Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx výrobcích x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx přímo použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx označování xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx v návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu, skupiny xxxx podskupiny,

b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení.

§2

Vymezení některých xxxxx

Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí

a) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a užívané x xxxxxxxxxxx chutě x vůně xxxxxxxx,

x) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) kořenícím přípravkem xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, větviček, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx prázdné,

e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, plody x xxxxxx pocházející x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx nebo písek,

g) xxxxxx solí krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 97 % chloridu xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) jedlou xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxxxxxxx draselným xxxx xxxxxxx draselným,

i) xxxxxx xxxx x xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podle xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx přírodních xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

k) xxxxxx xxxxxxx solí xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, které xx x ní xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravina vzniklá xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, která se xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx určený x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x látek zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx emulzní výrobek xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, zeleniny, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí potravina xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x cukru,

q) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx semen žlutých xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx a

s) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xxxxx xxxxxxx p) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo ovoce xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx koření xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxxx xx kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx koření xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

§4

Xxxxx xxx

(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x skupiny xx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx názvem xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx obohacena,

c) x xxxxx soli x jódem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx užívat xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost jedlé xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx označování xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxx návodem x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx dále označí

a) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x této vyhlášce.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx vyhlášce.

§6

Xxxxxxx

(1) Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 10 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx a ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx hořčice xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), j) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, dehydratované xxxxxxx x ochucovadla x xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření

Název xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, vejčité s xxxxxxx xxxxx stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.)

zralé sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, nasládlá

jemně xxxxxxxx, nasládlá

mletý

prášek se xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, skořicová až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě

Bobkový list

vavřín xxxxx (Laurus nobilis X.)

xxxxxx listy

lístky x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx

xxxxxx zelená až xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx bobkovém xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx hnědá

výrazná, xxxxxxx xxx celer

kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx setá (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx xxxxxxxxx

xxxxx kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx bledě xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, jemně ostrá

Fenykl xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx podlouhlé, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá

kořenitá, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) celý xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx prášek

žlutá, xxxxxx xx světle xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx L.)

semena

hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % hm. xxxxxxxx bez xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi

kořenitá

Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, hnědá, zelená, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený

drť nebo xxxxx xxxxx prášek

kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx zvláště ostře xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.)

zralé xxxxxx plody

kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx bobule zpravidla xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky,

kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx tříhranné xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx zralá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (tmavý) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx nažky, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) celý,

kmín xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.)

xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx větší

žlutohnědá, xxxxxx hnědá až xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx prášek xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx římský xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Cuminum xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxx koprová xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx plody

plody xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx podélnými žebry x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem

hnědá se xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxx pro kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Coriandrum xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

kulovité xxxxxxxxx hladké

světle xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá

listy

sušené xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx žluté, xxxx xxxx xxxxx barvy

kořenitá

Charakteristicky xxxxxxxx

Xxxxxxx celá,

Kurkuma (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

drť xxxx jemný xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx hnědozelená

charakteristická xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Mentha x. xxxxxxx X.)

xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx červené xx hnědé podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Myristica fragrans Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx části celistvé, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx červenohnědá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.)

sušená xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, na xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná

charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, kořenitá

ostrá, xxxxxxxx

Xxxx koření celé,

pimentovník xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx koření

ostře xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx palčivá

Oregano (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx a xxxxx xxxxx

xxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Capsicum xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx červená xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, slabě xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx až mírně xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Allium xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, slabě nahořklá, xxxxx xx česneku x cibuli

Pepř bílý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, tvrdé xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx černý celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 15% xxxxxxx bobulí

hnědočerná xx xxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx se xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř červený/růžový xxxx,

xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule)

červená xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, kořenitá

jemně xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx sečuánský xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem stopky x semeny; tobolky xxxx převážně puklé x xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx

xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, pálivá

drcený xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá

Pískavice xxxxx seno

pískavice xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx hlubokou xxxxx na xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkovité až xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx je šedavé xxxxxx na spodní xxxxxx světleji xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx mletý

sekané, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx listy x xxxxx xxxxx xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, xxxxxxxx xx drsného xxxxxxx, xxxxx, bez kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, tmavě xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx s xxxxxxxx do xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx blizny x xxxxxx úlomky xxxx

xxxxxx xxxxx (Crocus xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu

kořenitá, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia officinalis X.)

xxxxxx listy a xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x hnědých xxxxx

xxxxxxx strana listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.)

xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx

xxxxxxxx kořenitá

výrazná xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Andrews, Vanillia xxxxxxx, Xxxxxxxx tahitiensis)

sušené xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, sladce xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx oddenky

kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, kořenitá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx koření xx druhy, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření xxxxx xxxxxxx č. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks balení

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx balení

Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % hmotnosti xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) v sušině xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx cizí

Anorganické

Anýz

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Badyán

celý

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

mletý

12,0

5,0

3,0

1,0

Bazalka

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Bobkový xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (tmavý)

Celý

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Drcený

13,0

8,0

1,0

mletý

13,0

8,0

1,0

1,5

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx lístky

12,0

15,0

1,0

Kurkuma

celá

12,0

2,0

0,2

0,2

barvivost x % hmot. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx ořech

celý

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

oxid xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx barviva xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x xxxxxx xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) včetně barevných xxxx xxxxx

Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx na druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“*

s „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x sušině % xxxxxxx

Xxxxxxxxx příměsi * v xxxxxx % nejvýše

Obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx cizích pachů

97,0

-

27 ± 7 mg xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x závislosti na xxxxxxx získávání soli (xxxx. sírany, uhličitany, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobek

polévka

omáčka

bujón

vývar

šťáva

základ xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx nebo dresink

emulgované

neemulgované

Příloha x. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

251 - 1000g

 - 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 ml

 - 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 ml

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx obalu. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx označený xx xxxxx. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné chuti x xxxx.

3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx přípustné xX x xxxxxxx omáčky xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

hořčice

plnotučná

-

kremžská

-

speciální

podle typu xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka

hořčice

do 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 g

 - 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Příloha č. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx hořčice

Hořčice

Vzhled

Barva

Vůně x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx hořčice černé

žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, ovlivněná xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x speciální

kremžská

sušina x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako kyselina xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 plnotučná, nestanovuje xx u xxxxxxxxx

-

xxxxx x % nejvýše

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 398/2016 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (ES) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů a xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx dalších xxxxx xx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx znění.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.