Právní předpis byl sestaven k datu 22.12.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x požadavcích xx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x g) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona č. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Sb. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx v návaznosti xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu, skupiny xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček, dresinků x xxxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx a
c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx požadavky xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx potravin,
b) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx xxx písmenem x),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), zeleniny, soli xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, listů a xxxxx xxxxxxx,
x) cizími xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, plody a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx v sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx draselným xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) jedlou xxxx s xxxxx x fluorem směs xxxxxxxx sodného x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) jedlou kamennou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx přírodních xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx solí, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vody x xxxxxxx xxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx vakuovou xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx jedlé xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) dehydratovaným xxxxxxxx potravina xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) ochucovadlem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx z xxxxxx a dalších xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx,
x) studenou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx jako chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x salátům, vyrobený xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,
x) hořčicí potravina xxxxxxxx z mletých xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx černé a
s) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx zejména xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Koření
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxxx se kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále označí xxxxxx koření uvedeným x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx xxx
(1) Členění xxxxx soli xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx označí
a) x obohacené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx o formě xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx obohacena,
c) x jedlé xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx lze konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx tabletami, x
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Smyslové x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
§5
Dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy a xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx uvedeny v xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí xxxxxxx x xxxxxxxx.
(4) U xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx označí
a) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku x %" x
x) podmínky xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 9 x této vyhlášce.
§6
Xxxxxxx
(1) Xxxxxxx hořčice xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 10 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx a xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx potravin se xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx hořčice xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 12 k xxxx vyhlášce.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxx oznámena v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx trh xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx této vyhlášky, x mohou být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x ochucovadla a xxxxxxx.
2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx se mění xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), i), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Ministr:
Ing. Xxxxxxx x. r.
Příloha x. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
|
Anýz |
Anýz (Pimpinella xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, vejčité x xxxxxxx částí xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx ovocná xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.) |
zralé sušené xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx xxxxxx a xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, nasládlá |
jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
kořenitá, nasládlá |
||
|
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx basilicum X.) |
xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Laurus xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx |
xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx po bobkovém xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx trpká |
|
Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, drcená xxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (L.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxx zelenožlutá |
výrazná, xxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, po xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxx celé nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až hnědá |
výrazná, xxxxxxx xxx celer |
kořenitá, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx semena |
černá xx šedočerná |
jemně kořenitá |
kořenitá, xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
xxxxxxx kozelec (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané listy, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bledě xxxxxx xx šedozelené |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, jemně xxxxx |
|
Xxxxxx xxxx xxxx mletý |
Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx žebry xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) celý xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx galanga Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx oddenků nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxx xx světle xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx bílá xxxx |
xxxxxxx bílá (Xxxxxxx xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, téměř xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx kořenný (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Thumb.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, palčivá, xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
|
Xxxxxx/ kayenský xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L., Capsicum xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx X. a Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx stopek |
široká škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, hnědá, zelená, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, sladká, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx |
xxx xxxx xxxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem |
od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxx celý, |
jalovec obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxxxx plody |
kulovité lysé xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý šev |
červenohnědá xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx světle xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy; semena xxxxxx hnědá až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek x xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx tmavě xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) celý, |
kmín kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx carvi X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx formy kmínu, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx zrněním |
šedozelená, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx formy |
kořenitá |
||
|
Kmín římský xxxx, |
xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené plody |
nažky xxxxxxxxx, xxxxx, na xxxxxxx žebernaté, x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxx xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, ploché, xx xxxxx xxxxxxxxx žebry x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx i okraji |
charakteristická xx kopru |
kořenitá, xxxxxxxxx |
|
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxx |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x nádechem xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé barvy |
kořenitá |
Charakteristicky xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx celá, |
Kurkuma (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx oddenky |
vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxx x zlomků (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx načernalá |
charakteristická xx kurkumě xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.) |
suchá xxxx listů, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx lodyh, bez xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, šedozelená xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, výrazná |
kořenitá, mírně xxxxxxx |
|
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.) |
listy, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx do červené xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, typická xxx mátu, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, po xxxxxxx, xxxxx nahořklá |
|
Mauricijská xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx hystrix XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxx celý, |
muškátovník xxxxx (Myristica xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) |
xxxxxxx xxxxx xxxx ploché, ve xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké |
žlutá, xxxxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx muškátovém xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx ostrá |
||
|
Muškátový xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx mají xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx žilnatě xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx palčivá |
|
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx slupek |
šedohnědé, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx |
xxxxx palčivá |
|
drcené xxxx mleté |
jemně zrnitý xxxxxx |
xxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare L.) |
suchá xxxx listů x xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x větviček |
světlezelená xx xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx zelená |
jemně kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx, |
xxxx červená |
intenzívní, xxxxxxxxxxxxxxxx xx paprice |
sladká |
|||
|
sladká, |
sytě xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
|
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx pobřežní (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
|
Xxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx hladké, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, temně xxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo drť |
šedobílá x nažloutlým xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
|
Xxxx xxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 15% lehkých xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx vnější slupku xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním, xxxx xxx |
|||||
|
Xxxx xxxxxxxxx xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx DC.) |
plody |
tobolky x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x semena xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx xx povrchu xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx prášek |
|||||
|
Pepř xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nebo xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou |
šedozelená, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxx seno |
pískavice řecké xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, zploštělého xxxxx, x typickou xxxxxxxx xxxxx na xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx celý, |
Rozmarýn (Xxxxxxxxxx officialis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, kožovité, xxxxxx řapíkovité xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x listů xx xxxxxx barvy |
svrchní xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx spodní xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu |
kořenitá, xxxxx |
|
xxxxxx nebo mletý |
sekané, xxxxxx nebo mleté xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, trpká |
|||
|
Saturejka |
saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx horská (Satureja xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx nebo xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), hladké xx xxxxxxx x okrajích, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská listy xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
|
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx drsného xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletá |
jemný prášek xxx znatelných xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx hnědočervena |
charakteristická po xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx pravý (Crocus xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) |
xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně xxxxxxxxxxx, xx líci x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x hnědých xxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx kafr |
kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx L.) |
suchá xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody |
tobolky xxxxxxx svraštělé, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Zingiber officinale Xxxxxx.) |
Xxxxxx oddenky |
kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá |
charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx |
xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx až palčivá, xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1 |
- |
|
směsi xxxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxx |
Příloha x. 3 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky |
|
koření |
do 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
11 - 50 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
51 - 200 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
xxx 200 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 0,5 % u 20 xx balení |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx
|
Xxxxx koření |
Vlhkost x % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) v sušině xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
|
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
|
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxxxxx tráva/Citronela |
celá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
|
drcená, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
|
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
|
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
|
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
|
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
|
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
|
Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
|
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
|
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
|
Xxxx (tmavý) |
Celý |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
Drcený |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
|
mletý |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
|
Kmín xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Kmín římský |
celý |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
|
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
|
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
|
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
|
xxxxx, drcená |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Majoránka |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
|
Máta |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
|
Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
|
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxxx ořech |
celý |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
oxid vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35 |
|
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
|
Nové xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
|
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x ASTA jednotkách |
|||
|
sladká |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
|
pálivá |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
|
gulášová |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
|
Pažitka |
8,0 |
13,0 |
|||||||
|
Pepř xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
|
Xxxx černý |
celý |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
piperin x % hm. xxxxxxx 4,0 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
|
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
|
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx, drcený |
|||||||||
|
Pepř xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx, drcený |
|||||||||
|
Petržel |
7,5 |
14,0 |
|||||||
|
Pískavice, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
|
xxxxxx mletý |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
|
Saturejka |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
|
Skořice |
celá |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
|
mletá, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
|
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
|
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
|
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
|
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
|
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
|||||
*) včetně xxxxxxxxx xxxx xxxxx
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxx xxxx na druhy x skupiny
|
Druh |
Skupina |
|
jedlá sůl |
s xxxxx |
|
x xxxxx x xxxxxxx |
|
|
x xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
|
x „název xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx
Příloha x. 6 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx xxxx |
|
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
|
xxxxx xxx x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
|
xxxxx xxx x jodem a xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx xxxxxx |
|
xxxxx xxx x xxxxx x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 mg xxxx xxxxxxxxx podle xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx údajů xxxxxxx |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx.
Příloha x. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
|
xxxx pro přípravu xxxxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxx |
|
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxx do xxxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxx dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého balení |
|
|
- 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
|
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 2500 g |
- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
|
171 - 1000 ml |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Smyslové, fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky se xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx přípravě xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx označený xx xxxx xxxxx. Chuť x vůně xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky xxxx xxxxxx, barvu, konzistenci, xxxx x vůni xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx označený xx xxxxx. Chuť x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx xxxxxxx chuti x vůně.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx dresinků činí 4,5.
Příloha x. 10 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Členění hořčice xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
201 - 500 g |
- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
|
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
xxx 1000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení |
Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx hořčice
Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx a xxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené |
řízná, xxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi drceného xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota bez xxxxxxx částic, x xxxxxxx částicemi xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx nebo ovoce |
žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené, ovlivněná xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxx x speciální |
kremžská |
|
|
sušina x % nejméně |
20 |
32 |
|
cukr xxxx xxxxxxxxx v % nejméně |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx |
16 |
|
xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx v % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
|
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x speciální |
- |
|
písek x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační změna xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/EHS, xxxxxxxx Komise 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx xxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.