Právní předpis byl sestaven k datu 15.06.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
VYHLÁŠKA
ze xxx 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Sb., zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Xx. a xxxxxx č. 139/2014 Xx., (dále jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx podle xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx potravin x členěním xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení,
d) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, jež xxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
1. teplotní režimy xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx potravin,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx,
3. xxxxxxxx xxxxxxxxx xx přepravu,
4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se zemědělskými xxxxxxxx2) splňující xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x předpisů Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx4) x ošetřené xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) a podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x podle xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny živočišného xxxxxx5) s obsahem xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx zakysaným xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, syrovátky xxxx jejich xxxxx xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce, xxxxxxx neošetřený po xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx kysáním mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx xxx zvýšit xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx odebráním xxxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxx xxxx neslazený, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx ze xxxxxxx xxxx z xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx mléko xxxx obojí, přičemž xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx přesahovat 25 % obsahu celkové xxxxxx,
x) sušeným mlékem xxxx sušenou xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, odtučněného xxxx částečně xxxxxxxxxxx xxxx smetany xxxx xxxxxx směsi, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx mléčný výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxxxx z xxxxx xxxxxxxxx syřidla nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx podílu xxxxxxxxx x následným xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx tvarohů x potravinářských kaseinů; xxxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx po fermentaci xxx xxxxxx jiných xxxxxxxx výrobků, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx dezertů,
i) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx převládá xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx syřidla,
j) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx produkty2),
k) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jako vedlejší xxxxxxx při výrobě xxxxx,
x) xxxxxxxx koncentrátem xxxxxx výrobek x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx nebo másla,
m) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx tuk získaný x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx obsahující xxxx xxx 99,3 % xxxxxxxxxxxx mléčného xxxx,
x) tradičním pomazánkovým xxxxxx xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx sušeného xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x nejvíce 36 % hmotnostních xxxxxxxx xxxx, a xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx smetanové směsi, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx směsi x termizací x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx kyselým xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx získaných x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx reakcí syřidla xxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx nebo jiných xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, splňující požadavky xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxxx činidly a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx vyhlášce,
s) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx odstředěného xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx bílkovin x xxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mléka, která xx běžně xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx bezvodé laktózy xx xxxx nejméně 99,0 % hmotnostních x sušině; xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxx směsí xxxx forem,
v) tepelným xxxxxxxxx technologický xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx kysacího xxxxxxx x xxxx xxxxxxx x potlačení nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx přítomné xxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) tepelné ošetření xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxxx xxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x hermeticky xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxx 100 °C xx dobu zajišťující xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx nezávadnost xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) xxx xxxxxxxx xxxxxxx, a
z) xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxx xxxxxxxx potraviny xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 4 x této xxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxxxx
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. x) xx x), se xxxxxxx x názvu xxxxxx xxxxxxxxx ošetření xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).
(2) Xxxx o xxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx xxx xxxxx x skupiny výrobků "xxxxxxx tekutá", "smetana xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčné výrobky" xxxxx xxxxxxx "jogurt" xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxx o xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx v xxxxxx x mléka a xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X xxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx výživovými xxxxx, xxxxxx xxx s xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx xxxxxx.
Xxxxx a smetana
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx
x) názvem xxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxx podskupiny xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx stanoven xxxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 k této xxxxxxxx, x
x) xxxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx označí xxxxx xxxx xxxxx xxxx smetana.
(3) U xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx smetany xx xxxxxx způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx tekuté xxxxx xxxx tekutou xxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 125 °C.
(5) Xxxxxx "trvanlivé xxxxx" xxxx "xxxxxxxxx smetana" xx xxxxxx pouze xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, u xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ošetřením xxxx xxxxxxxxx.
§6
(1) Označení "xxxxxx xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx. X ochuceného xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx druh xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx podle vyhlášky x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxx mléko xxxx xxxxxx výrobek xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(3) Xxxx "smetanový krém x xxxxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx cukru. Xxxx se xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx a obsahem xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Jako "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx, xxxxx xxxx smetany x xxxxxxxxx xxxxx x s xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Zahuštěné a sušené xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Xxxx xxxxx sacharózy xxx xxxxxxxxx slazené xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxx pouze cukr xxxxx bílý, cukr xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx bonbony6).
(2) Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčných xxxxxxx xx povoluje přídavek xxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Přídavek xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx poměru 60,5 xx 64,5 daného xxxxxxxxxxxx vzorcem:
cukerný xxxxx = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% sacharózy + % vody
(4) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx dosáhnout pouze xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx zvláštní hygienická xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx původu5).
(5) Trvanlivosti x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků lze xxxxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxx sušení.
(2) U xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x sušených mléčných xxxxxxx se povoluje xxxxxxxx vitaminů a xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).
(3) Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, lze u xxxxxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx nebyl xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. X této xxxxxx xxx použít xxxxxx xxxxxxx, mléčný xxxxxxxx x laktózu.
§9
(1) Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xx u xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(2) Zahuštěný mléčný xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx slazeného x xxxxxxxxxxx odtučněného xxxxx, xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx v procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.
(3) Sušený xxxxxx výrobek, x xxxxxxxx sušeného xxxxxxxxxxx xxxxx, xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 k xxxx xxxxxxxx tabulky 3.
(4) X xxxxxxxx mléka x sušené xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx8), mohou xxx údaje x xxxxxxxx xxxxxxx pouze xx xxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx uvedení xxxxx xxxxx výrobku.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx9), se xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx spotřebitele xxxxx označení "není xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx do 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx musí být xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx pro potraviny xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu xxxxxxxxxx, xxxxxxxx octovou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, syrovátku xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(3) Při xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx syřidlo nebo xxxxxxx enzymy koagulující xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(4) Xxx xxxxxx potravinářského xxxxxxxxx lze použít xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, draselné, vápenaté, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxx pak názvem xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu uvedeného x §10 odst. 4,
x) xxxxxx hmotností x kilogramech xxxx xxxxxxx,
x) jménem xxxx xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx na xxx,
x) x xxxxxxx dovážených xx třetích zemí xxxxxx země xxxxxx x
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx označením, xxxxx kterého může xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxxxxxxxx mléčné výrobky xxxxxxx na trh xxxx xxxxx se xx obale dále xxxxxx
x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx vymezením xxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) u xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu uvedeného x §10 odst. 4 a
c) u xxxxxx bílkoviny ze xxxxxxxxx a x xxxxx xxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx podle xxxxxxxx 1 xxxx. x) až d) x xxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) lze xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§12
(1) Xxxxxxxxxx skupiny xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce x x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx týkají xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx mohou xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxx zakysaný xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx
x) a) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 4 k xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx a
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxx xxxx jogurt xxx xxxxxxx všechny xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx složky.
(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x kterého xxx obsah xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx fermentací xxxx po xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx 5,6 %
§13
(1) Jako "xxxxxxxxx" xxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx, v němž xxxxxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx x mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx a
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxx x tvarohy
§14
(1) Xxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(2) Jako "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající sýr" xxx xxxxxxx sýr, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" se xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" se xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobku.
(6) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, xxxxx byl xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx směsi xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx v příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx jiných xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 6 k této xxxxxxxx tabulce 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxx tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "sýrový xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxx xxxxxx", "salámový xxxxxx xxx".
(3) Xxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx podskupiny xxxxx xxxxxxxxx uvedených x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8,
x) obsahem tuku xxxx xxxx v xxxxxx,
x) obsahem xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 k této xxxxxxxx tabulce 5.
§16
Máslo x mléčné xxxx
(1) Jako "xxxxxxx xxxxx" lze označit xxxxx xx 20 xxx od data xxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" xx označí xxxxx skladované nejdéle 24 xxxxxx xx xxxx výroby xxx xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x nižších,
(3) X spotřebitelsky baleného xxxxxxxx másla xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Datum výroby xxxxxx xx obal xxxxxx xxx spotřebitele xxxxxxx, datum xxxxxxxxxxx x mrazírenského xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx použitelnosti označí xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx pomazánkové xx označí
a) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx obsah tuku xxxxx xx celá xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Uvádění xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxx
Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx skladují, xxxxxxxxxx x uvádějí xx xxx při xxxxxxx xx 2 °X xx 8 °X x výjimkou xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (UHT) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, sušeného xxxxx x bílkovinných mléčných xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx, přepravují x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
ČÁST XXXXX
XXXXXXX KRÉMY
§18
Základní xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx mraženého xxxxx zejména x xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx a xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxx je uváděn xx xxx a xxxxx ke konečné xxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx teplotu minus 18 °X a xxxxx v xxxxxxx x vyhláškou x xxxxxxxxxxx vztahujících se xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx krémy vyrobené xxxxxxxxx našlehané xxxxx xxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx tuku, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, cukrů nebo xxxxxxxx, s přídavkem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx,
x) mraženými xxxxx s xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx našlehané xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx surovin, xxxx, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx složek x ochucujících přísad,
e) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx krémy vyrobené xxxxxxxxx xxxxx připravené x xxxx a xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxx x cukrů x přídavkem ovoce, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx aromatizovaného xxxx xxxxx xxxxxxxx a x přídavkem xxxxxxx xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, x zahuštěném xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx pro xxxxxx zmrzliny,
h) sušenou xxxxxxxxxxx směsí práškový xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx, který obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
§19
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx mražených xxxxx xx druhy, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Mražený xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(2) Mražený xxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 xxxx. 1 xxxx. x).
(3) Xxxxxxx xxxx balený xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zmrzlina.
Xxxxxxxxx na jakost
§21
(1) X názvu xxxxxxxxx xxxxx lze xxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxxx, obsahuje-li xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 1,5 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % hmotnostní těchto xxxxx xxxx jejich xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxx použitého druhu xxxxx.
(2) X xxxxx xxxxxxxxx krému xxxxxxxx xxx xxxxx "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx složka xxxxxx xxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx x alkoholickou xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxx x názvu xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx vyšší než 3,0 % xxxxxxxxxx.
§22
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx mražených krémů xxxx uvedeny x příloze č. 9 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; xxxxxxx xxxx obsahovat xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Mražený krém xxxxxx a mražený xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidaný xxx x xxxxxxxxx xxxx xxx mléčný xxx x xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Jako ovocnou xxxxxx lze xxxxxx xxxxx, ovocnou xxxx, xxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx technologickým postupem.
(5) Xxxxxxx složku u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxx xxxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů.
(6) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx krém xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.
§23
(1) Podíl ovocné xxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % hmotnostních x xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxx, u xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx šťáv, xxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxxxx, je xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx ovocné xxxxxx xxx snížit xxxxxxxxx xx 10 % hmotnostních u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx u exotického xxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx x xxxxxx konzistencí, xxxx ananas, xxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx past xx suchých skořápkových xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxxxxxxx důvodů xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % hmotnostních.
Xxxxxxx xx xxx
§24
(1) Xxxxxxx krém xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx dodává xxxxx xxxxxx.
(2) Mražený xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx umožňuje xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx xxxxx. Xxx xxxxxxxx se xxxx teplota xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx minus 15 °X. Xxxxxxxx prostředek xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pro záznam xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx13). Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x xxxxxxx, že xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxx xx xxxxx xxx 1 rok, xxxxxx xx xxxxxxxx do xxxx minimální trvanlivosti.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx přístrojem xxx xxxxxx teploty xxxxxxx podle xxxxxxxx 2 v xxxxxxx, xx xxx x xxxxxx mražených xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování x xxxxxxxxxx, maximálně xxxx xx vzdálenosti 200 xx; x xxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx teploměrem xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx. Xxxxxxx vzduchu x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx menších xxx 10 m3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. V xxxxxxxxxxxx xxxxxx o xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Záznam s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx označen xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx. X xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx skladovaného xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xx xx xxxx minimální xxxxxxxxxxxx.
§25
(1) Mražený krém xx uchovává xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx 18 °X x nižší, x xxxxxxxxx boxech x xxxxxxxx zařízení, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x vybavených xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx mrazicím xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx maximálního xxxxxx.
(2) Teplota xx xxxxx bodech xxxxxxxxx xxxxx během xxxx xxxxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx xxxxx 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx uvádění xx xxx xxxx xxxxxxxx.
ČÁST TŘETÍ
JEDLÉ XXXX X XXXXX
§26
Xxxxxxxx pojmy
Pro xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx
x) jedlým xxxxx x xxxxxx xxxx smíšených xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx se v xxxxxxxxxx na poměrném xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tekutém xxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x olejem xxxxx xxx a xxxx xxxxxxx ze xxxxx, xxxxx nebo xxxxx plodů xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx jedlý xxx a olej xxxxxxx x poživatelných xxxxxxxx xxxxx živočichů xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zákonem14) a xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx byl xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx xxxx jejich xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx tuk, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo živočišných xxxx x olejů, xxxx jejich směsí, xxxxxx ztužených xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx ztužování xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx kombinací xxxxxx procesů, xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx x olejů, xxxx xxxxx xxxxxxx rostlinných x živočišných xxxxx x xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxx xxxxxxxxx těchto xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) tekutým xxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx xxxx směs xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx x tuky xx xxxxx emulze xxxx x tuku x obsahem 10 % až 90 % hmotnostních xxxx, xxxxx je xxx xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) koncentrovaným xxxxx xxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx tuku xx xxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxx 99,5 % hmotnostních,
k) olejem xxxxxxxxx xx studena xxxx získaný xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx lisování xxx xxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxx ke změnám xxxxxxxxxx oleje x xxx jeho vyčištění xx xxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxx, usazování, xxxxxxxxxx a odstřeďování,
l) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx potraviny xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Členění xxxxxxx xxxx x xxxxx na xxxxx, xxxxxxx a podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
§28
Požadavky na xxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Požadavky xx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x olivových xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx použitelných předpisech Xxxxxxxx unie15).
(2) Jedlý xxx x xxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x této vyhlášce. Xx neplatí pro xxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxx roztíratelné tuky, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2).
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxx byly xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx při xxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxxx
x) x xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx 20 °X,
x) x živočišných xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °C, xxxx
x) x xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx tuků 20 °X.
(3) Xxxxx rostlinné x xxxxxxxxx tuky x oleje x xxxxxxx x nich xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx uváděny xx xxx pouze xxxxxx.
(4) Olivový olej xx uvádí na xxx podle přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx16).
§30
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x uvedené xx xxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx ustanovení
§31
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x oleje.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx.
3. Vyhláška č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x oleje, ve xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx a jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
§32
Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx mikroflóra výrobku x 1 g |
Kysané xx zakysané xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané xxxxxxxx, zakysaná xxxxxxx, xxxxxx mléčné nápoje |
monokultury xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčného kysání |
106 |
Acidofilní xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx mezofilní, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx a Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx kefírové xxxxxxx, jehož xxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx mléko |
zákys skládající xx x kvasinkových xxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx ve vzájemné xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 a kvasinky 102 |
Xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x kombinaci x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx být xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx dotvářet xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo texturovou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxx (x % hmot.) |
Kyselý (v % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 xxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
Obsah xxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
více xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx než 2,0 xxxxxx |
xxxx xxx 2,0 včetně |
Obsah bezvodé xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx kyselost |
méně xxx 0,27 xx 1 X roztoku XxXX xx 1 x xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5) |
xxxx xxx 7,5 xxxxxx |
xxxx xxx 2,5 xxxxxx |
Xxxxx sedimentu (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx než 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx xxxxx cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx ve 25 x |
|
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx cizích pachů |
|
Barva |
bílá xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx hrudky, které xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Potravinářský kaseinát
Kaseináty (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx extrakt |
více xxx 88,0 xxxxxx |
x xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
Obsah xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx xX |
6,0 až 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxx nebo zápach |
Barva |
bílá xx krémově xxxx |
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx přítomnost hrudek, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx tlakem |
Rozpustnost |
téměř xxxxx xxxxxxxxx x destilované xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx podle xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx nebo xxxxxxxx mléčný výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx zákys |
||
kysaná nebo xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx podmáslí |
||
kysaný xxxxxx xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx procesu |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléčného xxxx |
xxxxxxx xxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx hmotě s plísní xx xxxxxxx x plísní xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx výrobek |
||
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka |
Mléko xxxxxx, xxxxxxx tekutá, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčné xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 ml xxxx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
do 500 xx nebo 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého balení - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 250 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks balení |
do 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x tvaroh |
do 125 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx balení |
|
do 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x nálevu xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 g |
- 15,0 % u jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
|
do 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 g |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx mléčného xxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Smetana xxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx ke xxxxxxx |
30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx sušina xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx smetana |
nejméně 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Zahuštěné xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
nejméně 1,0 xxxx xxx 7,5 |
20,0 |
17,5 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx odstředěné xxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx slazená xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Zahuštěné xxxxxxx xxxxxxxxx mléko |
nejméně 8,0 |
28,0 |
|
Zahuštěné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 méně xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 26,0 a xxxx xxx 42,0 |
Sušené xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1,5 x xxxx xxx 26,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Jogurt xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx v xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Plnotučný |
nejméně 45,0 x méně xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx tuku x xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx vody v xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx vody x x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx čerstvý |
nezrající termizovaný |
Sýr xxxxxxx |
xx xxxxxxx |
x mazem xx xxxxxxx |
|
x xxxx hmotě |
|
z xxxx Xxxxxxxx xxx |
x xxxxxx na povrchu |
s xxxxxx uvnitř xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxx |
Xxx x sušině (x % xxxx.) |
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
Xxxxxxxxx |
15,0 xx 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxx nebo tvrdý |
nejvíce 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx sýr |
Tavený xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený xxxxxx xxxxxxx x tavený xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx pojmenovaný |
druhově xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, máselný xxx, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát |
pouze xxx xxxxxxxxxxxxx obsahu xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx sýru |
ano |
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x množství, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) zdravotně xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého balení |
|
nad 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx mražených xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx.: |
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
x rostlinným xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (v % xxxx. |
Xxxxxxxxxx xxxxxx sušina (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx krém xxxxxx |
6,0 |
2,5 |
|||
Xxxxxxx xxxx x rostlinným xxxxx |
5,0 (xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx) |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx ovocný |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Mražený xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X mraženého xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxxxx x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx požadavek xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx jedlých xxxx a olejů
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
xx 1 litru |
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk |
1 xx 15 xxxxx |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
nad 15 xxxxx |
- 0,1 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, směsný xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx a xxxxxxxx tuky, živočišné xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
0,5 až 5,0 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 5 xx |
&xxxx;- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx balení |
Příloha č. 11 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Základní xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxx xxxx jedlý xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxx hovězí xxx, xxxxxx xxx xxx nebo xxxx xxxxx druhu xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx a xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tuky a xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx x xxxxx podzemnice olejné (xxxxx xxxxx Arachis xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx olej |
vyrobený x xxxxx xxxxx xxxxxxxx druhů xxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, plodů xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxx L.) |
Bavlníkový olej |
vyrobený xx semen různých xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (Vitis xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxxx kukuřice (xxxxxxx Xxx xxxx X.) |
Xxxxxxxx olej |
Vyrobený ze xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx hnědé xxxx žluté (Xxxxxxxx xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Cossen) a xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (L.) Xxxx). |
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx palmy olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
Palmový xxx |
xxxxxxxx x dužiny xxxxx xxxxx xxxxxxx (Elaeis xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx z palmového xxxx frakcionací |
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx s vysokým xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx |
xxxxxx frakce xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 nebo xxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx napus L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx obsahem kyseliny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxx Brassica xxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L. xxxx obsahovat xxxxxxx 2 % xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx olej |
vyrobený x xxxxx rýže (Xxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx světlice xxxxxxxxx (Carthamus xxxxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kultivovaných xxxxx světlice xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx tinctorius X.) xxxx xxxxxxxxx nejméně 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx mastných xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx xxxx (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxx L.) |
Slunečnicový xxxx x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx olejové |
vyrobený ze xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx mastných xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxx získaný x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxx europaea sativa Xxxx. xx Xxxx) |
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a uvádět xx xxx podle xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Potraviny xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky, mohou xxx prodávány do xxxxxxxxx zásob.
Čl. II xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 274/2019 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xx. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx byla xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 ze dne 9. září 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx informační společnosti.
Čl. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. x účinností xx 1.1.2020
Informace
Právní xxxxxxx x. 397/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 a 6 a §18 xxxx. x) xx x), xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx xxxxx xxxxxx právního xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
274/2019 Xx., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., o xxxxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx krémy a xxxxx tuky a xxxxx
x účinností xx 1.1.2020
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2203 xx xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx týkajících se xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 o některých xxxxxxx zahuštěného x xxxxxxxx xxxxx určeného x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. xxxx 2007, xxxxxx xx xxxx směrnice 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx určeného x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1169/2011 x poskytování informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 853/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
3) Zákon č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavcích na xxxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxxxx upraveny xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx se xxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) č. 853/2004.
5) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx s xxxxxx, čokoládu a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 43/2005 Xx.
7) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx o xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x x způsobu xxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. prosince 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) č. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/ES x xxxxxxxx (XX) č. 258/97.
11) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Vyhláška č. 366/2005 Sb., x požadavcích xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x metrologii, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Xxxxxx (XXX) č. 2568/91 xx xxx 11. xxxxxxxx 1991 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx oleje z xxxxxxxx a x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) č. 29/2012 xx xxx 13. xxxxx 2012 x xxxxxxxxxx normách xxx xxxxxxx olej.
17) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č.1308/2013.