Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 09.10.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022 do 31.12.2025.


Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

397/2021 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8

Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10

Skořápkové plody a arašídy §11

Houby §12 §13

Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16

Banány §17

Technický předpis §18

Přechodná ustanovení §19

Zrušovací ustanovení §20

Účinnost §21

Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel

Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny

Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny

Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny

Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů

Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny

Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor

INFORMACE

397

XXXXXXXX

xx dne 21. xxxxx 2021

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx a xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), g) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona č. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx unie1), xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x upravuje

a) xxxxxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxxxx ovoci x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, houbách, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x nich x xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervované xxxxxxxx, skořápkových xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z nich x xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) pro xxxxxxxxxx xxxxx konzervovaného xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x banánů xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky,

d) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, houby, xxxxxxxx a výrobky x nich x xxxxxx

1. xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při uchovávání,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx během uvádění xx trh,

3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxxxx

x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx části, ve xxxxxx xxxxxxxxxxxxx zralosti, xxxxxxxx, xxxxxxx cizích xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, jejíž charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx byla xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) potravina vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, přivedené do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx potravina splňující xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx tento xxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx výživové xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) džemem xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx xxx xxxx výběrový (Xxxxx) s xxx, xx tento výrobek xxxxxxxx méně xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx než xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx,

x) xxxxxx potravina xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx, xxxxx nebo dřeně, xxxx x přírodních xxxxxxxx, vody x xxxxx, jednoho nebo xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,

h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx přírodních xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx xxxx surovin xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, dřeně, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,

x) xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx sladidel x šťávy xxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodných xxxxxxxx z jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxx částicemi xxxxxxx xxxxx,

x) klevelou xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx ovoce,

l) ovocným xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z jedlé xxxxx xxxxx bez xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x případným přidáním xxxxxxxxxx sladidel; vodu xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx přidat xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx nejméně 60 % hmotnostních,

o) xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxx x lihu xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxxx, zalitého xxxxx, xxxxx kvasným xxxxxxxxxxx6) nebo xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x látky xxxxxx x xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx kompotu xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, uzavřená xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x přímému xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx potravina xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx jedlého Xxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx jedlý xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx sušen xxxx uchováván x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx pulpou xxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, jader, pecek x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx rozdrceným, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx podle potřeby xxxxxxxxx kůry, xxxxxx, xxxxx x pecek, xxxxx xxxx rozmělněna xx dřeň xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx na ztráty xxxxx vzniklé xxx xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx xx vodě xxxxxxxxx složky xxxxxxxxx xxxxx,

x) banány xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxx xxx., x xxxxxxxx xxxxxx plantejnů, fíkových xxxxxx x banánů xxxxxxxx xxx průmyslové xxxxxxxxxx.

(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí

a) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jejichž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxxxxx x které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX xx nižší xxxx xxxxx 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 xX,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx v xxxxxxxxxx uzavřeném obalu, xxxxx xX je xxxxx než 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x usmrcení xxxxxxxxxxxxx forem xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx kvašenou xxxx kysanou xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx soli, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx vody xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) zeleninovým xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx surovin vyrobená x jedlých xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx stejného xxxxx zeleniny lze xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,

x) zeleninou proslazenou xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx nebo xxxxxx zeleniny s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx spotřebitelském xxxxx, určená k xxxxxxx použití,

k) xxxxxxxxx x xxxx zelenina xxxxxx xxxxxxx xxxxx7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx x soli xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem jedlé xxxx,

x) koncentrovaným rajčatovým xxxxxxxxx rajčatový xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,

n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) rajčatovým xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x dalších xxxxxx pouze v xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) kečupem xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx, xxxxxxxxxx sladidel, kvasného xxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxx koření x xxxxxxx xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx výrobek xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,

x) zeleninou x xxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx chemického xxxxxxxxxxxxx prostředku.

(3) Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx rozumí

a) xxxxxxxxxxxx plody xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx pod xxxxxxx x) až x) x xxxxxxx stavu, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx ořešáku xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx (X.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) a xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx mandloně xxxxxx xxxxx Prunus xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Prunus xxxxxx (Xxxx.) xxxxxx loupaných xxxxxx,

x) xxxx xxxxxx xxxxxx plodů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Anacardium xxxxxxxxxxx (X.),

x) xxxx xxxxxx xxxxxx juvie xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),

x) xxxxxxxxxx ořechy plody xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (X.),

x) xxxxxxxxx xxxxxx semena borovice xxxxx Pinus xxxxx (X.), Xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxx sibirica, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx wallichiana, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Macadamia xxxxxxxxxxxx, Macadamia xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx hybridů,

j) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),

x) xxxxxxx kaštany xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,

x) xxxxxxx nebo xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxxxx olejné Xxxxxxx xxxxxxxx v., Arachis xxxxxxxx L. x Xxxxxxx xxxxxxxx x.,

x) xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx mělněný výrobek xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx plody xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xx xxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) moukou xx xxxxxxx skořápkových xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx mletý xxxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů.

(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšších xxx,

x) xxxxxxx volně xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx jejich xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx houby xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,

d) xxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) konzervovanými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xx sterilací, xxxxxxxxx nebo jiným xxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, x xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx xxx makroskopicky xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxx x xxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, mletím, xxxxxxxxx xxxx extrakcí.

(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx

x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx L.,

b) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx úplné zralosti xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,

x) bramborami konzumními xxxxxxxx brambory xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx hlíz x dobře vyvinutou x xxxxxx slupkou,

d) xxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx dvojnásobně xxxxx, xxx je xxxxxxxx šířka xxxxx,

x) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx vlastností xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx upravené technologickým xxxxxxxx, a xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, drcením xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

&xxxx;(6) Xxx xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx všechny xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou x potravině xxxxxxxx, xxxx mají xxx xxxx xxxxxxxx.

Konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

§3

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), v xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce uvede

a) x xxxxx xxxxxxx xxxx nebo druhy xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxx,

x) u xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx výrobku; xxxxx xxxx se xxxxx xx stejném xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxx písmeny,

e) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, klevel, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 g xxxxxxx, přičemž xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně,

f) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx x xxxxxx přítomnost zbytkového xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx xxxxx xx xxxxxxx je xxxxx xxx 10 xx/xx,

x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx v xxxxx xxxxxxx jméno xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx druhů xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,

x) u xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) U xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. e) xx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel uvede xx stejném zorném xxxx jako xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx písmeny; xxxxx xxxxx xxxxxx být xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx.

(4) U xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. g) xxxxxxxxxx xx 3 nebo xxxx xxxxx ovoce xxxx xxx xxxx x druzích xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Rozinky" xxxx "Hrozinky".

§4

(1) Označení "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, pokud xxxxxxx neobsahuje žádnou xxxxxxxxxxxx hmotu xxxxxxxxxxx xxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.

(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx "x džemem", "x xxxxxxxxxx", "x rosolem", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxx xxxxx odpovídá xxxxxxxxx xxxxxxxx v §2 xxxx. 1 písm. x) až x) x x) a xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§5

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného chlazeného xxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxx x xxxx xxxxxxxx nejméně 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx nejméně 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny.

(6) Xxxxxxxxx hmotnostní podíl xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

§6

(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x xxxxxx druhů xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx může xxx xxxxxxx x šťáva x xxxx x xxxxxxxxxxx plodů.

(2) Džem xxxxxxxx (Extra), xxxx xxxxxxxx (Extra) speciální x džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, borůvek, xxxxxxxxx rybízu xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxx xxxx xxxxxxxx hmotnosti xxxxx.

(3) Xxxx výběrový (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx jen z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx plátky.

(4) Xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, slívy x xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx vodní, xxxxxx, dýně, xxxxxx x xxxxxxx s xxxxx ovocem.

(5) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx x rebarbory xxx přidávat xxxxxxx xxxxxx šťávy.

(6) Xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxx, xxxxx, angreštu, červeného xxxxxx a xxxx xxx xxxxxxxx šťávu x xxxxxxx řepy.

§7

(1) Xxxxx ovoce xxx xxxxxx xxxxxx x rosolu výběrového (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx.

(2) K xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) z kdoulí xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.

(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x x) xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, víno, xxxxxxxx víno, xxxxxx, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, vanilkové xxxxxxxx a xxx xxxx částečnou xxxx xxxxxx náhradu xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx pěnění x xxxxxx xxxxxx.

(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 xxxx. a) x t) až x) se xxxxxxxxxxxx

x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) sublimačním sušením, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx

x) zahušťováním xx míry technicky xxxxx.

(6) Meruňky x xxxxx určené pro xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx také jinými xxxxxxxxxxxxxx procesy, xxx xx sublimační xxxxxx.

§8

(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x nálevu.

(2) U xxxxxxx dosahuje xX xxxxxxx nejvýše 4,0.

(3) Xxxxxx xxxxxxxx ovoce xxxx nejméně 70 %, u xxxxxxxx xxxxxxx nejméně 67 %.

(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného xxxxx než 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx ještě xxxxxxxxxxx xxxxxx konzervačním procesem.

(5) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.

(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx.

(7) Xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx xx xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

Konzervovaná a upravená xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx

§9

(1) Xxxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxxx x xx xxxxxxxx o některých xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx x konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxxx

x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx zahrnut x xxxxx xxxxxxx,

x) použitý xxxx xxxxxx,

x) název xxxxxxx x podskupiny,

d) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxx, xxx xx jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle tabulky 1 přílohy č. 9 k xxxx vyhlášce.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx hmotnostní xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této xxxxxxxx.

§10

(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 oC a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.

(2) Xxxxxx xxxxxxxx nebalená xx skladuje při xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.

(3) Sušená x proslazená xxxxxxxx xx skladuje x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x výjimkou xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x obalu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

§11

Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v zákoně x xx vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x skořápkových xxxxx x xxxxxxx uvede xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, u xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx pouze název xxxxxxxxxx, x xxxxx x mouky xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů x xxxxxxxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx xx v xxxxx xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx skořápkových plodů x xxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xxxx uvedeny x příloze č. 13 x této xxxxxxxx.

Xxxxx

§12

(1) Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x některých způsobech xxxxxxxxxx potravin se xxxxx

x) x skupiny xxxxx český název xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,

x) u xxxxxxx xxxxxxx x xxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx název xxxxxxxxxx x český xxxxx použitých xxxxx xxx.

(3) Houby xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx na xxxxx xxxxxxxx, bez cizích xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx nesmějí být xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx rozděleny xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx však xxxx xxx spojen x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x výjimkou xxxxxxx.

(4) X xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 3 xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx plochy xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx plodnic úlomky xxxx požerky na xxxx místech. Poškozených xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx poškozenými xxxxxxx xx rozumí xxxxx, xxxxxx xxxxx více xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x nichž xx xxxxxxxxx škůdci.

(5) X xxxxxxxx hub xx dovoluje 10 % hmotnosti xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, jsou xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, mají xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx houby x xxxx dostatečně vysušené, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

§13

(1) Xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 xX; xxx uvádění na xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx záření.

(2) Sušené xxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx teplotě xxxxxxx 24 xX x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxxx houby pěstované xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx jiné xxxxxx xxxxx.

(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx výlučně x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx pouze xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.

Brambory a xxxxxxx x xxxx

§14

(1) Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x brambor xx uvedeno x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x zákoně a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx uvede

a) x brambor xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, odrůda x xxxx xxxxxx,

x) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx užití xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx; jednotlivým odrůdám xxx přiřadit x xxxxxxxxx varných xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

x) x brambor konzumních xxxxxx xxxxx dužniny, xxxxxxxxx označení "xxxxxx",

x) x xxxxxxx x xxxxxxx název xxxxxxx.

§15

(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, musí xxx xxxxxx, celé, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx celkový vzhled, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx hnědých skvrn xxxxxxxxx teplem, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, dutosti a xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx a příchutí, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxx vyvinutou xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, modré xxxx xxxxx skvrny pod xxxxxxx zasahující xx xxxxxxx dužniny nad 5 xx.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxx jednotné x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx hlízy xxx xxxxx přípustných xxxxxxxx uvedených v xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx uvedeny x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 18 x této xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx raných, které xxxx xxxxxxxx jako "xxxxxx", xxxx xxx 17 xx 28 xx. Velikost xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx konzumních xxxxxx a hlíz xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx musí být xxxxxxx 28 xx.

(6) Xxx hlízy xxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

§16

(1) Xxxx balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxx loupané xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx nebo hluboce xxxxxxxx.

§17

Xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxxx, zdravé, čisté, xxxxx konzistence, typické xxxx x xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx je xxxxx, ale křehká. Xxxxx být xxxxxxxx, xxxxxxxx, jsou xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx plísní xxxx xxxxxxxx, xxx otlaků, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové vlhkosti, xxx xxxxxxxx slupky, xxx xxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx příměsí x xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx vadu.

(2) U xxxxxx xx dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx nebo hmotnostních xxxxxx nesplňujících xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 1; v xxxxx této odchylky xxx celkem nejvýše 2 % xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

§18

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§19

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx podle vyhlášky č. 157/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx přede dnem xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxx x vyhláškou č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§20

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé ovoce x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování.

2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, jakož x další způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx.

4. Vyhláška č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§21

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
&xxxx;

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.

Příloha č. 1 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxx x xxxxxxx x minimální xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 kg potraviny

Druh

Skupina

Potravina

Minimální xxxxxxxxxx podíl xxxxx (x g na 1 kg potraviny

Poznámka

Konzervované xxxxx

Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x šípků

350

ze xxxxxxx

250

x xxxx - jablka

230

z xxxxx mučenky (maracuja)

80

Džemy

všeobecně

350

z xxxxxxxxx rybízu, jeřabin, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx x xxxxx

250

xx xxxxxxx

150

x xxxx - xxxxxx

160

x xxxxx mučenky (xxxxxxxx)

60

Xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx

350

xx xxxxxxx

250

x xxxx - xxxxxx

230

x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

80

Xxxxxx

xxxxxxxxx

350

x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx

250

xx xxxxxxx

150

x xxxx - xxxxxx

160

x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

60

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

200

x xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx x xxxxxxx

1700

x xxxxxx xx možno xxxxxx meruňkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

1700

x xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx sušených xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

2200

xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 %

xxxxxxx x jablek

3000

slazená x xxxxxx x xxxxxx

3200

xxxxx xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30 %

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

1500

x meruněk

730

z jahod

640

Kaštanový xxxx

380

xxxxx xxxxx xx xxxxxx kaštanovým krémem

Ovocný xxxxxxx (xxxx)

Xxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx ovoce)

Ovoce x lihu (xxxxxx xxxxx)

x xxxxxxxxx xxxxx

220

xx xxxxxxxxx xxxxx

450

Xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce

Upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx: jsou-li xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxx xxx různé xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx džemy, xxxxx xxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x kaštanový xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%)

Kyselost (xxxx kyselina xxxxxxxxx) (%)

Xxxxx

xxxxxxx 60

džemy xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxx 60

-

džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx

42 - 59

-

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 41

-

xxxxxx a xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx krém

nejméně 60

-

xxxxxxx

xxxxxxx 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx 29

0,6 - 2,5

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 70

xxxxxxxx se

kompoty

nejvýše 48

0,3 - 2,5

Poznámka: xxxxxxxx xxxxx refraktometrické xxxxxx xxxxxx být dodržen x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx cukr byl x těchto výrobků xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxx výběrový (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x souladu x xxxxxxxxxxx druhého xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x ovocných xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.

Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Přípustný výskyt xxxxxx xxxxxxx u xxxxxx x povidel

Druh xxxx příměsi

Počet kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx o xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

přítomnost rostlinných xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx nad 10 xx)

2

3

4

xxxxxxxxxx pecek nebo xxxxxx xxxxx velikosti xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx surovin)

1

2

3

zlomky xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx)

2

3

4

Příloha č. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxx

xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx stopek x xxxxxxxxx lístků, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx slupek, xxxxxxx xxxxxxxx, pecek, xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx velikosti, u xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx shluky xxxxx, xxxxx xx po xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x xxxxxx x xxxxxxx zachovávají zrnitost, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxxx x děleného xxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx x klikvy přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx, nezabarvený

Přípustný xxxxxx odchylek xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xxxxxxx:

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x kompotu x bobulovitého xxxxx,

x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kompotu,

d) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx x kompotu z xxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, slívy, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),

f) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx u meruňkového xxxxxxx,

x) xxxxxxx 10 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x nejvýše 5 % hmotnostních xxxxx rozpadlé x xxxxxxx z plodů xxxxxxxx,

x) nejvýše 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot x xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) x xxxxxxx smíšených xxxxx xxxxxxxxx nálevu xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem x xxxxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx x použitých xxxxx ovoce,

l) vegetační xxxx, xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nejvýše xx 20 % xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx,

x) přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxx:

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

nad 1000

xxxxxx a xxxxxx x kompotu z xxxxxxx plodů

5

7

10

uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx x malin

5

7

10

Tabulka 3

Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací plodů, xxx zbytků stopek xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx nebo dělené xx přibližně stejné xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepané

přirozená, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce

přirozená, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx 4

Sušené xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

sušené xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez známek xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx prachem

odpovídající xxxxxx druhu xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx druh xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chutí

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx zelenina

sterilovaná zelenina

mléčně xxxxxxx (xxxxxx) zelenina

zeleninový xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) zelenina

zelenina x xxxx

xxxxxxxx v soli

rajčatový xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx

xxxxx

Xxxxx, Xxxxx, Speciál

zeleninové lupínky

zelenina x xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx

xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx konzervované zeleniny

A) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx uvedeno xxxxx, xxxxx znečišťujících xxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxxxx x půdy x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx činí xxxxxxx 0,08 %.

2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx činí xxxxxxx 1,5 %.

X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx nejvýše 2 %.

2. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.

X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

1. xX xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4,1.

2. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx použit xxxx xxx xxxxxxx nálev.

3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx obsahovat xxx povrchový povlak (xxxx) ani jiný xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).

4. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx zelí xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.

X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.

X) Sušená zelenina

1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.

2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx nejvýše 14 % xxxx.

3. Ostatní xxxxxx xxxxxxxx včetně xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.

4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxx xxxx xxxxx mletých xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (tj. xxxxx popele, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).

X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx konzervované xxxxxxxxx soli xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx refraktometricky, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, u xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.

X) Xxxxxxxxx xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí obsahovat xxxx xxx 60 xx/xx nerozpustných xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.

X) Xxxxxx a xxxxxxxxx xxxx

1. Rajčatová xxxx xxxxxxxx nejméně 8 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2. U xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.

3. X kečupů označených Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená xxxxxxxxxx surovinou.

Tabulka 1

Xxxxxxxxx xxxxxxxx koncentrované

Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxx

Xxxxxx "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx"

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx 24,0

xxxxxxx 4,2

8,0-24,0

xxxxxxx 12,0

xxxxxxx 30,0

xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx kyselina octová (%)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 2,2

Nejvýše 2,2

xxxxx xxxx (%)

Xxxxxxx 10,0*)

Nestanovuje xx

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxx 3,5

Xxxxxxx 3,5

xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová (%)

Xxxxxxx 0,2

Xxxxxxxxxxx se

Nejvýše 0,2

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x solených výrobků.

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

sterilovaná xxxxxxxx xxxx všeobecně xxxxxxxxxxx xxxxxxxx celá xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x velikostními xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % kusů, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx a xxxxxxx skvrn, konzistence xxxxx xx polotuhá, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x jejich částí, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, jde-li x zeleninu xxxxxxxx, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx zakalený x xxxxxxxxxx částicemi xxxxxxx

xxxxxxxxxxx zelenina dělená x směsi xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx všeobecně

zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 20 % xxxxxx obalu, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, u xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nejsou xx xxxxxx, u xxxxxxxx xx směsi xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 xx nejvýše 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx řezy x xxxx do 5 xx, bílé xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x vrcholových listů, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx výskyt semen x xxxxxxxxxxxxxx řezů xxxxxxx 2 %, x xxxxx rovnobarevné xxxxxxx nejméně 50 % xxxx papriky xxxxxxx, xxxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx kopru xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx xxxxx x cizích příměsí, x směsí xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx řezů xxxxxxxx x zeleniny nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx dutin, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx xx deklarovanou xxxxx xxxx kratší xxxxx, průměr xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx řezů příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx průměr řezu xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, křehká, xxxxxxx, u xxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 5 % kusů xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx hrášek
pasterovaný xxxxxx

xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx, xxx stop červivosti x napadení xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx slupkou, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx příměsí anorganického xxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx lusky xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx změn, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x stopkami, xxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx a xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, xxx xxxxxxxxxxxx, konzistence pevná xx xxxxx, nejvýše 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx poškození xxxxxxxxx a xxxxxx) x xxxxxxx 5 % lusků xxxxxxxxxx, xxxxx čirý až xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx podílu obalu

kečupy xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx zbytků slupek, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx částic s xxxxxxxx xxxxxxx částic xxxxxxxxxxxxx z xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxxx xxxxxxxxx přísad (xxxxxxxx) xxx zbytků xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, bez xxxx poškození, bez xxxxxxxxxxx deformací, xxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek x obalu xxxxxxxxx

*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx x nejširším xxxxx xxxxxx xxxxxxx 3 mm.

Tabulka 2

Sušená xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx danému druhu xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx sluncem

typická pro xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chutí

Tabulka 3

Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxx celé

Popis odchylky (xxxxx xxxxxxxx hodnocen xx xxxxxx 20 xxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (x kusech)

okurky xxxxxxxxx

3

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx

2

xxxxxxxxx xxxx

3

xxxxxxxxxx poškození

2

zbytky xxxxxx

3

xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

1

xxxxxxxx xxxxx

1

xxxxxx

1

xxxxxxx množství xxxxxx povolených xxxxxxxx

7

Xxxxxxx 4

Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.)

xxxxxxx zbarvená (světlá) xxxx

2

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx

5

xxxxx, svraštělá, xxxxx xxxxxxxx, odbarvená, xxxxxxx xxxx

1

xxxxxx, xxxxxx dřeně x volných xxxxxx, xxxx

12

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

0,5
(xx xxxx xxx 12 xx2 xxxxxx)

Xxxxxxx 5

Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx a pasterovaných xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (g)

do 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

5

5

10

xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx

10

15

25

Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x přípustné xxxxxxxx od stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx rozsah (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

nad 1000

3,0

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí

Složky (% xxxx.)

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 3,0 do 5,0

od - 2,0 do + 2,0

xx 5,0 xx 10,0

xx - 4,0 xx + 4,0

xx 10,0 do 15,0

xx - 7,0 xx + 7,0

xxx 15,0

xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx plody

neloupané nepražené

neloupané xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx solené

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx pražená

jádra xxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx neloupaná

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx mletá

jádra xxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

kešu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx nepražená

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx

xx xxxxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx nepražená

jádra pražená

jádra xxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx ořechy

čerstvé xx xxxxxxxx

xxxxx lupínky

kokos strouhaný

kokos xxxxxxxxx pražený

piniové xxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx/xxxxxxx

xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů/ xxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Příloha x. 11 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

do 100

- 5

101 xx 250

- 3

251 xx 500

- 2

501 a xxxx

- 1

Příloha x. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů

Skupina

Podskupina

Obsah xxxx xxxxxxx (% xxxx.)

Xxxx xxxxxx nejvýše (% xxxx.)

xxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

8,0

4

xxxxx

5,0

1

xxxxxxx ořechy

ve skořápce

12,0

7,0

2

jádra

6,0

0,25

mandle

ve xxxxxxxx

11,0

7,0

3

xxxxx

6,5

0,25

xxxx xxxxxx

xxxxx

5,0

0,1

xxxxx xxxxxxx

3,0

0,1

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

2

xxxxx

4,5

1

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xx skořápce

47

nedovoluje xx

xxxxx xxxxxxxxx

3,0

xxxxxxxxxx xx

xxxxxxx xxxxxx

xxxxx (xxxxxx)

7

0,05

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx skořápce

10

2

jádra

2,0

0,25

pistácie xxxxxx

xx skořápce nepražené

6,5

0,2

ve xxxxxxxx pražené

4,0

0,2

ve xxxxxxxx xxxxxxx solené

4,0

0,2

jádra xxxxxxxxx

6,5

0,2

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

4,0

0,1

jádra

7,0

0,1

arašídy

neloupané xxxxxxxxx

10,0

9

0,5

xxxxxxxxx xxxxxxx

4,0

0,5

xxxxxxx pražené

5,0

0,5

loupané pražené xxxxxx

5,0

0,5

Xxxxxxx x. 13 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

Povolené xxxxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxx ořechy x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx tvrdá, xxxxx dobře xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx vyplňující skořápku, xxxxxxxxxxx škůdci, nežluklá

osemení xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx bílé xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, xxxx jader 15, z xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx ořechy x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, celistvé, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx tmavě xxxxx, xxxxxx hnědá až xxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx x xxxxxxxxxx odstínem; xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxx cizího xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx mandlí

skořápka xxxxx, xxxxxxxx, jádro xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 8, xxxx jader 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx, 4 xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx x jádra xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybarvená xxx xxxxx, xx xxx xxxxx, jádro xxxxxx

xxxxx na řezu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx, nasládlá xx xxxxx nahořklá, xxxxxxx xxxxx chuť x vůně xx xxxxxxx

xxxx skořápky 15, x toho xxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxx xxxxxx

xxxxx čistá, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx krémové, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, výrazně tuková, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, s třemi xxxxx patrnými "xxx" - klíčními xxxx, xx zralosti xx xx xxxxxxx straně xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), po xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, tloušťka 1 - 2 xx

xxxxxxxx hnědá, pletivo xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 10, xxxx xxxxxxx 10

Xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, hrubě xxxx jemně xxxxx

xxxx xx slabě smetanově xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx pro výrobek, xxx xxxxxx xxxxxxx

xxxx xxxxxxx 15

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxx bílé xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxx jader 7, x xxxx 3 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, rovnoměrně vybarvená, xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, vady jader 15, z toho 7 žluklých

Makadamové xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, jádro xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx hnědá

jemná xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá

světle xxxxx xx nahnědlá

ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx ořechy mleté

nepoškozené xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxx xx xxxxxxx, pražená, xxxxxx xxxxx

xxxxxxx mandlová, bez xxxxxx xxxxx, jádra xxxxxxx, chuť x xxxx xx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxx mandlová xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx čistá, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, xxxxx až xxxxxx na xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, výrazně, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx rozmělněná, s xxxxxxxxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx podle xxxxxxxxx druhu skořápkových xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, příjemná, xxx xxxxxx pachu x xxxxx

Xxxxxxxx suché xxxxxxxxxx plody a xxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx

xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx xxxx xxxx mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx živočicha.

Xxxxxxx č. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx x hub

houby xxxxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx x xxx

xxxxxxxxx x xxx

xxxxx x prášek z xxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx koncentráty

Xxxxxxx x. 15 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Členění hub xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx hub

1.    Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

2.    Čirůvka xxxxxxxxx - Lepista xxxxxxxxx

3.    Čirůvka xxxxxxx - Lepista nuda

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx portentosum

5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Calocybe xxxxxxx

6.    Destice chřapáčová - Xxxxxxxxx perlata

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius

8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Pleurotus xxxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dubový - Xxxxxxx reticulatus

10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

11.    Hřib xxxxx - Imleria xxxxx

12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Suillellus luridus

13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

14.    Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx pruinatus

16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx smrkový - Xxxxxxx xxxxxx

17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - jen xxxxx plodnice

18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

20.    Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx

25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx mladé plodnice

27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

29.    Krásnopórka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxx

31.    Křemenáč osikový - Leccinum xxxxx

32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx xxxxxxxxx

33.    Lišák xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx

34.    Liška xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Cantharellus xxxxxxxx

37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Lactarius xxxxxxxxxx

38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx smrkový - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxx

42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx hlíznatá - Xxxxxxxxxx gallica - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx xxxxx

47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx kloboučky bez xxxxx

Xxxxxxx 2

Seznam xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx

1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxxxxx

2.    Holubinka xxxxxxxxx - Xxxxxxx nigricans

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxx

5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx

8.    Holubinka olivová - Russula olivacea

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx xxxxx xxxxxxxx

Příloha č. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx

xxxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxx výrobků x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx x brambor

brambory xxxxxxxx xxxxxx loupané

brambory xxxxxxxx xxxxxxx předvařené, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx konzumní sušené

bramborová xxxxx

xxxxxxxxxx kaše xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené

bramborové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx kaše xxxxxx

*) xxxxxxxxx xx xxxxx xxx dalších xxxxx

Příloha x. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx brambor

Tabulka 1

Xxxxx xxxxxxxxxx brambor podle xxxxxxx xxxx

Xxxxx typ

Konzistence

Užití

A

pevná, xxxxxxxxxxx, lojovitá

do salátů, xxxx příloha

B

polopevná, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx

xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhu, xxxx xxxxxxx

X

xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxx přípravu xxxx x xxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx výskyt xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx rané xxxxxx xxxxxxx xx 4 % hmotnosti

Brambory konzumní xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, omrzliny, otlaky, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 5 mm

čerstvé xxxxxxxxx

xxx 3,5 mm

nad 3,5 xx

xxxxxxx praskliny

-

nad 5 xx

xxxxxx xxx xxxxxxx

-

xxx 5 xx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx x jiné xxxxxxx vady

jakékoliv

jakékoliv

naklíčené xxxxx

-

xxxxxx xxxxx xxx 3 xx

xxxxx skvrny xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxx xxxxxxxxxxxx povrchová

nad 1/4 xxxxxxx

xxx 1/4 xxxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx x 1 % hlíz v xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx slupkou

suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % v xxxxx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx zemina, cizí xxxxxx)

xx 1 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx nalepené xx xxxxxxx)

xxxx odrůda nebo xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx choroby

nepovoluje se

nepovoluje xx

Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx velikost xxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxx (xx)

% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxx

xxxxx xxx 28

3

x xxxx menší xxx 22

0

xxxx "xxxxxx"

xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx xxx 28

3

pozdní

menší xxx 28

3

Xxxxxxx č. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx

Xxxxxxxx požadavky

brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, průměr xxxxxxxx řezu xx 30 xx 80 xx, xxxxxx hlízy xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, ostatní xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, celkový výskyt xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx konzervované

obsah xxxx v xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%,
xxxxx xxxxx x deklarované xxxxxxxxx xxxxxxx 62 %
xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. nakrájené, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, konzistence xxxxx, nerozvařená, xxxxx xxx xxxxxx, bez xxxx chuti, xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx zakalený

brambory xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 %

xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, plátků, xxxxxxxx, x xxxxxxx nejvýše 10 mm, xxx xxxxxx x oček, xxxxx žlutá, xxxx. xxxxx šedavá, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx bez xxxxxxxxx, xxx xxxx chuti

bramborová xxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxx, barva xx xxxx xx xx xxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxx bramborách, xxx xxxx příchutě x xxxxx

xxxxxxxxxx kaše xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

hmota xxxxxxxxx, sypká, xxxxxxxxx xxxxx xxx cizího xxxxx a xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 95 %, obsah xxxx xxxxxxx 42 %

xxxxxx brambor křehké, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nahnědlé okraje, xxxx xxxxxxxx slaná, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx a 5 % xxxxxxxxx úlomků xx 20 xx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) v xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx nejméně 5 xx

xxxxxxx čisté, x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx obalu xx xxxxxxx xxxxxxx řezem, xxxxxxxxxx, barva xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, úlomky), xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, kašovitá, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 %

bramborové xxxxxx předsmažené

vlhkost xxxxxxx 76 %, obsah xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) v xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách nejméně 5 xx

xxxxxx brambor xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, bez xxxxxx xxxxx a příchutí, xxxxx, zdravé, xxxxxxxxxxx xxxxx bez přílišných xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, úlomky), xxxxx xxxxxxxxx vad xxxxxxx 10 %

bramborové xxxxxxx předsmažené

sušina xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 3 %

xxxxxxx kulovitého xxxx xxxxxxxx tvaru, povrchu xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx křupavá, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x chuť xx bramborovém xxxxx, xxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 25 %

ve xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx granule xxxxxxxxx xxxxx, po xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2021 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.

Ve xxxxx xxxxxx právního xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:

358/2025 Sb., kterým xx xxxx xxxxxxxx č. 397/2021 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkové plody, xxxxx, brambory x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx

x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 s xxxxxxxx některých xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 14.6.2026

Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního předpisu.

1) Směrnice Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. prosince 2001 x xxxxxxxx džemech, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x kaštanovém krému xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx obecné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a zrušují xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) č. 1234/2007, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (ES) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

3) §1 písm. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s cukrem, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5) §2 xxxx. x) vyhlášky č. 248/2018 Xx., o xxxxxxxxxxx na xxxxxx, xxxxxx xxxx x xxxxxx.

6) §11 odst. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Sb., x xxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7) §26 vyhlášky x. 248/2018 Sb.

8) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.