Právní předpis byl sestaven k datu 03.11.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020 do 31.12.2025.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
č. 274/2019 Sb. - Čl. II
397
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx mléko a xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx a xxxxx xxxx x oleje
Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 odst. 1 xxxx. a), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx. a xxxxxx č. 139/2014 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Evropské xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxxx na xxxxxx členění xxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) druhy potravin x členěním xx xxxxxxx x podskupiny,
c) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, jež xxxx xxxxxxx v xxxx xxxxxxxx,
1. teplotní xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx,
3. zvláštní požadavky xx xxxxxxxx,
4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.
XXXX PRVNÍ
MLÉKO X XXXXXX VÝROBKY
§2
Základní pojmy
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu4) x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) a xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx původu5),
b) smetanou xxxxxx mléčný výrobek xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx produkty3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5) x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mléka,
c) kysaným xxxx zakysaným mléčným xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kysáním mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,
d) jogurtem xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx pomocí xxxxxxxxxxxxxx uvedených x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x kterého xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx přidáním xxxxxx bílkoviny, sušeného xxxx zahuštěného mléka, xxxx xxxxxxxxx syrovátky, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xx smetany xxxx x mléka xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo x xxxxxx xxxxx, xx kterým mohou xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx sušené xxxxx xxxx obojí, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx přesahovat 25 % xxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx plnotučného, odtučněného xxxx xxxxxxxx odtučněného xxxx smetany xxxx xxxxxx xxxxx, s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx vysrážením xxxxxx xxxxxxxxx x mléka xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, oddělením xxxxxx xxxxxxxxx a následným xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx mléčný výrobek xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxxx xxxx být x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, zejména x jogurtů či xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, získaný xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx produkty2),
k) xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx při výrobě xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx 90 % hmotnostních xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx získaný x mléka, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx 99,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) tradičním xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx syrovátkou xxxx xxxxxxx podmáslím, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx a nejvíce 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx tradiční xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx s xxxxxxx homogenizací xxxx xxxxxxx do xxxxx,
x) xxxxxxx bílkovinným xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, promytím x xxxxxxxxx sraženiny xxxxxxx xxxxxxx srážením xxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx mléčný výrobek xxxxxxx oddělením, xxxxxxxx x vysušením sraženiny xxxxxxx reakcí xxxxxxx xxxx xxxxxx koagulujících xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx získaný reakcí xxxxxxxxxxxxxxx kaseinu nebo xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x příloze č. 3 x xxxx vyhlášce,
s) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, částečně xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo odstředěného xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx odstraněním xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx přírodní xxxxxx xxxxx, která xx běžně xxxxxxx xx xxxxxxxxx s xxxxxxx bezvodé xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxx; může xxx bezvodá nebo xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx vody nebo xxxx xxx směsí xxxx forem,
v) tepelným xxxxxxxxx technologický xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného původu5),
w) xxxxxxxxx tepelné xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků po xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx balením x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mikroflóry až xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny živočišného xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetření mléka x xxxxxxxx výrobků xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx teplotu xxx 100 °X xx dobu zajišťující xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx nezávadnost xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5) xxx xxxxxxxx uzávěru, x
x) xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Členění xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Členění xxxxx a mléčných xxxxxxx na druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 4 x této xxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxxxx
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxx podle §2 písm. v) xx y), se xxxxxxx k xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxxx x xxxxxx xxxxxxxx se u xxxxxxxxxx xxxx polotekutých xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4 x této xxxxxxxx xxx druhy x skupiny xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "mléko xxxxxxxxx" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxxxx xxxxxxx "xxxxxx" xxxxx v jednotkách xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx v příloze č. 5 x této vyhlášce.
(4) Xxxxx o xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx údaji.
(5) U xxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx být jakostní xxxx uveden.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 odst. 1 xx 3 xxxxxxx jakostní údaje x xxxx o xxxxxx sušiny.
Xxxxx a smetana
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx označí
a) xxxxxx xxxxx a skupiny,
b) xxxxxx podskupiny xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx stanoven nařízením x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx, x
x) xxxxxxx xxxx.
(2) Tekuté xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx označí xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx se xxxxxx způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx teplotou vyšší xxx 125 °X.
(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx xxxxx" xxxx "trvanlivá xxxxxxx" xx označí xxxxx xxxxxx mléko nebo xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxxxx "mléčný xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxx. U xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného výrobku xx u xxxxx xxxxxxx uvede druh xxxxxxxxxx složky xxxx xxxxx x ochucení xxxxxxxxx xxxxx vyhlášky x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.
(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" lze označit xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x vysokotučné smetany" xx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxx smetany xxx xxxxxxxx cukru. Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.
(4) Jako "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx cukru x x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx v xxxxxx. Tento xxxxxxx xx xxxxxx obsahem xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx a dále xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx x sušené xxxxxx výrobky
§7
(1) Xxxx xxxxx sacharózy pro xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx se xxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx, xxxx xxxx nebo xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, kakaový prášek x směsi kakaa x xxxxxx, čokoládu x čokoládové bonbony6).
(2) Xxx xxxxxx zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Přídavek xxxxxxxxx u zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx poměru 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:
xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% sacharózy + % vody
(4) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx dosáhnout xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx sušení.
(2) X xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxx x sušených xxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx7).
(3) Xxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx v xxxxxxxxxxx mléku xxxxx xxxxxx xxxxx mezi xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx. X této xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx.
§9
(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.
(2) Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx i xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x této vyhlášce xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx sušeného xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx v takto xxxxxxxxx výrobku.
(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx než 20 x zabalen xx xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx údaje x xxxxxxxx uvedeny xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx.
(6) X xxxxxxxx mléčného xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx9), se xx obalu xxxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xx 12 xxxxxx".
§10
(1) Mléčný xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx mléčnou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, syrovátku nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(3) Při xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx syřidlo xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx10).
(4) Xxx xxxxxx potravinářského xxxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, vápenaté, xxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxx neutralizační a xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x potravinářských přídatných xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx obale xxxxxx
x) xxxxxx druhu xxxx xxxxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx vyhlášce; x potravinářského xxxxxxxxx xx uvede xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4,
x) čistou xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxx xxxxxxxxx xx trh,
d) x xxxxxxx dovážených xx xxxxxxx xxxx xxxxxx země xxxxxx x
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx označením, xxxxx kterého může xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxx se xx obale xxxx xxxxxx
x) xxxxxx "směs...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx složek xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům11),
b) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 odst. 4 x
x) x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a x xxxxx kaseinátů xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x) až d) x xxxxx podle xxxxxxxx 2 písm. x) xxx uvést xxxxx v průvodní xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx
§12
(1) Xxxxxxxxxx skupiny xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx mléčného xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxxx splňovat požadavky xxxxxxx x xxxxxxxx x společné organizaci xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x v příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx druhů xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx mohou obsahovat xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx
x) x) názvem xxxxxxx x podskupiny xxxxx přílohy č. 4 k xxxx xxxxxxxx,
x) obsahem xxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx druhy xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx fermentací xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx 5,6 %
§13
(1) Jako "jogurtový" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxxxxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx kysacím procesu x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce se xxxxxx
x) názvem druhu,
b) xxxxxxx tuku a
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxx x xxxxxxx
§14
(1) Xxx se označí
a) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) obsahem xxxxxx x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" lze označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající xxx" xxx označit xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, který xxx tepelně upraven xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" se xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxx xx tepelně xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy a x xxxx sýr xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Jako "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx označí mléčný xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx více xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxx, xxxxx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx získaný xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx tabulce 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx, v xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxxxxx výrobek xx xxxx lze použít xxxxxxxx "sýrový xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxx xxxxxx", "salámový xxxxxx xxx".
(3) Tvaroh xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx uvedených x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 8,
x) obsahem tuku xxxx tuku v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx xxxx x sušině nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx sýrů v příloze č. 6 x této xxxxxxxx tabulce 5.
§16
Máslo a xxxxxx xxxx
(1) Jako "xxxxxxx xxxxx" xxx xxxxxxx xxxxx do 20 xxx xx xxxx xxxxxx.
(2) Jako "xxxxxx xxxxx" xx označí xxxxx skladované nejdéle 24 měsíců xx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x nižších,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx je xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxx xxx spotřebitele xxxxxxx, datum xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx skladu xxxxxx na vnější xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Tradiční pomazánkové xx označí
a) xxxxxxx xxxxxx a
b) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(5) X xxxxxxxxxxx mléčného xxxx xx xxxxx tuku xxxxx na xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx
Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx od 2 °X do 8 °X s výjimkou xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ošetřením (UHT) xxxx sterilací, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, tavených sýrů, xxxxxxxx sýrových xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx, přepravují a xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxx stanovené xxxxxxxx.
ČÁST DRUHÁ
MRAŽENÉ XXXXX
§18
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx skupině xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx, mléka, xxxxxxx, xxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx pastovité xxxxxxxxxxx, xxxxx xx uváděn xx trh x xxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx xx zmrazeném xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervace xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx teploty xx xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx x xxxxxxx x vyhláškou x xxxxxxxxxxx vztahujících xx xx některé xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x mléčnými xxxxxxx krémy vyrobené xxxxxxxxx našlehané směsi xxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxxxx smetany, xxxxxxxx xxxx, xxxxx, xxxxx x sušeného xxxxx, cukrů nebo xxxxxxxx, x přídavkem xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, vyjma xxxxxxxxxxx xxxx,
x) mraženými xxxxx x rostlinným xxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, vody, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx sladidel, s xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx přísad,
e) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx směsi připravené x xxxx a xxxxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxx xxxxx vyrobené x xxxx x xxxxx x přídavkem xxxxx, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx x x přídavkem dalších xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) zmrzlinovými xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx stavu, x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxxxx xxxxx práškový xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, a
i) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 7 x této xxxxxxxx.
§19
Xxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(2) Mražený krém xxxxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody xxxxx §21 xxxx. 1 xxxx. c).
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx jakost
§21
(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx uvést xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,
b) kakaový, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx těchto xxxxx nebo jejich xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x mraženého krému xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) X xxxxx xxxxxxxxx krému mléčného xxx výraz "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx mléčného xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx tato xxxxxx x názvu xxxxxxx uvedena, xxxxxxx xxxxx alkoholu xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % hmotnostní.
§22
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 k této xxxxxxxx.
(2) Konzistence xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx hrudek, větších xxxxxxxx a velkých xxxxxxxxxxx xxxxxx; xxxxxxx xxxx obsahovat xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx ochucujících xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x mražený xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx záměrně xxxxxxx xxx a xxxxxxxxx xxxx než xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, ovocnou xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxx nahradit xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxx vodový x xxxxxxx krém xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx přidaný xxx.
§23
(1) Podíl xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx xx 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, x kterých xxxxxxx kyselost xxxx, xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx ovocné xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x exotického xxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx x xxxxxx konzistencí, xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxx maracuja.
(3) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx past xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x mraženého xxxxx sorbet lze x technologických xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % hmotnostních.
Xxxxxxx xx xxx
§24
(1) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx mraženého xxxxx minus 18 °X xxxx nižší. Xxx přepravě se xxxx teplota xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx minus 15 °X. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx vzduchu xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx13). Záznam s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x případě, xx xxxxxxxxx trvanlivost výrobku xx xxxxx xxx 1 rok, záznam xx xxxxxxxx xx xxxx minimální trvanlivosti.
(3) Xxxxxxxx prostředek xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx záznam xxxxxxx xxxxxxx xxxxx odstavce 2 x případě, xx xxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, zařízení xxxxxxxxxx stravování x xxxxxxxxxx, maximálně však xx xxxxxxxxxxx 200 xx; v tomto xxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx teploměrem xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx v mrazírenském xxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx. Xxxxxxx vzduchu x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 10 m3, xxxx být xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx teplot. X xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx prostoru xxxxxx než 10 x3 xxxxx, aby xxxxxxx xxxx měřena xxxxxxx xxxxxx dobře xxxxxxxxxx teploměrem, který xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx místě skladovacího xxxxxxxx. Záznam x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx označen datem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx dobu xxxxxxx 1 xxxx. X xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx skladovaného xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx než 1 xxx, záznam xx xxxxxxxx xx do xxxx xxxxxxxxx trvanlivosti.
§25
(1) Xxxxxxx xxxx xx uchovává xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx, v xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx zařízení, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. X otevřeném xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx vzduchu na xxxxxx vyznačeného xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Teplota ve xxxxx bodech xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx xxxxx 18 °C.
(3) Zmrazování xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na xxx není dovoleno.
XXXX XXXXX
XXXXX TUKY X XXXXX
§26
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx smíšených triacyl-glycerolů, xxxxx xx x xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx mastných xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx normálních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxx stavu,
b) xxxxxxxxxx xxxxx x olejem xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx ze xxxxx, plodů nebo xxxxx xxxxx olejnatých xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x olejem xxxxx xxx x olej xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx živočichů xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) a xxxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx ztužených tuků,
f) xxxxxxxxx tukem xxxxx xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxxxx tuků x xxxxxxx tuků x xxxxx, nebo xxxxx jedlých xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxx xxxx ztužených xxxx přeesterifikovaných tuků, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením o xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx nebo směs xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx nebo xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxx xx xxxxx emulze xxxx x xxxx x obsahem 10 % až 90 % xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx při xxxxxxx 20 °C xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxx 99,5 % hmotnostních,
k) olejem xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyluhování xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx ke změnám xxxxxxxxxx oleje x xxx xxxx xxxxxxxxx xx používá xxxxx xxxxxxxxx vodou, usazování, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxx tuků a xxxxx na xxxxx, xxxxxxx a podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
§28
Požadavky xx xxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Požadavky xx xxxxxx x xxxxxxxxxx roztíratelných xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx15).
(2) Xxxxx xxx x xxxxx xxxx se označí xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce. Xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxx roztíratelné tuky, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx produkty2).
§29
Xxxxxxx na trh
(1) Xxxxx tuky a xxxxx xx xxxxxxxx x přepravují xxx, xxx byly xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Teplota xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx
x) x rostlinných xxxx x xxxxx 20 °X,
x) x živočišných xxxx a olejů, xxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tuků x xxxxxxxx emulgovaných tuků 15 °C, xxxx
x) x ztužených x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Jedlé xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx a xxxxxxx x nich xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx jsou xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxx.
(4) Olivový xxxx xx xxxxx na xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisů Xxxxxxxx xxxx16).
§30
Přechodná ustanovení
(1) Potraviny xxxxxxxx x uvedené xx trh xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
Závěrečná ustanovení
§31
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a oleje.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., kterou xx mění vyhláška x. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx a xxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé tuky x xxxxx, ve xxxxx vyhlášky x. 124/2004 Xx.
4. Vyhláška č. 370/2008 Sb., kterou xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x jedlé xxxx a xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2015/1535 ze dne 9. září 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x předpisů xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x xx xxxxx živých mikroorganismů xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x |
|
Xxxxxx xx zakysané xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx nápoje |
monokultury xxxx xxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx mezofilní, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx směs Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx subsp. bulgaricus |
107 |
|
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, jehož mikroflóra xx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx laktózu x xxxxxxxxxxx a termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x kvasinkových xxxxxx x mezofilních x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx mléčného kysání 106 x kvasinky 102 |
|
Xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x kombinaci x xxxxxxxxxxx a termofilními xxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx kromě xxxxxxxx jogurtové kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx dotvářet xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx být zachován xxxxxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxx (v % hmot.) |
|
|
Obsah vlhkosti |
méně xxx 12,0 včetně |
méně xxx 12,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxxx v sušině |
více xxx 84,0 včetně |
více xxx 90,0 xxxxxx |
|
x xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
|
Obsah xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 xxxxxx |
xxxx než 2,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
|
Xxxxxxxx kyselost |
méně xxx 0,27 ml 1 X xxxxxxx XxXX xx 1 x xxxxxx |
|
|
Xxxxx xxxxxx (včetně X2X5) |
xxxx než 7,5 xxxxxx |
xxxx než 2,5 xxxxxx |
|
Xxxxx sedimentu (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx než 22,5 xx x 25 x |
|
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxx olova |
0,75 xx/xx |
|
|
Xxxx |
xxx xxxxxx xxxxx |
|
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx hrudky, xxxxx xxx rozmělnit xxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Potravinářský xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx (x % xxxx.) |
|
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
|
x xxxx xxxxx kaseinu |
více xxx 95,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 včetně |
|
Obsah bezvodé xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
|
Xxxxxxx xX |
6,0 až 8,0 |
|
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx v 25 x |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
Xxxxxxxxx obsah xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxxxx slabá cizí xxxx xxxx zápach |
|
Barva |
bílá xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx přítomnost xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx zcela xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx IV přílohy XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
|
zahuštěné |
Odtučněné xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx vysokotučná |
|
zahuštěná |
||
|
sušená |
||
|
Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx mléko |
||
|
acidofilní xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx zákys |
||
|
kysaná xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx podmáslí |
||
|
kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
|
Xxxxx mlékárenské a xxxxxxxxxxx mléčného tuku |
máselný xxx nebo mléčný xxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx |
xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxx xxx mazem zrající v xxxx xxxxx x xxxxxx xx povrchu s xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx tvrdý (xx strouhání) tvrdý polotvrdý poloměkký měkký |
||
|
tavený |
roztíratelný s xxxxx |
|
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx ostatní |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylka |
|
Mléko xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 500 xx nebo 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xx 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
nad 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 1 000 g |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 250 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 ks balení |
|
|
nad 500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx v xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 ks balení |
|
|
nad 500 g |
- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxx, porcovaný xxxxxx |
xx 250 g |
- 7,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku x složené mléčné xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Tabulka 1 - Xxxxxxx xxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxx |
10,0 |
|
Xxxxxxx ke xxxxxxx |
30,0 |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Zahuštěné xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
26,5 |
11,5 |
|
Xxxxxxxxx neslazené plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
|
Xxxxxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5 |
20,0 |
17,5 |
|
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
nejvíce 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (v % xxxx. nejméně) |
Mléčná sušina xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxxx slazená xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
|
Zahuštěné slazené xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 8,0 |
28,0 |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 méně xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
|
v xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléko xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx mléčné xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (v % hmot.) |
|
Sušená xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx mléko |
nejméně 26,0 a xxxx xxx 42,0 |
|
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1,5 a xxxx xxx 26,0 |
|
v xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
|
Sušené xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (v % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
|
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Tabulka 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
|
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxx než 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. xxxx x sušině = _______________________ x 100
100 - hmotnost xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx hmotě xxxx
|
Xxx |
% XXXXX |
|
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
|
Xxxxx |
49 xx 56 |
|
Xxxxxxxxx |
54 až 63 |
|
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, která xx xxxxxxx xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% VVTPH = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx v x
Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
|
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
|
Xxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxx zrající |
na xxxxxxx |
|
x xxxxx na xxxxxxx |
|
|
x xxxx xxxxx |
|
|
x xxxx Xxxxxxxx xxx |
x xxxxxx xx povrchu |
|
s xxxxxx uvnitř xxxxx xxxx |
|
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx a obsahu xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxx |
Xxx x sušině (x % xxxx.) |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
|
Polotučný |
15,0 xx 25,0 |
|
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
|
Odtučněný nebo xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x tavený xxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx pojmenovaný |
druhově xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx standardizaci xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx složky |
ne |
ano obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx sýru |
ano |
|
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxx (xxxxxxxxx xx sladícím účinkem) |
ne |
ne |
ano |
|
Koření x sezónní xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
|
Xxxxxxx zdravotně xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) zdravotně xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx mražených xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka |
|
Mražený xxxx |
xx 100 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého balení |
|
|
nad 500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx mražených xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx použité xxxxxxxxxx xxxxxx např.: |
|
mléčný |
vanilkový |
|
|
s xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (v % xxxx. |
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx tuk (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Suché skořápkové xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxx krém xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
6,0 |
2,5 |
|||
|
Xxxxxxx xxxx x rostlinným xxxxx |
5,0 (obsah rostlinného xxxx) |
||||
|
Xxxxxxx krém vodový |
12,0 |
||||
|
Mražený xxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X mraženého xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx sorbet xxxxx x xxxxxxxxxx xx použité xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx složky xxxx pro obsah xxxxxxx skořápkových plodů.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení xxxxxxx xxxx a olejů
|
Výrobek |
Hmotnost xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx olej |
do 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
|
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx |
1 xx 15 xxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, směsný xxxxxxxxxxxx xxx, ztužené a xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx |
xx 500 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
|
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
0,5 xx 5,0 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxx 5 xx |
&xxxx;- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlých xxxx x olejů xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Základní členění xxxxxxx tuků x xxxxx na xxxxx, xxxxxxx a podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Jedlý xxx xxxx jedlý xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx živočicha |
|
|
ztužený |
plně částečně |
|
|
pokrmový |
||
|
roztíratelný17) |
||
|
směsný xxxxxxxxxxxx17) |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tuky x xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
|
Xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx plodů xxxxxxxx druhů palem Xxxxxxxx xxx. |
|
Xxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, plodů xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxx L.) |
|
Bavlníkový xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx bavlníku Xxxxxxxx xxx. |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxxx xxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxxxx L.) |
|
Kukuřičný xxxx |
xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx Zea xxxx X.) |
|
Xxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx alba X. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx hnědé xxxx žluté (Brassica xxxxxx (X.) Czemajev x Xxxxxx) a xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Koch). |
|
Palmojádrový xxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
|
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
|
palmojádrový xxx fřakcionovaný - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx bodem xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx tuk |
vyrobený x xxxxxx plodů xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
|
xxxxxxx xxx frakcionovaný - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x palmového xxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx speciálním procesem xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxx xxxxxxxx čísla 60 xxxx xxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxx řepky xxxxxx Xxxxxxxx napus L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
|
Xxxxxxx olej xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx semen s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx juncea X. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % hmot. xxxxxxx kyseliny z xxxxxxxxx xxxxxx mastných xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxx (Xxxxx xxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx světlice xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx ze semen x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx olejové xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx barvířské (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) xxxx obsahovat xxxxxxx 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
|
Sójový xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxx (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx slunečnice (Helianthus xxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxxxx xxxx x vysokým obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové xxxxxxxxxxxxx xxxxx semen xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx X.) xxxx obsahovat xxxxxxx 75 % hmot. xxxxxxxx olejové z xxxxxxxxx množství xxxxxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxx europaea sativa Xxxx. xx Xxxx) |
Čl. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx nebo xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. II xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Informace
Právní xxxxxxx x. 397/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 odst. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. x) až x), xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx uskutečněné xxxxxxx xxxxxxxxx č.:
274/2019 Xx., kterým xx xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx
x účinností xx 1.1.2020
377/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky x xxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 274/2019 Xx.
x účinností od 1.1.2026
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich netýká xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/2203 xx xxx 25. listopadu 2015 x sbližování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx týkajících xx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. prosince 2001 o xxxxxxxxx xxxxxxx zahuštěného x xxxxxxxx mléka určeného x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES ze xxx 26. xxxx 2007, kterou xx xxxx směrnice 2001/114/XX x xxxxxxxxx druzích xxxxxxxxxxx x sušeného xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx spotřebě.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a zrušují xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 a x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, směrnice Xxxx 90/496/XXX, směrnice Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES a 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 853/2004 xx dne 29. xxxxx 2004, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x o xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů (veterinární xxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx produkty, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx potravinářské podniky, x xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) č. 853/2004.
5) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek a xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx bonbony, xx xxxxx xxxxxxxx x. 43/2005 Xx.
7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. prosince 2006 o přidávání xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x xxxxx některých xxxxxx (zákon x xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x x způsobu xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 ze xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x o xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) č. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/ES, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX a xxxxxxxx (ES) x. 258/97.
11) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x požadavcích xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx potraviny.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx znění pozdějších xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Xxxxxx (XXX) č. 2568/91 ze xxx 11. xxxxxxxx 1991 x charakteristikách xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx z xxxxxxxx x o xxxxxxxxxxx metodách xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 xx dne 13. xxxxx 2012 x xxxxxxxxxx normách xxx xxxxxxx xxxx.
17) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č.1308/2013.