Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 16.06.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx xxx 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Předmět úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx v návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,

b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny a

c) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x hořčice požadavky xx jakost, xxxxxxxxx xx jakost vztahující xx k názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Vymezení některých xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) kořením xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, květy, xxxxx, semena xxxx xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx potravin,

b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) kořenícím přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx dalších složek,

d) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, listů x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx pocházející x xxxx xxxxxxxx,

x) anorganickými xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 97 % chloridu xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxxxx případně obohacující xxxxx2),

x) jedlou solí x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx draselným,

i) xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x malým podílem xxxxxxxxxxxxx solí, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxx xxxx xxxxx xxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxx stopových xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx vakuovou xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) z xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem anorganických xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravina xxxxxxx xxxxxxxx složek xx xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tekutinou,

n) ochucovadlem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, zejména xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin xxxx xxxx výtažků x xxxxxx a dalších xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx a mléčných xxxxxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx černé x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx koření xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx sůl

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Evropské xxxx4), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x jódem a xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx užívat xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx tabletami, x

x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x chemické požadavky xx jakost xxxxx xxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx na označování xxxxxxxxxxxxxxx výrobků a xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx označí návodem x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "emulgováno x xxxxxxx tuku x %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx a xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.

(4) Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxx oznámena v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx ustanovení

Potraviny xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx této vyhlášky, x xxxxx být xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx se:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x potravinách x tabákových výrobcích x o změně x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx sůl, xxxxxxxxxxxxx výrobky a xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Ministr:

Ing. Jurečka x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx rostliny

Vzhled

Barva

Vůně

Chuť

Anýz

Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, vejčité x xxxxxxx částí stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx pravý (lllicium xxxxx Hooker.)

zralé sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x krátkou xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků a xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, skořicová až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.)

xxxxxx listy

lístky x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx

xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx zelenožlutá

výrazná, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, po xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, typická xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx šedočerná

jemně kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx stonků x xxxxxxx listů

listy xxxxx xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx ostrá

Fenykl xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky podlouhlé, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx hřbetní xxxxxx xx třemi žebry xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá

kořenitá, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) celý xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx eukalyptu

kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx bílá xxxx

xxxxxxx bílá (Sinapis xxxx L.)

semena

hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, ostrá

Hřebíček xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Merr.

sušená xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, celistvá xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ kayenský xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx stopek

široká xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, sladká, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx šev

červenohnědá xx tmavohnědá, na xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx pryskyřičná

kořenitá, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, citrónová

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek z xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až tmavě xxxxxxxxxxxx

xxxxx, citrónová, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx

Xxxx (tmavý) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.)

Xxxxxx plody

podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

světle až xxxxx hnědá, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx mají stejné xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx jsou xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx u dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá

charakteristická po xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx než u xxxxxxxx formy

kořenitá

Kmín xxxxxx xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr xxxxxxx xxxxxx,

xxxx vonný (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx plody

plody xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx žebry x (dvojnažky) tenkým xxxxxxxxx okrajem

hnědá xx xxxxxxxx žebry a xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Coriandrum xxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké

světle xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx L.)

Sušené oddenky

vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx výrazná

palčivě xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná

palčivě kořenitá

Majoránka

Majoránka (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx lodyh, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.)

listy, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx červené xx xxxxx podle xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, typická xxx xxxx, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx nahořklá

Mauricijská xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx listy xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často částečně xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx květ xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx červenohnědá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx mletý prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

Muškátový xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.)

sušená xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx vejčitý nebo xxxxxxxx tvar, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx palčivá

drcený nebo xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx koření celé,

pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx plody

nedozrálé xxxxxx, drsného xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xx červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare L.)

suchá xxxx listů a xxxxx květů

bez stonků x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mletá,

paprika (Capsicum xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx červená

intenzívní, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Allium xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx zralé xxxxx

xxxxxxx, sušené, tvrdé xx xxxxxxx hladké, xxxxxxxx bobule, smí xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx se znatelným xxxxxxx xxxx drť

šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých bobulí

hnědočerná xx šedočerná až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx xx žlutým xx zeleným odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx molle X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx růžová

jemná, kořenitá

jemně xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx sečuánský celý,

pepř xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium DC., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; tobolky xxxx převážně xxxxx x semena xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, semena xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drcené xxxxxxx a xxxxxx xxxx mletý prášek

Pepř xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou

šedozelená, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá

Pískavice xxxxx xxxx

xxxxxxxxx řecké xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 mm xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, zploštělého xxxxx, x xxxxxxxx hlubokou xxxxx na bocích

okrová xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkovité až xxxxxxxx, bez stonků x xxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu

kořenitá, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx L)

sušené xxxxx x části xxxxx xxxx celé s xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx úzce xxxxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), hladké na xxxxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx tmavě červená, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum zeylanicum (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Nees), C.burmanii (Xxxx), X. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez kousků xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx svírává, štiplavá

drcená xxxx mletá

jemný xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx drť

okrová x xxxxxxxx do hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx líci s xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx obecný (Xxxxxx vulgaris L.)

suchá xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x květů

listy xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, barva xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody

tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx nepravidelného xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé

světle xxxxx, xxxxxxxxxx až světle xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 1

-

směsi xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 ks xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 g

 - 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Příloha č. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Vlhkost x % hmotnosti xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (ml/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx cizí

Anorganické

Anýz

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Badyán

celý

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

mletý

12,0

5,0

3,0

1,0

Bazalka

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Bobkový xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35

mletý

10,0

3,0

5,0

Nové xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Dobromysl)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Paprika

lahůdková

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)min. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x ASTA xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % hm. nejméně 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx sečuánský

celý

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

mletý, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx xxx

x xxxxx

x jodem a xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx obohacena“*

s „xxxxx xxxxx, kterou byla xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx než xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x xxxxxx % nejméně

Minerální xxxxxxx * v sušině % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx látky, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx na xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx vápníku, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx jodem x xxxxxxx.

Příloha x. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Příloha č. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého balení

 - 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 xx balení

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

nad 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 ml

 - 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 ml

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení

Příloha č. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky se xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx musí být xxxxxxxxxxxxxxxx xxx druh xxxxxxx označený xx xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx použitých surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Chuť a xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx chuti x xxxx.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx přípustné xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Příloha x. 10 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 ks xxxxxx

201 - 500 g

 - 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

501 - 1000 g

 - 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx přidané zeleniny xxxx xxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % nejméně

20

32

cukr xxxx sacharóza x % xxxxxxx

5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako kyselina xxxxxx v % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Ke xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES a xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x výživových x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx znění.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.