Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 03.11.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx xxx 2. xxxxxxxx 2016

x požadavcích xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčici

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), b) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx č. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Sb., zákona x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx přímo použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx označování xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, dresinků a xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx členění xxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice požadavky xx jakost, požadavky xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxx některých pojmů

Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) kořením xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, xxxxx, xxxxx, semena xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx potravin,

b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející x xxxxxxx rostliny xxxxxx, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, plody a xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,

x) anorganickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx solí krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx obohacující xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x xxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx draselným xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) jedlou xxxx x jódem x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx sodného x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a fluoridu xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,

x) jedlou kamennou xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx solí xxxxx xxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx stopových xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx přidávaných xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx obsahem vlhkosti, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tekutinou,

n) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx bílkovin xxxx xxxx xxxxxxx z xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, určený x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx omáčkou xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x salátům, xxxxxxxx xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí potravina xxxxxxxx z mletých xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx a cukru,

q) xxxxxxx xxxxxxxxxx hořčice xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx hořčice z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx nebo jiné).

§3

Koření

(1) Xxxxxxx koření xx druhy, xxxxxxx x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx se kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(3) Průměrným xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx vyhlášce.

§4

Jedlá xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx předpisech Evropské xxxx4), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x obohacené xxxxx xxxx názvem skupiny,

b) xxxxxx x xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxx xxx obohacena,

c) x jedlé soli x jódem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx užívat xxxxxxxx x fluoridovými xxxxxxxxx, x

x) údajem x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx označování xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx na xxxxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx x %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxx obalu xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x této vyhlášce.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Hořčice

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 10 x této vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx a ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hořčice xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx ustanovení

Potraviny xxxxxxxx, xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této vyhlášky, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací ustanovení

Zrušují xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) zákona č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx koření, xxxxxx xxx, dehydratované výrobky x ochucovadla x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), i), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Název xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, palčivě kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x části xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx nebo kořenitě xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx list

vavřín xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx celá, xxxxxx xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx sušených xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx zelenožlutá

výrazná, xxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.)

semena

celá semena

černá xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx listy, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx bledě xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxx xxxx nebo mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, svěží

kořenitá, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx eukalyptu

kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs zázvoru x pepře

Hořčice bílá xxxx

xxxxxxx bílá (Sinapis xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, ostrá

Hřebíček xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (L.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % hm. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx částicemi

kořenitá

Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. a Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, hnědá, xxxxxx, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx pálivou

mleté/mletý xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, s dráždivým xxxxxxxx podtónem

od xxxxxx xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý šev

červenohnědá xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx semena

celé xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy; semena xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxx xxxxxx x xxxxxx sušených plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx hnědá, hnědošedá

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) celý,

kmín kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx až xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, xxxxxxxxxxx xx hnědá

charakteristická po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx formy

kořenitá

Kmín římský xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx žebernaté, u xxxxx zúžené

žlutohnědá xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx nebo mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx se xxxxxxxx žebry a xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Coriandrum xxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx listy x vrcholky stonků

kousky xxxxx x vrcholků xxxxxx

xxxxxx x nádechem xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx L.)

Sušené xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, tvrdého xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx hlíz x zlomků (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% oddenků scvrklých, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, oranžově žlutá xx načervenalá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana L.)

suchá xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx jejich xxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx lodyh, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx hnědozelená

charakteristická xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků

zelená s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, typická xxx mátu, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx žluté xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx xxxxxx, ve xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké

žlutá, xxxxxxxx žlutá, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx červenohnědá

charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx až ostrá

Muškátový xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx jádra

semena xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx síťově žilnatě xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx řezu xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, ostrá xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mleté

jemně zrnitý xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx květů

bez stonků x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, charakteristická xx paprice

sladká

sladká,

sytě xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, slabě xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

sušené xxxxx xxxxx

xxxxxxx, sušené, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx bobulí

šedobílá, xxxxx xxxx xx světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Piper xxxxxx X)

Xxxxxx nezralé plody

sušené xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých bobulí

hnědočerná xx šedočerná xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně se xxxxxxxxx zrněním nebo xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř červený/růžový xxxx,

xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.)

Xxxxxx nezralé plody

hladké xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x semena uvolněná

tobolky xxxx xx povrchu xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (po puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx prášek

Pepř xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

Sušené xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou

šedozelená, xxxxxx xx hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx seno

pískavice xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, zploštělého xxxxx, x xxxxxxxx hlubokou xxxxx xx bocích

okrová xx hnědá

výrazně kořenitá

mírně xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn celý,

Rozmarýn (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx barvy

svrchní xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx na spodní xxxxxx světleji xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx mletý

sekané, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx zahradní (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx L)

sušené xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx s xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - kořenitá

ostrá

Skořice xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, štiplavá

drcená xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx znatelných xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx do hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Crocus xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx šafránu

kořenitá, hořká

mletý

jemný xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x hnědých xxxxx

xxxxxxx xxxxxx listů xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá

Tymián

tymián obecný (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxx, listů, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 mm)

šedozelená, šedohnědá xx hnědozelená, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx až xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx tahitiensis)

sušené xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, sladce xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé

světle xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx zázvoru, slabě xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 xx balení

11 - 50 g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Vlhkost v % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx sušiny nejvýše

Silice x % (xx/100 x) v sušině xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx vlasti

Organické xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx lístky

12,0

15,0

1,0

Kurkuma

celá

12,0

2,0

0,2

0,2

barvivost x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx barviva vyjádřený x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0

mletý, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin v % xx. nejméně 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x xxxxxx xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx nebělený

celý

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

bělený

celý

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) včetně xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxx xxxx xx druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x jodem a xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“*

* obohacení podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné než xxxxx x fluorem

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX v xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * v xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx obohacujících xxxxx/ kg xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu

jedlá xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx s xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx výrobce

jedlá xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

obohacení xxxxx údajů výrobce

* x xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx.

Příloha x. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx pokrmu

směs xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx polévky

Ochucovadlo

-

studená xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylka

dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené omáčky x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 ks balení

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

nad 2500 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 ml

 - 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 ml

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 ml

 - 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx hodnotí vždy xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx označený na xxxx obalu. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x xxxx xx použitých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx a xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 ks xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx hořčice

Hořčice

Vzhled

Barva

Vůně x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá

kremžská

kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx drceného xxxxxx hořčice xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x speciální

kremžská

sušina x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx sacharóza x % nejméně

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x xxxxxxxxx

-

xxxxx x % nejvýše

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1924/2006 a (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/ES a xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 o potravinářských xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.