Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.2021.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.06.2013 do 31.12.2021.
Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
157/2003 Sb.
Členění na skupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Technologické požadavky §10
Uvádění do oběhu §11
Oddíl 3 - Zpracovaná zelenina §12
Členění na skupiny §13
Označování §14
Požadavky na jakost §15
Technologické požadavky §16
Uvádění do oběhu §17
Oddíl 4 - Skořápkové plody §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21
Oddíl 5 - Houby §22
Členění na skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Oddíl 6 - Brambory a výrobky z nich §27
Členění na skupiny §28
Označování §29
Požadavky na jakost §30
Uvádění do oběhu §31
Přechodné ustanovení §32
Zrušovací ustanovení §33
Účinnost §34
Příloha č. 2 - Členění na skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 5 - Členění na skupiny
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 7 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení
Příloha č. 9 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 12 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 13 - Seznam volně rostoucích a pěstovaných jedlých hub určených k přímému prodeji nebo k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely
Příloha č. 14 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 16 - Tabulky
č. 650/2004 Sb. - Čl. II
č. 291/2010 Sb. - Čl. III
č. 153/2013 Sb. - Čl. III
157
VYHLÁŠKA
xx xxx 12. xxxxxx 2003,
xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) zákona č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx. a xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx jen "zákon") xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich:
Xxxxx 1
§1
§1 (oddíl 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
§2
§2 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Sb.
§3
§3 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
§4
§4 (xxxxx 1) zrušen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
§5
§5 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 291/2010 Xx.
§6
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx - xxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxx xxxxxx hniloby x plísní, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx stadiu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, očištěné, zbavené xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxx - potravina, jejíž xxxxxxxxxxxxxxxxx složku xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x výjimkou ovocného xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx jakosti x xxxxxxxxx nezávadnosti xxxxxxx,
x) sterilací - xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx po xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) kompotem - xxxxx x nálevem xxxx xxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx uzavřeném xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) - potravina xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel,4) xxxx x nezahuštěné xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce, přivedené xx vhodné rosolovité xxxxxxxxxxx,
g) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) speciálním - xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, že xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxx/xxxxx x splňují xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxx tvrzení xxxx xxx uvedeno x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkým - xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx pro džem xxxxxxxx (Extra) s xxx, že tyto xxxxxxx xxxxxxxx méně xxxxx než xxxxx xxxxxxxx (Extra),
x) xxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx a xxxxx, xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody a xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx získané z xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx pulpy, xxxxx, xxxxx, xxxxx extrakty x xxxx,
x) xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx (Extra) - xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel x xxxxx, xxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx x jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx rosolovité konzistence,
x) xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx (jablek, xxxxxx, xxxxxxx), x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx přídavku, xxxxxxxxx do polotuhé xx tuhé konzistence x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) klevelou - xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxx, x přídavkem přírodních xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxxxx, xxxxxxxxx konzistence xx zřetelnými xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx ovoce,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx (xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx) propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x případným xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu vody, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku xxxxx xxxxxxxxx uvedených xxxxxxx,
x) xxxxxxx ovocem - xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx ovoce - xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, kde xxxxx sušeného xxxxx xx nejméně 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx proslazeným (kandovaným xxxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) ovocem v xxxx (ovocnou xxxxx) - potravina z xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx5) nebo xxxxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx látkami xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx - xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxx přidáním xxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx obalu, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) kaštanovým xxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx),
x) zázvorem - jedlý kořen xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, který xx xxxxxxxx sušit nebo xxxxxxxxx x sirupu,
x) xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) - xxxxx xxxx ovoce, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x jádřinců, která xx tvořena xxxxxx xxxxx, nebo hrubě xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxx která xxxxxx xxxxxxxxxx na xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx jedlých částí xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x pecek, xxxxx byla xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným xxxxxxxx x xx určená x dalšímu xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx - xxxxx xxxxx z ovoce, xxxxx x xxxxxxx xx ztráty xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,
x) cizími xxxxxxxx - všechny předměty xxxx látky, xxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx,
x) škůdcem - xxxx nebo mrtvý xxxxxxxx nebo xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx vývoje živočicha.
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx vyhlášce x způsobu označování xxxxxxxx9) xx zpracované xxxxx dále xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx hmotnosti použité xxxxxxxx,
x) x xxxxx v xxxx (xxxxxxxx xxxxx) xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) názvem xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x gramech, které xxxx použito xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; údaj x obsahu ovoce xx xxxx xxxxxxxx xx stejném xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx protlaků xxxxxxxx xxxxxxx přírodních xxxxxxxx x gramech xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx představuje xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 oC x xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx; xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx musí xxxxxxxx ve stejném xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx xxx uveden xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx oxidu xxxxxxxxxx, xxxxxxxx jeho xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 mg/kg,
x) x džemů, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Extra) xxxx sladkých, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů výběrových (Xxxxx), rosolové xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx podle hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx; u xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxx být xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx slovy "xxxx ovoce" xxxx xxxxxxxx formulací xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) Sušené xxxxxx hroznů xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".
(3) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx vždy xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx skladování.
(4) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx použít xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotu citrusových xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx množství jemně xxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(5) X zpracovaného xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx výrobků xxxx cukrářských xxxxxxx xxx xxx x xxxx názvu použito xxxxxxx "x džemem", "x marmeládou", "x xxxxxxx", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx z §6 písm. x), x), h), i) x r) a xxxxxxxxxx a chemickým xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 x příloze č. 4.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 3.
§9
Xxxxxxxxx xx jakost
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 xxxxxxxxx 1 x 2.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 xxxxxxxxx 3 xx 5.
(3) Xxxxx x xxxx (xxxxxx bowle) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxx vykazovat nejméně 18 % refraktometrické xxxxxx.
§10
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
(1) Minimální xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 2.
(2) Xxx xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx než citrusových xxxx být xxxxxxx xxxxx x kůra x xxxxxxxxxxx plodů.
(3) Xxxx výběrový (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx příslušného xxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxx xxxx xxxxxxxx hmotnosti xxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) méně sladký x džem x xxxxxxxxxxx xxxxx lze xxxxxxx xxx x xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx.
(5) Xxx výrobě xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a džemu xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, melouny, xxxxxxx vodní, xxxxxx, xxxx, xxxxxx a xxxxxxx x jiným xxxxxx.
(6) Při xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxxx x xxxxx, jahod, xxxxx, angreštu, červeného xxxxxx, slív, rebarbory xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(7) Xxx výrobě xxxxx x xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, xxxx xxx xxxxxxxx šťávu x xxxxxxx xxxx.
(8) Xxxxx xxxxx xxx xxxxxx rosolu x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx extraktů x xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody xxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
(9) K xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu výběrovému (Xxxxx) speciálnímu, džemu xxxxxxxxxx (Extra) méně xxxxxxxx, rosolu x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) x xxxxxx xx xxx xxxxxx list xxxxxxxxxx xxxxx (Pelargonium xxxxxxxxxxxxx).
(10) K xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §6 písm. f) xx x) x x) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, víno, xxxxxxxx (xxxxxxxx) xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, vanilin, vanilkové xxxxxxxx x med4) xxxx částečnou xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx tuky x oleje jako xxxxx zabraňující xxxxxx x tekutý xxxxxx.
(11) Xxx výrobě xxxxxxxxx xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(12) Xxxxxx suroviny definované x §6 xxxx. x), x), u) x v) xxxxx xxx xxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, chlazením xxxx xxxxxxxxx,
b) sublimačním xxxxxxx (xxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxx), xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(13) Xxxxxxx a xxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxx sladkého xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx dehydratačními xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(14) Citrusová xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.
(15) X kompotu xxxx xX xxxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,0.
(16) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx 70 %, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(17) Je-li xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného (xxxxxxxxxxx xxxxx) nižší xxx 70 %, xx xxxxx potravinu xxxxx konzervovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx procesem.
§11
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx xx xxxxxxxx x přepravuje xxxxxxxx xx látek x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(3) Xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx xx uvádí xx oběhu při xxxxxxxxx od 0 xX do 5 xX.
Xxxxx 3
Xxxxxxxxxx zelenina
§12
Xxx účely této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, bez známek xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx zeleninou - xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx zelenina x které xxxx xxxxxxxx konzervováním, s xxxxxxxx zeleninových nealkoholických xxxxxx, dresinků, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninou xxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxxxxxx působením bakterií xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx protlakem - xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx použitých xxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx (xxx xxxxxx, jader) xxxxxxxxxxxxxx nebo obdobným xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vody, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,
f) xxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx proslazenou nebo xxxxxxxxxx - potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) zeleninou x xxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx jedlé xxxx,
i) chemicky xxxxxxxxxxxxx zeleninou - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku,
x) xxxxxxxxx chlazenou xxxxxxxx zeleninou - xxxxxxxxx x čerstvé xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx ve spotřebitelském xxxxx, určená x xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx v octu - zelenina zalitá xxxxxxx octem xxx, xxx xxxxxxxx koncentrace xxxxxxxx xxxxxx činila xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx.
§14
Označování
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále označí
a) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx §3 písm. c), xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx výrobku,
b) xxxxxxxx druhem nálevu,
c) xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx, xxx xx jedná x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) u xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
1. xxxxx použitelnosti,
2. xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 xxxxxxx 1.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 tabulce 2.
§15
Xxxxxxxxx xx jakost
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxx uvedeny v příloze č. 7.
§16
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
(1) U xxxxxxxxxxxxx zeleninových výrobků, xxxxxxx xX xx xxxxx xxxx xxxxx 4,0, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx na 80 xx 90 xX.
(2) X xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx pH xx xxxxx xxx 4,0, xx musí xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 xX xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, aby došlo x xxxxxxxx vegetativních xxxxx mikroorganismů a xxxxxx xxxx.
§17
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx kandovaná zelenina xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx vlhkosti vzduchu xxxxxxx 70 %, x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(2) Xxxxxx x xxxxxxxxxx nebo kandovaná xxxxxxxx xx skladuje x přepravuje odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx; s xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxx kandované balené xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Upravená chlazená xxxxxxx zelenina xx xxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 oC do 5 xX.
Xxxxx 4
Xxxxxxxxxx xxxxx
§18
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx - xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxxxxx xxx xxxxxxx x) xx x), x xxxxxxx stavu nebo xxxxxxxx xx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxx plodů xxxxx,
x) mandlemi - jádra xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx ořechy - semena xxxxx xxxxxxxxxxxx západního,
f) xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx - plody xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxxxx - xxxxxx juvie xxxxxxx,
x) kokosovými xxxxxx - xxxxx xxxxx kokosové,
x) xxxxxxxxx oříšky - xxxxxx borovice xxxxx.
§19
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx skořápkových xxxxx xx xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 9.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx x xx xxxxxxxx x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx skořápkové xxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx podskupiny.
(2) Xxxxxxxxx záporné hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 10.
§21
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 11.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxx 5
Xxxxx
§22
Pro xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx
a) xxxxxxx - xxxxx xxxxxxx plodnice vyšších xxx xxxxxxx v příloze č. 13,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx volně xxxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxx xxx xxx xxx sběru,
x) xxxxxxxxx houbami xxxxxxxxxxx - houby xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx uměle xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx starší xxx pět xxx xxx xxx xxxxx,
x) xxxxxxxx houbami - xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx jsou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) konzervovanými xxxxxxx - houby xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx z xxx - houby xxxxxxxx, zejména xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx.
§24
Xxxxxxxxxx
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx a čerstvé xxxxx pěstované českým xxxxxx xxx xxxxx přílohy č. 13 x datem xxxxx,
b) xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxx dnů xxx xxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx použitelnosti xx xxxx xxx xxx xxx sběru,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxx x ostatní xxxxxxx x hub xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx podle přílohy č. 13.
§25
Požadavky xx jakost
(1) Xxxxxxx xxxxx volně xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx pěstované, s xxxxxxxx pěstovaných xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, dobře na xxxxx očištěné, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Houby nesmějí xxx xxxxxxxxx, plesnivé, xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx nejvýše jedním xxxxx, xxxxxxx však xxxx xxx xxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) X xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx 1 se xxxxxxxx perforace do 10 % povrchu xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx poškození xxxxxxx úlomky xxxx xxxxxxx na xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, přičemž xxxxxxxxxxx houbami se xxxxxx houby, kterým xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx škůdci.
(3) X sušených xxx xx dovoluje 10 % hmotnosti xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx houby mají xxxx xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxx, xxxx xxx cizích pachů x xxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx použitému xxxxx houby x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx.
§26
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxx volně xxxxxxxx se xxxxxxxx x přepravují při xxxxxxxxx xx 0 xX do 10 xX, xxxxx v xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx uvádějí do xxxxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 6 oC xxxxxx x zabalené x xxxxxxx prodeji xxxxxxx ve dvou xxxxxxxx; nebalené, volně xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx vrstvách.
(3) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(4) Čerstvé xxxxx xxxxxxxxx mohou xxx xxxxxx xxxx zabaleny xxx v prodyšné xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx 6
Xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx
§27
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx - hlízy brambor xxxxx x kříženců Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxx konzumní sklízené xx dosažení xxxxx xxxxxxxx xxxx s xxxxx vyvinutou x xxxxxx xxxxxxx,
d) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx,
e) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - xxxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx - xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx,
x) varným xxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx konzumních pozdních, xxxxx xxxxxx vhodnost xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx povrchu xxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx a mokrou xxxxxxx, xxxxx barvy xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx - xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx, xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx - hlízy konzumních xxxxxxx se zeleným xxxxxxxxxx, které xxxxxxx xxxx než 1/8 xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x obecnou strupovitostí xxxxxxxxxxx xxxx xxx 1/4 xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx pohmožděnými xxxxxxx - poškození xxxx, xxxxx x konzumních xxxxxxx raných xxxxxxxx xxxxxxxx než 3,5 xx x u xxxxxxxxxx brambor xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 5 xx xx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx - xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, xxxxxxx loupáním, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, vařením, xxxxxxx x xxxxxxx, xxx přímou xxxxxxxx xxxx xxxxx kuchyňskou xxxxxx.
§28
Xxxxxxx xx xxxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xx xxxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
b) brambory xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X příloze č. 15 je xxxxxxx xxxxxxx výrobků x brambor xx xxxxxxx.
§29
Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x zákoně a xx vyhlášce o xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin9) xx
a) brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx; xxx dovozu se xxxxxx i xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxxxx užití xxxxx xxxxxxx typu xxxxxxxxx x příloze č. 16 xxxxxxx 4,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx "drobné",
x) výrobky x xxxxxxx xxxxxx názvem xxxxxxx.
§30
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx konzumní xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x nesmějí xxxxxxxxx xxxxxxx xxx rámec xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x příloze č. 16 v xxxxxxx 1.
(2) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx vzhledem odpovídat xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxx, celé, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx a nedeformované, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, bez vnějších x xxxxxxxxx vad xxxxxxxxxxxx celkový xxxxxx, xxxx mít jakostní x uchovatelné xxxxx, xxx xxx hniloby, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, obecné x xxxxxx strupovitosti, xxxxxxx x rzivosti xxxx, nenamrzlé a xxxxxx xxxxxx xxxxx x příchutí, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxxxxx dužninu.
(3) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx klíčky xxxxx xxx 3 xx x nesmí vykazovat xxxx, xxxxx xxxx xxxxx skvrny xxx xxxxxxx zasahující xx xxxxxxx xxxxxxx nad 5 mm. Přípustné xxxxxxxx hlíz xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 16 x xxxxxxx 1.
(4) Xxxxxxxx hlíz brambor xxxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx" xx 17 až 28 mm. Velikost xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxx brambor konzumních xxxxxxxx kulovitého xxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 28 xx.
(5) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx velikost xxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 16.
§31
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx obalů xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx upravovány xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se uvádějí xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx nebo zmrazené.
§32
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx do xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§33
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 332/1997 Sb., xxxxxx xx provádí §18 písm. x), x), x), x), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx skořápkové xxxxx, xxxxx, brambory x xxxxxxx x xxxx.
2. Vyhláška x. 92/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 332/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), j) a x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx.
§34
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx č. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Členění na xxxxxxx x minimální xxxxxxxxxx podíl xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx
| &xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx (x g x 1 xx xxxxxxxxx)
|
&xxxx;
Xxxxxxxx
|
| &xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx) xxxxxxxxx
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
450
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
x červeného xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí a xxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; | |
| &xxxx; | &xxxx;
xx zázvoru
|
250
|
||
|
z xxxx-xxxxxx
|
&xxxx;
230
|
&xxxx; | ||
| &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
80
|
&xxxx; | |
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxx a xxxxx
|
&xxxx;
250
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xx xxxxxxx
|
&xxxx;
150
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x kešu-jablka
|
160
|
|
|
z plodů xxxxxxx (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
60
|
&xxxx; | ||
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
450
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
x černého xxxxxx, xxxxx, kdoulí, xxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; | |
| &xxxx; | &xxxx;
xx xxxxxxx
|
&xxxx;
250
|
&xxxx; | |
| &xxxx; | &xxxx;
x xxxx-xxxxxx
|
&xxxx;
230
|
&xxxx; | |
| &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx xxxxxxx (maracuja)
|
80
|
||
|
Rosoly
|
všeobecně
|
350
|
||
|
z xxxxxxx rybízu, šípků, xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx;
250
|
&xxxx; | ||
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xx zázvoru
|
150
|
|
|
z xxxx-xxxxxx
|
&xxxx;
160
|
&xxxx; | ||
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
60
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
200
|
&xxxx;
x toho min. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx
|
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxx
|
&xxxx;
1700
|
&xxxx;
x výrobě je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx
|
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
2200
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxx sušiny ze xxxxxxx xxxxxxx 75%
|
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
3000
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx x xxxxxx a jablek
|
3200
|
podíl xxxxxx sušiny z xxxxxx xxxxxxx 30%
|
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
1500
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxxxx
|
&xxxx;
730
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx
|
&xxxx;
640
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
380
|
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
|
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
220
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
xx skleněném xxxxx
|
&xxxx;
450
|
&xxxx; | |
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
| &xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 157/2003 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxxxxx rozsah (x)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
|
| &xxxx;
xx 50
|
&xxxx;
9,0
|
| &xxxx;
51 xx 500
|
&xxxx;
6,0
|
| &xxxx;
501 až 1000
|
&xxxx;
5,0
|
| &xxxx;
xxx 1000
|
&xxxx;
3,0
|
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Kompoty, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, protlaky x xxxxxxxxxx xxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(%)
|
&xxxx;
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx citrónová)
(%)
|
|
kompoty
|
nejvýše 48
|
&xxxx;
0,3 - 2,5
|
| &xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
&xxxx;
-
|
| &xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
52-59
|
&xxxx;
-
|
| &xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 40
|
-
|
|
džemy
|
nejméně 60
|
-
|
|
rosoly x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
-
|
|
marmelády
|
nejméně 60
|
&xxxx;
-
|
| &xxxx;
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
-
|
|
klevely
|
nejméně 38
|
&xxxx;
0,6 - 2,6
|
| &xxxx;
xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
&xxxx;
0,6 - 2,6
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 29
|
&xxxx;
0,6 - 2,5
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 70
|
&xxxx;
xxxxxxxx xx
|
Xxxx.: Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx u xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, že xxxx xxx u xxxxxx výrobků zcela xxxx zčásti xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxx sladký x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx tzv. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x souladu x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pododstavce xxxx XX přílohy 1 směrnice Rady 2001/113/ES x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.".
Xxxxxxx 2
Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
| &xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (g)
|
||
|
do 500
|
&xxxx;
501 - 1000
|
nad 1000
|
|
|
přítomnost xxxxxxxxxxx příměsí (pouze xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx včetně částeček xxxxx x ploše xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 mm)
|
2
|
3
|
4
|
|
přítomnost xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx jedné poloviny xxxxx (pouze při xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)
|
&xxxx;
1
|
&xxxx;
2
|
&xxxx;
3
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx)
|
&xxxx;
2
|
&xxxx;
3
|
&xxxx;
4
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 3
Xxxxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx zbytků xxxxxx x kališních lístků, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx slupek, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, v obalu xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx se xx xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x klikvy x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxxx x děleného xxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx
|
X) Xxxxxxxxx výskyt xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx zrosolovatění xxxxxx,
x) nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x kompotu x xxxxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých u xxxxxxxxxxxx kompotu,
d) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx vinné x nálevu x xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx slupky x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x kompotu x xxxxxxxxx ovoce (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),
f) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx x xxxxxxxxxxx kompotu,
g) xxxxx svraštělá xxxxxx x meruňkového kompotu,
h) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nevyzrálých x kompotu x xxxxxxx a dřínků.
i) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx tvary xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx dělených,
j) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx zabarvení xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a převládající xxxx po xxxxxxxx x použitých xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx vady, xxxxxx x xxxxx xx mechanickém xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxxxx výskyt cizích x xxxxxxxxxxx příměsí x kompotu x xxxxxxx plodů x xxxxx:
| &xxxx;
Xxxx cizí xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx o xxxxxxxxx (g)
|
||
|
do 500
|
&xxxx;
501 - 1000
|
nad 1000
|
|
|
lístky x xxxxxx x xxxxxxx x lesních xxxxx
|
&xxxx;
5
|
&xxxx;
7
|
&xxxx;
10
|
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx u xxxxxxx x xxxxx
|
&xxxx;
5
|
&xxxx;
7
|
&xxxx;
10
|
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce
|
Potravina
|
Konzistence x xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
Xxxx x xxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x dalších organických x anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx jádřinců, x peckami xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx vyrovnaná, xxxx xxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx, svěží, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx druhům xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx
|
Xxxxxxx 5
Xxxxxx xxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x vzhled
|
Barva
|
Chuť a xxxx
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx vysušené, xxx xxxxxx poškození xxxxxxxxxxx škůdci xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx stádiu xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx nežádoucích xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxx známek xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx pro daný xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxx
|
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx
| &xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxxxx (kysaná) zelenina
|
|
|
protlaky
|
|
|
sušená xxxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx zelenina
|
|
|
zelenina x xxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxx x xxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxx x xxxxx
|
Příloha č. 6 x vyhlášce č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
X) Konzervované xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, obsah xxxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxx xxxxxxxxxxx x půdy x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx činí xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx po xxxxxxxxxx vzorku xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků činí xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobky
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, určená xxxx obsah xxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. xX xxxxxx xxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4.1.
2. Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx spotřebitelském xxxxx, kde xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx povlak (křís) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % soli.
D) Chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových xxxxx xxxxxxxx nejvýše 13 % xxxx.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx mletých sušených xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx překročit 28 %, x xxxxxxxxxxx protlaku 55 %.
3. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x koncentraci 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx obsahovat xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. X xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 7 % činit refraktometrická xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
5. X xxxxxx xxxxxxxxxx Prima, Xxxxx, Xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 30 %, xxxx xxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
6. Xxxxxxxxx rajčatové xxxx a rajčatový xxxxxxx obsahují xxxxxxx 10,0 % xxxx.
7. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx výrobky xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x tabulce 1. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
10. Xxxxxxxxx pyré xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
| &xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxx “Xxxxx”, “Xxxxx”, “Xxxxxxx”
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%)
|
nejméně 12,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 30,0
|
&xxxx;
8,0 - 24,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 24,0
|
|
veškeré xxxxxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx (%)
|
nejvýše 2,2
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,2
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx se
|
nestanovuje xx
|
| &xxxx;
xxxxx xxxx (%)
|
&xxxx;
xxxxxxx 3,5
|
nejvýše 3,5
|
&xxxx;
xxxxxxx 10,0*)
|
nejvýše 10,0*)
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxx stanovené jako xxxxxxxx xxxxxx (%)
|
nestanovuje xx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
|
&xxxx;
xxxxxxx 0,2
|
&xxxx;
xxxxxxx 0,2
|
Xxxx.:*) Xxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Sterilovaná xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně
|
Zelenina xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx u 20 % kusů, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, s tvarovými x velikostními xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx xxxxxxx x tmavých xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, nerozpadavá, xxx semen a xxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx jde-li o xxxxxxxx xxxxxxxx, nálev xxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx zakalený s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx dělená x xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, s xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % hmotnostních, x xxxx xxxxxx uvolněná xxxxxx xxxxxx na xxxxxx, x xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx do 1,5 xx xxxxxxx 5 %, u xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x síle xx 5 xx, xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx řezů xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxxxxx papriky xxxxx výskyt xxxxx x nerovnoměrných řezů xxxxxxx 2 %, x xxxxx různobarevné xxxxxxx nejméně 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, řezy xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx semen x xxxxxx příměsí, x směsí jednotlivé xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, nálev xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx protlakem
|
|
Okurky xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx bez xxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx v xxxxx xxxx xxx deklarovanou xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, u xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx velikosti, průměr xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx překročit průměr xxxx nejmenšího o xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, x xxxx nálev s xxxxxxxxx semeny nejvýše x 5 % xxxx xxxxxx obalu
|
|
sterilovaný xxxxxx
|
&xxxx;
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, velikostně vyrovnaná, x xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxx mechanických xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx až křehká, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx vyloučených škrobů x xxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx lusky xxxxxxxx /*, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx v xxxxxx xxxxxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx částí x xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, xxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, bez cizích xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řez xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, nejvýše 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (z xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx tvořit poškození xxxxxxxxx x škůdci) x xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx obalu
|
|
kečupy xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx zbytků slupek, xxxxx a xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlaky
|
kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) bez zbytků xxxxxx, xxxxx x xxxxxx částí rajčat, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z xxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx poškození, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxx neloupaná, xxxxxxxx, xxxxxxx, kostkovaná, strouhaná, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx
|
*) Xx vyvinuté xxxxxxxx xxxxx jsou považovány xxxxxx xxxxx, které xxxx x nejširším xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Povolené xxxxxxxx xx smyslových xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx celé
|
Popis xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (v xxxxxx)
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
3
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
2
|
| &xxxx;
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
3
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx poškození
|
2
|
|
zbytek xxxxxx
|
&xxxx;
3
|
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
1
|
| &xxxx;
xxxxxxxx barva
|
1
|
|
dutiny
|
1
|
|
celkové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
7
|
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx xxxxxx
| &xxxx;
Xxxxx odchylky
|
Maximální xxxxx xxxxxxx odchylky (% xxxx.)
|
| &xxxx;
xxxxxxx zbarvená (xxxxxx) zrna
|
2
|
|
poškozená, xxxxx xxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
5
|
| &xxxx;
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
1
|
| &xxxx;
xxxxxx, zlomky xxxxx x volných xxxxxx, xxxx
|
&xxxx;
12
|
| &xxxx;
xxxx rostlinný xxxxxxxx
|
&xxxx;
0,5 (xx více xxx 12 cm2 xxxxxx)
|
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
| &xxxx;
Xxxx cizí xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (g)
|
||
|
do 500
|
&xxxx;
501 - 1000
|
&xxxx;
xxx 1000
|
|
| &xxxx;
xxxx xxxxxxxxx materiál
|
5
|
5
|
10
|
|
neodstopkované xxxxx nebo lusky
|
10
|
15
|
25
|
Tabulka 5
Xxxxxx xxxxxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
Xxxx x xxxx
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx vysušená, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx včetně nepřítomnosti xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx stádiu xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx částí xxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu zeleniny xxx známek xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxx daný xxxx xxxxxx zeleniny, xxx xxxxxx pachů x chutí
|
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení
|
Hmotnostní xxxxxx (x)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx odchylka (%)
|
| &xxxx;
xx 50
|
&xxxx;
9,0
|
| &xxxx;
51 až 500
|
&xxxx;
6,0
|
| &xxxx;
501 xx 1000
|
&xxxx;
5,0
|
| &xxxx;
xxx 1000
|
3,0
|
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí
|
Složky (% xxxx.)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx odchylka (%)
|
| &xxxx;
xx 3,0 xx 5,0
|
od - 2,0 xx + 2,0
|
| &xxxx;
xx 5,0 xx 10,0
|
od - 4,0 do + 4,0
|
| &xxxx;
xx 10,0 xx 15,0
|
&xxxx;
xx - 7,0 xx + 7,0
|
|
nad 15,0
|
&xxxx;
xx - 10,0 xx + 10,0
|
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
| &xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx ořechy
|
jádra
|
|
lískové xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxx nebo burské xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxx
|
||
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx
|
||
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx solené
|
||
|
para xxxxxx
|
&xxxx;
xx xxxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxx
|
||
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
|
||
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxxxxx rozsah (x)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
|
| &xxxx;
xx 100
|
&xxxx;
- 5
|
| &xxxx;
101 - 250
|
&xxxx;
- 3
|
| &xxxx;
251 - 500
|
&xxxx;
- 2
|
| &xxxx;
501 x xxxx
|
&xxxx;
- 1
|
Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% xxxx.)
|
&xxxx;
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% hmot.)
|
|
|
celé xxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|||
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
5,0
|
&xxxx;
0,1
|
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
6,0
|
&xxxx;
0,05
|
| &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
6,5
|
&xxxx;
0,1
|
| &xxxx;
xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
7,0
|
&xxxx;
0,3
|
| &xxxx;
xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
10,0
|
&xxxx;
6,5
|
&xxxx;
0,5
|
| &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
4,0
|
&xxxx;
0,5
|
| &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
5,0
|
&xxxx;
0,5
|
| &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx solené
|
|
5,0
|
0,5
|
|
para xxxxxx
|
&xxxx;
xx xxxxxxxx
|
&xxxx;
14,0
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx se
|
|
jádra
|
|
10,0
|
0,5
|
|
|
kokosové xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxxx
|
&xxxx;
47
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
|
| &xxxx; | &xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
3,0
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
|
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx (xxxxxx)
|
&xxxx;
|
&xxxx;
6,0
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx se
|
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
Xxxx x xxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx dobře oddělené xx skořápky, xxxxxxxx, xxxxx vyplňující xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxx ořechy
|
jádro xxxxxxxx xxxxxxxx, omezeně xxxxxxxxxx poškozené
|
světle hnědá xx xxxxx xxxxx, xxxxxx hnědá až xxxxxxxxx, jádro xx xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, sladce xxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx až xxxxxx xxxxx, na xxxx xxxx až xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx mandlová xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx
|
| &xxxx;
xxxx ořechy
|
jádra xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru xxxx ledvinkovitého xxxxx, xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx na řezu xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx mastné xx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxx nažloutlé
|
nasládlá, xxxxxxx xxxxxx, bez xxxxx xxxxx
|
| &xxxx;
xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, bez xxxxx xxxxx
|
| &xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx, hrubě xxxx jemně xxxxx
|
&xxxx;
xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx ve xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx dřevnatě xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, x xxxxx dobře patrnými "xxx" - klíčními xxxx, xx xxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx pletivo (xxxxxxxxx), xxx kokosové xxxx, xx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx tvrdé, xxxxxxxx 1 - 2 xx
|
&xxxx;
xxxxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xxxxxxx bílé xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxx x. 13 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Seznam volně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx určených x přímému xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx účely
A. Xxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. Destice xxxxxxxxxx (Xxxxxxx perlata)
2. Xxxx obecný (Morchella xxxxxxxxx)
3. Xxxx špičatý (Xxxxxxxxx conica)
4. Xxxxx xxxxxxxx (Sparassis crispa)
5. Xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx
6. Xxxxx xxxxxxxxxx - (Hydnum xxxxxxxx)
7. Xxxxx obecná (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
8. Xxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
9. Xxxxxxx trubkovitý (Graterellus xxxxxxxxxxxxxx)
10. Xxxxxxxxxxx mlynářka (Xxxxxxxxxxx ovinus) - xxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
11. Xxxxxxxxxxx žemlička (Xxxxxxxxxxx confluens) - xxx mladé xxxxxxxx, xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
12. Xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxxxx plodnice, xxxxx xxx průmyslové xxxxxxxxxx
13. Xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxx)
14. Hřib xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxx)
15. Xxxx xxxxxxxx (Boletus xxxxxxxxxx)
16. Xxxx koloděj (Xxxxxxx xxxxxxx)
17. Xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
18. Xxxx smrkový (Xxxxxxx xxxxxx)
19. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxx reticulatus)
20. Hřib xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx)
21. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx variegatus)
22. Xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx placidus) - xxx xxxxx xxxxxxxx
23. Klouzek kravský (Xxxxxxx bovinus) - xxx xxxxx plodnice
24. Xxxxxxx obecný (Xxxxxxx xxxxxx)
25. Klouzek xxxxxx (Xxxxxxx elegans)
26. Xxxxxxx xxxxxx (Suillus xxxxxxxxxx)
27. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx)
28. Xxxxx březový (Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx)
29. Kozák xxxxxxx (Xxxxxxx (Leccinum) xxxxxxx)
30. Křemenáč xxxxxxx (Xxxxxxx (Leccinum) xxxxxxxxxx)
31. Xxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxxx)
32. Xxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) - xxx mladé plodnice
33. Xxxxx vysoká (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx) - xxx xxxxx plodnice
34. Xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx)
35. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxx)
36. Xxxxxxx havelka (Xxxxxxxxxx portentosum)
37. Čirůvka xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx)
38. Xxxxx ústřičná (Pleurotus xxxxxxxxx)
39. Xxxxx plicní (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
40. Líha xxxxxxxxxx (Lyophyllum xxxxxxxx)
41. Xxxx xxxxxxxx (Lyophyllum xxxxxxx)
42. Xxxxx xxxxx/xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo Xxxxxxxxx xxxxxxxx)
43. Ryzec xxxxxxx (Xxxxxxxxx deterrimus)
44. Xxxxxx mazlavý (Gomphidius xxxxxxxxxx)
45. Sluka svraskalá (Xxxxxxx caperata)
46. Xxxxxx xxxxxx (Marasmius oreades)
47. Xxxxxxxx obecná (Armillaria xxxxxx) - pouze xxxxxxxxx xxx xxxxx
48. Xxxxxxxx mlženka (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxxxx plodnice
49. Žampion xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx) - jen xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
50. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx) - jen xxx xxxxxxxxxx zpracování
51. Xxxxxxx xxxxx (Aqaricus xxxxxxxxx) - xxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
52. Žampion xxxxx (Aqaricus xxxxxxxxxx) - xxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
53. Xxxxxxx xxxxx (Aqaricus xxxxxxxxxx) - xxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
54. Xxxx xxxxxx (Boletus xxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxxxx) - pouze x xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx použity xxxxx x xxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravinářským účelům
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx)
2. Holubinka černající (Xxxxxxx nigricans)
3. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx mustelina)
4. Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Russula xxxxx)
5. Holubinka xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxx viresceus)
7. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Russula xxxxxxxx)
8. Xxxxxxxxx osmahlá (Xxxxxxx adusta)
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Russula xxxxxx)
X. Xxxxx pěstované
1. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis)
2. Xxxxxxx xxxxx (Agaricus xxxxxxxxxx)
3. Hlíva xxxxxxxx (Xxxxxxxxx ostreatus)
4. Hlíva xxxxxxxxx (Pleurotus cornucopiae)
5. Xxxxx plicní (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Hlíva máčková (Xxxxxxxxx xxxxxxx)
7. Xxxxxxxx xxxxxxxx žlutá (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx)
8. Límcovka xxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx)
9. Xxxxxxxxx sametonohá (Flammulina xxxxxxxxx)
10. Xxxxxxxx topolová (Xxxxxxxx xxxxxxxx)
11. Xxxxxxxxxxx xxxxx - Xxxx-xx-xx (Xxxxxxxx edodes)
12. Xxxxxx xxxxxxx (Kuehneromyces xxxxxxxxx)
13. Xxxxxx sklepní (Volvariella xxxxxxxx)
14. Xxxx Xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx)
15. Xxxxxxxxx xxxxxx (Pholiota xxxxxx)
16. Xxxxxxx moučný (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
17. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx)
18. Xxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx)
19. Korálovec xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx)
20. Xxxxxxx xxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx)
21. Xxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx)
22. Hlíva růžová (Xxxxxxxxx salmoneostramineus)
Příloha x. 14 x vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Členění na xxxxxxx x podskupiny
|
Druh
|
Skupina
|
Podskupina
|
|
houby
|
čerstvé xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx volně xxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxx houby xxxxxxxxx
|
||
| &xxxx;
xxxxxxx x hub
|
houby konzervované
|
|
|
houby xxxxxx
|
||
| &xxxx;
xxxxx zmrazené
|
||
|
ostatní xxxxxx x xxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx x xxx
|
|
| &xxxx;
xxxxx a xxxxxx x xxx
|
||
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx
|
||
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx výrobků x brambor xx xxxxxxx
| &xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxx x brambor
|
brambory xxxxxxxx xxxxxx loupané
|
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx předvařené, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx kaše sušená
|
|
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx lupínky xxxxxxxxxxx
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx předsmažené*
|
|
|
bramborové xxxxxx xxxxxxxxxxx*
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*
|
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx
|
*) xxxxxxxxx xx název xxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 16 x vyhlášce č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx 1
Přípustný xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
| &xxxx;
Xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx konzumní xxxx celkem xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx
|
&xxxx;
xxx 3,5 xx
|
&xxxx;
xxx 5 xx
|
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx 3,5 xx
|
&xxxx;
xxx 3,5 xx
|
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxx 5 xx
|
| &xxxx;
xxxxxx xxx xxxxxxx
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxx 5 xx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxx, dutost x jiné vnitřní xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxx hlízy
|
-
|
delší xxx 3 mm
|
|
hnědé xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
-
|
| &xxxx;
xxxxxx strupovitost xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx 1/4 xxxxxxx, xxx do 1 % v rámci 4 % tolerance
|
nad 1/4 povrchu
|
|
zelené xxxxx
|
&xxxx;
xxxx xxx 1/8 povrchu x/xxxx po xxxxxxxx x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx x/xxxx xxxx xxx 1 vrstva xxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxx xxxxxxx x měkká xxxxxxx
|
&xxxx;
xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx. 1 % x xxxxx 4 % tolerance
|
max. 1 % v xxxxx 6 % xxxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx)
|
&xxxx;
xx 1 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx)
|
| &xxxx;
xxxx xxxxxx nebo xxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxxxxxxxx choroby
|
nepovoluje xx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
|
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx velikosti hlíz
|
Brambory xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xx)
|
&xxxx;
% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx
|
| &xxxx;
xxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxx 28
|
&xxxx;
3
|
| &xxxx;
x toho xxxxx xxx 22
|
&xxxx;
0
|
|
| &xxxx;
xxxx “xxxxxx”
|
&xxxx;
xxxxx xxx 17 - xxxx xxxxx než 28
|
&xxxx;
3
|
| &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxx 28
|
&xxxx;
3
|
Xxxxxxx 3 - zrušena
Tabulka 4
Xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxx xxxxxxx xxxx*)
| &xxxx;
Xxxxx xxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
| &xxxx;
X
|
&xxxx;
xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
|
&xxxx;
xx xxxxxx, xxxx příloha
|
|
B
|
polopevná, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx, xxxx příloha
|
|
C
|
měkká, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxx x xxxx
|
*) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx. Xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx.
Příloha x. 17 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx x. 17 xxxxxxx xxxxxxx předpisem x. 650/2004 Xx.
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Potraviny xxxxxxxx x xxxxxxx xx oběhu xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky se xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Čl. XX xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 650/2004 Xx. x xxxxxxxxx xx 22.12.2004
Xx. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x uvedené xx xxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Čl. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.12.2010
Xx. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Potraviny xxxxxxxx a uvedené xx oběhu xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 153/2013 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.7.2013
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis č. 157/2003 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxxx x platnost xxxxxxx x xxxxxxxxxxx XX k XX (1.5.2004).
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisu jsou xxxxxxxxxx změny a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx právním xxxxxxxxx č.:
650/2004 Sb., xxxxxx se mění xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx jejich xxxxxxxxxx
x účinností od 22.12.2004
291/2010 Xx., xxxxxx xx mění vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx se stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, brambory x xxxxxxx x xxxx, xxxxx i xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Sb.
s xxxxxxxxx od 1.12.2010
153/2013 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.7.2013
x xxxxxx xxxx provedená xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx x. 50/2004 Xx.
Xxxxxx předpis č. 157/2003 Sb. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 397/2021 Sb. x účinností xx 1.1.2022.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin a xxxxxxxxxx xxxxxxx, o xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx symbolem "x", xx xxxxx xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.
2) Xxxxxxxxx:
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/2396/ES xx 7. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx obchodní xxxxx xxx xxx x které zrušuje xxxxxxxx x. 89/1076/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1799/ES x 12. xxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx, ve xxxxx nařízení x. 2002/453/XX, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Komise x. 2001/1619/XX ze 6. xxxxx 2001, kterým xx stanoví xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx x xxxxxx x xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 89/920/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1615/ES xx 7. xxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxxxx cukrové x xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 97/1093/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1543/ES x 27. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx norma xxx xxxxxx, xxxxxxx kadeřavou xxxxx a xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx č. 88/79/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1508/ES x 24. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 83/2213/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1135/ES x 8. xxxxxx 2001, xxxxxx se mění xxxxxxxxxx o rozměrech, xxxxxxx xx xxx x xxxxxxxxxx daných xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 97/659/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/912/ES x 10. xxxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx norma xxx xxxxxxxx lusky.
Nařízení Xxxxxx č. 2000/851/ES x 27. xxxxx 2000, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx x které zrušuje xxxxxxxx x. 91/1108/EHS x xxxxxxxx x. 98/1010/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2000/790/ES xx 14. dubna 2000, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx rajčata x xxxxx xxxxxxx nařízení x. 83/78/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2002/2137/ES z 29. xxxxxxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxx vinné x kterým xx xxxx xxxxxxxx x. 1999/2789/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1999/2561/ES x 3. xxxxxxxx 1999, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx lusky, xx znění nařízení x. 2001/532/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2377/ES x 9. xxxxxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro chřest.
Nařízení Xxxxxx č. 1999/2335/ES x 3. xxxxxxxxx 1999, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx norma pro xxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 90/3596/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1999/1257/ES x 17. xxxxxx 1999, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx zeleninovou, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2000/2706/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1168/ES x 3. xxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx obchodní norma xxx xxxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2000/848/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/730/ES xx 7. xxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx obchodní xxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1998/963/ES ze 7. května 1998, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx x xxxxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2001/1135/XX a xxxxxxxx č. 1999/2551/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/2288/ES x 18. xxxxxxxxx 1997, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx x xxxxx xxxxxxx nařízení x. 10/65/XXX.
Xxxxxxxx Komise č. 1997/1093/ES x 16. xxxxxx 1997, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx cukrové x xxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2001/1615/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1997/831/ES xx 7. xxxxxx 1997, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro avokádo, xx xxxxx xxxxxxxx x. 1999/1167/ES.
Nařízení Komise č. 1994/2257/ES xx 16. xxxx 1994, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx banány, xx znění xxxxxxxx x. 1996/1135/XX x xxxxxxxx č. 1997/386/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1990/410/EHS xx 16. února 1990, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx pro xxxx, xx znění xxxxxxxx č. 1992/305/EHS x nařízení x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx x. 1987/1677/XXX x 15. xxxxxx 1988, xxxxxx xx stanoví norma xxxxxxx pro xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 1997/888/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1987/1591/ES z 5. xxxxxx 1987, kterým xx xxxxxxx normy xxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, kapustu xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, špenát x pro xxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 2000/1135/XX, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX, nařízení x. 1997/888/XX a xxxxxxxx x. 1991/1168/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1987/899/EHS x 30. xxxxxx 1987, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2002/843/ES, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX a xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1983/2213/EHS z 28. xxxxxxxx 1983, xxxxxx se xxxxxxx xxxxx jakosti pro xxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx salátové, xx znění xxxxxxxx x. 2001/1508/XX, xxxxxxxx x. 1987/1654/XXX, nařízení x. 1991/1872/XXX, xxxxxxxx x. 1991/3439/XXX, nařízení x. 1992/658/XXX, nařízení x. 1997/888/XX x xxxxxxxx x. 1997/2390/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1981/1292/EHS x 12. xxxxxx 1981, xxxxxx se xxxxxxx xxxxx jakosti xxx xxx, xxxxx a xxxxxx, ve znění xxxxxxxx x. 2001/1135/XX x xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1455/ES x 1. xxxxxxxx 1999, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx papriku zeleninovou.
3) Například:
XXX 46&xxxx;3010 Xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx ovoce.
XXX 46&xxxx;3022 Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3023 Xxxxxx a xxxxx.
XXX 46&xxxx;3030 Xxxxx xxxxxxx. Bobulové ovoce x lesní plody.
XXX 46 3032 Borůvky.
XXX 46 3033 Maliny.
XXX 46 3050 Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3051 Xxxxxxx xxxxx.
XXX 46&xxxx;3060 Xxxxxxx xxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3063 Xxxx xxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3064 Xxxxxxx xxxxx xxxxx. Xxxxxxx plody tropů x xxxxxxxx (xxxxx).
XXX 46&xxxx;3065 Čerstvé xxxxx xxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx (xxxxxxxxx, xxxxxx).
XXX 46&xxxx;3066 Xxxxx.
XXX 46 3069 Xxxxx.
XXX 46&xxxx;3085 Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3110 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3111 Xxxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3120 Zelenina xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3122 Xxxx.
ČSN 46&xxxx;3123 Xxxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3124 Xxxxx xxxxx.
XXX 46 3130 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx zelenina.
XXX 46&xxxx;3135 Xxxxxxxxx xxxx.
ČSN 46 3136 Xxxxx.
XXX 46 3142 Xxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.
XXX 46&xxxx;3150 Zelenina xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46 3151 Xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3152 Lilek.
XXX 46&xxxx;3160 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3172 Xxxx.
XXX 46&xxxx;3173 Xxxxxx xxxxxx.
3x) Je xxxxxx na základě x v xxxxxx xxxxxx, xxxxx obsah xxxxxxxx zapracovat xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3b) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES xx dne 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx džemech, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.
4) Vyhláška č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx sladidla, med, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx kakaa x cukrem, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx.
5) Xxxxx č. 61/1997 Sb., x xxxx x o xxxxx x doplnění zákona x. 455/1991 Xx., x živnostenském xxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx zákon), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x zákona České xxxxxxx rady x. 587/1992 Xx., x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, (xxxxx o lihu), xx xxxxx xxxxxx x. 129/1999 Sb. x xxxxxx č. 22/2000 Xx.
6) Xxxxxxxxx:
Xxxxxxxx Komise č. 2002/1284/ES x 15. xxxxxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx lískové xxxxxx ve xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/175/ES x 26. xxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx.
7) XXX 46&xxxx;3092 Xxxxxxx ořechy xx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3083 Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46 3086 Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3087 Xxxxx xxxxxxxxx ořechů.
XXX 46 3088 Xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3089 Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3080 Xxxxxxxx xx xxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3081 Xxxxx pistácií a xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3082 Xxxx ořechy.
ČSN 46&xxxx;3090 Doporučená xxxxxxxxxxxx xxx normy na xxxxx x xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2002/982/ES ze 7. xxxxxx 2002, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro pěstované xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 113/2005 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.