Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x g) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále jen "xxxxx"):

§1

Předmět úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Evropské xxxx1)

x) xxxxxx označování koření, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, dresinků a xxxxxxx v návaznosti xx jejich členění xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x hořčice x xxxxxxxx na skupiny x xxxxxxxxxx a

c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx x názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x vůně potravin,

b) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx hub x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející z xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi jiného xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx nebo písek,

g) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podle písmene x) a fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x sloučenin, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou vakuovou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx vakuovým odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

m) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, která se xxxx konzumací xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin nebo xxxx xxxxxxx x xxxxxx x dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx emulzní xxxxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx hořčice xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčic s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Členění koření xx druhy, xxxxxxx x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx koření xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx xxx

(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x xxxxxxxxx jedlé xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, kterou byla xxxxx xxx obohacena,

c) x xxxxx xxxx x jódem a xxxxxxx upozorněním, že xx lze konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).

(3) Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx na označování xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 a 4.

(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) U xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "emulgováno x xxxxxxx tuku x %" a

b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxx objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených omáček x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.

(4) Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Přechodné ustanovení

Potraviny xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací ustanovení

Zrušují xx:

1. Xxxxxxxx Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), h), x), j) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), i), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Ministr:

Ing. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené plody

rýhované xxxxx, vejčité x xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx hnědožlutá

příjemná ovocná xxxxxx

xxxxxxxx, palčivě kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x krátkou xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

mletý

prášek xx xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez stonků

šedozelená

v xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx kořenitě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě

Bobkový xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx až xxxxxx hnědá

jemně xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx bobkovém xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx listů, xxx xxxx jemně xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx zelenožlutá

výrazná, xxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx až hnědá

výrazná, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.)

semena

celá xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.)

sušené listy

celé xxxx xxxxxx listy, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů

listy xxxxx xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, jemně xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Alpinia galanga Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x pepře

Hořčice bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Merr.

sušená xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, charakteristická po xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý,

Paprika (Capsicum xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxxx annuum X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx ostře pálivou

mleté/mletý xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek

kořenitá, xxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx communis X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx lysé xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky,

kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných semen

černohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx

Xxxx (tmavý) xxxx,

xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx okrovými xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx prášek

světle xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx jednoletý (xxxxxx) celý,

kmín xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx jsou xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx zúžené

žlutohnědá až xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx se xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo sekaná xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxx pro kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké

světle xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholky stonků

kousky xxxxx x vrcholků xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé barvy

kořenitá

Charakteristicky xxxxxxxx

Xxxxxxx celá,

Kurkuma (Curcuma xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx bez hlíz x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx až načernalá

charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

sytě xxxxx, oranžově xxxxx xx načervenalá

charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx kořenitá

Majoránka

Majoránka (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Mentha x. xxxxxxx L.)

listy, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx DC.)

listy

celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém květu, xxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx celý,

muškátovník pravý (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Houtt.)

sušená xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx řezu xxxx semena xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx koření xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Merr.)

Sušené xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, drsného xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická xx xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx palčivá

Oregano (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.)

xxxxx xxxx listů x xxxxx xxxxx

xxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Capsicum xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx červená

intenzívní, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, slabě xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx po xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx drť

šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx šedočerná až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx

xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Schinus molle X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx sečuánský xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx puklé x xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drcené xxxxxxx a xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

typicky xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, xxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá

Pískavice xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx semeno

hladká xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích

okrová xx hnědá

výrazně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxx, xxx xxxxxx x listů xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx xx šedavé xxxxxx na xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu

kořenitá, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx mleté xxxxx

xxxxxxx, charakteristická po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx celé x xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx úzce čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx tmavě xxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx štiplavá

s. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Nees), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx pruty oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

jemný prášek xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx červená

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx vroubkované, xx xxxx x xxxxxxx žilnatinou, bez xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx strana listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris L.)

suchá xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová až xxxxxxx

xxxxxxxx kořenitá

výrazná xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx kořenitá

Zázvor xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé

světle žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x vápněného xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi x xxxxxxxx vlákny

žlutá xx světle xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření xxxxx xxxxxxx x. 1

-

směsi xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 xx balení

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 g

 - 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx balení

Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.

Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx v % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx nejméně

Popel xxxxxxxxxxx x kyselině x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx cizí

Anorganické

Anýz

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Badyán

celý

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

mletý

12,0

5,0

3,0

1,0

Bazalka

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Bobkový xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx římský

celý

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

mletý, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx plody

celý

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

mletý

9,0

7,0

0,4

1,5

Koriandr xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

mletá, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx ořech

celý

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

oxid xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35

mletý

10,0

3,0

5,0

Nové koření

celé

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

mleté, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % hm. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů

Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx xxx

x xxxxx

x jodem x xxxxxxx

x jodem x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a fluorem

Xxxxxxx č. 6 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé soli

Výrobek

Chuť

Vůně

Obsah XxXX v xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu

jedlá sůl x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x jodem x „název látky, xxxxxx byla obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx podle xxxxx xxxxxxx

xxxxx sůl x „název xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx cizích pachů

97,0

-

obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx vápníku, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)

** obohacení xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.

Příloha x. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx x dresinků xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobek

polévka

omáčka

bujón

vývar

šťáva

základ pokrmu

směs xxx přípravu hotového xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx do xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxx dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000g

 - 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Příloha x. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx druh xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Chuť x xxxx výrobku xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x dresinky xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

3. Dehydratované xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx činí 4,5.

Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx ochucující xxxxxx

Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 g

 - 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 g

 - 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé

žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené

řízná, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx ovoce

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x speciální

kremžská

sušina x % nejméně

20

32

cukr xxxx xxxxxxxxx x % nejméně

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x speciální

-

písek x % nejvýše

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.

1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 o hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxx dalších xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx xxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.