Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.08.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx xxx 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), b) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona č. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x návaznosti xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny a

c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení.

§2

Vymezení xxxxxxxxx pojmů

Pro xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, nať, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x vůně xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející z xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx pocházející z xxxx rostliny,

f) anorganickými xxxxxxxxx příměsi jiného xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx obohacující xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx draselným nebo xxxxxxx draselným,

i) jedlou xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxx podle xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x malým xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx solí, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

k) jedlou xxxxxxx solí xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou vakuovou xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (xxxxxxx) z xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx konzumací obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,

x) studenou omáčkou xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxxx xx kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(3) Průměrným xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx soli na xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl obohacena,

c) x xxxxx soli x jódem a xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx lze konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx o xxxxxxx získání (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx výrobky, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx návodem x přípravě.

(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se na xxxxx dále označí

a) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx x %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním záporné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x dresinků xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této vyhlášce.

§6

Xxxxxxx

(1) Členění xxxxxxx xx druhy, skupiny x podskupiny je xxxxxxx v příloze č. 10 x této vyhlášce.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx a xx xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové, xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.

§7

Xxxxxxxxx předpis

Tato vyhláška xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx na xxx xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx této vyhlášky, x xxxxx být xxxxxxxxx do vyprodání xxxxx.

§9

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx se:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), h), x), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, pro xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. r.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření

Název xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, vejčité x xxxxxxx xxxxx stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx xxxxxx x xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx nebo kořenitě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá

jemně xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx celá, xxxxxx xxxx mletá

citrónová tráva (Xxxxxxxxxx citratus Staph/C. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx sušených xxxxx, xxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx nažky xxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá

výrazná, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx šedočerná

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxx bledě xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx ostrá

Fenykl xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi žebry xxxx xxxxx prášek

žlutozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) celý nebo xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx prášek

žlutá, xxxxxx xx světle xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx

Xxxxxxx bílá xxxx

xxxxxxx bílá (Sinapis xxxx L.)

semena

hladká, téměř xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, ostrá

Hřebíček xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx obsahovat nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý,

Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx stopek

široká xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx červená)

kořenitá, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx zvláště xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx tmavomodře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

Kardamom celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až tmavě xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (tmavý) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx nažky, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx, se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx až xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy kmínu, xxxxx xxxx větší

žlutohnědá, xxxxxx hnědá xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx formy

kořenitá

Kmín xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené

žlutohnědá xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx až xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr xxxxxxx xxxxxx,

xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx plody

plody xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx i xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kopru

kořenitá, pronikavá

nať

sušená xxx

xxxx nebo xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxx pro kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx listy x xxxxxxxx stonků

kousky xxxxx x vrcholků xxxxxx

xxxxxx s nádechem xx xxxxx, šedé xxxx hnědé barvy

kořenitá

Charakteristicky xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx bez xxxx x xxxxxx (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x připálených

šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx jejich xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, výrazná

kořenitá, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, vrcholky xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx červené xx hnědé xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, xxxxxxx xxx xxxx, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx hystrix DC.)

listy

celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx

xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx xxxxxx, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x horní xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx xxxx xxxx semena xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx celé,

pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx až červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.)

xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxx stonků x větviček

světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx kořenitá

jemně xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx červená xx červená

charakteristická po xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx L)

sušené xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se znatelným xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx molle X.)

Xxxxxx xxxxxxx plody

hladké xxxxxx, které mají xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule)

červená až xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx xxxxxxx, nebo xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx DC., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem stopky x semeny; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx puklé x semena uvolněná

tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx červenohnědé, xxxxxx (po puknutí) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx

xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo mletý

drcené xxxxxxx a semena xxxx mletý xxxxxx

Xxxx xxxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

typicky svraštělé xxxxx bobule xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx povrchovou xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích

okrová xx hnědá

výrazně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, kožovité, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x listů xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, trpká

Saturejka

saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx a okrajích, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx nebo šedozelené

s. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, tmavě xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx svírává, štiplavá

drcená xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx drť

okrová x xxxxxxxx do hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxxx až podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně xxxxxxxxxxx, xx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx listů xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, připomínající xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.)

xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 mm)

šedozelená, xxxxxxxxx xx hnědozelená, barva xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx až xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Andrews, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody

tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, ohebné

tmavohnědá, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé

světle xxxxx, xxxxxxxxxx xx světle xxxxx, u vápněného xxxxxxx šedobílá

charakteristická po xxxxxxx, výrazná, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx jemnými částicemi x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx koření xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Příloha č. 3 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % x 20 xx xxxxxx

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 g

 - 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx vlasti

Organické xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx plody

celý

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

mletý

9,0

7,0

0,4

1,5

Koriandr xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx ořech

celý

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

oxid xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Dobromysl)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Paprika

lahůdková

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)min. xxxxx xxxxxxxxxx barviva xxxxxxxxx x ASTA xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx červený/růžový

celý

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

Xxxx sečuánský

celý

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

mletý, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x xxxxxx xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Zázvor xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů

Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

* obohacení xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx než xxxxx x fluorem

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu

jedlá xxx x jodem a xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg fluoru

jedlá xxx x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx získávání soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx jodem a xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx dresink

emulgované

neemulgované

Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení

nad 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 ml

 - 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx balení

Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx hodnotí vždy xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť a xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx pro druh xxxxxxx označený na xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx být vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak změněné xxxxx x vůně.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx a vůni xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx změněné chuti x vůně.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx dresinků xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Členění hořčice xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx typu xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 ks xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedožlutá x nepřibarvené

řízná, palčivá

kremžská

kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx částic, x xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx v % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Informace

Právní xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Ke xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl měněn xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx látek a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.