Právní předpis byl sestaven k datu 14.06.2026.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 14.06.2026.
Vyhláška o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med
490/2025 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Potraviny se sladivými účinky §6
Velkoobjemová přeprava surového cukru po moři §7
Cukrovinky §8
Kakaové boby §9
Čokoládové výrobky §12 §13 §14
Technický předpis §18
Přechodné ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění přírodních sladidel na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost přírodních sladidel
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení přírodních sladidel
Příloha č. 4 - Členění potravin se sladivými účinky na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Členění cukrovinek na skupiny a podskupiny
Příloha č. 6 - Jakostní a technologické požadavky na cukrovinky
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost cukrovinek
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení cukrovinek
Příloha č. 9 - Členění kakaových výrobků na skupiny
Příloha č. 10 - Fyzikální a chemické požadavky na kakaový prášek
Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na kakaové máslo
Příloha č. 12 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení kakaových výrobků
Příloha č. 13 - Členění čokoládových výrobků na skupiny
Příloha č. 14 - Fyzikální a chemické požadavky na čokoládové výrobky
Příloha č. 15 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení čokoládových výrobků
Příloha č. 16 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na med
Příloha č. 17 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení medu
490
XXXXXXXX
xx xxx 19. xxxxxxxxx 2025
x požadavcích xx xxxxxxxx sladidla, xxxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen „xxxxx“):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), zároveň xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx sladivými xxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, x členěním xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx jednotlivé xxxxx přírodních xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, kakaových výrobků, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx na xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx se x xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxx,
x) pro kakaové xxxx
1. xxxxxxxx režimy x relativní xxxxxxx xxxxxxx xxx uchovávání,
2. xxxxxxx uchovávání x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. minimální xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x
x) xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx cukrů xx xxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxx všechny xxxxx cukrů ve xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxxxxx směsi x vodné xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx krystalizovaná X-xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx molekulou xxxxxxxxxx xxxx xxxx vyčištěná xxxxxxxxxxxxxx X-xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx,
x) fruktózou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx D-fruktóza,
d) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx sacharóza,
e) xxxxxx x přísadami xxxx, xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx3) xxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx x protihrudkujícími xxxxxxx xxxx ve xxxxx moučky, xx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) kandysem xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxx barvy,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx koncentrovaný xxxxx roztok xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx inulinu xxxx xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx glukózovým sirupem xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x nejméně 93 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx roztok sacharózy,
k) xxxxxxx xxxxxxxxx cukrem xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hydrolýzou, x němž xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxx vodný xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx, která byla xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hydrolýzou, xxxxxxx obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx musí xxx xxxxx než 50 % hmotnostních xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx, disacharidů x xxxxxxxxxxxxxx získaná x xxxxxxx, obsahující xxxxx přirozeně xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, která je xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx různých xxxxx,
x) třtinovým cukrem xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx krystalizací x xxxxxxxx xxxxxxxxx šťávy x cukrové xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx, x výjimkou odstředění xxxx xxxxxx, a xxxxx je charakterizována xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx nebo hnědooranžové xxxxx a nasládlé xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, případně x přidáním xxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejíž xxxxxxxx xxxxxx xxxxx přírodní xxxxxxxx, xxxxxxxx4) xxxx xxxxxx kombinace x xxxxx xxxxxx a xxxxx nevyhovuje požadavkům xxxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx výrobky,
b) xxxxxxxxxx hmotou xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 3 % xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x glukózového xxxxxx.
(3) Xxx účely xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx fermentovaná a xxxxxx semena xxxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxx X.,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxx získaný x xxxxxxxxx xxxx nebo xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanoveným pro xxxxxxx xxxxx,
x) kakaovým xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x kakaových bobů, xxxxx byly xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx nejméně 20 % xxxxxxxxx másla xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxx 9 % vody,
e) xxxxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxx, slazeným xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kakaový xxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxxx x přírodních xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx kombinací, xxxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xxxxx,
x) xxxxxxxxx v xxxxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, sladidel nebo xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxx.
(4) Pro xxxxx xxxx vyhlášky se xxxx xxxxxx
x) kakaovou xxxx drť xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bobů, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx hmota xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx,
x) kakaovým výliskem xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx lisováním kakaové xxxxx,
x) kakaovou xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx bobů, xxxxx xx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx, uvedený xxx xxxxxxx x) xx x) a xxxxxxxxx 3 xxxx. x) xx x),
x) xxxxxxxxx čokoládový xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, přírodních xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx čokoládový výrobek xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxx složek, xxxxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx plnotučného xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, másla nebo xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx xxxxxx kombinací, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, obsahující xxxxxxx 20 % mléčné xxxxxx získané xx xxxxxxxxxxx nebo sušeného xxxxxxxxxxx mléka, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx odstředěného xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx zahuštěného xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx tuku, xxxxxxxx x dalších xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx,
x) plněnou xxxxxxxxx xxxx čokoládou s xxxxxx čokoládový xxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xx složena x xxxxxxxx, xxxxxx čokolády, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, jemného xxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, přičemž xxxxxx xxxxxxxxxx podíl xx xxxxxxx 25 % xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx,
x) Xxxxxxxxx a la xxxx čokoládový xxxxxxx xxxxxxxx z kakaových xxxxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx jejich xxxxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x dalších složek, xxxxxxx obsah mouky xxxx škrobu xx xxxxxxx 8 %,
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxx a xx taza xxxxxxxxxx xxxxxxx vyrobený z xxxxxxxxx složek, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx, rýžového xxxx kukuřičného xxxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx 18 %,
x) čokoládovým bonbonem xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx jednoho sousta xxxxxxxx x plněné xxxxxxxx, z xxxxxxx xxxxx čokolády xxxx x kombinace xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x) xx x) a xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx čokolády xx xxxxxxx 25 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) medem xxxxxxxx xxxxxx látka xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx rostlin xxxx xxxxxxx živých xxxxx xxxxxxx nebo x xxxxxxx xxxxx sajícího xx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx rostlin, xxxxx včely sbírají, xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx uležet x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) medem xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z xxxxxxx rostlin,
c) xxxxx xxxxxxxxxxx nebo lesním xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x výměšků hmyzu Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, které se xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx rostlin, nebo xx xxxxxxx živých xxxxx rostlin,
d) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx uložený xxxxxxx do zavíčkovaných xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx plástů xxxx do xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x včelího xxxxx, prodávaný v xxxxxxxxxx celých plástech xxxx dílech takových xxxxxx,
x) xxxxx x xxxxxxxxx med, xxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx kusů xxxxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx medem xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx plástů,
g) xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx odstřeďováním xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx plástů,
h) lisovaným xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x použitím xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx + 45 °C,
i) pekařským xxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxx med určený xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx do jiných xxxxxxxx, které xx xxxx zpracují, x xxxxx může xxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx počínající xxxxxxx xxxx byl xxxxxxx xxxx xxx získán xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx anorganických xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxx, xx xxxxx x odstranění xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Členění xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx5), x zákoně x xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech označování xxxxxxxx6) se x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x
x) dextrózy xxxxx xxxxxxxxxx,
x) fruktózy x xxxxxxxxxxxx sirupu xxxxx xxxxxxx x
x) xxxxx xxxxx skupiny a xxxxxxxxxx.
(3) Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 1 xx 8.
(4) Xxxx xxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xxx označit názvem „xxxx“.
(5) U tekutého xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
§4
(1) Název „xxxxxx xxxx“, „xxxxxx xxxxxxxx xxxx“ a „xxxxx x invertního xxxxx“ xxx xxxxxxx xxxxxxxxx „xxxx“, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx tabulce 8.
(2) X xxxxxxx, xx xxxxx z xxxxxxxxxx xxxxx obsahuje xxxxxxxxx cukru, xxxxxx xx xx etiketě xxxxxx „xxxxxxxxxxx“.
(3) Xxxxxxxx „xxxxxxxxx xxxxx“ se xxxxx xx označení „xxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxx“ x xxxxxxxx „sušený glukózový xxxxx“ xx xxxxx xx označení „xxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxx sirup“ x xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx než 5 % xxxxxxxxxxxx x přepočtu xx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx fruktózy, anebo xx změní na xxxxxxxx „fruktózo-glukózový xxxxx“ xxxx „xxxxxx xxxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx“ x xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx obsahem xxxxxxx.
(4) Xxxxx protihrudkujících xxxxx u xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx 3 %.
(5) Cukr xxxxx xxxxxxxx modření.
(6) Xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 70 %.
§5
(1) X xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxx bílého, xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx cukru, sirupu x invertního cukru, xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx sirupu x hmotností nižší xxx 20 x xxxxxx xxx na xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx výrobku.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx 20 g xxxxx xxxxxxxx 1, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k této xxxxxxxx tabulek 1 x 2.
(3) Glukózový xxxxx lze xxxxxxx xxxx „xxxxxxxx xxxxx“. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx jako „xxxxxx xxxxxxxx xxxxx“.
§6
Potraviny xx sladivými xxxxxx
(1) Xxxxxxx potravin xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx a xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx x podskupina.
§7
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx přeprava xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xx povolena x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx
x) xxxxxx, kontejnery xxxx xxxxxxxx byly xxxx xxxxxxxxx surového xxxxx xxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nákladu x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, x
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx po moři xxxx xxx vedena xxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Tato xxxxxxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxx x podrobný xxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx předtím xxxxxxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxxxx nebo cisterně, x xxxxxxx x xxxxxxxxx procesu xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. X xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx x nesmazatelně xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx: „Xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx rafinován.“.
(3) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx x odstavci 2 xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx cukru x její xxxxx xxxx být v xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2 x xxxx kopie xxxx xxx xx požádání xxxxxx dozoru7) předložena xx kontrole.
(5) Xxxxxx xxxx přepravovaný xx xxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx jako xxxxxx xxxxxxxxx pouze tehdy, xxx-xx xxxxxxxx úplné x xxxxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxx čištění xxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx naložením xxxxxxxx xxxxx xxxxx odstavce 1 písm. x) xxxx xxx proveden xxx, xxx vzhledem x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nevzniklo riziko xxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx.
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 5 k xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxxx uvede název xxxxxxx x podskupiny.
(3) Xxxxxxxx x technologické xxxxxxxxx xx cukrovinky xxxx uvedeny v příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx cukrovinek xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 x této vyhlášce.
(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx cukrovinek xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx vyhlášce.
§9
Xxxxxxx xxxx
(1) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xx látek x výraznými xxxxx x vůněmi.
(2) Kakaové xxxx xxxx xxx xxx uvádění xx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxxx vlhkosti xxxxxxxxx xxxx xxx uvádění xx xxx xxxx xxx nejvýše 8 %.
(4) Xxxxxxx boby xx skladují při xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx výrobky
§10
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se u xxxxxxxxx xxxxxxx uvede xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxx x prášku x xxxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxx xx uvede xxxxxxx obsah xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx „xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx … %“ nebo „obsah xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx … %“.
(4) Xxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx xx xxxxxx slovy „xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx“, xxxxxxxx obsah kakaového xxxxx xx xxxxx xxx 20 % xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Na xxxxxxx se xxxxx xxxx o xxxxxxxxx xxxxxx kakaového xxxxx.
(5) Xx xxxxxxxxx prášku, xxxxxxxxx prášku xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxx v prášku, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx x xxxxxxxx nápoje xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx nelze xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx.
§11
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 10 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxx másla xxxx xxxxxxx v příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení kakaových xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
Čokoládové xxxxxxx
§12
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků na xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v zákoně x vyhlášce x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvede
a) xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx x
x) u xxxxxx čokolády a xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx §2 xxxx. 4 xxxx. x).
(3) Xxxxx se xxxxx xxxxxxxx doplní xxxxxxxxx
x) „xxxx“ xxxx „xxxxxx“, xxxx xxx xxxxxxx uváděn xx xxx xx xxxxx xxx nebo xxxxxx x xxxx obsahovat xxxxxxx 32 % xxxxxxx kakaové sušiny, xxxxxxx 12 % xxxxxxxxx másla a xxxxxxx 14 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) „xxxxxx“, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nejméně 35 % xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 31 % xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx 2,5 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxx „gianduja“ nebo xxxxxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxx“, xxxx xxx vyrobena x xxxxxxxx obsahující xxxxxxx 32 % xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x z xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 20 g x xxxxxxx 40 x xxxxxxxxx xxxxxx xx 100 g xxxxxxx; xxx xxxxxx xxxx xxxxx složky:
1. xxxxx nebo xxxxxxx xxxxxx, získané ze xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx, xxx celkový xxxxx mléčné xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx
2. mandle x xxxx xxxxx ořechů, xxxx xxxx ve xxxxxxxx, x takovém xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx těchto složek xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx 60 % xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx.
(4) Xxxxx xx xxxxx mléčné xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx
x) „xxxx“ xxxx „xxxxxx“, xxxx xxx výrobek uváděn xx xxx xx xxxxx xxx xxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 12 % xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx sušeného xxxxxxxxxxx xxxxx, polotučného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo zahuštěné xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxx 12 % xxxxxxxxx xxxx, xxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxx,
x) „xxxxxx“, xxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxx xxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx tuku, xxxx
x) oříšková xxxxxx xxxxxxxx „xxxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxx“, xxxx být vyrobena x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 10 % mléčné xxxxxx, xxxxxxx ze zahuštěného xxxx xxxxxxxx plnotučného xxxxx, polotučného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx mléka, xxxxxxx nebo zahuštěné xxxx sušené xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx x z xxxxx mletých xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 15 x x nejvýše 40 x xx 100 x xxxxxxx; lze xxxxxx xxx xxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxx, celé xxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx množství, aby xxxxxxx obsah xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx 60 % xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.
(5) Xxxxx xx xxxxx „xxxxxx“ x xxxxx xxxxxxxxx „xxxxxx xxxxxxxx“ nahradí xxxxxx
x) „xxxxxxxxx“, musí xxxxxxx obsahovat nejméně 5,5 % mléčného xxxx, xxxx
x) „mléčná x xxxxxxxxxxx xxxxxx“, xxxxx xxx celkový xxxxx mléčného tuku xx výrobku xxxxx xxx 1 %.
(6) X xxxxx čokolády, xxxxxx čokolády x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx mléčné xxxxxxxx xxx doplnit xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, že
a) xxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 43 % celkové xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx 26 % kakaového xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 30 % celkové kakaové xxxxxx, xxxxxxx 18 % mléčné xxxxxx x xxxxxxx 4,5 % mléčného xxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, polotučného xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, x
x) xxxxxxxxxx poleva xxxxxxxx nejméně 16 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
§13
(1) X čokolády, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, Xxxxxxxxx a la xxxx x Chocolate xxxxxxxx x xx xxxx se xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx kakaových xxxxxx vyjádřený v xxxxxxxxxx x celkové xxxxxxxxx výrobku xxxxx „xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx … %“ xxxx „xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx … %“.
(2) Xxxx-xx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, mléčná xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx, plněná xxxxxxxx xxxx čokoládové bonbony xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxx, lze označit xxxxxxx jen xxxxxx „xxxx xxxxxxxx“, „xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxx. X xxxxx případě lze xxxxx jeden seznam xxxxxx pro všechny xxxxxxxx ve xxxxx.
(3) X čokoládě, mléčné xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx vaření, xxxx xxxxxxxx, Xxxxxxxxx x xx taza x Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxx mohou xxx xxxxxxx jiné xxxxxx, nejvýše xxxx xx 40 % xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx.
(4) Xx xxxxxxxx, mléčné xxxxxxxx, mléčné čokolády xx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx, Chocolate x xx xxxx a Xxxxxxxxx familiar a xx xxxx xx xxxxxxxx přidávat
a) živočišné xxxx, xxxxx nepocházejí xxxxxxxx x mléka, xxxx
x) xxxxx, granulované xxxx práškové škroby, x xxxxxxxx Chocolate x la taza x Xxxxxxxxx familiar x xx taza.
(5) Xx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx vaření, xxxx xxxxxxxx, Xxxxxxxxx x xx xxxx x Xxxxxxxxx familiar x xx taza xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx mléčného tuku.
(6) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx hodnot x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx tímto způsobem
a) xxxxxxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx vaření, xxxx xxxxxxxx, Chocolate x xx xxxx x Xxxxxxxxx xxxxxxxx x la xxxx xx vypočte po xxxxxxxx hmotnosti xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bonbonů se xxxxxxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx po xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx složek x xxxxxxxxx xxxxxx, nebo
c) xxxxxxxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx čokolády x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xx vztahu x celkové xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
§14
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 14 x této xxxxxxxx xxxxxxx 1.
(2) Xxxxx kakaového xxxxx xxx xx čokolády, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx, Xxxxxxxxx x xx xxxx x Chocolate familiar x la taza xxxxxxxx rostlinné xxxx xxxxxxx v příloze č. 14 x této vyhlášce xxxxxxx 2. Jejich xxxxx však nesmí xxx xxxxx xxx 5 % xx xxxxxxx xx odečtení xxxxxxx hmotnosti xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx másla xxxx celkové xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxx přidávat xxxxxxxxx tuk podle xxxxxxxx 2, xx xxxxxx xxxxx „vedle xxxxxxxxx másla xxxxxxxx xxxxxxxxx tuky“. Tento xxxx se xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx jako xxxxxx xxxxxx, xxxxx zřetelně xx něj xxxxxxx x minimálně stejně xxxxxxx písmeny xxxx xxxxxxx.
(4) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx čokoládových xxxxxxx xxx obalu xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.
(5) X xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
Xxx
§15
(1) Xxxxx xxxxxx xx xxx xxxx xx med xxxxxxx x xxx medovicový.
(2) Xxxxx xxxxxxx získávání xxxx xxxxxxxx úpravy xx med xxxx xx
x) xxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxxxxx xxx,
x) lisovaný xxx,
x) vykapaný xxx,
x) xxx x xxxxxxxxx x
x) xxxxxxxx xxx.
(3) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin se xxx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxx podle odstavce 1,
x) způsobem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx odstavce 2 x
x) xxxx nebo xxxxxx původu, xxx xxx sebrán; pokud xxxxxxx z více xxx xxxxx země, xxxxxx xx xxxx xxxxxx, xxx xxx xxxxxx, xx xxxxxxx x hlavním xxxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx na hmotnosti xxxxx x procentním xxxxxxx, který xxxxx x těchto zemí xxxxxx představuje; xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx 5 %, xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx medu, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxx
x) xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,
x) ve xxxxxx x xxxxxx xxxx podle xxxxxxxx 1 xxxxxx „xxxxxxxxxxxx“ xxxx „xxxxxxx“,
x) informacemi x původu xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx x uvedeného xxxxxx x xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx-xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx charakteristiky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx původu, xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(5) V případě, xx se xxxxx x xxxxxxxx, lisovaný xxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 x xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx podle odstavce 2 x xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx „med“.
(6) Xxxxxxxx xxx xxxx xxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xx xxx xx xxxxx xxxxx xx vaření, xxxxxx xxxx jiné xxxxxxxxxx.
§16
(1) Xxxxxxxx xxx xx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x x obchodních dokladech xxxxxx xxxxx „xxxxxxxx xxx“ xxxx „průmyslový xxx“. Xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx, xxxxxx xx xxxx těchto xxxx xxxx „xxxxxxxx med“ xxxx „průmyslový xxx“.
(2) Xxxxx je xxxxxxxx xxx použit jako xxxxxx vícesložkové xxxxxxxxx, xxx x názvu xxxx xxxxxxxxx použít xxxxx „med“ xxxxxxx xxxx „xxxxxxxx xxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxx“. X xxxxxxx složek xx xxxx xxxx xxxxx xxxxx „xxxxxxxx xxx“ nebo „xxxxxxxxxx xxx“.
(3) V xxxxxxx xxxxxx obsahujících xxx x čisté hmotnosti xxxxx xxx 30 x xxxxx být xxxxx zemí xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxx XXX 3166–1 xxx dvoupísmenné xxxx (xxxx-2).
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xx xxxx xx xxx xxxxxxx na xxx xxxx xxx xxxxxxx x jakémkoli xxxxxxx xxxxxxx xxx lidskou xxxxxxxx xxxxxxx přidávat xxxxx jiné potraviny, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, a xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxx žádné xxxxx jiné xxx xxx. Med xx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, převážně xxxxxxx x xxxxxxxx, x xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxxxx zachycené xxx xxxxx xxxx. Xxx xxxxx obsahovat xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx do xxxx xxxxxxx.
(6) X medu xxxxx xxx xxxxxxxxx xxx ani jiná xxxxxxxxxx součást xxxx, x výjimkou případů, xxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx cizorodých xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek xxxxx zabránit.
§17
(1) Pyl, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx, není xxxxx xx. 2 xxxx. 2 písm. x) xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx medu.
(2) Xxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, nesmí
a) mít xxxxxxxxx cizí xxxxxxxx x xxxxx,
x) začít xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxx xxxxxx do xxxxxx míry, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxx
x) xxx uměle xxxxxxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxx x xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x výrobků x xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxx xxxxxxx lze xxxxxxx xxxx „xxx xxxxxxxxx“.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx sladidla, xxxxxxxxx xx sladivými xxxxxx, xxxxxxxxxx, kakaové xxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxx uvedené xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu s xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx s xxxxxx, čokoládu x xxxxxxxxxx bonbony, xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx zásob.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 43/2005 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx č. 76/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x xxxxx xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 148/2015 Sb., xxxxxx xx mění vyhláška x. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x xxxxx kakaa x xxxxxx, čokoládu x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky x. 43/2005 Sb.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026.
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx monohydrát |
|
dextróza xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxx xxxxx |
- |
|
|
xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxx |
xxxx xxxxx bílý |
krystal |
|
cukr xxxx |
xxxxxxx |
|
|
xxxx xxxxxxxx |
xxxxxx/xxxxxx bez obsahu xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
|
|
xxxx x xxxxxxxxx*) |
- |
|
|
xxxx moučka s xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
- |
|
|
xxxxxx |
- |
|
|
xxxxxx xxxx |
- |
|
|
xxxxxx xxxxxxxx xxxx |
- |
|
|
xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxx cukr |
- |
|
|
karamelový xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxx |
- |
*)&xxxx;x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 2
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx dextrózu
|
Dextróza (X-xxxxxxx) (% xxxx. xxxxxx xxxxxxx) |
Xxxxxx (% xxxx. nejméně) |
Síranový xxxxx (% xxxx. xxxxxx xxxxxxx) |
|
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
99,5 |
90,0 |
0,25 |
|
xxxxxxxx xxxxxxx |
99,5 |
98,0 |
0,25 |
Xxxxxxx 2
Fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx sirup x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxx (% xxxx. sušiny xxxxxxx) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx X-xxxxxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx (% xxxx. xxxxxx xxxxxxx) |
|
|
xxxxxxxxx xxxxx |
70,0 |
20,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
93,0 |
20,0 |
1,0 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx
|
xxxxx fruktózy (% xxxx. nejméně) |
obsah xxxxxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (% xxxx. nejvýše) |
barva xxxxxxx xxx 420 xx (XX xxxxxxx) |
|
|
xxxxxxxx |
98,0 |
0,5 |
0,5 |
0,1 |
30,0 |
Xxxxxxx 4
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (% hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxx xxx 420 xx (XX xxxxxxx) |
|
xxxx xxxxx xxxx |
99,7 |
0,04 |
0,06 |
22,5 |
|
xxxx xxxx |
99,7 |
0,04 |
0,06 |
45 |
|
xxxx xxxxxxxx |
99,5 |
0,1 |
0,1 |
150 |
|
xxxx s přísadami |
85,0 |
- |
1,25 |
- |
|
cukr xxxxxx s obsahem xxxxxxxxxxxxxxxxx látek |
96,7 |
0,1 |
0,7 |
- |
|
kandys |
98,5 |
- |
1,0 |
- |
Poznámka: x xxxxxx xxxx xxxxx xxxx, xxxx bílý, xxxx polobílý se xxxxxxxxx xxxxx nerozpustných xxxxx nejvýše 50 xx/xx.
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx cukru xxxxxx x extra xxxxxx
|
Xxxx extra xxxx |
Xxxx xxxx |
|
|
Xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx |
8 |
- |
|
x xxxx: Xxxxx - xxxx nejvýše |
6 |
- |
|
Barva x xxxxxxx - xxxx xxxxxxx |
3 |
- |
|
Xxx xxxxx - xxxx nejvýše |
4 |
9 |
Poznámka: xxxxx xxx xxxxxxxx
x)&xxxx;0,0018 % xxxxxx popela xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx for Xxxxxxx Xxxxxxx xx Xxxxx Xxxxxxxx (ICUMSA),
b) 7,5 xxxxxxxx ICUMSA (IU) xxx xxxxx v xxxxxxx,
x)&xxxx;0,5 jednotek xxxxxxx xxxx podle metody Xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 6
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxx
| Xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxx (mm) |
cukr xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxx |
|
2,00 - 0,40 |
xxxxxxx 70,0 |
||
|
1,00 - 0,16 xxx 1,00 |
xxxxxxx 70 xxxxxxx 15 |
||
|
0,80 - 0,40 |
nejvýše 10,0 |
||
|
Xxx 0,40 |
xxxxxxx 90,0 |
Xxxxxxx 7
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxx krystal |
volně xxxxx xxxx krystalů xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx krupice |
volně sypká xxxx menších xxxx xxxxxxxxxxx krystalů xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxx jemně drcených xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxx |
xxxxx sypká xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxx, žluté xx xxxxx xxxxx |
Xxxxxxx 8
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx roztoky xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxx v xxxxxx (% hmot.) |
PH |
Popel xxxxxxxx xxxxxxxx x sušině (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxx xxx 420 xx (XXXXXX xxxxxxx) |
|
xxxxxx cukr |
62,0 |
nejvýše 3*) |
- |
0,1 |
45,0 |
|
tekutý xxxx xxxx |
62,0 |
xxxxxxx 3 |
- |
0,1 |
25,0 |
|
xxxxxx xxxxxxxx xxxx |
62,0 |
xxxx xxx 3**) xxxxxxx 50 |
- |
0,4 |
- |
|
tekutý xxxxxxxx xxxx bílý |
62,0 |
více xxx 3 xxxxxxx 50 |
- |
0,1 |
25,0 |
|
sirup x xxxxxxxxxx cukru |
62,0 |
více xxx 50 |
- |
0,4 |
- |
|
xxxxx x invertního xxxxx xxxx |
62,0 |
xxxx xxx 50 |
- |
0,1 |
25,0 |
*)&xxxx;xxxxx xxxxxxxx k xxxxxxx glukóze 1,0 +/- 0,2
**) poměr fruktózy x bezvodé glukóze 1,0 +/- 0,1
Xxxxxxx x. 3
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx krystalických xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 50x |
- 10,0 % |
|
51 - 250 g |
- 4,0 % |
|
251 - 500 g |
- 3,0 % |
|
501 - 1000 x |
- 2,0 % |
|
1001 x x výše |
- 1,0 % |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxx xxxxxxx přírodních sladidel
|
Hmotnost xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 300 xx |
- 5,0 % |
|
301 - 1000 ml |
- 4,0 % |
|
1001 xx x xxxx |
- 3,0 % |
Xxxxxxx x. 4
Členění xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
potravina xx xxxxxxxxx účinky |
podle xxxxxxxx xxxxx rostliny*) |
podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx**) |
*)&xxxx;Xxxxxxxxx: kokosový, xxxxxxxxx, agávový, xxxxxxx.
**)&xxxx;Xxxxxxxxx: xxxx, xxxxx, xxxxx.
Xxxxxxx x. 5
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
podskupina |
|
cukrovinka |
karamela |
podle xxxxxxx xxxxxxxxxx složky podle xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
xxxx xxxxxxx |
||
|
xxxx škrobové |
||
|
želé xxxxxxxxx |
||
|
xxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxx |
||
|
xxxx |
||
|
xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Příloha č. 6
Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx
|
Xxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx x technologické xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx sirupu, popřípadě x dalších xxxxxx xxxx je xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx tuk xxxx xxxxxxxxx tuk anebo xxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxxxxxx tužší xx tvrdé xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodného xxxxxxx sacharózy a xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx x dalších xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx vrstev xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxx vzniklou xxxxxxxxx želírujících xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxxxx xxxx obalené směsí xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, popřípadě s xxxxxxxxx dalších xxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vyrobená xx xxxxxxx kandytové xxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx, xxxxxxxx x dalších xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxx složek, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx složku xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx, pěnovité, xxxxxxx xxxxxxxxxxx, vyrobená xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx složek |
|
nugát |
cukrovinka xxxxxxxx z xxxxx, xxxxxxxxx skořápkových xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x případně x xxxxxxxx xxxxxxx složek |
|
komprimát |
cukrovinka xxxxxxxx lisováním ochucených x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxxxxxxx4)&xxxx;x xxxxxxxx x dalších xxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx tvrdé xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x kandytové xxxxx, případně z xxxxxxx složek, litím, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x kandytové xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx, tyčinek xxxx xxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxxx cukrovinka xxxxx xxxxxxxxxxx, vyrobená x xxxxxxxxx hmoty xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx 13 % xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx konzistence xxxxxxxx x xxxxxxx 1 xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, sestávající xx xxxxxxx x 50 % xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx 50 % xxxxx, x nejvýše 1 xxxx cukru moučky, xxxxxxx x přidáním xxxxxxx složek |
|
fondánová xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx x jemnou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, případně x xxxxxxx složek, xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodného xxxxxxx sacharózy x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, aromát, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx: x xxxxx xxxxxxxxxx xx připouští xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx čokolády xxxxx přílohy č. 13 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xx obsah čokolády xxxxxxx 5 %.
Xxxxxxx x. 7
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxx (x % hmot. nejvýše) |
|
karamela |
- |
|
dražé |
- |
|
želé |
22,0 |
|
rahat |
20,0 |
|
chalva |
20,0 |
|
lékořicová xxxxxxxxxx |
19,0 |
|
xxxxxx xxxxxxxxxx |
25,0 |
|
xxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx s xxxxxxxx |
10,0 |
|
xxxxxxxxx ostatní |
7,0 |
|
drops xxxx |
5,0 |
|
xxxxx xxxxxxxx |
5,0 |
|
xxxxx xxxxxxxxxxx |
6,0 |
|
xxxx |
6,0 |
|
xxxx |
- |
|
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
12,0 |
|
xxxxxxxx |
7,5*) |
*)&xxxx;xxx + 105 °X
Xxxxxxx č. 8
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 105 x |
- 10,0 % |
|
106 - 150 x |
- 8,0 % |
|
151 - 250 x |
- 5,0 % |
|
251 - 500 g |
- 3,0 % |
|
501 - 1000 x |
- 2,0 % |
|
1001 x a xxxx |
- 1,0 % |
Poznámka: x výrobků xxxxxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxx drobné xxxxxx xxxxxxx 2 % hmot. x xxxxxx x furé x 5 % xxxx. x xxxxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 9
Xxxxxxx xxxxxxxxx výrobků xx xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
|
|
xxxxxxxx x xxxxxx |
|
|
xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxx x přípravě xxxxxx xx sníženým xxxxxxx tuku |
Xxxxxxx x. 10
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx másla x xxxxxx (% hmotnostních) |
Obsah xxxxxxxx (x % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
|
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 20,0 |
9,0 |
|
kakaový prášek xx sníženým xxxxxxx xxxx |
xxxx než 20,0 |
9,0 |
Xxxxxxx č. 11
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx) x % xxxxxxxxxxxx nejvýše |
Obsah xxxxxxx mastných xxxxxxx (xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx olejová) v % hmotnostních xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxx |
0,50 |
1,75 |
|
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
0,35 |
1,75 |
Xxxxxxx x. 12
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxx balení |
Přípustná záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 100 x |
- 5,0 x |
|
101 - 250 x |
- 3,0 x |
|
251 - 500 g |
- 2,0 x |
|
501 - 1000 x |
- 1,0 g |
Xxxxxxx č. 13
Členění xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx/xxxxx čokoláda |
|
mléčná xxxxxxxx |
|
|
xxxx čokoláda |
|
|
mléčná xxxxxxxx xx xxxxxx/xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx/xxxxxxx xxxxxx čokoláda |
|
|
Chocolate x xx xxxx |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx a xx xxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 14
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx (v % xxxxxxxxxxxx)
|
Xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx sušiny |
Obsah xxxxxxx kakaové xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx tuku |
Obsah xxxxxxxxx xxxx*) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxx |
18,0 |
14,0 |
35,0 |
- |
- |
- |
- |
|
xxxxxx xxxxxxxx |
- |
2,5 |
25,0 |
3,5 |
25,0 |
14,0 |
- |
|
xxxxxx čokoláda xx xxxxxx |
- |
2,5 |
20,0 |
5,0 |
25,0 |
20,0 |
- |
|
xxxx xxxxxxxx |
20,0 |
- |
- |
3,5 |
- |
14,0 |
- |
|
Xxxxxxxxx a xx xxxx |
18,0 |
14,0 |
35,0 |
- |
- |
- |
xxxxxxx 8,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx |
18,0 |
12,0 |
30,0 |
- |
- |
- |
xxxxxxx 18,0 |
*)&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxx = xxxxxx obsahu xxxxxxxxx másla x xxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxx povolené xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx název xxxxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, ze xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx |
|
1. Xxxxxx, xxxxxxxxx xxx xxxx Xxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxx. |
|
2. Palmový xxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx |
|
3. Xxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
|
4. Shea (xxxxxxxx xxx, xxxx x xxxxxxxxxx) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
5. Xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
|
6. Xxxx x xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx indica |
Poznámka: xxxxxxx xxxx xxxx splňovat xxxx požadavky:
a) neobsahují xxxxxxxx xxxxxxxx, jsou xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx XXX, XXXxx XxXXx*),
x)&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x jakémkoli xxxxxx x kakaovým xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx x jeho fyzikálními xxxxxxxxxxx (bod xxxx x teplota krystalizace, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx),
x)&xxxx;xxxx získány xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx enzymatickou xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
*)&xxxx;X = kyselina xxxxxxxxx, X = xxxxxxxx xxxxxxx, Xx = xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx x. 15
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx čokoládových xxxxxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 50 x |
- 10,0 % |
|
51 - 100 x |
- 5,0 % |
|
101 - 250 g |
- 3,0 % |
|
250 - 500 x |
- 2,0 % |
|
501 - 1000 g |
- 1,0 % |
Tabulka 2
Přípustné xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 105 x |
- 10,0 % |
|
106 - 150 g |
- 8,0 % |
|
151 - 250 g |
- 5,0 % |
|
251 - 500 x |
- 3,0 % |
|
501 - 1000 x |
- 2,0 % |
|
1001 x x výše |
- 1,0 % |
Příloha x. 16
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxx
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx*) |
xxxxx |
|
xxx xxxxxxx |
xxxxx xx silně xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx až plně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx sladká xx xxxxxxxxx |
xxxxxx čistá xx x nazelenalým xxxxxxxx, xxxxx žlutá xx xxxxxxx xxxxx |
|
xxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xx silně xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxxx kořeněná xx xxxxx škrablavá |
tmavohnědá s xxxxxxxx do xxxxxxxxxxxx |
*)&xxxx;Xxxx x xxxx xxxx xx liší, xxx xxxx odvozeny z xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxx x xxxxxxxxx požadavky xx xxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxx |
||
|
xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx obsahu xxxxxxxx x xxxxxxx (součet xxxx) (xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx) |
60,0 |
45,01) |
- |
|
xxxxx sacharózy (nejvýše x % xxxxxxxxxxxx) |
5,02) |
5,0 |
5,0 |
|
xxxxx vody (nejvýše x % hmotnostních) |
20,03) |
20,0 |
23,04) |
|
obsah xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxx (xxxxxxx v % xxxxxxxxxxxx)5) |
0,10 |
0,10 |
0,10 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx (xX.xx-1)6) |
xxxxxxx 0,87) |
xxxxxxx 0,88) |
- |
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx 1000 g xxxxxxx) |
50 |
50 |
80 |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx)9) |
8 |
8 |
- |
|
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx (xx / xx xxxxxxx)10) |
4011) |
40 |
- |
1)&xxxx;Xxxxx i pro xxxxx xxxxxxxxxxxx medu x květovým medem.
2) U xxxx x trnovníku xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx), x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx), z xxxxxxx (Banksia menziesii), x xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx), x blahovičníku (Eucalyptus xxxxxxxxxxxx), z židelníku (Xxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) x z xxxxxxx (Xxxxxx xxx.) xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx nejvýše 10,0 %. X levandulového xxxx (Xxxxxxxxx spp.) x x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx) se xxxxxxxxx obsah xxxxxxxxx xxxxxxx 15,0 %.
3) U xxxx x vřesu (Xxxxxxx) se xxxxxxxxx xxxxxxx 23,0 % xxxx.
4)&xxxx;X xxxxxxxxxx medu x vřesu (Calluna) xx xxxxxxxxx nejvýše 25,0 % xxxx.
5)&xxxx;X xxxx lisovaného se xxxxxxxxx xxxxxxx 0,50 % xxxxxxxxxxxx ve xxxx nerozpustných xxxxx.
6)&xxxx;Xxxxxxx: xxx x xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx), x xxxxxxxx (Xxxxx), x xxxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx), xxxx (Tilia xxx.), x xxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx), x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx) a z xxxxxxxx (Xxxxxxxxx spp.).
7) Platí xxx xxxxxxx xxxx xxxxx medovicového, xxxxxxxxxxx x medů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x. 6.
8)&xxxx;Xxxxx pro xxxxxxxxxx xxx x med x kaštanů x xxxxxx xxxxx kromě xxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x. 6.
9) U xxxx x xxxxxx xxxxxxx přirozených enzymů (xxxx. citrusové xxxx) x obsahem hydroxymethylfurfuralu xxxxxxx 15 xx/xx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 3 stupně Xxxxxxxx xxxxxxxx.
10)&xxxx;X medů deklarovaného xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx klimatem x xxxxx obsahující xxxxxxx xxxx medy xx xxxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx nejvýše 80 xx/xx.
11)&xxxx;Xxxxxxxxx se x xxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxxxxx xxxx) x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXX) nejvýše 15 xx/xx s xxxxxxx 3 xxxxxx Schadeho xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 17
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx medu
|
Hmotnost xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 100 x |
- 8,0 % |
|
101 - 250 g |
- 5,0 % |
|
251 - 500 x |
- 3,0 % |
|
501 x |
- 1,0 % |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 490/2025 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2026.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxx 98/28/ES xx xxx 29. dubna 1998, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xx některých xxxxxxxxxx xxxxxxxx 93/43/XXX x xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx cukru xx xxxx.
Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2000/36/ES xx xxx 23. xxxxxx 2000 x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, ve xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1137/2008 x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1021/2013.
Směrnice Xxxx 2001/110/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 o xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2014/63/XX.
Xxxxxxxx Rady 2001/111/ES ze dne 20. prosince 2001 x některých xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1021/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2014/63/EU xx xxx 15. xxxxxx 2014, kterou xx xxxx xxxxxxxx Xxxx 2001/110/XX x xxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2024/1438 xx xxx 14. xxxxxx 2024, xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxx 2001/110/XX o xxxx, 2001/112/XX x xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx, 2001/113/XX o xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě x 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x sušeného mléka xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1334/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxx xxxxxxxx x aromatizaci x xxxxxxxxx složkách xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx pro xxxxxxx x potravinách xxxx xx jejich povrchu x x xxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 1601/91, xxxxxxxx (XX) x. 2232/96 x č. 110/2008 x xxxxxxxx 2000/13/XX, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 608/2004, x xxxxxxx znění.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1334/2008, x xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008, v xxxxxxx xxxxx.
5) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
6) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) §14 zákona x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.