Právní předpis byl sestaven k datu 08.12.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022 do 31.12.2025.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
VYHLÁŠKA
ze dne 21. xxxxx 2021
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich a xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x) x x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "zákon"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušný xxxxxxx Xxxxxxxx unie1), xxxxxxx xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx,
x) druhy xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových xxxxx, xxx, brambor x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy konzervovaného xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, brambor x xxxxxxx x nich x xxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky,
d) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich x xxxxxx
1. teplotní režimy x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx uchovávání x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. minimální xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx části, xx xxxxxx technologické xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx alkoholického x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x zmrazeného xxxxx,
x) xxxxxxxx ovoce s xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) potravina xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx3), vody x xxxxxxxxxxx pulpy xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Extra) s xxx, že tento xxxxxxx je se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x splňuje xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx tvrzení xx uvedeno v xxxxx výrobku,
f) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx požadavky xxx xxxx výběrový (Xxxxx) s tím, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx méně xxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx xxxxx ovoce, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx xxxx surovin xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, přivedené xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx považují xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx výběrovým (Extra) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxx, x přídavkem přírodních xxxxxxxx nebo xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxx xxxxx ovoce, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx přídavku, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) ovocným xxxxxxxxx xxxx ovocným xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, jádřinců propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě a xxxxxxxx,
x) sušeným xxxxxx xxxxx konzervované xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) směsí xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhy xxxxxxxx xxxxx, kde xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx nejméně 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx sladidel,
p) ovocem x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx potravina x čerstvého xxxxx xxxx kompotu, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx může obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x látky určené x aromatizaci,
q) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvým ovocem xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx x případným xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, uzavřená xx spotřebitelském obalu, xxxxxx x přímému xxxxxxx,
x) kaštanovým krémem xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx jedlého Xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx zázvoru x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx stavu, xxxxx xxxx být sušen xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx pulpou jedlá xxxx xxxxx, podle xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, xxxxx, pecek x xxxxxxxx, xxxxx xx tvořena ovocem xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx dřeň,
u) ovocnou xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx a xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx dřeň propasírováním xxxx obdobným procesem x je určená x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx výluh x xxxxx, xxxxx s xxxxxxx xx ztráty xxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx použitého xxxxx,
x) xxxxxx zralé xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx rodu Xxxx xxx., s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, fíkových xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx pro průmyslové xxxxxxxxxx.
(2) Xxx účely xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx známek xxxxxxx x plísní, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx byly xxxxxxxx konzervováním, s xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, dresinků, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) pasterovanou xxxxxxxxx výrobek x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX je nižší xxxx rovno 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xx 80 xx 90 xX,
x) xxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx pH je xxxxx xxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx na 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x usmrcení xxxxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů x xxxxxx spór,
e) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx působením xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení,
f) zeleninovým xxxxxxxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx hrubšími kousky xxxxxxxxx xxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxx zeleninové šťávy xxxx přípustné,
g) zeleninovým xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx surovin xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x jader propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx zeleniny lze xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x množství,
h) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx proslazenou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx zeleniny s xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, určená k xxxxxxx použití,
k) xxxxxxxxx x octu xxxxxxxx xxxxxx kvasným octem7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % hmotnostní,
l) xxxxxxxxx x soli zelenina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx rajčatovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx protlakem xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx sušinou,
o) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x rajčatového xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx cukru, xxxxxx a dalších xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) kečupem xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx chemického xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxxxxx pod písmeny x) až x) x surovém xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxx ořešáku vlašského Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxxxx xxxxx lísky Xxxxxxx avellana (L.) x Xxxxxxx maxima (Xxxx.) a jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxxx druhu Xxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Prunus dulcis (Xxxx.) včetně xxxxxxxxx xxxxxx,
x) kešu ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx occidentale (X.),
x) xxxx xxxxxx xxxxxx juvie xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (L.),
g) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx kokosové Cocos xxxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Pinus pinea (X.), Xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx gerardiana x Xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx tetraphylla, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx pekanového Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),
x) jedlými xxxxxxx xxxxx xxxxx kaštanovníku xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxxxx olejné Xxxxxxx xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxxxx h.,
n) xxxxxx xxxx krémem xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů xxxxx mělněný xxxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx xxxx arašídů,
o) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx nebo xx xxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx přísad,
p) moukou xx suchých skořápkových xxxxx xxxx arašídů xxxxx mletý xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx.
(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se dále xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodnice xxxxxxx xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx houby xxxxxxx xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,
d) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, u xxxxx xxxxx vody xxxx nejvýše 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx houby upravené, x xx sterilací, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx způsobem,
f) xxxxxxx xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx zmrazením na xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, x xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx hub xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) ostatními xxxxxxx x xxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx odrůd x kříženců Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx sklízené xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx slupkou,
d) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx brambory konzumní x průměrnou xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx hlízy,
e) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxxx úpravu.
(6) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx příměsmi xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx x potravině xxxxxxxx, xxxx mají xxx xxxx xxxxxxxx.
Konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), x xxxxxx x ve xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx uvede
a) x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxx v lihu xxxxx alkoholu x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) název xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx pyré, xxxxxxx, xxxxxx, ovocných xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx množství xxxxx x xxxxxxx, které xxxx xxxxxxx pro xxxxxx 100 x xxxxxxxx výrobku; tento xxxx se uvede xx xxxxxxx xxxxxx xxxx jako xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx obsažených xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx představuje xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 oC u xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx zbytkového xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxx je vyšší xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx výrobku xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx x xxxxxxxxx pořadí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x upraveného xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xx obalu xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx datum xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. e) se xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx.
(4) U xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 nebo xxxx xxxxx xxxxx xxxx xxx údaj x druzích xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx počtem xxxxxxxxx xxxxx ovoce.
(5) Xxxxxx bobule hroznů xxxx xxxxx lze xxxxxxx názvem "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".
§4
(1) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx použít xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx citrusových xxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx množství jemně xxxxxxx kůry xxxxxxx.
(2) X konzervovaného xxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x rosolem", "x kaštanovým xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx pouze xx xxxxxxxxxxx, že konzervované xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x x) a xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx jakost xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Přípustný xxxxxx cizích příměsí x xxxxxx a xxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxx v xxxx xxxxxxxx nejméně 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx potraviny je xxxxxx v příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
§6
(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx x xxxxxx druhů xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx může xxx xxxxxxx i xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Extra), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru z xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxx xxx x xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx na xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxx výběrového (Extra) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxx.
(5) Xxx xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxx, jahod, malin, xxxxxxxx, červeného xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx xxx přidávat červené xxxxxx šťávy.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.
§7
(1) Xxxxx ovoce xxx xxxxxx rosolu x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx extraktů z xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx extraktů od xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx vonné Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) xx i) x r) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx víno, ořechy, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, vanilin, xxxxxxxxx xxxxxxxx x med xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxx jako xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx výrobě xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx z citrusových xxxxx.
(5) Ovocné xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 písm. x) x x) až x) se zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, chlazením xxxx xxxxxxxxx,
x) sublimačním xxxxxxx, xxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxx nebo
c) zahušťováním xx xxxx technicky xxxxx.
(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx procesy, xxx xx sublimační sušení.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx přechovávána x xxxxxx.
(2) U xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx sušeného xxxxx xxxx nejméně 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx 70 %, je nutno xxxxxxxxx xxxxx konzervovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx xxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx xx xxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx a upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxxx
x) xxxxxxxxx název xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) použitý xxxx xxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxx, xxx se jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované zeleniny xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx podle xxxxxxx 1 přílohy č. 9 k xxxx vyhlášce.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovených hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx hmotnostní xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx zelenina xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx teplotě xxxxxxx 20 oC x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx zelenina xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(3) Sušená x proslazená zelenina xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx balené xxxxxxxx x obalu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrazným xxxxxx x xxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
§11
Skořápkové xxxxx a xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx skupiny a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x skořápkových xxxxx x xxxxxxx uvede xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, x kokosových xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, u xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů x xxxxxxxxxx suchých skořápkových xxxxx x arašídů xx v xxxxx xxxxxx všechny xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů.
(3) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové požadavky xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Xxxxxxx hub xx skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x některých způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx
x) x skupiny xxxxx xxxxx název xxx x doba xxxxxxxxxxxxx,
x) u xxxxxxx xxxxxxx x xxx x ostatní xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx a český xxxxx použitých druhů xxx.
(3) Houby xxxxx xxxxxxxx x houby xxxxxxxxx, s výjimkou xxxxxxxxxxx žampionů, musí xxx pevné konzistence, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx xxxx musí xxx xxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x výjimkou xxxxxxx.
(4) X xxx uvedených x xxxxxxxx 3 xx dovoluje xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx řezu, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x menší xxxxxxxxx plodnic úlomky xxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx houbami xx rozumí houby, xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x nichž xx xxxxxxxxx xxxxxx.
(5) X xxxxxxxx hub xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx perforovaných. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, mají xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx nedocházelo x xxxxxxxxxx xxxx zapaření.
§13
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx rostoucí x xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx na xxx xx nevystavují xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Sušené xxxxx se uvádějí xx xxx balené, xxx xxxxxxx xxxxxxx 24 xX x xxxxxxxxx vlhkosti nejvýše 65 %; xxxxxxxxxxx xx přímému xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx xxx baleny xxxx zabaleny v xxxxxxxx xxxx jiné xxxxxx fólii.
(4) X xxxxx rostoucích xxx, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx x dalšímu průmyslovému xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, lze xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 a 2 přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.
Brambory a xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x brambor xx uvedeno v příloze č. 16 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx xxxxx
x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x xxxx původu,
b) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx typu uvedeného x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx označení "xxxxxx",
x) x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx zdravé, celé, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx vnějších x vnitřních xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx mít xxxxxxxx x uchovatelné xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx zeleného xxxxxxxxx, xxxxxx a prašné xxxxxxxxxxxxx, dutosti x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxx poškození zapříčiněných xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx dále xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx nebo xxxxx skvrny xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx dužniny xxx 5 xx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx příměsi x vadné xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této vyhlášce. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx uvedeny x tabulce 3 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x smyslové požadavky xx xxxxxx výrobků x brambor jsou xxxxxxx v příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx jako "xxxxxx", musí xxx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx hlíz xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx x hlíz xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx brambor konzumních xxxxxxxx se xxxxxxxxx xx xxxxxxxx nestanoví.
§16
(1) Xxxx balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo kartáčováním.
(2) Xxxxxx loupané xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx hluboce xxxxxxxx.
§17
Banány
(1) Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx je xxxxx, ale křehká. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx bez xxxxxxxx xxxxx x xxxxx plísní xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxx. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, xx nepovažuje xx vadu.
(2) U xxxxxx xx dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx nesplňujících xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxxx 1; v xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % sestávat x produktů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
§18
Technický předpis
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx označené xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, které xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx být xxxxxxxxx xx vyprodání zásob.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx označování.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx označování, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. r.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x na 1 xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx výběrové (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru |
všeobecně |
450 |
|
|
z červeného xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
350 |
|||
|
xx xxxxxxx |
250 |
|||
|
x xxxx - jablka |
230 |
|||
|
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
|
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
|
x xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
250 |
|||
|
xx xxxxxxx |
150 |
|||
|
x kešu - xxxxxx |
160 |
|||
|
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
|
Xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
|
x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
|
xx zázvoru |
250 |
|||
|
z xxxx - jablka |
230 |
|||
|
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
|
x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
|
xx zázvoru |
150 |
|||
|
z xxxx - jablka |
160 |
|||
|
z xxxxx mučenky (maracuja) |
60 |
|||
|
Marmelády |
všeobecně |
200 |
z xxxx xxx. 75 x pocházející x xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx z xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx je možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xx xxxxxxx x jablek |
2200 |
podíl xxxxxx xxxxxx xx švestek xxxxxxx 75 % |
||
|
slazená x xxxxxx |
3000 |
|||
|
xxxxxxx z xxxxxx x xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx nejméně 30 % |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
|
x meruněk |
730 |
|||
|
z xxxxx |
640 |
|||
|
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx (pyré) |
||||
|
Sušené xxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) |
||||
|
Xxxxx x lihu (xxxxxx xxxxx) |
x xxxxxxxxx obalu |
220 |
||
|
ve xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
|
Xxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxx xxx různé xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, marmelády x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx úměrně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxxxx) (%) |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
|
xxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální |
42 - 59 |
- |
|
xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
|
xxxxxx a xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
|
xxxxxx protlaky |
nejvýše 29 |
0,6 - 2,5 |
|
xxxxxxxxxx ovoce |
nejméně 70 |
xxxxxxxx se |
|
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Xxxxxxxx: nejnižší xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx být dodržen x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx předpokladu, xx cukr byl x xxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.
Džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx představují tzv. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx XX přílohy X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx určených k xxxxxx spotřebě.
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx (g) |
Hmotnostní xxxxxxxx (%) |
|
do 50 |
9,0 |
|
51 xx 500 |
6,0 |
|
501 až 1000 |
5,0 |
|
xxx 1000 |
3,0 |
Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
|
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxxxxxxxx rostlinných xxxxxxx (xxxxx části xxxxxxx zpracovávaného xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
|
xxxxxxxxxx pecek xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx xxx použití xxxxxxxxxxxxx surovin) |
1 |
2 |
3 |
|
zlomky xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx stopek x kališních xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx slupek, zbavené xxxxxxxx, pecek, semen, x xxxxxxx x xxxxxxxx plodů díly xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx kompotu lehce xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx polotuhá až xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx shluky ovoce, xxxxx se po xxxxxx rozpadnou, xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx zachovávají xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxxxx, u xxxxxxx z xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx x klikvy přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx zaschlých, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x bobulovitého ovoce,
c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx v nálevu x kompotu x xxxxxx révy vinné,
e) xxxxxxxx popraskání slupky x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, slívy, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),
f) xxxxxxxx slupky x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx u broskvového xxxxxxx,
x) xxxxx svraštělá xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,
x) nejvýše 20 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx z plodů xxxxxxxx,
x) nejvýše 300 xx/xx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx nečistot x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx mírné xxxxxxxxx nálevu xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem x xxxxxxxxxxxx vůně xx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nejvýše xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx výskyt xxxxxx příměsí x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx x xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx cizích xxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx
|
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxxxx a stopky x xxxxxxx z xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
|
uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx x malin |
5 |
7 |
10 |
Tabulka 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
|
upravené xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
ovoce xxx xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx zbytků xxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx a anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxxxxxx, x peckami xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, velikost xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx ovoce |
přirozená, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 4
Xxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
|
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx či prachem |
odpovídající xxxxxx druhu xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxx ovoce, xxx xxxxxx pachů x chutí |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny na xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxx (kysaná) zelenina |
||
|
zeleninový xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx pyré |
||
|
sušená xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) zelenina |
||
|
zelenina x xxxx |
||
|
xxxxxxxx v xxxx |
||
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
|
rajčatové pyré |
||
|
kečup |
Prima, Xxxxx, Speciál |
|
|
zeleninové lupínky |
||
|
zelenina x xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny
A) Xxxxxxxxxxxx zeleninové výrobky xxxxxx
1. Pokud není xx skupině uvedeno xxxxx, obsah xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx u xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx zpopelnění xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x pasterovaná xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. pH xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, nejvýše 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x nejvýše 1,5 % xxxxxxx. Xxxx neplatí xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxx zelí xxxxxxxx nejvýše 2,2 % xxxx.
X) Chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.
X) Xxxxxx zelenina
1. Xxxxxx nať xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxx xxxx směsi xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (xx. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx obecně
1. Zeleninové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx konzervované xxxxxxxxx soli obsahují xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
G) Xxxxxxxxx protlaky
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx jak 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré
1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X kečupů xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx označených Xxxxx, Extra, Xxxxxxx xxxx nejméně 10 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx koncentrované |
Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pyré |
Kečupy |
Kečupy "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
nejméně 30,0 |
|
xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Xxxxxxx 2,2 |
|
xxxxx xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nejvýše 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
|
xxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx octová (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje xx |
*) Xxxxx xxxx musí xxx zjištěn xxxxx x solených xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
|
Potravina |
Konzistence x vzhled |
|
sterilovaná zelenina xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % kusů, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše 20 % kusů, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x jejich částí, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx koření, xxxxxx xxxxxx, jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x směsi všeobecně |
zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx poškozením xxxxxxx x 20 % xxxxxx obalu, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx uvolněná xxxxxx nejsou na xxxxxx, u feferonů xx xxxxx výskyt xxxxxx stopek xx 1,5 cm nejvýše 5 %, u xxxxxxxxxxxxx zelí xxxx x xxxx do 5 xx, xxxx xxxx xxxxx narůžovělé, xxx řezů xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxxxx papriky xxxxx výskyt xxxxx x nerovnoměrných xxxx xxxxxxx 2 %, x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 cm xxxxxx, xxx semen x xxxxxx xxxxxxx, x xxxxx jednotlivé xxxxxx xxx promíchané xxxx vrstvené xxxx xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % okurek x xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo kratší xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx okurky xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, průměr xxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x více xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, křehká, xxxxxxx, x řezů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxxx hrášek |
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, velikostně vyrovnaná, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx menší, xxx stop xxxxxxxxxx x napadení chorobami, x xxxxxxxxxxxx slupkou, xxx cizích příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx anorganického xxxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx konzistence vyrovnaná, xxxxx xxxxx zakalený x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx škrobů x xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx v mléčné xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x odstraněnými xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, barevně xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, bez cizích xxxxxxx rostlinného původu, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, xxxxxxx 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx polovina xxxx tvořit poškození xxxxxxxxx x xxxxxx) x nejvýše 5 % xxxxx vláknitých, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, homogenní, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x jiných xxxxx rajčat, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx zbytků xxxxxx, semen x xxxxxx částí xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx vyrovnaná |
*) Xx vyvinuté fazolové xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxx plody, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx rostlin, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a chutí |
Tabulka 3
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxx xxxx
|
Xxxxx odchylky (xxxxx xxxxxxxx hodnocen xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (v xxxxxx) |
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
2 |
|
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
|
xxxxxxxxxx poškození |
2 |
|
zbytky xxxxxx |
3 |
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
|
xxxxxxxx barva |
1 |
|
dutiny |
1 |
|
celkové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx odchylek |
7 |
Tabulka 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
|
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx |
2 |
|
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx xxxx |
5 |
|
xxxxx, svraštělá, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx |
1 |
|
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx |
12 |
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
0,5 |
Tabulka 5
Přípustné xxxx xxxxxxx u xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxx cizí xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
|
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny
|
Hmotnostní rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 50 |
9,0 |
|
51 až 500 |
6,0 |
|
501 xx 1000 |
5,0 |
|
xxx 1000 |
3,0 |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx
|
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 3,0 do 5,0 |
xx - 2,0 do + 2,0 |
|
xx 5,0 xx 10,0 |
od - 4,0 xx + 4,0 |
|
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
|
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Příloha č. 10 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Členění skořápkových xxxxx x arašídů xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pražené |
ve skořápce |
|
jádra |
||
|
jádra xxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx solené |
ve xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx mletá |
||
|
mandle |
ve xxxxxxxx |
|
|
xxxxx neloupaná |
||
|
jádra xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx pražená solená |
||
|
kešu xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxx pražená |
||
|
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xx skořápce xxxxxxx |
||
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx pražená |
||
|
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx ve xxxxxxxx |
|
|
xxxxx lupínky |
||
|
kokos strouhaný |
||
|
kokos xxxxxxxxx pražený |
||
|
piniové oříšky |
jádra |
|
|
jedlé xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx pražené |
||
|
loupané xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) ze xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
|
xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx plodů/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
|
xx 100 |
- 5 |
|
101 xx 250 |
- 3 |
|
251 xx 500 |
- 2 |
|
501 a xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových plodů x arašídů
|
Skupina |
Podskupina |
Obsah vody xxxxxxx (% hmot.) |
Cizí xxxxxx nejvýše (% xxxx.) |
|
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
|
xxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
|
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
|
xxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
|
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
|
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
|
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
|
xxxx ořechy |
jádra |
5,0 |
0,1 |
|
|
jádra pražená |
3,0 |
0,1 |
||
|
para xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
|
kokosové ořechy |
čerstvé xx xxxxxxxx |
47 |
xxxxxxxxxx xx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx se |
||
|
piniové xxxxxx |
xxxxx (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
|
xx xxxxxxxx pražené |
4,0 |
0,2 |
||
|
ve xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
|
jádra xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
|
xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
Příloha č. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
Povolené xxxxxxxx (% hmot.) |
|
Vlašské xxxxxx x jádra vlašských xxxxxx |
xxxxxxxx dobře vyvinutá xxxxxxxxx xx tvrdá, xxxxx dobře oddělené xx xxxxxxxx, vyvinuté, xxxxx vyplňující skořápku, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx až xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá |
vady xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x toho 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx zdravá xxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx na xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxx |
xxxxxxxx, bez cizího xxxxx a xxxxx, xxxxxx olejnatá, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx mandlí |
skořápka xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx špičaté, xxxxxxx |
xxxxx až světle xxxxx, na xxxx xxxx xx krémová, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx x vůně po xxxxxxx |
xxxx skořápky 8, xxxx jader 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx skvrn, xx xxx puklá, xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx řezu xxxxxx |
xxxxx aromatická, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx skořápky 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 poškozených škůdci |
|
Jádra xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxx, rohlíčkovitého nebo xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx |
xxxxx na xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx světle hnědé, xx xxxx krémové, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, svraštělá |
jádro xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx hořké chuti |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, z xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx vláknitá, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - xxxxxxxx póry, xx zralosti se xx vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx kokosová, xxxxx nasládlá, jemná, xxx cizích pachů x xxxxxxxx |
xxxx skořápky 10, vady xxxxxxx 10 |
|
Xxxxx strouhaný |
strouhaný, hrubě xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
|
Jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
vady xxxxx 7, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, bez mechanického xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx skořápky 7, vady xxxxx 15, z xxxx 7 žluklých |
|
Makadamové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx zdravé, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xxxx, pražená xxxxx xxxx a xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx nahnědlá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx ořechy xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx xxxxx hnědá |
oříšková, bez xxxxxx pachu x xxxxx, xxxxxx olejnatá |
|
|
Mandle xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, nežluklá |
bílá xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx, jádra xxxxxxx, xxxx a xxxx po pražení |
|
|
Mandle xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, matné xx xxxxxx xx povrchu |
jádro xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, tuková, xxx hořké chuti |
vady xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx rozmělněná, x xxxxxxxxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů dle xxxxxxxxxx výrobku |
typická xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chuti |
|
|
Upravené xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým surovinám |
|
|
Mouka xx xxxxxxx skořápkových xxxxx a arašídů |
jemně xxxxx, nepoškozená xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx živý xxxx mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx živočicha.
Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx x xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx x xxx |
xxxxxxxxx x hub |
|
|
pasty x xxxxxx z xxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx hub xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx xxx
1. Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
2. Čirůvka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Lepista xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx cavipes
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx kovář - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx
15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomellus xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus grevillei
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx mladé plodnice
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx crispa
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx xxxxx plodnice
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx topolový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. Krásnopórka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - jen xxxxx plodnice
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx plodnice
30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx rufescens
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx bledá - Cantharellus subpruinosus
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. Ryzec xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx deterrimus
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx svraskalá - Xxxxxxxxxxx caperatus
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - všechny xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx cornucopioides
44. Špička xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. Václavka hlíznatá - Armillaria xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Armillaria xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx určených xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx černající - Russula xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx cyanoxantha
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx xxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx x. 16 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx xx skupiny
|
Druh |
Skupina |
|
brambory xxxxxxxx |
xxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx plátky xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
*) připouští se xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx č. 17 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Užití podle xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx typů
|
Varný xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xx xxxxxx, xxxx příloha |
|
B |
polopevná, polomoučná, xxxxxxxxxxx nebo slabě xxxxxxxxx |
xxx přípravu xxxxx xxxxx druhu, xxxx xxxxxxx |
|
X |
xxxxx, xxxxxx, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx brambor
|
Ukazatel |
Brambory xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx do 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx konzumní xxxxxx celkem nejvýše xx 6 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx rozprasky, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx zapříčiněné xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 xx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
|
xxxxxxx praskliny |
- |
nad 5 xx |
|
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
|
xxxxxxx hlízy |
jakékoliv |
jakékoliv |
|
rzivost, xxxxxx x xxxx xxxxxxx vady |
jakékoliv |
jakékoliv |
|
naklíčené xxxxx |
- |
xxxxxx xxxxx xxx 3 xx |
|
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxx strupovitost povrchová |
nad 1/4 povrchu |
nad 1/4 xxxxxxx |
|
xxxxxx hlízy |
více xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx pod xxxxxxx x 1 % xxxx v xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx xxx slupkou |
|
suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance |
max. 1 % x xxxxx 6 % tolerance |
|
plíseň xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx (nalepená x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x toho xxx. 1 % xxxxxx nalepené xx xxxxxxx) |
|
xxxx xxxxxx nebo xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx se xxxxxx živý nebo xxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Přípustné odchylky xx xxxxxxxx xxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxx (xx) |
% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxx než 28 |
3 |
|
x xxxx menší xxx 22 |
0 |
|
|
xxxx "drobné" |
menší xxx 17 nebo xxxxx xxx 28 |
3 |
|
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx č. 18 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Fyzikální, xxxxxxxx x smyslové požadavky xx xxxxxxx x xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx požadavky |
|
|
brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, průměr xxxxxxxx xxxx xx 30 do 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, celkový xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % hmotnosti |
|
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, popř. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, barva xxx xxxxxx, xxx xxxx chuti, při xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx čirý xx mírně xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 % |
xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, bez xxxxxx x oček, xxxxx xxxxx, xxxx. xxxxx šedavá, xxxxxxxxx xxxxxx skvrny, xxxxx xxxx bez xxxxxxxxx, xxx cizí xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nejméně 87 % |
xxxxx vločky, xxxxx xx xxxx xx xx xxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxx a xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, nažloutlé xxxxx xxx cizího xxxxx a xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nejméně 95 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 42 % |
xxxxxx xxxxxxx křehké, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx vyrovnaná, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, povoleno 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x 5 % xxxxxxxxx úlomků xx 20 xx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, obsah xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, příčný řez x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx příčným xxxxx, xxxxxxxxxx, barva stejnoměrná xxx přílišných vzhledových xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 8 % |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené |
vlhkost nejvýše 76 %, obsah xxxxxxx mastných (jako xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx brambor xxxxxxxx či xxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxxxx, zdravé, stejnoměrné xxxxx xxx přílišných xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 10 % |
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, obsah xxxx nejméně 3 % |
xxxxxxx kulovitého xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx povrchu xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx bramborovém xxxxx, xxxxx xxxxx, bez xxxxxx pachů x xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
ve xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx xxxxxxx žlutobílé xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx shluků |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2021 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Xx xxxxx xxxxxx právního xxxxxxxx xxxx podchyceny xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
358/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, brambory x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 s xxxxxxxx xxxxxxxxx ustanovení, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 14.6.2026
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich netýká xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx právního předpisu.
1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x marmeládách x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, x xxxxxxx znění.
Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, kterým xx xxxxxxx společná xxxxxxxxxx xxxx se zemědělskými xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx směrnice Komise 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x nařízení Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx č. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x cukrem, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx ocet x xxxxxx.
6) §11 odst. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Xx., x xxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.