Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 18.05.2006.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.05.2004 do 18.05.2006.


Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu

210/2004 Sb.

Předmět úpravy §1
Vymezení základních pojmů §2
Obecné požadavky na provozní hygienu potravinářského provozu §3
Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin §4
Požadavky na výrobní zařízení §5
Požadavky na potraviny uchovávané v potravinářském provozu §6
Přeprava potravin §7
Potravinářské odpady §8
Zásobování vodou §9
Osobní hygiena §10 §11
Zrušovací ustanovení §12
Účinnost §13
210
VYHLÁŠKA
xx xxx 15. xxxxx 2004
o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx uvádění do xxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx potravin xxxxxxxxxxx původu
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Sb. x xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx1) x jejich xxxxxxx xx xxxxx,2) x xxxxxxx s xxxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx.3)
(2) Tato xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx:
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx služby x xxxxxx xxxxxx v xxxxxx xxxxxxxxxx,4)
x) xxxxxxxx k xxxxxxx x xxxxxx potravin x obchodní xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx,5)
x) xxxxx prodej xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebiteli xx xxxxxxxxxx xxxxxx,6)
x) xxxxxx x uvádění xx xxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxx.7)
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
a) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx,8) xxx xxxxxxx k xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx, balení xxxx xxxxxxxx potravin,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, nádobí, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, jiné xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx nepřímého xxxxx s xxxx,
x) provozní xxxxxxxx - xxxxxxx opatření, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, nezbytná x xxxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx,1)
x) xxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx x okolí potraviny x mohou ohrozit xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx spotřebu,
x) xxxxxxx - živý xxxx mrtvý živočich xxxx jeho část x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxxxx xx provozní xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x čistotě x xxxxxx technickém xxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x zajištění xxxxxxxxx nezávadnosti xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.9)
(2) Xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx, konstrukce x xxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx:
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx minimalizovat xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx x mít xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx všech xxxxxx xxxxx,
x) zabraňovat xxxxxxxxx nečistot, xxxxx x xxxxxxxxx materiály, xxxxxxxxxx xxxxxxxx do xxxxxxxx x vytváření xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx,
x) umožňovat xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,10) xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxx, výrobního zařízení, xxxx, přívodu vzduchu, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx), xxxx xxxxxxxxx x v jejich xxxxxxx,
x) zajistit xxxxxx xxxxxxxx podmínky xxx xxxxxxxxxx zpracování x xxxxxxxxxx potravin, xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(3) V xxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx záchodů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx podmínkám provozu. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx. Záchody musí xxx připojeny na xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxx do prostor, xxx se xxxxxxxxxx x potravinami.
(4) Xxxxxxxx xx xxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xx xxxx rukou x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxxx x zajištění xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx.
(5) X potravinářském xxxxxxx xxxx být k xxxxxxxxx vhodné x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx.11) Xxxxx docházet x xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxx větrání xxxxxxxxx xx znečistěné xxxxxxx xx xxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx způsobem, xxx umožňovaly xxxxxx xxxxxxx x filtrům x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxxxxxxx zařízení uvnitř xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx odpovídajícím xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.11)
(7) Potravinářský xxxxxx xxxx mít xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx.11)
(8) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxxxxxxx xxxxx; xxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(9) X zajištění xxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§4
Zvláštní xxxxxxxxx na prostory xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx zpracování potravin
(1) X xxxxxxxxxx xxx přípravu, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxx udržovány x xxxxxxxxx xxxxx x xxxx být xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, snadno xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, nenasákavé, xxxxxxxxxx x netoxické xxxxxxxxx. Xxx, xxx je xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx z xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxx být xxxxxx xxxxxxxxxx, x xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, omyvatelné a xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx operacím,
x) xxxxxx a stropní xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx úpravou, aby xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxxxx, růst xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx částeček,
d) xxxx a jiné xxxxxx konstruovány tak, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Okna a xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx, xx-xx to xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, vybaveny sítěmi xxxxx xxxxx, xxxxx xxx při xxxxxxx xxxxxx vyjmout. Pokud xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx potravin, musí xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx zavřená a xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx dezinfikovatelné. Xxxx xxx použity xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx do xxxxx x potravinami xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, a je-li xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxxxx dezinfikovatelné. Musí xxx použity xxxxxx, xxxxxxxxxx x netoxické xxxxxxxxx.
(2) Požadavky xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x), b), x) x f) xxxxxxx, xxxxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx8) xxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx12) na xxxxxxx xxxxxx uznávaného nebo xxxxxxxxx poznání, xx xxxxxx použitými xxxxxxxxx xxxxxxx k narušení xxxxxxxxx nezávadnosti potraviny.
(3) Xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx. Toto xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx vůči korozi x musí být xxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxxxx přívodem xxxxx x xxxxxxx vody.
(4) Xxxxxxxxxxxxx způsobem xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxx xxx odpovídající xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxx13) x xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx.
§5
Požadavky xx výrobní xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, se kterými xxxxxxxx potravina xx xxxxx, musí xxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx materiálů bezpečných xxx xxxx s xxxxxxxxxxx14) a udržována x takovém xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx riziko xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxxxxx,
x) s xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxx x takovém xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx stavu, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) instalována takovým xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx čištění xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx, než xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx určených x výrobě potravin.
§6
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravinářském xxxxxxx
(1) Provozovatel potravinářského xxxxxxx nesmí xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx ani xxxxxx, xxxxx xx x xxxx známo xxxx xxxxx xx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx jsou xxxxxxx znečištěny xxxxxx, xxxxxxxxxxx mikroorganismy nebo xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xx běžném xxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stále xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
(2) Suroviny a xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxx, xx kterými xx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, balení xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, které by xxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě, xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx konzumaci. Xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx minimalizuje xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx znečištění. Xxx zajištění kontroly xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx zvláštního xxxxxxxx xxxxxxxx,15) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx normy.
(4) Xxxxxxxx, složky, xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) x xxxxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx předpisem,16) xxx xxxxxxxxx, xxxxx zabraňují xxxxx xxxxxxxxxxx mikroorganismů xxxx tvorbě xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx. Xx-xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx podmínkám xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx-xx xxx x xxxxxxxx xxxx narušení zdravotní xxxxxxxxxxxx potraviny, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xx nezbytně xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxx mají xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx teplotách, musí xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, nebo xxxxx xxxx žádný xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx přípravě, xx nejrychleji xxxxxxxxx xx xxxxxxx, která xxxxxx k narušení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx provedeno xxxxxxx xxxxxxxx, který minimalizuje xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. V xxxxxxx, xx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx odpadová xxxxxxxx, xxxxx může xxxxxxxxxxxx zdravotní xxxxxx, xxxx být xxxx xxxxxxxx odpovídajícím xxxxxxxx xxxxxxxx. Xx rozmrazení xxxx být x xxxxxxxxxx nakládáno xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikroorganismů xxxx riziko xxxxxx xxxxxx.
(7) Nebezpečné xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx krmení17) xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx označeny x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x zajištěných nádobách.
(8) Nebalené xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx zařízení x xxxxxx do xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, nesmí být xxxxxxx xxxx xx xxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx charakter xx umožňuje a xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxx.10)
§7
Přeprava xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx xxx "xxxxxxxx xxxxxxxxxx") xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx x x dobrém xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx před xxxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxx být xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, xxx umožňoval xxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx.
(2) Dopravní xxxxxxxxxx xx xxxxx používat xx xxxxxxxx ničeho xxxxxx než xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxx způsobit znečištění xxxxxxxxx.
(3) Potraviny xxx obalu x xxxxxxx stavu, zrnitém xxxxx xxxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx způsobem v xxxxxx jazyce tak, xxx bylo xxxxxx, xx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxx "Pouze pro xxxxxxxxx". X případě, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Evropské xxxx, xxxxxx se xxxxxxxx prostředek x xxxxxx tohoto xxxxx.
(4) Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx, xx-xx xx nezbytné k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx tak, xxx xxxx chráněny xxxx xxxxxxxxxxx.
(5) Xxxxx xxx dopravní xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx různých xxxxx xxxxxxxx, musí xxx mezi jednotlivými xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx znečištění.
(6) Xxxxxxxxx xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx tak, xxx xxxxxx jejich xxxxxxxxxx xxxx sníženo xx xxxxxxx.
(7) Xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní hygieny, xxxx xxx dopravní xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx potravin xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxxx x, xxxxxxx-xx tak xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,18) vybaven xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
§8
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx x xxxx odpady xx nesmějí xxxxxxxxxxxx x prostorách, kde xx xxxxxxxxx potraviny, x xxxxxxxx nevyhnutelných xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx chodem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx nutnou xxxx.
(2) Potravinářské x xxxx odpady xx musí xxxxxxx xx uzavíratelných xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Státní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx uznávaného nebo xxxxxxxxx xxxxxxx vhodnost xxxxxxx jiných typů xxxxx. Xxxx nádoby xxxx mít vhodnou xxxxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxx být snadno xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx xxx xxxxxxx přiměřená xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx. Úložiště xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x provozováno xxx, xxx xxxx xxxxx xxxxxxxx ho x čistotě x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx nebo potravinářského xxxxxxx.
§9
Zásobování xxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx.12) Xxxxx voda xxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx-xx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx potraviny.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxx xx přímého styku x xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx jakéhokoliv xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx vody. Xxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x skladování xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx zamezí jeho xxxxxxxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxxx v xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx žádnou xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x jiným xxxxxxxx xxxxxx (§3 xxxx. 2 zákona), xxxxx xxxxxxxxxxx s xxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxx x oddělených xxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxx xxx žádné xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx toku xx xxxxxxx pitné xxxx.
(5) Xxx, xxx xxxx potraviny xxxxxxx ošetřovány v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xx zahřátí nebyla xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.
§10
Xxxxxx xxxxxxx
(1) Xxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx xxx xxxxx způsobilá x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx zvláštního xxxxxxxx xxxxxxxx.19)
(2) Xxxxxxx xxxxx pracující x xxxxxxxxxxxxxx provozu na xxxxxxx, xxx se xxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx zásady xxxxxx xxxxxxx.20)
(3) Xxxxx, x které xx xxxxx xxxx xxxxx je x xxxxxxxxx, xx trpí xxxxxx nebo je xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxx přenášena xxxxxxxxxxx, xxxx xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx infikovanými xxxxxxxxxx, xxxxxxx infekcemi, xxxxx xxxx xxxxxx,19) xxxxx pracovat xx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx vzniká xxxxxxx xxxxxxx xxxx nepřímého xxxxxxxxxx xxxxxxxxx patogenními xxxxxxxxxxxxxx.
§11
Hygienické xxxxxxxxx stanovené x §3, 4 x 6 xx xxx xxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx fázích xxxxxx,8) xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx, xxx v xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.10)
§12
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxxxxx č. 451/2002 Sb., x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx provozní a xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx potravin, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
§13
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxx v xxxxxxxx.
Ministr:
Xxx. Palas x. x.

Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 210/2004 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem, xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx o přistoupení XX k XX (1.5.2004).
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.
Xxxxxx xxxxxxx č. 210/2004 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 211/2006 Sb. x účinností xx 19.5.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx netýká derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Čl. 2 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx se Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 1642/2003.
2) §2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., o potravinách x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 306/2000 Sb.
3) Xxxxxxxx Rady č. 93/43/EHS xx xxx 14. xxxxxx 1993 x hygieně xxxxxxxx.
4) Vyhláška č. 137/2004 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx stravovací xxxxxx x x xxxxxxxx osobní x xxxxxxxx hygieny xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx závažných.
5) Xxxxxxxx č. 347/2002 Sb., x hygienických xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx a rozsah xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
6) Zákon č. 105/1990 Sb., x soukromém xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 219/1991 Xx., xxxxxx x. 455/1991 Xx. x xxxxxx x. 85/2004 Xx.
7) Zákon č. 166/1999 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxx a x xxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx zákona x. 29/2000 Xx., xxxxxx x. 154/2000 Xx., zákona x. 102/2001 Xx., xxxxxx x. 76/2002 Xx., xxxxxx x. 120/2002 Xx., xxxxxx č. 309/2002 Sb., zákona x. 320/2002 Sb. x xxxxxx č. 131/2003 Xx.
8) Xx. 3 xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) č. 178/2002.
9) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 52/2002 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xx množství a xxxxx xxxxx určených x xxxxxxxxxxx potravin, xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx použití chininu x xxxxxxx, xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., kterou se xxxxxxx xxxxxxxx požadavky xx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx surovin, xxxxxxxx použití xxxxx xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 233/2002 Xx., xxxxxxxx č. 132/2004 Sb., o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx kritických xxxx x technologii xxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 196/2002 Xx. x xxxxxxxx č. 161/2004 Xx.
11) Nařízení xxxxx č. 178/2001 Sb., kterým xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx x. 523/2002 Xx.
12) Xxxxx č. 146/2002 Sb., o Státní xxxxxxxxxx x potravinářské xxxxxxxx x x xxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx č. 309/2002 Xx. x zákona x. 94/2004 Xx.
Xxxxx č. 552/1991 Sb., x xxxxxx kontrole, xx xxxxx xxxxxx č. 166/1993 Xx., xxxxxx x. 148/1998 Xx., xxxxxx č. 132/2000 Xx. x zákona x. 274/2003 Xx.
13) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně xxxxxxxxx zdraví x x změně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 254/2001 Sb., zákona x. 274/2001 Xx., xxxxxx x. 13/2002 Xx., zákona x. 76/2002 Sb., xxxxxx x. 86/2002 Xx., xxxxxx č. 120/2002 Xx., xxxxxx č. 309/2002 Xx., xxxxxx x. 320/2002 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 356/2003 Sb. x xxxxxx x. 362/2003 Xx.
Vyhláška č. 376/2000 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx a rozsah x xxxxxxx její xxxxxxxx.
14) Vyhláška č. 38/2001 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx styk x xxxxxxxxxxx a xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 186/2003 Xx.
15) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 211/2004 Sb., x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
16) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx mléko a xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx a xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Xx., xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx.
17) Xxxxx č. 91/1996 Sb., o xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 244/2000 Xx., xxxxxx x. 147/2002 Xx., xxxxxx x. 320/2002 Xx. x xxxxxx x. 21/2004 Xx.
18) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 326/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxxxx xxxxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky č. 44/2000 Xx. x xxxxxxxx č. 160/2002 Xx., xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx znění vyhlášky x. 124/2004 Xx.
19) Zákon č. 258/2000 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
20) §50 xxxxxxxx č. 137/2004 Xx.