Právní předpis byl sestaven k datu 01.08.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), b) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona č. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x návaznosti xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny a
c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení.
§2
Vymezení xxxxxxxxx pojmů
Pro xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, nať, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x vůně xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející z xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx pocházející z xxxx rostliny,
f) anorganickými xxxxxxxxx příměsi jiného xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx obohacující xxxxx2),
x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx draselným,
i) jedlou xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxx podle xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x malým xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx solí, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
k) jedlou xxxxxxx solí xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) jedlou vakuovou xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (xxxxxxx) z xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx konzumací obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,
x) studenou omáčkou xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxxx xx kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(3) Průměrným xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx xxx
(1) Xxxxxxx xxxxx soli na xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx dále xxxxxx
x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl obohacena,
c) x xxxxx soli x jódem a xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx lze konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx o xxxxxxx získání (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx výrobky, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx návodem x přípravě.
(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se na xxxxx dále označí
a) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx x %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním záporné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x dresinků xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této vyhlášce.
§6
Xxxxxxx
(1) Členění xxxxxxx xx druhy, skupiny x podskupiny je xxxxxxx v příloze č. 10 x této vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx a xx xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové, xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.
§7
Xxxxxxxxx předpis
Tato vyhláška xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx na xxx xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx této vyhlášky, x xxxxx být xxxxxxxxx do vyprodání xxxxx.
§9
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), h), x), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, pro xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. r.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření
Název xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, vejčité x xxxxxxx xxxxx stopky |
hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá |
Badyán xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx sušené xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx xxxxxx x xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo kořenitě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá |
jemně xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx celá, xxxxxx xxxx mletá |
citrónová tráva (Xxxxxxxxxx citratus Staph/C. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx sušených xxxxx, xxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx nažky xxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá |
výrazná, xxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Nigella xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx xxxxxx |
xxxxx xx šedočerná |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bledě xxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx ostrá |
Fenykl xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi žebry xxxx xxxxx prášek |
žlutozelená xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) celý nebo xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx prášek |
žlutá, xxxxxx xx světle xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx |
Xxxxxxx bílá xxxx |
xxxxxxx bílá (Sinapis xxxx L.) |
semena |
hladká, téměř xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, ostrá |
Hřebíček xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx obsahovat nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá |
výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý, |
Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx zralé xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx stopek |
široká xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx červená) |
kořenitá, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx ostře xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx zvláště xxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx celý, |
jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx tmavomodře xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek |
|||||
Kardamom celá xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až tmavě xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (tmavý) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx nažky, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx, se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu |
kořenitá |
||
Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx, |
xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy kmínu, xxxxx xxxx větší |
žlutohnědá, xxxxxx hnědá xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx zrněním |
šedozelená, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx formy |
kořenitá |
||
Kmín xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené |
žlutohnědá xx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx až xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx prášek |
|||||
Kopr xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
plody xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx i xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kopru |
kořenitá, pronikavá |
nať |
sušená xxx |
xxxx nebo xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx pro kopr |
typická xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx listy x xxxxxxxx stonků |
kousky xxxxx x vrcholků xxxxxx |
xxxxxx s nádechem xx xxxxx, šedé xxxx hnědé barvy |
kořenitá |
Charakteristicky xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx oddenky |
vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx bez xxxx x xxxxxx (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x připálených |
šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx jejich xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, výrazná |
kořenitá, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, vrcholky xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx červené xx hnědé xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx aromatická, xxxxxxx xxx xxxx, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx hystrix DC.) |
listy |
celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek) |
semenné xxxxx xxxx xxxxxx, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x horní xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx xxxx xxxx semena xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx palčivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý prášek |
tmavě xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx celé, |
pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx slupek |
šedohnědé, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx až červenohnědá |
ostrá, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.) |
xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxx stonků x větviček |
světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx červená xx červená |
charakteristická po xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx nať |
sekaná xxx |
xxxxxx xx tmavě xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
Xxxx bílý xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx L) |
sušené xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se znatelným xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx molle X.) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
hladké xxxxxx, které mají xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule) |
červená až xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx xxxxxxx, nebo xxx |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx DC., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem stopky x semeny; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx puklé x semena uvolněná |
tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx červenohnědé, xxxxxx (po puknutí) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx nebo mletý |
drcené xxxxxxx a semena xxxx mletý xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
typicky svraštělé xxxxx bobule xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx povrchovou xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená |
kořenitá, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích |
okrová xx hnědá |
výrazně xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, kožovité, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x listů xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, trpká |
|||
Saturejka |
saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx a okrajích, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx nebo šedozelené |
s. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. tomala (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, tmavě xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx svírává, štiplavá |
drcená xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx drť |
okrová x xxxxxxxx do hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxxx až podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně xxxxxxxxxxx, xx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxx listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, připomínající xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.) |
xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 mm) |
šedozelená, xxxxxxxxx xx hnědozelená, barva xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx až xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Andrews, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody |
tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, ohebné |
tmavohnědá, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx vanilce, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé |
světle xxxxx, xxxxxxxxxx xx světle xxxxx, u vápněného xxxxxxx šedobílá |
charakteristická po xxxxxxx, výrazná, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx jemnými částicemi x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá |
charakteristická xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx |
xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx koření xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Příloha č. 3 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky |
koření |
do 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 200 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx vlasti |
Organické xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
xxxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř |
celé/celý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mleté/mletý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Jalovec |
celý |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) |
Xxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx plody |
celý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
mletý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Koriandr xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, drcená |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Majoránka |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Máta |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
Xxxxxxxxx květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx ořech |
celý |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
oxid xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35 |
xxxxx |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Dobromysl) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Paprika |
lahůdková |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)min. xxxxx xxxxxxxxxx barviva xxxxxxxxx x ASTA xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx černý |
celý |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
piperin v % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx červený/růžový |
celý |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
mletý, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx sečuánský |
celý |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý, drcený |
|||||||||
Pepř xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Zázvor xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů
Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx sůl |
s xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
* obohacení xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx než xxxxx x fluorem
Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx sůl s xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu |
jedlá xxx x jodem a xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg fluoru |
jedlá xxx x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx získávání soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx jodem a xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx xxxx dresink |
emulgované |
neemulgované |
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení |
||
nad 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 ml |
- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx balení |
Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx hodnotí vždy xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť a xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx pro druh xxxxxxx označený na xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx být vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak změněné xxxxx x vůně.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx a vůni xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx změněné chuti x vůně.
3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx dresinků xxxx 4,5.
Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Členění hořčice xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx typu xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Smyslové a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx hořčice
Tabulka 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedožlutá x nepřibarvené |
řízná, palčivá |
kremžská |
kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx částic, x xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx a xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx v % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Informace
Právní xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Ke xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx látek a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx xxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.
3) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.