Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx výrobcích x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx přímo použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx označování xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx v návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu, skupiny xxxx podskupiny,
b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx x
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení.
§2
Vymezení některých xxxxx
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí
a) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a užívané x xxxxxxxxxxx chutě x vůně xxxxxxxx,
x) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),
x) kořenícím přípravkem xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, větviček, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx prázdné,
e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, plody x xxxxxx pocházející x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx nebo písek,
g) xxxxxx solí krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 97 % chloridu xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) jedlou xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxxxxxxx draselným xxxx xxxxxxx draselným,
i) xxxxxx xxxx x xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podle xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx přírodních xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
k) xxxxxx xxxxxxx solí xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, které xx x ní xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravina vzniklá xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, která se xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx určený x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x látek zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx emulzní výrobek xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, zeleniny, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) hořčicí potravina xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x cukru,
q) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx semen žlutých xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx a
s) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xxxxx xxxxxxx p) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo ovoce xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx koření xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxxx xx kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx koření xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(6) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
§4
Xxxxx xxx
(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x skupiny xx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx
x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx názvem xxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx obohacena,
c) x xxxxx soli x jódem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx užívat xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Xxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost jedlé xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx označování xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxx návodem x xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx dále označí
a) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x této vyhlášce.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx vyhlášce.
§6
Xxxxxxx
(1) Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 10 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx a ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx hořčice xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.
§7
Technický xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), j) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, dehydratované xxxxxxx x ochucovadla x xxxxxxx.
2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. x.
Příloha x. 1 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření
Název xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, vejčité s xxxxxxx xxxxx stopky |
hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá |
Badyán xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.) |
zralé sušené xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
jemně xxxxxxxx, nasládlá |
mletý |
prášek se xxxxxxxxxx částicemi |
červenohnědá xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
||
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, skořicová až xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě |
Bobkový list |
vavřín xxxxx (Laurus nobilis X.) |
xxxxxx listy |
lístky x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx zelená až xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx bobkovém xxxxx |
xxxxxxxxxx, mírně xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (L.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek |
šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx hnědá |
výrazná, xxxxxxx xxx celer |
kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx setá (Xxxxxxx xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx semena |
černá xx xxxxxxxxx |
xxxxx kořenitá |
kořenitá, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bledě xxxxxx xx šedozelené |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, jemně ostrá |
Fenykl xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx podlouhlé, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá |
kořenitá, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) celý xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx prášek |
žlutá, xxxxxx xx světle xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx L.) |
semena |
hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, neutrální |
palčivá, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % hm. xxxxxxxx bez xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá |
výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi |
kořenitá |
||||
Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, hnědá, zelená, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený |
drť nebo xxxxx xxxxx prášek |
kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx pálivé xx zvláště ostře xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx celý, |
jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.) |
zralé xxxxxx plody |
kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx bobule zpravidla xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky, |
kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx tříhranné xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx zralá xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá |
kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (tmavý) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx nažky, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) celý, |
kmín xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.) |
xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx větší |
žlutohnědá, xxxxxx hnědá až xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx prášek xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx římský xxxx, |
xxxxxx kmínovitý (Cuminum xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx koprová xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
plody xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx podélnými žebry x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem |
hnědá se xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx nebo xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx pro kopr |
typická xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Coriandrum xxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
kulovité xxxxxxxxx hladké |
světle xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá |
listy |
sušené xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx žluté, xxxx xxxx xxxxx barvy |
kořenitá |
Charakteristicky xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx celá, |
Kurkuma (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletá |
drť xxxx jemný xxxxxx |
xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx hnědozelená |
charakteristická xx xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Mentha x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx červené xx hnědé podle xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky |
mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Myristica fragrans Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx xxxxx) |
xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx části celistvé, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx červenohnědá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.) |
sušená xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, na xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná |
charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx palčivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx prášek |
tmavě xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, kořenitá |
ostrá, xxxxxxxx |
||
Xxxx koření celé, |
pimentovník xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx koření |
ostře xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx palčivá |
||
Oregano (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx a xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Capsicum xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx červená xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, slabě xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx až mírně xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Allium xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, slabě nahořklá, xxxxx xx česneku x cibuli |
Pepř bílý xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, tvrdé xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx se světlými xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx černý celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 15% xxxxxxx bobulí |
hnědočerná xx xxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx se xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
Pepř červený/růžový xxxx, |
xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule) |
červená xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, kořenitá |
jemně xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx |
|||||
Xxxx sečuánský xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem stopky x semeny; tobolky xxxx převážně puklé x xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená |
kořenitá, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, pálivá |
drcený xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá |
Pískavice xxxxx seno |
pískavice xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx hlubokou xxxxx na xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkovité až xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx část xxxxx je šedavé xxxxxx na spodní xxxxxx světleji xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
sekané, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X) |
xxxxxx listy x xxxxx xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, xxxxxxxx xx drsného xxxxxxx, xxxxx, bez kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, tmavě xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx s xxxxxxxx do xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx blizny x xxxxxx úlomky xxxx |
xxxxxx xxxxx (Crocus xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu |
kořenitá, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Salvia officinalis X.) |
xxxxxx listy a xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x hnědých xxxxx |
xxxxxxx strana listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.) |
xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx |
xxxxxxxx kořenitá |
výrazná xx xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Andrews, Vanillia xxxxxxx, Xxxxxxxx tahitiensis) |
sušené xxxxxxxxx, xxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx |
xxxxxxx, sladce xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx oddenky |
kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, kořenitá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx žlutohnědá |
charakteristická xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx |
xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx |
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx koření xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
koření |
koření xxxxx xxxxxxx č. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks balení |
||
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 200 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % u 20 xx balení |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) v sušině xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx cizí |
Anorganické |
|||||||
Anýz |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Badyán |
celý |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Bazalka |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Bobkový xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
xxxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (tmavý) |
Celý |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
mletý |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) |
Xxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Kurkuma |
celá |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
barvivost x % hmot. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx ořech |
celý |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
oxid xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 |
xxxxx |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx barviva xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx mletý |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Saturejka |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Skořice |
celá |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
mletá, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) včetně barevných xxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx xxxx na druhy x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx sůl |
s xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“* |
|
s „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x sušině % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx příměsi * v xxxxxx % nejvýše |
Obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx xxx x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg xxxxxx |
xxxxx xxx x xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx cizích pachů |
97,0 |
- |
27 ± 7 mg xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x závislosti na xxxxxxx získávání soli (xxxx. sírany, uhličitany, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobek |
polévka |
omáčka |
|
bujón |
|
vývar |
|
šťáva |
|
základ xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx nebo dresink |
emulgované |
neemulgované |
Příloha x. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
251 - 1000g |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 ml |
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 ml |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx obalu. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx označený xx xxxxx. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné chuti x xxxx.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx přípustné xX x xxxxxxx omáčky xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
hořčice |
plnotučná |
- |
kremžská |
- |
|
speciální |
podle typu xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka |
hořčice |
do 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Příloha č. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx hořčice
Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx hořčice
Hořčice |
Vzhled |
Barva |
Vůně x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx hořčice černé |
žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, ovlivněná xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x speciální |
kremžská |
|
sušina x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx jako kyselina xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx v % xxxxxxx |
3,6 plnotučná, nestanovuje xx u xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % nejvýše |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 398/2016 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (ES) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů a xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx dalších xxxxx xx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx znění.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.