Právní předpis byl sestaven k datu 01.05.2004.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.05.2004 do 18.05.2006.
Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu
210/2004 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení základních pojmů §2
Obecné požadavky na provozní hygienu potravinářského provozu §3
Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin §4
Požadavky na výrobní zařízení §5
Požadavky na potraviny uchovávané v potravinářském provozu §6
Přeprava potravin §7
Potravinářské odpady §8
Zásobování vodou §9
Zrušovací ustanovení §12
Účinnost §13
210
VYHLÁŠKA
xx xxx 15. xxxxx 2004
o xxxxxxxxxx x požadavcích xx provozní x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx do xxxxx s výjimkou xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 písm. x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění zákona x. 306/2000 Xx. x xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxx xxxxxxxx stanoví xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx1) x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx,2) x souladu x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.3)
(2) Xxxx vyhláška xx xxxxxxxxxx xx:
x) zařízení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx pokrmů v xxxxxx xxxxxxxxxx,4)
x) xxxxxxxx x prodeji x xxxxxx xxxxxxxx x obchodní xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx,5)
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx,6)
x) xxxxxx x uvádění xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu.7)
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxxxx potravinářského podniku,8) xxx xxxxxxx k xxxxxxxx, zpracování, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx přepravě potravin,
x) výrobním xxxxxxxxx - xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, nádobí, strojně xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, manipulační xxxxx, jiné xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxx zacházení s xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx nepřímého xxxxx x nimi,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx - veškerá opatření, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx,1)
x) xxxxxxxxxxx - přítomnost xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxx přidány xxxx xxxx xxxxxxxx x okolí xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx nezávadnost xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx,
e) xxxxxxx - xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x kterémkoliv stadiu xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxxxx xx provozní xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx udržován x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx stavu x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.9)
(2) Uspořádání, xxxxxx xxxxxx, konstrukce x xxxxxxxx potravinářského provozu xxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údržbu, xxxxxxx xxxx dezinfekci x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx ze xxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx prostor x xxxx, xxx xxxx umožněno xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,10) včetně ochrany xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx, výrobního xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxx vzduchu, xxxxxxxxxxx, xxxx z xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx), mezi xxxxxxxxx x x xxxxxx xxxxxxx,
x) zajistit xxxxxx teplotní xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx-xx to nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx k xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx na xxxx rukou a xxxxxxxxxxxxx záchodů odpovídající xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxx rozmístěna x xxxxxxxx. Záchody xxxx xxx xxxxxxxxx na xxxxxx kanalizační xxxxxx x nesmějí xxxx xxxxx xx prostor, xxx xx xxxxxxxxxx x potravinami.
(4) Xxxxxxxx xx mytí xxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x studené xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xx xxxx rukou x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxx xxx xxxx xxxxxxxx odděleno xx xxxxxxxx na xxxx xxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx být k xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx prostředky xxx xxxxxxxxx xxxx nucené xxxxxxx.11) Xxxxx xxxxxxxx x xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx směřovalo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx čisté. Ventilační xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx způsobem, xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx k filtrům x xxxxxxxx součástem xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx vybavena xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.11)
(7) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx mít xxxxxxxxxxxx přirozené xxxx xxxxx osvětlení.11)
(8) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx účelu; xxxx xxx navrženo a xxxxxxxxxxxx xxxxxxx způsobem, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx potraviny.
(9) X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx zaměstnanců.
§4
Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) X xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx stavu x xxxx xxx xxxxxx čistitelné, x xx-xx xx xxxxxxxx x zajištění provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx použity xxxxxx, nenasákavé, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx materiály. Xxx, xxx je xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx podlahy xxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxxx,
b) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx stavu x xxxx být snadno xxxxxxxxxx, x je-li xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxxxx dezinfikovatelné. Xxxx xxx použity odolné, xxxxxxxxxx, omyvatelné x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xx xx xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxxxxx,
c) xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx takovou xxxxxxxx xxxxxxx, aby xx zabránilo xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxx x xxxx xxxxxx konstruovány xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx a xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, musí být, xx-xx to xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx vyjmout. Pokud xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx potravin, xxxx xxxx xxxxx výroby xxxxxx zavřená x xxxxxxxxx,
e) xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx to xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx být xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxxx, přicházející do xxxxx s potravinami xxxxxxxxx v bezvadném xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Musí xxx použity xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xx materiály xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x), b), e) x x) neplatí, xxxxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx8) xxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx a potravinářské xxxxxxxx12) xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, že xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx k narušení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Xx-xx to xxxxxxxx x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příslušenství xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx x materiálů xxxxxxxx xxxx korozi x musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxxxx přívodem xxxxx x xxxxxxx vody.
(4) Odpovídajícím xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx potravin xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxx potraviny xx xxxxx mycí xxxx x již xxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx zařízení xxxxxx x mytí xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx vody13) x xxxx xxx xxxxxxxxx v xxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxx xx výrobní zařízení
(1) Xxxxxxx výrobní xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, musí být xxxxxxxxx x xxxxxxx x
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, z xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx styk x xxxxxxxxxxx14) x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx technickém xxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bylo xxxxxxx xx xxxxxxx,
x) x výjimkou xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x takovém xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx stavu, aby xxxx umožněno jejich xxxxxxxx čištění, x xx-xx xx xxxxxxxx x zajištění provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) instalována takovým xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx dobu xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx x prostorách xxxxxxxx x výrobě xxxxxxxx.
§6
Požadavky xx xxxxxxxxx uchovávané x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
(1) Provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nesmí xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx je x xxxx známo xxxx pokud by xx dalo xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx znečištěny xxxxxx, xxxxxxxxxxx mikroorganismy xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xx běžném xxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx x potravinářském xxxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Všechny xxxxxxxxx, se xxxxxxx xx manipuluje, xxxx xxx při xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx způsobit, xx xxxxxxxxx bude xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx, xxxx xxxxxx škodlivá xxxx xxxx znečištěna xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx. Potraviny xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxx způsobem, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx kontroly xxxxxxx škůdců xx xxxxxxxxx xxxxx zvláštního xxxxxxxx xxxxxxxx,15) xxxxxxxx xxxxx technické xxxxx.
(4) Suroviny, složky, xxxxxxxxxxxx x hotové xxxxxxxxx, které xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx při teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) x xxxxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) při xxxxxxxxx, xxxxx zabraňují xxxxx patogenních mikroorganismů xxxx xxxxxx toxinů. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx. Xx-xx xxxxxxxx xx přizpůsobit xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx do xxxxx x xxxxxxx-xx xxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, mohou xxx xxxxxxxxx xxxxx xx nezbytně omezenou xxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx režim.
(5) Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx teplotách, musí xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, nebo xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx teplotu, která xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti.
(6) Xxxxxxxxxxxx potravin xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx minimalizuje xxxxxx xxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx vznik xxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx teplotách, xxxxx nezpůsobí xxxxx xxxxxxxxxxx rizika. X xxxxxxx, xx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx může xxxxxxxxxxxx zdravotní xxxxxx, xxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxx. Xx xxxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx riziko xxxxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx vzniku xxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx látky xxxx potravinářské xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx17) xxxx xxx odpovídajícím xxxxxxxx označeny x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x zajištěných xxxxxxxx.
(8) Nebalené potraviny, xxxxx unikly x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx styku x xxxxxxx výrobních xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxx xxxx xx xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx, jejichž xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx do xxxxxxx kritických xxxx xx xxxxxx.10)
§7
Xxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Dopravní xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, cisterna, xxxxx xxxx jiná xxxxxxxxx nádoba (dále xxx "xxxxxxxx xxxxxxxxxx") xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx musí být xxxxxxxx x xxxxxxx x v xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx před xxxxxxxxxxx, a je-li xx nezbytné x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxx být xxxxxxx x xxxxxxxxxxx tak, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx prostředek xx xxxxx používat xx xxxxxxxx ničeho xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx, zrnitém xxxxx nebo x xxxxxx xx musí xxxxxxxxxxx v dopravním xxxxxxxxxx vyhrazeném xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx způsobem x xxxxxx xxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxx, xx je xxxxxxxx xxx xxxxxxxx potravin, xxxx xx označí xxxxx "Pouze xxx xxxxxxxxx". X případě, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx, označí se xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx čehokoli xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx pokud xx xxxxx xxxxx potravin xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx, je-li xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxx byly xxxxxxxx xxxx znečištěním.
(5) Xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx použit xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx nebo xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx mezi xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx riziku xxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx musí xxx x dopravním xxxxxxxxxx uloženy a xxxxxxxx xxx, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxxxxx.
(7) Xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx potravin xxxxxxx xxxxxxxx potraviny xxx xxxxxxxx teplotách a, xxxxxxx-xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,18) xxxxxxx xxx, aby xxxx xxxxxxxx sledování x xxxxxx těchto teplot.
§8
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx nutnou xxxx.
(2) Potravinářské x xxxx xxxxxx xx musí ukládat xx xxxxxxxxxxxxxx nádob, xxxxx provozovatel potravinářského xxxxxxx neprokáže Xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx typů xxxxx. Tyto nádoby xxxx xxx vhodnou xxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, x xx-xx xx nezbytné k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx být snadno xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx.
(3) Musí být xxxxxxx přiměřená xxxxxxxx xxx odstraňování x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxx udržovat xx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx škůdců x xxxxxxxxxx potravin, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx nebo potravinářského xxxxxxx.
§9
Xxxxxxxxxx xxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx pitnou xxxxx.12) Xxxxx xxxx xxxx být xxxxxxx xxxx, xx-xx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxx, který xxxxxxxx xx přímého xxxxx x xxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx led xxxxxxx x pitné xxxx. Xxxx xxxxxx, manipulace x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx podmínek, xxxxx xxxxxx jeho xxxxxxxxxx.
(3) Pára xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx s potravinou xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, která představuje xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx znečistit.
(4) Užitková voda xxxxxxxxx k xxxxxx xxxx, chlazení, požární xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (§3 xxxx. 2 xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx pitné xxxx.
(5) Xxx, xxx xxxx potraviny xxxxxxx ošetřovány x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nádobách, xxxx být xxxxxxxxx, xxx voda xxxxxxx xxx xxxxxxx kontejnerů xxxx jejich xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx znečištění xxxxxxxx.
§10
Xxxxxx xxxxxxx
(1) Xxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx být zaměstnána xxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx právního xxxxxxxx.19)
(2) Všechny xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx, xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxxx dodržovat xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.20)
(3) Xxxxx, x xxxxx xx xxxxx xxxx xxxxx xx v xxxxxxxxx, že xxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx nemoci, která xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, nebo xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx nebo průjmy,19) xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx úseku, kde xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx. To xxxxx xxx jakékoli xxxxxxxx xxxxxxxx, při xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.
§11
Hygienické xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §3, 4 x 6 xx xxx xxxxxx xxxx a xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx fázích xxxxxx,8) xxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxxxxxx x stáčení, xxx v xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x x xxxxxxx x xxxxxxxxxx body, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx právního předpisu.10)
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se xxxxxxxx č. 451/2002 Sb., o xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx hygienu při xxxxxx potravin, kromě xxxxxxxx živočišného xxxxxx.
§13
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx Xxxxx republiky k Xxxxxxxx unii x xxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Palas v. x.
Informace
Xxxxxx xxxxxxx č. 210/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem, xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxxxx XX k EU (1.5.2004).
Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Sb. byl xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 211/2006 Xx. x xxxxxxxxx xx 19.5.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Čl. 2 xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Evropský xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 1642/2003.
2) §2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx.
3) Xxxxxxxx Xxxx č. 93/43/EHS xx xxx 14. června 1993 x xxxxxxx potravin.
4) Xxxxxxxx č. 137/2004 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxxxxx osobní x xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
5) Xxxxxxxx č. 347/2002 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin.
6) Zákon č. 105/1990 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx zákona č. 219/1991 Xx., xxxxxx x. 455/1991 Xx. x xxxxxx č. 85/2004 Xx.
7) Zákon č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx xxxxxx x. 29/2000 Xx., xxxxxx x. 154/2000 Xx., zákona x. 102/2001 Sb., xxxxxx x. 76/2002 Sb., xxxxxx x. 120/2002 Xx., zákona x. 309/2002 Xx., zákona x. 320/2002 Xx. x xxxxxx č. 131/2003 Xx.
8) Čl. 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 178/2002.
9) Například xxxxxxxx č. 52/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxx látek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx jejich použití, xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx chininu x xxxxxxx, vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx surovin, xxxxxxxx použití xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky č. 233/2002 Xx., xxxxxxxx č. 132/2004 Sb., o mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bodů x xxxxxxxxxxx výroby, xx znění vyhlášky x. 196/2002 Xx. x vyhlášky x. 161/2004 Xx.
11) Xxxxxxxx xxxxx č. 178/2001 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx podmínky xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx práci, xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx x. 523/2002 Xx.
12) Xxxxx č. 146/2002 Sb., x Státní xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a o xxxxx některých souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 309/2002 Xx. x zákona x. 94/2004 Xx.
Xxxxx č. 552/1991 Sb., x xxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxx x. 166/1993 Xx., xxxxxx x. 148/1998 Xx., xxxxxx č. 132/2000 Xx. x xxxxxx x. 274/2003 Sb.
13) Xxxxx č. 258/2000 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxx zdraví x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx č. 254/2001 Xx., xxxxxx x. 274/2001 Xx., xxxxxx x. 13/2002 Xx., zákona x. 76/2002 Xx., xxxxxx x. 86/2002 Xx., xxxxxx x. 120/2002 Xx., xxxxxx č. 309/2002 Sb., xxxxxx x. 320/2002 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 356/2003 Xx. a xxxxxx x. 362/2003 Xx.
Xxxxxxxx č. 376/2000 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx a rozsah x xxxxxxx její xxxxxxxx.
14) Xxxxxxxx č. 38/2001 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx styk x potravinami a xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 186/2003 Xx.
15) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 211/2004 Sb., x xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx vzorků.
16) Například xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 124/2004 Sb., xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx a xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx.
17) Zákon č. 91/1996 Sb., o xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 244/2000 Sb., xxxxxx x. 147/2002 Xx., zákona x. 320/2002 Sb. x xxxxxx č. 21/2004 Xx.
18) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 326/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x) a k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 44/2000 Xx. a xxxxxxxx x. 160/2002 Xx., xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx znění vyhlášky x. 124/2004 Xx.
19) Xxxxx č. 258/2000 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
20) §50 xxxxxxxx x. 137/2004 Xx.