Právní předpis byl sestaven k datu 14.06.2026.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 14.06.2026.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
č. 274/2019 Sb. - Čl. II
č. 377/2025 Sb. - Čl. II
397
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Sb. x xxxxxx x. 139/2014 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušné předpisy Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) a xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, skupiny nebo xxxxxxxxxx, a složení xxxxxxxxx,
x) druhy potravin x členěním na xxxxxxx a podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx, technologické xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx xxxxxx xxx uchovávání xx xxxxxxxxxx potravin,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxx požadavky xx přepravu,
4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
XXXX PRVNÍ
MLÉKO X XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx pojmy
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se rozumí
a) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx produkty3) x xxxxxxxx Evropské unie xxxxxxxxxxxx hygienická pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx4) x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) a xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného původu5),
b) xxxxxxxx tekutý xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x podle xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5) x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xx formě emulze (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mléka,
c) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx výrobkem mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedených v příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jejich xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, nebo odebráním xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody ze xxxxxxx xxxx z xxxxx xxxxxxxxxxx, odtučněného xxxx xxxxxxxx odtučněného xxxx x xxxxxx xxxxx, xx kterým xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx sušené xxxxx nebo obojí, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx nesmí x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % obsahu xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx získaný xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo částečně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx jejich xxxxx, x obsahem xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) sýrem mléčný xxxxxxx xxxxxxxx vysrážením xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx činidel, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx produkt xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxxx xxxx xxx x mléčná xxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx při výrobě xxxxxx mléčných xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx nezrající xxx, xxxxxxx xxxxxxx srážením, xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx srážením pomocí xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx vznikající xxxx xxxxxxxx produkt při xxxxxx másla,
l) máselným xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx tuku xxxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx získaný z xxxxx, smetany xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x mléka, xxxxxxx xxxx másla xxxxxxxxxx xxxx xxx 99,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx zakysané xxxxxxx, x přídavkem xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx mléčného xxxx, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx pomocí xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx plněním do xxxxx,
x) xxxxxxx bílkovinným xxxxxxxx sušený xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením xxxxxxxx z xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx kyselým xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce,
q) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx enzymů z xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx výrobků xxxxxxxxx x xxxxx, splňující xxxxxxxxx uvedené v příloze č. 2 x této xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx jeho sraženiny x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x této xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx na základě xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx výrobek získaný xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx x mléka, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx ultrafiltrace,
u) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx běžně xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx bezvodé xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx v xxxxxx; xxxx xxx xxxxxxx xxxx obsahovat xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx může být xxxxx obou xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx technologický xxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx tepelné xxxxxxxx mléčných výrobků xx ukončení xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mikroflóry xx do xxxxxxx 80 °X,
x) vysokotepelným xxxxxxxxx (XXX) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro potraviny xxxxxxxxxxx původu5),
y) sterilací xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a mléčných xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx obalech xx xxxxxxx xxx 100 °X xx dobu xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) xxx xxxxxxxx xxxxxxx, x
x) průměrným množstvím xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx objemové odchylky.
(2) Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) smetanovým xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx vyrobený xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,
b) xxxxxxx mlékem mléčný xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx,
x) xxxxxxx podmáslím xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx kysáním xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx x xxxxxx xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce, xxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx,
x) kysanou xxxx xxxxxxxxx smetanou xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, za xxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx vyhlášce, tepelně xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) kysaným nebo xxxxxxxxx mléčným xxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx kysáním mléka, xxxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxx xxxx jejich směsi xx použití mikroorganismů xxxxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,
f) xxxxxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx tekutý xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx směsi xx xxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx za použití xxxxxxxxxxxxxx uvedených x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx x alkoholové xxxxxxx xx vzniku xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxx mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx směsi xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx.
§3
Členění xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxxxx
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. x) xx y), se xxxxxxx k xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).
(2) Xxxx o xxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx&xxxx;xxx xxxxx x skupiny výrobků "xxxxxxx xxxxxx", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "xxxxx zahuštěné" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobky" xxxxx skupiny "jogurt" xxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nebo objemových.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxx x obsahu xxxx x obsahu xxxx v sušině x xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xx obale pro xxxxxxxxx spotřebitele označeny xxxxxxxxx, xx byly xxxxxxxx z plnotučného xxxxx bez standardizace, xxxxxx být jakostní xxxx a xxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx, nemusí xxx s výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x obsahu xxxxxx.
Xxxxx x smetana
§5
(1) Xxxxx x smetana xx označí
a) xxxxxx xxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxx podskupiny xxxxx xxxxxx tuku, xxxxx xx xxx jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 x této xxxxxxxx, x
x) xxxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx mléko xxxx xxxxxxx.
(3) U xxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx tekuté xxxxx nebo tekutou xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 125 °C.
(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx xxxxx" xxxx "xxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx smetana, x xxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
§6
(1) Označení "xxxxxx xxxxx" lze xxxxxx x xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx výrobku xx u xxxxx xxxxxxx uvede druh xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx vyhlášky x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Označením "xxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxx mléko nebo xxxxxx výrobek tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxx "smetanový krém x xxxxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx označí xxxxxxx z tvarohu, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx tuku v xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Zahuštěné x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Jako xxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx smí xxxxxx pouze xxxx xxxxx bílý, cukr xxxx xxxx cukr xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx výrobě zahuštěných xxxxxxxxx mléčných xxxxxxx xx povoluje přídavek xxxxxxx x množství xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x celkové xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Přídavek xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 daného xxxxxxxxxxxx vzorcem:
cukerný poměr = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% xxxxxxxxx + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxx ošetřením podle xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x odstavcem 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx látek do xxxxxxxx7).
(3) Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx v mléku xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, aby x xxxxxxxxxxx mléku xxxxx xxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. K xxxx xxxxxx lze použít xxxxxx xxxxxxx, mléčný xxxxxxxx x xxxxxxx.
(4) X xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx mléka xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxx. Změny xx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxx xxxxxx x obsahu xxxxxxx.
§9
(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(2) Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx odtučněného xxxxx, xx x názvu xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x této vyhlášce xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, se u xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 k této xxxxxxxx tabulky 3.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx x balení xxxxxxx xxx xxxxxxxxx spotřebitele xx xxxxx doporučený xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx uvedení xx xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx x obsahu xxxx v procentech xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Je-li xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxx mléčný xxxxxxx o hmotnosti xxxxx xxx 20 x zabalen ve xxxxxxxxxx xxxxx8), mohou xxx údaje o xxxxxxxx xxxxxxx pouze xx xxxxxxxxxx obalu, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx určeném xxx konečného spotřebitele xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx do 12 xxxxxx".
§10
(1) Mléčný bílkovinný xxxxxxx xxxx být xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx lze použít xxxxx kyselinu mléčnou, xxxxxxxx chlorovodíkovou, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, pokud splňují xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách x xxxxxxxx10).
(3) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx koagulující xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx x enzymech10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx neutralizační x xxxxxxx činidlo, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v xxxxxxxx x poskytování informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx skupiny x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx vyhlášce; x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xx uvede xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu uvedeného x §10 xxxx. 4,
x) čistou hmotností x xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxx názvem x xxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx třetích xxxx xxxxxx země xxxxxx x
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx kterého může xxx xxxxxxxxxxxxxx šarže.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx xx xx xxxxx dále xxxxxx
x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx vymezením xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům11),
b) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx specifikací xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x §10 odst. 4 x
x) x xxxxxx bílkoviny ze xxxxxxxxx x x xxxxx kaseinátů xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x) xx x) x údaje xxxxx xxxxxxxx 2 písm. x) xxx uvést xxxxx x průvodní xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobky
§12
(1) Xxxxxxxxxx skupiny xxxxxxxx výrobků x xxxxx mikroorganizmů xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se zemědělskými xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4. Fyzikální, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx ochucujících xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxx zakysaný xxxxxx výrobek xx xxxxxx
x) x) xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxx xxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxxxxx druhy xxxxxxx xxx přidané xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx výrobek" xxx xxxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx fermentaci navýšen xx xxxxxxx 5,6 %
§13
(1) Xxxx "xxxxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(2) Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx x xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce xx xxxxxx
x) názvem druhu,
b) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
Xxxx x tvarohy
§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,
x) obsahem tuku xxxx tuku v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(2) Jako "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx sýr, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající xxx" xxx označit xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx došlo k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Jako "xxxxxx xxx" xx xxxxxx sýr, který xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.
(5) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením x obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxx, který xxx xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx horkou vodou, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx označí mléčný xxxxxxx získaný xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Přehled xxxxxxxxxx xxxxxx jiných xxx xxxx pro xxxxxx xxxxxxxx xxxx, tavených xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx uveden x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxxxxx výrobek xx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx xxxx", "xxxxxx dezert", "xxxxxx xxxxxx", "salámový tavený xxx".
(3) Tvaroh se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x sušině,
c) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(4) X sýra a xxxxxxx xx připouští xxxxx xxxxx sušiny x xxxx, xxx xx xxxxxxx xx xxxxx. Obsah xxxx x sušině nesmí xxxxxxxxx rozmezí xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx sýrů a xxxxxxx v příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 5 x 8.
§16
Xxxxx x mléčné xxxx
(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" xxx označit xxxxx xx 20 xxx xx data xxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" xx xxxxxx xxxxx skladované nejdéle 24 xxxxxx xx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx 18 °X a nižších,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx na obal xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx skladu xxxxxx xx xxxxxx xxxx distributor x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx označí
a) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(5) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx xxxxx xx celá xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx na xxx
Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx od 2 °X do 8 °X x xxxxxxxx xxxxx, smetany x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx sterilací, xxxxxxxxxxx xxxxx, sušeného mléka x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx tavených xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
ČÁST XXXXX
XXXXXXX KRÉMY
§18
Základní xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxx krémem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx, mléka, xxxxxxx, xxxx, xxxxx x xxxxxxx složek, xxxxx xxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxx je xxxxxx xx xxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx ve zmrazeném xxxxx,
x) xxxxxxxxx technologický xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx teploty xx teplotu xxxxx 18 °C x xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xx xxxxxxx zmrazené xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx krémy xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxx, zejména xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, másla, xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx s rostlinným xxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx našlehané xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, vody, xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx sladidel, x xxxxxxxxx xxxxxxx složek x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxx krémy vodovými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxx a xxxxx xxxx sladidel x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) sorbetem mražený xxxxxxx xxxxxxx zmrazením xxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx vína xxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo polotovary x kapalném stavu, x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, určené xxx xxxxxx zmrzliny,
h) xxxxxxx xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx hmotnost xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
§19
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Označování
(1) Xxxxxxx xxxx xx označí názvem xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xxxxxx se označí xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx, pokud byla xxxxxx xxxxxx nahrazena xxxxxxx skořápkovými plody xxxxx §21 odst. 1 xxxx. x).
(3) Xxxxxxx xxxx balený xxx xxxxxxx rovněž xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx jakost
§21
(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx lze xxxxx xxxxx
x) podle xxxxxxxxx xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx, obsahuje-li xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx xxxxxx plodů nebo xxxxxx past, s xxxxxxxx mraženého xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxx název xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) X xxxxx mraženého xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx "xxxxxx" nahradit názvem xxxxxxxx xxxxxxx, který xxx xxxx xxxxxx xxxxxx při xxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx tvarohový.
(3) U xxxxxxx x alkoholickou xxxxxxx xxxx být xxxx xxxxxx v xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx alkoholu xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxx.
§22
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx mraženého xxxxx musí být xxxxx, hladká, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx bublin; xxxxxxx xxxx obsahovat viditelné xxxxxxx přidaných ochucujících xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxx xxx mléčný xxx a xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Jako xxxxxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nebo konzervovaný xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx složku u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx obsahovat xxxxx xxxxxxx přidaný xxx.
§23
(1) Xxxxx ovocné xxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % hmotnostních x xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 15 % hmotnostních x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x citrusového xxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx šťáv, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, je xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx ovocné xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx xx 15 % hmotnostních x mraženého xxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx ananas, xxxxx, xxxx, mango, avokádo, xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo past xx xxxxxxx skořápkových xxxxx u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx lze x technologických důvodů xxxxxx maximálně xx 5 % hmotnostních.
Uvádění xx trh
§24
(1) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx xxxxx. Xxx přepravě xx xxxx xxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx zvýšit xxxxxxx xx xxxxx 15 °X. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx schváleným xxxxx zákona x xxxxxxxxxx13). Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx teplotami musí xxx označen xxxxx xxxxxxxx záznamu a xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 roku; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxx xx xxxxx xxx 1 rok, xxxxxx xx uchovává xx xxxx minimální xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx nemusí xxx xxxxxxx přístrojem xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxxx 2 x xxxxxxx, xx jde o xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx maloobchodu, xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování a xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx však xx vzdálenosti 200 xx; x xxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybaven xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx teplotě xxxxxxx minus 18 °X x xxxxx. Xxxxxxx vzduchu x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxx skladů xxxxxxx xxx 10 m3, xxxx být xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. X xxxxxxxxxxxx xxxxxx o xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx jedním dobře xxxxxxxxxx teploměrem, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx teplotami xxxx xxx označen xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 roku. X xxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx se xxxxxxxx až do xxxx minimální trvanlivosti.
§25
(1) Xxxxxxx krém xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx o teplotě xxxxx 18 °C x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx zařízení, schopných xxxxxx jeho xxxxxxx x vybavených xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu umístěným xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx v xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx maximálního xxxxxx.
(2) Teplota xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx během doby xxxxxxxxxx xxxxx být xxxxx xxx xxxxx 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxx není xxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXX TUKY X XXXXX
§26
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této vyhlášky xx rozumí
a) xxxxxx xxxxx x olejem xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx se x xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x triacylglycerolu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx olejnatých xxxxxxx,
x) živočišným xxxxx x xxxxxx jedlý xxx a xxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx živočichů xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) x xxxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo živočišných xxxx a olejů, xxxx jejich xxxxx, xxxxxx ztužených xxxx,
x) xxxxxxxxx tukem xxxxx xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x jedlých xxxx x xxxxx, nebo xxxxx jedlých rostlinných x xxxxxxxxxxx olejů x xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk, xxxx xxxx ztužených xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx produkty2),
h) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx produkty2),
i) tekutým xxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx xxxx směs xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx směs xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x jedlými xxxxx x xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx x tuku x xxxxxxx 10 % až 90 % xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx při xxxxxxx 20 °C xxxxxx,
x) koncentrovaným tukem xxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx je xxxxx než 90 % xxxxxxxxxxxx x xxxxx než 99,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) olejem xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx získaný xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxx jeho vyčištění xx xxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx vhodný pro xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 0,6, xxxxx zakouření nejméně +205 °X x xxxxxxxxxxx číslem xxxxxxx 2 xxxxxxxx (½ ROOH)/g xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx olej xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxx pouze mechanickými xxxxxxx, zejména vytlačováním xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx tepla, xxx jehož vyčištění xx xxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxx, usazování, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx potraviny bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 k xxxx vyhlášce.
§27
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Členění xxxxxxx tuků a xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx xxxxxx x označování
(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x olivových xxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx unie15).
(2) Jedlý xxx x xxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxx podskupiny xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x této xxxxxxxx.
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx xxx, xxx byly chráněny xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx nesmí přesáhnout
a) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx 20 °X,
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °C, nebo
c) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Jedlé xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx z nich xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx uváděny xx trh xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx uvádí xx xxx podle přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx16).
(5) Xxxxx tuky xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx odděleně od xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx neuvádí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx v xxxx.
§30
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
Závěrečná xxxxxxxxxx
§31
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, mražené xxxxx a jedlé xxxx a xxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy a xxxxx xxxx x xxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé tuky x oleje, ve xxxxx xxxxxxxx č. 124/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Tato xxxxxxxx byla xxxxxxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady 2015/1535 xx dne 9. září 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx informací v xxxxxxx technických předpisů x předpisů xxx xxxxxx informační společnosti.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx a na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x KTJ v 1 g |
|
Kysané nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
|
Xxxxxxxxxx mléko |
Lactobacillus xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx termofilní xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106&xxxx;Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx zrn nebo xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx skládá x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx mléčného xxxxxx 107&xxxx;x kvasinky 104 |
|
Xxxxxxxx xxxxx neochucené |
zákys xxxxxxxxxx xx z xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxx laktózu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx vzájemné xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106&xxxx;x xxxxxxxx 102 |
|
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx rostoucích xx vzájemné xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxx kvasinek xxxxxxxxxxxx x/xxxx nezkvašujících xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106&xxxx;x kvasinky 0 x více |
|
Kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x mezofilními x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx: x xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidávány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobku. Xxxx však xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx poměr xxxx základních xxxxx xxxxxxxxx kultury.
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxxxxx kasein
|
Sladký (v % xxxx.) |
Xxxxxx (v % xxxx.) |
|
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 xxxxxx |
xxxx xxx 12,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxxx x sušině |
více xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
|
x xxxx obsah kaseinu |
více xxx 95,0 včetně |
více xxx 95,0 včetně |
|
Obsah xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 včetně |
méně xxx 2,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 0,27 xx 1 X roztoku NaOH xx 1 g xxxxxx |
|
|
Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5) |
xxxx xxx 7,5 xxxxxx |
xxxx xxx 2,5 xxxxxx |
|
Xxxxx sedimentu (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx než 22,5 xx v 25 x |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
|
Xxxxxxxxx obsah olova |
0,75 xx/xx |
|
|
Xxxx |
xxx cizích xxxxx |
|
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx bílá |
|
|
Vzhled |
připouští xx xxxxxx, xxxxx xxx rozmělnit mírným xxxxxx |
|
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx (x % hmot.) |
|
|
Obsah xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx přepočteného xx suchý xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
|
x xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
|
Obsah xxxxxxxx tuku |
méně xxx 2,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
|
Xxxxxxx xX |
6,0 až 8,0 |
|
Xxxxx sedimentu (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
|
Xxxxxxxxxx látek cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx ve 25 x |
|
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxx nebo xxxxxx |
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx přítomnost hrudek, xxxxx lze xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx zcela xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce č. 397/2016 Sb.
Členění xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Mléko |
tekuté |
kategorie konzumního xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX přílohy XXX nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 |
|
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx výrobek s xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx procesu |
||
|
Mléčný výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx tuk xxxx mléčný xxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x celé xxxxx x plísní xx xxxxxxx x xxxxxx uvnitř xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x lomem |
|
|
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kasein |
kyselý sladký |
|
potravinářský xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
Příloha x. 5 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx odchylka |
|
Mléko xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx zakysaný mléčný xxxxxxx, mléčné výrobky xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
|
do 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
nad 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
Xxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
do 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého balení |
|
|
do 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
xxx 500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
Sýr x xxxxxx po odkapání xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xx 500 g |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Máslo x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
nad 250 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Smetana xxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxx |
10,0 |
|
Xxxxxxx xx xxxxxxx |
30,0 |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná sušina (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx tukuprostá (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
26,5 |
11,5 |
|
Xxxxxxxxx neslazené xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
|
Xxxxxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5 |
20,0 |
17,5 |
|
v xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
nejvíce 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
|
Xxxxxxxxx slazené xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 8,0 |
28,0 |
|
|
Zahuštěné xxxxxxx xxxxx částečně xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
|
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
|
Zahuštěné xxxxxxx mléko xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
|
Druh xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
|
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
|
Xxxxxx plnotučné mléko |
nejméně 26,0 x xxxx xxx 42,0 |
|
Xxxxxx částečně xxxxxxxxxx mléko |
více xxx 1,5 x xxxx xxx 26,0 |
|
v tom xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
|
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx výrobky
|
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. nejméně) |
|
Kysaná smetana |
nejméně 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
|
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Jogurt xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (v % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x méně xxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
|
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx vztahu k xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
|
Xxx |
% XXXXX |
|
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 51 |
|
Xxxxx |
49 xx 56 |
|
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
|
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, která xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x g
Tabulka 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
|
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
|
Xxx čerstvý |
nezrající termizovaný |
|
Sýr xxxxxxx |
xx xxxxxxx |
|
x mazem xx xxxxxxx |
|
|
x celé xxxxx |
|
|
x xxxx Plísňový xxx |
x xxxxxx na xxxxxxx |
|
x xxxxxx uvnitř xxxxx xxxx |
|
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx x obsahu xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxx |
Xxx x xxxxxx (v % xxxx.) |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
|
Polotučný |
15,0 xx 25,0 |
|
Xxxxxxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
|
Odtučněný xxxx xxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxx 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených složek xxxxxx xxx sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx mléčných xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxx než xxx |
Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy ve xxxxxxxx xxxxxxx sýru |
ano |
|
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
|
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
|
Cukry (xxxxxxxxx xx sladícím xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
|
Xxxxxx x sezónní zelenina |
podle xxxxx xxxxxxx a x množství, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Příloha č. 7 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx balení xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha č. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx např.: |
|
mléčný |
vanilkový |
|
|
s rostlinným xxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Příloha x. 9 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx mléčná xxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxx (x % hmot. nejméně) |
Ovocná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (v % xxxx. nejméně) |
|
Mražený xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
6,0 |
2,5 |
|||
|
Xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx |
5,0 (obsah rostlinného xxxx) |
||||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
||||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: U xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx krému sorbet xxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxx |
xx 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % u jednotlivého xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
|
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk |
1 xx 15 xxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, směsný xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx a xxxxxxxx tuky, živočišné xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
0,5 xx 5,0 xx |
&xxxx;- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
|
xxx 5 kg |
- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha č. 11 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x olejů xx xxxxx, skupiny x podskupiny
Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx jednodruhový xxxx xxxxx konkrétního rostlinného xxxxxx |
xxxxxxxxx panenský |
|
vepřové xxxxx xxxxxxxx hovězí xxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
|
Xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx x xxxxx podzemnice xxxxxx (xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx L.) |
|
Babassový xxxx |
xxxxxxxx z jader xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxx. |
|
Xxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx z xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx ořechů, xxxxx palmy kokosové (Xxxxx nucifera X.) |
|
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx. |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxxxx L.) |
|
Kukuřičný xxxx |
xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx Zea xxxx X.) |
|
Xxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxx xx semen xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X. nebo Brassica xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx nebo žluté (Xxxxxxxx juncea (L.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) x hořčice xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Xxxx). |
|
Xxxxxxxxxxxx tuk |
vyrobený z xxxxx plodů xxxxx xxxxxxx (Elaeis xxxxxxxxxx) |
|
xxxxxxxxxxxx xxx frakcionovaný - xxxxx |
xxxxxx frakce xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx tuku xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx tuk fřakcionovaný - stearin |
pevná xxxxxx x vysokým xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxx |
xxxxxxxx z dužiny xxxxx xxxxx olejové (Xxxxxx guineensis) |
|
palmový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx frakcionací |
|
palmojádrový xxx frakcionovaný - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx bodem xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - superolein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx speciálním xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, aby bylo xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 nebo xxxx |
|
Xxxxxxx olej |
vyrobený ze xxxxx xxxxx řepky xxxxxx Xxxxxxxx napus X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vyšlechtěných xxxxx xxxxx olejné Xxxxxxxx napus L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx x celkového xxxxxx xxxxxxxx kyselin |
|
Rýžový olej |
vyrobený x otrub xxxx (Xxxxx xxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx barvířské (Carthamus xxxxxxxxxx L.) |
|
Světlicový olej x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx olejové |
vyrobený xx xxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx xxxxxxxxx (Carthamus xxxxxxxxxx X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxxxx kyselin |
|
Sezamový olej |
vyrobený xx semen xxxxxx (Xxxxxxx indicum L.) |
|
Sójový xxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx xxxx (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx slunečnice (Xxxxxxxxxx xxxxx L.) |
|
Slunečnicový xxxx x vysokým xxxxxxx kyseliny xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kyselin |
|
Olivový olej |
olej xxxxxxx x plodů xxxxxxxxxx (Olea xxxxxxxx xxxxxx Hoff. xx Xxxx) |
Xx. II
Přechodná xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx a uvádět xx xxx podle xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx uvedené xx xxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. II xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 274/2019 Xx. x účinností xx 1.1.2020
Xx. II
Přechodná xxxxxxxxxx
1. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy, xxxxx xxxx x xxxxx xxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx 1. xxxxx 2026, xx 1. ledna 2027.
2. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy, xxxxx xxxx a xxxxx xxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx 1. xxxxx 2026, xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. II xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 377/2025 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.1.2026
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 397/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x xxxxxxxx ustanovení §12 odst. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. x) xx x), která nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx znění xxxxxx xxxxxxxx předpisu xxxx xxxxxxxxxx změny x doplnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
274/2019 Xx., kterým xx xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx mléko x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx
x xxxxxxxxx od 1.1.2020
377/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 274/2019 Xx.
x xxxxxxxxx od 1.1.2026
Xxxxx jednotlivých právních xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx změna shora xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2203 ze xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx členských xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. prosince 2001 x některých xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx mléka xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.
Směrnice Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. xxxx 2007, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 2001/114/XX x xxxxxxxxx druzích xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2024/1438 ze xxx 14. xxxxxx 2024, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxx 2001/110/XX o xxxx, 2001/112/XX x xxxxxxxx xxxxxxx a některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě, 2001/113/XX x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x 2001/114/XX o xxxxxxxxx xxxxxxx zahuštěného x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x platném znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 a (XX) x. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, směrnice Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 853/2004 xx dne 29. dubna 2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx péči x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (veterinární xxxxx), xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x veterinárních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavků pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniky, x xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
5) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx bonbony, xx xxxxx xxxxxxxx x. 43/2005 Xx.
7) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx látek xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x změně xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx o xxxxxxx), ve znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a o xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/ES a xxxxxxxx (XX) x. 258/97.
11) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxxxx potraviny.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx znění pozdějších xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Komise x xxxxxxxxx pravomoci (XX) 2022/2104 xx xxx 29. xxxxxxxx 2022, xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 1308/2013, xxxxx xxx o xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 2568/91 x xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (EU) č. 29/2012, v platném xxxxx.
17) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č.1308/2013.