Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích a x změně a xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx č. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Sb. a xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx x návaznosti xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků a xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, skupiny xxxx podskupiny,
b) druhy xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček, dresinků x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx a
c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x hořčice xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx jakost xxxxxxxxxx xx k názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení.
§2
Vymezení xxxxxxxxx pojmů
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) kořením xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, semena nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, v xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a užívané x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx xxx písmenem x),
x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx a xxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxx organickými příměsemi xxxxxxx pocházející x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx prázdné,
e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx rostliny,
f) anorganickými xxxxxxxxx příměsi xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx solí xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx sodného x xxxxx xxxxx písmene x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
k) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxx stopových xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx jedlé xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx anorganických xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx xxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx sypké xxxxxxxxxxx, která xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) ochucovadlem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx bílkovin xxxx xxxx výtažků x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx past x látek xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx omáčkou xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx plnotučnou hořčice xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx koření xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx xxx
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx na xxxxx a skupiny xx uvedeno v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále označí
a) x obohacené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,
x) x xxxxx soli x xxxxx a xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky a xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Dehydratované xxxxxxx xx označí xxxxxxx x xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx se xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "emulgováno s xxxxxxx xxxx v %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, studených omáček x dresinků xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Členění xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 10 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx potravin se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
§7
Technický předpis
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx na xxx xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), x), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, jedlou sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx a hořčici.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
Anýz |
Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, palčivě xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x krátkou xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx částicemi |
červenohnědá xx xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
kořenitá, nasládlá |
||
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx stonků |
šedozelená |
v xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě |
Bobkový list |
vavřín xxxxx (Xxxxxx nobilis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá |
jemně kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx xx bobkovém xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Rendle |
sušené xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx nebo jemně xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech |
Celerové xxxxxx xxxx nebo xxxxx |
xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, typická xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů |
listy bledě xxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx ostrá |
Fenykl xxxx xxxx mletý |
Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx plody |
nažky podlouhlé, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek |
žlutozelená xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, svěží |
kořenitá, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia officinarum Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx prášek |
žlutá, okrová xx světle xxxxx |
xxxxxxx, xx eukalyptu |
kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx bílá xxxx |
xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx L.) |
semena |
hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % hm. xxxxxxxx bez xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý, |
Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx annuum L.) |
Sušené xxxxx |
xxxx sušené xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, hnědá, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem |
od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx lysé xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx pryskyřičná |
kořenitá, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky, |
kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum L. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx tříhranné xxxxxxxxx tobolky xxxx xxxx zralá vyloupaná xxxxxx |
xxxxxxx světle zelené, xxxxx xx světle xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx hnědá až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, citrónová, nasládlá |
kořenitá, xxxxxxx citrónová, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (tmavý) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
podlouhlé, xxxxx xxxxxxx nažky, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx hnědá, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx, |
xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Carům xxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po kmínu, xxxxx xxxx zřetelná xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx než x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené |
žlutohnědá až xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx koprová xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Anethum xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
plody xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx se xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx i xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kopru |
kořenitá, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx nebo sekaná xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxx xxx kopr |
typická xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
kulovité xxxxxxxxx hladké |
světle xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx a vrcholků xxxxxx |
xxxxxx x nádechem xx žluté, xxxx xxxx hnědé xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx celá, |
Kurkuma (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxx x zlomků (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx až načernalá |
charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx nebo mletá |
drť xxxx xxxxx prášek |
sytě xxxxx, oranžově xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
||
Majoránka |
Majoránka (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx listů, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx nebo sekané xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.) |
listy, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků |
zelená x xxxxxxxx xx červené xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně nahořklá |
Mauricijská xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx hystrix XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx listy charakteristického xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx s nádechem xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Myristica xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx sušené osemení (xxxxxxx xxxxx) |
xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, matně xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx červenohnědá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi |
jasně xxxxxxxxxx xx červenohnědá |
charakteristická xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx šedohnědý až xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, ostrá xx xxxxx palčivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx celé, |
pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez slupek |
šedohnědé, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx koření |
ostře palčivá |
drcené xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx listů x xxxxx květů |
bez xxxxxx x větviček |
světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Xxxx až xxxxxxx zelená |
jemně kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
Xxxxxxx mletá, |
paprika (Capsicum xxxxxx L.) |
Sušené plody |
jemně xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx červená xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx nahořklá xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx mírně xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po pažitce |
mírně xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
Xxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, sušené, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx bobulí |
šedobílá, temně xxxx xx světlými xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx drť |
šedobílá x xxxxxxxxxx odstínem |
kořenitá |
palčivě xxxxx |
||
Xxxx černý xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním nebo xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
Pepř červený/růžový xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, které mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx xx xxxxx růžová |
jemná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním, nebo xxx |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx celý, |
pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx bungei Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx povrchem x xxxxxxx stopky x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx xx povrchu xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (po puknutí) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drcené xxxxxxx a xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
typicky xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x tenkou xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou |
šedozelená, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, pálivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá |
Pískavice xxxxx seno |
pískavice xxxxx xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkovité xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx se xxxxxx barvy |
svrchní xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx celé x xxxxx |
xxxx nebo xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), hladké xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská listy xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xx štiplavá |
||||||
s. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, svitky, trubky xxxx pruty oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx drsného xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově hnědá xx červenohnědá |
Charakteristická xx xxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá, xxxxxxxx xx svírává, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx prášek xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, kořenitá |
||
Šafrán xxxxxx x jejich xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu |
kořenitá, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx vroubkované, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx strana xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá |
Tymián |
tymián xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.) |
xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx kořenitá |
výrazná xx xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Andrews, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody |
tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, sladce xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nepravidelného xxxxx x velikosti (xxxxxxx však 2 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá |
charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx vlákny |
žlutá xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
11 - 50 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % u 20 xx balení |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx
Xxxxx koření |
Vlhkost v % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % hmotnosti nejvýše |
Doplňující xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx vlasti |
Organické cizí |
Anorganické |
|||||||
Anýz |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Badyán |
celý |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Bazalka |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Bobkový xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, drcený |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Chilli/Kayenský xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, drcený |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Kmín (tmavý) |
Celý |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
mletý |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Kmín xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Kmín xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Kurkuma |
celá |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
barvivost x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
mletá, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35 |
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Nové koření |
celé |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mleté, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Dobromysl) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Paprika |
lahůdková |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)min. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0 |
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx červený/růžový |
celý |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
mletý, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx mletý |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Saturejka |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Skořice |
celá |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
mletá, drcená |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Šafrán |
blizny x xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx nebělený |
celý |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
bělený |
celý |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů
Příloha x. 5 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx xxxx na druhy x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx sůl |
s xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x xxxxx x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx jedlé xxxx
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x sušině % nejméně |
Minerální příměsi * x sušině % nejvýše |
Obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx soli |
jedlá xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx sůl x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu |
jedlá xxx x xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 xx fluoru |
jedlá xxx x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx výrobce |
jedlá xxx x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx jodem x xxxxxxx.
Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxxx pokrmu |
|
směs xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx do polévky |
|
Ochucovadlo |
- |
studená xxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x dresinky |
do 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % u 20 ks xxxxxx |
||
xxx 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 ml |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Příloha č. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx přípravě xxx xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx druh xxxxxxx xxxxxxxx na xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx cizích příměsí, xxxx xxxxx změněné xxxxx a xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky mají xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x vůni xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx označený na xxxxx. Xxxx a xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx chuti x xxxx.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % vody.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx hořčice xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha č. 11 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení |
||
201 - 500 g |
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx částic |
jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené |
řízná, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené |
řízná, palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx částicemi xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx ovoce |
řízná, palčivá, xxxxxxxxx přidáním zeleniny xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx |
5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) x. 1924/2006 a (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx potravin, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxx xxxxxxx látek xx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.