Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx koření, jedlou xxx, dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), b) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx v návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení.

§2

Xxxxxxxx některých xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, xxxxx, xxxxx, semena xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx míře technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x vůně potravin,

b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx prázdné,

e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, plody x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx rostliny,

f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi jiného xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahující xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) jedlou solí x jódem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx draselným,

i) jedlou xxxx s xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a xxxxxxxx xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,

x) jedlou kamennou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

k) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vody x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, které xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, popřípadě s xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx vakuovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, která xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx tekutinou,

n) ochucovadlem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx omáčkou xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx k pokrmům x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx druhů xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně typově xxxxxxxx (hořčice xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Členění xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xx kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Jedlá xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 5 k této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), v xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx označí

a) x obohacené jedlé xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx lze konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).

(3) Smyslové x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.

§5

Dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí návodem x přípravě.

(4) U xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx dále označí

a) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x %" a

b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxx se zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx xx trh xxxx označené přede xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx koření, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx provádí §18 písm. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Ministr:

Ing. Jurečka x. x.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost jednotlivých xxxxx koření

Název xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx částí stopky

hnědá xx hnědožlutá

příjemná xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

mletý

prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx basilicum X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx list

vavřín xxxxx (Laurus xxxxxxx X.)

xxxxxx listy

lístky x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx

xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx listů, xxx xxxx jemně xxxxx prášek

žlutá až xxxxxx xxxx zelenožlutá

výrazná, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech

Celerové xxxxxx xxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx celer

kořenitá, xxxxxxxx, typická xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.)

semena

celá xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxx xxxx sekané listy, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx bledě xxxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx ostrá

Fenykl xxxx xxxx mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx podlouhlé, xxxx xxxxx zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi xxxxx xxxx xxxxx prášek

žlutozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Alpinia galanga Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx světle xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx kořenný (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % hm. xxxxxxxx bez xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, palčivá

drcený xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý,

Paprika (Capsicum xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxx sušené xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx stopek

široká škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx červená)

kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx nebo xxxxx mletý prášek

kořenitá, xxxxxx, s dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule zpravidla xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx pryskyřičná

kořenitá, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

Kardamom xxxx xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až tmavě xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx

Xxxx (tmavý) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům carvi X.)

xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak xxxx xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené

žlutohnědá xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxx koprová xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx plody

plody xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx se xxxxxxxx žebry a xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo xxxxxx xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxx xxx kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxx

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx nebo pórovitých x připálených

šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, oranžově xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná

palčivě kořenitá

Majoránka

Majoránka (Xxxxxxxx majorana L.)

suchá xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Mentha x. xxxxxxx L.)

listy, vrcholky xxxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx hnědé xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, typická xxx xxxx, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx listy xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné míšky xxxx xxxxxx, ve xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké

žlutá, xxxxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx až ostrá

Muškátový xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx šedohnědý až xxxxx, xx xxxx xxxx semena mramorovaná

charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx palčivá

drcený nebo xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx celé,

pimentovník xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx koření

ostře palčivá

drcené xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xx červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Dobromysl)

dobromysl (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx a xxxxx xxxxx

xxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mletá,

paprika (Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx červená xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pálivá

pálivá,

červená až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, slabě nahořklá,

gulášová

hnědočervená

kořenitá, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pobřežní (Allium xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po pažitce

mírně xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

sušené xxxxx xxxxx

xxxxxxx, sušené, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, temně xxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odstínem

kořenitá

palčivě xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx nezralé xxxxx

xxxxxx xxxxx bobule, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx obsahovat xxxxxxx 15% lehkých bobulí

hnědočerná xx šedočerná xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx nezralé xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx semeno (vnitřní xxxx bobule)

červená xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, případně se xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx

Xxxx sečuánský celý,

pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky x xxxxxx bradavičnatým povrchem x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x semena uvolněná

tobolky xxxx xx povrchu xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, semena xxxxx

xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drcené xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Trigonella foenum- xxxxxxx X.)

Xxxxxx semeno

hladká xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x typickou xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx stonků x listů xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx xx šedavé xxxxxx na xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx mletý

sekané, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx L)

sušené xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx s xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx úzce xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - kořenitá

ostrá

Skořice xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a větviček xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, nasládlá, natrpklá xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

jemný xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx hnědá xx hnědočervena

charakteristická xx xxxxxxx

xxxxx, kořenitá

Šafrán blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx blizny

křehké, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx strana xxxxx xx šedopýřitá, naspodu xx list běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx tahitiensis)

sušené xxxxxxxxx, celé xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx kořenitá

Zázvor xxxx,

xxxxxx (Zingiber officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx oddenky

kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx koření xx xxxxx, skupiny x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření xxxxx xxxxxxx č. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Příloha č. 3 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx balení

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx

Xxxxx koření

Vlhkost x % xxxxxxxxx nejvýše

Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Silice x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx v kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % hmotnosti nejvýše

Doplňující xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx cizí

Anorganické

Anýz

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Badyán

celý

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

mletý

12,0

5,0

3,0

1,0

Bazalka

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Bobkový xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx římský

celý

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

mletý, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx plody

celý

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

mletý

9,0

7,0

0,4

1,5

Koriandr xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

mletá, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x XXXX jednotkách

sladká

11,0

7,5

60,0

0,7

pálivá

11,0

8,0

40,0

1,0

gulášová

11,0

9,0

40,0

1,3

Pažitka

8,0

13,0

Pepř xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x xxxxxx úlomky

12,0

8,0

1,5

mletý

10,0

8,0

1,5

Šalvěj

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Tymián

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Vanilka

35,0

7,0

ethylvanilin 2 %

Zázvor nebělený

celý

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

bělený

celý

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx

Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx jedlé xxxx xx xxxxx x skupiny

Druh

Skupina

jedlá xxx

x xxxxx

x jodem x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx látky, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx

Příloha x. 6 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx obohacujících xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu

jedlá xxx x jodem x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx s jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích pachů

97,0

-

obohacení xxxxx xxxxx výrobce

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx do xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx balení

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 ks balení

nad 2500 g

 - 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení

171 - 1000 ml

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx č. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Xxxxxx, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxx obalu. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx označený xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx ochucující xxxxxx

Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx odchylka

hořčice

do 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 ks xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 g

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, šedožlutá x nepřibarvené

řízná, palčivá

kremžská

kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx přidané zeleniny xxxx xxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % nejméně

20

32

cukr xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx

5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx u xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx č. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX a xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx dalších xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.