Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 02.08.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

x požadavcích xx koření, xxxxxx xxx, dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. a), x) x g) zákona x. 110/1997 Xx., x potravinách a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., zákona č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále jen "xxxxx"):

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx označování xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx v návaznosti xx jejich členění xxxxx druhu, skupiny xxxx podskupiny,

b) druhy xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x xxxxxxx požadavky xx jakost, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxx některých xxxxx

Xxx xxxxx této vyhlášky xx rozumí

a) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, uvedené x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxxxxxxx pod písmenem x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx hub x xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, plody x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx obsahující xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x jódem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) jedlou xxxx s xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá sůl xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx přírodních xxxxxxx x malým xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx solí, které xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx s xxxxxxx stopových xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx z xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx z jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx a mléčných xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx a xxxxx,

x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx jiné).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve vyhlášce xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx xxx

(1) Členění xxxxx soli xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx4), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xx xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,

x) x jedlé xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx lze xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx tabletami, x

x) xxxxxx o xxxxxxx získání (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Dehydratované výrobky, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx uvedeny v xxxxxxxxxx 3 a 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx se na xxxxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx tuku x %" x

x) podmínky xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx obalu xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 9 x této xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 10 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx potravin se xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.

(3) Průměrným xxxxxxxxx hořčice je xxxxxxxx hořčice bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Xxxxxxxxx ustanovení

Potraviny vyrobené, xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x mohou xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x ochucovadla x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), h), x), x) a k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

§10

Účinnost

Tato vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Ministr:

Ing. Xxxxxxx x. r.

Příloha č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Název xxxxxxxx

Xxxx rostliny

Vzhled

Barva

Vůně

Chuť

Anýz

Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, vejčité x xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x krátkou stopkou, xxxxxx hrubého, vrásčitého xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx vejčitými semeny xxx zlomků a xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá až xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx basilicum X.)

xxxxxx xxxxx x části xxxxx

xxxxxx xxxx celé xxxxx, bez stonků

šedozelená

v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, skořicová xx xxxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx odrůdě

Bobkový list

vavřín xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx listů, xxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, jemně xxxxxxx, po xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá

výrazná, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx celerová

Černucha xxxx

xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx xxxxxxxxx

xxxxx kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Artemisia xxxxxxxxxxx L.)

sušené listy

celé xxxx xxxxxx xxxxx, xxx stonků x xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (kalkán, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx officinarum Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx plátky nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx světle hnědá

výrazná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx směs zázvoru x xxxxx

Xxxxxxx bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx L.)

semena

hladká, téměř xxxxxxxx semena, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx kořenný (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Thumb.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá

drcený xxxx mletý

prášek se xxxxxxxxxx částicemi

kořenitá

Chilli/ xxxxxxxx xxxx celé/celý,

Paprika (Capsicum xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx X. a Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx stopek

široká xxxxx xxxxx x jejich xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, hnědá, xxxxxx, xxxxx purpurová až xxxxxxxxx červená)

kořenitá, sladká, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé po xxxxxxx ostře xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený

drť xxxx xxxxx mletý prášek

kořenitá, xxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od pálivé xx zvláště ostře xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý šev

červenohnědá xx tmavohnědá, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx pryskyřičná

kořenitá, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky,

kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx nebo celá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx z xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx semen

černohnědá, xxxxxx až tmavě xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx carvi X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx hnědá až xxxxx xxxxx, se xxxxxxx xx okrovými xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy kmínu, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá až xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx žebry, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx méně zřetelná xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx formy

kořenitá

Kmín xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr koprová xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx se xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx i xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx plody,

koriandr (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

kulovité xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxx

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Curcuma xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx hlíz x xxxxxx (menší xxx 15 xx), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx výrazná

palčivě xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx jemný xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana L.)

suchá xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo jejich xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx listů x xxxxxxxx lodyh, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, šedozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx listy charakteristického xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Myristica xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx ploché, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké

žlutá, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx prášek xx xxxxxxxxxx částicemi

jasně xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

Muškátový xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Houtt.)

sušená xxxxx jádra

semena xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx síťově žilnatě xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx řezu xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx celé,

pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx plody

nedozrálé xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx hnědé až xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.)

xxxxx xxxx listů a xxxxx květů

bez xxxxxx x větviček

světlezelená až xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx zelená

jemně kořenitá

jemně xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx červená xx červená

charakteristická po xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně nahořklá xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx pažitce

mírně xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx zralé xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu hladké, xxxxxxxx bobule, smí xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx bobulí

šedobílá, xxxxx xxxx xx světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se znatelným xxxxxxx xxxx drť

šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx černý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx se xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx molle X.)

Xxxxxx nezralé xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne zcela xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx celý,

pepř xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx DC., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx převážně xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx xxxxx prášek

Pepř xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nebo xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou

šedozelená, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx řecké xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkovité až xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx se xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx xx šedavé xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu

kořenitá, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx zahradní (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x xxxxx květů xxxx xxxx s xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx stonků, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx štiplavá

s. xxxxxx - kořenitá

ostrá

Skořice xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx červenohnědá

Charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, nasládlá, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

jemný xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx drť

okrová x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx červená

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně vroubkované, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x hnědých xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, připomínající kafr

kořenitá, xxxxx, nahořklá

Tymián

tymián xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Andrews, Vanillia xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, ohebné

tmavohnědá, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx kořenitá

Zázvor xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx oddenky

kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), rozvětvené, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, u vápněného xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, kořenitá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx světle xxxxxx xxxxxxxx až žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Příloha x. 2 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx koření xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx podle xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého balení

 - 2,0 % x 20 ks balení

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (ml/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Příměsi x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx tráva/Citronela

celá

12,0

8,0

2,5

drcená, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (tmavý)

Celý

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Drcený

13,0

8,0

1,0

mletý

13,0

8,0

1,0

1,5

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin x % xx. nejméně 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx červený/růžový

celý

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x xxxxxx úlomky

12,0

8,0

1,5

mletý

10,0

8,0

1,5

Šalvěj

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Tymián

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Vanilka

35,0

7,0

ethylvanilin 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx

Příloha č. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx jedlé xxxx na xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x fluorem

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jedlé xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX v sušině % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ kg xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx a xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx s xxxxx x „název xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx výrobce

jedlá xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx údajů xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx xxxxxxx, draslíku, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx jodem a xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx do xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka

dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 ks balení

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 ml

 - 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx jinak změněné xxxxx x vůně.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, barvu, konzistenci, xxxx x xxxx xx použitých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx typu xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Příloha x. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

201 - 500 g

 - 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 g

 - 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi drceného xxxxxx hořčice xxxxx

xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % nejméně

20

32

cukr xxxx xxxxxxxxx v % nejméně

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx x speciální

-

písek x % xxxxxxx

0,1

0,1

Informace

Právní xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x 2008/5/ES a xxxxxxxx Komise (ES) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx vitamínů a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx dalších látek xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx znění.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.

4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.