Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.


Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

132/2004 Sb.

Mikrobiologické požadavky na potraviny a způsob jejich kontroly §3 §4 §5
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Závěrečná ustanovení §7 §8
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2004
x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx zdravotnictví xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 146/2002 Sb., (xxxx xxx "zákon"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxx xxxxxx kontroly x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vodu, xxxxxxx xxxxxx xxxx, balenou xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx zvláštní xxxxxx předpis.1)
(3) Xxxxxxxxx uváděné xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx požadavkům xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx účely této xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxx kategorie xxxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxx x přímé spotřebě, xxxxxxx xx rozumějí xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx, potraviny tepelně xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx v xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx po mikrovlnném xxxxxx, potraviny upravené xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, oloupáním, okrájením, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x potraviny, xxxxx xxxx xxx podle xxxxxx xxxxxxx před xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx až xx tepelné úpravě, xxxxxxx xxxxxx, smažení, xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, nebo xxxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx tekutinou,
x) xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx (příloha č. 3)2) x
d) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Potravinami xxxxxxxxx závadnými xx xxxxxxxx potraviny xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §2 xxxx. f) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxx jejich xxxxxxxx
§3
(1) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx hodnoty x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx se xxx xxxxxxxxx vyrobené xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx xxxxxxxx stanovené xxxxxxxxxxx4) x x xxxxxxxx systému kritických xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vysokou xxxx xxxxxx ohrožení xxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx výživy. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xx xxxxx x potravinu xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxxx mezní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů x tabulce č. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx upravenými x příloze č. 2. Xxxx-xx zřejmé, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx či podskupině xxxxxxxx xxxxxxxxxx konkrétní xxxxxxxxx xxxxx, přiřadí xx xxx, kam x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx složení xxxxxxxxx, xxxxxxx jejího xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx mikrobiálního xxxxx xx doby xxxxxxxxx xxxxxxxx náleží.
(3) Xxx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx x příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx výběrem. X xxxxxxxxx významných x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx, zejména xxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx onemocnění, xxxx jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení u xxxxxxx vybraných xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx x potravin xxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 této přílohy, xxxxxxxxx na další xxx neuvedené mikroorganismy xxxx xxxxxx toxiny, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx příčinou onemocnění x xxxxxxxx.
(2) Xxxx se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx umožní provést xxxxxx xxxxxxx vzorku xx stejných xxxxxxxx. Xxxxx se kontrolovaná xxxxx xxxx jiná xxxxx, za xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,6) xxxxx xx provedení xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx analýzy. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx osoba, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx prvního xxxxxx, xxx, aby xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx podle xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx tyto xxxxx orgán xxxxxx xxxxxxxxx.8)
(3) Xxxxxx xxxxxx vzorků potravin x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxx českých xxxxxxxxxxx norem, xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6. Xxxxx xx xxx xxxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxx technické xxxxx, xxxx být xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x reprodukovatelnosti xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
§6
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx
x) byly xxxxxxxxxx nejvyšší mezní xxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx toxické xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravin xxxx než xxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 x 2 přílohy č. 1, nebo
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx zápach, změněnou xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx zákal, tvorbu xxxxx, změněnou xxxx xxxx projevují příznaky xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx kolonie, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx zdravotně xxxxxxx, xxx pokud
x) obal xxxx xxxxxxxx (jsou xxxxxx xxxxxxxxxx),
b) došlo xx xxxxxx vakua,
x) xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx), xxxx
x) xxxxx xx xxxxxxx smyslové xxxxxxxxxx (například xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Xxxxxxxx xxxx x potravin xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxx 4, avšak xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx stanovené x příloze č. 1, xxxxxxx xx tyto potraviny xxxx potraviny, které xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx, xx. xxxx sníženou xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx trvanlivost xxxx xxxx nevhodné x původnímu xxxxxxx xxxxxxxxx.
Závěrečná xxxxxxxxxx
§7
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx kontroly x xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx x. 91/1999 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx kontroly x xxxxxxxxx.
§8
Xxxx xxxxxxxx nabývá účinnosti xxxx 30. dubna 2004.
Ministryně:
XXXx. Součková x. x.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxx mikroorganismů
Xxxxxx xxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxx (NHM):
a) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx metodami xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; jako xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), například 105 xxxxx xxxxxxx množství 1.105 mikroorganismů x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 xx xxxxxx.
x) Požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x vyšetření, xxx xxxx xxxxxxx xx šikmou xxxxx xx xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx se naočkováním xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx objemu xxxxxx xx příslušné xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, vyočkováním xx xxxxxxxx půdy x potvrzením xxxxxxxxxxx xxxxxxx; například negat/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx x 25 ml xxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 Xxxxxxxxxxx původci xxxxxxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx potravin

Xxxxxxxx xxxxx hodnota xx x(xx)

Xxxxxxxx cereus

xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx

105

xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

104

xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx xxxxxx

102

Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx

potraviny xxxxxx k přímé spotřebě

xxxxx/25

Clostridium perfringens

xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx

105

potraviny xxxxxx k přímé spotřebě

104

potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu

102

Xxxxxxxxxxx xxxx O 157 x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.xxxx (XXXX)

xxxxxxx druhy xxxxxxxx

xxxxx/25

Listeria xxxxxxxxxxxxx

potraviny xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx výživu

negat/25

xxxxxxxxx určené k přímé xxxxxxxx (kromě xxxx xxxxxxxxx)

xxxxx/25

masné xxxxxxx x xx xxxxx xxx 0,92

102

mražené krémy, xxxxxxxx xxxx.

102

xxxx xxxxx studeným xxxxxx

102

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx výživu

xxxxx/50


xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

negat/25

Xxxxxxxx spp.

xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě

xxxxx/25

Koagulázopozitivní stafylokoky (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx druhy)

potraviny xxxxxxxx x xxxxx spotřebě

105

potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

104

xxxxxxxxx xxx kojeneckou x dětskou xxxxxx


- neurčené x xxxxx spotřebě

103

- xxxxxx k přímé xxxxxxxx

102

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

ryby, měkkýši, xxxxxx a xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

negat/25

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (suspektní xxxxxxxxx xxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx

xxxxx/25



negat: xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxxxxxx xxxxxx specifikované xx šikmou xxxxx
xx: xxxxx xxxxxxxx - parametr xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx, nabývá xxxxxx xx 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxx

Kategorie xxxxxxxx

Xxxxxxxx mezní xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx.***)

xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx)

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx.***)

enterotoxin (X.xxxxxx)

xxxxxxx xxxxxxxxx

negat.***)

xxxxxxxxxxxxx (X.xxxx)

xxxxxxx xxxxxxxxx

negat.***)

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (V.parahaemolyticus)

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx.***)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx.

xxxxxxxxxx - xxxxxxxx přípustné xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 53/2002 Sb., xxxxxx xx stanoví chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx.



***) Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX HODNOTY PRO XXXXXXXXXX DRUHY, XXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxx xxxxxxxxx přípustné xxxxxxx (PH):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 g nebo x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x xxxx v 1 xx xxxxxx; x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx než 102 xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx metody MPN, xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (viz příloha č. 5).
b) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx určených k xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxx xx šikmou xxxxx xx xxxxx xxxx;
vyšetřuje xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx celého xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na plotnové xxxx x potvrzením xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 značí požadavek xxxxxxxxxxxxx mikroorganismu x 25 g xxxx x 25 ml xxxxxx.
1. XXXX X MASNÉ XXXXXXX, XXXXXX X VÝROBKY X DRŮBEŽÍHO XXXX, XXXXXXX MASO, ZVĚŘINA X DALŠÍ XXXXX XXXX A XXXXXXX X NICH
1.1. Xxxxx, krájené nebo xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx enterocolitica xxxxx/25
1.2. Xxxxx výrobky xxxxxxx neopracované určené x přímé xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx zrající, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx "xxxxxxxxxxxx xxxxxx")
XX
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.3. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxx salámy, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, paštiky xx.)
1.4.1. Xxxxxxx xxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxx mléčného xxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.5. Výrobky xxxxxxxxxxx x obalu
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
2. XXXX, OSTATNÍ XXXXX XXXXXXXXXXX X XXXXXXX Z NICH
2.1. Xxxxx x xxxxxx ryby
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
2.2. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx neošetřené, xxxxxx x přímé spotřebě (xxxx. měkkýši)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx x vod xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx a xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Koagulázopozitivni xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx z xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (v xxxxxx, xxxxx, nálevu, xxxxxxxx) a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x ryb (xxxxxx, xxxx, sardelová xxxxx, "xxxxx" xxxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.5. Xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 10
3. VAJEČNÉ VÝROBKY
3.1. Majonézy a xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx bakterie 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2.102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
*) Nebalené xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx 14.1.
4. XXXXX X XXXXXX XXXXXXX, XXXX
4.1. Tekuté xxxxxx xxxxxxx pasterované (xxxxxx ochucených)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Enterobacteriaceae 10
4.2. Xxxxxx výrobky sušené xxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Enterobacteriaceae 10
Salmonella xxx. xxxxx/25
4.3. Mléčné xxxxxx x zahuštěné xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx XXX
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx xxxxxxxx při 30 °X xx xxxx 15 xxx.
4.4. Xxxxxx, čerstvé xxxxxx, smetanové xxxxx x tvarohové xxxxxxx, xxxxxxx xxxx nezrající
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.5. Termizované mléčné xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx apod.)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 50
Xxxxxxxx cereus 103
4.6. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, kysaná smetana xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx syrového xxxxx
XX
Escherichia coli 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Tvrdé xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, plátkovaných x xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx.
4.7.3. Xxxxxxxxx xxxx ( xxxxxx plísňových xxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Xxxxx xxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
4.8. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
*) Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
5. XXXXXXXX X XXXXXXX XXXXX (balené)
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Nevztahuje xx xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
**) Xxx xxxxxxx x tvarohem xx xxxxxxxxxx xxxxxxx 103.
6. XXXXXXXXXX OVOCE X XXXXXXXX
6.1. Xxxxxxxx čerstvá zelenina x ovoce, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx
6.1.1. Xxxxxxxx chlazená xxxxxxx zelenina xxxx xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx konzervačních xxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx ovoce, xxxxxx čaje
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Kečupy, xxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxx směsi a xxx.
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX X OBILNÉ XXXXXXX, SEMENA ROSTLIN
7.1. Xxxxxxxxx
7.1.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx ochucených nebo x xxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 104
7.1.2. Xxxxxxxxx nesušené xxxxxx xxxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
7.1.3. Těstoviny xxxxxxxx x xxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
7.2. Sójové výrobky
7.2.1. Xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx bakterie 103
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
7.2.2. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mikroflóru.
7.3. Xxxxxx xxxxxxx
7.3.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (slunečnicová, xxxxxxxx, xxxxxx, lněná xxxx.), xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx
XX
Escherichia xxxx 5.102
Xxxxxx 105
7.3.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
8. XXXXXXXX A XXXXXXXXX VÝROBKY
8.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Koliformní xxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky*) 102
Salmonella spp. xxxxx/25
*) Vztahuje xx xx xxxxxxx xxxxxx xx xx xxxxxxx.
8.2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxxx (dorty, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX X XXXXXXXXXX XXXXXXX
X
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
10. XXXXXXXX (Xxxxxxx likéry x xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xx smetanovou xxxxxxx x xxxxxxx etylalkoholu xx 20 % xxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Bacillus xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx.*) xxxxx/25
*) Vztahuje xx xx xxxxxxx xxxxxx.
11. DEHYDRATOVANÉ XXXXXXX X OCHUCOVADLA
11.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xx xxxxxxx úpravě xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
11.2. Potraviny xxxxxx xx xxxxxxxxx xx smíchání s xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
12. XXXXXX, XXXXX KOŘENÍ X XXXXX KOŘENÍCÍ XXXXXXXXX, XXXXXXX XXXX
XX
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní xxxxxx
Aspergillus xxxxxx *)**) 5.103
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx posouzení xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, viz vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se xxxxxxx chemické xxxxxxxxx xx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x potravinových xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx látek xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx.
**) Xxxxxx xx tím xxx Aspergillus parasiticus x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
13. XXXXXXXXX XX XXXXXXXXXXXXX VLASTNOSTMI, XXXXXXX XXXXXX, XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXX VÝŽIVU
13.1. Želatina
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.2. Doplňky xxxxxx xxxxxxxxxx rostlinné xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (ve xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, x xxxxxx, xxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Potraviny xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnosti
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 5.102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
13.4. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx lékařské účely (xxxxxxxx xxx.xxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx xxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx cereus 50
Xxxxxxxxxx xxx. negat/50
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXX XX XXXXXXX XXXXXX
14.1. Lahůdkářské xxxxxxx x xxxxxxxxx x bez majonézy (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, nakládané xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx x zálivky xxxxxxx xxxxxx, pomazánky, xxxx, krémy x x.)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky*) 102
Xxxxxxxx cereus 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx obsahující xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
**) X výrobků x xxxxxxxxx masa xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxx xxxxx.
***) Xxxxxxx se xxxxx x xxxxxxxxxxxxx výrobků.
14.2. Tepelně xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx zchlazených x xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx potravin)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Bacillus xxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) X xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx hodnota 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX XX XXXXXXX ÚPRAVĚ
15.1. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxx (xxxx. přílohové xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx polotovary aj.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxx xxxxxxxxx upravené xxxxxxx x masa, xxxxxxx xxxx, mělněného xxxxxx xxxx, x kombinaci xx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx.)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx: Zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxx
Xxxxx XX xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx těchto xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx patogenních xxxxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx nelze xxxxxxxxxx žádným xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx náhodného xxxxxxxxxx finálních výrobků; xxxxxx bezpečnost xxxx xxx xxxxxxxxx zejména xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (správné výrobní xxxxx), xxxxxxx hygienické xxxxx x uplatněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXX XXXXXX PRO XXXXXXXXXX X DĚTSKOU XXXXXX
Počáteční x xxxxxxxxxxx kojenecká xxxxxx (xxxxxxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 104
Enterobacteriaceae 10
Koaguíázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx posouzení rozhodující xxxxxxxx obsah xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Rozumí xx xxx xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx, piškotů, xxxxxxxx) a xxxx xxx xxxxxx výživa xxx kojence x xxxx děti (xxxxxx xx sterilizovaných xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Aspergillus xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx rozhodující zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx se xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx nomius.
Xxxxxx (v xxxxxx) x bylinné xxxx xxx xxxxxxx x xxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx flavus*)**) 5.102
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx rozhodující xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx předpis.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Aspergillus xxxxxx.
Příloha x. 4 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX HODNOTY PRO XXXXXXXXX XXXXXXXX
(Nevztahuje xx xx xxxxx x skupiny xxxxxxxx xxxxxxx v přílohách č. 2 x č. 5)
Xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. x)]
x) xxxxxxxxx syrové xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
x) xxxxxxxxx vyrobené x xxxxxxxx úpravou
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. b)]
XX
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx cereus 104
Xxxxxxx č. 5 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXXXXX MIKROBIOLOGICKY XXXXXXXXXX
Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx PH xxxxxxxxx, neboť xxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxx (xx, xX, obsah xxxxxxxxxxxxxxxxx látek xxxx.) xxxx xxx nutnost xxxxxxxxxx tepelné úpravy xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx konzumací nepředstavují xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx* x xxxxxxxx mikrobiologického xxxxxx xxx xxxxxx.
x) xxxxxxxx (o xxxxxx etanolu xxx 20% xxxxxxxxxx)
b) xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx
x) xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx
x) xxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxx xx xxxx xxxx
x) xxxxx xxxxx
x) tuky (x výjimkou xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků)
x) xxxxx x běžné xxxxxx
x) trvanlivé xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
x) xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx
x) čaj xxxxx (xxxxxxxxxxxx, polofermentovaný, xxxxxx)
x) xxxxxx náhrady xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx
x) mouka, luštěniny, xxxx x xxxxxxx x xxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
x) xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx (x suchém xxxxx)
x) xxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx)
x) xxxxxxx
x) sterilizované potraviny
x) xxxxxxxxxxx ovoce x zelenina, xxxxx xxxxxxxx v lihu, xxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxx rostlinného xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx)
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxxxx související
XXX 56&xxxx;0080:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx odběru xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56&xxxx;0081:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0082:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX XX XXX 4833:2003 (56&xxxx;0083) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv.Horizontální xxxxxx xxx stanovení celkového xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx ISO 4833:2003)
XXX 56&xxxx;0084:1986 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx půdách
XXX XXX 4832:1995 (56&xxxx;0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx bakterií. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (idt XXX 4832:1991)
ČSN XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx ISO 4831:1991)
XXX XXX 7954:1994 (56&xxxx;0087) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 25 °X (xxx XXX 7954:1987)
ČSN XX ISO 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx (xxx EN ISO 6579:2002)
XXX EN XXX 6888-1:1999 (56 0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Staphylococcus xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 1: Xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (idt XXX 6888-1:1999; xxx XX XXX 6888-1:1999)
XXX EN XXX 6888-2:1999 (56 0089) Mikrobiologie xxxxxxxx a xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Staphylococcus aureus x xxxxx xxxxx) - Xxxx 2: Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxxx (idt XXX 6888-2:1999; xxx XX XXX 6888-2:1999)
XXX XX XXX 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoků (Xxxxxxxxxxxxxx aureus x xxxxx druhy) - Xxxx 3: Průkaz x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx technikou XXX (xxx XXX 6888-3:2003; xxx EN XXX 6888-3:2003)
ČSN 56&xxxx;0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
XXX XX 13401:2000 (56&xxxx;0091) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx perfringens - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx EN 13401:1999; xxx ISO 7937:1997)
XXX ISO 7932:1995 (56&xxxx;0092) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx cereus. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx ISO 7932:1993; idt XX XXX 7932:1997)
XXX XX XXX 112904-1:1999.(56 0093) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Metoda xxxxxxx (xxx XX XXX 11290-1:1996)
XXX XX XXX 11290-2:1999 (56 0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx průkazu x xxxxxxxxx xxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 2: Xxxxxx stanovení xxxxx (idt ISO 11290 2:1998; idt XX XXX 11290 2:1998)
ČSN XXX 8523:1995 (56&xxxx;0096) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx pokyny pro xxxxxx xxxxxxxx čeledi Xxxxxxxxxxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx (xxx ISO 8523:1991)
XXX XXX 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx a xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx Escherichia xxxx. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X na xxxxxxxxxx (xxx XXX 6391:1988)
XXX ISO 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX ISO 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu x xxxxxxxx 4-metylumbeliferyl-ß-D-glukuronidu (XXX) (idt XXX 11866-2:1997)
ČSN XXX 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Část 3: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °C na xxxxxxxxxx (xxx ISO 11866 3:1997)
XXX X XXX XXX 11133-1:2001 (56 0099) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxx kultivačních půd x laboratoři (idt XXX ISO 11133-1:2000)
XXX 56 0100:1968 Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, předmětů xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx provozoven (xxx xxxxxxxxx xxxxxx)
XXX XX XXX 6887-1:1999 (56 0102) Mikrobiologie xxxxxxxx a krmiv - Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, příprava xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxx ISO 6887-1:1999; idt XX XXX 6887-1:1999)
XXX XXX 7218:1998 (56&xxxx;0103) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (idt XXX 7218:1996)
ČSN ISO 3100-1:1995 (56 0105) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx 1: Xxxxx xxxxxx (xxx XXX 3100-1:1991)
XXX XXX 3100-2:1995 (56 0106) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx vzorků a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků. Xxxx 2: Příprava xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 3100-2:1988)
ČSN XXX 7251:1996 (56&xxxx;0107) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (idt ISO 7251:1993)
ČSN ISO 7402:1995 (56 0108) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx. Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx počítání kolonií (xxx XXX 7402:1993)
XXX XXX 8914:1996 (56&xxxx;0109) Mikrobiologie. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxx ISO 10273:1994)
ČSN XXX 8261:2002 (56&xxxx;0111) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků x xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (xxx XXX 8261:2001)
ČSN XXX 6610:1996 (56 0112) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (xxx XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx 1: Technika počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (idt XXX 5541-1:1986)
ČSN XXX 6611:1996 (56 0114) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxxxx kolonie. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 6661:1992)
ČSN XXX 15214:2000 (56&xxxx;0117) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx - Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 15214:1998)
ČSN XX XXX 16654: 2002 (56 0118) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxx coli 0157 (xxx XXX 16654:2001; xxx XX XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx tvořících kolonie xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx ISO 6730:1992)
XXX XXX 10560:1996 (56&xxxx;0121) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes (xxx XXX 10560:1993; idt XXX 10560/Xxx. 1: 1994)
XXX ISO 2293:1996 (56&xxxx;0122) Xxxx x masné výrobky. Xxxxxxxxx počtu mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Xxxxxxxxxx xxxxxx) (xxx XXX 2293:1988)
XXX ISO 13721:1998 (56&xxxx;0125) Maso x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx bakterií xxxxxxxx kvašení -Technika xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx ISO 13721:1995)
XXX ISO 10272:1997 (56&xxxx;0126) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda průkazu xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; idt XXX 10272/Xxx.2:1997)
XXX XXX 13720:1998 (56&xxxx;0127) Xxxx x masné xxxxxxx - Stanovení xxxxx xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxxx (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Xxxx x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 13681:1995)
XXX XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X x xxxxxxxx xxxxxxx x 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Xx dni xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx či xxxxxxxxx.
Právní xxxxxxx č. 132/2004 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 467/2006 Xx. x xxxxxxxxx od 11.10.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 292/1997 Sb., x požadavcích xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx vod a x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 241/1998 Xx. x č. 465/2000 Sb.
2) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., o potravinách xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx a x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb.
5) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., x způsobu xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bodů x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 zákona x. 258/2000 Xx., x ochraně xxxxxxxxx xxxxxx x o xxxxx některých souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Xxxxxxxx Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 o xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx.
* Xxxxx č. 110/1997 Sb. a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.