Právní předpis byl sestaven k datu 18.09.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), b), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx. a xxxxxx x. 139/2014 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx označování xxxxxxxx, x návaznosti na xxxxxx xxxxxxx podle xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx požadavky na xxxxxx, technologické xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxxxx, jež jsou xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
1. teplotní xxxxxx xxx uchovávání xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx a manipulace x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx,
4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.
XXXX PRVNÍ
MLÉKO A XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx pojmy
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx živočišného xxxxxx4) x ošetřené xxxxx xxxxxxxx předpisů upravujících xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na veterinární xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx právních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx veterinární x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx produkty3) x podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxx v plazmě) xxxxxxx fyzikální xxxxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx mléčným xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx, syrovátky xxxx jejich směsi xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) jogurtem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, podmáslí xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 k této xxxxxxxx, x xxxxxxx xxx zvýšit xxxxx xxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, sušeného xxxx zahuštěného xxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx smetana xxxx sušené xxxxx xxxx xxxxx, přičemž xxxxxxxx sušeného xxxxx xxxxx x konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % obsahu xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx mlékem xxxx sušenou xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx získaný xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx smetany xxxx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx koagulačních xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx zráním,
h) xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxxx může být x xxxxxx složka xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx či xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxxxx srážením, nebo x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx srážení xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx organizaci trhů xx zemědělskými xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx xxx výrobě xxxxx,
x) máselným xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxx xxxxxxx mléčného xxxx vyšším než 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x mléka, xxxxxxx xxxx másla,
m) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx získaný x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx 99,3 % hmotnostních xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx smetany, x xxxxxxxxx sušeného xxxxx x možností obohacení xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, obsahující xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x nejvíce 36 % hmotnostních xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vysokotlaké xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx směsi x xxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx do xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobkem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mléka xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx srážením xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx získaných x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinem xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx syřidla xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx z odtučněného xxxxx nebo jiných xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinátem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx sraženiny x xxxxxxxxxxxxxxx činidly a xxxxxxxxx požadavky uvedené x příloze č. 3 x xxxx xxxxxxxx,
x) mléčným xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo odstředěného xxxxx,
x) mléčným xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx z xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) laktózou přírodní xxxxxx xxxxx, která xx běžně získává xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx laktózy xx výši xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx x sušině; může xxx bezvodá nebo xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nebo xxxx xxx xxxxx xxxx forem,
v) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx proces xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx xxxxxxxx procesu x xxxx balením x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx přítomné xxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx ošetřením (XXX) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx ohřevem x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx teplotu xxx 100 °X xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavku xx xxxxxxxxxxxxxxxx nezávadnost xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) bez xxxxxxxx uzávěru, a
z) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylky.
§3
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx a podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxxxx
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, který prošel xx konci výrobního xxxxxxx ošetřením xxxxx §2 xxxx. x) xx x), se xxxxxxx x názvu xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxxx o xxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx xxxx polotekutých xxxxxxx spadajících podle xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4 x této xxxxxxxx pod druhy x xxxxxxx xxxxxxx "xxxxxxx tekutá", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobky" xxxxx skupiny "xxxxxx" xxxxx x jednotkách xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxx o xxxxxx xxxx x obsahu xxxx v xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx.
(5) X xxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx být jakostní xxxx uveden.
(6) X xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx výživovými údaji, xxxxxx být x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx xxxxxx.
Xxxxx x xxxxxxx
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx označí
a) xxxxxx xxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx stanoven xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxx v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx, x
x) xxxxxxx xxxx.
(2) Tekuté xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx z kravského xxxxx xx označí xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(3) U xxxxxxxx mléka x xxxxxx xxxxxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx nebo tekutou xxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 125 °C.
(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx xxxxx" xxxx "xxxxxxxxx xxxxxxx" xx označí xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, u xxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxxxxx doby trvanlivosti xxxxxxxxxxxxxx ošetřením nebo xxxxxxxxx.
§6
(1) Označení "xxxxxx xxxxx" lze xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx. U ochuceného xxxxxxxx xxxxxxxx výrobku xx u názvu xxxxxxx uvede xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx potravin.
(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" lze označit xxxxxx výrobek, x xxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx tohoto xxxxxxx.
(3) Xxxx "smetanový xxxx x xxxxxxxxxxx smetany" xx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxx smetany xxx přídavku xxxxx. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "smetanový xxxx" xx označí xxxxxxx x tvarohu, xxxxx xxxx xxxxxxx x přídavkem cukru x s obsahem xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx tuku v xxxxxx. Tento xxxxxxx xx xxxxxx obsahem xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Zahuštěné x sušené xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Xxxx xxxxx sacharózy pro xxxxxxxxx slazené xxxxxx xxxxxxx xx smí xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx, cukr xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx podle vyhlášky x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx sladidla, med, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x směsi xxxxx x xxxxxx, čokoládu x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx přídavek xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x celkové xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčných výrobků xxxx odpovídat hodnotě xxxxxxxxx poměru 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorcem:
cukerný poměr = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% sacharózy + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx lze xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x sušených xxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx vitaminů a xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx a minerálních xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).
(3) Aniž jsou xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx, lze u xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx mléka xxxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx takovým xxxxxxxx, aby v xxxxxxxxxxx mléku xxxxx xxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. X xxxx xxxxxx xxx použít xxxxxx permeát, xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx.
§9
(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x procentech hmotnostních xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(2) Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx slazeného x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u názvu xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(3) Sušený xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx sušeného xxxxxxxxxxx xxxxx, se x xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx smetany x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx doporučený xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx včetně xxxxx x xxxxxx xxxx x procentech xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx výrobku.
(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x zabalen ve xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx xxxxx o xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu xxxxxxx.
(6) X xxxxxxxx mléčného xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx9), se xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx označení "xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xx 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxx xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx octovou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, syrovátku xxxx xxxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x enzymech10).
(3) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx syřidlo xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx látky x xxxxxxxxxxx kultury, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x potravinářských přídatných xxxxxxx x enzymech10).
(4) Xxx výrobě xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx neutralizační x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx11) xx bílkovinné xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) názvem xxxxx xxxx xxxxxxx a xxxx xxx názvem xxxxxxxxxx podle požadavků xxxxxxxxx v příloze č. 2 x této vyhlášce; x potravinářského xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4,
x) xxxxxx xxxxxxxxx x kilogramech nebo xxxxxxx,
x) jménem nebo xxxxxxxxx názvem a xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxx xxxxxxxxx xx xxx,
x) x výrobků dovážených xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx původu x
x) datem xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx kterého může xxx identifikována xxxxx.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx se xx xxxxx dále xxxxxx
x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx vymezením xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 odst. 4 a
c) x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a x xxxxx kaseinátů obsahem xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x) xx x) x údaje xxxxx xxxxxxxx 2 písm. x) lze uvést xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobku.
Kysané xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§12
(1) Jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx pro výrobu xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce x x příloze č. 6 x této vyhlášce xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx ochucujících xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx obsahovat xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx ochucující xxxxxx.
(3) Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se xxxxxx
x) x) názvem xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 4 k xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Jako xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx druhy xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před fermentací xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %
§13
(1) Jako "jogurtový" xxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(2) Mléčný xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx x mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx tuku a
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxx x xxxxxxx
§14
(1) Xxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,
x) obsahem xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" lze označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx sýr" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" se xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je tepelně xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x němž sýr xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx, který xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx více xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, xxxxx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx xxxx smetanou.
(8) Xxxx "syrovátkový xxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx s mlékem.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných výrobků xx uveden v příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "sýrový" xxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx, v xxxx xxx tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ze xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "sýrová xxxxxx", "salámový xxxxxx xxx".
(3) Xxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 8,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(4) Obsah xxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx rozmezí xxxxxx xxxxxxxxx pro příslušnou xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx tabulce 5.
§16
Máslo x mléčné xxxx
(1) Xxxx "čerstvé xxxxx" xxx xxxxxxx xxxxx do 20 xxx xx xxxx xxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 měsíců xx xxxx xxxxxx při xxxxxxxxx minus 18 °X x nižších,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx od xxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
x) obsahem xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(5) X xxxxxxxxxxx mléčného tuku xx xxxxx xxxx xxxxx xx celá xxxxxxxx hmotnostní.
§17
Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx
Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x uvádějí xx xxx xxx xxxxxxx xx 2 °X xx 8 °X s xxxxxxxx xxxxx, smetany x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ošetřením (XXX) xxxx xxxxxxxxx, zahuštěného xxxxx, xxxxxxxx xxxxx x bílkovinných mléčných xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx tavených xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx, přepravují x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
XXXX DRUHÁ
MRAŽENÉ XXXXX
§18
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se rozumí
a) xxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx mraženého xxxxx xxxxxxx x xxxx, xxxxx, smetany, xxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx pastovité xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxx x xxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx,
x) zmrazením xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx výrobků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx 18 °X a xxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx tuku, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x přídavkem xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx s rostlinným xxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx připravené z xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, vody, xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx sladidel, s xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxx x xxxxx xxxx sladidel x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) sorbetem mražený xxxxxxx získaný xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxx x cukrů x přídavkem xxxxx, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx vína xxxxx alkoholu x x přídavkem xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) zmrzlinovými xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo polotovary x xxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx 4 % xxxx, a
i) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
§19
Členění na xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Mražený xxxx xx označí názvem xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(2) Mražený xxxx xxxxxx xx označí xxxxxx druhu a xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými plody xxxxx §21 odst. 1 xxxx. x).
(3) Xxxxxxx krém xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx jakost
§21
(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,
b) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx, nebo
d) xxxxxxxxxx xxxxx použitého druhu xxxxx.
(2) X xxxxx xxxxxxxxx krému xxxxxxxx xxx xxxxx "mléčný" xxxxxxxx názvem mléčného xxxxxxx, který xxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxx jeho xxxxxx, xxxxxxxxx jogurtový xxxx xxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx složkou xxxx xxx xxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx alkoholu xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxx.
§22
(1) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x této xxxxxxxx.
(2) Konzistence xxxxxxxxx xxxxx musí být xxxxx, xxxxxx, krémovitá, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx bublin; výrobek xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v nerozmělněné xxxxx.
(3) Mražený xxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx záměrně xxxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxx než mléčný xxx a xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Jako ovocnou xxxxxx xxx použít xxxxx, xxxxxxx dřeň, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxx ovocný výrobek xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx u xxxxxxxxx krému ovocného x mraženého xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými plody xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxx vodový x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx záměrně xxxxxxx xxx.
§23
(1) Xxxxx xxxxxx xxxxxx lze snížit xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxx xxxxx ovocného x maximálně xx 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxx x dalšího xxxxx xxxx jejich xxxxx, u xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx vyšší xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x maximálně na 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx x exotického xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx a chutí x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx ananas, xxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx past xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx sorbet xxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx na 5 % xxxxxxxxxxxx.
Uvádění xx xxx
§24
(1) Xxxxxxx krém xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx krém xx přepravuje xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx teploty mraženého xxxxx xxxxx 18 °X xxxx xxxxx. Xxx přepravě se xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx minus 15 °X. Dopravní xxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx13). Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x případě, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx delší xxx 1 xxx, xxxxxx xx uchovává xx xxxx minimální xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx prostředek nemusí xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx teploty xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 v xxxxxxx, xx xxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx vzdálenosti 200 xx; x xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx umístěným xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxx krém se xxxxxxxx x mrazírenském xxxxxx xxx teplotě xxxxxxx xxxxx 18 °X a nižší. Xxxxxxx vzduchu v xxxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxx skladů menších xxx 10 x3, xxxx být měřena xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. V xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx prostoru xxxxxx xxx 10 x3 stačí, xxx xxxxxxx xxxx měřena xxxxxxx xxxxxx dobře xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx. X xxxxxxx, že xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 1 xxx, záznam xx xxxxxxxx až xx xxxx xxxxxxxxx trvanlivosti.
§25
(1) Xxxxxxx xxxx xx uchovává xxx xxxxxxx o teplotě xxxxx 18 °X x nižší, v xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, schopných xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx viditelném xxxxx. X xxxxxxxxx mrazicím xxxxxxx xx teplota xxxx v místě xxxx vzduchu na xxxxxx vyznačeného xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx mraženého xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx xxxxx 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx uvádění xx xxx xxxx dovoleno.
XXXX XXXXX
XXXXX XXXX X XXXXX
§26
Xxxxxxxx pojmy
Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx a olejem xxxx xxxxxxxxx triacyl-glycerolů, xxxxx xx x xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x triacylglycerolu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx podmínek x tekutém xxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx tuk x xxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x olejem xxxxx xxx a olej xxxxxxx x poživatelných xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zákonem14) x xxxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx rostlinných x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx přeesterifikací xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxx jejich xxxxx, xxxxxx ztužených tuků,
f) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x jedlých xxxx x olejů, xxxx xxxxx jedlých rostlinných x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxx směs ztužených xxxx přeesterifikovaných tuků, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx tuk xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx produkty2),
i) xxxxxxx xxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx x přeesterifikovaných xxxx x jedlými xxxxx a tuky xx formě xxxxxx xxxx a xxxx x xxxxxxx 10 % xx 90 % hmotnostních tuku, xxxxx je xxx xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx tukem xxx, jehož xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx a xxxxx než 99,5 % hmotnostních,
k) xxxxxx xxxxxxxxx xx studena xxxx získaný xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyluhování xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxx xxxx xxxxxxxxx xx používá xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, usazování, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx potraviny bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a podskupiny
Členění xxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx uvedeno x příloze č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xx jakost a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx olejů xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx15).
(2) Jedlý xxx x xxxxx xxxx se xxxxxx xxxxxx druhu, skupiny x podskupiny podle xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x této xxxxxxxx. Xx neplatí xxx xxxxxxxxxxxx tuky x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2).
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx tuky x xxxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx 20 °X,
x) u xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °C, xxxx
x) x xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx x nich xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxx na xxx xxxxx přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx16).
§30
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxxxxxxx x uvedené xx trh přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky č. 77/2003 Sb., xx znění xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx této vyhlášky, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx ustanovení
§31
Zrušují se:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx mléko a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x oleje.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky a xxxxx.
3. Vyhláška č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., kterou se xxxxxxx požadavky pro xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x oleje, ve xxxxx vyhlášky č. 124/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a oleje, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 ze dne 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Příloha č. 1 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx mléčných xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx mikroflóra xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxx xx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, zakysaná smetana, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx směsné kultury xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx acidophilus x xxxxx mezofilní, xxxxxxxx xxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx včetně xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx směs Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx subsp. bulgaricus |
107 |
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx x kefírových xxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx mikroflóra xx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx laktózu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx vzájemném xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx mléčného kysání 106 a xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx jogurtové kultury xxxxxxxxx xxxxx produkující xxxxxxxx mléčnou x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx obou xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx kasein
Sladký (v % xxxx.) |
Xxxxxx (x % hmot.) |
|
Obsah xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
méně xxx 12,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx |
xxxx xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
x xxxx obsah kaseinu |
více xxx 95,0 xxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
Obsah xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 xxxxxx |
xxxx než 2,0 včetně |
Obsah bezvodé xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx kyselost |
méně xxx 0,27 xx 1 X xxxxxxx XxXX xx 1 x xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5) |
xxxx než 7,5 xxxxxx |
xxxx xxx 2,5 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx v 25 x |
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx xxxxxx xxxxx |
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxx rozmělnit xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
Xxxxx kaseinu xxxxxxxxxxxx xx suchý xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
x xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
Obsah xxxxxxxx tuku |
méně xxx 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx xX |
6,0 xx 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
Xxxxxxxxx obsah xxxxx |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx slabá xxxx xxxx nebo zápach |
Barva |
bílá xx krémově xxxx |
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx hrudek, xxxxx xxx rozmělnit xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mléko |
tekuté |
kategorie xxxxxxxxxx xxxxx podle xxxx 1 odst. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
zahuštěné |
Odtučněné xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx bílý xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní mléko |
||
kefír |
||
kefírové xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx podmáslí |
||
kysaný xxxxxx výrobek x xxxxxx kulturou |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx procesu |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx mlékárenské a xxxxxxxxxxx mléčného xxxx |
xxxxxxx xxx nebo mléčný xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx koncentrát |
||
čerstvé xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx v xxxx xxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x solném xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx strouhání) tvrdý polotvrdý poloměkký měkký |
||
tavený |
roztíratelný s xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx mléčný xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčné xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx nebo 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého balení |
|
do 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Zahuštěný xxxxxx výrobek |
do 1 000 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého balení - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks balení |
do 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx a xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 g |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx balení |
|
do 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 g |
- 7,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx balení |
do 250 x |
- 1,5 % x jednotlivého balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 6 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx xx šlehání |
30,0 |
Smetana xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Zahuštěné xxxxxxxxx mléčné výrobky
Druh xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxxx sušina (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx neslazená xxxxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
nejméně 1,0 xxxx xxx 7,5 |
20,0 |
17,5 |
v xxx polotučné |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Mléčná xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx slazená xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mléko |
nejméně 8,0 |
28,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx částečně xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Sušená xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 26,0 x xxxx xxx 42,0 |
Sušené xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1,5 a méně xxx 26,0 |
v xxx xxxxxxxxx |
14,0 až 16,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx mléčné xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % hmot.) |
Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
Jogurt xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxx tuku x xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx v xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx než 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
Nízkotučný |
nejméně 10,0 a méně xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx konzistence xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 51 |
Tvrdý |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx v x
Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx čerstvý |
nezrající termizovaný |
Sýr xxxxxxx |
xx xxxxxxx |
x mazem xx xxxxxxx |
|
x xxxx hmotě |
|
z xxxx Xxxxxxxx sýr |
s xxxxxx xx xxxxxxx |
x xxxxxx uvnitř xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x sušině
Tvaroh |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
Xxxxxxxxx |
15,0 xx 25,0 |
Nízkotučný xxxx xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
Odtučněný xxxx xxxxx xxxx tvrdý |
nejvíce 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených složek xxxxxx xxx sýry xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x tavený xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, máselný koncentrát |
pouze xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx xx sladícím xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x sezónní xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx výrobku x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx výrobku charakteristickou xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx
Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka |
Mražený xxxx |
xx 100 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 500 x |
&xxxx;- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.
Členění xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx použité ochucující xxxxxx např.: |
mléčný |
vanilkový |
|
s xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx tuk (x % hmot. nejméně) |
Ovocná xxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Mražený xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx mléčný |
6,0 |
2,5 |
|||
Mražený xxxx x rostlinným xxxxx |
5,0 (xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx) |
||||
Xxxxxxx krém xxxxxx |
12,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx ovocný |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Mražený xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X mraženého xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx sorbet xxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx požadavek xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx pro obsah xxxxxxx skořápkových plodů.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx balení xxxxxxx xxxx a olejů
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx olej |
do 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx emulgovaný xxx |
1 xx 15 xxxxx |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, směsný xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx x xxxxxxxx tuky, xxxxxxxxx xxxx |
xx 500 g |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
0,5 xx 5,0 xx |
&xxxx;- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
xxx 5 xx |
&xxxx;- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx balení |
Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce č. 397/2016 Sb.
Členění jedlých xxxx a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx tuků a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Jedlý xxx xxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxx hovězí xxx, xxxxxx lůj xxx xxxx olej xxxxx xxxxx živočicha |
|
ztužený |
plně částečně |
|
pokrmový |
||
roztíratelný17) |
||
směsný xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx emulgovaný |
Tabulka 2 - Členění x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx x podzemnice xxxxxx |
xxxx vyrobený z xxxxx podzemnice xxxxxx (xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx L.) |
Babassový xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx plodů xxxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx (kopry) xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx (Cocos xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx bavlníku Xxxxxxxx spp. |
Hroznový xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx hroznů xxxx vinné (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx olej |
vyrobený x klíčků xxxxxxxx (xxxxxxx Zea mays X.) |
Xxxxxxxx olej |
Vyrobený ze xxxxx hořčice xxxx (Xxxxxxx alba X. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) x xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Xxxx). |
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx olejové (Xxxxxx guineensis) |
palmojádrový tuk xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
palmojádrový xxx fřakcionovaný - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx s xxxxxxx bodem xxxx xxxxxxx z palmojádrového xxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx plodů xxxxx olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá frakce xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx frakcionací |
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx s xxxxxxx xxxxx tání xxxxxxx x xxxxxxxxx tuku xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx |
xxxxxx frakce xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx krystalizace xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxx xxxxxxxx čísla 60 nebo více |
Řepkový xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxx olejné Xxxxxxxx napus X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx juncea L. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx vyšlechtěných xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L. x Xxxxxxxx xxxxxx X. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % hmot. xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx rýže (Oriza xxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx tinctorius X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kultivovaných xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) xxxx obsahovat nejméně 70 % hmot. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx sóji (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxxxxxxxx olej x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx semen xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx annuu X.) xxxx obsahovat xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx olejové x xxxxxxxxx množství mastných xxxxxxx |
Xxxxxxx olej |
olej xxxxxxx x plodů olivovníku (Xxxx europaea xxxxxx Xxxx. xx Xxxx) |
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx uvedené xx xxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, mohou xxx prodávány do xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. II xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 274/2019 Sb. x účinností od 1.1.2020
Čl. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x postupu při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x předpisů xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xx. XXX xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. x účinností xx 1.1.2020
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 397/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2017, x xxxxxxxx ustanovení §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. x) xx x), xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisu xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem č.:
274/2019 Xx., xxxxxx se xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky a xxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.
1) Směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) 2015/2203 xx xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx k lidské xxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES ze xxx 20. prosince 2001 o xxxxxxxxx xxxxxxx zahuštěného x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.
Směrnice Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. xxxx 2007, kterou se xxxx xxxxxxxx 2001/114/ES x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/ES a 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 853/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x o změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), xx znění xxxxxxxxxx předpisů.
Vyhláška č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx produkty, které xxxxxx upraveny xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisy Evropských xxxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavků pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 853/2004.
5) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro přírodní xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, čokoládu a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 43/2005 Sb.
7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. prosince 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
8) Zákon č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx a x xxxxx některých xxxxxx (xxxxx o xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
9) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x potravinách xxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxx x o xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a x xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX x xxxxxxxx (XX) x. 258/97.
11) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x požadavcích vztahujících xx xx některé xxxxxxxx potraviny.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, ve xxxxx pozdějších předpisů.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Komise (XXX) č. 2568/91 xx xxx 11. xxxxxxxx 1991 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oleje x xxxxxxxxx oleje z xxxxxxxx a o xxxxxxxxxxx xxxxxxxx analýzy.
Prováděcí xxxxxxxx Xxxxxx (EU) č. 29/2012 ze xxx 13. xxxxx 2012 x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx olej.
17) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č.1308/2013.