Právní předpis byl sestaven k datu 18.05.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.05.2004 do 18.05.2006.
Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu
210/2004 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení základních pojmů §2
Obecné požadavky na provozní hygienu potravinářského provozu §3
Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin §4
Požadavky na výrobní zařízení §5
Požadavky na potraviny uchovávané v potravinářském provozu §6
Přeprava potravin §7
Potravinářské odpady §8
Zásobování vodou §9
Zrušovací ustanovení §12
Účinnost §13
210
VYHLÁŠKA
xx xxx 15. xxxxx 2004
o xxxxxxxxxx a požadavcích xx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx uvádění xx xxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx, kromě xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 306/2000 Xx. x xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
(1) Tato xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x požadavky xx xxxxxxxx x osobní xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx1) a jejich xxxxxxx do xxxxx,2) x xxxxxxx s xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.3)
(2) Tato vyhláška xx xxxxxxxxxx na:
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx v xxxxxx xxxxxxxxxx,4)
x) xxxxxxxx x prodeji x xxxxxx potravin x xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx,5)
c) xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx,6)
x) xxxxxx a xxxxxxx xx xxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxx.7)
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx pojmů
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí
a) xxxxxxxxxxxxxx provozem - xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku,8) xxx xxxxxxx k xxxxxxxx, zpracování, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx potravin,
x) xxxxxxxx zařízením - nástroje, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, jiné pomůcky x předměty, xxxxx xxx zacházení s xxxxxxxxxxx přicházejí do xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx - veškerá xxxxxxxx, xxxxxxxx se pracovišť xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx,1)
d) xxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx nebyly k xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx vhodnost pro xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx - xxxx xxxx xxxxx živočich xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxxxxxxxx xxxxxx živočicha.
§3
Obecné xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx xxxx xxx udržován x čistotě x xxxxxx xxxxxxxxxx stavu x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx právními xxxxxxxx.9)
(2) Xxxxxxxxxx, vnější xxxxxx, konstrukce x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx:
a) umožňovat xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxx dezinfekci x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx těchto xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, styku x xxxxxxxxx materiály, xxxxxxxxxx xxxxxxxx do xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx,
c) umožňovat xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,10) xxxxxx ochrany xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x jiných potravin, xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, přívodu xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, nebo x xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx), xxxx xxxxxxxxx x x xxxxxx xxxxxxx,
d) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx podmínky xxx hygienické zpracování x xxxxxxxxxx potravin, xx-xx to nezbytné x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx x dispozici xxxxx umyvadel xx xxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx záchodů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx provozu. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxx kanalizační xxxxxx x xxxxxxx vést xxxxx xx prostor, xxx se xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx přívodem teplé x xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xx xxxx rukou a xxxxxx xxxxxxxxxx osušení. Xx-xx to xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx xxxx potravin xxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxx rukou.
(5) X potravinářském xxxxxxx xxxx být x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx prostředky pro xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx.11) Xxxxx docházet x xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx směřovalo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxx umožňovaly xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) Všechna xxxxxxxxx xxxxxxxx uvnitř xxxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx xxx vybavena xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.11)
(7) Potravinářský xxxxxx musí mít xxxxxxxxxxxx přirozené nebo xxxxx xxxxxxxxx.11)
(8) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx; xxxx xxx navrženo x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx způsobem, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(9) X xxxxxxxxx provozní xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příslušenství xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx prostory xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx zpracování potravin
(1) X xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být:
x) xxxxxxxxx povrchy udržovány x xxxxxxxxx stavu x musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, snadno xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx použity xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx materiály. Xxx, kde je xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxx xxxxxxx umožňovat xxxxx vody z xxxxxxx,
b) povrchy xxxx udržovány v xxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx odolné, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
c) xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x opatřeny xxxxxxx xxxxxxxx úpravou, xxx xx zabránilo hromadění xxxxxxxx x xxxxxxx xx kondenzace, růst xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx částeček,
d) xxxx x xxxx xxxxxx konstruovány xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Okna x xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxxxx xx vnějšího xxxxxxxxx, xxxx xxx, xx-xx to xxxxxxxx x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx hmyzu, které xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Pokud xx otevřenými xxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx,
x) dveře xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx použity xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
f) xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxxx, přicházející xx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx dezinfikovatelné. Musí xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x netoxické xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x), b), x) x x) xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx8) xxxxxxx Státní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx12) xx základě xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx poznání, xx xxxxxx použitými xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti xxxxxxxxx.
(3) Je-li to xxxxxxxx k zajištění xxxxxxxx hygieny, xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x dezinfekci xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx vůči korozi x musí být xxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.
(4) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx zajištěno xxxxxxxx mytí potravin xxx, xxx nedocházelo xxx xxxx potraviny xx xxxxx xxxx xxxx x xxx xxxxxxx potravinami. Každá xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxx potravin xxxx mít xxxxxxxxxxxx xxxxxx teplé nebo xxxxxxx xxxxx xxxx13) x musí xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx.
§5
Požadavky xx xxxxxxx zařízení
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, se xxxxxxx xxxxxxxx potravina do xxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx způsobem, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxx x xxxxxxxxxxx14) x xxxxxxxxx x xxxxxxx pořádku x dobrém technickém xxxxx, aby riziko xxxxxxxxxx potraviny bylo xxxxxxx na xxxxxxx,
x) s xxxxxxxx xxxxxxxxxx obalů, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx materiálů a xxxxxxxxx x takovém xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx čištění, a xx-xx xx nezbytné x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx čištění xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxxxx xx potraviny xxxxxxxxxx x potravinářském xxxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xx x xxxx známo xxxx xxxxx by xx xxxx důvodně xxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx znečištěny xxxxxx, xxxxxxxxxxx mikroorganismy nebo xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, že xx běžném vytřídění xxxx po xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx procesech xxxxxxxxx xxxxx nevhodné x lidské spotřebě.
(2) Xxxxxxxx a xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx znečištění x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx manipuluje, xxxx xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxx xx oběhu xxxxxxxx proti xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx bude xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx, xxxx zdraví škodlivá xxxx bude xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx znemožní xxxx konzumaci. Potraviny xxxx xxx uloženy x xxxxxxxx způsobem, xxxxx xxxxxxxxxxxx jakékoli xxxxxx xxxxxx znečištění. Xxx xxxxxxxxx kontroly xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,15) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) x nejsou-li xxxxxxx stanoveny xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx tvorbě xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx. Xx-xx xxxxxxxx se přizpůsobit xxxxxxxxxx podmínkám xxx xxxxxxxxxx x potravinami xxxxx jejich xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx uvádění xx xxxxx x xxxxxxx-xx xxx k ohrožení xxxx narušení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, mohou xxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx režim.
(5) Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx teplotách, xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxx není žádný xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx, xx nejrychleji xxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx provedeno xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx minimalizuje xxxxxx růstu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx x potravinách. Xxxxxxxxxxxx potraviny musí xxxxxxxx při xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X xxxxxxx, xx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, která může xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxx xxxxxxxx odpovídajícím xxxxxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(7) Nebezpečné xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx17) xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x oddělených x zajištěných xxxxxxxx.
(8) Nebalené xxxxxxxxx, xxxxx unikly x xxxxxxxxx zařízení a xxxxxx xx xxxxx x povrchy výrobních xxxxxxxx, nesmí xxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx, x výjimkou xxxxxxxx, jejichž xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxxxxx bodů xx výrobě.10)
§7
Xxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx, kontejner, xxxxxxxx, xxxxx nebo jiná xxxxxxxxx nádoba (dále xxx "xxxxxxxx xxxxxxxxxx") xxxxxxxxx xxx přepravu xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx x v xxxxxx xxxxxxxxxx stavu a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, x je-li xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx provozní hygieny, xxxx být navržen x xxxxxxxxxxx xxx, xxx umožňoval odpovídající xxxxxxx nebo dezinfekci.
(2) Xxxxxxxx prostředek xx xxxxx xxxxxxxx xx přepravu xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xx to xxxxx způsobit znečištění xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxx obalu x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxx se xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx potravin. Tento xxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx způsobem x xxxxxx xxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxx, xx xx používán xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx se xxxxxx xxxxx "Pouze pro xxxxxxxxx". V případě, xx xx potraviny xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx, označí se xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxx xxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx pokud se xxxxx xxxxx potravin xxxxxxxxxx současně, musí xxx potraviny, je-li xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx odděleny xxx, xxx byly chráněny xxxx xxxxxxxxxxx.
(5) Xxxxx byl dopravní xxxxxxxxxx použit xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx potraviny xxxx xxx přepravu různých xxxxx potravin, musí xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx tak, xxx xxxxxx jejich xxxxxxxxxx xxxx sníženo na xxxxxxx.
(7) Xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx potravin schopný xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x, xxxxxxx-xx xxx zvláštní xxxxxx xxxxxx,18) vybaven xxx, aby xxxx xxxxxxxx sledování x xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
§8
Potravinářské xxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx x jiné xxxxxx xx xxxxxxx shromažďovat x prostorách, kde xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx souvisejících s xxxxxx xxxxxx potravinářského xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx provozu xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx.
(2) Potravinářské x jiné odpady xx xxxx ukládat xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx uznávaného xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vhodnost xxxxxxx xxxxxx typů xxxxx. Tyto nádoby xxxx xxx vhodnou xxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, x je-li xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx být xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx odstraňování a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx odpadů. Xxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxx a xxxxxxx přístupu škůdců x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx vody, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
§9
Xxxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxx pitnou xxxxx.12) Pitná xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx-xx nezbytné xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx potraviny.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxx, který přichází xx přímého xxxxx x potravinou xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx být xxxxx xxx xxxxxxx x pitné xxxx. Xxxx výroba, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx musí xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx zamezí xxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxxx v přímém xxxxx x potravinou xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Užitková voda xxxxxxxxx k xxxxxx xxxx, chlazení, požární xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (§3 xxxx. 2 zákona), xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx rozeznatelná x xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx jakoukoli xxxxxxx xxxxxxxx toku xx xxxxxxx xxxxx xxxx.
(5) Xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřovány x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx zajištěno, xxx xxxx xxxxxxx xxx zahřátí kontejnerů xxxx jejich chlazení xx zahřátí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§10
Xxxxxx xxxxxxx
(1) Xxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx způsobilá x xxxxxx činnosti xxxxx xxxxxxxxxx právního xxxxxxxx.19)
(2) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx, xxx se xxxxxxx s xxxxxxxxxxx, xxxx dodržovat xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.20)
(3) Xxxxx, x které xx xxxxx nebo xxxxx xx x xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxx nebo xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx infekcemi, xxxxx xxxx xxxxxx,19) xxxxx pracovat na xxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxx xxx jakékoli xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx vzniká možnost xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.
§11
Hygienické xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §3, 4 x 6 xx xxx xxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,8) xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx, xxxxxxxxxx a stáčení, xxx v xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x x xxxxxxx x xxxxxxxxxx body, xxxxxxxx xxxxxxxx správné hygienické xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.10)
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxxxxx č. 451/2002 Sb., x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx provozní a xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx živočišného původu.
§13
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vstupu xxxxxxx x xxxxxxxxxxx Xxxxx republiky x Xxxxxxxx unii v xxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Palas x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxxx v platnost xxxxxxx o xxxxxxxxxxx XX k XX (1.5.2004).
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Xx. byl xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 211/2006 Xx. x xxxxxxxxx xx 19.5.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Čl. 2 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) č. 178/2002 xx dne 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady x xxxxxxxxx potravinového xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x stanoví xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1642/2003.
2) §2 xxxxxx č. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, ve xxxxx xxxxxx č. 306/2000 Xx.
3) Xxxxxxxx Xxxx č. 93/43/EHS xx xxx 14. xxxxxx 1993 x xxxxxxx xxxxxxxx.
4) Vyhláška č. 137/2004 Sb., x hygienických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx a x xxxxxxxx osobní x xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx epidemiologicky xxxxxxxxx.
5) Vyhláška č. 347/2002 Sb., o hygienických xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx a rozsah xxxxxxxx prodejny xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin.
6) Xxxxx č. 105/1990 Sb., x soukromém xxxxxxxxx občanů, ve xxxxx xxxxxx x. 219/1991 Sb., zákona x. 455/1991 Sb. x zákona č. 85/2004 Xx.
7) Xxxxx č. 166/1999 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (veterinární xxxxx), xx xxxxx xxxxxx x. 29/2000 Xx., xxxxxx x. 154/2000 Xx., xxxxxx č. 102/2001 Xx., xxxxxx x. 76/2002 Xx., xxxxxx x. 120/2002 Xx., zákona x. 309/2002 Xx., zákona x. 320/2002 Sb. x xxxxxx x. 131/2003 Xx.
8) Čl. 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 178/2002.
9) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 52/2002 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xx množství x xxxxx látek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx potravin, xxxxxxxx jejich použití, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx nezávadnost x xxxxxxxx použití xxxxxxx x xxxxxxx, vyhláška č. 53/2002 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x potravinových xxxxxxx, xxxxxxxx použití xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx., vyhláška č. 132/2004 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx potraviny, xxxxxxx xxxxxx kontroly x hodnocení.
10) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., o způsobu xxxxxxxxx kritických bodů x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Xx. x xxxxxxxx č. 161/2004 Xx.
11) Xxxxxxxx xxxxx č. 178/2001 Sb., kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx xxxxx x. 523/2002 Xx.
12) Zákon č. 146/2002 Sb., x Xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 309/2002 Xx. x xxxxxx x. 94/2004 Xx.
Xxxxx č. 552/1991 Sb., o xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx zákona x. 166/1993 Sb., xxxxxx x. 148/1998 Sb., xxxxxx x. 132/2000 Xx. x xxxxxx x. 274/2003 Xx.
13) Zákon č. 258/2000 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxx zdraví a x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx č. 254/2001 Xx., zákona x. 274/2001 Xx., xxxxxx x. 13/2002 Xx., xxxxxx x. 76/2002 Sb., xxxxxx x. 86/2002 Sb., xxxxxx č. 120/2002 Xx., zákona x. 309/2002 Xx., zákona x. 320/2002 Sb., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 356/2003 Sb. a xxxxxx x. 362/2003 Xx.
Xxxxxxxx č. 376/2000 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
14) Xxxxxxxx č. 38/2001 Sb., o hygienických xxxxxxxxxxx xx výrobky xxxxxx xxx styk x xxxxxxxxxxx x xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 186/2003 Xx.
15) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 211/2004 Sb., x xxxxxxxx zkoušení x xxxxxxx odběru x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
16) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, xx znění vyhlášky x. 124/2004 Sb., xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx.
17) Xxxxx č. 91/1996 Sb., x krmivech, xx xxxxx zákona x. 244/2000 Sb., xxxxxx č. 147/2002 Xx., xxxxxx č. 320/2002 Xx. x xxxxxx x. 21/2004 Xx.
18) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 326/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 44/2000 Xx. x xxxxxxxx č. 160/2002 Xx., xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx znění xxxxxxxx x. 124/2004 Xx.
19) Xxxxx č. 258/2000 Sb., xx znění xxxxxxxxxx předpisů.
20) §50 xxxxxxxx č. 137/2004 Xx.