Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2022.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022 do 31.12.2025.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx xxx 21. xxxxx 2021
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx a xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 písm. x), x), g) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Sb., zákona x. 120/2008 Sb., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "zákon"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx předpis Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Evropské xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx ovoci x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx,
x) xxxxx konzervovaného xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x nich x banánů x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy konzervovaného xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x banánů požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) pro xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx a xxxxxx
1. teplotní režimy x xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx při xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx během uvádění xx trh,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx celé, xxxxxxx, xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx části, ve xxxxxx technologické xxxxxxxx, xxxxxxxx, zbavené cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx, jejíž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx nebo xxx xxxxxx, x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx tento xxxxxxx je xx xxxxxxxx obsahem cukru x splňuje xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); výživové xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) speciálním xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx tento xxxxxxx xxxxxxxx xxxx cukru xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) a zároveň xxxx xxxxx xxx xxxx výběrový (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, vody, xxxxx xxxx xxxxx, xxxx x přírodních xxxxxxxx, vody x xxxxx, jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená ze xxxxx přírodních sladidel, xxxx x xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx konzistence, xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx a vodných xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x meruněk nebo x jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx hrubšími částicemi xxxxxxx xxxxx,
x) klevelou xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx přídavku, xxxxxxxxx xx kašovité, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částmi xxxxxxx ovoce,
l) ovocným xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx konzistence xxxxxxxx x xxxxx xxxxx ovoce xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, jádřinců propasírováním xxxx xxxxxxxx procesem, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel; xxxx xxxx xxxxxxx šťávu5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx lze xxxxxx xxxxx v technologicky xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx,
x) xxxxxxx ovocem xxxxx xxxxxxxxxxxx sušením xxx použití přírodních xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhy xxxxxxxx ovoce, xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx nejméně 60 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx potravina konzervovaná xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
p) xxxxxx x lihu xxxx xxxxxxx xxxxx potravina x čerstvého xxxxx xxxx xxxxxxx, zalitého xxxxx, lihem kvasným xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x látky xxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvým xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, uzavřená xx spotřebitelském xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) kaštanovým xxxxxx xxxx pyré xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx x kaštanového xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx,
x) zázvorem xxxxx xxxxx rostliny xxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx být sušen xxxx xxxxxxxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx, podle xxxxxxx bez xxxx, xxxxxx, xxxxx, pecek x xxxxxxxx, která xx tvořena xxxxxx xxxxx, xxxxx nakrájeným xxxx xxxxxxxxxx, ale xxxxx nebyla xxxxxxxxxx xx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxx surovina xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, slupek, xxxxx a xxxxx, xxxxx xxxx rozmělněna xx dřeň xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným procesem x je xxxxxx x dalšímu xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx extraktem ovoce xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx s xxxxxxx na xxxxxx xxxxx vzniklé xxx xxxxxx zpracování xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx složky xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx zralé xxxxx odrůd xxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxx xxx., x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx známek xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) konzervovanou xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx konzervováním, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx zmrazené,
c) pasterovanou xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx xxxxx, jehož xX je nižší xxxx xxxxx 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu spotřebitelského xxxxxx na 80 xx 90 xX,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX xx xxxxx než 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 xX nebo xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx forem xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravina řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x jedlých částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, přidáním xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx vody xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninovým xxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx surovin vyrobená x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx pouze v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x množství,
h) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez použití xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx proslazenou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvýšením xxxxxx xxxxxxxxx přírodních sladidel,
j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvou xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx octem7) xxx, xxx výsledná xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx nejméně 4 % xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx vyrobená x rajčatového xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx, xxxxxxxxx dalších xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) kečupem xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx sladidel, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) zeleninou x xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) chemicky xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku.
(3) Xxx xxxxx této vyhlášky xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxxxxx xxx písmeny x) až x) x xxxxxxx stavu, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxx ořešáku xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx lísky Xxxxxxx xxxxxxxx (X.) x Corylus maxima (Xxxx.) x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx jádra xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Prunus dulcis (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Anacardium xxxxxxxxxxx (X.),
x) para xxxxxx xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (L.),
h) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx borovice xxxxx Pinus xxxxx (X.), Xxxxx koraiensis, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx gerardiana a Xxxxx xxxxxx,
x) makadamovými xxxxxx suché plody xxxxxxxxx druhů Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Macadamia tetraphylla, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx hybridů,
j) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Carya xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx vera (X.),
x) jedlými xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx sativa Xxxx.,
x) xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx odrůd xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx x., Arachis xxxxxxxx L. a Xxxxxxx xxxxxxxx h.,
n) xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx arašídů,
o) xxxxxxxxxx suchými xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo arašídy xxxxx xxxxxxxxxx plody xxxx jejich semena xxxx xxxxxxx x xxxxxx, čokoládě, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) moukou xx suchých skořápkových xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx arašídů.
(4) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx houby získané xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx sušením, x xxxxx xxxxx vody xxxx nejvýše 12 % x jednotlivé xxxxx hub xxxx xxxxxxxxxxxxx určitelné,
e) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx upravené, x to xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) hluboce xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zmrazením xx xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, x xxxxx xxxx jednotlivé xxxxx hub makroskopicky xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) bramborami konzumními xxxxx xxxxxxx odrůd x xxxxxxxx Solanum xxxxxxxxx X.,
x) bramborami xxxxxxxxxx ranými brambory xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx slupkou xxx xxxxxxx,
x) bramborami xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx konzumní x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx alespoň dvojnásobně xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx hlízy,
e) xxxxxx typem xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx užití,
f) xxxxxxx x brambor xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx přímou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx úpravu.
(6) Xxx xxxxx této vyhlášky xx cizími xxxxxxxx xxxxxx všechny xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx a upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), x xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx u xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx uvede
a) x xxxxx použitý xxxx xxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx objemových,
c) xxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, ovocných xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx množství xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx pro xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx se xxxxx xx xxxxxxx zorném xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, rosolů, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, xxxxxx, xxxxxxxx protlaků x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, přičemž uvedené xxxxx představuje množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx při 20 xX x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), kaštanového xxxx, xxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxx xx vyšší xxx 10 xx/xx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, marmelád, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx marmelády a xxxxxxxxxxx xxxx v xxxxx výrobku xxxxx xxxxxxxxx druhu nebo xxxxxxxxx druhů xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) U xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. e) se xxxx o xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvede xx stejném xxxxxx xxxx xxxx název xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx nemusí být xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. g) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx druhů xxxxx xxxx xxx údaj x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx slovy "xxxx ovoce", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx počtem xxxxxxxxx druhů xxxxx.
(5) Xxxxxx bobule hroznů xxxx xxxxx lze xxxxxxx názvem "Xxxxxxx" xxxx "Hrozinky".
§4
(1) Označení "rosolová xxxxxxxxx" lze použít xxx marmelády, xxxxx xxxxxxx neobsahuje xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotu citrusových xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx jemně xxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx v jeho xxxxx xxxxxx xxxxxxx "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x kaštanovým krémem" xxxx xxxxxx těchto xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, že konzervované xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) až i) x x) a xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx jsou uvedeny x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Přípustný xxxxxx xxxxxx příměsí x klevel x xxxxxxx xx uveden x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 k této xxxxxxxx.
(5) Xxxxx v xxxx xxxxxxxx nejméně 13 % objemových xxxxxxxx etanolu a xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx xxxxx v 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx.
§6
(1) Xxx xxxxxx xxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního, džemu xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Extra) vyrobených x xxxxxx xxxxx xxxxx než citrusových xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx plodů.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Extra) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx x xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx tvořit xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx x xxxxxx plodů citrusu xxxxxxxxxxx xx proužky xxxx na plátky.
(4) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx mísit jablka, xxxxxx, slívy s xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x rajčata x xxxxx xxxxxx.
(5) Xxx xxxxxx džemu, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x džemu výběrového (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru x xxxxx, xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx šťávy.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx z jahod, xxxxx, xxxxxxxx, červeného xxxxxx x xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx řepy.
§7
(1) Podíl ovoce xxx xxxxxx xxxxxx x rosolu výběrového (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx se vypočítá xxxxxxxxx hmotnosti vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx), xxxxx výběrovému (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosolu x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) z kdoulí xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou šťávu xxx xxxxxx pouze xx džemu.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) xx x) x x) xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxx částečnou xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxx jako xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx přidávat xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 xxxx. x) x x) až x) se zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx sušením, xxxxxxx za mrazeného xxxxx nebo
c) zahušťováním xx xxxx technicky xxxxx.
(6) Meruňky a xxxxx určené xxx xxxxxx xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx také xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx procesy, xxx xx sublimační xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.
(2) X xxxxxxx xxxxxxxx pH xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nejméně 70 %, x sušených xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného xxxxx xxx 70 %, je nutno xxxxxxxxx ještě konzervovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx ovoce a xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené nebalené xx skladuje x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx xx xxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zelenina
§9
(1) Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx u konzervované x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx zeleniny, xxxxx xxxx zahrnut x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx nálevu,
c) xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx kvašené xxxxx použitelnosti a xxxxxxx skladování,
e) xxxx, xxx se xxxxx x zeleninový výrobek xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 x této xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx vyhlášce.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x zeleninových xxxxxx x směsí xxxx xxxxxxxxx hmotnostní xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 oC x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx 20 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx x xxxxxxxxxx zelenina xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx balené xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxx.
(4) Xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx xx uvádí xx trh xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
§11
Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 k xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x skořápkových plodů x xxxxxxx uvede xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, x kokosových xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, x pasty x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx suchých skořápkových xxxxx x xxxxxxx xx v názvu xxxxxx všechny použité xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů xxxx uvedeny x příloze č. 12 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
Houby
§12
(1) Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xx vyhlášce x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) x skupiny xxxxx xxxxx xxxxx xxx a xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxx z xxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx.
(3) Xxxxx volně xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, plesnivé, zapařené xxxx xxxxxxxx vlhké. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx dovoleno x xxxxxxxx klouzků.
(4) X xxx uvedených x xxxxxxxx 3 xx xxxxxxxx perforace xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx úlomky xxxx požerky xx xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx může xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx houbami xx xxxxxx xxxxx, xxxxxx chybí více xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx škůdci.
(5) X xxxxxxxx hub xx dovoluje 10 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx houby xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, jsou xxx cizích pachů x chutí, xxxx xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxxxx vysušené, xxx xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
§13
(1) Čerstvé houby xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx pěstované xx skladují x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 10 xX; xxx xxxxxxx na xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xx uvádějí xx trh xxxxxx, xxx teplotě xxxxxxx 24 oC x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 65 %; xxxxxxxxxxx xx přímému xxxxxx.
(3) Xxxxxxx houby pěstované xxxxx být baleny xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx určených výlučně x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxx 1 a 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.
Brambory a xxxxxxx x nich
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx brambor x xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx v příloze č. 16 x této xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx se xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x země původu,
b) x brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx typu uvedeného x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx pouze xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx barva xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "drobné",
d) x xxxxxxx x xxxxxxx název xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx odrůdě, xxxx xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxx, růstem xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x vnitřních vad xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx mít xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hlízy, xxx xxxxxxx skvrn xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx vybarvení, xxxxxx x prašné xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxx hlíz, nenamrzlé x prosté xxxxxx xxxxx a příchutí, xxx poškození xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a postihujících xxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx delší xxx 3 mm x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx skvrny xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 xx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx obsahovat xxxxxxx x vadné hlízy xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této vyhlášce. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost výrobků x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx jako "xxxxxx", musí xxx 17 až 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo oválného xxxxx xxxx xxx xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx xxxxx podlouhlých xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xx xxxxxxxx nestanoví.
§16
(1) Xxxx balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx upravovány xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx loupané xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxx xx trh pouze xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Banány
(1) Banány xx xxxxxxx na xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, dužnina xx xxxxx, ale křehká. Xxxxx být xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx bez xxxxxxxx plodu a xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx xxxxxxx x nečistot. Kropenatost, xxxxx xx známkou xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx nepovažuje xx vadu.
(2) X xxxxxx se dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxx nesplňujících minimální xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxxx 1; x xxxxx této odchylky xxx xxxxxx nejvýše 2 % xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx při poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro služby xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x uvádět xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky, xxxxx xxxx v xxxxxxx x vyhláškou č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování.
3. Vyhláška č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., kterou xx stanoví požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování, xx xxxxx xxxxxxxx x. 650/2004 Xx.
4. Vyhláška č. 153/2013 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Příloha č. 1 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx potraviny
|
Druh |
Skupina |
Potravina |
Minimální xxxxxxxxxx podíl xxxxx (x g xx 1 xx potraviny |
Poznámka |
|
Konzervované xxxxx |
Xxxxx výběrové (Extra) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx výběrové (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru |
všeobecně |
450 |
|
|
z xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, rakytníku, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
350 |
|||
|
xx zázvoru |
250 |
|||
|
z xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
|
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
80 |
|||
|
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
|
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého xxxxxx, xxxxxx a xxxxx |
250 |
|||
|
xx xxxxxxx |
150 |
|||
|
x kešu - xxxxxx |
160 |
|||
|
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
|
Xxxxxx výběrové (Extra) |
všeobecně |
450 |
||
|
z xxxxxxx rybízu, šípků, xxxxxx, malin |
350 |
|||
|
ze xxxxxxx |
250 |
|||
|
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
|
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
|
x xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
|
xx xxxxxxx |
150 |
|||
|
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
|
x xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
60 |
|||
|
Marmelády |
všeobecně |
200 |
z xxxx min. 75 x pocházející z xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x meruněk |
1700 |
k xxxxxx xx xxxxx xxxxxx meruňkovou dřeň, xxxxxxxxx lektvar a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx ze švestek |
1700 |
k xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx ovocné xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
|
xxxxxxx x jablek |
3000 |
|||
|
slazená x xxxxxx a xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
|
x xxxxxxx |
730 |
|||
|
x xxxxx |
640 |
|||
|
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx (pyré) |
||||
|
Sušené xxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxx xxxxx (kandované xxxxx) |
||||
|
Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x xxxxxxxxx obalu |
220 |
||
|
ve xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
|
Xxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx ovoce |
Upravené chlazené xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx: jsou-li xxxxx ovoce smíchány, xxxx xxx minimální xxxxx pro xxxxx xxxxx ovoce xxxxxxxxx xxx džemy, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx úměrně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx množství.
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx sušina (%) |
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%) |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
|
džemy xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxx výběrové (Xxxxx) speciální |
42 - 59 |
- |
|
xxxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
|
xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (Extra) |
nejméně 60 |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
|
kaštanový xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
|
xxxxxx protlaky |
nejvýše 29 |
0,6 - 2,5 |
|
xxxxxxxxxx ovoce |
nejméně 70 |
xxxxxxxx xx |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx 48 |
0,3 - 2,5 |
Poznámka: xxxxxxxx xxxxx refraktometrické sušiny xxxxxx být xxxxxxx x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxx x xxxxxx výrobků xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.
Džem výběrový (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx xxxxx výrobků x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx druhého xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X směrnice Xxxx 2001/113/ES x ovocných xxxxxxx, rosolech a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
Příloha č. 3 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx
|
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
do 50 |
9,0 |
|
51 xx 500 |
6,0 |
|
501 xx 1000 |
5,0 |
|
xxx 1000 |
3,0 |
Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx a povidel
|
Druh xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx zpracovávaného ovoce xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 mm2, xxxxxx xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
|
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx částí velikosti xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx při použití xxxxxxxxxxxxx surovin) |
1 |
2 |
3 |
|
zlomky xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, x kompotů x xxxxxxxxx ovoce xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxxxxx kompotu lehce xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, x obalu xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x klikvy x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx až xxxxxxxxxxx, xxx zákalu x xxxxxxxxx, u xxxxxxx z xxxxxxxxx x děleného xxxxx xxxxx zakalený, u xxxxxxx x xxxxxxxx x klikvy přirozeně xxxxxxxxxxxxx, kompotů smíšených xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxx kompotu:
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nálevu,
b) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx zaschlých, se xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx soli xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx popraskání slupky x mírné povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx z peckového xxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),
f) xxxxxxxx slupky x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx plodů v xxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x jeřabin x xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx rozpadlé x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx přítomným xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx xx mechanickém xxxxxxx xxxxxxx na 20 % xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx,
x) přípustný výskyt xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx x malin:
Tabulka 2
Xxxxxxxxx výskyt xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x lesních xxxxx x xxxxx
|
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx cizí xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
5 |
7 |
10 |
|
xxxxxxxx kuželovité xxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bez xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx zbytků xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx x anorganických xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxxx nebo neloupané, xxxx xxxx xxxxxx xx přibližně stejné xxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, řezy neroztřepané |
přirozená, xxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx příchutí x xxxxx |
Xxxxxxx 4
Xxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
|
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx známek xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx výskytem cizích xxxxxxx x nevyzrálých xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx ovoce xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx pachů x xxxxx |
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxx |
||
|
xxxxxx zelenina |
||
|
proslazená (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx x xxxx |
||
|
xxxxxxxx x xxxx |
||
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
|
rajčatové xxxx |
||
|
xxxxx |
Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx x xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx zeleninové výrobky xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxxxx x půdy x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx činí xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx činí xxxxxxx 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx obsah xxxxxxxx xxxxxx xx sterilované x pasterované zelenině, xx xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. xX xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.
2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina obsahuje xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x nejvýše 1,5 % xxxxxxx. Xxxx neplatí xxx xxxxxxx mléčně kvašené (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx nálev.
3. Xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxx povrchový xxxxxx (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx kysané zelí xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Sušená xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx cibule xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mleté xxxx xxxxx mletých xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx popele, xxxxxxxxxxxxx x xxxxx 10% xxxxxxxx chlorovodíkové).
F) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx obecně
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx soli obsahují xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx obsah xxxx xxxxx xxxxxxxxx 28 %, x česnekového xxxxxxxx 55 %.
G) Xxxxxxxxx protlaky
1. Rajčatový xxxxxxx xxxxxxxxx vodou xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx jak 60 xx/xx nerozpustných minerálních xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxxxx obsahují xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Kečupy a xxxxxxxxx xxxx
1. Rajčatová xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Speciál xxxx xxxxxxx 10 % refraktometrické sušiny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
|
Rajčatové xxxxxxxx koncentrované |
Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxx |
Xxxxxx "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
|
xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx kyselina xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Nejvýše 2,2 |
|
xxxxx xxxx (%) |
Nejvýše 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Nejvýše 3,5 |
|
xxxxxx kyseliny stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
*) Xxxxx xxxx musí xxx xxxxxxx pouze x solených výrobků.
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny
Tabulka 1
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
|
sterilovaná zelenina xxxx všeobecně pasterovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x mechanickým xxxxxxxxxx xxxxxxx u 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx polotuhá, xxxxxxxxxxxx zpracované zelenině, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx mírně xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx dělená x xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx zdravá, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx změnami x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx 5 % hmotnostních, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nejsou xx xxxxxx, x xxxxxxxx xx xxxxx výskyt xxxxxx xxxxxx xx 1,5 xx nejvýše 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx xx 5 xx, bílé xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx košťálů x xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x nerovnoměrných xxxx xxxxxxx 2 %, x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx slupkou xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx semen x cizích příměsí, x xxxxx jednotlivé xxxxxx xxx promíchané xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx, xx směsích xxxxxxxxx xxxx zeleniny x zeleniny nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, nálev xxxx až mírně xxxxxxxxxxx nebo mírně xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx xx deklarovanou xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, průměr xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx okurky xxxxxxxx x více xxx 50 %, x xxxxxxxxxx xxxx příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, průměr řezu xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx průměr xxxx xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, xxxxxx, xxxxxxx, x xxxx xxxxx x vypadlými xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx v mléčné xxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, x xxxxxx tříděného xx xxxxxxx 80 % hmotnostních deklarované xxxxxxxxx xxxx menší, xxx stop xxxxxxxxxx x xxxxxxxx chorobami, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx cizích příměsí xxxxxxxxxxx původu, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx anorganického xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x případným xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky |
fazolové xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx x mléčné xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx a poškození xxxxxx, vegetačních xxxx, x xxxxxxxxxxxx špičkami x stopkami, xxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx endokarpu, barevně xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, konzistence pevná xx xxxxx, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx tvořit xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx) x xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx obalu |
|
kečupy xxxxxxxxx |
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, homogenní, xxxxx, xxxxxxxx x hrubšími xxxxxxxxx xxxxxx (zeleniny), xxx zbytků xxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx částic xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x výjimkou tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z xxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx svěží, bez xxxx poškození, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, loupaná xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, které xxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nejméně 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x vůně |
|
sušená zelenina |
dostatečně xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx cizích xxxxxxx x nevyzrálých xxxxx rostlin, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx danému xxxxx xxxxxxxx bez známek xxxxxxxxx sluncem |
typická xxx xxxx druh xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chutí |
Tabulka 3
Xxxxxxxx odchylky od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx x pasterované xxxxxx celé
|
Popis odchylky (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx) |
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
2 |
|
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
|
xxxxxx stopek |
3 |
|
nevhodná xxxxxxxxxxx |
1 |
|
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
|
xxxxxx |
1 |
|
xxxxxxx množství xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx odchylky (% xxxx.) |
|
xxxxxxx zbarvená (xxxxxx) xxxx |
2 |
|
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx |
5 |
|
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx |
1 |
|
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx |
12 |
|
xxxx xxxxxxxxx materiál |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
|
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
|
xxxx xxxxxxxxx materiál |
5 |
5 |
10 |
|
neodstopkované xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x přípustné xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny
|
Hmotnostní rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
do 50 |
9,0 |
|
51 xx 500 |
6,0 |
|
501 xx 1000 |
5,0 |
|
nad 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx salátů x xxxxx
|
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 3,0 do 5,0 |
od - 2,0 do + 2,0 |
|
od 5,0 xx 10,0 |
od - 4,0 xx + 4,0 |
|
xx 10,0 xx 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
|
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Příloha č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx nepražené neloupané xxxxxxx xxxxxxx pražené |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxx pražené solené |
ve xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx sekaná |
||
|
jádra xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx solená |
||
|
kešu xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx nepražená |
||
|
jádra xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xx xxxxxxxx pražené xxxxxx |
||
|
xxxxx nepražená |
||
|
jádra xxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxx solená |
||
|
para ořechy |
ve xxxxxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx ořechy |
čerstvé xx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx lupínky |
||
|
kokos xxxxxxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx pražené |
||
|
loupané xxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxx x arašídy |
pasta (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
|
xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů
|
Hmotnostní rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
|
xx 100 |
- 5 |
|
101 xx 250 |
- 3 |
|
251 xx 500 |
- 2 |
|
501 x xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx vody xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
|
xxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
|
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
|
xxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
7,0 |
2 |
|
jádra |
6,0 |
0,25 |
||
|
mandle |
ve xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
|
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
|
xxxx ořechy |
jádra |
5,0 |
0,1 |
|
|
jádra pražená |
3,0 |
0,1 |
||
|
para xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
2 |
|
|
xxxxx |
4,5 |
1 |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
47 |
xxxxxxxxxx se |
|
|
kokos xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
|
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
|
xxxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce nepražené |
6,5 |
0,2 |
|
|
ve xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
|
xxxxx nepražená |
6,5 |
0,2 |
||
|
jádra xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
||
|
pekanové ořechy |
jádra xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
|
|
jádra |
7,0 |
0,1 |
||
|
arašídy |
neloupané xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
Příloha x. 13 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
|
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx dobře xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku, xxxxxxxxxxx škůdci, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx až xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá |
vady skořápky 15, vady jader 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
|
Lískové xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx zdravá xxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxx, jádro na xxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx a xxxx po pražení |
vady xxxxxxxx 7, vady xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx mandlí |
skořápka xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxx x chuti, xxxxx pražená xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 8, xxxx xxxxx 15, x xxxx 3 xxxxxxxx či xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 hořkých |
|
Pistáciové xxxxxx a xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx |
xxxxx na xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx skořápky 15, x toho xxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 poškozených xxxxxx |
|
Xxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxx, rohlíčkovitého xxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx |
xxxxx na xxxxxxx xxxx, xxxxxx, žluté xx světle hnědé, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx nahořklá xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 12, z xxxx 1 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx |
|
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx tuková, xxx hořké chuti |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, z xxxx 2 žluklých xx poškozených xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx xx skořápce |
skořápka xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, s xxxxx xxxxx xxxxxxxx "oky" - xxxxxxxx xxxx, xx zralosti xx xx xxxxxxx straně xxxxx tvoří měkké xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx hnědá, xxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx změn |
typicky kokosová, xxxxx xxxxxxxx, jemná, xxx xxxxxx pachů x příchutí |
vady skořápky 10, xxxx xxxxxxx 10 |
|
Xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, hrubě xxxx jemně mletý |
bílá xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx pro výrobek, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
|
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxx 7, x toho 3 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, rovnoměrně xxxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
vady skořápky 7, vady jader 15, z xxxx 7 žluklých |
|
Makadamové ořechy |
skořápka xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx krémové, xxxxxxx jádra xx xxxx xxxxxx hnědá |
jemná xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx ořechy xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá |
oříšková, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx olejnatá |
|
|
Mandle xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xx xxxxxxx, pražená, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx, chuť x xxxx xx xxxxxxx |
|
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx |
xxxxxx hnědá |
typicky mandlová xxx xxxxxx pachu x xxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, jádro xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, na lomu xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, xxxxxx, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, z xxxx 3 žluklých |
|
Pasta xx xxxxxxx skořápkových xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
|
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx plody a xxxxxxx |
xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxxxxxx použitým surovinám |
|
|
Mouka xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, nežluklá |
typická xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů a xxxxxxx |
xxxxxxx xxx použitého xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx živý xxxx xxxxx živočich xxxx xxxx xxxx x kterémkoliv stadiu xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx skupiny a xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx x xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxx sušené |
||
|
houby hluboce xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx výrobky z xxx |
xxxxxxxxx x hub |
|
|
pasty x prášek z xxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 15 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx skupiny a xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx
1. Bedla xxxxxx - Macrolepiota xxxxxxx - jen xxxxx plodnice
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Lepista xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx nuda
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx portentosum
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx chřapáčová - Gyromitra xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. Hřib xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
15. Hřib xxxxxxxx - Xerocomellus xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Suillus xxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
19. Klouzek xxxxxx - Suillus xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx variegatus
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx kadeřavý - Sparassis xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx mladé xxxxxxxx
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
29. Krásnopórka xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
30. Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Leccinum xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. Liška xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Lactarius xxxxxxxxxx
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Morchella - xxxxxxx xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx třeňů
46. Václavka xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx solidipes - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx hub xxxxxxxx xxxxx pro další xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. Holubinka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxx vesca
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
7. Holubinka xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx č. 16 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxx z xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx syrové loupané |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx předvařené, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx konzumní xxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené*) |
|
|
bramborová xxxx xxxxxx |
*) připouští se xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 17 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Užití podle xxxxxxx typů, přípustný xxxxxx xxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx hlíz x xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Xxxxx xxxxxxxxxx brambor podle xxxxxxx xxxx
|
Xxxxx xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, lojovitá |
do salátů, xxxx xxxxxxx |
|
X |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx |
|
X |
xxxxx, moučná, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx rozprasky, xxxxxxxx, omrzliny, otlaky, xxxxxxx, poškození xxxxxxxxxxx xxxxxx x postihující xxxxxxx |
xxx 3,5 mm |
nad 5 mm |
|
čerstvé xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
|
xxxxxxx praskliny |
- |
nad 5 xx |
|
xxxxxx pod xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
|
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
- |
xxxxxx xxxxx xxx 3 xx |
|
xxxxx xxxxxx způsobené xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1/8 povrchu xxxx 5 xx pod xxxxxxx x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx xxx xxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx x měkká xxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % tolerance |
max. 1 % v rámci 6 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx (nalepená x xxxxx zemina, cizí xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx) |
|
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx choroby |
nepovoluje xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx živočich nebo xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Přípustné xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx
|
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxx (mm) |
% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx |
|
xxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
|
x xxxx xxxxx xxx 22 |
0 |
|
|
xxxx "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 nebo xxxxx než 28 |
3 |
|
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx x. 18 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Fyzikální, chemické x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx konzumní xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx čisté, xxxx, xxxxxxxxx, průměr xxxxxxxx xxxx od 30 do 80 xx, xxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, hlízy xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx konzumní xxxxxxx předvařené, vařené xxxx xxxxx konzervované |
obsah xxxx v xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, popř. nakrájené, xxxxxxx xxxx 5 % úlomků xx xxxxxx výrobek, xxxxxxxxxxx xxxxx, nerozvařená, xxxxx xxx xxxxxx, xxx xxxx chuti, xxx xxxxxx xxxx mírně xxxxx, nálev čirý xx xxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 % |
xxxxxx hlízy tvaru xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x rozměru nejvýše 10 xx, bez xxxxxx a xxxx, xxxxx xxxxx, xxxx. xxxxx šedavá, ojedinělé xxxxxx skvrny, čistá xxxx xxx xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxx, barva xx xxxx xx xx xxxxxx, chuť x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxx příchutě a xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx sušená |
sušina xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxx x příchuti |
|
bramborové xxxxxxx smažené |
sušina xxxxxxx 95 %, obsah xxxx xxxxxxx 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, xxxxx vyrovnaná, xxxxxxxxx nahnědlé okraje, xxxx příjemně xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí, xxxxxxxx 5 % hmotnosti xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 xx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx předsmažené |
vlhkost nejvýše 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx olejová) v xxxx xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách nejméně 5 xx |
xxxxxxx čisté, x hladkým xx xxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, barva xxxxxxxxxxx xxx přílišných xxxxxxxxxxx xxx (skvrny, očka, xxxxxxx, xxxxxx), bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 8 % |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx nejvýše 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx olejová) v xxxx xxxxxxx 1,5 %, příčný řez x xxxxxxx nejméně 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx či vlnitého xxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxxxx, zdravé, xxxxxxxxxxx xxxxx xxx přílišných xxxxxxxxxxx vad (xxxxxx, xxxx, spálení, úlomky), xxxxx xxxxxxxxx vad xxxxxxx 10 % |
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, konzistence xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx bramborovém těstu, xxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
ve xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx přípravě xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx konzistencí xxx xxxxxxx xxxxxx |
Informace
Právní předpis x. 397/2021 Sb. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2022.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx jsou podchyceny xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
358/2025 Xx.,&xxxx;xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2021 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkové plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx z nich x banány
s účinností xx 1.1.2026 x xxxxxxxx xxxxxxxxx ustanovení, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 14.6.2026
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Směrnice Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x marmeládách x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k lidské xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, kterým se xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx potravin, v xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a zrušují xxxxxxxx Rady (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 a x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x nařízení Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x zdravotních tvrzeních xxx xxxxxxxxxx potravin.
5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 xxxx. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Xx., x lihu, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.