Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
VYHLÁŠKA
ze xxx 21. xxxxx 2021
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 odst. 1 písm. a), x), g) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato vyhláška xxxxxxxxxxx příslušný předpis Xxxxxxxx unie1), xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx poskytování informací x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxxx plodech, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x nich a xxxxxxxx,
x) druhy konzervovaného xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx,
x) pro xxxxxxxxxx xxxxx konzervovaného xxxxx a konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x nich x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x xxxx a xxxxxx
1. teplotní xxxxxx x xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx uchovávání x xxxxxxxxxx xxxxx uvádění xx xxx,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxx xxxx, čerstvé, xxxxxx ovoce, bez xxxxxx hniloby x xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, jejíž charakteristickou xxxxxx tvoří xxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx ovoce x xxxxxxx xxxx bez xxxxxx, v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) džemem výběrovým (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, xx xxxxx xxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxx relevantní xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx tento xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx výběrový (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx x přírodních xxxxxxxx, vody a xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx přírodních sladidel, xxxx a xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx rosolovité konzistence, xxxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx se považují xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
j) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, přivedená do xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx částicemi xxxxxxx ovoce,
k) klevelou xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx kašovité, xxxxxxxxx konzistence se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) ovocným xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxx ovoce bez xxxx, xxxxxx, jader, xxxxx, xxxxxxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x případným přidáním xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxx šťávu5) xx stejného xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx konzervované sušením xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx sušeného xxxxx různé xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx nejméně 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx kandovaným xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
p) xxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x čerstvého ovoce xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx lihovinou, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přírodní xxxxxxxx x xxxxx určené x xxxxxxxxxxx,
x) upraveným xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k přímému xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx jedlého Xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx jedlý xxxxx rostliny zázvoru x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx pulpou xxxxx xxxx xxxxx, podle xxxxxxx bez kůry, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x jádřinců, xxxxx xx xxxxxxx ovocem xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx rozmělněna xx dřeň,
u) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx jedlých xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxx, xxxxx byla xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným procesem x xx xxxxxx x dalšímu xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx extraktem ovoce xxxxx xxxxx z xxxxx, který s xxxxxxx na ztráty xxxxx vzniklé při xxxxxx zpracování obsahuje xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx rodu Xxxx xxx., x xxxxxxxx xxxxxx plantejnů, xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx xxx průmyslové xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, zdravá xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, studených xxxxxx x zeleniny xxxxxxx xxxxxxxx,
x) pasterovanou xxxxxxxxx výrobek x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, jehož xX xx nižší xxxx xxxxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx na 80 xx 90 xX,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx uzavřeném xxxxx, xxxxx xX je xxxxx xxx 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx bylo dosaženo xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx postup, xxx xxxxx k usmrcení xxxxxxxxxxxxx forem xxxxxxxxxxxxxx x jejich xxxx,
x) xxxxxxxxx mléčně xxxxxxxx xxxx kysanou výrobek xxxxxxxxxxxx působením bakterií xxxxxxxx xxxxxxx,
x) zeleninovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx slupek x jader xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, sterilací xxxx xxxxxxxx konzervačního prostředku, xxxxxxxxx kombinací uvedených xxxxxxx; přidání xxxx xxxx zeleninové xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninovým xxxx potravina řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx slupek x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x množství,
h) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx potravina x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx ochucujících xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, určená x xxxxxxx použití,
k) zeleninou x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx nejméně 4 % hmotnostní,
l) xxxxxxxxx x soli zelenina xxxxxxxxxxxx přídavkem jedlé xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx rajčatovým xxxxxxxxx rajčatový protlak xxxxxxxxxx nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx sušinou,
o) rajčatovým xxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx x jedlé xxxx, popřípadě dalších xxxxxx, popřípadě cukru, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxxxxxxx sladidel, kvasného xxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx pouze x technologicky nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx lupínky xxxxxxx xx zeleniny upravený xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx v xxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) chemicky xxxxxxxxxxxxx zeleninou potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx pod xxxxxxx x) xx x) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxx xxxxxxx vlašského Xxxxxxx regia X. x jeho odrůd,
c) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx (L.) x Corylus xxxxxx (Xxxx.) x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Xxxxxx xxxxxx (Xxxx.) včetně xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx occidentale (X.),
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxx xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Pinus xxxxx (X.), Xxxxx koraiensis, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx wallichiana, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx pumila,
i) xxxxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx druhů Macadamia xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx tetraphylla, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Carya xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx pistácie xxxxx Xxxxxxxx vera (X.),
x) jedlými xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Castanea xxxxxx Xxxx.,
x) arašídy xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Arachis xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxxxx x.,
x) xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx nebo arašídů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů,
o) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx arašídy x xxxxxx, čokoládě, těstíčku, xxxxx, xxxxxx xxxx xx použití dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx.
(4) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) houbami jedlé xxxxxxx xxxxxxxx vyšších xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx pěstováním v xxxxxxxxxx uměle xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % a xxxxxxxxxx xxxxx xxx jsou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x to xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx zmrazením xx xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, x xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx xxx makroskopicky xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx x hub houby xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx nebo extrakcí.
(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx brambor odrůd x kříženců Xxxxxxx xxxxxxxxx L.,
b) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ranými xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx snadno xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx konzumní xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx x dobře xxxxxxxxx x xxxxxx slupkou,
d) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx hlízy,
e) xxxxxx xxxxx označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx užití,
f) xxxxxxx z brambor xxxxxxx x brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxxx úpravu.
(6) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx cizími xxxxxxxx xxxxxx všechny nežádoucí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které jsou x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx mají xxx xxxx xxxxxxxx.
Konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce
§3
(1) Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x skupiny je xxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), x xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx u konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xxxxx
x) x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,
b) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů výběrových (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx, klevel, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x gramech, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 g xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx jako název xxxxxxx a jasně xxxxxxxxxxx písmeny,
e) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx obsažených xx 100 g xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx refraktometricky xxx 20 oC u xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně,
f) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, rosolů, rosolů xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxx ve xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 mg/kg,
g) x džemů, džemů xxxxxxxxxx (Extra), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxx v xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx obalu xxxxxxx xxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxxxxxxx x teplota xxxxxxxxxx.
(3) U výrobků xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) se xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel uvede xx stejném zorném xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x jasně xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx nemusí xxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) U výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxx xxx údaj x druzích xxxxxxxxx xxxxx nahrazen slovy "xxxx ovoce", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxx hroznů xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".
§4
(1) Označení "xxxxxxxx xxxxxxxxx" lze xxxxxx xxx marmelády, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, s výjimkou xxxxxx množství xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(2) X konzervovaného ovoce xxx x xxxx xxxxx použít xxxxxxx "x xxxxxx", "s xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx těchto xxxxxxx pouze za xxxxxxxxxxx, že konzervované xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx i) x r) x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx vyhlášce.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x klevel a xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % objemových xxxxxxxx etanolu a xxxxxxxx xxxxxxx 18 % refraktometrické xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx hmotnostní podíl xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
§6
(1) Při xxxxxx xxxxx, džemu výběrového (Xxxxx), džemu výběrového (Xxxxx) speciálního, džemu xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) vyrobených x jiných druhů xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, borůvek, xxxxxxxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx nekoncentrovaný xxxxxxx xxxx tvořit xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx lze xxxxxxx jen x xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx na plátky.
(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Extra) speciálního x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, slívy s xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx vodní, xxxxxx, dýně, okurky x xxxxxxx x xxxxx ovocem.
(5) Při xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx, jahod, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx x rebarbory xxx přidávat červené xxxxxx šťávy.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, červeného xxxxxx x slív xxx xxxxxxxx xxxxx x červené xxxx.
§7
(1) Xxxxx ovoce xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx extraktů xx xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx výběrovému (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx vonné Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) xx x) x r) xxx xxxxxxxx lihoviny, xxxx, xxxxxxxx xxxx, ořechy, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, vanilin, vanilkové xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé tuky x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx výrobě marmelády xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Ovocné xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) x x) xx x) xx xxxxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, chlazením nebo xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx sušením, xxxxxxx za mrazeného xxxxx xxxx
x) zahušťováním xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Meruňky a xxxxx určené xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx také xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx procesy, xxx xx sublimační xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.
(2) U xxxxxxx dosahuje xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx 70 %, u xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx než 70 %, je nutno xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx konzervačním procesem.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx skladuje xxx xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx xx xxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Konzervovaná x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxxx
x) xxxxxxxxx název xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) název xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny x xxxxxxxx mléčně xxxxxxx xxxxx použitelnosti a xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) údaj, xxx se jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tabulky 1 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x zeleninových xxxxxx a xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x zeleninových xxxxxx x xxxxx xxx obalu se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx nejvýše 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu nejvýše 65 %.
(3) Xxxxxx x proslazená xxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x výjimkou xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx uvádí xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX do 5 xX.
§11
Skořápkové xxxxx x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx skupiny a xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx pouze xxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx x mouky xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx x xxxxx xxxxxx všechny použité xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.
(4) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové požadavky xx xxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xxxx xxxxxxx x příloze č. 13 k xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) x skupiny xxxxx xxxxx xxxxx xxx a xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) u xxxxxxx xxxxxxx x xxx x ostatní xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx.
(3) Houby volně xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx žampionů, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx na xxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Xxxxx nesmějí být xxxxxxxxx, plesnivé, xxxxxxxx xxxx nadměrně xxxxx. Xxxxx xxx rozděleny xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx však xxxx xxx xxxxxx x xxxxxx. Loupání klobouků xxx není dovoleno x xxxxxxxx xxxxxxx.
(4) X xxx uvedených x xxxxxxxx 3 xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x menší xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx požerky xx xxxx xxxxxxx. Poškozených xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx poškozenými xxxxxxx xx xxxxxx houby, xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx klobouku xxxx x xxxxx xx vyskytují škůdci.
(5) X sušených xxx xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx houby xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x chutí, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx použitému xxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx nedocházelo x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§13
(1) Čerstvé xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 oC; xxx xxxxxxx na xxx se nevystavují xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Sušené xxxxx xx xxxxxxx xx xxx balené, xxx teplotě xxxxxxx 24 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx jiné xxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx volně rostoucích xxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 a 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx z brambor xx xxxxxxx x příloze č. 16 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v nařízení x poskytování xxxxxxxxx x potravinách spotřebitelům, x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxx x země xxxxxx,
x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx užití xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx xxxxx typy,
c) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx skupiny.
§15
(1) Hlízy brambor xxxxxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx zdravé, celé, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx teplem, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx zeleného xxxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, dutosti x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxx poškození xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x postihujících xxxxxxx.
(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních musí xxx xxxx vyvinutou xxxxxx slupku, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx vykazovat xxxx, xxxxx xxxx xxxxx skvrny xxx xxxxxxx zasahující do xxxxxxx xxxxxxx nad 5 xx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx příměsi x xxxxx xxxxx xxx xxxxx přípustných xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx vyhlášce. Xxxxxxxx odchylky na xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou xxxxxxx x tabulce 3 přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx, chemické x smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x brambor xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx raných, xxxxx xxxx označeny xxxx "xxxxxx", xxxx být 17 xx 28 xx. Velikost hlíz xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se požadavky xx velikost xxxxxxxxx.
§16
(1) Xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx obalů xxxxx xxx hlízy xxxxxxx konzumních xxxxxxxxxx xxxxxx nebo kartáčováním.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Banány
(1) Banány se xxxxxxx xx trh xxxx, zdravé, čisté, xxxxx konzistence, xxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, ale xxxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx, xxx otlaků, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxx povrchové vlhkosti, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx cizích příměsí x xxxxxxxx. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zdravých xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx xxxx.
(2) X xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimální xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 1; v xxxxx této xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % sestávat x xxxxxxxx postižených xxxxxxxx xxxx plísní.
§18
Xxxxxxxxx předpis
Tato vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro služby xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Potraviny xxxxxxx na trh xxxx označené přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Vyhláška č. 291/2010 Sb., kterou xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, jakož x další způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 650/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., kterou xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx pozdějších předpisů.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Příloha x. 1 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Členění konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx (x g xx 1 xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx výběrové (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx Xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru |
všeobecně |
450 |
|
z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x šípků |
350 |
|||
ze xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x plodů mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx min. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx švestkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xx xxxxxxx x jablek |
2200 |
podíl xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
slazená x jablek |
3000 |
|||
slazená z xxxxxx x xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx sušiny z xxxxxx nejméně 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x meruněk |
730 |
|||
z xxxxx |
640 |
|||
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx ovoce xx xxxxxx kaštanovým xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (xxxx) |
||||
Xxxxxx xxxxx |
||||
Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) |
||||
Xxxxx x lihu (ovocná xxxxx) |
x xxxxxxxxx obalu |
220 |
||
ve xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
Xxxxxx |
||||
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx ovoce |
Poznámka: xxxx-xx xxxxx ovoce xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, džemy xxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx výběrové (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosoly, xxxxxxxxx x kaštanový xxxx xxxxxx úměrně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx množství.
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Kyselost (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
džemy výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
proslazené xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx se |
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Xxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx být dodržen x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx předpokladu, xx xxxx xxx x těchto xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx druhého xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X směrnice Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
Xxxx xxxx příměsi |
Počet xxxx xxxx příměsi v xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (pouze části xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx listů x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxx velikosti xxxxx poloviny pecky (xxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
xxxxxx pecek (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Kompoty
Potravina |
Konzistence x xxxxxx |
xxxxxx |
xxxxx xxx xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx stopek x xxxxxxxxx lístků, x xxxxxxx z xxxxxxxxx ovoce xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, pecek, xxxxx, x kompotů x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx velikosti, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx, konzistence xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, v xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx se xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, bez zákalu x sedimentu, u xxxxxxx x loupaného x xxxxxxxx xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx x xxxxxxxx x klikvy přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kompotu,
d) xxxxxxxxxxxxxxxx soli xxxxxxxx xxxxx v nálevu x kompotu z xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx popraskání xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx x peckového xxxxx (xxxxxxx, slívy, xxxxxx, mirabelky, višně),
f) xxxxxxxx xxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx x broskvového xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % hmotnostních plodů xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx a xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx a nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx rozpadlé x xxxxxxx x plodů xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxxxx smíšených mírné xxxxxxxxx xxxxxx přítomným xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx z použitých xxxxx ovoce,
l) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % povrchu xxxxx xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x lesních xxxxx x malin:
Tabulka 2
Xxxxxxxxx výskyt cizích xxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx plodů x xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x xxxxxx x hmotnosti (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
xxxxxx a xxxxxx x kompotu x xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx plodů x xxxxxxx z malin |
5 |
7 |
10 |
Tabulka 3
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bez xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx xxxxxx stopek xxxxx x dalších xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx bez xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxx xxxx dělené xx xxxxxxxxx stejné xxxx, velikost xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, řezy xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce |
přirozená, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxxxxx x pachů |
Tabulka 4
Xxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx škůdci s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx sluncem |
typická xxx xxxx druh ovoce, xxx cizích xxxxx x chutí |
Příloha x. 6 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx v xxxx |
||
xxxxxxxx x soli |
||
rajčatový xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxx |
Xxxxx, Xxxxx, Speciál |
|
zeleninové xxxxxxx |
||
xxxxxxxx x oleji |
||
chemicky konzervovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
Příloha x. 7 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx zeleninové xxxxxxx xxxxxx
1. Pokud xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x pasterovaná zelenina
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx sterilované x pasterované xxxxxxxx, xx nejvýše 2 %.
2. Sterilovaný a xxxxxxxxxxx hrášek xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. pH xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
2. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) zelenina xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % těkavých xxxxxxx a xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx použit xxxx xxx původní xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx nesmí obsahovat xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) ani xxxx xxx xxxxxxxxx nálev (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx nejvýše 14 % vody.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx mletých xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (tj. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x teplé 10% xxxxxxxx chlorovodíkové).
F) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx obecně
1. Zeleninové xxxxxxxx sterilované x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx soli obsahují xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx obsah xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x česnekového xxxxxxxx 55 %.
X) Xxxxxxxxx protlaky
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx roztok x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxx jak 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxxx.
2. Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.
X) Xxxxxx a xxxxxxxxx xxxx
1. Xxxxxxxxx xxxx obsahují xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
Tabulka 1
Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pyré |
Kečupy |
Kečupy "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Xxxxxxx 2,2 |
xxxxx xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Nejvýše 3,5 |
xxxxxx kyseliny xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
*) Xxxxx xxxx musí xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Příloha x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Smyslové požadavky xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Potravina |
Konzistence x vzhled |
sterilovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pasterovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x mechanickým xxxxxxxxxx nejvýše u 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx černých a xxxxxxx xxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxx-xx x zeleninu xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx mírně zakalený x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x směsi všeobecně |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx poškozením xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx nejvýše 5 % hmotnostních, x xxxx okurek uvolněná xxxxxx nejsou xx xxxxxx, u xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 xx xxxxxxx 5 %, u xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx xx 5 xx, xxxx xxxx xxxxx narůžovělé, xxx xxxx xxxxxxx x vrcholových xxxxx, x xxxxxxxxxxx papriky xxxxx xxxxxx semen x nerovnoměrných xxxx xxxxxxx 2 %, x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx barevně xxxxxxxx, xxxx kopru xxxxxxx 1 cm xxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx příměsí, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx konzervování, nálev xxxx až xxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx protlakem |
okurky xxxxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, okurky xxx xxxxx, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx v xxxxx má deklarovanou xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx nejdelší xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejmenší x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx průměr xxxx xxxxxxxxxx o xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, xxxxxx, xxxxxxx, x řezů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx v mléčné xxxxxxxx, velikostně vyrovnaná, x xxxxxx tříděného xx xxxxxxx 80 % hmotnostních xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo menší, xxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x neodloučenou slupkou, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx anorganického xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx sedimentem xxxxxxxxxxx škrobů x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx fazolové xxxxx |
xxxxxxxx lusky xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx v mléčné xxxxxxxx, bez stop xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx změn, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx částí x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx a xxx xxxxxxx x tmavých xxxxx, xxx cizích xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxx xxxx příčně xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, řez xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (z toho xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx) x xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx podílu xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x jiných xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x koření |
rajčatová xxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx protlaky |
kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) bez xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx černých xxxxxx x výjimkou xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z xxxxxx |
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx svěží, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu xxxxxxxxx |
*) Xx vyvinuté xxxxxxxx xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx xxxxxxxx cizích xxxxxxx x nevyzrálých xxxxx xxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, bez cizích xxxxx x chutí |
Tabulka 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx celé
Popis xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (v xxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
2 |
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
xxxxxx stopek |
3 |
nevhodná xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
xxxxxx |
1 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx povolených xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x pasterovaný xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, svraštělá, silně xxxxxxxx, odbarvená, xxxxxxx xxxx |
1 |
xxxxxx, zlomky dřeně x volných slupek, xxxx |
12 |
xxxx xxxxxxxxx materiál |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx x přípustné xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů
Tabulka 1
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
do 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x zeleninových salátů x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
od 3,0 xx 5,0 |
xx - 2,0 xx + 2,0 |
xx 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 do + 4,0 |
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Příloha x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění skořápkových xxxxx x xxxxxxx xx skupiny a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx nepražené neloupané xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
xxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxxx pražené xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx loupaná |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx mletá |
||
jádra xxxxxx |
||
xxxxx pražená xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx nepražená |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx pražený |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx nepražené |
|
neloupané xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx solené |
||
Skořápkové xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx plodů/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
do 100 |
- 5 |
101 xx 250 |
- 3 |
251 xx 500 |
- 2 |
501 a xxxx |
- 1 |
Příloha x. 12 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% hmot.) |
Cizí xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
xxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx |
5,0 |
0,1 |
|
xxxxx pražená |
3,0 |
0,1 |
||
para xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
kokosové ořechy |
čerstvé xx skořápce |
47 |
nedovoluje xx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
xxxxxxx oříšky |
jádra (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce |
10 |
2 |
|
jádra |
2,0 |
0,25 |
||
pistácie xxxxxx |
xx xxxxxxxx nepražené |
6,5 |
0,2 |
|
ve xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
xxxxxxx |
xxxxxxxxx nepražené |
10,0 |
9 |
0,5 |
neloupané xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Xxxxxxx č. 13 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx a arašídů
Skupina |
Vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
Xxxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx vlašských xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx vyplňující xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, pokryté světle xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx natrpklá xx xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, vady jader 15, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx x xxxxxxxxxx odstínem; xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x chuti, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx a xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, z xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci, x toho 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx špičaté, xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx xx krémová, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx x vůně xx xxxxxxx |
xxxx skořápky 8, xxxx jader 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxx puklá, jádro xxxxxx |
xxxxx na xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x toho xxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxx oříšků |
jádra xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx světle hnědé, xx řezu krémové, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx aromatická xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx tvrdá, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx tuková, xxx hořké chuti |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx vláknitá, velmi xxxxx, x xxxxx xxxxx patrnými "oky" - klíčními xxxx, xx zralosti se xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx měkké xxxxxxx (endosperm), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, tloušťka 1 - 2 xx |
xxxxxxxx hnědá, pletivo xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx kokosová, xxxxx nasládlá, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, xxxx xxxxxxx 10 |
Xxxxx strouhaný |
strouhaný, hrubě xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx xxxxx smetanově xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxx 7, z xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, bez mechanického xxxxxxxxx |
xxxxxxx, světle xx xxxxx hnědá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 15, x xxxx 7 xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx ořechy |
skořápka xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx jádra na xxxx xxxxxx hnědá |
jemná xxxxxxxx chuť, pražená xxxxx xxxx x xxxx po pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Vlašské xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx olejnatá, xxxxxxxxx xxxxxxxx až mírně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá |
oříšková, xxx xxxxxx pachu a xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx, jádra xxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x chuti |
|
Arašídy |
skořápka xxxxx, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, tuková, xxx xxxxx chuti |
vady xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu x chuti |
|
Upravené xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx podle použitého xxxxx skořápkových plodů x arašídů |
typická xxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx surovinám |
|
Mouka xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů |
jemně xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx jeho xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Příloha x. 14 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx volně xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx x xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx výrobky x xxx |
xxxxxxxxx z hub |
|
pasty x xxxxxx z xxx |
||
xxxxxxx extrakty |
||
houbové xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění xxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx hub
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx havelka - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Calocybe xxxxxxx
6. Destice chřapáčová - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. Hřib xxxxxx - Boletus reticulatus
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Imleria xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Suillellus luridus
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx
15. Hřib sametový - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx smrkový - Xxxxxxx xxxxxx
17. Klouzek xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - jen xxxxx plodnice
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
19. Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. Klouzek xxxxxx - Suillus xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx scabrum - xxx xxxxx xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx mladé plodnice
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx topolový - Xxxxxxxx duriusculum
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Cantharellus subpruinosus
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Lactarius deliciosus
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx smrkový - Xxxxxxxxx deterrimus
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. Sluka xxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - xxxxxxx druhy
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Marasmius xxxxxxx
45. Václavka xxxxxxxx - Armillaria gallica - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Armillaria xxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx solidipes - xxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx hub xxxxxxxx xxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx nigricans
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx doupňáková - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx mandlová - Russula xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx olivacea
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
Xxxxxxx č. 16 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx výrobků x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx z xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*) |
|
bramborové xxxxxxx předsmažené*) |
|
bramborová xxxx xxxxxx |
*) xxxxxxxxx se xxxxx xxx dalších xxxxx
Příloha č. 17 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxx podle xxxxxxx xxxx, přípustný xxxxxx vad x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx hlíz x xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Užití xxxxxxxxxx brambor podle xxxxxxx typů
Varný xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, lojovitá |
do xxxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxxxxxx, polomoučná, xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxx, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx pro přípravu xxxx a xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx rané celkem xxxxxxx xx 4 % hmotnosti |
Brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, fyziologické xxxxxxxxx, xxxxxxxx, omrzliny, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxx xxx slupkou |
- |
nad 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx hlízy |
- |
klíčky xxxxx než 3 xx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx strupovitost xxxxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1/8 povrchu xxxx 5 mm pod xxxxxxx x 1 % xxxx v xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx než 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance |
max. 1 % x rámci 6 % tolerance |
plíseň xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % tolerance |
max. 1 % v rámci 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx zemina, xxxx xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (z xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx se |
nepovoluje xx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx živý xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Přípustné xxxxxxxx xx velikost xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle velikosti xxxx (xx) |
% hmotnosti xxxx nejvýše |
rané |
menší xxx 28 |
3 |
x toho xxxxx xxx 22 |
0 |
|
rané "drobné" |
menší xxx 17 xxxx xxxxx xxx 28 |
3 |
pozdní |
menší xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx x. 18 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, xxxxxx xxxxxxxx řezu xx 30 xx 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, ostatní xxxx nejvýše 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % hmotnosti |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % a xxxxxxx 1,4%, |
hlízy xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, popř. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx dle xxxxxx, xxx xxxx chuti, xxx nálevu xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx sušené |
sušina xxxxxxx 87 %, xxxxx bobtnavosti nejméně 68 % |
xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, plátků, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx a xxxx, xxxxx žlutá, xxxx. mírně xxxxxx, xxxxxxxxx tmavší xxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx, bez xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx mouka |
sušina xxxxxxx 87 % |
jemné xxxxxx, xxxxx od xxxx xx po xxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx nejméně 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené |
sušina xxxxxxx 95 %, xxxxx tuku nejvýše 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, křupavé, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxx příjemně xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx a 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 xx |
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx volných xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxx) x tuku nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx o hranách xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, x jednom xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, nepolámané, barva xxxxxxxxxxx bez přílišných xxxxxxxxxxx xxx (skvrny, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, konzistence xxxxxx, ne xxxxx, xxxxxxxx, obsah xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx o hranách xxxxxxx 5 mm |
plátky xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx řezu, bez xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxx vzhledových xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx nejvýše 10 % |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx tvaru, xxxxxxx xxxxxx šedobílá, xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxxxxxx xxxxx, mírně xxxxx, xxx xxxxxx pachů x příchutí |
bramborová kaše xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx zmrazeném stavu xxxxxx sypké xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx kašovitá hmota x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx větších shluků |
Informace
Právní předpis x. 397/2021 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES xx dne 20. xxxxxxxx 2001 x ovocných džemech, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, kterým se xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx bezpečnosti potravin, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx xx xxxxxxx společná organizace xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 a o xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (XX) č. 608/2004, x xxxxxxx znění.
3) §1 xxxx. x) vyhlášky č. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o výživových x zdravotních tvrzeních xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Sb., x xxxx, xx xxxxx pozdějších předpisů.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
9) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.