Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2022.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx xxx 21. xxxxx 2021
x požadavcích xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervovanou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx x výrobky x xxxx x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) a x) zákona č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Sb., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x zákona x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx příslušný xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x nich x xxxxxxxx,
x) druhy xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových plodů, xxx, xxxxxxx a xxxxxxx x xxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx k xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky,
d) pro xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx a xxxxxx
1. xxxxxxxx režimy x xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx xxx uchovávání,
2. xxxxxxx uchovávání a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx hniloby x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, ve xxxxxx technologické zralosti, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx ovoce x která byla xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx ovoce x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, konzervované xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx3), xxxx a xxxxxxxxxxx pulpy jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx je se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); xxxxxxxx tvrzení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx xxx džem výběrový (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx výrobek xxxxxxxx méně cukru xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx výběrový (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, vody, xxxxx nebo dřeně, xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx a xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x jedné xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence, xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, šťávy, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx výběrovým (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx přírodních xxxxxxxx x šťávy nebo xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina vyrobená x xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x to jablek, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo bez xxxxxxxx, přivedená xx xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx x jemnými xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx nebo více xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx do kašovité, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx částmi xxxxxxx ovoce,
l) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx ovoce xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, jádřinců xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem, x případným přidáním xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx ovocnou šťávu5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx ovocem xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx různé xxxxx xxxxxxxx ovoce, xxx xxxxx xxxxxxxx ovoce xx nejméně 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx kandovaným xxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx xxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx sladidel,
p) xxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, lihem xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx přírodní sladidla x látky xxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxx děleného xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x přímému xxxxxxx,
x) kaštanovým krémem xxxx pyré xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, přírodních xxxxxxxx x kaštanového xxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxx xxxxxxx jedlého Xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx zázvoru x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx stavu, který xxxx xxx sušen xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) ovocnou xxxxxxxx xxxx pulpou jedlá xxxx ovoce, podle xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx, která xx tvořena xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx dřeň,
u) xxxxxxx xxxxx surovina xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx xxxx, slupek, xxxxx x xxxxx, xxxxx byla xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným xxxxxxxx x xx určená x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx extraktem xxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ve xxxx xxxxxxxxx složky xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx zralé xxxxx odrůd xxxx xxxxxxxxx rodu Xxxx xxx., x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx x banánů xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxx, čerstvá, xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, zbavená cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nealkoholických xxxxxx, dresinků, xxxxxxxxx xxxxxx x zeleniny xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobek s xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, jehož xX xx nižší xxxx rovno 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xx 80 xx 90 xX,
x) xxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxx x nálevem v xxxxxxxxxx uzavřeném xxxxx, xxxxx pH xx xxxxx než 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu spotřebitelského xxxxxx nejméně na 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, kdy xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx forem xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení,
f) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx vody xxxx xxxxxxxxxx šťávy xxxx přípustné,
g) zeleninovým xxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx slupek x jader xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x množství,
h) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx přírodních sladidel,
j) xxxxxxxxx chlazenou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx ochucujících xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, určená k xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx kvasným xxxxx7) xxx, xxx výsledná xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejméně 4 % hmotnostní,
l) zeleninou x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx rajčatový protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % refraktometrické sušiny xxxxxxx rajčatovou sušinou,
n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx obsahující xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx sušinou,
o) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x rajčatového xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx, popřípadě xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx a dalších xxxxxx pouze v xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x množství,
p) xxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená z xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx, jedlé soli, xxxxxxxxx koření x xxxxxxx xxxxxx pouze x technologicky nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) zeleninou x xxxxx zelenina zalitá xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx plody xxxx jejich semena xxxxxxx xxx xxxxxxx x) xx x) x surovém xxxxx, xxxxxxxx nebo solené,
b) xxxxxxxxx xxxxxx jádra xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxx regia L. x xxxx odrůd,
c) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx (L.) x Corylus maxima (Xxxx.) x jejich xxxxxxx,
x) mandlemi xxxxx xxxxxxx xxxxx mandloně xxxxxx druhu Prunus xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Prunus xxxxxx (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) kešu xxxxxx xxxxxx plodů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx occidentale (X.),
x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx borovice xxxxx Xxxxx pinea (X.), Xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Pinus xxxxxxxxxxx, Xxxxx gerardiana a Xxxxx xxxxxx,
x) makadamovými xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Macadamia xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx ternifolia x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),
x) jedlými xxxxxxx xxxxx plody xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx odrůd xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxx hypogaea x.,
x) xxxxxx nebo krémem xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx suchými xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx arašídů xxxxx mletý xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšších xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx získané xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx houby xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,
d) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % a xxxxxxxxxx xxxxx xxx jsou xxxxxxxxxxxxx určitelné,
e) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx houby upravené, x xx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo jiným xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, x xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx extrakcí.
(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ranými brambory xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx úplné xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx konzumními xxxxxxxx xxxxxxxx konzumní xxxxxxxx xx dosažení xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx konzumní x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx je xxxxxxxx šířka xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx užití,
f) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x to xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, smažením, xxxxxxx, drcením xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
&xxxx;(6) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx cizími příměsmi xxxxxx všechny nežádoucí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou x potravině obsaženy, xxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx.
Konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé ovoce
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x skupiny je xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), x xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx u konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxxx
x) x názvu xxxxxxx xxxx xxxx druhy xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx suroviny,
b) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů výběrových (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, ovocných xxxxxxxx a ovocného xxxx množství ovoce x gramech, xxxxx xxxx xxxxxxx pro xxxxxx 100 g xxxxxxxx výrobku; xxxxx xxxx xx uvede xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), kaštanového xxxx, povidel, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel x gramech obsažených xx 100 g xxxxxxx, přičemž xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX u xxxxxxxx výrobku s xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně,
f) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem cukru, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx zbytkového xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx obsah xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx marmelády x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx pořadí xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxxxxxxx x teplota xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. e) xx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx zorném xxxx jako xxxxx xxxxxxx x jasně xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx nemusí být xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx označeny výživovými xxxxx.
(4) X výrobků xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxx xxx údaj x xxxxxxx použitého xxxxx nahrazen xxxxx "xxxx xxxxx", podobnou xxxxxxxxx nebo počtem xxxxxxxxx xxxxx ovoce.
(5) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".
§4
(1) Označení "rosolová xxxxxxxxx" lze použít xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx neobsahuje xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotu xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx jemně xxxxxxx kůry citrusů.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx x jeho xxxxx xxxxxx spojení "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 písm. x) xx x) x x) a xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx vyhlášce.
§5
(1) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Ovoce x xxxx obsahuje xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx etanolu x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % refraktometrické xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
§6
(1) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Extra) vyrobených x xxxxxx xxxxx xxxxx než citrusových xxxxx xxxx být xxxxxxx i xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx plodů.
(2) Džem xxxxxxxx (Extra), xxxx xxxxxxxx (Extra) speciální x džem xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, borůvek, xxxxxxxxx rybízu lze xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx nekoncentrovaný xxxxxxx xxxx tvořit xxxx vsádkové xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x džem z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx z xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx na proužky xxxx xx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxx mísit xxxxxx, xxxxxx, xxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x rajčata x xxxxx ovocem.
(5) Při xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu, xxxx x xxxxxxxxx xxx přidávat xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a slív xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx řepy.
§7
(1) Podíl xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) při použití xxxxxxx extraktů x xxxxx se vypočítá xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx výběrovému (Xxxxx) z xxxxxx xxx xxxxxx list xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou xxxxx xxx xxxxxx pouze xx xxxxx.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) xx x) x x) xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé tuky x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx marmelády xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 xxxx. a) x x) až x) xx xxxxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx sušením, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xx míry xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxx a xxxxx xxxxxx pro xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx procesy, než xx sublimační xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx x nálevu.
(2) X xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nejméně 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx ovoce proslazeného xxxxx než 70 %, je xxxxx xxxxxxxxx xxxxx konzervovat xxxxxx konzervačním xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx a xxxxx proslazené xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx se xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Konzervovaná x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx nálevu,
c) xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx mléčně xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) údaj, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx výrobek xxxxxx.
(3) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx záporné hmotnostní xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých složek xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 65 %.
(3) Sušená x xxxxxxxxxx zelenina xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x výraznými xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx pronikání xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.
(4) Xxxxxxxx chlazená čerstvá xxxxxxxx xx uvádí xx trh xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
§11
Xxxxxxxxxx plody x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xx skupiny a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 k xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x skořápkových xxxxx x arašídů uvede xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů a xxxxxxx xxxxx název xxxxxxxxxx, x xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx v názvu xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx jakost skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
Houby
§12
(1) Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) u skupiny xxxxx xxxxx xxxxx xxx a xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxx x xxx x xxxxxxx xxxxxxx x hub název xxxxxxxxxx a xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a nečistot. Xxxxx xxxxxxx být xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx rozděleny xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx musí xxx xxxxxx x xxxxxx. Loupání xxxxxxxx xxx není xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(4) X hub xxxxxxxxx x xxxxxxxx 3 xx xxxxxxxx perforace xx 10 % xxxxxxx plochy xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx požerky xx xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx houby, xxxxxx chybí xxxx xxx čtvrtina klobouku xxxx x xxxxx xx vyskytují škůdci.
(5) X sušených xxx xx dovoluje 10 % hmotnosti xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx houby xxxx xxxx typickou xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§13
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx záření.
(2) Sušené xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx teplotě xxxxxxx 24 xX a xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx přímému xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx xxx baleny xxxx zabaleny v xxxxxxxx nebo jiné xxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx průmyslovému xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, lze xx xxx uvádět pouze xxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx vyhlášce.
Xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Členění xxxxxxxxxx brambor a xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx se xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, odrůda x xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx uvedeného x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx typy,
c) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) x výrobků x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx musí odpovídat xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx mít xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx teplem, mechanických xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, dutosti a xxxxxxxx hlíz, xxxxxxxxx x xxxxxx cizích xxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx dále xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx delší xxx 3 mm x nesmí xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx nad 5 xx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx hlízy xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx uvedeny x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx výrobků x xxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 18 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx "xxxxxx", musí být 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx brambor konzumních xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxxxxxxxx xxxx oválného xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
§16
(1) Xxxx balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx se uvádějí xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Banány
(1) Banány se xxxxxxx xx trh xxxx, xxxxxx, čisté, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, xxx křehká. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, jsou xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx poškození způsobeného xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx vadu.
(2) X xxxxxx se dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimální xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxxx 1; x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx se směrnicí Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx vyrábět, označovat x xxxxxx xx xxx xxxxx vyhlášky č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxx xxxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky, xxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
§20
Xxxxxxxxx ustanovení
Zrušují se:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx stanoví požadavky xxx čerstvé ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, jakož x další způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Vyhláška č. 291/2010 Sb., kterou se xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky č. 650/2004 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., kterou xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx a výrobky x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
§21
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce na xxxxx x skupiny x minimální hmotnostní xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx ovoce (x x xx 1 xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Extra) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Džemy xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
450 |
|
x xxxxxxxxx xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
350 |
|||
xx zázvoru |
250 |
|||
z xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
80 |
|||
Džemy |
všeobecně |
350 |
||
z xxxxxxxxx xxxxxx, jeřabin, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx výběrové (Extra) |
všeobecně |
450 |
||
z xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx rybízu, šípků, xxxxxx, malin |
250 |
|||
ze xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - jablka |
160 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx xxx. 75 x pocházející x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx možno xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx lektvar a xxxx ze sušených xxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx ze xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx ovocné xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
slazená x xxxxxx |
3000 |
|||
xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x jahod |
640 |
|||
Kaštanový xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (xxxx) |
||||
Xxxxxx xxxxx |
||||
Xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) |
||||
Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x plechovém xxxxx |
220 |
||
xx xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
Xxxxxx |
||||
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx ovoce xxxxxxxx, xxxx xxx minimální xxxxx pro xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx úměrně použitému xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx sušina (%) |
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx citrónová) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx výběrové (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx x xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
kaštanový krém |
nejméně 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 29 |
0,6 - 2,5 |
proslazené ovoce |
nejméně 70 |
xxxxxxxx xx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 48 |
0,3 - 2,5 |
Poznámka: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), džemů xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, xxxxxx a xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxx x těchto výrobků xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx xxxxx výrobků x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X směrnice Rady 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 až 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx příměsí u xxxxxx x xxxxxxx
Xxxx xxxx příměsi |
Počet kusů xxxx příměsi v xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxxxxxx rostlinných xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx listů x ploše nad 5 mm2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx pecek xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx surovin) |
1 |
2 |
3 |
zlomky pecek (xxxxx než polovina xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Kompoty
Potravina |
Konzistence x xxxxxx |
xxxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx x kališních xxxxxx, x kompotů x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxxx, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x kompotů z xxxxxxxx xxxxx díly xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx xxxx, konzistence xxxxx polotuhá až xxxxx, v obalu xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ovoce, xxxxx se xx xxxxxx rozpadnou, kompoty x klikvy x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxxxx, x xxxxxxx x loupaného x děleného ovoce xxxxx zakalený, x xxxxxxx x brusinek x xxxxxx přirozeně xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx zakalený, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx odchylek xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxx kompotu:
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx zaschlých, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x kompotu x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých x xxxxxxxxxxxx kompotu,
d) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx x kompotu x xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x peckového xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),
f) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx u broskvového xxxxxxx,
x) xxxxx svraštělá xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % hmotnostních plodů xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x jeřabin x xxxxxx,
x) nejvýše 20 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x plodů xxxxxxxx,
x) nejvýše 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot u xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) u xxxxxxx smíšených xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem x xxxxxxxxxxxx vůně xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx na 20 % xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx z lesních xxxxx x xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
uvolněné kuželovité xxxxxx xxxxx u xxxxxxx x xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx a xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxx xxxx červivosti, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků stopek xxxxx a dalších xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx bez xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xx přibližně xxxxxx xxxx, velikost xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce |
přirozená, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx cizích příchutí x xxxxx |
Xxxxxxx 4
Xxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx výskytem cizích xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx prachem |
odpovídající xxxxxx xxxxx ovoce xxxxxxxx bez známek xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx druh ovoce, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina |
|
sterilovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx pyré |
||
sušená zelenina |
||
proslazená (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx x xxxx |
||
xxxxxxxx x soli |
||
rajčatový xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
rajčatové xxxx |
||
xxxxx |
Xxxxx, Xxxxx, Speciál |
|
zeleninové xxxxxxx |
||
xxxxxxxx x oleji |
||
chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované zeleniny
A) Xxxxxxxxxxxx zeleninové xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx pocházejících x xxxx u xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx činí xxxxxxx 0,08 %.
2. Obsah xxxxxx xx zpopelnění xxxxxx konzervovaných zeleninových xxxxxxx xxxx xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zelenina
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. pH xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.
2. Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) zelenina xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % etanolu. Xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx obalu, kde xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx nálev.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx obsahovat xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) ani xxxx xxx homogenní nálev (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx kysané zelí xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. pH xxxxxxxx konzervované zeleniny xxxxxxxx hodnoty xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx nať xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx cibule xxxxxxxx xxxxxxx 14 % vody.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zelenin xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (xx. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Zeleninové xxxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx refraktometricky.
2. Xxxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx refraktometricky, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx překročit 28 %, u xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
X) Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Rajčatový xxxxxxx rozředěný vodou xx roztok o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
X) Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx
1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nejméně 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. U xxxxxx xxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Extra, Xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pyré |
Kečupy |
Kečupy "Prima", "Xxxxx", "Speciál" |
|
refraktometrická xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Nejvýše 2,2 |
obsah xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Nejvýše 3,5 |
xxxxxx kyseliny xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina xxxx xxxxxxxxx pasterovaná xxxxxxxx celá xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 20 % xxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx semen x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx příměsí rostlinného xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxx-xx x zeleninu loupanou, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx mírně xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx obalu, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nejsou xx xxxxxx, x feferonů xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx zelí xxxx x síle xx 5 xx, xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx listů, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx výskyt xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx příměsí, x xxxxx jednotlivé xxxxxx buď promíchané xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx zeleniny x xxxxxxxx nedělené, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, odpovídající &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, nálev xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo kratší xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejmenší x více xxx 50 %, u xxxxxxxxxx xxxx příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx průměr xxxx xxxxxxxxxx o xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, x xxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx z 5 % kusů xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx hrášek |
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x xxxxxx tříděného xx xxxxxxx 80 % hmotnostních xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx x napadení chorobami, x neodloučenou xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, konzistence měkká xx xxxxxx, v xxxxx konzistence vyrovnaná, xxxxx mírně xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx |
fazolové xxxxx xxxxxxxx*), nezakřivené, dužnaté, xxxxxx v xxxxxx xxxxxxxx, bez stop xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x odstraněnými xxxxxxxx x xxxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, xxxxxxx xxxxxxxxx x bez xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx původu, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxx vyrovnané, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx xxxxx, xxxxxxx 10 % lusků xxxxxxxxxxx (z xxxx xxxxxxx jedna polovina xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx) x nejvýše 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx semeny xxxxxxx x 2 % xxxxxxx podílu xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s hrubšími xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x jiných xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z koření |
rajčatová xxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx přísad (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, semen x xxxxxx xxxxx rajčat, xxx černých částic x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx svěží, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, loupaná xxxx neloupaná, xxxxxxxx, xxxxxxx, kostkovaná, strouhaná, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx x nejširším xxxxx xxxxxx nejméně 3 xx.
Xxxxxxx 2
Sušená xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
sušená xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx xxxxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx rostlin, xxx xxxxxxxxxx zeminou či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx známek xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxx sušené xxxxxxxx, bez cizích xxxxx a chutí |
Tabulka 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx celé
Popis xxxxxxxx (xxxxx odchylek xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (v kusech) |
okurky xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx nepravidelného tvaru |
2 |
vzhledové xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx poškození |
2 |
zbytky xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
xxxxxx |
1 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx povolených xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx odchylky od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx odchylky |
Maximální počet xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, mírně skvrnitá xxxx |
5 |
xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, xxxxxxxxx, červivá xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x volných xxxxxx, xxxx |
12 |
xxxx rostlinný xxxxxxxx |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Přípustné xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x obsahu x hmotnosti (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
xxxx xxxxxxxxx materiál |
5 |
5 |
10 |
neodstopkované xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Příloha č. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx a přípustné xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 až 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
nad 1000 |
3,0 |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx salátů x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx odchylka (%) |
od 3,0 do 5,0 |
xx - 2,0 do + 2,0 |
xx 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění skořápkových xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx plody |
neloupané xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pražené |
ve xxxxxxxx |
xxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxxx pražené solené |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx neloupaná |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx sekaná |
||
jádra xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx nepražená |
||
jádra pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx skořápce xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx ořechy |
čerstvé ve xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx strouhaný |
||
kokos xxxxxxxxx pražený |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx solené |
||
Skořápkové xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx/ arašídů |
odtučněná |
|
neodtučněná |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů
Hmotnostní xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 100 |
- 5 |
101 xx 250 |
- 3 |
251 až 500 |
- 2 |
501 a xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů
Skupina |
Podskupina |
Obsah xxxx xxxxxxx (% hmot.) |
Cizí xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx |
5,0 |
0,1 |
|
xxxxx pražená |
3,0 |
0,1 |
||
para xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
kokosové xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
47 |
xxxxxxxxxx xx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx ořechy |
ve skořápce |
10 |
2 |
|
jádra |
2,0 |
0,25 |
||
pistácie xxxxxx |
xx skořápce xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx pražené |
4,0 |
0,2 |
||
ve xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
jádra nepražená |
6,5 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
|
jádra |
7,0 |
0,1 |
||
arašídy |
neloupané xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx pražené |
5,0 |
0,5 |
||
loupané pražené xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Xxxxxxx č. 13 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
Xxxxxxxx odchylky (% hmot.) |
Vlašské xxxxxx x jádra vlašských xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx oddělené xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx vyplňující xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, nežluklá |
osemení xxxxxxxxxx, jádro na xxxx bílé až xxxxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, jádro xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx tmavě xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; pražená xxxxx na xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx olejnatá, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 žluklých xx poškozených škůdci, x toho 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx mandlí |
skořápka suchá, xxxxxxxx, jádro xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx, na xxxx xxxx až krémová, xxxxxxx světle hnědá |
typicky xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x chuti, xxxxx pražená chuť x vůně xx xxxxxxx |
xxxx skořápky 8, xxxx xxxxx 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx x jádra xxxxxxxx |
xxxxxxxx rovnoměrně xxxxxxxxx xxx skvrn, xx xxx puklá, xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxx aromatická, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x toho nepuklá xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, z xxxx 3 žluklých, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxx oříšků |
jádra xxxxx, xxxxx, rohlíčkovitého nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx chuť x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 12, x xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Para xxxxxx |
xxxxxxxx tvrdá, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně xxxxxx, xxx xxxxx chuti |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxx ve xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "oky" - xxxxxxxx xxxx, xx zralosti xx xx vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x sklizení xxxxxxx xxxxx, tloušťka 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, vady dužniny 10 |
Xxxxx strouhaný |
strouhaný, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx slabě smetanově xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx výrobek, xxx xxxxxx pachutí |
vady xxxxxxx 15 |
Jádra piniových xxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxx 7, x xxxx 3 žluklých či xxxxxxxxxxx škůdci |
Pekanové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, rovnoměrně xxxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, příjemně xxxxxxxx, nasládlá |
vady skořápky 7, xxxx xxxxx 15, x toho 7 žluklých |
Makadamové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx krémové, xxxxxxx xxxxx na xxxx světle xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xxxx, pražená xxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx mleté |
nepoškozené škůdci, xxx xxxxxx, nežluklá |
světle xxxxx xx nahnědlá |
ořechová, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx xxxxx hnědá |
oříšková, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, nežluklá |
bílá až xxxxxxx, xxxxxxx, světle xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx, jádra xxxxxxx, chuť a xxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx |
xxxxxx hnědá |
typicky xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx čistá, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx povrchu |
jádro xxxxxxxxx, xx lomu xxxx až mírně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, x xxxx 3 žluklých |
Pasta xx suchých skořápkových xxxxx |
xxxxxxxxxx rozmělněná, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx, příjemná, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx plody x xxxxxxx |
xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů |
typická xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým surovinám |
|
Mouka xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, nepoškozená xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá |
typická xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů |
Poznámka: xxxxxxx xx rozumí xxxx xxxx mrtvý živočich xxxx xxxx xxxx x kterémkoliv stadiu xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 14 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx x xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx výrobky x xxx |
xxxxxxxxx x xxx |
|
xxxxx x prášek x xxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx xxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Lepista xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx chřapáčová - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Pleurotus xxxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxx - Boletus xxxxxxxxxxx
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dutonohý - Xxxxxxxxx cavipes
11. Hřib xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. Hřib koloděj - Xxxxxxxxxx luridus
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx luridiformis
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx
15. Hřib xxxxxxxx - Xerocomellus xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx edulis
17. Klouzek xxxx - Suillus xxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx viscidus - xxx mladé xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx strakoš - Xxxxxxx variegatus
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Sparassis crispa
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx scabrum - xxx mladé xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx topolový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
30. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. Lišák xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx bledá - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx tubaeformis
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Lactarius deliciosus
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxx - Cortinarius xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx mlženka - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx trubkovitý - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. Špička xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx - Armillaria xxxxxxx - xxxxx kloboučky xxx třeňů
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx solidipes - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx určených xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. Holubinka černající - Russula nigricans
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx doupňáková - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxx vesca
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx cyanoxantha
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Russula xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx xxxxx xxxxxxxx
Příloha x. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Členění xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x brambor |
brambory xxxxxxxx syrové xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*) |
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
*) xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxx xxxxx xxxxxxx typů, přípustný xxxxxx xxx x xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Užití xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx typů
Varný xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, lojovitá |
do salátů, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx, jako xxxxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxx, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x kaší |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx výskyt xxx x konzumních brambor
Ukazatel |
Brambory xxxxxxxx rané celkem xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx rozprasky, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, poškození zapříčiněné xxxxxx a postihující xxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 5 mm |
čerstvé xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx a xxxx xxxxxxx vady |
jakékoliv |
jakékoliv |
naklíčené hlízy |
- |
klíčky xxxxx než 3 xx |
xxxxx skvrny xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx strupovitost xxxxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx hlízy |
více xxx 1/8 povrchu nebo 5 xx xxx xxxxxxx x 1 % hlíz x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx slupkou |
suchá xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % tolerance |
plíseň xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % tolerance |
mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx) |
xxxx odrůda xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx se xxxxxx živý xxxx xxxxx živočich nebo xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx hlíz
Brambory xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxx (xx) |
% xxxxxxxxx xxxx nejvýše |
rané |
menší xxx 28 |
3 |
x xxxx xxxxx xxx 22 |
0 |
|
rané "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 nebo xxxxx než 28 |
3 |
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Příloha č. 18 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx požadavky |
|
brambory xxxxxxxx syrové loupané |
hlízy xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 xx 80 xx, xxxxxx xxxxx nejvýše 2 % hmotnosti, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % hmotnosti, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, celkový xxxxxx vad nejvýše 10 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx soli x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % a xxxxxxx 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, popř. xxxxxxxxx, nejvýše však 5 % xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx chuť xxxxx slaná, nálev xxxx až xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx sušené |
sušina xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 68 % |
sušené xxxxx xxxxx kostek, xxxxxx, xxxxxxxx, x rozměru xxxxxxx 10 mm, xxx xxxxxx x xxxx, barva xxxxx, xxxx. xxxxx šedavá, xxxxxxxxx tmavší xxxxxx, xxxxx xxxx bez xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx mouka |
sušina xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxx, xxxxx xx bílé xx xx žlutou, xxxx x xxxx xx xxxxxxxx bramborách, xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx tuku nejvýše 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx odpadané xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, ojediněle xxxxxxxx xxxxxx, chuť příjemně xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx a 5 % hmotnosti xxxxxx xx 20 xx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx olejová) x xxxx nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 mm |
výrobky xxxxx, x xxxxxxx xx xxxxxxx řezem, x xxxxxx obalu xx stejným xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx bez přílišných xxxxxxxxxxx xxx (skvrny, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx cizích xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx tvrdá, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx plátky předsmažené |
vlhkost xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx kyselina xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách xxxxxxx 5 mm |
plátky xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx, zdravé, xxxxxxxxxxx barvy xxx xxxxxxxxxx vzhledových vad (xxxxxx, xxxx, spálení, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 10 % |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx tuku xxxxxxx 3 % |
výrobky kulovitého xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, vůně a xxxx xx bramborovém xxxxx, mírně xxxxx, xxx cizích xxxxx x příchutí |
bramborová xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx xxxxxxxxx stavu xxxxxx sypké xxxxxxx xxxxxxxxx barvy, po xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x jemnou xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx |
Informace
Právní xxxxxxx č. 397/2021 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Xx xxx uzávěrky právní xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.
1) Směrnice Xxxx 2001/113/ES ze xxx 20. xxxxxxxx 2001 x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx x marmeládách x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. xxxxx 2002, kterým xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x požadavky potravinového xxxxx, xxxxxxx se Xxxxxxxx úřad pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx potravin, v xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx společná xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 a x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Evropského xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x platném znění.
3) §1 xxxx. x) vyhlášky x. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin.
5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx na nápoje, xxxxxx ocet a xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 písm. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Sb., x xxxx, xx xxxxx pozdějších předpisů.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.