Právní předpis byl sestaven k datu 16.06.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx dne 21. xxxxx 2021
x xxxxxxxxxxx xx konzervované ovoce x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich a xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 odst. 1 písm. x), x), x) x x) zákona č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx příslušný xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), zároveň xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Evropské xxxx2) x upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxxx informací x konzervovaném xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, houbách, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx x nich a xxxxxxxx,
x) xxxxx konzervovaného xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x banánů s xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny,
c) pro xxxxxxxxxx druhy konzervovaného xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, brambor x xxxxxxx x nich x banánů xxxxxxxxx xx jakost vztahující xx k názvu x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky,
d) pro xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx a xxxxxx
1. xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx trh,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx pojmů
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, čerstvé, xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx části, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, zbavené cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx ovocného xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx ovoce s xxxxxxx xxxx bez xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, konzervované xxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), xxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx potravina splňující xxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, že tento xxxxxxx xx se xxxxxxxx obsahem xxxxx x splňuje xxxxxxxx xxx relevantní xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx požadavky xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x tím, xx tento xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x zároveň xxxx cukru xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx,
x) xxxxxx potravina xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxx xxxx dřeně, xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx do vhodné xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x jedné xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx a xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, přivedená xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
j) xxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxx x jednoho nebo xxxx xxxxx xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxx, x přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, přivedená xx xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx s jemnými xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx přírodních sladidel xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částmi xxxxxxx ovoce,
l) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z jedlé xxxxx xxxxx bez xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, jádřinců xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem, x případným přidáním xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx stejného xxxxx xxxxx xxx přidat xxxxx x technologicky xxxxxxxxx případě x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx konzervované xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, kde xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 60 % hmotnostních,
o) ovocem xxxxxxxxxxx nebo kandovaným xxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
p) xxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce xxxx kompotu, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx kvasným xxxxxxxxxxx6) xxxx lihovinou, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx určené x aromatizaci,
q) upraveným xxxxxxxxx čerstvým ovocem xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxx děleného xxxxx x případným xxxxxxxx kompotu xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx spotřebitelském obalu, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) kaštanovým xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze směsi xxxx, přírodních xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x plodů xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx jedlý xxxxx rostliny zázvoru x čerstvém nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx xxxxx xxxx uchováván v xxxxxx,
x) xxxxxxx dužninou xxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ovocem xxxxx, xxxxx nakrájeným xxxx rozdrceným, ale xxxxx xxxxxx rozmělněna xx dřeň,
u) xxxxxxx xxxxx surovina získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx xxxx, slupek, xxxxx x xxxxx, xxxxx byla xxxxxxxxxx xx xxxx propasírováním xxxx obdobným procesem x je xxxxxx x dalšímu zpracování,
v) xxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx xxxxx x xxxxx, který x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx složky xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx rodu Xxxx xxx., x výjimkou xxxxxx plantejnů, fíkových xxxxxx a banánů xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx bez známek xxxxxxx x plísní, xxxxxxxx, zbavená xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, s xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx zmrazené,
c) pasterovanou xxxxxxxxx výrobek s xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx nižší xxxx xxxxx 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 xX,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x nálevem x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX je xxxxx xxx 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 oC xxxx xxx zvolen takový xxxxxxxxxx xxxxxx, kdy xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x jejich spór,
e) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité konzistence x případnými xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x jedlých xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx x xxxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxx, xxxxxxxx soli, xxxxxxxxx, sterilací xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxx zeleninové xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninovým xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x jedlých xxxxx xxxxxxxx xxx slupek x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx zeleniny lze xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx,
x) zeleninou xxxxxxxxxxx xxxx kandovanou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvou xxxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx přidáním zeleniny xxxxxxxxxxx xxxx pasterované xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx použití,
k) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx7) xxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx zelenina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) koncentrovaným xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx, xxxxxxxxx dalších xxxxxx, popřípadě xxxxx, xxxxxx x dalších xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, jedlé soli, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x množství,
q) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxxx xxxxxxx pod xxxxxxx x) xx x) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx jádra xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx X. x jeho xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx jádra xxxxxxx plodů xxxxx Xxxxxxx avellana (X.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx druhu Prunus xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Xxxxxx dulcis (Xxxx.) včetně xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Anacardium xxxxxxxxxxx (X.),
x) para ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (L.),
g) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Cocos xxxxxxxx (X.),
x) piniovými xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Xxxxx pinea (X.), Xxxxx koraiensis, Xxxxx xxxxxxxx, Pinus xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxx a Xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx pekanového Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) pistáciemi xxxxxx xxxxxx xxxxx pistácie xxxxx Pistacia vera (X.),
x) jedlými xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Castanea sativa Xxxx.,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx odrůd xxxxxxxxxx olejné Xxxxxxx xxxxxxxx x., Arachis xxxxxxxx X. a Xxxxxxx hypogaea x.,
x) xxxxxx xxxx xxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx výrobek xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů,
o) xxxxxxxxxx suchými skořápkovými xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx xxxx jejich xxxxxx xxxx arašídy x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx přísad,
p) xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů xxxxx xxxxx xxxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se dále xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodnice vyšších xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx houby xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx uměle vytvořených,
d) xxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x jednotlivé xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx určitelné,
e) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xx sterilací, xxxxxxxxx xxxx jiným xxxxxxx způsobem,
f) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 xX xxxx nižší, u xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx hub makroskopicky xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxx drcením, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx extrakcí.
(5) Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx konzumními xxxxx brambor odrůd x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx L.,
b) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxx úplné xxxxxxxx xxxx xx snadno xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxxxx,
x) bramborami konzumními xxxxxxxx xxxxxxxx konzumní xxxxxxxx po dosažení xxxxx zralosti xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx konzumní x průměrnou xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, než xx xxxxxxxx xxxxx hlízy,
e) xxxxxx typem označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx brambor konzumních xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx kuchyňského xxxxx,
x) xxxxxxx z brambor xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxx, pro přímou xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx úpravu.
(6) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nežádoucí xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx být xxxx xxxxxxxx.
Konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování potravin9) xx x konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce uvede
a) x xxxxx xxxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,
b) u xxxxx v xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx objemových,
c) xxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Extra) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx ovoce x gramech, xxxxx xxxx použito xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; tento xxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 g xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx představuje xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX u xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), kaštanového xxxx, xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxx je vyšší xxx 10 xx/xx,
x) x džemů, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Extra) speciálních, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx výrobku xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx xxxxxxxxx xxxxx ovoce x sestupném xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) se xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxxx xx stejném zorném xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx xxxxxx být xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx označeny výživovými xxxxx.
(4) X výrobků xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx druhů ovoce xxxx xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx slovy "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx počtem xxxxxxxxx druhů xxxxx.
(5) Xxxxxx bobule xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx názvem "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".
§4
(1) Označení "rosolová xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx kůry xxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx "x džemem", "s xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x kaštanovým xxxxxx" xxxx obdobu těchto xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxxxxxx xxxxx odpovídá xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x x) x xxxxxxxxxx x chemickým xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení konzervovaného x upraveného chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx cizích xxxxxxx x klevel x xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxx v xxxx xxxxxxxx nejméně 13 % objemových xxxxxxxx etanolu x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
§6
(1) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem cukru, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x jiných xxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxx může xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx x džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxx, xxxxx, ostružin, xxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx nekoncentrovaný xxxxxxx xxxx tvořit xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x džem x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx jen z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx xx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x džemu výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru a xxxxxx výběrového (Extra) xxxxx mísit xxxxxx, xxxxxx, xxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, melouny vodní, xxxxxx, dýně, okurky x xxxxxxx x xxxxx xxxxxx.
(5) Xxx xxxxxx xxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Extra), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(6) Při xxxxxx xxxxx x xxxxxx x jahod, xxxxx, xxxxxxxx, červeného xxxxxx a xxxx xxx přidávat xxxxx x xxxxxxx řepy.
§7
(1) Podíl ovoce xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx extraktů x xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx výběrovému (Xxxxx) z xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx vonné Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou xxxxx xxx přidat pouze xx džemu.
(3) K xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx i) x x) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, víno, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, vanilin, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx náhradu xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé tuky x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx pektin.
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) x t) xx x) xx xxxxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx sušením, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx pro xxxxxx džemu výběrového (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx procesy, než xx sublimační xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx kůra xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.
(2) X xxxxxxx dosahuje pH xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx 70 %, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Je-li refraktometrická xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx procesem.
(5) Xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx se uvádí xx trh xxx xxxxxxxxx od 0 xX do 5 xX.
Konzervovaná x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx a ve xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx označování potravin xx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx výrobku,
b) xxxxxxx xxxx nálevu,
c) název xxxxxxx x podskupiny,
d) x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx kvašené xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxx, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 x této xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x zeleninových xxxxxx a směsí xxxx stanovené xxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx a směsí xxx obalu se xxxxxxxxxxx přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této vyhlášce.
§10
(1) Xxxxxxxxxx zelenina xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx nejvýše 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx x xxxxxxxxxx zelenina xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x vůněmi, x výjimkou xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrazným xxxxxx x xxxxx.
(4) Xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.
§11
Skořápkové plody x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 10 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx xxxxx xxxxx skupiny a xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx pouze xxxxx xxxxxxxxxx, x pasty x mouky xx xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx x názvu xxxxxx všechny xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů.
(3) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů a xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xxxx uvedeny x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Členění hub xx skupiny a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v zákoně x xx vyhlášce x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx potravin se xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x skupiny xxxxxxx x hub x xxxxxxx výrobky x hub název xxxxxxxxxx a xxxxx xxxxx použitých druhů xxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx x houby xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx na xxxxx xxxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx nesmějí xxx xxxxxxxxx, plesnivé, xxxxxxxx xxxx nadměrně xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx řezem, xxxxxxx xxxx xxxx xxx spojen s xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx klouzků.
(4) X hub xxxxxxxxx x odstavci 3 xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx plochy xxxx, xxxxxxx však xxx xxxxxx, x menší xxxxxxxxx plodnic xxxxxx xxxx požerky xx xxxx místech. Xxxxxxxxxxx xxx může xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx houbami xx rozumí xxxxx, xxxxxx chybí xxxx xxx čtvrtina xxxxxxxx xxxx v xxxxx xx xxxxxxxxx škůdci.
(5) X sušených hub xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx houby mají xxxx xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxx xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§13
(1) Čerstvé xxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 oC; xxx xxxxxxx xx xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Sušené xxxxx xx uvádějí xx trh xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxx 24 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx xxx baleny xxxx zabaleny x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx výlučně x xxxxxxx průmyslovému xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, lze na xxx uvádět xxxxx xxxxx uvedené v xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách spotřebitelům, x zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) x brambor konzumních xxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx odrůdám xxx xxxxxxxx i xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx varné xxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx dužniny, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, musí xxx zdravé, xxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, bez vnějších x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx xxx xxxxxxxx x uchovatelné xxxxx, xxx xxxxxxx skvrn xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx xxxxxxxx vybarvení, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, dutosti x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x prosté xxxxxx xxxxx a příchutí, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Hlízy brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxx vyvinutou xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx delší xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx dužniny xxx 5 xx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx příměsi x vadné xxxxx xxx xxxxx přípustných xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou xxxxxxx x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxx x xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx označeny xxxx "xxxxxx", xxxx xxx 17 xx 28 xx. Velikost hlíz xxxxxxxxx xxxxxxx konzumních xxxxxx x xxxx xxxxxxx konzumních pozdních xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx hlízy xxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx požadavky xx velikost nestanoví.
§16
(1) Před xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx obalů xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx upravovány xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx výrobky a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx uvádějí xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Banány
(1) Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, dužnina je xxxxx, xxx xxxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, jsou xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx způsobeného xxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx prasklin xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxx. Kropenatost, xxxxx je xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx xxxx.
(2) X xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx nesplňujících xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 1; x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % sestávat x produktů postižených xxxxxxxx nebo xxxxxx.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§19
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich, jakož x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 650/2004 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
§21
Účinnost
Tato vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
Ministr:
Ing. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx a xxxxxxx x minimální xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x xx 1 kg xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx výběrové (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru |
všeobecně |
450 |
|
z červeného xxxxxx, xxxxxxx, rakytníku, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
350 |
|||
xx zázvoru |
250 |
|||
z xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx mučenky (maracuja) |
80 |
|||
Džemy |
všeobecně |
350 |
||
z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x šípků |
250 |
|||
ze xxxxxxx |
150 |
|||
x kešu - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
x xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx min. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx ze xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx je xxxxx xxxxxx švestkovou dřeň, xxxxxxxxx lektvar x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx ze xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx xx švestek xxxxxxx 75 % |
||
xxxxxxx x xxxxxx |
3000 |
|||
xxxxxxx z xxxxxx x xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x meruněk |
730 |
|||
z xxxxx |
640 |
|||
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (xxxx) |
||||
Xxxxxx ovoce |
||||
Přeslazené xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) |
||||
Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x xxxxxxxxx obalu |
220 |
||
ve xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
Xxxxxx |
||||
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Upravené chlazené xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx ovoce xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxx pro xxxxx xxxxx xxxxx stanovený xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosoly, marmelády x kaštanový xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Příloha č. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxxxx) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
džemy výběrové (Xxxxx) speciální |
42 - 59 |
- |
xxxxx výběrové (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
rosoly a xxxxxx xxxxxxxx (Extra) |
nejméně 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx se |
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Xxxxxxxx: nejnižší xxxxx refraktometrické xxxxxx xxxxxx být dodržen x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx, rosolů x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxx byl x xxxxxx xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx druhého pododstavce xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Příloha x. 4 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
Xxxx xxxx příměsi |
Počet xxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
přítomnost rostlinných xxxxxxx (pouze xxxxx xxxxxxx zpracovávaného xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx nad 5 xx2, stopky xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx částí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx pecky (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
xxxxxx xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Kompoty
Potravina |
Konzistence x vzhled |
kompot |
ovoce xxx xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, pecek, xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx velikosti, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, v xxxxx xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ovoce, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x klikvy x xxxxxxx xxxxxxxxxxx zrnitost, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxxxx, x xxxxxxx x loupaného x xxxxxxxx ovoce xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx x klikvy xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, kompotů xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nálevu,
b) nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých x xxxxxxxxxxxx kompotu,
d) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx kyseliny xxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx révy xxxxx,
x) xxxxxxxx popraskání slupky x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx dužniny x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (švestky, xxxxx, xxxxxx, mirabelky, xxxxx),
x) xxxxxxxx xxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxx svraštělá xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx u kompotu x jeřabin a xxxxxx,
x) nejvýše 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx rozpadlé x xxxxxxx x plodů xxxxxxxx,
x) nejvýše 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx přítomným xxxxxxxx ovocem a xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x použitých xxxxx ovoce,
l) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx,
x) přípustný xxxxxx xxxxxx příměsí x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx x xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x lesních xxxxx x malin
Druh xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
xxxxxx x xxxxxx x kompotu z xxxxxxx xxxxx |
5 |
7 |
10 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx u xxxxxxx x xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
upravené chlazené xxxxxxx ovoce |
ovoce bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x dalších xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, s xxxxxxx xxxx bez pecek, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xx přibližně xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx druhům xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x pachů |
Tabulka 4
Sušené xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx výskytem cizích xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx prachem |
odpovídající xxxxxx druhu xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx sluncem |
typická pro xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx pachů x chutí |
Xxxxxxx č. 6 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx x xxxx |
||
xxxxxxxx x soli |
||
rajčatový xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx pyré |
||
kečup |
Prima, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxx x xxxxx |
||
xxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx není xx skupině xxxxxxx xxxxx, xxxxx znečišťujících xxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx činí xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxx nejvýše 1,5 %.
X) Sterilovaná x pasterovaná xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx výrobku, určená xxxx xxxxx kyseliny xxxxxx xx sterilované x pasterované xxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.
2. Sterilovaný x xxxxxxxxxxx hrášek obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina
1. pH xxxxxx xxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.
2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, xxxxxxx 0,6 % těkavých xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxx xxx původní nálev.
3. Xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx xxxxx obsahovat xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx nálev (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Sterilované a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx obsahuje xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx cibule xxxxxxxx xxxxxxx 14 % vody.
3. Xxxxxxx xxxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mleté xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx chlorovodíkové).
F) Zeleninové xxxxxxxx xxxxxx
1. Zeleninové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx soli obsahují xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
G) Xxxxxxxxx protlaky
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx nerozpustných xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
3. Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré
1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nejméně 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou xxxxxxx 7 %.
3. X kečupů xxxxxxxxxx Xxxxx, Extra, Xxxxxxx xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx sušina vnesená xxxxxxxxxx surovinou.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
Xxxxxx "Xxxxx", "Xxxxx", "Speciál" |
|
refraktometrická sušina |
nejméně 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
nejméně 30,0 |
xxxxxxx kyseliny stanovené xxxx xxxxxxxx octová (%) |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Nejvýše 2,2 |
obsah xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
xxxxxx kyseliny stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje se |
*) Xxxxx soli xxxx xxx zjištěn xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně xxxxxxxxxxx xxxxxxxx celá všeobecně |
zelenina xxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx černých a xxxxxxx skvrn, konzistence xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx částí, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx částí, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx slupek, xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx mírně xxxxxxxx x uvolněnými částicemi xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx okurek xxxxxxxx xxxxxx nejsou na xxxxxx, x xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx stopek xx 1,5 xx nejvýše 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx xx 5 xx, xxxx xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx listů, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx řezů xxxxxxx 2 %, x xxxxx rovnobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx xxxxxxx xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, řezy xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, x xxxxx jednotlivé xxxxxx buď xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx směsích xxxxxxxxx řezů xxxxxxxx x zeleniny nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx konzervování, nálev xxxx až xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x svraštělých xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx v xxxxx xx deklarovanou xxxxx xxxx kratší xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nesmí překročit xxxxxx okurky xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxxx, průměr xxxx xxxx velikosti nesmí xxxxxxxxx xxxxxx řezu xxxxxxxxxx o více xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, xxxxxx, xxxxxxx, u xxxx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, x hrášku xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx deklarované xxxxxxxxx xxxx menší, xxx xxxx červivosti x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx slupkou, xxx cizích příměsí xxxxxxxxxxx původu, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx anorganického xxxxxx, konzistence měkká xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mírně xxxxxxxx x xxxxxxxxx sedimentem xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx |
fazolové xxxxx xxxxxxxx*), nezakřivené, dužnaté, xxxxxx v xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x poškození xxxxxx, xxxxxxxxxxx změn, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, barevně xxxxxxxxx a xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx příčně xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx měkká, xxxxxxx 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx jedna xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx) x nejvýše 5 % xxxxx vláknitých, xxxxx čirý xx xxxxx zakalený x xxxxxxxxx semeny nejvýše x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx kašovitá až xxxxxxxx, homogenní, xxxxx, xxxxxxxx x hrubšími xxxxxxxxx přísad (zeleniny), xxx zbytků xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx tmavých částic xxxxxxxxxxxxx z koření |
rajčatová xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) bez xxxxxx xxxxxx, semen a xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx černých částic x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, loupaná xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu vyrovnaná |
*) Xx vyvinuté xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Sušená xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a nevyzrálých xxxxx rostlin, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxxxxx bez známek xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx druh xxxxxx xxxxxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx celé
Popis xxxxxxxx (xxxxx odchylek xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru |
2 |
vzhledové xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
xxxxxx xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
xxxxxx |
1 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx odchylek |
7 |
Tabulka 4
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx x pasterovaný xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx |
12 |
xxxx xxxxxxxxx materiál |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx xxxx příměsi x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx cizí xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny
Hmotnostní rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
od 3,0 xx 5,0 |
od - 2,0 xx + 2,0 |
od 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx plody |
neloupané xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pražené |
ve skořápce |
jádra |
||
jádra xxxxx |
||
xxxxxxx pražené xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx mletá |
||
mandle |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx neloupaná |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx pražená xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx solená |
||
pekanové xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx skořápce xxxxxxx |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
xxxxx lupínky |
||
kokos xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx oříšky |
jádra |
|
jedlé xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx nepražené |
|
neloupané xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx pražené solené |
||
Skořápkové xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx plodů/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Příloha x. 11 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 100 |
- 5 |
101 xx 250 |
- 3 |
251 až 500 |
- 2 |
501 x xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx ořechy |
jádra |
5,0 |
0,1 |
|
jádra pražená |
3,0 |
0,1 |
||
para xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
kokosové xxxxxx |
xxxxxxx xx skořápce |
47 |
nedovoluje xx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx se |
||
piniové oříšky |
jádra (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
||
pekanové xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx pražené |
5,0 |
0,5 |
||
loupané pražené xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Xxxxxxx x. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
Xxxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
Xxxxxxx xxxxxx x jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx vyvinutá xxxxxxxxx až xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx skořápky, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx až xxxxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxxx až nahnědlou xxxxxxx |
xxxxxxxx, příjemně olejnatá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, z xxxx 2 xxxxxxxx či xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx ořechy x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxxxxxx lůžka, xxxxx xxxxxxxx, celistvé, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx tmavě hnědá, xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxx, jádro na xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, jádro špičaté, xxxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx bez cizího xxxxx x xxxxx, xxxxx pražená xxxx x vůně xx xxxxxxx |
xxxx skořápky 8, xxxx xxxxx 15, x toho 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx x jádra xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybarvená xxx xxxxx, xx xxx puklá, jádro xxxxxx |
xxxxx xx řezu xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx, 2 poškozených škůdci |
Jádra xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, pražená xxxxx xx lomu xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx světle xxxxx |
xxxxx aromatická xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá xxxxxxx xxxx x xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, vady xxxxx 12, x xxxx 1 žluklých xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Para xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, na lomu xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxx ve skořápce |
skořápka xxxxxxxx vláknitá, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx patrnými "oky" - klíčními xxxx, xx zralosti xx xx vnitřní xxxxxx xxxxx tvoří měkké xxxxxxx (endosperm), xx xxxxxxx a sklizení xxxxxxx xxxxx, tloušťka 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx barvy, bez xxxxxxxxx změn |
typicky xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, vady dužniny 10 |
Xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, hrubě xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxx 7, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx ořechy |
skořápka xxxxxx, rovnoměrně vybarvená, xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx hnědá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx jader 15, x toho 7 žluklých |
Makadamové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx krémové, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx chuť, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Vlašské xxxxxx mleté |
nepoškozené xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx nahnědlá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx mleté |
nepoškozené xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, bez xxxxxx, nežluklá |
bílá xx xxxxxxx, pražená, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx, jádra xxxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx |
xxxxxx hnědá |
typicky xxxxxxxx xxx xxxxxx pachu x xxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx čistá, xxxxx, jádro bez xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, tuková, xxx hořké xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů dle xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx podle xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx cizího pachu x xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxx |
xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů |
Poznámka: xxxxxxx xx xxxxxx živý xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x kterémkoliv xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 14 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx rostoucí |
houby xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx z xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx z xxx |
xxxxxxxxx z hub |
|
pasty x prášek z xxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx koncentráty |
Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx hub xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx hub
1. Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx fialová - Xxxxxxx xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. Destice xxxxxxxxxx - Gyromitra perlata
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
8. Hlíva xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. Hřib xxxxxx - Boletus xxxxxxxxxxx
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. Hřib xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx
15. Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx sličný - Suillus xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx kadeřavý - Xxxxxxxxx xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx mladé plodnice
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. Krásnopórka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
30. Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Hydnum xxxxxxxx
34. Liška xxxxx - Xxxxxxxxxxxx subpruinosus
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx pravý/borový - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Gomphidius xxxxxxxxxx
40. Sluka xxxxxxxxx - Cortinarius caperatus
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx trubkovitý - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Marasmius xxxxxxx
45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx hlíznatá - Armillaria gallica - xxxxx xxxxxxxxx xxx třeňů
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx třeňů
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx určených xxxxx xxx další xxxxxxxxxx zpracování xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxx vesca
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx cyanoxantha
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx olivacea
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx mladé xxxxxxxx
Příloha č. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx x výrobků x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx konzumní xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené*) |
|
bramborová kaše xxxxxx |
*) připouští se xxxxx dle xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 17 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxx podle xxxxxxx xxxx, přípustný xxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx hlíz x xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Xxxxx xxxxxxxxxx brambor xxxxx xxxxxxx xxxx
Xxxxx xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, lojovitá |
do salátů, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxxxxxx, polomoučná, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhu, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxx, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx do 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, otlaky, xxxxxxx, poškození xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 mm |
čerstvé xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxx |
- |
xxxxxx xxxxx xxx 3 xx |
xxxxx skvrny xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1/8 povrchu xxxx 5 xx xxx xxxxxxx u 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % v xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, cizí xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx nalepené xx xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx choroby |
nepovoluje se |
nepovoluje xx |
Xxxxxxxx: škůdcem se xxxxxx xxxx xxxx xxxxx živočich xxxx xxxx xxxx v xxxxxxxxxxx stadiu vývoje xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Přípustné odchylky xx xxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (xx) |
% hmotnosti xxxx xxxxxxx |
xxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
x toho xxxxx xxx 22 |
0 |
|
xxxx "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx než 28 |
3 |
pozdní |
menší xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx x. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky |
Smyslové požadavky |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 do 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % hmotnosti, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % hmotnosti, celkový xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx loupané xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % a xxxxxxx 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % úlomků xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká, nerozvařená, xxxxx dle xxxxxx, xxx xxxx chuti, xxx nálevu xxxx xxxxx slaná, xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx sušené |
sušina xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 % |
xxxxxx hlízy xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx x xxxx, xxxxx xxxxx, xxxx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nejméně 87 % |
xxxxx xxxxxx, xxxxx xx bílé xx po xxxxxx, xxxx a vůně xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx příchutě x pachu |
bramborová kaše xxxxxx |
xxxxxx nejméně 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, sypká, xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx xxxx nejvýše 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, křupavé, bez xxxxxxx, obsah odpadané xxxx xxxxxxx 0,5 % hmotnosti, xxxxx xxxxxxxxx, ojediněle xxxxxxxx xxxxxx, chuť xxxxxxxx xxxxx, bez cizích xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx do 20 xx |
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx volných xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx o hranách xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, s xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx obalu xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, nepolámané, xxxxx xxxxxxxxxxx bez přílišných xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, spálení, xxxxxx), xxx xxxxxx pachů x příchutí, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, obsah xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxx) x tuku nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx hladkého xx xxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, čisté, zdravé, xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), obsah xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 10 % |
xxxxxxxxxx krokety xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx uvnitř xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx povrchu xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, mírně xxxxx, xxx cizích xxxxx x příchutí |
bramborová kaše xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx zmrazeném xxxxx xxxxxx xxxxx granule xxxxxxxxx barvy, po xxxxxxxx kašovitá xxxxx x xxxxxx konzistencí xxx xxxxxxx shluků |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2021 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx předpisů v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační změna xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Směrnice Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx krému xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. ledna 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x požadavky potravinového xxxxx, xxxxxxx se Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, o xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Komise 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 608/2004, x platném xxxxx.
3) §1 písm. x) vyhlášky x. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx č. 248/2018 Sb., o xxxxxxxxxxx xx nápoje, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Xx., x lihu, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
7) §26 vyhlášky x. 248/2018 Sb.
8) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.