Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 18.09.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x) x g) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx výrobcích a x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx přímo použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx s xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx x

x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x hořčice xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Vymezení xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí

a) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), zeleniny, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx složek,

d) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi xxxxxx xxx rostlinného původu, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx xxxx písek,

g) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) xxxxxx solí x jódem směs xxxxxxxx sodného s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx draselným,

i) xxxxxx xxxx s xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxx podle xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx přírodních xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

k) xxxxxx xxxxxxx solí xxxxx xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx ložisek s xxxxx xxxxxxx anorganických xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek se xxxxxxxx obsahem vlhkosti, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nebo past x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx omáčkou xxxx dresinkem xxxxxx xxxx emulzní xxxxxxx xxxxxxxxx jako chuťová xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,

r) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx p) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxx).

§3

Koření

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx koření xxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx vyhlášce.

(3) Průměrným xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxx uvedeny x příloze č. 1 k této xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx sůl

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx na xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl obohacena,

c) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 g xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 a 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí návodem x přípravě.

(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx v %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním záporné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků jsou xxxxxxx v příloze č. 9 x této xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Členění hořčice xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx upravující xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx označí xxxxxxxxxx skladování.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x hořčici.

§10

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Jurečka x. r.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené plody

rýhované xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx ovocná xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx zlomků a xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, nasládlá

jemně xxxxxxxx, nasládlá

mletý

prášek xx xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá až xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx basilicum X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx odrůdě

Bobkový xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx listy

lístky s xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx

xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx trpká

Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx celá, drcená xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx celé xxxxx xxxx mletý prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, typická xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx šedočerná

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx stonků a xxxxxxx xxxxx

xxxxx bledě xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare Mill.conv. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx straně xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx plátky xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs zázvoru x pepře

Hořčice bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx L.)

semena

hladká, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx obsahovat nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx částicemi

kořenitá

Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Capsicum xxxxxxxxxx X., Capsicum xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x jejich xxxxxxxx (žlutá, oranžová, xxxxxxx, hnědá, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, sladká, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený

drť xxxx xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od pálivé xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis X.)

xxxxx xxxxxx plody

kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx pryskyřičná

kořenitá, nasládlá

drcený xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx světle xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx hnědá až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek z xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných semen

černohnědá, xxxxxx xx tmavě xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx carvi X.)

Xxxxxx plody

podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá, se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

světle xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po kmínu, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx zúžené

žlutohnědá xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxx koprová xxxxxx,

xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx listy x xxxxxxxx stonků

kousky xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx načernalá

charakteristická xx kurkumě xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx nebo mletá

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná

palčivě xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana X.)

xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo jejich xxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Mentha x. xxxxxxx X.)

xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků

zelená s xxxxxxxx xx červené xx xxxxx podle xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, typická xxx mátu, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx ploché, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx žlutá, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

Muškátový xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.)

sušená xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx tvar, na xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, na řezu xxxx semena mramorovaná

charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, ostrá xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx koření xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Merr.)

Sušené xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mleté

jemně zrnitý xxxxxx

xxxxx xx červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx L.)

suchá xxxx xxxxx x xxxxx květů

bez stonků x větviček

světlezelená až xxxxxxxxxxx, Xxxx až xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx červená xx červená

charakteristická po xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx nahořklá,

gulášová

hnědočervená

kořenitá, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pobřežní (Allium xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx pažitce

mírně xxxxxxxx, slabě nahořklá, xxxxx po česneku x cibuli

Pepř xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx L)

sušené xxxxx xxxxx

xxxxxxx, sušené, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo drť

šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X)

Xxxxxx nezralé xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx vnější xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx růžová

jemná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx sečuánský celý,

pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky x xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x semeny; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x semena uvolněná

tobolky xxxx na povrchu xxxxx až červenohnědé, xxxxxx (po puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx mletý xxxxxx

Xxxx xxxxxx celý,

pepřovník černý (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

typicky xxxxxxxxx xxxxx bobule xxxx xxxxx x tenkou xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou

šedozelená, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, pálivá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx zahradní (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx L.)

Sušené semeno

hladká xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, zploštělého xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxx

xxxxxx xx hnědá

výrazně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx xx šedavé xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx L)

sušené xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx s xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), hladké na xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská listy xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), C. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx svírává, štiplavá

drcená xxxx xxxxx

xxxxx prášek xxx znatelných xxxxxx xxxx drť

okrová s xxxxxxxx do hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx blizny x jejich xxxxxx xxxx

xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx blizny

křehké, xxxxx zprohýbané

oranžová až xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu

kořenitá, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.)

xxxxxx listy a xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxxx až podlouhlé xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá

Tymián

tymián obecný (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x květů

listy xxxx (1 - 5 mm)

šedozelená, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Andrews, Vanillia xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx nepravidelného xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx x zploštělé

světle xxxxx, xxxxxxxxxx xx světle xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá

charakteristická xx xxxxxxx, výrazná, svěží

ostrá xx xxxxxxx, kořenitá

drcený xxxx mletý

prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx až palčivá, xxxxxxxx

Příloha č. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření podle xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % x 20 xx xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) v sušině nejméně

Popel xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % hmotnosti nejvýše

Doplňující xxxxxxx

Xxxxxxxxx vlasti

Organické xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, drcený

10,0

7,0

14,0

0,5

Chilli/Kayenský xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, drcený

13,0

9,5

3,5

Kmín (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (světlý)

Celý

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Drcený

12,0

9,0

1,5

Mletý

12,0

9,0

1,5

Kmín xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Dobromysl)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Paprika

lahůdková

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)min. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x ASTA xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % hm. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx červený/růžový

celý

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx nebělený

celý

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

bělený

celý

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx

Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxx xxxx na xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx xxx

x xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x jodem x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx obohacena“*

s „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“*

* obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX v xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x sušině % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx x xxxxx x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)

** obohacení xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu hotového xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx a dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého balení

 - 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého balení

- 1,0 % x 20 xx balení

251 - 1000g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

xxx 2500 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx balení

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hodnotí vždy xx přípravě xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxx xxxxx. Chuť x vůně výrobku xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx změněné xxxxx a vůně.

2. Xxxxxxxxxxx, studené omáčky x dresinky mají xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx musí xxx vlastní, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx x xxxx.

3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx přípustné pH x studené xxxxxx xxxx dresinků xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka

hořčice

do 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

201 - 500 g

 - 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

501 - 1000 g

 - 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx částic

jasně žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx částicemi xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, ovlivněná xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx ovoce

řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx x % nejméně

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se u xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (ES) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.

Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx znění.

2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.