Právní předpis byl sestaven k datu 02.11.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020 do 31.12.2025.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
č. 274/2019 Sb. - Čl. II
397
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx mléko a xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x oleje
Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. a), b), x) x h) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx. a xxxxxx x. 139/2014 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Předmět úpravy
Tato vyhláška xxxxxxxxxxx příslušné předpisy Xxxxxxxx unie1), zároveň xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Evropské xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx označování potravin, x xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx podle xxxxx, skupiny nebo xxxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx x členěním xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx se x xxxxx a přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx režimy xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx potravin,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. zvláštní xxxxxxxxx xx xxxxxxxx,
4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXX A XXXXXX VÝROBKY
§2
Základní xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
a) mlékem xxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx4) x ošetřené xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx veterinární xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),
b) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx veterinární x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx hygienická pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx fyzikální separací x mléka,
c) xxxxxxx xxxx zakysaným xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxx xxxx jejich xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx procesu,
d) jogurtem xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx pomocí xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x kterého xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx přidáním xxxxxx bílkoviny, sušeného xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx odebráním xxxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený po xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxx z mléka xxxxxxxxxxx, odtučněného nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo x xxxxxx xxxxx, xx xxxxxx mohou xxx přidány smetana xxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx, přičemž xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % xxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx smetanou xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx sušením xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx vody xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxxxx z xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx vhodných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx při xxxxxx xxxx, včetně xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxxx xxxx být x mléčná složka xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxxxxx x xxxxxxx či xxxxxxxx dezertů,
i) tvarohem xxxxxxxxx xxx, získaný xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx srážení xxx xxxxxxxx pomocí syřidla,
j) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx zemědělskými xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx koncentrátem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxx, xxxxxxx nebo másla,
m) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx získaný x xxxxx, smetany xxxx xxxxx obsahující xxxx xxx 99,3 % hmotnostních mléčného xxxx,
x) tradičním xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx obohacení xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx podmáslím, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, který xx xxxxxx tradiční xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x termizací x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx před xxxxxxx do xxxxx,
x) xxxxxxx bílkovinným xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx bílkovin x mléka xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinem xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, promytím x vysušením xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx syřidla xxxx xxxxxx koagulujících xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx nebo jiných xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinátem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x příloze č. 3 x xxxx xxxxxxxx,
x) mléčným xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx ultrafiltrace xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx tuku z xxxxx, částečně xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx základě xxxxxxxxxxxxx,
x) laktózou xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxx získává xx xxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxx laktózy xx výši nejméně 99,0 % hmotnostních x sušině; xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx molekulu xxxxxxxxxx vody xxxx xxxx být xxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx proces xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx tepelné ošetření xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx kysacího xxxxxxx x před xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx přítomné xxxxxx mikroflóry xx xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx mléka x mléčných výrobků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx nepřímým ohřevem x xxxxxxxxxx uzavřených xxxxxxx na xxxxxxx xxx 100 °C xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavku xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5) xxx xxxxxxxx uzávěru, x
x) xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Označování
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxx xx konci xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. v) xx y), xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření xxxxx nařízení, xxxxxx xx stanoví zvláštní xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxxx x xxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx uvedeného x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx xxx druhy x skupiny xxxxxxx "xxxxxxx tekutá", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx" xxxxx xxxxxxx "xxxxxx" xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nebo objemových.
(3) Xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a obsahu xxxx v xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx výrobků podle xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(5) X xxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x plnotučného xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) U xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx údaje x xxxx x xxxxxx sušiny.
Mléko a smetana
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx stanoven xxxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx, x
x) xxxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx x kravského xxxxx se xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx se xxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx tekuté xxxxx xxxx tekutou xxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 125 °X.
(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx mléko" xxxx "xxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, u xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ošetřením xxxx xxxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxxxx "xxxxxx xxxxx" xxx xxxxxx x tekutého xxxxxxxx xxxxxxx obsahujícího více xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxx o ochucení xxxxxxxxx xxxxx vyhlášky x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx tohoto výrobku.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx cukru. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx označí xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x s xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Tento xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Jako xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx se xxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx, xxxx xxxx nebo cukr xxxxxxxx xxxxx vyhlášky x požadavcích xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x směsi xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxx x množství xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Přídavek xxxxxxxxx u zahuštěných xxxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx odpovídat hodnotě xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:
xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% xxxxxxxxx + % vody
(4) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx pro potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx lze xxxxxxxxx pouze přídavkem xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx mléčných výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx sušení.
(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x sušených xxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxx a minerálních xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx7).
(3) Xxxx jsou xxxxxxx požadavky na xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx mléka xxxxx xxxxxxxx x mléku xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxx, a to xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx nebyl xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx bílkovinami a xxxxxxxx. K xxxx xxxxxx xxx použít xxxxxx xxxxxxx, mléčný xxxxxxxx x xxxxxxx.
§9
(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se x xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxxxxxxxx sušiny x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulky 2.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx slazeného i xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka, xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x xxxxxxxxxx hmotnostních podle přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx x balení xxxxxxx xxx xxxxxxxxx spotřebitele xx uvede doporučený xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx do xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Je-li xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx než 20 x zabalen xx xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, x výjimkou xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxx určeného pro xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "není xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx do 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx bílkovinný xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxx xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx chlorovodíkovou, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx kultury mléčného xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách x enzymech10).
(3) Při xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx kultury, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx použít xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx hořečnaté xxxx neutralizační a xxxxxxx činidlo, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx11) xx bílkovinné xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) názvem druhu xxxx xxxxxxx x xxxx xxx názvem xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx; x potravinářského xxxxxxxxx xx uvede specifikace xxxxx kationtu uvedeného x §10 xxxx. 4,
x) xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxx xxxxxxxxx xx xxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx země xxxxxx x
x) datem xxxxxx xxxx jiným xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx může xxx identifikována xxxxx.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx směsi se xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) slovem "xxxx...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům11),
b) u xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4 x
x) x xxxxxx bílkoviny xx xxxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x) xx d) x xxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxx xxxxx xxxxx x průvodní xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx nebo xxxxxxxx mléčné xxxxxxx
§12
(1) Jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 4. Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx výrobků xxx xxxxxxxxxxxx přísad.
(2) Xxxxxxxx kysané xxxxxx xxxxxxx mohou xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx nebo zakysaný xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx
x) x) názvem xxxxxxx a podskupiny xxxxx přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(4) Jako xxxx jogurt lze xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bez přidané xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx obsah xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %
§13
(1) Xxxx "jogurtový" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxxx tvoří xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(2) Mléčný xxxxxxx tepelně ošetřený xx xxxxxxx procesu x xxxxxx výrobek xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu,
b) xxxxxxx xxxx a
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
Xxxx a xxxxxxx
§14
(1) Xxx se označí
a) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, tavený sýrový xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx rovněž názvem xxxxxxx,
x) obsahem xxxx xxxx xxxx v xxxxxx,
x) obsahem xxxxxx x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(2) Xxxx "čerstvý xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx sýr" xxx xxxxxxx xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx došlo k xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx procesům.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, který xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, obsahuje xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "pařený xxx" xxx označit xxx, xxxxx xxx xx xxxxxxxxx ošetřený xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "syrovátkový sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx s xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx sýr xxx xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x němž xxx tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxxxxx výrobek ze xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx xxxx", "xxxxxx dezert", "xxxxxx xxxxxx", "salámový tavený xxx".
(3) Xxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx požadavků xxxxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 8,
x) obsahem tuku xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx nesmí xxxxxxxxx rozmezí hodnot xxxxxxxxx pro příslušnou xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.
§16
Xxxxx x mléčné xxxx
(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" xxx xxxxxxx xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx.
(2) Jako "xxxxxx xxxxx" xx označí xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 měsíců od xxxx výroby xxx xxxxxxxxx minus 18 °X x xxxxxxx,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx másla je xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx výroby xxxxxx na obal xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx distributor x xxxxx použitelnosti označí xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
x) obsahem xxxxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxx mléčného tuku xx xxxxx tuku xxxxx na xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxx
Xxxxx a mléčné xxxxxxx se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx od 2 °X do 8 °X s xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (UHT) xxxx xxxxxxxxx, zahuštěného xxxxx, xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxx stanovené xxxxxxxx.
ČÁST XXXXX
XXXXXXX XXXXX
§18
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx skupině xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxx, cukru x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxx xx uváděn xx xxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xx zmrazeném xxxxx,
x) zmrazením technologický xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx snížením xxxxxxx xx teplotu minus 18 °X x xxxxx v souladu x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx krémy xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx vyrobené xxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx, xxxxx a sušeného xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx tuku,
d) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx mražené xxxxx xxxxxxxx zmrazením xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, vody, xxxxxxxxxxx xxxx, cukrů xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x ochucujících přísad,
e) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx připravené x xxxx x xxxxx xxxx sladidel x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) sorbetem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxx x cukrů x xxxxxxxxx ovoce, xxxxxxxxx i xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx x kapalném stavu, x xxxxxxxxxx stavu xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx práškový xxxxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
§19
Členění na skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
§20
Označování
(1) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxx názvem xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx složka xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 odst. 1 xxxx. x).
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zmrzlina.
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
§21
(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx lze uvést xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxx kakaa,
c) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx mléčného xxxxxxx, xxxxx byl xxxx složka použit xxx jeho výrobě, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) X výrobku x xxxxxxxxxxxx složkou xxxx být xxxx xxxxxx v xxxxx xxxxxxx uvedena, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxx.
§22
(1) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx mražených xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Konzistence xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx hrudek, xxxxxxx xxxxxxxx x velkých xxxxxxxxxxx xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x mražený xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x bílkoviny xxxx než xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx šťávu nebo xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx technologickým xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody xxxx pastami xx xxxxxxx skořápkových plodů.
(6) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x mražený xxxx xxxxxx xxxxx obsahovat xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.
§23
(1) Podíl ovocné xxxxxx lze snížit xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x dalšího xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx snížit xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx na 15 % hmotnostních x mraženého xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(3) Xxxxx suchých skořápkových xxxxx xxxx past xx xxxxxxx skořápkových xxxxx u mraženého xxxxx sorbet xxx x technologických xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx na xxx
§24
(1) Xxxxxxx krém xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx krém xx xxxxxxxxxx dopravním xxxxxxxxxxx, který umožňuje xxxxxxxxx teploty xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx nižší. Xxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx zvýšit xxxxxxx xx xxxxx 15 °X. Xxxxxxxx prostředek xxxx xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx o xxxxxxxxxx13). Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx teplotami xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx po xxxx xxxxxxx 1 roku; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobku xx xxxxx xxx 1 xxx, záznam xx uchovává do xxxx minimální trvanlivosti.
(3) Xxxxxxxx prostředek nemusí xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx teploty xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 v xxxxxxx, xx jde x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx maloobchodu, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx vzdálenosti 200 xx; x tomto xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx prostředek vybaven xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx viditelném xxxxx.
(4) Xxxxxxx krém se xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx 18 °X a xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx skladě, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 10 x3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. X xxxxxxxxxxxx skladě o xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx místě xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx označen xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx po dobu xxxxxxx 1 xxxx. X případě, xx xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx je xxxxx než 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xx do xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
§25
(1) Mražený xxxx xx uchovává xxx xxxxxxx x teplotě xxxxx 18 °X x nižší, x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx zařízení, xxxxxxxxx xxxxxx jeho teplotu x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu umístěným xx xxxxxxxxxx místě. X otevřeném mrazicím xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx v xxxxx xxxx vzduchu xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx ve xxxxx bodech mraženého xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx být xxxxx xxx xxxxx 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxx není dovoleno.
XXXX XXXXX
XXXXX XXXX X OLEJE
§26
Základní xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) jedlým xxxxx x olejem xxxx smíšených triacyl-glycerolů, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx kyselin x triacylglycerolu vyskytují xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tekutém xxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxx xxx a xxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) živočišným xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x olej xxxxxxx z poživatelných xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) a xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx xxxx jejich xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx tuk, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo živočišných xxxx a xxxxx, xxxx xxxxxx směsí, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx ztužování nebo xxxxxxxxxxxxxxx, nebo xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx x olejů, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx,
x) roztíratelným xxxxx xxxxx tuk, xxxx směs xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk xxxxx xxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx a přeesterifikovaných xxxx s xxxxxxx xxxxx x tuky xx xxxxx xxxxxx xxxx a tuku x xxxxxxx 10 % xx 90 % hmotnostních tuku, xxxxx xx při xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) koncentrovaným tukem xxx, xxxxx celkový xxxxx xxxx je xxxxx xxx 90 % hmotnostních a xxxxx xxx 99,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxx xxxxxxx pouze xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx lisování xxx xxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx oleje x xxx jeho xxxxxxxxx xx xxxxxxx pouze xxxxxxxxx vodou, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a odstřeďování,
l) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 10 k xxxx xxxxxxxx.
§27
Členění na druhy, xxxxxxx x podskupiny
Členění xxxxxxx xxxx a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx na xxxxxx x označování
(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx roztíratelných xxxx x xxxxxxxxx olejů xxxx xxxxxxxx x xxxxx použitelných předpisech Xxxxxxxx unie15).
(2) Xxxxx xxx x jedlý xxxx se xxxxxx xxxxxx druhu, xxxxxxx x podskupiny xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx tuky a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2).
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxx a xxxxx xx xxxxxxxx x přepravují xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Teplota při xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx
x) x xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx 20 °X,
x) u xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °X, nebo
c) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Xxxxx xxxxxxxxx x živočišné tuky x xxxxx a xxxxxxx z xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx uváděny xx xxx xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx uvádí xx xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx16).
§30
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxxxxxxx a uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Závěrečná xxxxxxxxxx
§31
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx a xxxxx xxxx x oleje.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro mléko x mléčné výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky a xxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., kterou se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko a xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, mražené krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx pozdějších předpisů.
§32
Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx informací v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání x xxxxxxxx mléčných xxxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 g |
|
Kysané xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčné xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx |
106 |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx acidophilus x xxxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx včetně jogurtového xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx skládá x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx vzájemném xxxxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxxxxx mléko |
zákys skládající xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 a xxxxxxxx 102 |
|
Xxxxxx mléčný výrobek x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx produkující xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx dotvářet xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx texturovou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Musí xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxxx (v % hmot.) |
Kyselý (x % xxxx.) |
|
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 xxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
|
Obsah xxxxxxxxx v xxxxxx |
xxxx xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 včetně |
|
z xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
více xxx 95,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 včetně |
méně než 2,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx než 0,27 ml 1 X roztoku XxXX xx 1 g xxxxxx |
|
|
Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5) |
xxxx xxx 7,5 xxxxxx |
xxxx než 2,5 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) |
xxxx než 15 xx x 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
|
Xxxxxxxxxx látek cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
|
Xxxx |
xxx xxxxxx xxxxx |
|
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx hrudky, které xxx xxxxxxxxx mírným xxxxxx |
|
Xxxxxxx č. 3 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Potravinářský xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx (x % xxxx.) |
|
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx přepočteného xx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
|
x xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx než 2,0 xxxxxx |
|
Xxxxx bezvodé xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
|
Xxxxxxx pH |
6,0 až 8,0 |
|
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
|
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
Xxxxxxxxx xxxxx olova |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxx nebo xxxxxx |
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx zcela xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx konzumního xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX přílohy XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 |
|
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odstředěné nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx xxxx částečně xxxxxxxxxx xxxx polotučné plnotučné |
|
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx kulturou |
||
|
Mléčný výrobek xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx mléčný xxx bezvodý |
|
|
máselný xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jemný polotučný tučný |
termizovaný |
|
tvrdý |
||
|
Sýr |
přírodní |
čerstvý |
|
zrající zrající xxx mazem zrající x xxxx xxxxx x plísní xx povrchu s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
|
extra xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x lomem |
|
|
tavený xxxxxx výrobek |
||
|
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
potravinářský xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
|
mléčná xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků
|
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxx tekuté, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 ml xxxx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
Zahuštěný xxxxxx výrobek |
do 1 000 g |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx - 0,5 % x 20 xx balení |
|
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 250 x |
- 3,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % x 20 xx balení |
|
do 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 0,5 % x 20 xx balení |
|
|
nad 1 000 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x tvaroh |
do 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
|
Xxx v xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 g |
- 15,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 250 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks balení |
|
|
nad 500 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, porcovaný tvaroh |
do 250 g |
- 7,0 % u jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
|
do 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks balení |
|
|
nad 250 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Smetana xxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxx |
10,0 |
|
Xxxxxxx xx xxxxxxx |
30,0 |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
|
Druh xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
26,5 |
11,5 |
|
Xxxxxxxxx neslazené xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx než 7,5 |
20,0 |
17,5 |
|
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
|
Xxxxxxxxx odstředěné xxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
|
Zahuštěná slazená xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
|
Zahuštěné slazené xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 8,0 |
28,0 |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléko částečně xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
|
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
|
Xxxxxx smetana |
nejméně 42,0 |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 26,0 a xxxx xxx 42,0 |
|
Sušené xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1,5 a méně xxx 26,0 |
|
v xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
|
Sušené xxxxxxxxxx mléko |
nejvíce 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx výrobky
|
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
|
Jogurt xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxx xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (v % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx než 45,0 |
|
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x méně xxx 25,0 |
|
Odtučněný |
méně xxx 10,0 |
Xxxxx tuku x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% xxxx. xxxx x sušině = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx hmotě sýra
|
Sýr |
% XXXXX |
|
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
|
Xxxxx |
49 xx 56 |
|
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
|
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
|
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýra xxxxx xxxxx
|
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
|
Xxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxx zrající |
na xxxxxxx |
|
x xxxxx xx xxxxxxx |
|
|
x xxxx hmotě |
|
|
z xxxx Plísňový xxx |
x xxxxxx xx povrchu |
|
s xxxxxx uvnitř xxxxx xxxx |
|
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x obsahu xxxx x sušině
|
Tvaroh |
Tuk x xxxxxx (x % hmot.) |
|
Tučný |
nejméně 38,0 |
|
Polotučný |
15,0 xx 25,0 |
|
Nízkotučný nebo xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
|
Odtučněný xxxx xxxxx nebo tvrdý |
nejvíce 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x tavený xxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, máselný xxx, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát |
pouze xxx xxxxxxxxxxxxx obsahu xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy xx xxxxxxxx xxxxxxx sýru |
ano |
|
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
|
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
|
Cukry (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx účinkem) |
ne |
ne |
ano |
|
Koření x sezónní xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx výrobku a x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) zdravotně xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx mražených xxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Mražený xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx použité xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx.: |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
x xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx mléčná sušina (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx tuk (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx (v % xxxx. nejméně) |
Suché skořápkové xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
6,0 |
2,5 |
|||
|
Xxxxxxx xxxx x rostlinným xxxxx |
5,0 (xxxxx rostlinného xxxx) |
||||
|
Xxxxxxx krém xxxxxx |
12,0 |
||||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx v závislosti xx použité xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx ovocné xxxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxx |
xx 1 litru |
- 4,0 % u jednotlivého xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
|
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx emulgovaný xxx |
1 xx 15 litrů |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
Roztíratelný xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, živočišné xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
|
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
0,5 až 5,0 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxx 5 kg |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Jedlý xxx xxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxxx17) |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxxxxx17) |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx a xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx a xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
|
Xxxx z podzemnice xxxxxx |
xxxx vyrobený z xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx druhu Arachis xxxxxxxx L.) |
|
Babassový xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxx druhů palem Xxxxxxxx xxx. |
|
Xxxxxxxx tuk |
vyrobený x xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, plodů xxxxx kokosové (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx. |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxxxx L.) |
|
Kukuřičný olej |
vyrobený x klíčků xxxxxxxx (xxxxxxx Xxx mays X.) |
|
Xxxxxxxx olej |
Vyrobený ze xxxxx hořčice bílé (Xxxxxxx xxxx X. xxxx Brassica xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx hnědé xxxx xxxxx (Brassica xxxxxx (L.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) a xxxxxxx xxxxx (Brassica xxxxx (L.) Xxxx). |
|
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx z xxxxx xxxxx palmy xxxxxxx (Xxxxxx guineensis) |
|
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx získaná x xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
|
palmojádrový xxx fřakcionovaný - xxxxxxx |
xxxxx frakce s xxxxxxx bodem tání xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
|
Palmový xxx |
xxxxxxxx x dužiny xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
|
xxxxxxx xxx frakcionovaný - olein |
tekutá frakce xxxxxxx x palmového xxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - stearin |
pevná xxxxxx s xxxxxxx xxxxx tání xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx |
xxxxxx frakce xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx speciálním xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 nebo více |
|
Řepkový xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxx řepky olejné Xxxxxxxx xxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx nízkoerukový |
vyrobený xx xxxxx x xxxxxx obsahem kyseliny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Brassica xxxxx X., Brassica xxxxxxxxxx X. a Xxxxxxxx juncea X. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % hmot. xxxxxxx kyseliny x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx z xxxxx xxxx (Xxxxx xxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx tinctorius X.) |
|
Xxxxxxxxxx olej x xxxxxxx obsahem kyseliny xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x vysokým obsahem xxxxxxxx olejové xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx sezamu (Sesamum xxxxxxx X.) |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxx (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx (Helianthus xxxxx L.) |
|
Slunečnicový olej x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx s vysokým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx X.) xxxx xxxxxxxxx nejméně 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxx xxxxxxx x plodů olivovníku (Xxxx europaea sativa Xxxx. xx Xxxx) |
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x uvádět xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
2. Potraviny xxxxxxx xx xxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
Čl. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2017, x xxxxxxxx ustanovení §12 odst. 5 x 6, §14 xxxx. 5 a 6 x §18 xxxx. x) xx x), která nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.
Ve xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisu xxxx xxxxxxxxxx změny x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem č.:
274/2019 Xx., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
377/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 274/2019 Xx.
x účinností od 1.1.2026
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, pokud xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx právního předpisu.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2203 xx xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx týkajících se xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x některých xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx určeného x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES ze xxx 26. září 2007, xxxxxx xx xxxx směrnice 2001/114/ES x některých xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (EU) č. 1169/2011 x poskytování informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x změně nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 a x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES a 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 853/2004 ze dne 29. xxxxx 2004, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
3) Zákon č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (veterinární xxxxx), xx znění xxxxxxxxxx předpisů.
Vyhláška č. 289/2007 Sb., x veterinárních a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx produkty, které xxxxxx upraveny přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavků pro xxxxxxx potravinářské xxxxxxx, x xxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
5) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x xxxxx kakaa s xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky č. 43/2005 Xx.
7) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x minerálních xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx a x změně xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx o xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
9) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x potravinách xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x o xxxxxxx xxxxxx použití, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1332/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a o xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/ES x xxxxxxxx (XX) x. 258/97.
11) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011.
12) Vyhláška č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx vztahujících xx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x metrologii, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) č. 2568/91 ze xxx 11. července 1991 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oleje a xxxxxxxxx oleje z xxxxxxxx a o xxxxxxxxxxx metodách xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 ze xxx 13. xxxxx 2012 x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx.
17) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č.1308/2013.