Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 08.12.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022 do 31.12.2025.


Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

397/2021 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8

Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10

Skořápkové plody a arašídy §11

Houby §12 §13

Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16

Banány §17

Technický předpis §18

Přechodná ustanovení §19

Zrušovací ustanovení §20

Účinnost §21

Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel

Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny

Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny

Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny

Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů

Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny

Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor

INFORMACE

397

VYHLÁŠKA

ze dne 21. xxxxx 2021

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich a xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x) x x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "zákon"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušný xxxxxxx Xxxxxxxx unie1), xxxxxxx xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx

x) xxxxxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx,

x) druhy xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových xxxxx, xxx, brambor x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxx druhy konzervovaného xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, brambor x xxxxxxx x nich x xxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky,

d) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich x xxxxxx

1. teplotní režimy x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,

2. xxxxxxx uchovávání x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,

3. minimální xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

§2

Vymezení xxxxxxxxx xxxxx

(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx části, xx xxxxxx technologické xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx cizích xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx alkoholického x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x zmrazeného xxxxx,

x) xxxxxxxx ovoce s xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) potravina xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx3), vody x xxxxxxxxxxx pulpy xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Extra) s xxx, že tento xxxxxxx je se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x splňuje xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx tvrzení xx uvedeno v xxxxx výrobku,

f) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx požadavky xxx xxxx výběrový (Xxxxx) s tím, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx méně xxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx xxxxx ovoce, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,

h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx xxxx surovin xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, přivedené xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx považují xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxx výběrovým (Extra) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxx, x přídavkem přírodních xxxxxxxx nebo xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxx xxxxx ovoce, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx přídavku, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) ovocným xxxxxxxxx xxxx ovocným xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, jádřinců propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě a xxxxxxxx,

x) sušeným xxxxxx xxxxx konzervované xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) směsí xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhy xxxxxxxx xxxxx, kde xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx nejméně 60 % xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx sladidel,

p) ovocem x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx potravina x čerstvého xxxxx xxxx kompotu, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx může obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x látky určené x aromatizaci,

q) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvým ovocem xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx x případným xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, uzavřená xx spotřebitelském obalu, xxxxxx x přímému xxxxxxx,

x) kaštanovým krémem xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx jedlého Xxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx zázvoru x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx stavu, xxxxx xxxx být sušen xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx pulpou jedlá xxxx xxxxx, podle xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, xxxxx, pecek x xxxxxxxx, xxxxx xx tvořena ovocem xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx dřeň,

u) ovocnou xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx a xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx dřeň propasírováním xxxx obdobným procesem x je určená x xxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx výluh x xxxxx, xxxxx s xxxxxxx xx ztráty xxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx použitého xxxxx,

x) xxxxxx zralé xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx rodu Xxxx xxx., s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, fíkových xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx pro průmyslové xxxxxxxxxx.

(2) Xxx účely xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx známek xxxxxxx x plísní, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx byly xxxxxxxx konzervováním, s xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, dresinků, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) pasterovanou xxxxxxxxx výrobek x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX je nižší xxxx rovno 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xx 80 xx 90 xX,

x) xxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx pH je xxxxx xxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx na 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x usmrcení xxxxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů x xxxxxx spór,

e) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx působením xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení,

f) zeleninovým xxxxxxxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx hrubšími kousky xxxxxxxxx xxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxx zeleninové šťávy xxxx přípustné,

g) zeleninovým xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx surovin xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x jader propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx zeleniny lze xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x množství,

h) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx proslazenou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,

j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx zeleniny s xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, určená k xxxxxxx použití,

k) xxxxxxxxx x octu xxxxxxxx xxxxxx kvasným octem7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % hmotnostní,

l) xxxxxxxxx x soli zelenina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx rajčatovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx protlakem xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx sušinou,

o) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x rajčatového xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx cukru, xxxxxx a dalších xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) kečupem xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx chemického xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxxxxx pod písmeny x) až x) x surovém xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxx ořešáku vlašského Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxxxx xxxxx lísky Xxxxxxx avellana (L.) x Xxxxxxx maxima (Xxxx.) a jejich xxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxxx druhu Xxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Prunus dulcis (Xxxx.) včetně xxxxxxxxx xxxxxx,

x) kešu ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx occidentale (X.),

x) xxxx xxxxxx xxxxxx juvie xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (L.),

g) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx kokosové Cocos xxxxxxxx (X.),

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Pinus pinea (X.), Xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx gerardiana x Xxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx tetraphylla, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx pekanového Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),

x) jedlými xxxxxxx xxxxx xxxxx kaštanovníku xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxxxx olejné Xxxxxxx xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxxxx h.,

n) xxxxxx xxxx krémem xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů xxxxx mělněný xxxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx xxxx arašídů,

o) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx nebo xx xxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx přísad,

p) moukou xx suchých skořápkových xxxxx xxxx arašídů xxxxx mletý xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx.

(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se dále xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodnice xxxxxxx xxx,

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx houby xxxxxxx xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx jejich xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,

d) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, u xxxxx xxxxx vody xxxx nejvýše 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx houby upravené, x xx sterilací, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx způsobem,

f) xxxxxxx xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx zmrazením na xxxxxxx -18 oC xxxx xxxxx, x xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx hub xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) ostatními xxxxxxx x xxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx dále xxxxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx odrůd x kříženců Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx sklízené xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,

x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx slupkou,

d) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx brambory konzumní x průměrnou xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx hlízy,

e) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxxx úpravu.

 (6) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx příměsmi xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx x potravině xxxxxxxx, xxxx mají xxx xxxx xxxxxxxx.

Konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

§3

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), x xxxxxx x ve xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx uvede

a) x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) x xxxxx v lihu xxxxx alkoholu x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) název xxxxxxx,

x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx pyré, xxxxxxx, xxxxxx, ovocných xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx množství xxxxx x xxxxxxx, které xxxx xxxxxxx pro xxxxxx 100 x xxxxxxxx výrobku; tento xxxx se uvede xx xxxxxxx xxxxxx xxxx jako xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx obsažených xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx představuje xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 oC u xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx zbytkového xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxx je vyšší xxx 10 xx/xx,

x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx výrobku xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx x xxxxxxxxx pořadí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) x upraveného xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xx obalu xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx datum xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. e) se xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx.

(4) U xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 nebo xxxx xxxxx xxxxx xxxx xxx údaj x druzích xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx počtem xxxxxxxxx xxxxx ovoce.

(5) Xxxxxx bobule hroznů xxxx xxxxx lze xxxxxxx názvem "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".

§4

(1) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx použít xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx citrusových xxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx množství jemně xxxxxxx kůry xxxxxxx.

(2) X konzervovaného xxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x rosolem", "x kaštanovým xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx pouze xx xxxxxxxxxxx, že konzervované xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x x) a xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx jakost xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§5

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Přípustný xxxxxx cizích příměsí x xxxxxx a xxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.

(5) Xxxxx v xxxx xxxxxxxx nejméně 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx potraviny je xxxxxx v příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

§6

(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx x xxxxxx druhů xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx může xxx xxxxxxx i xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.

(2) Xxxx xxxxxxxx (Extra), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru z xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxx xxx x xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx na xxxxxx.

(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxx výběrového (Extra) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxx.

(5) Xxx xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxx, jahod, malin, xxxxxxxx, červeného xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx xxx přidávat červené xxxxxx šťávy.

(6) Xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.

§7

(1) Xxxxx ovoce xxx xxxxxx rosolu x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx extraktů z xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx extraktů od xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.

(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx vonné Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.

(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) xx i) x r) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx víno, ořechy, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, vanilin, xxxxxxxxx xxxxxxxx x med xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxx jako xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.

(4) Xxx výrobě xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx z citrusových xxxxx.

(5) Ovocné xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 písm. x) x x) až x) se zpracovávají

a) xxxxxxxxxx, chlazením xxxx xxxxxxxxx,

x) sublimačním xxxxxxx, xxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxx nebo

c) zahušťováním xx xxxx technicky xxxxx.

(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx procesy, xxx xx sublimační sušení.

§8

(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx přechovávána x xxxxxx.

(2) U xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.

(3) Xxxxxx sušeného xxxxx xxxx nejméně 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.

(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx 70 %, je nutno xxxxxxxxx xxxxx konzervovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx xxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.

(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.

(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx xx xxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

Xxxxxxxxxxxx a upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

§9

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxxx

x) xxxxxxxxx název xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) použitý xxxx xxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxx, xxx se jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované zeleniny xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx podle xxxxxxx 1 přílohy č. 9 k xxxx vyhlášce.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovených hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx hmotnostní xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§10

(1) Xxxxxxxxxx zelenina xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx teplotě xxxxxxx 20 oC x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.

(2) Xxxxxx zelenina xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.

(3) Sušená x proslazená zelenina xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx balené xxxxxxxx x obalu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrazným xxxxxx x xxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

§11

Skořápkové xxxxx a xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx skupiny a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x skořápkových xxxxx x xxxxxxx uvede xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, x kokosových xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, u xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů x xxxxxxxxxx suchých skořápkových xxxxx x arašídů xx v xxxxx xxxxxx všechny xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů.

(3) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové požadavky xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.

Xxxxx

§12

(1) Xxxxxxx hub xx skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx vyhlášce.

(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x některých způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx

x) x skupiny xxxxx xxxxx název xxx x doba xxxxxxxxxxxxx,

x) u xxxxxxx xxxxxxx x xxx x ostatní xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx a český xxxxx použitých druhů xxx.

(3) Houby xxxxx xxxxxxxx x houby xxxxxxxxx, s výjimkou xxxxxxxxxxx žampionů, musí xxx pevné konzistence, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx xxxx musí xxx xxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x výjimkou xxxxxxx.

(4) X xxx uvedených x xxxxxxxx 3 xx dovoluje xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx řezu, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x menší xxxxxxxxx plodnic úlomky xxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx houbami xx rozumí houby, xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x nichž xx xxxxxxxxx xxxxxx.

(5) X xxxxxxxx hub xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx perforovaných. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, mají xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx nedocházelo x xxxxxxxxxx xxxx zapaření.

§13

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx rostoucí x xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx na xxx xx nevystavují xxxxxxxxxx xxxxxx.

(2) Sušené xxxxx se uvádějí xx xxx balené, xxx xxxxxxx xxxxxxx 24 xX x xxxxxxxxx vlhkosti nejvýše 65 %; xxxxxxxxxxx xx přímému xxxxxx.

(3) Xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx xxx baleny xxxx zabaleny v xxxxxxxx xxxx jiné xxxxxx fólii.

(4) X xxxxx rostoucích xxx, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx x dalšímu průmyslovému xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, lze xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 a 2 přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.

Brambory a xxxxxxx x xxxx

§14

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x brambor xx uvedeno v příloze č. 16 k této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx xxxxx

x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x xxxx původu,

b) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx typu uvedeného x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx označení "xxxxxx",

x) x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.

§15

(1) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx zdravé, celé, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx vnějších x vnitřních xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx mít xxxxxxxx x uchovatelné xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx zeleného xxxxxxxxx, xxxxxx a prašné xxxxxxxxxxxxx, dutosti x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxx poškození zapříčiněných xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx dále xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx nebo xxxxx skvrny xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx dužniny xxx 5 xx.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx příměsi x vadné xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této vyhlášce. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx uvedeny x tabulce 3 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x smyslové požadavky xx xxxxxx výrobků x brambor jsou xxxxxxx v příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx jako "xxxxxx", musí xxx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx hlíz xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx x hlíz xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.

(6) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx brambor konzumních xxxxxxxx se xxxxxxxxx xx xxxxxxxx nestanoví.

§16

(1) Xxxx balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo kartáčováním.

(2) Xxxxxx loupané xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx hluboce xxxxxxxx.

§17

Banány

(1) Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx je xxxxx, ale křehká. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx bez xxxxxxxx xxxxx x xxxxx plísní xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxx. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, xx nepovažuje xx vadu.

(2) U xxxxxx xx dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx nesplňujících xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxxx 1; v xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % sestávat x produktů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

§18

Technický předpis

Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§19

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx označené xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, které xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx být xxxxxxxxx xx vyprodání zásob.

§20

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování.

2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx označování.

3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx.

4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx označování, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§21

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
&xxxx;

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxx, XXx., x. r.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x x na 1 xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx výběrové (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru

všeobecně

450

z červeného xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx

350

xx xxxxxxx

250

x xxxx - jablka

230

z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

80

Xxxxx

xxxxxxxxx

350

x xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx

250

xx xxxxxxx

150

x kešu - xxxxxx

160

x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

60

Xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx

350

xx zázvoru

250

z xxxx - jablka

230

z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

80

Xxxxxx

xxxxxxxxx

350

x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx

250

xx zázvoru

150

z xxxx - jablka

160

z xxxxx mučenky (maracuja)

60

Marmelády

všeobecně

200

z xxxx xxx. 75 x pocházející x xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx z xxxxxxx

1700

x xxxxxx je možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

1700

x xxxxxx xx možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx x jablek

2200

podíl xxxxxx xxxxxx xx švestek xxxxxxx 75 %

slazená x xxxxxx

3000

xxxxxxx z xxxxxx x xxxxxx

3200

xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx nejméně 30 %

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

1500

x meruněk

730

z xxxxx

640

Xxxxxxxxx xxxx

380

xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx (pyré)

Sušené xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx)

Xxxxx x lihu (xxxxxx xxxxx)

x xxxxxxxxx obalu

220

ve xxxxxxxxx xxxxx

450

Xxxxxx

Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxx xxx různé xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, marmelády x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx úměrně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%)

Xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxxxx) (%)

Xxxxx

xxxxxxx 60

xxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxx 60

-

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální

42 - 59

-

xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx

xxxxxxx 41

-

xxxxxx a xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxx

xxxxxxx 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx protlaky

nejvýše 29

0,6 - 2,5

xxxxxxxxxx ovoce

nejméně 70

xxxxxxxx se

kompoty

nejvýše 48

0,3 - 2,5

Xxxxxxxx: nejnižší xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx být dodržen x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx předpokladu, xx cukr byl x xxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.

Džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx představují tzv. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx XX přílohy X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx určených k xxxxxx spotřebě.

Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (g)

Hmotnostní xxxxxxxx (%)

do 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 až 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxxxxxx rostlinných xxxxxxx (xxxxx části xxxxxxx zpracovávaného xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx)

2

3

4

xxxxxxxxxx pecek xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx xxx použití xxxxxxxxxxxxx surovin)

1

2

3

zlomky xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx)

2

3

4

Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxx

xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx stopek x kališních xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx slupek, zbavené xxxxxxxx, pecek, semen, x xxxxxxx x xxxxxxxx plodů díly xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx kompotu lehce xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx polotuhá až xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx shluky ovoce, xxxxx se po xxxxxx rozpadnou, xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx zachovávají xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxxxx, u xxxxxxx z xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx x klikvy přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xxxxxxx:

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx zaschlých, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x bobulovitého ovoce,

c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx v nálevu x kompotu x xxxxxx révy vinné,

e) xxxxxxxx popraskání slupky x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, slívy, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),

f) xxxxxxxx slupky x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx u broskvového xxxxxxx,

x) xxxxx svraštělá xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,

x) nejvýše 20 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx z plodů xxxxxxxx,

x) nejvýše 300 xx/xx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx nečistot x xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxxxx mírné xxxxxxxxx nálevu xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem x xxxxxxxxxxxx vůně xx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nejvýše xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx,

x) xxxxxxxxx výskyt xxxxxx příměsí x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx x xxxxx:

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxx cizích xxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxx a stopky x xxxxxxx z xxxxxxx plodů

5

7

10

uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx x malin

5

7

10

Tabulka 3

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

upravené xxxxxxxx xxxxxxx ovoce

ovoce xxx xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx zbytků xxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx a anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxxxxxx, x peckami xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, velikost xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx ovoce

přirozená, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx 4

Xxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx a xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx či prachem

odpovídající xxxxxx druhu xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxx ovoce, xxx xxxxxx pachů x chutí

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Členění konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny na xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx (kysaná) zelenina

zeleninový xxxxxxx

xxxxxxxxxx pyré

sušená xxxxxxxx

xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) zelenina

zelenina x xxxx

xxxxxxxx v xxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný

rajčatové pyré

kečup

Prima, Xxxxx, Speciál

zeleninové lupínky

zelenina x xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny

A) Xxxxxxxxxxxx zeleninové výrobky xxxxxx

1. Pokud není xx skupině uvedeno xxxxx, obsah xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx u xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.

2. Xxxxx xxxxxx xx zpopelnění xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.

X) Xxxxxxxxxxx x pasterovaná xxxxxxxx

1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.

2. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.

X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

1. pH xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.

2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, nejvýše 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x nejvýše 1,5 % xxxxxxx. Xxxx neplatí xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.

3. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).

4. Sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxx zelí xxxxxxxx nejvýše 2,2 % xxxx.

X) Chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.

X) Xxxxxx zelenina

1. Xxxxxx nať xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.

2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.

3. Xxxxxxx xxxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.

4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxx xxxx směsi xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (xx. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).

X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx obecně

1. Zeleninové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx konzervované xxxxxxxxx soli obsahují xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.

G) Xxxxxxxxx protlaky

1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx jak 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré

1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2. X kečupů xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.

3. X xxxxxx označených Xxxxx, Extra, Xxxxxxx xxxx nejméně 10 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx xxxxxxxx koncentrované

Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pyré

Kečupy

Kečupy "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx"

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx 24,0

xxxxxxx 4,2

8,0-24,0

xxxxxxx 12,0

nejméně 30,0

xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%)

Xxxxxxxxxxx se

Nestanovuje xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 2,2

Xxxxxxx 2,2

xxxxx xxxx (%)

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 10,0*)

Nejvýše 3,5

Xxxxxxx 3,5

xxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx octová (%)

Xxxxxxx 0,2

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 0,2

Xxxxxxxxxxx se

Nestanovuje xx

*) Xxxxx xxxx musí xxx zjištěn xxxxx x solených xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Potravina

Konzistence x vzhled

sterilovaná zelenina xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % kusů, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše 20 % kusů, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x jejich částí, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx koření, xxxxxx xxxxxx, jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x směsi všeobecně
pasterovaná xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx všeobecně

zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx poškozením xxxxxxx x 20 % xxxxxx obalu, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx uvolněná xxxxxx nejsou na xxxxxx, u feferonů xx xxxxx výskyt xxxxxx stopek xx 1,5 cm nejvýše 5 %, u xxxxxxxxxxxxx zelí xxxx x xxxx do 5 xx, xxxx xxxx xxxxx narůžovělé, xxx řezů xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxxxx papriky xxxxx výskyt xxxxx x nerovnoměrných xxxx xxxxxxx 2 %, x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 cm xxxxxx, xxx semen x xxxxxx xxxxxxx, x xxxxx jednotlivé xxxxxx xxx promíchané xxxx vrstvené xxxx xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % okurek x xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo kratší xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx okurky xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, průměr xxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x více xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, křehká, xxxxxxx, x řezů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx hrášek
pasterovaný xxxxxx

xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, velikostně vyrovnaná, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx menší, xxx stop xxxxxxxxxx x napadení chorobami, x xxxxxxxxxxxx slupkou, xxx cizích příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx anorganického xxxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx konzistence vyrovnaná, xxxxx xxxxx zakalený x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx škrobů x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky
pasterované xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx v mléčné xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x odstraněnými xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, barevně xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, bez cizích xxxxxxx rostlinného původu, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, xxxxxxx 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx polovina xxxx tvořit poškození xxxxxxxxx x xxxxxx) x nejvýše 5 % xxxxx vláknitých, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, homogenní, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x jiných xxxxx rajčat, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx zbytků xxxxxx, semen x xxxxxx částí xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx vyrovnaná

*) Xx vyvinuté fazolové xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxx plody, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx 3 xx.

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx a vzhled

Barva

Chuť x xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx rostlin, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx pro xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a chutí

Tabulka 3

Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxx xxxx

Xxxxx odchylky (xxxxx xxxxxxxx hodnocen xx xxxxxx 20 xxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (v xxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx

3

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx

2

xxxxxxxxx xxxx

3

xxxxxxxxxx poškození

2

zbytky xxxxxx

3

xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

1

xxxxxxxx barva

1

dutiny

1

celkové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx odchylek

7

Tabulka 4

Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx počet xxxxxxx odchylky (% xxxx.)

xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx

2

xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx xxxx

5

xxxxx, svraštělá, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx

1

xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx

12

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

0,5
(xx xxxx xxx 12 xx2 plochy)

Tabulka 5

Přípustné xxxx xxxxxxx u xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxx cizí xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

nad 1000

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

5

5

10

xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx

10

15

25

Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx 1

Přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny

Hmotnostní rozsah (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 50

9,0

51 až 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Tabulka 2

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx

Xxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 3,0 do 5,0

xx - 2,0 do + 2,0

xx 5,0 xx 10,0

od - 4,0 xx + 4,0

xx 10,0 xx 15,0

xx - 7,0 xx + 7,0

xxx 15,0

xx - 10,0 xx + 10,0

Příloha č. 10 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.

Členění skořápkových xxxxx x arašídů xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx pražené

ve skořápce

jádra

jádra xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx solené

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx mletá

mandle

ve xxxxxxxx

xxxxx neloupaná

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx pražená solená

kešu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx pražená

jádra xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx ořechy

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx

xx xxxxxxxx

xx skořápce xxxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx pražená

jádra xxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx ve xxxxxxxx

xxxxx lupínky

kokos strouhaný

kokos xxxxxxxxx pražený

piniové oříšky

jádra

jedlé xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx pražené

loupané xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx

xxxxx (xxxx) ze xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx plodů/ xxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx odchylka (%)

xx 100

- 5

101 xx 250

- 3

251 xx 500

- 2

501 a xxxx

- 1

Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových plodů x arašídů

Skupina

Podskupina

Obsah vody xxxxxxx (% hmot.)

Cizí xxxxxx nejvýše (% xxxx.)

xxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx ořechy

ve xxxxxxxx

12,0

8,0

4

xxxxx

5,0

1

xxxxxxx ořechy

ve xxxxxxxx

12,0

7,0

2

xxxxx

6,0

0,25

xxxxxx

xx xxxxxxxx

11,0

7,0

3

xxxxx

6,5

0,25

xxxx ořechy

jádra

5,0

0,1

jádra pražená

3,0

0,1

para xxxxxx

xx skořápce

12,0

2

jádra

4,5

1

kokosové ořechy

čerstvé xx xxxxxxxx

47

xxxxxxxxxx xx

xxxxx xxxxxxxxx

3,0

xxxxxxxxxx se

piniové xxxxxx

xxxxx (xxxxxx)

7

0,05

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

10

2

xxxxx

2,0

0,25

xxxxxxxx xxxxxx

xx skořápce xxxxxxxxx

6,5

0,2

xx xxxxxxxx pražené

4,0

0,2

ve xxxxxxxx xxxxxxx solené

4,0

0,2

jádra xxxxxxxxx

6,5

0,2

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxx

7,0

0,1

xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

10,0

9

0,5

xxxxxxxxx xxxxxxx

4,0

0,5

xxxxxxx xxxxxxx

5,0

0,5

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

5,0

0,5

Příloha č. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

Povolené xxxxxxxx (% hmot.)

Vlašské xxxxxx x jádra vlašských xxxxxx

xxxxxxxx dobře vyvinutá xxxxxxxxx xx tvrdá, xxxxx dobře oddělené xx xxxxxxxx, vyvinuté, xxxxx vyplňující skořápku, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx až xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá

vady xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x toho 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx

xxxxxxxx zdravá xxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx na xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxx

xxxxxxxx, bez cizího xxxxx a xxxxx, xxxxxx olejnatá, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx mandlí

skořápka xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx špičaté, xxxxxxx

xxxxx až světle xxxxx, na xxxx xxxx xx krémová, xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx x vůně po xxxxxxx

xxxx skořápky 8, xxxx jader 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx skvrn, xx xxx puklá, xxxxx xxxxxx

xxxxx xx řezu xxxxxx

xxxxx aromatická, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx

xxxx skořápky 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 poškozených škůdci

Jádra xxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxxx, rohlíčkovitého nebo xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx

xxxxx na xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx světle hnědé, xx xxxx krémové, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, svraštělá

jádro xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx hořké chuti

vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, z xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx vláknitá, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - xxxxxxxx póry, xx zralosti se xx vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx kokosová, xxxxx nasládlá, jemná, xxx cizích pachů x xxxxxxxx

xxxx skořápky 10, vady xxxxxxx 10

Xxxxx strouhaný

strouhaný, hrubě xxxx xxxxx xxxxx

xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx

xxxx xxxxxxx 15

Jádra xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxxxxx

xxxxx xxxx až xxxxxxxxx

xxxxxxx, nasládlá

vady xxxxx 7, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, bez mechanického xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxx skořápky 7, vady xxxxx 15, z xxxx 7 žluklých

Makadamové xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxx zdravé, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx xxxx, pražená xxxxx xxxx a xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx nahnědlá

ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx ořechy xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx hnědá

oříšková, bez xxxxxx pachu x xxxxx, xxxxxx olejnatá

Mandle xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, nežluklá

bílá xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx, jádra xxxxxxx, xxxx a xxxx po pražení

Mandle xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, matné xx xxxxxx xx povrchu

jádro xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, výrazně, tuková, xxx hořké chuti

vady xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx rozmělněná, x xxxxxxxxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů dle xxxxxxxxxx výrobku

typická xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chuti

Upravené xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým surovinám

Mouka xx xxxxxxx skořápkových xxxxx a arašídů

jemně xxxxx, nepoškozená xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx živý xxxx mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx živočicha.

Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx x xxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx x xxx

xxxxxxxxx x hub

pasty x xxxxxx z xxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx hub xx skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Seznam xxxxx xxxxxxxxxx xxx

1.    Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

2.    Čirůvka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Lepista xxxx

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

5.    Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx cavipes

11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx

12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx

13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx kovář - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx

15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomellus xxxxxxxxx

16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus grevillei

21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx mladé plodnice

22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx crispa

25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx xxxxx plodnice

27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx topolový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

28.    Krásnopórka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - jen xxxxx plodnice

29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx plodnice

30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx

31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx

32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx rufescens

33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx

34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx bledá - Cantharellus subpruinosus

35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

37.    Ryzec xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx deterrimus

39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx svraskalá - Xxxxxxxxxxx caperatus

41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - všechny xxxxx

42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx

43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx cornucopioides

44.    Špička xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

45.    Václavka hlíznatá - Armillaria xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Armillaria xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx určených xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx

1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx černající - Russula xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxx

5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx cyanoxantha

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx

8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 16 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzumních xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx konzumních xxxxxxx xx skupiny

Druh

Skupina

brambory xxxxxxxx

xxxx

xxxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx x xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané

brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx plátky xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

*) připouští se xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx č. 17 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Užití podle xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx typů

Varný xxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxx

X

xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx

xx xxxxxx, xxxx příloha

B

polopevná, polomoučná, xxxxxxxxxxx nebo slabě xxxxxxxxx

xxx přípravu xxxxx xxxxx druhu, xxxx xxxxxxx

X

xxxxx, xxxxxx, středně xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx brambor

Ukazatel

Brambory xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx do 4 % xxxxxxxxx

Xxxxxxxx konzumní xxxxxx celkem nejvýše xx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx rozprasky, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx zapříčiněné xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 5 xx

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 3,5 xx

xxxxxxx praskliny

-

nad 5 xx

xxxxxx xxx xxxxxxx

-

xxx 5 xx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxxx hlízy

jakékoliv

jakékoliv

rzivost, xxxxxx x xxxx xxxxxxx vady

jakékoliv

jakékoliv

naklíčené xxxxx

-

xxxxxx xxxxx xxx 3 xx

xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxx strupovitost povrchová

nad 1/4 povrchu

nad 1/4 xxxxxxx

xxxxxx hlízy

více xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx pod xxxxxxx x 1 % xxxx v xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx xxx slupkou

suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx

xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance

max. 1 % x xxxxx 6 % tolerance

plíseň xxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx (nalepená x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx)

xx 1 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx (x toho xxx. 1 % xxxxxx nalepené xx xxxxxxx)

xxxx xxxxxx nebo xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx xx

xxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxx: xxxxxxx se xxxxxx živý nebo xxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx 3

Přípustné odchylky xx xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxx (xx)

% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxx

xxxxx než 28

3

x xxxx menší xxx 22

0

xxxx "drobné"

menší xxx 17 nebo xxxxx xxx 28

3

xxxxxx

xxxxx xxx 28

3

Xxxxxxx č. 18 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.

Fyzikální, xxxxxxxx x smyslové požadavky xx xxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx požadavky

brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, průměr xxxxxxxx xxxx xx 30 do 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, celkový xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % hmotnosti

brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx

xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%,
xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nejméně 62 %
xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, popř. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, barva xxx xxxxxx, xxx xxxx chuti, při xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx čirý xx mírně xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 %

xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, bez xxxxxx x oček, xxxxx xxxxx, xxxx. xxxxx šedavá, xxxxxxxxx xxxxxx skvrny, xxxxx xxxx bez xxxxxxxxx, xxx cizí xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx nejméně 87 %

xxxxx vločky, xxxxx xx xxxx xx xx xxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxx a xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, nažloutlé xxxxx xxx cizího xxxxx a xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx nejméně 95 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 42 %

xxxxxx xxxxxxx křehké, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx vyrovnaná, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, povoleno 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x 5 % xxxxxxxxx úlomků xx 20 xx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %, obsah xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, příčný řez x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx příčným xxxxx, xxxxxxxxxx, barva stejnoměrná xxx přílišných vzhledových xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 8 %

xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené

vlhkost nejvýše 76 %, obsah xxxxxxx mastných (jako xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxx brambor xxxxxxxx či xxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxxxx, zdravé, stejnoměrné xxxxx xxx přílišných xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 10 %

bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 45 %, obsah xxxx nejméně 3 %

xxxxxxx kulovitého xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx povrchu xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx bramborovém xxxxx, xxxxx xxxxx, bez xxxxxx pachů x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 25 %

ve xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx xxxxxxx žlutobílé xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx shluků

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2021 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.

Xx xxxxx xxxxxx právního xxxxxxxx xxxx podchyceny xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:

358/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, brambory x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx

x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 s xxxxxxxx xxxxxxxxx ustanovení, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 14.6.2026

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich netýká xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx právního předpisu.

1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x marmeládách x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, x xxxxxxx znění.

Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, kterým xx xxxxxxx společná xxxxxxxxxx xxxx se zemědělskými xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx směrnice Komise 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x nařízení Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx č. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x cukrem, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx ocet x xxxxxx.

6) §11 odst. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Xx., x xxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.

8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.