Právní předpis byl sestaven k datu 27.07.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.02.2020.
Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
18/2020 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Cukrářské výrobky a těsta §9 §10
Technický předpis §11
Přechodná ustanovení §12
Zrušovací ustanovení §13
Účinnost §14
Příloha č. 1 - Členění mlýnských obilných výrobků na skupiny a podskupiny
Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost rýže
Příloha č. 4 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky mlýnských obilných výrobků
Příloha č. 5 - Členění těstovin na skupiny a podskupiny
Příloha č. 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky těstovin
Příloha č. 8 - Členění pekařských výrobků na druhy a skupiny
Příloha č. 9 - Požadavky na jakost pekařských výrobků
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pekařských výrobků
Příloha č. 11 - Členění cukrářských výrobků a těst na druhy a skupiny
Příloha č. 12 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky cukrářských výrobků a těst
18
XXXXXXXX
xx xxx 20. xxxxx 2020
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx obilné xxxxxxx, xxxxxxxxx, pekařské xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, ve xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Sb., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)
a) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx, těstovin, xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x těst x členěním xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx obilných výrobků, xxxxxxxx, pekařských xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx x názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) pro xxxxxxx obilné výrobky, xxxxxxxxx, pekařské xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx
1. xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x manipulace během xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx obilnými xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx zpracováním xxxxxxx nebo více xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx rýže xxxxxxxxxxxxx mlýnským postupem; xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx obilného xxxx, xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxx x xxxxxxx xxxxx velikosti xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx x druhu xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx fázi xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx pseudoobilovin x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx nebo zbaveného xxxxx, získané xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xüxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx vločkováním, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx vhodnou xxxxxxxxxxx, x xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, zejména jádra xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a látky xxxxxxxxxx chuť, xxxx xxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx zrna,
g) pseudoobilovinami xxxxxxxx xxxxxx čeledí xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx jako x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx,
x) kroupami xxxxxxx x vyčištěného xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vrstev xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx vyčištěná xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx chuti xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, popřípadě xxxx jinak upravená xxxxxx zrna,
o) xxxxxx x xxxxxxxx výrobky xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx ke xxxxxxxx po tepelné xxxxxx, jejichž xxxxxxxx xxxxx tvoří xxxxxxx xxxxxx výrobky, xx xxxxxx jsou xxxxxxx xxxxx složky,
p) xxxx xxxx získaná x xxxxxxxx rostliny xxxx xxxx Xxxxx xxxxxx X. a xxxxxx xxxxx,
x) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x celistvou vrchní xxxxxxx,
x) xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx rýží xxxxxxx xxxx rýže xxxxxxx xxxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 6 xx,
x) xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xx mezi 5,2 xx x 6,0 xx a xxxxx xxxxx x xxxxx xxxx xx menší xxx 3,
x) xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxx délka zrna xx menší xxx 5,2 mm x xxxxx xxxxx x xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 2,
x) xxxxxxxxxx moukou mlýnský xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxx celého xxxx xxxxxxxx xxxx pseudoobilovin xxxx rozemíláním jeho xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx všechny xxxxxx xxxx, xxxx endosperm, xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxx,
x) grahamovou xxxxxx xxxxx pšeničná xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx mletím xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx ostatní xxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxx zrno xxxxxxx klíčku.
(2) Pro xxxxx této vyhlášky xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxxxx xxxxxxx vyrobené xxxxxxxxxx nekynutého x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx těsta xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků nebo xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx usušeny xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx těstoviny, xxxxx z mikrobiologického xxxxxxxx xxxxxx podléhají xxxxx a xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx celkový xxxxx vlhkosti xxxxxxx 20 xxxxxxxxxxxx procent,
d) xxxxxxxxxxx čerstvými xxxxxxxxx, xxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx xxxxxx podléhají xxxxx a jsou xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx vlhkosti xxxxxxx 24 hmotnostních procent x xxxxxxx datum xxxxxxxxxxxxx xx nejvýše 14 xxx od xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx vaječné xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, kterou xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx Triticum xxxxx, xxx přídavku xxxxx x vaječných výrobků,
g) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vaječnými xxxxxxxxx vyrobené xxxxx xx semoliny, xxxxxx xx rozumí xxxxxxx x xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxx, s xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobené z xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx,
x) těstovinami xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobené xxxxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx připravují xxxxxxxxxxx xx xxxx nebo xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx přípravu x xxxxxxxxxx xxxx xx finální tepelnou xxxxxx,
x) xxxxxxxxx výrobkem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxx, xxxxx sušina xx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x jemného xxxxxx xx šlehaných xxxx, proteinových x xxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxxxxx pekařských výrobků x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx mlýnskými obilnými xxxxxxx,
x) chlebem pekařský xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx droždím, popřípadě xxxxxx xxxxxxxxx, ve xxxxx veky, xxxxxxxx xxxx formy, x xxxxxxxxx nejméně 400 x x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx typů xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx může xxx xxxxx,
x) běžným xxxxxxx pekařský výrobek xxxxxxxx x pšeničné xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxx 8 % xxxxxxxxx xxxx x xxxx xxx 5 % xxxxx, vztaženo xx xxxxxxxx hmotnost xxxxxxxxx mlýnských obilných xxxxxxx,
x) xxxxxx pečivem xxxxxxxx výrobek xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx jiných mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx složek, který xxxxxxxx nejméně 8 % bezvodého tuku xxxx xxxxxxx 5 % xxxxx, xxxxxxxx xx celkovou xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx plněný xx upečení xxxxxx, xxxxxxx, ovocnou xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx stabilní xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx trh, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx pekařský xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % x x xxxxxxx, preclíků x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 16 %, xxxxxxxxx xxxxxx různými xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xx podmínek uvádění xx xxx, xxxx xxxxxxxxxx xxxx povrchově xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pečivem xxxxxxxx výrobek, xxxxx xxxxxxxx nejméně 90 % pšeničných mlýnských xxxxxxxx výrobků, xxxxxxxx xx celkovou hmotnost xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) žitným xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx nejméně 90 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx chlebem xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx výrobek, xxxxx xxxxxxxx xxxx než 50 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x více xxx 10 % pšeničných xxxxxxxxx obilných xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx výrobků,
j) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx pekařský xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxx 10 % žitných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx použitých xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků,
k) xxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx pekařský xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % celozrnných xxxx nebo xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx zahrnuty xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx těsto xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx xx xxxxxxx x žita další xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx výrobky z xxxxxxxx jiných botanických xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 5 %, xxxxxxxx xx celkovou hmotnost xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx chlebem, xxxx netradičními xxxx xxxxxx jako xxxx, xxxxxxx chléb xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, nebo xxxxxxxxxx pečivem xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. kromě xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxx xxxxx xxxxxx jako xxxxxxx obilné výrobky x xxxxxxxx jiných xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx výrobky xxxx brambory v xxxxxxxx xxxxxxx 10 %, xxxxxxxx na xxxxxxxx hmotnost xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx
2. xxxxxxxxxx obiloviny xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) čerstvým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, jehož xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx přípravy xxxxx xx xx xxxxxxx x xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x který xx zároveň xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xx 24 xxxxx xx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pečivo, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx xxxxx až xx xxxxxxx x uvedení xx xxx nebyl xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx technologickou xxxxxxx xxxxxxx x prodloužení xxxxxxxxxxxx a xxxxx xx xxxxxxx nabízeno x prodeji xxxxxxx xx 24 xxxxx xx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pečivo, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx od přípravy xxxxx až xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx úpravu a xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx zmrazením xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xx zároveň xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xx 24 xxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx tepelné xxxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxx prokvašený xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx, xxxx x xxxxxxx kvasu, x xxxxxxx xxxxxxx kvasu xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x žitné xxxxx, xxxx a xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx a x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx; xxxxxxx xxxx nebo žitný xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opakovaného xxxxxxx, xxxx xx vyrábí xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx enzymů, xxxxx xxxxxxx v xxxxx xxxxxx výlučně x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx více mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx dokyselení xxx xxxxxx kvasný xxxx xxxx xxxxxxxx látky, x xx xxxxxxxx xxxxxxx nebo kyselinu xxxxxxx v množství xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx z celkové xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx; xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx získávají xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxx pečivo xxxxxxx xxxxxxxx hmoty, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx kypřené,
b) xxxxxxxxxx pečivem xx xxxxxxxxx hmot trvanlivé xxxxxx kypřené xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou vaječný xxxxx a cukr,
c) xxxxxxxxx trvanlivé xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx kontaktním xxxxxxxx xx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx kypřeného xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx cukerným xxxxxxxx xxxx invertním xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx,
x) suchary xxxxxxxxx pečivo x xxxxx kypřeného chemicky xxxx xxxxxxxxxx, po xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx trvanlivé pečivo x těsta xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxx je při xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx objemu,
g) xxxxxx xxxxxxxxx pečivo x xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx složek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx působením xxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx pekařský xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx pohanky xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx,
x) xx"xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx konzistence xxxxxxx xx tvaru xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxx lupínky xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx zahrnujícím xxxxxxxx xxxxxx,
x) zapékaným xüxxx pekařský xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xüxxx smíchaného x přírodními xxxxxxxx x tuky, xxxxxxxxx xxxxxxx složkami, po xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx rozumí
a) cukrářskými xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxx pekařské xxxxxxx xxxx nepečené xxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx pomocí xxxxxx x xxxx xxxxx, xxxxx, ovoce xxxx xxxxxxx složek, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx nepečené xxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, polev, xxxxx, ovoce xxxx xxxxxxx složek,
b) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x přípravě pekařských xxxxxxx, xxxxxxx na xxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx zmrazeném xxxxx,
x) náplní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx cukrářských xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx 25 % x méně xxx 40 % xxxxxxxxx2) xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) náplní lehkou xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx nejméně 25 % x xxxx xxx 40 % xxxxx2) obsahujícího 80 xx 90 % xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx xxxx, vztaženo xx xxxxxxxx hmotnost xxxxxx; xxxxxxxxxx jiného xxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x malém xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx ochucujících xxxxxx, ve xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxx x obsahem xxxxxxx 40 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx 80 až 90 % xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx tuků, xxxxxxxxx tuku xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx, vztaženo na xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx 40 % xxxxx xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % tuku xxxx tomu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx tuku, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx náplně; xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx pouze v xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx ochucujících xxxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx náplň x xxxxxxx xxxx xxx 25 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx 80 až 90 % xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx odpovídající xxxxxxxx bezvodého xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx náplně,
i) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx smetana xx šlehání xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nebo jinými xxxxxxxxxxx, popřípadě xxxxxxxx xx xxxx xx xxxx hydrokoloidů, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx náplně,
j) xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, tekutých xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx bílků x xxxxxx svařeným x xxxxx,
x) těstem xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx, připravené xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx po tepelné xxxxxx vykazuje xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx4) xx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx uvede
a) x xxxxx výrobku vždy xxxxxxx xxxx podskupina xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx x
x) x xxxxxxx xxxxx x obilovin xxxxxx xxxxx a xxxxx x xxxxxxxx.
(3) Smyslové, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 3 x této xxxxxxxx.
(5) X všech xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxx skupiny xxxx.
(6) Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx odděleně xx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xx větratelných prostorách, x suchu a xx xxxxxxxxxx ve xxxxxxxxxxx 5 xx xx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx pytlů xxx 25 kg, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxx xxxx xx všech xxxxx xxxxxxxx, pohanky x xxxx xx xxxxxxx 15,0 %. Xxxxxxxxx xxxxx a krupice xxxxxxxx xxxxxxx 3,0 % xxxx v xxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských obilných xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx obalu xx xxxxxxxxxxx přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
§5
(1) Xxxxxxx těstovin xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx x xxxxxxxx xxxxx
x) x názvu výrobku xxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobku x
x) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo x inertní atmosféře xxxx x době, xx xxxxx je xxxxx potravinu po xxxxxxxx tohoto xxxxx xxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 6 x této xxxxxxxx.
(4) Průměrným množstvím xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 7 k xxxx vyhlášce.
§6
(1) Xxxxxx těstoviny xx ukládají odděleně xx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx 5 xx xx stěny ve xxxxxxxxxxxx prostorách x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 75 %.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebo x xxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxx mikrobiálně xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx na xxx, xx xxxxxxx xx xxx při xxxxxxx xxxxxxx 10 °X, xxxxx xxxxxxx nestanoví xxxx podmínky xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 8 °X.
(4) Xxxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx ani průsvitného xxxxx, xxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Pekařské výrobky
§7
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x poskytování informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx vyhlášce o xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
x) x xxxxxx a xxxxxxx pečiva xxxxx xxxxx x xxxxxxx; xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "xxxxxx",
x) u xxxxxxx xxxxxx název xxxxx; xxxx xx lze xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx jako "z xxxxxxxxx xxxxx", "x xxxxxxxx listového těsta", "xxxxxxx", "xx xxxxxxxxx xxxx" xxxx "xx xxxxxxx xxxx" x
x) x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx pečiva x xxxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx "xxxxxxx xxxxxx" xxxx "xxxxxxx".
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x ve vyhlášce x některých způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx plněných xxxx potahovaných xxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx je xxxxxxx x xxxxxxxxxxx stavu, xxx, kde xx xxxxxxx xxxxx nabízen x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx názvu xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx" x
x) x xxxxxxxxxx pekařského xxxxxxx, který xxx xxxxxxxx ze xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx polotovaru, xxx, xxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx k xxxxxxx konečnému spotřebiteli, xxxxxxxxx x blízkosti xxxxx xxxxxxx xxxx "xx xxxxxxxxxx polotovaru".
(4) Xxxxxxxxx "xxxxxxx" xxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx stejný xxxxxx, xxx použít xxx xxxxxxx na xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx v případě, xxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxx.
(5) Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx tak, aby xxxx zahrnuty xxxxxxx xxxxxx zrna, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx obaly x xxxxxxxxxx xxxxxx x přepravě pekařských xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x jiným xxxxxx.
(4) Xxxxxxx zmrazené xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxx 18 °C xxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx výrobky a xxxxx
§9
(1) Xxxxxxx cukrářských xxxxxxx a xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx x xxxxxxxxxxx výrobků x těst xxxxx
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) u xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx xxxxx x xxxxxxx; xxxxx-xx xx xxxxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxx xxxxx,
x) x těsta xxxxx xxxxx,
x) xxxx "xxxxxxxxxx" x nebaleného xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byl x hotovém xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx v xxxxxxxxxxx stavu x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx; xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx spotřebiteli, x
x) x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx alkohol xxxxxxxxx x přítomnosti xxxxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxx
x) "xxxxxxx", obsahuje-li xxxxxxx 25 x xxxxx v 1 xx xxxxxx,
x) "čokoládová", xxxxxxxx-xx xxxxxxx 50 x xxxxxxxx x 1 xx náplně, xxxx
x) skořápkových xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 25 x jader xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů v 1 xx xxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x těst xx hmotnost cukrářských xxxxxxx x xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx mají xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, hrubé xxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx rozptýleny.
(6) Xxxxxx x xxxxxxxxx zdobení xxxxxxxxxxx xxxxxxx mají xxxxxxxxx xxxx x xxxx odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx x xxxxxxxx x chuť xxxx xxxxxxx nebo nahořklá, xxxxx nakyslost xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
§10
(1) Pekařský výrobek, xxxxx xx základem xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx, xxxx připálený, xx xxxxxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx cukrářských xxxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx nejdéle xx 24 xxxxx xx xxxxxx vyrobení; xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xx tuto xxxx xxxxxxxxx při teplotě xxxxxxx 5 °X.
(3) Xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxx použitých xxxxxxx xxxx vlivem technologické xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx-xxxxxxxx stabilní xxx xxxxxxxxx xxx 8 °C, se xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx nejvýše 48 xxxxx xx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxxxxxxx náplň xx xxxxxxxxxx samostatně, xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxxxxx x odstavci 6 x xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 8 °X. Xxxxxxx zmrazené xxxxxxxxx xxxxxxx x těsta xx uvádějí xx xxx při xxxxxxx xxxxx 18 °X xxxx xxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxx balené, xxxxx xxxx v xxxxxxxx xxxxxxx surovin trvanlivějšího xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx vedoucí x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx-xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxx 8 °X, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§11
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§12
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, označovat x xxxxxx xx xxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 333/1997 Sb., xx znění účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 1. xxxxx 2021.
(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx jsou x souladu x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 333/1997 Sb., ve znění xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, mohou být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§13
Xxxxxxxxx ustanovení
Zrušují xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 333/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), b), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx výrobky, těstoviny, xxxxxxxx výrobky a xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx.
2. Vyhláška Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 93/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 333/1997 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), i), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx mlýnské xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 268/2006 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 333/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. a), x), h), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x potravinách x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx obilné výrobky, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x cukrářské xxxxxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 93/2000 Sb.
4. Vyhláška č. 182/2012 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 333/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx některých souvisejících xxxxxx, pro xxxxxxx xxxxxx výrobky, těstoviny, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx výrobky a xxxxx, xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§14
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., v. x.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 18/2020 Xx.
Xxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
mlýnské xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx mouka celozrnná xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxx |
||
xxxxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx kroupy malé xxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxx |
||
xxxxxx |
||
xxxxxxxxx xxx přímou spotřebu |
||
směsi x obilovin |
müsli sypká xxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx rýže kulatozrnná xxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 18/2020 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxx
Xxxxx xxxxx |
Xxxxx |
xxxxx pšeničné - xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx světlá, xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx chlebová |
bílá xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, načervenalý xxxx xxxxxxxxxxxx odstín |
pšeničná xxxxxxxxx |
xxxxxxx, načervenalý xxxx xxxxxxxxxxxx odstín |
žitná světlá (xxxxxxxxx) |
xxxx |
xxxxx tmavá (xxxxxxxx) |
xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx5) (xxxxxxxx xx/xxxxxx) (µx/ %) |
Xxxxxxxxx látky (xxxxx)6) (% xxxx. x xxxxxx) nejvýše |
Mouky xxxxxx, x xxxx: | ||
xxxxxxxx xxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
0,60 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/nejméně 75 |
0,75 |
pšeničná xxxxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
1,15 |
xxxxx xxxxxx (xxxxxxxxx) |
- |
0,65 |
xxxxx xxxxx (chlebová) |
- |
1,10 |
mouky xxxxxxxxx |
366/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
0,50 |
xxxxx hrubé |
485/nejméně 96 - 162/nejvýše 15 |
0,50 |
xxxxx celozrnné |
1129/nejméně 96 |
1,90 |
xxxxx xxxxxxxxx |
- |
1,90 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxxxx látky (popel) (% xxxxxxxxx v xxxxxx) nejvýše |
Vlhkost (x %) xxxxxxx |
Xxxxxxxxx (µx/ %) (velikost ok/propad) |
krupice xxxxx |
0,50 |
15,0 |
853/xxxxxxx 96 - 446/xxxxxxx 15 |
krupice xxxxx |
0,50 |
15,0 |
485/xxxxxxx 96 - 257/xxxxxxx 15 |
xxxxxxx xxxxx dehydratovaná |
0,50 |
12,0 |
485/nejméně 96 - 257/xxxxxxx 15 |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
0,90 |
- |
- |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx v % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx x % nejvýše |
Černé xxxxxx7) v % xxxxxxx |
xxxxxx |
12,0 |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
- |
0,2 |
- |
xxxxxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,1 |
- |
xxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,2 |
- |
xxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,2 |
- |
xxxxxxx |
14,0 |
0,2 |
- |
- |
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
15,0 % |
Xxxxxxx 6
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
15,0 % |
xxxxxxxxx látky (popel) |
1,9 % v xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxxx zrn |
3,0 % |
Xxxxxxx 7
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxx v % nejvýše |
Podíl xxxxx x xxxxxx v % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx8) x % xxxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
xxxxxxxx |
1,0 |
- |
0,10 |
15,0 |
xxxxxxx |
1,0 |
- |
0,10 |
15,0 |
xxxxxx xxxx |
1,0 |
0,1 |
0,10 |
15,0 |
xxxxxx xxxxxxx |
2,0 |
0,1 |
0,10 |
15,0 |
Xxxxxxx 8
Další xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx xxx velikosti |
% propadu / xxxxxx xxxxxxxxx xx (µx) |
|
xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxx xxxxx |
- |
30/3500 |
xxxxxx xxxxxxx |
70/3500 |
15/3000 |
xxxxxx xxxx |
95/3000 |
5/2000 |
xxxxxxxx |
85/2000 |
1/1000 |
xxxxxxx |
98/3000 |
1/1000 |
Xxxxxxx 9
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxx a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx xxxxx x slupek x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx xxx a xxxxxx v % xxxxxxx |
xxxxxxx loupaná |
15,0 |
0,15 |
0,2 |
1,0 |
jáhly |
15,0 |
0,15 |
0,2 |
2,0 |
Tabulka 10
Smyslové xxxxxxxxx xx jáhly x xxxxxxx
Xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až hnědá, xx xxxx jasně xxxx |
xxxxx |
xxxxx, žlutooranžová xx xxxxxxxxxx |
|
Xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, charakteristická xxx xxxxx |
Xxxxxxx 11
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
Xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 % |
xxxxxxx 15,0 % |
Xxxxxxx 12
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxx přímou xxxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 14,0 % |
xxxxxx9) |
xxxxxxx 1,0 % |
xxxxxxx10) |
xxxxxxx 1,0 % |
minerální xxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,10 % |
Xxxxxxx 13
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx, xxxxx snadno xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx závadu |
barva |
vyrovnaná, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxx x xxxx |
xxxxxxxx, přirozená, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 14
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx směsi z xxxxxxxx
Xxxxx xxx xxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxx x % xxxxxxx |
xx xxxxxxxx výrobky |
15,0 |
4,0 |
na xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
15,0 |
3,0 |
xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
15,0 |
2,5 |
xx xxxxxxx xxxx xxxxx hmoty |
11,0 |
2,5 |
na xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx. xxxxxxx |
11,0 |
2,5 |
xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
15,0 |
3,0 |
xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
14,0 |
3,0 |
xx přípravu xxxxxx xxxx |
15,0 |
- |
xx přípravu xxxxxxxx xxx xxxxx |
15,0 |
- |
Xxxxxxx 15
Fyzikální x smyslové požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx vyjádření |
vlhkost |
nejvýše 12,0 % |
xxxx a xxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx a xxx xxxx příchuti |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx č. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků
Hmotnost xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka |
do 50 x |
- 10 % |
51 - 120 x |
- 5 % |
121 - 250 g |
- 4 % |
251 - 1 000 x |
- 3 % |
1 001 - 2 500 x |
- 2 % |
nad 2 500 g |
- 1 % |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxx těstovin xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x náplní |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx
xxxxxx x xxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx nad 1 %. Xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx trhlin. X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x těstovin, xxx xxxxxxx xxxxxxx xx tvořena xxxxx (xxxx. u xxx. xxxxxxxxx), může být xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx. Xxxxx xxxxxx může být xxxxxxxxx 10 %. Xxxxxxxxx se xxx xxxxxxxx podmínek uvedených x návodu xxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx si xxxx xxxx x xx xxxxxxx. |
xxxxx |
Xxxxxx, rovnoměrná v xxxxxxx xxxxxxxxx žluté, x xxxxxxxxx těstovin xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx látkám xxxx xxxxxx určeným x xxxxxxxxxxx. |
xxxx a chuť xx xxxxxxx |
Xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxx 2
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx
xxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxxx xxxxxxxxx |
- 20 % 20 % 20 % |
13 % - 38 % 38 % |
Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 250 x |
- 6 % |
251 - 500 x |
- 4 % |
501 - 2 000 x |
- 2 % |
xxx 2 000 x |
- 1 % |
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxx pekařských xxxxxxx xx druhy x skupiny
Druh |
Skupina |
chléb |
pšeničný žitný žitnopšeničný pšeničnožitný celozrnný grahamový vícezrnný speciální |
běžné xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxx pečivo |
sušenky trvanlivé xxxxxx xx xxxxxxxxx hmot oplatky perníky suchary preclíky trvanlivé xxxxxxx xxäxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xüxxx |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx na xxxxxx pekařských xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxx pekařského výrobku |
Jakostní xxxxxxxx |
xxxxx "kvasového typu" xxxx "xxxxxxxxxx typu" |
zakyselen xxxxxxxxx kvasem |
chléb "xxxxxxx", "xxxxxxxx", "s xxxxxxx" xxxx "x xxxxxx" |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx "xxxxxxxx xxxxxxx", "tradiční kváskový", "xxxxxxxx x kváskem" xxxx "tradiční s xxxxxx" |
xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx žitným xxxxxx |
"xxxxxx xxxxx" |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx 2 xx, x xxxxxxx xxxxxxx 45 % žitné xxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx množství použitých xxxxxxxxx obilných výrobků |
"trvanlivý xxxxx" |
xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxx xx xxxxxxx 21 xxx |
"xxxxxx xxxxx xxxxxx" |
xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx 1,7 % xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků |
"máslové" xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx do xxxxx xx výhradně xxxxx nebo odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx máselného xxxxxxxxxxx; xxxxxxxxxx jiného xxxx xx xxxxxxxxx pouze x xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxxx přirozeně |
"vaječné" xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx 180 x xxxxx xxxx 64 x xxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vztaženo xx 1 xx xxxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx |
"xxxxxxx" xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx 25 x xxxxx x 1 xx xxxxx xxxx xxxxx před upečením |
pekařské xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx 25 x jader těchto xxxxxxxxxxxx xxxxx v 1 xx xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxx/xxxxxxx |
Xxxxxx, tvar |
Kůrka, xxxxxx |
Xxxxxxx, xxxxxxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxx/xxxxxxx chléb, běžné xxxxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxx daný xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxxxxx barvy dle xxxxxxxxxx xxxxxxx, nepřipálená, xxxx. nařezávaná xxxx x prasklinami xxxxxxxxx xxx daný xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx |
xxxxx pečivo/čerstvé xxxxx pečivo |
pravidelně xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxx xxxx výrobek |
čistá, odpovídající xxxxx xxx charakteru xxxxxxx, nepřipálená, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x plněných xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx pórovitá, xxxxxx, popř. s xxxxxx na řezu, xxxxxx nad náplní x plněných xxxxxxx xxxx xx xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx výrobek, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, u plněných xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxx, bez cizích xxxxx x xxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, tvar xxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxxx xxxxxxx xx řezu xxxxx x jedné xxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, |
xxxxxxxx, typická pro xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxx, xxx xxxxxx pachů x cizí příchuti |
perník |
celistvý, xxxxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx barvy xxx výrobku, xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxxxxx, x xxxxxxxx výrobků xxxxx xx xxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx x cizí xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 18/2020 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx - 6 % |
Xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx - 5 % |
Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx 150 x: 10 xxxx 1 xxx xxx 150 x |
xxxxxxx - 6 % xxxxxxx - 10 % xxxxxxx - 6 % |
Xxxxx pečivo o xxxxxxxxx xx 150 x: 10 kusů 1 kus nad 150 g |
nejvýše - 6 % nejvýše - 10 % xxxxxxx - 6 % |
Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx 50 x 51 - 100 x 101 - 250 g 251 - 500 x xxx 500 x |
xxxxxxx - 11 % xxxxxxx - 9 % xxxxxxx - 7 % xxxxxxx - 5 % xxxxxxx - 3 % |
Příloha x. 11 x vyhlášce x. 18/2020 Sb.
Členění cukrářských xxxxxxx a xxxx xx druhy a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx výrobek |
s xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx máslovou s xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x náplní xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 18/2020 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx cukrářských xxxxxxx x xxxx
xxxxxxx x xxxxxxxxx do 150 x |
xxxxxxx - 8 % |
xxx 150 x |
xxxxxxx - 7 % |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 18/2020 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.2.2020.
Ke xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 a x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.
2) Xxxxxxx XX, xxxx XXX, xxxxxxx XX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) Velikost xxxxxx xxxxxx, které propadají xxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx ok.
6) Xxxxxxxxxxxx látky, xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx vzorku xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) Xxxxxx xx xxxxxxxx barvou xx xxxx xxx 50 % povrchu.
8) Xxxxxxx, písek, xxxxxx zeminy, xxxxx, x xxxxxxx xxxx x mastek.
9) Xxxxx xxxx xxxxxxxxx obiloviny, xxxxxxx-xx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx.
10) Zrna příslušného xxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx snižující xxxxxxxx xxxxxxx výrobku xxxx xxxxxxxxxxxxx neodstranitelná xxxx x xxxxxx xxxxxx než příslušných xxxxx obilovin.
11) Xxxx semena, xxxxx slámy, stébla, xxxxx.
12) Xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx.
13) Propad xxxxx x kruhovými otvory x velikosti 1,4 xx.