XXXXXXXX XXXXXX (XX) x. 2073/2005
xx dne 15. xxxxxxxxx 2005
x xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích xxx xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
KOMISE XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx o založení Xxxxxxxxxx společenství,
s xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
Xxxxxx ze xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxx ochrany xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx x nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, xxxxxxx se Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (2). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx x lidí. |
|
(2) |
Potraviny xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx x množstvích, xxxxx představují nepřijatelné xxxxxx pro xxxxxx xxxxxx. |
|
(3) |
Xxxxxxxx (XX) č. 178/2002 xxxxxxx obecné xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx nichž xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xx xxx, xxxx-xx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx stáhnout potravinu, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x trhu. Xx xxxxx přispět x xxxxxxx veřejného zdraví x xxxxxxxx rozdílným xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravin, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx některých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
|
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx rovněž vodítkem xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií by xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x dalších xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. |
|
(5) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx prováděním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x používáním postupů xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx možné xxxxxx xxx validaci a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx. Xx proto xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx jehož xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, pro xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
(6) |
Xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (ES) č. 852/2004 xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx mělo xxxxxxxxx xxxxxxxxx podle hodnot xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x nápravných opatření x souladu s xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx metodám xxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx mají být x xxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxx stanovit xxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xx potraviny, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, v nichž xxxxxxxxx xxxxx, a xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x xxxxxxx nesplnění xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx, xxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx přijímat, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přijatelnost xxxxxxx, xxxx mimo xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x údržnosti produktu. |
|
(7) |
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 882/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx právních předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (3) xxxxxx členským xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxx a x xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx kontroly xx xxxxx provádět v xxxxxxxxxxx fázích xxxxxx, xxxxxxxxxx x distribuce xxxxxxxx s xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená v xxxxx xxxxxxxx. |
|
(8) |
Xxxxxxx Xxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny (4) xxxxxxxx xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v právních xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx kritérií. Xxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx použita xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(9) |
Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxxxx xxxxxx (XXXXX) xxxxx dne 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x hodnocení mikrobiologických xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xxxxxx k lidské xxxxxxxx. Xxxxxxxxx, že xx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vycházela x formálního xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxxxxxx xx doporučuje, xxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxx významná a xxxxxx xx xxxxxx x ochraně zdraví xxxxxxxxxxxx. SCVPH xxxxxx xxxx xxxxxxxxx opatření xx doby, xxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx kritéria. |
|
(10) |
SCVPH xxxxxxx vydal zvláštní xxxxxxxxxx x Listeria xxxxxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx xx jako xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx 100 KTJ/g. Vědecký xxxxx pro potraviny (XXX) x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx stanovisku ze xxx 22. xxxxxx 2000 souhlas. |
|
(11) |
Ve xxxxx 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx SCVPH xxxxxxxxxx x Xxxxxx vulnificus x Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx k xxxxxx, xx xxxxxxx údaje, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx stanovení xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx V. vulnificus x parahaemolyticus v xxxxxxxx plodech. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pravidel xxxxxxx praxe, xxx xx xxxxxxxxx uplatňování xxxxxxx hygienické xxxxx. |
|
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. ledna 2002 xxxxx SCVPH xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx Xxxxxxx („Xxxxxxx-xxxx xxxxxxx“, NLV, noroviry). X xxxxxxxx stanovisku xxxxx x xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx NLV nespolehlivé x xx xxxxxxxxx xx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx jako xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx čisticího xxxxxxx u xxxxxxx xxxx bezpečnou xxxxx. X xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx indikátorů se xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx měkkýšů xxxxxx xxxxxxxxxx používat X. xxxx, a nikoliv xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(13) |
Xxx 27. xxxxx 2002 xxxxxx SCF xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxx 4 xxxxxxx XX xxxxxxxx Xxxx 92/118/XXX xx xxx 17. prosince 1992 x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx Společenství x xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx se xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx X xxxxxxx X xxxxxxxx 89/662/XXX, x xxxxx jde o xxxxxxxxx původce, xxxxxxxx 90/425/XXX (5) xxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x považoval xx dostatečné xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro salmonely. |
|
(14) |
Ve xxxxx 21.–22. xxxxx 2003 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx k X. xxxx produkující xxxxxxxxxxxxx (XXXX). Xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, že používání xxxxxxxxxxxxxxx normy pro xxxxxxx produkt v xxxxxxx XXXX X157 xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx potravinového xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxx veřejné xxxxxx, x xx xxxxxx xxxxxx VTEC. XXXXX xxxxx xxxx kategorie xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx XXXX nebezpečí xxx veřejné xxxxxx: xxxxxx xxxx nedostatečně xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx x případně xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxx hovězí xxxx x xxxxxxx x xxx, syrové xxxxx x výrobky xx syrového mléka, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx semena x xxxxxxxxxxxxxxx ovocné a xxxxxxxxxx šťávy. |
|
(15) |
Ve xxxxx 26.–27. xxxxxx 2003 xxxxxx SCVPH xxxxxxxxxx xx stafylokokovým xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x sýrech. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kritérií xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x sýrech, v xxxxxxx mléku určeném xx xxxxxxxxxx x x xxxxxxx mléku. Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxx x sušeného xxxxx. |
|
(16) |
Xx xxxxx 14.–15. xxxxx 2003 přijal XXXXX xxxxxxxxxx x salmonelám x xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx představujících xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx syrové maso x xxxxxxx produkty xxxxxx xx spotřebě xx syrova, syrové x nedostatečně xxxxxxx xxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxx xxxx, xxxxx x xxxxxxxx obsahující xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx semena a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxxxx doporučil, xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x na xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx. |
|
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxx XXXXXX) xxxxxxx při Evropském xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) vydala xxx 9. září 2004 xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxx a pokračovací xxxxxxxxx xxxxxx. Došla x závěru, že xxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx jsou xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, výživě xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx těchto patogenních xxxxxxxxxxxxxx představuje xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx podmínky xx xxxxxxxxxxxx umožňují xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx častější, xx xxxxx xxx xxxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxx. EFSA doporučil xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx zahrnuje xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxx xxxxxxxxx v prostředí xxxxxx xxxxxxxx, aniž xx představovaly xxxxxxxxx xxx zdraví. Xxxxx xx xxxxx použít xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy. |
|
(18) |
Prozatím xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx „Xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ x xxxxxx xxxxxx výborů XXXXX x XXX. Byly xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx týkající xx xxxxxxx ze sušeného xxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxxx x děti x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ryby x produkty xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xx mělo prospět xxxxxxx díky xxxx, xx xx stanoví xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx potraviny a xxxxxxx xxxxxxxx jednotlivých xxxxxxxxx států. |
|
(19) |
Je xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx pro některé xxxxxxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2004/41/XX xx dne 21. xxxxx 2004, xxxxxx xx zrušují xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx podmínek xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx x xxx jejich xxxxxxx na xxx x xxxxxx se xxxx směrnice Xxxx 89/662/XXX a 92/118/XXX x rozhodnutí Xxxx 95/408/XX (6), x xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x ohledem na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
|
(20) |
Xx tohoto xxxxxxxx xxxx včleněna xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx Komise 93/51/EHS xx dne 15. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x měkkýšů xx xxxxxxxxxx (7). Xx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Vzhledem x xxxx, xx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2001/471/ES xx xxx 8. xxxxxx 2001 x pravidlech xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 64/433/XXX x hygienických xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx masa x jeho xxxxxxx xx trh a xxxxxxxx 71/118/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx drůbežího xxxx x jeho xxxxxxx xx trh (8) xx x xxxxxxx od 1. ledna 2006 xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
|
(21) |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx potravinářského xxxxxxxx xxxx rozhodnout, xxx xxxx být produkt xxxxxxxxxx xxxx takový, xxxx xx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx 3 xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady 2000/13/XX ze xxx 20. xxxxxx 2000 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx xx označování xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx (9) xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx povinný xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxx xx xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x potaz xxx xxxxxxxxxxx o xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření podle xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(22) |
Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
|
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx sami xxxxxxxxxx o potřebné xxxxxxxx odběru xxxxxx x vyšetření. X xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx harmonizovanou xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx Společenství, zejména x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x rámci xxxxxx Společenství. |
|
(24) |
Výsledky vyšetření xxxxxxxx xx použité xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx by xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx referenční xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx však xxxx xxx xxxxxxx používat xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx pak xxxxxxxxx metody, xxxxx xxxxx používání xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx metod xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx xxx xxxxx kritérium xxxxxx vymezen plán xxxxxx vzorků. Xx xxxx nutné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxx používání xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, že xxxx xxxxx poskytují xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(25) |
Xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ve výsledcích xxxxxxxxx, xxxxx tyto xxxxxx mohou poukázat xx nežádoucí xxxxx xx výrobním xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx umožnit xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx, než xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
|
(26) |
Xx xxxxx umožnit xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx x tato xxxxxxxx xx xxxx xxx v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx revizi xx doplněna. Xxxxx xxxxx zahrnuje xxxxxxx-xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx rozšíření a xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx zranitelných xxxxxxxxxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. |
|
(27) |
Xxxxxxx xx třeba xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxx, jakmile xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx příslušné xxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxxx nutné xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx mikrobiální nebezpečí, xxxx. Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx. |
|
(28) |
Xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx ke xxxxxxx rozšíření xxxxxxxx x xxxxxxxxxx zvířatech x produktech x xxxx. Xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 2160/2003 xx dne 17. xxxxxxxxx 2003 x xxxxxxx xxxxxxxx x některých xxxxxx xxxxxxx zoonóz xxxxxxxxxxxxx xx v xxxxxxxxx xxxxxxx (10) je xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx x účinná xxxxxxxx na tlumení xxxxxxxx na odpovídajících xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxx maso x xxxxxxx z xxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
(29) |
X případě xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxxxx xxxxxxxx státům xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx naplňovat xxxx přísná kritéria, xxxxx pouze xx xxxxxxxxxxx, xx budou xxxxxxxxx potraviny xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx oznámit Xxxxxx x ostatním xxxxxxxx xxxxxx. |
|
(30) |
Xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x zdraví xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Předmět x xxxxxx působnosti
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx některé mikroorganismy x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovat xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x zvláštních hygienických xxxxxxxx podle článku 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004. Příslušný xxxxx ověří xxxxx xxxxxxxx (ES) č. 882/2004, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx právo xxxxxxxxxxx orgánu provádět xxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx xx xxxxxx průkazu a xxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx toxinů či xxxxxxxxxx, a xx xxx x xxxxx xxxxxxxxx procesů v xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx nejsou xxxxxxxx, xxxx v xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx.
Xxxx xxxxxxxx se použije, xxxx jsou dotčena xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, a xxxxxxx zdravotní normy xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004 (11), xxxxxxxx týkající xx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x rámci směrnice Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Použijí xx xxxx xxxxxxxx:
|
x) |
„mikroorganismy“ xx xxxxxx bakterie, xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx prvoci, mikroskopičtí xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx toxiny a xxxxxxxxxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx kritérium vymezující xxxxxxxxxxxx produktu, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx nepřítomnosti, xxxxxxxxxxx či xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x/xxxx na xxxxxxx množství xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx/x xxxxxxxxx, objemu, xxxxxx xx partie; |
|
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx partie xxxxxxxxx, které se xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu“ xx xxxxxx kritérium xxxxxxxxx xxxxxxxxxx fungování xxxxxxxxx procesu. Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx. Stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vyžadována xxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxx xxxxxx hygienu xxxxxxx x souladu x xxxxxxxxxxxx právem; |
|
x) |
„xxxxxx“ xx xxxxxx skupina xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx produktů xxxxxxxxx xx základě xxxxxxxx procesu za xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x vyprodukovaných xx xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx produkčního xxxxxx; |
|
x) |
„xxxxx údržnosti“ se xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx datu „xxxxxxxxxxx xx“, xxxx datu xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 9 x 10 xxxxxxxx 2000/13/XX; |
|
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, která je xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x přímé xxxxxx spotřebě, xxxx xx xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx či xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
|
h) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx kojence“ xx xxxxxx potravina xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx směrnice Xxxxxx 91/321/XXX (14); |
|
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx léčebné účely“ xx rozumí xxxxxx xxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 1999/21/XX (15); |
|
x) |
„xxxxxxx“ xx xxxxxx soubor xxxxxxx jednou xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx, který/á xxx/x xxxxxx/ x xxxxxxx způsoby z xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx x xxxxx/x xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx znaku zkoumaného xxxxx xxxx materiálu x xx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx celku xxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx, který xxxx x jeho xxxxxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxx, x xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx partie, x xxx xx xxxxxxx. Xxx xx xxxx xxxxxxx u prostého xxxxxxxxxxx vzorku, xxx xxxxx z xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku; |
|
x) |
„dodržováním xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx přijatelných xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx X xxx provádění xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx stanovených xxx xxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx vyšetření a xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx s potravinovým xxxxxx x pokyny xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx xxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, aby potraviny xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy X. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxx fázích xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, včetně maloobchodu, x rámci xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx HACCP xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xxxxxxxx x zajištění xxxx,
|
x) |
xxx suroviny x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx byly dodávány, xxxxxxxxxxxx x xxxx x nimi manipulováno xxx, že se xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; |
|
x) |
aby xxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx předvídatelných xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx potřeby xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx XX s cílem xxxxxxxx, xxx xxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. To se xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx veřejné xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx provádění xxxxxx xxxxxx spolupracovat.
Pokyny pro xxxxxxxxx těchto studií xxxxx být xxxxxxxx xx xxxxxx pro xxxxxxxx praxi xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx kritérií
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx x ověřování xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx založených na xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x případě potřeby xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovených x xxxxxxx I.
2. X xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxxxxxx-xx xxxxx příloha X xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, přičemž x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxx četnosti xxxxxxxxx x příloze X. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx rozhodnou x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx návod x xxxxxxx xxxxxxxxx.
Četnost xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx bezpečnost potravin.
Xxxxxx 5
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x odběru xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxx a metody xxxxxx vzorků x xxxxxxx X se xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
2. Xxxxxx se xxxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx odběr xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx tomto odběru xxxxxx se jako xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx XXX 18593.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx vzorky pro xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x míst x xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx určené xxx kojence do xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx riziko Xxxxxxxxxxxx sakazakii, musejí x rámci svého xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xx přítomnost bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.
3. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxx xxxxxxx X xxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxx dokumenty x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP.
4. Je-li účelem xxxxxxxxx zvláště xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx určité xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxx přinejmenším xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx I.
5. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx postupy odběru xxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx mohou xx xxxxxxxxxxxx příslušného orgánu xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx záruky. Xxxx xxxx xxxxxxx může xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x používání xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx na ně xxxxxxxx, jakož x xxxxxxxxx xx jiné xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxxxxx tehdy, xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx I a xxxxx xx použita xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx XX/XXX 16140 xxxx xxxxx jiných xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx xx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx podniku používat xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x certifikované xxxxx xxxxxxxxxxx 3, musejí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx musí povolit xxxxxxxxx orgán.
Xxxxxx 6
Požadavky xx xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxx požadavky xx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx v xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx druhů xxxxxxxxx x příloze X, xxxx výrobce xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxx označit, xxx xxxxxxxxxxxx informoval x xxx, že je xxxxx je před xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
2. Xx 1. xxxxx 2010 není xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 x xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výrobků xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Xxxxxxxxxxxx výsledky
1. Xxxx-xx xxxxxxxx vyšetření podle xxxxxxxx stanovených v xxxxxxx I xxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx xxxxxxxx potřebných x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx opatření podle xxxxxxxx 2 až 4 tohoto xxxxxx.
Xxxxx xxxx musejí xxxxxxxxxx xxxxxxxx ke xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků, xxx xxxxxxxxx opětovnému xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx patřit xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
2. Poskytne-li vyšetření xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx X xxxxxxxx 1 nevyhovující xxxxxxxx, xxxx xxx příslušný xxxxxxx xxxx partie xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx 19 nařízení (XX) č. 178/2002. Xxxxxxxx uvedené na xxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx maloobchodu x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx dalšímu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx ošetření xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx potravinářského podniku xxxx partii xxxxxx x xxxxx účelům, xxx k xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx nepředstavuje xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx nebo zdraví xxxxxx x xx x tomto xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx v xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xx xxx xxxxxxx příslušný xxxxx.
3. Xxxxxx mechanicky xxxxxxxxxxxx xxxx (MOM) vyrobeného xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XXX xxxxxx X xxxxxxxx XXX xxxx 3 nařízení (XX) x. 853/2004 s xxxxxxxxxxxxxx výsledky x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxx xxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pouze x xxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx masných xxxxxxx x zařízeních schválených x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XX) x. 853/2004.
4. X xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxx xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2009 xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx Salmonella x xxxxxx mase, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx výrobcích určených xx spotřebě x xxxxxxx upraveném xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxx členského xxxxx.
2. Členské xxxxx využívající xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx x ostatním xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxx musí:
|
a) |
xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx x zvláštního xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XX xxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 853/2004, x xxxxx xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxx týkala xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxx, a xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x obchodu uvnitř Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X; |
|
x) |
xxxxxxxx, aby produkty, xx něž xx xxxx xxxxxxxxx odchylka xxxxxxxx, byly zřetelně xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, že je xxxxx xx před xxxxxxxxx důkladně tepelně xxxxxxx; |
|
x) |
xxxxxxx se, že xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx kritéria Salmonella xxxxx článku 4 x aby xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx než xxxxx x pěti xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Analýzy xxxxxx
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Zjistí-li xxxxx směrem k xxxxxxxxxxxxx výsledkům, xxxxxxxxx xxx zbytečného odkladu xxxxxxxxx opatření k xxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 10
Přezkum
Toto xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx-xxxxxxxxx x metodický xxxxxx, xxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxx kritéria a xxxxxxxx týkající se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx upravených xxxxxx xxxxx, ovcí, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xx přezkoumá x xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx salmonel.
Xxxxxx 11
Xxxxxxx
Xxxxxxxxxx 93/51/XXX xx xxxxxxx.
Xxxxxx 12
Toto xxxxxxxx xxxxxxxx x platnost xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.
Xxxxxxx xx ode dne 1. xxxxx 2006.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx v celém xxxxxxx x přímo xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Bruselu xxx 15. xxxxxxxxx 2005.
Xx Xxxxxx
Markos KYPRIANOU
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1, xxxxxxxx x Xx. věst. X 139, 30.4.2004, s. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 31, 1.2.2002, s. 1. Nařízení xx xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1642/2003 (Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x. 1).
(3) Úř. věst. X 165, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. xxxx. X 165, 30.4.2004, x. 1.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXXX/1252/2001. Diskusní xxxxxx x xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx předpisech Xxxxxxxxxxxx, x. 34.
(5) Úř. xxxx. L 62, 15.3.1993, s. 49. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením Xxxxxx (XX) č. 445/2004 (Xx. xxxx. L 62, 15.3.1993, x. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 157, 30.4.2004, s. 33, xxxxxxxx x Xx. xxxx. L 157, 30.4.2004, x. 33.
(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 13, 21.1.1993, x. 11.
(8)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, s. 48. Xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/XX (Xx. věst. X 165, 21.6.2001, s. 48).
(9)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2003/89/XX (Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29).
(10) Úř. xxxx. X 325, 12.12.2003, s. 1.
(11)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 139, 30.4.2004, x. 55, opraveno x Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x. 55.
(12) Úř. věst. X 139, 30.4.2004, x. 206, opraveno x Xx. věst. X 139, 30.4.2004, s. 206.
(13) Úř. xxxx. L 229, 30.8.1980, s. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 175, 4.7.1991, x. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 91, 7.4.1999, x. 29.
XXXXXXX I
Mikrobiologická kritéria xxx potraviny
|
Kapitola 1. |
Kritéria bezpečnosti xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
|
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj |
|
2.2 |
Mléko x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
|
2.3 |
Xxxxxxx xxxxxxx |
|
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx a výrobky x&xxxx;xxxx |
|
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx |
|
3.1 |
Xxxxxx pravidla pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
|
3.2 |
Xxxxx vzorků xx xxxxxxx a v závodech xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx k bakteriologickému xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx toxiny, xxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(1) |
Xxxxxx&xxxx;(2) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(3) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 11290-1 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x&xxxx;(5) |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
xxxx xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xx vyrobil |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x |
XX/XXX 11290-2 (6) |
produkty xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 nepřítomnost x&xxxx;10 x xx 1. ledna 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1. ledna 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 g od 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty uvedené xx xxx během xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx xx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxx xx 25 x |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx-xx metoda xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx uvedené na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX/XXX 22964 |
produkty uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(14) |
1 &xxxx;(15) |
0 |
xxx xxxxxxx techniky xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu (XXX): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx a tekutiny xxxx xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
|
Histamin |
9 |
2 |
200 mg/kg |
400 mg/kg |
HPLC (18) |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx ostnokožců, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vyšetřením xx E. coli, xxx xx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx vzorek.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx vyšetřované xxxxxx&xxxx;(19).
X. xxxxxxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxx kojence x pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx zjištěné hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx, které podporují xxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, před xxx, xxx potraviny xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty poukazují xx nepřítomnost xxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx bakterie xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a E. coli x&xxxx;xxxxxx xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ limit, |
|
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxxxxxx xxxxxxx &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin:
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx přítomnost příslušné xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx vzorku. |
Stafylokokové xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx jednotce xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx kojenecké xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx dietních xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx léčebné xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx do šesti xxxxxx xxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx určena x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
Histamin x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx tyto požadavky:
|
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xxxxxxxx xxxxxxxx hodnota překračuje x&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;xxxx pokud xx jedna xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxx&xxxx;2. Xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
3,5 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx logaritmická hodnota |
5,0 xxx KTJ/cm2 denní xxxxxxxx logaritmická hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx upravená xxxx xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
jatečně xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
jatečně xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
2,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
3,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, ale xxxx chlazením |
zlepšení hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx upravená těla xx xxxxxx, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a původu zvířat |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
5&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx vyšetřovaném místě xxxxxxx xxxxxxxxxx těla |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx, xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx původu |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
7&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx |
XX/XXX 6579 |
jatečně xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(26) |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení hygieny xxxxxx a zlepšení v oblasti xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx původu surovin |
|||
|
xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx surovin |
||
|
E. coli &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
E. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
5 000 XXX/x&xxxx;xxxx xx2 |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxx xx limity xxxxxxxx xx směsné xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx jakosti xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů v jatečně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, koz, koňovitých x&xxxx;xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
|
— |
přijatelný, xxxxx je xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx m a M, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx bakterií xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx xxxxxx xxxxxxxxxx se zhodnotí xxxxxxxx posledních deseti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxx n.
E. coli x&xxxx;xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx mase, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a mechanicky xxxxxxxxxxx xxxx (MOM):
|
— |
vyhovující, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx c/n hodnot nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx se xxxx xxx c/n hodnot nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx a mléčné xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán odběru xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx referenční metoda (31) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
<1 XXX/xx |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti tepelného xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jakož x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx bakterií X.&xxxx;xxxx &xxxx;(34) |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxx xxxxxxx, kdy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxx surovin; xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx >105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx partie xxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; pokud xxxx xxxxxxxx hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx sýra xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx kontaminace |
|||
|
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
konec výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxx kontaminaci; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx přítomnost Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx Salmonella |
|||
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a sušených dietních xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx kojence xx xxxxx xxxxxx věku:
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxx, Enterobacteriaceae (ostatní xxxxxxxxx potravin) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx jedna xxxx xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; M nebo se xxxx než c/n hodnot xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx ml |
100 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx výsledků vyšetření
Uvedené xxxxxx se xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx výrobcích:
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx vzorků (39) |
Limity |
Analytická xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 KTJ/g |
ISO/TS 16649-3 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ m, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; M nebo se xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi m a M. |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx v krunýře xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx a měkkýších xx xxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx všechny zjištěné xxxxxxx ≤ m, |
|
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jedna xxxx více zjištěných xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, xxxxx a výrobky x&xxxx;xxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(42) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
xxxxxxx proces |
zlepšení hygieny xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
||
|
E. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
výrobní xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx ovoci x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx):
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx všechny zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx zkušebních xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx pravidla xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx konkrétnější xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx se xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx XXX (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx) a pokyny Codexu Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků xx xxxxxxx a v závodech vyrábějících xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx k bakteriologickému xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxx, prasat, xxxx, xxx a koňovitých
Destruktivní i nedestruktivní xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx odběru xxxxxx a pravidla xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx popsány x&xxxx;xxxxx XXX 17604.
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx odebírají xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl. Xxxxx xxxxxx vzorků xx vyberou x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx míst každého xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vzorky xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx 20 cm2. Používá-li xx xxx xxxxx xxxx nedestruktivní xxxxxx, xxxx plocha, x&xxxx;xxx xx odebírá vzorek, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 xx2 x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx odběru xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx, z níž xx xxxxxxx xxxxxx, musí xxxxx xxxxxxx 100 xx2 na jedno xxxxxxx xxxxx.
Xxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx míst xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx těle, xxxx xxxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx směsný xxxxxx.
Xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx z jatečně upravených xxx xxxxxxx
Xxx xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xx při xxxxxx xxxxxxxxxx odebírají namátkové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 15 xxxxxxx upravených xxx xx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upraveného těla xx xxxxxxx xxxxxx xxxx z krku x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx 10&xxxx;x.&xxxx;X&xxxx;xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx xx xxx xxxxxxx upravených xxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx tak, aby xx získalo 5 × 25 x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx pro xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, zejména xxxxx xxx o místa xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx zahrnuty xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx oddělovaného xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx jatky xx xxxxxxxx, která xxxxxxxx xxxxx maso, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx mechanicky xxxxxxxxxx maso xxxxxxxx xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx mění, aby xx xxxxxxxxx pokrytí xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx na X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx pro xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na vyšetření xxxxxx xx xxxxxxx xxx, pokud xxxx xx xxxx xx xxxx xxxxxxxx týdnů xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarů a jatečně xxxxxxxxxx xxx pro xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx třicet po xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx salmonel x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšetření, xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx programu xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, že xxxxxxx, xxxxx jatky xxxxxxxx, vykazují nízké xxxxxxxxx salmonel.
Je-li xx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx rizik xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx-xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx orgán, mohou xxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx maso a masné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx četnost xxxxxx vzorků vyňaty.
(1) n = xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx m nebo xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(2)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 1.1–1.24 xx m rovná X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(4) Pravidelné xxxxxxxxx vyšetření xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx:
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxx tepelně xxxxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxx za účelem xxxxxxxx xxxxxxxxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx tomto xxxxxxxx xxxx možná xxxxxxxx kontaminace (xxxx. xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxx, sušenek x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxx, nealkoholických xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxx, vína, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxxx výrobků x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxx mlžů. |
(5) Toto xxxxxxxxx platí, xxxxx xx výrobce xxxxxxx xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx nepřekročí limit 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx musejí xxx xxxxxxxxxx nízké, xxx zaručily, že xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xxxxxx xx konci doby xxxxxxxxx překročen.
(6) 1 xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xx Xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx xx xxx Xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxx před tím, xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx výrobek nepřekročí xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx údržnosti.
(8) Výrobky x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx aw ≤ 0,92, výrobky s pH ≤ 5,0 a aw ≤ 0,94, výrobky x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxx 5 xxx jsou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx spadající xx xxxx xxxxxxxxx. Je-li xx vědecky xxxxxxxxxxxx, xxxxx do této xxxxxxxxx spadat xxxx xxxx kategorie xxxxxxx.
(9)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oddělované xxxx (MOM) vyrobené xxxxxxxxxx podle přílohy III xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx výrobků, x&xxxx;xxxxx xx výrobce schopen xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxxx případné doby xxxxx x&xxxx;xx výrobku xxxxxxxxxx riziko salmonel.
(11) Pouze xxxxxxxx obsahující xxxxxx xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx klíčení nebo xxxxx xxxxxx, který xx xxxxx provést xx fázi, xxx xxx xxxxxxxxxxxx nejvyšší xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Salmonella.
(13) Literatura: Xxxxxxxxxx xx xx., J. AOAC Xxxxxxxx. Xxx. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx nejméně x&xxxx;10 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx ryb čeledí Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxxxx.
(17)&xxxx;&xxxx;Xx xxxxxx xxxxxxxxxxx je xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. V takovém xxxxxxx xxxxxxx předpoklad stanovený x&xxxx;xx.&xxxx;14 xxxx.&xxxx;6 nařízení (XX) x.&xxxx;178/2002, xxxxx xxxxx se xx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(18)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: 1. Xxxxx X., Xxxxx X., Bouquelet S., Xxxxx xx biogenic xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx decomposition. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Xxxxxx X., Xxxxxx X., Malle X., Xxxxxxxxx X., Xxxxxxxxx of matrix xxxxxx in xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) xxx whiting (Xxxxxxxxx merlangus). J. XXXX Xxxxxxxx. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx vyšetření xxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx XXXXX xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(20)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž hodnoty xxxx xxxx m a M.
(21) U bodů 2.1.3–2.1.5 se m rovná X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxx xx vzorky xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metodou. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxx, xx xx nejprve xxxxxx logaritmická xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx výsledku xxxxxxxxx, a poté xx xxxxxxxx xxxxxx těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(24)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx 50 xxxxxx xx získá x&xxxx;10 xx sobě xxxxxxxx xxxxxxxxxx podle pravidel xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx nařízení.
(25) Počet xxxxxx, x&xxxx;xxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx zohlednění xxxxxxx dosaženého xxx xxxxxxxxx rozšíření xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx členské státy xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx salmonel xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx, pokud je xxxxxxxx výrobku nižší xxx 24 xxxxx.
(27)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx jako xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx.
(28)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx xx vztahují xx xxxxxxxxxx oddělované xxxx (MOM) vyrobené xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (ES) č. 853/2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx vzorek; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx m a M.
(30) U bodu 2.2.7 xx x&xxxx;xxxxx M.
(31) Použije xx xxxxxxxxxx vydání xxxxxxxxx normy.
(32) Kritérium se xxxxxxxxxx xx výrobky xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(33)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx jako indikátor xxxxxx hygieny.
(34) U sýrů, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx X.xxxx, xx xxxxx bakterií X.xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx období xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, které xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxx, xx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, u nichž xx výrobce schopen xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx nepředstavuje xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(36)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxx.
(37)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(39) n = xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(41)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
XXXXXXX XX
Xxxxxx xxxxx xx. 3 xxxx. 2 xxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx vlastností produktu, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxx konzervantů x xxxx xxxxxxxxx systému, při xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx kontaminace x xxxxxxxxx doby xxxxxxxxx, x |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx z výzkumu, xxxxx xx týkají xxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů, xxxxx jde x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx. |
Xx-xx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxx matematické xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, |
|
— |
studie x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx dotčených xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx mohou xxx x xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx distribuce, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx přítomny. |
Xxxxxxx xxxxxx zohlední inherentní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a skladování.