Právní předpis byl sestaven k datu 18.09.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Sb. a xxxxxx č. 180/2016 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx jejich členění xxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,
x) druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice s xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny a
c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx požadavky xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx balení.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, oddenky, kůra, xxxxx, xxx, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x vůně xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x),
x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), zeleniny, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx složek,
d) xxxxxxxxx organickými příměsemi xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, listů a xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,
x) anorganickými xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx případně obohacující xxxxx2),
x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx draselným,
i) xxxxxx xxxx s jódem x fluorem xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) jedlou kamennou xxxx jedlá xxx xxxxxxx dobýváním z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x malým podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx, popřípadě x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) jedlou xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx stopových xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx přidávaných xxxxx,
x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx látek,
m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek xx xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) ochucovadlem xxxxxxx určený x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx past x látek xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,
x) studenou omáčkou xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx emulzní xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x salátům, vyrobený xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, zeleniny, xxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx drcených semen xxxxxxx černé x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 2 x této vyhlášce.
(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx sůl
(1) Xxxxxxx xxxxx soli na xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx označí
a) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx názvem skupiny,
b) xxxxxx x formě xxxxx, kterou xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x xxxxx a xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx a nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx tabletami, x
x) údajem x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
§5
Dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky a xxxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 a 4.
(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx návodem x xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx dále označí
a) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx x %" a
b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§6
Hořčice
(1) Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 10 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů uvedených x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx označí xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.
§7
Technický předpis
Tato vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx na trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, x xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. r.
Příloha č. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Smyslové požadavky xx jakost jednotlivých xxxxx koření
Název xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
Anýz |
Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx ovocná xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.) |
zralé xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x xxxxxxx stopkou, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x lesklými xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi |
červenohnědá až xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
||
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx nobilis X.) |
xxxxxx listy |
lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá |
jemně xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po bobkovém xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Rendle |
sušené xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek |
žlutá xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech |
Celerové xxxxxx xxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek |
šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx celer |
kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx celerová |
Černucha xxxx |
xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx L.) |
semena |
celá xxxxxx |
xxxxx xx šedočerná |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
celé xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi xxxxx xxxx mletý prášek |
žlutozelená xx zelenohnědá |
kořenitá, svěží |
kořenitá, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx nebo xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx hnědá |
výrazná, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x pepře |
Hořčice bílá xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, téměř xxxxxxxx semena, xxx xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx kořenný (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Merr. |
sušená xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, celistvá poupata, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx hlaviček |
tmavě xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý, |
Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Capsicum xxxxxxxx Jacq. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx x jejich xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx červená) |
kořenitá, sladká, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx po xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx mletý prášek |
kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx celý, |
jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx communis X.) |
xxxxx xxxxxx plody |
kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx temeni xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx tmavomodře xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx) |
xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxx; semena xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, citrónová |
drcený xxxx mletý |
drť nebo xxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, citrónová, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx okrovými xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx hnědá, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu |
kořenitá |
||
Kmín jednoletý (xxxxxx) celý, |
kmín xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx šedohnědá xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx x dvouleté xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, hnědozelená xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx formy |
kořenitá |
||
Kmín xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx podélnými žebry x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx se xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx i xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx nebo sekaná xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxx kopr |
typická xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké |
světle hnědá, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxx |
xxxxxx xxxxx x vrcholků xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx oddenky |
vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxx x xxxxxx (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x připálených |
šedožlutá, žlutá, xxxxxxxxxx xx načernalá |
charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletá |
drť xxxx xxxxx prášek |
sytě xxxxx, oranžově xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.) |
suchá xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, šedozelená xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, mírně xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků |
zelená s xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx xxxxxxx DC.) |
listy |
celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x nádechem xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek) |
semenné xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx části celistvé, x horní xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké |
žlutá, xxxxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi |
jasně xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx až xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx pravý (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, na xxxx xxxx semena xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, ostrá až xxxxx palčivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, kořenitá |
ostrá, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx celé, |
pimentovník xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Xxxx.) |
Xxxxxx plody |
nedozrálé xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, xxx slupek |
šedohnědé, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx hnědé |
charakteristická xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx červenohnědá |
ostrá, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx květů |
bez xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx zelená |
jemně xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx červená xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx nať |
sekaná xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x cibuli |
Pepř bílý xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, sušené, xxxxx xx povrchu hladké, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx světlými xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx drť |
šedobílá x nažloutlým odstínem |
kořenitá |
palčivě xxxxx |
||
Xxxx xxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Piper nigrům X) |
Xxxxxx nezralé plody |
sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx šedočerná xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx |
xxxxxxxx se xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx molle X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
drcený nebo xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx |
|||||
Xxxx sečuánský xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx DC.) |
plody |
tobolky x xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x xxxxxxx stopky x xxxxxx; tobolky xxxx převážně xxxxx x semena xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx xx červenohnědé, xxxxxx (po puknutí) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x tenkou xxxxxxx povrchovou xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx řecké xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx semena, xxx 5 mm xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou hlubokou xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx celý, |
Rozmarýn (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx stonků x xxxxx xx xxxxxx barvy |
svrchní xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx nebo mletý |
sekané, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx X) |
xxxxxx listy x xxxxx xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx nebo řezané, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx úzce xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xx štiplavá |
||||||
s. xxxxxx - kořenitá |
ostrá |
|||||
Skořice xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. aromaticum(Nees), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. tomala (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx prášek xxx znatelných částic xxxx xxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx hnědočervena |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx blizny x xxxxxx úlomky xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) |
Sušené blizny |
křehké, xxxxx zprohýbané |
oranžová xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu |
kořenitá, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx listy x xxxxxxxx květenství x xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx strana xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, připomínající kafr |
kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x květů |
listy xxxx (1 - 5 mm) |
šedozelená, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Vanillia xxxxxxx, Vanillia tahitiensis) |
sušené xxxxxxxxx, celé xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx kořenitá |
Zázvor xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, u vápněného xxxxxxx šedobílá |
charakteristická xx xxxxxxx, výrazná, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, kořenitá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými částicemi x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx koření xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1 |
- |
směsi xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxx |
Xxxxxxx č. 3 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky na xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
11 - 50 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % u 20 xx balení |
||
51 - 200 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (ml/100 x) v sušině xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše |
Příměsi x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx tráva/Citronela |
celá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
drcená, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, drcený |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Chilli/Kayenský xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, drcený |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Kmín (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Kmín xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Kurkuma |
celá |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
barvivost x % hmot. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
Muškátový květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 |
xxxxx |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x ASTA jednotkách |
|||
sladká |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
pálivá |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
gulášová |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Pažitka |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Pepř xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx černý |
celý |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
piperin v % xx. nejméně 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx červený/růžový |
celý |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
mletý, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, drcený |
|||||||||
Pepř xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlé xxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx xxx |
x xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 1925/2006 jiné než xxxxx x fluorem
Xxxxxxx č. 6 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx soli
Výrobek |
Chuť |
Vůně |
Obsah XxXX x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx příměsi * x sušině % xxxxxxx |
Xxxxx obohacujících xxxxx/ xx soli |
jedlá xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx xxx s xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 mg xxxxxx |
xxxxx xxx x jodem x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx cizích xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 mg xxxx obohacení podle xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
obohacení xxxxx údajů výrobce |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. sírany, uhličitany, xxxxxxx xxxxxxx, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)
** obohacení xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx jodem x xxxxxxx.
Příloha x. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxxx pokrmu |
|
směs xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx do xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Příloha č. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
||
nad 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Příloha č. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx hodnotí xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx chuti x xxxx.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx omáčky xxxx xxxxxxxx činí 4,5.
Příloha x. 10 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx ochucující xxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx a xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx částic |
jasně xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, palčivá |
kremžská |
kašovitá xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé |
žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené |
řízná, palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx částicemi xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, ovlivněná xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce |
řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x speciální |
kremžská |
|
sušina x % nejméně |
20 |
32 |
cukr xxxx sacharóza x % xxxxxxx |
5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 plnotučná, nestanovuje xx x xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Informace
Právní xxxxxxx x. 398/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x poskytování xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX a xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx znění.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.
3) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.