Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 15.06.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)

a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx soli, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x hořčice požadavky xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Vymezení xxxxxxxxx pojmů

Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, oddenky, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx příměsemi části xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx pocházející x xxxx rostliny,

f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně obohacující xxxxx2),

x) xxxxxx solí x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx draselným xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx kamennou xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx látek,

k) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx roztoku xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx složek se xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, která xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx určený k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxx z xxxxxx x dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx jako chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x mléčných xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx hořčice, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx drcených semen xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním zejména xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Členění xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxx xxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx.

(6) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

§4

Xxxxx xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx soli na xxxxx a skupiny xx uvedeno v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx skupiny,

b) xxxxxx o xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx lze konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx a xxxxx xx užívat současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) údajem x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x emulgovaných výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx v %" a

b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení x xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), d), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx koření, jedlou xxx, dehydratované výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), i), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Ministr:

Ing. Xxxxxxx x. r.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Název xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené plody

rýhované xxxxx, vejčité x xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, palčivě xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x krátkou xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, nasládlá

jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx basilicum X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx listy

lístky x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá

jemně kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá

citrónová tráva (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx pro xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx celerová

Černucha xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx šedočerná

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx stonků x xxxxxxx listů

listy xxxxx xxxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, jemně xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx vulgare Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx hřbetní xxxxxx xx třemi xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) celý nebo xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx světle xxxxx

xxxxxxx, xx eukalyptu

kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, téměř xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx bez hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ kayenský xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx pálivou

mleté/mletý xxxx drcené/drcený

drť nebo xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx L.)

zralé xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx pryskyřičná

kořenitá, nasládlá

drcený xxxx mletý

drť xxxx xxxxx prášek

Kardamom xxxx xxxxxx, tobolky,

kardamom obecný (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx semena

celé xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx světle xxxxxx, xxxxx xx světle xxxxx xxxxx; semena xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, jemně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných semen

černohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) celý,

kmín xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx okrovými xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

Kmín jednoletý (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx stejné xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx jsou větší

žlutohnědá, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, xxxxxxxxxxx xx hnědá

charakteristická po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx než x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx římský xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené plody

nažky xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr koprová xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx i okraji

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx, pronikavá

nať

sušená xxx

xxxx xxxx sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx pro xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené plody

kulovité xxxxxxxxx hladké

světle hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá

listy

sušené xxxxx x xxxxxxxx stonků

kousky xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s nádechem xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx celá,

Kurkuma (Curcuma xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx hlíz x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se nejvýše 15% oddenků scvrklých, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx výrazná

palčivě xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx načervenalá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx lodyh, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.)

listy, vrcholky xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx stonků

zelená x xxxxxxxx do xxxxxxx xx hnědé podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx hystrix XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx listy xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx ploché, ve xxxxxx xxxxx celistvé, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, matně xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx

xxxxxxxx až ostrá

Muškátový xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx jádra

semena xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx řezu xxxx xxxxxx mramorovaná

charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, kořenitá

ostrá, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare L.)

suchá xxxx xxxxx x xxxxx květů

bez stonků x větviček

světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Xxxx až xxxxxxx zelená

jemně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx xxxxxxx xx červená

charakteristická po xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx nahořklá,

gulášová

hnědočervená

kořenitá, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pobřežní (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx bobulí

šedobílá, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený nebo xxxxx

xxxxxx xx znatelným xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odstínem

kořenitá

palčivě xxxxx

Xxxx xxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx nezralé xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých bobulí

hnědočerná xx šedočerná až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx

xxxxxxxx se xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř červený/růžový xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxx vnější slupku xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx mletý sypký xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx stopky x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx xx povrchu xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (po xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, výrazná až xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx L)

Sušené xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx semeno

hladká xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích

okrová xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x listů xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxxxx světleji šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx L)

sušené xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx tmavě xxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx

xxxxx až štiplavá

s. xxxxxx - kořenitá

ostrá

Skořice xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. tomala (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, bez kousků xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx svírává, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx znatelných xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx hnědočervena

charakteristická xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx strana xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx kafr

kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxx, listů, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx až xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Vanillia xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody

tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, ohebné

tmavohnědá, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx oddenky

kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx zázvoru, slabě xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx balení

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Silice x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Příměsi x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx vlasti

Organické xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, drcený

10,0

7,0

14,0

0,5

Chilli/Kayenský xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (tmavý)

Celý

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Drcený

13,0

8,0

1,0

mletý

13,0

8,0

1,0

1,5

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx římský

celý

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

mletý, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % hmot. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35

mletý

10,0

3,0

5,0

Nové xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x ASTA xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0

mletý, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, xxxxx xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Zázvor xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů

Příloha x. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x skupiny

Druh

Skupina

jedlá xxx

x xxxxx

x jodem a xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x xxxxxx % nejméně

Minerální xxxxxxx * v sušině % xxxxxxx

Xxxxx obohacujících xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu

jedlá xxx x jodem a xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx s xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx cizích xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx jodem x xxxxxxx.

Příloha x. 7 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.

Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx dresink

emulgované

neemulgované

Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx odchylka

dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 ks balení

nad 2500 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 ml

 - 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě dle xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro název xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx přípustné xX x xxxxxxx omáčky xxxx xxxxxxxx činí 4,5.

Xxxxxxx č. 10 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.

Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx ochucující xxxxxx

Příloha x. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx odchylka

hořčice

do 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 ks balení

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 g

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic

jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené

řízná, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx v % nejméně

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x speciální

-

písek x % xxxxxxx

0,1

0,1

Informace

Právní předpis č. 398/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Ke xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011 x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x zdravotních tvrzeních xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx znění.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.