Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
VYHLÁŠKA
ze xxx 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x oleje
Ministerstvo xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 odst. 1 xxxx. a), x), x) a h) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb. x xxxxxx č. 139/2014 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušné předpisy Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxxxxx xx xxxxxx členění podle xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) druhy xxxxxxxx x xxxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, technologické požadavky, xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx se x xxxxx a přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx odchylky balení,
d) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
1. teplotní xxxxxx xxx uchovávání xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
2. způsoby xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x potravinami xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx,
3. zvláštní požadavky xx xxxxxxxx,
4. minimální xxxxxxxxxxxxx požadavky.
XXXX XXXXX
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů upravujících xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx živočišné xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx4) x xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) x podle xxxxxxxx, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) smetanou xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx požadavky xx živočišné xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) x obsahem xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxx ve xxxxx emulze (mléčného xxxx x xxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxx separací x mléka,
c) xxxxxxx xxxx zakysaným xxxxxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx použití mikroorganismů xxxxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) jogurtem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx pomocí xxxxxxxxxxxxxx uvedených x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, u kterého xxx zvýšit xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, sušeného xxxx zahuštěného mléka, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčný výrobek, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx částečným xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odtučněného xxxx x jejich směsi, xx kterým xxxxx xxx xxxxxxx smetana xxxx xxxxxx mléko xxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % xxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx smetanou xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx získaný sušením xxxxx xxxxxxxxxxx, odtučněného xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx smetany nebo xxxxxx směsi, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % hmotnostních,
g) xxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, oddělením xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxx, včetně tvarohů x potravinářských xxxxxxx; xxxxxxxxxx může být x xxxxxx složka xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, získaný xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx srážení xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx mléčný výrobek xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx produkty2),
k) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxxx,
x) xxxxxxxx koncentrátem xxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx 90 % hmotnostních xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,
x) xxxxxxxx tukem bezvodý xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx, smetany xxxx xxxxx obsahující xxxx xxx 99,3 % hmotnostních xxxxxxxx xxxx,
x) tradičním xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx ze xxxxxxxx smetany, s xxxxxxxxx xxxxxxxx mléka x xxxxxxxx obohacení xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx podmáslím, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku, a xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, který xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx směsi x termizací s xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx,
x) xxxxxxx bílkovinným xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením xxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx oddělením, xxxxxxxx x xxxxxxxxx sraženiny xxxxxxx xxxxxxx srážením xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, promytím x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx reakcí xxxxxxx xxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x odtučněného xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx získaných z xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kaseinu xxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx vyhlášce,
s) mléčným xxxxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxxx xx základě ultrafiltrace xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) mléčným xxxxxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxxxx xxxxxxxx bílkovin x xxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx základě xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx běžně xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx výši xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxx; xxxx xxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx molekulu xxxxxxxxxx vody xxxx xxxx být xxxxx xxxx forem,
v) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx kysacího xxxxxxx x před balením x potlačení nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xx teploty 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) tepelné xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5),
x) sterilací xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxxx xxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x hermeticky xxxxxxxxxx xxxxxxx xx teplotu xxx 100 °C xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavku xx xxxxxxxxxxxxxxxx nezávadnost podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5) bez xxxxxxxx xxxxxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx potraviny xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Označování
(1) U xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx konci xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřením podle §2 xxxx. x) xx x), se xxxxxxx k xxxxx xxxxxx tepelného ošetření xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxxx o čistém xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx spadajících xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 4 k této xxxxxxxx pod xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "kysané nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxxxx xxxxxxx "xxxxxx" xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx objemových.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x obsahu xxxx v sušině x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(5) U xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 odst. 1 xx 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x xxxx o xxxxxx xxxxxx.
Mléko x smetana
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx
x) názvem xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx tuku, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nařízením x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx, a
c) xxxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo tekutá xxxxxxx x kravského xxxxx se xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(3) U xxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx označit tekuté xxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 125 °X.
(5) Xxxxxx "trvanlivé mléko" xxxx "xxxxxxxxx smetana" xx označí xxxxx xxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx bylo dosaženo xxxxxxxxxxx doby trvanlivosti xxxxxxxxxxxxxx ošetřením xxxx xxxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxxxx "xxxxxx xxxxx" lze použít x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahujícího xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xx u názvu xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx vyhlášky x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx tohoto xxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x vysokotučné xxxxxxx" xx označí xxxxxxx x vysokotučné xxxxxxx xxx xxxxxxxx cukru. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Jako "xxxxxxxxx xxxx" xx označí xxxxxxx x tvarohu, xxxxx nebo xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x s xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xx označí xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx obsahem xxxx.
Xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Xxxx xxxxx sacharózy xxx xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx, xxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx x požadavcích xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x směsi xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje přídavek xxxxxxx v množství xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 daného xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:
xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% xxxxxxxxx + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx ošetřením xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx přídavkem xxxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x minerálních xxxxx a některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).
(3) Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx mléka obsah xxxxxxxx x mléku xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x to xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, aby x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. X této xxxxxx xxx použít xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx.
§9
(1) Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx se u xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušiny x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(2) Zahuštěný mléčný xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx slazeného i xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka, xx x xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx x procentech xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxxx sušeného odtučněného xxxxx, se x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X sušeného xxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ředění xxxx xxxxxx uvedení xx xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx x procentech xxxxxxxxxxxx v takto xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Je-li xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx x sušený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x zabalen xx xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx údaje x xxxxxxxx uvedeny pouze xx xxxxxxxxxx xxxxx, x výjimkou xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx.
(6) X sušeného xxxxxxxx xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx obalu xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx xxx výživu xxxxxxx do 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx bílkovinný xxxxxxx musí xxx xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx lze použít xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx chlorovodíkovou, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx mléčného xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(3) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x enzymech10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, vápenaté, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx neutralizační a xxxxxxx činidlo, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx skupiny x xxxx pak xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xx xxxxx specifikace xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4,
x) čistou xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx,
x) jménem xxxx xxxxxxxxx názvem a xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx třetích xxxx xxxxxx xxxx původu x
x) xxxxx výroby xxxx xxxxx označením, xxxxx xxxxxxx může xxx xxxxxxxxxxxxxx šarže.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx xx xx obale xxxx xxxxxx
x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx vymezením xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) u xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu specifikací xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4 x
x) u xxxxxx xxxxxxxxx ze xxxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x) xx d) x xxxxx podle xxxxxxxx 2 xxxx. x) lze xxxxx xxxxx x průvodní xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§12
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se zemědělskými xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4. Fyzikální, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx mohou xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxx zakysaný xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx
x) x) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 4 k xxxx vyhlášce,
b) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxx xxxx jogurt xxx xxxxxxx xxxxxxx druhy xxxxxxx xxx přidané xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, u xxxxxxx xxx xxxxx mléčných xxxxxxxx před xxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxxx xxxxxxx xx nejméně 5,6 %
§13
(1) Jako "xxxxxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxxxxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx x mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx tuku a
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
Sýry x xxxxxxx
§14
(1) Xxx xx označí
a) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx x syrovátkový xxx rovněž xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou ochucující xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů termizovaných.
(3) Xxxx "zrající xxx" xxx xxxxxxx xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx sýr xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobku.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx označí mléčný xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ošetřen xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "pařený xxx" lze označit xxx, který xxx xx xxxxxxxxx ošetřený xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx nebo smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x mlékem.
(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Přehled xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx sýrů, tavených xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx v příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x němž xxx xxxxx nejméně 50 % hmotnostních xxxxxx výrobku.
(2) Pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx lze použít xxxxxxxx "xxxxxx xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "sýrová xxxxxx", "xxxxxxxx xxxxxx xxx".
(3) Xxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx uvedených x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 8,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx xxxx x sušině xxxxx xxxxxxxxx rozmezí xxxxxx xxxxxxxxx pro příslušnou xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 5.
§16
Xxxxx x mléčné xxxx
(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" lze xxxxxxx xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx nejdéle 24 xxxxxx od xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxxxx,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx baleného xxxxxxxx másla xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx data xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxx xxxxxx xxx spotřebitele xxxxxxx, datum xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx skladu xxxxxx na vnější xxxx distributor a xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx označí
a) xxxxxxx xxxxxx a
b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(5) X xxxxxxxxxxx mléčného tuku xx xxxxx tuku xxxxx na xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Uvádění xxxxx a xxxxxxxx výrobků na xxx
Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xx 2 °X xx 8 °X x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx mléka x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx sýrů, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x jiných xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx, přepravují a xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx stanovené xxxxxxxx.
ČÁST XXXXX
XXXXXXX XXXXX
§18
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxx krémem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx z xxxx, mléka, xxxxxxx, xxxx, cukru x xxxxxxx složek, xxxxx xxxx pastovité konzistence, xxxxx je xxxxxx xx trh x xxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx technologický xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx snížením teploty xx teplotu minus 18 °C x xxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx některé zmrazené xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx krémy xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx vyrobené xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxxx, xxxxxxxx tuku, másla, xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, cukrů xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx přísad, vyjma xxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx mražené xxxxx xxxxxxxx zmrazením xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx vodovými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxx x xxxxx xxxx sladidel x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxx xxxxx vyrobené x xxxx a xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx i xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx vína xxxxx alkoholu x x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx stavu, x xxxxxxxxxx stavu xxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, určené xxx xxxxxx xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx práškový xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
§19
Členění na skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx mražených xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Mražený xxxx xx označí xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(2) Mražený krém xxxxxx xx označí xxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxx xxxxxx nahrazena xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxxx §21 xxxx. 1 xxxx. c).
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx rovněž xxxx zmrzlina.
Požadavky xx xxxxxx
§21
(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx uvést xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxx kakaa,
c) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx těchto xxxxx xxxx jejich xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) X názvu xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byl xxxx složka xxxxxx xxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) X výrobku x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx tato xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, přičemž xxxxx alkoholu xxxxx xxx vyšší xxx 3,0 % xxxxxxxxxx.
§22
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxx, hladká, xxxxxxxxx, xxx hrudek, xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx bublin; xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx ochucujících xxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Mražený krém xxxxxx a mražený xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x bílkoviny xxxx xxx xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Xxxx ovocnou xxxxxx lze použít xxxxx, ovocnou dřeň, xxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx konzervovaný xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx postupem.
(5) Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxx xxxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx krém xxxxxx x xxxxxxx krém xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.
§23
(1) Xxxxx ovocné xxxxxx xxx snížit xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x maximálně na 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxx, x kterých xxxxxxx kyselost xxxx, xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % hmotnostních u xxxxxxxxx krému ovocného x maximálně xx 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxx, mango, xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx past xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % hmotnostních.
Xxxxxxx na trh
§24
(1) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx krém xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx teploty xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx nižší. Xxx přepravě se xxxx teplota xxxxxxx xxxxxxxxxx zvýšit nejvýše xx xxxxx 15 °X. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx o xxxxxxxxxx13). Záznam x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx označen xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxx xx xxxxx xxx 1 rok, xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx minimální xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx prostředek xxxxxx xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx záznam xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 v xxxxxxx, xx xxx x xxxxxx mražených xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování a xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx 200 xx; x xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx prostředek vybaven xxxxxx teploměrem xxxxxxxxx xx viditelném xxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx minus 18 °X x nižší. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 10 x3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx přístrojem xxx xxxxxx teplot. X xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx prostoru xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, aby xxxxxxx byla xxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx teplotu x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx teplotami xxxx xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx. X xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx krému xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx trvanlivosti.
§25
(1) Mražený xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x teplotě xxxxx 18 °X x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx zařízení, xxxxxxxxx xxxxxx jeho teplotu x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx v xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Teplota xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx doby xxxxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx minus 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx uvádění na xxx není xxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXX XXXX X XXXXX
§26
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí
a) xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx smíšených triacyl-glycerolů, xxxxx se v xxxxxxxxxx xx poměrném xxxxxxxxxx mastných kyselin x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx podmínek x tekutém xxxx xxxxx xxxxx,
x) rostlinným xxxxx x olejem xxxxx xxx x xxxx získaný xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx olejnatých xxxxxxx,
x) živočišným tukem x xxxxxx jedlý xxx x xxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx živočichů xx podmínek xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zákonem14) a xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) ztuženým xxxxx jedlý xxx, xxxxx byl získán xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxx jejich směsí, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx tukem xxxxx xxx, který xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx ztužených xxxx x jedlých xxxx x xxxxx, xxxx xxxxx jedlých rostlinných x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx,
x) roztíratelným xxxxx jedlý tuk, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) tekutým xxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx xxxx směs xxxxxxxxx nebo přeesterifikovaných xxxx nebo směs xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x jedlými xxxxx a tuky xx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxx x xxxxxxx 10 % xx 90 % xxxxxxxxxxxx tuku, xxxxx xx při xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, jehož celkový xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 90 % hmotnostních x xxxxx než 99,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) olejem xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx získaný xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx ke xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxx jeho xxxxxxxxx xx používá pouze xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 10 k xxxx xxxxxxxx.
§27
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Členění xxxxxxx xxxx x xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 11 x této xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Požadavky xx jakost x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x olivových xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx použitelných xxxxxxxxxx Xxxxxxxx unie15).
(2) Jedlý xxx x xxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu, skupiny x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce. Xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx tuky a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými produkty2).
§29
Uvádění na xxx
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxx x přepravují xxx, xxx xxxx chráněny xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx přesáhnout
a) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx 20 °X,
x) x živočišných xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tuků x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků 15 °C, xxxx
x) x xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Jedlé xxxxxxxxx x živočišné tuky x xxxxx x xxxxxxx x nich xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxx.
(4) Olivový olej xx uvádí xx xxx xxxxx přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx16).
§30
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx vyhlášky č. 77/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx.
(2) Potraviny xxxxxxx xx trh nebo xxxxxxxx x souladu x vyhláškou č. 77/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx ustanovení
§31
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx.
3. Vyhláška č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé tuky x xxxxx, xx xxxxx vyhlášky č. 124/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5. Vyhláška č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx požadavky pro xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x předpisů xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Příloha č. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx jednotlivé xxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx živých mikroorganismů xxxxxxxx kysání x xxxxxxxx mléčných xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx mikroflóra výrobku x 1 x |
Xxxxxx xx zakysané xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx zákys, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx včetně xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx subsp. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxx xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx skládá z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx, xxxxxxxx xx vzájemném xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx mléko |
zákys xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 a xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx jogurtové xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Musí xxxx být zachován xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxx vlhkosti |
méně xxx 12,0 včetně |
méně xxx 12,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx xxx 84,0 včetně |
více xxx 90,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
Obsah xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 včetně |
méně xxx 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx kyselost |
méně než 0,27 xx 1 X xxxxxxx XxXX xx 1 g xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx (včetně X2X5) |
xxxx xxx 7,5 xxxxxx |
xxxx xxx 2,5 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx v 25 x |
Xxxxxxxxxx xxxxx cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx cizích xxxxx |
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx bílá |
|
Vzhled |
připouští xx hrudky, xxxxx xxx xxxxxxxxx mírným xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Kaseináty (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx než 8,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx přepočteného xx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx pH |
6,0 xx 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx než 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxx nebo xxxxxx |
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x destilované xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Příloha x. 4 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx podle bodu 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo polotučné plnotučné |
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx mléko |
||
kefír |
||
kefírové xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx smetana |
||
kysané podmáslí |
||
kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléčného tuku |
máselný xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx v xxxx xxxxx x plísní xx povrchu s xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx strouhání) tvrdý polotvrdý poloměkký měkký |
||
tavený |
roztíratelný s xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
potravinářský xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
mléčná bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx tekuté, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčné xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 ml xxxx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
do 500 xx nebo 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 250 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx balení |
|
nad 1 000 g |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx a xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
xxx 500 g |
- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx odkapání nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 500 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx a plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 g |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Tabulka 1 - Smetana xxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx xx šlehání |
30,0 |
Smetana xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx mléčné výrobky
Zahuštěné xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx sušina tukuprostá (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx smetana |
nejméně 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Xxxxxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx než 7,5 |
20,0 |
17,5 |
x xxx polotučné |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx odstředěné mléko |
nejvíce 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx sušina xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Zahuštěné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 8,0 |
28,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx částečně xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
x tom xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Zahuštěné xxxxxxx mléko xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % hmot.) |
Sušená xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 26,0 a méně xxx 42,0 |
Xxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1,5 x xxxx xxx 26,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx mléčné xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Tabulka 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxx tuku v xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Plnotučný |
nejméně 45,0 x méně xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. tuku x sušině = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle konzistence xx xxxxxx x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Tvrdý |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = voda x tukuprosté hmotě xxxx, xxxxx se xxxxxxx xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx vody x x
% VVTPH = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx v x
Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxx xxxxxxx |
xx xxxxxxx |
x xxxxx xx xxxxxxx |
|
x xxxx xxxxx |
|
x xxxx Xxxxxxxx xxx |
x xxxxxx xx povrchu |
s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxxxxxx a obsahu xxxx x xxxxxx
Xxxxxx |
Xxx x xxxxxx (v % xxxx.) |
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
Xxxxxxxxx |
15,0 xx 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
Xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx xxx sýry xxx xxxxxx tavených xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků
Složka xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, máselný koncentrát |
pouze xxx standardizaci obsahu xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx zelenina |
podle xxxxx xxxxxxx x x množství, xxxxx xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxxxxxx xxxxx na druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mražený xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx.: |
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
x xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Příloha č. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx mléčný |
6,0 |
2,5 |
|||
Mražený xxxx x rostlinným xxxxx |
5,0 (xxxxx rostlinného xxxx) |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: U xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxxxx x závislosti xx použité xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx složky xxxx pro obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx jedlých xxxx x olejů
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx olej |
do 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx |
1 xx 15 xxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxx roztíratelný xxx, ztužené x xxxxxxxx xxxx, živočišné xxxx |
xx 500 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
0,5 xx 5,0 xx |
&xxxx;- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
xxx 5 kg |
- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha č. 11 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxxxx xxxx a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Jedlý xxx nebo xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxx hovězí xxx, hovězí lůj xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tuky x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx z xxxxx podzemnice xxxxxx (xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x jader plodů xxxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x dužiny (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, plodů xxxxx xxxxxxxx (Cocos xxxxxxxx L.) |
Bavlníkový xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů bavlníku Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx hroznů xxxx vinné (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx olej |
vyrobený x klíčků kukuřice (xxxxxxx Xxx mays X.) |
Xxxxxxxx olej |
Vyrobený xx xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx alba L. xxxx Xxxxxxxx hirta Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx xxxx žluté (Brassica xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) x xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Xxxx). |
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx z xxxxx xxxxx palmy olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxx tuku frakcionací |
palmojádrový xxx fřakcionovaný - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx tání xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
Palmový xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - stearin |
pevná xxxxxx x vysokým xxxxx tání xxxxxxx x palmového xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx procesem xxxxxx krystalizace tak, xxx bylo dosaženo xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 xxxx více |
Řepkový xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxx řepky olejné Xxxxxxxx napus L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx L. x Brassica xxxxxxxxxxx Xxxxx |
Xxxxxxx olej xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx semen x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Brassica xxxxxxxxxx X. a Xxxxxxxx juncea X. xxxx xxxxxxxxx nejvíce 2 % hmot. xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx olej |
vyrobený z xxxxx rýže (Xxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx semen světlice xxxxxxxxx (Carthamus xxxxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx tinctorius X.) xxxx obsahovat xxxxxxx 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený ze xxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxx (Xxxxxxx xxx (L.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx olej |
vyrobený ze xxxxx slunečnice (Helianthus xxxxx X.) |
Xxxxxxxxxxxx olej x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx kyseliny olejové xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx annuu L.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx olejové x xxxxxxxxx množství xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxx xxxxxxx x plodů xxxxxxxxxx (Xxxx xxxxxxxx sativa Xxxx. xx Xxxx) |
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx dne xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. II xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 274/2019 Sb. x účinností od 1.1.2020
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických předpisů x předpisů xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xx. XXX xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 397/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2017, x xxxxxxxx ustanovení §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 a §18 xxxx. x) xx x), xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx znění xxxxxx právního předpisu xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x doplnění uskutečněné xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
274/2019 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., o xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné výrobky, xxxxxxx krémy a xxxxx tuky x xxxxx
x účinností xx 1.1.2020
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/2203 ze xxx 25. listopadu 2015 o xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx a o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. prosince 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. září 2007, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 2001/114/XX x některých xxxxxxx xxxxxxxxxxx x sušeného xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx spotřebě.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x poskytování xxxxxxxxx x potravinách spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 a (XX) x. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
3) Zákon č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx péči x x změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx požadavcích na xxxxxxxxx produkty, xxxxx xxxxxx upraveny přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, ve znění xxxxxxxx č. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx se xxxxxxx xx živočišnými xxxxxxxx.
4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (ES) č. 853/2004.
5) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 853/2004.
6) Vyhláška č. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky č. 43/2005 Xx.
7) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x minerálních xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x změně xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx x xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x x způsobu xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x o xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/XX x xxxxxxxx (ES) x. 258/97.
11) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx vztahujících xx na některé xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Zákon č. 505/1990 Sb., x metrologii, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx znění pozdějších xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) č. 2568/91 xx xxx 11. xxxxxxxx 1991 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oleje a xxxxxxxxx xxxxx z xxxxxxxx x o xxxxxxxxxxx metodách xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) č. 29/2012 xx dne 13. ledna 2012 x obchodních xxxxxxx xxx xxxxxxx olej.
17) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č.1308/2013.