Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2023.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2023 do 31.12.2023.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1 §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3 §4 §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze dne 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. a zákona x. 174/2021 Sb.:

§1

Předmět úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx technologické požadavky xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx trh x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxx od 1.1.2024.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů založených xx zásadách xxxxxxx xxxxx x kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Teplé pokrmy xxxxxxx na xxx xxxxx odstavce 1 xx uplynutí lhůty xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx dále uchovávat, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách xxxxxxx -18 °X. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx nepovažují xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx v zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x rámci postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxx xx 1.1.2024.

§5

Xxxxxx od 1.1.2024.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. ledna 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx zemědělství:

Ing. Xxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - nepříjemný zápach xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x chuti - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx pěna xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, která xx má smažit, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxxx zbytků xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x tuků

obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx cereus

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx produkující X. xxxx (XXXX) x enteropatogenní E. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX P XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 13720 nebo XXX P XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx se vztahují xxxxxxxx uvedená v xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx

XXX XX XXX 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x další xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx enterocolitica a Xxxxxxxx pseudotuberculosis

pokrmy

nepřítomnost v 25 x nebo xx

XXX EN XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867

Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/g (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx č. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx úpravou.

A) Pokrmy x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx v kategorii X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Pokrmy, xxxxx neprocházejí xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Escherichia xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx se xxxx jednat o xxxxxxxxx x pekařské xxxxxxx x náplněmi x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, zmrzliny, xxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, cukrářské speciality xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** KTJ/g (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx vzorku.

*** Typicky xx bude xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx bifteky.

Tabulka x. 3: Xxxxxxx produkty xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

neprokázán*

Enterotoxin (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x manipulaci x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX EN XXX 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Vysvětlivka:

* XXX/10 xx2 = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 cm2 xxxxxxx xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 xx2 x plochy x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx xxxxxxxx vydělí 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 121/2023 Sb. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx předpis nebyl xxxxx či xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a porovnávací xxxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny, x xxxxxxx xxxxx.