Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 11/2018

1/2019/FAR

Cenový předpis

Ministerstva zdravotnictví

ze dne 12. prosince 2018,

o regulaci cen léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely

Ministerstvo zdravotnictví podle §2a odst. 1 zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, podle §1 odst. 6 a §10 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a na základě §39a odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o veřejném zdravotním pojištění"), vydává cenový předpis:

Článek I.

Pojmy

Pro účely tohoto předpisu se rozumí:

a) původcem - u hromadně vyráběných léčivých přípravků a léčivých přípravků pro moderní terapii držitel rozhodnutí o registraci, je-li léčivý přípravek registrován, nebo dovozce nebo tuzemský výrobce, je-li používán v rámci specifického léčebného programu; u potravin pro zvláštní lékařské účely dovozce nebo tuzemský výrobce; u připravovaných léčivých přípravků lékárna nebo další pracoviště podle zvláštního právního předpisu1); u připravovaných radiofarmak zdravotnické zařízení; u transfuzních přípravků zařízení transfuzní služby,

b) jinou osobou uvádějící registrovaný přípravek na trh - osoba oprávněná k distribuční činnosti, která uvádí registrované hromadně vyráběné léčivé přípravky na trh v České republice, přičemž není v postavení držitele rozhodnutí o jejich registraci a ani je nedodává jejich držiteli rozhodnutí o registraci,

c) osobou vykonávající obchod - u hromadně vyráběných léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely osoba zabývající se distribucí2) (mimo původce či jinou osobu uvádějící registrovaný přípravek na trh) nebo výdejem3) léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely v České republice; u hromadně vyráběných registrovaných radiofarmak zdravotnické zařízení,

d) cenou původce - cena, za kterou je léčivý přípravek nebo potravina pro zvláštní lékařské účely dodávána původcem či jinou osobou uvádějící registrovaný přípravek na trh v České republice první osobě oprávněné léčivý přípravek nebo potravinu pro zvláštní lékařské účely distribuovat4) nebo vydávat5), bez obchodní přirážky a daně z přidané hodnoty,

e) obchodní přirážkou - cena za výkony obchodu osoby vykonávající obchod podle písmene c), nebo osob podle písmen a) nebo b), dodávají-li přímo poskytovateli zdravotních služeb ve smyslu ustanovení §77 odst. 1 písm. c) bod 3. a 4. zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo osobě oprávněné vydávat5).

Článek II.

Podmínky cenové regulace

(1) Nestanoví-li se dále jinak, léčivé přípravky6) nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely podléhají cenové regulaci, jsou-li hrazeny z veřejného zdravotního pojištění7); bez ohledu na to, zda jsou v konkrétním případě skutečně hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění nebo zda si je plně hradí pacient.

(2) Cenové regulaci podléhá cena původce a obchodní přirážka a u léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely, o kterých tak stanoví odstavec 7 tohoto článku, pouze obchodní přirážka.

(3) Pro cenu původce je způsobem regulace stanovení maximální ceny8) postupem podle zvláštního zákona9) nebo věcné usměrňování ceny10) postupem podle tohoto předpisu, pro obchodní přirážku je způsobem regulace stanovení maximální obchodní přirážky8) postupem podle tohoto předpisu.

(4) Léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely, které lze používat při ústavní i ambulantní péči, a které pro ambulantní péči nemají stanovenu úhradu, regulaci ceny původce ani obchodní přirážky nepodléhají. Pokud původce léčivého přípravku, který lze používat kromě ústavní i při ambulantní péči, nepožádal o stanovení výše a podmínek úhrady při poskytování ambulantní péče, může se souhlasem zdravotní pojišťovny požádat o stanovení maximální ceny. V takovém případě je léčivý přípravek regulován stanovenou maximální cenou i maximální obchodní přirážkou.

(5) Cenové regulaci podle tohoto předpisu podléhají také léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely dosud nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, pokud byla podána žádost o stanovení výše a podmínek úhrady nebo probíhá řízení v této věci. V případě léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely, které nepatří do ATC skupiny s příslušnou cestou podání uvedené v cenovém rozhodnutí podle článku II. odst. 8, je původce povinen nejpozději současně se žádostí o stanovení výše a podmínek úhrady11) podat žádost o stanovení maximální ceny. U těch, které patří do ATC skupiny s příslušnou cestou podání uvedené v cenovém rozhodnutí, je původce povinen nejpozději současně se žádostí o stanovení výše a podmínek úhrady oznámit nejvyšší cenu, za kterou hodlá původce uvádět léčivý přípravek nebo potravinu pro zvláštní lékařské účely na trh.

(6) Regulaci ceny původce a obchodní přirážky podléhají léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely, které lze používat pouze při ústavní péči a které jsou v rámci této péče hrazeny.

(7) Hromadně vyráběná registrovaná radiofarmaka a léčivé přípravky uvedené v §15 odst. 4 nebo §30 odst. 2 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění, nepodléhají regulaci ceny původce. Pokud je léčivý přípravek uveden v §15 odst. 4 a zároveň v §30 odst. 2 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění, postup podle věty první tohoto odstavce se nepoužije.

(8) Ministerstvo zdravotnictví (dále jen „Ministerstvo") na základě tohoto předpisu vydává cenové rozhodnutí, které obsahuje seznam ATC skupin s příslušnou cestou podání. Léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely obsažené v těchto skupinách nepodléhají při poskytování ambulantní péče regulaci maximální cenou, ale věcnému usměrňování ceny.

Článek III.

Regulace ceny původce stanovením maximální ceny

(1) Maximální cenou jsou postupem podle zvláštního předpisu12) regulovány ceny původců hromadně vyráběných léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely, které splňují podmínky pro cenovou regulaci uvedené v článku II. odst. 1 až 7, s výjimkou léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely uvedených v článku II. odst. 7 větě první a článku IV. odst. 1.

(2) Ministerstvo zařadí do seznamu ATC skupin v cenovém rozhodnutí ty ATC skupiny s příslušnou cestou podání, u nichž se má odůvodněně za to, že není trh ohrožen účinky omezení hospodářské soutěže nebo neexistuje mimořádná tržní situace, vyžadující cenovou regulaci, nebo u kterých je zařazení do seznamu nepodléhajícímu cenové regulaci maximální cenou vhodné s ohledem na zachování dostupnosti přípravků nezaměnitelných v terapeutické praxi na trhu v ČR, nejedná-li se o ATC skupiny, do nichž patří rozhodné přípravky ve skupině přílohy č. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění.13)

(3) Rozhodným trhem pro účely posuzování účinků omezení hospodářské soutěže nebo existence mimořádné tržní situace ve smyslu odstavce 2 tohoto článku je trh dostupných hrazených léčivých přípravků nebo potravin pro zvláštní lékařské účely plně terapeuticky zaměnitelných a shodné cesty podání, přičemž se zpravidla má za to, že trh není ohrožen účinky omezení hospodářské soutěže, jestliže v 1 ATC skupině nejpodrobnějšího dostupného členění (zpravidla 7 míst) jsou na trhu obchodovány nejméně 4 hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely plně terapeuticky zaměnitelné, shodné cesty podání, a to od nejméně 4 původců, a v průběhu předchozích 12 měsíců nedošlo k významnému nárůstu cen původce.

(4) Rozhodnými léčivými přípravky ve skupině přílohy č. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění ve smyslu odstavce 2 tohoto článku, jsou

a) referenční přípravek, na základě jehož ceny za obvyklou denní terapeutickou dávku byla stanovena platná základní úhrada postupem dle ustanovení §39c odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění, a

b) všechny přípravky, které mají ve vztahu k referenčnímu přípravku dle písmene a) stejnou cenu za obvyklou denní terapeutickou dávku a jsou ze stejné skupiny přílohy č. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění jako referenční přípravek dle písmene a).

(5) O maximálních cenách původce rozhoduje Státní ústav pro kontrolu léčiv (dále jen „Ústav") ve správním řízení podle zvláštního právního předpisu14).

(6) Původci léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely jsou povinni podat Ústavu žádost o stanovení maximální ceny do 30 dnů od nabytí účinnosti cenového předpisu nebo cenového rozhodnutí, které tento léčivý přípravek nebo potravinu pro zvláštní lékařské účely označuje jako cenově regulovaný stanovením maximální ceny.

(7) Cena pro konečného spotřebitele hromadně vyráběných léčivých přípravků, které jsou před výdejem upravovány, je tvořena součtem ceny původce takového léčivého přípravku, obchodní přirážky, ceny spotřebované čištěné vody, použitých signatur, sazby taxy laborum za úpravu a případně sazby taxy laborum za další speciální práce ze skupiny č. 2.3 přílohy č. 1 tohoto předpisu.

Článek IV.

Cenová regulace věcným usměrňováním ceny

(1) Věcnému usměrňování ceny podléhají připravované léčivé přípravky15), připravovaná radiofarmaka, transfuzní přípravky vyráběné v zařízeních transfuzní služby, léčivé přípravky pro moderní terapii, připravované parenterální výživy, léčivé přípravky patřící do ATC skupiny s příslušnou cestou podání uvedené v cenovém rozhodnutí podle článku II. odst. 8 a léčivé přípravky, jejichž cena je obsahem písemného ujednání uzavřeného ve veřejném zájmu se zdravotní pojišťovnou16), splňující podmínky pro cenovou regulaci dle článku II. odst. 1 až 6 tohoto předpisu.

(2) Režim věcného usměrňování ceny podle tohoto předpisu spočívá ve stanovení závazného postupu při tvorbě a kalkulaci ceny původce a ve stanovení maximálního rozsahu možného zvýšení této ceny ve vymezeném období17) s výjimkou uvedenou v odstavci 3 až 5.

(3) Pravidla pro určení a oznámení nejvyšší ceny léčivých přípravků patřících do ATC skupiny s příslušnou cestou podání uvedené v cenovém rozhodnutí podle článku II. odst. 8 jsou uvedena v §10 vyhlášky č. 376/2011 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o veřejném zdravotním pojištění.

(4) Věcné usměrnění ceny léčivého přípravku, u kterého se původce v písemném ujednání uzavřeném ve veřejném zájmu se zdravotní pojišťovnou zavázal k dodržování dohodnuté ceny18), spočívá v kalkulaci nebo uvedení této ceny v tomto písemném ujednání, při dodržení pravidel stanovených v §39a odst. 2 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění. To platí jen v případě, že dohodnutá cena je nižší než stanovená maximální cena nebo oznámená nejvyšší cena podle odstavce 3.

(5) Původce může v průběhu kalendářního roku zvýšit cenu podléhající věcnému usměrňování nejvýše tak, aby nepřekročila v kalendářním roce o více než 3 % cenu platnou k 31. prosinci roku předcházejícího, s výjimkou radiofarmak obsahujících 99mTC, 51Cr nebo 111In.

(6) Do cen připravovaných léčivých přípravků v zařízeních lékárenské péče19) podle lékařského předpisu, v souladu s platným Českým lékopisem nebo technologickým předpisem za podmínek stanovených zvláštním předpisem20), lze zahrnout jen:

a) cenu spotřebovaných léčivých a pomocných látek, cenu použitých obalů a signatur,

b) poměrnou část ceny registrovaného léčivého přípravku bez obchodní přirážky lékárny a technologického materiálu spotřebovaného při přípravě připravovaného léčivého přípravku odpovídající skutečně připravovanému množství léčiva předepsaného na lékařském předpisu a celkové použitelnosti technologického materiálu uvedené výrobcem,

c) u léčivých přípravků připravených hromadně v množství nad 20 balení konečného produktu léčivého přípravku účelně vynaložené náklady spojené s provedením kontroly21),

d) jedinou taxu ze skupin sazeb taxy laborum 1.1. až 1.10., a to i při opakování téže práce; při přípravě většího množství, než je uvedeno v přehledu maximálních sazeb, se taxa laborum vypočte jako součin sazby pro největší množství v příslušné skupině a podílu mezi skutečným množstvím a horním limitem pro nejvyšší sazbu,

e) jednu z každé ze skupin sazeb taxy za další speciální práce,

f) je-li připravováno více než jedno balení, lze k taxe ze skupin sazeb taxy laborum 1.1.až 1.10. přičíst k ceně balení i taxu za dispenzaci 1.11.

Pokud se na přípravě a výdeji léčivých přípravků podílí více lékáren, nesmí součet jimi uplatněné taxy laborum překročit maximální výši taxy laborum stanovené podle odstavce 6 písm. a) až f) tohoto článku. Za tímto účelem je připravující lékárna povinna informovat vydávající lékárnu o maximální výši taxy laborum, kterou lze do ceny připraveného léčivého přípravku zahrnout, a o výši částky, kterou z této celkové taxy laborum již uplatnila.

Skupiny sazby taxy laborum a skupiny sazby taxy za další speciální práce s jejich výšemi a vysvětlujícími poznámkami jsou uvedeny v příloze č. 1 tohoto předpisu. Za komponentu se pro účely této přílohy považuje léčivá látka nebo léčivý přípravek.

(7) Do cen připravovaných radiofarmak v souladu s platným Českým, popř. Evropským lékopisem, technologickým předpisem nebo standardním operačním postupem za podmínek stanovených zvláštním předpisem22), lze zahrnout jen:

a) cenu spotřebovaných registrovaných radiofarmak, zahrnující obchodní přirážku,

b) poměrnou část ceny technologického materiálu spotřebovaného při přípravě radiofarmaka odpovídající skutečně připravovanému množství vyjádřenému v lékařském předpisu v jednotkách radioaktivity (MBq),

c) cenu oprávněně použitých pomocných látek,

d) účelně vynaložené náklady spojené s provedením mikrobiální a radiochemické kontroly a účelně vynaložené náklady spojené s úpravou připraveného radiofarmaka do souhrnné, nebo jednodávkové dispenzace úseku oddělení nukleární medicíny, který odpovídá za aplikaci radiofarmaka pacientovi,

e) účelně vynaložené náklady se zohledněním klinické využitelnosti radiofarmaka, fyzikálního poločasu rozpadu značícího radionuklidu, výtěžnosti radioaktivního generátoru, reálné frekvence dodávek registrovaných radiofarmak a účelně vynaložené režijní náklady spojené s personálním a předepsaným radiohygienickým vybavením pracoviště připravujícího radiofarmaka.

Veškeré ceny připravených radiofarmak podle výše uvedených zásad jsou, je-li to z podstaty možné, kalkulovány na jednotku radioaktivity (MBq), ve které jsou dávkovány na jednotlivá vyšetření k určitému času.

Při výpočtu ceny radiofarmaka se nepoužívá taxa laborum pro připravované léčivé přípravky.

(8) Do cen transfuzních přípravků vyráběných v zařízeních transfuzní služby v souladu se zvláštním předpisem23), lze zahrnout účelně vynaložené náklady:

a) režijní, spojené se zajištěním registrů dárců krve, s náborem a získáním dárce, předepsaným personálním a výrobním vybavením pracoviště zařízení transfuzní služby dle platných předpisů24),

b) na odběr krve nebo krevní složky dárce,

c) na vyšetření dárce a vyšetření odebrané krve,

d) na zpracování odebrané krve včetně povinných kontrol a ztrát ze zpracování,

e) na skladování včetně ztrát vzniklých skladováním,

f) na výdej, odpovídající oprávněným nákladům na tuto činnost.

(9) Do cen léčivých přípravků pro moderní terapii lze v souladu se zvláštními předpisy25) zahrnout účelně vynaložené náklady:

a) režijní, spojené s náborem a zajištěním dárců tkání nebo buněk dle platných předpisů26),

b) na odběr dárce,

c) na vyšetření dárce,

d) na zpracování odběrů podle požadavků správné výrobní praxe na výrobu léčivých přípravků pro moderní terapii, včetně jejich kontroly a ztrát ze zpracování,

e) na skladování,

f) na distribuci a výdej.

(10) Do cen připravovaných parenterálních výživ v souladu splatným Českým, popř. Evropským lékopisem, technologickým předpisem nebo standardním operačním postupem za podmínek stanovených zvláštním předpisem27), lze zahrnout jen:

a) cenu spotřebovaných registrovaných složek, představující součást parenterální výživy, zahrnující obchodní přirážku

b) poměrnou část ceny technologického materiálu spotřebovaného při přípravě parenterální výživy odpovídající skutečně připravovanému množství vyjádřenému v lékařském předpisu vyjádřené v platných jednotkách

c) cenu oprávněně použitých pomocných látek,

d) účelně vynaložené náklady spojené s provedením mikrobiální kontroly a účelně vynaložené náklady spojené s úpravou připravené parenterální výživy,

e) účelně vynaložené náklady spojené s výdejem.

Při výpočtu ceny parenterální výživy se nepoužívá taxa laborum pro připravované léčivé přípravky.

Článek V.

Regulace obchodní přirážky stanovením maximální obchodní přirážky

(1) Ministerstvo reguluje obchodní přirážku podle článku II. odst. 3 stanovením maximální obchodní přirážky všem léčivým přípravkům a potravinám pro zvláštní lékařské účely, které jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění, s výjimkou připravovaných léčivých přípravků, připravovaných radiofarmak, transfuzních přípravků vyráběných v zařízeních transfuzní služby, léčivých přípravků pro moderní terapii a připravované parenterální výživy.

(2) Maximální obchodní přirážka se stanovuje v procentuální sazbě vypočtené z ceny skutečně uplatněné původcem či jinou osobou uvádějící registrovaný přípravek na trh vyjádřené v Kč bez DPH (dále jen „základ"). Základ nesmí překročit výši stanovené maximální ceny původce nebo ceny původce podléhající věcnému usměrňování; pokud byl léčivý přípravek poskytnut původcem, jinou osobou uvádějící registrovaný přípravek na trh nebo distributorem zdarma, je základ 0 Kč. K částce vypočtené procentuální sazbou se připočte maximálně pevná část odpovídající pásmu dle výše základu (nápočet). V případě, že distributor distribuuje léčivý přípravek nebo potravinu pro zvláštní lékařské účely dále za cenu nižší než cenu skutečně uplatněnou původcem, má se za to, že daný distributor uplatnil obchodní přirážku ve výši 0 % a při dalším prodeji lze zahrnout do ceny pro konečného spotřebitele jen sníženou cenu distributora, která je dále základem pro výpočet maximální obchodní přirážky.

(3) Slevy, bonusy či jakákoliv finanční plnění, která jsou poskytnuta v souvislosti s dodávkou nebo je lze vztáhnout ke konkrétní dodávce hrazeného léčivého přípravku nebo potravině pro zvláštní lékařské účely podle odstavce 1 s tím, že je možné jednoznačně určit a přiřadit jejich výši ke konkrétní jednotlivé položce na daňovém dokladu již k datu uskutečnění zdanitelného plnění, bez ohledu na to, zda jsou poskytnuta či obdržena ihned k datu uskutečnění zdanitelného plnění nebo v jiném období, se promítnou do jejich jednotkové ceny ve smyslu §39h odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění.

(4) Je-li cena původce uvedená v jiné měně než v českých korunách, přepočte se pro účely stanovení maximální obchodní přirážky na české koruny devizovým kurzem ČNB ze zahraniční měny, ke dni vystavení dokladu (faktura, smlouva, převodní doklad).

(5) Maximální obchodní přirážka pro léčivé přípravky podléhající regulaci obchodní přirážkou je uvedena v následující tabulce:

Pásmo

Základ od (v Kč)

Základ do (v Kč)

Sazba

Nápočet (v Kč)

1

0,00

150,00

37 %

0,00

2

150,01

300,00

33 %

6,00

3

300,01

500,00

24 %

33,00

4

500,01

1 000,00

20 %

53,00

5

1 000,01

2 500,00

17 %

83,00

6

2 500,01

5 000,00

14 %

158,00

7

5 000,01

10 000,00

4 %

658,00

8

10 000,01

9 999 999,00

2 %

858,00

(6) V případě, že se výkonu obchodu účastní více osob, nesmí součet jimi uplatněných obchodních přirážek překročit maximální obchodní přirážku. Za tímto účelem jsou původce a jiná osoba uvádějící registrovaný přípravek na trh, dodávají-li přímo ve smyslu článku I. písm. e), a každá osoba vykonávající obchod povinni informovat svého odběratele, s výjimkou konečného spotřebitele, o základu pro maximální obchodní přirážku, jakož i o vlastní uplatněné obchodní přirážce a o jim oznámených obchodních přirážkách jiných osob vykonávajících obchod.

(7) Maximální obchodní přirážka u registrovaných radiofarmak činí 27 % ze základu.

(8) V případě vykonatelnosti maximální ceny na základě rozhodnutí Ústavu nebo v případě snížení maximální ceny na základě zákona je každá osoba vykonávající obchod povinna do tří měsíců ode dne vykonatelnosti rozhodnutí, kterým se snižuje maximální cena, nebo ode dne účinnosti zákona, na jehož základě došlo ke snížení maximální ceny, upravit cenu regulovaného léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely tak, aby při další distribuci a výdeji nepřekročila limit stanovený vykonatelným rozhodnutím, kterým se maximální cena stanovila, nebo maximální cenu sníženou na základě zákona.

Článek VI.

Přechodná a zrušovací ustanovení

(1) Cenový předpis Ministerstva zdravotnictví 1/2013/FAR ze dne 7. prosince 2012, o regulaci cen léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely se zrušuje.

(2) Na řízení o přestupcích, která nebyla pravomocně skončena před účinností tohoto cenového předpisu, se použije dosavadní cenový předpis Ministerstva zdravotnictví o regulaci cen léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely, nestanoví-li zákon jinak.

Článek VII.

Účinnost

Tento předpis nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2019.

Ministr zdravotnictví:

Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

Příloha č. 1

1. SKUPINY SAZBY TAXY LABORUM

Skupina 1.1. PŘÍPRAVA TEKUTÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ SMÍSENÍM

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

2

3

4

více než 4

0

30

g

60,25

63,79

67,34

74,43

31

50

g

61,43

64,98

68,51

75,60

51

100

g

63,79

67,34

70,88

77,96

101

200

g

67,34

70,88

74,43

81,51

201

300

g

70,88

74,43

77,96

85,05

301

500

g

77,96

81,51

85,05

92,14

501

700

g

88,60

92,14

95,69

102,78

701

1000

g

99,23

102,78

106,31

113,40

1001

3000

g

118,13

121,68

125,21

132,30

3001

5000

g

141,75

145,30

148,84

155,93

5001

7000

g

171,29

174,83

178,38

185,46

7001

10000

g

200,81

204,36

207,90

214,99

POZNÁMKA:

Taxa je určená pro přípravu roztoků pro vnitřní a vnější použití, parenterálních roztoků, případně očních, nosních a ušních kapek nebo zásobních roztoků.

Skupina 1.2. PŘÍPRAVA TEKUTÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ ROZPOUŠTĚNÍM

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

30

g

82,69

89,78

96,86

111,04

31

50

g

86,24

93,33

100,41

114,59

51

100

g

89,78

96,86

103,95

118,13

101

200

g

96,86

103,95

111,04

125,21

201

300

g

102,78

109,86

116,95

131,13

301

500

g

114,59

121,68

128,76

142,94

501

700

g

128,76

135,85

142,94

157,11

701

1000

g

142,94

150,03

157,11

171,29

1001

3000

g

165,38

172,46

179,55

193,73

3001

5000

g

189,00

196,09

203,18

217,35

5001

7000

g

220,90

227,99

235,08

249,25

7001

10000

g

253,98

261,06

268,15

282,33

POZNÁMKA:

Taxa je určená pro přípravu roztoků pro vnitřní a vnější použití, parenterálních roztoků, případně očních, nosních a ušních kapek nebo zásobních roztoků; a to včetně filtrace.

Skupina 1.3. PŘÍPRAVA EMULZÍ, SUSPENZÍ, SIRUPŮ, NÁLEVŮ A ODVARŮ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

30

g

108,68

115,76

122,85

137,03

31

50

g

113,40

120,49

127,58

141,75

51

100

g

118,13

125,21

132,30

146,48

101

200

g

122,85

129,94

137,03

151,20

201

300

g

141,75

148,84

155,93

170,10

301

500

g

177,19

184,28

191,36

205,54

501

700

g

248,06

255,15

262,24

276,41

701

1000

g

337,84

344,93

352,01

366,19

1001

3000

g

431,16

438,25

445,34

459,51

3001

5000

g

513,85

520,94

528,03

542,20

5001

7000

g

614,25

621,34

628,43

642,60

7001

10000

g

709,94

717,03

724,11

738,29

Skupina 1.4. PŘÍPRAVA ČAJOVÝCH SMĚSÍA HRUBÝCH PRACHŮ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

30

g

47,25

54,34

61,43

75,60

31

50

g

49,61

56,70

63,79

77,96

51

100

g

55,53

62,61

69,70

83,88

101

200

g

64,98

72,06

79,15

93,33

201

300

g

76,79

83,88

90,96

105,14

301

500

g

94,50

101,59

108,68

122,85

501

700

g

129,94

137,03

144,11

158,29

701

1000

g

168,93

176,01

183,10

197,28

1001

3000

g

238,61

245,70

252,79

266,96

3001

5000

g

301,23

308,31

315,40

329,58

5001

7000

g

378,00

385,09

392,18

406,35

7001

10000

g

454,79

461,88

468,96

483,14

Skupina 1.5. PŘÍPRAVA JEMNÝCH PRACHŮ VČETNĚ PROSÍVÁNÍ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

30

g

80,33

87,41

94,50

108,68

31

50

g

81,51

88,60

95,69

109,86

51

100

g

83,88

90,96

98,05

112,23

101

200

g

108,68

115,76

122,85

137,03

201

300

g

133,49

140,58

147,66

161,84

301

500

g

178,38

185,46

192,55

206,73

501

700

g

230,35

237,44

244,53

258,70

701

1000

g

277,60

284,69

291,78

305,95

1001

3000

g

322,49

329,58

336,66

350,84

3001

5000

g

367,38

374,46

381,55

395,73

5001

7000

g

416,99

424,08

431,16

445,34

7001

10000

g

466,60

473,69

480,78

494,95

POZNÁMKA:

Taxa je určená pro přípravu jemných prachů, eventuálně triturací.

Skupina 1.6. PŘÍPRAVA GRANULÁTŮ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

30

g

118,13

125,21

132,30

146,48

31

50

g

121,68

128,76

135,85

150,03

51

100

g

132,30

139,39

146,48

160,65

101

200

g

150,03

157,11

164,20

178,38

201

300

g

203,18

210,26

217,35

231,53

301

500

g

256,34

263,43

270,51

284,69

501

700

g

307,13

314,21

321,30

335,48

701

1000

g

366,19

373,28

380,36

394,54

1001

3000

g

422,89

429,98

437,06

451,24

3001

5000

g

472,50

479,59

486,68

500,85

5001

7000

g

531,56

538,65

545,74

559,91

7001

10000

g

590,63

597,71

604,80

618,98

Skupina 1.7. PŘÍPRAVA GELŮ, KRÉMŮ, MASTÍ A PAST

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

30

g

101,59

108,68

115,76

129,94

31

50

g

105,14

112,23

119,31

133,49

51

100

g

114,59

121,68

128,76

142,94

101

200

g

133,49

140,58

147,66

161,84

201

300

g

151,20

158,29

165,38

179,55

301

500

g

206,73

213,81

220,90

235,08

501

700

g

259,88

266,96

274,05

288,23

701

1000

g

350,84

357,93

365,01

379,19

1001

3000

g

435,89

442,98

450,06

464,24

3001

5000

g

517,39

524,48

531,56

545,74

5001

7000

g

604,80

611,89

618,98

633,15

7001

10000

g

709,94

717,03

724,11

738,29

POZNÁMKA:

Taxa je určená pro přípravu polotuhých nedělených lékových forem jako jsou gely, krémy, masti, oční masti a pasty, eventuálně jejich triturace.

Skupina 1.8. PŘÍPRAVA DĚLENÝCH PRÁŠKŮ V ŽELATINOVÝCH TOBOLKÁCH

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

10

ks

141,75

148,84

155,93

170,10

11

20

ks

166,56

173,65

180,74

194,91

21

30

ks

186,64

193,73

200,81

214,99

31

60

ks

233,89

240,98

248,06

262,24

61

100

ks

277,60

284,69

291,78

305,95

101

150

ks

330,75

337,84

344,93

359,10

151

200

ks

433,53

440,61

447,70

461,88

201

300

ks

533,93

541,01

548,10

562,28

301

400

ks

673,31

680,40

687,49

701,67

401

500

ks

803,25

810,34

817,43

831,60

501

600

ks

1007,61

1014,70

1021,79

1035,96

601

800

ks

1242,68

1249,76

1256,85

1271,03

801

1000

ks

1567,53

1574,61

1581,70

1595,88

Skupina 1.9. PŘÍPRAVA ČÍPKŮ, GLOBULÍ, TYČINEK

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

10

ks

168,93

176,01

183,10

197,28

11

20

ks

220,90

227,99

235,08

249,25

21

30

ks

252,79

259,88

266,96

281,14

31

60

ks

334,30

341,39

348,48

362,65

61

100

ks

435,89

442,98

450,06

464,24

101

150

ks

519,75

526,84

533,93

548,10

151

200

ks

701,66

708,75

715,84

730,01

201

300

ks

897,75

904,84

911,93

926,10

301

400

ks

1090,30

1097,39

1104,48

1118,65

401

500

ks

1441,13

1448,21

1455,30

1469,48

501

600

ks

1855,75

1862,84

1869,93

1884,10

601

800

ks

2657,81

2664,90

2671,99

2686,16

801

1000

ks

3638,25

3645,34

3652,43

3666,60

Skupina 1.10. PŘÍPRAVA ŽVÝKAČEK

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum (v Kč) pro počet komponent:

Od:

Do:

1-2

3

4

více než 4

0

10

ks

166,56

173,65

180,74

194,91

11

20

ks

198,45

205,54

212,63

226,80

21

30

ks

214,99

222,08

229,16

243,34

31

60

ks

259,88

266,96

274,05

288,23

61

100

ks

297,68

304,76

311,85

326,03

101

150

ks

356,74

363,83

370,91

385,09

151

200

ks

455,96

463,05

470,14

484,31

201

300

ks

526,84

533,93

541,01

555,19

301

400

ks

614,25

621,34

628,43

642,60

401

500

ks

734,74

741,83

748,91

763,088

501

600

ks

939,10

946,19

953,28

967,45

601

800

ks

1230,86

1237,95

1245,04

1259,21

801

1000

ks

1760,06

1767,15

1774,24

1788,41

Skupina 1.11. DISPENZACE

Jednotka

Taxa laborum: (v Kč)

ks

21,25

POZNÁMKA:

Taxa je určena k navažování, rozvažování a rozplňování léčivých látek a připravovaných léčivých přípravků.

Skupina 1.12. ÚPRAVA ŘEDĚNÍM PŘÍPRAVKŮ PŘED DISPENZACÍ

Jednotka

Taxa laborum: (v Kč)

ks

21,25

POZNÁMKA:

Taxa je určena k úpravě registrovaných léčivých přípravků ředěním.

2. SKUPINY SAZBY TAXY LABORUM ZA DALŠÍ SPECIÁLNÍ PRÁCE

Skupina 2.1. PŘÍPRAVA OBALŮ

2.1.1. PŘÍPRAVA ČISTÝCH OBALŮ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum : (v Kč)

Od:

Do:

1

1

ks

3,88

POZNÁMKA:

Taxa je určená pro přípravu čistých obalů v lékárně, pokud nejsou při přípravě používány čisté obaly již dodané velkodistribucí.

2.1.2. PŘÍPRAVA STERILNÍCH OBALŮ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum : (v Kč)

Od:

Do:

1

1

ks

11,63

POZNÁMKA:

Taxa je určená pro přípravu sterilních obalů v lékárně, pokud nejsou při přípravě používány sterilní obaly již dodané velkodistribucí. Používá se pouze u připravovaných léčivých přípravků, u kterých se vyžaduje sterilita.

Skupina 2.2. PŘÍPRAVA POMŮCEK PRO PŘÍPRAVU

2.2.1. POMŮCKY PRO PŘÍPRAVU TEKUTÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum : (v Kč)

Od:

Do:

1

1

soubor

11,63

2.2.2. POMŮCKY PRO PŘÍPRAVU POLOTUHÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum : (v Kč)

Od:

Do:

1

1

soubor

17,44

2.2.3. POMŮCKY PRO PŘÍPRAVU PEVNÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ

Rozsah

Jednotky

Taxa laborum : (v Kč)

Od:

Do:

1

1

soubor

14,54

Skupina 2.3. SPECIALIZOVANÉ POSTUPY PŘI PŘÍPRAVĚ

2.3.1. STERILIZACE HORKOVZDUŠNÝM STERILIZÁTOREM

Jednotka

Taxa laborum: (v Kč)

technologický cyklus

141,75

POZNÁMKA:

Taxa je určená pro přípravu léčivých přípravků, kde se provádí sterilizace horkým vzduchem. Taxa se rozpočítá na všechna balení připravená v jednom technologickém cyklu.

2.3.2. STERILIZACE PARNÍM STERILIZÁTOREM

Jednotka

Taxa laborum: (v Kč)

technologický cyklus

141,75

POZNÁMKA:

Taxa je určená pro přípravu léčivých přípravků, kde se provádí sterilizace horkou párou. Taxa se rozpočítá na všechna balení připravenávjednom technologickém cyklu.

2.3.3. PŘÍPRAVA V ASEPTICKÉ PŘÍPRAVNĚ

Jednotka

Taxa laborum: (v Kč)

technologický cyklus

596,83

POZNÁMKA:

Taxa je určená k přípravě nebo úpravě léčivých přípravků v aseptickém prostředí1). Taxa se rozpočítá na všechna balení připravená v jednom technologickém cyklu.

1) §5 písm. a), b) a d) vyhlášky č. 84/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů

2.3.4. PŘÍPRAVA V BOXU S LAMINÁRNÍM PROUDĚNÍM VZDUCHU

Jednotka

Taxa laborum: (v Kč)

technologický cyklus

248,06

POZNÁMKA:

Taxa je určená k přípravě nebo úpravě léčivých přípravků v aseptickém prostředí2). Taxa se rozpočítá na všechna balení připravená v jednom technologickém cyklu.

2) §5 písm. c) vyhlášky č. 84/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů

2.3.5. PŘÍPRAVA V DIGESTOŘI

Jednotka

Taxa laborum: (v Kč)

technologický cyklus

106,31

POZNÁMKA:

Taxa je určená k přípravě v bezpečném prostředí digestoře tam, kde je nutné zachovat požadavky BOZP (příkladem je ředění persterilu). Taxa se rozpočítá na všechna balení připravená vjednom technologickém cyklu.

1) §79 odst. 2 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

2) §5 odst. 5 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

3) §5 odst. 6 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

4) §75 odst. 3 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

5) §82 odst. 2 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

6) §2 odst. 1 a 2 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

7) §15 odst. 4 až 6, §30 odst. 1 a odst. 2 písm. a) nebo b) zákona o veřejném zdravotním pojištění.

8) §5 odst. 2 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů.

9) §39a zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

10) §6 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů.

11) §39f odst. 9 zákona o veřejném zdravotním pojištění.

12) Část šestá zákona o veřejném zdravotním pojištění.

13) §39c odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění.

14) §39a zákona o veřejném zdravotním pojištění.

15) §5 odst. 3 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

16) §17 odst. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění.

17) §6 odst. 1 písm. a) a c) zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů.

18) §39a odst. 2 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění.

19) Příloha 5 vyhlášky č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče.

20) Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

21) §9 odst. 3 vyhlášky č. 84/2008 Sb., o správné lékárenské praxi, bližších podmínkách zacházení s léčivy v lékárnách, zdravotnických zařízeních a u dalších provozovatelů a zařízení vydávajících léčivé přípravky.

22) Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.

23) např. Vyhláška č. 143/2008 Sb., o stanovení bližších požadavků pro zajištění jakosti a bezpečnosti lidské krve a jejich složek (vyhláška o lidské krvi).

24) Zákon č. 296/2008 Sb., o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů (zákon o lidských tkáních a buňkách), ve znění pozdějších předpisů.

25) Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1394/2007 o léčivých přípravcích pro moderní terapii a o změně směrnice 2001/83 ES a nařízení (ES) č. 726/2004; zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů; vyhláška č. 229/2008 Sb., o výrobě a distribuci léčiv.

26) Zákon č. 296/2008 Sb., o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů (zákon o lidských tkáních a buňkách), ve znění pozdějších předpisů.

27) Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů.