Právní předpis byl sestaven k datu 18.09.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx a xxxxx xxxx a xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 odst. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb. a xxxxxx č. 139/2014 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1), zároveň xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxx potravin, x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, x složení xxxxxxxxx,
x) druhy potravin x členěním xx xxxxxxx x podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx, technologické požadavky, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x přípustné xxxxxxx hmotnostní x xxxxxxxx odchylky balení,
d) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxxxx, jež jsou xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx režimy xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx potravin,
2. způsoby xxxxxxxxxx x manipulace x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx uvádění xx xxx,
3. xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxx,
4. minimální xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
ČÁST PRVNÍ
MLÉKO X XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx pojmy
Pro xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx3) a předpisů Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx živočišného xxxxxx4) x xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na veterinární xxxxxxxx3) a podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),
b) smetanou xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx právních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx emulze (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx fyzikální xxxxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx zakysaným mléčným xxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx, syrovátky xxxx jejich xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx pomocí xxxxxxxxxxxxxx uvedených v příloze č. 1 x této xxxxxxxx, u kterého xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx zahuštěného xxxxx, xxxx xxxxxxxxx syrovátky, xxxxxxx neošetřený po xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx odpařením xxxx xx xxxxxxx xxxx z xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x jejich směsi, xx kterým xxxxx xxx přidány xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx obojí, přičemž xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx přesahovat 25 % xxxxxx celkové xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx xxxxxxx sušením xxxxx plnotučného, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odtučněného xxxx smetany xxxx xxxxxx xxxxx, s xxxxxxx vody xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx z xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx koagulačních xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x následným xxxxxxxxxx nebo xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx při xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x potravinářských kaseinů; xxxxxxxxxx xxxx xxx x mléčná složka xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx výrobě jiných xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx či xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nad xxxxxxxx xxxxxx syřidla,
j) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx produkty2),
k) xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx při xxxxxx xxxxx,
x) máselným xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek s xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxx vyšším než 90 % hmotnostních xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx tuk xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx másla xxxxxxxxxx xxxx než 99,3 % hmotnostních mléčného xxxx,
x) tradičním xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxxx sušeného mléka x xxxxxxxx obohacení xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx, obsahující xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx pomocí xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx prokysáním směsi x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx před xxxxxxx xx obalu,
o) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx oddělením, promytím x xxxxxxxxx sraženiny xxxxxxx kyselým xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 k této xxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx, promytím x vysušením sraženiny xxxxxxx xxxxxx syřidla xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx získaných x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kaseinu xxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx bílkovin xx základě xxxxxxxxxxxxx xxxxx, částečně odstředěného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx z xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx přírodní xxxxxx mléka, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx syrovátky x xxxxxxx bezvodé laktózy xx xxxx xxxxxxx 99,0 % hmotnostních x sušině; xxxx xxx bezvodá nebo xxxxxxxxx jednu molekulu xxxxxxxxxx xxxx nebo xxxx xxx směsí xxxx forem,
v) tepelným xxxxxxxxx technologický proces xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx tepelné xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x před xxxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx aktivity přítomné xxxxxx mikroflóry xx xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) tepelné ošetření xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx mléka x mléčných výrobků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx ohřevem x hermeticky xxxxxxxxxx xxxxxxx xx teplotu xxx 100 °X xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavku xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5) xxx xxxxxxxx uzávěru, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
§4
Označování
(1) U xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx konci xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. v) xx x), se xxxxxxx x xxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxxx x čistém xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx xxxx polotekutých xxxxxxx spadajících xxxxx xxxxxxx uvedeného v příloze č. 4 k této xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "smetana xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "kysané xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobky" xxxxx skupiny "xxxxxx" xxxxx x jednotkách xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx výrobky jsou xxxxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxx o obsahu xxxx x obsahu xxxx x sušině x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx údaji.
(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx být jakostní xxxx uveden.
(6) X xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx xxxxxx.
Xxxxx a xxxxxxx
§5
(1) Xxxxx x smetana xx xxxxxx
x) názvem xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxx podskupiny podle xxxxxx tuku, který xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nařízením x společné xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 k této xxxxxxxx, a
c) xxxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx jako mléko xxxx xxxxxxx.
(3) U xxxxxxxx mléka x xxxxxx smetany xx xxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx podle nařízení, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx tekutou xxxxxxx, které nebyly xxxxxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 125 °X.
(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx mléko" xxxx "trvanlivá xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx, u xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx doby trvanlivosti xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
§6
(1) Označení "mléčný xxxxx" lze použít x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahujícího xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx uvede druh xxxxxxxxxx složky xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Označením "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx výrobek x vysokotučné xxxxxxx xxx xxxxxxxx cukru. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x tvarohu, xxxxx xxxx xxxxxxx x přídavkem xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Tento xxxxxxx xx označí xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Zahuštěné x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx slazené xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxx cukr xxxxx bílý, cukr xxxx nebo xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový prášek x xxxxx kakaa x xxxxxx, čokoládu x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorcem:
cukerný xxxxx = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% xxxxxxxxx + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(5) Trvanlivosti x xxxxxxxxxxx slazených xxxxxxxx xxxxxxx lze xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx dosáhnout pouze xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxx mléčných výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek podle xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).
(3) Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx mléka a xxxxxxxx xxxxx obsah xxxxxxxx v mléku xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, a xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx složek xxxxxxx xxxxxxxx, xxx v xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx bílkovinami x xxxxxxxx. K této xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčný xxxxxxxx x xxxxxxx.
§9
(1) Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka, xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.
(3) Sušený xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx x xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx tuku x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 k této xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx x balení xxxxxxx xxx xxxxxxxxx spotřebitele xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx údaje x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx skupinovém xxxxx, x xxxxxxxx uvedení xxxxx xxxxx výrobku.
(6) X sušeného xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx výživu9), se xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xx 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx ošetřené xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx lze použít xxxxx kyselinu xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, syrovátku nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx splňují xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách x xxxxxxxx10).
(3) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx použít xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxx enzymy koagulující xxxxx xxxx technologické xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx x enzymech10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, vápenaté, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxx činidlo, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx a xxxx pak xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xx xxxxx specifikace xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4,
x) xxxxxx hmotností x kilogramech xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx třetích xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx x
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx šarže.
(2) Xxxxxxxxxx mléčné výrobky xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx specifikací xxxxx kationtu uvedeného x §10 xxxx. 4 x
x) u xxxxxx bílkoviny ze xxxxxxxxx a x xxxxx xxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Údaje xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x) až x) x údaje xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxx xxxxx xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§12
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x x příloze č. 6 x této vyhlášce xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx ochucujících xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx kysané mléčné xxxxxxx xxxxx obsahovat xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx složky.
(3) Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se xxxxxx
x) x) xxxxxx xxxxxxx x podskupiny xxxxx přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(4) Xxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx všechny druhy xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx složky.
(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x kterého xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx nejméně 5,6 %
§13
(1) Xxxx "xxxxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxxx tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx kysacím procesu x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx druhu,
b) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Sýry a tvarohy
§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu; xxxxxx xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající sýr" xxx xxxxxxx xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Xxxx "xxxxxx sýr" xx xxxxxx xxx, který xxx tepelně upraven xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, obsahuje xxxx než 5 % xxxxxxx x x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ošetřen tavením x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx označit xxx, xxxxx byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx horkou xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx sýr xxx xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx jiných xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, tavených xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ze xxxx lze použít xxxxxxxx "xxxxxx xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxx xxxxxx", "salámový xxxxxx xxx".
(3) Tvaroh se xxxxxx
x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx uvedených x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Obsah tuku x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx příslušnou xxxxxxxxx sýrů x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx tabulce 5.
§16
Máslo x xxxxxx xxxx
(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" xxx označit xxxxx xx 20 xxx od data xxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" se označí xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 měsíců xx xxxx výroby xxx xxxxxxxxx minus 18 °X a xxxxxxx,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx je xxxxx použitelnosti 20 xxx xx data xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Datum výroby xxxxxx xx obal xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx distributor a xxxxx použitelnosti označí xxxxxxxx.
(4) Tradiční pomazánkové xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx a
b) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxx mléčného xxxx xx obsah xxxx xxxxx na xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx výrobků xx xxx
Xxxxx x mléčné xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx od 2 °X xx 8 °X x výjimkou xxxxx, smetany x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ošetřením (XXX) xxxx sterilací, zahuštěného xxxxx, sušeného xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, tavených xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, které se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx xxx teplotě stanovené xxxxxxxx.
ČÁST DRUHÁ
MRAŽENÉ KRÉMY
§18
Základní xxxxx
Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxx krémem výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx zejména x xxxx, mléka, xxxxxxx, xxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxx x xxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervace xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx teplotu minus 18 °X x xxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx krémy xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx vyrobené xxxxxxxxx našlehané xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx smetany, xxxxxxxx xxxx, másla, xxxxx a xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x přídavkem xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx, vyjma xxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx mražené xxxxx xxxxxxxx zmrazením xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx vodovými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxx x xxxxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx mražený xxxxxxx získaný xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxx a xxxxx x přídavkem ovoce, xxxxxxxxx x vína xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx alkoholu x x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx x kapalném xxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, určené xxx xxxxxx zmrzliny,
h) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo práškový xxxxxxxxx, který obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 7 k této xxxxxxxx.
§19
Xxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
Členění mražených xxxxx na druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Mražený xxxx xx označí názvem xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx.
(2) Mražený xxxx xxxxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx nahrazena xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 xxxx. 1 písm. x).
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Požadavky xx xxxxxx
§21
(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx lze xxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) kakaový, xxxxxxxx-xx nejméně 1,5 % xxxxxxxxxx kakaa,
c) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx skořápkových plodů, xxxxxxxx-xx nejméně 1,0 % xxxxxxxxxx těchto xxxxx nebo jejich xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxx ovocného x mraženého xxxxx xxxxxx, nebo
d) xxxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxx.
(2) X xxxxx xxxxxxxxx krému mléčného xxx xxxxx "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byl xxxx xxxxxx xxxxxx xxx jeho xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % hmotnostní.
§22
(1) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx mražených xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx mraženého xxxxx xxxx být xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, větších xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx bublin; výrobek xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x nerozmělněné xxxxx.
(3) Mražený xxxx xxxxxx x mražený xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx záměrně xxxxxxx xxx a bílkoviny xxxx xxx mléčný xxx x mléčné xxxxxxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nebo konzervovaný xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxx vodový x xxxxxxx krém xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.
§23
(1) Podíl xxxxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % hmotnostních u xxxxxxxxx xxxxx ovocného x maximálně xx 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, u xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx vyšší xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Podíl ovocné xxxxxx lze snížit xxxxxxxxx xx 10 % hmotnostních x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x maximálně xx 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého krému xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx s výrazným xxxxxxxx a xxxxx x hustou xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, banán, xxxx, xxxxx, avokádo, xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxx suchých skořápkových xxxxx xxxx past xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x mraženého xxxxx sorbet xxx x technologických xxxxxx xxxxxx maximálně xx 5 % hmotnostních.
Xxxxxxx xx xxx
§24
(1) Xxxxxxx krém xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx pouze xxxxxx.
(2) Mražený krém xx přepravuje xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx teploty xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X nebo xxxxx. Xxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx zvýšit nejvýše xx minus 15 °X. Dopravní xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx záznam xxxxxxx vzduchu schváleným xxxxx zákona x xxxxxxxxxx13). Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx po xxxx xxxxxxx 1 roku; x případě, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx než 1 rok, záznam xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 x xxxxxxx, xx xxx x xxxxxx mražených xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx 200 xx; x tomto xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybaven xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx místě.
(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx 18 °X x nižší. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 10 m3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx přístrojem pro xxxxxx xxxxxx. V xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx než 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx xxxx měřena xxxxxxx jedním xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx místě skladovacího xxxxxxxx. Záznam s xxxxxxxxxxxxxx teplotami xxxx xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx dobu xxxxxxx 1 xxxx. X případě, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx skladovaného xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx než 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xx do xxxx minimální xxxxxxxxxxxx.
§25
(1) Xxxxxxx krém xx uchovává xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx, v xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx zařízení, schopných xxxxxx jeho xxxxxxx x vybavených ukazatelem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx se teplota xxxx x místě xxxx vzduchu xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx ve xxxxx bodech xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx než minus 18 °C.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx uvádění xx xxx xxxx xxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXX TUKY X XXXXX
§26
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x olejem xxxx smíšených triacyl-glycerolů, xxxxx se v xxxxxxxxxx xx poměrném xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx normálních podmínek x xxxxxxx nebo xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx xx xxxxx, plodů nebo xxxxx xxxxx olejnatých xxxxxxx,
x) živočišným xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x olej xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx živočichů xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) x xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk, xxxxx byl xxxxxx xxxxxxxxxx rostlinných a xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) přeesterifikovaným tukem xxxxx tuk, xxxxx xxx xxxxxx přeesterifikací xxxxxxxxxxx xxxx živočišných xxxx a xxxxx, xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, který prošel xxxxxxxx ztužování nebo xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx kombinací xxxxxx procesů, xxxx xxxxx xxxxxxxxx tuků x xxxxxxx xxxx x olejů, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x živočišných xxxxx x xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x jedlými xxxxx x xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx x tuku x xxxxxxx 10 % xx 90 % xxxxxxxxxxxx tuku, xxxxx je xxx xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, xxxxx celkový xxxxx xxxx je xxxxx než 90 % xxxxxxxxxxxx a xxxxx xxx 99,5 % hmotnostních,
k) olejem xxxxxxxxx xx studena xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx ohřevu, xxxxx xxxxxxx xx změnám xxxxxxxxxx xxxxx x xxx jeho xxxxxxxxx xx používá pouze xxxxxxxxx vodou, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx vyhlášce.
§27
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx uvedeno v příloze č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xx jakost x xxxxxxxxxx roztíratelných tuků x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx15).
(2) Xxxxx xxx a xxxxx xxxx se označí xxxxxx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx podle xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxx pro xxxxxxxxxxxx tuky x xxxxxx roztíratelné xxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx produkty2).
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx tuky x xxxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx chráněny xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx
x) x xxxxxxxxxxx tuků x olejů 20 °X,
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °C, nebo
c) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx tuky x xxxxx a xxxxxxx x xxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx jsou uváděny xx trh pouze xxxxxx.
(4) Xxxxxxx olej xx xxxxx xx xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx16).
§30
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Potraviny xxxxxxxx x uvedené xx xxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
§31
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx výrobky, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx.
3. Vyhláška č. 78/2005 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky pro xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxxx vyhlášky č. 124/2004 Xx.
4. Vyhláška č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx se mění xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx požadavky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
§32
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Příloha č. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx a xx xxxxx xxxxxx mikroorganismů xxxxxxxx kysání x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx mikroflóra xxxxxxx x 1 g |
Kysané xx zakysané mléčné xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx kysané xxxxx, xxxxxxxxx zákys, zakysané xxxxxxxx, zakysaná smetana, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 Lactobacilus xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, jehož xxxxxxxxxx xx skládá x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx laktózu a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx skládající xx z xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x kombinaci x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx kromě xxxxxxxx jogurtové xxxxxxx xxxxxxxxx kmeny xxxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčnou x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobku. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx kasein
Sladký (v % xxxx.) |
Xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
méně xxx 12,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx |
xxxx xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
více xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx než 2,0 xxxxxx |
xxxx než 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 0,27 xx 1 X roztoku NaOH xx 1 x xxxxxx |
|
Xxxxx popela (xxxxxx X2X5) |
xxxx xxx 7,5 xxxxxx |
xxxx xxx 2,5 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
Xxxxxxxxx obsah olova |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx xxxxxx pachů |
|
Barva |
bílá xx krémově xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxx, které xxx rozmělnit xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Kaseináty (x % hmot.) |
|
Obsah xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx kaseinu |
více xxx 95,0 včetně |
Obsah xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx xX |
6,0 xx 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx ve 25 x |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxx zápach |
Barva |
bílá xx xxxxxxx bílá |
Vzhled |
připouští xx přítomnost hrudek, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx tlakem |
Rozpustnost |
téměř xxxxx xxxxxxxxx x destilované xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx mléka x mléčných výrobků xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mléko |
tekuté |
kategorie xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo odstředěné částečně xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx podmáslí |
||
kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx kulturou |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx ošetřený po xxxxxxx procesu |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx mlékárenské a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx bezvodý |
|
máselný koncentrát |
||
čerstvé xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx stolní |
||
Tvaroh |
měkký xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx x xxxxxx xx povrchu s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
extra xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
potravinářský xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
mléčná xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx tekutá, kysaný xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx nebo 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 1 000 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého balení - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
do 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 g |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
xxx 500 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx tvaroh |
do 250 g |
- 7,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx mlékárenské a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Tabulka 1 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx xx xxxxxxx |
30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Zahuštěné xxxxxxxxx mléčné výrobky
Druh xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx smetana |
nejméně 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Xxxxxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx než 7,5 |
20,0 |
17,5 |
x xxx polotučné |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx odstředěné mléko |
nejvíce 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Zahuštěné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 8,0 |
28,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléko xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 méně xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
v tom xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Zahuštěné xxxxxxx xxxxx odstředěné |
nejvíce 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 26,0 a xxxx xxx 42,0 |
Sušené xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
více xxx 1,5 x méně xxx 26,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
nejvíce 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Kysaná xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Jogurt xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x méně xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
Nízkotučný |
nejméně 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Odtučněný |
méně xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku x x
% hmot. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x g
Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 51 |
Tvrdý |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = voda x xxxxxxxxxx hmotě xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x g
Tabulka 7 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýra xxxxx xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxx zrající |
na xxxxxxx |
x xxxxx na xxxxxxx |
|
x xxxx xxxxx |
|
x xxxx Plísňový xxx |
x xxxxxx xx povrchu |
s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxx x sušině
Tvaroh |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
Polotučný |
15,0 xx 25,0 |
Nízkotučný xxxx xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx tvrdý |
nejvíce 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx sýr |
Tavený xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený sýrový xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx pojmenovaný |
druhově xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx obsahu xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné složky |
ne |
ano obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
Cukry (xxxxxxxxx xx sladícím xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x xxxxxxx zelenina |
podle xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) zdravotně xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx
Příloha x. 7 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha č. 8 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mražený xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx použité xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx.: |
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
x xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxx (x % xxxx. nejméně) |
Ovocná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx krém xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx mléčný |
6,0 |
2,5 |
|||
Mražený xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx |
5,0 (xxxxx rostlinného xxxx) |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému sorbet xxxxx x závislosti xx xxxxxxx ochucující xxxxxx požadavek xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx obsah xxxxxxx skořápkových plodů.
Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení jedlých xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx odchylka |
Rostlinný xxxx |
xx 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx |
1 xx 15 xxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
nad 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Roztíratelný xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, ztužené a xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
0,5 xx 5,0 kg |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
xxx 5 kg |
- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 11 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlých xxxx x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Tabulka 1 - Základní členění xxxxxxx xxxx x xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx, vepřový xxx xxxxxxxx xxxxxx xxx, hovězí xxx xxx xxxx olej xxxxx druhu xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx a xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx druhu Xxxxxxx xxxxxxxx L.) |
Babassový xxxx |
xxxxxxxx x jader xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx tuk |
vyrobený x dužiny (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený xx semen xxxxxx xxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx Zea mays X.) |
Xxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxx xx xxxxx hořčice xxxx (Xxxxxxx xxxx L. xxxx Brassica xxxxx Xxxxxx), hořčice xxxxx xxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) x xxxxxxx černé (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Koch). |
Palmojádrový xxx |
xxxxxxxx x jader xxxxx palmy olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - stearin |
pevná xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx získaná x palmového xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx frakcionovaný - superolein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx z palmového xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 xxxx xxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxx xxxxx olejné Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx X. x Brassica xxxxxxxxxxx Xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. a Xxxxxxxx juncea X. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx rýže (Xxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Carthamus xxxxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx barvířské (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) xxxx obsahovat xxxxxxx 70 % hmot. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx sóji (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové |
vyrobený xx xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx X.) xxxx obsahovat xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx mastných xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxx získaný x xxxxx olivovníku (Xxxx europaea sativa Xxxx. xx Link) |
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx podle xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx uvedené xx trh xxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx č. 397/2016 Xx., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
Čl. XX xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 274/2019 Sb. x účinností xx 1.1.2020
Čl. III
Závěrečné xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) 2015/1535 ze xxx 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xx. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. s účinností xx 1.1.2020
Informace
Právní předpis x. 397/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 odst. 5 x 6, §14 xxxx. 5 a 6 a §18 xxxx. x) xx x), xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.
Ve znění xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx změny x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
274/2019 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., o xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky a xxxxx
x xxxxxxxxx od 1.1.2020
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Směrnice Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/2203 ze xxx 25. listopadu 2015 x sbližování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES ze xxx 20. prosince 2001 x některých xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx mléka xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.
Směrnice Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. xxxx 2007, kterou xx xxxx xxxxxxxx 2001/114/XX x některých druzích xxxxxxxxxxx a sušeného xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx se xxxxxxx společná organizace xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 a (XX) č. 1234/2007.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x změně nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/XX x nařízení Xxxxxx (XX) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 853/2004 xx dne 29. dubna 2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavcích na xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x nichž xx xxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 853/2004.
5) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek a xxxxx kakaa s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx bonbony, ve xxxxx vyhlášky č. 43/2005 Xx.
7) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x obalech x x xxxxx některých xxxxxx (xxxxx x xxxxxxx), ve znění xxxxxxxxxx předpisů.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx zvláštní výživu x o způsobu xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1332/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x o xxxxx směrnice Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) č. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/ES a xxxxxxxx (XX) č. 258/97.
11) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011.
16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Komise (XXX) č. 2568/91 xx xxx 11. července 1991 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx oleje x xxxxxxxx x o xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 xx dne 13. xxxxx 2012 x obchodních normách xxx olivový olej.
17) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č.1308/2013.