Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 22.12.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx xxx 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Sb. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále xxx "xxxxx"):

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Evropské xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,

b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice x xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx balení.

§2

Vymezení některých xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx potravin,

b) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx písmenem x), zeleniny, soli xxxx hub a xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, listů x xxxxx prázdné,

e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx rostliny,

f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx nebo xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) jedlou xxxx x jódem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx x xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a xxxxxxxx xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx kamennou xxxx jedlá sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx solí xxxxx xxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx stopových xxxxx x xxxxxxxxx, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx podílem anorganických xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

m) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx sypké xxxxxxxxxxx, která se xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx tekutinou,

n) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, zejména směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxx z xxxxxx a dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx dresinkem tekutý xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx hořčice xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx druhů xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx černé x

x) xxxxxxx speciální hořčice xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx koření xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx koření xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx sůl

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x skupiny xx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Evropské xxxx4), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x obohacené jedlé xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx o formě xxxxx, xxxxxx byla xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx užívat současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jedlé xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.

§5

Dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky a xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx uvedeny x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx návodem x přípravě.

(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku v %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx bez obalu xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků jsou xxxxxxx x příloze č. 9 x této vyhlášce.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 10 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů a xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx xx xxx xxxx označené přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), d), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx koření, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se provádí §18 písm. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Ministr:

Ing. Jurečka x. r.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx jakost jednotlivých xxxxx koření

Název xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx rostliny

Vzhled

Barva

Vůně

Chuť

Anýz

Anýz (Pimpinella xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, palčivě xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x části xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx odrůdě

Bobkový list

vavřín xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx listy

lístky s xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx

xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně trpká

Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx celá, xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, xx citrusech

Celerové xxxxxx celé nebo xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx xxxx nažky xxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx pro xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx listy

celé xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx bledě xxxxxx xx šedozelené

jemně xxxxxxxx

xxxxxxxx, jemně xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx vulgare Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, svěží

kořenitá, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx oddenků xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxx

xxxxxxx bílá (Xxxxxxx xxxx L.)

semena

hladká, xxxxx xxxxxxxx semena, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx kořenný (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % hm. xxxxxxxx xxx hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx annuum X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx sušené xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, hnědá, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx červená)

kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený

drť nebo xxxxx mletý prášek

kořenitá, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx podtónem

od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.)

zralé xxxxxx plody

kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx šev

červenohnědá xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule zpravidla xxxxxxxxx xx tmavomodře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx celá xxxxxx, tobolky,

kardamom obecný (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx semena

celé xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx prášek z xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, slabě xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Carům xxxxx X.)

Xxxxxx plody

podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx až okrovými xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx jednoletý (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Carům xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá až xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx než xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu, xxxxx méně xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak méně xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx až xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxx koprová xxxxxx,

xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, ploché, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx xxxx sekaná xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxx pro xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké

světle hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Curcuma xxxxx L.)

Sušené xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx a zjizveného xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x připálených

šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě výrazná

palčivě xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletá

drť xxxx jemný xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx kořenitá

Majoránka

Majoránka (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.)

suchá xxxx listů, květenství, xxxxx nebo jejich xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, vrcholky xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xx hnědé podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx míšky xxxx ploché, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké

žlutá, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

mletý

jemně až xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

Muškátový xxxxx celý,

muškátovník pravý (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.)

sušená xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná

charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Pimenta dioica X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mleté

jemně xxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxx stonků x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx kořenitá

jemně xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx červená

intenzívní, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx červená xx červená

charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Allium xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxxxxx, xxxxx xx česneku x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, sušené, tvrdé xx xxxxxxx hladké, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx černý celý,

pepřovník xxxxx (Piper xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

sušené xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx šedočerná až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx zrněním nebo xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx plody

hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx vnější xxxxxx xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule)

červená xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, nebo xxx

Xxxx xxxxxxxxx celý,

pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; tobolky xxxx xxxxxxxx puklé x semena xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drcené xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx prášek

Pepř xxxxxx celý,

pepřovník černý (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

typicky svraštělé xxxxx bobule xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušená xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá

Pískavice xxxxx seno

pískavice xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou hlubokou xxxxx xx bocích

okrová xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn celý,

Rozmarýn (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxx, xxx stonků x xxxxx se xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx světleji šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu

kořenitá, xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx, xxxxxx nebo mleté xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx horská (Satureja xxxxxxx L)

sušené xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx šedozelené

s. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. aromaticum(Nees), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx xxxxx oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx červenohnědá

Charakteristická xx xxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, nasládlá, xxxxxxxx xx svírává, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx znatelných xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx hnědá xx hnědočervena

charakteristická xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx jemně vroubkované, xx xxxx x xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxx, listů, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 mm)

šedozelená, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx fialovo-růžová až xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody

tobolky xxxxxxx svraštělé, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, sladce xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx oddenky

kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, kořenitá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx

xxxxx až palčivá, xxxxxxxx

Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx koření xx druhy, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření podle xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Příloha x. 3 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Vlhkost x % xxxxxxxxx nejvýše

Celkový xxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx tráva/Citronela

celá

12,0

8,0

2,5

drcená, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (světlý)

Celý

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Drcený

12,0

9,0

1,5

Mletý

12,0

9,0

1,5

Kmín xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx ořech

celý

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

oxid xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35

mletý

10,0

3,0

5,0

Nové xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, drcená

12,0

7,0

0,5

2,0

Šafrán

blizny x xxxxxx úlomky

12,0

8,0

1,5

mletý

10,0

8,0

1,5

Šalvěj

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Tymián

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Vanilka

35,0

7,0

ethylvanilin 2 %

Zázvor xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx barevných xxxx listů

Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x jodem x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx obohacena“*

s „název xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

* obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé soli

Výrobek

Chuť

Vůně

Obsah XxXX x sušině % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * v xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ kg soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 mg xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx výrobce

jedlá xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x závislosti xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.

Příloha č. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx pokrmu

směs xxx přípravu hotového xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx do xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx nebo dresink

emulgované

neemulgované

Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, studené xxxxxx x dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx objem balení

Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx odchylka

dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

251 - 1000g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 ks balení

nad 2500 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 xx balení

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 ml

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hodnotí xxxx xx přípravě dle xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x dresinky xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x studené xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Příloha č. 10 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná záporná xxxxxxxxxx odchylka

hořčice

do 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého balení

 - 1,0 % u 20 xx xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx balení

501 - 1000 g

 - 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota bez xxxxxxx částic

jasně xxxxxxxxxx x přibarvené, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé

žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic, x xxxxxxx částicemi xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx sacharóza v % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se u xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx

-

xxxxx x % nejvýše

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx látek xx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.