Právní předpis byl sestaven k datu 01.05.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené omáčky, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Sb. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx označování koření, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx, dresinků x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,
b) druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny x
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x hořčice požadavky xx jakost, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, uvedené x příloze č. 1 k xxxx vyhlášce, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející x xxxxxxx rostliny xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, větviček, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) jedlou solí x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx s jódem x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx stopových xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) jedlou vakuovou xxxx xxxxx sůl xxxxxxx vakuovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, popřípadě x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx látek,
m) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx složek xx xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, která xx xxxx konzumací obnoví xxxxxxx tekutinou,
n) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, zejména směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx k xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx,
x) studenou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx z mletých xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice z xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx nebo xxxx).
§3
Koření
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(3) Průměrným xxxxxxxxx koření je xxxxxxxx koření bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx xxx
(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.
(2) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx xxxxxx
x) x xxxxxxxxx jedlé xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx obohacena,
c) x xxxxx soli x jódem x xxxxxxx upozorněním, že xx lze xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
§5
Dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x dresinků xx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx návodem x přípravě.
(4) X xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx na xxxxx xxxx označí
a) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku x %" a
b) podmínky xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo objemové xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x xxxx vyhlášce.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení o xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice je xxxxxxxx hořčice xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxx předpis
Tato xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx společnosti.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx této xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx koření, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. a), x), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxx, xxxxxx sůl, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x hořčici.
§10
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. r.
Příloha č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx koření |
Název xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
Anýz |
Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.) |
zralé xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x části xxxxx |
xxxxxx xxxx celé xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, skořicová až xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx v závislosti xx odrůdě |
Bobkový xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx sušených xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx celé xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá |
výrazná, xxxxxxx xxx celer |
kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
celé xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxx až šedozelené |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx ostrá |
Fenykl xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx zakřivené, xx hřbetní xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá |
kořenitá, svěží |
kořenitá, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx nebo xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx galanga Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, ostrá |
Hřebíček xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % hm. xxxxxxxx xxx hlaviček |
tmavě xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, palčivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi |
kořenitá |
||||
Chilli/ xxxxxxxx xxxx celé/celý, |
Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx stopek |
široká škála xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, hnědá, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, sladká, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx pálivé xx xxxxxxx ostře pálivou |
mleté/mletý xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem |
od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis X.) |
xxxxx xxxxxx plody |
kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx pryskyřičná |
kořenitá, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx celá xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx tříhranné xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx zralá xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx světle xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, citrónová |
drcený xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx prášek z xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá |
kořenitá, xxxxxxx citrónová, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek |
světle xx xxxxx hnědá, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) celý, |
kmín kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx až xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá |
charakteristická xx xxxxx, avšak xxxx xxxxxxxx než u xxxxxxxx formy |
kořenitá |
||
Kmín xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené |
žlutohnědá až xxxxx |
xxxxx ostrá |
ostrá xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx prášek |
|||||
Kopr koprová xxxxxx, |
xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx podélnými xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem |
hnědá xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx i okraji |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx xxxx sekaná xxx |
xxxxxx xx tmavě xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků |
kousky xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx žluté, xxxx xxxx hnědé xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Curcuma xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx a zjizveného xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x připálených |
šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx načernalá |
charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná |
palčivě kořenitá |
||
Majoránka |
Majoránka (Xxxxxxxx majorana X.) |
xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx jejich xxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, šedozelená xx hnědozelená |
charakteristická xx xxxxxxxxx, výrazná |
kořenitá, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Mentha x. xxxxxxx L.) |
listy, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx do červené xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx aromatická, typická xxx xxxx, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky |
mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx s nádechem xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.) |
xxxxx sušené osemení (xxxxxxx míšek) |
semenné xxxxx xxxx xxxxxx, ve xxxxxx xxxxx celistvé, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, matně xxxxxxxx povrchu, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxx |
xxxxxxxx xx ostrá |
mletý |
jemně xx xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými částicemi |
jasně xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx jádra |
semena xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx tvar, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, na xxxx xxxx semena xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý prášek |
tmavě xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx hnědé až xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx koření |
ostře palčivá |
drcené xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xx červenohnědá |
ostrá, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx listů x xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx až xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Allium xxxxxxxxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx česneku x xxxxxx |
Xxxx bílý xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L) |
sušené xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, temně xxxx se světlými xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
sušené xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx obsahovat nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx šedočerná xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx se xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx |
|||||
Xxxx sečuánský xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx x xxxxxx bradavičnatým povrchem x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx nebo mletý |
drcené xxxxxxx x semena xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx L) |
Sušené xxxxxxx plody |
typicky xxxxxxxxx xxxxx bobule nebo xxxxx s xxxxxx xxxxxxx povrchovou xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, pálivá |
drcený xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx L.) |
Sušené semeno |
hladká xxxx xxxxx semena, xxx 5 mm xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, kořenitá |
Rozmarýn xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez stonků x xxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxx xxxxx xx šedavé xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx s xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx úzce čárkovité, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx tmavě xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx listy xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx |
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - kořenitá |
ostrá |
|||||
Skořice xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum zeylanicum (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá, xxxxxxxx xx xxxxxxx, štiplavá |
drcená xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxx znatelných xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx hnědočervena |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, hořká |
mletý |
jemný xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx květenství a xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx líci x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx kafr |
kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx obecný (Xxxxxx xxxxxxxx L.) |
suchá xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx a květů |
listy xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx kořenitá |
výrazná až xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Andrews, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, celé xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nepravidelného xxxxx x velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx světle xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, svěží |
ostrá xx palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
koření |
koření xxxxx xxxxxxx x. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxx |
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
11 - 50 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % u 20 xx balení |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx nejvýše |
Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) v sušině xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx cizí |
Anorganické |
|||||||
Anýz |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Badyán |
celý |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Bazalka |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Bobkový xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
xxxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (tmavý) |
Celý |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
mletý |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Kmín xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Kmín římský |
celý |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Kurkuma |
celá |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
barvivost x % hmot. xxxxxxx 2,0 |
|||
mletá, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
Xxxxxxxxx květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 |
xxxxx |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Xxxx koření |
celé |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mleté, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x ASTA xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0 |
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx v % hm. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, drcený |
|||||||||
Petržel |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Pískavice, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x jejich xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlé xxxx na xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx xxx |
x xxxxx |
x xxxxx a xxxxxxx |
|
x xxxxx x „xxxxx látky, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a fluorem
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x sušině % nejméně |
Minerální xxxxxxx * v sušině % nejvýše |
Obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx xxx s xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx xxx x xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 xx fluoru |
jedlá xxx x xxxxx x „název látky, xxxxxx byla xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx podle xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx údajů xxxxxxx |
* x závislosti xx xxxxxxx získávání soli (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, draslíku, xxxxxx, hořčíku)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x dresinků xx xxxxx a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Příloha x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx pro dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylka |
dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 2,0 % x 20 xx balení |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení |
||
nad 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Smyslové, fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx označený xx xxxx xxxxx. Xxxx x vůně xxxxxxx xxxx být vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak změněné xxxxx a xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky xxxx xxxxxx, barvu, konzistenci, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahují nejvýše 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x studené omáčky xxxx xxxxxxxx činí 4,5.
Xxxxxxx č. 10 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx hořčice xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx podle ochucující xxxxxx |
Příloha č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Příloha x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx částic |
jasně žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx částicemi xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, ovlivněná xxxxxx přidané zeleniny xxxx xxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx přidáním zeleniny xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x speciální |
kremžská |
|
sušina x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx v % nejméně |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 398/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.
Znění jednotlivých xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1924/2006 a (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x platném znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx znění.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx znění.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.