Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2023.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2023 do 31.12.2023.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1 §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3 §4 §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx výrobu pokrmů, xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx trh x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxx xx 1.1.2024.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Teplé xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxx xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx xxxxx a kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx nejméně +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx odstavce 1 xx uplynutí lhůty xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx uchovávat, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx teplotách xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x led xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxx xx 1.1.2024.

§5

Xxxxxx od 1.1.2024.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx zemědělství:

Ing. Nekula x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx černá xxxxx xxxxx nebo xxxx

xxxxxxxxxx ve xxxx - nepříjemný zápach xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx tuk

nedostatky x chuti - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °C

stálá xxxxxx pěna xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx má smažit, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx více xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx onemocnění

Mikroorganismus

Kategorie pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx perfringens

pokrmy

< 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx produkující X. xxxx (XXXX) x enteropatogenní E. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx

XXX X CEN XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (ES) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX XXX 6579-1

Shigella xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10273 XXX X XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx č. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx mikroflórou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx úpravou.

A) Pokrmy x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x kategorii X*

&xx; 107 KTJ/g (ml)**

ČSN XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx neprocházejí tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 nebo XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx jednat x xxxxxxxxx x pekařské xxxxxxx s náplněmi x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, sushi, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx bude xxxxxx x ovocné a xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

neprokázán*

Enterotoxin (B. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx odebrané x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x manipulaci x xxxxxx po xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 nebo 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ stěr

ČSN XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky xx 10 xx2 setřené xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 xx2 x plochy x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx xxxxxxxx xxxxxx 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Xx. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx či doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx právních norem xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.

1) Příloha XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, v platném xxxxx.

3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x platném znění.