Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

VYHLÁŠKA

ze xxx 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 odst. 1 xxxx. x), x) x g) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Sb., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. a xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, dresinků a xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x hořčice požadavky xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Vymezení xxxxxxxxx pojmů

Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí

a) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, uvedené x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx x ovlivňování xxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, větviček, bobulí, xxxxx, listů x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx rostlinného původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx písek,

g) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) jedlou xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx s xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x fluoridu xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,

x) jedlou kamennou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx látek,

k) jedlou xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx odpařováním xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx vakuovým odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx anorganických xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx konzumací xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x dalších xxxxxxxx xxxx past x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxx x salátům, xxxxxxxx xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,

r) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx drcených semen xxxxxxx černé x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 3 x xxxx vyhlášce.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

§4

Jedlá xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), v xxxxxx x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx upozorněním, že xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x nelze xx xxxxxx současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x dresinků xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx označování xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx označí xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx označí

a) x emulgovaných výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx x %" x

x) podmínky xxxxxxxxxx.

(5) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Hořčice

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x této vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Xxxxxxxxx ustanovení

Potraviny vyrobené, xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx podle vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx ustanovení

Zrušují se:

1. Xxxxxxxx Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), h), x), j) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx provádí §18 písm. x), x), x), x), x) a k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x o změně x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a hořčici.

§10

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření

Název koření

Název xxxxxxxx

Xxxx rostliny

Vzhled

Barva

Vůně

Chuť

Anýz

Anýz (Pimpinella xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x krátkou xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x lesklými xxxxxxxx vejčitými semeny xxx xxxxxx a xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

mletý

prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx basilicum L.)

sušené xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez stonků

šedozelená

v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, skořicová až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.)

xxxxxx listy

lístky s xxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně trpká

Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx celá, xxxxxx xxxx mletá

citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech

Celerové xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx mletý prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx až hnědá

výrazná, xxxxxxx pro xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx šedočerná

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů

listy xxxxx xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx zakřivené, xx hřbetní xxxxxx xx třemi žebry xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx nebo xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx plátky nebo xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Merr.

sušená xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, hlavička žlutohnědá

výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý,

Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. a Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx

xx xxxxxx po xxxxxxx ostře xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx mletý prášek

kořenitá, xxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.)

zralé xxxxxx plody

kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx světle zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, jemně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, citrónová, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx nažky, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx až xxxxx hnědá, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) celý,

kmín kořenný-jednoletá xxxxx (Carům xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy kmínu, xxxxx jsou xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx až xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx žebry, celkově xxxxxxxxx než dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, hnědozelená xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené plody

nažky xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr koprová xxxxxx,

xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxx, ploché, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem

hnědá xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx i okraji

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx kopr

typická xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

kulovité xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá

listy

sušené listy x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x připálených

šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

drť xxxx jemný xxxxxx

xxxx xxxxx, oranžově žlutá xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana L.)

suchá xxxx listů, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.)

listy, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, xx xxxxxxx, xxxxx nahořklá

Mauricijská xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, ovocná, po xxxxxxxxx

xxxxxxx, citrusová, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné míšky xxxx ploché, xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, matně xxxxxxxx povrchu, křehké

žlutá, xxxxxxxx žlutá, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx až xxxxxx xxxxx prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx až červenohnědá

charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx až ostrá

Muškátový xxxxx celý,

muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxx mají xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, na xxxx xxxx semena xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, ostrá xx xxxxx palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx celé,

pimentovník xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx palčivá

drcené xxxx mleté

jemně xxxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxx stonků x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx kořenitá

jemně xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx červená

intenzívní, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx po xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx bobule, smí xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, temně xxxx se světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

sušené xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx stopek, xxx obsahovat nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.)

Xxxxxx nezralé plody

hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx vnější slupku xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx bobule)

červená xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx celý,

pepř xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx povrchem x zbytkem stopky x xxxxxx; tobolky xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx uvolněná

tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx červenohnědé, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

typicky svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x tenkou xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou

šedozelená, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx řecké xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx semeno

hladká xxxx xxxxx semena, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou xxxxxxxx xxxxx na xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx se xxxxxx barvy

svrchní xxxx xxxxx xx šedavé xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx, xxxxxx nebo mleté xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx zahradní (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Satureja xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x části květů xxxx xxxx s xxxxx

xxxx nebo řezané, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx štiplavá

s. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

jemný prášek xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx blizny

křehké, xxxxx zprohýbané

oranžová xx xxxxx červená

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, hořká

mletý

jemný xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx listy x xxxxxxxx květenství x xxxxxx

xxxx nebo sekané xxxxxxx až podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx strana xxxxx xx šedopýřitá, xxxxxxx xx list běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx kafr

kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris L.)

suchá xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x květů

listy xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx až xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx kořenitá

Zázvor xxxx,

xxxxxx (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x vápněného xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná, xxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými vlákny

žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx až žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx

Příloha x. 2 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx podle xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx v % xxxxxxxxx nejvýše

Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Silice x % (xx/100 x) v sušině xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx v kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx tráva/Citronela

celá

12,0

8,0

2,5

drcená, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (tmavý)

Celý

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Drcený

13,0

8,0

1,0

mletý

13,0

8,0

1,0

1,5

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx plody

celý

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

mletý

9,0

7,0

0,4

1,5

Koriandr xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx ořech

celý

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

oxid vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35

mletý

10,0

3,0

5,0

Nové koření

celé

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

mleté, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0

mletý, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř červený/růžový

celý

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, xxxxx xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx jedlé xxxx xx xxxxx x skupiny

Druh

Skupina

jedlá sůl

s xxxxx

x jodem a xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné než xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé soli

Výrobek

Chuť

Vůně

Obsah XxXX x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx příměsi * x xxxxxx % nejvýše

Obsah obohacujících xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu

jedlá xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 xx fluoru

jedlá xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 mg xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** obohacení xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.

Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx výrobek

polévka

omáčka

bujón

vývar

šťáva

základ xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx do polévky

Ochucovadlo

-

studená xxxxxx xxxx dresink

emulgované

neemulgované

Příloha č. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120g

 - 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 ml

 - 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Příloha x. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx pro druh xxxxxxx označený xx xxxx obalu. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx mají xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx použitých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx x xxxx výrobku musí xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx změněné xxxxx x vůně.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x studené omáčky xxxx xxxxxxxx činí 4,5.

Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx typu xxxx podle ochucující xxxxxx

Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

501 - 1000 g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 g

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Smyslové požadavky xx hořčice

Hořčice

Vzhled

Barva

Vůně a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx drceného xxxxxx xxxxxxx černé

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, ovlivněná xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx přidáním zeleniny xxxx ovoce

Tabulka 2 - Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx a speciální

kremžská

sušina x % nejméně

20

32

cukr xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 plnotučná, nestanovuje xx u speciální

-

písek x % nejvýše

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek a xxxxxxxxx dalších látek xx potravin, v xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.