Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

VYHLÁŠKA

ze dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx výrobcích a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)

a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx v návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,

b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x hořčice s xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x hořčice xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení.

§2

Vymezení xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí

a) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, xxxxx, xxxxx, semena nebo xxxxxx části, uvedené x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx míře technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x ovlivňování xxxxx x vůně xxxxxxxx,

x) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx hub x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející z xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx pocházející x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,

x) xxxxxx solí xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx případně obohacující xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx s xxxxx x xxxxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx písmene x) x xxxxxxxx xxxxxxx nebo fluoridu xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx látek,

k) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx přidávaných xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x podílem účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek xx xxxxxxxx obsahem vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, která se xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx z xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) studenou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x jedlých xxxxx, zeleniny, xxxxx, xxxxxx x mléčných xxxxxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x cukru,

q) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,

r) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx drcených semen xxxxxxx černé x

x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo jiné).

§3

Koření

(1) Xxxxxxx koření xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 2 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx se kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx vyhlášce.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

§4

Jedlá xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx soli xx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x obohacené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x jódem a xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx xxxxxx současně x fluoridovými tabletami, x

x) xxxxxx o xxxxxxx získání (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků a xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "emulgováno x xxxxxxx xxxx x %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Hořčice

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx a xx xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx potravin se xxxxxxx xxxx označí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx hořčice bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx xx trh xxxx označené xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. a), x), h), i), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, pro xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx a hořčici.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Jurečka x. r.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření

Název xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Pimpinella xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx hvězdicovitého tvaru x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků a xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx x části xxxxx

xxxxxx xxxx celé xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx list

vavřín xxxxx (Xxxxxx nobilis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx trpká

Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx xxxxx

xxxxxxxxx tráva (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx sušených listů, xxx xxxx jemně xxxxx prášek

žlutá xx xxxxxx nebo zelenožlutá

výrazná, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, jemně xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx listy, xxx stonků a xxxxxxx listů

listy xxxxx xxxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx ostrá

Fenykl xxxx nebo mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky podlouhlé, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi žebry xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá

kořenitá, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Alpinia xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx hnědá

výrazná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx L.)

semena

hladká, téměř xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % hm. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým palčivým xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený

drť xxxx xxxxx xxxxx prášek

kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx communis L.)

zralé xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx lysé xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx cardamomum L. Xxxxx)

xxxxxxx nebo celá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, jemně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (tmavý) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx nažky, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

drcený xxxx mletý

drť nebo xxxxx xxxxxx

xxxxxx až xxxxx hnědá, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx šedohnědá xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx než xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx formy

kořenitá

Kmín římský xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Cuminum xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx žebernaté, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx ostrá

ostrá xx xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr xxxxxxx xxxxxx,

xxxx vonný (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, ploché, se xxxxx podélnými žebry x (dvojnažky) tenkým xxxxxxxxx okrajem

hnědá se xxxxxxxx žebry a xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx, pronikavá

nať

sušená xxx

xxxx xxxx xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx pro kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx plody,

koriandr (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, šedé xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (menší xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx výrazná

palčivě xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx načervenalá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx listů x xxxxxxxx lodyh, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, vrcholky xxxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků

zelená x xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, xx xxxxxxx, mírně nahořklá

Mauricijská xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx hystrix XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Myristica fragrans Xxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x horní části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx celý,

muškátovník pravý (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.)

sušená xxxxx jádra

semena mají xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx šedohnědý až xxxxx, xx řezu xxxx xxxxxx mramorovaná

charakteristická xx muškátovém xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, xxx slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická xx xxxxx xxxxxx

xxxxx palčivá

drcené xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Dobromysl)

dobromysl (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx listů a xxxxx xxxxx

xxx stonků x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx červená

intenzívní, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx xxxxxxx xx červená

charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pálivá

pálivá,

červená xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx nahořklá,

gulášová

hnědočervená

kořenitá, xxxxxxxxx

xxxxxx xx mírně xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx po xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X)

xxxxxx zralé xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx bobulí

šedobílá, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený nebo xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx x nažloutlým odstínem

kořenitá

palčivě xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx nezralé plody

sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx nezralé xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx růžová

jemná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x semeny; xxxxxxx xxxx převážně puklé x semena xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (po xxxxxxx) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, výrazná až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx mletý xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx L)

Sušené xxxxxxx plody

typicky xxxxxxxxx xxxxx bobule nebo xxxxx x tenkou xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx řecké xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx celý,

Rozmarýn (Xxxxxxxxxx officialis L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, kožovité, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx barvy

svrchní část xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx po rozmarýnu

kořenitá, xxxxx

xxxxxx xxxx mletý

sekané, xxxxxx xxxx mleté xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, trpká

Saturejka

saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx s xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx horská zakončené xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx stonků, nebo xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx červená, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, xxxxxxxx xx drsného xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx červenohnědá

Charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx svírává, štiplavá

drcená xxxx xxxxx

xxxxx prášek xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx pravý (Crocus xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, hořká

mletý

jemný xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně vroubkované, xx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx listů xx xxxxxxxxxx, naspodu xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx fialovo-růžová až xxxxxxx

xxxxxxxx kořenitá

výrazná xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Andrews, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, sladce xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx oddenky

kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až světle xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx vlákny

žlutá xx světle xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx zázvoru, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx až palčivá, xxxxxxxx

Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky na xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 xx balení

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (ml/100 x) v sušině nejméně

Popel xxxxxxxxxxx x kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Příměsi x % hmotnosti xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, drcený

10,0

7,0

14,0

0,5

Chilli/Kayenský xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (světlý)

Celý

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Drcený

12,0

9,0

1,5

Mletý

12,0

9,0

1,5

Kmín římský

celý

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

mletý, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx lístky

12,0

15,0

1,0

Kurkuma

celá

12,0

2,0

0,2

0,2

barvivost x % xxxx. xxxxxxx 2,0

mletá, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx koření

celé

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

mleté, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Dobromysl)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Paprika

lahůdková

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)min. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX jednotkách

sladká

11,0

7,5

60,0

0,7

pálivá

11,0

8,0

40,0

1,0

gulášová

11,0

9,0

40,0

1,3

Pažitka

8,0

13,0

Pepř xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % hm. nejméně 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, drcená

12,0

7,0

0,5

2,0

Šafrán

blizny x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) včetně barevných xxxx xxxxx

Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx xx druhy x skupiny

Druh

Skupina

jedlá xxx

x xxxxx

x jodem x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx než xxxxx x xxxxxxx

Příloha č. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX v xxxxxx % nejméně

Minerální xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx obohacujících xxxxx/ xx soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x jodem x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu nejvýše 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx byla obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx obohacení podle xxxxx výrobce

jedlá sůl x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích pachů

97,0

-

obohacení xxxxx údajů xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx jodem a xxxxxxx.

Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx pokrmu

směs xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 xx balení

51 - 120g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

nad 2500 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx přípravě xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxx označený na xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx být vlastní, xxx cizích xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx mají xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť a xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx omáčky xxxx dresinků xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

hořčice

plnotučná

-

kremžská

-

speciální

podle typu xxxx xxxxx ochucující xxxxxx

Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 xx xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

501 - 1000 g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota bez xxxxxxx xxxxxx

xxxxx žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx se zřetelnými xxxxxxx xxxxxxxxx drceného xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx částic, x xxxxxxx částicemi xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % nejméně

20

32

cukr xxxx sacharóza v % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx

-

xxxxx x % nejvýše

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 a (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/ES, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. prosince 2006 o výživových x zdravotních xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx znění.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.