Právní předpis byl sestaven k datu 16.06.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
VYHLÁŠKA
ze dne 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx mléko a xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx a xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x), x) a h) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx. a xxxxxx x. 139/2014 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx potravin x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x přípustné xxxxxxx hmotnostní x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, jež jsou xxxxxxx v xxxx xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx potravin,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x manipulace x potravinami xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxx xxxxxxxxx xx přepravu,
4. minimální xxxxxxxxxxxxx požadavky.
XXXX XXXXX
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x společné organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx unie upravujících xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx4) x ošetřené xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) a podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),
b) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx veterinární x hygienické xxxxxxxxx xx živočišné produkty3) x xxxxx nařízení, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) s obsahem xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxx v xxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx,
x) kysaným xxxx xxxxxxxxx mléčným xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 1 k této xxxxxxxx, x xxxxxxx xxx zvýšit xxxxx xxxxxx xxxxx přidáním xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx odebráním syrovátky, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,
e) xxxxxxxxxx xxxxxx nebo zahuštěnou xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx částečným xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo x jejich xxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxx přidány xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx sušeného mléka xxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % xxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx vody nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx koagulačních xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a následným xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxx, včetně xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxxx může xxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, získaný xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx převládá xxxxxx srážení xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx mléčný výrobek xxxxx nařízení x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxx xxxxxxx mléčného xxxx xxxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x mléka, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx bezvodý xxxxxx xxx získaný x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx obsahující xxxx než 99,3 % hmotnostních mléčného xxxx,
x) tradičním xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek ze xxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxxx sušeného xxxxx x xxxxxxxx obohacení xxxxxxx syrovátkou xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 36 % hmotnostních xxxxxxxx tuku, a xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx směsi x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobkem xxxxxx mléčný výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx mléčný výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx výrobků xxxxxxxxx x xxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx sraženiny xxxxxxx xxxxxx syřidla xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx z odtučněného xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinátem xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxxx činidly a xxxxxxxxx požadavky xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx xxxxxxxx,
x) mléčným xxxxxxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxxxx xxxxxxxx bílkovin xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx bílkovin a xxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxxxxx odstředěného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx syrovátky x xxxxxxx xxxxxxx laktózy xx výši xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx x sušině; může xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx jednu xxxxxxxx xxxxxxxxxx vody xxxx xxxx xxx směsí xxxx xxxxx,
x) tepelným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx proces xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného původu5),
w) xxxxxxxxx tepelné xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x před balením x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx aktivity xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx až xx xxxxxxx 80 °X,
x) vysokotepelným ošetřením (XXX) tepelné ošetření xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5),
x) sterilací mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléka x mléčných xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxx 100 °X xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavku xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) xxx xxxxxxxx xxxxxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx potraviny xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Označování
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx konci xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx podle §2 xxxx. x) xx x), xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření xxxxx xxxxxxxx, kterým xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxxx x xxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx spadajících podle xxxxxxx uvedeného v příloze č. 4 k této xxxxxxxx xxx xxxxx x skupiny xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "smetana xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobky" xxxxx xxxxxxx "xxxxxx" xxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x této vyhlášce.
(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a obsahu xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, které byly xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx standardizace, xxxxxx být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) U xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, které jsou xxxxxxxx výživovými xxxxx, xxxxxx xxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx xxxxxx.
Mléko x xxxxxxx
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx stanoven xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 x této xxxxxxxx, x
x) xxxxxxx xxxx.
(2) Tekuté mléko xxxxxxx xxxx tekutá xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xx označí xxxxx jako mléko xxxx smetana.
(3) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).
(4) Xxxx "čerstvé" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 125 °X.
(5) Xxxxxx "trvanlivé mléko" xxxx "xxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx pouze xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ošetřením nebo xxxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxxxx "xxxxxx xxxxx" lze xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahujícího více xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x ochucení xxxxxxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxx výrobek, x xxxx mléko xxxx xxxxxx xxxxxxx tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxx "smetanový xxxx x vysokotučné xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx přídavku xxxxx. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx a obsahem xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "smetanový xxxx" xx označí xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx smetany x přídavkem cukru x s xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Tento xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Jako xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx slazené xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxx pouze cukr xxxxx xxxx, xxxx xxxx nebo cukr xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x požadavcích xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x xxxxx xxxxx x cukrem, čokoládu x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx přídavek xxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx odpovídat hodnotě xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:
xxxxxxx poměr = % sacharózy x 100
________________________________
% sacharózy + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(5) Trvanlivosti x xxxxxxxxxxx slazených xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx přídavkem xxxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x sušených mléčných xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x přidávání xxxxxxxx x minerálních xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).
(3) Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx mléka a xxxxxxxx xxxxx obsah xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx minimální xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x tukuprosté xxxxxx, x to xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx složek xxxxxxx xxxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx mléku xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx bílkovinami x xxxxxxxx. X xxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčný xxxxxxxx x xxxxxxx.
§9
(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se x xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce tabulky 2.
(2) Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx odtučněného xxxxx, xx x xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x této vyhlášce xxxxxxx 2.
(3) Sušený xxxxxx výrobek, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u xxxxx výrobku označí xxxxxxx tuku x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x sušené smetany x xxxxxx určeném xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx uvede xxxxxxxxxx xxxxxx ředění xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx stavu včetně xxxxx o xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xx-xx xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx údaje o xxxxxxxx uvedeny xxxxx xx xxxxxxxxxx obalu, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx určeného pro xxxxxxxx výživu9), xx xx xxxxx xxxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "není xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx do 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx bílkovinný xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx kyselinu xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, kyselinu xxxxxxx, kyselinu citrónovou, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx splňují xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(3) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx koagulující xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx x enzymech10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, vápenaté, xxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxx neutralizační x xxxxxxx činidlo, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxx pak xxxxxx xxxxxxxxxx podle požadavků xxxxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4,
x) čistou hmotností x xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx,
x) xxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxx,
x) x xxxxxxx dovážených xx třetích zemí xxxxxx xxxx původu x
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx označením, xxxxx xxxxxxx může xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx vymezením složek xxxxx nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům11),
b) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu uvedeného x §10 odst. 4 x
x) x xxxxxx bílkoviny xx xxxxxxxxx x u xxxxx xxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.
(3) Údaje xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x) xx d) x xxxxx podle xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobku.
Kysané xxxx xxxxxxxx mléčné výrobky
§12
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxx mikroorganizmů mléčného xxxxxx pro výrobu xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx splňovat požadavky xxxxxxx x nařízení x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x této vyhlášce x v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4. Fyzikální, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx výrobků xxx ochucujících xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx obsahovat xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx ochucující xxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx
x) a) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Jako xxxx xxxxxx lze xxxxxxx všechny druhy xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx 5,6 %
§13
(1) Xxxx "jogurtový" xxx označit mléčný xxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(2) Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
Xxxx x xxxxxxx
§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu; xxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "čerstvý xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající sýr" xxx označit sýr, x kterého xx xxxxxxxxx došlo x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx, který je xxxxxxx xxxxxxx tavením x xxxxxxxx více xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který byl xx xxxxxxxxx ošetřený xxxxxxxxx horkou xxxxx, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx označí mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x mlékem.
(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx pro výrobu xxxxxxxx xxxx, tavených xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx uveden x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "sýrový" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x němž xxx xxxxx nejméně 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(2) Pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx dort", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxxxx xxxxxx xxx".
(3) Tvaroh se xxxxxx
x) xxxxxx druhu, xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx uvedených x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8,
x) obsahem xxxx xxxx xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx xxxx x sušině xxxxx xxxxxxxxx rozmezí xxxxxx xxxxxxxxx pro příslušnou xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 5.
§16
Máslo x mléčné xxxx
(1) Jako "xxxxxxx xxxxx" xxx označit xxxxx do 20 xxx xx xxxx xxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" xx označí xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxx xx xxxx výroby xxx xxxxxxxxx minus 18 °X x nižších,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx másla xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx od data xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx výroby xxxxxx na xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, datum xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx označí
a) obsahem xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) U xxxxxxxxxxx mléčného xxxx xx obsah tuku xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Uvádění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx na xxx
Xxxxx a mléčné xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xx 2 °X xx 8 °X x výjimkou xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx ošetřených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx sterilací, xxxxxxxxxxx xxxxx, sušeného xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx na trh xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
XXXX DRUHÁ
MRAŽENÉ KRÉMY
§18
Základní xxxxx
Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxx krémem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxx, cukru x xxxxxxx složek, xxxxx xxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxx xx xxxxxx xx trh x xxxxx xx konečné xxxxxxxx xx zmrazeném xxxxx,
x) zmrazením xxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervace xxxxxxx xxxxxxx snížením teploty xx xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx v souladu x vyhláškou o xxxxxxxxxxx vztahujících se xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx smetany, xxxxxxxx xxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, cukrů xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx s rostlinným xxxxx mražené xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx připravené x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx surovin, xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx sladidel, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx přísad,
e) xxxxxxxxx xxxxx vodovými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) sorbetem xxxxxxx xxxxxxx získaný zmrazením xxxxx xxxxxxxx x xxxx x cukrů x přídavkem xxxxx, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx a x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x kapalném xxxxx, x zahuštěném stavu xxxxx x práškovém xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx práškový xxxxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
§19
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx mražených xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Mražený krém xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxx krém xxxxxx xx označí xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 xxxx. 1 xxxx. c).
(3) Xxxxxxx krém xxxxxx xxx označit rovněž xxxx xxxxxxxx.
Požadavky na xxxxxx
§21
(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,
b) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 1,5 % xxxxxxxxxx kakaa,
c) xxxxx použitých xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx, xxxx
x) označující xxxxx použitého xxxxx xxxxx.
(2) X názvu xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx výraz "xxxxxx" xxxxxxxx názvem xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) X výrobku x alkoholickou xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxx x názvu xxxxxxx xxxxxxx, přičemž xxxxx alkoholu xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % hmotnostní.
§22
(1) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx mražených krémů xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx bublin; xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidaných ochucujících xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Mražený krém xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx a bílkoviny xxxx než xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Jako xxxxxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxx ovocný xxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx lze nahradit xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx.
(6) Xxxxxxx krém xxxxxx x xxxxxxx krém xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.
§23
(1) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx na 15 % hmotnostních x xxxxxxxxx krému xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx jako kyselina xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx na 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x exotického xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x chutí x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxx, mango, xxxxxxx, xxxxxx xxxx maracuja.
(3) Xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxxxxxxx důvodů xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % hmotnostních.
Xxxxxxx xx xxx
§24
(1) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx pouze xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X nebo xxxxx. Xxx přepravě xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx minus 15 °X. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx schváleným xxxxx xxxxxx o xxxxxxxxxx13). Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx delší xxx 1 rok, xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx teploty xxxxxxx xxxxx odstavce 2 x případě, xx xxx x xxxxxx mražených krémů xx xxxxxxxxxxx, zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx však xx xxxxxxxxxxx 200 xx; v tomto xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx prostředek xxxxxxx xxxxxx teploměrem xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx při teplotě xxxxxxx xxxxx 18 °X a xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxxx skladě, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 10 m3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx přístrojem xxx xxxxxx xxxxxx. V xxxxxxxxxxxx skladě o xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx xxxx měřena xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, který xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Záznam s xxxxxxxxxxxxxx teplotami musí xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx po xxxx xxxxxxx 1 roku. X případě, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx až xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
§25
(1) Xxxxxxx xxxx xx uchovává při xxxxxxx o xxxxxxx xxxxx 18 °C x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx, schopných xxxxxx jeho xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu umístěným xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx teplota xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx maximálního xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx xxxxx 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobků a xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx dovoleno.
XXXX XXXXX
XXXXX XXXX X OLEJE
§26
Základní xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxx xxxxx x olejem xxxx smíšených xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mastných xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx podmínek x xxxxxxx nebo xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx tuk a xxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x olejem xxxxx xxx a xxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) a xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx byl xxxxxx xxxxxxxxxx rostlinných x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx jejich xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, který xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx a olejů, xxxx jejich xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx tukem xxxxx xxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, nebo xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx ztužených xxxx x xxxxxxx tuků x xxxxx, nebo xxxxx jedlých xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx olejů x xxxx,
x) roztíratelným xxxxx xxxxx xxx, xxxx směs xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci trhů xx xxxxxxxxxxxx produkty2),
h) xxxxxxx roztíratelným tukem xxxxx xxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxx x tuky xx xxxxx xxxxxx xxxx a tuku x xxxxxxx 10 % až 90 % xxxxxxxxxxxx tuku, xxxxx je při xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, jehož celkový xxxxx tuku xx xxxxx než 90 % hmotnostních x xxxxx xxx 99,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx získaný xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyluhování xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx ke změnám xxxxxxxxxx oleje x xxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx potraviny bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Členění na druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 11 x této xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx xxxxxx x označování
(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx roztíratelných tuků x xxxxxxxxx xxxxx xxxx upraveny x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx unie15).
(2) Xxxxx xxx x xxxxx xxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x této xxxxxxxx. Xx neplatí pro xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx označí xxxxx nařízení x xxxxxxxx organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2).
§29
Xxxxxxx na trh
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx chráněny xxxx přímým slunečním xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx při xxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxxx
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x olejů 20 °X,
x) u xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx tuků, směsných xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx emulgovaných xxxx 15 °C, xxxx
x) x ztužených a xxxxxxxxxx tuků 20 °X.
(3) Jedlé rostlinné x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx x xxxx xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxx.
(4) Olivový olej xx uvádí na xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisů Xxxxxxxx xxxx16).
§30
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x uvedené xx xxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Závěrečná xxxxxxxxxx
§31
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky pro xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx tuky x oleje, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx.
4. Vyhláška č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx a jedlé xxxx x oleje, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5. Vyhláška č. 336/2013 Sb., xxxxxx se mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky pro xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání x xxxxxxxx mléčných xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx výrobku x 1 x |
Xxxxxx xx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx zákys, xxxxxxxx xxxxxxxx, zakysaná xxxxxxx, xxxxxx mléčné xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 |
Acidofilní xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx acidophilus a xxxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 Lactobacilus xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx včetně jogurtového xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx nebo kefírové xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z xxxxxxxx zkvašujících i xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x mezofilních x termofilních xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 a xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx mléčný výrobek x bifidokulturou |
Bifidobacterium xx. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být xxxxx xxxxxxxx jogurtové xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčnou x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxx (v % xxxx.) |
Xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
méně xxx 12,0 včetně |
Obsah xxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
x xxxx obsah kaseinu |
více xxx 95,0 včetně |
více xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 xxxxxx |
xxxx než 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 0,27 xx 1 X roztoku NaOH xx 1 x xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx (včetně X2X5) |
xxxx xxx 7,5 xxxxxx |
xxxx než 2,5 xxxxxx |
Xxxxx sedimentu (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx ve 25 x |
|
Xxxxxxxxx xxxxx olova |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx xxxxxx xxxxx |
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Kaseináty (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx suchý xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx kaseinu |
více xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx tuku |
méně než 2,0 včetně |
Obsah bezvodé xxxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx xX |
6,0 xx 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) |
xxxx než 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx ve 25 x |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxx nebo zápach |
Barva |
bílá xx xxxxxxx bílá |
Vzhled |
připouští xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Příloha x. 4 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Členění mléka x mléčných výrobků xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mléko |
tekuté |
kategorie konzumního xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. III xxxx IV xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx xxxx částečně xxxxxxxxxx nebo polotučné plnotučné |
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx vysokotučná |
zahuštěná |
||
sušená |
||
Kysaný nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx smetana |
||
kysané xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx kulturou |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku |
máselný xxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x plísní xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx strouhání) tvrdý polotvrdý poloměkký měkký |
||
tavený |
roztíratelný s lomem |
|
tavený xxxxxx výrobek |
||
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx ostatní |
Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 ml xxxx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx nebo 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 1 000 g |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého balení - 0,5 % u 20 ks xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx a xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
do 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx x nálevu xx odkapání xxxxxx |
xx 125 g |
- 15,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x složené mléčné xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 250 g |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 6 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Tabulka 1 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx xx šlehání |
30,0 |
Smetana xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx sušina xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx neslazená xxxxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Xxxxxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5 |
20,0 |
17,5 |
v xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx sušina xxxxxxxxxx (v % xxxx. nejméně) |
Zahuštěná xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Zahuštěné slazené xxxxxxxxx mléko |
nejméně 8,0 |
28,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléko xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
Druh xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 26,0 x xxxx xxx 42,0 |
Xxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1,5 x xxxx xxx 26,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
Sušené xxxxxxxxxx mléko |
nejvíce 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx mléčné xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx smetana |
nejméně 10,0 |
|
Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Jogurt xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxx tuku x xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx tuku x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
xxxxxxxx tuku v x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx k xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, která se xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx x g
Tabulka 7 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýra xxxxx xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx čerstvý |
nezrající termizovaný |
Sýr xxxxxxx |
xx xxxxxxx |
x xxxxx xx xxxxxxx |
|
x xxxx xxxxx |
|
x xxxx Xxxxxxxx sýr |
s xxxxxx xx xxxxxxx |
x xxxxxx uvnitř xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x sušině
Tvaroh |
Tuk x xxxxxx (x % hmot.) |
Tučný |
nejméně 38,0 |
Xxxxxxxxx |
15,0 xx 25,0 |
Xxxxxxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
Odtučněný xxxx xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx než sýry xxx xxxxxx tavených xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (sacharidy xx sladícím účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx zelenina |
podle xxxxx výrobku x x množství, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Příloha x. 7 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx mražených xxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mražený xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx.: |
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
x rostlinným xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Příloha x. 9 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx mražených xxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx xxxxxx sušina (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx tuk (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx skořápkové xxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Mražený xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx krém xxxxxx |
6,0 |
2,5 |
|||
Xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx |
5,0 (xxxxx rostlinného xxxx) |
||||
Xxxxxxx krém xxxxxx |
12,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx ovocný |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Mražený krém xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X mraženého xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx ochucující xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx pro obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
Příloha č. 10 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx a olejů
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
xx 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
Xxxxxx emulgovaný xxx |
1 xx 15 litrů |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxx roztíratelný xxx, ztužené x xxxxxxxx tuky, xxxxxxxxx xxxx |
xx 500 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
0,5 až 5,0 kg |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
xxx 5 xx |
&xxxx;- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Členění jedlých xxxx x xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx na druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Jedlý xxx xxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx živočicha |
|
ztužený |
plně částečně |
|
pokrmový |
||
roztíratelný17) |
||
směsný xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx emulgovaný |
Tabulka 2 - Xxxxxxx a xxxxxxxxx na jednodruhové xxxxxxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx druhu Xxxxxxx xxxxxxxx L.) |
Babassový olej |
vyrobený x xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxxx spp. |
Kokosový tuk |
vyrobený x xxxxxx (kopry) xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxx L.) |
Bavlníkový olej |
vyrobený xx xxxxx různých xxxxxxxxxxxxx xxxxx bavlníku Xxxxxxxx spp. |
Hroznový olej |
vyrobený xx semen xxxxxx xxxx xxxxx (Vitis xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx olej |
vyrobený x xxxxxx kukuřice (xxxxxxx Zea xxxx X.) |
Xxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx L. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx hnědé xxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx (L.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) x xxxxxxx xxxxx (Brassica xxxxx (X.) Xxxx). |
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x jader xxxxx palmy olejové (Xxxxxx guineensis) |
palmojádrový tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx bodem xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx tuk |
vyrobený x xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá frakce xxxxxxx x palmového xxxx frakcionací |
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx tání xxxxxxx x xxxxxxxxx tuku xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx speciálním procesem xxxxxx xxxxxxxxxxxx tak, xxx bylo dosaženo xxxxxxx jodového čísla 60 xxxx xxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx ze semen xxxxx řepky xxxxxx Xxxxxxxx napus X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx juncea L. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L. a Xxxxxxxx juncea L. xxxx xxxxxxxxx nejvíce 2 % xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx mastných xxxxxxx |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx rýže (Xxxxx xxxxxx L.) |
Světlicový xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx světlice xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx tinctorius X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx s xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx tinctorius X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený ze xxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
Sójový xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxx (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx slunečnice (Helianthus xxxxx X.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx L.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxx europaea xxxxxx Xxxx. xx Xxxx) |
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx xxx dne xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx.
2. Potraviny uvedené xx trh nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. x xxxxxxxxx od 1.1.2020
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu se xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (EU) 2015/1535 ze xxx 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Čl. XXX xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis č. 397/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 a §18 xxxx. x) xx x), která xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx xxxxx xxxxxx právního xxxxxxxx xxxx podchyceny xxxxx x xxxxxxxx uskutečněné xxxxxxx xxxxxxxxx č.:
274/2019 Xx., xxxxxx se xxxx vyhláška č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx mléko x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx a xxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2203 xx xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx a x xxxxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx mléka určeného x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. září 2007, xxxxxx se xxxx xxxxxxxx 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a sušeného xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx společná xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Rady (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) č. 1234/2007.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 853/2004 xx xxx 29. dubna 2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x veterinárních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx potravinářské xxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxxx se živočišnými xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 853/2004.
5) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Vyhláška č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky č. 43/2005 Xx.
7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x obalech x x změně některých xxxxxx (xxxxx o xxxxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x potravinách xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x o xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx pozdějších předpisů.
10) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x o xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/ES, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/ES a xxxxxxxx (XX) x. 258/97.
11) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx některé xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x metrologii, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
14) Zákon č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Xxxxxx (XXX) č. 2568/91 ze xxx 11. xxxxxxxx 1991 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx x x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 xx xxx 13. ledna 2012 x xxxxxxxxxx normách xxx xxxxxxx xxxx.
17) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č.1308/2013.