Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx koření, jedlou xxx, dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), b) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx v návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx x
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení.
§2
Xxxxxxxx některých xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, xxxxx, xxxxx, semena xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx míře technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x vůně potravin,
b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),
x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx prázdné,
e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, plody x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx rostliny,
f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi jiného xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahující xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) jedlou solí x jódem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx draselným,
i) jedlou xxxx s xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a xxxxxxxx xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,
x) jedlou kamennou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
k) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vody x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, které xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, popřípadě s xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx vakuovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, která xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx tekutinou,
n) ochucovadlem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx omáčkou xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx k pokrmům x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx druhů xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně typově xxxxxxxx (hořčice xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Členění xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xx kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Jedlá xxx
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 5 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), v xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx označí
a) x obohacené jedlé xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx lze konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).
(3) Smyslové x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
§5
Dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí návodem x přípravě.
(4) U xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx dále označí
a) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x %" a
b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxx se zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
§7
Technický xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx xx trh xxxx označené přede xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx koření, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx provádí §18 písm. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
§10
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Ministr:
Ing. Jurečka x. x.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost jednotlivých xxxxx koření
|
Název xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
|
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx částí stopky |
hnědá xx hnědožlutá |
příjemná xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Hooker.) |
zralé xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
|
mletý |
prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
||
|
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx basilicum X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx |
|
Xxxxxxx list |
vavřín xxxxx (Laurus xxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
lístky x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx listů, xxx xxxx jemně xxxxx prášek |
žlutá až xxxxxx xxxx zelenožlutá |
výrazná, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech |
|
Celerové xxxxxx xxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek |
šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx celer |
kořenitá, xxxxxxxx, typická xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.) |
semena |
celá xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
xxxxxxx kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxx xxxx sekané listy, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bledě xxxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx ostrá |
|
Fenykl xxxx xxxx mletý |
Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx podlouhlé, xxxx xxxxx zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi xxxxx xxxx xxxxx prášek |
žlutozelená xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Alpinia galanga Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxx xx světle xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, neutrální |
palčivá, xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx kořenný (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % hm. xxxxxxxx bez xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, palčivá |
|
drcený xxxx mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
|
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý, |
Paprika (Capsicum xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxx sušené xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx stopek |
široká škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx červená) |
kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx |
xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx nebo xxxxx mletý prášek |
kořenitá, xxxxxx, s dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxx celý, |
jalovec obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule zpravidla xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx pryskyřičná |
kořenitá, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek |
|||||
|
Kardamom xxxx xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až tmavě xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx |
||
|
Xxxx (tmavý) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům carvi X.) |
xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním |
šedozelená, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak xxxx xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené |
žlutohnědá xx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxx koprová xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
plody xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx se xxxxxxxx žebry a xxxxxxxxx x okraji |
charakteristická xx kopru |
kořenitá, xxxxxxxxx |
|
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx nebo xxxxxx xxx |
xxxxxx xx tmavě xxxxxx |
xxxxxxx xxx kopr |
typická xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxx |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx oddenky |
vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx nebo pórovitých x připálených |
šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, oranžově xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná |
palčivě kořenitá |
||
|
Majoránka |
Majoránka (Xxxxxxxx majorana L.) |
suchá xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
|
Xxxx |
xxxx (Mentha x. xxxxxxx L.) |
listy, vrcholky xxxxxx |
xxxx nebo sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx hnědé xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx aromatická, typická xxx xxxx, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx listy xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek) |
semenné míšky xxxx xxxxxx, ve xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké |
žlutá, xxxxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu |
kořenitá xx xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx až ostrá |
||
|
Muškátový xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx šedohnědý až xxxxx, xx xxxx xxxx semena mramorovaná |
charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx palčivá |
|
drcený nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxx prášek |
tmavě xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxx celé, |
pimentovník xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx koření |
ostře palčivá |
|
drcené xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx červenohnědá |
ostrá, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxx (Dobromysl) |
dobromysl (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx a xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx mletá, |
paprika (Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené plody |
jemně xxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
|
xxxxxx, |
xxxx červená xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pálivá |
|||
|
pálivá, |
červená až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, slabě nahořklá, |
|||
|
gulášová |
hnědočervená |
kořenitá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx pobřežní (Allium xxxxxxxxxxxxx L.) |
sušená nať |
sekaná xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po pažitce |
mírně xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
|
Xxxx bílý xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L) |
sušené xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, sušené, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, temně xxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odstínem |
kořenitá |
palčivě xxxxx |
||
|
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx nezralé xxxxx |
xxxxxx xxxxx bobule, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx obsahovat xxxxxxx 15% lehkých bobulí |
hnědočerná xx šedočerná xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx odstínem |
ostře xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
|
Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx nezralé xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx semeno (vnitřní xxxx bobule) |
červená xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, případně se xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx |
|||||
|
Xxxx sečuánský celý, |
pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.) |
plody |
tobolky x xxxxxx bradavičnatým povrchem x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x semena uvolněná |
tobolky xxxx xx povrchu xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, semena xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drcené xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušená nať |
sekaná xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Trigonella foenum- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx semeno |
hladká xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x typickou xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx stonků x listů xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx část xxxxx xx šedavé xxxxxx na xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
sekané, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx L) |
sušené xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx s xxxxx |
xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx úzce xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
|
x. xxxxxx - kořenitá |
ostrá |
|||||
|
Skořice xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. tomala (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a větviček xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá, natrpklá xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletá |
jemný xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx hnědá xx hnědočervena |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxx, kořenitá |
||
|
Šafrán blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx blizny |
křehké, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx strana xxxxx xx šedopýřitá, naspodu xx list běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx tahitiensis) |
sušené xxxxxxxxx, celé xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx kořenitá |
|
Zázvor xxxx, |
xxxxxx (Zingiber officinale Xxxxxx.) |
Xxxxxx oddenky |
kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až žlutohnědá |
charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx koření xx xxxxx, skupiny x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
koření |
koření xxxxx xxxxxxx č. 1 |
- |
|
xxxxx xxxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
|
pasta |
||
|
tekutý |
Příloha č. 3 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
|
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx
|
Xxxxx koření |
Vlhkost x % xxxxxxxxx nejvýše |
Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše |
Silice x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx v kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % hmotnosti nejvýše |
Doplňující xxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx cizí |
Anorganické |
|||||||
|
Anýz |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
|
Badyán |
celý |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
mletý |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
|
Bazalka |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
|
Bobkový xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
|
xxxxxx, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
|
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
|
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
|
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
|
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
|
Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř |
celé/celý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
mleté/mletý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
|
Jalovec |
celý |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
mletý, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
|
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
|
Xxxx (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
|
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
|
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) |
Xxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
Xxxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Xxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Xxxx římský |
celý |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
|
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
|
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxx plody |
celý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
mletý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
|
Koriandr xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
|
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
|
mletá, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
|
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
|
Muškátový květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35 |
|
xxxxx |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
|
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
|
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x XXXX jednotkách |
|||
|
sladká |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
|
pálivá |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
|
gulášová |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
|
Pažitka |
8,0 |
13,0 |
|||||||
|
Pepř xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
|
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
|
xxxxx, drcený |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
|
Pepř xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
|
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
|
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx, drcený |
|||||||||
|
Petržel |
7,5 |
14,0 |
|||||||
|
Pískavice, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
|
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxx úlomky |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
|
mletý |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
|
Šalvěj |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
|
Tymián |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
|
Vanilka |
35,0 |
7,0 |
ethylvanilin 2 % |
||||||
|
Zázvor nebělený |
celý |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
bělený |
celý |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
|||||
*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlé xxxx xx xxxxx x skupiny
|
Druh |
Skupina |
|
jedlá xxx |
x xxxxx |
|
x jodem x xxxxxxx |
|
|
x xxxxx x „xxxxx látky, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
|
|
x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx
Příloha x. 6 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxx obohacujících xxxxx/ xx xxxx |
|
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
|
xxxxx sůl x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu |
|
jedlá xxx x jodem x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx |
|
xxxxx xxx s jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích pachů |
97,0 |
- |
obohacení xxxxx xxxxx výrobce |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxx do xxxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky
|
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
51 - 120g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
|
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 0,5 % x 20 ks balení |
||
|
nad 2500 g |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení |
||
|
171 - 1000 ml |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Xxxxxxx č. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Xxxxxx, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxx obalu. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx označený xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.
Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx ochucující xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx odchylka |
|
hořčice |
do 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
xxx 1000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx hořčice
Tabulka 1 - Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx a xxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, šedožlutá x nepřibarvené |
řízná, palčivá |
|
kremžská |
kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé |
žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce |
žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx přidané zeleniny xxxx xxxxx |
xxxxx, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxx a xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx x % nejméně |
20 |
32 |
|
cukr xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx |
5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx |
16 |
|
xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
|
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx u xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX a xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx dalších xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.
3) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.
4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.