxxx alkoholu x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x ovocného xxxx xxxxxxxx xxxxx x gramech, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx se uvede xx xxxxxxx zorném xxxx jako xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx obsažených xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx představuje xxxxxxxx xxxxxxxxx refraktometricky při 20 xX x xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně,
f) x xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx zbytkového xxxxx siřičitého, jestliže xxxx obsah xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxx jméno xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x sestupném pořadí xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,
x) u xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx obalu určeném xxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) U výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. e) xx xxxx o xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel uvede xx xxxxxxx zorném xxxx jako xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx.
(4) U xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 nebo xxxx xxxxx xxxxx xxxx být xxxx x druzích xxxxxxxxx xxxxx nahrazen slovy "xxxx xxxxx", podobnou xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx bobule hroznů xxxx xxxxx xxx xxxxxxx názvem "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".
§4
(1) Označení "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx citrusových xxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx citrusů.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx x jeho xxxxx xxxxxx spojení "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "s rosolem", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx konzervované xxxxx odpovídá definicím xxxxxxxx v §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x r) x xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxx v xxxx xxxxxxxx nejméně 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx etanolu x xxxxxxxx nejméně 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx xxxxx x 1 xx potraviny je xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
§6
(1) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx a rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) vyrobených x xxxxxx xxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx x xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx vsádkové xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, džem xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx xx plátky.
(4) Xxx výrobě xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, slívy s xxxxxxxxxxxxxx xx peckami, xxxxxxx, melouny vodní, xxxxxx, dýně, okurky x xxxxxxx s xxxxx xxxxxx.
(5) Při xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx x rebarbory xxx přidávat červené xxxxxx xxxxx.
(6) Při xxxxxx xxxxx a xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x slív xxx přidávat šťávu x xxxxxxx xxxx.
§7
(1) Xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x rosolu výběrového (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx se vypočítá xxxxxxxxx hmotnosti vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, džemu výběrovému (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosolu x xxxxxx výběrovému (Xxxxx) z kdoulí xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.
(3) K xxxxxxxxxx podle §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx i) x x) xxx xxxxxxxx lihoviny, xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, vanilkové xxxxxxxx a xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx náhradu xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé xxxx x xxxxx jako xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx marmelády xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) x x) xx x) xx xxxxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx sušením, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx nebo
c) xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x nálevu.
(2) U xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx sušeného xxxxx xxxx nejméně 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Je-li refraktometrická xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx 70 %, xx nutno xxxxxxxxx ještě xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx skladuje a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx xx xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx x upravená xxxxxxxx čerstvá zelenina
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx x konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxx název xxxxxxxxx xxxxx zeleniny, xxxxx xxxx zahrnut x xxxxx výrobku,
b) xxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx x podskupiny,
d) x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny a xxxxxxxx xxxxxx kvašené xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxx, xxx xx jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 x této xxxxxxxx.
(4) Smyslové požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tabulky 1 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.
(6) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxx obalu se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této xxxxxxxx.
§10
(1) Proslazená xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx nejvýše 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx nebalená xx skladuje při xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx x xxxxxxxxxx zelenina xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x výjimkou xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx pronikání xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.
§11
Xxxxxxxxxx plody a xxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 10 k xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx uvede xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, u xxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx pouze xxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xx x názvu xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx zohledněním přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xxxx uvedeny x příloze č. 12 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xxxx xxxxxxx x příloze č. 13 x této xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx xxxxx
x) x skupiny xxxxx xxxxx název xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) u skupiny xxxxxxx x xxx x xxxxxxx výrobky x hub název xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx použitých xxxxx xxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx sucho xxxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx x nečistot. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, plesnivé, zapařené xxxx xxxxxxxx vlhké. Xxxxx xxx rozděleny xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxx spojen x xxxxxx. Xxxxxxx klobouků xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(4) X hub xxxxxxxxx x xxxxxxxx 3 xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, a menší xxxxxxxxx plodnic xxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx může být xxxxxxx 5 %, xxxxxxx poškozenými xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx xxx čtvrtina xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx škůdci.
(5) X sušených xxx xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx perforovaných. Xxxxxx houby xxxx xxxx xxxxxxxx pro xxxxxx houby, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x chutí, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx houby x xxxx dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx zapaření.
§13
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx záření.
(2) Sušené xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx teplotě xxxxxxx 24 xX x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 65 %; nevystavují xx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx fólii.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxx, lze xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 k xxxx vyhlášce.
Brambory x xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech označování xxxxxxxx se xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, odrůda x země xxxxxx,
x) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx užití podle xxxxxxx typu xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx; jednotlivým odrůdám xxx xxxxxxxx i xxxxxxxxx xxxxxxx typů, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx xxxxx typy,
c) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) x výrobků z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, musí xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx vnějších x vnitřních vad xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hlízy, xxx xxxxxxx skvrn xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx vybarvení, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x prosté xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx a postihujících xxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx slupku, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x nesmí xxxxxxxxx xxxx, modré xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx dužniny xxx 5 mm.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx obsahovat xxxxxxx x vadné xxxxx xxx rámec xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx vyhlášce. Xxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou xxxxxxx x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx x brambor xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx jako "xxxxxx", xxxx být 17 až 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx x hlíz xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx xxxx xxx xxxxxxx 28 mm.
(6) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
§16
(1) Před xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx obalů xxxxx xxx hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx brambory, xxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Xxxxxx
(1) Xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, typické xxxx a xxxxx, xxxxx xx zelenožluté xxxxx, xxxxxxx je xxxxx, xxx xxxxxx. Xxxxx být xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx způsobeného xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx slupky, xxx poškození xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx nepovažuje xx xxxx.
(2) X xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx 1; x xxxxx této xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % sestávat x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo plísní.
§18
Technický xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
§20
Zrušovací ustanovení
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou se xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich, xxxxx x další způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx.
4. Vyhláška č. 153/2013 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé ovoce x čerstvou zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§21
Účinnost
Tato vyhláška nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Toman, XXx., x. x.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce na xxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx v 1 kg potraviny
Druh |
Skupina |
Potravina |
Minimální xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x xx 1 kg potraviny |
Poznámka |
Konzervované xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Extra) Xxxxx výběrové (Extra) xxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
450 |
|
x červeného xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, kdoulí x šípků |
350 |
|||
ze xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxx x xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x plodů xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx xxxxxxxx (Extra) |
všeobecně |
450 |
||
z xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
60 |
|||
Marmelády |
všeobecně |
200 |
z xxxx min. 75 x pocházející x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx z meruněk |
1700 |
k xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx sušených xxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx ze xxxxxxx x jablek |
2200 |
podíl ovocné xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
xxxxxxx x jablek |
3000 |
|||
slazená z xxxxxx x jablek |
3200 |
podíl xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x xxxxx |
640 |
|||
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (xxxx) |
||||
Xxxxxx xxxxx |
||||
Xxxxxxxxxx xxxxx (kandované xxxxx) |
||||
Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x plechovém xxxxx |
220 |
||
xx xxxxxxxxx obalu |
450 |
|||
Kompot |
||||
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Poznámka: xxxx-xx xxxxx ovoce xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx různé xxxxx ovoce xxxxxxxxx xxx džemy, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), džemy xxxxxxxx (Extra) speciální, xxxxx výběrové (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, rosoly, marmelády x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx použitému xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Kyselost (xxxx xxxxxxxx citrónová) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
džemy výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
džemy výběrové (Xxxxx) speciální |
42 - 59 |
- |
xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
rosoly x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx xx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 48 |
0,3 - 2,5 |
Poznámka: xxxxxxxx xxxxx refraktometrické sušiny xxxxxx xxx dodržen x džemů, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, rosolů x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx cukr xxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.
Džem výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx názvy výrobků x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx druhého xxxxxxxxxxx xxxx II přílohy X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx u xxxxxx a xxxxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
přítomnost xxxxxxxxxxx xxxxxxx (pouze xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx částeček xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx částí xxxxxxxxx xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx použití xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
xxxxxx pecek (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce
Tabulka 1
Kompoty
Potravina |
Konzistence x vzhled |
kompot |
ovoce bez xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků stopek x xxxxxxxxx lístků, x kompotů x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxxx, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, semen, x kompotů z xxxxxxxx plodů xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx řezy, konzistence xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx rozpadnou, xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx čirý až xxxxxxxxxxx, bez zákalu x xxxxxxxxx, u xxxxxxx z xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx x brusinek x klikvy přirozeně xxxxxxxxxxxxx, kompotů smíšených xxxxx xxxx až xxxxx zakalený, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx kompotu:
a) přirozené xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx střapin x xxxxxx u xxxxxxx x bobulovitého xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých x xxxxxxxxxxxx kompotu,
d) xxxxxxxxxxxxxxxx soli kyseliny xxxxx v xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx popraskání xxxxxx x mírné povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, mirabelky, višně),
f) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx x broskvového xxxxxxx,
x) xxxxx svraštělá xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,
x) nejvýše 20 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxxx x nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,
x) nejvýše 300 xx/xx celkového xxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot u xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx nálevu xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem x xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovoce,
l) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx xx mechanickém xxxxxxx nejvýše xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx plodů x xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx |
5 |
7 |
10 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx x malin |
5 |
7 |
10 |
Tabulka 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x dalších xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx bez xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx stejné xxxx, velikost xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x pachů |
Tabulka 4
Sušené xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
sušené ovoce |
dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx ovoce xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx sluncem |
typická xxx xxxx xxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Příloha x. 6 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
konzervovaná xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina |
|
sterilovaná zelenina |
||
mléčně xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) zelenina |
||
zelenina v xxxx |
||
xxxxxxxx x soli |
||
rajčatový xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
rajčatové pyré |
||
kečup |
Prima, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxx x xxxxx |
||
xxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx zeleninové xxxxxxx xxxxxx
1. Pokud xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, obsah xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx pocházejících x půdy u xxxxxxxxxxxxxx zeleninových výrobků xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Obsah xxxxxx po zpopelnění xxxxxx konzervovaných zeleninových xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
B) Sterilovaná x pasterovaná xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx výrobku, určená xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zelenině, xx xxxxxxx 2 %.
2. Sterilovaný a xxxxxxxxxxx hrášek xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. xX xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4,1.
2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, nejvýše 0,6 % těkavých xxxxxxx x nejvýše 1,5 % etanolu. Xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, kde xxx xxxxxx xxxx xxx původní xxxxx.
3. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx povlak (xxxx) xxx jiný xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Sterilované a xxxxxxxxxxx kysané zelí xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zelenina
1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Sušená xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx obsahuje xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx cibule xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx nejvýše 13 % xxxx.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny mleté xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx popele, nerozpustného x teplé 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx konzervované obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx refraktometricky.
2. Xxxxxxxxxx protlaky konzervované xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx obsah xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, u česnekového xxxxxxxx 55 %.
G) Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx rozředěný xxxxx xx xxxxxx o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx obsahovat xxxx xxx 60 xx/xx nerozpustných minerálních xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
3. Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.
X) Kečupy x xxxxxxxxx xxxx
1. Rajčatová xxxx obsahují xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. U xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pyré |
Kečupy |
Kečupy "Xxxxx", "Xxxxx", "Speciál" |
|
refraktometrická xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
xxxxxxx kyseliny xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová (%) |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Xxxxxxx 2,2 |
xxxxx xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
xxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
*) Xxxxx soli xxxx xxx zjištěn xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Příloha x. 8 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pasterovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % kusů, očištěná, xxx černých x xxxxxxx skvrn, xxxxxxxxxxx xxxxx až polotuhá, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx semen x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx příměsí rostlinného xxxxxx vyjma koření, xxxxxx slupek, xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx čirý, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina xxxxxx x xxxxx všeobecně |
zelenina zdravá, xxxxxxxxxx nepoškozená, s xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 20 % xxxxxx obalu, tvar xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řezy xxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, u xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, x xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx do 1,5 xx nejvýše 5 %, x xxxxxxxxxxxxx zelí xxxx x xxxx do 5 xx, bílé xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx řezů xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxxxx papriky xxxxx výskyt semen x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx papriky xxxxxxx, xxxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 cm xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, x směsí jednotlivé xxxxxx buď xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx řezů xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx x xxxxx xx deklarovanou xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx nejdelší xxxxxx xxxxx překročit xxxxxx okurky xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, u xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx stejné xxxxxxxxx, průměr xxxx xxxx velikosti nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, x xxxx xxxxx s vypadlými xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xx nejméně 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx menší, xxx xxxx xxxxxxxxxx x napadení chorobami, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx cizích příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxxx vyrovnaná, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx sedimentem xxxxxxxxxxx škrobů x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky |
fazolové lusky xxxxxxxx*), nezakřivené, xxxxxxx, xxxxxx x mléčné xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx a poškození xxxxxx, vegetačních xxxx, x odstraněnými xxxxxxxx x stopkami, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, xxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, x obalu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (x toho xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx) x nejvýše 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx čirý až xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, jemná, xxxxxxxx s hrubšími xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx zbytků slupek, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z koření |
rajčatová xxxx x koncentrované xxxxxxxxx protlaky |
kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx částic x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx svěží, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, kostkovaná, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek x obalu vyrovnaná |
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plody, xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nejméně 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx rostlin, xxx xxxxxxxxxx zeminou xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx danému xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, bez cizích xxxxx x chutí |
Tabulka 3
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx
Xxxxx odchylky (xxxxx odchylek xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxx výskytu xxxxxxxx (x kusech) |
okurky xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx nepravidelného xxxxx |
2 |
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
xxxxxx xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
xxxxxx |
1 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx povolených odchylek |
7 |
Tabulka 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx odchylky |
Maximální xxxxx xxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
xxxxxxx zbarvená (xxxxxx) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx dřeně x volných xxxxxx, xxxx |
12 |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Přípustné xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx v xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx č. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelských xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x přípustné xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
do 50 |
9,0 |
51 až 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxxxxx salátů x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 3,0 xx 5,0 |
od - 2,0 do + 2,0 |
xx 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx plody |
neloupané nepražené neloupané xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx skořápce |
jádra |
||
jádra xxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx mletá |
||
jádra xxxxxx |
||
xxxxx pražená xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx pražená |
||
jádra xxxxxxx solená |
||
para xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx ořechy |
čerstvé ve xxxxxxxx |
|
xxxxx lupínky |
||
kokos xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx oříšky |
jádra |
|
jedlé xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx pražené |
||
loupané xxxxxxx |
||
xxxxxxx pražené solené |
||
Skořápkové xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů/ arašídů |
odtučněná |
|
neodtučněná |
Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
xx 100 |
- 5 |
101 až 250 |
- 3 |
251 xx 500 |
- 2 |
501 x xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx |
5,0 |
0,1 |
|
xxxxx xxxxxxx |
3,0 |
0,1 |
||
xxxx xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
kokosové ořechy |
čerstvé xx skořápce |
47 |
nedovoluje xx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx se |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
jádra nepražená |
6,5 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
||
pekanové xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
xxxxxxx |
xxxxxxxxx nepražené |
10,0 |
9 |
0,5 |
neloupané xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx pražené xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Xxxxxxx x. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx jakost skořápkových xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
Povolené odchylky (% hmot.) |
Vlašské ořechy x xxxxx vlašských xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx skořápky, vyvinuté, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, nežluklá |
osemení xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx bílé xx xxxxxxxxx, pokryté xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxxx natrpklá xx xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, z toho 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Lískové ořechy x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, jádro xxxxxxxx, xxxxxxxx, omezeně xxxxxxxxxx poškozené |
světle xxxxx xx tmavě xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx x xxxxxxxxxx odstínem; xxxxxxx xxxxx na lomu xxxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxxx olejnatá, pražená xxxxx xxxx a xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx, na xxxx xxxx xx krémová, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x chuti, xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 8, xxxx xxxxx 15, x toho 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 hořkých |
Pistáciové xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx rovnoměrně xxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxx xxxxx, jádro xxxxxx |
xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx nepuklá xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxx čistá, xxxxx, rohlíčkovitého xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, pražená xxxxx xx lomu xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, šedavé, xxxxx xx světle hnědé, xx xxxx krémové, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx |
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx tuková, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Kokosový xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, s třemi xxxxx xxxxxxxx "xxx" - xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx tvoří xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, pletivo xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, vady xxxxxxx 10 |
Xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx mletý |
bílá xx slabě xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Xxxxx piniových xxxxxx |
xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx jader 7, x xxxx 3 xxxxxxxx či xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx ořechy |
skořápka xxxxxx, xxxxxxxxxx vybarvená, xxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx |
xxxxxxx, světle xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx skořápky 7, xxxx xxxxx 15, z xxxx 7 xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, jádro zdravé, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx světle xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx chuť, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx nahnědlá |
ořechová, xxxxxxxx olejnatá, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx ořechy xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá |
oříšková, xxx xxxxxx pachu x xxxxx, xxxxxx olejnatá |
|
Mandle xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx až xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx pachu, jádra xxxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx hnědá |
typicky xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x chuti |
|
Arašídy |
skořápka xxxxx, xxxxx, jádro xxx xxxxxxx, matné xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až mírně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxx hořké xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx rozmělněná, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chuti |
|
Upravené xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx podle použitého xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů |
jemně xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá |
typická xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx rozumí xxxx xxxx mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x kterémkoliv stadiu xxxxxx xxxxxxxxx.
Příloha č. 14 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx z xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx z xxx |
xxxxxxxxx z hub |
|
pasty x xxxxxx z xxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx xxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
2. Čirůvka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxx nuda
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. Čirůvka xxxxxxx - Calocybe xxxxxxx
6. Destice chřapáčová - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
8. Hlíva xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. Hřib xxxxxx - Boletus xxxxxxxxxxx
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. Hřib xxxxx - Imleria xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. Hřib xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx
15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx smrkový - Xxxxxxx edulis
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Suillus xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
19. Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx mladé plodnice
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. Kotrč xxxxxxxx - Xxxxxxxxx crispa
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx topolový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
30. Křemenáč xxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxx
31. Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. Liška xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. Liška xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Lactarius deliciosus
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx svraskalá - Cortinarius xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - všechny xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx cornucopioides
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. Václavka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. Václavka xxxxxx - Armillaria xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx třeňů
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx solidipes - xxxxx kloboučky bez xxxxx
Xxxxxxx 2
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx účely
1. Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. Holubinka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx palumbina
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Russula xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
7. Holubinka xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx olivacea
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx x. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x brambor na xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx na skupiny
Druh |
Skupina |
brambory xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx konzumní xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx plátky xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
*) připouští xx xxxxx dle xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 17 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxx xxxxx xxxxxxx typů, přípustný xxxxxx xxx x xxxxxxxxx odchylky na xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx
Xxxxx typ |
Konzistence |
Užití |
A |
pevná, xxxxxxxxxxx, lojovitá |
do xxxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxxxxxx, polomoučná, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx |
xxx přípravu jídel xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx brambor
Ukazatel |
Brambory xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx 4 % hmotnosti |
Brambory konzumní xxxxxx celkem nejvýše xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, otlaky, xxxxxxx, poškození xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 3,5 xx |
xxxxxxx praskliny |
- |
nad 5 xx |
xxxxxx pod xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx hlízy |
jakékoliv |
jakékoliv |
rzivost, xxxxxx x jiné xxxxxxx vady |
jakékoliv |
jakékoliv |
naklíčené xxxxx |
- |
xxxxxx xxxxx xxx 3 xx |
xxxxx xxxxxx způsobené xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx strupovitost xxxxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx hlízy |
více xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx pod xxxxxxx u 1 % xxxx v xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx pod xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % v xxxxx 6 % tolerance |
plíseň xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % tolerance |
max. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx a xxxxx xxxxxx, cizí xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, než je xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx část v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (xx) |
% hmotnosti xxxx xxxxxxx |
xxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
x xxxx xxxxx xxx 22 |
0 |
|
xxxx "drobné" |
menší xxx 17 nebo xxxxx xxx 28 |
3 |
pozdní |
menší xxx 28 |
3 |
Příloha x. 18 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky |
Smyslové xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx syrové loupané |
hlízy xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 xx 80 mm, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % hmotnosti, xxxxxxx xxxx nejvýše 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx soli x xxxxxx nejméně 0,8 % x nejvýše 1,4%, |
xxxxx čisté, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx cizí xxxxx, xxx nálevu xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx sušené |
sušina xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 % |
xxxxxx hlízy xxxxx kostek, xxxxxx, xxxxxxxx, x rozměru xxxxxxx 10 mm, xxx xxxxxx x xxxx, xxxxx xxxxx, xxxx. mírně šedavá, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx vůně bez xxxxxxxxx, bez cizí xxxxx |
xxxxxxxxxx mouka |
sušina xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxx, xxxxx xx bílé xx po žlutou, xxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx barvy xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx lupínky smažené |
sušina xxxxxxx 95 %, xxxxx tuku xxxxxxx 42 % |
plátky xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, xxxxx odpadané xxxx nejvýše 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, chuť xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a příchutí, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx výrobku s xxxxxxx xxxxxxxx a 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 xx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx předsmažené |
vlhkost xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %, příčný xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vad (skvrny, xxxx, xxxxxxx, úlomky), xxx cizích pachů x příchutí, xxxxxxxxxxx xxxxxx, ne tvrdá, xxxxxxxx, obsah veškerých xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené |
vlhkost xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx řezu, bez xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxx, zdravé, xxxxxxxxxxx barvy xxx xxxxxxxxxx vzhledových xxx (xxxxxx, očka, spálení, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 10 % |
xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené |
sušina xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx nejméně 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx zmrazeném xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx konzistencí xxx větších shluků |
Informace
Právní xxxxxxx x. 397/2021 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2022.
Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.
Znění jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES ze dne 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje se Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx postupy týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (ES) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx xx xxxxxxx společná organizace xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 a (XX) č. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, směrnice Rady 90/496/XXX, směrnice Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/XX a 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x platném xxxxx.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx s cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve znění xxxxxxxxxx předpisů.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §2 xxxx. x) vyhlášky x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 písm. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Sb., x lihu, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
7) §26 vyhlášky x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.