Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2017.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x g) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále jen "xxxxx"):
§1
Předmět úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Evropské xxxx1)
x) xxxxxx označování koření, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, dresinků a xxxxxxx v návaznosti xx jejich členění xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x hořčice x xxxxxxxx na skupiny x xxxxxxxxxx a
c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx x názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x vůně potravin,
b) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx hub x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející z xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi jiného xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx nebo písek,
g) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podle písmene x) a fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x sloučenin, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) jedlou vakuovou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx vakuovým odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
m) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, která se xxxx konzumací xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin nebo xxxx xxxxxxx x xxxxxx x dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx emulzní xxxxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx hořčice xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčic s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Členění koření xx druhy, xxxxxxx x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx koření xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx xxx
(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx
x) x xxxxxxxxx jedlé xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, kterou byla xxxxx xxx obohacena,
c) x xxxxx xxxx x jódem a xxxxxxx upozorněním, že xx lze konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).
(3) Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
§5
Dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx na označování xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 a 4.
(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.
(4) U xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx označí
a) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "emulgováno x xxxxxxx tuku x %" a
b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxx objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených omáček x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.
(4) Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§8
Přechodné ustanovení
Potraviny xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Zrušovací ustanovení
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), h), x), j) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), i), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Ministr:
Ing. Xxxxxxx x. x.
Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
|
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené plody |
rýhované xxxxx, vejčité x xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx hnědožlutá |
příjemná ovocná xxxxxx |
xxxxxxxx, palčivě kořenitá |
|
Badyán xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x krátkou xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
|
mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx částicemi |
červenohnědá xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
||
|
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez stonků |
šedozelená |
v xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx kořenitě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě |
|
Bobkový xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx až xxxxxx hnědá |
jemně xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx bobkovém xxxxx |
xxxxxxxxxx, mírně xxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx listů, xxx xxxx jemně xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxx zelenožlutá |
výrazná, xxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx |
xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek |
šedohnědá, xxxxxxxxxxx až hnědá |
výrazná, xxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.) |
semena |
celá xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.) |
sušené listy |
celé xxxx xxxxxx listy, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů |
listy xxxxx xxxxxx xx šedozelené |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, jemně xxxxx |
|
Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Alpinia galanga Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x pepře |
|
Hořčice bílá xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Merr. |
sušená xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx hlaviček |
tmavě xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, charakteristická po xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
|
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý, |
Paprika (Capsicum xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxxx annuum X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx ostře pálivou |
|
mleté/mletý xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek |
kořenitá, xxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx communis X.) |
xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx lysé xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
|
drcený xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky, |
kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných semen |
černohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá |
kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx |
||
|
Xxxx (tmavý) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx okrovými xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx prášek |
světle xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
|
Xxxx jednoletý (xxxxxx) celý, |
kmín xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx jsou xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x dvouleté xxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx zúžené |
žlutohnědá až xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxx xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx se xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
|
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx nebo sekaná xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx pro kopr |
typická xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké |
světle xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxx xxxxx x vrcholky stonků |
kousky xxxxx x vrcholků xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé barvy |
kořenitá |
Charakteristicky xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx celá, |
Kurkuma (Curcuma xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx bez hlíz x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx až načernalá |
charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek |
sytě xxxxx, oranžově xxxxx xx načervenalá |
charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
||
|
Majoránka |
Majoránka (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, mírně xxxxxxx |
|
Xxxx |
xxxx (Mentha x. xxxxxxx L.) |
listy, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky |
mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx DC.) |
listy |
celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) |
xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu |
kořenitá xx xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém květu, xxxxxxx |
xxxxxxxx až xxxxx |
||
|
Xxxxxxxxx xxxxx celý, |
muškátovník pravý (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Houtt.) |
sušená xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx řezu xxxx semena xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý prášek |
tmavě xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
|
Xxxx koření xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Merr.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, drsného xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx hnědé |
charakteristická xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx palčivá |
||
|
Oregano (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.) |
xxxxx xxxx listů x xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Capsicum xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx, |
xxxx červená |
intenzívní, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
|
xxxxxx, |
xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
|
xxxxxx, |
xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, slabě xxxxxxxx, |
|||
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx nať |
sekaná xxx |
xxxxxx xx tmavě xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx po xxxxxxx x xxxxxx |
|
Xxxx bílý xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx drť |
šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
|
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx šedočerná až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx |
xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
|
Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Schinus molle X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx |
|||||
|
Xxxx sečuánský xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.) |
plody |
tobolky x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx puklé x xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drcené xxxxxxx a xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
typicky xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx X.) |
xxxxxx nať |
sekaná xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá |
|
Pískavice xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx semeno |
hladká xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích |
okrová xx hnědá |
výrazně xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, kořenitá |
|
Rozmarýn xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxx, xxx xxxxxx x listů xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx část xxxxx xx šedavé xxxxxx na xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu |
kořenitá, xxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx xxxx mleté xxxxx |
xxxxxxx, charakteristická po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx celé x xxxxx |
xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx úzce čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx tmavě xxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xx štiplavá |
||||||
|
s. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Nees), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx pruty oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletá |
jemný prášek xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx červená |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx vroubkované, xx xxxx x xxxxxxx žilnatinou, bez xxxxxx a xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx strana listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris L.) |
suchá xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová až xxxxxxx |
xxxxxxxx kořenitá |
výrazná xx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx kořenitá |
|
Zázvor xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé |
světle žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x vápněného xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi x xxxxxxxx vlákny |
žlutá xx světle xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá |
charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
koření |
koření xxxxx xxxxxxx x. 1 |
- |
|
směsi xxxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky |
|
koření |
do 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % u 20 xx balení |
||
|
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
51 - 200 g |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 200 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 0,5 % u 20 xx balení |
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx v % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx nejméně |
Popel xxxxxxxxxxx x kyselině x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx cizí |
Anorganické |
|||||||
|
Anýz |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
|
Badyán |
celý |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
mletý |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
|
Bazalka |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
|
Bobkový xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
|
xxxxxx, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
|
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
|
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
|
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
|
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
|
Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř |
celé/celý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
mleté/mletý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
|
Jalovec |
celý |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
mletý, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
|
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
|
Xxxx (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
|
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
|
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) |
Xxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
Xxxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Xxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Xxxx římský |
celý |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
|
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
|
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxx plody |
celý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
mletý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
|
Koriandr xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
|
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
|
mletá, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
|
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
|
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxxx ořech |
celý |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
oxid xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35 |
|
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
|
Nové koření |
celé |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
mleté, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
|
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx |
|||
|
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
|
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
|
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
|
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
|
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
|
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % hm. xxxxxxx 4,0 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
|
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
|
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx, drcený |
|||||||||
|
Pepř xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
|
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxxx, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
|
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxx |
xxxxxx x jejich xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
|
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
|
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
|
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
|
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
|
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
|||||
*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxx xxx |
x xxxxx |
|
x jodem x xxxxxxx |
|
|
x jodem x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
|
|
x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a fluorem
Xxxxxxx č. 6 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé soli
|
Výrobek |
Chuť |
Vůně |
Obsah XxXX v xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx |
|
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
|
xxxxx sůl s xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu |
|
jedlá sůl x xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 mg xxxxxx |
|
xxxxx xxx x jodem x „název látky, xxxxxx byla obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx podle xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxx sůl x „název xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx cizích pachů |
97,0 |
- |
obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx vápníku, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)
** obohacení xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.
Příloha x. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx x dresinků xx xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx výrobek |
polévka |
|
omáčka |
|
|
bujón |
|
|
vývar |
|
|
šťáva |
|
|
základ pokrmu |
|
|
směs xxx přípravu hotového xxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxx |
|
|
xxxx pro přípravu xxxxxx |
|
|
xxxx pro přípravu xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxx do xxxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxx dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky
|
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
251 - 1000g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Příloha x. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx druh xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Chuť x xxxx výrobku xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak xxxxxxx xxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x dresinky xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
3. Dehydratované xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % vody.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx činí 4,5.
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx ochucující xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky pro xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
501 - 1000 g |
- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 1000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Smyslové a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx a xxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé |
žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené |
řízná, palčivá, xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx ovoce |
řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxx x speciální |
kremžská |
|
|
sušina x % nejméně |
20 |
32 |
|
cukr xxxx xxxxxxxxx x % nejméně |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx |
16 |
|
xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
|
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x speciální |
- |
|
písek x % nejvýše |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.
1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 o hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxx dalších xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx xxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.
4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.