Právní předpis byl sestaven k datu 18.05.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.05.2004 do 18.05.2006.
Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu
210/2004 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení základních pojmů §2
Obecné požadavky na provozní hygienu potravinářského provozu §3
Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin §4
Požadavky na výrobní zařízení §5
Požadavky na potraviny uchovávané v potravinářském provozu §6
Přeprava potravin §7
Potravinářské odpady §8
Zásobování vodou §9
Zrušovací ustanovení §12
Účinnost §13
210
XXXXXXXX
xx xxx 15. xxxxx 2004
x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx uvádění xx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Sb. x zákona x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx podmínky x xxxxxxxxx na xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx1) a jejich xxxxxxx xx oběhu,2) x xxxxxxx x xxxxxxxxx Evropských společenství.3)
(2) Xxxx xxxxxxxx xx nevztahuje xx:
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx pokrmů v xxxxxx xxxxxxxxxx,4)
b) xxxxxxxx k xxxxxxx x prodej xxxxxxxx x obchodní xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx,5)
x) xxxxx prodej xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx,6)
d) xxxxxx x uvádění xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.7)
§2
Vymezení xxxxxxxxxx xxxxx
Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
a) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx,8) xxx xxxxxxx x xxxxxxxx, zpracování, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx přepravě xxxxxxxx,
x) výrobním xxxxxxxxx - xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, nádobí, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx x xxxx,
x) provozní xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, nezbytná x zajištění zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx,1)
x) xxxxxxxxxxx - přítomnost xxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx nebyly k xxxxxxxxx xxxxxxx přidány xxxx xxxx přítomny x okolí xxxxxxxxx x xxxxx ohrozit xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx vhodnost xxx xxxxxxx xxxxxxxx,
e) xxxxxxx - živý xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx potravinářského xxxxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx xxxx být udržován x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x musí umožňovat xxxxxxxxxx povinností a xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.9)
(2) Xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx:
x) umožňovat xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pocházející xx xxxxxxx a xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx prostor x xxxx, xxx xxxx xxxxxxxx hygienické xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx,
b) zabraňovat xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxx materiály, xxxxxxxxxx xxxxxxxx do xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx,
x) umožňovat xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,10) xxxxxx xxxxxxx xxxxx znečištění xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx x jiných xxxxxxxxx, výrobního xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxx vzduchu, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxx xxxxxx (například xxxxxx), mezi operacemi x v xxxxxx xxxxxxx,
d) zajistit xxxxxx xxxxxxxx podmínky xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x skladování xxxxxxxx, xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx.
(3) V xxxxxxxxxxxxxx provozu musí xxx x dispozici xxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx záchodů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx provozu. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx systém x nesmějí xxxx xxxxx xx prostor, xxx se manipuluje x xxxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx, prostředky xx xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx osušení. Xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx být xxxx potravin odděleno xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxxxxx provozu xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx.11) Nesmí xxxxxxxx x xxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx směřovalo xx znečistěné xxxxxxx xx xxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx xxxxxxx způsobem, xxx umožňovaly xxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx x xxxxxxxx součástem xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx.11)
(7) Potravinářský xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx přirozené xxxx xxxxx osvětlení.11)
(8) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx; xxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx riziko xxxxxxxxxx potraviny.
(9) X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§4
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx přípravu, ošetření xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) X prostorách xxx přípravu, ošetření xxxx zpracování xxxxxxxx xxxx xxx:
a) xxxxxxxxx povrchy udržovány x bezvadném stavu x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, snadno xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx být xxxxxxx xxxxxx, nenasákavé, omyvatelné x xxxxxxxxx materiály. Xxx, xxx xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní hygieny, xxxx xxxxxxx umožňovat xxxxx xxxx x xxxxxxx,
x) povrchy xxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx až xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x opatřeny xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, aby xx zabránilo xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxx a jiné xxxxxx xxxxxxxxxxxx tak, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx x xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx do vnějšího xxxxxxxxx, xxxx xxx, xx-xx to xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx, které xxx při xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xx otevřenými okny xxxxx dojít xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx zavřená a xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, snadno xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx a nenasákavé xxxxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxx povrchů výrobního xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v bezvadném xxxxx x snadno xxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx provozní hygieny, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Musí xxx použity xxxxxx, xxxxxxxxxx x netoxické xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x), x), x) x x) xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx8) prokáže Xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx12) xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(3) Xx-xx to xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nástrojů x xxxxxxxxx xxxxxxxx. Toto xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx z materiálů xxxxxxxx xxxx korozi x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.
(4) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx, xxx nedocházelo xxx xxxx potraviny xx xxxxx xxxx xxxx x již xxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxxx jiné xxxxxx xxxxxxxx určené x mytí potravin xxxx mít xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx pitné vody13) x musí xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxx xx xxxxxxx zařízení
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx v čistotě x
a) konstruována xxxxxxx způsobem, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx styk x xxxxxxxxxxx14) a xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x dobrém technickém xxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx,
x) x výjimkou xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx materiálů a xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxx a dobrém xxxxxxxxxx xxxxx, aby xxxx umožněno xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, a xx-xx xx xxxxxxxx x zajištění provozní xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx prostor.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx pracovní xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx potravin.
§6
Požadavky xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravinářském provozu
(1) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx ani xxxxxx, pokud xx x nich xxxxx xxxx xxxxx xx xx xxxx důvodně xxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx škůdci, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xx běžném vytřídění xxxx xx přípravných xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stále nevhodné x xxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx x potravinářském xxxxxxx xx takových xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx znečištění x xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti xxxxxxxxx.
(3) Všechny xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx, musí xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx do oběhu xxxxxxxx xxxxx jakémukoliv xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx bude xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě, xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, který znemožní xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x chráněny xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx jakékoli xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx škůdců se xxxxxxxxx xxxxx zvláštního xxxxxxxx xxxxxxxx,15) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4) Suroviny, xxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mohou xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) a xxxxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,16) xxx xxxxxxxxx, které zabraňují xxxxx patogenních mikroorganismů xxxx xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx. Xx-xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx podmínkám při xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxx, xxxxxxxx, skladování nebo xxxxxx xxxxxxx do xxxxx x xxxxxxx-xx xxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx potraviny, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xx nezbytně xxxxxxxx xxxx xxxx stanovený xxxxxxxx režim.
(5) Xxxxx mají xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx opracování, xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx x narušení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxxxxx potravin xxxx xxx xxxxxxxxx takovým xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx růstu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx vznik xxxxxx x potravinách. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx teplotách, xxxxx nezpůsobí vznik xxxxxxxxxxx rizika. X xxxxxxx, xx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxxxx xxxx xxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx způsobem, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx vzniku xxxxxx.
(7) Nebezpečné xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx krmení17) xxxx být odpovídajícím xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x zajištěných nádobách.
(8) Nebalené xxxxxxxxx, xxxxx unikly x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx do styku x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, nesmí xxx xxxxxxx xxxx do xxxxxx, x výjimkou xxxxxxxx, jejichž xxxxxxxxx xx umožňuje x xxx xx tento xxxxxx zapracován do xxxxxxx xxxxxxxxxx bodů xx výrobě.10)
§7
Xxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, cisterna, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx xxx "xxxxxxxx prostředek") xxxxxxxxx xxx přepravu xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx x xxxxxxx x x xxxxxx xxxxxxxxxx stavu x xxxxxxx potravinu xxxx xxxxxxxxxxx, x xx-xx xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx hygieny, xxxx xxx xxxxxxx x konstruován tak, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx dezinfekci.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx používat xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxx způsobit znečištění xxxxxxxxx.
(3) Potraviny xxx obalu x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx nebo x xxxxxx se musí xxxxxxxxxxx x dopravním xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx prostředek se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx jazyce xxx, xxx xxxx xxxxxx, xx xx xxxxxxxx xxx přepravu xxxxxxxx, xxxx se xxxxxx xxxxx "Xxxxx xxx xxxxxxxxx". X xxxxxxx, xx se potraviny xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx státu Xxxxxxxx xxxx, označí xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxx xxxxxx xxxxx.
(4) Pokud xx xxxxxxxx prostředek používán x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx potraviny xxxx pokud xx xxxxx xxxxx potravin xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx potraviny, xx-xx xx nezbytné k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxx byly chráněny xxxx znečištěním.
(5) Xxxxx byl xxxxxxxx xxxxxxxxxx použit xxx xxxxxxxx čehokoli xxxxxx xxx potraviny nebo xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxx jednotlivými xxxxxxx xxxxxxxxx účinné xxxxxxx, aby xx xxxxxxxxx riziku xxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx musí xxx x dopravním xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxx xxxxxx xxxxxx znečištění xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx.
(7) Xx-xx xx nezbytné x xxxxxxxxx provozní xxxxxxx, xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx potravin schopný xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x, xxxxxxx-xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,18) xxxxxxx xxx, aby xxxx xxxxxxxx sledování x xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
§8
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, kde xx nacházejí xxxxxxxxx, x xxxxxxxx nevyhnutelných xxxxxxx souvisejících x xxxxxx chodem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx může xxx skladován v xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xx musí xxxxxxx xx uzavíratelných xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx neprokáže Státní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vhodnost xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx. Xxxx nádoby xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx v bezvadném xxxxx, x je-li xx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx být snadno xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxx.
(3) Musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx odstraňování a xxxxxxxxxx potravinářských a xxxxxx xxxxxx. Úložiště xxxxxx musí xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, aby bylo xxxxx udržovat xx x čistotě x xxxxxxx přístupu xxxxxx x znečištění xxxxxxxx, xxxxx vody, výrobního xxxxxxxx xxxx potravinářského xxxxxxx.
§9
Zásobování xxxxx
(1) Potravinářský xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx zásobován xxxxxx xxxxx.12) Pitná voda xxxx být xxxxxxx xxxx, xx-xx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Při používání xxxx, xxxxx přichází xx xxxxxxx styku x xxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxx být xxxxxxxx jakéhokoliv xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx led vyroben x pitné xxxx. Xxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx za xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx jeho xxxxxxxxxx.
(3) Pára xxxxxxxxx v přímém xxxxx x potravinou xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx potravinu xxxxxxxxx.
(4) Užitková xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (§3 xxxx. 2 xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxx mít xxxxx xxxxxxxxx xxx jakoukoli xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx pitné xxxx.
(5) Xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nádobách, xxxx xxx xxxxxxxxx, xxx voda použitá xxx xxxxxxx kontejnerů xxxx jejich xxxxxxxx xx zahřátí xxxxxx xxxxxxx znečištění xxxxxxxx.
§10
Xxxxxx xxxxxxx
(1) Xxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx xxx xxxxx způsobilá x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.19)
(2) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx provozu na xxxxxxx, kde xx xxxxxxx x potravinami, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx hygieny.20)
(3) Xxxxx, o xxxxx xx známo xxxx xxxxx je v xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxx xxxx je xxxxxxxxxx xxxxxx, která xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx je-li xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx průjmy,19) xxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxx, xxx xx zachází s xxxxxxxxxxx. Xx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx možnost xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potraviny patogenními xxxxxxxxxxxxxx.
§11
Hygienické xxxxxxxxx xxxxxxxxx v §3, 4 x 6 xx xxx xxxxxx xxxx x xxxx uplatní x xxxxxxxxxx fázích xxxxxx,8) xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx, xxx v xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti xxxx xxxx xxxx x x souladu x xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx správné hygienické xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.10)
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se xxxxxxxx č. 451/2002 Sb., x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx živočišného xxxxxx.
§13
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem xxxxxx xxxxxxx x přistoupení Xxxxx republiky x Xxxxxxxx xxxx v xxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx x. x.
Informace
Xxxxxx předpis x. 210/2004 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxxx x platnost xxxxxxx x xxxxxxxxxxx XX x EU (1.5.2004).
Xx xxx uzávěrky právní xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 210/2004 Xx. xxx xxxxxx právním předpisem x. 211/2006 Sb. x xxxxxxxxx xx 19.5.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.
1) Xx. 2 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx zásady a xxxxxxxxx potravinového xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1642/2003.
2) §2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 306/2000 Xx.
3) Xxxxxxxx Rady č. 93/43/EHS ze xxx 14. xxxxxx 1993 x hygieně xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx č. 137/2004 Sb., x hygienických xxxxxxxxxxx xx stravovací xxxxxx a x xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx hygieny při xxxxxxxxxx epidemiologicky závažných.
5) Xxxxxxxx č. 347/2002 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
6) Zákon č. 105/1990 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 219/1991 Sb., zákona x. 455/1991 Sb. x zákona č. 85/2004 Xx.
7) Zákon č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x o xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (veterinární xxxxx), xx znění xxxxxx x. 29/2000 Xx., xxxxxx x. 154/2000 Xx., xxxxxx č. 102/2001 Xx., xxxxxx x. 76/2002 Sb., xxxxxx x. 120/2002 Xx., xxxxxx č. 309/2002 Xx., xxxxxx x. 320/2002 Xx. x zákona x. 131/2003 Xx.
8) Xx. 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002.
9) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 52/2002 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx množství a xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx chininu x kofeinu, xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x potravinových xxxxxxx, xxxxxxxx použití xxxxx xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx doplňků, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Sb., vyhláška č. 132/2004 Sb., o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
10) Vyhláška č. 147/1998 Sb., x způsobu xxxxxxxxx kritických xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Xx. x vyhlášky č. 161/2004 Xx.
11) Xxxxxxxx xxxxx č. 178/2001 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx zaměstnanců xxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx vlády x. 523/2002 Xx.
12) Xxxxx č. 146/2002 Sb., o Xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 309/2002 Xx. a zákona x. 94/2004 Sb.
Xxxxx č. 552/1991 Sb., x xxxxxx kontrole, xx xxxxx zákona x. 166/1993 Sb., xxxxxx x. 148/1998 Xx., xxxxxx x. 132/2000 Xx. x zákona x. 274/2003 Xx.
13) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně xxxxxxxxx zdraví x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx č. 254/2001 Xx., xxxxxx x. 274/2001 Xx., xxxxxx x. 13/2002 Xx., xxxxxx x. 76/2002 Sb., zákona x. 86/2002 Sb., xxxxxx č. 120/2002 Xx., xxxxxx x. 309/2002 Xx., zákona x. 320/2002 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 356/2003 Sb. x xxxxxx x. 362/2003 Xx.
Xxxxxxxx č. 376/2000 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx x rozsah x četnost xxxx xxxxxxxx.
14) Vyhláška č. 38/2001 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx výrobky xxxxxx pro xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 186/2003 Xx.
15) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 211/2004 Sb., x xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx kontrolních vzorků.
16) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 124/2004 Xx., xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx.
17) Xxxxx č. 91/1996 Sb., x xxxxxxxx, xx znění zákona x. 244/2000 Sb., xxxxxx č. 147/2002 Xx., xxxxxx č. 320/2002 Xx. a xxxxxx č. 21/2004 Xx.
18) Xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 326/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxxxx potraviny, ve xxxxx xxxxxxxx x. 44/2000 Sb. x xxxxxxxx x. 160/2002 Xx., xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx znění vyhlášky x. 124/2004 Xx.
19) Xxxxx č. 258/2000 Sb., xx znění xxxxxxxxxx předpisů.
20) §50 xxxxxxxx č. 137/2004 Xx.