Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2017.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2017 do 31.12.2019.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx mléko a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Xx. x xxxxxx x. 139/2014 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), zároveň xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) a xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x návaznosti na xxxxxx členění podle xxxxx, skupiny nebo xxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky balení,
d) xxx jednotlivé druhy xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x této xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x manipulace x potravinami během xxxxxx uvádění xx xxx,
3. xxxxxxxx xxxxxxxxx xx přepravu,
4. minimální xxxxxxxxxxxxx požadavky.
XXXX XXXXX
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) splňující xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na živočišné xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx upravujících xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného původu4) x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a hygienické xxxxxxxxx xx veterinární xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),
b) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5) s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx emulze (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx fyzikální xxxxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčný výrobek xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx jejich xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,
d) jogurtem xxxxxx mléčný výrobek xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx xxx zvýšit obsah xxxxxx pouze přidáním xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxx syrovátky, xxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxxx nebo neslazený, xxxxxxx částečným xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxx z mléka xxxxxxxxxxx, odtučněného nebo xxxxxxxx odtučněného xxxx x xxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx obojí, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx mléka xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % xxxxxx celkové xxxxxx,
x) sušeným mlékem xxxx sušenou xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, odtučněného xxxx xxxxxxxx odtučněného xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx vody xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx syřidla nebo xxxxxx vhodných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, oddělením xxxxxx xxxxxxxxx x následným xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x potravinářských xxxxxxx; xxxxxxxxxx může xxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxxxxx x xxxxxxx či xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxxxx srážením, nebo x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx pomocí syřidla,
j) xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx tukem bezvodý xxxxxx tuk xxxxxxx x xxxxx, smetany xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx 99,3 % hmotnostních mléčného xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx smetany, s xxxxxxxxx sušeného mléka x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx podmáslím, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx a nejvíce 36 % hmotnostních xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx sušiny, který xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx pomocí xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx smetanové směsi, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x termizací s xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx do xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobkem xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením, xxxxxxxx x vysušením xxxxxxxxx xxxxxxx kyselým xxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxx výrobků xxxxxxxxx x xxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx reakcí xxxxxxx xxxx xxxxxx koagulujících xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx získaných x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 x této vyhlášce,
r) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx činidly a xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x příloze č. 3 k xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných bílkovin xx základě xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo odstředěného xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx z xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx s xxxxxxx bezvodé xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxx; může xxx bezvodá nebo xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx proces xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví zvláštní xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx kysacího procesu x xxxx balením x potlačení xxxx xxxxxxxxx aktivity přítomné xxxxxx mikroflóry až xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) tepelné ošetření xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) sterilací xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx uzavřených xxxxxxx xx xxxxxxx xxx 100 °C xx dobu xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx zvláštní hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5) xxx xxxxxxxx xxxxxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a podskupiny
Členění xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 k této xxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxxxx
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxx xx xxxxx výrobního xxxxxxx ošetřením xxxxx §2 písm. x) xx x), se xxxxxxx k xxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).
(2) Xxxx x xxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx spadajících podle xxxxxxx uvedeného v příloze č. 4 x této xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "mléko xxxxxxxxx" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxxxx xxxxxxx "xxxxxx" xxxxx v jednotkách xxxxxxxxxxxx xxxx objemových.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxx údaje x xxxxxx tuku x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x plnotučného xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxx tuku xxxxxx.
Mléko a xxxxxxx
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx označí
a) xxxxxx xxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo v příloze č. 6 k této xxxxxxxx xxxxxxx 1, x
x) obsahem xxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx tekutá smetana x xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx nebo xxxxxxx.
(3) X tekutého xxxxx x tekuté xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx tepelného ošetření xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného původu5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" lze xxxxxxx tekuté xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx ošetřeny xxxxxxxx xxxxx xxx 125 °X.
(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx xxxxx" xxxx "xxxxxxxxx xxxxxxx" se xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx, x kterých xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx vysokotepelným xxxxxxxxx xxxx sterilací.
§6
(1) Xxxxxxxx "xxxxxx xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. X ochuceného xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xx u názvu xxxxxxx uvede xxxx xxxxxxxxxx složky nebo xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, v xxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx krém x vysokotučné xxxxxxx" xx označí xxxxxxx x xxxxxxxxxxx smetany xxx xxxxxxxx cukru. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x přídavkem xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx tuku x xxxxxx. Dále xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx obsahem xxxx x xxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx x sušené xxxxxx výrobky
§7
(1) Jako xxxxx sacharózy xxx xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx xx smí xxxxxx pouze xxxx xxxxx bílý, cukr xxxx xxxx cukr xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x požadavcích pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx kakaa x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x množství xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 daného xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:
xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% xxxxxxxxx + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x souladu x odstavcem 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) U xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx vitaminů x xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x některých xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).
(3) Xxxx xxxx xxxxxxx požadavky na xxxxxxx, xxx u xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, aby x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. X této xxxxxx xxx použít xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx.
§9
(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tukuprosté sušiny x xxxxxxxxxx hmotnostních xxxxx přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.
(2) Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka, xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx sušeného odtučněného xxxxx, se x xxxxx výrobku označí xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X xxxxxxxx mléka x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx určeném xxx konečného spotřebitele xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ředění xxxx xxxxxx uvedení do xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx x obsahu xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x takto xxxxxxxxx výrobku.
(5) Je-li xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx než 20 x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx obalu8), xxxxx xxx xxxxx o xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx skupinovém xxxxx, x xxxxxxxx uvedení xxxxx druhu výrobku.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx do 12 xxxxxx".
§10
(1) Mléčný xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx ze suroviny xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx použít xxxxx xxxxxxxx mléčnou, xxxxxxxx chlorovodíkovou, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu xxxxxxxxxx, xxxxxxxx octovou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(3) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kaseinu xxxxxxxx xxx použít xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx technologické xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(4) Xxx xxxxxx potravinářského xxxxxxxxx xxx použít xxxxx hydroxidy, uhličitany, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, draselné, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx hořečnaté xxxx neutralizační a xxxxxxx xxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x enzymech10).
§11
(1) Kromě údajů xxxxxxxxx x nařízení x poskytování informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx na obale xxxxxx
x) názvem druhu xxxx skupiny x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx požadavků xxxxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu xx uvede xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4,
x) čistou xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx země xxxxxx x
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx označením, xxxxx xxxxxxx xxxx xxx identifikována šarže.
(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxxxxx na xxx xxxx směsi xx xx obale dále xxxxxx
x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4 x
x) x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Údaje podle xxxxxxxx 1 xxxx. x) xx d) x xxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) lze uvést xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx nebo xxxxxxxx mléčné xxxxxxx
§12
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxxxx mléčného xxxxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x této vyhlášce x x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx se týkají xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx ochucujících xxxxxx.
(2) Xxxxxxxx kysané xxxxxx xxxxxxx mohou xxxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx požadavků xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxxxxx 4 přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce,
b) xxxxxxx xxxx a
c) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(4) Xxxx xxxx xxxxxx xxx označit všechny xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx složky.
(5) Xxxx "xxxxx xxxxxx" xx označí xxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx syrovátky, x xxxxx xxxxxxxx nejméně 5,6 % mléčných xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx. Na xxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11).
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxxx xxxx" xxxx "jogurt xxxxxxx xxxxx" xx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5,6 % xxxxxxxx, čehož xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx koncentrovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx složek xxxx zahájením xxxxxxxx xxxxxxx.
§13
(1) Xxxx "xxxxxxxxx" xxx označit mléčný xxxxxxx, v němž xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(2) Xxxxxx xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu x mléčný výrobek xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx druhu,
b) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
Sýry x xxxxxxx
§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx xxxxxxx,
x) obsahem xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny,
d) xxxxxxxx ochucující složkou x
x) jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx", xxxxx xxxxxx sýr xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(2) Jako "xxxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxxxxxxxx sýr, xxxxxx nezrajících xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Jako "xxxxxxx xxx" se xxxxxx xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "tavený xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx byl tepelně xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx sýr, xxxxx xxx po prokysání xxxxxxxx napařením horkou xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" se xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxxx syrovátky nebo xxxxx xxxxxxxxx s xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5, 6 x 7.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(2) Pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx použít xxxxxxxx "sýrový xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxxxx xxxxxx xxx".
(3) Tvaroh se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx o xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx 1 % xxxxxxxxxx od xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx. Xxxxx xxxxx xxxx x xxxxxx x xxxx a xxxxxxx xxxx xx xxxxxx. Xxxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xxxx x sušině x xxxxxxxxxx xxxx xxxx být xxxxx xxx xxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, u xxxxxxxx sýrů x xxxxxxx xxxxx dosahovat xxxxxxx xxxx 4 % xxxxxxxxxx od xxxxx xxxxxxxxx na xxxxx. Záporné xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx nepřipouští.
§16
Máslo x mléčné xxxx
(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" xxx označit xxxxx do 20 xxx od xxxx xxxxxx.
(2) Jako "stolní xxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxx xx xxxx výroby při xxxxxxxxx minus 18 °X x nižších,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx použitelnosti 20 xxx xx data xxxxxxxxxxx z mrazírenského xxxxxx. Datum xxxxxx xxxxxx na obal xxxxxx xxx spotřebitele xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx označí
a) obsahem xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) X xxxxxxx druhů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, do xxxxxxx xxxx přidána xxxxx xxx, xx xxxx xxxxx uvede x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(6) X xxxxxxxxxxx mléčného xxxx se xxxxx xxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Xxxxxxx mléka a xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx
Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx při xxxxxxx xx 2 °X do 8 °X s výjimkou xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ošetřením (XXX) xxxx xxxxxxxxx, zahuštěného xxxxx, sušeného xxxxx x xxxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx, přepravují x xxxxxxx xx trh xxx teplotě stanovené xxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXXXX XXXXX
§18
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx skupině xxxxxxxxx xxxxx zejména x xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxx, cukru x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxx je xxxxxx xx trh x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx technologický xxxxxx konzervace výrobků xxxxxxx xxxxxxxx teploty xx xxxxxxx xxxxx 18 °C a xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx vztahujících se xx některé zmrazené xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x mléčnými xxxxxxx xxxxx vyrobené xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxxxx smetany, xxxxxxxx tuku, xxxxx, xxxxx x sušeného xxxxx, cukrů nebo xxxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxx složek a xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx připravené x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx sladidel, x xxxxxxxxx dalších složek x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx zmrazením xxxxx vyrobené x xxxx a cukrů x přídavkem xxxxx, xxxxxxxxx i vína xxxxxx aromatizovaného vína xxxxx xxxxxxxx a x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) zmrzlinovými směsmi xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx stavu, x zahuštěném xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx práškový xxxxxxxxx, xxxxx obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, a
i) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním záporné xxxxxxxxxx odchylky podle přílohy č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
§19
Xxxxxxx xx skupiny x podskupiny
Členění mražených xxxxx na druhy, xxxxxxx a podskupiny xx uvedeno x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Mražený krém xx označí názvem xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu x xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxx složka xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 odst. 1 písm. c).
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zmrzlina.
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
§21
(1) X xxxxx mraženého xxxxx xxx xxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,
b) kakaový, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxx kakaa,
c) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 1,0 % hmotnostní xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x mraženého krému xxxxxx, nebo
d) xxxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxx.
(2) V xxxxx xxxxxxxxx xxxxx mléčného xxx xxxxx "xxxxxx" xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxxx použit xxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.
(3) U výrobku x xxxxxxxxxxxx složkou xxxx být tato xxxxxx v názvu xxxxxxx uvedena, přičemž xxxxx alkoholu xxxxx xxx vyšší xxx 3,0 % hmotnostní.
§22
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx mražených xxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Konzistence xxxxxxxxx xxxxx musí xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, větších xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx bublin; xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx ochucujících xxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxx krém xxxxxx x xxxxxxx xxxx smetanový xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxx a mléčné xxxxxxxxx.
(4) Jako xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, ovocnou xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxx ovocný xxxxxxx xxxxxxx nebo konzervovaný xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx postupem.
(5) Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx skořápkovými plody xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx.
(6) Xxxxxxx krém xxxxxx x mražený xxxx xxxxxx nesmí obsahovat xxxxx xxxxxxx přidaný xxx.
§23
(1) Xxxxx xxxxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % hmotnostních x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx na 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx u citrusového xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxx, x kterých xxxxxxx kyselost šťáv, xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Podíl ovocné xxxxxx lze snížit xxxxxxxxx xx 10 % hmotnostních u xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxx x výrazným xxxxxxxx x xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx ananas, banán, xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxx suchých skořápkových xxxxx nebo past xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx sorbet xxx x xxxxxxxxxxxxxxx důvodů xxxxxx xxxxxxxxx na 5 % xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx na xxx
§24
(1) Xxxxxxx xxxx určený xxx xxxxxxxxx spotřebitele xx xxxxxx xxxxx xxxxxx.
(2) Mražený xxxx xx přepravuje xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx minus 18 °X xxxx nižší. Xxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx zvýšit xxxxxxx xx minus 15 °X. Dopravní prostředek xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pro záznam xxxxxxx vzduchu xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx o xxxxxxxxxx13). Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x xxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx 1 rok, záznam xx uchovává xx xxxx minimální xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 x xxxxxxx, xx jde x xxxxxx mražených xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx 200 xx; v tomto xxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx vybaven xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx viditelném místě.
(4) Xxxxxxx xxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx minus 18 °X x xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx skladě, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 10 m3, xxxx být měřena xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. X xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx mrazícího xxxxxxxx xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, xxx xxxxxxx byla xxxxxx xxxxxxx jedním dobře xxxxxxxxxx teploměrem, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Záznam x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx. X xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx trvanlivosti.
§25
(1) Mražený xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x teplotě xxxxx 18 °C x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx jeho teplotu x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu umístěným xx viditelném xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx x místě xxxx vzduchu xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Teplota xx xxxxx bodech mraženého xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx nesmí být xxxxx než minus 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxx dovoleno.
ČÁST XXXXX
XXXXX TUKY X OLEJE
§26
Základní pojmy
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) jedlým xxxxx x olejem xxxx smíšených xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx xx v xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx kyselin x xxxxxxxxxxxxxxxx vyskytují xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxxx stavu,
b) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx získaný xx xxxxx, xxxxx nebo xxxxx plodů xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx tukem x olejem xxxxx xxx x olej xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) a xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx byl xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx xxxx jejich xxxxx,
x) přeesterifikovaným xxxxx xxxxx tuk, který xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx a olejů, xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx ztužování xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x jedlých xxxx x xxxxx, xxxx xxxxx jedlých rostlinných x živočišných xxxxx x xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxx xxxx ztužených xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx roztíratelným xxxxx xxxxx tuk xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx xxxx směs xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxx x xxxxxxx 10 % xx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx při xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, jehož xxxxxxx xxxxx tuku xx xxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx a xxxxx xxx 99,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx pouze xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyluhování xxxx lisování bez xxxxxxxxx ohřevu, xxxxx xxxxxxx ke xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx xx používá xxxxx xxxxxxxxx vodou, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx množstvím potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Členění na druhy, xxxxxxx x podskupiny
Členění xxxxxxx tuků x xxxxx na druhy, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 11 k této xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx jakost x xxxxxxxxxx
(1) Požadavky xx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x olivových olejů xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx15).
(2) Jedlý xxx a jedlý xxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x této xxxxxxxx. Xx neplatí xxx xxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxx roztíratelné xxxx, xxxxx se xxxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxx organizaci trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2).
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx chráněny xxxx xxxxxx slunečním xxxxxxx.
(2) Teplota xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx
x) x rostlinných xxxx x xxxxx 20 °X,
x) u živočišných xxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °X, xxxx
x) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Jedlé rostlinné x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx z xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxx na xxx podle přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx16).
§30
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxxxxxxx x uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx znění xxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x vyhláškou č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx ustanovení
§31
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky a xxxxx.
3. Vyhláška č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky pro xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé tuky x xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 124/2004 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Tato xxxxxxxx byla xxxxxxxx v xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx informací v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x předpisů xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xx xxxxx živých xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx mikroorganismy |
Mléčná mikroflóra xxxxxxx x 1 x |
|
Xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx zákys, xxxxxxxx xxxxxxxx, zakysaná xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx |
106 |
|
Xxxxxxxxxx mléko |
Lactobacillus xxxxxxxxxxx x xxxxx mezofilní, xxxx. xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčného kvašení |
106 Xxxxxxxxxxxx acidophilus |
|
Jogurty xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka |
protosymbiotická směs Xxxxxxxxxxxxx salivarius subsp. xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx laktózu Sacharomyces xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx x Aerobacter, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení 106 x kvasinky 104 |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx skládající se x kvasinkových xxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx x mezofilních x xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106 x kvasinky 102 |
|
Xxxxxx mléčný výrobek x bifidokulturou |
Bifidobacterium xx. x kombinaci x xxxxxxxxxxx x termofilními xxxxxxxxxx mléčného kvašení |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx: X jogurtových xxxxxxx mohou xxx xxxxx základní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx kmeny xxxxxxxxxxx kyselinu xxxxxxx x xxxxxxxxxx dotvářet xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx xxxxxxxxxx kmenů xxxxxxxxx xxxxxxx.
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx kasein
|
Sladký (x % xxxx.) |
Xxxxxx (x % xxxx.) |
|
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 xxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
|
Obsah xxxxxxxxx x sušině |
více xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
|
x xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx než 2,0 xxxxxx |
xxxx než 2,0 včetně |
|
Obsah xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 0,27 ml 1 X roztoku XxXX xx 1 x xxxxxx |
|
|
Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5) |
xxxx než 7,5 xxxxxx |
xxxx xxx 2,5 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxx než 15 xx v 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
|
Xxxx |
xxx cizích xxxxx |
|
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Potravinářský xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx (x % hmot.) |
|
|
Obsah xxxxxxxx |
xxxx než 8,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx extrakt |
více xxx 88,0 včetně |
|
z xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxx xxx 2,0 xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
|
Xxxxxxx pH |
6,0 až 8,0 |
|
Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx x 25 x |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxx zápach |
|
Barva |
bílá xx xxxxxxx bílá |
|
Vzhled |
připouští xx přítomnost hrudek, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx zcela xxxxxxxxx x destilované xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx vápenatého |
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x mléčných výrobků xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx mléko |
||
|
kefír |
||
|
kefírové xxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx zákys |
||
|
kysaná xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx podmáslí |
||
|
kysaný xxxxxx výrobek x xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx procesu |
||
|
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem mléčné xxxxxxx |
||
|
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx bezvodý |
|
|
máselný xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
|
xxxxx nebo na xxxxxxxxx nebo ke xxxxxxxxx |
||
|
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x celé hmotě s xxxxxx na xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
|
extra xxxxx (ke xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kasein |
kyselý sladký |
|
potravinářský xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 500 xx nebo 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého balení |
|
|
do 1&xxxx;000 xx xxxx 1&xxxx;000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 xx xxxx 1 000 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 1&xxxx;000 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 1 000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 ks xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxx výrobek |
do 250 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
do 1&xxxx;000 x |
&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 1&xxxx;000 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
&xxxx;- 10,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xx 250 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení |
||
|
do 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
|
nad 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx v nálevu xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
&xxxx;- 15,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xx 250 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xx 500 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 500 g |
- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxx x plátkový xxx, porcovaný tvaroh |
do 250 x |
&xxxx;- 7,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x složené mléčné xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
xx 250 x |
&xxxx;- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % u 20 xx balení |
||
|
nad 250 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Smetana xxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxx |
10,0 |
|
Xxxxxxx xx xxxxxxx |
30,0 |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx smetana |
nejméně 15,0 |
26,5 |
11,5 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
nejméně 1,0 xxxx xxx 7,5 |
20,0 |
17,5 |
|
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
|
Zahuštěné xxxxxxx xxxxxxxxx mléko |
nejméně 8,0 |
28,0 |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
|
x tom xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
|
Zahuštěné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
|
Druh xxxxxxx |
Xxxxx tuku (v % xxxx.) |
|
Xxxxxx smetana |
nejméně 42,0 |
|
Xxxxxx plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 26,0 x xxxx xxx 42,0 |
|
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx než 1,5 x xxxx xxx 26,0 |
|
v xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
|
Sušené xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Tabulka 4 - Kysané xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxx výrobku |
Obsah xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
|
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
|
Jogurt bílý xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Jogurt bílý |
nejméně 3,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x sušině
|
Sýr |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Plnotučný |
nejméně 45,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 |
|
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
&xxxx; &xxxx; hmotnost xxxx x g
% hmot. xxxx v xxxxxx = _____________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx; &xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Klasifikace přírodních xxxx xxxxx konzistence xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx
|
Xxx |
% XXXXX |
|
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 47,0 |
|
Xxxxx |
47,0 xx 54,9 |
|
Xxxxxxxxx |
55,0 xx 61,9 |
|
Xxxxxxxxx |
62,0 až nejvíce 68,0 |
|
Xxxxx |
xxxx xxx 68,0 |
XXXXX = xxxx v xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx stanoví xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% XXXXX = _____________________ x 100
&xxxx;&xxxx; &xxxx; 100 - xxxxxxxx tuku v x
Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
|
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
|
Xxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxx xxxxxxx |
xx povrchu |
|
s xxxxx xx xxxxxxx |
|
|
x xxxx xxxxx |
|
|
x toho Xxxxxxxx xxx |
x plísní na xxxxxxx |
|
x plísní xxxxxx xxxxx sýra |
|
|
dvouplísňový |
Tabulka 8 - Klasifikace tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxx |
Xxx v sušině (x % xxxx.) |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
|
Xxxxxxxxx |
15,0 xx 25,0 |
|
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxx měkký xxxx xxxxx |
xxxxxxx 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx sýrů x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxx xxx sýr |
Tavený xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx sýrový xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx složky |
ne |
ano obsah nejvýše 5 % hmot. xxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx sýru |
ano |
|
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
|
Xxxxxx a xxxxxxx zelenina |
podle druhu xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx konečnému xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Příloha č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Mražený xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx ochucující xxxxxx xxxx.: |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
x xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Příloha x. 9 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (v % xxxx. |
Xxxxxxxxxx mléčná sušina (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx tuk (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx (v % xxxx. nejméně) |
Suché skořápkové xxxxx (v % xxxx. nejméně) |
|
Mražený xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
6,0 |
2,5 |
|||
|
Xxxxxxx xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx |
5,0 (xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx) |
||||
|
Xxxxxxx xxxx vodový |
12,0 |
||||
|
Mražený xxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
|
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx xxxxx sorbet xxxxx v závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx požadavek xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů.
Příloha č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxx |
xx 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
|
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk |
1 xx 15 litrů |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxx roztíratelný xxx, ztužené x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
0,5 až 5,0 xx |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxx 5 xx |
&xxxx;- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx balení |
Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxxxx xxxx x xxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Tabulka 1 - Xxxxxxxx členění xxxxxxx xxxx x xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Jedlý xxx nebo xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxx sádlo, vepřový xxx výběrový xxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx živočicha |
|
|
ztužený |
plně částečně |
|
|
pokrmový |
||
|
roztíratelný17) |
||
|
směsný xxxxxxxxxxxx17) |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 2 - Členění a xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
|
Xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx vyrobený x xxxxx podzemnice olejné (xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx L.) |
|
Babassový xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxx. |
|
Xxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx kokosové (Cocos xxxxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx semen xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů bavlníku Xxxxxxxx xxx. |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx hroznů xxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxx olej |
vyrobený x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx Zea xxxx X.) |
|
Xxxxxxxx olej |
Vyrobený xx xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx alba X. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx), hořčice xxxxx xxxx žluté (Brassica xxxxxx (X.) Czemajev x Xxxxxx) x xxxxxxx xxxxx (Brassica xxxxx (X.) Koch). |
|
Palmojádrový xxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
|
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxx tuku xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx bodem xxxx xxxxxxx x palmojádrového xxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx plodů xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
|
xxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx x palmového xxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - superolein |
tekutá xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx 60 xxxx xxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx řepky olejné Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx X. x Brassica toumefortii Xxxxx |
|
Xxxxxxx olej nízkoerukový |
vyrobený xx semen x xxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % hmot. xxxxxxx kyseliny z xxxxxxxxx obsahu mastných xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx rýže (Oriza xxxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx semen xxxxxxxx xxxxxxxxx (Carthamus tinctorius X.) |
|
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx barvířské (Xxxxxxxxx tinctorius X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 70 % hmot. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx množství xxxxxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx sezamu (Sesamum xxxxxxx X.) |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx sóji (Xxxxxxx xxx (L.) Xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx ze xxxxx slunečnice (Xxxxxxxxxx xxxxx X.) |
|
Xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx semen xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx olejové x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxx získaný x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxx xxxxxxxx sativa Xxxx. et Xxxx) |
Informace
Právní předpis x. 397/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 a §18 xxxx. c) xx x), která xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.7.2017.
Ve xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx změny x doplnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem č.:
274/2019 Xx., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx krémy a xxxxx xxxx x xxxxx
x účinností xx 1.1.2020
377/2025 Sb., kterým xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx a xxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 274/2019 Xx.
x xxxxxxxxx od 1.1.2026
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Směrnice Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/2203 xx xxx 25. listopadu 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx a x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. prosince 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx mléka xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. xxxx 2007, xxxxxx xx xxxx směrnice 2001/114/XX x některých xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, směrnice Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 853/2004 xx xxx 29. dubna 2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x veterinární xxxx x x změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
Vyhláška č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx požadavků xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniky, x xxxxx xx xxxxxxx xx živočišnými xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 853/2004.
5) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx bonbony, xx xxxxx xxxxxxxx x. 43/2005 Sb.
7) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x přidávání xxxxxxxx x minerálních xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx a x xxxxx některých xxxxxx (xxxxx x xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x o způsobu xxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o potravinářských xxxxxxxx a o xxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX x xxxxxxxx (XX) x. 258/97.
11) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011.
12) Vyhláška č. 366/2005 Sb., x požadavcích xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Zákon č. 505/1990 Sb., x metrologii, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
14) Zákon č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Xxxxxx (XXX) č. 2568/91 ze xxx 11. xxxxxxxx 1991 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx z xxxxxxxx x x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 ze dne 13. xxxxx 2012 x obchodních normách xxx xxxxxxx xxxx.
17) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č.1308/2013.