Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 29.04.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

VYHLÁŠKA

ze dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Sb. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (dále jen "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)

a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,

b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice s xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx x

x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x hořčice xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx potravin,

b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), zeleniny, xxxx xxxx hub a xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx stonků, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx prázdné,

e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx pocházející z xxxx rostliny,

f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx rostlinného původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx obohacující xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx x jódem x fluorem xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxx podle písmene x) a xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) jedlou kamennou xxxx xxxxx sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x malým xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx xxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, xxxxx xx s ní xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravina vzniklá xxxxxxxx složek se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, která se xxxx konzumací obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx bílkovin xxxx xxxx výtažků x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nebo past x xxxxx zvýrazňujících xxxx, určený k xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,

x) xxxxxxxx omáčkou xxxx dresinkem xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí potravina xxxxxxxx z mletých xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x cukru,

q) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,

r) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice z xxxxxxx semen žlutých xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx písmene p) xxxxxxxx xxxxxxxx zejména xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Koření

(1) Členění koření xx druhy, xxxxxxx x podskupiny je xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

§4

Jedlá xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x skupiny xx uvedeno v příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), v zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxx jedlé xxxx xxxxxx skupiny,

b) xxxxxx o formě xxxxx, kterou xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, že xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx užívat současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx x xxxxxxx získání (kamenná, xxxxxxx, mořská).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí xxxxxxx x přípravě.

(4) U xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "emulgováno s xxxxxxx tuku x %" a

b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxx obalu xx zohledněním záporné xxxxxxxxxx xxxx objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x dresinků xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Hořčice

(1) Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx a xx xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx označí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx hořčice xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, x mohou být xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), i), x) x k) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Ministr:

Ing. Jurečka x. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx částí xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, palčivě kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx pravý (xxxxxxxx xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x krátkou xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx x části xxxxx

xxxxxx nebo xxxx xxxxx, bez stonků

šedozelená

v xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx list

vavřín xxxxx (Laurus xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně trpká

Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, po citrusech

nahořklá, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, po xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx mletý prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx listy

celé xxxx sekané xxxxx, xxx stonků x xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx vulgare Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx straně xx xxxxx žebry xxxx xxxxx prášek

žlutozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) celý xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx oddenků xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x pepře

Hořčice xxxx xxxx

xxxxxxx bílá (Xxxxxxx xxxx L.)

semena

hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx kořenný (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (L.) Merr.

sušená xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ kayenský xxxx celé/celý,

Paprika (Capsicum xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx annuum X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx sušené xxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, sladká, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé po xxxxxxx xxxxx pálivou

mleté/mletý xxxx drcené/drcený

drť xxxx xxxxx mletý prášek

kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.)

zralé xxxxxx plody

kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxx prášek

Kardamom xxxx xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx semena

celé xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx zralá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, jemně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných semen

černohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx citrónová, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

drcený xxxx mletý

drť nebo xxxxx prášek

světle xx xxxxx hnědá, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

Kmín jednoletý (xxxxxx) celý,

kmín xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.)

xxxxx mají stejné xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx větší

žlutohnědá, xxxxxx xxxxx až xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx než xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, hnědozelená xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx formy

kořenitá

Kmín xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx prášek

Kopr koprová xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx okrajem

hnědá xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx, pronikavá

nať

sušená xxx

xxxx xxxx sekaná xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxx pro xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx plody,

koriandr (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené plody

kulovité xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholky stonků

kousky xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x nádechem xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Curcuma xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, tvrdého xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx xxx hlíz x zlomků (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx xx načernalá

charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná

palčivě xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana X.)

xxxxx xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, výrazná

kořenitá, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.)

listy, vrcholky xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx červené xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, xxxxxxx xxx mátu, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx hystrix XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx žluté xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx celý,

muškátovník xxxxx (Myristica xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx sušené osemení (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, ve xxxxxx části xxxxxxxx, x horní xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx až xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxx mají xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, na řezu xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Merr.)

Sušené xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx slupek

šedohnědé, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická xx xxxxx xxxxxx

xxxxx palčivá

drcené xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xx červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Dobromysl)

dobromysl (Xxxxxxxx vulgare X.)

xxxxx xxxx xxxxx a xxxxx xxxxx

xxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx zelená

jemně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx červená

intenzívní, xxxxxxxxxxxxxxxx xx paprice

sladká

sladká,

sytě červená xx červená

charakteristická po xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, slabě nahořklá,

gulášová

hnědočervená

kořenitá, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Allium xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx xx česneku x cibuli

Pepř bílý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X)

xxxxxx zralé xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, tvrdé xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, temně xxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

sušené xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx zeleným odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx červený/růžový xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx nezralé plody

hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx vnější xxxxxx xxxxxxxxxxx ne zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule)

červená xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx

Xxxx sečuánský xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky x xxxxxx bradavičnatým povrchem x zbytkem stopky x xxxxxx; xxxxxxx xxxx převážně xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxx až červenohnědé, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx mletý xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx svraštělé xxxxx bobule xxxx xxxxx x tenkou xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx semeno

hladká xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 mm xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx hnědá

výrazně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x listů xx xxxxxx barvy

svrchní část xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx a okrajích, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská listy xxxxxx nebo xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx štiplavá

s. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého xx drsného povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, štiplavá

drcená xxxx xxxxx

xxxxx prášek xxx znatelných částic xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, kořenitá

Šafrán blizny x jejich xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu

kořenitá, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia officinalis X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx květenství a xxxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně vroubkované, xx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx obecný (Xxxxxx xxxxxxxx L.)

suchá xxxx natě, listů, xxxxxxxxxx a květů

listy xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pravá (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Vanillia xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, ohebné

tmavohnědá, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, sladce xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x velikosti (xxxxxxx však 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé

světle xxxxx, xxxxxxxxxx až světle xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, kořenitá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx

Příloha č. 2 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx č. 3 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % x 20 xx xxxxxx

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx nejvýše

Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx

Xxxxxx x % (ml/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, drcený

13,0

9,5

3,5

Kmín (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (světlý)

Celý

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Drcený

12,0

9,0

1,5

Mletý

12,0

9,0

1,5

Kmín xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx plody

celý

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

mletý

9,0

7,0

0,4

1,5

Koriandr xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % hmot. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx vápenatý x % hm. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Dobromysl)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Paprika

lahůdková

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)min. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx sečuánský

celý

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

mletý, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Zázvor xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx

Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx jedlé xxxx xx druhy x skupiny

Druh

Skupina

jedlá sůl

s xxxxx

x jodem a xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) č. 1925/2006 jiné než xxxxx a fluorem

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX v xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % nejvýše

Obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x jodem x „xxxxx látky, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích pachů

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx podle xxxxx výrobce

jedlá xxx x „název xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx údajů výrobce

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)

** xxxxxxxxx xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.

Příloha č. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x dresinků xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx pokrmu

směs xxx přípravu xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx polévky

Ochucovadlo

-

studená xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, studené xxxxxx x dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 xx balení

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 ml

 - 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové, xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx druh xxxxxxx označený xx xxxx obalu. Xxxx x vůně xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx cizích příměsí, xxxx xxxxx změněné xxxxx a xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x dresinky xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx x xxxx.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Členění hořčice xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Příloha č. 11 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka

hořčice

do 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx balení

201 - 500 g

 - 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Příloha x. 12 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.

Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x nepřibarvené, ovlivněná xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se u xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x speciální

-

písek x % nejvýše

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 398/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů a xxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxx xxxxxxx látek xx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx znění.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.