Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 22.12.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 odst. 1 xxxx. x), b) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách a xxxxxxxxxx výrobcích x x změně a xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Sb., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Sb. a xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Evropské unie1)

a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx x návaznosti xx jejich xxxxxxx xxxxx druhu, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice s xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx a

c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost vztahující xx x názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení.

§2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) kořením xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x ovlivňování chutě x xxxx potravin,

b) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx rostliny xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx rostliny,

f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx písek,

g) xxxxxx solí xxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahující nejméně 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) jedlou xxxx x xxxxx směs xxxxxxxx sodného s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx draselným,

i) jedlou xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx písmene x) a xxxxxxxx xxxxxxx nebo fluoridu xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx kamennou xxxx jedlá sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx stopových xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem anorganických xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx vyskytují v xxxxxxx xxxx, popřípadě x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravina xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, která xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin nebo xxxx výtažků z xxxxxx a dalších xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx omáčkou xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x salátům, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, zeleniny, ovoce, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx a

s) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx speciálně typově xxxxxxxx (hořčice xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jiné).

§3

Xxxxxx

(1) Členění koření xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 3 x xxxx vyhlášce.

(5) Smyslové xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 1 x této xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx sůl

(1) Xxxxxxx xxxxx soli xx xxxxx x skupiny xx uvedeno x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x obohacené xxxxx xxxx názvem xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x jedlé soli x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 g xxxxx x nelze xx xxxxxx současně x fluoridovými xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, mořská).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxx xx označování xxxxxxxxxxxxxxx výrobků a xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku v %" a

b) podmínky xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této vyhlášce.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx upravující xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx hořčice je xxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, x mohou být xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), j) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x ochucovadla x xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x x xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxx, jedlou sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Jurečka x. r.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx rostliny

Vzhled

Barva

Vůně

Chuť

Anýz

Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky

hnědá xx hnědožlutá

příjemná xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x krátkou stopkou, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx xxxxxx

Xxxxxxx list

vavřín xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx

xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx trpká

Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (L.) Rendle

sušené xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx listů, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, jemně xxxxxxx, po xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů

listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx ostrá

Fenykl xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky podlouhlé, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx hřbetní straně xx třemi xxxxx xxxx xxxxx prášek

žlutozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, svěží

kořenitá, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) celý nebo xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx plátky xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx hnědá

výrazná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx

Xxxxxxx bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, téměř xxxxxxxx semena, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, ostrá

Hřebíček xxxx,

xxxxxxxxxxx kořenný (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (L.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, celistvá poupata, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % hm. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx částicemi

kořenitá

Chilli/ kayenský xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Capsicum xxxxxxxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx sušené xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x jejich xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým palčivým xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx nebo xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx L.)

zralé xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx šev

červenohnědá xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx až tmavomodře xxxxxxx

Xxxxxxx pryskyřičná

kořenitá, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, jemně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx semen

černohnědá, xxxxxx až tmavě xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, slabě xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx až xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx větší

žlutohnědá, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx žebry, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo mletý

drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, hnědozelená xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx než u xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Cuminum xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené

žlutohnědá xx xxxxx

xxxxx ostrá

ostrá až xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxx vonný (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx plody

plody xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem

hnědá xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Coriandrum xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

kulovité xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholků xxxxxx

xxxxxx x nádechem xx žluté, šedé xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx válcovitého nepravidelného xxxxx, tvrdého xxxx, xxxxxxxxxxx a zjizveného xxxxxxx xxx hlíz x zlomků (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx výrazná

palčivě xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx jemný prášek

sytě xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx nebo xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, výrazná

kořenitá, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.)

listy, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx květ xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké

žlutá, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Houtt.)

sušená xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx koření xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Pimenta dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická xx xxxxx xxxxxx

xxxxx palčivá

drcené xxxx mleté

jemně xxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Dobromysl)

dobromysl (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx listů x xxxxx květů

bez xxxxxx x větviček

světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Xxxx až xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx červená

intenzívní, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxxxxx, xxxxx xx česneku x cibuli

Pepř xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xx znatelným xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých bobulí

hnědočerná xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx mletý sypký xxxxxx, případně se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř červený/růžový xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx zrněním, nebo xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx povrchem x zbytkem xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxx mletý prášek

Pepř xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům L)

Sušené xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx povrchovou xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá

Pískavice xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na bocích

okrová xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx xx šedavé xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx světleji šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx mletý

sekané, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x části květů xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), hladké xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx stonků, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx zahradní zelená xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx listy xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - kořenitá

ostrá

Skořice xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. aromaticum(Nees), X.xxxxxxxxx (Nees), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx a větviček xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx svírává, štiplavá

drcená xxxx mletá

jemný xxxxxx xxx znatelných částic xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu

kořenitá, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx

xxxxxxx strana listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá

Tymián

tymián xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxx, listů, xxxxxxxxxx a květů

listy xxxx (1 - 5 mm)

šedozelená, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia tahitiensis)

sušené xxxxxxxxx, celé xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx kořenitá

Zázvor xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx oddenky

kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x vápněného xxxxxxx šedobílá

charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx, svěží

ostrá xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx vlákny

žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření xxxxx xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky na xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 ks balení

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

51 - 200 g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) v sušině nejméně

Popel xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx v % hmotnosti nejvýše

Doplňující xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx plody

celý

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

mletý

9,0

7,0

0,4

1,5

Koriandr xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx koření

celé

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

mleté, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx barviva xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx sečuánský

celý

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

mletý, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x xxxxxx xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx nebělený

celý

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

bělený

celý

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) včetně barevných xxxx listů

Příloha č. 5 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Členění jedlé xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx xxx

x xxxxx

x xxxxx a xxxxxxx

x jodem a „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“*

s „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx než xxxxx x fluorem

Příloha č. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jedlé soli

Výrobek

Chuť

Vůně

Obsah XxXX v xxxxxx % nejméně

Minerální xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx obohacujících xxxxx/ xx soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu

jedlá sůl x xxxxx a xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx s xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 mg xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

obohacení xxxxx xxxxx výrobce

* x závislosti xx xxxxxxx získávání soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx jodem x xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx do xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého balení

 - 2,0 % x 20 ks xxxxxx

51 - 120g

 - 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové, xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hodnotí xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť a xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxx označený xx xxxx obalu. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak změněné xxxxx a xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x vůni xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx výrobku musí xxx xxxxxxx, bez xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx chuti x vůně.

3. Dehydratované xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x studené xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Příloha x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

201 - 500 g

 - 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

501 - 1000 g

 - 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 g

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic, x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % nejméně

20

32

cukr xxxx sacharóza x % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se u xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není aktualizováno, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x zdravotních tvrzeních xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.