Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2004.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.


Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

132/2004 Sb.

Mikrobiologické požadavky na potraviny a způsob jejich kontroly §3 §4 §5
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Závěrečná ustanovení §7 §8
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2004
x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx
Ministerstvo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 146/2002 Sb., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx hodnocení xxxxxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx, balenou xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx přírodní xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.1)
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx požadavkům xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx kategorie xxxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, potraviny xxxxxxx xxxxxxxxxx, které xx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, potraviny upravené xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx smíchány x xxxxxx xxxx studenou xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx až xx tepelné xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, vaření, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx smíchány x vroucí tekutinou,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx xxxxxx (příloha č. 3)2) x
d) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §2 xxxx. x) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx potraviny x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx přípustné xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx rizika x xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx vyrobené ze xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx dodržení stanovené xxxxxxxxxxx4) a x xxxxxxxx systému kritických xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx výživy. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxx, xx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx závadnou.
§4
(1) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx mikroorganismů pro xxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx č. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx upravenými x příloze č. 2. Xxxx-xx xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx patří, přiřadí xx xxx, kam x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx potraviny, xxxxxxx jejího zpracování, xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx mikrobiálního růstu xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx náleží.
(3) Xxx druhy xxxxxxxx, xxx xxxxx nejsou xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Potraviny, xxxxx xx xxxxxxxx za xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jsou xxxxxxx v příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxxxx významných x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx onemocnění, xxxx xxx-xx o xxxxxxxx spotřebitele, xx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení u xxxxxxx xxxxxxxxx vzorků xxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx mikroorganismy xxxxxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x tabulce x. 2 xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx na xxxxx xxx neuvedené xxxxxxxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx.
(2) Xxxx xx vzorky xxxxxxxxx v xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx provést xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx stejných xxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,6) xxxxx na provedení xxxxx xxxxxxx písemně xxxx, xxxxxxx se xxxxxx x xxxxxxx xxxxx analýzy. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx analýzu xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vzorku, xxx, xxx xxxxxxx xx změně xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx vzorků xxxxxxxxx xxxxx věty xxxxx xxxxxxx laboratoře xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx pro tyto xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.8)
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x postupy mikrobiologického xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx českých xxxxxxxxxxx xxxxx, které xxxx xxxxxxx x příloze č. 6. Xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx postupy xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, než které xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxx být xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx co xx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metodě xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
§6
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx
a) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx metabolity xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx než stanovené x xxxxxxxxx č. 1 x 2 přílohy č. 1, xxxx
d) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx činností, xxxxxxxxx zápach, změněnou xxxxx, povrchovou xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, tvorbu xxxxx, změněnou xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx růstu xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx
x) obal xxxx xxxxxxxx (jsou xxxxxx xxxxxxxxxx),
b) xxxxx xx xxxxxx xxxxx,
x) xxxx je xxxxxxxxxxx pružným xxxx xxxxxx xxxxxxx (bombáž), xxxx
d) xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx barva, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Jestliže xxxx u potravin xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 2 xxxx 4, xxxxx xxxxxx překročeny nejvyšší xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1, hodnotí xx tyto xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx mikrobiologickým xxxxxxxxxx xx jakost, tj. xxxx sníženou xxxxxxx xxxxxxx, omezenou trvanlivost xxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
§7
Xxxxxxx xx:
1. Vyhláška č. 294/1997 Sb., x mikrobiologických požadavcích xx potraviny, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx x. 91/1999 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Ministerstva zdravotnictví x. 294/1997 Xx., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx potraviny, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
§8
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 30. xxxxx 2004.
Xxxxxxxxxx:
XXXx. Xxxxxxxx v. x.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxx mikroorganismů
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (XXX):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx kolonií; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx počítají xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx limitní xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x xxxx x 1 xx vzorku.
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v navážce xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x vyšetření, xxx jsou uvedeny xx xxxxxx čarou xx xxxxx nula;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx příslušné xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; například xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 x nebo x 25 ml vzorku.
Xxxxxxx č. 1 Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx

Mikroorganismus

Xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx x(xx)

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

105

potraviny xxxxxx k přímé xxxxxxxx

104

xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx xxxxxx

102

Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě

xxxxx/25

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx

105

potraviny xxxxxx k přímé xxxxxxxx

104

xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx výživu

102

Xxxxxxxxxxx xxxx O 157 a xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.xxxx (XXXX)

všechny xxxxx xxxxxxxx

xxxxx/25

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

potraviny určené xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx výživu

xxxxx/25

xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx (xxxxx níže xxxxxxxxx)

xxxxx/25

masné xxxxxxx x aw xxxxx než 0,92

102

xxxxxxx krémy, xxxxxxxx xxxx.

102

xxxx uzené xxxxxxxx xxxxxx

102

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx výživu

xxxxx/50


xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxx/25

Xxxxxxxx spp.

xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx

xxxxx/25

Koagulázopozitivní stafylokoky (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx druhy)

xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

105

xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

104

xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx


- xxxxxxxx x xxxxx spotřebě

103

- určené x xxxxx xxxxxxxx

102

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxx, xxxxxxx, xxxxxx a hlavonožci x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx pásem xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxx/25

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxx/25



negat: xxxxxxxxxxxxxxxx xx hmotnosti (xxxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx šikmou xxxxx
xx: xxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx dostupnost xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xx 0 xx 1,0.
Tabulka x. 2 Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxx potravin

Xxxxxxxx mezní xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

xxxxxxx xxxxxxxxx

negat.***)

xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx)

xxxxxxx potraviny

xxxxx.***)

xxxxxxxxxxx (X.xxxxxx)

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx.***)

xxxxxxxxxxxxx (E.coli)

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx.***)

termostabilní xxxxxxxxxxx xxxxx (X.xxxxxxxxxxxxxxxx)

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx.***)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx.

mykotoxiny - xxxxxxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxx vyhláška x. 53/2002 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, podmínky použití xxxxx přídatných, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx doplňků, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx.



***) Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXXX XXXXX, XXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (XX):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů v 1 x nebo x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technikou xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kolonie (xxx), například 105 xxxxx přípustné množství 1.105 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx v 1 xx xxxxxx; x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx 102 xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx XXX, xxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx příloha č. 5).
b) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx mikroorganismů x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx určených x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxx po čísle xxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxx této xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx půdy x následným pomnožením, xxxxxxxxxxx xx plotnové xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 x nebo x 25 xx xxxxxx.
1. XXXX X XXXXX XXXXXXX, XXXXXX A XXXXXXX X DRŮBEŽÍHO XXXX, XXXXXXX XXXX, ZVĚŘINA X DALŠÍ DRUHY XXXX X VÝROBKY X XXXX
1.1. Xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx maso xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx (tatarské xxxxxxx x obdobné xxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Termotolerantní Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx negat/25
1.2. Xxxxx výrobky xxxxxxx neopracované xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx "xxxxxxxxxxxx kultur")
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.3. Trvanlivé xxxxx xxxxxxx (fermentované, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.4. Tepelně xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxx salámy, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, paštiky xx.)
1.4.1. Výrobky xxxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
PH
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Xxxxxxxx mléčného xxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Salmonella spp. xxxxx/25
1.5. Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
2. RYBY, OSTATNÍ XXXXX ŽIVOČICHOVÉ A XXXXXXX X NICH
2.1. Xxxxx x xxxxxx xxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
2.2. Xxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx x přímé xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxx coli 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Mořští xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxx (vaření a xxxxxxx krust a xxxxxxxx)
PH
Celkový xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Koagulázopozitivni xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx x ryb xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (x xxxxxx, oleji, nálevu, xxxxxxxx) x nepasterované xxxxxxx x ryb (xxxxxx, xxxx, sardelová xxxxx, "xxxxx" xxxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Bacillus xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.5. Xxxx výrobky xxxxxxxxxxx x obalu
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Clostridium perfringens 10
3. VAJEČNÉ XXXXXXX
3.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxx ochucené, xxxxxx xxxxxx xxxxxx, krémů (xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx 14.1.
4. XXXXX X MLÉČNÉ XXXXXXX, XXXX
4.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxx xxxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
4.2. Xxxxxx výrobky sušené xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Salmonella xxx. xxxxx/25
4.3. Xxxxxx xxxxxx x zahuštěné xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx XXX
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx xxxxxxxx xxx 30 °X xx xxxx 15 xxx.
4.4. Tvaroh, xxxxxxx xxxxxx, smetanové xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx nezrající
XX
Xxxxxxxxxx bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.5. Termizované mléčné xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, krémy, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.)
XX
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 50
Xxxxxxxx xxxxxx 103
4.6. Xxxxxx výrobky fermentované (xxxxxx, xxxxxxxx, acidofilní xxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx syrového mléka
XX
Xxxxxxxxxxx coli 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Xxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, plátkovaných a xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx o xxx vyšší.
4.7.3. Xxxxxxxxx xxxx ( xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Xxxxx sýry xxxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
4.7.5. Xxxxxx xxxx
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
4.8. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx tuky (x obsahem xxxxx, xxxxxxx)
PH
Celkový xxxxx mikroorganismů*) 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
*) Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
5. ZMRZLINY X XXXXXXX KRÉMY (balené)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Salmonella spp.
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
**) Xxx xxxxxxx x tvarohem xx xxxxxxxxxx hodnota 103.
6. XXXXXXXXXX XXXXX X ZELENINA
6.1. Xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx x xxxxx, ovocné x xxxxxxxxxx xxxxx
6.1.1. Xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx balené
PH
Xxxxxxxxxxx coli 103
Salmonella xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Čerstvé xxxxxx a zeleninové xxxxx (tepelně xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx látek)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, proslazené xxxxx, xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Kečupy, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxx.
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX X OBILNÉ XXXXXXX, XXXXXX XXXXXXX
7.1. Těstoviny
7.1.1. Xxxxxxxxx sušené xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxx bakterie 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 104
7.1.2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.1.3. Xxxxxxxxx nesušené x xxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Bacillus xxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
7.2. Sójové xxxxxxx
7.2.1. Xxxxxx výrobky xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
7.2.2. Zakysané sójové xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx kulturní mikroflóru.
7.3. Semena xxxxxxx
7.3.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x přímé xxxxxxxx (slunečnicová, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx apod.), xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Plísně 105
7.3.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Escherichia xxxx 104
Salmonella spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
8. PEKAŘSKÉ X XXXXXXXXX VÝROBKY
8.1. Xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxx (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx, x vařenými krémy, xxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky*) 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx xx xx xxxxxxx.
8.2. Cukrářské xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxxx (xxxxx, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Kvasinky 5.104
Salmonella xxx. xxxxx/25
9. KAKAO, XXXXXXXX X ČOKOLÁDOVÉ XXXXXXX
M
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
10. XXXXXXXX (Xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xx smetanovou xxxxxxx x xxxxxxx etylalkoholu xx 20 % xxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 102
Kgagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Bacillus xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx spp.*) xxxxx/25
*) Vztahuje xx na xxxxxxx xxxxxx.
11. XXXXXXXXXXXXX XXXXXXX A XXXXXXXXXXX
11.1. Potraviny xxxxxx xx xxxxxxxxx po xxxxxxxx x po xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
11.2. Potraviny xxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
12. XXXXXX, SMĚSI XXXXXX X SUCHÉ XXXXXXXX XXXXXXXXX, XXXXXXX XXXX
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx *)**) 5.103
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, xxx vyhláška č. 53/2002 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx potravin x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 233/2002 Sb.
**) Xxxxxx xx tím xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
13. XXXXXXXXX XX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, DOPLŇKY XXXXXX, XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXX XXXXXX
13.1. Želatina
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.2. Doplňky stravy xxxxxxxxxx rostlinné xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (xx formě xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, x xxxxxx, xxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Potraviny xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxx zvýšeném xxxxxxxx výkonu, ke xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní stafylokoky 5.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.4. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxx.xxxxxxxx, např. xxxxxxxxxx xxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Bacillus xxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXX XX TEPELNÉ XXXXXX
14.1. Lahůdkářské xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxx (xxxx. saláty, xxxxxxxx xxxxxxxxx, výrobky v xxxxxx, xxxxxxxxx uzeniny, xxxxxxxxx xxxx, dresinky, xxxxxx x zálivky xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx, xxxxx x x.)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx coli 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx obsahující xxxxxxxx x xxxxxxxx mikroflórou.
**) X xxxxxxx x přídavkem masa xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x jeden xxx xxxxx.
***) Xxxxxxx se pouze x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
14.2. Tepelně xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx potravin)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) X xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx syrovou xxxxxxxxx xx toleruje xxxxxxx 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX XX SPOTŘEBĚ XX XXXXXXX XXXXXX
15.1. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, chlazené xxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx, obalované xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx.*) xxxxx/25
*) Vztahuje xx xx zeleninové xxxxxxxxxx.
15.2. Masové x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, chlazené xxxx xxxxxxxx (např. částečně xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx rybího xxxx, x kombinaci xx xxxxxxxxx, pizza, xxxxxxxxxx aj.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx negat/25
Xxxxxxxx: Zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) potravin
Žádné XX xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx rizikovost xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx přítomnosti patogenních xxxxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx finálních xxxxxxx; xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx zajištěna zejména xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx technologických xxxxxxx (správné xxxxxxx xxxxx), správné xxxxxxxxxx xxxxx a uplatněním xxxxxxx kritických xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXXXX X DĚTSKOU XXXXXX
Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživa (xxxxxxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx aflatoxinů, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx se xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxx xxxxxx (xxxxxx sucharů, piškotů, xxxxxxxx) a xxxx xxx xxxxxx výživa xxx xxxxxxx x xxxx děti (netýká xx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx aflatoxinů, viz xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx se xxx xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxx (x xxxxxx) x bylinné čaje xxx xxxxxxx x xxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 5.102
*) Xxx xxxxxxxxxx uvedené xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx rozhodující xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXX POTRAVIN
(Xxxxxxxxxx xx xx xxxxx x xxxxxxx potravin xxxxxxx v přílohách č. 2 x č. 5)
Potraviny xxxxxx x přímé xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. a)]
x) potraviny syrové xxxx vyrobené bez xxxxxxx úpravy
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx cereus 103
x) xxxxxxxxx vyrobené s xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 písm. x)]
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Bacillus cereus 104
Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXXXXX MIKROBIOLOGICKY NERIZIKOVÉ
Xxx následující potraviny xx xxxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxx XX xxxxxxxxx, xxxxx pro xxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, své vlastnosti (xx, pH, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.) xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx úpravy xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx nepředstavují xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx* x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx.
x) lihoviny (x xxxxxx xxxxxxx xxx 20% xxxxxxxxxx)
x) xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x aromata
x) xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx
e) xxx kuchyňská a xxxxxxxxx xx xxxx xxxx
x) xxxxx xxxxx
g) xxxx (x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků)
x) xxxxx x xxxxx xxxxxx
x) trvanlivé xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
x) xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx
x) xxx xxxxx (xxxxxxxxxxxx, polofermentovaný, xxxxxx)
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxx x smetany xx teplých xxxxxx
x) xxxxx, luštěniny, xxxx x xxxxxxx x xxxx (v xxxxxx xxxxx)
o) xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
x) xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx (x suchém xxxxx)
x) xxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx nápoje (xxxxxx výrobků x xxxxxx)
s) xxxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxx potraviny
x) pasterované xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x lihu, xxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx (bez xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx původu)
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx související
XXX 56&xxxx;0080:1983 Xxxxxxxxxxxxx výrobky. Xxxxxx odběru vzorků xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0081:1983 Potravinářské xxxxxxx. Příprava xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56&xxxx;0082:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
ČSN XX ISO 4833:2003 (56&xxxx;0083) Mikrobiologie potravin x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 4833:2003)
XXX 56&xxxx;0084:1986 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx celkového, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x fakultativně xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kultivací v xxxxxxxx půdách
XXX XXX 4832:1995 (56&xxxx;0085) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx bakterií. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 4832:1991)
XXX XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxx bakterií. Technika xxxxxxx pravděpodobného xxxxx (xxx XXX 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx stanovení xxxxx kvasinek x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 25 °C (xxx XXX 7954:1987)
XXX XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu xxxxxxxx rodu Salmonella (xxx XX ISO 6579:2002)
ČSN EN XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a další xxxxx) - Část 1: Xxxxxxxx s xxxxxxxx agarové xxxx xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (xxx XXX 6888-1:1999; idt XX ISO 6888-1:1999)
XXX XX XXX 6888-2:1999 (56 0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx druhy) - Xxxx 2: Xxxxxxxx x použitím xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx (xxx XXX 6888-2:1999; idt XX XXX 6888-2:1999)
XXX XX XXX 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxx xxxxx koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx aureus a xxxxx xxxxx) - Xxxx 3: Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx technikou XXX (xxx XXX 6888-3:2003; xxx XX ISO 6888-3:2003)
ČSN 56&xxxx;0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx toxinů x Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
ČSN XX 13401:2000 (56&xxxx;0091) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx počtu Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx počítání kolonií (xxx XX 13401:1999; xxx ISO 7937:1997)
XXX ISO 7932:1995 (56&xxxx;0092) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (idt XXX 7932:1993; xxx XX XXX 7932:1997)
ČSN XX ISO 112904-1:1999.(56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx počtu Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxx průkazu (xxx XX ISO 11290-1:1996)
XXX XX XXX 11290-2:1999 (56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx - Část 2: Xxxxxx stanovení xxxxx (idt XXX 11290 2:1998; xxx XX ISO 11290 2:1998)
XXX ISO 8523:1995 (56&xxxx;0096) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx s předpomnožením (xxx XXX 8523:1991)
XXX ISO 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx a xxxxx výrobky. Xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X na membránách (xxx ISO 6391:1988)
XXX XXX 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Mléko a xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX XXX 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu x použitím 4-metylumbeliferyl-ß-D-glukuronidu (XXX) (xxx ISO 11866-2:1997)
ČSN XXX 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 3: Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X na xxxxxxxxxx (xxx XXX 11866 3:1997)
ČSN X ENV XXX 11133-1:2001 (56 0099) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a krmiv - Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxx kultivačních půd - Xxxx 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx x laboratoři (idt XXX XXX 11133-1:2000)
XXX 56&xxxx;0100:1968 Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx užívání x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx provozoven (xxx zrušených xxxxxx)
XXX XX XXX 6887-1:1999 (56&xxxx;0102) Mikrobiologie xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, příprava xxxxxxx xxxxxxxx x desetinásobných xxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx pokyny xxx přípravu xxxxxxx xxxxxxxx x desetinásobných xxxxxx (xxx ISO 6887-1:1999; idt XX XXX 6887-1:1999)
XXX XXX 7218:1998 (56&xxxx;0103) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 7218:1996)
XXX XXX 3100-1:1995 (56 0105) Xxxx x masné xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 1: Odběr xxxxxx (idt XXX 3100-1:1991)
ČSN ISO 3100-2:1995 (56&xxxx;0106) Xxxx x masné výrobky. Xxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (xxx XXX 3100-2:1988)
XXX XXX 7251:1996 (56 0107) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné pokyny xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx nejvýše pravděpodobného xxxxx (xxx XXX 7251:1993)
XXX XXX 7402:1995 (56 0108) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx počtu x xxxxxxxx počítání kolonií (xxx ISO 7402:1993)
XXX XXX 8914:1996 (56&xxxx;0109) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx Xxxxxx parahaemolyticus (xxx XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx suspektních xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10273:1994)
XXX ISO 8261:2002 (56&xxxx;0111) Xxxxx x xxxxxx výrobky. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (xxx XXX 8261:2001)
ČSN XXX 6610:1996 (56 0112) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx
mikroorganismů xxxxxxxxx xxxxxxx. Technika počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 6610:1992)
ČSN XXX 5541-1:1996 (56 0113) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení počtu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx XXX 5541-1:1986)
XXX XXX 6611:1996 (56 0114) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxxxx kolonie. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 25 °X (xxx ISO 6661:1992)
ČSN ISO 15214:2000 (56&xxxx;0117) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx XXX 15214:1998)
XXX XX XXX 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxx Escherichia xxxx 0157 (xxx XXX 16654:2001; idt EN XXX 16654:2001)
ČSN XXX 6730:1996 (56 0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx tvořících xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mikroorganismů. Technika xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx XXX 6730:1992)
XXX XXX 10560:1996 (56&xxxx;0121) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx. Průkaz Xxxxxxxx monocytogenes (idt XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Xxx. 1: 1994)
XXX XXX 2293:1996 (56 0122) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Referenční xxxxxx) (xxx ISO 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx bakterií xxxxxxxx kvašení -Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx ISO 13721:1995)
XXX ISO 10272:1997 (56&xxxx;0126) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx druhů xxxx Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; xxx XXX 10272/Xxx.2:1997)
XXX XXX 13720:1998 (56&xxxx;0127) Maso x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxx Pseudomonas (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 13681:1995)
XXX XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení počtu ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Část 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X x xxxxxxxx xxxxxxx x 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Ke xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxx zrušen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 467/2006 Xx. x xxxxxxxxx xx 11.10.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 292/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx xx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx x x způsobu xxxxxx xxxxxx, ve znění xxxxxxxx č. 241/1998 Xx. x x. 465/2000 Xx.
2) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx a x xxxxxxx jejich xxxxxxx.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx.
5) Vyhláška č. 147/1998 Sb., x způsobu xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x technologii xxxxxx, xx znění vyhlášky x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 xxxxxx x. 258/2000 Sb., x ochraně xxxxxxxxx xxxxxx a x xxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Směrnice Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 x xxxxxxx xxxxxx nad xxxxxxxxxxx.
* Zákon č. 110/1997 Sb. x související xxxxxxxx.