Právní předpis byl sestaven k datu 14.09.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.02.2020.
Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
18/2020 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Cukrářské výrobky a těsta §9 §10
Technický předpis §11
Přechodná ustanovení §12
Zrušovací ustanovení §13
Účinnost §14
Příloha č. 1 - Členění mlýnských obilných výrobků na skupiny a podskupiny
Příloha č. 2 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost rýže
Příloha č. 4 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky mlýnských obilných výrobků
Příloha č. 5 - Členění těstovin na skupiny a podskupiny
Příloha č. 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky těstovin
Příloha č. 8 - Členění pekařských výrobků na druhy a skupiny
Příloha č. 9 - Požadavky na jakost pekařských výrobků
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pekařských výrobků
Příloha č. 11 - Členění cukrářských výrobků a těst na druhy a skupiny
Příloha č. 12 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky cukrářských výrobků a těst
18
XXXXXXXX
xx dne 20. xxxxx 2020
x xxxxxxxxxxx xx mlýnské obilné xxxxxxx, xxxxxxxxx, pekařské xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx a těsta
Ministerstvo xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 odst. 1 xxxx. a), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxx obilných xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x těstech,
b) xxxxx mlýnských obilných xxxxxxx, těstovin, xxxxxxxxxx xxxxxxx a cukrářských xxxxxxx x těst x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx výrobků x xxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky,
d) pro xxxxxxx xxxxxx výrobky, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx
1. teplotní xxxxxx x relativní xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x manipulace během xxxxxxx xx trh,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxx jiných xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobky xxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxx,
x) moukou xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mletím xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxxxx xxxxx velikosti xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx x první xxxx xxxxx obilných xxx xxxx pseudoobilovin x xxxxxx xxxxxxxx částic xxxxxxxxx slupky,
d) xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x oloupaného obilného xxxx xxxx zrna xxxxxxxxxxx xxxx zbaveného xxxxx, získané xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxx,
x) müsli xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx vločkováním, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxx xxxx přidány xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx zpracované xxxxx x látky xxxxxxxxxx xxxx, vůni xxxx konzistenci,
f) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx zrna xxxxxxxx získané xxx xxxxx zrna,
g) xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx jako x obilovin,
h) xxxxxxxx xxxxxxx z vyčištěného xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx drcením,
i) kroupami xxxxxxx x vyčištěného xxxxxxxx xxxx zbaveného xxxxxxxxx vrstev broušením,
j) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx prosa xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxx částice xxxx xxxxxxx xxxxxxxx chuti xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna,
n) xxxxxxxxxxx xxx přímou xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx jinak xxxxxxxx xxxxxx xxxx,
x) směsmi x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro přímou xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xx tepelné xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx mlýnské xxxxxx výrobky, ke xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxx získaná x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx Xxxxx xxxxxx X. x xxxxxx xxxxx,
x) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x celistvou xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx rýže zbavená xxxxxx xxxxxx,
x) rýží xxxxxxxx xxxx rýže xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx x osemení x xxxxxxxx x xxxxxx,
x) rýží xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xx xxxxx než 6 xx,
x) xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, jejíž xxxxxxxx délka xxxx xx mezi 5,2 xx x 6,0 xx x xxxxx xxxxx x xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 3,
v) xxxx xxxxxxxxxxxx rýže, xxxxx xxxxxxxx délka zrna xx xxxxx než 5,2 xx a xxxxx délky x xxxxx zrna je xxxxx xxx 2,
w) xxxxxxxxxx xxxxxx mlýnský xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx nebo pseudoobilovin xxxx xxxxxxxxxxx jeho xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxx, xx xxxxxxx poměru xxxx xx původní xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx pšeničná celozrnná xxxx xxxxx pšeničná xxxxxxx mletím xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx ostatní xxxxxx xxxx xx xxxxxxx poměru xxxx xx xxxxxxx zrno xxxxxxx xxxxxx.
(2) Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nekynutého x xxxxxxxx nekypřeného xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx surovin xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx po xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx nejvýše 13 xxxxxxxxxxxx procent,
c) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx xxxxxx podléhají xxxxx x xxxx xx ztvarování xxxxx xxxxxxx na celkový xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 20 xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx těstoviny, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxx xx ztvarování xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx je nejvýše 14 xxx xx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vejce xxxx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx semolinovými těstoviny xxxxxxxx pouze xx xxxxxxxx, kterou se xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx Xxxxxxxx durum, xxx přídavku xxxxx x vaječných xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx pouze xx xxxxxxxx, xxxxxx xx rozumí krupice x xxxxxxx Triticum xxxxx, s xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,
x) těstovinami celozrnnými xxxxxxxxx vyrobené z xxxxxxxxx xxxxx z xxxxxxx nebo xxxx xxxxx obilovin, xxxxxxx xxxx rýže,
i) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobené xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxx nebo xxxx xxxxxxxx.
(3) Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxx xxxxxxxxxx, ve xxxxx proběhly xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx operace xxxxxxxx xxx výrobu pekařského xxxxxxx xx skladování xxxxxxx xxxx xxxxxxxx x zpracování těst xx xxxxxxx tepelnou xxxxxx,
x) pekařským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx tepelnou xxxxxxx xxxx nebo xxxx, xxxxx sušina xx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x převažujícím xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) chlebem pekařský xxxxxxx kypřený xxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx kombinací, xx xxxxx veky, xxxxxxxx xxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx 400 x x xxxxxxxx xxxxxxxxx chleba x xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx nižší,
d) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx jiných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahuje xxxx xxx 8 % xxxxxxxxx xxxx x xxxx než 5 % cukru, vztaženo xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských obilných xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx jiných xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxx, který xxxxxxxx nejméně 8 % xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 5 % xxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských obilných xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx pomazánkou xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx stabilní xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx na xxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx, x obsahem xxxx xxxxxxx 10 % x u xxxxxxx, preclíků a xxxxxxxxxxx tyčinek s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 16 %, popřípadě xxxxxx xxxxxxx náplněmi, xxxxx jsou xxxxxxxx xx podmínek xxxxxxx xx xxx, xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pečivem xxxxxxxx výrobek, který xxxxxxxx xxxxxxx 90 % pšeničných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx pečivem xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx nejméně 90 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxxxxxx xx xxxxxxxx hmotnost xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) žitnopšeničným xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx pečivem xxxxxxxx výrobek, xxxxx xxxxxxxx více xxx 50 % xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxx 10 % xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx výrobek, xxxxx obsahuje xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obilných výrobků x xxxx xxx 10 % xxxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx, xxxxxxxx xx celkovou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků,
k) celozrnným xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx pekařský xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxx další xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx olejniny x xxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 5 %, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) speciálním xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx typy xxxxxx xxxxxxxx tvaru, nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. xxxxx mlýnských xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x žita xxxxx složku jako xxxxxxx xxxxxx výrobky x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx druhů, xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx nejméně 10 %, xxxxxxxx xx xxxxxxxx hmotnost xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx
2. samostatné obiloviny xxxx xxxxxxxxxxxxxxx jednoho xxxx více botanických xxxxx,
x) čerstvým xxxxxxx xxxxxxxx chléb, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx až xx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx k xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx x prodeji xxxxxxx xx 24 xxxxx xx xxxxxxx,
x) čerstvým xxxxxx pečivem xxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx technologický xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xx xx xxxxxxx a xxxxxxx xx xxx nebyl xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x prodloužení xxxxxxxxxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx nejdéle xx 24 xxxxx xx xxxxxxx,
x) čerstvým xxxxxx xxxxxxx nebalené xxxxx xxxxxx, jehož xxxx technologický xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xx po xxxxxxx xxxx obdobnou xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxx přerušen xxxxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vedoucí x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx je xxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx xx 24 xxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx tepelné xxxxxx,
x) xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx, xxxx x xxxxxxx kvasu, v xxxxxxx xxxxxxx kvasu xxxx xxxxxx prokvašený xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx, vody x xxxxxxx xxxxx, jehož xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v aktivním xxxxx a v xxxxxxxx potřebném x xxxxxxxxxx těsta; xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xx schopen xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx enzymů, xxxxx kyselin v xxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx více xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx zejména xxxxxxx xxxx zahuštěním, k xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, x to kyselinu xxxxxxx xxxx kyselinu xxxxxxx v množství xxxxxxxx nejvýše xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx; xxxxxxx přídatné xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx procesem.
(4) Pro xxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx pečivo xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx pečivem xx xxxxxxxxx xxxx trvanlivé xxxxxx xxxxxxx výhradně xxxxxxxxxx, jehož xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx a xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx tenké xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx způsobem xx formách,
d) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx medem, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx cukerným xxxxxxxx xxxx invertním cukrem, xxxxxxxx kořením,
e) suchary xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx kypřeného xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, po xxxxxxx krájené na xxxxxx a xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx pečivo x těsta kypřeného xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx těst xxxxxxx xxxxxxxx xxxx biologicky,
h) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vyrobený x xxxxxxxxxxx zvlhčených xxxxxxxx xxx jednoho xxxx xxxx druhů xxxxxxxx, xxxx nebo xxxxxxx xxxx jiných pseudoobilovin x xxxxxxxx formě xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx,
x) kn"ckebrotem xxxxxxxx xxxxxxx křehké konzistence xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx těst z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxx celozrnnými xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vyrobený x xxxxxx zrn xxxxxxxx xxxxxxxx zahrnujícím xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xüxxx pekařský výrobek xxxxxxxx pečením směsi x müsli smíchaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(5) Pro účely xxxx vyhlášky xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxxxxx jsou pekařské xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx pomocí xxxxxx x xxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx nebo xxxxxxx složek, nebo xxxxxxx obdobného xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx vyrobené xxxxx x xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx nebo xxxxxxx složek,
b) těstem xxxxxxx neopracovaný polotovar x přípravě xxxxxxxxxx xxxxxxx, uváděný xx xxx v xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x hluboko xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx lehkou xxxxxxx xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx 25 % a xxxx xxx 40 % xxxxxxxxx2) xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx xxxx tomu xxxxxxxxxxxx množství xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x máslem, vztaženo xx celkovou xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx lehkou xxxxxxxx náplň x xxxxxxx xxxxxxx 25 % x méně xxx 40 % xxxxx2) xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx nebo tomu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx; xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx pouze x xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx přenosu x použitých xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx vyskytuje xxxxxxxxx,
x) xxxxxx tukovou xxxxx x obsahem xxxxxxx 40 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx 80 až 90 % xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx směsných xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx hmotnost xxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx 40 % xxxxx xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx xxxx tomu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx máselného xxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx; přítomnost xxxxxx tuku xx xxxxxxxxx xxxxx v xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx přenosu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx méně xxx 25 % margarínu xxxxxxxxxxxx 80 xx 90 % xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx tomu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx máselného tuku, xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxx náplně,
i) náplní xxxxxxxxxxx vyšlehaná xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx ochucená xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx, které xxxxx xxxxxxx jednu xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx náplně,
j) xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx bílků x xxxxxx svařeným x vodou,
k) xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vrstev xxxxxxxx xxxxx x xxxx, připravené xxx xxxxxxx kypřících xxxxxxxxxx, xxxxx po xxxxxxx xxxxxx vykazuje xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx4) xx x mlýnských obilných xxxxxxx xxxxx
x) v xxxxx výrobku vždy xxxxxxx nebo podskupina xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx rodu xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx a
b) x sypkých xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxx x xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx.
(4) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 3 x této xxxxxxxx.
(5) X všech xxxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 10 % jiné xxxxxxx xxxx.
(6) Mlýnské obilné xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx x skladují xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x suchu x xx xxxxxxxxxx ve xxxxxxxxxxx 5 xx xx stěny s xxxxxxxx xxxxxxx pytlů xxx 25 kg, xxxxx je xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx.
§4
(1) Vlhkost xxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x xxxx je xxxxxxx 15,0 %. Xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3,0 % tuku x xxxxxx. Mouky xx xxxxxxxx xxxxxx.
(2) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxx obilných xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky podle přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
§5
(1) Členění xxxxxxxx xx skupiny a xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxx xxxxx
x) x xxxxx výrobku xxxx xxxx, skupina x xxxxxxxxxx výrobku x
x) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x době, xx které xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx.
(3) Smyslové, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxx xxxxxxxxx xx ukládají xxxxxxxx xx xxxxx aromatických, xxxxxxxx xx na xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx 5 xx xx stěny xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx s xxxxxxxxx vlhkostí vzduchu xxxxxxx 75 %.
(2) Xxxxxxxx těstoviny xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx atmosféře, xxxxx xxxx mikrobiálně stabilní xx běžných xxxxxxxx xxxxxxx na xxx, xx uvádějí na xxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 10 °X, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx podmínky xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx nejvýše 8 °X.
(4) Xxxxxxxxx se xxxxxx xx barevného xxxxxxxxxxx ani xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx nezabaleného xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxx
§7
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
x) x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx název xxxxx a xxxxxxx; xxxx xxxxx pečivo xxx xxxxxxx xxxxxx "xxxxxx",
x) x xxxxxxx xxxxxx název druhu; xxxx je xxx xxxxxxx slovy xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx technologické xxxxxxxxxx xxxx "x xxxxxxxxx xxxxx", "x xxxxxxxx listového těsta", "xxxxxxx", "xx xxxxxxxxx xxxx" xxxx "xx xxxxxxx xxxx" x
x) x trvanlivého xxxxxx xxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx sněhového pečiva x piškotů xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx hmot, xxxxx xx označí xxxxx "xxxxxxx pečivo" xxxx "xxxxxxx".
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x nebalených pekařských xxxxxxx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx pečiva xxxx xxxxxx x polevy x případě plněných xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxx pekařského xxxxxxx, který byl x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx je xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, kde xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx výrobku xxxx "xxxxxxxxxx" x
x) x nebaleného xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, tam, xxx xx xxxxxxx xxxxx nabízen x xxxxxxx konečnému spotřebiteli, xxxxxxxxx x blízkosti xxxxx xxxxxxx xxxx "xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx".
(4) Xxxxxxxxx "xxxxxxx" xxxx xxxxx, xxxxx mají xxx spotřebitele xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xxx uvádění xx xxx pekařského xxxxxxx xxxxx x případě, xxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxx.
(5) Jemné xxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx lze označit xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxx odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx tak, aby xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx, vztaženo xx celkovou hmotnost xxxxxxxxx xxxxxxxxx obilných xxxxxxx.
§8
(1) Požadavky na xxxxxx pekařských xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Průměrným množstvím xxxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxx x prostředky xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx se nepoužívají x xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx zmrazené xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvádějí xx xxx při xxxxxxx xxxxx 18 °C xxxx xxxxx.
Cukrářské xxxxxxx a xxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x těst xx xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 11 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx
x) xxxxx použitelnosti,
b) x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx; xxxxx-xx je xxxxxxx xx skupiny, pak xxxxx xxxxx xxxxx,
x) x těsta název xxxxx,
x) údaj "rozmrazeno" x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byl x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx nabízen x xxxxxxx v xxxxxxxxxxx stavu x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx; tento xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx tam, xxx je výrobek xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx konečnému xxxxxxxxxxxx, x
x) u cukrářských xxxxxxx obsahujících alkohol xxxxxxxxx o přítomnosti xxxxxxxx.
(3) Xxxxxx cukrářských xxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxx
x) "xxxxxxx", xxxxxxxx-xx xxxxxxx 25 g xxxxx x 1 xx xxxxxx,
x) "xxxxxxxxxx", xxxxxxxx-xx xxxxxxx 50 x xxxxxxxx v 1 kg xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 25 x xxxxx těchto xxxxxxxxxxxx xxxxx v 1 xx náplně.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 12 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx součásti xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx rozptýleny.
(6) Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobků xxxx xxxxxxxxx vůni a xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx nakyslost xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx náplně nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx součástí xxxxxxxxxxx xxxxxxx, je dobře xxxxxxxxx, xxxx připálený, xx xxxxxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx zkáze, je xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx 24 hodin xx xxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx lze xx tuto dobu xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 5 °C.
(3) Xxxxxx, které jsou xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx technologické xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx trvanlivosti xxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx-xxxxxxxx stabilní xxx xxxxxxxxx xxx 8 °X, xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx výrobcem po xxxx xxxxxxx 48 xxxxx xx vyrobení.
(4) Xxxxxxxxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, je xxxxxxxxxxx přimíchávat ji xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Cukrářské výrobky x xxxxxxxx výrobků xxxxxxxxx x xxxxxxxx 6 x xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xx 8 °X. Xxxxxxx xxxxxxxx cukrářské xxxxxxx a xxxxx xx xxxxxxx xx xxx při xxxxxxx xxxxx 18 °X xxxx nižší.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxx surovin xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx trvanlivosti xxxxxxxxxxxxxxx x fyzikálně-chemicky xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxx 8 °X, xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§11
Xxxxxxxxx předpis
Tato xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx se směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§12
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Potraviny xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x uvádět xx xxx podle xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 333/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xx 1. února 2021.
(2) Xxxxxxxxx uvedené xx trh nebo xxxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, které jsou x xxxxxxx s xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 333/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§13
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 333/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x) x h) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxx výrobky a xxxxx.
2. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 93/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 333/1997 Xx., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. x), d), x), x), j) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx výrobky a xxxxxxxxx výrobky x xxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 268/2006 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 333/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx výrobky, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x cukrářské xxxxxxx x těsta, ve xxxxx xxxxxxxx x. 93/2000 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 182/2012 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 333/1997 Sb., xxxxxx xx provádí §18 xxxx. a), d), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx výrobky, těstoviny, xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx výrobky x xxxxx, xx znění xxxxxxxxxx předpisů.
§14
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.
Ministr:
Ing. Toman, XXx., x. x.
Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce x. 18/2020 Sb.
Členění xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků na xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx mouka polohrubá xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxx |
||
xxxxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx kroupy malé kroupy |
|
jáhly |
||
pseudoobiloviny |
pohanka |
|
klíčky |
||
otruby |
||
obiloviny xxx xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxx x xxxxxxxx |
xüxxx xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx rýže neloupaná xxxx xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxx, fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxx
Xxxxx xxxxx |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx - hrubá, xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx, hladká xxxxxxxxxx |
xxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx se xxxxxxxxxx xxxx našedlým xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx tmavočervený xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, načervenalý nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx světlá (xxxxxxxxx) |
xxxx |
xxxxx xxxxx (xxxxxxxx) |
xxxxxxxx xx zelenomodrým odstínem |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx5) (xxxxxxxx ok/propad) (µx/ %) |
Xxxxxxxxx xxxxx (xxxxx)6) (% hmot. x xxxxxx) xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, x xxxx: | ||
xxxxxxxx xxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/nejméně 75 |
0,60 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
0,75 |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
257/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
1,15 |
xxxxx xxxxxx (xxxxxxxxx) |
- |
0,65 |
xxxxx xxxxx (xxxxxxxx) |
- |
1,10 |
xxxxx xxxxxxxxx |
366/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 75 |
0,50 |
xxxxx xxxxx |
485/xxxxxxx 96 - 162/xxxxxxx 15 |
0,50 |
xxxxx xxxxxxxxx |
1129/xxxxxxx 96 |
1,90 |
mouky xxxxxxxxx |
- |
1,90 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx (xxxxx) (% xxxxxxxxx x xxxxxx) xxxxxxx |
Xxxxxxx (x %) xxxxxxx |
Xxxxxxxxx (µx/ %) (xxxxxxxx ok/propad) |
krupice xxxxx |
0,50 |
15,0 |
853/xxxxxxx 96 - 446/xxxxxxx 15 |
xxxxxxx xxxxx |
0,50 |
15,0 |
485/xxxxxxx 96 - 257/nejvýše 15 |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx |
0,50 |
12,0 |
485/xxxxxxx 96 - 257/nejvýše 15 |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
0,90 |
- |
- |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx vločky
Druh |
Vlhkost v % nejvýše |
Podíl xxxxxxxxxxxxxx xxx x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx7) v % xxxxxxx |
xxxxxx |
12,0 |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
xxxxxx xxxxxx |
12,0 |
- |
0,2 |
- |
xxxxxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,1 |
- |
xxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,2 |
- |
xxxxx |
14,0 |
0,2 |
0,2 |
- |
xxxxxxx |
14,0 |
0,2 |
- |
- |
Xxxxxxx 5
Fyzikální xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
15,0 % |
Tabulka 6
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
15,0 % |
xxxxxxxxx xxxxx (popel) |
1,9 % v xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxxx zrn |
3,0 % |
Xxxxxxx 7
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na kroupy
Druh |
Podíl xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxx x % nejvýše |
Podíl xxxxx x xxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx8) x % nejvýše |
Vlhkost x % nejvýše |
perličky |
1,0 |
- |
0,10 |
15,0 |
lámanka |
1,0 |
- |
0,10 |
15,0 |
kroupy xxxx |
1,0 |
0,1 |
0,10 |
15,0 |
xxxxxx xxxxxxx |
2,0 |
0,1 |
0,10 |
15,0 |
Xxxxxxx 8
Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx xxx xxxxxxxxx |
% propadu / xxxxxx xxxxxxxxx xx (µm) |
|
nejméně |
nejvýše |
|
kroupy velké |
- |
30/3500 |
kroupy xxxxxxx |
70/3500 |
15/3000 |
xxxxxx xxxx |
95/3000 |
5/2000 |
xxxxxxxx |
85/2000 |
1/1000 |
xxxxxxx |
98/3000 |
1/1000 |
Xxxxxxx 9
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jáhly x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx nečistoty v % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx xxx a xxxxxx x % xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
15,0 |
0,15 |
0,2 |
1,0 |
xxxxx |
15,0 |
0,15 |
0,2 |
2,0 |
Xxxxxxx 10
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxxx |
xxxxxxx loupaná |
světle xxxxx až xxxxx, xx xxxx jasně xxxx |
xxxxx |
xxxxx, žlutooranžová xx xxxxxxxxxx |
|
Xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx nahořklá, xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx |
Xxxxxxx 11
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx stabilizované |
klíčky xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 % |
xxxxxxx 15,0 % |
Xxxxxxx 12
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 14,0 % |
xxxxxx9) |
xxxxxxx 1,0 % |
xxxxxxx10) |
xxxxxxx 1,0 % |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,10 % |
Xxxxxxx 13
Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx x obilovin
Ukazatel |
Vyjádření |
konzistence |
sypká xxxx, xxxxx snadno xxxxxxxxxxxx hrudky xxxxxx xx xxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxx a xxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx použitých složek x ochucovadel |
Tabulka 14
Fyzikální x chemické požadavky xx směsi z xxxxxxxx
Xxxxx xxx xxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxx |
Xxxxx x % xxxxxxx |
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
15,0 |
4,0 |
xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
15,0 |
3,0 |
xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
15,0 |
2,5 |
xx xxxxxxx xxxx třené xxxxx |
11,0 |
2,5 |
xx xxxxxxxx trvanlivého xxxxxx xx. perníků |
11,0 |
2,5 |
na xxxxxxxx xxxxxxxx |
15,0 |
3,0 |
xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
14,0 |
3,0 |
xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx |
15,0 |
- |
xx xxxxxxxx moučníků xxx xxxxx |
15,0 |
- |
Xxxxxxx 15
Xxxxxxxxx x smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx strouhanky
Ukazatel |
Hodnota xxxx vyjádření |
vlhkost |
nejvýše 12,0 % |
xxxx x chuť |
typická xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxx xxxx příchuti |
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 18/2020 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylka |
do 50 x |
- 10 % |
51 - 120 x |
- 5 % |
121 - 250 g |
- 4 % |
251 - 1 000 x |
- 3 % |
1 001 - 2 500 x |
- 2 % |
xxx 2 500 x |
- 1 % |
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce č. 18/2020 Sb.
Členění těstovin xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vaječné celozrnné |
sušené nesušené čerstvé sušené x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x náplní |
Příloha č. 6 x xxxxxxxx x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx těstovin
vzhled a xxxx |
Xxxxxxxxxx tržnímu xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx neobsahuje xxxxxx jiných xxxxx xxxxxxxx nad 1 %. Xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx. X válcovaných xxxxxxxx x u xxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxx xx tvořena xxxxx (xxxx. x xxx. xxxxxxxxx), xxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx x moučný. Xxxxx xxxxxx xxxx být xxxxxxxxx 10 %. Xxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx svůj xxxx x xx xxxxxxx. |
xxxxx |
Xxxxxx, rovnoměrná x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, x vaječných těstovin xxxxxxxxxxxx xxxxx použitých xxxxx, x semolinových xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx druhů xxxxxxxx xxxxxxxx surovinám xxxx xxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
xxxx a xxxx xx uvaření |
Příjemná, xxxxxxxx xxxxxxxx složkám. |
Tabulka 2
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxx
xxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxxx xxxxxxxxx |
- 20 % 20 % 20 % |
13 % - 38 % 38 % |
Příloha č. 7 x xxxxxxxx x. 18/2020 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 250 x |
- 6 % |
251 - 500 x |
- 4 % |
501 - 2 000 x |
- 2 % |
xxx 2 000 x |
- 1 % |
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx na druhy x skupiny
Druh |
Skupina |
chléb |
pšeničný žitný žitnopšeničný pšeničnožitný celozrnný grahamový vícezrnný speciální |
běžné pečivo |
pšeničné žitné žitnopšeničné pšeničnožitné celozrnné grahamové vícezrnné speciální |
jemné xxxxxx |
|
xxxxxxxxx pečivo |
sušenky trvanlivé xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxäxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xüxxx |
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx výrobků
Tabulka 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx "kvasového xxxx" xxxx "kváskového xxxx" |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasem |
chléb "kvasový", "xxxxxxxx", "s kváskem" xxxx "s xxxxxx" |
xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx "tradiční xxxxxxx", "tradiční xxxxxxxx", "xxxxxxxx x kváskem" xxxx "xxxxxxxx x xxxxxx" |
xxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
"xxxxxx xxxxx" |
xxxxxxxxx xx kulatého xxxxxxxx o hmotnosti xxxxxxx 2 kg, x obsahem xxxxxxx 45 % xxxxx xxxxx, vztaženo xx xxxxxxx xxxxxxxx použitých xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
"xxxxxxxxx xxxxx" |
xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxx xx xxxxxxx 21 xxx |
"xxxxxx běžné pečivo" |
obsahuje xxxxx v množství xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx 1,7 % xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx mlýnských xxxxxxxx výrobků |
"máslové" xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx tukem do xxxxx je xxxxxxxx xxxxx xxxx odpovídající xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxx množství x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx ochucujících xxxxxx, xx kterých xx xxxxxxxxx přirozeně |
"vaječné" xxxxxxxx výrobky |
obsahují xxxxxxx 180 x xxxxx xxxx 64 g xxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx množství sušených xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 1 xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
"xxxxxxx" pekařské výrobky |
obsahují xxxxxxx 25 x xxxxx v 1 xx xxxxx nebo xxxxx xxxx upečením |
pekařské xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx 25 x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x 1 kg xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxx/xxxxxxx |
Xxxxxx, tvar |
Kůrka, xxxxxx |
Xxxxxxx, xxxxxxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxx/xxxxxxx chléb, xxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxx pečivo |
pravidelně xxxxxxxxx, tvar xxxxxxx xxx xxxx výrobek |
čistá, xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx xxxxxxx, nepřipálená, xxxx. nařezávaná nebo x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx daný xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx pro daný xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx typický xxx xxxx výrobek |
čistá, xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx xxxxxxx, nepřipálená, xxxxxxxxx x viditelnou xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxx. s xxxxxx xx xxxx, xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx výrobek, xxxxxxxx, odpovídající použitým xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xx použité xxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, tvar xxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxxxxx barvy xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx, nepřipálená, x xxxxxxxxxxxx druhů výrobků x xxxxxxx |
xxxxxx, pórovitá, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx lom, xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxx v xxxxx xxxx více xxxxxxxx, xxxxxxxx oplatek xxxxxxxxxx xxxxxx, |
xxxxxxxx, typická xxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx, u xxxxxxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, odpovídající barvy xxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, x potahovaných výrobků x polevou |
vláčná, xxxxxxxx, x plněných xxxxxxx xxxxx xx řezu |
příjemná, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a cizí xxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 10 x vyhlášce č. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxx nebalený |
nejvýše - 6 % |
Xxxxx balený |
nejvýše - 5 % |
Xxxxx xxxxxx o xxxxxxxxx xx 150 x: 10 xxxx 1 kus nad 150 x |
xxxxxxx - 6 % xxxxxxx - 10 % xxxxxxx - 6 % |
Xxxxx pečivo x xxxxxxxxx do 150 x: 10 xxxx 1 xxx xxx 150 g |
nejvýše - 6 % xxxxxxx - 10 % nejvýše - 6 % |
Trvanlivé xxxxxx x xxxxxxxxx xx 50 x 51 - 100 x 101 - 250 x 251 - 500 g nad 500 x |
xxxxxxx - 11 % xxxxxxx - 9 % xxxxxxx - 7 % xxxxxxx - 5 % xxxxxxx - 3 % |
Příloha x. 11 x xxxxxxxx x. 18/2020 Sb.
Členění xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xx druhy a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x náplní xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx ostatní |
těsto |
Příloha x. 12 x xxxxxxxx x. 18/2020 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx
xxxxxxx x xxxxxxxxx do 150 x |
xxxxxxx - 8 % |
xxx 150 x |
xxxxxxx - 7 % |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 18/2020 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.2.2020.
Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, kterým se xxxxxxx obecné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx bezpečnosti potravin, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (ES) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. prosince 2013, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Rady (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx dne 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, směrnice Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.
2) Xxxxxxx II, xxxx VII, dodatek XX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.
3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
4) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.
5) Xxxxxxxx podílu xxxxxx, xxxxx propadají xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx.
6) Xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx vzorku xx xxxxxxxxxxx podmínek.
7) Xxxxxx se xxxxxxxx barvou xx xxxx xxx 50 % xxxxxxx.
8) Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx zeminy, xxxxx, x xxxxxxx xxxx x xxxxxx.
9) Xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx-xx xxxx xxx polovina xxxxxx.
10) Xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx snižující xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx.
11) Cizí semena, xxxxx slámy, xxxxxx, xxxxx.
12) Xxxxxx, vadná xxxx, xxxxxxxxx zrna.
13) Xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx 1,4 xx.