Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2023.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2023 do 31.12.2023.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1 §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3 §4 §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx výrobu xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxx xx 1.1.2024.

§3

Způsob xxxxxxx pokrmů xx xxx

(1) Teplé xxxxxx xx uvádějí xx xxx xxx, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx lhůtě xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) za xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx lhůty xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx zmrazovat.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx při xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx pokrmy xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách xxxxxxx -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x led xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x rámci postupů xxxxxxxxxx na zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Účinný xx 1.1.2024.

§5

Xxxxxx od 1.1.2024.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Příloha č. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxx nebo xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - nepříjemný zápach xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx tuk

nedostatky x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, nahořklá xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

xxxxx polárních xxxxx xxxx xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 %

Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx onemocnění

Mikroorganismus

Kategorie pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx cereus

pokrmy

< 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX ISO 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 g xxxx xx

XXX XX ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx perfringens

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (STEC) x enteropatogenní E. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX P XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. aureus x další xxxxx)

xxxxxx xxxx kategorií xxxxxxxx, xx které xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 6888-1 nebo 2

Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 10273 XXX P XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, korýšů a xxxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/g (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx vzorku.

Tabulka x. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx pokrmy xxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahují xxxx složku xxxxxxxxx x xxxxxxxx mikroflórou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxx pokrmů xxxxxxxxx v xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

B) Pokrmy, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, zmrzliny, xxxxx, xxxxxxxxx a zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jsou dezerty, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** KTJ/g (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx saláty, klíčky, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

neprokázán*

Enterotoxin (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) vzorku xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx x manipulaci s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

Salmonella xxx.

xxxxxxxxxxxx/ stěr

ČSN XX XXX 6579-1

Vysvětlivka:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky xx 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx výsledek xxxxxx 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx předpis xxxxx xxxxx či xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx právních předpisů x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro snížení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. listopadu 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x platném xxxxx.