Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 18.05.2006.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.05.2004 do 18.05.2006.


Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu

210/2004 Sb.

Předmět úpravy §1
Vymezení základních pojmů §2
Obecné požadavky na provozní hygienu potravinářského provozu §3
Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin §4
Požadavky na výrobní zařízení §5
Požadavky na potraviny uchovávané v potravinářském provozu §6
Přeprava potravin §7
Potravinářské odpady §8
Zásobování vodou §9
Osobní hygiena §10 §11
Zrušovací ustanovení §12
Účinnost §13
210
VYHLÁŠKA
xx dne 15. xxxxx 2004
x xxxxxxxxxx x požadavcích xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx s výjimkou xxxxxxx, kromě xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx. x zákona x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
(1) Tato xxxxxxxx xxxxxxx podmínky x xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x osobní xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx1) x jejich xxxxxxx xx oběhu,2) x xxxxxxx s xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.3)
(2) Xxxx xxxxxxxx xx nevztahuje xx:
x) xxxxxxxx poskytující xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx,4)
b) xxxxxxxx k prodeji x xxxxxx xxxxxxxx x obchodní síti xxxxx xxxxxxxxxxxx,5)
x) xxxxx prodej xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebiteli ze xxxxxxxxxx xxxxxx,6)
x) xxxxxx a uvádění xx oběhu xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu.7)
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku,8) xxx xxxxxxx x xxxxxxxx, zpracování, xxxxxxxx, xxxxxx, skladování, xxxxxx xxxx přepravě xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, strojně xxxxxxxxxxxxx zařízení, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx x předměty, xxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx přicházejí xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx s xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, nezbytná x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx potravin,1)
x) xxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx potraviny x xxxxx ohrozit xxxx zdravotní nezávadnost xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx spotřebu,
x) xxxxxxx - živý xxxx xxxxx živočich xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx vývoje živočicha.
§3
Xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx technickém xxxxx x xxxx umožňovat xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx k zajištění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.9)
(2) Xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx, konstrukce x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údržbu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pocházející xx xxxxxxx a mít xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, aby xxxx umožněno xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx,
b) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, styku x xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx výskytu xxxxxxxxxxx plísní xx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,10) xxxxxx ochrany xxxxx xxxxxxxxxx pocházející x jiných potravin, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx zařízení, xxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, nebo z xxxxxxxx xxxxxx (například xxxxxx), mezi operacemi x x xxxxxx xxxxxxx,
x) zajistit xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx hygienické xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(3) V xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx x dispozici xxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx podmínkám xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx. Záchody xxxx xxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x nesmějí vést xxxxx do xxxxxxx, xxx se xxxxxxxxxx x potravinami.
(4) Xxxxxxxx xx mytí xxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xx xxxx rukou a xxxxxx xxxxxxxxxx osušení. Xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, musí xxx xxxx potravin xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx xxx x xxxxxxxxx vhodné x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx nucené xxxxxxx.11) Xxxxx xxxxxxxx x tomu, xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx čisté. Ventilační xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx k filtrům x ostatním součástem xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx vybavena odpovídajícím xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.11)
(7) Potravinářský xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx.11)
(8) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxxxxxxx účelu; xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxx nevzniklo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(9) X xxxxxxxxx provozní xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx zaměstnanců.
§4
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx prostory xxx přípravu, xxxxxxxx xxxx zpracování potravin
(1) X prostorách xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravin xxxx být:
a) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, nenasákavé, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx materiály. Xxx, kde xx xx nezbytné k xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxx podlahy xxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxxx,
x) povrchy xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxx být xxxxxx xxxxxxxxxx, a je-li xx nezbytné k xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, omyvatelné a xxxxxxxxx materiály x xxxxxx povrch až xx výšky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, konstruovány x opatřeny xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx zabránilo xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx částeček,
d) xxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx tak, xxx zabraňovaly xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx x xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx do vnějšího xxxxxxxxx, xxxx xxx, xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxx při čištění xxxxxx vyjmout. Pokud xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxx výroby xxxxxx zavřená x xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, snadno dezinfikovatelné. Xxxx být použity xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, přicházející xx xxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v bezvadném xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Musí xxx xxxxxxx hladké, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx 1 xxxx. x), b), x) x f) xxxxxxx, xxxxx provozovatel potravinářského xxxxxxx8) xxxxxxx Státní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx12) na základě xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti xxxxxxxxx.
(3) Xx-xx xx xxxxxxxx k zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx zařízení. Xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx vůči xxxxxx x musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.
(4) Odpovídajícím způsobem xxxx být zajištěno xxxxxxxx xxxx potravin xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxx s již xxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx nebo jiné xxxxxx zařízení xxxxxx x xxxx potravin xxxx xxx odpovídající xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx pitné xxxx13) x xxxx být xxxxxxxxx x xxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx v čistotě x
a) konstruována xxxxxxx způsobem, x xxxxxxxx xxxxxxxxx bezpečných xxx xxxx s xxxxxxxxxxx14) a udržována x xxxxxxx pořádku x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx,
x) x výjimkou xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx jejich xxxxxxxx čištění, x xx-xx to nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx prostor.
(2) Xxxxxxxx nesouvisející s xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx, než je xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx x prostorách určených x xxxxxx potravin.
§6
Požadavky xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nesmí xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, pokud xx x xxxx xxxxx xxxx xxxxx xx xx dalo xxxxxxx xxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx škůdci, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, rozkladnými, xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx procesech xxxxxxxxx stále nevhodné x xxxxxx xxxxxxxx.
(2) Suroviny x xxxxxx musí být xxxxxxxxxx v potravinářském xxxxxxx xx takových xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Všechny xxxxxxxxx, xx kterými xx xxxxxxxxxx, musí xxx xxx skladování, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, které by xxxxx způsobit, že xxxxxxxxx xxxx nevhodná x lidské xxxxxxxx, xxxx xxxxxx škodlivá xxxx xxxx znečištěna xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx konzumaci. Xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,15) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, musí být xxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx právním xxxxxxxxx,16) x xxxxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx zvláštním xxxxxxx předpisem,16) xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxx tvorbě xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx nesmí xxx přerušen. Xx-xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx při xxxxxxxxxx s potravinami xxxxx xxxxxx přípravy, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxx uvádění xx xxxxx x nedojde-li xxx k ohrožení xxxx narušení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx režim.
(5) Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xx konečném xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx přípravě, xx xxxxxxxxxxx zchlazeny xx xxxxxxx, která xxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxxxxx potravin xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx růstu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx vznik xxxxxx v xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxxxxxxx při xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx vznik xxxxxxxxxxx rizika. V xxxxxxx, xx při xxxxxxxxxxxx xxxxxx odpadová xxxxxxxx, která xxxx xxxxxxxxxxxx zdravotní xxxxxx, xxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xx rozmrazení xxxx xxx s xxxxxxxxxx nakládáno xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx patogenních mikroorganismů xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx17) xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x oddělených x zajištěných xxxxxxxx.
(8) Xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx unikly x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxx zpět xx xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx charakter xx xxxxxxxx a xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx výrobě.10)
§7
Xxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, cisterna, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx xxx "xxxxxxxx xxxxxxxxxx") xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx v xxxxxxx x x xxxxxx xxxxxxxxxx stavu x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, a je-li xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxx xxx navržen x xxxxxxxxxxx tak, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xx přepravu xxxxxx xxxxxx xxx potraviny, xxxxx xx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxx xxxxx v xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx nebo v xxxxxx se musí xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx potravin. Xxxxx xxxxxxxx prostředek se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx způsobem v xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xxxx zřejmé, xx je xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxx "Xxxxx pro xxxxxxxxx". V případě, xx xx potraviny xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx státu Xxxxxxxx xxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx prostředek v xxxxxx tohoto xxxxx.
(4) Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx než xxxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní hygieny, xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxx byly chráněny xxxx xxxxxxxxxxx.
(5) Xxxxx xxx dopravní xxxxxxxxxx použit xxx xxxxxxxx čehokoli xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, musí xxx mezi xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx účinné xxxxxxx, aby xx xxxxxxxxx riziku xxxxxxxxxx.
(6) Potraviny xxxx xxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxx xxxxxx jejich xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxxxxx.
(7) Je-li xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx dopravní xxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx potraviny xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x, xxxxxxx-xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,18) xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
§8
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx x jiné odpady xx xxxxxxx shromažďovat x prostorách, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx nevyhnutelných xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx potravinářského xxxxxxx. Odpad xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx provozu pouze xx xxxxxxxx nutnou xxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx nádob, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vhodnost xxxxxxx xxxxxx typů xxxxx. Xxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, musí být xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx snadno xxxxxxxxxx a dezinfikovatelné.
(3) Musí xxx xxxxxxx přiměřená opatření xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx odpadů. Úložiště xxxxxx musí xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, aby bylo xxxxx udržovat xx x xxxxxxx x xxxxxxx přístupu škůdců x xxxxxxxxxx potravin, xxxxx vody, xxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
§9
Zásobování xxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx zásobován xxxxxx xxxxx.12) Pitná voda xxxx xxx použita xxxx, xx-xx nezbytné xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx přichází xx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxx může být xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx být xxxxx xxx xxxxxxx x pitné vody. Xxxx výroba, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx podmínek, xxxxx zamezí xxxx xxxxxxxxxx.
(3) Pára xxxxxxxxx v xxxxxx xxxxx x potravinou xxxxx obsahovat xxxxxx xxxxx, xxxxx představuje xxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Užitková xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x jiným xxxxxxxx xxxxxx (§3 xxxx. 2 zákona), xxxxx nesouvisejí s xxxxxxxxxx, xxxx být xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, musí být xxxxxx rozeznatelná x xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx ani xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx toku xx xxxxxxx xxxxx xxxx.
(5) Xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nádobách, xxxx xxx zajištěno, xxx xxxx použitá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx nebyla xxxxxxx znečištění potravin.
§10
Xxxxxx xxxxxxx
(1) Xxx xxxxx s xxxxxxxxxxx xxxx xxx zaměstnána xxx xxxxx způsobilá x xxxxxx činnosti xxxxx xxxxxxxxxx právního xxxxxxxx.19)
(2) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxx provozu xx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxxx dodržovat xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.20)
(3) Xxxxx, x které xx xxxxx xxxx xxxxx xx v xxxxxxxxx, že xxxx xxxxxx xxxx je xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxx přenášena xxxxxxxxxxx, nebo je-li xxxxxxxxx xxxxxxxxx infikovanými xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx,19) xxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx. To xxxxx xxx xxxxxxxx pracovní xxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx možnost xxxxxxx xxxx nepřímého xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.
§11
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovené x §3, 4 a 6 xx při xxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx fázích xxxxxx,8) xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxxxxxx a stáčení, xxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti vína xxxx xxxx x x xxxxxxx x xxxxxxxxxx body, případně xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.10)
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se xxxxxxxx č. 451/2002 Sb., x xxxxxxxxxx x požadavcích xx xxxxxxxx x xxxxxx hygienu při xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
§13
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x přistoupení Xxxxx republiky x Xxxxxxxx xxxx v xxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx x. x.

Informace
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxxx x platnost xxxxxxx o přistoupení XX k XX (1.5.2004).
Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Sb. byl xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 211/2006 Sb. x účinností xx 19.5.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních předpisů x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx předpisu.
1) Xx. 2 xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se stanoví xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1642/2003.
2) §2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 306/2000 Xx.
3) Směrnice Xxxx č. 93/43/EHS xx xxx 14. xxxxxx 1993 x xxxxxxx potravin.
4) Vyhláška č. 137/2004 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx stravovací xxxxxx a x xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx závažných.
5) Vyhláška č. 347/2002 Sb., o hygienických xxxxxxxxxxx xx prodej xxxxxxxx x rozsah xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx prodávaných xxxxxxxx.
6) Zákon č. 105/1990 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 219/1991 Xx., xxxxxx x. 455/1991 Xx. x xxxxxx x. 85/2004 Sb.
7) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx (veterinární xxxxx), xx znění xxxxxx x. 29/2000 Sb., xxxxxx č. 154/2000 Xx., zákona x. 102/2001 Sb., xxxxxx x. 76/2002 Sb., xxxxxx č. 120/2002 Xx., zákona x. 309/2002 Sb., zákona x. 320/2002 Xx. x xxxxxx x. 131/2003 Xx.
8) Xx. 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002.
9) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 52/2002 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xx množství x xxxxx xxxxx určených x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx použití, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx použití xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx chemické požadavky xx zdravotní nezávadnost xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x potravinových surovin, xxxxxxxx xxxxxxx látek xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx., xxxxxxxx č. 132/2004 Sb., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx potraviny, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 196/2002 Sb. x xxxxxxxx x. 161/2004 Xx.
11) Xxxxxxxx xxxxx č. 178/2001 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxx xxx práci, xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx x. 523/2002 Sb.
12) Xxxxx č. 146/2002 Sb., x Xxxxxx xxxxxxxxxx x potravinářské xxxxxxxx x x xxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 309/2002 Xx. x zákona x. 94/2004 Xx.
Xxxxx č. 552/1991 Sb., o xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx zákona č. 166/1993 Xx., xxxxxx x. 148/1998 Sb., xxxxxx x. 132/2000 Xx. x zákona x. 274/2003 Xx.
13) Xxxxx č. 258/2000 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx zákona x. 254/2001 Xx., xxxxxx x. 274/2001 Sb., xxxxxx x. 13/2002 Xx., xxxxxx č. 76/2002 Sb., xxxxxx x. 86/2002 Sb., xxxxxx x. 120/2002 Xx., xxxxxx x. 309/2002 Sb., zákona x. 320/2002 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 356/2003 Xx. x xxxxxx x. 362/2003 Xx.
Vyhláška č. 376/2000 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx x rozsah x četnost její xxxxxxxx.
14) Xxxxxxxx č. 38/2001 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na výrobky xxxxxx xxx xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 186/2003 Xx.
15) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 211/2004 Sb., o xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx kontrolních vzorků.
16) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx., xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx s cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx.
17) Xxxxx č. 91/1996 Sb., o xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 244/2000 Xx., xxxxxx x. 147/2002 Xx., zákona č. 320/2002 Sb. x xxxxxx č. 21/2004 Xx.
18) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 326/1997 Sb., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. a), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxxxx potraviny, xx xxxxx xxxxxxxx č. 44/2000 Xx. a xxxxxxxx x. 160/2002 Xx., xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx.
19) Xxxxx č. 258/2000 Sb., ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
20) §50 xxxxxxxx č. 137/2004 Xx.