Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 10/2005

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

2.

 
PŘEHLED PRACOVIŠŤ ZDRAVOTNÍCH ÚSTAVŮ ČR POSKYTUJÍCÍ
PORADENSKÉ SLUŽBY
V OBORU HYGIENY VÝŽIVY A PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ
 

ZN.: 30255/2005

REF.: Ing. Silvie Slavíková, tel.: 22497 2188

Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje ucelený přehled služeb poskytovaných pracovišti zdravotních ústavů v oblasti týkající se bezpečnosti potravin, a to na základě usnesení vlády ze dne 15. prosince 2004 č. 1277 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice po přistoupení k Evropské unii. V návaznosti na přistoupení České republiky k Evropské unii je jedním z dílčích úkolů v oblasti rozvoje komunikace a vzdělávání zlepšovat poskytování přesných a spolehlivých informací jak mezi státními institucemi, tak vůči spotřebitelům.

 
OBOR, OBLAST
 
Konzultant
 
Pracoviště
 
 
 
ZÚ se sídlem v Jihlavě
 
HACCP (Hazard analysis and critical control points) – systém kritických bodů, potravinářské technologie
 
MVDr. Ivana Filipová
 
ZÚ se sídlem v Jihlavě,
ÚP Třebíč, U Obůrky 953
674 01 Třebíč
Tel: 568 840 380
fax: 568 841 383
trebic@zujih.cz
 
 
 
ZÚ se sídlem ve Zlíně
 
Interpretace a konzultace dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění a souvisejících vyhlášek
(HACCP, konzultace projektů potravinářských zařízení, výrobky určené pro styk s potravinami, mikrobiologie potravin, chemické látky, problematika PBU-předměty běžného užívání, potravinářské provozy)
 
MUDr. Marečková Eva
 
ZÚ se sídlem ve Zlíně,
ÚP Zlín, Havlíčkovo nám. 600 760 01 Zlín
Tel: 577 553 214
fax: 577 012 341
eva.mareckova@zuzlin.cz
 
MUDr. Jarmila Číhalová
 
ÚP Kroměříž, Havlíčkova 792/13, 767 01 Kroměříž
Tel: 573 338 326, 573 339 624
jarmila.cihalova@zuzlin.cz
 
MUDr. Jarmila Číhalová
 
ÚP Uherské Hradiště,
Stará Tenice 1195
686 01 Uherské Hradiště
Tel: 572 551 376
uh@zuzlin.cz
 
MVDr. Kateřina Janovská
 
ÚP Vsetín , 4. května 287
755 01 Vsetín
Tel: 571 498 056
katerina.janovska@zuzlin.cz
 
 
 
ZÚ se sídlem v Olomouci
 
HACCP
 
Ing. Dagmar Stejskalová
 
ZÚ se sídlem v Olomouci,
Centrum HRA, Ovesná 3
779 11 Olomouc
Tel: 731 119 223
fax: 585 719 218
podatelna@zuol.cz
 
 
 
ZÚ se sídlem v Brně
 
HACCP
 
Mgr. Aleš Peřina
MUDr. Marie Hrazdilová
 
ZÚ se sídlem v Brně, Stará 25 602 00 Brno
Tel: 545 425 367
Tel: 545 425 365
ales.perina@zubrno.cz
marie.hrazdilova@zubrno.cz
 
Mikrobiologie – pokrmy, potraviny, PBU
 
RNDr. Libuše Malíková
 
ZÚ se sídlem v Brně, Masná 3 615 00 Brno
Tel: 543 423 322
libuse.malikova@zubrno.cz
 
Hodnocení laboratorních protokolů hraček a výrobků pro děti a PBU – výrobků z keramiky, porcelánu a plastů
 
RNDr. Dagmar Vavřinová
 
ZÚ se sídlem v Brně, Masná 3 615 00 Brno
Tel: 543 423 315
dagmar.vavrinova@zubrno.cz
 
 
 
ZÚ se sídlem v Karlových Varech
 
Správná výrobní a hygienická praxe, HACCP, konzultace k projektové dokumentaci stravovacích zařízení a prodejen potravin
 
MUDr. Kateřina Jáglová
 
ZÚ se sídlem v Karlových Varech, Bezručova 8
360 21 Karlovy Vary
Tel: 353 301 328
katerina.jaglova@zukv.cz
 
Interpretace mikrobiologických a chemických požadavků podávaných pokrmů ve stravovacích službách
 
Ing. Ladislava Vermachová
Ing. Jana Kotková
 
Centrum laboratoří Karlovy Vary a pobočky Sokolov
Tel: 352 323 107
Tel: 352 339 335
ladislava.vermachova@zukv.cz
jana.kotkova@zukv.cz
 
 
 
ZÚ se sídlem v Plzni
 
HACCP (včetně zavedení systému, udržování systému),
školící akce při zavádění systému, poradenská činnost
 
Ing. Milada Balounová
 
ZÚ se sídlem v Plzni,
Tylova 20
301 25 Plzeň
Tel: 377 324 654
fax: 378 037 708
milada.balounova@zuplzen.cz
 
Poradenská činnost v oblasti správné hygienické a výrobní praxe, shody provozovny s požadavky vyhlášky č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
 
Poradenství v oblasti potravinové legislativy
 
Školení dle zákona č. 258/2000 Sb., vyhláška č. 490/2000 Sb., o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví, (vyhláška č. 137/2004 Sb.)
 
Vyhodnocení výsledků laboratorních analýz potravin, pokrmů, příp. PBU dle platné legislativy
 
Posouzení správného rozsahu vyšetření potravinářských výrobků, potravin, doplňků stravy, kojenecké a dětské výživy
 
RNDr. S. Krýsl
 
ZÚ se sídlem v Plzni
Centrum laboratoří Klatovy
Plzeňská 165
339 56 Klatovy
Tel: 376 370 621
Tel: 376 320 911
lab.klatovy@zuplzen.cz
 
 
 
ZÚ se sídlem v Hradci Králové
 
Posouzení technologií a návrhů norem potravinářských výrobků, potravin, doplňků stravy, kojenecké a dětské výživy
 
Aja Jacurová
Jana Beranová
Ing. Ivana Jankovská
 
ZÚ se sídlem v Hradci Králové, Habermanova 19
501 01 Hradec Králové
Centrum veřejného zdraví
501 01 Hradec Králové
Tel: 495 058 220
Tel: 495 058 222
Tel: 495 058 224
jankovska@zuhk.cz
jacurova@zuhk.cz
beranova.jana@zuhk.cz
 
Školení hygienického minima pracovníků v provozovnách potravinářství, HACCP
 
Ing. Ivana Jankovská
 
Vyhodnocení výsledků laboratorních analýz potravin, pokrmů, příp. PBU a zpracování návrhu opatření
 
Aja Jacurová
Jana Beranová
Ing. Ivana Jankovská
 
Hodnocení laboratorních protokolů hraček a výrobků pro děti a BBU – výrobků z keramiky, porcelánu a plastů
 
Ing. Ivana Jankovská
 
Hodnocení zařízení a předmětů určených pro přímý styk s potravinami
 
Konzultace k projektům stravovacích služeb a k výrobě potravinářských výrobků (zejm. dětské kojenecké výživy, PBU), legislativa
 
Aja Jacurová
Jana Beranová
Ing. Ivana Jankovská
 
Konzultace - kvalita a požadovaná vyšetření potravin
 
 
Centrum hygienických laboratoří
501 01 Hradec Králové
 
Konzultace v oblasti mykologie potravin
 
RNDr. Vladimír Kalaban
 
pobočka Jičín
Tel: 493 523 558
kalaban@zujc.cz
 
Komplexní služby-HACCP, konzultace k projektům potravinářských zařízení
 
MVDr. Marcela Mathesová
 
pobočka Náchod
tel: 491 487 424
mathesova@zuna.cz
 
Školení hygienického minima pro stravování
 
Hana Dvořáčková
 
pobočka Trutnov
tel: 499 847 424
podpora.zdravi@zutu.cz
odb.skupina@zutu.cz
 
Konzultace projektové dokumentace-stravovací provozy
 
Martina Buršová
 
 
 
ZÚ se sídlem v Pardubicích
 
Konzultace k systému HACCP (při zavádění, udržování, modifikaci)
 
Ing. Jana Štěpánková
 
Západní pobočka
pracoviště:
Kyjevská 44
532 03 Pardubice
Tel: 466019501
fax: 466019502 podatelna@pu.zupu.cz
 
Hodnocení výsledků hygienických vyšetření výrobků určených pro styk s potravinami a pokrmy
 
Ing. Rudolf Stránský
 
Hodnocení výsledků hygienických vyšetření hraček a výrobků pro děti ve věku do 3 let
 
Školení, poradenství, atestační zkoušky v oblasti senzorického posuzování potravin, pokrmů a PBU
 
Ing. Jana Štěpánková
 
Konzultace projektové dokumentace a interpretace vyhlášek v oboru hygieny výživy
 
Ondřej Fajmon
 
Hodnocení výsledků mikrobiologických vyšetření potravin a pokrmů
 
MVDr. Vladimíra Rozsypalová
 
 
Hodnocení výsledků mikrobiologických vyšetření potravin a pokrmů
 
Martina Václavková
 
Východní pobočka
pracoviště:
Smetanova 1390
562 01 Ústí nad Orlicí
Tel: 465 524 318,19
Tel: 606 786 082
fax: 465 524 328 martina.vaclavkova@uo.zupu.cz
 
Konzultace k systému HACCP (při zavádění, udržování, modifikaci)
 
MVDr. Dana Křížová
 
Východní pobočka
pracoviště:
Smetanova 1390
562 01 Ústí nad Orlicí
Tel: 465 525 375
fax. 465 522 176
dana.krizova@uo.zupu.cz
 
 
 
ZÚ se sídlem v Českých Budějovicích
 
HACCP – zákon č. 258/2000 Sb.; vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby (tvorba a zavedení systému)
 
Jana Křenková
Dagmar Toušková
 
ZÚ se sídlem v Českých Budějovicích,
L.B. Schneidera 32
370 21 České Budějovice
fax: 387 712 359
jana.krenkova@zucb.cz
tel: 387 712 352
dagmar.touskova@zucb
tel: 387 712 353
sarka.micanova@zucb.cz
tel: 387 712 373
pavel.danha@zucb.cz
tel: 387 712 274
radka.bednarova@zucb.cz
tel: 387 712 251
 
Konzultace k systému HACCP při udržování a změnách
 
Jana Křenková
Dagmar Toušková
 
Zařízení provozů veřejného stravování - zákon č. 258/2000 Sb.; vyhláška č. 137/2004 Sb.
 
Jana Křenková
 
Školení hygienického minima pracovníků v potravinářských provozech
 
MUDr. Šárka Mičanová
Jana Křenková
 
Konzultace k projektům stravovacích služeb a k výrobě potravinářských provozovnách
 
Jana Křenková
 
Konzultace v problematice výrobků určených pro styk s potravinami (vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy)
 
Ing. Pavel Daňha
 
Konzultace v problematice hraček a výrobků pro děti do 3 let věku (vyhláška č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let)
 
Konzultace v problematice chemického a mikrobiologického vyšetření potravin
 
Ing. Radka Bednářová
 
 
 
Zdravotní ústav se sídlem v Praze
 
Interpretace a konzultace dle zákona č. 258/2000 Sb., v platném znění a souvisejících vyhlášek (konzultace projektů stravovacích zařízení, výrobků určených pro styk s potravinami a pokrmy, požadavků na kosmetické prostředky a hračky, HACCP).
 
MUDr. Olga Tománková
 
Zdravotní ústav se sídlem v Praze
Pracoviště: Rajmonova 1199/4 180 00 Praha 8
Tel: 286 889 562
olga.tomankova@zupraha.cz
 
Dále konzultace projektů potravinářských prodejen a výroben potravin.
Školení zaměstnanců stravovacích služeb ve znalostech nutných k ochraně veřejného zdraví (dříve hygienické minimum)
 
Libuše Hanžlová
 
Pracoviště: Jasmínová 2905/37
100 00 Praha 10
Tel: 272 653 831
libuse.hanzlová@zupraha.cz
 
Interpretace a konzultace dle zákona č. 258/2000 Sb., v platném znění a souvisejících vyhlášek (konzultace projektů zdravotnických zařízení a občanské vybavenosti, sportovních zařízení).
Školení zaměstnanců ve znalostech nutných k ochraně veřejného zdraví (dříve hygienické minimum).
 
MUDr. Alena Lindovská
 
Pracoviště: Rajmonova 1199/4 180 00 Praha 8
Tel: 286 889 562
alena.lindovska@zupraha.cz
 
Interpretace a konzultace dle zákona č. 258/2000 Sb., v platném znění a souvisejících vyhlášek (konzultace projektů školských zařízení, dětských hřišť a zotavovacích akcí pro děti).
Školení zaměstnanců ve znalostech nutných k ochraně veřejného zdraví (dříve hygienické minimum)
 
MUDr. Alena Lindovská
 
Pracoviště: Rajmonova 1199/4 180 00 Praha 8
Tel: 286 889 562
alena.lindovska@zupraha.cz
 
 
 
Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem
 
Hodnocení laboratorních výsledků a konzultace v problematice výrobků určených ve styk s potravinami (vyhláška č. 38/2001 Sb.) a hraček a výrobků pro děti do 3 let (vyhláška č. 84/2001 Sb.)
 
Ing. Pavel Šubrt
Ing. Jan Leníček
 
ZÚ se sídlem v Ústí n.L.
Moskevská 15
400 01 Ústí nad Labem
Centrum faktorů prostředí
Tel: 477 751 211
pavel.subrt@zuusti.cz
jan.lenicek@zuusti.cz
ludmila.dedkova@zuusti.cz
jaromir.dedek@zuusti.cz
 
Hodnocení laboratorních výsledků a konzultace v problematice mikrobiologického vyšetření potravin, pokrmů a kosmetiky
 
Ing. Ludmila Dědková
 
HACCP
 
Ing. Jaromír Dědek, CSc.
 
Správná výrobní a hygienická praxe ve společném stravování (školení, konzultace aj.)
 
MUDr. Stanislava Richterová
Ing. Regina Makovská
 
ZÚ se sídlem v Ústí n.L.
Moskevská 15
400 01 Ústí nad Labem
Centrum veřejného zdraví
Tel: 477 751 840
stanislava.richterova@zuusti.cz
regina.makovska@zuusti.cz
 
Konzultace k systému HACCP (zavádění, udržování, modifikace)
 
Ing. Regina Makovská
 
Problematika společného stravování, problematika doporučených dávek živin (školení, přednášky aj.)
 
MUDr. Jan Ševčík
 
ZÚ se sídlem v Ústí n.L.
Moskevská 15
400 01 Ústí nad Labem
Tel: 477 751 120
jan.sevcik@zuusti.cz
 
 
 
Zdravotní ústav se sídlem v Liberci
 
HACCP (včetně zavedení systému, vypracování systému...)
 
Ing. Blažena Holánková
Ing. Ivana Šulcová
Ing. Blažena Holánková
 
Zdravotní ústav se sídlem v Liberci, U Sila 1139
463 11 Liberec
Tel: +420 482 751 578
fax: +420 482 751 569
holankova@zulib.cz
gracias@zulib.cz
stillerova@zulib.cz
pacakova@zulib.cz
zemanova@zulib.cz
preussler@zulib.cz
 
Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby... (vyhláška č.137/2004 Sb.)
 
Školení hygienického minima pro stravování
 
Konzultace a hodnocení laboratorních protokolů - požadavky na předměty pro styk s potravinami (vyhláška č. 38/2001 Sb., ve znění vyhlášky č. 186/2003 Sb.)
 
RNDr. Jiří Gracias
Ing. Ludmila Štillerová
 
Konzultace a hodnocení laboratorních protokolů - požadavky na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let (vyhláška č. 84/2001 Sb.)
 
Konzultace a hodnocení laboratorních protokolů - požadavky na předměty pro styk s vodou (vyhláška č. 37/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody)
 
Konzultace a hodnocení laboratorních protokolů - požadavky na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let (vyhláška č. 84/2001 Sb.)
 
Konzultace a hodnocení laboratorních protokolů - vyhlášky v oblasti požadavků na potraviny (vyhláška č. 132/2004 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení; vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití; vyhláška č. 318/2003 Sb., kterou se mění vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek)
 
Ing. Lenka Pacáková
prom.biol.Jarmila Zemanová
 
Konzultace a hodnocení laboratorních protokolů - vyhlášky v oblasti vod (vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody)
 
Ing. Jiří Preussler
RNDr. Jiří Gracias
 
Konzultace a hodnocení laboratorních protokolů - vyhláška o kosmetických prostředcích [vyhláška č. 26/2001 Sb., o hygienických požadavcích na kosmetické prostředky, o náležitostech žádosti o neuvedení ingredience na obalu kosmetického prostředku a o požadavcích na vzdělání a praxi fyzické osoby odpovědné za výrobu kosmetického prostředku (vyhláška o kosmetických prostředcích)]
 
Ing. Ludmila Štillerová
 
 
 
Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně
 
Konzultace projektové dokumentace a interpretace vyhlášek v oboru hygieny výživy, problematika činností epidemiologicky významných
 
MUDr.Magdalena Wantochová
 
Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně, U nemocnice
280 21 Kolín
pobočka Kladno
Fr. Kloze 2316,
272 01 Kladno
Tel: 312 921 131
Tel: 312 292 111
magda.wantochova@zukolin.cz
 
Posuzování výsledků laboratorních rozborů pokrmů ve společném stravování
 
Konzultace projektové dokumentace a interpretace vyhlášek v oboru hygieny výživy, PBU (hračky, kosmetika), problematika zásobování pitnou vodou, materiálů pro styk s potravinami a pitnou vodou, školení povinných znalostí osob vykonávající činnosti epidemiologicky závažné
 
MUDr. Helena Bálková
 
pobočka Kladno, detašované pracoviště Mělník, Pražská 391
276 01 Mělník
Tel: 312 622 441
helena.balkova@zukolin.cz
 
Posuzování výsledků laboratorních rozborů pokrmů ve společném stravování, chemického a mikrobiologického vyšetřování potravin
 
HACCP
 
Problematika provozování činností epidemiologicky závažných, konzultace v oboru hygieny výživy a PBU (hračky, kosmetika), problematika zásobování pitnou vodou, materiálů pro styk s potravinami a pitnou vodou, školení povinných znalostí osob vykonávající činnosti epidemiologicky závažné
 
MUDr. Ludmila Vlková
 
pobočka Kolín, U nemocnice 280 21 Kolín 3
tel: 321 739 012
ludmila.vlkova@zukolin.cz
 
HACCP
 
Naděžda Vilímová
 
pobočka Kolín, detašované pracoviště Mladá Boleslav,
U masokombinátu 699
293 01 Mladá Boleslav
Tel: 326 717 518
 
HACCP
 
Ing. Ivana Havlíčková
 
pobočka Praha, Šafaříkova 14 120 00 Praha 2
Ttel: 222 517 960
ivana.havlickova@zukolin.cz
 
Konzultace projektové dokumentace a interpretace vyhlášek v oboru hygieny výživy a PBU (hračky, kosmetika), problematika zásobování pitnou vodou, materiálů pro styk s potravinami a pitnou vodou
 
MUDr. Viera Šedivá
 
pobočka Příbram
U nemocnice 85
261 01 Příbram
Tel: 318 624 992
viera.sediva@zukolin.cz
ida.budilova@zukolin.cz
 
Problematika provozování činností epidemiologicky závažných
 
HACCP
 
MUDr. Ida Budilová
 
 
 
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
 
Interpretace výsledků a poradenství dle požadavků zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů a jeho prováděcích vyhlášek v oblasti potravin a pokrmů, doplňků stravy, posouzení správného rozsahu vyšetření těchto výrobků, dále předmětů ve styku s potravinami, výrobků pro děti do 3 let, kosmetiky. Senzorické posuzování, včetně testů NCONZO
 
RNDr. Šárka Doškářová
Ing. Vladimíra Němcová
 
Centrum hygienických
Laboratoří
Tel: 596 397 213
sarka.doskarova@zuova.cz
tel: 596 200 126
vladimira.nemcova@zuova.cz
 
Konzultace k systému HACCP (při zavádění, udržování, modifikaci)
 
MUDr. Lydie Ryšavá, Ph.D.
Mgr. Michaela Remešová
 
Centrum veřejného zdraví
Tel: 596 200 450
lydie.rysava@zvova.cz
tel: 596 200 457
michaela.remesova@zuova.cz
 
Konzultace k projektové dokumentaci ke zřízení zařízení společného stravování
 
Školení ve smyslu požadavků zákona č. 258/2000 Sb., vyhláška č. 490/2000 Sb., o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví, vyhláška č. 137/2004 Sb.
 
 
 
Státní zdravotní ústav Praha
 
Vyhláška č. 21/2001 Sb., kterou se stanoví požadavky na průtokoměry pro kapaliny jiné než voda označované značkou EHS a na přídavná zařízení k těmto průtokoměrům; vyhláška č. 444/2004 Sb., kterou se mění vyhláška č. 26/2001 Sb.
 
MUDr. D. Jírová
RNDr. H. Bendová
 
SZÚ, Šrobárova 48
100 42 Praha 10
Tel: 267 082 439
jirova@szu.cz
tel:267 082 321
hbendova@szu.cz
 
Vyhláška č. 84/2001 Sb.
 
MUDr. D. Jírová
Ing. M. Mezulániková
 
Tel: 267 082 439
jirova@szu.cz
tel: 267 082 376
mezulanikova@szu.cz
 
Vyhláška č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky; vyhláška č. 54/2004 Sb., vyhláška č. 305/2004 Sb., kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustné množství v potravinách
 
MUDr. B. Turek
 
Tel: 267 082 317
b.turek@szu.cz
 
Vyhláška č. 132/2004 Sb.; vyhláška č. 6/2003 Sb., kterou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatelů pro vnitřní prostředí pobytových místností některých staveb
 
RNDr. V. Špelina
RNDr. K. Klánová
 
Tel: 267 082 763
v.spelina@szu.cz
tel: 267 082 345
klank@szu.cz
 
Vyhláška č. 38/2001 Sb., ve znění vyhlášky č. 186/2003 Sb.
Vyhláška č. 84/2001 Sb.
 
Ing. J. Sosnovcová
 
Tel: 267 082 432
sosnovcova@szu.cz
 
 
 

MUDr. Michael Vít, Ph. D., v. r.

hlavní hygienik ČR