Právní předpis byl sestaven k datu 15.06.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)
a) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx soli, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny x
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x hořčice požadavky xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx pojmů
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, oddenky, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, soli xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) cizími xxxxxxxxxxx příměsemi části xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx pocházející x xxxx rostliny,
f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně obohacující xxxxx2),
x) xxxxxx solí x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx draselným xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx kamennou xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx látek,
k) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx roztoku xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx složek se xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, která xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx určený k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxx z xxxxxx x dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx jako chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x mléčných xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx hořčice, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx drcených semen xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním zejména xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Členění xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx označí xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxx xxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx.
(6) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
§4
Xxxxx xxx
(1) Xxxxxxx xxxxx soli na xxxxx a skupiny xx uvedeno v příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx dále xxxxxx
x) x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx skupiny,
b) xxxxxx o xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x jódem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx lze konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx a xxxxx xx užívat současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) údajem x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
§5
Dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) x emulgovaných výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx v %" a
b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení x xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), d), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx koření, jedlou xxx, dehydratované výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.
2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), i), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Ministr:
Ing. Xxxxxxx x. r.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx koření |
Název xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené plody |
rýhované xxxxx, vejčité x xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, palčivě xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx sušené xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x krátkou xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
kořenitá, nasládlá |
||
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx basilicum X.) |
xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
lístky x xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá |
jemně kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, mírně xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá |
citrónová tráva (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx pro xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx celerová |
Černucha xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx semena |
černá xx šedočerná |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx stonků x xxxxxxx listů |
listy xxxxx xxxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, jemně xxxxx |
Xxxxxx xxxx xxxx mletý |
Fenykl (Xxxxxxxxxx vulgare Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx hřbetní xxxxxx xx třemi xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) celý nebo xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxx xx světle xxxxx |
xxxxxxx, xx eukalyptu |
kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx |
Xxxxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, téměř xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % semen xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx bez hlaviček |
tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá |
výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
Xxxxxx/ kayenský xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx pálivou |
mleté/mletý xxxx drcené/drcený |
drť nebo xxxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem |
od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx L.) |
zralé xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxx xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx |
xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx pryskyřičná |
kořenitá, nasládlá |
drcený xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx prášek |
|||||
Kardamom xxxx xxxxxx, tobolky, |
kardamom obecný (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx) |
xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx semena |
celé xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx světle xxxxxx, xxxxx xx světle xxxxx xxxxx; semena xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, jemně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných semen |
černohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) celý, |
kmín xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx okrovými xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu |
kořenitá |
||
Kmín jednoletý (xxxxxx) xxxx, |
xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
xxxxx xxxx stejné xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx jsou větší |
žlutohnědá, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním |
šedozelená, xxxxxxxxxxx xx hnědá |
charakteristická po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx než x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx římský xxxx, |
xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx prášek |
|||||
Kopr koprová xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx i okraji |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx, pronikavá |
nať |
sušená xxx |
xxxx xxxx sekaná xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené plody |
kulovité xxxxxxxxx hladké |
světle hnědá, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá |
listy |
sušené xxxxx x xxxxxxxx stonků |
kousky xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx s nádechem xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx celá, |
Kurkuma (Curcuma xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx hlíz x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se nejvýše 15% oddenků scvrklých, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx výrazná |
palčivě xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletá |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx načervenalá |
charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx lodyh, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, mírně xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.) |
listy, vrcholky xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx stonků |
zelená x xxxxxxxx do xxxxxxx xx hnědé podle xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx hystrix XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx listy xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) |
xxxxxxx xxxxx xxxx ploché, ve xxxxxx xxxxx celistvé, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, matně xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx květu |
kořenitá xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx |
xxxxxxxx až ostrá |
||
Muškátový xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx jádra |
semena xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx řezu xxxx xxxxxx mramorovaná |
charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, kořenitá |
ostrá, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx dioica X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, drsného povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare L.) |
suchá xxxx xxxxx x xxxxx květů |
bez stonků x větviček |
světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Xxxx až xxxxxxx zelená |
jemně xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
jemně xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx xxxxxxx xx červená |
charakteristická po xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx nahořklá, |
|||
gulášová |
hnědočervená |
kořenitá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx pobřežní (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
Xxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx bobulí |
šedobílá, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený nebo xxxxx |
xxxxxx xx znatelným xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odstínem |
kořenitá |
palčivě xxxxx |
||
Xxxx xxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx nezralé xxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých bobulí |
hnědočerná xx šedočerná až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx |
xxxxxxxx se xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
Pepř červený/růžový xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxx vnější slupku xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx mletý sypký xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx stopky x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx xx povrchu xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (po xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná až xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx L) |
Sušené xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx nať |
sekaná xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx |
xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx semeno |
hladká xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích |
okrová xx xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
mírně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x listů xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxxxx světleji šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx horská (Xxxxxxxx xxxxxxx L) |
sušené xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx tmavě xxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx |
|
xxxxx až štiplavá |
||||||
s. xxxxxx - kořenitá |
ostrá |
|||||
Skořice xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. tomala (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, bez kousků xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx svírává, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxx znatelných xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx hnědočervena |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx strana xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx kafr |
kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxx, listů, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx až xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Vanillia xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody |
tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, ohebné |
tmavohnědá, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx oddenky |
kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx zázvoru, slabě xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše |
Silice x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše |
Příměsi x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx vlasti |
Organické xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
xxxxxx, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Siamský zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, drcený |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Chilli/Kayenský xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (tmavý) |
Celý |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
mletý |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) |
Xxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxx římský |
celý |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % hmot. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, drcená |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Majoránka |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Máta |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
Muškátový xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35 |
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Nové xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x ASTA xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0 |
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, drcený |
|||||||||
Petržel |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Pískavice, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x jejich xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Zázvor xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů
Příloha x. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x skupiny
Druh |
Skupina |
jedlá xxx |
x xxxxx |
x jodem a xxxxxxx |
|
x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x xxxxxx % nejméně |
Minerální xxxxxxx * v sušině % xxxxxxx |
Xxxxx obohacujících xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx xxx s xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu |
jedlá xxx x jodem a xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx |
xxxxx xxx s xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx cizích xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx jodem x xxxxxxx.
Příloha x. 7 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx xxxx dresink |
emulgované |
neemulgované |
Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a dresinky
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx odchylka |
dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky |
do 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 ks balení |
||
nad 2500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 ml |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě dle xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak xxxxxxx xxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro název xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.
4. Xxxxxxx přípustné xX x xxxxxxx omáčky xxxx xxxxxxxx činí 4,5.
Xxxxxxx č. 10 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx ochucující xxxxxx |
Příloha x. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx odchylka |
hořčice |
do 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 1,0 % x 20 ks balení |
||
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx hořčice
Tabulka 1 - Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic |
jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené |
řízná, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, palčivá, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx a xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx x % xxxxxxx |
20 |
32 |
xxxx xxxx xxxxxxxxx v % nejméně |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx v % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx x speciální |
- |
písek x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Informace
Právní předpis č. 398/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Ke xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.
1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011 x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x zdravotních tvrzeních xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx znění.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.