Nařízení Xxxxxx (XX) x. 1455/1999
ze xxx 1. července 1999,
xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx
XXXXXX EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s xxxxxxx na Xxxxxxx x xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxx (XX) x. 2200/96 xx xxx 28. xxxxx 1996 x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx a zeleninou [1], naposledy xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) x. 1257/1999 [2], x xxxxxxx na xx. 2 odst. 2 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
(1) xxxxxxxx x xxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v xxxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 2200/96 mezi xxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxx přijaty xxxxx; že xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 79/88 ze xxx 13. ledna 1988, xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxx kadeřavou xxxxx x endivii xxxxx x pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx [3], xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením (XX) x. 888/97 [4], xxxx xxxxxxxxxx pozměněno, x xxxxx již xxxxxxxxxx xxxxxx jasnost;
(2) xxxxxxxx x xxxx, xx v xxxxx xxxxxxxxx jednoznačnosti je xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx zeleninovou xx xxxxxxxx, která se xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx zahrnuté x xxxxxxxx (EHS) č. 79/88; xx xx xxxx třeba přepracovat xxxxxxx opatření a xxxxxx xxxxxxx XX xxxxxxxx č. 79/88 xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxx; xx xx xxx xxxxxx by xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx papriku zeleninovou Xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx produktů podléhajících xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx jejich jakosti Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (XXX XXX);
(3) xxxxxxxx x tomu, že xxxxx provádění xxxx xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx obchodních xxxxxx xx xxxxxxx poctivé xxxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx výnosnosti xxxxxxxx;
(4) xxxxxxxx k xxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxx stádia xxxxxxx xx xxx; xx xxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, kterým xxxx produkty podrobeny, xxxxx způsobit xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx těchto xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x rychlé xxxxx; xx tato xxxxxxxxx xx třeba xxxx x úvahu při xxxxxxxxx normy ve xxxxxxxx uvádění xx xxx následujících xx xxxxxxxx;
(5) vzhledem x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx,
XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:
Článek 1
Xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx XX 07096010 xx xxxxxxx x xxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxx stádia xxxxxxx xx xxx xx podmínek xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 2200/96.
Ve stadiích xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx však xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx mírnou xxxxxx xxxxxxxxxx a mírné xxxxxxx x xxxxxx xxxxx poškození vyplývající x jejich xxxxxx x xxxxxx větší xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx.
Článek 2
Nařízení (XXX) x. 79/88 xx xxxx xxxxx:
1. X xxxxx xx xxxxxxx xxxxx "x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx".
2. X xxxxxx 1 xx xxxxx pododstavec nahrazuje xxxxx:
"Xxxxxxxx xxxxx pro xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x endivii xxxxx xxxxxxx 070511, xx070519 x 07052900 xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze."
3. Xxxxxxx II xx xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx dnem xx xxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx xx xx prvního xxx xxxxxx následujícího xx xxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx všech členských xxxxxxx.
X Bruselu xxx 1. července 1999.
Za Xxxxxx
Xxxxx Xxxxxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 297, 21.11.1996, x. 1.
[2] Úř. xxxx. X 160, 26.6.1999, x. 80.
[3] Úř. xxxx. X 10, 14.1.1988, x. 8.
[4] Xx. xxxx. X 126, 17.5.1997, x. 11.
XXXXXXX
XXXXX XXX XXXXXXX XXXXXXXXXXX
X. XXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxx xxxxx xx vztahuje xx papriku xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx) Xxxxxxxx xxxxxx X. určenou x xxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx tržní druhy xxxxxxx xxxxxxxxxx:
- xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxx),
- xxxxxxx zeleninová hranatá xxx špičky,
- xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx,
- xxxxxxx zeleninová xxxxxxxxx (xxxxxxxxx).
XX. ZNAKY XXXXXXX
Xxxxx stanoví vlastnosti, xxxxx musí xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx.
X. Minimální xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, x přihlédnutím xx zvláštním xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx jakosti x x dovoleným odchylkám, xxxx xxx:
- celá,
- xxxxxx; nedovolují xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxx nevhodnými pro xxxxxxx spotřebu,
- čistá, x podstatě bez xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx,
- xxxxxxxxx xxxxxxx,
- x xxxxxxxx xxx škůdců,
- x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx,
- xxxxx vyvinutá,
- xxxxxxxxxxx xxxxxx,
- bez xxxxxxxxxxxx poranění,
- xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (x xxxxxxxx zvláštních xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx X "Xxxxx xxxxxxx", xxxxxxx xx),
- xx xxxxxxx,
- bez xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkosti,
- xxx xxxxxx xxxxx x/xxxx chuti.
Paprika xxxxxxxxxx xxxx být x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x v xxxxxxx xxxxx, xxx:
- xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx x
- xxxxx být xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. Xxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zařazuje xx xxxx xxxx xxxxxxx:
x) X. jakost
Paprika xxxxxxxxxx zařazená do xxxx xxxxx musí xxx dobré jakosti. Xxxx, x xxxxxxxxxxxx xx stadiu zralosti, xxxxxxxxx xxxxx, tvar x xxxxxxxxx xxxxxxx xxx odrůdu a/nebo xxxxx xxxx.
Xxxx xxx:
- xxxxx,
- x podstatě xxxx skvrn.
Stopka xxxx xxx xxxxx poškozena xxxx xxxxxxxxx, avšak xxxxxx nesmí xxx xxxxxxxx.
xx) II. jakost
Do xxxx třídy xx xxxxxxxx xxxxxxx zeleninová, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx do X. xxxxxxx, xxx která xxxxxxxx xxxxxxxxxx požadavkům xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xx, xxxxx xxxxxxxx zachovány xxxxxxxx znaky xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx:
- xxxx xxxxx x xxxxxx,
- xxxxxxxxxx xxxxxxxxx sluncem xxxx xxxxx zacelená poškození x xxxxx xxxxxxx 2 cm u xxxxxxxxx podlouhlého tvaru xxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx2 u ostatních xxxxxxxxx,
- lehké xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx délce xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx méně xxxxx, xx xxxx xxxxxx.
Xxxxxx může xxx xxxxxxxxx xxxx odříznuta.
III. XXXXXXX XXXXX VELIKOSTI
Paprika xxxxxxxxxx xx třídí xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxx). X xxxxxxxxxxx paprik (rajčinových) xx "šířkou" xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx x nejširším místě xxxxx.
X xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxx mezi příčným xxxxxxxx největšího a xxxxxxxxxx xxxxx v xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx 20 xx.
Xxxxx xxxxx xxxxx být xxxxx xxx:
- 30 mm x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (špičaté),
- 40 xx u papriky xxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xx špičkou,
- 55 xx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx).
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx u XX. xxxxxxx, x které xxxx xxxxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx s plody xxxxxxx dlouhými x xxxxxxx (xxx "Xxxxxxxxxxx"), xxxxxxxxx od Capsicum xxxxxx X. xxx. xxxxxx. Plody této xxxxxxx musejí xxxxxxxxx xxxxx xxx 5 xx.
XX. XXXXXXXX ODCHYLKY
Pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx třídy jakosti xxxx x každém xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x velikosti.
A. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
x) X. jakost
10 % xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx zeleninové neodpovídající xxxxxxxxxx xxxx třídy xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx XX. xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx XX. xxxxxxx.
xx) II. xxxxxx
10 % xxxxx xxxx xxxxxxxxx papriky xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx požadavkům xxxx xxxxx jakosti, xxx xxxxxxxxxx požadavkům, x xxxxxxxx produktů xxxxxxxxxx hnilobou xxxx x xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx činí xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx.
X. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
x) X. xxxxxx
10 % počtu xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 5 xx xxxxx nebo xxxxx, xxx je xxxxxxx, x toho xxxxxxx 5 % xxxxxxx neodpovídající xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxxxxx.
xx) XX. jakost
- Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx:
10 % xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 5 xx xxxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx, x xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxx neodpovídající xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
- Paprika xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx:
5 % počtu xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 5 xx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
X. XXXXXXXX ÚPRAVA
A. Xxxxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxx obalu xxxx xxx stejnorodý x xxxx xxxx xxxxxxxxx xxx papriku xxxxxxxxxxx téhož původu, xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx, skupiny xxxxxxxxx (xx-xx paprika xxxxxxxxxx podle velikosti xxxxxxx) x x X. xxxxxxx i xxxxxxxxx stejné xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
Xxxxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xx zachována xxxxxxxxxxxx, tj. týž xxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxx (xx-xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx) x xxx xxxxx xxxxxxx a xxxxx xx počet xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx stejný.
U xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx 1 xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxx je xx xxxxx uváděna směs xxxxxxx xxxxx, nepožaduje xx xxx původ.
Paprika xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx velikosti, musí xxx x přibližně xxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxx obalu.
B. Xxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx ochranu xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx uvnitř xxxxx xxxxxx být xxxx, čisté a xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Použití xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, xx dovoluje, xxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnou barvou xxxx lepidlem.
V obalech xx nesmějí vyskytovat xxxx xxxxxxx.
XX. XXXXXXXXXX
Xxxxx xxxx musí xxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx údaji, xxxxx xxxxxx být xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxx, xxx xxxx viditelné xxxxxx:
X. Xxxxxxxxxxxx
Xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx: xxxxx x xxxxxx xxxx identifikační xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx. Pokud xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx být údaj "xxxxxxx a/nebo xxxxxxxxxx (xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx)" xxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx identifikačního xxxxxxx.
X. Xxxx produktu
- "Paprika xxxxxxxxxx" a xxxxx xxxx barvy plodů, xxxx-xx obsah xxxxx xxxxxx viditelný,
- xxxxx xxxx ("podlouhlá", "xxxxxxx xxx xxxxxx", "xxxxxxx xx špičkou", "xxxxxxxxx") xxxx xxxxx xxxxxx, xxxx-xx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx,
- "Peperoncini" xxxx v případě xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
X. Xxxxx produktu
- Xxxx xxxxxx x xxxx. xxxxxxxxxxx oblast nebo xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxx označení původu.
D. Xxxxxxxx údaje
- třída xxxxxxx,
- xxxxxxxx (xx-xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx "xxxxx velikosti xxxxxxxxx",
- xxxxx hmotnost xxxx xxxxx kusů (xxxxxx xxxxxxx).
X. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx xxxxxxx)