Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

VYHLÁŠKA

ze dne 2. xxxxxxxx 2016

x požadavcích xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x g) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (dále xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx označování xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,

b) druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxx některých pojmů

Pro xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí

a) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx x ovlivňování xxxxx x vůně potravin,

b) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx a xxxxxxxx xxxxxxx složek,

d) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx obohacující xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x sloučenin, které xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx vakuovým odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx vyskytují v xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) ochucovadlem xxxxxxx určený k xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin nebo xxxx xxxxxxx x xxxxxx a dalších xxxxxxxx xxxx xxxx x látek xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx dresinkem xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx zejména xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx koření xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx vyhlášce.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx sůl

(1) Xxxxxxx xxxxx soli xx xxxxx a skupiny xx uvedeno v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx skupiny,

b) xxxxxx o formě xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x xxxxx a xxxxxxx upozorněním, xx xx lze xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx tabletami, x

x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.

§5

Dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx druhy x xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 a 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx návodem x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx se na xxxxx dále xxxxxx

x) x emulgovaných výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx tuku v %" x

x) podmínky xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x dresinků jsou xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx znění účinném xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx rostliny

Vzhled

Barva

Vůně

Chuť

Anýz

Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx pravý (lllicium xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx zlomků a xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá až xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x části xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx na odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě

Bobkový xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx nobilis X.)

xxxxxx listy

lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx nebo jemně xxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé nebo xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx celer

kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx celerová

Černucha xxxx

xxxxxxxx xxxx (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx listy, xxx stonků x xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx ostrá

Fenykl xxxx nebo xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx hřbetní xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) celý nebo xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx galanga Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx plátky nebo xxxxxx oddenků xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx směs zázvoru x xxxxx

Xxxxxxx bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá xx xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx kořenný (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. a Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, hnědá, zelená, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx po xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx lysé xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

Kardamom xxxx xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx cardamomum L. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx celá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx tříhranné xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx zralá vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx světle zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx carvi X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx nažky, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá, se xxxxxxx až okrovými xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

drcený xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, hnědošedá

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx jednoletý (xxxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.)

xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako nažky xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx šedohnědá xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx x dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak xxxx xxxxxxxx než u xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx ostrá

ostrá xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxx vonný (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, ploché, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx se xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx pro kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Coriandrum xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké

světle xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé barvy

kořenitá

Charakteristicky xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Curcuma xxxxx L.)

Sušené xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx nepravidelného xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, oranžově xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo jejich xxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxx listů x xxxxxxxx lodyh, bez xxxxxx

xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, výrazná

kořenitá, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Mentha x. xxxxxxx L.)

listy, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, typická xxx mátu, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často částečně xxxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx

xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx květ xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx ploché, ve xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými částicemi

jasně xxxxxxxxxx xx červenohnědá

charakteristická xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

Muškátový xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.)

sušená xxxxx jádra

semena xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx síťově žilnatě xxxxxxxx

xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná

charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, xxx slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx palčivá

drcené xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xx červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Capsicum xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx červená

intenzívní, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx červená xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx nahořklá xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, slabě nahořklá,

gulášová

hnědočervená

kořenitá, xxxxxxxxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx pažitce

mírně xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx po xxxxxxx x cibuli

Pepř xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

sušené xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, tvrdé xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx bobule, neloupané, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% lehkých bobulí

hnědočerná xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx červený/růžový xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx plody

hladké xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule)

červená xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx celý,

pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x zbytkem xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx uvolněná

tobolky xxxx na povrchu xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxx xxxxx prášek

Pepř xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

Sušené xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nebo xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou

šedozelená, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx L.)

Sušené semeno

hladká xxxx xxxxx semena, xxx 5 mm xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou hlubokou xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx hnědá

výrazně kořenitá

mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx je šedavé xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx

xxxxxxx, charakteristická po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, trpká

Saturejka

saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx x xxxxx

xxxx nebo xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. aromaticum(Nees), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx drsného povrchu, xxxxx, xxx kousků xxxxx a větviček xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově xxxxx xx červenohnědá

Charakteristická xx xxxxxxx, výrazná až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx drť

okrová x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Crocus xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx obecný (Xxxxxx vulgaris X.)

xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, ohebné

tmavohnědá, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, sladce xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), rozvětvené, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx až světle xxxxx, u vápněného xxxxxxx šedobílá

charakteristická po xxxxxxx, výrazná, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi x xxxxxxxx vlákny

žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx podle xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % hmotnosti nejvýše

Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx v % hmotnosti xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (světlý)

Celý

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Drcený

12,0

9,0

1,5

Mletý

12,0

9,0

1,5

Kmín xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

mletá, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Dobromysl)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Paprika

lahůdková

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)min. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX jednotkách

sladká

11,0

7,5

60,0

0,7

pálivá

11,0

8,0

40,0

1,0

gulášová

11,0

9,0

40,0

1,3

Pažitka

8,0

13,0

Pepř xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

mletý, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, drcená

12,0

7,0

0,5

2,0

Šafrán

blizny x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx nebělený

celý

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

bělený

celý

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x jodem a xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „název xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a fluorem

Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx soli

Výrobek

Chuť

Vůně

Obsah XxXX x sušině % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx s xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx podle xxxxx výrobce

jedlá xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobek

polévka

omáčka

bujón

vývar

šťáva

základ xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx xx polévky

Ochucovadlo

-

studená xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené omáčky x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx balení

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 ml

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx označený xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx změněné xxxxx x vůně.

3. Dehydratované xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx dresinků xxxx 4,5.

Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

hořčice

plnotučná

-

kremžská

-

speciální

podle xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Příloha x. 11 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení

Příloha x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, šedožlutá x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx částicemi drceného xxxxxx hořčice černé

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxx ovoce

Tabulka 2 - Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % nejméně

20

32

cukr xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 plnotučná, nestanovuje xx x xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx č. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.

Znění jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx znění.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.