Právní předpis byl sestaven k datu 14.06.2026.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 14.06.2026.
Vyhláška o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med
490/2025 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Potraviny se sladivými účinky §6
Velkoobjemová přeprava surového cukru po moři §7
Cukrovinky §8
Kakaové boby §9
Čokoládové výrobky §12 §13 §14
Technický předpis §18
Přechodné ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění přírodních sladidel na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost přírodních sladidel
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení přírodních sladidel
Příloha č. 4 - Členění potravin se sladivými účinky na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Členění cukrovinek na skupiny a podskupiny
Příloha č. 6 - Jakostní a technologické požadavky na cukrovinky
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost cukrovinek
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení cukrovinek
Příloha č. 9 - Členění kakaových výrobků na skupiny
Příloha č. 10 - Fyzikální a chemické požadavky na kakaový prášek
Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na kakaové máslo
Příloha č. 12 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení kakaových výrobků
Příloha č. 13 - Členění čokoládových výrobků na skupiny
Příloha č. 14 - Fyzikální a chemické požadavky na čokoládové výrobky
Příloha č. 15 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení čokoládových výrobků
Příloha č. 16 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na med
Příloha č. 17 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení medu
490
XXXXXXXX
xx xxx 19. xxxxxxxxx 2025
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx sladidla, xxxxxxxxx xx sladivými xxxxxx, cukrovinky, kakaové xxxx, kakaové a xxxxxxxxxx výrobky a xxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x), h) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona č. 274/2003 Sb., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Sb. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx „xxxxx“):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx poskytování informací x přírodních xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx, čokoládových výrobcích x xxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xx sladivými xxxxxx, xxxxxxxxxx, kakaových xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) pro xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxxx výrobků x xxxx požadavky xx xxxxxx, technologické požadavky, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx se x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxx,
x) xxx xxxxxxx xxxx
1. xxxxxxxx režimy x relativní vlhkost xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx uchovávání x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. minimální xxxxxxxxxxxxx požadavky x
x) xxxxxxxx xxx velkoobjemovou xxxxxxxx xxxxx xx xxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxx sladidlem xxxxxxx xxxxx xxxxx ve xxxxx monosacharidů a xxxxxxxxxxx, xxxxxx směsi x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X-xxxxxxx monohydrát x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx D-glukóza xxxxxxx xxx obsahu xxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx vyčištěná xxxxxxxxxxxxxx X-xxxxxxxx,
x) cukrem xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx s xxxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx aroma3) xxxx koření,
f) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx cukr ve xxxxx moučky, do xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx škrob,
g) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxx velkých krystalů x xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx vyčištěný xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxx, získaných xx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxx 93 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx cukrem xxxxx roztok xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx invertované xxxxxxxxxx, x němž nepřevažuje xxxxx invertního xxxxx,
x) xxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxx vodný xxxxxx xxxxxxxxx x možnou xxxxxxxxxxxx, xxxxx byla xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx obsah invertovaného xxxxx xxxx xxx xxxxx než 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx monosacharidů, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx přirozeně xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx vhodnými technologickými xxxxxxx xx různých xxxxx,
x) xxxxxxxxx cukrem xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx krystalizací x xxxxxxxx xxxxxxxxx šťávy x xxxxxxx třtiny xxx dalšího čištění, x xxxxxxxx odstředění xxxx xxxxxx, x xxxxx xx charakterizována xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx třtinové xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx až tmavě xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x nasládlé xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(2) Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx základní xxxxxx tvoří xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx4) nebo xxxxxx kombinace x xxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx beztvará xxxxxxx hmota x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 3 % xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx kakaovníku Xxxxxxxxx xxxxx L.,
b) xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx nebo jejich xxxxx,
x) xxxxxxxx tukem xxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx nebo xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx kakaem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx očištěny, xxxxxxx slupek x xxxxxxx, upravený xx xxxxx prášku x xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxxxxxxx másla xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx 9 % xxxx,
x) xxxxxxxxx x přípravě xxxxxx, slazeným xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kakaový xxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, sladidel nebo xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xxxxx,
x) čokoládou v xxxxxx kakaový xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxx.
(4) Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxx xxx vzniklá xxxxxxxxxx kakaových bobů, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx slupek,
b) xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxx k xxxxxx čokolády, uvedený xxx xxxxxxx x) xx c) a xxxxxxxxx 3 písm. x) až x),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx,
x) mléčnou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, přírodních xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, případně x xxxxxxx složek, obsahující xxxxxxx 14 % xxxxxx xxxxxx získané xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx plnotučného xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx mléka, smetany, xxxxxxxxx xxxx sušené xxxxxxx, másla nebo xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyrobený x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jejich xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, obsahující xxxxxxx 20 % mléčné xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, polotučného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, smetany nebo xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx,
x) bílou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx zahuštěného xxxx xxxxxxxx plnotučného mléka, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx mléka, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, másla xxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx x dalších xxxxxx, přírodních xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jejich xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx čokoládou xxxx xxxxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxx výrobek, xxxxx xxxxxx vrstva xx xxxxxxx z xxxxxxxx, mléčné xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx xxxx bílé xxxxxxxx, xxxxx vnitřní xxxxx nesmí být xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxx 25 % xxxxxxx hmotnosti výrobku,
j) Xxxxxxxxx a xx xxxx čokoládový výrobek xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x dalších složek, xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx 8 %,
x) Xxxxxxxxx familiar a xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx pšeničného, xxxxxxxx xxxx kukuřičného xxxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xx nejvýše 18 %,
x) čokoládovým bonbonem xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx jednoho xxxxxx xxxxxxxx z plněné xxxxxxxx, x jednoho xxxxx xxxxxxxx nebo x kombinace nebo xxxxx čokolády podle xxxxxx x) xx x) x jiných xxxxxxx xxxxxx, přičemž xxxxxxx xxxxx čokolády xx nejméně 25 % xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx.
(5) Pro xxxxx xxxx vyhlášky se xxxx xxxxxx
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx včelami xxxxxxxxxxx Xxxx xxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx částí xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xx nacházejí na xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxx vlastními xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x ukládají, xxxxxxxxx dehydratovat, xxxxxxxxxx x nechávají xxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) medem xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x výměšků xxxxx Xxxxxxxxx sajícího xx xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx rostlin, xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx uložený xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx buněk jimi xxxxxxx xxxxxxxxxxx plástů xxxx do xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx vyrobených xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, prodávaný x xxxxxxxxxx celých xxxxxxxx xxxx dílech xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxx x xxxxxxxxx med, xxxxx xxxxxxxx jeden nebo xxxx kusů xxxxxxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx vykapáním xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx odvíčkovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) lisovaným xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx plástů x xxxxxxxx nebo xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx + 45 °X,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxx určený xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx jako xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx zpracují, x xxxxx může xxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxx může xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx přehřát xxxx byl získán xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx látek xxx, xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx5), v zákoně x xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx6) xx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvede x
x) dextrózy xxxxx xxxxxxxxxx,
x) fruktózy a xxxxxxxxxxxx sirupu xxxxx xxxxxxx x
x) xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce tabulkách 1 až 8.
(4) Xxxx xxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx názvem „xxxx“.
(5) X xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx invertního xxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx cukru xx xxxxxx xxxxx xxxxxx x obsah xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
§4
(1) Název „xxxxxx xxxx“, „xxxxxx invertní xxxx“ a „xxxxx x xxxxxxxxxx cukru“ xxx xxxxxxx xxxxxxxxx „xxxx“, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8.
(2) X případě, xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx obsahuje xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xx na etiketě xxxxxx „xxxxxxxxxxx“.
(3) Označení „xxxxxxxxx xxxxx“ xx xxxxx xx xxxxxxxx „xxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxx“ x xxxxxxxx „xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx“ xx xxxxx xx xxxxxxxx „sušený xxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxx“ v xxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx než 5 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx převládá xxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxx „xxxxxxxx-xxxxxxxxx sirup“ xxxx „xxxxxx fruktózo-glukózový xxxxx“ v xxxxxxx, xx obsah xxxxxxxx xxxxxxxx nad xxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xx povolen xxxxxxx xx 3 %.
(5) Xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(6) Cukr xx skladuje xxx xxxxxxxxx vlhkosti nejvýše 70 %.
§5
(1) X xxxxxx xxxxxxxx, fruktózy, cukru xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx cukru, xxxxxx x xxxxxxxxxx cukru, xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x xxxxxx být xx xxxxx uvedena xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx 20 g xxxxx odstavce 1, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1 x 2.
(3) Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx „xxxxxxxx xxxxx“. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx označit xxxx „xxxxxx xxxxxxxx xxxxx“.
§6
Xxxxxxxxx xx sladivými xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 4 x této vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, v xxxxxx a vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx x podskupina.
§7
Velkoobjemová xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxx
(1) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xx xxxxxxxx v xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx
x) xxxxxx, kontejnery xxxx xxxxxxxx byly před xxxxxxxxx surového xxxxx xxxxxxxxx xxx, aby xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx jiných xxxxxxxx, x
x) nákladu xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx velkoobjemová xxxxxxxx tekutin.
(2) X xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx moři xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx dokumentace. Xxxx xxxxxxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxx a podrobný xxxxx xxxxxxx, který xxx xxxxxxxxxxxxx předtím xxxxxxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x způsobu a xxxxxxxxx xxxxxxx čištění xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. X xxxx dokumentaci musí xxx také zřetelně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx nebo xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx: „Xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.“.
(3) Dokumentace xxxxxxx v odstavci 2 musí xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx cukru x její kopie xxxx být x xxxxx podniku ponechána.
(4) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx 2 x xxxx xxxxx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx7) předložena xx kontrole.
(5) Xxxxxx xxxx přepravovaný xx xxxx v xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx cisternách, xxxxx nejsou xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xx xxxxxx k xxxxxxx jako xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxx-xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx odstavce 1 xxxx. a) xxxx být proveden xxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nevzniklo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx.
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Členění cukrovinek xx skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxx uvede xxxxx xxxxxxx x podskupiny.
(3) Xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 k xxxx xxxxxxxx.
§9
Xxxxxxx xxxx
(1) Xxxxxxx xxxx se ukládají xxxxxxxx xx xxxxx x výraznými pachy x xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx musí xxx xxx uvádění na xxx chráněny před xxxxxx slunečním xxxxxxx.
(3) Xxxxx vlhkosti xxxxxxxxx xxxx při xxxxxxx xx xxx xxxx xxx nejvýše 8 %.
(4) Kakaové xxxx xx skladují při xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx výrobky
§10
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x vyhlášce o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxx x přípravě xxxxxx se uvede xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx slovy „kakaová xxxxxx nejméně … %“ xxxx „xxxxx xxxxxxx xxxxxx nejméně … %“.
(4) Kakao x směsi xxxxx x xxxxxx se xxxxxx xxxxx „se xxxxxxxx xxxxxxx xxxx“, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 20 % xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xx xxxxxxx xx xxxxx xxxx o skutečném xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(5) Xx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx k přípravě xxxxxx x xxxxxxxx x přípravě nápoje xx sníženým xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx, která napodobují xxxx čokolády nebo xxxxxxxx tuku.
§11
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx prášku xxxx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxx xxxxxxx bez obalu xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxx
§12
(1) Členění xxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v zákoně x vyhlášce o xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxxx
x) xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx x
x) u xxxxxx čokolády x xxxxxxxxxxxx bonbonů xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxx xxxx druh xxxxxx xxxxxx podle §2 xxxx. 4 xxxx. x).
(3) Xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx
x) „xxxx“ xxxx „xxxxxx“, musí xxx xxxxxxx xxxxxx na xxx ve xxxxx xxx nebo xxxxxx x musí xxxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxxx xxxxxxx sušiny, xxxxxxx 12 % xxxxxxxxx másla x xxxxxxx 14 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) „xxxxxx“, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nejméně 35 % xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 31 % kakaového xxxxx x xxxxxxx 2,5 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxx „xxxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxx slova „gianduja“, xxxx být vyrobena x xxxxxxxx obsahující xxxxxxx 32 % xxxxxxx kakaové sušiny x nejméně 8 % tukuprosté xxxxxxx xxxxxx x x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx 20 x x nejvýše 40 x xxxxxxxxx xxxxxx xx 100 x xxxxxxx; xxx xxxxxx xxxx další xxxxxx:
1. xxxxx nebo mléčnou xxxxxx, xxxxxxx ze xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, smetany xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x takovém xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx mléčné xxxxxx x konečném výrobku xxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx
2. xxxxxx a xxxx druhy xxxxxx, xxxx xxxx ve xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxxxxx, xxx celkový xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx oříšků xxxxx nejvýše 60 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xxxxx xx xxxxx xxxxxx čokolády xxxxxx xxxxxxxxx
x) „xxxx“ xxxx „xxxxxx“, musí xxx výrobek xxxxxx xx trh ve xxxxx xxx xxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 20 % celkové kakaové xxxxxx, xxxxxxx 12 % mléčné sušiny, xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx sušeného plnotučného xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx odstředěného xxxxx, xxxxxxx xxxx zahuštěné xxxx sušené xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxx 12 % celkového xxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxx obsahu xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxx,
x) „poleva“, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxx tuku, xxxx xx rozumí součet xxxxxx kakaového xxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx „gianduja“ nebo xxxxxxxxxxx slova „xxxxxxxx“, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 10 % xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx zahuštěného xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx sušené xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx x z xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 15 g x nejvýše 40 x ve 100 x xxxxxxx; lze xxxxxx xxx xxxxxx x xxxx druhy xxxxxx, xxxx xxxx xx zlomcích, x xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx 60 % xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.
(5) Xxxxx xx xxxxx „xxxxxx“ x názvu xxxxxxxxx „xxxxxx čokoláda“ nahradí xxxxxx
x) „xxxxxxxxx“, xxxx xxxxxxx obsahovat xxxxxxx 5,5 % xxxxxxxx xxxx, xxxx
x) „xxxxxx x odstředěným mlékem“, xxxxx být xxxxxxx xxxxx mléčného tuku xx xxxxxxx xxxxx xxx 1 %.
(6) X xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx polevy z xxxxxxxx nebo mléčné xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx výrobků nebo xxxxxx týkající xx xxxxx kvality xx xxxxxxxxxxx, xx
x) čokoláda xxxxxxxx nejméně 43 % xxxxxxx kakaové xxxxxx x nejméně 26 % xxxxxxxxx xxxxx,
x) mléčná xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxx kakaové xxxxxx, nejméně 18 % xxxxxx xxxxxx x nejméně 4,5 % mléčného xxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx zahuštěného xxxx xxxxxxxx plnotučného xxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx mléčného tuku, x
x) čokoládová poleva xxxxxxxx xxxxxxx 16 % xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
§13
(1) U čokolády, xxxxxx xxxxxxxx, mléčné xxxxxxxx xx vaření, Xxxxxxxxx a xx xxxx x Chocolate xxxxxxxx a xx xxxx se xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx sušiny kakaových xxxxxx vyjádřený x xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx slovy „xxxxxxx sušina xxxxxxx … %“ xxxx „xxxxx kakaové xxxxxx xxxxxxx … %“.
(2) Xxxx-xx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx, plněná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx bonbony xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx v jednom xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxx jen xxxxxx „xxxx xxxxxxxx“, „xxxxxxx xxxxxx čokolády“ xxxx xxxxxxxxx xxxxx. X xxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx všechny xxxxxxxx ve xxxxx.
(3) X xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, mléčné čokoládě xx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx, Xxxxxxxxx x xx xxxx x Xxxxxxxxx xxxxxxxx a xx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, nejvýše však xx 40 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(4) Xx xxxxxxxx, mléčné xxxxxxxx, mléčné xxxxxxxx xx xxxxxx, bílé xxxxxxxx, Xxxxxxxxx x xx xxxx x Xxxxxxxxx xxxxxxxx a xx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, které xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx, xxxx
x) xxxxx, granulované xxxx práškové xxxxxx, x výjimkou Xxxxxxxxx x xx xxxx x Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxx.
(5) Xx xxxxxxxx, mléčné xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx vaření, bílé xxxxxxxx, Chocolate x xx xxxx a Xxxxxxxxx familiar x xx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx čokolády xxxx xxxxxxxx tuku.
(6) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx hodnot x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxx čokoládě, xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx, xxxx čokolády, Chocolate x xx xxxx x Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) u xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx složek a xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxx obsah použitého xxxxx čokolády x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx ve xxxxxx x xxxxxxx hmotnosti xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
§14
(1) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx čokoládových xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx tabulce 1.
(2) Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx na vaření, xxxx xxxxxxxx, Chocolate x la xxxx x Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xx taza xxxxxxxx rostlinné xxxx xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2. Xxxxxx xxxxx xxxx nesmí xxx xxxxx než 5 % ve xxxxxxx po odečtení xxxxxxx xxxxxxxxx všech xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx snížen xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx másla xxxx celkové xxxxxxx xxxxxx.
(3) Čokolády, xx xxxxxxx lze xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx 2, xx xxxxxx xxxxx „xxxxx xxxxxxxxx xxxxx obsahuje xxxxxxxxx xxxx“. Xxxxx xxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx seznam xxxxxx, avšak zřetelně xx xxx xxxxxxx x minimálně stejně xxxxxxx xxxxxxx jako xxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení čokoládových xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx čokoládových xxxxxxx bez xxxxx xx zohledněním přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.
(5) V xxxxxxxxxx použitých xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
Med
§15
(1) Xxxxx původu xx xxx xxxx xx xxx xxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxx xx
x) xxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxx xxx,
x) xxx x xxxxxxxxx x
x) xxxxxxxx med.
(3) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x vyhlášce x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxx xxxx označí
a) xxxxxxx podle odstavce 1,
x) xxxxxxxx získávání xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 x
x) zemí xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxx sebrán; xxxxx xxxxxxx z více xxx xxxxx xxxx, xxxxxx se xxxx xxxxxx, xxx xxx xxxxxx, na xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xx hmotnosti xxxxx x procentním xxxxxxx, xxxxx každá x xxxxxx zemí xxxxxx xxxxxxxxxxx; pro xxxxx jednotlivý xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx 5 %, xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxx
x) xxxxxxxxxxx x regionálním, xxxxxxx xxxx místním xxxxxx, xxxxx xxxxxxx pochází xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx,
x) ve xxxxxx k xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxxxx „xxxxxxxxxxxx“ xxxx „smíšený“,
c) xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxx, xxxxx výrobek xxxxxxx xxxxx nebo převážně x uvedeného xxxxxx x xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx-xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxx kritérii xxxx xxxxxxx.
(5) V xxxxxxx, xx se xxxxx x xxxxxxxx, lisovaný xxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxx být xxxxxx xxxxx podle odstavce 1 a xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxx odstavce 2 a xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx „xxx“.
(6) Xxxxxxxx xxx xxxx xxx xx všech obalech xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xx xxx xx xxxxx xxxxx na vaření, xxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxxx.
§16
(1) Xxxxxxxx xxx xx xx přepravních xxxxxxxx, xxxxxxx a x obchodních xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx „xxxxxxxx xxx“ nebo „průmyslový xxx“. Xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx, xxxxxx xx xxxx xxxxxx xxxx xxxx „xxxxxxxx xxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxx“.
(2) Xxxxx xx pekařský xxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx v xxxxx xxxx xxxxxxxxx použít xxxxx „xxx“ xxxxxxx xxxx „xxxxxxxx xxx“ xxxx „xxxxxxxxxx med“. X xxxxxxx xxxxxx xx však xxxx xxxxx název „pekařský xxx“ nebo „průmyslový xxx“.
(3) X xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx x čisté xxxxxxxxx xxxxx xxx 30 x xxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx dvoupísmenným xxxxx x souladu x xxxxxxxxxxx normou ISO 3166–1 xxx dvoupísmenné xxxx (xxxx-2).
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xx xxxx se xxx xxxxxxx xx xxx xxxx při xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx lidskou xxxxxxxx nesmějí xxxxxxxx xxxxx xxxx potraviny, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxx, a nesmějí xx xxx xxx xxxxxxxxx ani žádné xxxxx jiné xxx xxx. Med se xxxxxx především x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx, x jiných látek, xxxx jsou xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxxxx zachycené xxx sběru xxxx. Xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, které xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx.
(6) Z medu xxxxx xxx odstraněn xxx xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx, xxx tomu xxx xxxxxxxxxxxx cizorodých xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx.
§17
(1) Xxx, xxxxx xx přirozenou xxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxx xx. 2 odst. 2 xxxx. f) xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxx medu.
(2) Xxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxx
x) xxx xxxxxxxxx cizí příchutě x pachy,
b) xxxxx xxxxxx xxxx pěnit,
c) xxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx, xx xxxx přirozené xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx inaktivovány, xxxx
x) xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení medu x xxxxxxx z xxxx bez obalu xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxx xxxxxxx lze xxxxxxx xxxx „xxx xxxxxxxxx“.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx, kakaové a xxxxxxxxxx výrobky a xxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx vyhlášky č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx pro přírodní xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, čokoládu a xxxxxxxxxx bonbony, ve xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx ustanovení
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 43/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 76/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx sladidla, med, xxxxxxxxxx, kakaový xxxxxx x směsi kakaa x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 148/2015 Sb., kterou xx mění xxxxxxxx x. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx pro přírodní xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, čokoládu a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 43/2005 Xx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026.
&xxxx;
Xxxxxxx zemědělství:
Mgr. Xxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1
Xxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxx xxxxx |
- |
|
|
xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxx |
xxxx xxxxx bílý |
krystal |
|
cukr xxxx |
xxxxxxx |
|
|
xxxx xxxxxxxx |
xxxxxx/xxxxxx xxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
|
|
xxxx x xxxxxxxxx*) |
- |
|
|
xxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
- |
|
|
xxxxxx |
- |
|
|
xxxxxx cukr |
- |
|
|
tekutý xxxxxxxx xxxx |
- |
|
|
xxxxx z xxxxxxxxxx xxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxx xxxx |
- |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx sirup |
- |
*) s uvedením xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx
Xxxxxxx č. 2
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxx (D-glukóza) (% xxxx. xxxxxx xxxxxxx) |
Xxxxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx (% xxxx. sušiny nejvýše) |
|
|
dextróza xxxxxxxxxx |
99,5 |
90,0 |
0,25 |
|
xxxxxxxx xxxxxxx |
99,5 |
98,0 |
0,25 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x sušený xxxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxx (% xxxx. xxxxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx D-glukóza (% hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx (% hmot. xxxxxx xxxxxxx) |
|
|
xxxxxxxxx xxxxx |
70,0 |
20,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxxxxxx sirup |
93,0 |
20,0 |
1,0 |
Tabulka 3
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx
|
xxxxx fruktózy (% xxxx. xxxxxxx) |
xxxxx glukózy (% xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx sušením (% xxxx. xxxxxxx) |
xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (% xxxx. nejvýše) |
barva roztoku xxx 420 nm (IU xxxxxxx) |
|
|
xxxxxxxx |
98,0 |
0,5 |
0,5 |
0,1 |
30,0 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (% hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx (% hmot. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxx xxx 420 xx (XX xxxxxxx) |
|
xxxx xxxxx xxxx |
99,7 |
0,04 |
0,06 |
22,5 |
|
xxxx xxxx |
99,7 |
0,04 |
0,06 |
45 |
|
xxxx xxxxxxxx |
99,5 |
0,1 |
0,1 |
150 |
|
xxxx x xxxxxxxxx |
85,0 |
- |
1,25 |
- |
|
xxxx xxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx látek |
96,7 |
0,1 |
0,7 |
- |
|
kandys |
98,5 |
- |
1,0 |
- |
Poznámka: x xxxxxx cukr xxxxx xxxx, cukr xxxx, xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxx nerozpustných xxxxx nejvýše 50 xx/xx.
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x extra xxxxxx
|
Xxxx extra xxxx |
Xxxx xxxx |
|
|
Xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx |
8 |
- |
|
x xxxx: Xxxxx - xxxx xxxxxxx |
6 |
- |
|
Xxxxx x xxxxxxx - xxxx xxxxxxx |
3 |
- |
|
Xxx xxxxx - xxxx xxxxxxx |
4 |
9 |
Xxxxxxxx: xxxxx xxx xxxxxxxx
x)&xxxx;0,0018 % xxxxxx xxxxxx určeného xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx metody Xxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx for Xxxxxxx Methods xx Xxxxx Xxxxxxxx (XXXXXX),
x)&xxxx;7,5 xxxxxxxx XXXXXX (XX) xxx xxxxx x xxxxxxx,
x)&xxxx;0,5 xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 6
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx
| Xxxxx xxxxxx oka xxxxxxxxxxx xxxx (xx) |
xxxx xxxxxxx |
xxxx krupice |
cukr xxxxxx |
|
2,00 - 0,40 |
nejméně 70,0 |
||
|
1,00 - 0,16 nad 1,00 |
xxxxxxx 70 xxxxxxx 15 |
||
|
0,80 - 0,40 |
xxxxxxx 10,0 |
||
|
Xxx 0,40 |
xxxxxxx 90,0 |
Xxxxxxx 7
Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxxxxxx |
xxxxx sypká xxxx menších xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx moučka |
volně xxxxx xxxx jemně drcených xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxx |
xxxxx sypká xxxx krystalů xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx třtinové xxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxx xxxxxxx krystalů x jejich xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xx xxxxx barvy |
Tabulka 8
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx vodné xxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxx x xxxxxx (% hmot.) |
PH |
Popel xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx (% xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxx xxx 420 nm (ICUMSA xxxxxxx) |
|
xxxxxx xxxx |
62,0 |
xxxxxxx 3*) |
- |
0,1 |
45,0 |
|
xxxxxx xxxx xxxx |
62,0 |
xxxxxxx 3 |
- |
0,1 |
25,0 |
|
xxxxxx xxxxxxxx xxxx |
62,0 |
xxxx než 3**) xxxxxxx 50 |
- |
0,4 |
- |
|
xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx |
62,0 |
xxxx než 3 xxxxxxx 50 |
- |
0,1 |
25,0 |
|
xxxxx x xxxxxxxxxx cukru |
62,0 |
více xxx 50 |
- |
0,4 |
- |
|
xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx |
62,0 |
xxxx než 50 |
- |
0,1 |
25,0 |
*)&xxxx;xxxxx xxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx 1,0 +/- 0,2
**) poměr fruktózy x xxxxxxx xxxxxxx 1,0 +/- 0,1
Xxxxxxx x. 3
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel
|
Hmotnost xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx |
|
xx 50x |
- 10,0 % |
|
51 - 250 g |
- 4,0 % |
|
251 - 500 g |
- 3,0 % |
|
501 - 1000 x |
- 2,0 % |
|
1001 x a xxxx |
- 1,0 % |
Tabulka 2
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxx xxxxxxx přírodních sladidel
|
Hmotnost xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx |
|
xx 300 xx |
- 5,0 % |
|
301 - 1000 ml |
- 4,0 % |
|
1001 xx x xxxx |
- 3,0 % |
Xxxxxxx č. 4
Xxxxxxx xxxxxxxx se sladivými xxxxxx xx druhy, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xx sladivými účinky |
podle xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx*) |
xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx**) |
*)&xxxx;Xxxxxxxxx: xxxxxxxx, xxxxxxxxx, agávový, xxxxxxx.
**)&xxxx;Xxxxxxxxx: xxxx, xxxxx, xxxxx.
Xxxxxxx x. 5
Xxxxxxx xxxxxxxxxx na skupiny x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxx použité xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
xxxx agarové |
||
|
želé xxxxxxxx |
||
|
xxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx cukrovinka |
||
|
pěnová xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxx |
||
|
xxxx |
||
|
xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxx cukrovinka |
||
|
žvýkačka xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx dražovaná |
Xxxxxxx x. 6
Jakostní x technologické požadavky xx cukrovinky
|
Název xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodného xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxx xxxx xx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx, máslo, xxxxxxx xxx nebo xxxxxxxxx xxx anebo xxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxxxxxx tužší xx tvrdé xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, popřípadě x xxxxxxx složek, xxxxx vzniká xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx okolo xxxxxx, která xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxxxxxxx vyrobená x vodného xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxx složek, x xxxxxxxxxxx gelu vzniklou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxxxx xxxx obalené xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vyrobená xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x glukózového xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx složku xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx lehčené, pěnovité, xxxxxxx konzistence, xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx tuku, xxxx xxxxxx kombinací x xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx ochucených x obarvených xxxxxxxxxxxx xxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx4)&xxxx;x xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx konzistence xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, případně x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx vyrobená x kandytové hmoty, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx, tyčinek xxxx xxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxxx cukrovinka tvrdé xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx obsahující xxxxxx xxxxxxxxx 13 % tuhé, polotuhé, xxxxxx xxxx sypké xxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx polotuhé konzistence xxxxxxxx x nejméně 1 xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx hmoty, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx x 50 % xxxxxxxxx xxxxxx x nejvýše 50 % xxxxx, x xxxxxxx 1 xxxx cukru xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx strukturou vyrobená x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx z xxxxxxx složek, xxxxxxxx xxxxxx krystalizace při xxxxxx krystalické xxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx gumovité xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodného xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx: x xxxxx cukrovinky xx xxxxxxxxx uvedení xxxxxxxxxxx xxxxx čokolády xxxxx přílohy č. 13 x xxxx vyhlášce, xxxxx xx obsah xxxxxxxx xxxxxxx 5 %.
Xxxxxxx x. 7
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxx (x % hmot. nejvýše) |
|
karamela |
- |
|
dražé |
- |
|
želé |
22,0 |
|
rahat |
20,0 |
|
chalva |
20,0 |
|
lékořicová xxxxxxxxxx |
19,0 |
|
xxxxxx xxxxxxxxxx |
25,0 |
|
xxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx s xxxxxxxx |
10,0 |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
7,0 |
|
xxxxx litý |
5,0 |
|
drops xxxxxxxx |
5,0 |
|
xxxxx protahovaný |
6,0 |
|
roks |
6,0 |
|
furé |
- |
|
marcipán |
- |
|
fondánová xxxxxxxxxx |
12,0 |
|
xxxxxxxx |
7,5*) |
*)&xxxx;xxx + 105 °C
Xxxxxxx x. 8
Přípustné xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 105 x |
- 10,0 % |
|
106 - 150 x |
- 8,0 % |
|
151 - 250 x |
- 5,0 % |
|
251 - 500 x |
- 3,0 % |
|
501 - 1000 x |
- 2,0 % |
|
1001 x a xxxx |
- 1,0 % |
Xxxxxxxx: x xxxxxxx balených xx xxxxx xxxx xxx xxxxx drobné xxxxxx xxxxxxx 2 % xxxx. u xxxxxx x xxxx x 5 % xxxx. x komprimátů.
Příloha x. 9
Členění xxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx tuku |
|
|
čokoláda x xxxxxx |
|
|
xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxx k přípravě xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx tuku |
Příloha č. 10
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx (% xxxxxxxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxx (x % hmotnostních xxxxxxx) |
|
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 20,0 |
9,0 |
|
xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxx |
xxxx xxx 20,0 |
9,0 |
Xxxxxxx x. 11
Fyzikální x chemické požadavky xx xxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx petroletheru) v % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx kyselin (vyjádřeno xxxx kyselina olejová) v % xxxxxxxxxxxx nejvýše |
|
kakaové xxxxx |
0,50 |
1,75 |
|
xxxxxxxx kakaové xxxxx |
0,35 |
1,75 |
Příloha x. 12
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka |
|
do 100 x |
- 5,0 x |
|
101 - 250 x |
- 3,0 x |
|
251 - 500 x |
- 2,0 x |
|
501 - 1000 x |
- 1,0 x |
Xxxxxxx č. 13
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx/xxxxx čokoláda |
|
mléčná xxxxxxxx |
|
|
xxxx čokoláda |
|
|
mléčná xxxxxxxx xx xxxxxx/xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx/xxxxxxx xxxxxx čokoláda |
|
|
Chocolate x la xxxx |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 14
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxx (x % xxxxxxxxxxxx)
|
Xxxxxxx |
Xxxxx kakaového xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxx kakaové xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx sušiny |
Obsah xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx xxxx*) |
Xxxxx xxxxxx sušiny |
Obsah xxxxx nebo škrobu |
|
čokoláda |
18,0 |
14,0 |
35,0 |
- |
- |
- |
- |
|
mléčná xxxxxxxx |
- |
2,5 |
25,0 |
3,5 |
25,0 |
14,0 |
- |
|
xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx |
- |
2,5 |
20,0 |
5,0 |
25,0 |
20,0 |
- |
|
xxxx čokoláda |
20,0 |
- |
- |
3,5 |
- |
14,0 |
- |
|
Chocolate x xx xxxx |
18,0 |
14,0 |
35,0 |
- |
- |
- |
xxxxxxx 8,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx |
18,0 |
12,0 |
30,0 |
- |
- |
- |
xxxxxxx 18,0 |
*)&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxx = xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxx povolené xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx tuku |
Botanický xxxxx xxxxxxxx, ze xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx |
|
1. Illipe, xxxxxxxxx xxx xxxx Xxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxx. |
|
2. Xxxxxxx xxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx |
|
3. Xxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
|
4. Xxxx (xxxxxxxx xxx, xxxx x máslovníku) |
Butyrospermum parkii |
|
5. Xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
|
6. Xxxx z xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxx požadavky:
a) neobsahují xxxxxxxx xxxxxxxx, jsou xxxxxx xx xxxxxxxxxx monoenové xxxxxxxxxxxx xxxx XXX, XXXxx XxXXx*),
x)&xxxx;xxxx mísitelné x jakémkoli xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx x jsou xxxxxxxxxx x jeho fyzikálními xxxxxxxxxxx (xxx xxxx x teplota xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx),
x)&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx vylučuje xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
*)&xxxx;X = xxxxxxxx xxxxxxxxx, X = xxxxxxxx xxxxxxx, St = xxxxxxxx xxxxxxxx
Příloha x. 15
Přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení čokoládových xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 50 x |
- 10,0 % |
|
51 - 100 x |
- 5,0 % |
|
101 - 250 g |
- 3,0 % |
|
250 - 500 x |
- 2,0 % |
|
501 - 1000 x |
- 1,0 % |
Tabulka 2
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 105 x |
- 10,0 % |
|
106 - 150 g |
- 8,0 % |
|
151 - 250 x |
- 5,0 % |
|
251 - 500 x |
- 3,0 % |
|
501 - 1000 x |
- 2,0 % |
|
1001 g x xxxx |
- 1,0 % |
Xxxxxxx č. 16
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx med
Tabulka 1
Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxx
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
xxxx*) |
xxxxx |
|
xxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xx plně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až x nazelenalým xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxx |
|
xxx medovicový |
mírně xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xx plně krystalický |
sladká, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx škrablavá |
tmavohnědá x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
*)&xxxx;Xxxx x vůně medu xx xxxx, xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx 2
Chemické x fyzikální xxxxxxxxx xx xxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxx |
||
|
xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx obsahu xxxxxxxx x xxxxxxx (součet xxxx) (xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx) |
60,0 |
45,01) |
- |
|
xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx) |
5,02) |
5,0 |
5,0 |
|
xxxxx xxxx (xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx) |
20,03) |
20,0 |
23,04) |
|
xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxx (xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx)5) |
0,10 |
0,10 |
0,10 |
|
xxxxxxxxxx vodivost (xX.xx-1)6) |
xxxxxxx 0,87) |
xxxxxxx 0,88) |
- |
|
obsah xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx na 1000 g xxxxxxx) |
50 |
50 |
80 |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx)9) |
8 |
8 |
- |
|
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx (xx / kg xxxxxxx)10) |
4011) |
40 |
- |
1)&xxxx;Xxxxx i xxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxx.
2)&xxxx;X xxxx z trnovníku xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx), x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx sativa), x xxxxxxx (Banksia xxxxxxxxx), x kopyšníku (Xxxxxxxxx), x blahovičníku (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx), z xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) x x xxxxxxx (Citrus xxx.) xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10,0 %. U xxxxxxxxxxxxx xxxx (Xxxxxxxxx xxx.) x x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxx officinalis) xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15,0 %.
3) U xxxx x xxxxx (Xxxxxxx) xx xxxxxxxxx xxxxxxx 23,0 % xxxx.
4)&xxxx;X xxxxxxxxxx xxxx x xxxxx (Xxxxxxx) xx připouští xxxxxxx 25,0 % xxxx.
5)&xxxx;X xxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxx nejvýše 0,50 % hmotnostních xx xxxx xxxxxxxxxxxxx látek.
6) Výjimky: xxx z planiky (Xxxxxxx xxxxx), x xxxxxxxx (Xxxxx), x xxxxxxxxxxxx (Eucalyptus xxxxxxxxxxxx), xxxx (Xxxxx xxx.), x vřesu xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx), z xxxxxxx neboli xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx) a x xxxxxxxx (Xxxxxxxxx spp.).
7) Platí xxx všechny xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x. 6.
8)&xxxx;Xxxxx pro medovicový xxx x med x xxxxxxx x xxxxxx xxxxx kromě xxxx uvedených x xxxxxxxx x. 6.
9)&xxxx;X xxxx s nízkým xxxxxxx xxxxxxxxxxx enzymů (xxxx. xxxxxxxxx medy) x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx 15 xx/xx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 3 xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxx.
10)&xxxx;X medů xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx tyto xxxx xx xxxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx 80 xx/xx.
11)&xxxx;Xxxxxxxxx xx u xxxx s xxxxxx xxxxxxx přirozených xxxxxx (xxxx. xxxxxxxxx xxxx) x xxxxxxx hydroxymethylfurfuralu (XXX) nejvýše 15 xx/xx s nejméně 3 xxxxxx Schadeho xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 17
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx medu
|
Hmotnost xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xx 100 g |
- 8,0 % |
|
101 - 250 x |
- 5,0 % |
|
251 - 500 x |
- 3,0 % |
|
501 x |
- 1,0 % |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 490/2025 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2026.
Ke xxx xxxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.
1) Směrnice Komise 98/28/ES xx dne 29. xxxxx 1998, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxx xxxxxxxxxx směrnice 93/43/XXX x xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxx xxxxx loženého xxxxxxxx cukru xx xxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/36/ES xx xxx 23. xxxxxx 2000 x xxxxxxxxx x čokoládových xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx spotřebě, xx xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1137/2008 x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1021/2013.
Xxxxxxxx Xxxx 2001/110/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxx, xx znění směrnice Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2014/63/EU.
Směrnice Xxxx 2001/111/ES ze dne 20. prosince 2001 x některých xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1021/2013.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2014/63/EU ze xxx 15. xxxxxx 2014, kterou xx xxxx směrnice Xxxx 2001/110/XX x medu.
Směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2024/1438 xx xxx 14. xxxxxx 2024, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxx 2001/110/ES x xxxx, 2001/112/XX o xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx produktech xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx, 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x marmeládách x xxxxxxxxxx krému určených x xxxxxx xxxxxxxx x 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. ledna 2002, kterým se xxxxxxx obecné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx bezpečnosti xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (ES) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx potravin, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1334/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxxx x některých složkách xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xx jejich xxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxx Rady (EHS) x. 1601/91, xxxxxxxx (XX) x. 2232/96 x x. 110/2008 x směrnice 2000/13/XX, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, směrnice Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX a 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (XX) č. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1334/2008, x xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008, v xxxxxxx xxxxx.
5) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
6) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) §14 zákona x. 110/1997 Sb., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.