Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2026.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2026 do 13.06.2026.


Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

397/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Základní pojmy §2

Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3

Označování §4

Mléko a smetana §5 §6

Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11

Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13

Sýry a tvarohy §14 §15

Máslo a mléčné tuky §16

Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17

ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY

Základní pojmy §18

Členění na skupiny a podskupiny §19

Označování §20

Požadavky na jakost §21 §22 §23

Uvádění na trh §24 §25

ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE

Základní pojmy §26

Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27

Požadavky na jakost a označování §28

Uvádění na trh §29

Přechodná ustanovení §30

Závěrečná ustanovení §31 §32

Účinnost §33

Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein

Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát

Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků

Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky

Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů

Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů

Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů

Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny

č. 274/2019 Sb. - Čl. II

č. 377/2025 Sb. - Čl. II

INFORMACE

397

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

x požadavcích xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), b), x) x h) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx. a xxxxxx x. 139/2014 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušné předpisy Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx2) x upravuje

a) xxxxxx označování potravin, x návaznosti na xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxx potravin x členěním xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) xxx jednotlivé druhy xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx se k xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

1. xxxxxxxx režimy xxx uchovávání xx xxxxxxxxxx potravin,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx,

3. zvláštní požadavky xx přepravu,

4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.

ČÁST PRVNÍ

MLÉKO X XXXXXX XXXXXXX

§2

Xxxxxxxx xxxxx

(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx mléko podle xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) splňující xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx veterinární a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx4) a ošetřené xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5),

x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx ošetřený xxxxx xxxxxxxx předpisů upravujících xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) x xxxxxxx tuku xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx emulze (xxxxxxxx tuku x xxxxxx) získaný fyzikální xxxxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx získaný xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, tepelně neošetřený xx kysacím procesu,

d) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jejich xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx lze zvýšit xxxxx sušiny pouze xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx zahuštěného xxxxx, nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, tepelně xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx mlékem xxxx xxxxxxxxxx smetanou mléčný xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody ze xxxxxxx xxxx x xxxxx plnotučného, odtučněného xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx z xxxxxx xxxxx, ke kterým xxxxx být přidány xxxxxxx xxxx sušené xxxxx xxxx obojí, xxxxxxx přídavek xxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx přesahovat 25 % xxxxxx xxxxxxx sušiny,

f) sušeným xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx jejich xxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,

x) sýrem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx působením xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx činidel, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxx prokysáním xxxx xxxxxx,

x) syrovátkou mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx produkt při xxxxxx sýrů, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxx uvolňovaná xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxx nezrající xxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x kterého xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx tuku vyšším xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) máselným xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx z mléka, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx 99,3 % hmotnostních xxxxxxxx tuku,

n) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx zakysané xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x možností xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx sušeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nejméně 31 % xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx mléčného xxxx, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx se vyrábí xxxxxxxx technologií xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx smetanové xxxxx, následným xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x finální homogenizací xxxx xxxxxxx do xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx získaný xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklé xxxxxxx xxxxxxxx odtučněného mléka xxxx xxxxxx výrobků xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením, xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxxx enzymů x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx získaných x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx,

x) potravinářským xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx jeho xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx mléka, částečně xxxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxxx x xxxxxxxx tuku x xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxxxxx mléka na xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxx složka xxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx ze xxxxxxxxx x obsahem xxxxxxx xxxxxxx ve xxxx xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxx; xxxx být xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx podle nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) xxxxxxxxx tepelné xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx kysacího xxxxxxx a xxxx xxxxxxx k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxxxxx xx do teploty 80 °X,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxxxxx xxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) sterilací xxxxx a mléčných xxxxxxx tepelné xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx jejich nepřímým xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx obalech xx xxxxxxx nad 100 °X po xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavku xx mikrobiologickou xxxxxxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx stanoví zvláštní xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5) xxx xxxxxxxx xxxxxxx, x

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx mléka, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx procesu,

b) xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, tepelně neošetřený xx kysacím xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx kysáním xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx x mlékem xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, xxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx,

x) kysanou xxxx zakysanou xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, za xxxxxxx mikroorganismů uvedených x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, tepelně xxxxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx mléčným xxxxxxx xxxxxx mléčný výrobek xxxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx použití mikroorganismů xxxxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx kysáním xxxxx, xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,

g) xxxxxxxxxx xxxxxx tekutý xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx kysáním xxxxx, smetany, xxxxxxxx xxxx xxxxxx směsi xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) kefírem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jejich xxxxx za použití xxxxxxxxxxxxxx uvedených v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx i xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx uhličitého, xxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxx mlékem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxx xxxx jejich xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této vyhlášce, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx.

§3

Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxxxxxxx

(1) X mléčného xxxxxxx, který prošel xx konci xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx podle §2 xxxx. x) xx x), se xxxxxxx x názvu xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx stanoví zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného původu5).

(2) Xxxx x čistém xxxxxxxx se x xxxxxxxxxx nebo polotekutých xxxxxxx xxxxxxxxxxx&xxxx;xxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx "xxxxxxx tekutá", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobky" xxxxx xxxxxxx "xxxxxx" xxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx objemových.

(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxx x obsahu xxxx a obsahu xxxx x xxxxxx x mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.

(5) U xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx označeny xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxx z plnotučného xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx jakostní xxxx x xxxx x xxxxxx sušiny xxxxxxx.

(6) U xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x výjimkou xxxxxxxxx stanovených v §9 xxxx. 1 xx 3 uvedeny xxxxxxxx xxxxx x xxxx o xxxxxx xxxxxx.

Mléko x xxxxxxx

§5

(1) Xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx x skupiny,

b) xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxx tuku, xxxxx xx xxx jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx nařízením x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx, x

x) xxxxxxx xxxx.

(2) Tekuté xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx označí xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.

(3) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx smetany xx xxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny živočišného xxxxxx5).

(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxx nebo tekutou xxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 125 °X.

(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx mléko" xxxx "xxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxx mléko xxxx xxxxxx smetana, u xxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

§6

(1) Xxxxxxxx "mléčný xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahujícího více xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx. U ochuceného xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx u xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx složky xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.

(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx" xx označí xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx přídavku xxxxx. Xxxx xx tento xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx x obsahem xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

(4) Jako "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx smetany x xxxxxxxxx cukru x x obsahem xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Xxxxx výrobek xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx obsahem xxxx.

Xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

§7

(1) Xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx slazené mléčné xxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx bílý, xxxx xxxx xxxx cukr xxxxxxxx podle xxxxxxxx x požadavcích pro xxxxxxxx sladidla, med, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x xxxxx kakaa x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové bonbony6).

(2) Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x množství xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx z celkové xxxxxxxxx výrobku.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx poměru 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorcem:

cukerný poměr = % xxxxxxxxx x 100

________________________________

% xxxxxxxxx + % xxxx

(4) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx ošetřením xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).

(5) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků lze xxxxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx 1.

§8

(1) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxx.

(2) U xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx látek do xxxxxxxx7).

(3) Xxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx mléka x xxxxxxxx mléka xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x to xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx takovým xxxxxxxx, aby x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx mezi xxxxxxxxxxxxx bílkovinami x xxxxxxxx. K této xxxxxx lze použít xxxxxx xxxxxxx, mléčný xxxxxxxx x xxxxxxx.

§9

(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se u xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.

(2) Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx odtučněného xxxxx, xx u xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.

(3) Sušený xxxxxx výrobek, s xxxxxxxx sušeného xxxxxxxxxxx xxxxx, xx x xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 3.

(4) X sušeného xxxxx x sušené xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ředění xxxx xxxxxx xxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxx výrobku.

(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxx než 20 x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx.

(6) X xxxxxxxx mléčného xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx xxxxxxx xxx konečného spotřebitele xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xx 12 xxxxxx".

§10

(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx musí být xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(2) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx kyselinu mléčnou, xxxxxxxx chlorovodíkovou, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx citrónovou, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, pokud splňují xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x enzymech10).

(3) Při xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxx koagulující xxxxx jako xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).

(4) Xxx výrobě potravinářského xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, draselné, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx hořečnaté xxxx neutralizační x xxxxxxx činidlo, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx x xxxxxxxx10).

§11

(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx xxxx skupiny x xxxx pak xxxxxx xxxxxxxxxx podle požadavků xxxxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx uvede xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4,

x) xxxxxx hmotností x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx uvádí xxxxxxxxx na xxx,

x) x xxxxxxx dovážených xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx původu x

x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx.

(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),

x) x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4 x

x) x xxxxxx bílkoviny ze xxxxxxxxx x u xxxxx kaseinátů xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

(3) Údaje xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x) xx x) x xxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

§12

(1) Jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxx mikroorganizmů mléčného xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x nařízení x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce x x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 4. Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx týkají xxxxxxxxxx druhů výrobků xxx xxxxxxxxxxxx přísad.

(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx mohou xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx ochucující xxxxxx.

(3) Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx

x) x) názvem xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx x

x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.

(4) Jako xxxx xxxxxx xxx označit xxxxxxx xxxxx jogurtu xxx xxxxxxx ochucující xxxxxx.

(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx mléčný výrobek, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx fermentací nebo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %

§13

(1) Jako "xxxxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx xxxx a

c) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.

Xxxx a tvarohy

§14

(1) Xxx xx označí

a) xxxxxx druhu; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx rovněž názvem xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxx "xxxxxxx sýr" xxx xxxxxxx xxx, x xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx procesům.

(4) Jako "xxxxxx xxx" xx xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.

(5) Jako "tavený xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx tepelně xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx a x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx výrobku.

(6) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx, který xx xxxxxxx ošetřen tavením x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "xxxxxx xxx" lze označit xxx, xxxxx xxx xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx párou, horkým xxxxxx nebo smetanou.

(8) Xxxx "syrovátkový sýr" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.

(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.

(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx pro xxxxxx xxxxxxxx sýrů, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx uveden v příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 9.

§15

(1) Xxxxxxxxx "sýrový" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.

(2) Pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "sýrová xxxxxx", "salámový tavený xxx".

(3) Xxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx v sušině,

c) xxxxxxx sušiny x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(4) X sýra x xxxxxxx xx připouští xxxxx xxxxx xxxxxx x xxxx, xxx xx xxxxxxx na xxxxx. Obsah xxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx příslušnou xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx x příloze č. 6 x této vyhlášce xxxxxxxxx 5 x 8.

§16

Xxxxx a xxxxxx xxxx

(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" xxx xxxxxxx xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" xx označí xxxxx skladované xxxxxxx 24 xxxxxx od xxxx xxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x nižších,

(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx másla xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x mrazírenského xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx obal xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx označí xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(5) X xxxxxxxxxxx mléčného tuku xx xxxxx xxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx hmotnostní.

§17

Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx

Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx skladují, xxxxxxxxxx x uvádějí xx xxx xxx xxxxxxx xx 2 °X xx 8 °X x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx x bílkovinných xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx sýrových xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, které xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXXX XXXXX

XXXXXXX KRÉMY

§18

Základní xxxxx

Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxxx krémem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx zejména x xxxx, xxxxx, smetany, xxxx, cukru a xxxxxxx složek, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx uváděn xx xxx x xxxxx ke konečné xxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx technologický xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx snížením teploty xx xxxxxxx minus 18 °C a xxxxx x souladu x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),

x) mraženými xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx krémy vyrobené xxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx tuku, másla, xxxxx a sušeného xxxxx, cukrů xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, vyjma xxxxxxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, vody, xxxxxxxxxxx tuků, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x xxxxxxxxxxxx přísad,

e) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx krémy vyrobené xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x vody x xxxxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx mražený xxxxxxx xxxxxxx zmrazením xxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x vína xxxxxx aromatizovaného xxxx xxxxx xxxxxxxx x x přídavkem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, x zahuštěném stavu xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxx zmrzliny,

h) xxxxxxx xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, který obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, x

x) průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

§19

Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx mražených xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

§20

Xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxx xx označí xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.

(2) Mražený xxxx xxxxxx xx označí xxxxxx druhu x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody xxxxx §21 xxxx. 1 písm. c).

(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx rovněž xxxx xxxxxxxx.

Požadavky na xxxxxx

§21

(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx

x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx past, x xxxxxxxx mraženého xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, nebo

b) xxxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxx.

(2) X xxxxx mraženého krému xxxxxxxx lze xxxxx "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxxx xxxxxx při xxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) U xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxx složka x xxxxx xxxxxxx uvedena, xxxxxxx xxxxx alkoholu xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxx.

§22

(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx mražených xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx, hladká, xxxxxxxxx, xxx hrudek, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx bublin; xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx viditelné xxxxxxx přidaných ochucujících xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.

(3) Mražený krém xxxxxx x mražený xxxx smetanový xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxx a mléčné xxxxxxxxx.

(4) Xxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, ovocnou xxxx, xxxxxxx šťávu xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx technologickým xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx složku x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx lze nahradit xxxxxxx skořápkovými plody xxxx xxxxxxx ze xxxxxxx skořápkových xxxxx.

(6) Xxxxxxx krém xxxxxx x mražený xxxx xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx přidaný xxx.

§23

(1) Xxxxx xxxxxx xxxxxx lze snížit xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x maximálně na 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx x citrusového xxxxx a dalšího xxxxx nebo jejich xxxxx, u xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxxxxx, xx vyšší xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx lze snížit xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x maximálně xx 15 % hmotnostních x mraženého xxxxx xxxxxx x exotického xxxxx x výrazným xxxxxxxx a xxxxx x hustou xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxx, mango, xxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxx.

(3) Xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx lze x xxxxxxxxxxxxxxx důvodů xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % hmotnostních.

Uvádění xx xxx

§24

(1) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx pouze xxxxxx.

(2) Xxxxxxx krém xx přepravuje dopravním xxxxxxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx minus 18 °X nebo xxxxx. Xxx xxxxxxxx se xxxx teplota xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx 15 °X. Xxxxxxxx prostředek xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx schváleným xxxxx xxxxxx o xxxxxxxxxx13). Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 roku; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx trvanlivost výrobku xx xxxxx než 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx nemusí xxx xxxxxxx přístrojem xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 x případě, xx jde x xxxxxx mražených krémů xx maloobchodu, zařízení xxxxxxxxxx stravování x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx 200 xx; v xxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx viditelném xxxxx.

(4) Xxxxxxx xxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx minus 18 °X x nižší. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx skladě, x xxxxxxxx skladů menších xxx 10 m3, xxxx xxx měřena xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx teplot. V xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx prostoru xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Záznam x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx označen xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 roku. X xxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx krému je xxxxx než 1 xxx, xxxxxx se xxxxxxxx až xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

§25

(1) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx 18 °X x nižší, x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, schopných xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx umístěným xx viditelném xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx v místě xxxx xxxxxxx xx xxxxxx vyznačeného xxxxxxxxxxx xxxxxx.

(2) Teplota xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx doby xxxxxxxxxx nesmí být xxxxx xxx minus 18 °X.

(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobků x xxxxxx xxxxxxx xx xxx není dovoleno.

ČÁST XXXXX

XXXXX TUKY X XXXXX

§26

Xxxxxxxx pojmy

Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí

a) xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxxx triacyl-glycerolů, xxxxx xx v xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx vyskytují xx xxxxxxxxxx podmínek x tekutém xxxx xxxxx xxxxx,

x) rostlinným xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx a xxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) živočišným xxxxx x olejem jedlý xxx a xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tkání živočichů xx xxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx zákonem14) x xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),

d) xxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx nebo xxxxxx xxxxx,

x) přeesterifikovaným xxxxx xxxxx tuk, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx živočišných xxxx x olejů, xxxx jejich xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx procesů, nebo xxxxx ztužených tuků x xxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x živočišných xxxxx x xxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk, xxxx směs xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx produkty2),

h) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),

x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx nebo směs xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx xxxx směs xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx a tuky xx formě emulze xxxx x tuku x obsahem 10 % až 90 % hmotnostních xxxx, xxxxx xx při xxxxxxx 20 °X xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, xxxxx celkový xxxxx xxxx je xxxxx než 90 % hmotnostních x xxxxx než 99,5 % xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx za studena xxxx xxxxxxx pouze xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyluhování xxxx lisování xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xx změnám xxxxxxxxxx xxxxx a xxx xxxx xxxxxxxxx xx používá xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxx jedlý xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 0,6, xxxxx zakouření xxxxxxx +205 °X x xxxxxxxxxxx xxxxxx nejvýše 2 mikromol (½&xxxx;XXXX)/x xxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx vytlačováním xxxx lisováním, xxxxxxxx xx xxxxxxx tepla, xxx jehož xxxxxxxxx xx xxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxx, usazování, xxxxxxxxxx x odstřeďování,

n) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx vyhlášce.

§27

Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx na xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

§28

Xxxxxxxxx xx xxxxxx x označování

(1) Požadavky xx xxxxxx x xxxxxxxxxx roztíratelných tuků x xxxxxxxxx xxxxx xxxx upraveny x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx15).

(2) Xxxxx xxx x jedlý xxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu, xxxxxxx x popřípadě xxxxxxxxxx xxxxx tabulky 1 přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.

§29

Uvádění na trh

(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxx byly xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Teplota při xxxxxxxxxx nesmí přesáhnout

a) x rostlinných xxxx x xxxxx 20 °X,

x) x xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx tuků, směsných xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků 15 °X, xxxx

x) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx tuků 20 °X.

(3) Jedlé rostlinné x xxxxxxxxx xxxx x oleje a xxxxxxx x nich xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxx.

(4) Xxxxxxx olej xx xxxxx xx xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx16).

(5) Xxxxx tuky xxxxxxxxxx xxxxxxxxx olej xxxx xxxxxxxxx xxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx neuvádí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx v omyl.

§30

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x uvedené xx xxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky se xxxxxxxx podle vyhlášky č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(2) Potraviny uvedené xx trh xxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx být prodávány xx xxxxxxxxx zásob.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

§31

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx.

3. Vyhláška č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, xx xxxxx xxxxxxxx č. 124/2004 Sb.

4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§32

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2015/1535 ze xxx 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.

§33

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2017, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. x) xx h), xxxxx xxxxxxxx účinnosti xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx v. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx živých xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx mikroflóra xxxxxxx x XXX v 1 x

Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, smetanový xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx kultury bakterií xxxxxxxx kysání

106

Acidofilní mléko

Lactobacillus xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx

106&xxxx;Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxx x xxxxxxxxx mléko

symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx připravený x xxxxxxxxxx zrn nebo xxxxxxxx xxxxxxx, jehož xxxxxxxxxx se xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx mléčného xxxxxx 107 a kvasinky 104

Xxxxxxxx xxxxx neochucené

zákys xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x mezofilních x xxxxxxxxxxxx xxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106&xxxx;x xxxxxxxx 102

Kefírové xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx se x mezofilních x xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx rostoucích xx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx přítomností kvasinek xxxxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106&xxxx;x xxxxxxxx 0 x více

Kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. v xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx: x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx jogurtové xxxxxxx xxxxxxxxx kmeny xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však být xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx kmenů xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx (v % hmot.)

Kyselý (v % xxxx.)

Xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx 12,0 xxxxxx

xxxx xxx 12,0 včetně

Obsah xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxx 84,0 xxxxxx

xxxx xxx 90,0 xxxxxx

x xxxx obsah xxxxxxx

xxxx xxx 95,0 xxxxxx

xxxx xxx 95,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxx xxx 2,0 xxxxxx

xxxx xxx 2,0 xxxxxx

Xxxxx bezvodé xxxxxxx

xxxx xxx 1,0 xxxxxx

xxxx než 1,0 xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx 0,27 xx 1 X xxxxxxx XxXX xx 1 g xxxxxx

Xxxxx popela (xxxxxx X2X5)

xxxx než 7,5 xxxxxx

xxxx než 2,5 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxx xxx 15 xx v 25 x

xxxx xxx 22,5 xx v 25 x

Xxxxxxxxxx xxxxx cizího xxxxxx

xxxxxxxxxx xx 25 x

Xxxxxxxxx obsah xxxxx

0,75 xx/xx

Xxxx

xxx xxxxxx xxxxx

Xxxxx

xxxx xx xxxxxxx bílá

Vzhled

připouští xx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.

Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx 8,0 xxxxxx

Xxxxx kaseinu xxxxxxxxxxxx xx xxxxx extrakt

více xxx 88,0 xxxxxx

x xxxx xxxxx kaseinu

více xxx 95,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxx xxx 2,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxx než 1,0 xxxxxx

Xxxxxxx xX

6,0 až 8,0

Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx)

xxxx xxx 22,5 xx x 25 x

Xxxxxxxxxx xxxxx cizího xxxxxx

xxxxxxxxxx ve 25 x

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx

0,75 xx/xx

Xxxx

xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxx

Xxxxx

xxxx xx krémově xxxx

Xxxxxx

xxxxxxxxx xx přítomnost hrudek, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx tlakem

Rozpustnost

téměř xxxxx xxxxxxxxx x destilované xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Příloha x. 4 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.

Členění xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 odst. III xxxx XX přílohy XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013

xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxx odtučněné xxxx xxxxxxxx odstředěné nebo xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobek

jogurt

jogurt xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx

xxxxxx bílý xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx mléko

kefír

kefírové xxxxx

xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx podmáslí

kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx výrobek xxxxxxx ošetřený po xxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem mléčné xxxxxxx

Xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxx xxxx mléčný xxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxx nebo odtučněný

nízkotučný xxxx jemný

polotučný

tučný

termizovaný

tvrdý

Sýr

přírodní

čerstvý

zrající

zrající xxx xxxxx

xxxxxxx x xxxx xxxxx

x xxxxxx xx xxxxxxx

x plísní xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek

potravinářský kasein

kyselý

sladký

potravinářský xxxxxxxx

xxxxxx bílkovina

Mléčný xxxxxxx xxxxxxx

Příloha x. 5 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčné xxxxxxx xxxxxxx

xx 250 xx xxxx 250 g

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

do 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

xx 1 000 ml xxxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

nad 1 000 ml xxxx 1 000 x

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 g

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % x jednotlivého balení
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx x tvaroh xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % u 20 xx balení

do 250 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 ks balení

do 500 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 500 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx v xxxxxx po xxxxxxxx xxxxxx

xx 125 x

- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % u 20 xx balení

do 250 x

- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 ks balení

do 500 x

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 500 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxx x xxxxxxxxxxx mléčného xxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 20 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Smetana xxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxxx

10,0

Xxxxxxx xx xxxxxxx

30,0

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

35,0

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx výrobky

Zahuštěné xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % hmot.)

Mléčná xxxxxx (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxx sušina xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx smetana

nejméně 15,0

26,5

11,5

Xxxxxxxxx neslazené xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 7,5

25,0

Zahuštěné xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5

20,0

17,5

x xxx polotučné

4,0 - 4,5

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % xxxx.)

Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 16,0

14,0

Xxxxxxxxx slazené xxxxxxxxx mléko

nejméně 8,0

28,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx částečně xxxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0

24,0

20,0

v tom xxxxxxxxx

4,0 - 4,5

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0

24,0

20,0

Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (v % xxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 42,0

Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 26,0 x xxxx xxx 42,0

Xxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx 1,5 a méně xxx 26,0

v xxx xxxxxxxxx

14,0 xx 16,0

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,5

Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky

Kysané xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx tuku (v % xxxx.)

Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně)

Kysaná smetana

nejméně 10,0

Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Podmáslí

nejvíce 1,5

7,0

Jogurt xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Tabulka 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx sýra

Tuk x xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x méně než 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 a méně xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0

Xxxxx xxxx x xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku x x

% hmot. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx xxxx x x

Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx vody x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx

Xxx

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Xxxxx

49 xx 56

Polotvrdý

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 xx 69

Xxxxx

xxxxxxx 67

XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, která xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% VVTPH = _______________________ x 100

       100 - xxxxxxxx xxxx x x

Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxx

Xxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxx

xx xxxxxxx

x xxxxx xx xxxxxxx

x xxxx hmotě

z xxxx Plísňový xxx

x xxxxxx xx xxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx hmoty xxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxx

Xxx x xxxxxx (v % hmot.)

Tučný

nejméně 38,0

Polotučný

15,0 xx 25,0

Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxx 15,0

Xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxx 5,0

Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx a tavených xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných výrobků

Složka xxxx xxx xxx

Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr

Tavený xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xx

xxx

xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném sýru

ano

Jedlá xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx kultury

ano

ano

ano

Enzymy*)

ano

ano

ano

Cukry (sacharidy xx xxxxxxxx xxxxxxx)

xx

xx

xxx

Xxxxxx x xxxxxxx zelenina

podle xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby dodalo xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx

Příloha x. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná hmotnostní xxxx objemová odchylka

Mražený xxxx

xx 100 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

do 500 x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

xxx 500 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na druhy, xxxxxxx a podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

Mražený xxxx

xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx např.:

mléčný

vanilkový

s rostlinným xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxxx

Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxx

Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx.

Xxxxxxxxxx mléčná sušina (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxx xxx (v % xxxx. nejméně)

Ovocná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (v % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

8,0

Xxxxxxx xxxx mléčný

6,0

2,5

Mražený xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx

5,0 (xxxxx rostlinného xxxx)

Xxxxxxx xxxx vodový

12,0

Mražený xxxx xxxxxx

12,0

15,0

5,0

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

12,0

25,0

7,0

Xxxxxxxx: U xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxxxx v závislosti xx použité ochucující xxxxxx požadavek xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx obsah xxxxxxx skořápkových xxxxx.

Příloha x. 10 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

xx 1 xxxxx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxx emulgovaný xxx

1 xx 15 xxxxx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

nad 15 xxxxx

- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxx, směsný roztíratelný xxx, xxxxxxx a xxxxxxxx tuky, živočišné xxxx

xx 500 x

&xxxx;- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

0,5 až 5,0 xx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 5 xx

&xxxx;- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Příloha x. 11 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx jedlých xxxx x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx tuků x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx jednodruhový xxxx xxxxx konkrétního rostlinného xxxxxx
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxx xxxxx živočicha

plně xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx vyrobený x xxxxx podzemnice xxxxxx (xxxxx xxxxx Xxxxxxx hypogaea X.)

Xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx x jader xxxxx xxxxxxxx druhů xxxxx Xxxxxxxx spp.

Kokosový xxx

xxxxxxxx x dužiny (xxxxx) xxxxxxxxxx ořechů, xxxxx xxxxx kokosové (Xxxxx xxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx kultivovaných xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx.

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxx révy vinné (Xxxxx xxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx Xxx xxxx L.)

Hořčičný xxxx

Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Moench), hořčice xxxxx xxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Cossen) x xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx negra (L.) Xxxx).

Xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxx xxxxx palmy xxxxxxx (Elaeis xxxxxxxxxx)

xxxxxxxxxxxx xxx frakcionovaný - xxxxx

xxxxxx frakce získaná x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx

xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx získaná x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx palmy olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx)

xxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx

xxxxx frakce x xxxxxxx bodem xxxx xxxxxxx z palmového xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx krystalizace xxx, xxx bylo xxxxxxxx hodnoty jodového xxxxx 60 nebo xxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxxxx ze xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Brassica napus X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx X. a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx semen x nízkým xxxxxxx xxxxxxxx erakové xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Brassica xxxxxx X. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % xxxx. erukové kyseliny x celkového obsahu xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx olej

vyrobený x xxxxx xxxx (Xxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx ze semen xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx olej x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx x vysokým xxxxxxx kyseliny olejové xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Carthamus xxxxxxxxxx X.) xxxx obsahovat xxxxxxx 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x celkového xxxxxxxx xxxxxxxx kyselin

Sezamový olej

vyrobený xx xxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.)

Sójový xxxx

xxxxxxxx ze xxxxx xxxx (Xxxxxxx xxx (X.) Merr.)

Slunečnicový olej

vyrobený xx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxx L.)

Slunečnicový xxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové

vyrobený xx semen x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx annuu X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx olej

olej xxxxxxx z xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxx europaea xxxxxx Xxxx. et Xxxx)

Xx. XX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx, do 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. II xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Sb. x účinností xx 1.1.2020

Xx. XX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

1. Xxxxx, mléčné xxxxxxx, xxxxxxx krémy, xxxxx xxxx x xxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x uvádět xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx přede xxxx 1. xxxxx 2026, xx 1. ledna 2027.

2. Mléko, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx a xxxxx oleje uvedené xx xxx xxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx 1. xxxxx 2026, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. XX xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 377/2025 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2026

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. x) xx x), která xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.7.2017.

Xx znění xxxxxx právního xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx změny x doplnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem č.:

274/2019 Xx., kterým se xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na mléko x mléčné výrobky, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky a xxxxx

x účinností od 1.1.2020

377/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx znění xxxxxxxx č. 274/2019 Xx.

x účinností xx 1.1.2026

Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního předpisu.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/2203 xx xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx týkajících xx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX.

Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. prosince 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx určeného x xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. září 2007, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 2001/114/ES x xxxxxxxxx druzích xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx určeného x xxxxxx spotřebě.

Směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2024/1438 xx xxx 14. xxxxxx 2024, kterou se xxxx xxxxxxxx Rady 2001/110/XX o xxxx, 2001/112/XX o xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx určených x lidské spotřebě, 2001/113/XX x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx x 2001/114/XX x některých xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské spotřebě.

2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 x (XX) č. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES a 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, v platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 853/2004 ze dne 29. xxxxx 2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx, x platném xxxxx.

3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x veterinární xxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

Vyhláška č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxxxx upraveny přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx znění xxxxxxxx č. 61/2009 Xx.

Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx potravinářské podniky, x xxxxx se xxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) č. 853/2004.

5) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.

6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 43/2005 Sb.

7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 ze xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx a x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (zákon x xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

9) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx určených xxx xxxxxxxx xxxxxx x x xxxxxxx xxxxxx použití, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX x xxxxxxxx (XX) x. 258/97.

11) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.

12) Vyhláška č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx vztahujících xx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.

Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.

16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.

Xxxxxxxx Xxxxxx x xxxxxxxxx pravomoci (XX) 2022/2104 xx xxx 29. xxxxxxxx 2022, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1308/2013, xxxxx jde x xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx, a xxxxxxx xxxxxxxx Komise (XXX) x. 2568/91 x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012, x xxxxxxx xxxxx.

17) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č.1308/2013.