Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 14.06.2026.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 14.06.2026.


Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

397/2021 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8

Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10

Skořápkové plody a arašídy §11

Houby §12 §13

Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16

Banány §17

Technický předpis §18

Přechodná ustanovení §19

Zrušovací ustanovení §20

Účinnost §21

Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel

Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny

Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny

Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny

Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů

Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny

Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor

č. 358/2025 Sb. - Čl. II

INFORMACE

397

XXXXXXXX

xx dne 21. xxxxx 2021

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx x xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), g) a x) zákona x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Sb., zákona x. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušné předpisy Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x výrobcích x xxxx a xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových plodů, xxx, brambor x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny,

c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx konzervovaného xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x banánů xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich x xxxxxx

1. xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,

3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.

§2

Vymezení některých xxxxx

(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí

a) xxxxxx celé, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, ve xxxxxx technologické xxxxxxxx, xxxxxxxx, zbavené cizích xxxxxxx,

x) konzervovaným ovocem xxxxxxxxx, jejíž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx alkoholického x nealkoholického xxxxxx x xxxxxxxxxx ovoce,

c) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx3), vody a xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx brambory, xxxxxx, xxxx, xxxxxxx x xxxxx melouny xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx požadavky xxx džem výběrový (Xxxxx) s tím, xx xxxxx výrobek xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx požadavky xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x tím, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx výběrový (Xxxxx) x zároveň více xxxxx než xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx vyrobená xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, nebo x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx, přivedené xx vhodné xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; rajčata, xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, sladké xxxxxxxx, xxxxxx, dýně, xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxx pokládají xx xxxxx,

x) citrusovou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená ze xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx považují xxxxx, xxxxx, šťávy, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx nebo xx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx více druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence; xxxxxxx, xxxxx části xxxxx rebarbory, xxxxx, xxxxxx brambory, okurky, xxxx, melouny a xxxxx melouny xx xxx xxxxxx rosolu x rosolu výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxx za xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z meruněk xxxx z jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx přídavku, xxxxxxxxx xx polotuhé až xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x jednoho nebo xxxx druhů xxxxx, x přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, přivedená xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx hrubými xxxxxx xxxxxxx ovoce,

l) xxxxxxx protlakem xxxx xxxxxxx pyré xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx části xxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, pecek, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx přírodních xxxxxxxx; xxxx xxxx ovocnou xxxxx5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx podíl xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 60 % xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx proslazeným xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxx xxxx ovocnou bowlí xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) nebo xxxxxxxxx, xxxxx může xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvým xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx celého nebo xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx ve spotřebitelském xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx použití,

r) kaštanovým xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx a kaštanového xxxxxxxx získaného z xxxxx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx sativa,

s) xxxxxxxx xxxxx kořen rostliny xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx může xxx xxxxx nebo xxxxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx pulpou xxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, jader, xxxxx a xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx,

x) xxxxxxx dření xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx jedlých xxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxx, která byla xxxxxxxxxx na dřeň xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx x je xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) vodním xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx x ohledem xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx řádném xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ve xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxx plody xxxxx xxxx kultivarů xxxx Xxxx xxx., x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx vyšší xxx 4,0 a xxx tepelném ošetření xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxx na 121,1 °X nebo byl xxxxxx takový xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x usmrcení vegetativních xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx.

(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí

a) xxxxxxxxx celá, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx hniloby x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx příměsí,

b) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx zeleninou výrobek x nálevem x xxxxxxxxxx uzavřeném obalu, xxxxx xX xx xxxxx xxxx rovno 4,0 x xxx xxxxxxxx ošetření bylo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx na 80 xx 90 xX,

x) sterilovanou xxxxxxxxx xxxxxxx x nálevem x xxxxxxxxxx uzavřeném xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx než 4,0 a xxx xxxxxxxx ošetření xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 oC xxxx byl zvolen xxxxxx xxxxxxxxxx postup, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx a jejich xxxx,

x) xxxxxxxxx mléčně xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx konzervovaný působením xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx až kašovité xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx x jader xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, konzervovaná snížením xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, pasterací, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; přidání xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx až kašovité xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx hrubšími xxxxxx použitých surovin xxxxxxxx x jedlých xxxxx zeleniny xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx pouze x technologicky xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx zeleninou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx sušením xxx xxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,

x) zeleninou xxxxxxxxxxx xxxx kandovanou xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx xxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleninou xxxxxxxxx x xxxxxxx celé xxxx dělené xxxxxxxx x případným xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, určená x xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx kvasným xxxxx7) xxx, aby xxxxxxxx koncentrace kyseliny xxxxxx činila nejméně 4 % xxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx soli,

m) koncentrovaným xxxxxxxxxx protlakem rajčatový xxxxxxx obsahující xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx rajčatovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody x xxxxx xxxx, popřípadě xxxxxxx xxxxxx, popřípadě xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx přísad xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x množství,

p) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx koření x dalších xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) zeleninovými xxxxxxx xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxx rostlinným xxxxxx.

(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxx uvedené xxx xxxxxxx x) až x) v surovém xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) vlašskými xxxxxx xxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxx Juglans xxxxx X. a jeho xxxxx,

x) lískovými xxxxxx xxxxx suchých xxxxx xxxxx Xxxxxxx avellana (X.) a Xxxxxxx xxxxxx (Mill.) a xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx plodů xxxxxxxx obecné druhu Xxxxxx amygdalus - Xxxxxx xxxxxx Xxxxxx xxxxxx (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,

x) kešu xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Anacardium xxxxxxxxxxx (X.),

x) para xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx excelsa (X.),

x) xxxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxx kokosové Xxxxx nucifera (L.),

h) xxxxxxxxx oříšky xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxx xxxxx (X.), Pinus xxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Pinus xxxxxxxxxxx, Pinus xxxxxxxxxx x Xxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx integrifolia, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x jejich xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx pekanového Xxxxx illinoinensis (Xxxxxxx.) X. Xxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx plodů xxxxxxxx pravé Xxxxxxxx xxxx (X.),

x) jedlými xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx setého Xxxxxxxx xxxxxx Xxxx.,

x) xxxxxxx xxxx buráky xxxxx xxxxx podzemnice olejné Xxxxxxx xxxxxxxx v., Xxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxx xxxxxxxx x.,

x) pastou xxxx xxxxxx ze suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx jemně xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody nebo xxxxxxx suché xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxx arašídy x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx za použití xxxxxxx ochucujících xxxxxx,

x) xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx mletý xxxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů xxxx xxxxxxx.

(4) Xxx účely xxxx vyhlášky se xxxx rozumí

a) xxxxxxx xxxxx čerstvé xxxxxxxx xxxxxxx xxx,

x) houbami xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxx přirozeném xxxxxx xxxxxxx,

x) houbami pěstovanými xxxxx získané pěstováním x podmínkách xxxxx xxxxxxxxxxx,

x) sušenými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x nichž xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx, x xx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx způsobem,

f) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 xX xxxx nižší, x nichž xxxx xxxxxxxxxx druhy hub xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx upravené drcením, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí

a) bramborami xxxxxxxxxx hlízy brambor xxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ranými xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx slupkou xxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx brambory xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx x xxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx hlízami brambory xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx průměrná xxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních, xxxxx xxxxxx vhodnost kuchyňského xxxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx konzumních upravené xxxxxxxxxxxxxx procesem, x xx loupáním, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, vařením, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx spotřebu nebo xxxxx kuchyňskou xxxxxx.

&xxxx;(6) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxx, aniž mají xxx xxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

§3

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx na druhy x skupiny xx xxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8),&xxxx;xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxx výrobky x ovoce a xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx10),&xxxx;x zákoně a xx vyhlášce o xxxxxxxxx způsobech označování xxxxxxxx9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx

x) x názvu xxxxxxx druh xxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,

b) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx skupiny,

d) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, xxxxxx, ovocných xxxxxxxx x xxxxxxxx pyré xxxxxxxx ovoce v xxxxxxx, které bylo xxxxxxx xxx výrobu 100 g hotového xxxxxxx; tento xxxx xx xxxxx ve xxxxxxx xxxxxx poli xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) u xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx v xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx ovoce x xxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,

f) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx určeném pro xxxxxxxxxxxx datum xxxxxxxxxxxxx x teplota xxxxxxxxxx.

(3) X výrobku "xxxx", "xxxx xxxxxxxx (Xxxxx)", "xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx" x "xxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem cukru", xxx xxxxx "xxxx" xxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxxx". Xxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xx výrobky "xxxx", "xxxx výběrový (Xxxxx)", "xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální" x "xxxx xxxxxxxx (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx" xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.

(4) U xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 písm. e) xxxxxxxxxx ze 3 xxxx více druhů xxxxx xxxx být xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx nahrazen xxxxx "xxxx ovoce", xxxxxxxx formulací xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.

(5) Xxxxxx bobule xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".

§4

Xxxxxxxx "rosolová xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx marmelády, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, x výjimkou xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.

§5

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxx obalu se xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky podle přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(3) Přípustný xxxxxx xxxxxx příměsí x klevel x xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 k xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 5 x této xxxxxxxx.

(5) Xxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx nejméně 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny.

(6) Xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx xxxxx v 1 xx xxxxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

§6

(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) speciálního, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx a rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x xxxxxx druhů xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx lze xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx, a kůru x xxxxxxxxxxx xxxxx.

(2) Xxxx výběrový (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx a džem xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem cukru x xxxxx, malin, xxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxxx, červeného rybízu xxx vyrábět pouze x nekoncentrovaného xxxxxxxx xxxxxxxxxxx ovoce nebo xxxxxxxxxxxxxxx protlak může xxxxxx část xxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce.

(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx x džem x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx x xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx.

(4) Xxx výrobě xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx obsahem xxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) nelze mísit xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, melouny, xxxxxxx xxxxx, hrozny, dýně, xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx ovocem.

(5) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx obsahem cukru x xxxxx, jahod, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx a xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxx koncentrované.

(6) Xxx xxxxxx džemu x xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu x xxxx lze xxxxxxxx xxxxx x červené xxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx.

§7

(1) Podíl xxxxx xxx výrobu rosolu x xxxxxx výběrového (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx hmotnosti xxxx xxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.

(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) z kdoulí xxx přidat xxxx xxxxxxxxxx vonné Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx, lze xxxxxx pouze xx xxxxx.

(3) X potravinám xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx i) x x) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, aromatické xxxxxx, koření, vanilku, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x med xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxx jako xxxxx xxxxxxxxxxx pěnění, xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky xxxxxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách11).

(4) Xxx xxxxxx&xxxx;xxxxxxxxx marmelády x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.

(5) Ovocné xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. a) x t) xx x) xx xxxxxxxxxxxx

x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) sublimačním xxxxxxx, xxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxx nebo

c) zahušťováním xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.

(6) Xxxxxxx x xxxxx určené xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx také xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§8

(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.

(2) U xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.

(3) Xxxxxx sušeného xxxxx xxxx nejméně 70 %, u xxxxxxxx xxxxxxx nejméně 67 %.

(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného xxxxx xxx 70 %, je xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.

(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx.

(7) Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx xx uvádí xx trh xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá zelenina

§9

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům, nařízení x obchodních xxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx z xxxxx x xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx zeleniny xxxxx

x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny a xxxxxxxx xxxxxx kvašené xxxxx použitelnosti a xxxxxxx skladování,

e) xxxx, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx vyhlášce.

(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tabulky 1 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx jednotlivých složek xxxxxxxx x zeleninových xxxxxx x směsí xxxx stanovené xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x zeleninových xxxxxx a směsí xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této xxxxxxxx.

§10

(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.

(2) Xxxxxx xxxxxxxx nebalená xx xxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.

(3) Sušená x xxxxxxxxxx zelenina xx skladuje x xxxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrazným xxxxxx a xxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx xx uvádí xx trh při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.

§11

Xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 k xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, nařízení o xxxxxxxxxx normách xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x ovoce x xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx, v xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx uvede xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, u xxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, x pasty x xxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského balení xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 12 x této xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 13 k xxxx xxxxxxxx.

Xxxxx

§12

(1) Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce a xxxxxxxx, některé xxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx

x) u xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxx x xxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx název xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx použitých xxxxx xxx.

(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx žampionů, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxx nesmějí být xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx musí xxx spojen x xxxxxx. Loupání xxxxxxxx xxx xxxx dovoleno x xxxxxxxx xxxxxxx.

(4) X xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 3 xx dovoluje perforace xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx plodnic xxxxxx xxxx požerky xx xxxx místech. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx být xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx více xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v nichž xx xxxxxxxxx xxxxxx.

(5) X xxxxxxxx xxx xx dovoluje 10 % hmotnosti xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx houby mají xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx houby, jsou xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx vysušené, xxx xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.

§13

(1) Čerstvé xxxxx xxxxx rostoucí a xxxxxxx xxxxx pěstované xx skladují a xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxx, při xxxxxxx nejvýše 24 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx slunci.

(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx mohou xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx jiné vhodné xxxxx.

(4) X volně xxxxxxxxxx xxx, včetně xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx průmyslovému xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxx druhy xxxxxxx v tabulkách 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.

Brambory x výrobky x nich

§14

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x brambor xx uvedeno x příloze č. 16 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx se xxxxx

x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x země xxxxxx,

x) x brambor konzumních xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x tabulce 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; jednotlivým odrůdám xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx varných xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

x) x xxxxxxx konzumních xxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",

x) x výrobků x xxxxxxx název skupiny.

§15

(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, bez xxxxxxxx x xxxxxxxxx vad xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx mít xxxxxxxx x uchovatelné hlízy, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, mechanických xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx zeleného xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, dutosti x xxxxxxxx hlíz, xxxxxxxxx x xxxxxx cizích xxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxx vyvinutou xxxxxx slupku, xxxxx xxx xxxxxx delší xxx 3 mm x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx pod xxxxxxx zasahující xx xxxxxxx dužniny nad 5 mm.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx jednotné x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxx xxxxx přípustných xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx uvedeny x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx hlíz brambor xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx označeny xxxx "xxxxxx", musí být 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.

(6) Xxx hlízy xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

§16

(1) Xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx obalů xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx výrobky x xxxxxxx xx uvádějí xx xxx xxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx.

§17

Xxxxxx

(1) Banány xx xxxxxxx na xxx xxxx, xxxxxx, čisté, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx x chuti, xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, ale křehká. Xxxxx být xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx plísní nebo xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx teplotami, bez xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx příměsí x xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, se nepovažuje xx xxxx.

(2) X xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx nesplňujících xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx 1; x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

(3) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx a xx xxxxxxxx o některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx u banánů xxxxx xxxx x xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx a xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx.

§18

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§19

Přechodná ustanovení

(1) Potraviny xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx podle vyhlášky č. 157/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2022.

(2) Potraviny xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx znění účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.

§20

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx se:

1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx označování.

2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., kterou se xxxx vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 650/2004 Sb.

4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.

§21

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
 

Ministr:

Ing. Xxxxx, XXx., x. r.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce na xxxxx x skupiny x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx v 1 kg potraviny

Druh

Skupina

Potravina

Minimální xxxxxxxxxx podíl xxxxx xxxx pulpy (x x xx 1 xx potraviny)

Poznámka

Konzervované xxxxx

Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)/Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

Xxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxxxx/Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální

Džemy xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru

všeobecně

500

z xxxxxxxxx xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx a xxxxx

450

xx xxxxxxx

280

x kešú-jablka

290

z plodů xxxxxxx (xxxxxxxx)

100

Xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxxxx xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x šípků

350

ze xxxxxxx

180

x xxxx-xxxxxx

230

x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

80

Xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého rybízu, xxxxxx x xxxxx

350

xx xxxxxxx

180

x xxxx-xxxxxx

230

x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)

80

Xxxxxx

xxxxxxxxx

450

x červeného xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí x xxxxx

350

xx zázvoru

180

z xxxx-xxxxxx

230

x plodů xxxxxxx (xxxxxxxx)

80

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

200

x toho xxx. 75 g xxxxxxxxxxxxx x endokarpu

Povidla

slazená x neslazená z xxxxxxx

1700

x výrobě je xxxxx použít xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx a xxxxxxxxx xx xxxxxxx

1700

x xxxxxx je možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx lektvar a xxxx ze sušených xxxxxxx

xxxxxxx x neslazená xx xxxxxxx x xxxxxx

2200

xxxxx xxxxxx sušiny xx xxxxxxx xxxxxxx 75 %

xxxxxxx x xxxxxxxxx x jablek

3000

slazená x xxxxxxxxx x xxxxxx x hrušek

3200

podíl xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx 30 %

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

1500

x xxxxxxx

730

x xxxxx

640

Xxxxxxxxx xxxx

380

xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx krémem

Ovocný xxxxxxx (xxxx)

Xxxxxx ovoce

Proslazené xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx)

Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx)

x xxxxxxxxx xxxxx

220

xx xxxxxxxxx xxxxx

450

Xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce

Poznámka: xxxx-xx xxxxx ovoce smíchány, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), džemy xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, rosoly, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x kaštanový xxxx snížen xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx, kaštanový krém, xxxxxxx, xxxxxxx, ovocné xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x kompoty

Potravina

Refraktometrická sušina
(%)

Kyselost (xxxx xxxxxxxx citrónová xxxxxxxxxx)
(%)

xxxxx / marmelády

nejméně 60

-

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) / marmelády výběrové (Xxxxx)

xxxxxxx 60

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální / Xxxxxxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx

42 - 59

džemy xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx / Marmelády xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru

nejvýše 41

rosoly x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)

xxxxxxx 60

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx 60

-

klevely

nejméně 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx 29

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 70

xxxxxxxx xx

xxxxxxx

xxxxxxx 48

0,3 - 2,5

Xxxxxxxx: xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxxxxxxxx při 20 °X x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 %.

Nejnižší xxxxx refraktometrické xxxxxx xxxxxx xxx dodržen x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx krémů za xxxxxxxxxxx, xx cukr xxx u těchto xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.

Džem xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) speciální představují xxx. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx II xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES o xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx určených x lidské spotřebě.

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 až 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx u xxxxxx x xxxxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx o xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxxxxxx rostlinných xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x ploše nad 5 mm2, xxxxxx xxxxxx nad 10 xx)

2

3

4

xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx surovin)

1

2

3

zlomky xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx)

2

3

4

Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce

Tabulka 1

Kompoty

Potravina

Konzistence x vzhled

kompot

ovoce xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx slupek, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx plodů xxxx xxxxxxxxx velikosti, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx polotuhá až xxxxx, v obalu xxxxxxxxx, u borůvkového xxxxxxx xxxxxx ovoce, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x klikvy x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx až xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x sedimentu, u xxxxxxx z loupaného x xxxxxxxx xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, kompotů xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx zakalený, nezabarvený

Přípustný xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx:

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nálevu,

b) xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx střapin x xxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx x kompotu z xxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx slupky x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),

x) xxxxxxxx slupky z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx 10 % hmotnostních plodů xxxxxxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxx u xxxxxxx z xxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxx kompotu,

k) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx přítomným xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx vůně xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx na 20 % xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx:

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x kompotu x xxxxxxx plodů x xxxxx

Xxxx cizí xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v obsahu x xxxxxxxxx (g)

do 500

501 - 1000

nad 1000

xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx

5

7

10

xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx u xxxxxxx x xxxxx

5

7

10

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxx bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxx xxxx dělené xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce

přirozená, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx druhům ovoce, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx 4

Sušené xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

Barva

Chuť x xxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx xxxxxx*&xxxx;x xxxxxxxxxx xxxxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx znečištění xxxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx sušeného xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxx

*&xxxx;Xxxxxxxxx odchylka xxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx XXX:

XXXXX XXXXXXXX XXX-14 (xxxxxx xxxx-xxxxxx xxxxxxxxx živých škůdců, xxxxxxxxx odchylka xxx xxxxxxxxx včetně mrtvých xxxxxx 9 - 15 % hmotnosti xxxx xxxxx podle xxxxx jakosti)

UNECE STANDARD XXX-08 (sušené xxxxx - xxxxxx tolerance xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx pro poškození xxxxxx xxxxxxx škůdců 3 - 12 % xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx třídy xxxxxxx)

Příloha č. 6 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina

zeleninový xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx

xxxxxxxx v xxxx

xxxxxxxx x xxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx

xxxxx

Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx v xxxxx

xxxxxxx*

xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

*&xxxx;Xxxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx chemického xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny

A) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

1. Pokud xxxx xx xxxxxxx uvedeno xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx pocházejících x xxxx u xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx nejvýše 0,08 %.

2. Xxxxx xxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx činí nejvýše 1,5 %.

B) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zelenina

1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx obsah xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zelenině, xx nejvýše 2 %.

2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.

X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

1. xX xxxxxx xxxxxx zeleniny xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.

2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x nejvýše 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx mléčně kvašené (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, kde xxx použit xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.

3. Xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx nesmí obsahovat xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) ani xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).

4. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.

X) xxxxxxx

X) Xxxxxx zelenina

1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx nejvýše 12 % vody.

2. Xxxxxx xxxxxx obsahuje xxxxxxx 14 % xxxx.

3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx včetně xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.

4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx mletých xxxxxxxx xxxxxxx obsahují nejvýše 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).

X) Zeleninové protlaky xxxxxx

1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx obsahují xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené refraktometricky, xxxxxxx xxxxx soli xxxxx xxxxxxxxx 28 %, u xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.

X) Xxxxxxxxx xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx vodou xx xxxxxx o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx nerozpustných xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 24 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3. Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx obsahují nejméně 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.

X) Kečupy a xxxxxxxxx xxxx

1. Rajčatová xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2. X xxxxxx xxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou xxxxxxx 7 %.

3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.

Tabulka 1

Xxxxxxxxx xxxxxxxx koncentrované

Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pyré

Kečupy

Kečupy "Prima", "Xxxxx", "Speciál"

refraktometrická xxxxxx

xxxxxxx 24,0

xxxxxxx 4,2

8,0-24,0

nejméně 12,0

xxxxxxx 30,0

xxxxxxx kyseliny xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová (%)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 2,2

Xxxxxxx 2,2

obsah xxxx (%)

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxx 3,5

Xxxxxxx 3,5

xxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx kyselina octová (%)

Xxxxxxx 0,2

Nestanovuje xx

Xxxxxxx 0,2

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

*) Xxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxx pouze x solených výrobků.

Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxx zelenina xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně

zelenina xxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx černých x xxxxxxx xxxxx, konzistence xxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx zpracované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxx semen x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx vyjma xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, jde-li x zeleninu xxxxxxxx, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx částicemi xxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx dělená x směsi xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, x xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx obalu, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řezy xxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx 5 % hmotnostních, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx, x feferonů xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 xx nejvýše 5 %, u xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx xx 5 mm, xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx košťálů x xxxxxxxxxxx listů, x sterilované xxxxxxx xxxxx výskyt xxxxx x nerovnoměrných řezů xxxxxxx 2 %, x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx nejméně 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx kopru xxxxxxx 1 cm xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx buď xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx řezů xxxxxxxx x zeleniny nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,  odpovídající &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx nebo mírně xxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx použitým protlakem

okurky xxxxxxxxxxx
xxxxxx pasterované

viz xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx nejdelší xxxxxx nesmí překročit xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx jak 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx řezu xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, u xxxx xxxxx x vypadlými xxxxxx xxxxxxx x 5 % kusů xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx v xxxxxx xxxxxxxx, velikostně vyrovnaná, x hrášku tříděného xx xxxxxxx 80 % hmotnostních deklarované xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx stop červivosti x napadení xxxxxxxxx, x neodloučenou xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx anorganického xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxxx vyrovnaná, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x případným sedimentem xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky
pasterované xxxxxxxx lusky

fazolové xxxxx xxxxxxxx*), nezakřivené, xxxxxxx, xxxxxx x mléčné xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x poškození xxxxxx, vegetačních xxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x stopkami, xxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, x obalu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, nejvýše 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (z xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx) x nejvýše 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x 2 % xxxxxxx podílu xxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxx, homogenní, jemná, xxxxxxxx x hrubšími xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx zbytků xxxxxx, xxxxx x jiných xxxxx rajčat, bez xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx protlaky

kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, semen x xxxxxx částí xxxxxx, xxx xxxxxxx částic x výjimkou xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, bez xxxx poškození, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek x xxxxx xxxxxxxxx

*) Xx xxxxxxxx fazolové xxxxx xxxx považovány xxxxxx xxxxx, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nejméně 3 xx.

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

Barva

Chuť x xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx škůdci s xxxxxxxxxx xxxxxxxx cizích xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx rostlin, xxx xxxxxxxxxx zeminou xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx danému druhu xxxxxxxx xxx známek xxxxxxxxx sluncem

typická xxx xxxx druh xxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx hodnocen xx xxxxxx 20 xxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
(x kusech)

okurky zakřivené

7

okurky xxxxxxxxxxxxxx tvaru

7

vzhledové vady

3

mechanické xxxxxxxxx

2

xxxxxx xxxxxx

3

xxxxxxxx konzistence

1

nevhodná xxxxx

1

xxxxxx

1

xxxxxxx xxxxxxxx těchto xxxxxxxxxx xxxxxxxx

7

Xxxxxxx 4

Povolené xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hrášek

Popis xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% hmot.)

odlišně xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx

2

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx

5

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx

1

xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx slupek, drtě

12

cizí xxxxxxxxx xxxxxxxx

0,5
(xx xxxx xxx 12 cm2 xxxxxx)

Xxxxxxx 5

Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx u xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (g)

do 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

5

5

10

xxxxxxxxxxxxxx části xxxx lusky

10

15

25

Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x přípustné xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené chlazené xxxxxxx zeleniny

Hmotnostní xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx odchylka (%)

xx 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

nad 1000

3,0

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podílů xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x zeleninových xxxxxx x xxxxx

Xxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 3,0 xx 5,0

xx - 2,0 xx + 2,0

xx 5,0 xx 10,0

xx - 4,0 xx + 4,0

xx 10,0 xx 15,0

xx - 7,0 xx + 7,0

xxx 15,0

xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx plody

vlašské xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxxx ořechy

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx pražená solená

kešu xxxxxx

xxxxx nepražená

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx nepražená

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx

xx skořápce

ve xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx nepražená

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxx ořechy

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx ve xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

-

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx pražené

loupané xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx (xxxx) ze skořápkových xxxxx/xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx/xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů/arašídů

odtučněná

neodtučněná

Příloha č. 11 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů

Hmotnostní xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 100

- 5

101 xx 250

- 3

251 xx 500

- 2

501 x xxxx

- 1

Příloha x. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů

Skupina

Podskupina

Obsah xxxx xxxxxxx
(% xxxx.)

Xxxx xxxxxx xxxxxxx
(% hmot.)

celé plody

jádra

vlašské xxxxxx

xx skořápce

12,0

8,0

4,0

jádra

5,0

1,0

lískové xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

7,0

2,0

xxxxx

6,0

0,25

xxxxxx

xx xxxxxxxx

11,0

7,0

3,0

xxxxx

6,5

0,25

xxxx ořechy

jádra

5,0

0,1

jádra xxxxxxx

3,0

0,1

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

12,0

2,0

xxxxx

4,5

4,5

1,0

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xx skořápce

47,0

nedovoluje xx

xxxxx strouhaný

3,0

nedovoluje xx

xxxxxxx xxxxxx

xxxxx (semena)

7.0

0,05

makadamové xxxxxx

xx xxxxxxxx

10.0

2,0

xxxxx

2,0

0,25

xxxxxxxx xxxxxx

xx skořápce xxxxxxxxx

6,5

0,2

xx xxxxxxxx xxxxxxx

4,0

0,2

xx xxxxxxxx xxxxxxx solené

4,0

0,2

jádra xxxxxxxxx

6,5

0,2

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxx

5,0

1,15

xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

9,0

4,0

xxxxxxxxx xxxxxxx

4,0

6,0

xxxxxxx xxxxxxx

4,0

5,0

0,2

xxxxxxx xxxxxxx solené

4,0

5,0

0,2

Xxxxxxx č. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

Xxxxxxxx odchylky (% xxxx.)

Xxxxxxx ořechy x xxxxx vlašských xxxxxx

xxxxxxxx dobře xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx dobře xxxxxxxx xx xxxxxxxx, vyvinuté, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku, xxxxxxxxxxx škůdci, nežluklá

osemení xxxxxxxxxx, jádro na xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx olejnatá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx ořechy x jádra lískových xxxxxx

xxxxxxxx zdravá xxx xxxxxxxxx lůžka, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx hnědá, xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxx, jádro na xxxx bílé x xxxxxxxxxx odstínem; xxxxxxx xxxxx na lomu xxxxxx

xxxxxxxx, bez cizího xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, pražená xxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx mandlí

skořápka xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 8, xxxx xxxxx 15, x toho 3 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx, 4 xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx x jádra xxxxxxxx

xxxxxxxx rovnoměrně xxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxx puklá, xxxxx xxxxxx

xxxxx xx řezu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x vůně po xxxxxxx

xxxx skořápky 15, x toho nepuklá xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, z xxxx 3 žluklých, 2 poškozených xxxxxx

Xxxxx xxxx xxxxxx

xxxxx čistá, xxxxx, rohlíčkovitého nebo xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx xxxx, šedavé, žluté xx světle xxxxx, xx řezu xxxxxxx, xxxxxxx jádra světle xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx pražení

vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxxxxxx tvrdá, xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, na lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxx ve xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - xxxxxxxx xxxx, xx zralosti xx xx vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx měkké xxxxxxx (endosperm), xx xxxxxxx x sklizení xxxxxxx tvrdé, tloušťka 1 - 2 xx

xxxxxxxx hnědá, pletivo xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx změn

typicky kokosová, xxxxx nasládlá, jemná, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí

vady skořápky 10, vady dužniny 10

Xxxxx strouhaný

strouhaný, hrubě xxxx xxxxx xxxxx

xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxx výrobek, xxx xxxxxx xxxxxxx

xxxx xxxxxxx 15

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxxxxx

xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, nasládlá

vady xxxxx 7, x xxxx 3 xxxxxxxx či xxxxxxxxxxx škůdci

Pekanové xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx

xxxxxxx, světle xx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 15, x xxxx 7 xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx ořechy

skořápka xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx světle hnědá

jemná xxxxxxxx chuť, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx mleté

nepoškozené xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá

světle xxxxx až xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá

oříšková, xxx xxxxxx pachu x xxxxx, xxxxxx olejnatá

Mandle xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, nežluklá

bílá až xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx, chuť x xxxx xx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx hnědá

typicky xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x chuti

Arašídy

skořápka čistá, xxxxx, jádro xxx xxxxxxx, xxxxx až xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xx lomu xxxx až mírně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxx xxxxx chuti

vady xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx cizího xxxxx x xxxxx

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx druhu skořápkových xxxxx x arašídů, xxxxxxxxxxxx použitým surovinám

Mouka xx xxxxxxx skořápkových xxxxx a arašídů

jemně xxxxx, nepoškozená xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx dle použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx

Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.

Členění hub xx skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx z hub

houby xxxxxxxxxxxx

xxxxx sušené

houby xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx z xxx

xxxxxxxxx x xxx

xxxxx x xxxxxx z xxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx č. 15 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx

1.    Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

2.    Čirůvka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxx

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Gyromitra xxxxxxx

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Pleurotus xxxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dubový - Boletus xxxxxxxxxxx

10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx cavipes

11.    Hřib xxxxx - Imleria xxxxx

12.    Hřib koloděj - Suillellus luridus

13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx kovář - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx smrkový - Xxxxxxx xxxxxx

17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

18.    Klouzek xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus xxxxxx

20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx grevillei

21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx variegatus

23.    Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

24.    Kotrč xxxxxxxx - Sparassis crispa

25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx

26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

30.    Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx

31.    Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx rufum

32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx rufescens

33.    Lišák xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx

34.    Liška xxxxx - Cantharellus xxxxxxxxxxxx

35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

36.    Liška xxxxxx - Cantharellus xxxxxxxx

37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx deliciosus

38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx deterrimus

39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxx - Cortinarius xxxxxxxxx

41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - xxxxxxx druhy

42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx nebularis - xxx mladé xxxxxxxx

43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx hlíznatá - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx třeňů

46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx solidipes - xxxxx kloboučky xxx xxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx hub určených xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx

1.    Holubinka xxxxxxx - Russula xxxxxxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

4.    Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

5.    Holubinka xxxxxxxx - Russula vesca

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula olivacea

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx šupinatý - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

Xxxxxxx č. 16 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x výrobků x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx konzumních xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx

xxxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxx xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx x xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx konzumní xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx kaše xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené

bramborové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*)

bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

*) připouští xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx č. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Užití podle xxxxxxx xxxx, přípustný xxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx hlíz x xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx typů

Varný typ

Konzistence

Užití

A

pevná, xxxxxxxxxxx, lojovitá

do xxxxxx, xxxx příloha

B

polopevná, polomoučná, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx

xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx

X

xxxxx, moučná, středně xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x kaší

Tabulka 2

Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x konzumních xxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx celkem xxxxxxx do 4 % xxxxxxxxx

Xxxxxxxx konzumní xxxxxx xxxxxx nejvýše xx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, omrzliny, xxxxxx, xxxxxxx, poškození zapříčiněné xxxxxx x postihující xxxxxxx

xxx 3,5 mm

nad 5 xx

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 3,5 xx

xxxxxxx xxxxxxxxx

-

xxx 5 xx

xxxxxx xxx xxxxxxx

-

xxx 5 mm

deformace

těžké

těžké

zavadlé hlízy

jakékoliv

jakékoliv

rzivost, xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx hlízy

-

klíčky xxxxx než 3 xx

xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxx strupovitost povrchová

nad 1/4 xxxxxxx

xxx 1/4 xxxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx x měkká xxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 6 % tolerance

mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx x volná xxxxxx, xxxx tělesa)

do 1 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx max. 1 % xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx)

xxxx xxxxxx xxxx odrůdy, xxx xx xxxxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx se

nepovoluje se

Poznámka: xxxxxxx se xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx jeho xxxx v kterémkoliv xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx hlíz

Brambory konzumní

Třídění xxxxx xxxxxxxxx hlíz (xx)

% xxxxxxxxx hlíz xxxxxxx

xxxx

xxxxx xxx 28

3

z xxxx xxxxx xxx 22

0

xxxx "xxxxxx"

xxxxx než 17 xxxx xxxxx xxx 28

3

pozdní

menší xxx 28

3

Xxxxxxx x. 18 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx, chemické x smyslové požadavky xx výrobky x xxxxxxx

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx konzumní xxxxxx loupané

hlízy čisté, xxxx, neoslizlé, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 xx 80 xx, zelené xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, hlízy xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx nejvýše 10 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx konzervované

obsah xxxx v xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x xxxxxxx 1,4 %

xxxxx podíl x xxxxxxxxxxx hmotnosti nejméně 62 %

sušina xxxxxxx 87 %

xxxxx čisté, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx však 5 % xxxxxx xx xxxxxx výrobek, xxxxxxxxxxx měkká, nerozvařená, xxxxx podle odrůdy, xxx xxxx chuti, xxx xxxxxx xxxx xxxxx slaná, xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 %

xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, nudliček, x xxxxxxx nejvýše 10 xx, xxx xxxxxx x xxxx, xxxxx xxxxx, příp. xxxxx xxxxxx, ojedinělé xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx bez xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx 87 %

xxxxx vločky, xxxxx xx xxxx xx xx xxxxxx, chuť x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxx příchutě x xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx sušená

sušina xxxxxxx 87 %

hmota xxxxxxxxx, xxxxx, nažloutlé xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené

sušina nejméně 95 %

obsah xxxx xxxxxxx 42 %

xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx soli nejvýše 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx vyrovnaná, ojediněle xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx pachů x xxxxxxxx, povoleno 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x tmavými xxxxxxxx x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 xx

xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx

xxxxxxx nejvýše 76 %

xxxxx xxxxxxx mastných xxxxxxx (jako xxxxxxxx xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %

příčný xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx stejnoměrná xxx xxxxxxxxxx vzhledových xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, konzistence xxxxxx, xx tvrdá, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 12 %

bramborové xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx kyselin (xxxx xxxxxxxx olejová) x xxxx xxxxxxx 1,5 %

xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx vlnitého xxxx, xxx xxxxxx pachů x příchutí, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), obsah xxxxxxxxx vad nejvýše 12 %

xxxxxxxxxx krokety xxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 30 %,

xxxxx xxxx xxxxxxx 3 %

xxxxxxx kulovitého xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxx xx povrchu xxxxxxxxxxx, xxxxxx žlutobílá, konzistence xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx bramborovém těstu, xxxxx slaná, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 25 %

ve xxxxxxxxx xxxxx drobné xxxxx granule xxxxxxxxx xxxxx, xx přípravě xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

Xx. XX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx konzervovaného xxxxx xxxxx čl. I xxxx 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 xx 22 x 26, pokud xxx x přílohu č. 1, x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a výrobky x xxxx a xxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx podle xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem 1. ledna 2026, xx 1. ledna 2027.

2. Xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx konzervovaného xxxxx podle čl. I&xxxx;xxxx 1, 3 až 6, 13, 15, 17 až 22 x 26, pokud xxx x přílohu č. 1, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx uvedené na xxx xxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx 1. ledna 2026, xxxxx být xxxxxxxxx do vyčerpání xxxxx.

3. Konzervované xxxxx xxxxx čl. I bodů 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 xx 22 x 26, xxxxx xxx x přílohu č. 1, xxxxxxx na xxx xxxx označené xxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026 x xxxxxxx x xxxxxxxxx vyhlášky x. 397/2021 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026, xxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.

Čl. II xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 358/2025 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 x xxxxxxxx xxxx 3, který xxxxxx xxxxxxxxx 14.6.2026

Informace

Právní předpis x. 397/2021 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.

Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx a doplnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:

358/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx plody, xxxxx, brambory x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx

x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx nabývají účinnosti 14.6.2026

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2024/1438 xx xxx 14. května 2024, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxx 2001/110/XX x xxxx, 2001/112/ES x ovocných xxxxxxx x xxxxxxxxx podobných xxxxxxxxxx určených x xxxxxx spotřebě, 2001/113/XX x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx a 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a sušeného xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné zásady x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 a o xxxxxxx směrnice Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, směrnice Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x nařízení Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

3) §2 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xx přírodní xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin.

5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Xx., o xxxxxxxxxxx na xxxxxx, xxxxxx xxxx a xxxxxx.

6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Xx., x lihu, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.

7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Sb.

8) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

9) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

10) Xxxxxxxx Xxxxxx x přenesené pravomoci (XX) 2023/2429 ze xxx 17. srpna 2023, xxxxxx se xxxxxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013, xxxxx xxx o xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, některé výrobky x xxxxx a xxxxxxxx x odvětví xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) x. 1666/1999 a xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) x. 543/2011 x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (EU) x. 1333/2011.

11) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.