Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2026.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2026 do 13.06.2026.


Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

397/2021 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8

Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10

Skořápkové plody a arašídy §11

Houby §12 §13

Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16

Banány §17

Technický předpis §18

Přechodná ustanovení §19

Zrušovací ustanovení §20

Účinnost §21

Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel

Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce

Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny

Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny

Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny

Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů

Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů

Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny

Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor

Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor

č. 358/2025 Sb. - Čl. II

INFORMACE

397

XXXXXXXX

xx dne 21. xxxxx 2021

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb., xxxxxx č. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "zákon"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx unie1), zároveň xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) x xxxxxxxx

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervované zelenině, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx a výrobcích x nich x xxxxxxxx,

x) xxxxx konzervovaného xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x xxxxxx s xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, brambor a xxxxxxx x xxxx x banánů požadavky xx xxxxxx vztahující xx k názvu x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky,

d) xxx xxxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich x xxxxxx

1. xxxxxxxx xxxxxx x relativní xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,

2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx uvádění xx xxx,

3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

(1) Xxx účely této xxxxxxxx se xxxxxx

x) xxxxxx xxxx, čerstvé, xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx části, ve xxxxxx technologické xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx ovoce s xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx pulpy xxxxxxx xxxx více druhů xxxxx, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, xx tento xxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxx relevantní výživové xxxxxxx4); výživové xxxxxxx xx uvedeno x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s tím, xx tento xxxxxxx xxxxxxxx méně xxxxx xxx xxxx výběrový (Xxxxx) x zároveň xxxx cukru než xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx x přírodních xxxxxxxx, xxxx a xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx x xxxxx xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, přivedené do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xx považují xxxxx, xxxxx, šťávy, xxxxx xxxxxxxx a xxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxx výběrovým (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, přivedená xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x xx jablek, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, přivedená xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x jemnými xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx ovoce,

k) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částmi xxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx ovocným xxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jedlé xxxxx ovoce xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, jádřinců propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx stejného xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x technologicky xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx ovocem xxxxx konzervované sušením xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx sušeného xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx ovoce xx xxxxxxx 60 % xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx kandovaným xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx kompotu, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx kvasným xxxxxxxxxxx6) xxxx lihovinou, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přírodní sladidla x xxxxx určené x xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x čerstvého xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx krémem xxxx pyré xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx Castanea xxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx rostliny xxxxxxx x čerstvém nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,

x) ovocnou dužninou xxxx xxxxxx jedlá xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, jader, xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx nebyla xxxxxxxxxx xx xxxx,

x) ovocnou xxxxx surovina xxxxxxx xxxxxxxxxxx jedlých xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxx x xxxxxxx zpracování,

v) xxxxxx extraktem xxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx xx ztráty xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ve vodě xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,

x) banány zralé xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx rodu Musa xxx., s xxxxxxxx xxxxxx plantejnů, xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x neprodyšně uzavřeném xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx než 4,0 x při xxxxxxxx ošetření xxxx xxxxxxxx prohřátí xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxx xx 121,1 °C xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx postup, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx forem xxxxxxxxxxxxxx a jejich xxxx.

(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí

a) zeleninou xxxx, xxxxxxx, zdravá xxxxxxxx xxx známek xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx zelenina x které xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx zmrazené,

c) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, jehož xX xx xxxxx xxxx xxxxx 4,0 x při tepelném xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 oC,

d) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx uzavřeném xxxxx, xxxxx pH xx xxxxx než 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 xX xxxx xxx zvolen xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx forem xxxxxxxxxxxxxx x jejich xxxx,

x) xxxxxxxxx mléčně xxxxxxxx xxxx kysanou xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vyrobená x jedlých částí xxxxxxxx bez xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, sterilací xxxx xxxxxxxx konzervačního prostředku, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; přidání vody xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx konzistence x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x jedlých xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx nezbytném případě x množství,

h) sušenou xxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx zvýšením xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx celé nebo xxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx ve spotřebitelském xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx použití,

k) zeleninou x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx7) xxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx,

x) zeleninou x soli xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,

n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx protlakem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx cukru, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxx koření x xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x množství,

q) xxxxxxxxxxxx lupínky xxxxxxx xx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx zalitá xxxxxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxxxx plody xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx písmeny x) xx l) x xxxxxxx stavu, xxxxxxxx nebo xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxx jádra xxxxx xxxxxxx vlašského Xxxxxxx xxxxx L. x jeho odrůd,

c) xxxxxxxxx xxxxxx jádra xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx (X.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) x jejich xxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx druhu Prunus xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Xxxxxx dulcis (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx ledvinovníku xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X.),

x) para ořechy xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx excelsa (X.),

x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx kokosové Cocos xxxxxxxx (L.),

h) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxx pinea (X.), Xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxx sibirica, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx tetraphylla, Xxxxxxxxx ternifolia x xxxxxx xxxxxxx,

x) pekanovými xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx pekanového Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Wangenh.) K. Xxxx,

x) xxxxxxxxxx sušená xxxxxx xxxxx pistácie xxxxx Xxxxxxxx vera (X.),

x) jedlými xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Castanea xxxxxx Xxxx.,

x) arašídy nebo xxxxxx plody odrůd xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx L. a Xxxxxxx xxxxxxxx h.,

n) xxxxxx xxxx xxxxxx xx suchých skořápkových xxxxx nebo arašídů xxxxx mělněný xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx suchými skořápkovými xxxxx xxxx arašídy xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx, čokoládě, těstíčku, xxxxx, koření nebo xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) moukou xx suchých skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx mletý výrobek xx suchých skořápkových xxxxx xxxx arašídů.

(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) houbami jedlé xxxxxxx xxxxxxxx vyšších xxx,

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx houby získané xxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx pěstovanými xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxx houbami houby xxxxxxxx xxxxxxx, u xxxxx xxxxx xxxx xxxx nejvýše 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx jsou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx, x xx sterilací, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx způsobem,

f) hluboce xxxxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx -18 xX xxxx nižší, x xxxxx xxxx jednotlivé xxxxx hub xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxx výrobky x xxx houby xxxxxxxx drcením, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx extrakcí.

(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x kříženců Solanum xxxxxxxxx L.,

b) bramborami xxxxxxxxxx ranými xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxx xxxxx zralosti xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,

x) bramborami konzumními xxxxxxxx brambory xxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x průměrnou xxxxxx xxxxx alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxx označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx konzumních xxxxxxxx, xxxxx určuje xxxxxxxx kuchyňského xxxxx,

x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx upravené technologickým xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx přímou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

&xxxx;(6) Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx všechny nežádoucí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které jsou x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx mají xxx xxxx součástí.

Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx

§3

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 1 x této vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), nařízení x xxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx x odvětví xxxxxx10),&xxxx;x zákoně x xx vyhlášce o xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx x xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx

x) x xxxxx xxxxxxx druh xxxx xxxxx xxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxxxx použité xxxxxxxx,

x) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx objemových,

c) xxxxx skupiny,

d) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pyré xxxxxxxx ovoce v xxxxxxx, které xxxx xxxxxxx xxx výrobu 100 g hotového xxxxxxx; xxxxx xxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, citrusových xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), rosolové xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x názvu xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx ovoce x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxxxxx datum xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) X výrobků podle xxxxxxxx 2 písm. x) se údaj x obsahu přírodních xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx zorném poli xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx cukru xxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxxx výrobky xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 písm. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx xxxxx ovoce může xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx počtem xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxxx hroznů révy xxxxx xxx označit xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".

§4

Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxxx žádnou xxxxxxxxxxxx xxxxx citrusových plodů, x výjimkou xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx.

§5

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x klevel a xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

(4) Smyslové xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Ovoce v xxxx obsahuje nejméně 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx v 1 xx xxxxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

§6

(1) Xxx xxxxxx xxxxx, džemu výběrového (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem cukru, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx i xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx plodů.

(2) Džem xxxxxxxx (Extra), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx x džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx vsádkové xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx, džem xxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx.

(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxx mísit xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, dýně, xxxxxx x xxxxxxx s xxxxx xxxxxx.

(5) Xxx xxxxxx džemu, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx z xxxxx, jahod, malin, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, xxxx x xxxxxxxxx xxx přidávat xxxxxxx xxxxxx šťávy.

(6) Xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxx x xxxxx, xxxxx, angreštu, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxx přidávat xxxxx x červené xxxx.

§7

(1) Podíl ovoce xxx xxxxxx rosolu x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx extraktů x xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx extraktů xx xxxxxxx xxxxxxxxx vodného xxxxxxxx.

(2) X džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosolu x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) x kdoulí xxx xxxxxx list xxxxxxxxxx vonné Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx džemu.

(3) X xxxxxxxxxx podle §2 xxxx. 1 písm. x) až x) x x) xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxx částečnou xxxx xxxxxx náhradu přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxx zabraňující xxxxxx x xxxxxx pektin.

(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx z citrusových xxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) x x) xx x) se xxxxxxxxxxxx

x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx,

x) sublimačním xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx

x) xxxxxxxxxxxx xx míry xxxxxxxxx xxxxx.

(6) Xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx džemu výběrového (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx mohou xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx sublimační sušení.

§8

(1) Citrusová xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.

(2) U xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.

(3) Xxxxxx sušeného xxxxx xxxx nejméně 70 %, x xxxxxxxx xxxxxxx nejméně 67 %.

(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného xxxxx než 70 %, je xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx vlhkosti vzduchu xxxxxxx 70 %.

(6) Xxxxxx ovoce x xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx.

(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx xx xxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.

Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx

§9

(1) Xxxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, nařízení x xxxxxxxxxx normách xxx odvětví xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx uvede

a) xxxxxxxxx název použitého xxxxx zeleniny, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxx skladování,

e) údaj, xxx xx xxxxx x zeleninový výrobek xxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx vyhlášce.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx balení konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tabulky 1 přílohy č. 9 k xxxx vyhlášce.

(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých složek xxxxxxxx u zeleninových xxxxxx a xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§10

(1) Xxxxxxxxxx zelenina xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx teplotě xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.

(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a relativní xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.

(3) Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje x xxxxxxxxxx odděleně od xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx, x xxxxxxxx sušené x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx.

(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx se uvádí xx xxx xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.

§11

Skořápkové plody a xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx skupiny a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx o xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x ovoce a xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, u xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx pouze název xxxxxxxxxx, x xxxxx x xxxxx ze xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové požadavky xx jakost skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.

Xxxxx

§12

(1) Členění xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x ovoce x xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, v xxxxxx x ve vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx

x) x xxxxxxx xxxxx xxxxx název xxx a doba xxxxxxxxxxxxx,

x) u xxxxxxx xxxxxxx z xxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx použitých druhů xxx.

(3) Houby volně xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx být xxxxxxxxx, plesnivé, zapařené xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx klobouků xxx není xxxxxxxx x výjimkou xxxxxxx.

(4) X hub uvedených x odstavci 3 xx dovoluje xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx plochy xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx plodnic xxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxx xxxxxxx. Poškozených xxx může xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx houby, xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx klobouku xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx.

(5) X xxxxxxxx xxx xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx houby, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x chutí, xxxx xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxxxx vysušené, xxx nedocházelo k xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

§13

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx pěstované xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx teplotách xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx přímému xxxxxx.

(2) Xxxxxx houby xx uvádějí xx xxx balené, xxx xxxxxxx nejvýše 24 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx.

(3) Čerstvé xxxxx pěstované xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx v prodyšné xxxx jiné vhodné xxxxx.

(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx průmyslovému zpracování xxx xxxxxxxxxxxxx účely, xxx xx trh xxxxxx xxxxx druhy xxxxxxx x tabulkách 1 a 2 přílohy č. 15 k xxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx x výrobky x xxxx

§14

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx brambor a xxxxxxx x brambor xx uvedeno v příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx se uvede

a) x xxxxxxx konzumních xxxxx skupiny, xxxxxx x země xxxxxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxx uvedeného x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx; jednotlivým xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx varných typů, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

x) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",

x) x výrobků x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.

§15

(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx musí odpovídat xxxxxxxxxxx xxxxxx, musí xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx vnějších x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx mít xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hlízy, xxx xxxxxxx skvrn xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx xxxxxxxx vybarvení, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, dutosti x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx cizích xxxxx x příchutí, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxx vyvinutou xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx delší xxx 3 xx x nesmí xxxxxxxxx xxxx, modré xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 xx.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx příměsi x vadné xxxxx xxx xxxxx přípustných xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx vyhlášce. Xxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 k této xxxxxxxx.

(4) Fyzikální, chemické x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x této vyhlášce.

(5) Xxxxxxxx hlíz brambor xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx "xxxxxx", xxxx xxx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx a hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo oválného xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 mm.

(6) Xxx xxxxx podlouhlých xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx velikost nestanoví.

§16

(1) Xxxx xxxxxxx xx spotřebitelských xxxxx xxxxx být hlízy xxxxxxx konzumních upravovány xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx výrobky x xxxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

§17

Xxxxxx

(1) Xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx a chuti, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, xxx xxxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx poškození způsobeného xxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx prasklin xxxxxx, xxx xxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Xxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, se nepovažuje xx xxxx.

(2) U xxxxxx xx dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimální xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxxx 1; x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx nejvýše 2 % sestávat x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo plísní.

(3) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx x xxxxxx xxxxx údaj x xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx o obchodních xxxxxxx xxx odvětví xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxx výrobky x xxxxx x zeleniny x odvětví xxxxxx.

§18

Technický předpis

Tato xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx společnosti.

§19

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, označovat x uvádět xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx v souladu x vyhláškou č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx zásob.

§20

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx označování.

2. Vyhláška č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich, jakož x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 650/2004 Xx.

4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx pozdějších předpisů.

§21

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxx 2022.
&xxxx;

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxx, XXx., x. r.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx potraviny

Druh

Skupina

Potravina

Minimální xxxxxxxxxx podíl ovoce (x g xx 1 xx potraviny

Poznámka

Konzervované xxxxx

Xxxxx výběrové (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Džemy výběrové (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x šípků

350

ze xxxxxxx

250

x xxxx - jablka

230

z xxxxx mučenky (xxxxxxxx)

80

Xxxxx

xxxxxxxxx

350

x xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx a xxxxx

250

xx xxxxxxx

150

x kešu - xxxxxx

160

x xxxxx mučenky (xxxxxxxx)

60

Xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxxxx

450

x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx

350

xx xxxxxxx

250

x xxxx - xxxxxx

230

x xxxxx mučenky (maracuja)

80

Rosoly

všeobecně

350

z xxxxxxx rybízu, šípků, xxxxxx, xxxxx

250

xx zázvoru

150

z xxxx - xxxxxx

160

x xxxxx mučenky (xxxxxxxx)

60

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

200

x xxxx min. 75 x pocházející x xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx z meruněk

1700

k xxxxxx xx xxxxx xxxxxx meruňkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

1700

x xxxxxx xx možno xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx x jablek

2200

podíl xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 %

xxxxxxx x xxxxxx

3000

xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxx

3200

xxxxx xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30 %

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

1500

x meruněk

730

z xxxxx

640

Xxxxxxxxx xxxx

380

xxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx (pyré)

Sušené xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx (kandované xxxxx)

Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx)

x xxxxxxxxx obalu

220

ve xxxxxxxxx xxxxx

450

Xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce

Upravené xxxxxxxx xxxxxxx ovoce

Poznámka: xxxx-xx xxxxx xxxxx smíchány, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), džemy xxxxxxxx (Xxxxx) speciální, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosoly, marmelády x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Příloha x. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxx, xxxxxx, citrusové xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, proslazené ovoce x kompoty

Potravina

Refraktometrická xxxxxx
(%)

Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
(%)

xxxxx / xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) / xxxxxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxx 60

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální / Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx

42 - 59

xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx / Marmelády xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru

nejvýše 41

xxxxxx x xxxxxx výběrové (Xxxxx)

xxxxxxx 60

citrusové xxxxxxxxx

xxxxxxx 60

-

xxxxxxxxx krém

nejméně 60

-

klevely

nejméně 38

0,6 - 2,6

xxxxxxx

xxxxxxx 60

0,6 - 2,6

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx 29

xxxxxxxxxx ovoce

nejméně 70

xxxxxxxx xx

xxxxxxx

xxxxxxx 48

0,3 - 2,5

Xxxxxxxx: xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 °X u hotového xxxxxxx x tolerancí +/- 3 %.

Nejnižší xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx být xxxxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, rosolů a xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, že cukr xxx u xxxxxx xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx nahrazen sladidlem.

Džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) speciální představují xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx bodu XX xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské spotřebě.

Příloha x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

do 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí x xxxxxx a povidel

Druh xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx části xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxxxxx částeček xxxxx x ploše xxx 5 mm2, xxxxxx xxxxxx nad 10 xx)

2

3

4

xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx velikosti xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx surovin)

1

2

3

zlomky xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx)

2

3

4

Příloha x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx ovoce

Tabulka 1

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

kompot

ovoce bez xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx lístků, x xxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce xxx xxxxxx slupek, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, semen, x xxxxxxx z xxxxxxxx plodů xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx shluky xxxxx, xxxxx se po xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x klikvy a xxxxxxx zachovávají zrnitost, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, bez xxxxxx x sedimentu, x xxxxxxx z loupaného x xxxxxxxx xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx x brusinek x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx:

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, se xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x kompotu x xxxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých x angreštového xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxxxx soli kyseliny xxxxx v xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (švestky, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),

x) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx poloviny xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxx svraštělá xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) nejvýše 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x kompotu x xxxxxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx 300 xx/xx celkového xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) u xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem x xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx z použitých xxxxx xxxxx,

x) vegetační xxxx, otlaky x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxx:

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx plodů x xxxxx

Xxxx xxxx xxxxxxx

Xxxxx kusů cizí xxxxxxx x xxxxxx x hmotnosti (x)

xx 500

501 - 1000

xxx 1000

xxxxxx a stopky x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx

5

7

10

xxxxxxxx kuželovité xxxxxx xxxxx u xxxxxxx x xxxxx

5

7

10

Xxxxxxx 3

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x vůně

upravené chlazené xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx stejné xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce, xxx cizích xxxxxxxx x pachů

Tabulka 4

Xxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

Barva

Chuť x vůně

sušené xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx*&xxxx;x ojedinělým xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxx zeminou xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx sušeného xxx xxxxxx poškození xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx

*&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxx Xxxxxxxx hospodářské xxxxxx XXX:

XXXXX XXXXXXXX XXX-14 (sušené xxxx-xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx 9 - 15 % xxxxxxxxx xxxx xxxxx podle xxxxx jakosti)

UNECE STANDARD XXX-08 (xxxxxx datle - nulová xxxxxxxxx xxxxxx škůdců, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx škůdců 3 - 12 % xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx)

Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Členění xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx pyré

sušená xxxxxxxx

xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx

xxxxxxxx x xxxx

xxxxxxxx v soli

rajčatový xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx

xxxxx

Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx

xxxxxxxxxx lupínky

zelenina v xxxxx

xxxxxxx*

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx

*&xxxx;Xxxxxxxxx: xxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

Příloha č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

X) Xxxxxxxxxxxx zeleninové xxxxxxx xxxxxx

1. Xxxxx není xx skupině uvedeno xxxxx, xxxxx znečišťujících xxxxxxxxxxx příměsí pocházejících x xxxx u xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.

2. Obsah xxxxxx po zpopelnění xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.

X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

1. Xxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.

2. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hrášek xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.

X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina

1. pH xxxxxx xxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.

2. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, kde xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.

3. Xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx povrchový povlak (xxxx) ani jiný xxx homogenní xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).

4. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx kysané xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.

X) xxxxxxx

X) Xxxxxx xxxxxxxx

1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.

2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.

3. Xxxxxxx sušená xxxxxxxx xxxxxx sušených xxxxxxxxxxxx xxxxx obsahuje xxxxxxx 13 % xxxx.

4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mleté xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % hmotnostních xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).

X) Zeleninové xxxxxxxx xxxxxx

1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.

X) Xxxxxxxxx protlaky

1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx vodou xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 4,2 % refraktometrické xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré

1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % refraktometrické xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.

3. X xxxxxx označených Xxxxx, Xxxxx, Speciál xxxx xxxxxxx 10 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená xxxxxxxxxx surovinou.

Tabulka 1

Xxxxxxxxx xxxxxxxx koncentrované

Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxx

Xxxxxx "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx"

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx 24,0

xxxxxxx 4,2

8,0-24,0

nejméně 12,0

xxxxxxx 30,0

xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx se

Nestanovuje xx

Xxxxxxx 2,2

Nejvýše 2,2

obsah xxxx (%)

Nejvýše 10,0*)

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxx 10,0*)

Xxxxxxx 3,5

Nejvýše 3,5

xxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%)

Xxxxxxx 0,2

Nestanovuje xx

Xxxxxxx 0,2

Xxxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxxxxx xx

*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x solených xxxxxxx.

Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx jakost konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny

Tabulka 1

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxx zelenina xxxx všeobecně pasterovaná xxxxxxxx celá xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x mechanickým xxxxxxxxxx xxxxxxx u 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše 20 % xxxx, očištěná, xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx částí, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx vyjma xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx částicemi xxxxxxx

xxxxxxxxxxx zelenina dělená x směsi xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx všeobecně

zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 20 % xxxxxx obalu, tvar xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx nejvýše 5 % hmotnostních, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, u xxxxxxxx xx směsi xxxxxx xxxxxx stopek do 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx xx 5 xx, xxxx xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx xxxx košťálů x xxxxxxxxxxx xxxxx, x sterilované xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx řezů xxxxxxx 2 %, x xxxxx rovnobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx barevně xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx xxxxx x cizích xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx buď promíchané xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,  odpovídající &xxxx;xxxxxxx konzervování, nálev xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx nebo mírně xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxxx pasterované

viz xxxxxxxxx xxxxxxxxx výše, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx kratší xxxxx, xxxxxx nejdelší xxxxxx nesmí překročit xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, x xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx stejné xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx průměr xxxx xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, x řezů xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše z 5 % xxxx xxxxxx obalu

sterilovaný xxxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx x xxxxxxxx chorobami, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx anorganického xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, v xxxxx konzistence xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx zakalený x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx*), nezakřivené, dužnaté, xxxxxx x mléčné xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, bez mechanického xxxxxxxxx a poškození xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x odstraněnými xxxxxxxx x stopkami, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxxx nebo příčně xxxxxx, x obalu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řez xxxxxxxxxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (x toho xxxxxxx jedna xxxxxxxx xxxx xxxxxx poškození xxxxxxxxx x xxxxxx) x nejvýše 5 % xxxxx vláknitých, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx semeny nejvýše x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (zeleniny), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx částic x xxxxxxxx xxxxxxx částic xxxxxxxxxxxxx z koření

rajčatová xxxx x koncentrované xxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, případně s xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) bez zbytků xxxxxx, semen x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx tmavých xxxxxx pocházejících x xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, loupaná xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, kostkovaná, strouhaná, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x obalu xxxxxxxxx

*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxx průměr nejméně 3 xx.

Xxxxxxx 2

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx x vzhled

Barva

Chuť x xxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez známek xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxxxxx xxx známek xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxx sušené xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a chutí

Tabulka 3

Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

Xxxxx odchylky (xxxxx odchylek hodnocen xx vzorku 20 xxxxxx)

Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx
(x kusech)

okurky zakřivené

7

okurky xxxxxxxxxxxxxx tvaru

7

vzhledové vady

3

mechanické xxxxxxxxx

2

xxxxxx stopek

3

nevhodná konzistence

1

nevhodná xxxxx

1

xxxxxx

1

xxxxxxx xxxxxxxx těchto xxxxxxxxxx xxxxxxxx

7

Xxxxxxx 4

Povolené xxxxxxxx xx smyslových xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx počet výskytu xxxxxxxx (% hmot.)

odlišně xxxxxxxx (světlá) xxxx

2

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx

5

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx

1

xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, drtě

12

cizí xxxxxxxxx materiál

0,5
(ne více xxx 12 xx2 xxxxxx)

Xxxxxxx 5

Přípustné xxxx xxxxxxx u xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxx cizí xxxxxxx

Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x)

xx 500

501 - 1000

nad 1000

cizí xxxxxxxxx xxxxxxxx

5

5

10

xxxxxxxxxxxxxx části xxxx xxxxx

10

15

25

Příloha č. 9 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx od stanovených xxxxxxxxxxxx podílů

Tabulka 1

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny

Hmotnostní xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 50

9,0

51 xx 500

6,0

501 xx 1000

5,0

xxx 1000

3,0

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek zeleniny x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx

Xxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

od 3,0 do 5,0

od - 2,0 do + 2,0

xx 5,0 xx 10,0

xx - 4,0 xx + 4,0

xx 10,0 xx 15,0

xx - 7,0 xx + 7,0

xxx 15,0

xx - 10,0 xx + 10,0

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxxx ořechy

ve xxxxxxxx

xxxxx

xxxxx pražená

jádra mletá

mandle

ve xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx loupaná

jádra xxxxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx

xxxxx pražená solená

kešu xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx pražená

jádra xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx

xx xxxxxxxx

xx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx ve xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

-

xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx solené

Skořápkové xxxxx a xxxxxxx

xxxxx (xxxx) xx skořápkových xxxxx/xxxxxxx

xxxxxxxx suché xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx

xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů/arašídů

odtučněná

neodtučněná

Příloha č. 11 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů

Hmotnostní xxxxxx (x)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)

xx 100

- 5

101 až 250

- 3

251 xx 500

- 2

501 a xxxx

- 1

Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx vody xxxxxxx
(% xxxx.)

Xxxx xxxxxx xxxxxxx
(% xxxx.)

xxxx plody

jádra

vlašské xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

8,0

4,0

xxxxx

5,0

1,0

xxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

12,0

7,0

2,0

xxxxx

6,0

0,25

xxxxxx

xx xxxxxxxx

11,0

7,0

3,0

xxxxx

6,5

0,25

xxxx xxxxxx

xxxxx

5,0

0,1

xxxxx xxxxxxx

3,0

0,1

xxxx ořechy

ve xxxxxxxx

12,0

12,0

2,0

xxxxx

4,5

4,5

1,0

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx ve xxxxxxxx

47,0

xxxxxxxxxx xx

xxxxx strouhaný

3,0

nedovoluje se

piniové xxxxxx

xxxxx (xxxxxx)

7.0

0,05

xxxxxxxxxx xxxxxx

xx xxxxxxxx

10.0

2,0

xxxxx

2,0

0,25

xxxxxxxx xxxxxx

xx skořápce xxxxxxxxx

6,5

0,2

xx skořápce xxxxxxx

4,0

0,2

xx xxxxxxxx xxxxxxx solené

4,0

0,2

jádra xxxxxxxxx

6,5

0,2

xxxxx xxxxxxx xxxxxx

4,0

0,1

xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx solená

4,0

0,1

jádra

5,0

1,15

arašídy

neloupané xxxxxxxxx

9,0

4,0

xxxxxxxxx pražené

4,0

6,0

loupané xxxxxxx

4,0

5,0

0,2

xxxxxxx xxxxxxx solené

4,0

5,0

0,2

Příloha x. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.)

Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxx

xxxx skořápky 15, xxxx jader 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci

Lískové ořechy x xxxxx lískových xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, jádro xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx hnědá, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, jádro na xxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxx

xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx a chuti, xxxxxx olejnatá, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 18, z xxxx 6 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x toho 3 xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, jádro xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx, na xxxx xxxx až xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxx a chuti, xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 8, xxxx xxxxx 15, x xxxx 3 xxxxxxxx či xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx rovnoměrně xxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx

xxxxx na xxxx xxxxxx

xxxxx aromatická, xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx po xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, x xxxx nepuklá xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 poškozených xxxxxx

Xxxxx xxxx xxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, pražená xxxxx na lomu xxxxxxxx

xxxxx na xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxxxx xxxxx

xxxxx aromatická xxxxxxxx xx slabě nahořklá xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, výrazně xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxx xx skořápce

skořápka xxxxxxxx xxxxxxxx, velmi xxxxx, s třemi xxxxx xxxxxxxx "oky" - klíčními póry, xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx tvoří měkké xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx

xxxxxxxx xxxxx, pletivo xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 10, vady dužniny 10

Xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, hrubě xxxx xxxxx xxxxx

xxxx xx slabě smetanově xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx

xxxx xxxxxxx 15

Xxxxx piniových xxxxxx

xxxxx dobře vyvinutá, xxxxxxxxxxx

xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, nasládlá

vady jader 7, x toho 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx, rovnoměrně xxxxxxxxx, xxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx až xxxxx hnědá

ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 15, x xxxx 7 xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx ořechy

skořápka xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx xxxx, pražená xxxxx xxxx a xxxx po xxxxxxx

xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci

Vlašské xxxxxx mleté

nepoškozené xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx nahnědlá

ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx až mírně xxxxxxxx

Xxxxxxx ořechy mleté

nepoškozené xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx škůdci, bez xxxxxx, xxxxxxxx

xxxx xx xxxxxxx, pražená, světle xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxx a xxxx xx pražení

Mandle xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x xxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx čistá, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx na xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx

xxxx xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx výrobku

typická podle xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových plodů x xxxxxxx, příjemná, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx plody a xxxxxxx

xxxxx xxxxx vyvinutá, xxxxxxxx

xxxxxxx podle použitého xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů

typická dle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů

jemně xxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx xxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů

Poznámka: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx živočich xxxx jeho xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 14 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Členění xxx xx skupiny a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx volně rostoucí

houby xxxxxxxxx

xxxxxxx x xxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx sušené

houby xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx výrobky z xxx

xxxxxxxxx x xxx

xxxxx x xxxxxx x xxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx koncentráty

Příloha x. 15 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.

Členění xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx

1.    Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

3.    Čirůvka fialová - Lepista xxxx

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx

6.    Destice xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxx perlata

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx pulmonarius

8.    Hlíva xxxxxxxx - Pleurotus xxxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dubový - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dutonohý - Xxxxxxxxx cavipes

11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx

12.    Hřib xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx

13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx

15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx

20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx sličný - Xxxxxxx grevillei

21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx viscidus - xxx xxxxx xxxxxxxx

22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx

24.    Kotrč xxxxxxxx - Sparassis xxxxxx

25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice

27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx

28.    Krásnopórka xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx

29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx plodnice

30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx

31.    Křemenáč osikový - Leccinum xxxxx

32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx

33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx

34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

36.    Liška xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

37.    Ryzec pravý/borový - Lactarius xxxxxxxxxx

38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

39.    Slizák xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxx

42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx nebularis - xxx xxxxx xxxxxxxx

43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx

45.    Václavka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx xxxxx

46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Armillaria xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx třeňů

47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx účely

1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxxxxxx

2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx černající - Xxxxxxx nigricans

3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx doupňáková - Xxxxxxx palumbina

4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx mandlová - Xxxxxxx xxxxx

6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx

8.    Holubinka olivová - Xxxxxxx xxxxxxxx

9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé plodnice

Příloha č. 16 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.

Xxxxxxx konzumních xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx

xxxxxx

Xxxxxxx 2

Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx z xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx sušené

bramborová xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx sušená

bramborové xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx plátky předsmažené*)

bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*)

xxxxxxxxxx kaše xxxxxx

*) připouští xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx č. 17 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.

Užití xxxxx xxxxxxx typů, přípustný xxxxxx vad a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1

Užití xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx

Xxxxx xxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxx

X

xxxxx, xxxxxxxxxxx, lojovitá

do salátů, xxxx příloha

B

polopevná, polomoučná, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx

xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx

X

xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x kaší

Tabulka 2

Xxxxxxxxx xxxxxx vad x xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx

Xxxxxxxx konzumní xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, poškození zapříčiněné xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx 3,5 xx

xxx 5 xx

xxxxxxx praskliny

nad 3,5 xx

xxx 3,5 xx

xxxxxxx praskliny

-

nad 5 xx

xxxxxx pod slupkou

-

nad 5 xx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx a xxxx xxxxxxx vady

jakékoliv

jakékoliv

naklíčené hlízy

-

klíčky xxxxx xxx 3 xx

xxxxx xxxxxx způsobené xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxx strupovitost povrchová

nad 1/4 povrchu

nad 1/4 xxxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x 1 % hlíz x xxxxx 4 % tolerance

více xxx 1/8 xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx x měkká hniloba

max. 1 % v xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % x rámci 6 % xxxxxxxxx

xxxxxx bramboru

max. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx

xxx. 1 % x xxxxx 6 % tolerance

mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx)

xx 1 % hmotnosti

do 2 % hmotnosti (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx)

xxxx xxxxxx nebo xxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xx 2 % xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx xx

xxxxxxxxxx xx

Xxxxxxxx: xxxxxxx se xxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxxxxx nebo jeho xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx živočicha.

Tabulka 3

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (xx)

% xxxxxxxxx hlíz xxxxxxx

xxxx

xxxxx xxx 28

3

x xxxx menší než 22

0

xxxx "drobné"

menší xxx 17 xxxx xxxxx xxx 28

3

xxxxxx

xxxxx než 28

3

Xxxxxxx x. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.

Xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx požadavky

brambory konzumní xxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxx, xxxx, neoslizlé, průměr xxxxxxxx xxxx xx 30 xx 80 xx, zelené xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxx neloupané xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, celkový xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx konzervované

obsah xxxx x nálevu xxxxxxx 0,8 % x xxxxxxx 1,4 %

xxxxx podíl x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 62 %

sušina nejméně 87 %

hlízy xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, nejvýše však 5 % xxxxxx xx hotový xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, nerozvařená, xxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx chuť xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx konzumní sušené

sušina xxxxxxx 87 %

xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 %

xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, bez xxxxxx x xxxx, xxxxx xxxxx, příp. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, čistá xxxx bez xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx nejméně 87 %

xxxxx vločky, xxxxx xx bílé xx xx xxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx příchutě x xxxxx

xxxxxxxxxx xxxx sušená

sušina xxxxxxx 87 %

hmota xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xxx cizího xxxxx a příchuti

bramborové xxxxxxx smažené

sušina xxxxxxx 95 %

xxxxx xxxx xxxxxxx 42 %

xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, obsah xxxxxxxx soli xxxxxxx 0,5 % hmotnosti, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, chuť xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, povoleno 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x tmavými xxxxxxxx x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx do 20 mm

bramborové hranolky xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxxx kyselina xxxxxxx) x xxxx xxxxxxx 1,5 %

xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, x jednom xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx stejnoměrná xxx xxxxxxxxxx vzhledových xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, konzistence xxxxxx, xx tvrdá, nekašovitá, xxxxx xxxxxxxxx vad xxxxxxx 12 %

bramborové xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx 76 %

xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx kyselin (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) v xxxx xxxxxxx 1,5 %

xxxxxx xxx o xxxxxxx xxxxxxx 5 xx

xxxxxx brambor xxxxxxxx xxxx vlnitého řezu, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, stejnoměrné xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, úlomky), obsah xxxxxxxxx xxx nejvýše 12 %

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 30 %,

xxxxx xxxx xxxxxxx 3 %

xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, barva xx povrchu xxxxxxxxxxx, xxxxxx žlutobílá, konzistence xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, nemazlavá, xxxx a chuť xx bramborovém xxxxx, xxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxxx 25 %

xx xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx xxxxxxx žlutobílé xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx shluků

Xx. II

Přechodná xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx čl. I xxxx 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 xx 22 x 26, xxxxx xxx o přílohu č. 1, x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx a xxxxxx lze vyrábět, xxxxxxxxx a xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx 1. xxxxx 2026, xx 1. xxxxx 2027.

2. Xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx konzervovaného xxxxx xxxxx čl. I&xxxx;xxxx 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 až 22 x 26, xxxxx xxx x přílohu č. 1, x konzervovaná zelenina, xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich x xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx označené x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 397/2021 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx 1. xxxxx 2026, xxxxx být xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

3. Xxxxxxxxxxxx ovoce xxxxx čl. I bodů 1, 3 xx 6, 13, 15, 17 xx 22 x 26, xxxxx xxx x přílohu č. 1, xxxxxxx na trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026 x souladu x xxxxxxxxx vyhlášky x. 397/2021 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026, xxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. XX xxxxxx právním předpisem x. 358/2025 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 x výjimkou xxxx 3, který xxxxxx xxxxxxxxx 14.6.2026

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 397/2021 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.

Xx xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:

358/2025 Sb., kterým xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Sb., x xxxxxxxxxxx xx konzervované xxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx

x xxxxxxxxx xx 1.1.2026 x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx účinnosti 14.6.2026

Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.

1) Směrnice Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. prosince 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx potravinového xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (ES) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 a (XX) č. 1234/2007, x platném znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x platném xxxxx.

3) §2 xxxx. 1 xxxx. a) xxxxxxxx x požadavcích xx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxx.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5) §2 písm. x) vyhlášky x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx na xxxxxx, xxxxxx ocet x xxxxxx.

6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Sb., x xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.

8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

9) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

10) Nařízení Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) 2023/2429 xx xxx 17. xxxxx 2023, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013, xxxxx xxx o xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx ovoce a xxxxxxxx, některé výrobky x ovoce a xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 1666/1999 x xxxxxxxxx nařízení Komise (XX) č. 543/2011 x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (EU) č. 1333/2011.