Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčici

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona č. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato vyhláška xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků a xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, skupiny xxxx podskupiny,

b) druhy xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x ovlivňování xxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně obohacující xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x fluoridu xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově přidávaných xxxxx,

x) xxxxxx vakuovou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx vakuovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (solanky) z xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) ochucovadlem xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, zejména xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin nebo xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nebo past x látek xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) studenou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx emulzní výrobek xxxxxxxxx jako chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z mletých xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx koření xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Jedlá xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx soli xx xxxxx a xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 5 x této xxxxxxxx.

(2) Kromě údajů xxxxxxxxx v přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx jedlá xxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx skupiny,

b) xxxxxx o formě xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl obohacena,

c) x jedlé xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx x xxxxxxx získání (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 a 4.

(3) Dehydratované výrobky xx označí xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) U xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx tuku x %" a

b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x xxxx vyhlášce.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Členění xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx této vyhlášky, x xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx se:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx koření, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Jurečka x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření

Název koření

Název xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, vejčité s xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.)

zralé sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx x části xxxxx

xxxxxx nebo xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx kořenitě xxxxxxxxxx v závislosti xx xxxxxx

Xxxxxxx list

vavřín xxxxx (Laurus nobilis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx sušených listů, xxx xxxx jemně xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx zelenožlutá

výrazná, xxxxx, xx citrusech

nahořklá, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé nebo xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx až hnědá

výrazná, xxxxxxx pro celer

kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů

listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, jemně xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx slabě zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, svěží

kořenitá, xxxxxxxx

Xxxxxx (kalkán, xxxxxxx xxxxxx) xxxx nebo xxxxx

Xxxxxx Alpinia xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx plátky xxxx xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx

xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x pepře

Hořčice xxxx xxxx

xxxxxxx bílá (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, téměř xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx kořenný (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, celistvá poupata, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % hm. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, hlavička žlutohnědá

výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ kayenský xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Capsicum xxxxxxxx X. a Xxxxxxxx annuum L.)

Sušené xxxxx

xxxx sušené xxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, hnědá, zelená, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, sladká, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od xxxxxx xx zvláště ostře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx plody

kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx až tmavomodře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

Kardamom celá xxxxxx, tobolky,

kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx celá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx světle zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; semena xxxxxx hnědá až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, se xxxxxxx xx okrovými xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) celý,

kmín xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům carvi X.)

xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx jsou větší

žlutohnědá, xxxxxx xxxxx až xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx než xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu, xxxxx xxxx zřetelná xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, hnědozelená xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, rovné, na xxxxxxx žebernaté, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr koprová xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem

hnědá xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx i okraji

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx pro kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá

listy

sušené listy x vrcholky xxxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé barvy

kořenitá

Charakteristicky xxxxxxxx

Xxxxxxx celá,

Kurkuma (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% oddenků scvrklých, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx výrazná

palčivě xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx jemný prášek

sytě xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx kořenitá

Majoránka

Majoránka (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.)

suchá xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx lodyh, bez xxxxxx

xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, výrazná

kořenitá, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, vrcholky xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx do xxxxxxx xx hnědé podle xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, typická xxx xxxx, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská xxxxxx (Xxxxxx hystrix XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx žluté xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx celý,

muškátovník xxxxx (Myristica xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

Muškátový xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxx mají xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná

charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx celé,

pimentovník xxxxx (Pimenta dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx hnědé až xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická po xxxxx koření

ostře xxxxxxx

xxxxxx xxxx mleté

jemně zrnitý xxxxxx

xxxxx až červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare L.)

suchá xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxx stonků x větviček

světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx kořenitá

jemně xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Capsicum xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pálivá

pálivá,

červená až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx až mírně xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po pažitce

mírně xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx po xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx bobulí

šedobílá, xxxxx xxxx se světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx znatelným xxxxxxx xxxx drť

šedobílá x nažloutlým xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx černý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx stopek, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% lehkých bobulí

hnědočerná xx šedočerná až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx vnější slupku xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx růžová

jemná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

drcený nebo xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum bungei Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx DC., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky s xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; tobolky xxxx xxxxxxxx puklé x xxxxxx uvolněná

tobolky xxxx na povrchu xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (po xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou

šedozelená, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, charakteristická po xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá

Pískavice xxxxx xxxx

xxxxxxxxx řecké xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou hlubokou xxxxx na xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx se xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx světleji šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx nebo mletý

sekané, xxxxxx nebo mleté xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx zahradní (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), hladké xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx horská listy xxxxxx xxxx šedozelené

s. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Nees), C.burmanii (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx drsného xxxxxxx, xxxxx, xxx kousků xxxxx x větviček xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx červenohnědá

Charakteristická po xxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx svírává, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx prášek xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, kořenitá

Šafrán xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx, xxxxx zprohýbané

oranžová xx xxxxx červená

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, hořká

mletý

jemný xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia officinalis X.)

xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, naspodu xx list xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá

Tymián

tymián obecný (Xxxxxx vulgaris X.)

xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x květů

listy xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, šedohnědá xx hnědozelená, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx až xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx nepravidelného xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx světle xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx jemnými částicemi x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Příloha x. 2 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření xxxxx xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx balení

11 - 50 g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx v % hmotnosti xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx v % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx

Xxxxxx x % (ml/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx vlasti

Organické cizí

Anorganické

Anýz

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Badyán

celý

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

mletý

12,0

5,0

3,0

1,0

Bazalka

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Bobkový xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx římský

celý

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

mletý, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx plody

celý

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

mletý

9,0

7,0

0,4

1,5

Koriandr xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx ořech

celý

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

oxid vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx koření

celé

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

mleté, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x ASTA xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin v % hm. xxxxxxx 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich úlomky

12,0

8,0

1,5

mletý

10,0

8,0

1,5

Šalvěj

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Tymián

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Vanilka

35,0

7,0

ethylvanilin 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) včetně xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Příloha x. 5 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Členění jedlé xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx xxx

x xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x xxxxx a „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* obohacení podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxx soli

Výrobek

Chuť

Vůně

Obsah XxXX v xxxxxx % nejméně

Minerální xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx obohacujících xxxxx/ kg soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 mg fluoru

jedlá xxx s jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 mg xxxx obohacení xxxxx xxxxx výrobce

jedlá xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx údajů výrobce

* x xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx xx polévky

Ochucovadlo

-

studená xxxxxx nebo xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka

dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého balení

 - 0,5 % x 20 xx balení

nad 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 ml

 - 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť a xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x vůně xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx jinak xxxxxxx xxxxx a xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x vůni xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

3. Dehydratované xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

hořčice

plnotučná

-

kremžská

-

speciální

podle xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 g

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx balení

Příloha č. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, šedožlutá x nepřibarvené

řízná, palčivá

kremžská

kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx částicemi xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx ovoce

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a speciální

kremžská

sušina x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx v % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x speciální

-

písek x % xxxxxxx

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx látek a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.