Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2017.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2017 do 31.12.2019.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx xxxxx a xxxxxx výrobky, mražené xxxxx x xxxxx xxxx x oleje
Ministerstvo xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), b), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Sb. x xxxxxx č. 139/2014 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Předmět úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1), xxxxxxx xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxx potravin, x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx podle xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, x složení xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx x členěním xx xxxxxxx x podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx xxxxxx xxx uchovávání xx xxxxxxxxxx potravin,
2. způsoby xxxxxxxxxx x manipulace x potravinami během xxxxxx uvádění xx xxx,
3. xxxxxxxx požadavky xx přepravu,
4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
XXXX PRVNÍ
MLÉKO X XXXXXX XXXXXXX
§2
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx unie upravujících xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu4) x xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx a hygienické xxxxxxxxx xx veterinární xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) x obsahem xxxx nejméně 10 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (mléčného xxxx x xxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxx separací x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, syrovátky xxxx xxxxxx směsi xx použití mikroorganismů xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,
d) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, podmáslí nebo xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx bílkoviny, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx mléka, xxxx xxxxxxxxx syrovátky, xxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxx procesu,
e) zahuštěným xxxxxx xxxx zahuštěnou xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx neslazený, xxxxxxx xxxxxxxxx odpařením xxxx xx xxxxxxx xxxx z xxxxx xxxxxxxxxxx, odtučněného xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo x xxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxx přidány xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx mléka xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx 25 % obsahu celkové xxxxxx,
x) sušeným xxxxxx xxxx xxxxxxx smetanou xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odtučněného xxxx smetany xxxx xxxxxx směsi, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx vysrážením xxxxxx xxxxxxxxx x mléka xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx vhodných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a následným xxxxxxxxxx nebo xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x potravinářských kaseinů; xxxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxx složka xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx dezertů,
i) xxxxxxxx xxxxxxxxx sýr, získaný xxxxxxx srážením, nebo x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx srážení xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxx nařízení o xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxx vyšším xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx, smetany xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx 99,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) tradičním xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx, obsahující xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx x nejvíce 36 % hmotnostních xxxxxxxx xxxx, a xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, který xx vyrábí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx pomocí xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x termizací x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobkem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx kyselým xxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka nebo xxxxxx xxxxxxx získaných x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx, promytím x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx získaných x xxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxx x příloze č. 2 x této vyhlášce,
r) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx získaný xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných bílkovin xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) mléčným permeátem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx bílkovin x xxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo odstředěného xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) laktózou xxxxxxxx xxxxxx mléka, xxxxx xx běžně získává xx syrovátky s xxxxxxx xxxxxxx laktózy xx xxxx nejméně 99,0 % hmotnostních x xxxxxx; xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx technologický proces xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),
w) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x před xxxxxxx x potlačení nebo xxxxxxxxx aktivity xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx 80 °X,
x) vysokotepelným xxxxxxxxx (XXX) xxxxxxx ošetření xxxxx x mléčných xxxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléka x mléčných xxxxxxx xxxxxx nepřímým ohřevem x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxx 100 °X xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro potraviny xxxxxxxxxxx původu5) bez xxxxxxxx xxxxxxx, a
z) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx potraviny xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 4 k této xxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxxxx
(1) U mléčného xxxxxxx, xxxxx prošel xx konci xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. u) xx x), xx xxxxxxx k xxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx nařízení, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxxx o xxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 4 x této xxxxxxxx xxx druhy x skupiny xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "smetana xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxxxx skupiny "jogurt" xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx této xxxxxxxx je jakostním xxxxxx. U mléka x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx x plnotučného xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxx tuku xxxxxx.
Xxxxx x xxxxxxx
§5
(1) Xxxxx x smetana xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxx tuku, který xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx stanoven xxxxxxxxx x společné organizaci xxxx se zemědělskými xxxxxxxx2) xxxx x příloze č. 6 k této xxxxxxxx tabulce 1, x
x) xxxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx tekutá xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx označí xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(3) X tekutého xxxxx a xxxxxx xxxxxxx xx označí xxxxxx tepelného ošetření xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx tekutou xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 125 °C.
(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx xxxxx" xxxx "xxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxx tekuté xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx prodloužení xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo sterilací.
§6
(1) Xxxxxxxx "mléčný xxxxx" lze použít x xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx. U ochuceného xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx x názvu xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxx x ochucení xxxxxxxxx xxxxx vyhlášky x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.
(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx přídavku xxxxx. Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x tvarohu, xxxxx xxxx smetany x přídavkem xxxxx x s obsahem xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Xxxx se xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx obsahem xxxx x obsahem xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobky
§7
(1) Xxxx xxxxx sacharózy pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se smí xxxxxx xxxxx cukr xxxxx bílý, xxxx xxxx nebo xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x požadavcích xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x zahuštěných xxxxxxxxx mléčných výrobků xxxx odpovídat xxxxxxx xxxxxxxxx poměru 60,5 xx 64,5 daného xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:
xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% xxxxxxxxx + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx slazených xxxxxxxx xxxxxxx lze xxxxxxxxx pouze přídavkem xxxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx dosáhnout xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x sušených mléčných xxxxxxx se povoluje xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx o přidávání xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx7).
(3) Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx, lze x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx mléka xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxxxx xxxx odstraněním xxxxxxxx složek xxxxxxx xxxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx. X této xxxxxx xxx použít xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx x laktózu.
§9
(1) Zahuštěný mléčný xxxxxxx xx x xxxxx výrobku označí xxxxxxx tukuprosté sušiny x procentech hmotnostních xxxxx přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u názvu xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx v procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.
(4) X sušeného mléka x sušené xxxxxxx x balení určeném xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx včetně xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx výrobek x sušený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x zabalen ve xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx údaje o xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx uvedení xxxxx xxxxx xxxxxxx.
(6) X xxxxxxxx mléčného xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx výživu9), xx xx obalu xxxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "není xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx do 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx ošetřené xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx použít xxxxx kyselinu xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu citrónovou, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx x enzymech10).
(3) Xxx xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx syřidlo xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx a xxxxxxxx10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx hořečnaté xxxx neutralizační x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4,
x) čistou xxxxxxxxx x kilogramech nebo xxxxxxx,
x) xxxxxx nebo xxxxxxxxx názvem x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx uvádí xxxxxxxxx na xxx,
x) x xxxxxxx dovážených xx třetích xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx x
x) datem xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx může xxx xxxxxxxxxxxxxx šarže.
(2) Xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx xx xx xxxxx dále xxxxxx
x) slovem "směs...." xxxxxxxxxxxx vymezením složek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) u xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4 x
x) u xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x x xxxxx kaseinátů obsahem xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x) xx x) x údaje podle xxxxxxxx 2 písm. x) xxx uvést xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobky
§12
(1) Jednotlivé skupiny xxxxxxxx výrobků x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx x x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx se týkají xxxxxxxxxx druhů výrobků xxx xxxxxxxxxxxx přísad.
(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx mohou obsahovat xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxx nebo zakysaný xxxxxx výrobek se xxxxxx
x) názvem xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxxxxx 4 přílohy č. 6 x této vyhlášce,
b) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(4) Xxxx xxxx xxxxxx xxx označit xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxx xxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx byl xxxxxx xxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx obsahuje xxxxxxx 5,6 % xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x koncentrované xxxxx. Na obale xxxxxxx xx uvede xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11).
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxxx xxxx" xxxx "xxxxxx xxxxxxx xxxxx" xx označí xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5,6 % xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx koncentrovaných xxxxxxxxxxxx mléčných složek xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
§13
(1) Xxxx "xxxxxxxxx" xxx označit mléčný xxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx tepelně ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx x mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) názvem xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx a
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
Sýry x xxxxxxx
§14
(1) Xxx se označí
a) xxxxxx druhu; tavený xxx, tavený sýrový xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny,
d) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x
x) jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx", xxxxx xxxxxx sýr xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" lze xxxxxxx nezrající sýr, xxxxxx nezrajících xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, u kterého xx xxxxxxxxx došlo x xxxxxx biochemickým x fyzikálním xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx sýr" xx označí sýr, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
(5) Jako "xxxxxx sýr" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx po xxxxxxxxx xxxxxxxx napařením xxxxxx xxxxx, horkou xxxxx, xxxxxx mlékem xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx syrovátky s xxxxxx.
(7) Přírodní xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx stanovené v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5, 6 x 7.
§15
(1) Označením "sýrový" xxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx, x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(2) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx dort", "xxxxxx dezert", "sýrová xxxxxx", "salámový tavený xxx".
(3) Xxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx požadavků uvedených x příloze č. 6 k xxxx vyhlášce tabulce 8,
x) obsahem xxxx xxxx xxxx v xxxxxx,
x) obsahem xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Přípustná odchylka x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx u xxxxxxxxx xxxx činí xxxxx 1 % xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx. Xxxxx xxxxx tuku x xxxxxx u xxxx x xxxxxxx xxxx xx závadu. Xxxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx x přírodních sýrů xxxx být nižší xxx plus 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 4 % hmotnostní xx xxxxx uvedeného xx xxxxx. Xxxxxxx technologické xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx.
§16
Máslo a xxxxxx xxxx
(1) Jako "xxxxxxx xxxxx" xxx xxxxxxx xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx.
(2) Jako "stolní xxxxx" xx označí xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxx od xxxx xxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxxxx,
(3) X spotřebitelsky baleného xxxxxxxx xxxxx je xxxxx použitelnosti 20 xxx od xxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx distributor x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Tradiční xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
x) obsahem xxxxxx a
b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(5) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxx byla xxxxxxx xxxxx xxx, xx xxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(6) X koncentrátů xxxxxxxx xxxx se xxxxx xxxx uvádí na xxxx procenta xxxxxxxxxx.
§17
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx na xxx
Xxxxx x mléčné xxxxxxx xx skladují, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx při xxxxxxx od 2 °X do 8 °X x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxxxx, zahuštěného xxxxx, xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxx tavených xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXXXX KRÉMY
§18
Základní xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx, mléka, smetany, xxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, pevné xxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxx xx xxxxxx xx trh x xxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx technologický xxxxxx xxxxxxxxxx výrobků xxxxxxx xxxxxxxx teploty xx teplotu xxxxx 18 °X a xxxxx x souladu x vyhláškou o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx a mléčnými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx smetany, xxxxxxxx tuku, xxxxx, xxxxx a sušeného xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx, vyjma xxxxxxxxxxx tuku,
d) mraženými xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx mražené xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, vody, xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx sladidel, s xxxxxxxxx dalších xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x vody x xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx mražený xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx vyrobené x xxxx x xxxxx x přídavkem ovoce, xxxxxxxxx i xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx vína xxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx směsmi xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x kapalném xxxxx, x zahuštěném xxxxx xxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx,
x) sušenou xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx práškový xxxxxxxxx, který obsahuje xxxxxxxxx 4 % xxxx, a
i) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny hmotnost xxxxxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 7 x této xxxxxxxx.
§19
Členění na xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Mražený xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx.
(2) Mražený xxxx xxxxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxx složka xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 odst. 1 xxxx. c).
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zmrzlina.
Xxxxxxxxx na xxxxxx
§21
(1) X xxxxx xxxxxxxxx xxxxx lze uvést xxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,
b) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 1,5 % xxxxxxxxxx kakaa,
c) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) X xxxxx xxxxxxxxx krému xxxxxxxx xxx výraz "xxxxxx" xxxxxxxx názvem mléčného xxxxxxx, xxxxx byl xxxx xxxxxx použit xxx xxxx výrobě, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) X výrobku x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, přičemž xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxx.
§22
(1) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx mraženého xxxxx musí xxx xxxxx, hladká, krémovitá, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx bublin; výrobek xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidaných ochucujících xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Mražený krém xxxxxx x mražený xxxx smetanový xxxxx xxxxxxxxx záměrně xxxxxxx xxx a xxxxxxxxx xxxx než xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Jako xxxxxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxx, ovocnou xxxx, xxxxxxx šťávu xxxx xxxx ovocný výrobek xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx technologickým xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx složku x xxxxxxxxx krému ovocného x mraženého xxxxx xxxxxx lze xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody xxxx xxxxxxx ze xxxxxxx skořápkových xxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx záměrně xxxxxxx xxx.
§23
(1) Xxxxx ovocné xxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx na 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx nebo jejich xxxxx, x kterých xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx snížit xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx xx 15 % xxxxxxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx x chutí x hustou xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, banán, xxxx, mango, xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx u mraženého xxxxx xxxxxx lze x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx na 5 % xxxxxxxxxxxx.
Uvádění xx xxx
§24
(1) Xxxxxxx krém xxxxxx xxx konečného spotřebitele xx dodává xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx krém xx xxxxxxxxxx dopravním xxxxxxxxxxx, který umožňuje xxxxxxxxx xxxxxxx mraženého xxxxx xxxxx 18 °X xxxx xxxxx. Xxx přepravě xx xxxx xxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx 15 °X. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx být vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx vzduchu xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx13). Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx teplotami xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobku xx delší xxx 1 xxx, záznam xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx nemusí xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 v xxxxxxx, xx jde x xxxxxx mražených xxxxx xx xxxxxxxxxxx, zařízení xxxxxxxxxx stravování a xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx 200 xx; x tomto xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx minus 18 °X a xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 10 x3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxx. X xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, aby xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx dobře xxxxxxxxxx teploměrem, xxxxx xxxx teplotu x xxxxxxxxxxxx xxxxx skladovacího xxxxxxxx. Xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 roku. X xxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx je xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xx do xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
§25
(1) Xxxxxxx xxxx xx uchovává xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx, x xxxxxxxxx boxech x xxxxxxxx xxxxxxxx, schopných xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu umístěným xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx mrazicím xxxxxxx se teplota xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx maximálního xxxxxx.
(2) Xxxxxxx ve xxxxx bodech xxxxxxxxx xxxxx během xxxx xxxxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx xxxxx 18 °X.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx.
XXXX TŘETÍ
JEDLÉ XXXX X XXXXX
§26
Xxxxxxxx pojmy
Pro xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxx smíšených triacyl-glycerolů, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx normálních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x olejem xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx xx xxxxx, plodů nebo xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) živočišným tukem x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) x xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní hygienická xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) ztuženým xxxxx jedlý xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx rostlinných x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx jejich xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, který xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx tukem jedlý xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx ztužování xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, nebo kombinací xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxxxx tuků x jedlých xxxx x xxxxx, nebo xxxxx jedlých xxxxxxxxxxx x živočišných xxxxx x tuků,
g) xxxxxxxxxxxxx xxxxx jedlý tuk, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk xxxxx xxxxxxxx o společné xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx produkty2),
i) xxxxxxx xxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxx přeesterifikovaných xxxx nebo směs xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxx a xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx a tuku x obsahem 10 % xx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx při xxxxxxx 20 °C xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx tukem xxx, xxxxx celkový xxxxx xxxx je xxxxx než 90 % xxxxxxxxxxxx a xxxxx xxx 99,5 % hmotnostních,
k) olejem xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyluhování xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxx xxxx vyčištění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a odstřeďování,
l) xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Členění xx druhy, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx na druhy, xxxxxxx a podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 11 x této xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx upraveny x xxxxx použitelných předpisech Xxxxxxxx unie15).
(2) Jedlý xxx x xxxxx xxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx tuky, xxxxx se označí xxxxx nařízení o xxxxxxxx organizaci trhů xx xxxxxxxxxxxx produkty2).
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx tuky x xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx tak, xxx byly chráněny xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx přesáhnout
a) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx 20 °X,
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tuků a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků 15 °X, nebo
c) x ztužených x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Xxxxx rostlinné x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx x nich xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx jsou xxxxxxx xx xxx pouze xxxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxx na xxx xxxxx přímo xxxxxxxxxxxx předpisů Xxxxxxxx xxxx16).
§30
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x vyhláškou č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx být prodávány xx xxxxxxxxx zásob.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
§31
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx výrobky, mražené xxxxx a xxxxx xxxx a xxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx se stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx a xxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x jedlé xxxx x oleje, xx xxxxx vyhlášky x. 124/2004 Sb.
4. Vyhláška č. 370/2008 Sb., xxxxxx se xxxx vyhláška x. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx mléko a xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx požadavky pro xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené krémy x jedlé tuky x xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxx xxxxxxxx byla xxxxxxxx v souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 ze dne 9. září 2015 x postupu při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x předpisů xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x xx xxxxx živých xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx mikroflóra xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx výrobky dále xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx zákys, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx bakterií mléčného xxxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx včetně xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx salivarius xxxxx. xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. bulgaricus |
107 |
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, jehož xxxxxxxxxx xx xxxxxx z xxxxxxxx zkvašujících laktózu Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx Sacharomyces xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx cerevisiae, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx x Aerobacter, rostoucí xx vzájemném společenství |
bakterie xxxxxxxx kvašení 106 x xxxxxxxx 104 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx xxxx Candida xxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx kultur bakterií xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x kombinaci x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx: X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx základní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx kyselinu xxxxxxx x pomáhající dotvářet xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však být xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxx (x % hmot.) |
Kyselý (v % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 xxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
Obsah xxxxxxxxx v sušině |
více xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 xxxxxx |
x xxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
Obsah xxxxxxxx tuku |
méně než 2,0 včetně |
méně než 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 0,27 xx 1 X xxxxxxx NaOH xx 1 x xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx (včetně X2X5) |
xxxx xxx 7,5 xxxxxx |
xxxx xxx 2,5 xxxxxx |
Xxxxx sedimentu (připálené xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx v 25 x |
xxxx než 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx xxxxx cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
Xxxxxxxxx obsah olova |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx xxxxxx xxxxx |
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxx rozmělnit mírným xxxxxx |
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Kaseináty (x % hmot.) |
|
Obsah xxxxxxxx |
xxxx než 8,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx přepočteného xx xxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 xxxxxx |
x xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
Obsah xxxxxxxx tuku |
méně než 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx xX |
6,0 až 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) |
xxxx xxx 22,5 xx v 25 x |
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxx nebo xxxxxx |
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx lze rozmělnit xxxxxx tlakem |
Rozpustnost |
téměř xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx vápenatého |
Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx mléka x mléčných xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx IV xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx neslazené částečně odtučněné xxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx šlehání vysokotučná |
zahuštěná |
||
sušená |
||
Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxx |
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx nebo xxxxxxxx smetana |
||
kysané xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx stolní |
||
Složený mléčný xxxxxxx |
xxxxxx roztíratelný xxx (xxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx hmotě s xxxxxx na xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
extra xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx sýrový xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kasein |
kyselý sladký |
potravinářský xxxxxxxx |
||
xxxxxx bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx objem balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka |
Mléko tekuté, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx výrobky xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx nebo 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1&xxxx;000 xx xxxx 1&xxxx;000 g |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
xxx 1 000 ml xxxx 1 000 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 1&xxxx;000 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení |
||
nad 1 000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxx výrobek |
do 250 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
Bílkovinný xxxxxx výrobek |
do 1 000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
||
nad 1&xxxx;000 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 250 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
nad 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x nálevu xx odkapání xxxxxx |
xx 125 x |
&xxxx;- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 250 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 500 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxxxxx a plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
&xxxx;- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % u 20 xx balení |
||
do 250 x |
&xxxx;- 1,5 % x jednotlivého balení |
|
- 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
xxx 250 g |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 397/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Tabulka 1 - Smetana xxxxxx
Xxxx výrobku |
Obsah tuku (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx ke xxxxxxx |
30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
Zahuštěné xxxxxxxxx mléčné výrobky
Druh xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx tukuprostá (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5 |
20,0 |
17,5 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx odstředěné mléko |
nejvíce 1,0 |
Xxxxxxxxx slazené xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (v % xxxx. nejméně) |
Mléčná sušina xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx slazená xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Zahuštěné slazené xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 8,0 |
28,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxx mléko |
nejméně 26,0 x xxxx xxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1,5 a xxxx xxx 26,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
Sušené xxxxxxxxxx mléko |
nejvíce 1,5 |
Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Kysané xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx bílý xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxx 3,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx obsahu xxxx x sušině
Sýr |
Tuk v xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 |
Polotučný |
nejméně 25,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
Odtučněný |
méně xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx; &xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% hmot. xxxx x xxxxxx = _____________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost vody x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx vztahu k xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 47,0 |
Xxxxx |
47,0 xx 54,9 |
Xxxxxxxxx |
55,0 až 61,9 |
Xxxxxxxxx |
62,0 až nejvíce 68,0 |
Xxxxx |
xxxx xxx 68,0 |
VVTPH = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx stanoví xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _____________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; &xxxx;&xxxx; &xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxx xxxxxxx |
xx povrchu |
s xxxxx xx xxxxxxx |
|
x celé xxxxx |
|
x xxxx Xxxxxxxx xxx |
x xxxxxx xx xxxxxxx |
x xxxxxx uvnitř xxxxx sýra |
|
dvouplísňový |
Tabulka 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxx |
Xxx x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx |
xxxxxxx 38,0 |
Xxxxxxxxx |
15,0 xx 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx jemný |
nejvíce 15,0 |
Odtučněný xxxx xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx sýrů x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx sýr |
Tavený xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx nejvýše 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx a v xxxxxxxx, xxxxx postačuje, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx chuť |
||
Ostatní xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Příloha č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mražených xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha č. 8 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mražený xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx ochucující xxxxxx xxxx.: |
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
x rostlinným xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx mražených xxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxx (x % xxxx. nejméně) |
Ovocná xxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Suché xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
6,0 |
2,5 |
|||
Xxxxxxx xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx |
5,0 (obsah xxxxxxxxxxx xxxx) |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Xxxxxxx xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx složky xxxx xxx obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
xx 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk |
1 xx 15 xxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, směsný xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
0,5 xx 5,0 kg |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 5 xx |
&xxxx;- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Základní xxxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx sádlo, vepřový xxx výběrový hovězí xxx, xxxxxx xxx xxx xxxx olej xxxxx xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx emulgovaný |
Tabulka 2 - Členění x xxxxxxxxx na jednodruhové xxxxxxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx druhu Xxxxxxx xxxxxxxx L.) |
Babassový olej |
vyrobený x xxxxx plodů xxxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx, plodů xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx bavlníku Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (Vitis xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx Xxx xxxx X.) |
Xxxxxxxx olej |
Vyrobený ze xxxxx xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X. xxxx Brassica hirta Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx (Brassica xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) x xxxxxxx černé (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Xxxx). |
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx z xxxxx xxxxx xxxxx olejové (Xxxxxx guineensis) |
palmojádrový tuk xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx získaná x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx frakcionací |
Palmový xxx |
xxxxxxxx x dužiny xxxxx xxxxx olejové (Xxxxxx xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx xxx frakcionovaný - xxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x palmového xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx získaná x palmového tuku xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x palmového xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx krystalizace xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxx jodového xxxxx 60 xxxx více |
Řepkový xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx napus X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx L. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx |
Xxxxxxx xxxx nízkoerukový |
vyrobený xx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx druhů xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Brassica xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L. xxxx xxxxxxxxx nejvíce 2 % xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx mastných xxxxxxx |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx rýže (Oriza xxxxxx L.) |
Světlicový xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Carthamus xxxxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kultivovaných xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) xxxx obsahovat xxxxxxx 70 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (Sesamum xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxx (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx slunečnice (Xxxxxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxxxxxxxx olej x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové |
vyrobený ze xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx L.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx mastných xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxx xxxxxxx x plodů xxxxxxxxxx (Xxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxx. xx Xxxx) |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 397/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x výjimkou xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 a 6 a §18 xxxx. x) xx x), která xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.7.2017.
Xx xxxxx xxxxxx právního předpisu xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
274/2019 Xx., kterým se xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx netýká xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2203 xx xxx 25. listopadu 2015 o xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů členských xxxxx týkajících se xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 o xxxxxxxxx xxxxxxx zahuštěného x xxxxxxxx mléka určeného x xxxxxx spotřebě.
Směrnice Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. září 2007, xxxxxx se xxxx xxxxxxxx 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x sušeného xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) č. 1234/2007.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, směrnice Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, směrnic Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 853/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů (veterinární xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniky, x xxxxx xx xxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
5) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 43/2005 Xx.
7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx x minerálních xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x xxxxx některých xxxxxx (zákon x xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x x způsobu xxxxxx použití, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. prosince 2008 o potravinářských xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX a xxxxxxxx (ES) x. 258/97.
11) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x požadavcích xxxxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
14) Xxxxx č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.
16) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) č. 2568/91 xx xxx 11. xxxxxxxx 1991 o charakteristikách xxxxxxxxx oleje a xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx x x xxxxxxxxxxx metodách xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 xx xxx 13. xxxxx 2012 x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx olivový xxxx.
17) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č.1308/2013.