Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2004
x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §19 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 146/2002 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx minerální xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx předpis.1)
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx xxxx vyhovovat xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě, xxxxxxx xx rozumějí xxxxxxxxx x nezměněném xxxxx, potraviny xxxxxxx xxxxxxxxxx, které se xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, oloupáním, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, fermentací x xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx smíchány x xxxxxx xxxx studenou xxxxxxxxx,
x) potraviny xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxx xx xxxxxxxx až xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx pečení, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx návodu výrobce xxxx xxxxxxxxx smíchány x xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx (příloha č. 3)2) x
x) sterilizované xxxxxxxxx.
(2) Potravinami xxxxxxxxx závadnými xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx zdravotně xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §2 xxxx. x) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx potraviny x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx stanoví xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx znamenají xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx a xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx vyrobené xx xxxxxxxxx nezávadných xxxxxxx,3) xx xxxxxxxx stanovené xxxxxxxxxxx4) a x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxxxxxx nepřijatelně xxxxxxx xxxx xxxxxx ohrožení xxxxxx xxxx, zdravotní xxxxxxxxx xxxx zkažení xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xx xxxxx x potravinu xxxxxxxxx závadnou.
§4
(1) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx potravin jsou xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx produktů mikroorganismů x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx upravenými x příloze č. 2. Xxxx-xx xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx či xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx konkrétní xxxxxxxxx xxxxx, přiřadí xx xxx, kam x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x přihlédnutím xx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx doby xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx druhy potravin, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx potravin xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxx xx považují za xxxxxxxxxxxxxxx nerizikové, xxxx xxxxxxx x příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx xx odebírají xxxxxxxx xxxxxxx. V xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx epidemiologického, xxxxxxx xxx podezření xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx cíleně xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx v tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx na toxické xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx x. 2 xxxx přílohy, xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx mikroorganismy xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx příčinou onemocnění x potravin.
(2) Xxxx se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx umožní provést xxxxxx analýzu xxxxxx xx xxxxxxxx podmínek. Xxxxx xx kontrolovaná xxxxx xxxx xxxx xxxxx, za xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,6) xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx, odebírá se xxxxxx v rozsahu xxxxx analýzy. Příslušný xxxxx dozoru xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx vzorek xxxxxxxx kontrolovaná xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx prvního xxxxxx, xxx, xxx nedošlo xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx laboratoře xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.8)
(3) Způsob xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologickému xxxxxxxx x postupy xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, které xxxx xxxxxxx x příloze č. 6. Xxxxx se xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx použijí xxxx xxxxxx, xxx které xxxxxxx české xxxxxxxxx xxxxx, xxxx být xxxxxx validací xxxxxxxx, xx xxxx co xx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxx xxxxxxxxx normy.
§6
Hodnocení xxxxxxxx z mikrobiologického xxxxxxxx
(1) Potraviny xxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx
x) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1,
x) obsahují xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx metabolity xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx než xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 x 2 přílohy č. 1, nebo
d) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, povrchovou xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxx chuť xxxx xxxxxxxxx příznaky xxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů, xxxxxxxxx xxxxxxxxx kolonie, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx potraviny xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx pokud
x) obal není xxxxxxxx (jsou xxxxxx xxxxxxxxxx),
x) došlo xx xxxxxx xxxxx,
x) obal je xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx vydutím (xxxxxx), xxxx
x) xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx zápach, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Xxxxxxxx xxxx u potravin xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxx 4, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1, xxxxxxx xx xxxx potraviny xxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx jakost, xx. xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx trvanlivost xxxx jsou xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx.
Závěrečná xxxxxxxxxx
§7
Zrušuje se:
1. Xxxxxxxx č. 294/1997 Sb., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, způsobu xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
2. Vyhláška x. 91/1999 Xx., xxxxxx se mění xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxxxx x. 294/1997 Xx., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
§8
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 30. xxxxx 2004.
Ministryně:
XXXx. Součková v. x.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxx mikroorganismů
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx mezní xxxxxxx (NHM):
a) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 1 x nebo x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), například 105 xxxxx limitní xxxxxxxx 1.105 mikroorganismů x 1 g xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 xx xxxxxx.
x) Požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x navážce xxxx objemu xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxx xxxx uvedeny xx šikmou čarou xx xxxxx nula;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxx této navážky xxxx celého xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxxxx pomnožením, vyočkováním xx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 25 x nebo x 25 xx xxxxxx.
Xxxxxxx č. 1 Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x potravin
Xxxxxxxxxxxxxxx | Xxxxxxxxx potravin | Nejvyšší xxxxx xxxxxxx xx x(xx) |
Bacillus cereus | xxxxxxxxx neurčené k přímé xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Campylobacter | potraviny xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxx xxxx O 157 x xxxxx xxxxxxxxxxxxx produkující E.coli (XXXX) | všechny xxxxx xxxxxxxx | negat/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx | potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx výživu | negat/25 |
xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx (xxxxx níže xxxxxxxxx) | negat/25 | |
xxxxx xxxxxxx x xx xxxxx než 0,92 | 102 | |
mražené xxxxx, xxxxxxxx apod. | 102 | |
xxxx xxxxx studeným xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxx xxx. | potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu | xxxxx/50 |
potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | negat/25 | |
Xxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Koagulázopozitivní stafylokoky (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
potraviny určené x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | ||
- neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 103 | |
- xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 102 | |
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx | ryby, xxxxxxx, xxxxxx x hlavonožci x xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx) | Potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
xxxxx: neprokazatelnost xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx specifikované xx xxxxxx čarou
xx: vodní aktivita - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vody xxx mikroorganismy, nabývá xxxxxx od 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx produkty mikroorganismů
Xxxxx | Xxxxxxxxx xxxxxxxx | Xxxxxxxx mezní xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
enterotoxin (X.xxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx (E.coli) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx potraviny | negat.***) |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx. |
mykotoxiny - xxxxxxxx přípustné xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 53/2002 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx přídatných, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 233/2002 Sb. | ||
***) Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) vzorku xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXXX XXXXX, SKUPINY XXXX PODSKUPINY XXXXXXXX
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (XX):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx v 1 g nebo x 1 xx xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 ml xxxxxx; x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx než 102 xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx metody XXX, xxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx příloha č. 5).
b) Požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx objemu xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx, jak xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx po xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxx této xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx vzorku xx xxxxxxxxx xxxxxx půdy x následným xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx plotnové xxxx a potvrzením xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 značí požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx x 25 xx xxxxxx.
1. XXXX X XXXXX VÝROBKY, XXXXXX A XXXXXXX X XXXXXXXXX MASA, XXXXXXX XXXX, XXXXXXX X DALŠÍ XXXXX XXXX A XXXXXXX X XXXX
1.1. Xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx úpravy (tatarské xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxx coli 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx enterocolitica xxxxx/25
1.2. Masné xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx určené x xxxxx spotřebě (xxxxxxx částečně xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, vyrobené s xxxxxxxx "xxxxxxxxxxxx kultur")
XX
Escherichia coli 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.3. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx)
XX
Enterobacteriaceae 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx masné výrobky (xxxxx xxxxxx, párky, xxxxx, tlačenky, xxxxxxx xx.)
1.4.1. Xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.5. Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 10
2. XXXX, OSTATNÍ XXXXX XXXXXXXXXXX A XXXXXXX Z XXXX
2.1. Xxxxx x xxxxxx ryby
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.2. Rybí xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxx. měkkýši)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Mořští xxxxxx, měkkýši x xxxxxxxxxx z vod xxxxxxxxxx x subtropických xxxxx (xxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx x ryb xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (v xxxxxx, xxxxx, nálevu, xxxxxxxx) x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x ryb (xxxxxx, očka, sardelová xxxxx, "xxxxx" tyčinky xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Bacillus xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.5. Rybí výrobky xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Clostridium xxxxxxxxxxx 10
3. XXXXXXX VÝROBKY
3.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2.102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
*) Nebalené xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx 14.1.
4. MLÉKO X XXXXXX VÝROBKY, XXXX
4.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxx ochucených)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
4.2. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx a xxxxx x xxxxxxxx zmrzlin x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
4.3. Xxxxxx xxxxxx a zahuštěné xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx UHT
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx inkubaci xxx 30 °C po xxxx 15 xxx.
4.4. Xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.5. Xxxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx a xxxxxxx x prodlouženou xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, xxxxx, dezerty, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 50
Xxxxxxxx cereus 103
4.6. Xxxxxx výrobky xxxxxxxxxxxx (xxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Sýry xx syrového xxxxx
XX
Escherichia coli 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Xxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx sýrů xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx.
4.7.3. Xxxxxxxxx sýry ( xxxxxx plísňových sýrů)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
4.7.4. Xxxxx xxxx xxxxxxx
XX
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
4.7.5. Xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
4.8. Máslo, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
*) Xxxxxxxxxx se na xxxxxxx xx zakysané xxxx polozakysané xxxxxxx.
5. ZMRZLINY A XXXXXXX XXXXX (xxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Xxxxxxxxxx se xx výrobky x xxxxxxxx nebo jogurtem.
**) Xxx výrobky x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx hodnota 103.
6. XXXXXXXXXX XXXXX X ZELENINA
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx zelenina x ovoce, xxxxxx x xxxxxxxxxx šťávy
6.1.1. Upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Čerstvé xxxxxx x zeleninové xxxxx (tepelně neošetřené, xxx xxxxxxxxxxxxx látek)
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Kvasinky 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, proslazené xxxxx, xxxxxx xxxx
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxx.
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxx coli 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX A XXXXXX XXXXXXX, XXXXXX ROSTLIN
7.1. Xxxxxxxxx
7.1.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx ochucených xxxx x xxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Koliformní xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
7.1.2. Xxxxxxxxx nesušené xxxxxx xxxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
7.1.3. Xxxxxxxxx nesušené x xxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
7.2. Xxxxxx xxxxxxx
7.2.1. Sójové xxxxxxx xxxx tofu, pasterované xxxx xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.2.2. Xxxxxxxx sójové xxxxxxx xxxxxxxxxxx, sojanéza
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Nevztahuje xx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mikroflóru.
7.3. Xxxxxx rostlin
7.3.1. Xxxxxx semena xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, sezamová, xxxxxx, xxxxx xxxx.), xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Xxxxxx 105
7.3.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
8. XXXXXXXX A XXXXXXXXX XXXXXXX
8.1. Xxxxxxxx a cukrářské xxxxxxx x náplní (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxx apod.)
PH
Xxxxxxx počet mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx bakterie 5.102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx xx xx xxxxxxx.
8.2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxxx (xxxxx, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX X XXXXXXXXXX XXXXXXX
X
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.102
10. LIHOVINY (Xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx a/nebo xxxxxxx xx smetanovou xxxxxxx x xxxxxxx etylalkoholu xx 20 % xxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Kgagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx spp.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx.
11. DEHYDRATOVANÉ XXXXXXX X OCHUCOVADLA
11.1. Xxxxxxxxx určené xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx a po xxxxxxx úpravě xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Xxxxxxxxx xxxxxx ke konzumaci xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
12. XXXXXX, SMĚSI XXXXXX X SUCHÉ XXXXXXXX XXXXXXXXX, XXXXXXX XXXX
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx *)**) 5.103
*) Pří xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx použití látek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 233/2002 Sb.
**) Xxxxxx xx tím xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
13. POTRAVINY XX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, XXXXXXX XXXXXX, XXXXXXXXX URČENÉ XXX XXXXXXXX XXXXXX
13.1. Želatina
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.2. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx rostlinné xxxxx xxxx složky xxxxxxxxxxx xxxxxx (xx xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, x xxxxxx, xxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Escherichia xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.4. Xxxxxxxxx pro xxxxxxxx lékařské účely (xxxxxxxx xxx.xxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx sondou)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx coli 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx cereus 50
Xxxxxxxxxx xxx. negat/50
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXX XX XXXXXXX XXXXXX
14.1. Lahůdkářské xxxxxxx s xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxx (xxxx. saláty, xxxxxxxx xxxxxxxxx, výrobky v xxxxxx, nakládané xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, pomazánky, xxxx, xxxxx x x.)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx suroviny x xxxxxxxx mikroflórou.
**) X xxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxx xx tolerují xxxxxxx o xxxxx xxx xxxxx.
***) Xxxxxxx xx pouze x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
14.2. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx včetně zchlazených x zmrazených (prodávané x xxxxxxxxxx xxxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Bacillus xxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
*) X xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx syrovou xxxxxxxxx xx xxxxxxxx hodnota 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX XX SPOTŘEBĚ XX TEPELNÉ XXXXXX
15.1. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxx (xxxx. přílohové xxxxxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx, obalované sýry, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx aj.)
XX
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x xxxxxxxxxxx polotovary xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (xxxx. částečně xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, mletého xxxx, mělněného rybího xxxx, v kombinaci xx zeleninou, pizza, xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx: Zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx uzavřených (xxxxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxx
Xxxxx XX xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx patogenních xxxxxxxx x/xxxx jejich xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx reálně xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (správné xxxxxxx xxxxx), xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x uplatněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.
Příloha x. 3 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX URČENÉ XXX XXXXXXXXXX A XXXXXXX XXXXXX
Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx kojenecká xxxxxx (xxxxxxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx toxinogenní plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Při xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx posouzení rozhodující xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx se xxx též Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx, piškotů, xxxxxxxx) x jiná xxx obilná xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxx děti (netýká xx sterilizovaných xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx uvedené xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx (v prášku) x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxx děti
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx flavus*)**) 5.102
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx tím xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
Příloha č. 4 k xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXX
(Nevztahuje xx xx druhy x skupiny xxxxxxxx xxxxxxx v přílohách č. 2 x č. 5)
Potraviny xxxxxx x přímé xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. x)]
x) potraviny xxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
b) xxxxxxxxx vyrobené s xxxxxxxx úpravou
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxx cereus 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. b)]
XX
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 103
Xxxxxxxx cereus 104
Příloha x. 5 k xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXXXXX MIKROBIOLOGICKY XXXXXXXXXX
Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxx formou XX xxxxxxxxx, xxxxx pro xxx xxxxxxx, technologii xxxxxxxx x jejich xxxxxx, xxx xxxxxxxxxx (xx, xX, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx látek apod.) xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx úpravy xxx kulinární xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx* x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx zdraví.
x) xxxxxxxx (o xxxxxx xxxxxxx nad 20% xxxxxxxxxx)
x) xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx
x) přírodní x xxxxxxxx xxxxxxxx
e) xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxx xxxx
f) xxxxx xxxxx
x) xxxx (x výjimkou xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx)
h) xxxxx x xxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxx
j) nečokoládové xxxxxxxxxx
x) xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx
x) xxx xxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx)
x) sušené náhrady xxxxx a xxxxxxx xx teplých xxxxxx
x) xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxxxxx x xxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxxxxxxxxx sójové výrobky
x) xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx nápoje (xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx)
x) hořčice
x) sterilizované potraviny
x) pasterované ovoce x xxxxxxxx, ovoce xxxxxxxx v xxxx, xxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx původu)
Xxxxxxx č. 6 k xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx
ČSN 56&xxxx;0080:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0081:1983 Potravinářské xxxxxxx. Příprava vzorků x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56 0082:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx výsledků xxx xxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
ČSN XX XXX 4833:2003 (56&xxxx;0083) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů. Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx ISO 4833:2003)
XXX 56&xxxx;0084:1986 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mezofilních xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kultivací x xxxxxxxx půdách
XXX XXX 4832:1995 (56&xxxx;0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 4832:1991)
ČSN XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Mikrobiologie. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 25 °X (idt XXX 7954:1987)
XXX XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx (xxx XX XXX 6579:2002)
XXX EN XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a další xxxxx) - Část 1: Xxxxxxxx s xxxxxxxx agarové xxxx xxxxx Baird-Parkera (xxx XXX 6888-1:1999; xxx XX XXX 6888-1:1999)
XXX EN XXX 6888-2:1999 (56 0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx počtu koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx aureus x další xxxxx) - Část 2: Xxxxxxxx x použitím xxxxxxx půdy x xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxxx (idt ISO 6888-2:1999; idt XX XXX 6888-2:1999)
ČSN XX XXX 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxx xxxxx koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx druhy) - Xxxx 3: Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx technikou XXX (xxx XXX 6888-3:2003; xxx XX XXX 6888-3:2003)
ČSN 56 0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Průkaz xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
XXX XX 13401:2000 (56 0091) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx počtu Xxxxxxxxxxx perfringens - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XX 13401:1999; xxx ISO 7937:1997)
XXX XXX 7932:1995 (56&xxxx;0092) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx Xxxxxxxx cereus. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 7932:1993; xxx XX XXX 7932:1997)
ČSN XX XXX 112904-1:1999.(56 0093) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx XX XXX 11290-1:1996)
XXX XX XXX 11290-2:1999 (56 0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu x xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Část 2: Metoda xxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 11290 2:1998; idt XX ISO 11290 2:1998)
XXX XXX 8523:1995 (56&xxxx;0096) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8523:1991)
XXX ISO 6391:1995 (56&xxxx;0097) Maso x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx Escherichia xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X na membránách (xxx XXX 6391:1988)
XXX ISO 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX XXX 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Mléko x xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (xxx ISO 11866-2:1997)
XXX ISO 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Stanovení xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 3: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °C xx xxxxxxxxxx (xxx XXX 11866 3:1997)
XXX X ENV XXX 11133-1:2001 (56&xxxx;0099) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxx kultivačních xxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxxxxxx jakosti při xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx půd x xxxxxxxxxx (idt XXX XXX 11133-1:2000)
XXX 56&xxxx;0100:1968 Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx užívání x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxx xxxxxxxxx článků)
XXX XX XXX 6887-1:1999 (56 0102) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a krmiv - Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx přípravu výchozí xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxx ISO 6887-1:1999; xxx EN XXX 6887-1:1999)
XXX XXX 7218:1998 (56 0103) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx pro mikrobiologické xxxxxxxx (xxx XXX 7218:1996)
XXX XXX 3100-1:1995 (56&xxxx;0105) Maso x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 1: Odběr xxxxxx (xxx XXX 3100-1:1991)
XXX ISO 3100-2:1995 (56 0106) Xxxx x masné xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků. Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (idt XXX 3100-2:1988)
XXX XXX 7251:1996 (56 0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx coli. Xxxxxxxx nejvýše pravděpodobného xxxxx (xxx ISO 7251:1993)
XXX XXX 7402:1995 (56&xxxx;0108) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxx Enterobacteriaceae xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 7402:1993)
XXX ISO 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx průkaz xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kmenů Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (idt XXX 10273:1994)
XXX XXX 8261:2002 (56&xxxx;0111) Mléko x mléčné výrobky. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků x xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 8261:2001)
ČSN XXX 6610:1996 (56 0112) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx
mikroorganismů tvořících xxxxxxx. Technika počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °C (xxx XXX 6610:1992)
ČSN XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx a mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx bakterií. Xxxx 1: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 5541-1:1986)
XXX XXX 6611:1996 (56&xxxx;0114) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 6661:1992)
ČSN XXX 15214:2000 (56&xxxx;0117) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální metoda xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx XXX 15214:1998)
XXX XX XXX 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx 0157 (xxx XXX 16654:2001; xxx EN XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx tvořících kolonie xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx ISO 6730:1992)
XXX ISO 10560:1996 (56&xxxx;0121) Mléko a xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes (xxx XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Xxx. 1: 1994)
XXX ISO 2293:1996 (56&xxxx;0122) Xxxx x masné xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (Referenční metoda) (xxx XXX 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Maso x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení -Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 13721:1995)
XXX XXX 10272:1997 (56&xxxx;0126) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx rodu Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; xxx XXX 10272/Xxx.2:1997)
ČSN XXX 13720:1998 (56&xxxx;0127) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx rodu Pseudomonas (xxx ISO 13720:1995)
XXX ISO 13681:1998 (56&xxxx;0128) Xxxx x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 13681:1995)
XXX XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Část 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X x xxxxxxxx xxxxxxx x 5-bromo-4-chloro-3-indolyl ß-X-xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 467/2006 Xx. x xxxxxxxxx xx 11.10.2006.
Znění jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není aktualizováno, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Vyhláška č. 292/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx a x xxxxxxx jejich xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 241/1998 Xx. x č. 465/2000 Sb.
2) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x x xxxxxxx xxxxxx použití.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx.
5) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x technologii xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 zákona x. 258/2000 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx č. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., xx znění pozdějších xxxxxxxx.
8) Xxxxxxxx Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 o xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx.
* Zákon č. 110/1997 Sb. a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.