Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2023.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2023 do 31.12.2023.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1 §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3 §4 §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx dne 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx výrobu pokrmů, xxxxxx uvádění xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Účinný xx 1.1.2024.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx tak, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx ve xxxxx xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx službu, x xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a kritických xxxxxxxxxxx bodů2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx odstavce 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.

(3) Zchlazené xxxxxx xx xxxxxxx xx trh při xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Studené xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxx xx 1.1.2024.

§5

Účinný od 1.1.2024.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Nekula x. x.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Sb.

Ukazatele tepelného xxxxxxxx xxxxx a xxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje nebo xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, nahořklá chuť, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx potraviny, xxxxx xx má xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx potravin

Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x tuků

obsah xxxxxxxxx xxxxx více xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX EN ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx perfringens

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN ISO 7937

Xxxxx xxxxx produkující X. xxxx (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)*

ČSN XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo ml

ČSN XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml

ČSN XX XXX 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. aureus x další druhy)

pokrmy xxxx kategorií xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

< 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 10273 ČSN X XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x ryb, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX EN ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (ml) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.

Tabulka x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx zkoušení

Aerobní xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx pokrmy xxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx xxxx složku xxxxxxxxx x kulturní xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x výjimkou pokrmů xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107 KTJ/g (ml)**

ČSN XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Pokrmy, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102 KTJ/g (ml)**

ČSN XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x krémy, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, cukrářské xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx, klíčky, xxxxxxxx bifteky.

Tabulka x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx odebrané x xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 nebo 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x xxxxxx o xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx xxxxxxxx vydělí 10).

Informace

Právní předpis x. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. listopadu 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x platném xxxxx.