NAŘÍZENÍ KOMISE (XX) x. 2073/2005
xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005
x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x ohledem xx Xxxxxxx x založení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x ohledem xx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx na xx. 4 odst. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
Xxxxxx ze xxxxxxxxxx cílů xxxxxxxxxxxxx xxxxx je vysoký xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, xxxxxxx se Evropský xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (2). Mikrobiologická xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx x lidí. |
|
(2) |
Potraviny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx, xxxxx představují nepřijatelné xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. |
|
(3) |
Xxxxxxxx (ES) č. 178/2002 stanoví obecné xxxxxxxxx na bezpečnost xxxxxxxx, podle nichž xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxxx na xxx, xxxx-xx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxx. Xx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx zdraví x xxxxxxxx rozdílným xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx harmonizovaná bezpečnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxxx některých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
|
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx přijatelnosti xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx výroby, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. |
|
(5) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx především xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx prováděním xxxxxxx hygienické xxxxx x používáním postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx možné xxxxxx xxx validaci a xxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx opatření xx kontrolu xxxxxxx. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro bezpečnost xxxxxxxx stanovující limit, xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxx xxx xxxx kritéria xxxxxxxxx. |
|
(6) |
Xxxxx článku 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx odběru xxxxxx, provedení vyšetření x xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx příslušného xxxxxx. Xx xxxxx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx vzorků, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx analytických xxxxxxxx, xxxxx mají být x xxxxxxx x xxxxxxxxx limity. Dále xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx, bodů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, a xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx být xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Mezi opatření, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx vymezujících přijatelnost xxxxxxx, může mimo xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, hygieny, xxxxxxx x údržnosti xxxxxxxx. |
|
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (ES) x. 882/2004 xx dne 29. dubna 2004 x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx se xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (3) xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pravidelně, na xxxxxxx rizik a x přiměřenou četností. Xxxx kontroly xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x cílem xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx. |
|
(8) |
Xxxxxxx Komise x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro potraviny (4) xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v právních xxxxxxxxxx Společenství, xxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x uplatňování xxxxxx xxxxxxxx. Tato xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(9) |
Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxxxx zdraví (XXXXX) xxxxx xxx 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx. Zdůraznil, že xx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vycházela x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. Ve xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx vztahu x ochraně zdraví xxxxxxxxxxxx. XXXXX xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx, než xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx rizik, xxxxxx přezkoumaná xxxxxxxx. |
|
(10) |
XXXXX xxxxxxx vydal xxxxxxxx xxxxxxxxxx x Listeria xxxxxxxxxxxxx. V xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx, xxx xx xxxx xxx stanovilo udržování xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x potravinách xxx 100 XXX/x. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx (XXX) s těmito xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx stanovisku xx xxx 22. června 2000 souhlas. |
|
(11) |
Ve xxxxx 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx SCVPH stanovisko x Vibrio xxxxxxxxxx x Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxx jsou x xxxxxxxxxxx k dispozici, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx plodech. Xxxxxxxxx xxxx vytvoření pravidel xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxx uplatňování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. |
|
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. xxxxx 2002 vydal SCVPH xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx Xxxxxxx („Norwalk-like xxxxxxx“, XXX, xxxxxxxx). X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xx běžné xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou pro xxxxxxxxx přítomnosti xx xxxxxxxxxxxxx XXX nespolehlivé x že xxxxxxxxx xx xx odstranění xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx stanovení xxxxx trvání xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx bezpečnou xxxxx. X xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx rovněž xxxxxxxxxx xxxxxxxx E. xxxx, a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(13) |
Xxx 27. února 2002 xxxxxx XXX stanovisko x specifikacím pro xxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelů. Xxxxx x závěru, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 4 xxxxxxx XX směrnice Xxxx 92/118/XXX xx xxx 17. prosince 1992 x veterinárních x hygienických předpisech xxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, pokud xx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx X xxxxxxx A xxxxxxxx 89/662/EHS, a xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx 90/425/XXX (5) xxxx z xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx. |
|
(14) |
Xx xxxxx 21.–22. xxxxx 2003 vydal XXXXX xxxxxxxxxx k E. xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (XXXX). Xx xxxx xxxxxxxxxx došel x xxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx produkt x xxxxxxx VTEC X157 xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxx snížení xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx mohou přispět xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, x to včetně xxxxxx XXXX. SCVPH xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx XXXX xxxxxxxxx xxx veřejné xxxxxx: xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxx x dalších xxxxxxxxxxx, mleté xxxx x fermentované xxxxxx xxxx x xxxxxxx x xxx, syrové xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx produkty, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx. |
|
(15) |
Xx xxxxx 26.–27. xxxxxx 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx enterotoxinům x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx, x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx u xxxx x xxxxxxxx mléka. |
|
(16) |
Ve xxxxx 14.–15. xxxxx 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Podle xxxxxx xxxxxxxxxx patří xx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx syrové xxxx x xxxxxxx produkty xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxx xxxx, vejce x xxxxxxxx obsahující xxxxxx vejce, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx šťávy. Xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx schopnosti xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a na xxxxxxx xxxx proveditelnosti. |
|
(17) |
Vědecká xxxxxx xxx biologická xxxxxxxxx (xxxxxx BIOHAZ) xxxxxxx xxx Xxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) vydala xxx 9. září 2004 xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Došla x závěru, xx xxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx jsou xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx pro zvláštní xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx těchto patogenních xxxxxxxxxxxxxx představuje značné xxxxxx, jestliže podmínky xx rekonstituci xxxxxxxx xxxxxxx. Enterobacteriaceae, xxxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxxxx, xx xxxxx být xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. XXXX doporučil xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx jejich xxxxxxxxxx ve výrobním xxxxxxxxx i v xxxxxxxx xxxxxxxx. Kromě xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx Enterobacteriaceae xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx x prostředí xxxxxx potravin, xxxx xx xxxxxxxxxxxxx nebezpečí xxx xxxxxx. Proto xx xxxxx xxxxxx xxxxx Enterobacteriaceae k xxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxxxxx xx specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
|
(18) |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxx xx velkého xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx „Xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ a xxxxxx xxxxxx výborů XXXXX x SCF. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx týkající se xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxxx x děti x histaminové xxxxxxxxx xxx některé ryby x produkty xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx tomu, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxx xx potraviny a xxxxxxx xxxxxxxx jednotlivých xxxxxxxxx xxxxx. |
|
(19) |
Xx třeba xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2004/41/XX xx dne 21. xxxxx 2004, xxxxxx xx zrušují některé xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx některých xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxx jejich xxxxxxx na xxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxx 89/662/XXX x 92/118/XXX x rozhodnutí Xxxx 95/408/XX (6), x xxxxxx xx xxxxx stanovit x xxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
|
(20) |
Xx tohoto xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx Komise 93/51/EHS xx xxx 15. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích pro xxxxxxxx vařených xxxxxx x měkkýšů xx xxxxxxxxxx (7). Xx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Vzhledem k xxxx, xx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2001/471/ES ze xxx 8. xxxxxx 2001 x pravidlech xxx pravidelné vnitropodnikové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 64/433/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx masa x jeho xxxxxxx xx xxx x xxxxxxxx 71/118/XXX o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx masa x xxxx uvádění xx xxx (8) xx x xxxxxxx xx 1. xxxxx 2006 xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx do tohoto xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx pro jatečně xxxxxxxx xxxx. |
|
(21) |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx produktu xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xxx tepelně xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x cílem xxxxxxxx xxxx bezpečnost x dodržování xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Podle xxxxxx 3 směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX xx dne 20. xxxxxx 2000 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx členských států xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx (9) xx xxx xxxxxxxxxx potravin xxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx povinný xxxx x xxxxxxx potraviny, xxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Tento xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxx xxxxxxxxxxx o vhodné xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(22) |
Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx může xxx xxxxxxxxx nástrojem xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x potravinách. |
|
(23) |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx v xxxxx xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx sami xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxx však xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx četnost xxxxxx xxxxxx na xxxxxx Společenství, zejména x xxxxx zajistit xxxxxxx úroveň xxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx. |
|
(24) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx na použité xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx měli xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx používání xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx vede x xxxxxxxxxxx výsledkům. X zajištění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx xxx každé xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx. Xx xxxx nutné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx plánů xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx, xxxxxx používání xxxxxxxxxxxxxx indikátorových organismů, xx předpokladu, xx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(25) |
Xx xxxxx analyzovat xxxxxx ve výsledcích xxxxxxxxx, xxxxx tyto xxxxxx mohou xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx procesu x xxxxx provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx umožnit xxxxxxxxx nápravných xxxxxxxx xxxx tím, než xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
|
(26) |
Xx xxxxx umožnit xxxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx x tato xxxxxxxx by měla xxx v xxxxx xxxxxxxxxx vývoje x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx mikrobiologie xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxx zahrnuje xxxxxxx-xxxxxxxxx x metodický pokrok, xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx spotřebitelů, xxxxx i možné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. |
|
(27) |
Xxxxxxx xx xxxxx stanovit xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx vyvinuty xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxxx nutné vyvinout xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx nebezpečí, xxxx. Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx. |
|
(28) |
Xxxx xxxxxxxxx, xx provádění xxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxxx přispět xx xxxxxxx rozšíření xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxx. Xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 2160/2003 xx dne 17. xxxxxxxxx 2003 x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx x potravním xxxxxxx (10) xx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx a účinná xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx řetězce. Xxxxxxxx xxx maso x xxxxxxx x xxx by měla xxxxxxx očekávané xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
(29) |
X xxxxxxx xxxxxxxxx kritérií bezpečnosti xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx odchylku, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, že xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxx státu. Xxx xxxxxxx této xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx státům. |
|
(30) |
Opatření stanovená xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx se xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx potravinový xxxxxxx x zdraví zvířat, |
PŘIJALA XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx x xxxxxx působnosti
Toto xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovat xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x zvláštních xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx článku 4 xxxxxxxx (ES) x. 852/2004. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxxxx (ES) x. 882/2004, zda xxxx xxxxxxxxxx pravidla a xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx nařízení, xxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx provádět xxxxx odběry xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, a xx xxx v xxxxx xxxxxxxxx procesů x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx podezření, xx nejsou xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx použije, xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství, a xxxxxxx xxxxxxxxx normy xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 853/2004 (11), xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x rámci xxxxxxxx Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Použijí se xxxx definice:
|
x) |
„xxxxxxxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx, plísně, xxxx, xxxxxxxxx prvoci, mikroskopičtí xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx kritérium vymezující xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx xx xxxxxxx nepřítomnosti, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx a/nebo xx xxxxxxx množství xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx na xxxxxxxx/x xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xx partie; |
|
c) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx vymezující xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo partie xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx procesu. Xxxx xxxxxxxxx xx nevztahuje xx produkty xxxxxxx xx trh. Stanoví xxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vyžadována nápravná xxxxxxxx s xxxxx xxxxxx xxxxxxx procesu x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx; |
|
e) |
„xxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x vyprodukovaných na xxxxxxx xxxxx v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
|
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx období xxxxxxxxxxxxx xxx xxxx „xxxxxxxxxxx xx“, nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 9 a 10 xxxxxxxx 2000/13/ES; |
|
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, která je xxxxxxxxxxx nebo výrobcem xxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xx xxxxxxx upravovat xx jinak xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx či snížení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx kojence“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx směrnice Xxxxxx 91/321/XXX (14); |
|
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx léčebné účely“ xx rozumí xxxxxx xxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx Komise 1999/21/XX (15); |
|
x) |
„vzorkem“ xx rozumí soubor xxxxxxx jednou xxxx xxxxxxxx jednotkami nebo xxxx materiálu, který/á xxx/x xxxxxx/ a xxxxxxx způsoby x xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx x xxxxx/x má xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx zkoumaného xxxxx xxxx materiálu x xx tvořit xxxxxx pro xxxxxxxxxx x dotyčném celku xxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx, který xxxx k xxxx xxxxxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx vzorkem“ xx xxxxxx xxxxxx, v xxxx xxxx zachovány xxxxx xxxxxx, x xxx xx xxxxxxx. Xxx xx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx z xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xx stejnou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx; |
|
x) |
„dodržováním xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx vyhovujících xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy X xxx provádění vyšetření xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxxxxxxxx odběru vzorků, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx opatření v xxxxxxx x potravinovým xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu. |
Xxxxxx 3
Obecné požadavky
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx X. Xx xxxxx xxxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx,
|
x) |
xxx suroviny x xxxxxxxxx podléhající xxxxxx xxxxxxxx byly xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxx x nimi xxxxxxxxxxxx xxx, xx se xxxxxx kritéria xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; |
|
b) |
aby kritéria xxxxxxxxxxx potravin xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx produktů mohla xxx dodržena xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxx potřeby provádět xxxxxx xxxxx xxxxxxx XX s xxxxx xxxxxxxx, zda jsou xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx xxxx zejména potravin xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx podporují xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx pro veřejné xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx podniky xxxxx xxx xxxxxxxxx těchto xxxxxx xxxxxxxxxxxxx.
Pokyny xxx xxxxxxxxx xxxxxx studií xxxxx být zahrnuty xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx vyšetření xxxxx kritérií
1. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx musejí při xxxxxxxx a ověřování xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. X xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx rozhodnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxxxxxx-xx xxxxx příloha X xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx případech xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx I. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx svých postupů xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe, xxxxxxx xxxxxxxx návod x xxxxxxx potraviny.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx ovšem nebude xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 5
Zvláštní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx
1. Analytické xxxxxx, xxxxx x xxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx I xx xxxxxxx xxxx referenční xxxxxx.
2. Xxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx, pokud je xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx k zajištění xxxx, xxx byla xxxxxxx příslušná xxxxxxxx. Xxx tomto xxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx metoda použije xxxxx XXX 18593.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx představovat xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x rámci svého xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx počáteční xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx kojence do xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx riziko Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Enterobacteriaceae.
3. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx x plánech xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx X xxxx xxx snížen, pokud xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx dokumenty x xxxxxxxxxxx období prokázat, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP.
4. Xx-xx xxxxxx xxxxxxxxx zvláště xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx partie xxxxxxxx nebo procesu, xxxx xxx přinejmenším xxxxxxxx xxxxx odběru xxxxxx stanovené x xxxxxxx X.
5. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx používat xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx a vyšetření, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušného orgánu xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přinejmenším xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxx postupy xxxx xxxxxx používání xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x používání xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xx xx xxxxxxxx, xxxxx i xxxxxxxxx xx xxxx xxx mikrobiologické xxxxxxx xx povoluje xxxxx x kritérií xxxxxxx xxxxxxxxx procesu.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, pokud xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx referenční xxxxxx uvedené x xxxxxxx X x xxxxx xx použita xxxxxxxxxxx xxxxxx certifikovaná xxxxx stranou xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx XX/XXX 16140 xxxx podle jiných xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx xx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx analytické xxxxxx xxx metody validované x certifikované xxxxx xxxxxxxxxxx 3, musejí xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx mezinárodně xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx musí xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x mletém xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x masných výrobcích xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx všech druhů xxxxxxxxx v xxxxxxx X, musí xxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobků xxxxxxx na xxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxx, xx xx xxxxx je xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
2. Xx 1. ledna 2010 xxxx xxxxxxxxxx xxxxx odstavce 1 x mletého masa, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx stanovených v xxxxxxx I xxxxxxxxxxxx, xxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxx x xxxxxx postupech xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 až 4 xxxxxx xxxxxx.
Kromě xxxx musejí podniknout xxxxxxxx xx zjištění xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx zabránili xxxxxxxxxx xxxxxxx nepřijatelného mikrobiologického xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx-xx vyšetření xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx X xxxxxxxx 1 xxxxxxxxxxxx výsledky, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx 19 xxxxxxxx (XX) č. 178/2002. Xxxxxxxx uvedené na xxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx ošetřením, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxx xxxxxx xxxxxx x jiným účelům, xxx x xxxxx xxxx původně určena, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx nepředstavuje xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x xx x tomto xxxxxxx xxxx rozhodnuto v xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx XXXXX x správné xxxxxxxxxx xxxxx a xx xxx xxxxxxx příslušný xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxxxxx oddělovaného xxxx (XXX) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XXX xxxxxx V xxxxxxxx XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x. 853/2004 x xxxxxxxxxxxxxx výsledky x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxx xxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx schválených x souladu x xxxxxxxxx (XX) č. 853/2004.
4. X xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Podle xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 xx uděluje xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2009 xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx o xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx rodu Salmonella x xxxxxx mase, xxxxxxx polotovarech a xxxxxxx xxxxxxxxx určených xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx vnitrostátní xxx xxxxxxxxx xxxxx.
2. Xxxxxxx xxxxx využívající tuto xxxxxxx jsou povinny xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx x ostatním xxxxxxxx státům. Xxxxxxx xxxx musí:
|
x) |
zaručit, xxx xxxx používány xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx označování x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XX xxxxxx I xxxxxxxx (ES) x. 853/2004, x xxxxx xxxxxxxx, aby xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx na xxxxxx trh, a xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx splňovaly kritéria xxxxxxxxx v xxxxxxx X; |
|
x) |
xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xx něž xx xxxx přechodná odchylka xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, že je xxxxx je xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx; |
|
x) |
xxxxxxx xx, xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 x aby xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx o xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, nesmí xxx shledána xxxxxxxxx xxxx než jedna x xxxx jednotek xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Analýzy trendů
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx-xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, podniknou xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx s xxxxx zabránit výskytu xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 10
Xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xx přezkoumá x xxxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy v xxxxxxxxxxx a xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxx kritéria a xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx salmonel x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, ovcí, koz, xxxxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxx se přezkoumá x ohledem na xxxxx pozorované x xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 11
Zrušení
Xxxxxxxxxx 93/51/XXX xx xxxxxxx.
Xxxxxx 12
Toto xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.
Použije xx ode xxx 1. ledna 2006.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx a přímo xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Xxxxxxx xxx 15. listopadu 2005.
Xx Xxxxxx
Markos KYPRIANOU
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 139, 30.4.2004, s. 1, xxxxxxxx v Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1. Xxxxxxxx ve xxxxx nařízení (XX) x. 1642/2003 (Xx. xxxx. X 31, 1.2.2002, s. 1).
(3)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 165, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. xxxx. L 165, 30.4.2004, x. 1.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXXX/1252/2001. Diskusní xxxxxx x xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství, x. 34.
(5)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 62, 15.3.1993, x. 49. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením Xxxxxx (XX) x. 445/2004 (Xx. xxxx. X 62, 15.3.1993, x. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 157, 30.4.2004, x. 33, xxxxxxxx v Xx. věst. X 157, 30.4.2004, x. 33.
(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 13, 21.1.1993, s. 11.
(8) Úř. xxxx. X 165, 21.6.2001, x. 48. Xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/XX (Xx. věst. X 165, 21.6.2001, x. 48).
(9)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29. Xxxxxxxx naposledy xxxxxxxxx xxxxxxxx 2003/89/XX (Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, s. 29).
(10)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 325, 12.12.2003, x. 1.
(11)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 139, 30.4.2004, x. 55, opraveno x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 55.
(12)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 139, 30.4.2004, s. 206, xxxxxxxx x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 206.
(13) Úř. věst. X 229, 30.8.1980, x. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 175, 4.7.1991, s. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 91, 7.4.1999, x. 29.
XXXXXXX X
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
|
Xxxxxxxx&xxxx;1. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
|
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx |
|
2.2 |
Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
|
2.3 |
Xxxxxxx xxxxxxx |
|
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx a výrobky x&xxxx;xxxx |
|
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx zkušebních xxxxxx |
|
3.1 |
Xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
|
3.2 |
Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx polotovary k bakteriologickému xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Kritéria bezpečnosti xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(1) |
Xxxxxx&xxxx;(2) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(3) |
Xxxx, xx xxx se kritérium xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x&xxxx;(5) |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
xxxx tím, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g |
EN/ISO 11290-2 (6) |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx v 10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené na xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx xx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
5 |
0 |
neprokázány xx 25 x |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
30 |
0 |
nepřítomnost ve 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx v 10 x |
XXX/XXX 22964 |
produkty xxxxxxx xx trh během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(14) |
1 &xxxx;(15) |
0 |
xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (MPN): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx mezi xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
produkty uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx doby xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxx |
9 |
2 |
200 xx/xx |
400 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx uvedené xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxx živých xxxx x&xxxx;xxxxxx ostnokožců, pláštěnců x&xxxx;xxxx v souvislosti x&xxxx;xxxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx, xxx xx xxxxx vztahuje xx směsný vzorek.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(19).
X. xxxxxxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx pro kojence x xxx zvláštní xxxxxxx účely:
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx bakterie, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx určena x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
L. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx, xxxxx podporují xxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx, než xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, že výrobek xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx celou dobu xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a E. coli x&xxxx;xxxxxx xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx hodnota &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx určena x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
Stafylokokové xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobcích:
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxx enterotoxiny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx jednotce xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx enterotoxiny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx jednotce xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v sušené xxxxxxxxx kojenecké výživě x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx určených xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx zjištěné hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx bakterie, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx vzorku. |
Histamin v produktech xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx ryb xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx tyto xxxxxxxxx:
|
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx m a M nebo xxxxx xx jedna nebo xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; M. |
Kapitola 2. Kritéria xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx vzorků (20) |
Limity (21) |
Analytická referenční xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, xx xxx xx kritérium xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
počet xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická hodnota |
5,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx upravená xxxx xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx KTJ/cm2 xxxxx průměrná logaritmická xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx upravená xxxx xx xxxxxx, xxx před xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol |
|||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 log XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 log XXX/xx2 denní průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
2,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
3,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx upravená xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx a původu xxxxxx |
|||
|
Salmonella |
50 (24) |
5 (25) |
nepřítomnost xx vyšetřovaném místě xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, ale xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
7&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx z krku |
EN/ISO 6579 |
jatečně xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů (26) |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 KTJ/g |
ISO 4833 |
konec xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. coli (27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx původu surovin |
|||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxx surovin |
||
|
E. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
5 000 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx vztahují xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx vyšetření xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxx xx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx vyšetření xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx jakosti xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx tělech xxxxx, xxxx, xxx, koňovitých x&xxxx;xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxxxxxx logaritmická hodnota xxxx x&xxxx;x&xxxx;X, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota &xx; X. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx nejvýše x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx bakterií rodu Xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx každém xxxxxxxxxx xx zhodnotí xxxxxxxx xxxxxxxxxx deseti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx počtu xxxxxx x.
X. coli x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarech x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mase (XXX):
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx c/n hodnot nachází xxxx m a M a zbývající xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(31) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
<1 XXX/xx |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jakož i jakosti xxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku během xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx E. coli &xxxx;(34) |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx přepokládá xxxxxxxx xxxxx stafylokoků |
zlepšení hygieny xxxxxx a výběru xxxxxxx; xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxx výroby; xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx stafylokokové xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. xxxx (33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
kontrola xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx opětovné xxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx >105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx příslušná xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX 21528-1 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx jednotce xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx Salmonella |
|||
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného procesu.
Enterobacteriaceae x&xxxx;xxxxxx počáteční kojenecké xxxxxx a sušených xxxxxxxx xxxxxxxxxxx pro zvláštní xxxxxxx xxxxx určených xxx xxxxxxx xx xxxxx měsíců věku:
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
E. xxxx, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (ostatní xxxxxxxxx xxxxxxxx) a koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; X&xxxx;xxxx se xxxx než c/n hodnot xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán odběru xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční metoda (38) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx ml |
100 KTJ/g nebo xx |
XXX 21528-2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxx vyšetřovanou xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx vyšetření xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
Enterobacteriaceae xx xxxxxxxxx výrobcích:
|
— |
vyhovující, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je jedna xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 XXX/x |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby |
|||
Interpretace výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx v krunýře a lastury xxxxxxxxx výrobcích x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi m a M. |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx a měkkýších xx xxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ m, |
|
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ m, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx xx jedna xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(42) |
Xxxx, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 KTJ/g |
ISO 16649-1 nebo 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx surovin |
||
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) a nepasterizovaných xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx spotřebě):
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ m, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx je jedna xxxx více zjištěných xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx více než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x přípravu zkušebních xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, použijí xx xxxx xxxxxxxxxx metody xxxxxxxxx normy ISO (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx) a pokyny Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxx x&xxxx;xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx míst xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx XXX 17604.
Xxxxx každého xxxxxxxxxx se odebírají xxxxxxxxx vzorky x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx vyberou x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx závodech.
Při xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx Enterobacteriaceae x&xxxx;xx počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx ze xxxx xxxx každého xxxxxxx upraveného xxxx. Xxxxxxxxxxxx metodou se xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx odpovídající celkem 20 cm2. Xxxxxxx-xx xx pro xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx plocha, x&xxxx;xxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 cm2 x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) na xxxxx místo xxxxxx xxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx vyšetření xx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx odběru xxxxxx xxxxxx abrazivní xxxxxxxx. Xxxxxx, x&xxxx;xxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 100 xx2 xx xxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxx-xx vzorky xxxxxxxxx z různých xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx upraveném těle, xxxx xxxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxx připraví xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx
Xxx účely xxxxxxxxx xx salmonely xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx odebírají xxxxxxxxx xxxxxx z nejméně 15 xxxxxxx upravených xxx xx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx 10 g. Z vzorků xxxx x&xxxx;xxxx xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx vytvoří xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx 5 × 25 g konečných xxxxxx.
Xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, zejména xxxxx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxx, mohou xxx zahrnuty xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx odběru xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx a mechanicky xxxxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx jatky xx xxxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx mění, xxx xx xxxxxxxxx pokrytí xxxxxxx dne x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx polotovarů xxx xxxxx vyšetření xx X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx vzorků xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx čtrnáct xxx, xxxxx xxxx xx xxxx xx xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx vyhovující xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx třicet xx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx je uplatňován xxxxxxxxxx xxxx regionální xxxxxxx xxxxxxx salmonel x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx výše xxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxx odběru xxxxxx může xxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx v rámci xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tlumení xxxxxxxx prokáže, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx-xx to xxxx xx základě xxxxxxx xxxxx opodstatněné x&xxxx;xxxxxxx-xx xx následně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx převyšují x&xxxx;xxxx xxxx mezi m a M.
(2) U bodů 1.1–1.24 xx x&xxxx;xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx kritéria xxxx xx běžných xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx spotřebě:
|
— |
u takových, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx L. monocytogenes, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx možná xxxxxxxx kontaminace (např. xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx semen, |
|
— |
u chleba, sušenek x&xxxx;xxxxxxxxx výrobků, |
|
— |
u vod, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxx, vína, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobků v lahvích xxxx xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxx, medu x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx a čokolády, |
|
— |
u živých mlžů. |
(5) Toto xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 KTJ/g po xxxxx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxx pro xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx musejí xxx dostatečně nízké, xxx zaručily, že xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xxxxxx xx konci doby xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6)&xxxx;&xxxx;1 xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xx Xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx xx tři Xxxxxxx misky x&xxxx;xxxxxxx 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx kritérium xx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxx xxx, xxx opustí bezprostřední xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxx, pokud není xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 KTJ/g po xxxxx xxxx údržnosti.
(8) Výrobky x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx xx ≤ 0,92, xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 5,0 x&xxxx;xx ≤ 0,94, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxx 5 xxx jsou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxx spadající xx xxxx xxxxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx spadat xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(9)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxx xx mechanicky oddělované xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, u nichž xx xxxxxxx schopen xx xxxxxxxxxxxx příslušných xxxxxx prokázat, xx x&xxxx;xxxxxxxx případné xxxx xxxxx x&xxxx;xx výrobku xxxxxxxxxx riziko xxxxxxxx.
(11)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, který xx xxxxx xxxxxxx xx xxxx, xxx xxx xxxxxxxxxxxx nejvyšší xxxxxxxxxxxxxxx zjištění xxxxxxxx xxxx Salmonella.
(13) Literatura: Hennekinne xx al., J. AOAC Xxxxxxxx. Vol. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx kontaminace.
(15) Směsný xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;10 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx Xxxxxxxxxx, Clupeidae, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Scombresosidae.
(17) Na xxxxxx xxxxxxxxxxx je xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předpoklad xxxxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;14 odst. 6 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;178/2002, xxxxx xxxxx xx xx xx xxxxxxxxxxx považovat xxxx xxxxxx.
(18)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: 1. Xxxxx X., Valle X., Xxxxxxxxx X., Xxxxx of biogenic xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx decomposition. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Xxxxxx X., Xxxxxx C., Xxxxx X., Xxxxxxxxx X., Xxxxxxxxx of matrix xxxxxx in xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx amines xx plaice (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) and xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx). J. XXXX Xxxxxxxx. 1999, 82, 1097–1101.
(19) Výsledky xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx účinnosti XXXXX xxxx správného xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(20)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(21)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.1.3–2.1.5 xx x&xxxx;xxxxx X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(23)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx vztahují xxxxx xx vzorky xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metodou. Denní xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx xx vypočítá tak, xx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx jednotlivého výsledku xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxx se xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(24)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx 50 xxxxxx xx xxxxx x&xxxx;10 xx sobě xxxxxxxx xxxxxxxxxx podle pravidel xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx odběru xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx nařízení.
(25) Počet xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx salmonely. Hodnota x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx zohlednění xxxxxxx dosaženého při xxxxxxxxx rozšíření salmonel. X&xxxx;xxxx tímto xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx s nízkým xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx nevztahuje xx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 24 hodin.
(27) E. coli xxx xxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(28)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xx mechanicky oddělované xxxx (XXX) vyrobené xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx vzorek; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(30)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.2.7 xx m rovná M.
(31) Použije xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(32)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx k dalšímu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx průmyslu.
(33) E. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(34)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx X.xxxx, xx počet xxxxxxxx X.xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx období xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, které xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxx, xx to obvykle xx konci období xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxx xx výrobce xxxxxxx xx spokojenosti příslušných xxxxxx prokázat, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(36)&xxxx;&xxxx;Xxxxx zmrzliny xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(37)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné normy.
(39) n = xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(41) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné normy.
XXXXXXX XX
Studie xxxxx xx. 3 xxxx. 2 zahrnují:
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx vlastností produktu, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx údržnosti, x |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx z výzkumu, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxx o jejich xxxx x xxxxxxxxx. |
Xx-xx xx xx základě xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx:
|
— |
prediktivní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx za použití xxxxxxxxxx faktorů xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v daném xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx mohou xxx x xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek distribuce, xxxxxxxxxx a používání xxxxxxxx. |
Uvedené xxxxxx xxxxxxxx inherentní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxx mikroorganismy x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a skladování.