Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2004.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
VYHLÁŠKA
xx xxx 12. xxxxxx 2004
o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x hodnocení
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 xxxx. x) zákona č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 146/2002 Xx., (xxxx jen "zákon"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx do oběhu, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx předpis.1)
(3) Xxxxxxxxx uváděné xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx:
x) potraviny určené x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx rozumějí xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, potraviny tepelně xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx v xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx upravené xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, oloupáním, okrájením, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxx studenou xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxx, xxxxx xxxx určeny xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, smažení, xxxxxxxxx, vaření, xxxxxxxxxxx xxxxxx, nebo xxxxxxxxx, xxxxx mají byt xxxxx návodu xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx určené xxx kojeneckou a xxxxxxx výživu (příloha č. 3)2) x
x) sterilizované xxxxxxxxx.
(2) Potravinami xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx potraviny xxxx xxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §2 xxxx. f) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx potraviny x xxxxxx xxxxxx kontroly
§3
(1) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx přípustné hodnoty x nejvyšší mezní xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx znamenají xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx a xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx dodržení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx4) x s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxxxxxx nepřijatelně vysokou xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx lidí, zdravotní xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx x její xxxxxxxxxxxxxx pro účely xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mezních hodnot xxxxxxx, xx xx xxxxx o potravinu xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxxx mezní hodnoty xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo jejich xxxxxx x přípustnými xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze č. 2. Xxxx-xx zřejmé, xx kterému druhu, xxxxxxx či xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx patří, xxxxxxx xx xxx, xxx x xxxxxxxx mikrobiologického xxxxxx x přihlédnutím xx xxxxxxx potraviny, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx mikrobiálního xxxxx xx xxxx konzumace xxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxx nejsou xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx kategorií potravin xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, které xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jsou xxxxxxx v příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx výběrem. X xxxxxxxxx významných x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx, zejména xxx podezření xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx-xx o xxxxxxxx spotřebitele, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx cíleně na xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx z potravin xxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x tabulce x. 2 xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx mikroorganismy xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx onemocnění x potravin.
(2) Xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx provést xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx stejných podmínek. Xxxxx se kontrolovaná xxxxx xxxx xxxx xxxxx, za xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxx kontrola xxxxxxxxx,6) xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx analýzy xxxxxxx xxxx, xxxxxxx se xxxxxx x rozsahu xxxxx analýzy. Příslušný xxxxx dozoru xxxxxx xxx xxxxxx analýzu xxxxxxxx.7) Zapečetěný xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx osoba, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx prvního xxxxxx, xxx, xxx nedošlo xx změně xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx vzorků xxxxxxxxx podle xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.8)
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx příslušných xxxxxxx xxxxxxxxxxx norem, xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6. Pokud xx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx potravin x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxx které xxxxxxx české technické xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xx xx xxxxxxxxxx, správnosti x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx technické xxxxx.
§6
Hodnocení xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx
x) byly xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1,
x) obsahují xxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx než stanovené x tabulkách x. 1 x 2 přílohy č. 1, xxxx
d) xxxxxxxx nežádoucí změny xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx činností, xxxxxxxxx zápach, změněnou xxxxx, povrchovou xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx příznaky xxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů, xxxxxxxxx viditelné kolonie, xxxxxxxx, maz.
(2) Xxxxxxxxxxxxx potraviny xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, též xxxxx
x) xxxx xxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx),
x) xxxxx xx xxxxxx xxxxx,
x) xxxx je xxxxxxxxxxx pružným xxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx), xxxx
d) xxxxx xx xxxxxxx smyslové xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Jestliže xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxx 4, avšak xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx stanovené x příloze č. 1, xxxxxxx xx tyto xxxxxxxxx xxxx potraviny, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx, tj. xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx trvanlivost xxxx jsou xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx ustanovení
§7
Xxxxxxx se:
1. Vyhláška č. 294/1997 Sb., x mikrobiologických požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx x. 91/1999 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x. 294/1997 Xx., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx potraviny, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx.
§8
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 30. xxxxx 2004.
Ministryně:
XXXx. Součková x. x.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (XXX):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 1 g xxxx x 1 xx xxxxxx;
vyšetřuje xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technikou xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx se počítají xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 g xxxx x 1 ml xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x nebo v 1 ml xxxxxx.
x) Xxxxxxxxx nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx objemu xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxx půdy x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx půdy x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx negat/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx x 25 xx vzorku.
Xxxxxxx č. 1 Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx | Xxxxxxxxx xxxxxxxx | Nejvyšší xxxxx hodnota xx x(xx) |
Bacillus xxxxxx | xxxxxxxxx neurčené k přímé xxxxxxxx | 105 |
potraviny xxxxxx x xxxxx spotřebě | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx | potraviny xxxxxx k přímé xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxx coli O 157 x xxxxx xxxxxxxxxxxxx produkující E.coli (XXXX) | xxxxxxx druhy xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Listeria xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx výživu | negat/25 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (kromě xxxx xxxxxxxxx) | xxxxx/25 | |
xxxxx xxxxxxx x aw xxxxx než 0,92 | 102 | |
xxxxxxx krémy, xxxxxxxx apod. | 102 | |
xxxx uzené xxxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu | xxxxx/50 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | negat/25 | |
Xxxxxxxx spp. | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx aureus x xxxxx druhy) | potraviny xxxxxxxx x xxxxx spotřebě | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | 104 | |
xxxxxxxxx xxx kojeneckou x dětskou výživu | ||
- neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 103 | |
- xxxxxx k přímé xxxxxxxx | 102 | |
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxxx kmeny) | Xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx | xxxxx/25 |
xxxxx: xxxxxxxxxxxxxxxx xx hmotnosti (xxxxxx) xxxxxxxxxx vzorku xxxxxxxxxxxxx xx šikmou xxxxx
xx: xxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx dostupnost xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx, nabývá xxxxxx od 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxx xxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxx | Xxxxxxxxx potravin | Xxxxxxxx mezní xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx) | všechny xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
xxxxxxxxxxxxx (X.xxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx potraviny | xxxxx.***) |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx. |
xxxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vyhláška x. 53/2002 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, podmínky xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx doplňků, xx znění xxxxxxxx x. 233/2002 Xx. | ||
***) Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.
Příloha x. 2 k vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXXX DRUHY, SKUPINY XXXX XXXXXXXXXX POTRAVIN
Xxxxxx xxxxxxxxx přípustné xxxxxxx (XX):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů x 1 g xxxx x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx metodami technikou xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxxxx množství 1.105 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx; x případě xxxxxx xxxxxxx než 102 xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx XXX, xxxxx pro stanovovaný xxxxxxxxxxxxxxx existuje (xxx příloha č. 5).
b) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx mikroorganismů x xxxxxxx xxxx objemu xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, jak xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxx této xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx tekuté půdy x následným xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx požadavek xxxxxxxxxxxxx mikroorganismu x 25 x xxxx x 25 xx xxxxxx.
1. XXXX X XXXXX VÝROBKY, XXXXXX A VÝROBKY X XXXXXXXXX XXXX, XXXXXXX XXXX, XXXXXXX X XXXXX XXXXX XXXX X XXXXXXX X XXXX
1.1. Xxxxx, krájené xxxx xxxxxxx maso xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx úpravy (xxxxxxxx xxxxxxx x obdobné xxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
1.2. Masné xxxxxxx xxxxxxx neopracované xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, vyrobené s xxxxxxxx "startovacích xxxxxx")
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.3. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.4. Tepelně xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxx salámy, párky, xxxxx, xxxxxxxx, paštiky xx.)
1.4.1. Xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx a porcované xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Bakterie mléčného xxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.5. Xxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 10
2. XXXX, XXXXXXX XXXXX XXXXXXXXXXX X XXXXXXX X XXXX
2.1. Uzené x xxxxxx xxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
2.2. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx neošetřené, xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxx. měkkýši)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxx parahaemolyticus xxxxx/25
2.3. Xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxx (vaření a xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Koagulázopozitivni xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx negat/25
2.4. Xxxxxxx z ryb xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (v xxxxxx, xxxxx, nálevu, xxxxxxxx) a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx z ryb (xxxxxx, očka, sardelová xxxxx, "xxxxx" tyčinky xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.5. Rybí xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 10
3. XXXXXXX VÝROBKY
3.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxx ochucené, balené xxxxxx omáček, xxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 2.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
*) Nebalené xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx 14.1.
4. XXXXX X XXXXXX XXXXXXX, XXXX
4.1. Tekuté xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxx ochucených)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
4.2. Xxxxxx xxxxxxx sušené xxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx a xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx pudinků
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
4.3. Mléčné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx XXX
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx xxxxxxxx při 30 °C xx xxxx 15 xxx.
4.4. Xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx sýry xxxxxxxxx
XX
Koliformní xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.5. Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 50
Xxxxxxxx cereus 103
4.6. Xxxxxx výrobky xxxxxxxxxxxx (xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Sýry xx syrového xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx coli 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Salmonella xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Xxxxx xxxx, xxxxxxx tvrdé xxxx*)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx o xxx xxxxx.
4.7.3. Xxxxxxxxx xxxx ( xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx)
XX
Escherichia coli 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Měkké sýry xxxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx sýry
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
4.8. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (x obsahem másla, xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů*) 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xx zakysané xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
5. ZMRZLINY X XXXXXXX XXXXX (balené)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx jogurtem.
**) Pro xxxxxxx x xxxxxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxx 103.
6. XXXXXXXXXX OVOCE X XXXXXXXX
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx, ovocné x xxxxxxxxxx xxxxx
6.1.1. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zelenina nebo xxxxx balené
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Xxxxxxx xxxxxx a zeleninové xxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Sušené xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx čaje
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Kečupy, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxx.
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX A OBILNÉ XXXXXXX, XXXXXX ROSTLIN
7.1. Těstoviny
7.1.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx nebo x xxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
7.1.2. Xxxxxxxxx nesušené xxxxxx xxxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
7.1.3. Těstoviny xxxxxxxx x xxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
7.2. Sójové xxxxxxx
7.2.1. Xxxxxx xxxxxxx xxxx tofu, pasterované xxxx xxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.2.2. Zakysané xxxxxx xxxxxxx pasterované, sojanéza
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Koliformní xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mikroflóru.
7.3. Xxxxxx xxxxxxx
7.3.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxx.), xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Plísně 105
7.3.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
8. XXXXXXXX A XXXXXXXXX XXXXXXX
8.1. Xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx x náplní (xxxxxxxxxx, povidlovou, xxxxxxx, x vařenými xxxxx, xxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 5.105
Koliformní xxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky*) 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na výrobky xxxxxx xx xx xxxxxxx.
8.2. Xxxxxxxxx xxxxxxx plněné a/nebo xxxxxxx (dorty, xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX A ČOKOLÁDOVÉ XXXXXXX
X
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.102
10. XXXXXXXX (Xxxxxxx likéry s xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx složkou x obsahem etylalkoholu xx 20 % xxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx spp.*) xxxxx/25
*) Vztahuje xx xx vaječné xxxxxx.
11. XXXXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXXXX
11.1. Potraviny xxxxxx xx konzumaci po xxxxxxxx x xx xxxxxxx úpravě xxxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Xxxxxxxxx xxxxxx ke xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
12. XXXXXX, XXXXX XXXXXX X XXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX, BYLINNÉ XXXX
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/10
Potenciálně xxxxxxxxxxx xxxxxx
Aspergillus flavus *)**) 5.103
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx pro posouzení xxxxxxxxxxx zjištěný obsah xxxxxxxxxx, xxx vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky č. 233/2002 Xx.
**) Xxxxxx xx tím xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
13. POTRAVINY SE XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, DOPLŇKY XXXXXX, XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXX XXXXXX
13.1. Xxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.2. Doplňky xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (ve xxxxx xxxxxx, dražé, kapslí, x xxxxxx, xxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Potraviny xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxx zvýšeném xxxxxxxx výkonu, ke xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.4. Potraviny pro xxxxxxxx xxxxxxxx účely (xxxxxxxx zvl.způsobem, xxxx. xxxxxxxxxx xxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 102
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Bacillus xxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. negat/50
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX A XXXXXXXXX PO XXXXXXX XXXXXX
14.1. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx s majonézou x bez xxxxxxxx (xxxx. xxxxxx, obložené xxxxxxxxx, výrobky x xxxxxx, nakládané xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, dresinky, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx výroby, xxxxxxxxx, xxxx, xxxxx x x.)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx coli 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx cereus 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx suroviny x xxxxxxxx mikroflórou.
**) U xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxx vyšší.
***) Xxxxxxx xx pouze x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
14.2. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx (prodávané x prodejnách xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Bacillus xxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) U xxxxxxx obsahujících xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx toleruje hodnota 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX XX TEPELNÉ ÚPRAVĚ
15.1. Xxxxxxx polotovary xxxxxxx, chlazené xxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx polotovary xx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Salmonella spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes.*) xxxxx/25
*) Vztahuje xx na zeleninové xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x kombinované polotovary xxxxxxx, chlazené xxxx xxxxxxxx (xxxx. částečně xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobky x masa, xxxxxxx xxxx, mělněného xxxxxx xxxx, x kombinaci xx zeleninou, pizza, xxxxxxxxxx aj.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx: Zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) potravin
Žádné XX xxx xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxxx, xxxxx rizikovost xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx přítomnosti patogenních xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx reálně xxxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobků; xxxxxx xxxxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx zejména xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (správné výrobní xxxxx), xxxxxxx hygienické xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXXXX A XXXXXXX XXXXXX
Xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx též Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx) x xxxx xxx obilná xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxx děti (xxxxxx xx sterilizovaných xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx předpis.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxx (x xxxxxx) x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxx xxxx
PH
Xxxxxxxxxxx coli 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní xxxxxx
Xxxxxxxxxxx flavus*)**) 5.102
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx rozhodující xxxxxxxx xxxxx aflatoxinů, viz xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx tím xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Aspergillus nomius.
Příloha č. 4 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXX
(Nevztahuje xx xx druhy x xxxxxxx potravin xxxxxxx x přílohách č. 2 x č. 5)
Xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 písm. x)]
x) potraviny xxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. b)]
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx cereus 104
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX X SKUPINY XXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXX
Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifické mikrobiologické xxxxxxxxx formou XX xxxxxxxxx, xxxxx xxx xxx xxxxxxx, technologii xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, své vlastnosti (xx, xX, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx apod.) xxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx nepředstavují xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx* x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro zdraví.
x) xxxxxxxx (o xxxxxx xxxxxxx nad 20% xxxxxxxxxx)
b) xxxx
c) potravinářská xxxxxxx x xxxxxxx
x) xxxxxxxx x xxxxxxxx sladidla
x) xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxx xxxx
f) xxxxx xxxxx
x) xxxx (x výjimkou směsných xxxxxxxxxxxx xxxx)
x) xxxxx x běžné xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxx
j) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
k) xxxx xxxxxxx x kávoviny
x) xxx xxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx)
x) sušené náhrady xxxxx a smetany xx xxxxxxx xxxxxx
x) mouka, luštěniny, xxxx x výrobky x xxxx (v xxxxxx stavu)
x) xxxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
x) xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx (x suchém xxxxx)
x) xxxx, xxxx
x) nealkoholické xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx)
s) xxxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx v lihu, xxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx (bez xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx)
Xxxxxxx x. 6 k vyhlášce x. 132/2004 Xx.
Xxxxx technické xxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxxxx xxxxxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0080:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx odběru xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56&xxxx;0081:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxx vzorků x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56 0082:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx kultivace xxxxxxxxxxxxxx x způsob xxxxxxxxxx výsledků xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
ČSN XX ISO 4833:2003 (56&xxxx;0083) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií vykultivovaných xxx 30 °C (xxx ISO 4833:2003)
XXX 56 0084:1986 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mezofilních xxxxxxxxx x fakultativně anaerobních xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx půdách
XXX XXX 4832:1995 (56 0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx XXX 4832:1991)
XXX XXX 4831:1995 (56 0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx ISO 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx kvasinek x xxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx vykultivovaných při 25 °X (xxx XXX 7954:1987)
ČSN XX ISO 6579:2003 (56&xxxx;0088) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx (xxx XX XXX 6579:2002)
ČSN EN XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoků (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x další xxxxx) - Část 1: Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx půdy xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (xxx XXX 6888-1:1999; idt XX XXX 6888-1:1999)
XXX XX ISO 6888-2:1999 (56 0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx počtu koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Staphylococcus xxxxxx x další druhy) - Část 2: Xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx plasmou a xxxxxxxxxxxx (xxx XXX 6888-2:1999; idt XX XXX 6888-2:1999)
XXX XX XXX 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 3: Průkaz x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx XXX (xxx XXX 6888-3:2003; xxx XX XXX 6888-3:2003)
ČSN 56 0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
XXX XX 13401:2000 (56 0091) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XX 13401:1999; xxx XXX 7937:1997)
XXX XXX 7932:1995 (56&xxxx;0092) Mikrobiologie. Všeobecné xxxxxx xxx stanovení xxxxx Xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (xxx ISO 7932:1993; idt EN XXX 7932:1997)
XXX XX XXX 112904-1:1999.(56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx počtu Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx XX XXX 11290-1:1996)
ČSN XX XXX 11290-2:1999 (56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx - Část 2: Xxxxxx stanovení xxxxx (xxx XXX 11290 2:1998; xxx XX ISO 11290 2:1998)
XXX XXX 8523:1995 (56 0096) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxx bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x předpomnožením (xxx XXX 8523:1991)
XXX XXX 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx a xxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X na xxxxxxxxxx (xxx ISO 6391:1988)
XXX XXX 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX XXX 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu x použitím 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (xxx ISO 11866-2:1997)
ČSN XXX 11866-3 :2000 (56 0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Stanovení xxxxx xxxxxxxxxxx Escherichia xxxx - Xxxx 3: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X na xxxxxxxxxx (xxx ISO 11866 3:1997)
XXX X XXX XXX 11133-1:2001 (56&xxxx;0099) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxx kultivačních půd - Část 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx jakosti při xxxxxxxx kultivačních xxx x xxxxxxxxxx (xxx XXX ISO 11133-1:2000)
XXX 56 0100:1968 Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, předmětů xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx (xxx zrušených xxxxxx)
XXX XX ISO 6887-1:1999 (56 0102) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Úprava analytických xxxxxx, příprava xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Všeobecné xxxxxx xxx přípravu xxxxxxx xxxxxxxx x desetinásobných xxxxxx (xxx XXX 6887-1:1999; xxx XX XXX 6887-1:1999)
XXX XXX 7218:1998 (56&xxxx;0103) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxx (xxx ISO 7218:1996)
ČSN ISO 3100-1:1995 (56&xxxx;0105) Xxxx x xxxxx výrobky. Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 1: Odběr xxxxxx (xxx ISO 3100-1:1991)
XXX XXX 3100-2:1995 (56 0106) Xxxx x masné xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků. Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (idt XXX 3100-2:1988)
XXX XXX 7251:1996 (56&xxxx;0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 7251:1993)
XXX XXX 7402:1995 (56&xxxx;0108) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx pokyny pro xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx bez xxxxxxxxxxx. Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu x xxxxxxxx počítání kolonií (xxx XXX 7402:1993)
XXX XXX 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8914:1990)
ČSN XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxx suspektních xxxxxxxxxxx kmenů Yersinia xxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10273:1994)
XXX XXX 8261:2002 (56&xxxx;0111) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx
mikroorganismů xxxxxxxxx xxxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °C (xxx XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Část 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 5541-1:1986)
ČSN XXX 6611:1996 (56&xxxx;0114) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx kvasinek x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 6661:1992)
ČSN XXX 15214:2000 (56&xxxx;0117) Mikrobiologie xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx počtu mezofilních xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °C (xxx XXX 15214:1998)
ČSN XX XXX 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv - Horizontální xxxxxx xxxxxxx Escherichia xxxx 0157 (idt XXX 16654:2001; xxx EN XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kolonie xxxxxxxxxxxxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx ISO 6730:1992)
XXX XXX 10560:1996 (56&xxxx;0121) Xxxxx x xxxxxx výrobky. Xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Xxx. 1: 1994)
XXX XXX 2293:1996 (56&xxxx;0122) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Referenční metoda) (xxx XXX 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Maso x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx -Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 13721:1995)
XXX XXX 10272:1997 (56&xxxx;0126) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx (idt XXX 10272:1995; xxx XXX 10272/Xxx.2:1997)
ČSN XXX 13720:1998 (56&xxxx;0127) Xxxx x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxx (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x plísní. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 13681:1995)
XXX XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Escherichia xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X x použitím xxxxxxx x 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx či xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 467/2006 Sb. x xxxxxxxxx xx 11.10.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 292/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx vod x x způsobu xxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 241/1998 Xx. x č. 465/2000 Sb.
2) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx a x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů.
4) §3 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx.
5) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bodů x technologii xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 xxxxxx x. 258/2000 Xx., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a o xxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, ve znění xxxxxx č. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Směrnice Rady č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 o úředním xxxxxx nad xxxxxxxxxxx.
* Xxxxx č. 110/1997 Sb. a související xxxxxxxx.