Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2026.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2026.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

358/2025 Sb.
 

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Technický předpis Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

358

VYHLÁŠKA

ze xxx 25. xxxx 2025,

xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 397/2021 Xx., o xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkové plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx z nich x xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx.:

Xx. I

Vyhláška č. 397/2021 Sb., x požadavcích xx xxxxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, brambory x výrobky x xxxx x xxxxxx, xx xxxx xxxxx:

1. X §1 úvodní xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxx „xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)“ xxxxxxxxx xxxxx „příslušné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)“.

Xxxxxxxx pod xxxxx x. 1 xxx:

1) Xxxxxxxx Rady 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx x marmeládách x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2024/1438 xx xxx 14. xxxxxx 2024, xxxxxx se mění xxxxxxxx Xxxx 2001/110/ES x xxxx, 2001/112/ES x ovocných šťávách x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx určených x xxxxxx xxxxxxxx, 2001/113/ES x xxxxxxxx džemech, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx a 2001/114/ES x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x sušeného xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.“.

2. Poznámka xxx xxxxx č. 3 zní:

3) §2 xxxx. 1 písm. x) xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx, potraviny se xxxxxxxxx účinky, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx, kakaové x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxx.“.

3. V §2 xxxx. 1 xx na xxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx slova „ ; rajčata, xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxx, melouny x xxxxx melouny xx pro výrobu xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xx xxxxx“.

4. X §2 odst. 1 xx na xxxxx textu písmene x) xxxxxxxx xxxxx „ ; xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, sladké xxxxxxxx, okurky, xxxx, xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx se pro xxxxxx džemu pokládají xx xxxxx“.

5. X §2 odst. 1 xx xx konci xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxx „ ; xxxxxxx, jedlé xxxxx lodyh xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx brambory, xxxxxx, dýně, xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx xxx výrobu xxxxxx a rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xx xxxxx“.

6. V §2 xxxx. 1 xx xx začátek xxxxxxx x) vkládá xxxxx „citrusovou“.

7. X §2 se xx xxxxx odstavce 1 xxxxx nahrazuje čárkou x xxxxxxxx xx xxxxxxx x), xxxxx xxx:

„x) sterilovaným xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx pH xx xxxxx než 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxx xx 121,1 °X xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx postup, xxx došlo x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx a jejich xxxx.“.

8. X §2 xxxx. 2 se xx xxxxx xxxxxxx x) čárka xxxxxxxxx xxxxxx a písmeno x) xx zrušuje.

9. X §3 xxxx. 2 xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxx „xxxxxxxxxxxxx8)“ xxxxxxxx xxxxx „ , xxxxxxxx x obchodních xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx z xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx banánů10)“.

Poznámka xxx xxxxx č. 10 xxx:

10) Xxxxxxxx Xxxxxx x přenesené xxxxxxxxx (XX) 2023/2429 xx xxx 17. xxxxx 2023, xxxxxx xx xxxxxxxx nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 1308/2013, xxxxx xxx x xxxxxxxx normy xxx odvětví xxxxx x xxxxxxxx, některé xxxxxxx x ovoce x xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 1666/1999 x xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) x. 543/2011 a xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) x. 1333/2011.“.

10. V §3 xxxx. 2 xxxx. d) xx xxxxx „xxxxxxxx“ nahrazuje xxxxx „ , xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“.

11. X §3 xxxx. 2 xx písmena e) x f) xxxxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx x) x x) xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx e) x f).

12. X §3 xxxx. 2 xxxx. x) se xx slovo „cukru,“ xxxxxx xxxxx „xxxxxxxxxxx“.

13. X §3 xxxxxxxx 3 xxx:

„(3) U xxxxxxx „džem“, „xxxx xxxxxxxx (Xxxxx)“, „džem xxxxxxxx (Xxxxx) speciální“ x „xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru“, xxx xxxxx „xxxx“ xxxxxxxx xxxxxx „xxxxxxxxx“. Xxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx „džem“, „xxxx xxxxxxxx (Xxxxx)“, „xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx“ x „xxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx“ xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.“.

14. X §3 xxxx. 4 xx xxxx „písm. g)“ xxxxxxxxx xxxxxx „xxxx. x)“.

15. X §4 xxxx. 1 xx xx slovo „pro“ xxxxxx xxxxx „xxxxxxxxx“.

16. X §4 xx xxxxxxxx 2 xxxxxxx x zároveň xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx 1.

17. V §6 xxxx. 1 se xxxxx „xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx“ xxxxxxxxx xxxxx „lze xxxxxxxx xxxxxxx šťávu z xxxxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxxxxxxxxxx, x xxxx“.

18. X §6 odst. 5 xx xxxxx „xxxxxxx xxxxxx šťávy“ xxxxxxxxx xxxxx „šťávy x xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx“.

19. V §6 xx na xxxxx textu xxxxxxxx 6 doplňují xxxxx „ , xxx xxxxxxxxxxxxxx“.

20. X §7 xxxx. 2 xx xx xxxxx „šťávu“ xxxxxxxx slova „ , xxx xxxxxxxxxxxxxx,“.

21. X §7 odst. 3 xx xxxxx „x xxxxxx xxxxxx“ xxxxxxxxx xxxxx „ , tekutý pektin x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách11)“.

Poznámka xxx xxxxx x. 11 xxx:

11) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.“.

22. X §7 xxxx. 4 xx xx xxxxx „xxxxxx“ xxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxx“.

23. V §9 xxxx. 2 xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, §11 xxxx. 2 x x §12 xxxx. 2 xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx se xx xxxxx „xxxxxxxxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxx „ , xxxxxxxx x obchodních xxxxxxx xxx odvětví xxxxx x zeleniny, xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx banánů“.

24. X §13 xxxx. 1 xx xxxxx „xxxxxxx na xxx xx xxxxxxxxxxx slunečnímu xxxxxx“ xxxxxxxxx xxxxx „xxxxxxx na xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx slunci“.

25. X §17 xx xxxxxxxx odstavec 3, xxxxx xxx:

„(3) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin se x xxxxxx uvede xxxx o xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx odvětví xxxxx x xxxxxxxx, některé xxxxxxx x ovoce x xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx.“.

26. Přílohy x. 1 x 2 xxxxx:

„Xxxxxxx č. 1

Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx dřeně nebo xxxxx (x g xx 1 kg xxxxxxxxx)

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxx výběrové (Xxxxx)/Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxxxx/Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální

Džemy xxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru/Marmelády výběrové (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru

všeobecně

500

z červeného xxxxxx, xxxxxxx, rakytníku, xxxxxxx rybízu, xxxxxx x xxxxx

450

xx xxxxxxx

280

x xxxx-xxxxxx

290

x plodů mučenky (xxxxxxxx)

100

Xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

450

x červeného xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx a xxxxx

350

xx xxxxxxx

180

x kešú-jablka

230

z xxxxx xxxxxxx (maracuja)

80

Rosoly xxxxxxxx (Extra)

všeobecně

450

z xxxxxxxxx xxxxxx, jeřabin, rakytníku, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí x xxxxx

350

xx zázvoru

180

z xxxx-xxxxxx

230

x xxxxx mučenky (xxxxxxxx)

80

Xxxxxx

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, rakytníku, černého xxxxxx, xxxxxx x xxxxx

350

xx xxxxxxx

180

x kešú-jablka

230

z xxxxx mučenky (xxxxxxxx)

80

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

200

x xxxx min. 75 x pocházejících x xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxx

1700

x xxxxxx je možno xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx lektvar x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx x neslazená xx xxxxxxx

1700

x xxxxxx xx možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxx

2200

xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 %

xxxxxxx a neslazená x xxxxxx

3000

xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxx x xxxxxx

3200

xxxxx ovocné xxxxxx z jablek xxxxxxx 30 %

Klevely

všeobecně

1500

z xxxxxxx

730

x jahod

640

Kaštanový krém

380

podíl xxxxx xx vnesen xxxxxxxxxx krémem

Ovocný protlak (xxxx)

Xxxxxx ovoce

Proslazené ovoce (xxxxxxxxx xxxxx)

Xxxxx v xxxx (xxxxxx xxxxx)

x xxxxxxxxx xxxxx

220

xx xxxxxxxxx xxxxx

450

Xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx obsah xxx xxxxx druhy xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, džemy výběrové (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx, citrusové marmelády x kaštanový xxxx xxxxxx xxxxxx použitému xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 2

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx

Xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx marmelády, xxxxxxxxx krém, xxxxxxx, xxxxxxx, ovocné xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx sušina
(%)

Kyselost (jako xxxxxxxx citrónová monohydrát)
(%)

džemy / xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) / xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxx 60

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx / Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Extra) speciální

42 - 59

xxxxx výběrové (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx / Xxxxxxxxx výběrové (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx

xxxxxxx 41

xxxxxx x xxxxxx výběrové (Extra)

nejméně 60

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxx

xxxxxxx 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx 29

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 70

neurčuje xx

xxxxxxx

xxxxxxx 48

0,3 - 2,5

Xxxxxxxx: refraktometrická xxxxxx xx xxxxxxx refraktometricky xxx 20 °X x xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 %.

Nejnižší obsah xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx nemusí xxx dodržen x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), citrusových xxxxxxxx a kaštanových xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.

Džem xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx tzv. xxxxxxxxx xxxxx výrobků x xxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx XX přílohy X směrnice Rady 2001/113/ES x ovocných xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.“.

27. V xxxxxxx č. 5 xxxxxxx 4 zní:

„Tabulka 4

Xxxxxx ovoce

Potravina

Konzistence x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a vůně

sušené xxxxx

xxxxxxxxxx vysušené, bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx*&xxxx;x xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx znečištění xxxxxxx nebo xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx sluncem

typická xxx xxxx druh xxxxx, xxx cizích pachů x xxxxx

*&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx norem Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx komise OSN:

UNECE XXXXXXXX DDP-14 (sušené xxxx-xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx odchylka xxx poškození xxxxxx xxxxxxx xxxxxx 9 - 15 % xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx jakosti)

UNECE XXXXXXXX XXX-08 (xxxxxx xxxxx - xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx 3 - 12 % xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx)“.

28. Xxxxxxx x. 6 zní:

„Příloha x. 6

Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx a podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

konzervovaná xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) zelenina

zelenina x xxxx

xxxxxxxx x xxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx

xxxxx

Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx v xxxxx

xxxxxxx*

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

*&xxxx;Xxxxxxxxx: zelenina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.“.

29. X příloze x. 7 xx xxxx X xxxxxxx.

30. X příloze x. 7 x části X se xxxxx „xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxxxxxx přidáním xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“.

31. X xxxxxxx č. 8 xxxxxxx 3 xxx:

„Xxxxxxx 3

Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx)

Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx
(x kusech)

okurky xxxxxxxxx

7

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx

7

xxxxxxxxx xxxx

3

xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

2

xxxxxx xxxxxx

3

xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

1

xxxxxxxx xxxxx

1

xxxxxx

1

xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

7

“.

32. Xxxxxxx x. 10 zní:

„Příloha x. 10

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx plody

vlašské ořechy

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx mletá

mandle

ve xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx sekaná

jádra xxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx pražená xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx nepražená

jádra pražená

jádra xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx

xx xxxxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxx ořechy

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx ořechy

čerstvé ve xxxxxxxx

xxxxx lupínky

kokos strouhaný

kokos xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

-

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx pražené xxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx (xxxx) xx skořápkových xxxxx/xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů/arašídů

odtučněná

neodtučněná

“.

33. Xxxxxxx x. 12 xxx:

„Xxxxxxx x. 12

Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů

Skupina

Podskupina

Obsah xxxx xxxxxxx
(% hmot.)

Cizí příměs xxxxxxx
(% hmot.)

celé xxxxx

xxxxx

xxxxxxx xxxxxx

xx skořápce

12,0

8,0

4,0

jádra

5,0

1,0

lískové xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

7,0

2,0

xxxxx

6,0

0,25

xxxxxx

xx skořápce

11,0

7,0

3,0

jádra

6,5

0,25

kešu xxxxxx

xxxxx

5,0

0,1

xxxxx xxxxxxx

3,0

0,1

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

12,0

2,0

xxxxx

4,5

4,5

1,0

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

47,0

xxxxxxxxxx xx

xxxxx strouhaný

3,0

nedovoluje xx

xxxxxxx xxxxxx

xxxxx (semena)

7.0

0,05

makadamové xxxxxx

xx xxxxxxxx

10.0

2,0

xxxxx

2,0

0,25

xxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxxxx

6,5

0,2

xx xxxxxxxx xxxxxxx

4,0

0,2

xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,2

xxxxx xxxxxxxxx

6,5

0,2

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

4,0

0,1

jádra

5,0

1,15

arašídy

neloupané xxxxxxxxx

9,0

4,0

xxxxxxxxx xxxxxxx

4,0

6,0

xxxxxxx pražené

4,0

5,0

0,2

loupané xxxxxxx solené

4,0

5,0

0,2

“.

34. X xxxxxxx x. 17 xxxxxxx 2 xx xxxxx „5 xx xxx slupkou“ xxxxxxxxx xxxxx „xx oloupání“.

35. Xxxxxxx č. 18 xxx:

„Xxxxxxx x. 18

Fyzikální, xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx x brambor

Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx požadavky

brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, xxxxxx xxxxxxxx řezu xx 30 xx 80 mm, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % hmotnosti, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx nejvýše 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx

xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % a xxxxxxx 1,4 %

xxxxx xxxxx x deklarované xxxxxxxxx xxxxxxx 62 %

sušina xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxx, velikostně xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx xx hotový xxxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká, xxxxxxxxxxx, barva podle xxxxxx, xxx cizí xxxxx, xxx nálevu xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx čirý až xxxxx zakalený

brambory xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 %

xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, plátků, xxxxxxxx, o xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx slupek a xxxx, barva žlutá, xxxx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx vůně xxx xxxxxxxxx, bez xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx vločky, xxxxx xx bílé xx xx žlutou, xxxx x xxxx xx sušených xxxxxxxxxx, xxx cizí xxxxxxxx x pachu

bramborová xxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxxxxx, sypká, xxxxxxxxx barvy xxx xxxxxx pachu x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené

sušina xxxxxxx 95 %

xxxxx xxxx xxxxxxx 42 %

xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, xxxxx odpadané soli xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, povoleno 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx s tmavými xxxxxxxx a 5 % hmotnosti xxxxxx xx 20 mm

bramborové xxxxxxxx předsmažené

vlhkost xxxxxxx 76 %

xxxxx volných xxxxxxxx kyselin (jako xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx nejvýše 1,5 %

xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, x jednom xxxxx se stejným xxxxxxx řezem, xxxxx xxxxxxxxxxx xxx přílišných xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx cizích pachů x příchutí, konzistence xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 12 %

xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %

xxxxx xxxxxxx mastných kyselin (xxxx kyselina xxxxxxx) x xxxx nejvýše 1,5 %

příčný xxx x hranách xxxxxxx 5 xx

xxxxxx brambor xxxxxxxx nebo vlnitého xxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 12 %

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 30 %,

xxxxx xxxx xxxxxxx 3 %

výrobky xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx povrchu xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxx po xxxxxxxxxxx xxxxx, mírně xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx kaše xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 25 %

xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

“.

Čl. II

Přechodná xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxxxx čl. I bodů 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 xx 22 x 26, xxxxx xxx x přílohu x. 1, x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, skořápkové xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky z xxxx x xxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx 1. xxxxx 2026, xx 1. xxxxx 2027.

2. Xxxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx čl. I&xxxx;xxxx 1, 3 až 6, 13, 15, 17 xx 22 x 26, pokud jde x xxxxxxx č. 1, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkové xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x banány xxxxxxx xx trh nebo xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx vyhlášky x. 397/2021 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx 1. xxxxx 2026, xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

3. Konzervované xxxxx xxxxx čl. I xxxx 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 až 22 a 26, xxxxx jde x xxxxxxx x. 1, xxxxxxx na trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026 x souladu x požadavky xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem 14. xxxxxx 2026, xxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. III

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xx. XX

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx účinnosti xxxx 1. xxxxx 2026, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx čl. I bodů 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 xx 22 x 26, xxxxx xxx x přílohu x. 1, x čl. II xxxx 3, která xxxxxxxx účinnosti xxxx 14. xxxxxx 2026.
 

Ministr xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 358/2025 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2026, x výjimkou ustanovení čl. I bodů 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 xx 22 x 26, xxxxx jde x xxxxxxx x. 1, x čl. II xxxx 3, která xxxxxxxx xxxxxxxxx&xxxx;14.6.2026.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.