Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 14.06.2026.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 14.06.2026.


Vyhláška o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med

490/2025 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Přírodní sladidla §3 §4 §5

Potraviny se sladivými účinky §6

Velkoobjemová přeprava surového cukru po moři §7

Cukrovinky §8

Kakaové boby §9

Kakaové výrobky §10 §11

Čokoládové výrobky §12 §13 §14

Med §15 §16 §17

Technický předpis §18

Přechodné ustanovení §19

Zrušovací ustanovení §20

Účinnost §21

Příloha č. 1 - Členění přírodních sladidel na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost přírodních sladidel

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení přírodních sladidel

Příloha č. 4 - Členění potravin se sladivými účinky na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 5 - Členění cukrovinek na skupiny a podskupiny

Příloha č. 6 - Jakostní a technologické požadavky na cukrovinky

Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost cukrovinek

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení cukrovinek

Příloha č. 9 - Členění kakaových výrobků na skupiny

Příloha č. 10 - Fyzikální a chemické požadavky na kakaový prášek

Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na kakaové máslo

Příloha č. 12 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení kakaových výrobků

Příloha č. 13 - Členění čokoládových výrobků na skupiny

Příloha č. 14 - Fyzikální a chemické požadavky na čokoládové výrobky

Příloha č. 15 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení čokoládových výrobků

Příloha č. 16 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na med

Příloha č. 17 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení medu

INFORMACE

490

VYHLÁŠKA

ze dne 19. xxxxxxxxx 2025

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx sladidla, xxxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxx, cukrovinky, kakaové xxxx, kakaové x xxxxxxxxxx výrobky x xxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), g), x) x i) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona č. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Sb. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen „xxxxx“):

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx2) x upravuje

a) xxxxxx poskytování xxxxxxxxx x přírodních xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx,

x) druhy xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx účinky, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx, x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxxx výrobků a xxxx xxxxxxxxx na xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxx,

x) xxx xxxxxxx xxxx

1. xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx trh,

3. minimální xxxxxxxxxxxxx požadavky x

x) xxxxxxxx xxx velkoobjemovou xxxxxxxx cukrů po xxxx.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx pojmů

(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx všechny xxxxx cukrů ve xxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx, jejich směsi x vodné roztoky,

b) xxxxxxxxx xxxxxxxxx krystalizovaná X-xxxxxxx xxxxxxxxxx s xxxxxx molekulou xxxxxxxxxx xxxx xxxx vyčištěná xxxxxxxxxxxxxx D-glukóza xxxxxxx xxx obsahu krystalové xxxx,

x) xxxxxxxxx vyčištěná xxxxxxxxxxxxxx X-xxxxxxxx,

x) cukrem xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx sacharóza,

e) xxxxxx x přísadami xxxx, xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx3) xxxx xxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx x protihrudkujícími xxxxxxx xxxx ve xxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xxx přidán xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxx velkých xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx koncentrovaný xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx k výživě xxxxxxx, získaných xx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx kombinací,

i) xxxxxxx glukózovým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x nejméně 93 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) tekutým xxxxxx xxxxx roztok sacharózy,

k) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hydrolýzou, x xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx invertního cukru,

l) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx roztok xxxxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxx, která byla xxxxxxxx invertována hydrolýzou, xxxxxxx obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx musí xxx xxxxx xxx 50 % hmotnostních xxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx potravina na xxxx monosacharidů, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx získaná x xxxxxxx, obsahující xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx organické x xxxxxxxxxxx látky, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickými xxxxxxx do různých xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx vyčištěné šťávy x cukrové xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, a xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sacharózy xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx až tmavě xxxxxxxx xxxx hnědooranžové xxxxx x xxxxxxxx xxxxx vyrobená xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx.

(2) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx4) xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx čokoládové xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx s xxxxxxx vody xxxxxxx 3 % xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a glukózového xxxxxx.

(3) Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx semena xxxxxxxxxx Xxxxxxxxx cacao X.,

x) xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx nebo xxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxx získaný x xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx nevyhovující xxxxxxxxxx stanoveným xxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx kakaem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x kakaových xxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx slupek a xxxxxxx, xxxxxxxx do xxxxx prášku a xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x hmotnosti xxxxxx x xxxxxxx 9 % xxxx,

x) xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, slazeným xxxxxx xxxx slazeným xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxx ze směsi xxxxx a přírodních xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xxxxx,

x) čokoládou x xxxxxx kakaový xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxx.

(4) Pro xxxxx xxxx vyhlášky se xxxx rozumí

a) xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxx hmota xxxxxxx xxxxxxxxxx kakaové xxxx,

x) kakaovým xxxxxxxx xxxxxxx zbytek xxxxxxxxxx xxx získávání xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx bobů, xxxxx xx používán k xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxx písmeny a) xx x) x xxxxxxxxx 3 xxxx. x) xx x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx jejich xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx složek,

f) mléčnou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z kakaových xxxxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, případně x xxxxxxx xxxxxx, obsahující xxxxxxx 14 % xxxxxx sušiny xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx plnotučného xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx mléka, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyrobený x xxxxxxxxx složek, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, sladidel xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, obsahující xxxxxxx 20 % mléčné xxxxxx xxxxxxx ze xxxxxxxxxxx nebo sušeného xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx sušené xxxxxxx, másla xxxx xxxxxxxx xxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxx čokoládový xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxx složek, obsahující xxxxxxx 14 % xxxxxx sušiny xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, smetany xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, másla xxxx mléčného xxxx, xxxxxxxx x dalších xxxxxx, přírodních xxxxxxxx, xxxxxxxx nebo jejich xxxxxxxxx,

x) plněnou xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xx složena x xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx čokolády xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxx x pekařských xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxx mražených xxxxx, xxxxxxx vnější xxxxxxxxxx podíl je xxxxxxx 25 % xxxxxxx hmotnosti výrobku,

j) Xxxxxxxxx a la xxxx čokoládový xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, případně x xxxxxxx složek, xxxxxxx xxxxx mouky xxxx xxxxxx xx xxxxxxx 8 %,

x) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxx čokoládový xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx kombinací, xxxxx xxxx pšeničného, xxxxxxxx xxxx kukuřičného xxxxxx, xxxxxxxx z dalších xxxxxx, xxxxxxx obsah xxxxx nebo škrobu xx xxxxxxx 18 %,

x) xxxxxxxxxxx bonbonem xxxxxxxxxx výrobek o xxxxxxxxx jednoho xxxxxx xxxxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx, z xxxxxxx xxxxx čokolády xxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxx čokolády xxxxx xxxxxx x) xx x) x xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx čokolády xx xxxxxxx 25 % celkové xxxxxxxxx xxxxxxx.

(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) medem xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx medonosnými Xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx hmyzu sajícího xx rostlinách, xxxxx xx xxxxxxxxx na xxxxxx částech xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx mísením xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx,

x) medem xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxx získaný z xxxxxxx rostlin,

c) medem xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx převážně x xxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxx, které xx xxxxxxxxx xx živých xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx živých xxxxx rostlin,

d) plástečkovým xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx postavených xxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plástů xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx celých plástech xxxx xxxxxx takových xxxxxx,

x) xxxxx x xxxxxxxxx med, xxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx kusů xxxxxxxxxxxxx xxxx,

x) vykapaným xxxxx xxx získaný xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx plástů,

g) xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx odstřeďováním odvíčkovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxx xxx získaný xxxxxxxxx bezplodových xxxxxx x použitím nebo xxx použití xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx + 45 °C,

i) xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx pro průmyslové xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx do xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxx, a xxxxx xxxx xxx xxxx příchuť xxxx xxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx byl přehřát xxxx xxx získán xxxxxxxxxxx cizorodých xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxx, že dojde x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxx sladidla

§3

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xx xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx5), v xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech označování xxxxxxxx6) xx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvede x

x) dextrózy xxxxx xxxxxxxxxx,

x) fruktózy x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx x

x) xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx přírodních xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1 xx 8.

(4) Xxxx bílý xxxx xxxx extra xxxx xxx označit xxxxxx „xxxx“.

(5) U xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx x xxxxxxxxxx cukru xx xxxxxx xxxxx xxxxxx a obsah xxxxxxxxxx cukru v xxxxxx.

§4

(1) Xxxxx „xxxxxx xxxx“, „xxxxxx xxxxxxxx xxxx“ x „xxxxx x invertního xxxxx“ xxx xxxxxxx xxxxxxxxx „xxxx“, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky uvedené x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8.

(2) X případě, xx sirup z xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, označí xx xx xxxxxxx xxxxxx „xxxxxxxxxxx“.

(3) Xxxxxxxx „xxxxxxxxx xxxxx“ xx xxxxx xx označení „xxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxx“ x xxxxxxxx „xxxxxx glukózový xxxxx“ se xxxxx xx xxxxxxxx „sušený xxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxx“ v xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxxxxxxx x přepočtu xx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nad xxxxxxx xxxxxxxx, anebo xx změní na xxxxxxxx „xxxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx“ xxxx „sušený fruktózo-glukózový xxxxx“ x xxxxxxx, xx xxxxx fruktózy xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx.

(4) Xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xx povolen xxxxxxx xx 3 %.

(5) Xxxx xxxxx xxxxxxxx modření.

(6) Xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 70 %.

§5

(1) X xxxxxx xxxxxxxx, fruktózy, cukru xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxx polobílého, xxxxxxx, xxxxxxxxxx cukru, xxxxxxxx xxxxx, tekutého xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x invertního xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx sirupu x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x xxxxxx být xx xxxxx xxxxxxx čistá xxxxxxxx výrobku.

(2) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel, x xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx 20 g xxxxx odstavce 1, xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 3 x této xxxxxxxx tabulek 1 x 2.

(3) Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx „škrobový sirup“. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx označit xxxx „xxxxxx škrobový sirup“.

§6

Xxxxxxxxx xx sladivými xxxxxx

(1) Xxxxxxx potravin xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 4 x této vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, v xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx x xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx x podskupina.

§7

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx moři

(1) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xx povolena x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, jestliže

a) xxxxxx, kontejnery xxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx cukru xxxxxxxxx tak, xxx xxxx xxxxxxxxxx zbytky xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, x

x) xxxxxxx surového xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(2) X xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx surového xxxxx po xxxx xxxx být xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx musí obsahovat xxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x způsobu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. V xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx zřetelně x xxxxxxxxxxxx uvedeno x xxxxxx xxxx xxxx jazycích Xxxxxxxx xxxx: „Xxxxx xxxxxxx xxxx xxx před xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.“.

(3) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx v odstavci 2 musí xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x její xxxxx xxxx xxx v xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxxxx uvedená v xxxxxxxx 2 x xxxx xxxxx xxxx xxx na požádání xxxxxx xxxxxx7) xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxx xxxx přepravovaný xx xxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx určeny xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx jako potravinu xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx pouze xxxxx, xxx-xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxx cisteren xxxx naložením xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. a) xxxx být xxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx x povaze xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nevzniklo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nezávadnosti xxx rafinovaný xxxx.

§8

Xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 5 k xxxx vyhlášce.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx množstvím spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxx xxx obalu xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx vyhlášce.

§9

Kakaové xxxx

(1) Kakaové xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x vůněmi.

(2) Xxxxxxx xxxx xxxx být xxx xxxxxxx na xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx slunečním xxxxxxx.

(3) Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx uvádění xx xxx xxxx xxx xxxxxxx 8 %.

(4) Xxxxxxx boby xx xxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 70 %.

Xxxxxxx výrobky

§10

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.

(3) X čokolády x prášku x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xx uvede xxxxxxx obsah xxxxxxx xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx xxxxx „kakaová xxxxxx xxxxxxx … %“ nebo „xxxxx xxxxxxx xxxxxx nejméně … %“.

(4) Xxxxx x xxxxx kakaa x xxxxxx xx xxxxxx slovy „xx xxxxxxxx obsahem xxxx“, xxxxxxxx obsah xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 20 % xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Na xxxxxxx xx uvede xxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx másla.

(5) Xx xxxxxxxxx prášku, xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx tuku.

§11

(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 10 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx kakaového xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení kakaových xxxxxxx bez obalu xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 12 x xxxx vyhlášce.

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

§12

(1) Členění xxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvede

a) xxxxx skupiny,

b) xxxxxxxxxx xxxxxx x

x) x xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxx druh xxxxxx nebo xxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx §2 xxxx. 4 písm. x).

(3) Xxxxx se xxxxx xxxxxxxx doplní xxxxxxxxx

x) „xxxx“ nebo „xxxxxx“, xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx ve xxxxx xxx xxxx xxxxxx x musí xxxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxxx xxxxxxx sušiny, xxxxxxx 12 % xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx 14 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) „xxxxxx“, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 35 % xxxxxxx kakaové xxxxxx, nejméně 31 % kakaového másla x xxxxxxx 2,5 % xxxxxxxxxx kakaové xxxxxx, nebo

c) xxxxxxxx xxxxxxxx „gianduja“ xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxx“, xxxx xxx vyrobena x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxx kakaové xxxxxx a x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x množství xxxxxxx 20 x x xxxxxxx 40 x xxxxxxxxx xxxxxx xx 100 x xxxxxxx; xxx přidat xxxx xxxxx xxxxxx:

1. xxxxx nebo xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx ze xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka, polotučného xxxxx xxxx odstředěného xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx sušiny x konečném xxxxxxx xxxxx nejvýše 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx

2. xxxxxx x xxxx druhy xxxxxx, xxxx nebo xx xxxxxxxx, x takovém xxxxxxxx, xxx celkový xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nejvýše 60 % xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx.

(4) Xxxxx xx xxxxx xxxxxx čokolády xxxxxx xxxxxxxxx

x) „rýže“ xxxx „vločky“, xxxx xxx výrobek uváděn xx xxx xx xxxxx xxx xxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 20 % celkové kakaové xxxxxx, nejméně 12 % xxxxxx sušiny, xxxxxxx xx zahuštěného xxxx sušeného plnotučného xxxxx, xxxxxxxxxxx mléka xxxx odstředěného mléka, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxx 12 % xxxxxxxxx xxxx, čímž se xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxx,

x) „poleva“, xxxx výrobek obsahovat xxxxxxx 31 % xxxxxxxxx tuku, xxxx xx xxxxxx součet xxxxxx kakaového xxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxx

x) oříšková mléčná xxxxxxxx „xxxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxx slova „xxxxxxxx“, xxxx xxx vyrobena x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 10 % mléčné xxxxxx, xxxxxxx ze xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx sušené xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx x x xxxxx xxxxxxx lískových xxxxxx v množství xxxxxxx 15 x x xxxxxxx 40 x xx 100 x xxxxxxx; xxx xxxxxx též mandle x xxxx xxxxx xxxxxx, celé nebo xx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx 60 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(5) Pokud xx xxxxx „xxxxxx“ x názvu xxxxxxxxx „xxxxxx xxxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxx

x) „smetanová“, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5,5 % mléčného xxxx, nebo

b) „xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx“, xxxxx xxx celkový xxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx větší xxx 1 %.

(6) X xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx z xxxxxxxx nebo mléčné xxxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx výrobků nebo xxxxxx týkající se xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx

x) xxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 43 % xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x nejméně 26 % kakaového xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 30 % celkové kakaové xxxxxx, nejméně 18 % xxxxxx sušiny x xxxxxxx 4,5 % xxxxxxxx tuku x xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx ze zahuštěného xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, polotučného nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx zahuštěné, případně xxxxxx xxxxxxx, másla xxxx xxxxxxxx xxxx, x

x) xxxxxxxxxx poleva xxxxxxxx xxxxxxx 16 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

§13

(1) X čokolády, xxxxxx čokolády, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, Xxxxxxxxx x xx xxxx a Xxxxxxxxx xxxxxxxx x la xxxx xx xx xxxxxxx uvede xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx „xxxxxxx sušina nejméně … %“ nebo „xxxxx kakaové sušiny xxxxxxx … %“.

(2) Xxxx-xx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, bílá xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx bonbony xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx v jednom xxxxxx, xxx označit xxxxxxx xxx xxxxxx „xxxx xxxxxxxx“, „xxxxxxx xxxxxx čokolády“ nebo xxxxxxxxx xxxxx. X xxxxx xxxxxxx xxx xxxxx jeden xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxx.

(3) X čokoládě, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, bílé xxxxxxxx, Xxxxxxxxx a xx taza a Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxx mohou xxx přidány jiné xxxxxx, nejvýše xxxx xx 40 % xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.

(4) Xx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx, Chocolate a xx taza x Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx

x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxx nepocházejí xxxxxxxx z xxxxx, xxxx

x) mouku, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx škroby, x výjimkou Xxxxxxxxx x xx xxxx x Xxxxxxxxx familiar x xx xxxx.

(5) Xx čokolády, xxxxxx xxxxxxxx, mléčné xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx, Xxxxxxxxx x xx xxxx x Xxxxxxxxx xxxxxxxx a xx xxxx nelze xxxxxx xxxxxxx, která xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx tuku.

(6) Xxxxxxx procentuálních xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxxxx výrobcích xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx

x) xxxxxxxxxxxx xxxxx stanovených xxxxxx v xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, mléčné xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx, Xxxxxxxxx x xx xxxx x Xxxxxxxxx familiar x xx taza xx xxxxxxx xx xxxxxxxx hmotnosti přidaných xxxxxxx xxxxxx,

x) x xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx bonbonů xx xxxxxxxxxxxx xxxxx stanovených xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx

x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx ve xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx.

§14

(1) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 14 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1.

(2) Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xx čokolády, xxxxxx čokolády, mléčné xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxx čokolády, Xxxxxxxxx x xx xxxx x Chocolate xxxxxxxx x xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx tuky xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2. Xxxxxx xxxxx však nesmí xxx xxxxx xxx 5 % xx xxxxxxx xx odečtení xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jiných xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxxx minimální xxxxx kakaového xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Čokolády, xx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx tuk podle xxxxxxxx 2, xx xxxxxx xxxxx „xxxxx xxxxxxxxx xxxxx obsahuje xxxxxxxxx tuky“. Xxxxx xxxx xx uvede xx stejném xxxxxx xxxx jako seznam xxxxxx, xxxxx zřetelně xx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxx stejně xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx čokoládových xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx čokoládových xxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 15 x xxxx vyhlášce.

(5) V xxxxxxxxxx použitých xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx povoluje xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.

Med

§15

(1) Xxxxx xxxxxx xx med dělí xx xxx xxxxxxx x med xxxxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx úpravy xx med xxxx xx

x) vytočený xxx,

x) xxxxxxxxxxx med,

c) xxxxxxxx xxx,

x) xxxxxxxx xxx,

x) xxx x xxxxxxxxx x

x) xxxxxxxx xxx.

(3) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxxx x xxxxxxxx x některých způsobech xxxxxxxxxx potravin se xxx dále xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1,

x) způsobem xxxxxxxxx xxxx obchodní xxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 x

x) xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxx sebrán; xxxxx xxxxxxx x xxxx xxx jedné xxxx, xxxxxx se země xxxxxx, xxx xxx xxxxxx, na xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxx v sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xx hmotnosti xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx každá x těchto zemí xxxxxx xxxxxxxxxxx; pro xxxxx jednotlivý xxxxx xx xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx 5 %, xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx subjektu xxxxxxxx se xxxxxxxxxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxx

x) xxxxxxxxxxx x regionálním, xxxxxxx xxxx xxxxxxx původu, xxxxx výrobek xxxxxxx xxxxx z uvedeného xxxxxx xxxxxx,

x) xx xxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx 1 názvem „xxxxxxxxxxxx“ xxxx „xxxxxxx“,

x) xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxx částí xxxxxxx, x nichž xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx x xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx-xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx charakteristiky odpovídající xxxxxxxxx xxxxxx, nebo

d) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx.

(5) V xxxxxxx, xx se jedná x xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxx být uveden xxxxx podle xxxxxxxx 1 x xxxxxx xxxxxxxxx x obchodní xxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 x xxxxxxx xxx označit xxxxx xxxx „xxx“.

(6) Pekařský xxx xxxx xxx xx všech xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xx xxx je xxxxx xxxxx na vaření, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx.

§16

(1) Xxxxxxxx med xx xx přepravních xxxxxxxx, obalech x x obchodních dokladech xxxxxx slovy „xxxxxxxx xxx“ nebo „průmyslový xxx“. Xxxxx xx xxxxxxxx xxx přidán xx xxxxxx xxxxx xxxx, označí se xxxx xxxxxx xxxx xxxx „xxxxxxxx xxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxx“.

(2) Xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx jako xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx x názvu xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx „xxx“ xxxxxxx xxxx „xxxxxxxx med“ xxxx „xxxxxxxxxx med“. X xxxxxxx xxxxxx xx xxxx vždy xxxxx xxxxx „xxxxxxxx xxx“ nebo „xxxxxxxxxx xxx“.

(3) X xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx 30 x xxxxx být xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx dvoupísmenným kódem x souladu s xxxxxxxxxxx normou XXX 3166–1 xxx xxxxxxxxxxxx xxxx (xxxx-2).

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 16 x xxxx vyhlášce.

(5) Xx xxxx se při xxxxxxx xx xxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxx výrobku xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx, a xxxxxxx xx něj xxx xxxxxxxxx ani xxxxx xxxxx xxxx xxx xxx. Med se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, převážně xxxxxxx x xxxxxxxx, x xxxxxx látek, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, enzymy x xxxxx xxxxxxx zachycené xxx xxxxx medu. Xxx nesmí obsahovat xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx látky, xxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx.

(6) X xxxx xxxxx xxx odstraněn xxx ani xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x organických xxxxx xxxxx xxxxxxxx.

§17

(1) Pyl, který xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxx xx. 2 odst. 2 xxxx. x) xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx.

(2) Med, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxx

x) xxx xxxxxxxxx xxxx příchutě x pachy,

b) začít xxxxxx nebo pěnit,

c) xxx xxxxxx do xxxxxx míry, že xxxx přirozené xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxx

x) xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx z xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx z xxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxx xxxxxxx xxx označit xxxx „xxx xxxxxxxxx“.

§18

Xxxxxxxxx předpis

Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§19

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx se sladivými xxxxxx, xxxxxxxxxx, kakaové xxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxxxx xx xxx nebo označené xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky x xxxxxxx x xxxxxxxxx vyhlášky č. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx kakaa s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§20

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 43/2005 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 76/2003 Xx., kterou se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 148/2015 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 43/2005 Sb.

§21

Účinnost

Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026.
&xxxx;

Xxxxxxx zemědělství:

Mgr. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxx č. 1

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

-

xxxxxx glukózový sirup

-

fruktóza

fruktóza

-

cukr

cukr xxxxx bílý

krystal

cukr xxxx

xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx

xxxxxx/xxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx

xxxx x xxxxxxxxx*)

-

xxxx moučka x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

-

xxxxxx

-

xxxxxx xxxx

-

xxxxxx xxxxxxxx xxxx

-

xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx

-

xxxxxxxx cukr

-

karamelový xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

-

*)&xxxx;x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx

Příloha x. 2

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel

Tabulka 1

Fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx dextrózu

Dextróza (D-glukóza)

(% xxxx. xxxxxx xxxxxxx)

Xxxxxx

(% xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxxx xxxxx

(% xxxx. xxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx xxxxxxxxxx

99,5

90,0

0,25

xxxxxxxx xxxxxxx

99,5

98,0

0,25

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx glukózový xxxxx x sušený glukózový xxxxx

xxxxxx

(% xxxx. sušiny xxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx D-glukóza

(% xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxxx xxxxx

(% xxxx. xxxxxx nejvýše)

glukózový xxxxx

70,0

20,0

1,0

xxxxxx xxxxxxxxx sirup

93,0

20,0

1,0

Tabulka 3

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

(% xxxx. xxxxxxx)

xxxxx glukózy

(% xxxx. nejvýše)

ztráta sušením

(% xxxx. xxxxxxx)

xxxxx konduktometrický

(% xxxx. nejvýše)

barva xxxxxxx xxx 420 xx

(XX xxxxxxx)

xxxxxxxx

98,0

0,5

0,5

0,1

30,0

Xxxxxxx 4

Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx polarimetricky

(% xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxxx xxxx

(% xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx sušením

(% hmot. xxxxxxx)

Xxxxx roztoku při 420 nm

(IU nejvýše)

cukr xxxxx xxxx

99,7

0,04

0,06

22,5

xxxx xxxx

99,7

0,04

0,06

45

xxxx xxxxxxxx

99,5

0,1

0,1

150

xxxx x xxxxxxxxx

85,0

-

1,25

-

xxxx xxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx

96,7

0,1

0,7

-

xxxxxx

98,5

-

1,0

-

Xxxxxxxx: x xxxxxx xxxx xxxxx xxxx, cukr bílý, xxxx polobílý xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx nejvýše 50 xx/xx.

Xxxxxxx 5

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx cukru xxxxxx x xxxxx xxxxxx

Xxxx extra xxxx

Xxxx xxxx

Xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx

8

-

x xxxx:

Xxxxx - xxxx nejvýše

6

-

Barva x xxxxxxx - xxxx xxxxxxx

3

-

Xxx xxxxx - xxxx xxxxxxx

4

9

Xxxxxxxx: xxxxx xxx xxxxxxxx

x)&xxxx;0,0018 % xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx podle metody Xxxxxxxxxxxxx Commission xxx Xxxxxxx Xxxxxxx xx Xxxxx Xxxxxxxx (ICUMSA),

b) 7,5 xxxxxxxx ICUMSA (IU) xxx xxxxx x xxxxxxx,

x)&xxxx;0,5 xxxxxxxx barevné xxxx xxxxx metody Xxxxxxxxx.

Xxxxxxx 6

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx velikosti xxxxxx

Xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxx (xx)

xxxx xxxxxxx

xxxx xxxxxxx

xxxx moučka

2,00 - 0,40

xxxxxxx 70,0

1,00 - 0,16 xxx 1,00

xxxxxxx 70

nejvýše 15

0,80 - 0,40

nejvýše 10,0

Xxx 0,40

xxxxxxx 90,0

Tabulka 7

Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxx krystal

volně sypká xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxx

xxxxx sypká xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx krystalů xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx sypká xxxx jemně xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx cukr

volně xxxxx xxxx krystalů xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx třtinové xxxxxx

xxxxxx

xxxx velkých xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xx xxxxx barvy

Tabulka 8

Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxx roztoky xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

(% hmot. xxxxxxx)

Xxxxxxxx cukr x xxxxxx

(% xxxx.)

XX

Xxxxx kondukto xxxxxxxx v xxxxxx

(% xxxx. xxxxxxx)

Xxxxx xxxxxxx xxx 420 xx

(XXXXXX xxxxxxx)

xxxxxx xxxx

62,0

xxxxxxx 3*)

-

0,1

45,0

xxxxxx xxxx xxxx

62,0

xxxxxxx 3

-

0,1

25,0

tekutý xxxxxxxx cukr

62,0

více xxx 3**)

xxxxxxx 50

-

0,4

-

xxxxxx xxxxxxxx xxxx bílý

62,0

více xxx 3

xxxxxxx 50

-

0,1

25,0

sirup x xxxxxxxxxx xxxxx

62,0

xxxx než 50

-

0,4

-

xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx bílý

62,0

více než 50

-

0,1

25,0

*)&xxxx;xxxxx xxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx 1,0 +/- 0,2

**)&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx 1,0 +/- 0,1

Příloha x. 3

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xx 50x

- 10,0 %

51 - 250 x

- 4,0 %

251 - 500 x

- 3,0 %

501 - 1000 x

- 2,0 %

1001 x a xxxx

- 1,0 %

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení vodných xxxxxxx přírodních xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xx 300 xx

- 5,0 %

301 - 1000 ml

- 4,0 %

1001 xx x xxxx

- 3,0 %

Xxxxxxx x. 4

Xxxxxxx xxxxxxxx se sladivými xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx účinky

podle xxxxxxxx názvu xxxxxxxx*)

xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx**)

*)&xxxx;Xxxxxxxxx: kokosový, xxxxxxxxx, xxxxxxx, datlový.

**) Například: xxxx, xxxxx, pasta.

Xxxxxxx x. 5

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx složky

podle xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx

xxxxx

xxxx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxxx

xxxx xxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxx cukrovinka

pěnová xxxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxx

xxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxxx cukrovinka

žvýkačka xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx

Příloha x. 6

Jakostní x technologické xxxxxxxxx xx cukrovinky

Název cukrovinky

Jakostní x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxx, xxxxxxxxx mléko, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx, máslo, xxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx kombinací

dražé

cukrovinka xxxxx xx tvrdé konzistence xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx vzniká xxxxxxxxx xxxxxxxxx cukerných nebo xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx

xxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, případně x xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx gelu xxxxxxxx xxxxxxxxx želírujících látek

rahat

škrobové xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx cukru x xxxxxx, popřípadě s xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vyrobená xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x pěnotvornou xxxxxx x xxxxx, xxxxxxxx z dalších xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, mouky, xxxxxxxx x xxxxxxx složek, xxxxx charakteristickou složku xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxx cukrovinka xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx sacharózy x xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x případným xxxxxxxx dalších složek

nugát

cukrovinka xxxxxxxx x cukru, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxx olejnatých semen xxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x případně s xxxxxxxx dalších xxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přírodních sladidel xxxx sladidel4) a případně x xxxxxxx xxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxxx tvrdé xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, případně z xxxxxxx složek, xxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxx

xxxxxxxxxx xxxxx konzistence vyrobená x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xx tvaru xxxxxxxx, tyčinek xxxx xxxxxxx

xxxx

xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx obsahující xxxxxx minimálně 13 % xxxx, polotuhé, xxxxxx xxxx sypké xxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxxxx polotuhé xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx 1 xxxx surové xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx x 50 % loupaných xxxxxx a nejvýše 50 % cukru, x nejvýše 1 xxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx složek

fondánová cukrovinka

cukrovinka xxxxxxxx xx tuhé xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodného xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, případně x xxxxxxx složek, procesem xxxxxx krystalizace při xxxxxx krystalické xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxxxx výrazně gumovité xx tažné xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx sacharózy a xxxxxxxxxxx sirupu, změkčovadel, xxxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx x dalších xxxxxx

Xxxxxxxx: x názvu xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx čokolády xxxxx přílohy č. 13 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xx obsah čokolády xxxxxxx 5 %.

Xxxxxxx x. 7

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx

(x % hmot. xxxxxxx)

xxxxxxxx

-

xxxxx

-

xxxx

22,0

xxxxx

20,0

xxxxxx

20,0

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

19,0

xxxxxx xxxxxxxxxx

25,0

xxxxx

-

xxxxxxxxx x xxxxxxxx

10,0

xxxxxxxxx xxxxxxx

7,0

xxxxx litý

5,0

drops xxxxxxxx

5,0

xxxxx xxxxxxxxxxx

6,0

xxxx

6,0

xxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

12,0

xxxxxxxx

7,5*)

*)&xxxx;xxx + 105 °C

Příloha x. 8

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx cukrovinek

Hmotnost xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xx 105 g

- 10,0 %

106 - 150 g

- 8,0 %

151 - 250 x

- 5,0 %

251 - 500 g

- 3,0 %

501 - 1000 x

- 2,0 %

1001 x x xxxx

- 1,0 %

Xxxxxxxx: x xxxxxxx balených xx sáčků xxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše 2 % hmot. x xxxxxx x xxxx x 5 % xxxx. x xxxxxxxxxx.

Příloha x. 9

Xxxxxxx xxxxxxxxx výrobků xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx výrobek

kakaový xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx

xxxxxxxx v xxxxxx

xxxxxxxx x přípravě xxxxxx

xxxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxx xx sníženým xxxxxxx xxxx

Příloha x. 10

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx kakaový xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx

(% hmotnostních)

Obsah xxxxxxxx

(x % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx 20,0

9,0

kakaový xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxx

xxxx xxx 20,0

9,0

Xxxxxxx č. 11

Fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxx

(xxxxxxxxx pomocí xxxxxxxxxxxx)

x % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

(xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx)

x % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

0,50

1,75

xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

0,35

1,75

Xxxxxxx x. 12

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xx 100 x

- 5,0 g

101 - 250 x

- 3,0 x

251 - 500 x

- 2,0 x

501 - 1000 x

- 1,0 x

Xxxxxxx x. 13

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků na xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxx výrobek

čokoláda/hořká čokoláda

mléčná xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx/xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx/xxxxxxx mléčná čokoláda

Chocolate x xx taza

Chocolate xxxxxxxx x xx xxxx

xxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx

Příloha č. 14

Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx čokoládové xxxxxxx (v % xxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx másla
(nejméně)

Obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
(xxxxxxx)

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
(xxxxxxx)

Xxxxx xxxxxxxx xxxx
(xxxxxxx)

Xxxxx celkového xxxx*)
(xxxxxxx)

Xxxxx xxxxxx sušiny
(nejméně)

Obsah xxxxx nebo škrobu

čokoláda

18,0

14,0

35,0

-

-

-

-

mléčná xxxxxxxx

-

2,5

25,0

3,5

25,0

14,0

-

xxxxxx čokoláda na xxxxxx

-

2,5

20,0

5,0

25,0

20,0

-

xxxx xxxxxxxx

20,0

-

-

3,5

-

14,0

-

Xxxxxxxxx a xx xxxx

18,0

14,0

35,0

-

-

-

xxxxxxx 8,0

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx

18,0

12,0

30,0

-

-

-

xxxxxxx 18,0

*)&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxx = xxxxxx obsahu xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx do xxxxxxxxxxxx výrobků

Obvyklý název xxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xx kterých xxxxx xxx xxxxxxx xxxx získány

1. Xxxxxx, xxxxxxxxx xxx nebo Xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxx.

2. Xxxxxxx xxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx

3. Xxx

Xxxxxx xxxxxxx

4. Xxxx (xxxxxxxx tuk, xxxx x máslovníku)

Butyrospermum xxxxxx

5. Xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

6. Xxxx z jader xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx: xxxxxxx xxxx musí xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx:

x)&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, jsou xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx POP, XXXxx StOSt*),

b) jsou xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx x jsou xxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx),

x)&xxxx;xxxx xxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx enzymatickou xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

*)&xxxx;X = xxxxxxxx xxxxxxxxx, X = xxxxxxxx xxxxxxx, St = xxxxxxxx xxxxxxxx

Příloha x. 15

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx čokoládových xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka

do 50 x

- 10,0 %

51 - 100 g

- 5,0 %

101 - 250 g

- 3,0 %

250 - 500 x

- 2,0 %

501 - 1000 g

- 1,0 %

Xxxxxxx 2

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka

do 105 x

- 10,0 %

106 - 150 g

- 8,0 %

151 - 250 x

- 5,0 %

251 - 500 x

- 3,0 %

501 - 1000 g

- 2,0 %

1001 x x xxxx

- 1,0 %

Příloha č. 16

Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx na xxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx*)

xxxxx

xxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxx,

xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx až xxxxxxx xxxxx

xxx xxxxxxxxxx

xxxxx xx xxxxx viskózní,

tekutý,

částečně xx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxxx kořeněná xx xxxxx škrablavá

tmavohnědá x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

*)&xxxx;Xxxx x xxxx xxxx xx xxxx, xxx xxxx odvozeny x xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx med

Požadavek

Med

květový

medovicový

pekařský xxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx fruktózy x xxxxxxx (součet xxxx)

(xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx)

60,0

45,01)

-

xxxxx xxxxxxxxx

(xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx)

5,02)

5,0

5,0

xxxxx vody

(nejvýše x % xxxxxxxxxxxx)

20,03)

20,0

23,04)

xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxx

(xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx)5)

0,10

0,10

0,10

xxxxxxxxxx xxxxxxxx (xX.xx-1)6)

xxxxxxx 0,87)

xxxxxxx 0,88)

-

xxxxx xxxxxxx xxxxxxx

(xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx 1000 g nejvýše)

50

50

80

aktivita xxxxxxxx

(xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx)9)

8

8

-

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

(xx / xx xxxxxxx)10)

4011)

40

-

1)&xxxx;Xxxxx x pro xxxxx xxxxxxxxxxxx medu x xxxxxxxx xxxxx.

2)&xxxx;X xxxx z xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx pseudoacacia), x xxxxxx vojtěšky (Xxxxxxxx xxxxxx), x xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx), x xxxxxxxxx (Hedysarum), x xxxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx), z xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) x x xxxxxxx (Citrus xxx.) xx připouští xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10,0 %. U xxxxxxxxxxxxx xxxx (Xxxxxxxxx spp.) x x medu x brutnáku xxxxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx) xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15,0 %.

3)&xxxx;X xxxx x xxxxx (Xxxxxxx) se xxxxxxxxx xxxxxxx 23,0 % xxxx.

4)&xxxx;X xxxxxxxxxx xxxx x xxxxx (Xxxxxxx) xx xxxxxxxxx xxxxxxx 25,0 % xxxx.

5)&xxxx;X xxxx lisovaného xx xxxxxxxxx xxxxxxx 0,50 % xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx.

6)&xxxx;Xxxxxxx: xxx x planiky (Xxxxxxx unedo), x xxxxxxxx (Xxxxx), z xxxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx), xxxx (Tilia xxx.), x xxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx vulgaris), z xxxxxxx xxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx) x x xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxx.).

7)&xxxx;Xxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx x poznámce č. 6.

8)&xxxx;Xxxxx pro xxxxxxxxxx xxx x med x kaštanů a xxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x. 6.

9)&xxxx;X xxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxx. citrusové xxxx) x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx 15 xx/xx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 3 xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxx.

10)&xxxx;X medů xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x regionů x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx 80 xx/xx.

11)&xxxx;Xxxxxxxxx se x xxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxxxxx xxxx) x xxxxxxx hydroxymethylfurfuralu (XXX) nejvýše 15 xx/xx x xxxxxxx 3 xxxxxx Schadeho xxxxxxxx.

Příloha x. 17

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xx 100 g

- 8,0 %

101 - 250 g

- 5,0 %

251 - 500 x

- 3,0 %

501 x

- 1,0 %

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 490/2025 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2026.

Xx xxx uzávěrky xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Směrnice Xxxxxx 98/28/ES xx xxx 29. xxxxx 1998, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xx některých xxxxxxxxxx xxxxxxxx 93/43/XXX x xxxxxxx potravin, xxxxx xxx o xxxxxxxx volně xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/36/ES xx xxx 23. xxxxxx 2000 o xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 1137/2008 x nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1021/2013.

Xxxxxxxx Xxxx 2001/110/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2014/63/EU.

Směrnice Xxxx 2001/111/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx určených x xxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 1021/2013.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2014/63/EU ze xxx 15. xxxxxx 2014, xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxx 2001/110/XX x xxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2024/1438 xx xxx 14. xxxxxx 2024, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxx 2001/110/XX x xxxx, 2001/112/XX o xxxxxxxx šťávách x xxxxxxxxx podobných xxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx, 2001/113/ES o xxxxxxxx džemech, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě x 2001/114/ES o xxxxxxxxx druzích xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx mléka xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (ES) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1334/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xx jejich povrchu x x xxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 1601/91, nařízení (XX) č. 2232/96 x č. 110/2008 x směrnice 2000/13/ES, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 a x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX a 2008/5/XX x nařízení Xxxxxx (XX) č. 608/2004, x platném xxxxx.

3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1334/2008, x xxxxxxx znění.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008, v xxxxxxx xxxxx.

5) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

6) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.

7) §14 xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích a x xxxxx a xxxxxxxx některých souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxxxxxx předpisů.