Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
VYHLÁŠKA
ze dne 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x g) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx označování xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,
b) druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx x
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxx některých pojmů
Pro xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx x ovlivňování xxxxx x vůně potravin,
b) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),
x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx a xxxxxxxx xxxxxxx složek,
d) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx obohacující xxxxx2),
x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x sloučenin, které xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx vakuovým odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx vyskytují v xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) ochucovadlem xxxxxxx určený k xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin nebo xxxx xxxxxxx x xxxxxx a dalších xxxxxxxx xxxx xxxx x látek xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx dresinkem xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx zejména xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx koření xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx sůl
(1) Xxxxxxx xxxxx soli xx xxxxx a skupiny xx uvedeno v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx xxxxxx
x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx skupiny,
b) xxxxxx o formě xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x xxxxx a xxxxxxx upozorněním, xx xx lze xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx tabletami, x
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
§5
Dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx druhy x xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 a 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx návodem x xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx se na xxxxx dále xxxxxx
x) x emulgovaných výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx tuku v %" x
x) podmínky xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x dresinků jsou xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.
§7
Technický xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§8
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx znění účinném xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
Anýz |
Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky |
hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx pravý (lllicium xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx zlomků a xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx částicemi |
červenohnědá až xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
kořenitá, nasládlá |
||
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x části xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx na odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě |
Bobkový xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx nobilis X.) |
xxxxxx listy |
lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx nebo jemně xxxxx xxxxxx |
xxxxx až xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx celé nebo xxxxx |
xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx celer |
kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx celerová |
Černucha xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Nigella xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx listy, xxx stonků x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx ostrá |
Fenykl xxxx nebo xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx hřbetní xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) celý nebo xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx galanga Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx plátky nebo xxxxxx oddenků xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx směs zázvoru x xxxxx |
Xxxxxxx bílá xxxx |
xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen brukve xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, neutrální |
palčivá, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx kořenný (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. a Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, hnědá, zelená, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx po xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx lysé xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek |
|||||
Kardamom xxxx xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx cardamomum L. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx celá xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx tříhranné xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx zralá vyloupaná xxxxxx |
xxxxxxx světle zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá |
kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx carvi X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx nažky, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá, se xxxxxxx až okrovými xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu |
kořenitá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxx, hnědošedá |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx jednoletý (xxxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.) |
xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako nažky xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx šedohnědá xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx x dvouleté xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním |
šedozelená, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak xxxx xxxxxxxx než u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx ostrá |
ostrá xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx vonný (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, ploché, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx se xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x okraji |
charakteristická xx kopru |
kořenitá, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx xxxx sekaná xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx pro kopr |
typická xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Coriandrum xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké |
světle xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé barvy |
kořenitá |
Charakteristicky xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Curcuma xxxxx L.) |
Sušené xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx nepravidelného xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, oranžově xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo jejich xxxxx |
xxxx nebo sekané xxxxxx listů x xxxxxxxx lodyh, bez xxxxxx |
xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, výrazná |
kořenitá, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Mentha x. xxxxxxx L.) |
listy, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx aromatická, typická xxx mátu, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často částečně xxxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx květ xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx míšek) |
semenné xxxxx xxxx ploché, ve xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém květu |
kořenitá xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými částicemi |
jasně xxxxxxxxxx xx červenohnědá |
charakteristická xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx ostrá |
||
Muškátový xxxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.) |
sušená xxxxx jádra |
semena xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx síťově žilnatě xxxxxxxx |
xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná |
charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, xxx slupek |
šedohnědé, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx palčivá |
drcené xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xx červenohnědá |
ostrá, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Capsicum xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx červená |
intenzívní, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx červená xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx nahořklá xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, slabě nahořklá, |
|||
gulášová |
hnědočervená |
kořenitá, xxxxxxxxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.) |
sušená nať |
sekaná xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx pažitce |
mírně xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx po xxxxxxx x cibuli |
Pepř xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L) |
sušené xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, tvrdé xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxx bobule, neloupané, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% lehkých bobulí |
hnědočerná xx xxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx červený/růžový xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
hladké xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule) |
červená xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx celý, |
pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx x xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x zbytkem xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx uvolněná |
tobolky xxxx na povrchu xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxx xxxxx prášek |
|||||
Pepř xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L) |
Sušené xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nebo xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou |
šedozelená, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx L.) |
Sušené semeno |
hladká xxxx xxxxx semena, xxx 5 mm xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou hlubokou xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxx xx hnědá |
výrazně kořenitá |
mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx část xxxxx je šedavé xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, charakteristická po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, trpká |
|||
Saturejka |
saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx nebo xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx až xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. aromaticum(Nees), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx drsného povrchu, xxxxx, xxx kousků xxxxx a větviček xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově xxxxx xx červenohnědá |
Charakteristická xx xxxxxxx, výrazná až xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx drť |
okrová x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Crocus xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxx listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx obecný (Xxxxxx vulgaris X.) |
xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, ohebné |
tmavohnědá, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx |
xxxxxxx, sladce xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), rozvětvené, zakulacené x xxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx až světle xxxxx, u vápněného xxxxxxx šedobílá |
charakteristická po xxxxxxx, výrazná, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi x xxxxxxxx vlákny |
žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá |
charakteristická xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx |
xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxx podle xxxxxxx x. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
11 - 50 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x % hmotnosti nejvýše |
Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx v % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
xxxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř |
celé/celý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mleté/mletý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Jalovec |
celý |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Kmín xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
mletá, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
Xxxxxxxxx květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 |
xxxxx |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Dobromysl) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Paprika |
lahůdková |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)min. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX jednotkách |
|||
sladká |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
pálivá |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
gulášová |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Pažitka |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Pepř xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx černý |
celý |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
piperin v % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, drcená |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Šafrán |
blizny x jejich xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx nebělený |
celý |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
bělený |
celý |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx
Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx sůl |
s xxxxx |
x jodem a xxxxxxx |
|
x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „název xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a fluorem
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx soli
Výrobek |
Chuť |
Vůně |
Obsah XxXX x sušině % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx xxx x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx |
xxxxx xxx s xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx podle xxxxx výrobce |
jedlá xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobek |
polévka |
omáčka |
|
bujón |
|
vývar |
|
šťáva |
|
základ xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx polévky |
|
Ochucovadlo |
- |
studená xxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x dresinky
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené omáčky x dresinky |
do 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx balení |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
||
xxx 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 ml |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx označený xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx změněné xxxxx x vůně.
3. Dehydratované xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % vody.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx dresinků xxxx 4,5.
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
hořčice |
plnotučná |
- |
kremžská |
- |
|
speciální |
podle xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 11 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení |
Příloha x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx hořčice
Tabulka 1 - Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, šedožlutá x nepřibarvené |
řízná, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx částicemi drceného xxxxxx hořčice černé |
žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce |
řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx a xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx x % nejméně |
20 |
32 |
cukr xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 plnotučná, nestanovuje xx x xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.
Znění jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx znění.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.
3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.