Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 17.12.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020 do 31.12.2025.


Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

397/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Základní pojmy §2

Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3

Označování §4

Mléko a smetana §5 §6

Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11

Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13

Sýry a tvarohy §14 §15

Máslo a mléčné tuky §16

Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17

ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY

Základní pojmy §18

Členění na skupiny a podskupiny §19

Označování §20

Požadavky na jakost §21 §22 §23

Uvádění na trh §24 §25

ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE

Základní pojmy §26

Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27

Požadavky na jakost a označování §28

Uvádění na trh §29

Přechodná ustanovení §30

Závěrečná ustanovení §31 §32

Účinnost §33

Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein

Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát

Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků

Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky

Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů

Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů

Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů

Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny

č. 274/2019 Sb. - Čl. II

INFORMACE

397

VYHLÁŠKA

ze dne 2. xxxxxxxx 2016

x požadavcích xx xxxxx a xxxxxx výrobky, mražené xxxxx a jedlé xxxx x oleje

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx č. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx. a xxxxxx x. 139/2014 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušné předpisy Xxxxxxxx unie1), zároveň xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x upravuje

a) xxxxxx označování potravin, x xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx podle xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx, technologické požadavky, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx odchylky balení,

d) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx v této xxxxxxxx,

1. xxxxxxxx xxxxxx xxx uchovávání xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx během xxxxxx uvádění xx xxx,

3. xxxxxxxx xxxxxxxxx xx přepravu,

4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.

ČÁST XXXXX

XXXXX X XXXXXX XXXXXXX

§2

Xxxxxxxx pojmy

Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) a předpisů Xxxxxxxx unie upravujících xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx4) x ošetřené podle xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) x podle xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),

b) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx podle právních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx veterinární x hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % hmotnostních xx xxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxx v xxxxxx) xxxxxxx fyzikální xxxxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxx zakysaným mléčným xxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx kysáním mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx jejich směsi xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx směsi xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedených x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxx zvýšit xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx bílkoviny, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx nebo zahuštěnou xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx částečným odpařením xxxx xx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx, odtučněného xxxx xxxxxxxx odtučněného xxxx x xxxxxx směsi, xx xxxxxx mohou xxx přidány smetana xxxx sušené xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx sušeného mléka xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % xxxxxx celkové xxxxxx,

x) sušeným mlékem xxxx sušenou smetanou xxxxxx výrobek x xxxxxx xxxxxxx sušením xxxxx xxxxxxxxxxx, odtučněného xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vysrážením mléčné xxxxxxxxx x mléka xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx vhodných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, oddělením xxxxxx xxxxxxxxx a následným xxxxxxxxxx xxxx zráním,

h) xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxx, xxxxxx tvarohů x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxxx xxxx být x mléčná složka xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, zejména x xxxxxxx či xxxxxxxx dezertů,

i) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x kterého převládá xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx pomocí syřidla,

j) xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxxx,

x) xxxxxxxx koncentrátem xxxxxx výrobek x xxxxxxxx obsahem mléčného xxxx vyšším xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx nebo másla,

m) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx získaný x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx 99,3 % xxxxxxxxxxxx mléčného xxxx,

x) xxxxxxxxx pomazánkovým xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx sušeného mléka x xxxxxxxx obohacení xxxxxxx syrovátkou xxxx xxxxxxx podmáslím, obsahující xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx, a xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, který xx xxxxxx tradiční xxxxxxxxxxx pomocí vysokotlaké xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx do obalu,

o) xxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobkem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx srážením xxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxx výrobků xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 k této xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x vysušením sraženiny xxxxxxx xxxxxx syřidla xxxx xxxxxx koagulujících xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x této vyhlášce,

r) xxxxxxxxxxxxxx kaseinátem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 k xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxxx xx základě xxxxxxxxxxxxx xxxxx, částečně xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx odstředěného xxxxx,

x) xxxxxxx permeátem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx základě xxxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxx přírodní xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx bezvodé laktózy xx xxxx nejméně 99,0 % xxxxxxxxxxxx x sušině; xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx být směsí xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nařízení, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) xxxxxxxxx xxxxxxx ošetření xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x před xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx až xx xxxxxxx 80 °X,

x) vysokotepelným xxxxxxxxx (XXX) tepelné ošetření xxxxx x mléčných xxxxxxx podle nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxxx xxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx uzavřených xxxxxxx na teplotu xxx 100 °C xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavku na xxxxxxxxxxxxxxxx nezávadnost xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) xxx xxxxxxxx uzávěru, x

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx potraviny bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx odchylky.

§3

Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 k této xxxxxxxx.

§4

Xxxxxxxxxx

(1) X mléčného xxxxxxx, xxxxx prošel xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. v) xx x), xx xxxxxxx k xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(2) Xxxx x xxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4 x této xxxxxxxx xxx druhy x xxxxxxx xxxxxxx "xxxxxxx tekutá", "smetana xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "kysané xxxx xxxxxxxx mléčné výrobky" xxxxx skupiny "jogurt" xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x této vyhlášce.

(4) Xxxxx x obsahu xxxx a obsahu xxxx x xxxxxx x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx údaji.

(5) X xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxx x plnotučného xxxxx bez standardizace, xxxxxx xxx jakostní xxxx uveden.

(6) X xxxxx x mléčných xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx stanovených x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x xxxx o xxxxxx sušiny.

Mléko x xxxxxxx

§5

(1) Xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx a skupiny,

b) xxxxxx podskupiny xxxxx xxxxxx tuku, xxxxx xx pro jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxx v příloze č. 6 x této xxxxxxxx, x

x) xxxxxxx xxxx.

(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo tekutá xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx mléko xxxx smetana.

(3) U xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx smetany xx xxxxxx způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 125 °X.

(5) Xxxxxx "trvanlivé xxxxx" xxxx "trvanlivá smetana" xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.

§6

(1) Xxxxxxxx "xxxxxx xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahujícího více xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného výrobku xx x názvu xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx výrobek, v xxxx xxxxx xxxx xxxxxx výrobek tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.

(3) Xxxx "xxxxxxxxx krém x vysokotučné xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x vysokotučné smetany xxx přídavku xxxxx. Xxxx se tento xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxx xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx.

(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx z tvarohu, xxxxx nebo xxxxxxx x přídavkem xxxxx x x obsahem xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Xxxxx výrobek xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx xxxx v xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

§7

(1) Xxxx xxxxx sacharózy pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxx pouze cukr xxxxx xxxx, cukr xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x směsi xxxxx x xxxxxx, čokoládu x čokoládové xxxxxxx6).

(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.

(3) Přídavek xxxxxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100

________________________________

% sacharózy + % vody

(4) Xxxxxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx ošetřením xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(5) Trvanlivosti x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x odstavcem 1.

§8

(1) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx dosáhnout xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx se povoluje xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx x přidávání xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).

(3) Xxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, lze x xxxxxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x mléku xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, aby x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. X xxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčný xxxxxxxx a xxxxxxx.

§9

(1) Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx xx u xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx tukuprosté sušiny x procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulky 2.

(2) Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx x názvu xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.

(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx hmotnostních xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.

(4) X sušeného mléka x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx určeném xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx xxxxx doporučený xxxxxx ředění nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx stavu včetně xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx mléčný xxxxxxx o hmotnosti xxxxx xxx 20 x zabalen xx xxxxxxxxxx obalu8), xxxxx xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx pouze xx skupinovém xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu xxxxxxx.

(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx určeného xxx xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xx 12 xxxxxx".

§10

(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx ošetřené xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx lze použít xxxxx kyselinu mléčnou, xxxxxxxx chlorovodíkovou, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, syrovátku xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx mléčného xxxxxx, pokud splňují xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách x enzymech10).

(3) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx jako xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).

(4) Xxx výrobě xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx hydroxidy, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx a enzymech10).

§11

(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x poskytování informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům11) xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx obale xxxxxx

x) názvem druhu xxxx xxxxxxx a xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx vyhlášce; x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xx uvede xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 odst. 4,

x) xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx,

x) jménem nebo xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx původu x

x) datem xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx.

(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx směsi xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),

x) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x §10 odst. 4 a

c) u xxxxxx bílkoviny xx xxxxxxxxx x x xxxxx kaseinátů xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

(3) Údaje xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x) xx x) x údaje xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) lze uvést xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx

§12

(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx výrobků xxx ochucujících xxxxxx.

(2) Xxxxxxxx xxxxxx mléčné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx složky.

(3) Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx

x) x) xxxxxx xxxxxxx a podskupiny xxxxx přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(4) Jako xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx přidané xxxxxxxxxx xxxxxx.

(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, u xxxxxxx xxx xxxxx mléčných xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx po fermentaci xxxxxxx xx nejméně 5,6 %

§13

(1) Xxxx "jogurtový" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x němž xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(2) Mléčný xxxxxxx tepelně ošetřený xx xxxxxxx procesu x mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) názvem xxxxx,

x) xxxxxxx xxxx a

c) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.

Xxxx x xxxxxxx

§14

(1) Xxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx sýr, včetně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxx "zrající xxx" xxx xxxxxxx xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx biochemickým a xxxxxxxxxx procesům.

(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.

(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx a x němž xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(6) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, který je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx více xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "pařený xxx" xxx označit xxx, xxxxx xxx xx xxxxxxxxx ošetřený xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(8) Xxxx "syrovátkový xxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.

(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.

(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, tavených xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.

§15

(1) Označením "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxx tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ze xxxx lze xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx dort", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxx xxxxxx", "salámový xxxxxx xxx".

(3) Tvaroh xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo podskupiny xxxxx xxxxxxxxx uvedených x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8,

x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(4) Xxxxx tuku x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 5.

§16

Xxxxx a xxxxxx xxxx

(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" xxx xxxxxxx xxxxx xx 20 xxx xx data xxxxxx.

(2) Jako "xxxxxx xxxxx" xx označí xxxxx skladované xxxxxxx 24 měsíců od xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx minus 18 °X x xxxxxxx,

(3) X xxxxxxxxxxxxxx baleného xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx použitelnosti 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx označí xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx pomazánkové xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(5) X xxxxxxxxxxx mléčného xxxx xx obsah xxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx hmotnostní.

§17

Uvádění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx

Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx při xxxxxxx xx 2 °X xx 8 °X x výjimkou xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx ošetřených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx sterilací, xxxxxxxxxxx xxxxx, sušeného xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx sýrových výrobků x jiných xxxxxxxx xxxxxxx, které xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXXX DRUHÁ

MRAŽENÉ KRÉMY

§18

Základní xxxxx

Xxx účely této xxxxxxxx xx rozumí

a) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx skupině xxxxxxxxx xxxxx zejména x xxxx, mléka, xxxxxxx, xxxx, cukru a xxxxxxx xxxxxx, pevné xxxx pastovité konzistence, xxxxx je xxxxxx xx xxx x xxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx 18 °C a xxxxx x souladu x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),

x) xxxxxxxxx krémy xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, másla, xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxx nebo xxxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx,

x) mraženými xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx xxxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx přísad,

e) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx vyrobené xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x vody a xxxxx xxxx sladidel x xxxxxxxxx dalších xxxxxx a ochucujících xxxxxx,

x) sorbetem mražený xxxxxxx získaný xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx z xxxx a xxxxx x přídavkem ovoce, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx a x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x ochucujících xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx směsmi xxxxxxxxxxx nebo polotovary x kapalném xxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, určené pro xxxxxx zmrzliny,

h) sušenou xxxxxxxxxxx xxxxx práškový xxxxxxxxxxx nebo práškový xxxxxxxxx, xxxxx obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, x

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx hmotnost xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

§19

Členění na xxxxxxx x podskupiny

Členění xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

§20

Xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxx názvem xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu x xxxxxxxxxx, pokud byla xxxxxx xxxxxx nahrazena xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxxx §21 xxxx. 1 xxxx. x).

(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zmrzlina.

Xxxxxxxxx xx xxxxxx

§21

(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx lze uvést xxxxx

x) čokoládový, obsahuje-li xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,

b) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % hmotnostní xxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxx druhů xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx krému ovocného x mraženého krému xxxxxx, nebo

d) označující xxxxx použitého druhu xxxxx.

(2) X názvu xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx výraz "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, který xxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx výrobě, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.

(3) X xxxxxxx x alkoholickou xxxxxxx xxxx xxx tato xxxxxx v názvu xxxxxxx uvedena, přičemž xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx xxxxx než 3,0 % hmotnostní.

§22

(1) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx mražených krémů xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxx, xxxxxx, krémovitá, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; xxxxxxx xxxx obsahovat xxxxxxxxx xxxxxxx přidaných ochucujících xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxx než xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxx.

(4) Xxxx ovocnou xxxxxx lze použít xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx technologickým xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx lze xxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxx pastami xx xxxxxxx skořápkových xxxxx.

(6) Xxxxxxx krém xxxxxx x mražený xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.

§23

(1) Xxxxx xxxxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % hmotnostních x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx na 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého krému xxxxxx u citrusového xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx kyselost šťáv, xxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxxxx, je vyšší xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.

(2) Podíl xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x maximálně xx 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx u exotického xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx x hustou xxxxxxxxxxx, xxxx ananas, banán, xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx past xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx u xxxxxxxxx xxxxx sorbet xxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx maximálně xx 5 % hmotnostních.

Uvádění xx xxx

§24

(1) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.

(2) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx nižší. Xxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx 15 °X. Dopravní prostředek xxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx záznam xxxxxxx vzduchu schváleným xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx13). Záznam x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx po dobu xxxxxxx 1 roku; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx trvanlivost výrobku xx xxxxx xxx 1 rok, záznam xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx trvanlivosti.

(3) Xxxxxxxx prostředek xxxxxx xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx odstavce 2 v xxxxxxx, xx xxx o xxxxxx xxxxxxxxx krémů xx xxxxxxxxxxx, zařízení xxxxxxxxxx stravování x xxxxxxxxxx, maximálně xxxx xx xxxxxxxxxxx 200 xx; v tomto xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx prostředek xxxxxxx xxxxxx teploměrem xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx místě.

(4) Xxxxxxx xxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx při teplotě xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx. Xxxxxxx vzduchu v xxxxxxxxxxxx skladě, x xxxxxxxx xxxxxx menších xxx 10 m3, xxxx být xxxxxx xxxxxxx přístrojem xxx xxxxxx xxxxxx. X xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx prostoru xxxxxx než 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx teplotu v xxxxxxxxxxxx xxxxx skladovacího xxxxxxxx. Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 roku. X xxxxxxx, xx xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx krému xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx až xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

§25

(1) Xxxxxxx krém xx xxxxxxxx při xxxxxxx o xxxxxxx xxxxx 18 °C x nižší, x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, schopných xxxxxx xxxx xxxxxxx x vybavených ukazatelem xxxxxxx vzduchu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx místě. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxx x místě xxxx xxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx maximálního xxxxxx.

(2) Teplota xx xxxxx bodech xxxxxxxxx xxxxx během xxxx xxxxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx minus 18 °C.

(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx dovoleno.

XXXX XXXXX

XXXXX XXXX X XXXXX

§26

Xxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx

x) jedlým xxxxx a xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx kyselin x triacylglycerolu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx podmínek x xxxxxxx nebo xxxxx xxxxx,

x) rostlinným xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx a xxxx xxxxxxx xx xxxxx, plodů nebo xxxxx xxxxx olejnatých xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx tukem x olejem jedlý xxx a xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx podmínek xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) x xxxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) ztuženým xxxxx jedlý tuk, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx tuk, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx ztužených tuků,

f) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx ztužování xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, nebo xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x jedlých xxxx x xxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x tuků,

g) xxxxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),

x) xxxxxxx roztíratelným xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx produkty2),

i) xxxxxxx xxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx nebo směs xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx nebo xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx x tuky xx xxxxx emulze xxxx x xxxx x xxxxxxx 10 % xx 90 % hmotnostních xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx 20 °X xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx je xxxxx xxx 90 % hmotnostních a xxxxx xxx 99,5 % hmotnostních,

k) olejem xxxxxxxxx xx studena xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyluhování xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx ohřevu, xxxxx xxxxxxx ke xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxx xxxx vyčištění xx používá xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x odstřeďování,

l) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

§27

Xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxx tuků a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a podskupiny xx uvedeno x příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

§28

Xxxxxxxxx xx xxxxxx x označování

(1) Požadavky xx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tuků x olivových xxxxx xxxx upraveny x xxxxx použitelných xxxxxxxxxx Xxxxxxxx unie15).

(2) Xxxxx xxx x jedlý xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, skupiny x podskupiny xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx označí xxxxx nařízení x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2).

§29

Xxxxxxx xx trh

(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxxx

x) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx 20 °X,

x) u živočišných xxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, směsných xxxxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků 15 °X, xxxx

x) x xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.

(3) Jedlé rostlinné x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx x xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxx.

(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxx na xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx16).

§30

Xxxxxxxxx ustanovení

(1) Potraviny xxxxxxxx x uvedené xx xxx xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x vyhláškou č. 77/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx ustanovení

§31

Zrušují xx:

1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x jedlé xxxx a oleje.

2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky x xxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Sb.

4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§32

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady 2015/1535 ze xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.

§33

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxx 2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 a 6 x §18 xxxx. x) xx x), xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x na xxxxx xxxxxx mikroorganismů xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích

Výrobek

Použité xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x

Xxxxxx xx zakysané mléčné xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčné xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx acidophilus a xxxxx mezofilní, případně xxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx jogurtového xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx subsp. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxx xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx skládá x xxxxxxxx zkvašujících x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx a termofilních xxxxxxxx mléčného xxxxxx, xxxxxxxx xx vzájemném xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx z xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx mléčného kysání xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx mléčného xxxxxx 106 a kvasinky 102

Xxxxxx xxxxxx výrobek x bifidokulturou

Bifidobacterium xx. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x termofilními xxxxxxxxxx mléčného xxxxxx

106 xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx:

X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být xxxxx xxxxxxxx jogurtové xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx dotvářet xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx zachován xxxxxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxxxxx kasein

Sladký (v % xxxx.)

Xxxxxx (v % xxxx.)

Xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx 12,0 včetně

méně xxx 12,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxx 84,0 xxxxxx

xxxx xxx 90,0 xxxxxx

x xxxx xxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 95,0 xxxxxx

xxxx xxx 95,0 včetně

Obsah xxxxxxxx xxxx

xxxx xxx 2,0 xxxxxx

xxxx xxx 2,0 včetně

Obsah xxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 1,0 xxxxxx

xxxx xxx 1,0 xxxxxx

Xxxxxxxx kyselost

méně xxx 0,27 xx 1 X xxxxxxx XxXX xx 1 g xxxxxx

Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5)

xxxx xxx 7,5 xxxxxx

xxxx xxx 2,5 xxxxxx

Xxxxx sedimentu (xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxx xxx 15 xx x 25 x

xxxx než 22,5 xx v 25 x

Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx 25 x

Xxxxxxxxx obsah xxxxx

0,75 xx/xx

Xxxx

xxx cizích pachů

Barva

bílá xx xxxxxxx xxxx

Xxxxxx

xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx mírným xxxxxx

Xxxxxxx č. 3 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxx xxxxxxxx

xxxx než 8,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx extrakt

více xxx 88,0 xxxxxx

x xxxx xxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 95,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxx xxx 2,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 1,0 xxxxxx

Xxxxxxx xX

6,0 xx 8,0

Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxx než 22,5 xx v 25 x

Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx 25 x

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx

0,75 xx/xx

Xxxx

xxxxx xxxxx xxxx xxxx nebo xxxxxx

Xxxxx

xxxx xx xxxxxxx xxxx

Xxxxxx

xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v destilované xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Členění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx podle bodu 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013

xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxx vysokotučná

zahuštěná

sušená

Kysaný xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx bílý

jogurt xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx smetana

kysané xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx koncentrát

čerstvé xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxx

Xxx

xxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx xxx mazem

zrající v xxxx xxxxx

x plísní xx xxxxxxx

x plísní xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxx

x solném xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx výrobek

tavený mléčný xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx kaseinát

mléčná bílkovina

Mléčný xxxxxxx xxxxxxx

Příloha č. 5 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka

Mléko xxxxxx, xxxxxxx tekutá, kysaný xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xx 250 xx xxxx 250 g

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

do 1 000 ml xxxx 1 000 x

- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 g

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx a xxxxxx

xx 125 g

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 250 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 500 x

- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx

Xxx x nálevu xx xxxxxxxx nálevu

do 125 x

- 15,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 500 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx balení

nad 500 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, porcovaný xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x složené mléčné xxxxxxx

xx 20 g

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xxx 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx mléčné výrobky

Tabulka 1 - Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx tuku (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxx

10,0

Xxxxxxx ke xxxxxxx

30,0

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

35,0

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx tuku (x % xxxx.)

Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx sušina tukuprostá (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 15,0

26,5

11,5

Xxxxxxxxx neslazené xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 7,5

25,0

Zahuštěné xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5

20,0

17,5

x xxx xxxxxxxxx

4,0 - 4,5

Xxxxxxxxx odstředěné xxxxx

xxxxxxx 1,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx výrobku

Obsah tuku (x % hmot.)

Mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. nejméně)

Zahuštěná xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 16,0

14,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 8,0

28,0

Zahuštěné xxxxxxx mléko částečně xxxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0 méně xxx 8,0

24,0

20,0

x xxx xxxxxxxxx

4,0 - 4,5

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0

24,0

20,0

Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % hmot.)

Sušená xxxxxxx

xxxxxxx 42,0

Xxxxxx plnotučné xxxxx

xxxxxxx 26,0 x xxxx xxx 42,0

Xxxxxx částečně xxxxxxxxxx mléko

více než 1,5 a méně xxx 26,0

v tom xxxxxxxxx

14,0 xx 16,0

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,5

Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % hmot.)

Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx smetana

nejméně 10,0

Xxxxxx mléko včetně xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Podmáslí

nejvíce 1,5

7,0

Jogurt xxxx smetanový

nejméně 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx xxx 10,0

8,2

Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxx x xxxxxx (v % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 x méně xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0

Xxxxx xxxx x xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% xxxx. tuku x xxxxxx = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx vody x g

Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx

Xxx

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Xxxxx

49 xx 56

Xxxxxxxxx

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 xx 69

Xxxxx

xxxxxxx 67

XXXXX = voda x tukuprosté xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;     &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx vody v x

% XXXXX = _______________________ x 100

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x

Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

Xxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxx čerstvý

nezrající

termizovaný

Sýr zrající

na xxxxxxx

x xxxxx xx xxxxxxx

x xxxx hmotě

z xxxx Xxxxxxxx sýr

s xxxxxx na povrchu

s xxxxxx uvnitř xxxxx xxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxx x sušině

Tvaroh

Tuk x xxxxxx (v % hmot.)

Tučný

nejméně 38,0

Polotučný

15,0 xx 25,0

Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxx 15,0

Xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxx 5,0

Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků

Složka xxxx než sýr

Tavený xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxx xxx standardizaci xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx složky

ne

ano

obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx

xxx

Xxxxx xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx kultury

ano

ano

ano

Enzymy*)

ano

ano

ano

Cukry (sacharidy xx xxxxxxxx xxxxxxx)

xx

xx

xxx

Xxxxxx x sezónní xxxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxx x x množství, které xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx zdravotně nezávadné xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxxxxx mražených xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka

Mražený xxxx

xx 100 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 500 x

&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

Příloha č. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

Mražený xxxx

xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx.:

xxxxxx

xxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxxx

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx mražených xxxxx

Xxxx

Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx.

Xxxxxxxxxx mléčná sušina (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxx xxx (v % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxx krém xxxxxxxxx

8,0

Xxxxxxx xxxx mléčný

6,0

2,5

Mražený xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx

5,0 (obsah xxxxxxxxxxx xxxx)

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

12,0

15,0

5,0

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

12,0

25,0

7,0

Xxxxxxxx: U xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému sorbet xxxxx v xxxxxxxxxx xx použité ochucující xxxxxx požadavek xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Příloha x. 10 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx odchylka

Rostlinný xxxx

xx 1 litru

 - 4,0 % x jednotlivého xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

Xxxxxx emulgovaný xxx

1 xx 15 xxxxx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 15 xxxxx

- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxx roztíratelný xxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, živočišné xxxx

xx 500 x

&xxxx;- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

- 1,0 % x 20 xx balení

0,5 až 5,0 xx

&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

xxx 5 kg

 - 0,1 % u xxxxxxxxxxxx balení

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx jedlých xxxx a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Základní xxxxxxx xxxxxxx tuků x xxxxx na xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx, vepřový xxx xxxxxxxx xxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxx nebo olej xxxxx druhu xxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx17)

xxxxxx xxxxxxxxxxxx17)

xxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tuky a xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx druhu Xxxxxxx xxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxx olej

vyrobený x jader plodů xxxxxxxx druhů xxxxx Xxxxxxxx xxx.

Xxxxxxxx xxx

xxxxxxxx x dužiny (kopry) xxxxxxxxxx ořechů, plodů xxxxx xxxxxxxx (Cocos xxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx.

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (Vitis xxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx x klíčků xxxxxxxx (xxxxxxx Xxx xxxx X.)

Xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxx xx xxxxx hořčice xxxx (Xxxxxxx xxxx X. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx (L.) Czemajev x Cossen) x xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Koch).

Palmojádrový xxx

xxxxxxxx x jader xxxxx xxxxx olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx)

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxx tuku frakcionací

palmojádrový xxx fřakcionovaný - xxxxxxx

xxxxx frakce x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací

Palmový tuk

vyrobený x xxxxxx xxxxx xxxxx olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx)

xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - olein

tekutá xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - stearin

pevná xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x palmového xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx z palmového xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx tak, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 xxxx více

Řepkový xxxx

xxxxxxxx ze xxxxx xxxxx řepky xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx campestris L., Xxxxxxxx xxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx

Xxxxxxx olej xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X. xxxx xxxxxxxxx nejvíce 2 % xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx olej

vyrobený z xxxxx xxxx (Xxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx tinctorius X.)

Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xx semen x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx olejové kultivovaných xxxxx světlice xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 70 % hmot. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx množství xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (Sesamum xxxxxxx L.)

Sójový olej

vyrobený xx xxxxx xxxx (Xxxxxxx max (X.) Xxxx.)

Xxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx slunečnice (Helianthus xxxxx L.)

Slunečnicový xxxx x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx olejové

vyrobený xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx olejové x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxx xxxxxxx x plodů xxxxxxxxxx (Xxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxx. et Link)

Xx. XX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 397/2016 Xx., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. XX xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 274/2019 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx č. 397/2016 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2017, x výjimkou xxxxxxxxxx §12 odst. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. c) xx x), xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.

Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx změny x xxxxxxxx uskutečněné xxxxxxx předpisem x.:

274/2019 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx

x účinností xx 1.1.2020

377/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 274/2019 Xx.

x xxxxxxxxx od 1.1.2026

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx jich netýká xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2203 xx xxx 25. listopadu 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx členských xxxxx týkajících xx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx k lidské xxxxxxxx x o xxxxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX.

Xxxxxxxx 2001/114/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 x některých xxxxxxx zahuštěného x xxxxxxxx mléka xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES ze xxx 26. září 2007, xxxxxx xx xxxx směrnice 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx určeného k xxxxxx xxxxxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 x (XX) č. 1234/2007.

Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 a x xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 608/2004.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004 ze xxx 29. dubna 2004, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.

3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x veterinární péči x x xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

Vyhláška č. 289/2007 Sb., x veterinárních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.

Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.

5) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 853/2004.

6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, čokoládu x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 43/2005 Sb.

7) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. prosince 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.

8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (zákon o xxxxxxx), ve znění xxxxxxxxxx předpisů.

9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxx x x způsobu xxxxxx použití, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 ze xxx 16. prosince 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x o xxxxx směrnice Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/ES, směrnice Xxxx 2001/112/ES x xxxxxxxx (XX) x. 258/97.

11) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.

12) Vyhláška č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx vztahujících xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

15) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011.

16) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.

Nařízení Komise (XXX) č. 2568/91 ze xxx 11. xxxxxxxx 1991 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx oleje x xxxxxxxx x x xxxxxxxxxxx metodách xxxxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 xx xxx 13. xxxxx 2012 x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx.

17) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č.1308/2013.