Právní předpis byl sestaven k datu 22.12.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx xxx 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx č. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Sb. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Evropské xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,
b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice x xxxxxxxx xx skupiny x podskupiny x
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx balení.
§2
Vymezení některých xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx potravin,
b) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x),
x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx písmenem x), zeleniny, soli xxxx hub a xxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, listů x xxxxx prázdné,
e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx rostliny,
f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx nebo xxxxx,
x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) jedlou xxxx x jódem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx x xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a xxxxxxxx xxxxxxx xxxx fluoridu xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx kamennou xxxx jedlá sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx solí xxxxx xxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx stopových xxxxx x xxxxxxxxx, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx podílem anorganických xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
m) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx sypké xxxxxxxxxxx, která se xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx tekutinou,
n) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx, zejména směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxx z xxxxxx a dalších xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx dresinkem tekutý xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx hořčice xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx druhů xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx černé x
x) xxxxxxx speciální hořčice xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx koření xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx koření xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých druhů xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
§4
Xxxxx sůl
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x skupiny xx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Evropské xxxx4), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx xxxxxx
x) x obohacené jedlé xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx o formě xxxxx, xxxxxx byla xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx užívat současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jedlé xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.
§5
Dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky a xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx uvedeny x xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx návodem x přípravě.
(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku v %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx bez obalu xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků jsou xxxxxxx x příloze č. 9 x této vyhlášce.
§6
Xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 10 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx upravující způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů a xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§8
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx xx xxx xxxx označené přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), d), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx koření, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se provádí §18 písm. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
§10
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.
Ministr:
Ing. Jurečka x. r.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost jednotlivých xxxxx koření
|
Název xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
|
Anýz |
Anýz (Pimpinella xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky |
hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, palčivě xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi |
červenohnědá xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
||
|
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x části xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx odrůdě |
|
Bobkový list |
vavřín xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
lístky s xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, mírně trpká |
|
Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx celá, xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx až xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, jemně xxxxxxx, xx citrusech |
|
Celerové xxxxxx celé nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx nažky xxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx pro xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
xxxxxxx kozelec (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
celé xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bledě xxxxxx xx šedozelené |
jemně xxxxxxxx |
xxxxxxxx, jemně xxxxx |
|
Xxxxxx xxxx xxxx mletý |
Fenykl (Xxxxxxxxxx vulgare Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, svěží |
kořenitá, xxxxxxxx |
|
Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx oddenků xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, okrová xx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs xxxxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxx bílá (Xxxxxxx xxxx L.) |
semena |
hladká, xxxxx xxxxxxxx semena, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx kořenný (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % hm. xxxxxxxx xxx hlaviček |
tmavě xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, palčivá |
|
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
|
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx annuum X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxx sušené xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, hnědá, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx červená) |
kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený |
drť nebo xxxxx mletý prášek |
kořenitá, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx podtónem |
od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxx xxxx, |
xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.) |
zralé xxxxxx plody |
kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx šev |
červenohnědá xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule zpravidla xxxxxxxxx xx tmavomodře xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
|
drcený xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxx celá xxxxxx, tobolky, |
kardamom obecný (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx semena |
celé xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx prášek z xxxxxx xxxxxxxx plodů, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, slabě xxxxxxx |
||
|
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - dvouletá xxxxx (Carům xxxxx X.) |
Xxxxxx plody |
podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx až okrovými xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
|
Xxxx jednoletý (xxxxxx) xxxx, |
xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Carům xxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá až xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx než xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu, xxxxx méně xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, avšak méně xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx až xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxx koprová xxxxxx, |
xxxx vonný (Anethum xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, ploché, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x okraji |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
|
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx xxxx sekaná xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké |
světle hnědá, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
xxxxxx listy x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Curcuma xxxxx L.) |
Sušené xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx a zjizveného xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% xxxxxxx scvrklých, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x připálených |
šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx kurkumě výrazná |
palčivě xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletá |
drť xxxx jemný xxxxxx |
xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá |
||
|
Majoránka |
Majoránka (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.) |
suchá xxxx listů, květenství, xxxxx nebo jejich xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
|
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, vrcholky xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xx hnědé podle xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky |
mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) |
xxxxxxx míšky xxxx ploché, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké |
žlutá, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xx ostrá |
|
mletý |
jemně až xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx xx ostrá |
||
|
Muškátový xxxxx celý, |
muškátovník pravý (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.) |
sušená xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná |
charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
|
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Pimenta dioica X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx slupek |
šedohnědé, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mleté |
jemně xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxx stonků x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx L.) |
Sušené xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx, |
xxxx červená |
intenzívní, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
|
xxxxxx, |
xxxx červená xx červená |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
|
xxxxxx, |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Allium xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxxxxx, xxxxx xx česneku x xxxxxx |
|
Xxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, sušené, tvrdé xx xxxxxxx hladké, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
|
Xxxx černý celý, |
pepřovník xxxxx (Piper xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
sušené xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx šedočerná až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx zrněním nebo xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx odstínem |
ostře xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
||
|
Pepř xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx vnější xxxxxx xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule) |
červená xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, nasládlá |
|
drcený xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, nebo xxx |
|||||
|
Xxxx xxxxxxxxx celý, |
pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx DC.) |
plody |
tobolky s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; tobolky xxxx xxxxxxxx puklé x semena xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx na xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drcené xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx prášek |
|||||
|
Pepř xxxxxx celý, |
pepřovník černý (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
typicky svraštělé xxxxx bobule xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená |
kořenitá, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx |
|
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá |
|
Pískavice xxxxx seno |
pískavice xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx xxxx tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou hlubokou xxxxx xx bocích |
okrová xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, kořenitá |
|
Rozmarýn celý, |
Rozmarýn (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxx, xxx stonků x xxxxx se xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx část xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx světleji šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu |
kořenitá, xxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx nebo mleté xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx horská (Satureja xxxxxxx L) |
sušené xxxxx x části xxxxx xxxx xxxx x xxxxx |
xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx zelená xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx šedozelené |
s. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxxx až xxxxxxxx |
||||||
|
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. aromaticum(Nees), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx xxxxx oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx červenohnědá |
Charakteristická xx xxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá, xxxxxxxx xx svírává, xxxxxxxx |
|
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxx znatelných xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx s xxxxxxxx xx hnědá xx hnědočervena |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx blizny x xxxxxx xxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
|
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx jemně vroubkované, xx xxxx x xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxx, listů, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 mm) |
šedozelená, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx fialovo-růžová až xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Vanillia xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody |
tobolky xxxxxxx svraštělé, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, sladce xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx oddenky |
kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, kořenitá |
|
drcený xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá |
charakteristická xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx |
xxxxx až palčivá, xxxxxxxx |
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx koření xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
koření |
koření podle xxxxxxx x. 1 |
- |
|
xxxxx xxxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx |
|
|
xxxxx |
||
|
xxxxxx |
Příloha x. 3 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xx 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
11 - 50 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
|
51 - 200 x |
&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
xxx 200 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx
|
Xxxxx koření |
Vlhkost x % xxxxxxxxx nejvýše |
Celkový xxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxxx x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
|
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
|
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxxxxx tráva/Citronela |
celá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
|
drcená, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
|
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
|
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
|
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
|
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
|
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
|
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
|
Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
|
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
|
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
|
Xxxx (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
|
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
|
Xxxx xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Kmín xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
|
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
|
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
|
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
|
xxxxx, drcená |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
|
Majoránka |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
|
Máta |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
|
Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
|
Xxxxxxxxx květ |
celý |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxxx ořech |
celý |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
oxid xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35 |
|
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
|
Nové xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
|
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)xxx. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x XXXX xxxxxxxxxx |
|||
|
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
|
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
|
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
|
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
|
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
|
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
|
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
|
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
|
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx, drcený |
|||||||||
|
Pepř xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
|
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
|
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
|
Xxxxxxxxx, řecké xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
|
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
|
xxxxxx mletý |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
|
Saturejka |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
|
Skořice |
celá |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
|
mletá, drcená |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
|
Šafrán |
blizny x xxxxxx úlomky |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
|
mletý |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
|
Šalvěj |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
|
Tymián |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
|
Vanilka |
35,0 |
7,0 |
ethylvanilin 2 % |
||||||
|
Zázvor xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
|||||
*) xxxxxx barevných xxxx listů
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxx sůl |
s xxxxx |
|
x jodem x xxxxxxx |
|
|
x xxxxx x „xxxxx xxxxx, kterou xxxx obohacena“* |
|
|
s „název xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“* |
* obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé soli
|
Výrobek |
Chuť |
Vůně |
Obsah XxXX x sušině % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * v xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ kg soli |
|
jedlá xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
|
xxxxx sůl x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
|
xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 mg xxxxxx |
|
xxxxx xxx x xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx byla xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 mg xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx výrobce |
|
jedlá xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů |
97,0 |
- |
obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x závislosti xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, hořčíku)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.
Příloha č. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xx xxxxx x xxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxx |
|
|
xxxxxx pokrmu |
|
|
směs xxx přípravu hotového xxxxxx |
|
|
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxx |
|
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
|
|
xxxx pro přípravu xxxxxx |
|
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
|
xxxxxxx do xxxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxx xxxxxx nebo dresink |
emulgované |
|
neemulgované |
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, studené xxxxxx x dresinky
|
Výrobek |
Hmotnost xxxx objem balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx odchylka |
|
dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xx 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
|
251 - 1000g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 0,5 % u 20 ks balení |
||
|
nad 2500 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % u 20 xx balení |
||
|
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
|
xxx 1000 ml |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hodnotí xxxx xx přípravě dle xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x dresinky xxxx xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x studené xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.
Příloha č. 10 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx |
- |
|
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustná záporná xxxxxxxxxx odchylka |
|
hořčice |
do 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého balení |
|
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
|
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
|
501 - 1000 g |
- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
|
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx a xxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota bez xxxxxxx částic |
jasně xxxxxxxxxx x přibarvené, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé |
žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic, x xxxxxxx částicemi xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
řízná, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
Tabulka 2 - Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
|
xxxxxx x % xxxxxxx |
20 |
32 |
|
xxxx xxxx sacharóza v % xxxxxxx |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx se u xxxxxxxxx |
16 |
|
xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
|
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx |
- |
|
xxxxx x % nejvýše |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx látek xx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx xxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx znění.