Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.2021.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.06.2013 do 31.12.2021.


Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování

157/2003 Sb.

Oddíl 1 §1 §2 §3 §4 §5
Oddíl 2 - Zpracované ovoce §5a §6
Členění na skupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Technologické požadavky §10
Uvádění do oběhu §11
Oddíl 3 - Zpracovaná zelenina §12
Členění na skupiny §13
Označování §14
Požadavky na jakost §15
Technologické požadavky §16
Uvádění do oběhu §17
Oddíl 4 - Skořápkové plody §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21
Oddíl 5 - Houby §22
Členění na skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Oddíl 6 - Brambory a výrobky z nich §27
Členění na skupiny §28
Označování §29
Požadavky na jakost §30
Uvádění do oběhu §31
Přechodné ustanovení §32
Zrušovací ustanovení §33
Účinnost §34
Příloha č. 2 - Členění na skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 5 - Členění na skupiny
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 7 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení
Příloha č. 9 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 12 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 13 - Seznam volně rostoucích a pěstovaných jedlých hub určených k přímému prodeji nebo k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely
Příloha č. 14 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění výrobků z brambor na skupiny
č. 650/2004 Sb. - Čl. II
č. 291/2010 Sb. - Čl. III
č. 153/2013 Sb. - Čl. III
157
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2003,
xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx x výrobky x nich, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 písm. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx. x xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx") xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx:
Oddíl 1
§1
§1 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
§2
§2 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 291/2010 Xx.
§3
§3 (xxxxx 1) zrušen xxxxxxx předpisem x. 291/2010 Sb.
§4
§4 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
§5
§5 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 291/2010 Xx.
Xxxxx 2
Xxxxxxxxxx xxxxx
§5a
Xxxxx xxxxx3a) zapracovává xxxxxxxxx předpis Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx3b) x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
§5x vlože xxxxxxx xxxxxxxxx x. 650/2004 Xx. x xxxxxxxxx xx 22.12.2004
§6
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
a) xxxxxx - ovoce xxxx, čerstvé, xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx základní xxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, očištěné, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) zpracovaným ovocem - potravina, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx složku tvoří xxxxx a která xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx ovocného xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,
x) konzervací - xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx vede k xxxxxxxxx xxxxxxxxxx jakosti x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx výrobcem,
x) xxxxxxxx - xxxxx x nálevem xxxx bez xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx sterilací,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxx ze směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx,4) vody x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
g) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, že tyto xxxxxxx jsou xx xxxxxxxx xxxxxxx energie/cukru x xxxxxxx xxxxxxxx xxx relevantní výživové xxxxxxx; výživové xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkým - xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx tyto xxxxxxx xxxxxxxx méně xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx),
i) xxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxx x xxxxx, xxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx a xxxxx, xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) marmeládou - potravina xxxxxxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, přičemž xx xxxxxxxx získané x xxxxxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, dřeně, xxxxx, xxxxx extrakty x kůry,
k) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Extra) - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, přivedená xx xxxxxx rosolovité konzistence,
x) xxxxxxx - xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxx (xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx), s xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx polotuhé xx xxxx konzistence x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
m) xxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, roztékavé xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jedlé xxxxx xxxxx (bez xxxx, slupky, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx) xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným xxxxxxxx, x případným xxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vody, xxxxxxxxx xxxx přidáním xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx anebo xxxxxxxxx uvedených xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx - ovoce xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx - různé xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx sušeného xxxxx xx xxxxxxx 60 % hmotnostních,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xxxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvýšením xxxxxx xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) ovocem x xxxx (xxxxxxx xxxxx) - xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx ovoce, zalitého xxxxxx vodou, kvasným xxxxxxxxxxx lihem5) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx přírodními xxxxxxxx, xxxxxxxxx látkami xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx - potravina x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx přidáním xxxxx sterilovaného, uzavřená xx spotřebitelském xxxxx, xxxxxx x přímému xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx - potravina xxxxxxxx xx směsi xxxx, přírodních sladidel x kaštanového xxxxxxxx xxxxxxxxx x plodů xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx),
x) xxxxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx je xxxxxxxx sušit xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) - jedlá xxxx xxxxx, podle xxxxxxx bez xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx, která xx tvořena xxxxxx xxxxx, nebo xxxxx xxxxxxxxxx xxxx rozdrceným, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx dřeň,
x) ovocnou dření - xxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxx částí xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, slupek, xxxxx x pecek, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx dřeň xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x je xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx - xxxxx xxxxx x ovoce, xxxxx s xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,
x) cizími xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx, které xxxxxxxx x xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx - xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx živočicha.
§7
Xxxxxxx xx xxxxxxx
X příloze č. 2 je uvedeno xxxxxxx zpracovaného xxxxx xx xxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v xxxxxx x ve vyhlášce x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx zpracované xxxxx xxxx xxxxxx
x) použitým druhem xxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxx v lihu (xxxxxxxx bowlí) obsahem xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
c) xxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx a ovocných xxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce x gramech, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 g xxxxxxxx xxxxxxx; údaj x xxxxxx ovoce xx musí nacházet xx stejném xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx a xxxx xxx uveden xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx pyré, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 g xxxxxxx, přičemž xxxxxxx xxxxx představuje množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx při 20 oC x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně; xxxx x obsahu xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx a xxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx písmeny,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, klevel, xxxxxxxxxx zbytkového oxidu xxxxxxxxxx, jestliže xxxx xxxxx xx výrobku xx vyšší xxx 10 xx/xx,
g) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkých, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), rosolové xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x názvu xxxxxxx xxxxxx použitého xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny; x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxx nebo více xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxx údaj x xxxxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx slovy "xxxx xxxxx" nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx lze xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".
(3) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx vždy xx obalu xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx skladování.
(4) Označení "xxxxxxxx xxxxxxxxx" lze použít xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx neobsahuje xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, x výjimkou xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(5) U xxxxxxxxxxxx xxxxx určeného xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx cukrářských xxxxxxx xxx být x xxxx názvu xxxxxxx xxxxxxx "s xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x kaštanovým xxxxxx" nebo xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx předpokladu, že xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx z §6 xxxx. f), x), x), i) x x) x xxxxxxxxxx x chemickým xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxx tabulky 1 x příloze č. 4.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 3.
§9
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 xxxxxxxxx 1 x 2.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 xxxxxxxxx 3 až 5.
(3) Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 18 % refraktometrické xxxxxx.
§10
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 2.
(2) Xxx xxxxxx džemu, xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx výběrového (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) vyrobených x xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Xxxxx) speciální a xxxx výběrový (Extra) xxxx xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx vsádkové hmotnosti xxxxx.
(4) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Extra) speciální x xxxx výběrový (Xxxxx) méně sladký x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx lze xxxxxxx xxx z xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx na xxxxxx.
(5) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, melouny, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxx.
(6) Při xxxxxx xxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Extra) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx x šípků, jahod, xxxxx, angreštu, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx, rebarbory xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(7) Xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, slív xxx přidávat xxxxx x xxxxxxx řepy.
(8) Xxxxx ovoce xxx xxxxxx xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx použití xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.
(9) X xxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálnímu, džemu xxxxxxxxxx (Extra) méně xxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xx xxx xxxxxx list xxxxxxxxxx vonné (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx).
(10) X xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §6 xxxx. f) xx x) a x) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, víno, desertní (xxxxxxxx) víno, ořechy, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx4) xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x oleje xxxx xxxxx zabraňující xxxxxx x tekutý xxxxxx.
(11) Xxx výrobě xxxxxxxxx xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx plodů.
(12) Xxxxxx suroviny definované x §6 xxxx. x), t), u) x x) xxxxx xxx xxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx,
b) xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx), xxxx
x) zahušťováním do xxxx xxxxxxxxx možné.
(13) Meruňky x xxxxx xxxxxx pro xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx výběrového (Extra) xxxx sladkého xxxxx xxx zpracovány xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxx xxxxxx.
(14) Xxxxxxxxx xxxx může xxx xxxxxxxxxxxx x nálevu.
(15) U xxxxxxx xxxx pH xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(16) Sušina sušeného xxxxx xxxx činit xxxxxxx 70 %, x xxxxxxxx švestek xxxxxxx 67 %.
(17) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx ovoce proslazeného (xxxxxxxxxxx ovoce) xxxxx xxx 70 %, xx xxxxx potravinu xxxxx xxxxxxxxxxx dalším xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§11
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxx ovoce x xxxxx proslazené (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx relativní xxxxxxxx vzduchu nejvýše 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(3) Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx xx xxxxx xx oběhu xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.
Xxxxx 3
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
§12
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
x) xxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, bez známek xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx nežádoucích xxxxxx xxxxxxx,
b) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxx, jejichž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx byly xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, dresinků, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
c) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxx s nálevem x neprodyšně uzavřeném xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninou xxxxxx xxxxxxxx - výrobek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx protlakem - xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx (xxx xxxxxx, xxxxx) xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx snížením xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku, xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených xxxxxxx,
f) sušenou xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx přírodních sladidel xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvýšením xxxxxx xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) upravenou xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx x čerstvé xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx v xxxx - xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx octem xxx, xxx výsledná koncentrace xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx.
§13
Xxxxxxx xx skupiny
X příloze č. 5 xx uvedeno xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx.

§14
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x zákoně x ve xxxxxxxx x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx označí
a) xxxxxxxxxx názvem xxxxxxxxx xxxxx zeleniny xxxxx §3 písm. c), xxxxx není xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx nálevu,
c) xxxxxx skupiny,
d) údajem, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) u xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx x zeleniny xxxxxx xxxxxxx

1. xxxxx použitelnosti,

2. xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(2) Přípustné xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 xxxxxxx 1.
(3) Přípustné xxxxxxxx od stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx zeleniny u xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 xxxxxxx 2.
§15
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxx xxxxxxx v příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7.
§16
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
(1) X xxxxxxxxxxxxx zeleninových výrobků, xxxxxxx xX je xxxxx nebo rovno 4,0, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx na 80 až 90 xX.
(2) X xxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx, xxxxxxx pH je xxxxx xxx 4,0, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 xX nebo xxxxx xxxxxx sterilační xxxxxx, aby došlo x xxxxxxxx vegetativních xxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxx.
§17
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxxx x proslazená xxxx kandovaná xxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxx 70 %, x sušené xxxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(2) Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx látek x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx; x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx balené xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx do xxxxx xxx xxxxxxxxx od 0 oC do 5 oC.
Oddíl 4
Xxxxxxxxxx xxxxx
§18
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
x) xxxxxxxxxxxx plody - plody xxxx xxxxxx semena xxxxxxx xxx xxxxxxx x) xx x), x xxxxxxx stavu nebo xxxxxxxx či solené,
x) xxxxxxxxx ořechy - xxxxx xxxxx xxxxxxx vlašského a xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy - xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx - xxxxx suchých xxxxx xxxxxxxx obecné,
x) kešu xxxxxx - xxxxxx plodů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxxxx - semena juvie xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxx kokosové,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxxx xxxxxxxx xxxxx.
§19
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 9.
§20
Označování
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxx x způsobu označování xxxxxxxx9) xx xxxxxxxxxx xxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx záporné hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 10.
§21
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 11.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx uvedeny v příloze č. 12.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxx 5
Xxxxx
§22
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
a) xxxxxxx - xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšších xxx uvedené x příloze č. 13,
b) xxxxxxxxx xxxxxxx volně rostoucími - xxxxx získané xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxx xxx xxx xxx xxx xxx sběru,
x) xxxxxxxxx houbami xxxxxxxxxxx - houby xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx starší xxx pět xxx xxx dne xxxxx,
x) sušenými xxxxxxx - xxxxx upravené xxxxxxx, x nichž xxxxx vody xxxx xxxxxxx 12 % x jednotlivé xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) konzervovanými xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx x zmrazováním,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx x xxx - houby xxxxxxxx, zejména xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx.
§23
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
X příloze č. 14 xx uvedeno členění xxx xx xxxxxxx x podskupiny.
§24
Označování
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx vyhlášce x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx označí
a) xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx pěstované českým xxxxxx xxx podle přílohy č. 13 x datem xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxx rostoucí xxxxx xxxxxxxxxxxxx do xxx xxx xxx xxx sběru,
x) xxxxxxx houby xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxx dnů xxx xxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx i xxxxxx jakosti,
e) xxxxxxx z xxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x českým xxxxxx xxxxxxxxx druhů xxx xxxxx přílohy č. 13.
§25
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx pěstovaných xxxxxxxx, xxxx být pevné xxxxxxxxxxx, dobře xx xxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx příměsí x xxxxxxxx. Houby nesmějí xxx přestárlé, xxxxxxxx, xxxxxxxx x nadměrně xxxxx. Xxxxx být xxxxxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx však xxxx xxx xxxxxx x třenem. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) U xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx 1 se xxxxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % povrchu xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xx dvou xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx klobouku nebo x xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx.
(3) X xxxxxxxx xxx xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx mají xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx vysušené, xxx nedocházelo k xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx.
§26
Xxxxxxx xx oběhu
(1) Xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 xX, xxxxx v xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx houby pěstované xx uvádějí xx xxxxx xxx teplotách xx 0 xX xx 6 oC xxxxxx a xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx při teplotě xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(4) Čerstvé houby xxxxxxxxx mohou být xxxxxx nebo xxxxxxxx xxx x prodyšné xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx do xxxxx xxxxxx xxxx zabalené.
Xxxxx 6
Xxxxxxxx a výrobky x nich
§27
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
x) bramborami konzumními - hlízy brambor xxxxx a xxxxxxxx Xxxxxxx tuberosum L.,
x) bramborami konzumními xxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx slupkou xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxx konzumní sklízené xx dosažení xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx vyvinutou a xxxxxx slupkou,
x) xxxxxxx x podlouhlými xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx hlízy alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - xxxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx,
f) xxxxxxxxxx konzumními bělomasými - xxxxxxxx x xxxxxxx bílé dužniny,
x) xxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních, xxxxx určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx hlízami - xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a mokrou xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx dužniny,
x) xxxxxxxx - xxxxx ulpělá xxxxxx xx xxxxxx hlízy, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx, kameny,
x) zelenými xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx konzumních xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx více než 1/4 xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx hlízami - xxxxxxxxx xxxx, xxxxx x konzumních xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx než 3,5 xx x x xxxxxxxxxx xxxxxxx pozdních xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 5 mm xx xxxxxxx,
m) výrobky x xxxxxxx - xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, vařením, xxxxxxx a xxxxxxx, xxx přímou spotřebu xxxx další kuchyňskou xxxxxx.
§28
Xxxxxxx xx skupiny
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx na xxxxxxx
x) brambory xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx pozdní.
(2) X příloze č. 15 je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx.
§29
Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx
a) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx; xxx xxxxxx se xxxxxx i xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 16 xxxxxxx 4,
x) u xxxxxxx konzumních xxxxxx xxxxxx barva dužniny, xxxx hlíz x xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx názvem xxxxxxx.
§30
Požadavky xx jakost
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x příloze č. 16 x xxxxxxx 1.
(2) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx vzhledem xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxx, růstem xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx vad xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx mít jakostní x xxxxxxxxxxx hlízy, xxx xxx hniloby, xxxxxxx xxxxx vzniklých xxxxxx, mechanických prasklin xxxx pohmožděnin, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x prašné xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx pachů x příchutí, bez xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x postihujících dužninu.
(3) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx slupku, xxxxx xxx klíčky xxxxx xxx 3 xx x xxxxx vykazovat xxxx, xxxxx nebo xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx dužniny xxx 5 mm. Přípustné xxxxxxxx hlíz xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 16 x xxxxxxx 1.
(4) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx raných "xxxxxxxx" xx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx ostatních brambor xxxxxxxxxx raných a xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx tvaru xx xxxxxxx 28 mm.
(5) Pro hlízy xxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx pozdních xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 16.
§31
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx upravovány praním xxxx kartáčováním.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx výrobky x xxxxxxx xx uvádějí xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§32
Přechodné xxxxxxxxxx
Potraviny xxxxxxxx x uvedené do xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx xx posuzují xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx.
§33
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 332/1997 Sb., xxxxxx se provádí §18 písm. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, brambory x xxxxxxx x xxxx.
2. Vyhláška x. 92/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 332/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), d), x), x), j) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x xxxx.
§34
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx vstupu xxxxxxx o xxxxxxxxxxx Xxxxx republiky x Xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx.
Ministr:
Xxx. Xxxxx v. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx x. 1 xxxxxxx právním předpisem x. 291/2010 Sb.

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx na xxxxxxx a minimální xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (x g x 1 kg xxxxxxxxx)
&xxxx;
Xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx ovoce
 
Džemy
výběrové
(Extra)
Džemy
výběrové
(Extra) xxxxxxxxx
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
450
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx x xxxxx
&xxxx;
350
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx zázvoru
 
250
 
 
 
z kešu-jablka
 
230
 
 
 
z xxxxx xxxxxxx (maracuja)
 
80
 
 
 
Džemy
 
všeobecně
 
350
 
 
 
 
z xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx a xxxxx
&xxxx;
250
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx xxxxxxx
&xxxx;
150
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxx-xxxxxx
&xxxx;
160
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x plodů xxxxxxx (xxxxxxxx)
&xxxx;
60
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
450
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x černého xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx
&xxxx;
350
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx xxxxxxx
&xxxx;
250
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x kešu-jablka
 
230
 
 
 
z xxxxx xxxxxxx (maracuja)
 
80
 
 
 
Rosoly
 
všeobecně
 
350
 
 
 
 
z xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx
&xxxx;
250
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx zázvoru
 
150
 
 
 
 
z xxxx-xxxxxx
&xxxx;
160
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x plodů mučenky (xxxxxxxx)
&xxxx;
60
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
200
&xxxx;
x xxxx min. 75 x xxxxxxxxxxx x endokarpu
 
 
Povidla
 
slazená ze xxxxxxx
&xxxx;
1700
&xxxx;
x xxxxxx xx xxxxx použít švestkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx ze xxxxxxx a xxxxxx
&xxxx;
2200
&xxxx;
xxxxx xxxxxx xxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxx 75%
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx x jablek
 
3000
 
 
 
 
slazená x xxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
3200
&xxxx;
xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx 30%
 
 
Klevely
 
všeobecně
 
1500
 
 
 
 
z xxxxxxx
&xxxx;
730
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
x xxxxx
&xxxx;
640
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
&xxxx;
380
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx
&xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
220
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xx xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
450
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;

Příloha č. 3 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (g)
 
Hmotnostní xxxxxxxx (%)
 
do 50
 
9,0
 
51 xx 500
 
6,0
 
501 xx 1000
&xxxx;
5,0
&xxxx;
xxx 1000
 
3,0

Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, klevely, xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(%)
&xxxx;
Xxxxxxxx (xxxx kyselina citrónová)
(%)
 
kompoty
 
nejvýše 48
&xxxx;
0,3 - 2,5
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Extra)
 
nejméně 60
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxx
&xxxx;
52-59
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 40
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 60
 
-
 
rosoly x rosoly výběrové (Xxxxx)
&xxxx;
xxxxxxx 60
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 60
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
xxxxxxx 60
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 38
 
0,6 - 2,6
 
povidla
 
nejméně 60
 
0,6 - 2,6
 
ovocné xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 29
&xxxx;
0,6 - 2,5
 
proslazené xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx 70
&xxxx;
xxxxxxxx se
Pozn.: Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx být xxxxxxx u xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, džemů, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x kaštanových krémů xx předpokladu, xx xxxx xxx u xxxxxx xxxxxxx zcela xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx II xxxxxxx 1 xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx a kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.".
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (g)
 
do 500
 
501 - 1000
 
nad 1000
 
přítomnost xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx zpracovávaného xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx dlouhé nad 10 mm)
 
2
 
3
 
4
 
přítomnost pecek xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)
&xxxx;
1
&xxxx;
2
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxx xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx pecky)
 
2
 
3
 
4
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 3
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x vzhled
 
kompot
 
ovoce xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx xxxxxx stopek x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx slupek, xxxxxxx xxxxxxxx, pecek, xxxxx, x kompotů z xxxxxxxx xxxxx díly xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx kompotu xxxxx xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, u borůvkového xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx musí xxxxxxxx xxxxxxxx, nálev xxxx xx xxxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxxxx, x kompotů z xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx x xxxxxxxx a klikvy xxxxxxxxx zrosolovatělý, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx
X) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx smyslových xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx:
x) přirozené zrosolovatění xxxxxx,
x) xxxxxxx 5 % hmotnostních plodů xxxxxxxxx, se zbytky xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) vykrystalizované xxxx xxxxxxxx vinné x nálevu u xxxxxxx x xxxxxx xxxx vinné,
e) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx popraskání xxxxxxx x kompotu x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, slívy, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),
f) oddělení xxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx x xxxxxxxxxxx kompotu,
g) xxxxx svraštělá slupka x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx a dřínků.
i) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nepravidelné x nejvýše 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 mg/kg xxxxxxxxx xxxxxx minerálních xxxxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx xx některém x xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) vegetační vady, xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx na 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x nežádoucích xxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx x xxxxx:
&xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxx příměsi x xxxxxx x xxxxxxxxx (x)
&xxxx;
xx 500
&xxxx;
501 - 1000
&xxxx;
xxx 1000
&xxxx;
xxxxxx x stopky x xxxxxxx z lesních xxxxx
&xxxx;
5
&xxxx;
7
&xxxx;
10
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx x kompotů x xxxxx
&xxxx;
5
&xxxx;
7
&xxxx;
10
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé ovoce
 
Potravina
 
Konzistence x vzhled
 
Barva
 
Chuť a xxxx
&xxxx;
xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx
&xxxx;
xxxxx bez xxxx xxxxxxxxxx, xxx vegetačních xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zbavené xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx xxxx xxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxx díly, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx příchutí x xxxxx
Xxxxxxx 5
Xxxxxx ovoce
 
Potravina
 
Konzistence x vzhled
 
Barva
 
Chuť a xxxx
&xxxx;
xxxxxx ovoce
 
dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx živočišných xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx znečištění xxxxxxx či xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx ovoce xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx

Příloha x. 5 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Členění xx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx zelenina
 
sterilovaná zelenina
 
mléčně xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx x xxxx
&xxxx;
xxxxxxxx v xxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx konzervována
 
upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx ve xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx všeobecně xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx sterilovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, je xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina
1. xX xxxxxx xxxxxx zeleniny xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4.1.
2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, xxxxxxx 0,6 % (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx byl xxxxxx jiný xxx xxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx xxxxx obsahovat ani xxxxxxxxx povlak (xxxx) xxx xxxx než xxxxxxxxx nálev (nezvláčkovatělý).
4. Xxxxxxxxxxx xxxxxx zelí xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % soli.
D) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zelenina
1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Sušená xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx obsahuje xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx nejvýše 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% kyselině xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx protlaky
1. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxx x chemicky konzervované xxxxxxxx nejméně 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem soli xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx nesmí xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
3. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx vodou xx xxxxxx o koncentraci 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx více xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. X xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxxxx stanovené refraktometricky xxxx nejméně 7 % činit refraktometrická xxxxxx vnesená rajčatovou xxxxxxxxx.
5. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx x refraktometrickou xxxxxxx xxxxxxx 30 %, xxxx xxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
6. Zahuštěné xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx obsahují nejvýše 10,0 % soli.
7. Xxxxxxxxx chemické xxxxxxxxx xx rajčatové xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx 1. Xxxxxxxxx protlaky zahuštěné xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
9. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % refraktometrické sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
10. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 8 % refraktometrické sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxx “Xxxxx”, “Xxxxx”, “Xxxxxxx”
&xxxx;
Xxxxxxxxx pyré
 
Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%)
 
nejméně 12,0
&xxxx;
xxxxxxx 30,0
&xxxx;
8,0 - 24,0
&xxxx;
xxxxxxx 24,0
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx (%)
&xxxx;
xxxxxxx 2,2
 
nejvýše 2,2
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx se
 
obsah xxxx (%)
 
nejvýše 3,5
&xxxx;
xxxxxxx 3,5
&xxxx;
xxxxxxx 10,0*)
&xxxx;
xxxxxxx 10,0*)
 
těkavé xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová (%)
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
&xxxx;
xxxxxxx 0,2
&xxxx;
xxxxxxx 0,2
Xxxx.:*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx u xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Smyslové požadavky xx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Sterilovaná xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá zelenina
 
Potravina
 
Konzistence x xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx zelenina xxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx poškozením xxxxxxx u 20 % xxxx, velikostně xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx xxxxxxx a tmavých xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx polotuhá, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, nerozpadavá, xxx semen x xxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxxxx rostlinného xxxxxx xxxxx koření, xxxxxx xxxxxx xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx dužniny
 
sterilovaná xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx poškozením xxxxxxx x 20 % xxxxxx obalu, tvar xxxx xxxxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % hmotnostních, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, x xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x síle xx 5 xx, bílé xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x vrcholových xxxx, x xxxxxxxxxxx papriky xxxxx xxxxxx xxxxx x nerovnoměrných xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx různobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, řezy xxxxx xxxxxxx 1 cm xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx příměsí, x směsí xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx vrstvené nebo xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx řezů xxxxxxxx x zeleniny nedělené, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, odpovídající xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx až mírně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx protlakem
 
Okurky xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxx všeobecné požadavky xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, bez zvadlých x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx v obalu xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx překročit xxxxxx xxxxxx nejmenší x více xxx 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx velikosti, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx překročit xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx o xxxx jak 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, x xxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxx x mléčné xxxxxxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x hrášku xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx křehká, x obalu konzistence xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x případným xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x bílkovin
 
sterilované xxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx /*, nezakřivené, xxxxxxx, xxxxxx v mléčné xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxxxxxx špičkami x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, xxxxxxx xxxxxxxxx a xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, x obalu xxxxxxxxxx vyrovnané, řez xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (z toho xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx poškození xxxxxxxxx a škůdci) x xxxxxxx 5 % lusků xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx až xxxxx zakalený x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 2 % xxxxxxx xxxxxx obalu
 
kečupy xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, jemná, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (zeleniny), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x jiných xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx tmavých částic xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx a zahuštěné xxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) bez zbytků xxxxxx, semen x xxxxxx částí rajčat, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx svěží, bez xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací, xxx xxxxxxxxxxxxx a anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, loupaná xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, kostkovaná, strouhaná, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek x xxxxx vyrovnaná
*) Xx vyvinuté fazolové xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nejméně 3 mm.
Tabulka 2
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx)
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx)
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
2
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
2
&xxxx;
xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
7
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx hrášek
 
Popis odchylky
 
Maximální xxxxx xxxxxxx odchylky (% hmot.)
 
odlišně xxxxxxxx (xxxxxx) zrna
 
2
 
poškozená, mírně xxxxxxxx zrna
 
5
 
tvrdá, svraštělá, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx
&xxxx;
1
&xxxx;
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x volných xxxxxx, xxxx
&xxxx;
12
&xxxx;
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
0,5 (xx více xxx 12 xx2 xxxxxx)
Xxxxxxx 4
Přípustné xxxx xxxxxxx x sterilovaných xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x)
&xxxx;
xx 500
&xxxx;
501 - 1000
 
nad 1000
&xxxx;
xxxx rostlinný materiál
 
5
 
5
 
10
 
neodstopkované xxxxx nebo xxxxx
&xxxx;
10
&xxxx;
15
&xxxx;
25
Xxxxxxx 5
Xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
Xxxx x xxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx živočišnými xxxxxx včetně xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxxxx xxxxxxxx nežádoucích xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx částí xxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx či prachem
 
odpovídající xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxx daný xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx cizích pachů x xxxxx

Příloha x. 8 x vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Tabulka 1
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
 
do 50
&xxxx;
9,0
&xxxx;
51 xx 500
 
6,0
 
501 xx 1000
&xxxx;
5,0
&xxxx;
xxx 1000
&xxxx;
3,0
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x zeleninových xxxxxx x xxxxx
&xxxx;
Xxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
Xxxxxxxxx odchylka (%)
&xxxx;
xx 3,0 xx 5,0
&xxxx;
xx - 2,0 do + 2,0
&xxxx;
xx 5,0 xx 10,0
 
od - 4,0 xx + 4,0
&xxxx;
xx 10,0 xx 15,0
&xxxx;
xx - 7,0 xx + 7,0
&xxxx;
xxx 15,0
&xxxx;
xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Členění xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx pražené
 
loupané xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx solené
 
para xxxxxx
&xxxx;
xx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx ořechy
 
čerstvé xx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx strouhaný
 
piniové xxxxxx
&xxxx;
xxxxx

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (g)
 
Hmotnostní xxxxxxxx (%)
&xxxx;
xx 100
&xxxx;
- 5
&xxxx;
101 - 250
 
- 3
&xxxx;
251 - 500
&xxxx;
- 2
&xxxx;
501 x xxxx
&xxxx;
- 1

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% xxxx.)
&xxxx;
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% hmot.)
 
celé xxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
5,0
&xxxx;
0,1
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
6,0
&xxxx;
0,05
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
6,5
&xxxx;
0,1
&xxxx;
xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
7,0
&xxxx;
0,3
&xxxx;
xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
10,0
&xxxx;
6,5
&xxxx;
0,5
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
4,0
&xxxx;
0,5
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
5,0
&xxxx;
0,5
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx solené
 
 
5,0
 
0,5
 
para xxxxxx
&xxxx;
xx skořápce
 
14,0
 
 
nedovoluje xx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
10,0
&xxxx;
0,5
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxxx
&xxxx;
47
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
3,0
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx (semena)
 
 
6,0
 
nedovoluje xx

Příloha x. 12 x vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
Xxxx x vůně
 
vlašské xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx skořápky, vyvinuté, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx až xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, příjemně olejnatá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx celistvé, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx hnědá xx tmavě xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, bez xxxxxx pachu a xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx až xxxxxx xxxxx, na xxxx bílá až xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxx a xxxxx
&xxxx;
xxxx ořechy
 
jádra čistá, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx na xxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá
 
arašídy xxxx xxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx xxx osemení, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, výrazně xxxxxx, bez hořké xxxxx
&xxxx;
xxxx ořechy
 
skořápka xxxxx, xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx hořké xxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx pro výrobek, xxx cizích xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx dřevnatě xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxx xx xx vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx pletivo (xxxxxxxxx), xxx kokosové vody, xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx tvrdé, xxxxxxxx 1 - 2 cm
 
skořápka xxxxx xx xxxxx hnědá, xxxxxxx xxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxx až xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx

Příloha č. 13 x vyhlášce č. 157/2003 Xx.
Xxxxxx volně xxxxxxxxxx x pěstovaných xxxxxxx hub xxxxxxxx x xxxxxxx prodeji xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
X. Houby xxxxx rostoucí
1. Destice xxxxxxxxxx (Discina xxxxxxx)
2. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx)
3. Xxxx špičatý (Xxxxxxxxx xxxxxx)
4. Kotrč xxxxxxxx (Sparassis crispa)
5. Xxxxxxx žlutá (Xxxxxxx xxxxx) - xxx xxxxx plodnice
6. Lišák xxxxxxxxxx - (Hydnum xxxxxxxx)
7. Liška obecná (Xxxxxxxxxxxx cibarius)
8. Liška xxxxx (Xxxxxxxxxxxx pallescens)
9. Xxxxxxx xxxxxxxxxx (Graterellus xxxxxxxxxxxxxx)
10. Krásnoporka xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx průmyslové xxxxxxxxxx
11. Xxxxxxxxxxx žemlička (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
12. Choroš xxxxxxxx (Xxxxxxxxx squamosus) - xxx xxxxx plodnice, xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
13. Xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxx)
14. Hřib xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxx)
15. Xxxx sametový (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
16. Xxxx koloděj (Xxxxxxx xxxxxxx)
17. Xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
18. Xxxx xxxxxxx (Boletus xxxxxx)
19. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx)
20. Xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx)
21. Xxxx klouzek xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
22. Xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx
23. Xxxxxxx kravský (Xxxxxxx xxxxxxx) - xxx mladé xxxxxxxx
24. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxx)
25. Klouzek sličný (Xxxxxxx elegans)
26. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx granulatus)
27. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx)
28. Xxxxx březový (Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxx scabrum)
29. Xxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx (Leccinum) xxxxxxx)
30. Xxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx (Xxxxxxxx) versipelle)
31. Xxxxxxxx osikový (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
32. Bedla xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) - xxx mladé xxxxxxxx
33. Xxxxx vysoká (Macrolepiota xxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx
34. Xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx saeva)
35. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxx)
36. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxx portentosum)
37. Čirůvka xxxxxxx (Calocybe gambosa)
38. Xxxxx ústřičná (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx)
39. Hlíva xxxxxx (Xxxxxxxxx pulmonarius)
40. Líha xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx decastes)
41. Xxxx xxxxxxxx (Lyophyllum xxxxxxx)
42. Xxxxx pravý/borový (Xxxxxxxxx deliciosus xxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxx)
43. Xxxxx xxxxxxx (Lactarius xxxxxxxxxx)
44. Xxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
45. Sluka svraskalá (Xxxxxxx xxxxxxxx)
46. Špička xxxxxx (Xxxxxxxxx oreades)
47. Xxxxxxxx obecná (Xxxxxxxxxx xxxxxx) - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
48. Xxxxxxxx mlženka (Clitocybe xxxxxxxxx) - jen xxxxx plodnice
49. Žampion xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis) - xxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
50. Žampion xxxxxxxx (Aqaricus xxxxxxxxx) - jen pro xxxxxxxxxx zpracování
51. Xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx campester) - jen xxx xxxxxxxxxx zpracování
52. Žampion xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx) - jen pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
53. Xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx brunescens) - jen xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
54. Xxxx xxxxxx (Boletus xxxxxxxxxx xxxx Boletus xxxxxxxx) - xxxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx použity xxxxx x xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx účelům
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Russula xxxxxxxxxxxx)
2. Xxxxxxxxx černající (Xxxxxxx xxxxxxxxx)
3. Holubinka xxxxxxx (Xxxxxxx mustelina)
4. Xxxxxxxxx mandlová (Russula xxxxx)
5. Xxxxxxxxx namodralá (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Holubinka xxxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx)
7. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx)
8. Xxxxxxxxx osmahlá (Xxxxxxx adusta)
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Russula xxxxxx)
X. Xxxxx xxxxxxxxx
1. Xxxxxxx xxxxxxxx (Agaricus xxxxxxxxx)
2. Xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx)
3. Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx)
4. Xxxxx xxxxxxxxx (Pleurotus xxxxxxxxxxx)
5. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Xxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxx)
7. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (Stropharia xxxxxxxxxxxxxx)
8. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx rugosoannulata)
9. Xxxxxxxxx sametonohá (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx)
10. Polnička xxxxxxxx (Xxxxxxxx aegerita)
11. Houževnatec xxxxx - Shii-ta-ke (Xxxxxxxx xxxxxx)
12. Xxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxx mutabilis)
13. Xxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
14. Xxxx Jidášovo (Xxxxxxxx xxxxxxxx judae)
15. Xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx)
16. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
17. Žampion xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx)
18. Xxxxxxxx lupenitý (Xxxxxxx xxxxxxxx)
19. Korálovec xxxxxx (Xxxxxxxx erinaceus)
20. Xxxxxxx xxxx (Xxxxxxxx arvensis)
21. Xxxxx xxxxxxxxx (Pleurotus xxxxxxxxxxxxxxx)
22. Hlíva xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx houby xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx x xxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx výroby x hub
 
granuláty x xxx
&xxxx;
xxxxx a xxxxxx x hub
 
houbové extrakty
 
houbové xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 15 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Členění výrobků x brambor xx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx z xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané
 
brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*
 
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx
*) xxxxxxxxx se název xxx xxxxxxx tvarů

Xxxxxxx x. 16 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxx vad u xxxxxxxxxx brambor
 
Ukazatel
 
Brambory xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx konzumní pozdní xxxxxx xxxxxxx do 6 % hmotnosti
 
nárůstky, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, otlaky, xxxxxxx
&xxxx;
xxx 3,5 mm
 
nad 5 xx
&xxxx;
xxxxxxx praskliny
 
nad 3,5 xx
&xxxx;
xxx 3,5 xx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
-
&xxxx;
xxx 5 mm
 
skvrny xxx slupkou
 
-
 
nad 5 xx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxx než 3 mm
 
hnědé xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
-
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx 1/4 povrchu, xxx do 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx 1/4 xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx hlízy
 
více xxx 1/8 xxxxxxx x/xxxx xx xxxxxxxx x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx x/xxxx xxxx xxx 1 vrstva loupání
 
suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % v rámci 6 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
xxx. 1 % x xxxxx 4 % tolerance
 
max. 1 % x xxxxx 6 % tolerance
 
mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx zemina, cizí xxxxxx)
&xxxx;
xx 1 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx (z xxxx xxx. 1 % xxxxxx nalepené na xxxxxxx)
&xxxx;
xxxx xxxxxx nebo xxxxxx, než je xxxxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx se
 
nepovoluje xx
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx odchylky xx velikosti xxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xx)
&xxxx;
% xxxxxxxxx xxxx nejvýše
 
rané
 
menší než 28
&xxxx;
3
&xxxx;
x xxxx xxxxx xxx 22
 
0
 
rané “xxxxxx”
&xxxx;
xxxxx xxx 17 - xxxx xxxxx než 28
&xxxx;
3
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxx než 28
&xxxx;
3
Xxxxxxx 3 - xxxxxxx
Xxxxxxx 4
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx*)
&xxxx;
Xxxxx xxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
X
&xxxx;
xxxxx, nerozvařivá, lojovitá
 
do xxxxxx, jako xxxxxxx
&xxxx;
X
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, nerozvařivá nebo xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxx xxxxxxxx xxxxx všeho xxxxx, xxxx příloha
 
C
 
měkká, moučná, xxxxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxx x xxxx
*) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx i xxxxxxxxx varných xxxx. Xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx sousedící xxxxx xxxx.
Xxxxxxx č. 17 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx x. 17 xxxxxxx právním xxxxxxxxx x. 650/2004 Sb.
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx a uvedené xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
Xx. XX vložen právním xxxxxxxxx x. 650/2004 Xx. s xxxxxxxxx xx 22.12.2004
Xx. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x uvedené xx xxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.12.2010
Xx. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x uvedené xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx dosavadních xxxxxxxx xxxxxxxx.
Čl. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 153/2013 Xx. s účinností xx 1.7.2013

Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 157/2003 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx, kdy xxxxxxxxx x platnost xxxxxxx x xxxxxxxxxxx XX k XX (1.5.2004).
Xx xxxxx tohoto xxxxxxxx předpisu xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
650/2004 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky pro xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a zpracovanou xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx i xxxxx způsoby jejich xxxxxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 22.12.2004
291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, zpracované ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx označování, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx.
x xxxxxxxxx xx 1.12.2010
153/2013 Xx., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.7.2013
a xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx chyb x xxxxxx č. 50/2004 Xx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 157/2003 Sb. xxx xxxxxx právním xxxxxxxxx č. 397/2021 Sb. s účinností xx 1.1.2022.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxxxxx xxxxxxx, o xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx symbolem "x", xx xxxxx xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.
2) Xxxxxxxxx:
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/2396/ES xx 7. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx obchodní xxxxx pro xxx x xxxxx zrušuje xxxxxxxx x. 89/1076/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1799/ES z 12. xxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2002/453/XX, a xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1619/XX xx 6. xxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro jablka x hrušky x xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 89/920/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1615/ES xx 7. srpna 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 97/1093/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1543/ES z 27. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx norma pro xxxxxx, endivii kadeřavou xxxxx x xxxxxxxx x xxxxx zrušuje xxxxxxxx x. 88/79/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1508/ES x 24. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 83/2213/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1135/ES x 8. xxxxxx 2001, xxxxxx se xxxx xxxxxxxxxx x rozměrech, xxxxxxx xx xxx x označování xxxxxx xxxxxxxxxx normami x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 97/659/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/912/ES z 10. xxxxxx 2001, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Komise č. 2000/851/ES x 27. xxxxx 2000, kterým xx xxxxxxx obchodní xxxxx pro meruňky x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 91/1108/EHS x nařízení x. 98/1010/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2000/790/ES xx 14. dubna 2000, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 83/78/XXX.
Xxxxxxxx Komise č. 2002/2137/ES x 29. xxxxxxxxx 2002, xxxxxx xx stanoví obchodní xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx révy vinné x xxxxxx se xxxx nařízení x. 1999/2789/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2561/ES x 3. prosince 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx hrachové lusky, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2001/532/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1999/2377/ES x 9. xxxxxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx obchodní xxxxx pro xxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2335/ES z 3. xxxxxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx x které xxxxxxx xxxxxxxx x. 90/3596/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1257/ES x 17. května 1999, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx zeleninovou, ve xxxxx xxxxxxxx č. 2000/2706/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1999/1168/ES x 3. xxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2000/848/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/730/ES xx 7. dubna 1999, xxxxxx se xxxxxxx obchodní xxxxx xxx mrkev a xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1998/963/ES ze 7. xxxxxx 1998, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx x artyčoky, xx xxxxx nařízení x. 2001/1135/ES x xxxxxxxx x. 1999/2551/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/2288/ES x 18. xxxxxxxxx 1997, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 10/65/XXX.
Xxxxxxxx Komise č. 1997/1093/ES x 16. června 1997, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx melouny xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 2001/1615/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/831/ES xx 7. xxxxxx 1997, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx avokádo, xx xxxxx nařízení x. 1999/1167/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1994/2257/ES xx 16. xxxx 1994, xxxxxx xx stanoví norma xxxxxxx xxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 1996/1135/XX a xxxxxxxx č. 1997/386/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1990/410/EHS xx 16. xxxxx 1990, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xx znění xxxxxxxx x. 1992/305/XXX x xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Komise x. 1987/1677/XXX x 15. xxxxxx 1988, kterým xx xxxxxxx norma xxxxxxx pro xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1987/1591/ES x 5. xxxxxx 1987, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx zelí xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, kapustu xxxxxxxxxx, xxxxx řapíkatý, xxxxxx x xxx xxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 2000/1135/ES, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX, nařízení x. 1997/888/ES a xxxxxxxx x. 1991/1168/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1987/899/EHS x 30. xxxxxx 1987, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx jakosti xxx xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2002/843/ES, nařízení x. 1992/658/XXX x xxxxxxxx x. 1997/888/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1983/2213/EHS x 28. xxxxxxxx 1983, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 2001/1508/ES, xxxxxxxx x. 1987/1654/XXX, xxxxxxxx x. 1991/1872/XXX, nařízení x. 1991/3439/XXX, xxxxxxxx x. 1992/658/EHS, xxxxxxxx x. 1997/888/XX x xxxxxxxx x. 1997/2390/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1981/1292/EHS x 12. xxxxxx 1981, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx jakosti xxx xxx, xxxxx a xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2001/1135/XX x xxxxxxxx č. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1455/ES x 1. xxxxxxxx 1999, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx papriku zeleninovou.
3) Xxxxxxxxx:
XXX 46 3010 Ovoce xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx.
XXX 46 3022 Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3023 Xxxxxx x xxxxx.
XXX 46 3030 Ovoce xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxx x lesní plody.
XXX 46&xxxx;3032 Xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3033 Xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3050 Skořápkové xxxxx xxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3051 Xxxxxxx jedlé.
XXX 46 3060 Čerstvé xxxxx plody. Citrusové xxxxx x ananas.
XXX 46 3063 Xxxx xxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3064 Xxxxxxx jižní xxxxx. Xxxxxxx xxxxx tropů x subtropů (tomel).
XXX 46 3065 Xxxxxxx xxxxx plody. Xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx (xxxxxxxxx, xxxxxx).
XXX 46 3066 Anona.
XXX 46 3069 Xxxxx.
XXX 46&xxxx;3085 Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3110 Xxxxxxxx čerstvá. Xxxxxxxxx zelenina.
ČSN 46&xxxx;3111 Brokolice.
XXX 46&xxxx;3120 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3122 Xxxx.
XXX 46&xxxx;3123 Ředkvička.
XXX 46&xxxx;3124 Xxxxx xxxxx.
XXX 46 3130 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3135 Xxxxxxxxx xxxx.
ČSN 46 3136 Xxxxx.
XXX 46&xxxx;3142 Xxxxxxxxx hrachová xxxx.
XXX 46&xxxx;3150 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3151 Xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3152 Lilek.
XXX 46&xxxx;3160 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46 3172 Kopr.
XXX 46 3173 Xxxxxx xxxxxx.
3x) Xx xxxxxx xx základě x x xxxxxx xxxxxx, jehož obsah xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství xxxxxxxxx.
3b) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES ze dne 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.
4) Vyhláška č. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové bonbony.
5) Zákon č. 61/1997 Sb., o lihu x x xxxxx x doplnění xxxxxx x. 455/1991 Xx., x živnostenském xxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx pozdějších předpisů, x xxxxxx Xxxxx xxxxxxx xxxx x. 587/1992 Xx., x xxxxxxxxxxx daních, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx, (xxxxx o lihu), xx znění zákona x. 129/1999 Sb. x xxxxxx x. 22/2000 Xx.
6) Xxxxxxxxx:
Xxxxxxxx Komise č. 2002/1284/ES z 15. xxxxxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxx ve skořápce.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/175/ES z 26. xxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx ořechy xx xxxxxxxx.
7) XXX 46&xxxx;3092 Vlašské ořechy xx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3083 Jádra xxxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3086 Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3087 Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46 3088 Xxxxxx xxxxxx xx skořápce.
XXX 46&xxxx;3089 Jádra xxxxxxxx xxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3080 Xxxxxxxx ve xxxxxxxx.
ČSN 46 3081 Xxxxx xxxxxxxx x xxxxx pistácií xxx xxxxxx.
XXX 46 3082 Xxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3090 Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxx a sušené xxxxx a xxxxxxxx xxx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2002/982/ES xx 7. xxxxxx 2002, kterým xx xxxxxxx obchodní xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx.
9) Vyhláška č. 113/2005 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.