Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2004
x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění zákona x. 146/2002 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxx na potraviny xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxx jejich xxxxxxxx x způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Mikrobiologické xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx vodu, xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx stanoví zvláštní xxxxxx předpis.1)
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxx vyhovovat xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx, potraviny tepelně xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, potraviny xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, okyselením, fermentací x xxxxxxxxx, xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx výrobce před xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx potraviny, xxxxx xxxx xxxxxx xx spotřebě xx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, vaření, xxxxxxxxxxx xxxxxx, nebo xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx výrobce xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx tekutinou,
x) potraviny xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx (příloha č. 3)2) x
d) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovené x §2 xxxx. f) xxxxxx.
Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxx jejich xxxxxxxx
§3
(1) Mikrobiologické xxxxxxxxx se xxxxxxx xxxx přípustné xxxxxxx x nejvyšší xxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přijatelnou xxxx rizika a xxxxxxx se xxx xxxxxxxxx vyrobené ze xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx dodržení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx4) x x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vysokou xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xx xxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxxx mezní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxx v tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx produktů xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxx x přípustnými xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze č. 2. Není-li zřejmé, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx či podskupině xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx patří, přiřadí xx xxx, xxx x xxxxxxxx mikrobiologického xxxxxx s xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx zpracování, xxxxxx konzumentů x xxxxxxxxxx mikrobiálního růstu xx doby konzumace xxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx druhy xxxxxxxx, xxx které xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx hodnoty xxxxx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, které xx xxxxxxxx za xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jsou xxxxxxx v příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx xx odebírají xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx onemocnění, xxxx jde-li x xxxxxxxx spotřebitele, se xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx cíleně xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx z potravin xxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xx toxické xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxx přílohy, xxxxxxxxx xx další xxx xxxxxxxxx mikroorganismy xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mohly xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx.
(2) Xxxx se xxxxxx xxxxxxxxx v množství, xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx vzorku xx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxx kontrola provedena,6) xxxxx xx provedení xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xx xxxxxx v xxxxxxx xxxxx analýzy. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx druhou xxxxxxx xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx vzorek xxxxxxxx kontrolovaná xxxxx, xxxxx xxxxxxxx výsledky xxxxxxx prvního xxxxxx, xxx, xxx xxxxxxx xx změně xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx dozoru, xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.8)
(3) Způsob xxxxxx vzorků xxxxxxxx x mikrobiologickému xxxxxxxx x xxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx příslušných českých xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6. Xxxxx se xxx způsob odběru xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx validací doloženo, xx xxxx xx xx citlivosti, xxxxxxxxxx x reprodukovatelnosti výsledků xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
§6
Xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Potraviny xxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx závadné, xxxxx
x) byly xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx toxické xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravin xxxx xxx xxxxxxxxx x tabulkách č. 1 a 2 přílohy č. 1, xxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx činností, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx oslizlost, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx viditelné xxxxxxx, xxxxxxxx, maz.
(2) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx pokud
x) xxxx xxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx),
x) xxxxx xx xxxxxx xxxxx,
x) xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx (bombáž), xxxx
x) xxxxx xx xxxxxxx smyslové xxxxxxxxxx (například xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxx xxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxx 4, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx stanovené x příloze č. 1, xxxxxxx xx tyto xxxxxxxxx xxxx potraviny, které xxxxxxxxxxxx mikrobiologickým xxxxxxxxxx xx xxxxxx, tj. xxxx sníženou užitnou xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx x původnímu použití xxxxxxxxx.
Závěrečná xxxxxxxxxx
§7
Zrušuje se:
1. Vyhláška č. 294/1997 Sb., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
2. Vyhláška x. 91/1999 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zdravotnictví x. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
§8
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 30. dubna 2004.
Ministryně:
XXXx. Xxxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1 k vyhlášce x. 132/2004 Sb.
Xxxxxxxx mezní hodnoty xxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxx (NHM):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů v 1 g xxxx x 1 xx xxxxxx;
vyšetřuje se xxxxxxxxxx metodami xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; jako xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), například 105 xxxxx xxxxxxx množství 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo v 1 xx xxxxxx.
x) Xxxxxxxxx nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx xxxxxx vzorku xxxxxxxx k xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxx xx xxxxxx čarou xx xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx se naočkováním xxxx xxxx navážky xxxx celého xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx pomnožením, vyočkováním xx plotnové xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx negat/25 xxxxx xxxxxxxxx nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx v 25 xx vzorku.
Xxxxxxx x. 1 Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx
Mikroorganismus | Xxxxxxxxx xxxxxxxx | Nejvyšší xxxxx xxxxxxx xx x(xx) |
Xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx | 104 | |
potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxx perfringens | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx výživu | 102 | |
Xxxxxxxxxxx coli X 157 a další xxxxxxxxxxxxx produkující X.xxxx (XXXX) | xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx xxxxxx | negat/25 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (kromě xxxx xxxxxxxxx) | negat/25 | |
masné xxxxxxx o aw xxxxx xxx 0,92 | 102 | |
mražené krémy, xxxxxxxx xxxx. | 102 | |
xxxx xxxxx studeným xxxxxx | 102 | |
Salmonella xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx | xxxxx/50 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 | |
Xxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Koagulázopozitivní stafylokoky (Xxxxxxxxxxxxxx aureus x xxxxx druhy) | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx x dětskou xxxxxx | ||
- xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 103 | |
- určené x xxxxx xxxxxxxx | 102 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxx, měkkýši, xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (suspektní xxxxxxxxx xxxxx) | Potraviny xxxxxx k přímé xxxxxxxx | xxxxx/25 |
xxxxx: xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxx vzorku xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx
xx: xxxxx xxxxxxxx - parametr xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx dostupnost xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx, nabývá xxxxxx xx 0 xx 1,0.
Tabulka x. 2 Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxx | Kategorie xxxxxxxx | Xxxxxxxx xxxxx hodnota |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx) | xxxxxxx potraviny | xxxxx.***) |
enterotoxin (X.xxxxxx) | xxxxxxx potraviny | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx (X.xxxx) | všechny xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx potraviny | negat.***) |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx. |
xxxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 53/2002 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx zdravotní xxxxxxxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxxxx a potravinářských xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx přídatných, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx. | ||
***) Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (objemu) vzorku xxxxxx použitou metodou xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXXX DRUHY, XXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxx vyjádření xxxxxxxxx xxxxxxx (XX):
a) Xxxxxxxx mikroorganismů x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx;
vyšetřuje se xxxxxxxxxx xxxxxxxx technikou xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), například 105 xxxxx přípustné xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 g nebo x 1 ml xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo v 1 ml xxxxxx; x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 102 xxxx být xxxxxx xxxxxxx metody XXX, xxxxx pro stanovovaný xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (viz příloha č. 5).
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx objemu xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx po xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxx této xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx půdy x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx x potvrzením xxxxxxxxxxx kolonií; xxxxxxxxx xxxxx/25 značí požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx x 25 xx xxxxxx.
1. MASO X XXXXX VÝROBKY, XXXXXX X XXXXXXX X XXXXXXXXX MASA, XXXXXXX XXXX, XXXXXXX X DALŠÍ XXXXX XXXX A VÝROBKY X NICH
1.1. Xxxxx, krájené xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx úpravy (tatarské xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx negat/25
1.2. Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx zrající, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx "xxxxxxxxxxxx xxxxxx")
XX
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.3. Trvanlivé xxxxx výrobky (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xx.)
1.4.1. Xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.5. Výrobky xxxxxxxxxxx x obalu
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
2. RYBY, OSTATNÍ XXXXX XXXXXXXXXXX X XXXXXXX X XXXX
2.1. Xxxxx x xxxxxx ryby
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.2. Xxxx výrobky xxxxxxx neošetřené, xxxxxx x přímé spotřebě (xxxx. xxxxxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxx parahaemolyticus xxxxx/25
2.3. Xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx z xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxx (vaření x xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx x ryb xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (x xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx) x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx z xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, "xxxxx" xxxxxxx xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
2.5. Rybí výrobky xxxxxxxxxxx v obalu
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
3. VAJEČNÉ XXXXXXX
3.1. Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx, balené xxxxxx xxxxxx, xxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxx bakterie 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2.102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
*) Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx 14.1.
4. XXXXX X XXXXXX XXXXXXX, XXXX
4.1. Tekuté xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxx ochucených)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Enterobacteriaceae 10
4.2. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx a xxxxx x xxxxxxxx zmrzlin x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
4.3. Xxxxxx xxxxxx x zahuštěné xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx XXX
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx xxxxxxxx při 30 °C po xxxx 15 dnů.
4.4. Tvaroh, čerstvé xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx x tvarohové výrobky, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.5. Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x výrobky x prodlouženou trvanlivostí (xxxxxxx, xxxxx, dezerty, xxxxxxxxxxx xxxxx apod.)
XX
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 103
4.6. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxx, podmáslí, acidofilní xxxxx, xxxxxx smetana xxxx.)
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx xxxxxxxx mléka
XX
Escherichia xxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Tvrdé xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
*) U xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx.
4.7.3. Xxxxxxxxx sýry ( xxxxxx xxxxxxxxxx sýrů)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Xxxxx xxxx xxxxxxx
XX
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
4.8. Máslo, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (x obsahem xxxxx, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů*) 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
*) Xxxxxxxxxx se na xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx smetany.
5. XXXXXXXX A XXXXXXX XXXXX (xxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx.
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx s xxxxxxxx xxxx jogurtem.
**) Xxx xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx hodnota 103.
6. XXXXXXXXXX XXXXX X ZELENINA
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x ovoce, ovocné x zeleninové xxxxx
6.1.1. Xxxxxxxx chlazená xxxxxxx zelenina xxxx xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Čerstvé xxxxxx x zeleninové xxxxx (tepelně xxxxxxxxxx, xxx konzervačních látek)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, proslazené xxxxx, xxxxxx čaje
XX
Xxxxxxxxxx bakterie 103
Xxxxxx 104
6.3. Xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxx.
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX X OBILNÉ XXXXXXX, XXXXXX XXXXXXX
7.1. Xxxxxxxxx
7.1.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx nebo x xxxxxx
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxx bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
7.1.2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ochucených
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
7.1.3. Těstoviny nesušené x xxxxxx
PH
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Bacillus xxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
7.2. Sójové xxxxxxx
7.2.1. Sójové xxxxxxx xxxx tofu, pasterované xxxx xxxxxxxx
PH
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.2.2. Zakysané sójové xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Nevztahuje xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx kulturní xxxxxxxxxx.
7.3. Xxxxxx xxxxxxx
7.3.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx k přímé xxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, sezamová, xxxxxx, xxxxx apod.), xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Xxxxxx 105
7.3.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria monocytogenes negat/25
8. XXXXXXXX X XXXXXXXXX XXXXXXX
8.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx x náplní (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx, x xxxxxxxx krémy, xxxxxx apod.)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxx bakterie 5.102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Salmonella spp. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na výrobky xxxxxx xx xx xxxxxxx.
8.2. Cukrářské xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxxx (dorty, xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
9. KAKAO, XXXXXXXX X XXXXXXXXXX XXXXXXX
M
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Koliformní xxxxxxxx 5.103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
10. XXXXXXXX (Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx a/nebo mléčnou xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx 20 % xxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Kgagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxx.
11. XXXXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXXXX
11.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx a po xxxxxxx úpravě vařením
XX
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Potraviny xxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
12. XXXXXX, SMĚSI XXXXXX X SUCHÉ XXXXXXXX XXXXXXXXX, BYLINNÉ XXXX
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx *)**) 5.103
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx zdravotní nezávadnost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x potravinových xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx doplňků, xx xxxxx vyhlášky x. 233/2002 Xx.
**) Xxxxxx se xxx xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
13. POTRAVINY SE XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, XXXXXXX XXXXXX, POTRAVINY XXXXXX XXX XXXXXXXX XXXXXX
13.1. Xxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.2. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (xx xxxxx xxxxxx, dražé, kapslí, x prášku, tekuté xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxxx xxxxxx při zvýšeném xxxxxxxx výkonu, xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.4. Xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxx.xxxxxxxx, např. xxxxxxxxxx sondou)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx coli 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX A XXXXXXXXX XX TEPELNÉ XXXXXX
14.1. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx x majonézou x bez xxxxxxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, výrobky x xxxxxx, nakládané xxxxxxx, xxxxxxxxx sýry, dresinky, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx výroby, xxxxxxxxx, xxxx, xxxxx x x.)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx suroviny x xxxxxxxx mikroflórou.
**) X xxxxxxx x přídavkem masa xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx o xxxxx xxx xxxxx.
***) Xxxxxxx se xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
14.2. Tepelně upravené xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx x prodejnách xxxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) U xxxxxxx obsahujících jako xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx toleruje xxxxxxx 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX XX XXXXXXX XXXXXX
15.1. Bezmasé xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx, obalované xxxx, xxxxxxxxxx polotovary xx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx zeleninové xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, chlazené xxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x masa, mletého xxxx, xxxxxxxxx rybího xxxx, x kombinaci xx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx negat/25
Xxxxxxxx: Xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx hermeticky uzavřených (xxxxxxxxxxxxxxx) potravin
Žádné XX xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx těchto xxxxxxx x hlediska xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx nelze xxxxxxxxxx žádným xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxxx xxxxxxxxxx finálních xxxxxxx; xxxxxx bezpečnost xxxx xxx xxxxxxxxx zejména xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx výrobní xxxxx), správné xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx kritických kontrolních xxxx.
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXXXX X DĚTSKOU XXXXXX
Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx toxinogenní plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Rozumí se xxx též Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx, piškotů, xxxxxxxx) x xxxx xxx obilná výživa xxx kojence a xxxx xxxx (netýká xx sterilizovaných xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Koliformní xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx uvedené xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Aspergillus nomius.
Xxxxxx (x xxxxxx) x xxxxxxx čaje xxx xxxxxxx x xxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 5.102
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx aflatoxinů, viz xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxxx č. 4 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX HODNOTY PRO XXXXXXXXX XXXXXXXX
(Xxxxxxxxxx xx na xxxxx x skupiny potravin xxxxxxx x přílohách č. 2 x č. 5)
Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 písm. x)]
x) potraviny xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx úpravy
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx cereus 103
b) xxxxxxxxx vyrobené x xxxxxxxx xxxxxxx
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 105
Enterobacteriaceae 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx cereus 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. x)]
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 103
Bacillus xxxxxx 104
Příloha x. 5 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX A XXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXX
Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifické xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx formou PH xxxxxxxxx, neboť pro xxx xxxxxxx, technologii xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxx (xx, xX, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx látek xxxx.) xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx kulinární xxxxxx xxxx xxxxxxxxx nepředstavují xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx* x hlediska xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx zdraví.
x) xxxxxxxx (x xxxxxx xxxxxxx xxx 20% xxxxxxxxxx)
x) xxxx
c) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x aromata
x) xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx
e) xxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxx na bázi xxxx
x) xxxxx xxxxx
x) xxxx (x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků)
h) xxxxx x běžné xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
k) xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx
x) čaj xxxxx (xxxxxxxxxxxx, polofermentovaný, xxxxxx)
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxx x smetany xx teplých xxxxxx
x) xxxxx, luštěniny, xxxx a xxxxxxx x xxxx (v xxxxxx xxxxx)
o) xxxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
x) xxxxx, výrobky xx škrobu x xxxxxxx x xxxxxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx nápoje (xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx)
s) hořčice
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx, xxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxx)
Xxxxxxx x. 6 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0080:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0081:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxx vzorků x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0082:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
ČSN XX ISO 4833:2003 (56&xxxx;0083) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení celkového xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 4833:2003)
XXX 56&xxxx;0084:1986 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x fakultativně xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx
XXX XXX 4832:1995 (56 0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 4832:1991)
ČSN XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Technika xxxxxxx pravděpodobného xxxxx (xxx XXX 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx kvasinek a xxxxxx. Technika počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 7954:1987)
XXX XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx (xxx XX XXX 6579:2002)
ČSN XX XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoků (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Část 1: Technika x xxxxxxxx agarové xxxx xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (xxx XXX 6888-1:1999; idt XX ISO 6888-1:1999)
XXX XX ISO 6888-2:1999 (56&xxxx;0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Staphylococcus xxxxxx x další druhy) - Část 2: Xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx (idt ISO 6888-2:1999; idt XX XXX 6888-2:1999)
XXX XX XXX 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx aureus x xxxxx xxxxx) - Xxxx 3: Průkaz x stanovení xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx XXX (xxx ISO 6888-3:2003; xxx EN XXX 6888-3:2003)
ČSN 56 0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx výrobky. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx toxinů x Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
ČSN XX 13401:2000 (56&xxxx;0091) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx počítání xxxxxxx (xxx XX 13401:1999; xxx XXX 7937:1997)
XXX XXX 7932:1995 (56&xxxx;0092) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx Xxxxxxxx cereus. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 7932:1993; xxx XX XXX 7932:1997)
ČSN XX XXX 112904-1:1999.(56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx XX ISO 11290-1:1996)
XXX XX XXX 11290-2:1999 (56 0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx průkazu a xxxxxxxxx počtu Listeria xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 2: Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 11290 2:1998; idt XX ISO 11290 2:1998)
ČSN XXX 8523:1995 (56&xxxx;0096) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8523:1991)
XXX XXX 6391:1995 (56&xxxx;0097) Maso x xxxxx výrobky. Stanovení xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X na membránách (xxx ISO 6391:1988)
XXX XXX 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Mléko x xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Technika xxxxxxx pravděpodobného xxxxx (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX XXX 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Mléko x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx coli - Xxxx 2: Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x použitím 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (idt XXX 11866-2:1997)
XXX XXX 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Část 3: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °C xx xxxxxxxxxx (xxx XXX 11866 3:1997)
ČSN X XXX ISO 11133-1:2001 (56&xxxx;0099) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxx kultivačních půd - Část 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx jakosti při xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx x laboratoři (xxx XXX XXX 11133-1:2000)
XXX 56 0100:1968 Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, předmětů xxxxxxx užívání x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxx xxxxxxxxx xxxxxx)
XXX EN XXX 6887-1:1999 (56&xxxx;0102) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, příprava xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx přípravu xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (idt XXX 6887-1:1999; idt EN XXX 6887-1:1999)
ČSN XXX 7218:1998 (56&xxxx;0103) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (idt XXX 7218:1996)
XXX XXX 3100-1:1995 (56&xxxx;0105) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx a xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 1: Odběr xxxxxx (xxx ISO 3100-1:1991)
XXX ISO 3100-2:1995 (56&xxxx;0106) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 2: Příprava xxxxxxxxxxxx vzorků pro xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (idt XXX 3100-2:1988)
ČSN XXX 7251:1996 (56&xxxx;0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Escherichia xxxx. Xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (idt XXX 7251:1993)
ČSN XXX 7402:1995 (56&xxxx;0108) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx bez xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 7402:1993)
XXX XXX 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx pro průkaz Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (idt XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56 0110) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (idt XXX 10273:1994)
XXX ISO 8261:2002 (56&xxxx;0111) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (idt XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Stanovení počtu xxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °X (xxx XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx bakterií. Xxxx 1: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (idt XXX 5541-1:1986)
XXX XXX 6611:1996 (56 0114) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 6661:1992)
XXX XXX 15214:2000 (56 0117) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných při 30 °C (xxx XXX 15214:1998)
XXX XX ISO 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx 0157 (idt ISO 16654:2001; xxx XX XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx XXX 6730:1992)
XXX XXX 10560:1996 (56&xxxx;0121) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes (idt XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Cor. 1: 1994)
XXX ISO 2293:1996 (56&xxxx;0122) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Xxxxxxxxxx metoda) (xxx XXX 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx -Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx XXX 13721:1995)
XXX ISO 10272:1997 (56&xxxx;0126) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; xxx XXX 10272/Xxx.2:1997)
ČSN XXX 13720:1998 (56 0127) Xxxx x masné výrobky - Stanovení xxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxx (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Maso x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 13681:1995)
ČSN XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X x použitím xxxxxxx x 5-bromo-4-chloro-3-indolyl ß-X-xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 132/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 30.4.2004.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx předpis xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx č. 132/2004 Xx. xxx zrušen xxxxxxx předpisem x. 467/2006 Xx. s xxxxxxxxx xx 11.10.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 292/1997 Sb., x požadavcích xx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx x x způsobu xxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 241/1998 Xx. a č. 465/2000 Xx.
2) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro zvláštní xxxxxx x x xxxxxxx jejich použití.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) zákona č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx.
5) Vyhláška č. 147/1998 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 xxxxxx x. 258/2000 Xx., x ochraně xxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxx některých souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Směrnice Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 x úředním xxxxxx nad xxxxxxxxxxx.
* Xxxxx č. 110/1997 Sb. a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.