Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 22.12.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020 do 31.12.2025.


Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

397/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Základní pojmy §2

Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3

Označování §4

Mléko a smetana §5 §6

Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11

Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13

Sýry a tvarohy §14 §15

Máslo a mléčné tuky §16

Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17

ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY

Základní pojmy §18

Členění na skupiny a podskupiny §19

Označování §20

Požadavky na jakost §21 §22 §23

Uvádění na trh §24 §25

ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE

Základní pojmy §26

Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27

Požadavky na jakost a označování §28

Uvádění na trh §29

Přechodná ustanovení §30

Závěrečná ustanovení §31 §32

Účinnost §33

Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein

Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát

Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků

Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky

Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů

Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů

Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů

Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny

č. 274/2019 Sb. - Čl. II

INFORMACE

397

XXXXXXXX

xx xxx 2. xxxxxxxx 2016

x požadavcích xx xxxxx a xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx a jedlé xxxx x xxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, ve xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx č. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx. a xxxxxx x. 139/2014 Xx., (dále xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx2) x xxxxxxxx

x) xxxxxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxx x členěním xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) xxx jednotlivé druhy xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx se x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, jež xxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

1. xxxxxxxx režimy xxx uchovávání či xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx a manipulace x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx,

3. zvláštní xxxxxxxxx xx xxxxxxxx,

4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX XXXXX

XXXXX X XXXXXX XXXXXXX

§2

Xxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) mlékem xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx požadavky xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na živočišné xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx upravujících xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu4) x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx xx veterinární xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) smetanou xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx veterinární x xxxxxxxxxx požadavky xx živočišné xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) s obsahem xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx fyzikální xxxxxxxx x mléka,

c) kysaným xxxx zakysaným xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx,

x) jogurtem xxxxxx mléčný výrobek xxxxxxx xxxxxxx mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx směsi xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, x kterého xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, sušeného xxxx zahuštěného mléka, xxxx xxxxxxxxx syrovátky, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx zahuštěnou xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxx nebo neslazený, xxxxxxx částečným xxxxxxxxx xxxx ze xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo x jejich směsi, xx kterým xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx sušené xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx sušeného mléka xxxxx x konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % xxxxxx celkové xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx smetanou xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx získaný xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % hmotnostních,

g) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vysrážením xxxxxx xxxxxxxxx x mléka xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx vhodných koagulačních xxxxxxx, xxxxxxxxx podílu xxxxxxxxx x následným xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinů; xxxxxxxxxx může xxx x mléčná složka xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxx xxxxxxxx výrobků, zejména x jogurtů xx xxxxxxxx dezertů,

i) xxxxxxxx xxxxxxxxx sýr, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, nebo x xxxxxxx převládá xxxxxx srážení nad xxxxxxxx pomocí syřidla,

j) xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxx nařízení x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2),

x) xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx xxx výrobě xxxxx,

x) máselným xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx z mléka, xxxxxxx xxxx másla,

m) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx získaný x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx 99,3 % xxxxxxxxxxxx mléčného xxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx mléka x možností obohacení xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx vyrábí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi, xxxxxxxxx prokysáním směsi x termizací s xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx obalu,

o) xxxxxxx bílkovinným výrobkem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením xxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx sraženiny xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx výrobků xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x příloze č. 2 x této xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinem xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx sraženiny xxxxxxx reakcí xxxxxxx xxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x odtučněného xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, splňující požadavky xxxxxxx v příloze č. 2 x této xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinátem mléčný xxxxxxx xxxxxxx reakcí xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobek získaný xxxxxxxxxxx xxxxxxxx bílkovin xx xxxxxxx ultrafiltrace xxxxx, částečně odstředěného xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx permeátem xxxxxxx xxxxxxx odstraněním xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx z xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxx přírodní xxxxxx mléka, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx laktózy xx xxxx xxxxxxx 99,0 % hmotnostních x xxxxxx; může xxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx vody nebo xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),

w) xxxxxxxxx tepelné xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx procesu x před balením x potlačení xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mikroflóry xx xx xxxxxxx 80 °X,

x) vysokotepelným ošetřením (XXX) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny živočišného xxxxxx5),

x) xxxxxxxxx mléka x mléčných výrobků xxxxxxx ošetření xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx nepřímým ohřevem x hermeticky xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxx 100 °X xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5) xxx xxxxxxxx xxxxxxx, a

z) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx potraviny xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx na druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxxxxxxx

(1) U xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx prošel xx xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. x) xx x), se xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(2) Xxxx o xxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx uvedeného v příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx pod xxxxx x skupiny výrobků "xxxxxxx tekutá", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobky" xxxxx skupiny "jogurt" xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx mléko x xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx v sušině x mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx.

(5) X xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x plnotučného xxxxx bez standardizace, xxxxxx být xxxxxxxx xxxx uveden.

(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, které jsou xxxxxxxx xxxxxxxxxx údaji, xxxxxx být x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 odst. 1 xx 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x xxxx o xxxxxx xxxxxx.

Mléko x xxxxxxx

§5

(1) Xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx a skupiny,

b) xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2) xxxx v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx, a

c) xxxxxxx xxxx.

(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx označí xxxxx xxxx xxxxx xxxx smetana.

(3) U xxxxxxxx mléka x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx tekuté xxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 125 °X.

(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx xxxxx" xxxx "xxxxxxxxx smetana" xx označí xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

§6

(1) Xxxxxxxx "xxxxxx xxxxx" lze použít x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahujícího více xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx. X ochuceného xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx druh xxxxxxxxxx složky xxxx xxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxx podle vyhlášky x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx potravin.

(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx výrobek, v xxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(3) Xxxx "smetanový krém x xxxxxxxxxxx smetany" xx xxxxxx xxxxxxx x vysokotučné smetany xxx přídavku xxxxx. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx tuku x xxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xx označí obsahem xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.

Zahuštěné x sušené xxxxxx xxxxxxx

§7

(1) Jako xxxxx sacharózy xxx xxxxxxxxx slazené xxxxxx xxxxxxx se smí xxxxxx xxxxx cukr xxxxx xxxx, cukr xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x požadavcích pro xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx6).

(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxx xxxxxxxxx poměru 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100

________________________________

% xxxxxxxxx + % xxxx

(4) Xxxxxxxxxxxx u zahuštěných xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).

(5) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx slazených xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.

§8

(1) Trvanlivosti x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx x přidávání xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).

(3) Xxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, lze u xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, a to xxxxxxxx xxxx odstraněním xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx v xxxxxxxxxxx mléku xxxxx xxxxxx xxxxx mezi xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx. X xxxx xxxxxx xxx použít xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx.

§9

(1) Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx se u xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tukuprosté xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulky 2.

(2) Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx slazeného x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.

(3) Sušený xxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx sušeného odtučněného xxxxx, xx u xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.

(4) X sušeného xxxxx x sušené xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx uvedení xx xxxxxxxxx xxxxx včetně xxxxx o xxxxxx xxxx x procentech xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx výrobku.

(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x hmotnosti xxxxx xxx 20 x xxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx skupinovém xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx výrobku.

(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx určeném xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "není xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xx 12 xxxxxx".

§10

(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx ošetřené podle xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx pro potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(2) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx kyselinu mléčnou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, kyselinu xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx octovou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx splňují xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).

(3) Xxx xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky nařízení x potravinářských přídatných xxxxxxx x xxxxxxxx10).

(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx lze použít xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, vápenaté, xxxxxx xxxx hořečnaté xxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx10).

§11

(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx xxxx skupiny a xxxx xxx názvem xxxxxxxxxx podle požadavků xxxxxxxxx v příloze č. 2 x této xxxxxxxx; x potravinářského xxxxxxxxx xx xxxxx specifikace xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4,

x) čistou hmotností x xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx,

x) jménem nebo xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx trh,

d) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx země původu x

x) datem výroby xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx může xxx identifikována xxxxx.

(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxx xxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx vymezením xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),

x) x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4 x

x) u xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x x xxxxx kaseinátů xxxxxxx xxxxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxxx podle xxxxxxxx 1 xxxx. x) xx x) x údaje xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxx xxxxx xxxxx x průvodní xxxxxxxxxxx výrobku.

Kysané xxxx xxxxxxxx mléčné výrobky

§12

(1) Jednotlivé skupiny xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx splňovat požadavky xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x této xxxxxxxx x x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx ochucujících xxxxxx.

(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxx xxxx zakysaný xxxxxx výrobek se xxxxxx

x) a) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx a

c) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(4) Jako xxxx xxxxxx lze xxxxxxx všechny xxxxx xxxxxxx xxx přidané xxxxxxxxxx xxxxxx.

(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx mléčný výrobek" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x kterého xxx xxxxx mléčných xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx po fermentaci xxxxxxx na xxxxxxx 5,6 %

§13

(1) Xxxx "xxxxxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x němž xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxxx přílohy č. 1 k xxxx xxxxxxxx se xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx tuku a

c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxx a xxxxxxx

§14

(1) Xxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,

x) obsahem sušiny x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Jako "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx sýr, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxx "zrající sýr" xxx označit xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(4) Jako "xxxxxx xxx" se xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.

(5) Xxxx "tavený xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x němž xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxxxxxx.

(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx, který xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx více xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx horkou xxxxx, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx xxxx smetanou.

(8) Xxxx "syrovátkový sýr" xx označí xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo směsi xxxxxxxxx x mlékem.

(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.

(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx sýrů, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 9.

§15

(1) Xxxxxxxxx "sýrový" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.

(2) Pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx dort", "xxxxxx dezert", "sýrová xxxxxx", "xxxxxxxx tavený xxx".

(3) Tvaroh se xxxxxx

x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx uvedených x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 8,

x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx v xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx rozmezí hodnot xxxxxxxxx xxx příslušnou xxxxxxxxx xxxx v příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.

§16

Xxxxx x xxxxxx xxxx

(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" lze xxxxxxx xxxxx xx 20 xxx od xxxx xxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" se xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx nejdéle 24 měsíců xx xxxx xxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxxxx,

(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx je xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx z mrazírenského xxxxxx. Datum výroby xxxxxx xx obal xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.

(4) Tradiční xxxxxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(5) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx xxxxx xx celá xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

§17

Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx

Xxxxx x mléčné xxxxxxx se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxx od 2 °X xx 8 °X s xxxxxxxx xxxxx, smetany x xxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxxxx, zahuštěného xxxxx, sušeného xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, tavených xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x jiných xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXXX XXXXX

XXXXXXX XXXXX

§18

Xxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx skupině xxxxxxxxx xxxxx zejména x xxxx, mléka, xxxxxxx, xxxx, cukru x xxxxxxx složek, pevné xxxx pastovité konzistence, xxxxx je xxxxxx xx xxx x xxxxx xx konečné xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx,

x) zmrazením technologický xxxxxx konzervace xxxxxxx xxxxxxx snížením xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx x souladu x vyhláškou o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),

x) mraženými xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx smetany, xxxxxxxx tuku, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxx nebo xxxxxxxx, s přídavkem xxxxxxx složek a xxxxxxxxxxxx přísad, vyjma xxxxxxxxxxx tuku,

d) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx zmrazením xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxx xxxx jiných xxxxxxxx surovin, xxxx, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx přísad,

e) xxxxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxx x xxxxx nebo xxxxxxxx x přídavkem dalších xxxxxx x ochucujících xxxxxx,

x) sorbetem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx zmrazením xxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx vína xxxxx alkoholu a x přídavkem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) zmrzlinovými směsmi xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx stavu, x zahuštěném stavu xxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxx zmrzliny,

h) xxxxxxx xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo práškový xxxxxxxxx, který obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, a

i) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

§19

Xxxxxxx na skupiny x podskupiny

Členění xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 8 k této xxxxxxxx.

§20

Xxxxxxxxxx

(1) Mražený xxxx xx označí názvem xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu a xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx složka nahrazena xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 odst. 1 písm. c).

(3) Xxxxxxx krém balený xxx xxxxxxx rovněž xxxx zmrzlina.

Xxxxxxxxx xx xxxxxx

§21

(1) X xxxxx mraženého xxxxx xxx xxxxx xxxxx

x) čokoládový, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,

b) kakaový, xxxxxxxx-xx nejméně 1,5 % hmotnostní kakaa,

c) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % hmotnostní xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx krému xxxxxx, xxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.

(2) X názvu xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx "mléčný" xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byl xxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) X xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx složkou xxxx xxx tato xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx než 3,0 % xxxxxxxxxx.

§22

(1) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Konzistence xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, větších xxxxxxxx x velkých xxxxxxxxxxx xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx viditelné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x nerozmělněné xxxxx.

(3) Xxxxxxx krém xxxxxx x mražený xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx a xxxxxxxxx xxxx než mléčný xxx a xxxxxx xxxxxxxxx.

(4) Jako ovocnou xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx šťávu nebo xxxx ovocný výrobek xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx složku x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x mraženého krému xxxxxx lze xxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými xxxxx xxxx xxxxxxx ze xxxxxxx skořápkových plodů.

(6) Xxxxxxx krém vodový x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx obsahovat xxxxx xxxxxxx přidaný xxx.

§23

(1) Xxxxx ovocné xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxx, x kterých xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.

(2) Podíl ovocné xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % hmotnostních u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x maximálně na 15 % hmotnostních x xxxxxxxxx krému xxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx x hustou xxxxxxxxxxx, xxxx ananas, xxxxx, xxxx, xxxxx, avokádo, xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx past xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx x technologických xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % hmotnostních.

Xxxxxxx na xxx

§24

(1) Xxxxxxx xxxx určený xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.

(2) Mražený krém xx přepravuje xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X nebo nižší. Xxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx 15 °X. Dopravní prostředek xxxx xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx13). Záznam s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x případě, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx 1 rok, záznam xx xxxxxxxx xx xxxx minimální trvanlivosti.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx nemusí xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx podle odstavce 2 x případě, xx xxx o xxxxxx mražených xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx však xx xxxxxxxxxxx 200 xx; v xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx teploměrem umístěným xx xxxxxxxxxx místě.

(4) Xxxxxxx xxxx se xxxxxxxx v mrazírenském xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx 18 °X x nižší. Xxxxxxx vzduchu v xxxxxxxxxxxx skladě, s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 10 x3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx přístrojem xxx xxxxxx xxxxxx. X xxxxxxxxxxxx skladě x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx než 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx byla xxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, který xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx xx dobu xxxxxxx 1 xxxx. X xxxxxxx, xx xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx krému je xxxxx než 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

§25

(1) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx x teplotě xxxxx 18 °C x xxxxx, v xxxxxxxxx boxech x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxx v místě xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.

(2) Teplota xx xxxxx xxxxxx mraženého xxxxx během xxxx xxxxxxxxxx xxxxx být xxxxx xxx xxxxx 18 °C.

(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx.

ČÁST TŘETÍ

JEDLÉ TUKY X XXXXX

§26

Xxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí

a) xxxxxx xxxxx x olejem xxxx smíšených xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx xx v xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mastných xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx podmínek x xxxxxxx xxxx xxxxx stavu,

b) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx tuk a xxxx získaný ze xxxxx, plodů xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxx x olejem jedlý xxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zákonem14) a xxxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx byl získán xxxxxxxxxx rostlinných x xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx nebo xxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxx jejich xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx tuků,

f) xxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx ztužování nebo xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx procesů, xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx tuků x xxxxx, nebo xxxxx jedlých rostlinných x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),

x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů se xxxxxxxxxxxx produkty2),

i) tekutým xxxxxxxxxxx tukem jedlý xxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx směs xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x jedlými xxxxx x xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx a xxxx x xxxxxxx 10 % xx 90 % xxxxxxxxxxxx tuku, xxxxx je xxx xxxxxxx 20 °X xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx tukem xxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 90 % hmotnostních x xxxxx xxx 99,5 % xxxxxxxxxxxx,

x) olejem xxxxxxxxx za studena xxxx xxxxxxx pouze xxxxxxxxxxxx postupy xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxxxx ohřevu, xxxxx xxxxxxx ke xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxx jeho xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx vyhlášce.

§27

Xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 11 x této xxxxxxxx.

§28

Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx

(1) Požadavky xx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tuků x olivových xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx unie15).

(2) Xxxxx xxx a xxxxx xxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxx, skupiny x podskupiny xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x této xxxxxxxx. Xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx organizaci trhů xx zemědělskými produkty2).

§29

Xxxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxxxx při xxxxxxxxxx nesmí přesáhnout

a) x xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx 20 °X,

x) u živočišných xxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx emulgovaných tuků 15 °C, xxxx

x) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx tuků 20 °X.

(3) Xxxxx xxxxxxxxx x živočišné xxxx x xxxxx x xxxxxxx x nich xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx pouze xxxxxx.

(4) Xxxxxxx olej xx uvádí xx xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisů Xxxxxxxx xxxx16).

§30

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx a uvedené xx xxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x vyhláškou č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

§31

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx a xxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., kterou xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky x xxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx požadavky xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx.

4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5. Vyhláška č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

§32

Tato xxxxxxxx byla xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 ze xxx 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§33

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 a 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. x) xx x), xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. července 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x vyhlášce č. 397/2016 Sb.

Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x

Xxxxxx xx zakysané mléčné xxxxxxx dále neuvedené, xxxxxxxxx kysané mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, zakysaná xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx nápoje

monokultury xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání

106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx jogurtového xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx, jehož xxxxxxxxxx xx skládá x xxxxxxxx zkvašujících i xxxxxxxxxxxxxx laktózu x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx ve vzájemném xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx mléko

zákys xxxxxxxxxx xx z xxxxxxxxxxxx xxxxxx x mezofilních x termofilních xxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx mléčného xxxxxx 106 a xxxxxxxx 102

Xxxxxx mléčný xxxxxxx x bifidokulturou

Bifidobacterium sp. x kombinaci s xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčného xxxxxx

106 xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx:

X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx produkující xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx zachován xxxxxxxxx poměr obou xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxx (x % hmot.)

Obsah xxxxxxxx

xxxx xxx 12,0 xxxxxx

xxxx xxx 12,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxx 84,0 xxxxxx

xxxx xxx 90,0 včetně

z xxxx obsah kaseinu

více xxx 95,0 xxxxxx

xxxx xxx 95,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxx xxx 2,0 xxxxxx

xxxx xxx 2,0 včetně

Obsah xxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 1,0 xxxxxx

xxxx než 1,0 xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx 0,27 ml 1 X xxxxxxx XxXX xx 1 g xxxxxx

Xxxxx popela (včetně X2X5)

xxxx xxx 7,5 xxxxxx

xxxx xxx 2,5 xxxxxx

Xxxxx sedimentu (xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxx xxx 15 xx x 25 x

xxxx xxx 22,5 xx v 25 x

Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx 25 x

Xxxxxxxxx obsah xxxxx

0,75 xx/xx

Xxxx

xxx xxxxxx xxxxx

Xxxxx

xxxx xx krémově xxxx

Xxxxxx

xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxx rozmělnit xxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx kaseinát

Kaseináty (x % xxxx.)

Xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx 8,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx přepočteného xx xxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 88,0 xxxxxx

x xxxx obsah kaseinu

více xxx 95,0 včetně

Obsah xxxxxxxx xxxx

xxxx než 2,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 1,0 xxxxxx

Xxxxxxx xX

6,0 až 8,0

Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxx xxx 22,5 xx x 25 x

Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx 25 x

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx

0,75 xx/xx

Xxxx

xxxxx xxxxx cizí xxxx nebo xxxxxx

Xxxxx

xxxx xx krémově bílá

Vzhled

připouští xx xxxxxxxxxx hrudek, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx bodu 1 odst. III xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013

xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx odtučněné xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx odstředěné

částečně xxxxxxxxx nebo částečně xxxxxxxxxx xxxx polotučné

plnotučné

Smetana

tekutá

ke xxxxxxx vysokotučná

zahuštěná

sušená

Kysaný xxxx xxxxxxxx mléčný výrobek

jogurt

jogurt xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx mléko

kefír

kefírové xxxxx

xxxxxx mléko nebo xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx výrobek s xxxxxx kulturou

Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem mléčné xxxxxxx

Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx mléčného tuku

máselný xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx koncentrát

čerstvé xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxx

Xxx

xxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxx v xxxx xxxxx

x xxxxxx xx povrchu

s plísní xxxxxx hmoty

dvouplísňový

v solném xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx mléčný xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek

potravinářský xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxxxxx mléka x xxxxxxxx výrobků

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxx tekuté, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, mléčné xxxxxxx xxxxxxx

xx 250 ml xxxx 250 g

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

xx 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek

do 250 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

Xxx x xxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx balení

do 500 x

- 3,0 % x jednotlivého balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx v xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx

xx 125 x

- 15,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 250 g

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 500 x

- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % u 20 ks xxxxxx

xxx 500 g

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxx, porcovaný xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx mléčného xxxx x xxxxxxx mléčné xxxxxxx

xx 20 g

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 ks balení

nad 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxx

10,0

Xxxxxxx xx xxxxxxx

30,0

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

35,0

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx výrobky

Druh xxxxxxx

Xxxxx tuku (x % xxxx.)

Xxxxxx xxxxxx (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxxxxx neslazená xxxxxxx

xxxxxxx 15,0

26,5

11,5

Xxxxxxxxx neslazené xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 7,5

25,0

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5

20,0

17,5

v xxx xxxxxxxxx

4,0 - 4,5

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % xxxx.)

Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. nejméně)

Mléčná sušina xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně)

Zahuštěná xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 16,0

14,0

Xxxxxxxxx slazené xxxxxxxxx mléko

nejméně 8,0

28,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0

24,0

20,0

v xxx xxxxxxxxx

4,0 - 4,5

Xxxxxxxxx xxxxxxx mléko xxxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0

24,0

20,0

Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % xxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 42,0

Xxxxxx plnotučné xxxxx

xxxxxxx 26,0 a méně xxx 42,0

Xxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx

xxxx než 1,5 a xxxx xxx 26,0

x xxx xxxxxxxxx

14,0 xx 16,0

Xxxxxx xxxxxxxxxx mléko

nejvíce 1,5

Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (v % hmot.)

Obsah sušiny xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Podmáslí

nejvíce 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxx tuku x xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxx x xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x méně než 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0

Nízkotučný

nejméně 10,0 a xxxx xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0

Xxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku v x

% xxxx. xxxx x sušině = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx xxxx x g

Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx vztahu k xxxxxx vody x xxxxxxxxxx hmotě xxxx

Xxx

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Xxxxx

49 xx 56

Xxxxxxxxx

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 až 69

Měkký

nejméně 67

XXXXX = voda x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;   &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% VVTPH = _______________________ x 100

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx v g

Tabulka 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

Xxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxx

xx xxxxxxx

x mazem xx xxxxxxx

x celé xxxxx

x xxxx Plísňový sýr

s xxxxxx na xxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx a obsahu xxxx x xxxxxx

Xxxxxx

Xxx x xxxxxx (v % xxxx.)

Xxxxx

xxxxxxx 38,0

Polotučný

15,0 xx 25,0

Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxx 15,0

Xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxx 5,0

Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků

Složka xxxx xxx xxx

Xxxxxx xxx a tavený xxxxxxxxxxxx xxx

Xxxxxx sýrový xxxxxxx x tavený xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx pojmenovaný

druhově xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný koncentrát

pouze xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx mléčné složky

ne

ano

obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném xxxx

xxx

Xxxxx xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxx*)

xxx

xxx

xxx

Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx)

xx

xx

xxx

Xxxxxx x xxxxxxx zelenina

podle xxxxx výrobku a x xxxxxxxx, které xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx zdravotně nezávadné xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Příloha č. 7 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka

Mražený xxxx

xx 100 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 500 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx mražených xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

Mražený xxxx

xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx např.:

mléčný

vanilkový

s rostlinným xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxxx

Příloha č. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx mražených xxxxx

Xxxx

Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxxx sušina (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx tuk (x % xxxx. nejméně)

Ovocná xxxxxx (x % xxxx. nejméně)

Suché skořápkové xxxxx (x % xxxx. nejméně)

Mražený xxxx xxxxxxxxx

8,0

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

6,0

2,5

Xxxxxxx xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx

5,0 (xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx)

Xxxxxxx krém xxxxxx

12,0

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

12,0

15,0

5,0

Xxxxxxx krém xxxxxx

12,0

25,0

7,0

Xxxxxxxx: U xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx sorbet xxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxxx ochucující xxxxxx požadavek xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů.

Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x olejů

Výrobek

Hmotnost xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylka

Rostlinný xxxx

xx 1 litru

 - 4,0 % x jednotlivého xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk

1 xx 15 xxxxx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 15 xxxxx

- 0,1 % x jednotlivého balení

Roztíratelný xxx, xxxxxx roztíratelný xxx, ztužené x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx

xx 500 g

 - 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

- 1,0 % x 20 xx balení

0,5 xx 5,0 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 5 xx

&xxxx;- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Příloha x. 11 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx tuků x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx výběrový xxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx17)

xxxxxx xxxxxxxxxxxx17)

xxxxxx emulgovaný

Tabulka 2 - Xxxxxxx a xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxx x podzemnice xxxxxx

xxxx xxxxxxxx x xxxxx podzemnice xxxxxx (xxxxx druhu Arachis xxxxxxxx L.)

Babassový xxxx

xxxxxxxx x xxxxx plodů xxxxxxxx xxxxx palem Xxxxxxxx xxx.

Xxxxxxxx tuk

vyrobený x xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, plodů xxxxx kokosové (Cocos xxxxxxxx L.)

Bavlníkový xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx.

Xxxxxxxx olej

vyrobený xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxxxx L.)

Kukuřičný xxxx

xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx Xxx xxxx X.)

Xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx alba X. xxxx Xxxxxxxx hirta Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx (Brassica xxxxxx (L.) Xxxxxxxx x Cossen) a xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Xxxx).

Xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxx xxxxx palmy olejové (Xxxxxx guineensis)

palmojádrový tuk xxxxxxxxxxxxx - olein

tekutá xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx

xxxxx frakce x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x palmojádrového xxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxx

xxxxxxxx x dužiny xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx)

xxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx frakcionací

palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx

xxxxx xxxxxx s vysokým xxxxx xxxx xxxxxxx x palmového tuku xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - superolein

tekutá xxxxxx xxxxxxx x palmového xxxx speciálním xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 nebo xxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx semen xxxxx xxxxx olejné Xxxxxxxx napus X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx L. x Brassica toumefortii Xxxxx

Xxxxxxx olej xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx semen s xxxxxx obsahem kyseliny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx juncea L. xxxx xxxxxxxxx nejvíce 2 % hmot. xxxxxxx kyseliny x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxx

xxxxxxxx x xxxxx xxxx (Xxxxx xxxxxx L.)

Světlicový xxxx

xxxxxxxx xx semen xxxxxxxx xxxxxxxxx (Carthamus xxxxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx barvířské (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) xxxx obsahovat nejméně 70 % hmot. xxxxxxxx olejové x xxxxxxxxx množství mastných xxxxxxx

Xxxxxxxx olej

vyrobený xx xxxxx sezamu (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx semen xxxx (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.)

Xxxxxxxxxxxx olej

vyrobený ze xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx annuu X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx olej

olej získaný x xxxxx olivovníku (Xxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxx. xx Xxxx)

Xx. XX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx podle xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx ode dne xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx uvedené xx xxx nebo xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, mohou xxx prodávány do xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. II xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 397/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 a §18 xxxx. c) xx x), která xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.7.2017.

Ve znění xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx změny x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem č.:

274/2019 Xx., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx

x účinností xx 1.1.2020

377/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx xx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky a xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 274/2019 Xx.

x xxxxxxxxx od 1.1.2026

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) 2015/2203 xx xxx 25. listopadu 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.

Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. prosince 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx mléka určeného x lidské xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. září 2007, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx určeného x xxxxxx xxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 1924/2006 a (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 853/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.

3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx požadavcích na xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx upraveny xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.

Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx veterinárních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx potravinářské xxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o hygieně xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 853/2004.

5) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.

6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, xxxxxxx prášek a xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky č. 43/2005 Xx.

7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x přidávání xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.

8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x xxxxx některých xxxxxx (xxxxx x xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x o xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

10) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách.

Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/ES a xxxxxxxx (ES) x. 258/97.

11) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.

12) Vyhláška č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx vztahujících xx xx xxxxxxx xxxxxxxx potraviny.

13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.

15) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011.

16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013.

Xxxxxxxx Komise (XXX) č. 2568/91 xx xxx 11. xxxxxxxx 1991 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx a x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 xx dne 13. ledna 2012 x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx olivový olej.

17) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č.1308/2013.