Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
VYHLÁŠKA
ze xxx 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 odst. 1 xxxx. x), x) x g) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Sb., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. a xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, dresinků a xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny x
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x hořčice požadavky xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx pojmů
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, uvedené x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx x ovlivňování xxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x),
x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, větviček, bobulí, xxxxx, listů x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx rostlinného původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx písek,
g) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) jedlou xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx s xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x fluoridu xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,
x) jedlou kamennou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx látek,
k) jedlou xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx vakuovým odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx anorganických xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx konzumací xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x dalších xxxxxxxx xxxx past x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx x salátům, xxxxxxxx xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,
r) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx drcených semen xxxxxxx černé x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 3 x xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
§4
Jedlá xxx
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), v xxxxxx x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx označí
a) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx upozorněním, že xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x nelze xx xxxxxx současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x dresinků xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx označování xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx označí xxxxxxx x xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx označí
a) x emulgovaných výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx x %" x
x) podmínky xxxxxxxxxx.
(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§6
Hořčice
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x této vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
§7
Technický xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx společnosti.
§8
Xxxxxxxxx ustanovení
Potraviny vyrobené, xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx podle vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx ustanovení
Zrušují se:
1. Xxxxxxxx Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), h), x), j) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx provádí §18 písm. x), x), x), x), x) a k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x o změně x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a hořčici.
§10
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. x.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření
Název koření |
Název xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
Anýz |
Anýz (Pimpinella xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá |
Badyán xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.) |
zralé xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x krátkou xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x lesklými xxxxxxxx vejčitými semeny xxx xxxxxx a xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
mletý |
prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
kořenitá, xxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxx (Xxxxxx basilicum L.) |
sušené xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez stonků |
šedozelená |
v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, skořicová až xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.) |
xxxxxx listy |
lístky s xxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, mírně trpká |
Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx celá, xxxxxx xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech |
Celerové xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx mletý prášek |
šedohnědá, xxxxxxxxxxx až hnědá |
výrazná, xxxxxxx pro xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx semena |
černá xx šedočerná |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů |
listy xxxxx xxxxxx xx šedozelené |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxx xxxx xxxx mletý |
Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx zakřivené, xx hřbetní xxxxxx xx třemi žebry xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx nebo xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx plátky nebo xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Merr. |
sušená xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez hlaviček |
tmavě xxxxxxxxxxxx, hlavička žlutohnědá |
výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý, |
Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. a Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx |
xx xxxxxx po xxxxxxx ostře xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx mletý prášek |
kořenitá, xxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem |
od pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.) |
zralé xxxxxx plody |
kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx světle zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, jemně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, citrónová, nasládlá |
kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx nažky, žebernatého xxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx až xxxxx hnědá, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) celý, |
kmín kořenný-jednoletá xxxxx (Carům xxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy kmínu, xxxxx jsou xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx až xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx žebry, celkově xxxxxxxxx než dvouletá xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx zrněním |
šedozelená, hnědozelená xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené plody |
nažky xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx prášek |
|||||
Kopr koprová xxxxxx, |
xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxx, ploché, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem |
hnědá xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx i okraji |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xxx kopr |
typická xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
kulovité xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá |
listy |
sušené listy x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x připálených |
šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletá |
drť xxxx jemný xxxxxx |
xxxx xxxxx, oranžově žlutá xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana L.) |
suchá xxxx listů, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.) |
listy, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx podle xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, xx xxxxxxx, xxxxx nahořklá |
Mauricijská xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx |
xxxxx, ovocná, po xxxxxxxxx |
xxxxxxx, citrusová, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek) |
semenné míšky xxxx ploché, xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, matně xxxxxxxx povrchu, křehké |
žlutá, xxxxxxxx žlutá, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu |
kořenitá xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx až červenohnědá |
charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx až ostrá |
||
Muškátový xxxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx mají xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, na xxxx xxxx semena xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, ostrá xx xxxxx palčivá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx prášek |
tmavě xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx celé, |
pimentovník xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx slupek |
šedohnědé, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx palčivá |
drcené xxxx mleté |
jemně xxxxxx xxxxxx |
xxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxx stonků x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené plody |
jemně xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx červená |
intenzívní, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx po xxxxxxx x xxxxxx |
Xxxx bílý xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx bobule, smí xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, temně xxxx se světlými xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
sušené xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx stopek, xxx obsahovat nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.) |
Xxxxxx nezralé plody |
hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx vnější slupku xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx bobule) |
červená xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx celý, |
pepř xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx DC.) |
plody |
tobolky x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx povrchem x zbytkem stopky x xxxxxx; tobolky xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx uvolněná |
tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx červenohnědé, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
typicky svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x tenkou xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou |
šedozelená, xxxxxx až xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx X.) |
xxxxxx nať |
sekaná xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx řecké xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx semeno |
hladká xxxx xxxxx semena, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou xxxxxxxx xxxxx na xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx se xxxxxx barvy |
svrchní xxxx xxxxx xx šedavé xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx nebo mleté xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x části květů xxxx xxxx s xxxxx |
xxxx nebo řezané, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xx štiplavá |
||||||
s. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletá |
jemný prášek xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx blizny |
křehké, xxxxx zprohýbané |
oranžová xx xxxxx červená |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, hořká |
mletý |
jemný xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx listy x xxxxxxxx květenství x xxxxxx |
xxxx nebo sekané xxxxxxx až podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx strana xxxxx xx šedopýřitá, xxxxxxx xx list běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx kafr |
kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris L.) |
suchá xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x květů |
listy xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx až xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx kořenitá |
Zázvor xxxx, |
xxxxxx (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x vápněného xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná, xxxxx |
xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými vlákny |
žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až žlutohnědá |
charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx |
Příloha x. 2 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxx podle xxxxxxx x. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
11 - 50 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 200 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx v % xxxxxxxxx nejvýše |
Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše |
Silice x % (xx/100 x) v sušině xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx v kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx tráva/Citronela |
celá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
drcená, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (tmavý) |
Celý |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
mletý |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) |
Xxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx plody |
celý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
mletý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Koriandr xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
Muškátový xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx ořech |
celý |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
oxid vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35 |
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Nové koření |
celé |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mleté, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0 |
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, drcený |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Pepř červený/růžový |
celý |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
mletý, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, drcený |
|||||||||
Petržel |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Pískavice, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x jejich xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx jedlé xxxx xx xxxxx x skupiny
Druh |
Skupina |
jedlá sůl |
s xxxxx |
x jodem a xxxxxxx |
|
x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné než xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé soli
Výrobek |
Chuť |
Vůně |
Obsah XxXX x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx příměsi * x xxxxxx % nejvýše |
Obsah obohacujících xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx sůl x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu |
jedlá xxx x xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 xx fluoru |
jedlá xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 mg xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)
** obohacení xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.
Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobek |
polévka |
omáčka |
|
bujón |
|
vývar |
|
šťáva |
|
základ xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx do polévky |
|
Ochucovadlo |
- |
studená xxxxxx xxxx dresink |
emulgované |
neemulgované |
Příloha č. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 120g |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 ml |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Příloha x. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx, fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx pro druh xxxxxxx označený xx xxxx obalu. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx mají xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx použitých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx x xxxx výrobku musí xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx změněné xxxxx x vůně.
3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x studené omáčky xxxx xxxxxxxx činí 4,5.
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Členění xxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx typu xxxx podle ochucující xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého balení |
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx hořčice
Tabulka 1 - Smyslové požadavky xx hořčice
Hořčice |
Vzhled |
Barva |
Vůně a xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx drceného xxxxxx xxxxxxx černé |
žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, ovlivněná xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce |
řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx přidáním zeleniny xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx a speciální |
kremžská |
|
sušina x % nejméně |
20 |
32 |
cukr xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx v % xxxxxxx |
3,6 plnotučná, nestanovuje xx u speciální |
- |
písek x % nejvýše |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek a xxxxxxxxx dalších látek xx potravin, v xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx xxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.