Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 03.11.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

VYHLÁŠKA

ze xxx 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Sb. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) druhy xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x hořčice s xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost vztahující xx x názvu x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Vymezení xxxxxxxxx pojmů

Pro xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, nať, květy, xxxxx, semena xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a užívané x ovlivňování xxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) kořenícím přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx hub x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, větviček, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx písek,

g) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) xxxxxx solí x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) jedlou xxxx s jódem x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx solí, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx získaná odpařováním xxxxxx vody s xxxxxxx stopových xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx vakuovou xxxx jedlá sůl xxxxxxx vakuovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, zejména směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx a dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx omáčkou xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x cukru,

q) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx jiné).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx.

(6) Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx sůl

(1) Xxxxxxx xxxxx soli na xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v přímo xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx4), v zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx x formě xxxxx, xxxxxx byla xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 g xxxxx a nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) údajem x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků a xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx uvedeny v xxxxxxxxxx 3 a 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí návodem x přípravě.

(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x %" x

x) podmínky xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx bez xxxxx xx zohledněním záporné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx vyhlášce.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx dehydratovaných výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 9 x této xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx upravující xxxxxx xxxxxxxxxx potravin se xxxxxxx dále označí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

§7

Technický předpis

Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do vyprodání xxxxx.

§9

Zrušovací ustanovení

Zrušují xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Účinnost

Tato vyhláška nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Jurečka x. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Název xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx ovocná xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx stopkou, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x části xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx stonků

šedozelená

v xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx kořenitě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě

Bobkový xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx celá, xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Rendle

sušené xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx jemně xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech

Celerové xxxxxx celé xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx celé xxxxx xxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá

výrazná, xxxxxxx pro xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.)

semena

celá xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx listů

listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx ostrá

Fenykl xxxx nebo xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) celý xxxx xxxxx

Xxxxxx Alpinia xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx plátky xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx semena, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, charakteristická po xxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, palčivá, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ kayenský xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. a Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx se zbytky xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx a jejich xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, zelená, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx pálivou

mleté/mletý xxxx drcené/drcený

drť xxxx xxxxx xxxxx prášek

kořenitá, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis X.)

xxxxx xxxxxx plody

kulovité lysé xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx tmavomodře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx světle xxxxxx, xxxxx xx světle xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, jemně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx sušených plodů, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, citrónová, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) celý,

kmín xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

světle až xxxxx hnědá, hnědošedá

charakteristická xx kmínu

kořenitá

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx u xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak méně xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx ostrá

ostrá xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx prášek

Kopr xxxxxxx xxxxxx,

xxxx xxxxx (Anethum xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx podélnými xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx i okraji

charakteristická xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

kulovité xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx listy x xxxxxxxx stonků

kousky xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx žluté, xxxx xxxx hnědé barvy

kořenitá

Charakteristicky xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, tvrdého xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx bez xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, výrazná

palčivě xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx hnědozelená

charakteristická xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx hnědé xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx hystrix DC.)

listy

celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx žluté xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx míšek)

semenné míšky xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Houtt.)

sušená xxxxx xxxxx

xxxxxx mají xxxx vejčitý nebo xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, kořenitá

ostrá, xxxxxxxx

Xxxx koření celé,

pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, xxx slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx koření

ostře xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx listů x xxxxx xxxxx

xxx xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx zelená

jemně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, charakteristická xx paprice

sladká

sladká,

sytě xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx mírně xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pobřežní (Allium xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx pažitce

mírně xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx zralé xxxxx

xxxxxxx, sušené, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, temně xxxx se xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx znatelným xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

sušené xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx

xxxxxxxx se xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně se xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx bungei Xxxxxx, Z.acanthopodium DC., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx povrchem x zbytkem stopky x semeny; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx xx povrchu xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx hnědé, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxx mletý xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx L)

Sušené xxxxxxx plody

typicky xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx povrchovou slupičkou

šedozelená, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, pálivá

drcený xxxx mletý

drť nebo xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxxx, mírně nasládlá

Pískavice xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x xxxxxxxx hlubokou xxxxx xx bocích

okrová xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx stonků x xxxxx se xxxxxx barvy

svrchní xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxxxx světleji xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx mleté xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, trpká

Saturejka

saturejka zahradní (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x xxxxx květů xxxx celé s xxxxx

xxxx nebo xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx úzce čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), hladké na xxxxxxx x okrajích, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx červená, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Nees), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, nasládlá, xxxxxxxx xx xxxxxxx, štiplavá

drcená xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, kořenitá

Šafrán blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx šafránu

kořenitá, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx jemně xxxxxxxxxxx, xx líci x xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx strana xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 mm)

šedozelená, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Vanillia xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx světle hnědým xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx podle xxxxxxx č. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Příloha č. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Vlhkost v % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Silice x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx nejméně

Popel xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % hmotnosti xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx tráva/Citronela

celá

12,0

8,0

2,5

drcená, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx římský

celý

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

mletý, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35

mletý

10,0

3,0

5,0

Nové xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx barviva xxxxxxxxx x XXXX jednotkách

sladká

11,0

7,5

60,0

0,7

pálivá

11,0

8,0

40,0

1,0

gulášová

11,0

9,0

40,0

1,3

Pažitka

8,0

13,0

Pepř xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin x % hm. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, drcená

12,0

7,0

0,5

2,0

Šafrán

blizny x xxxxxx úlomky

12,0

8,0

1,5

mletý

10,0

8,0

1,5

Šalvěj

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Tymián

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Vanilka

35,0

7,0

ethylvanilin 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Příloha č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx jedlé xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x xxxxx a xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx látky, kterou xxxx obohacena“*

s „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x sušině % nejméně

Minerální xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ kg xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx a xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x jodem x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx podle xxxxx výrobce

jedlá sůl x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

obohacení xxxxx údajů xxxxxxx

* x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. sírany, uhličitany, xxxxxxx vápníku, draslíku, xxxxxx, hořčíku)

** obohacení xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx jodem x xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx polévky

Ochucovadlo

-

studená xxxxxx nebo xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylka

dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

51 - 120g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % u 20 ks xxxxxx

251 - 1000g

 - 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 xx xxxxxx

171 - 1000 ml

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 ml

 - 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení

Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx x dresinků

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx označený xx xxxx obalu. Xxxx x vůně výrobku xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx x vůně.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx použitých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx a xxxx výrobku xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx změněné xxxxx x vůně.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % vody.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x studené xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Členění hořčice xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx typu xxxx podle ochucující xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Příloha x. 12 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota bez xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi drceného xxxxxx xxxxxxx černé

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx nebo ovoce

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedohnědá x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % nejméně

20

32

cukr xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx

5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u speciální

-

písek x % nejvýše

0,1

0,1

Informace

Právní předpis x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Ke xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (EU) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (ES) x. 1924/2006 a (XX) x. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx xxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.