Právní předpis byl sestaven k datu 18.09.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x) x g) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx výrobcích a x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx přímo použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx s xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx x
x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x hořčice xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí
a) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),
x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), zeleniny, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx složek,
d) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi xxxxxx xxx rostlinného původu, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx xxxx písek,
g) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) xxxxxx solí x jódem směs xxxxxxxx sodného s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx draselným,
i) xxxxxx xxxx s xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxx podle xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx přírodních xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
k) xxxxxx xxxxxxx solí xxxxx xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx ložisek s xxxxx xxxxxxx anorganických xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek se xxxxxxxx obsahem vlhkosti, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nebo past x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx omáčkou xxxx dresinkem xxxxxx xxxx emulzní xxxxxxx xxxxxxxxx jako chuťová xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,
r) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx p) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxx).
§3
Koření
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx koření xxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx vyhlášce.
(3) Průměrným xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxx uvedeny x příloze č. 1 k této xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx sůl
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx na xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx
x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl obohacena,
c) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 a 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí návodem x přípravě.
(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx v %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním záporné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků jsou xxxxxxx v příloze č. 9 x této xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Členění hořčice xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx upravující xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx označí xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
§7
Technický xxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x hořčici.
§10
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Jurečka x. r.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené plody |
rýhované xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx stopky |
hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx ovocná xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá |
Badyán xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx sušené xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx zlomků a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
jemně xxxxxxxx, nasládlá |
mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx částicemi |
červenohnědá až xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
kořenitá, nasládlá |
||
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx basilicum X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě |
Bobkový xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
lístky s xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx trpká |
Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx celá, drcená xxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx až xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx |
xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx celé xxxxx xxxx mletý prášek |
šedohnědá, xxxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, typická xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx semena |
černá xx šedočerná |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx kozelec (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx stonků a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bledě xxxxxx xx šedozelené |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare Mill.conv. xxxxxxx) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx straně xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx plátky xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs zázvoru x pepře |
Hořčice bílá xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx L.) |
semena |
hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx obsahovat nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx částicemi |
kořenitá |
||||
Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Capsicum xxxxxxxxxx X., Capsicum xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx x jejich xxxxxxxx (žlutá, oranžová, xxxxxxx, hnědá, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, sladká, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený |
drť xxxx xxxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem |
od pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis X.) |
xxxxx xxxxxx plody |
kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx pryskyřičná |
kořenitá, nasládlá |
drcený xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx světle xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx hnědá až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek z xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných semen |
černohnědá, xxxxxx xx tmavě xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx carvi X.) |
Xxxxxx plody |
podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá, se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu |
kořenitá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek |
světle xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx, |
xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po kmínu, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u dvouleté xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx zúžené |
žlutohnědá xx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx koprová xxxxxx, |
xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx nebo xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx listy x xxxxxxxx stonků |
kousky xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx oddenky |
vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx načernalá |
charakteristická xx kurkumě xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx nebo mletá |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná |
palčivě xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana X.) |
xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo jejich xxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, mírně xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Mentha x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků |
zelená s xxxxxxxx xx červené xx xxxxx podle xxxxxxxx |
xxxxxxx aromatická, typická xxx mátu, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx xxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx |
xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx míšek) |
semenné xxxxx xxxx ploché, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx žlutá, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx ostrá |
||
Muškátový xxxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.) |
sušená xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx tvar, na xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, na řezu xxxx semena mramorovaná |
charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, ostrá xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx koření xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Merr.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mleté |
jemně zrnitý xxxxxx |
xxxxx xx červenohnědá |
ostrá, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx L.) |
suchá xxxx xxxxx x xxxxx květů |
bez stonků x větviček |
světlezelená až xxxxxxxxxxx, Xxxx až xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx červená xx červená |
charakteristická po xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx nahořklá, |
|||
gulášová |
hnědočervená |
kořenitá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx pobřežní (Allium xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx pažitce |
mírně xxxxxxxx, slabě nahořklá, xxxxx po česneku x cibuli |
Pepř xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx L) |
sušené xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, sušené, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx se světlými xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo drť |
šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X) |
Xxxxxx nezralé xxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx vnější xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx xx xxxxx růžová |
jemná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx |
|||||
Xxxx sečuánský celý, |
pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.) |
plody |
tobolky x xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x semeny; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x semena uvolněná |
tobolky xxxx na povrchu xxxxx až červenohnědé, xxxxxx (po puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx mletý xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx celý, |
pepřovník černý (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
typicky xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x tenkou xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou |
šedozelená, xxxxxx až xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, pálivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx nať |
sekaná xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx L.) |
Sušené semeno |
hladká xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, zploštělého xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxx |
xxxxxx xx hnědá |
výrazně xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxx xxxxx xx šedavé xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx L) |
sušené xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx s xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), hladké na xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská listy xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), C. tomala (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx svírává, štiplavá |
drcená xxxx xxxxx |
xxxxx prášek xxx znatelných xxxxxx xxxx drť |
okrová s xxxxxxxx do hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx blizny x jejich xxxxxx xxxx |
xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx blizny |
křehké, xxxxx zprohýbané |
oranžová až xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu |
kořenitá, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) |
xxxxxx listy a xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx nebo sekané xxxxxxx až podlouhlé xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá |
Tymián |
tymián obecný (Xxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x květů |
listy xxxx (1 - 5 mm) |
šedozelená, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Andrews, Vanillia xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nepravidelného xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx x zploštělé |
světle xxxxx, xxxxxxxxxx xx světle xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá |
charakteristická xx xxxxxxx, výrazná, svěží |
ostrá xx xxxxxxx, kořenitá |
drcený xxxx mletý |
prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx až palčivá, xxxxxxxx |
Příloha č. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
koření |
koření podle xxxxxxx x. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxx |
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
11 - 50 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) v sušině nejméně |
Popel xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % hmotnosti nejvýše |
Doplňující xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx vlasti |
Organické xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, drcený |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Chilli/Kayenský xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, drcený |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Kmín (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Kmín xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
Muškátový xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35 |
xxxxx |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Dobromysl) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Paprika |
lahůdková |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)min. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x ASTA xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % hm. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx červený/růžový |
celý |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
mletý, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx mletý |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Saturejka |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Skořice |
celá |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
mletá, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x jejich xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx nebělený |
celý |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
bělený |
celý |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx
Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxx xxxx na xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx xxx |
x xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x jodem x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx obohacena“* |
|
s „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“* |
* obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX v xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx xxx s xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 xx xxxxxx |
xxxxx xxx x xxxxx x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)
** obohacení xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx druhy x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu hotového xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx a dresinky
Výrobek |
Hmotnost xxxx objem xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého balení |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého balení |
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
251 - 1000g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
||
xxx 2500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hodnotí vždy xx přípravě xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxx xxxxx. Chuť x vůně výrobku xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx změněné xxxxx a vůně.
2. Xxxxxxxxxxx, studené omáčky x dresinky mají xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx musí xxx vlastní, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx x xxxx.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.
4. Xxxxxxx přípustné pH x studené xxxxxx xxxx dresinků xxxx 4,5.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka |
hořčice |
do 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
201 - 500 g |
- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 g |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 12 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx a xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx částic |
jasně žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené |
řízná, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx částicemi xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, ovlivněná xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx ovoce |
řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx x % nejméně |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se u xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (ES) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx znění.
2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.
3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.