Právní předpis byl sestaven k datu 19.04.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.02.2020.
Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
18/2020 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Cukrářské výrobky a těsta §9 §10
Technický předpis §11
Přechodná ustanovení §12
Zrušovací ustanovení §13
Účinnost §14
Příloha č. 1 - Členění mlýnských obilných výrobků na skupiny a podskupiny
Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost rýže
Příloha č. 4 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky mlýnských obilných výrobků
Příloha č. 5 - Členění těstovin na skupiny a podskupiny
Příloha č. 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky těstovin
Příloha č. 8 - Členění pekařských výrobků na druhy a skupiny
Příloha č. 9 - Požadavky na jakost pekařských výrobků
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pekařských výrobků
Příloha č. 11 - Členění cukrářských výrobků a těst na druhy a skupiny
Příloha č. 12 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky cukrářských výrobků a těst
18
VYHLÁŠKA
ze dne 20. xxxxx 2020
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx x těsta
Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 odst. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o potravinách x tabákových výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx č. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "zákon"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato vyhláška xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x mlýnských xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, pekařských xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, těstovin, xxxxxxxxxx xxxxxxx a cukrářských xxxxxxx a xxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxxx obilných xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxxxx výrobků x xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx x názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x cukrářské výrobky x těsta
1. xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
2. způsoby uchovávání x manipulace xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.
§2
Xxxxxxxx některých xxxxx
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx získané zpracováním xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx, xxxxxxx xxxx jiných xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobky xxxxxx xxxxx x xxxxxxx lepek,
b) xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mletím xxxxxxxx xxxx, pseudoobilovin nebo xxxx a xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx látek x druhu xxxxxxxxx xxxxxxxx, pseudoobilovin xxxx xxxx,
x) krupicí xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxx obilných zrn xxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) vločkami xxxxxxx x vyčištěného x oloupaného obilného xxxx xxxx zrna xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx jeho xxxxxxxx nebo příčným xxxxxxx,
x) müsli směs xxxxxxxxx obilných xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, k xxxx xxxx xxxxxxx další xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx jinak zpracované xxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx vrstvy xxxx xxxxxxxx získané při xxxxx xxxx,
x) pseudoobilovinami xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx zpracování x xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx získaný xxxxxxx drcením,
i) xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vrstev broušením,
j) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx,
x) perličkami xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx prosa xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxx částice nebo xxxxxxx xxxxxxxx chuti xxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx vyčištěná, xxxxxxxxx xxxx jinak upravená xxxxxx zrna,
o) směsmi x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx nebo xx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, ke xxxxxx jsou xxxxxxx xxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx Xxxxx sativa X. x jejích xxxxx,
x) rýží xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx rýže x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx rýže xxxxxxx xxxxxx xxxxxx,
x) rýží xxxxxxxx zrna rýže xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx x částečně x xxxxxx,
x) rýží dlouhozrnnou xxxx, xxxxx zrno xx xxxxx xxx 6 mm,
u) xxxx xxxxxxxxxxxxx rýže, xxxxx xxxxxxxx xxxxx zrna xx mezi 5,2 xx x 6,0 xx x xxxxx xxxxx a xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 3,
x) xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx než 5,2 mm x xxxxx xxxxx a xxxxx xxxx xx xxxxx než 2,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx mlýnský xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx zrna xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx jeho xxxxxxxxxxxx složek a xxxxxxxxxx xxxxxxx složky xxxx, xxxx endosperm, xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx celozrnná xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx zbaveného klíčku, xxxxx obsahující xxxxxxx xxxxxx xxxx ve xxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx dále rozumí
a) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků nebo xxxxxx surovin xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx jsou xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx xxxxxx podléhají xxxxx x xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx na celkový xxxxx xxxxxxxx nejméně 20 xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx čerstvými xxxxxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx snadno podléhají xxxxx x jsou xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx na xxxxxxx xxxxx vlhkosti nejméně 24 xxxxxxxxxxxx procent x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx 14 dní od xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, k xxxxxxx výrobě xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx, kterou xx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx Xxxxxxxx durum, xxx přídavku xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vaječnými xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxx xx rozumí xxxxxxx x xxxxxxx Triticum xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,
x) těstovinami xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxx mouky x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx obilovin, pohanky xxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxx nebo xxxx tekutině.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxxx provozovna, xx xxxxx xxxxxxxx všechny xxxxxxxxxxxxx operace xxxxxxxx xxx výrobu pekařského xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx x zpracování těst xx finální xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx tepelnou xxxxxxx xxxx xxxx xxxx, jehož sušina xx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx ze šlehaných xxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxxxxx pekařských výrobků x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, ve xxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxx, o xxxxxxxxx nejméně 400 x s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx typů xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx nižší,
d) xxxxxx xxxxxxx pekařský výrobek xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx nebo jiných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x dalších xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx méně xxx 8 % xxxxxxxxx tuku x xxxx xxx 5 % cukru, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx,
x) jemným xxxxxxx xxxxxxxx výrobek xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx jiných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx složek, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 5 % cukru, vztaženo xx celkovou xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx náplněmi xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, ovocnou xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx běžných xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, xxxx povrchově xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx pečivem pekařský xxxxxxx vyrobený z xxxxxxxx mouky xxxx xxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % x u xxxxxxx, preclíků a xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 16 %, xxxxxxxxx xxxxxx různými xxxxxxxx, xxxxx jsou stabilní xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, nebo xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx pšeničným xxxxxxx xxxxxxxx výrobek, xxxxx xxxxxxxx nejméně 90 % pšeničných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx žitným xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxx xxxxxxx 90 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx pečivem xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx x xxxx xxx 10 % pšeničných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxx xxx 10 % žitných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx nejméně 80 % xxxxxxxxxxx xxxx xxxx jim xxxxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx byly xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx použitých xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) vícezrnným xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx pekařský výrobek, xxxxx těsto xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 5 %, xxxxxxxx xx xxxxxxxx hmotnost xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx jako xxxx, xxxxxxx chléb xxxxx xxxxxxx xxxx chleba xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxx pečivem xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. xxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx a žita xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx výrobky x obilovin jiných xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, skořápkové xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx výrobky xxxx brambory x xxxxxxxx xxxxxxx 10 %, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx použitých xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx
2. xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx pseudoobiloviny xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx technologický proces xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx až xx xxxxxxx x xxxxxxx xx trh nebyl xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xx 24 hodin xx xxxxxxx,
x) čerstvým xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pečivo, jehož xxxx technologický xxxxxx xxxxxx od přípravy xxxxx xx po xxxxxxx a xxxxxxx xx xxx nebyl xxxxxxxx zmrazením nebo xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x prodloužení xxxxxxxxxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nejdéle xx 24 xxxxx xx xxxxxxx,
x) čerstvým xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jehož xxxx xxxxxxxxxxxxx proces xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xx xx xxxxxxx nebo obdobnou xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx zmrazením xxxx jinou xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xx 24 xxxxx po xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) kvasem xxxx xxxxxxx prokvašený polotovar x jednoho nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx x xxxxxxx xxxxx, v xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx prokvašený xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx, vody a xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx mikroorganismy xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx a x xxxxxxxx potřebném k xxxxxxxxxx těsta; xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opakovaného xxxxxxx, xxxx se xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx, xxxxx xxxxxxx v xxxxx xxxxxx výlučně x důsledku kvašení,
r) xxxxxxxxx kvasem prokvašený xxxxxxxxx x jednoho xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx zejména xxxxxxx xxxx zahuštěním, k xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx kvasný ocet xxxx xxxxxxxx xxxxx, x xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx kyselinu xxxxxxx x množství xxxxxxxx xxxxxxx jednu xxxxxxx z celkové xxxxxxxxx xxxxxxxxxx kvasu; xxxxxxx xxxxxxxx látky xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxx xxxxx vyhlášky xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxx pečivo xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, nekypřené xxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx pečivem xx xxxxxxxxx xxxx trvanlivé xxxxxx xxxxxxx výhradně xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxxxx a cukr,
c) xxxxxxxxx xxxxxxxxx pečivo xxxxxxx xxxxxxxx tenké xxxxxx těsta xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx formách,
d) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx invertním xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx pečivo z xxxxx xxxxxxxxx chemicky xxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxx x xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x těsta xxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx objemu,
g) krekry xxxxxxxxx pečivo x xxxxxxxxxxxx xxxx kypřené xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pekařský xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx obilných xxxxxxx x xxxxxxx složek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x teploty,
i) xxxxxxxxx výrobkem pekařský xxxxxxx vyrobený x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx obilných xxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx nebo xxxxxxx xxxx xxxxxx pseudoobilovin x expanzní xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx,
x) xx"xxxxxxxxx pekařský xxxxxxx xxxxxx konzistence xxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx tepelnou xxxxxxx xxxx z xxxxxxxxx obilných výrobků x dalších složek,
k) xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vyrobený x xxxxxx xxx xxxxxxxx postupem xxxxxxxxxxx xxxxxxxx úpravu,
l) zapékaným xüxxx pekařský výrobek xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x müsli smíchaného x přírodními xxxxxxxx x xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx úpravě případně xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, jejichž xxxxxxxx jsou pekařské xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx náplní x dále polev, xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx složek, xxxx xxxxxxx obdobného charakteru xxx xxxxxxx pekařského xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx vyrobené xxxxx x xxxxxx, xxxxx, xxxxx, ovoce nebo xxxxxxx xxxxxx,
x) těstem xxxxxxx xxxxxxxxxxxx polotovar x přípravě pekařských xxxxxxx, uváděný na xxx x xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx x chlazeném xxxx x hluboko xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx k plnění xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) náplní xxxxxx xxxxxxx náplň x xxxxxxx xxxxxxx 25 % x xxxx xxx 40 % xxxxxxxxx2) xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx množství xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx tuku xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx hmotnost xxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx nejméně 25 % a méně xxx 40 % xxxxx2) xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx máselného xxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx hmotnost xxxxxx; xxxxxxxxxx jiného xxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x malém množství x důsledku xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx kterých xx vyskytuje přirozeně,
f) xxxxxx tukovou xxxxx x xxxxxxx nejméně 40 % margarínu xxxxxxxxxxxx 80 až 90 % xxxx xxxx xxxx odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxx tuků, xxxxxxxxx tuku xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx, vztaženo xx xxxxxxxx xxxxxxxx náplně,
g) xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x obsahem nejméně 40 % xxxxx xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx máselného xxxx, xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxx náplně; xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx pouze x xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx ochucujících xxxxxx, xx xxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxx 25 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx, xxxxxxxx tuku, xxxxx xxxx jejich xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx tuku xxxx xxxxxxxxx tuku, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx náplně,
i) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx nebo xxxxxxx vysokotučná xxxxxxxx xxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx vmíchaná xx hmot na xxxx hydrokoloidů, xxxxx xxxxx nejvýše jednu xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) náplní xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nebo obnovených xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x cukrem svařeným x xxxxx,
x) těstem xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx, xxxxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx výrobky
§3
(1) Xxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx4) xx x mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
x) v xxxxx xxxxxxx vždy xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx rodu obiloviny xxxx xxxxxxxxxxxxxxx x
x) x xxxxxxx xxxxx x obilovin xxxxxx xxxxx x návod x xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx vyhlášce.
(5) X xxxxx skupin xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše 10 % xxxx xxxxxxx xxxx.
(6) Mlýnské obilné xxxxxxx a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx aromatických x skladují se xx větratelných xxxxxxxxxx, x xxxxx a xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx 5 cm xx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 25 xx, xxxxx xx možné xxxxxxxxx xx xxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxx mouk xx xxxxx druhů xxxxxxxx, xxxxxxx x xxxx xx nejvýše 15,0 %. Xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3,0 % xxxx x xxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských obilných xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx obilných výrobků xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky podle přílohy č. 4 k této xxxxxxxx.
Těstoviny
§5
(1) Xxxxxxx těstovin xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 5 x xxxx vyhlášce.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxx xxxxx
x) x názvu xxxxxxx xxxx druh, xxxxxxx x podskupina xxxxxxx x
x) x těstovin xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x inertní atmosféře xxxx x době, xx xxxxx je xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx těstovin xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k této xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xx látek aromatických, xxxxxxxx se xx xxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxxxxxxxx 5 xx xx xxxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 75 %.
(2) Xxxxxxxx těstoviny xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 10 °X, xxxxx výrobce xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxx xx trh při xxxxxxx xxxxxxx 8 °X.
(4) Xxxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx barva xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Pekařské xxxxxxx
§7
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx a xx vyhlášce x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
x) x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx; xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "xxxxxx",
x) x xxxxxxx xxxxxx název xxxxx; xxxx xx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo technologické xxxxxxxxxx jako "x xxxxxxxxx xxxxx", "x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx", "xxxxxxx", "ze šlehaných xxxx" nebo "xx xxxxxxx xxxx" x
x) x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx sněhového xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx trvanlivé xxxxxx xx šlehaných xxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx "sněhové pečivo" xxxx "xxxxxxx".
(3) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xx vyhlášce x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx potravin se x nebalených xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
x) u xxxxxxx pečiva x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx a polevy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x nebaleného xxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxx x hotovém xxxxx xxxxxxx a konečnému xxxxxxxxxxxx je xxxxxxx x rozmrazeném stavu, xxx, xxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx "rozmrazeno" x
x) x nebaleného xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byl xxxxxxxx xx zmrazeného xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, tam, xxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx konečnému xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx výrobku xxxx "xx zmrazeného polotovaru".
(4) Xxxxxxxxx "pekárna" xxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx spotřebitele xxxxxx xxxxxx, xxx použít xxx uvádění xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx v xxxxxxx, xxxxx byl xxxxxxx x xxxxxxx.
(5) Xxxxx xxxxxx x trvanlivé xxxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxx xxxx xxxx jim xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx tak, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx, vztaženo xx celkovou xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských obilných xxxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx výrobků xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x této xxxxxxxx.
(2) Průměrným množstvím xxxxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx pekařských xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x této xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx obaly x prostředky xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvádějí xx xxx xxx teplotě xxxxx 18 °X xxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x cukrářských xxxxxxx x těst uvede
a) xxxxx použitelnosti,
b) x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx a xxxxxxx; xxxxx-xx je xxxxxxx xx xxxxxxx, pak xxxxx xxxxx xxxxx,
x) x xxxxx xxxxx xxxxx,
x) údaj "xxxxxxxxxx" x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, který byl x hotovém xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx nabízen x prodeji x xxxxxxxxxxx stavu x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx; tento xxxx se uvede xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx, xxx je výrobek xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx konečnému spotřebiteli, x
x) x xxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahujících xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxx cukrářských xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx
x) "kakaová", xxxxxxxx-xx xxxxxxx 25 x xxxxx v 1 xx náplně,
b) "xxxxxxxxxx", xxxxxxxx-xx nejméně 50 x čokolády x 1 xx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 25 x jader těchto xxxxxxxxxxxx xxxxx x 1 kg náplně.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x těst xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 12 x této xxxxxxxx.
(5) Náplně xxxxxxxxxxx xxxxxxx mají xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx x náplni xxxxxxxxxx rozptýleny.
(6) Xxxxxx x povrchová xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx mají xxxxxxxxx vůni a xxxx odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx x příchutí x chuť xxxx xxxxxxx xxxx nahořklá, xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx charakteristickou xxxxxxxxxx náplně xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxx výrobek, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx dobře xxxxxxxxx, není připálený, xx xxxxxxxxx xxxx x xxxx odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx.
(2) Náplně cukrářských xxxxxxx, které x xxxxxxxxxxxxxxxxx hlediska xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx 24 xxxxx xx jejich xxxxxxxx; xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxx teplotě xxxxxxx 5 °C.
(3) Xxxxxx, které xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx technologické xxxxxx xxxxxxx k xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mikrobiologicky x xxxxxxxxx-xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxx 8 °X, se xxxxxxxxxx xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 48 xxxxx od vyrobení.
(4) Xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, je xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xx xxxx zhotovené xxxxxx.
(5) Cukrářské xxxxxxx x výjimkou výrobků xxxxxxxxx x odstavci 6 x xxxxx xx xxxxxxx na xxx při teplotách xx 8 °X. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xx xxxxxxx na xxx xxx teplotě xxxxx 18 °X xxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, které xxxx v xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx trvanlivějšího xxxxxxxxxx xxxx technologické xxxxxx vedoucí x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx-xxxxxxxx stabilní xxx teplotách xxx 8 °X, xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx deklarovaných xxxxxxxx.
§11
Xxxxxxxxx předpis
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxx xxxxxxx, označovat x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 333/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxx 2021.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xxxxx jsou x xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 333/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx vyprodání xxxxx.
§13
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 333/1997 Sb., kterou se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx mlýnské xxxxxx výrobky, těstoviny, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx výrobky x xxxxx.
2. Xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 93/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 333/1997 Xx., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. a), d), x), i), j) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, těstoviny, xxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx.
3. Vyhláška č. 268/2006 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 333/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx výrobky x xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx č. 93/2000 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 182/2012 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx č. 333/1997 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), i), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, těstoviny, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§14
Účinnost
Tato xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 18/2020 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx mouka polohrubá xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx |
xxxxx krupice jemná xxxxxxx |
|
xxxxxx |
||
xxxxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx kroupy |
|
jáhly |
||
pseudoobiloviny |
pohanka |
|
klíčky |
||
otruby |
||
obiloviny xxx přímou xxxxxxxx |
||
xxxxx x xxxxxxxx |
xüxxx xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx rýže parboiled xxxx |
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx mlýnských xxxxxxxx výrobků
Tabulka 1
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxx
Xxxxx mouky |
Barva |
mouky xxxxxxxx - xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx světlá, xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxx x nažloutlým xxxxxxxx |
xxxxxxxx chlebová |
bílá xx xxxxxxxxxx xxxx našedlým xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx odstín |
pšeničná xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx světlá (xxxxxxxxx) |
xxxx |
xxxxx xxxxx (chlebová) |
šedobílá xx zelenomodrým xxxxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx mouky
Podskupina |
Granulace5) (xxxxxxxx ok/propad) (µx/ %) |
Xxxxxxxxx látky (xxxxx)6) (% xxxx. v xxxxxx) xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, x xxxx: | ||
xxxxxxxx xxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
0,60 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
0,75 |
pšeničná xxxxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
1,15 |
xxxxx světlá (xxxxxxxxx) |
- |
0,65 |
xxxxx tmavá (chlebová) |
- |
1,10 |
mouky xxxxxxxxx |
366/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
0,50 |
mouky xxxxx |
485/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 15 |
0,50 |
xxxxx xxxxxxxxx |
1129/xxxxxxx 96 |
1,90 |
xxxxx xxxxxxxxx |
- |
1,90 |
Xxxxxxx 3
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxxxx látky (xxxxx) (% hmotnosti x xxxxxx) xxxxxxx |
Xxxxxxx (x %) nejvýše |
Granulace (µm/ %) (xxxxxxxx ok/propad) |
krupice xxxxx |
0,50 |
15,0 |
853/xxxxxxx 96 - 446/xxxxxxx 15 |
xxxxxxx xxxxx |
0,50 |
15,0 |
485/xxxxxxx 96 - 257/nejvýše 15 |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx |
0,50 |
12,0 |
485/xxxxxxx 96 - 257/xxxxxxx 15 |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
0,90 |
- |
- |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx x oplodí x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx7) x % xxxxxxx |
xxxxxx |
12,0 |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
- |
0,2 |
- |
xxxxxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,1 |
- |
xxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,2 |
- |
xxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,2 |
- |
xxxxxxx |
14,0 |
0,2 |
- |
- |
Xxxxxxx 5
Fyzikální xxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
15,0 % |
Xxxxxxx 6
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx trhanku
Ukazatel |
Hodnota xxxxxxx |
xxxxxxx |
15,0 % |
xxxxxxxxx látky (xxxxx) |
1,9 % v sušině |
podíl xxxxxxxxxxxxx xxx |
3,0 % |
Tabulka 7
Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx zrn v % xxxxxxx |
Xxxxx pluch x xxxxxx v % nejvýše |
Minerální nečistoty8) x % nejvýše |
Vlhkost x % xxxxxxx |
xxxxxxxx |
1,0 |
- |
0,10 |
15,0 |
xxxxxxx |
1,0 |
- |
0,10 |
15,0 |
xxxxxx xxxx |
1,0 |
0,1 |
0,10 |
15,0 |
xxxxxx ostatní |
2,0 |
0,1 |
0,10 |
15,0 |
Tabulka 8
Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx xxx xxxxxxxxx |
% xxxxxxx / xxxxxx xxxxxxxxx xx (µx) |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxx |
- |
30/3500 |
xxxxxx xxxxxxx |
70/3500 |
15/3000 |
xxxxxx malé |
95/3000 |
5/2000 |
perličky |
85/2000 |
1/1000 |
lámanka |
98/3000 |
1/1000 |
Tabulka 9
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jáhly a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx nečistoty v % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx xxxxx x slupek x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx xxx a xxxxxx x % xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
15,0 |
0,15 |
0,2 |
1,0 |
xxxxx |
15,0 |
0,15 |
0,2 |
2,0 |
Xxxxxxx 10
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx, xx lomu xxxxx xxxx |
xxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxx |
|
Xxxx |
xxxxxxx loupaná |
slabě xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xxx pohanku |
jáhly |
slabě xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx |
Xxxxxxx 11
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxx |
xxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx neupravené |
vlhkost |
nejvýše 10,0 % |
xxxxxxx 15,0 % |
Xxxxxxx 12
Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxx xxxxxx spotřebu
Ukazatel |
Hodnota |
vlhkost |
nejvýše 14,0 % |
xxxxxx9) |
xxxxxxx 1,0 % |
xxxxxxx10) |
xxxxxxx 1,0 % |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,10 % |
Xxxxxxx 13
Xxxxxxxx požadavky na xxxxx z obilovin
Ukazatel |
Vyjádření |
konzistence |
sypká xxxx, xxxxx snadno xxxxxxxxxxxx hrudky xxxxxx xx závadu |
barva |
vyrovnaná, xx xxxxxxxxx surovinách |
vůně x xxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxxxx xxxxxxxxx složek x xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 14
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxx x xxxxxxxx
Xxxxx pro xxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxx x % xxxxxxx |
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
15,0 |
4,0 |
xx xxxxxxxx xxxxxx běžné |
15,0 |
3,0 |
na pšeničné xxxxxx xxxxx |
15,0 |
2,5 |
xx xxxxxxx xxxx třené hmoty |
11,0 |
2,5 |
na xxxxxxxx trvanlivého xxxxxx xx. xxxxxxx |
11,0 |
2,5 |
xx přípravu xxxxxxxx |
15,0 |
3,0 |
xx xxxxxxxx smažených xxxxxxx |
14,0 |
3,0 |
xx xxxxxxxx obilné xxxx |
15,0 |
- |
xx xxxxxxxx moučníků xxx cukru |
15,0 |
- |
Tabulka 15
Xxxxxxxxx x smyslové požadavky xx jakost strouhanky
Ukazatel |
Hodnota xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 12,0 % |
xxxx a xxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxx cizích xxxxx x xxx xxxx příchuti |
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce č. 18/2020 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků
Hmotnost xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka |
do 50 x |
- 10 % |
51 - 120 x |
- 5 % |
121 - 250 x |
- 4 % |
251 - 1 000 x |
- 3 % |
1 001 - 2 500 x |
- 2 % |
xxx 2 500 x |
- 1 % |
Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxx těstovin xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx s xxxxxx xxxxxxxx x náplní čerstvé x xxxxxx |
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 18/2020 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx
xxxxxx a xxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx druhu, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx neobsahuje xxxxxx xxxxxx tvarů xxxxxxxx xxx 1 %. Xxxxxx hladký, xxxxxxxxx, bez trhlin. X xxxxxxxxxxx těstovin x x xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx (xxxx. x xxx. xxxxxxxxx), může xxx xxxxxx xxxxx drsný x xxxxxx. Xxxxx xxxxxx může být xxxxxxxxx 10 %. Xxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx nerozvařují, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xxxx xxxx x xx xxxxxxx. |
xxxxx |
Xxxxxx, rovnoměrná v xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx těstovin xxxxxxxxxxxx počtu xxxxxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx jantarová xxxx x různých xxxxxxxx xxxxxxxxx žluté, x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx surovinám xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
Xxxxxxxx, odpovídá xxxxxxxx složkám. |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx
xxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx |
- 20 % 20 % 20 % |
13 % - 38 % 38 % |
Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx |
xx 250 x |
- 6 % |
251 - 500 x |
- 4 % |
501 - 2 000 x |
- 2 % |
xxx 2 000 x |
- 1 % |
Příloha x. 8 x vyhlášce č. 18/2020 Sb.
Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x skupiny
Druh |
Skupina |
chléb |
pšeničný žitný žitnopšeničný pšeničnožitný celozrnný grahamový vícezrnný speciální |
běžné xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxx pečivo |
sušenky trvanlivé pečivo xx šlehaných xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxäxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xüxxx |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx "xxxxxxxxx xxxx" xxxx "xxxxxxxxxx xxxx" |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasem |
chléb "xxxxxxx", "xxxxxxxx", "x xxxxxxx" xxxx "s xxxxxx" |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx "xxxxxxxx xxxxxxx", "xxxxxxxx xxxxxxxx", "xxxxxxxx x kváskem" xxxx "tradiční x xxxxxx" |
xxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx žitným xxxxxx |
"xxxxxx xxxxx" |
xxxxxxxxx xx kulatého xxxxxxxx x hmotnosti xxxxxxx 2 kg, x xxxxxxx xxxxxxx 45 % žitné xxxxx, vztaženo na xxxxxxx xxxxxxxx použitých xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků |
"trvanlivý xxxxx" |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx nejméně 21 xxx |
"xxxxxx xxxxx xxxxxx" |
xxxxxxxx xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx 1,7 % xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx |
"xxxxxxx" pekařské xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xx výhradně xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxx množství x xxxxxxxx přenosu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx kterých xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
"xxxxxxx" xxxxxxxx výrobky |
obsahují xxxxxxx 180 x vajec xxxx 64 g xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 1 xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
"xxxxxxx" xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx 25 g xxxxx v 1 xx xxxxx xxxx xxxxx před xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx |
xxxxxxxx nejméně 25 x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x 1 xx hmoty xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx 2
Druh/skupina |
Vzhled, tvar |
Kůrka, xxxxxx |
Xxxxxxx, xxxxxxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxx/xxxxxxx chléb, xxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx daný xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, pórovitá, xxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxxxxx, xxxxxxxx, bez xxxxxx pachů x xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx typický pro xxxx výrobek |
čistá, xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, popřípadě x viditelnou xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx pórovitá, xxxxxx, popř. s xxxxxx na xxxx, xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxx xx závadu |
typická xxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xx použité xxxxxx, bez cizích xxxxx x cizí xxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxxxxx barvy dle xxxxxxxxxx výrobku, dle xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx, x laminovaných výrobků xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxx v jedné xxxx více xxxxxxxx, xxxxxxxx oplatek xxxxxxxxxx xxxxxx, |
xxxxxxxx, typická xxx xxxx xxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx surovinám, x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx polevě, xxx cizích xxxxx x cizí xxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, odpovídající xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx řezu |
příjemná, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx |
Příloha x. 10 x xxxxxxxx x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxx nebalený |
nejvýše - 6 % |
Xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx - 5 % |
Xxxxx xxxxxx o hmotnosti xx 150 x: 10 xxxx 1 xxx xxx 150 x |
xxxxxxx - 6 % xxxxxxx - 10 % xxxxxxx - 6 % |
Xxxxx pečivo x xxxxxxxxx do 150 x: 10 xxxx 1 xxx xxx 150 x |
xxxxxxx - 6 % nejvýše - 10 % xxxxxxx - 6 % |
Xxxxxxxxx xxxxxx x hmotnosti do 50 x 51 - 100 g 101 - 250 g 251 - 500 x xxx 500 x |
xxxxxxx - 11 % xxxxxxx - 9 % xxxxxxx - 7 % xxxxxxx - 5 % xxxxxxx - 3 % |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx č. 18/2020 Xx.
Xxxxxxx cukrářských xxxxxxx a xxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx výrobek |
s xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx máslovou s xxxxxx šlehačkovou s náplní xxxxxxxx x xxxxxx ostatní |
těsto |
Xxxxxxx x. 12 x vyhlášce č. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx
xxxxxxx x xxxxxxxxx do 150 g |
nejvýše - 8 % |
xxx 150 x |
xxxxxxx - 7 % |
Informace
Právní xxxxxxx č. 18/2020 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.2.2020.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx xx xxxxxxx společná organizace xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (ES) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.
2) Xxxxxxx II, xxxx XXX, xxxxxxx XX nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
3) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
4) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) Xxxxxxxx podílu xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx.
6) Nespalitelné látky, xxxxx zůstanou xx xxxxxxx vzorku za xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) Xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxx 50 % xxxxxxx.
8) Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxxxx, prach, x xxxxxxx rýže x mastek.
9) Části zrna xxxxxxxxx obiloviny, xxxxxxx-xx xxxx xxx polovina xxxxxx.
10) Xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx obilovin x xxxxxxxx xxxxxxx snižující xxxxxxxx hodnotu xxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx.
11) Xxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxx.
12) Zlomky, xxxxx xxxx, neloupaná zrna.
13) Xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx x velikosti 1,4 xx.