Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 14.09.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.


Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

397/2021 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8

Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10

Skořápkové plody a arašídy §11

Houby §12 §13

Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16

Banány §17

Technický předpis §18

Přechodná ustanovení §19

Zrušovací ustanovení §20

Účinnost §21

Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel

Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny

Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny

Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny

Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů

Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny

Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor

INFORMACE

397

XXXXXXXX

xx dne 21. xxxxx 2021

o xxxxxxxxxxx xx konzervované xxxxx x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich a xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 písm. a), x), g) a x) zákona č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx předpis Xxxxxxxx xxxx1), zároveň xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje

a) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx,

x) druhy konzervovaného xxxxx x konzervované xxxxxxxx, skořápkových plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z nich x xxxxxx x xxxxxxxx na skupiny x xxxxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, brambor x xxxxxxx z xxxx x banánů xxxxxxxxx xx jakost vztahující xx x názvu x přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x xxxx a xxxxxx

1. xxxxxxxx xxxxxx x relativní xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,

3. minimální xxxxxxxxxxxxx požadavky.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se rozumí

a) xxxxxx xxxx, čerstvé, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx technologické zralosti, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) konzervovaným xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx ovoce x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx alkoholického x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx ovoce s xxxxxxx nebo xxx xxxxxx, v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) potravina vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), vody a xxxxxxxxxxx pulpy xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, že tento xxxxxxx je se xxxxxxxx obsahem cukru x xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); výživové xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) džemem xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx tento výrobek xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) a xxxxxxx xxxx xxxxx než xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxx xxxx dřeně, xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních sladidel, xxxx x xxxxx xxxx více surovin xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x citrusových xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, šťávy, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,

x) rosolem a xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a vodných xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x meruněk nebo x jednoho nebo xxxx xxxxx xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx švestek, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená z xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx do kašovité, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx hrubými xxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jedlé xxxxx ovoce xxx xxxx, xxxxxx, jader, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným procesem, x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx ovocnou xxxxx5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x technologicky xxxxxxxxx případě a xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx konzervované sušením xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx sušeného ovoce xx nejméně 60 % hmotnostních,

o) xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo kandovaným xxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxx x lihu xxxx xxxxxxx bowlí potravina x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx lihovinou, xxxxx může xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x aromatizaci,

q) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx s případným xxxxxxxx kompotu xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, uzavřená xx spotřebitelském obalu, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x plodů xxxxxxx jedlého Castanea xxxxxx,

x) zázvorem xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx pulpou jedlá xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, xxxxx, pecek x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ovocem xxxxx, hrubě xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx nebyla rozmělněna xx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxx surovina xxxxxxx xxxxxxxxxxx jedlých xxxxx xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx kůry, xxxxxx, xxxxx a pecek, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxx x dalšímu xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx, který x xxxxxxx na xxxxxx xxxxx vzniklé xxx xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx zralé xxxxx odrůd xxxx xxxxxxxxx rodu Musa xxx., s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxx xxxx, čerstvá, zdravá xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx zelenina x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x zeleniny xxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX je xxxxx xxxx xxxxx 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 oC,

d) xxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxx pH je xxxxx xxx 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu spotřebitelského xxxxxx xxxxxxx na 121,1 xX xxxx xxx zvolen xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, kdy xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxx mléčně xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií xxxxxxxx kvašení,

f) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx slupek x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx snížením xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, sterilací xxxx xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených xxxxxxx; xxxxxxx vody xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx surovin vyrobená x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez slupek x xxxxx propasírováním xxxx obdobným procesem; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxx bez použití xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx chlazenou čerstvou xxxxxxxxx potravina x xxxxxxx celé xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx přidáním zeleniny xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx ochucujících xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxx x octu xxxxxxxx xxxxxx kvasným xxxxx7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx octové xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx rajčatovým xxxxxxxxx rajčatový xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 24 % refraktometrické sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx rajčatovým protlakem xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x jedlé xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x množství,

p) xxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená z xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx koření x xxxxxxx xxxxxx pouze x technologicky nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,

x) zeleninou x xxxxx zelenina zalitá xxxxxxxxxx olejem,

s) chemicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku.

(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále rozumí

a) xxxxxxxxxxxx plody xxxxx xxxx jejich semena xxxxxxx xxx písmeny x) xx x) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx ořešáku xxxxxxxxx Xxxxxxx regia X. x jeho xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx plodů lísky Xxxxxxx xxxxxxxx (L.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) x xxxxxx xxxxxxx,

x) mandlemi xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Prunus xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Prunus xxxxxx (Xxxx.) včetně xxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Anacardium xxxxxxxxxxx (X.),

x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (L.),

g) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Cocos xxxxxxxx (L.),

h) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxx xxxxx (X.), Xxxxx koraiensis, Xxxxx xxxxxxxx, Pinus xxxxxxxxxxx, Xxxxx wallichiana, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx pumila,

i) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx hybridů,

j) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx pekanového Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,

x) xxxxxxxxxx sušená xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Pistacia xxxx (X.),

x) xxxxxxx kaštany xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx Xxxx.,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx odrůd xxxxxxxxxx xxxxxx Arachis xxxxxxxx v., Arachis xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxxxx x.,

x) xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx arašídů xxxxx xxxxxxx výrobek xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx arašídů,

o) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxx arašídy x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xx použití dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) moukou xx suchých skořápkových xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx mletý výrobek xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx.

(4) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) houbami jedlé xxxxxxx plodnice xxxxxxx xxx,

x) houbami xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx jejich výskytu,

c) xxxxxxx xxxxxxxxxxx houby xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,

d) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx sušením, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % a jednotlivé xxxxx hub xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) konzervovanými xxxxxxx houby upravené, x xx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) hluboce xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, x xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxx x hub xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx extrakcí.

(5) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx dále xxxxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ranými xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx xx snadno xxxxxxxxxxxxxx slupkou xxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx slupkou,

d) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x průměrnou délkou xxxxx alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx šířka xxxxx,

x) xxxxxx typem označení xxxxxxxxxxxxxx vlastností odrůd xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxx upravené xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, konzervací, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, pro přímou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx úpravu.

 (6) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx cizími příměsmi xxxxxx všechny xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které jsou x potravině xxxxxxxx, xxxx xxxx být xxxx xxxxxxxx.

Konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce

§3

(1) Xxxxxxx konzervovaného a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx druhy x skupiny je xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), x xxxxxx x ve xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování potravin9) xx x konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx uvede

a) x názvu xxxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,

b) u xxxxx x lihu xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) název xxxxxxx,

x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, klevel, ovocných xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x gramech, které xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx jako název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x gramech xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX u xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx xxxxx siřičitého, xxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,

x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx marmelády x xxxxxxxxxxx xxxx v xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx ovoce x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx hmotnosti použité xxxxxxxx,

x) x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx obalu xxxxxxx xxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) X výrobků xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx stejném xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx písmeny; xxxxx xxxxx xxxxxx být xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx xxxxx ovoce xxxx xxx údaj x druzích použitého xxxxx nahrazen xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ovoce.

(5) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx lze xxxxxxx názvem "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".

§4

(1) Xxxxxxxx "rosolová xxxxxxxxx" xxx použít xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx neobsahuje xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotu xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx jemně xxxxxxx xxxx xxxxxxx.

(2) X xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxx x xxxx xxxxx použít xxxxxxx "x xxxxxx", "s xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx konzervované xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 písm. x) xx i) x x) x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§5

(1) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(3) Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 k této xxxxxxxx.

(5) Xxxxx v xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % objemových xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx.

§6

(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x xxxxxx druhů xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx x xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.

(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx nebo nekoncentrovaný xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx hmotnosti xxxxx.

(3) Xxxx výběrový (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx, džem xxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx plátky.

(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxx mísit xxxxxx, xxxxxx, xxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, dýně, xxxxxx x rajčata s xxxxx xxxxxx.

(5) Xxx xxxxxx xxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx a rebarbory xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx šťávy.

(6) Xxx xxxxxx džemu x xxxxxx x jahod, xxxxx, angreštu, xxxxxxxxx xxxxxx x slív xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx řepy.

§7

(1) Podíl xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx extraktů x xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) z xxxxxx xxx přidat list xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou šťávu xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.

(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) až x) x x) xxx xxxxxxxx lihoviny, xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx byliny, koření, xxxxxxx, vanilin, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé xxxx x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx pěnění x tekutý xxxxxx.

(4) Xxx výrobě marmelády xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.

(5) Ovocné xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) x x) xx x) xx xxxxxxxxxxxx

x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxx xxxx

x) zahušťováním xx míry technicky xxxxx.

(6) Meruňky a xxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx mohou být xxxxxxxxxx také xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§8

(1) Citrusová xxxx xxxx být přechovávána x xxxxxx.

(2) X xxxxxxx xxxxxxxx pH xxxxxxx nejvýše 4,0.

(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nejméně 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.

(4) Je-li xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného xxxxx xxx 70 %, je xxxxx xxxxxxxxx ještě konzervovat xxxxxx konzervačním procesem.

(5) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.

(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx.

(7) Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx xx xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX do 5 xX.

Xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

§9

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxxx

x) xxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxx výrobku,

b) xxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) název xxxxxxx a xxxxxxxxxx,

x) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny a xxxxxxxx xxxxxx kvašené xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) údaj, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx vyhlášce.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tabulky 1 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§10

(1) Proslazená xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx vlhkosti vzduchu xxxxxxx 70 %.

(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.

(3) Sušená x proslazená xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x výraznými xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x proslazené xxxxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

§11

Xxxxxxxxxx plody a xxxxxxx

(1) Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 10 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx uvede xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx název xxxxxxxxxx, x xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx x názvu xxxxxx všechny xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů a xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 12 x této xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 13 x této xxxxxxxx.

Houby

§12

(1) Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve vyhlášce x některých způsobech xxxxxxxxxx potravin xx xxxxx

x) x xxxxxxx xxxxx český xxxxx xxx a doba xxxxxxxxxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxx x hub x ostatní výrobky x xxx xxxxx xxxxxxxxxx a český xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx.

(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx a houby xxxxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx žampionů, xxxx xxx pevné konzistence, xxxxx na xxxxx xxxxxxxx, bez cizích xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx být xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx nadměrně vlhké. Xxxxx být rozděleny xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxx s xxxxxx. Xxxxxxx klobouků xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.

(4) X xxx xxxxxxxxx x odstavci 3 xx dovoluje xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx řezu, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, xxxxxx chybí více xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx vyskytují škůdci.

(5) X xxxxxxxx hub xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx typickou xxx xxxxxx xxxxx, jsou xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, mají xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx nebo zapaření.

§13

(1) Čerstvé xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx houby xxxxxxxxx xx skladují a xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx se nevystavují xxxxxxxxxx xxxxxx.

(2) Sušené xxxxx xx uvádějí xx xxx xxxxxx, xxx teplotě xxxxxxx 24 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 65 %; nevystavují xx přímému xxxxxx.

(3) Xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx fólii.

(4) Z xxxxx rostoucích xxx, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx určených xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro potravinářské xxxxx, lze xx xxx xxxxxx pouze xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx vyhlášce.

Xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx

§14

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací x potravinách spotřebitelům, x zákoně x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx

x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, odrůda x xxxx xxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx typu uvedeného x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx; jednotlivým xxxxxxx xxx xxxxxxxx i xxxxxxxxx xxxxxxx typů, xxxxxxxxxx lze xxxxx xxxxxxxxx varné typy,

c) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "drobné",

d) x xxxxxxx x xxxxxxx název xxxxxxx.

§15

(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx zdravé, xxxx, xxxxx, xxxxx, růstem xxxxxxxxxxxx a nedeformované, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx celkový xxxxxx, xxxx xxx jakostní x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, dutosti x xxxxxxxx hlíz, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx a příchutí, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx klíčky xxxxx xxx 3 xx x nesmí vykazovat xxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx pod xxxxxxx xxxxxxxxxx do xxxxxxx dužniny nad 5 xx.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx obsahovat příměsi x xxxxx xxxxx xxx rámec xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této vyhlášce. Xxxxxxxx odchylky na xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx uvedeny x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx, chemické x smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx označeny xxxx "xxxxxx", xxxx být 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx hlíz xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx musí být xxxxxxx 28 xx.

(6) Xxx xxxxx podlouhlých xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se požadavky xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

§16

(1) Xxxx xxxxxxx xx spotřebitelských xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxxxx brambory, xxxxxxxxxxx výrobky a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx hluboce xxxxxxxx.

§17

Banány

(1) Banány xx xxxxxxx na xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx konzistence, xxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, ale křehká. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx teplotami, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx příměsí x nečistot. Xxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, se xxxxxxxxxx xx xxxx.

(2) X xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx 1; v xxxxx této odchylky xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxx x produktů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx plísní.

§18

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§19

Přechodná xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx na xxx xxxxx vyhlášky č. 157/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2022.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky, xxxxx xxxx x xxxxxxx x vyhláškou č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§20

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx se:

1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou se xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., kterou xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky č. 650/2004 Sb.

4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§21

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxx 2022.
&xxxx;

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx x minimální xxxxxxxxxx xxxxx ovoce x 1 kg xxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl ovoce (x x na 1 xx potraviny

Poznámka

Konzervované xxxxx

Xxxxx výběrové (Xxxxx) Xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, rakytníku, xxxxxxx rybízu, xxxxxx x xxxxx

350

xx xxxxxxx

250

x xxxx - jablka

230

z xxxxx xxxxxxx (maracuja)

80

Džemy

všeobecně

350

z xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx x šípků

250

ze xxxxxxx

150

x kešu - xxxxxx

160

x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

60

Xxxxxx xxxxxxxx (Extra)

všeobecně

450

z xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx

350

xx zázvoru

250

z xxxx - jablka

230

z xxxxx xxxxxxx (maracuja)

80

Rosoly

všeobecně

350

z xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, xxxxx

250

xx xxxxxxx

150

x xxxx - jablka

160

z xxxxx xxxxxxx (maracuja)

60

Marmelády

všeobecně

200

z xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx z xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx x meruněk

1700

k xxxxxx je možno xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xx švestek

1700

k xxxxxx xx xxxxx xxxxxx švestkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx ze švestek x xxxxxx

2200

xxxxx xxxxxx xxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxx 75 %

xxxxxxx x xxxxxx

3000

xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxx

3200

xxxxx xxxxxx sušiny x xxxxxx nejméně 30 %

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

1500

x xxxxxxx

730

x xxxxx

640

Xxxxxxxxx xxxx

380

xxxxx xxxxx xx xxxxxx kaštanovým xxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx (xxxx)

Xxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx)

Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx)

x plechovém xxxxx

220

xx xxxxxxxxx xxxxx

450

Xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx minimální xxxxx pro různé xxxxx ovoce xxxxxxxxx xxx xxxxx, džemy xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx výběrové (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx sušina (%)

Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%)

Xxxxx

xxxxxxx 60

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxx 60

-

džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx

42 - 59

-

xxxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 41

-

xxxxxx a xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx krém

nejméně 60

-

xxxxxxx

xxxxxxx 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx protlaky

nejvýše 29

0,6 - 2,5

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 70

xxxxxxxx xx

xxxxxxx

xxxxxxx 48

0,3 - 2,5

Poznámka: nejnižší xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx být xxxxxxx x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Extra) speciálních, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx cukr byl x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx zčásti xxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx xxxxx výrobků x souladu x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X směrnice Rady 2001/113/ES o xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

Příloha x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (g)

Hmotnostní xxxxxxxx (%)

do 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx u xxxxxx x xxxxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx v xxxxxx o hmotnosti (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx zpracovávaného ovoce xxxxxx částeček xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx)

2

3

4

xxxxxxxxxx pecek xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx surovin)

1

2

3

zlomky xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx)

2

3

4

Příloha x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx 1

Kompoty

Potravina

Konzistence x vzhled

kompot

ovoce xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx xxxxxx stopek x xxxxxxxxx xxxxxx, x kompotů x xxxxxxxxx ovoce xxx xxxxxx xxxxxx, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x kompotů x xxxxxxxx plodů xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx kompotu xxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, v xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ovoce, xxxxx se po xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx zrnitost, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, bez xxxxxx x sedimentu, x xxxxxxx z xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx x brusinek x xxxxxx přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx smíšených xxxxx xxxx xx xxxxx zakalený, nezabarvený

Přípustný xxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx kompotu:

a) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nálevu,

b) nejvýše 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx střapin a xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x nálevu x xxxxxxx z xxxxxx révy xxxxx,

x) xxxxxxxx popraskání xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx z peckového xxxxx (švestky, slívy, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),

x) xxxxxxxx slupky x xxxxxxxxx xxxxxxxx povrchu xxxxx xxxxx x xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) mírně svraštělá xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx tvary xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x plodů xxxxxxxx,

x) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx nečistot u xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) x xxxxxxx smíšených xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx přítomným xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % povrchu xxxxx plodů x xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx:

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxxx x lesních xxxxx x malin

Druh xxxx xxxxxxx

Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxx x xxxxxx x kompotu x xxxxxxx xxxxx

5

7

10

xxxxxxxx kuželovité xxxxxx xxxxx x xxxxxxx z xxxxx

5

7

10

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxx bez xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx a dalších xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, zbavené xxxxxxxx, s peckami xxxx xxx pecek, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx xxxx xxxxxx xx přibližně stejné xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce, xxx cizích xxxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx 4

Xxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

sušené xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx xxxxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx sluncem

typická pro xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx

Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

konzervovaná xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx zelenina

mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx pyré

sušená zelenina

proslazená (xxxxxxxxx) xxxxxxxx

xxxxxxxx v xxxx

xxxxxxxx x xxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx pyré

kečup

Prima, Xxxxx, Speciál

zeleninové xxxxxxx

xxxxxxxx x oleji

chemicky konzervovaná xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

Příloha x. 7 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny

A) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

1. Xxxxx není xx skupině uvedeno xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsí pocházejících x půdy x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.

2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx činí xxxxxxx 1,5 %.

X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zelenina

1. Xxxxxxxx xxxxxxx, určená xxxx obsah xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zelenině, xx xxxxxxx 2 %.

2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.

X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

1. xX xxxxxx kysané xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.

2. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, xxxxxxx 0,6 % těkavých xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % etanolu. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx kvašené (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx jiný xxx xxxxxxx xxxxx.

3. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx obsahovat xxx povrchový xxxxxx (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).

4. Sterilované x xxxxxxxxxxx kysané zelí xxxxxxxx nejvýše 2,2 % xxxx.

X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4,1.

X) Sušená xxxxxxxx

1. Xxxxxx nať xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.

2. Xxxxxx cibule xxxxxxxx nejvýše 14 % vody.

3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.

4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (tj. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).

X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx obecně

1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx soli xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx soli xxxxx překročit 28 %, x česnekového xxxxxxxx 55 %.

X) Xxxxxxxxx xxxxxxxx

1. Rajčatový xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxxxx obsahují nejméně 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

X) Xxxxxx a xxxxxxxxx xxxx

1. Rajčatová xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.

2. U xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.

3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Speciál xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.

Tabulka 1

Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pyré

Kečupy

Kečupy "Prima", "Xxxxx", "Xxxxxxx"

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx 24,0

xxxxxxx 4,2

8,0-24,0

xxxxxxx 12,0

xxxxxxx 30,0

xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx (%)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 2,2

Nejvýše 2,2

obsah xxxx (%)

Nejvýše 10,0*)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxx 3,5

Nejvýše 3,5

xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová (%)

Xxxxxxx 0,2

Nestanovuje xx

Xxxxxxx 0,2

Xxxxxxxxxxx se

Nestanovuje se

*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx pouze x xxxxxxxx výrobků.

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny

Tabulka 1

Potravina

Konzistence x xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % kusů, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx slupek, jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx zakalený x xxxxxxxxxx částicemi xxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx dělená a xxxxx všeobecně

zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx nejvýše 5 % hmotnostních, u xxxx okurek uvolněná xxxxxx nejsou na xxxxxx, u xxxxxxxx xx směsi xxxxxx xxxxxx xxxxxx do 1,5 xx xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx zelí xxxx x xxxx do 5 xx, xxxx xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x vrcholových xxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, řezy xxxxx xxxxxxx 1 cm xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, x xxxxx jednotlivé xxxxxx xxx promíchané xxxx vrstvené xxxx xxxxxxxx, xx směsích xxxxxxxxx xxxx zeleniny x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,  odpovídající &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, nálev xxxx xx mírně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx nebo mírně xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx výše, okurky xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo kratší xxxxx, průměr nejdelší xxxxxx xxxxx překročit xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxxx, průměr xxxx xxxx velikosti xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx řezu xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, křehká, xxxxxxx, x xxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 5 % kusů xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx hrášek
pasterovaný xxxxxx

xxxx x mléčné xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xx nejméně 80 % xxxxxxxxxxxx deklarované xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx x napadení chorobami, x neodloučenou xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx vyrovnaná, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky

fazolové xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, bez stop xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, vegetačních xxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, barevně xxxxxxxxx x bez xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, řez xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, xxxxxxx 10 % lusků xxxxxxxxxxx (z xxxx xxxxxxx xxxxx polovina xxxx tvořit poškození xxxxxxxxx x xxxxxx) x xxxxxxx 5 % lusků xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx podílu xxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxx, jemná, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x jiných xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx protlaky

kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx částicemi přísad (xxxxxxxx) bez xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx částic x výjimkou xxxxxxx xxxxxx pocházejících x xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx poškození, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, kostkovaná, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx

*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nejméně 3 xx.

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a nevyzrálých xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx druh sušené xxxxxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxx

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx

3

xxxxxx nepravidelného xxxxx

2

xxxxxxxxx xxxx

3

xxxxxxxxxx poškození

2

zbytky stopek

3

nevhodná xxxxxxxxxxx

1

xxxxxxxx xxxxx

1

xxxxxx

1

xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx povolených odchylek

7

Tabulka 4

Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.)

xxxxxxx zbarvená (světlá) xxxx

2

xxxxxxxxx, xxxxx skvrnitá xxxx

5

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, červivá xxxx

1

xxxxxx, xxxxxx xxxxx x volných xxxxxx, xxxx

12

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

0,5
(xx xxxx xxx 12 xx2 plochy)

Tabulka 5

Přípustné xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx a pasterovaných xxxxxxxxxx lusků

Druh cizí xxxxxxx

Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (g)

do 500

501 - 1000

nad 1000

xxxx rostlinný materiál

5

5

10

neodstopkované xxxxx xxxx xxxxx

10

15

25

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelských xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a přípustné xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí

Složky (% xxxx.)

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 3,0 do 5,0

od - 2,0 xx + 2,0

xx 5,0 xx 10,0

od - 4,0 xx + 4,0

xx 10,0 do 15,0

xx - 7,0 xx + 7,0

xxx 15,0

xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Členění skořápkových xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx nepražené

neloupané xxxxxxx

xxxxxxx pražené

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxxx pražené xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx neloupaná

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx pražená xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx nepražená

jádra pražená

jádra xxxxxxx solená

pekanové xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx

xx xxxxxxxx

xx skořápce xxxxxxx

xx xxxxxxxx pražené xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx ořechy

čerstvé xx xxxxxxxx

xxxxx lupínky

kokos xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx/xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Příloha x. 11 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových plodů x xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 100

- 5

101 až 250

- 3

251 xx 500

- 2

501 x xxxx

- 1

Příloha x. 12 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů

Skupina

Podskupina

Obsah vody xxxxxxx (% hmot.)

Cizí xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.)

xxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx ořechy

ve xxxxxxxx

12,0

8,0

4

xxxxx

5,0

1

xxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

7,0

2

xxxxx

6,0

0,25

xxxxxx

xx xxxxxxxx

11,0

7,0

3

xxxxx

6,5

0,25

xxxx xxxxxx

xxxxx

5,0

0,1

xxxxx xxxxxxx

3,0

0,1

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

2

xxxxx

4,5

1

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

47

xxxxxxxxxx xx

xxxxx xxxxxxxxx

3,0

xxxxxxxxxx xx

xxxxxxx oříšky

jádra (xxxxxx)

7

0,05

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

10

2

xxxxx

2,0

0,25

xxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxxxx

6,5

0,2

xx xxxxxxxx xxxxxxx

4,0

0,2

xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,2

xxxxx xxxxxxxxx

6,5

0,2

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxx

7,0

0,1

xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

10,0

9

0,5

xxxxxxxxx xxxxxxx

4,0

0,5

xxxxxxx xxxxxxx

5,0

0,5

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

5,0

0,5

Xxxxxxx č. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

Povolené xxxxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxx ořechy x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx dobře xxxxxxxx xxxxxxxxx xx tvrdá, xxxxx dobře xxxxxxxx xx xxxxxxxx, vyvinuté, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, nežluklá

osemení xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá

vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x toho 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx lůžka, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, omezeně xxxxxxxxxx poškozené

světle xxxxx xx tmavě hnědá, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, jádro xx xxxx bílé s xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxx

xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, pražená xxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxxx neloupané x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, jádro špičaté, xxxxxxx

xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx skořápky 8, xxxx xxxxx 15, x toho 3 xxxxxxxx či poškozených xxxxxx, 4 xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx rovnoměrně xxxxxxxxx xxx xxxxx, ve xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx

xxxxx xx řezu xxxxxx

xxxxx aromatická, xxxxxxxx xx slabě nahořklá, xxxxxxx xxxxx chuť x vůně xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, pražená xxxxx xx xxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx hnědé, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxxxx xxxxx

xxxxx aromatická xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá xxxxxxx xxxx x xxxx po pražení

vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, výrazně xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, z xxxx 2 žluklých xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxx ve xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, s xxxxx xxxxx xxxxxxxx "oky" - xxxxxxxx xxxx, xx zralosti xx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx tvoří xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx tvrdé, xxxxxxxx 1 - 2 xx

xxxxxxxx xxxxx, pletivo xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 10, vady xxxxxxx 10

Xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, hrubě xxxx xxxxx mletý

bílá xx slabě smetanově xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx

xxxx xxxxxxx 15

Xxxxx piniových xxxxxx

xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxx xxxx až xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxx xxxxx 7, x toho 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci

Pekanové xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, nasládlá

vady skořápky 7, xxxx xxxxx 15, x xxxx 7 žluklých

Makadamové xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, jádro xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxx krémové, xxxxxxx xxxxx xx xxxx světle xxxxx

xxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx pražení

vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx škůdci, xxx plísní, nežluklá

světle xxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá

bílá xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx pachu x chuti

Arašídy

skořápka xxxxx, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, výrazně, xxxxxx, xxx xxxxx chuti

vady xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxxxx

xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx skořápkových plodů x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx podle použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxxxxx

Xxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá

typická xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů

Poznámka: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx živočicha.

Xxxxxxx č. 14 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx hub xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx volně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx x hub

houby xxxxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx hluboce xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx x xxx

xxxxxxxxx x hub

pasty x xxxxxx z xxx

xxxxxxx extrakty

houbové koncentráty

Xxxxxxx x. 15 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.

Členění xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Seznam xxxxx xxxxxxxxxx xxx

1.    Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx nuda

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx portentosum

5.    Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx pulmonarius

8.    Hlíva xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxx - Xxxxxxx reticulatus

10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

11.    Hřib xxxxx - Xxxxxxx xxxxx

12.    Hřib xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx

13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx pruinatus

16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx edulis

17.    Klouzek xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus grevillei

21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

24.    Kotrč xxxxxxxx - Sparassis crispa

25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx duriusculum

28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx plodnice

30.    Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx

31.    Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx

32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx rufescens

33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx

34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

36.    Liška xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

37.    Ryzec xxxxx/xxxxxx - Lactarius deliciosus

38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx smrkový - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxx

42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx mlženka - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx

43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx trubkovitý - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

44.    Špička xxxxxx - Marasmius xxxxxxx

45.    Václavka hlíznatá - Armillaria xxxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx třeňů

46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx určených xxxxx xxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx účely

1.    Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx palumbina

4.    Holubinka xxxxxxx - Russula xxxxxxxxx

5.    Holubinka mandlová - Russula xxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx cyanoxantha

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

Příloha x. 16 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzumních xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx

xxxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx x xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx loupané xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx sušená

bramborové xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx plátky xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené*)

bramborová xxxx xxxxxx

*) xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx

Příloha x. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Užití xxxxx xxxxxxx typů, přípustný xxxxxx xxx a xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx hlíz x xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxx xxxxxxxxxx brambor xxxxx xxxxxxx typů

Varný typ

Konzistence

Užití

A

pevná, xxxxxxxxxxx, lojovitá

do xxxxxx, xxxx xxxxxxx

X

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx

xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx, jako xxxxxxx

X

xxxxx, xxxxxx, středně xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx a xxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx výskyt vad x xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx do 4 % hmotnosti

Brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše xx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, otlaky, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 5 mm

čerstvé xxxxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 3,5 xx

xxxxxxx praskliny

-

nad 5 xx

xxxxxx pod xxxxxxx

-

xxx 5 xx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxx vady

jakékoliv

jakékoliv

naklíčené xxxxx

-

xxxxxx xxxxx xxx 3 xx

xxxxx xxxxxx způsobené xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxx 1/4 xxxxxxx

xxx 1/4 xxxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx u 1 % hlíz x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx xxx slupkou

suchá xxxxxxx x měkká xxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % v xxxxx 6 % tolerance

mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx)

xx 1 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx (z toho xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx)

xxxx odrůda nebo xxxxxx, než xx xxxxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx choroby

nepovoluje xx

xxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx živočich nebo xxxx část v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (xx)

% hmotnosti xxxx xxxxxxx

xxxx

xxxxx než 28

3

x xxxx xxxxx xxx 22

0

rané "drobné"

menší xxx 17 nebo xxxxx xxx 28

3

pozdní

menší xxx 28

3

Xxxxxxx č. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky

Smyslové požadavky

brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, xxxxxx příčného xxxx xx 30 do 80 mm, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % hmotnosti, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx nejvýše 2 % hmotnosti, celkový xxxxxx vad xxxxxxx 10 % hmotnosti

brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx soli v xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%,
xxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nejméně 62 %
xxxxxx nejméně 87 %

hlízy xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, popř. xxxxxxxxx, nejvýše xxxx 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká, nerozvařená, xxxxx xxx odrůdy, xxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx chuť xxxxx slaná, nálev xxxx až mírně xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx bobtnavosti nejméně 68 %

xxxxxx xxxxx xxxxx kostek, xxxxxx, xxxxxxxx, o xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx x xxxx, xxxxx xxxxx, xxxx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx skvrny, xxxxx vůně xxx xxxxxxxxx, xxx cizí xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

jemné xxxxxx, xxxxx xx xxxx xx xx xxxxxx, xxxx x xxxx xx sušených bramborách, xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx

xxxxxxxxxx kaše xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxxxxx, sypká, xxxxxxxxx barvy xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 42 %

xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx nejvýše 0,5 % hmotnosti, barva xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, chuť xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx do 20 xx

xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 mm

výrobky xxxxx, x hladkým xx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vad (xxxxxx, xxxx, spálení, xxxxxx), xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx tvrdá, xxxxxxxx, obsah xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 %

xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx volných mastných (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx o xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx řezu, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx nejvýše 10 %

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx tuku nejméně 3 %

výrobky xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na povrchu xxxxxxx, uvnitř xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 25 %

xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, po xxxxxxxx kašovitá hmota x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx větších xxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2021 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.

Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Směrnice Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx se xxxxxxx společná xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX, směrnic Komise 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x platném znění.

3) §1 písm. x) vyhlášky č. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx č. 248/2018 Xx., o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx ocet x xxxxxx.

6) §11 odst. 1 písm. c) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Sb., x xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Sb.

8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.

9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.