NAŘÍZENÍ XXXXXX (XX) x. 2073/2005
xx xxx 15. listopadu 2005
x xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích xxx xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
KOMISE XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x ohledem xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství,
s ohledem xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), a xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
Xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx ochrany xxxxxxxxx xxxxxx, jak xx xxxxxxxxx v xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 178/2002 xx dne 28. xxxxx 2002, xxxxxx se stanoví xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx se Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx x stanoví xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (2). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxx xxxxxx zdroj xxxxxxxxxx x potravin x xxxx. |
|
(2) |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy nebo xxxxxx toxiny xx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx lidské xxxxxx. |
|
(3) |
Xxxxxxxx (XX) č. 178/2002 xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx nesmí xxx xxxxxxx na xxx, xxxx-xx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x trhu. Xx xxxxx přispět k xxxxxxx veřejného xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx přijatelnosti potravin, xxxxxxx s xxxxxxx xx přítomnost xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mikroorganismů. |
|
(4) |
Mikrobiologická xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx stanovení přijatelnosti xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x distribuce. Používání xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. |
|
(5) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, například xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxx validaci a xxxxxxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx HACCP x dalších xxxxxxxx xx kontrolu hygieny. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatelnost xxxxxxx x xxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx stanovující xxxxx, xxx xxxxx překročení xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mikroorganismy, xxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
(6) |
Xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx mělo xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxx vhodné xxxxxxxx prováděcí xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx metodám xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx měření, xxxx xxxxxx vzorků, xxxxxxxxxxxxxxx limity x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx být x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx, bodů potravinového xxxxxxx, x nichž xxxxxxxxx platí, x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx být přijata x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Mezi xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx přijímat, xxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, může xxxx xxxx xxxxxx kontrola xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 882/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x potravin a xxxxxxxx x zdraví xxxxxx x dobrých xxxxxxxxx podmínkách xxxxxx (3) xxxxxx členským xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pravidelně, xx xxxxxxx rizik x x přiměřenou xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx je xxxxx provádět x xxxxxxxxxxx fázích výroby, xxxxxxxxxx x distribuce xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. |
|
(8) |
Xxxxxxx Komise x strategii Společenství xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (4) xxxxxxxx xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v právních xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x uplatňování xxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx by xxxx xxx použita xxx xxxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx. |
|
(9) |
Xxxxxxx xxxxx xxx veterinární xxxxxxxx týkající se xxxxxxxxx zdraví (SCVPH) xxxxx xxx 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x hodnocení mikrobiologických xxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx živočišného původu xxxxxx x lidské xxxxxxxx. Zdůraznil, že xx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria vycházela x xxxxxxxxxx hodnocení xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxx x ochraně xxxxxx xxxxxxxxxxxx. XXXXX xxxxxx xxxx přechodná xxxxxxxx xx xxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnocení xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx kritéria. |
|
(10) |
SCVPH xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx k Listeria xxxxxxxxxxxxx. X tomto xxxxxxxxxx xx doporučuje, xxx se xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes x xxxxxxxxxxx xxx 100 XXX/x. Xxxxxxx xxxxx xxx potraviny (XXX) s xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxx stanovisku ze xxx 22. xxxxxx 2000 xxxxxxx. |
|
(11) |
Xx xxxxx 19.–20. září 2001 xxxxxx XXXXX stanovisko x Xxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx vědecké xxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxx x parahaemolyticus x xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx vytvoření pravidel xxxxxxx praxe, xxx xx zajistilo uplatňování xxxxxxx hygienické xxxxx. |
|
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. ledna 2002 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx Norwalk („Xxxxxxx-xxxx xxxxxxx“, NLV, noroviry). X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx, xx xxxxx fekální xxxxxxxxxx jsou pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx či xxxxxxxxxxxxx NLV xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx jako xxxxxxxxxx ke stanovení xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x měkkýšů xxxx bezpečnou xxxxx. X xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx rovněž xxxxxxxxxx xxxxxxxx X. xxxx, x xxxxxxx xxxxxxx koliformní xxxxxxxx. |
|
(13) |
Xxx 27. února 2002 xxxxxx XXX xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x kapitole 4 xxxxxxx II xxxxxxxx Xxxx 92/118/EHS ze xxx 17. xxxxxxxx 1992 o xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, pokud se xx xx nevztahují xxxxxxxx předpisy Společenství xxxxxxx v kapitole X xxxxxxx A xxxxxxxx 89/662/EHS, a xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx 90/425/XXX (5) jsou x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx. |
|
(14) |
Xx xxxxx 21.–22. ledna 2003 vydal SCVPH xxxxxxxxxx x X. xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (XXXX). Xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xx používání xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx produkt v xxxxxxx XXXX O157 xxxxxxxxxxxxx nepovede x xxxxxxxxxx xxxxxxx souvisejícího xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx snížení fekální xxxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx rizik xxx xxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxx xxxxxx XXXX. XXXXX xxxxx xxxx kategorie xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx XXXX xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx: xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxx x dalších xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxx hovězí xxxx a xxxxxxx x něj, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx produkty, xxxxxxx xxxxxxxxx semena x xxxxxxxxxxxxxxx ovocné x xxxxxxxxxx šťávy. |
|
(15) |
Ve dnech 26.–27. března 2003 xxxxxx SCVPH xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx v xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky x xxxxxx, v xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx měla být xxxxxxxxx u xxxx x sušeného mléka. |
|
(16) |
Ve xxxxx 14.–15. dubna 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x potravinách. Podle xxxxxx stanoviska xxxxx xx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx veřejné xxxxxx syrové maso x některé xxxxxxxx xxxxxx ke xxxxxxxx xx syrova, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx tepelně xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx masa, xxxxx x produkty xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x některé xxxxxxx x něj. Xxxxxxxxx představují xxxx xxxxxxxxx semena x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx x potřebě xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx bylo xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x na xxxxxxx jeho xxxxxxxxxxxxxxx. |
|
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx xxx biologická xxxxxxxxx (komise XXXXXX) xxxxxxx při Evropském xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx xxx 9. xxxx 2004 xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě. Xxxxx x závěru, xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx nejnebezpečnějšími xxxxxxxxxxxxxx v počáteční xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx účely x xxxxxxxxxxx kojenecké výživě. Xxxxxxxxxx těchto xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx značné xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. XXXX xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx čeledi Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx jejich xxxxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx však xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx druhy xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx potravin, aniž xx představovaly nebezpečí xxx xxxxxx. Xxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx zahájit xxxxxxxxx na specifické xxxxxxxxx mikroorganismy. |
|
(18) |
Prozatím xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx velkého xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx mikrobiologických kritérií xx xxxx Xxxxxx xxxxxx pokynem Codexu Xxxxxxxxxxxx „Xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ x rovněž xxxxxx xxxxxx XXXXX x XXX. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, potravin pro xxxxxxx a xxxx x xxxxxxxxxxx kritérium xxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx rybolovu. Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx tomu, xx se xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx potraviny a xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. |
|
(19) |
Xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady 2004/41/XX xx xxx 21. xxxxx 2004, xxxxxx xx xxxxxxx některé xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu určených x xxxxxx spotřebě x pro xxxxxx xxxxxxx na xxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxx 89/662/XXX x 92/118/EHS x rozhodnutí Rady 95/408/XX (6), a xxxxxx xx nutné xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx stanoviska kritéria xxxx. |
|
(20) |
Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx včleněna xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx Komise 93/51/XXX xx xxx 15. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x měkkýšů xx xxxxxxxxxx (7). Je xxxxx xxxxx xxxxxxx rozhodnutí xxxxxx. Xxxxxxxx k xxxx, že rozhodnutí Xxxxxx 2001/471/XX ze xxx 8. xxxxxx 2001 x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx vnitropodnikové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 64/433/XXX x xxxxxxxxxxxx otázkách xxxxxxxx čerstvého xxxx x xxxx xxxxxxx xx xxx x xxxxxxxx 71/118/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx produkce xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxx xx xxx (8) se x účinkem xx 1. xxxxx 2006 xxxxxxx, xx třeba xxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
|
(21) |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx potravinářského produktu xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx být produkt xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxx xx bylo xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx jinak xxxxxxxxxxx x cílem xxxxxxxx jeho xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx 3 směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX ze dne 20. března 2000 x sbližování xxxxxxxx xxxxxxxx členských xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jejich xxxxxxxx xxxxxx a související xxxxxxx (9) xx při xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí xxxxx k xxxxxxx xxxx povinný xxxx x xxxxxxx potraviny, xxxxxx xx bez xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Tento xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx při xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření podle xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(22) |
Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx užitečným xxxxxxxxx xx zjišťování x xxxxxxxx přítomnosti patogenních xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx. |
|
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx v xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření. X xxxxxxxxx případech xxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x cílem xxxxxxxx xxxxxxx úroveň xxxxxxx, xxxxx mají být xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx. |
|
(24) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx metodě, x xxxxx xx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx kritériem xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x rovnocenným výsledkům. X xxxxxxxxx harmonizovaného xxxxxxxxx xxxx xxx xxx každé xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx vzorků. Xx xxxx nutné umožnit xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx předpokladu, že xxxx xxxxx poskytují xxxxxxxxxx xxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx. |
|
(25) |
Xx třeba xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, neboť xxxx xxxxxx xxxxx poukázat xx xxxxxxxxx vývoj xx xxxxxxxx procesu x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku umožnit xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx tím, xxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
|
(26) |
Xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x tomto xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxxx vývoje x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx doplněna. Tento xxxxx xxxxxxxx vědecko-technický x metodický xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, změny xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx i xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. |
|
(27) |
Xxxxxxx xx třeba xxxxxxxx xxxxxxxx pro patogenní xxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx budou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxxx xxxxx vyvinout xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx mikrobiální nebezpečí, xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. |
|
(28) |
Xxxx xxxxxxxxx, xx provádění xxxxxxxx kontrol xxxx xxxxxxx xxxxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxxx salmonel x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx z xxxx. Xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 2160/2003 ze xxx 17. listopadu 2003 x xxxxxxx salmonel x některých xxxxxx xxxxxxx zoonóz xxxxxxxxxxxxx xx x potravním xxxxxxx (10) xx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xx odpovídajících xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx řetězce. Xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxxxx z xxx by xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zlepšení xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx prvovýroby. |
|
(29) |
V případě xxxxxxxxx kritérií xxxxxxxxxxx xxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx odchylku, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, že xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx na xxx xxxxxx xxxxxxxxx státu. Xxx xxxxxxx této xxxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx státy povinny xxxx skutečnost xxxxxxx Xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx státům. |
|
(30) |
Opatření stanovená xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx zvířat, |
PŘIJALA XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Předmět a xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx musí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků dodržovat xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x zvláštních xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 nařízení (ES) x. 852/2004. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxxxx (ES) č. 882/2004, zda xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx stanovená v xxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx orgánu xxxxxxxx xxxxx odběry xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx jiných mikroorganismů, xxxxxx xxxxxx či xxxxxxxxxx, x xx xxx v xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, u xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx v souvislosti x analýzou xxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxx xxxx dotčena xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, a xxxxxxx zdravotní xxxxx xxx potraviny xxxxxxxxx x nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 853/2004 (11), xxxxxxxx týkající xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x rámci xxxxxxxx Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Xxxxxxx se xxxx xxxxxxxx:
|
x) |
„mikroorganismy“ se xxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, řasy, xxxxxxxxx prvoci, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx produktu, partie xxxxxxxx xxxx procesu xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x/xxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx na jednotku/y xxxxxxxxx, objemu, xxxxxx xx xxxxxx; |
|
c) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo partie xxxxxxxxx, které se xxxxxxxx xx produkty xxxxxxx na trh; |
|
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx fungování xxxxxxxxx procesu. Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxx xxxxxx hygienu xxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxx; |
|
e) |
„xxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxxxxx totožných okolností x vyprodukovaných na xxxxxxx xxxxx x xxxxx vymezeného xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
|
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxx „xxxxxxxxxxx xx“, nebo datu xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 9 x 10 xxxxxxxx 2000/13/XX; |
|
g) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ se rozumí xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx výrobcem xxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx bylo nutné xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx jinak xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx kojence“ se xxxxxx xxxxxxxxx určená xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx směrnice Xxxxxx 91/321/XXX (14); |
|
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx Xxxxxx 1999/21/ES (15); |
|
x) |
„xxxxxxx“ xx xxxxxx soubor xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx, xxxxx/x xxx/x xxxxxx/ x xxxxxxx xxxxxxx z xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx/x xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx zkoumaného xxxxx xxxx materiálu x xx xxxxxx xxxxxx xxx rozhodnutí x xxxxxxxx celku xxxx xxxxxxxxx xxxx x procesu, xxxxx xxxx x xxxx xxxxxx; |
|
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxx, v xxxx jsou zachovány xxxxx partie, z xxx xx xxxxxxx. Xxx xx xxxx xxxxxxx x prostého xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx z xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku; |
|
l) |
„xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií“ se xxxxxx získávání xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx X xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx stanovených xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x pokyny xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx xxxxxxxxx
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, aby potraviny xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx podle xxxxxxx X. Xx xxxxx xxxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků ve xxxxx fázích xxxxxx, xxxxxxxxxx x distribuce xxxxxxxx, včetně xxxxxxxxxxx, x xxxxx svých xxxxxxx založených na xxxxxxxx XXXXX xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx,
|
x) |
xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a bylo x nimi manipulováno xxx, že se xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; |
|
x) |
aby xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx platná xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx dodržena xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, skladování x xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx přílohy XX s cílem xxxxxxxx, xxx jsou xx xxxxx dobu xxxxxxxxx dodržována příslušná xxxxxxxx. Xx se xxxx zejména xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x které xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx veřejné xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx spolupracovat.
Xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx být zahrnuty xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxx 7 nařízení (XX) x. 852/2004.
Xxxxxx 4
Provádění xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x případě xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. O xxxxxx četnosti xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, nestanoví-li xxxxx xxxxxxx X xxxxxxxx xxxxxxx odběru xxxxxx, přičemž v xxxxxxxx případech xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx četnosti stanovené x xxxxxxx X. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx svých xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx návod x xxxxxxx xxxxxxxxx.
Četnost xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx ovšem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 5
Zvláštní xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx vyšetření x odběru vzorků
1. Xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxx v xxxxxxx X xx xxxxxxx xxxx referenční xxxxxx.
2. Xxxxxx se xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, pokud je xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx x zajištění xxxx, aby xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx tomto xxxxxx xxxxxx xx jako xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx XXX 18593.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx spotřebě, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx svého xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x míst x xxxxxxxx xxx zpracování.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx sušené xxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx účely xxxxxx xxx kojence xx xxxxx měsíců xxxx, xxxxx představují xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x rámci xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Enterobacteriaceae.
3. Xxxxx jednotek xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxx xxxxxxx I xxxx xxx snížen, pokud xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx disponuje xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP.
4. Xx-xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx určité xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxx být přinejmenším xxxxxxxx xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx X.
5. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx mohou xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu xxxxxxxx, xx tyto xxxxxxx xxxxxxxxx přinejmenším xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxx postupy xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x používání xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a podle xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx na xx xxxxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Používání xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx uvedené x xxxxxxx X x xxxxx je xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx EN/ISO 16140 xxxx xxxxx jiných xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx přijatých xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx metody xxxxxxxxxx x certifikované podle xxxxxxxxxxx 3, musejí xxx xxxxxx validovány xxxxx mezinárodně xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx musí povolit xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x mletém xxxx, masných xxxxxxxxxxxx x masných výrobcích xxxxxxxx ke spotřebě x tepelně upraveném xxxxx všech druhů xxxxxxxxx v xxxxxxx X, musí výrobce xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxx informoval o xxx, xx je xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
2. Xx 1. xxxxx 2010 xxxx označování xxxxx xxxxxxxx 1 x mletého xxxx, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Jsou-li xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx stanovených x xxxxxxx X xxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx vymezených x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx k xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxxx xxxxxx opatření xxxxx xxxxxxxx 2 xx 4 xxxxxx článku.
Xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx ke xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx zabránili xxxxxxxxxx xxxxxxx nepřijatelného xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Mezi xxxx xxxxxxxx xxxxx patřit xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x dalších xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X kapitole 1 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx podle xxxxxx 19 xxxxxxxx (XX) x. 178/2002. Xxxxxxxx xxxxxxx na xxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx maloobchodu x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx ošetřením, které xxxxxxxx xxxxxxx nebezpečí. Xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx partii xxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxx k xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xx předpokladu, že xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xxxx zdraví xxxxxx x xx x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx (XXX) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XXX oddílu V xxxxxxxx XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x. 853/2004 x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxx Salmonella xxx xxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx použita pouze x výrobě xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx výrobků x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxx (XX) x. 853/2004.
4. X xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx výrobního procesu xx xxxxxxx opatření xxxxxxxxx x příloze X kapitole 2.
Xxxxxx 8
Přechodná odchylka
1. Podle xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxx nejpozději xx 31. xxxxxxxx 2009 xxxxxxxxx odchylka, xxxxx jde x xxxxxxxxxx hodnoty stanovené x xxxxxxx X xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x mletém xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx výrobcích určených xx spotřebě x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxx členského xxxxx.
2. Xxxxxxx xxxxx využívající tuto xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx oznámit Xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxxx:
|
a) |
xxxxxxx, xxx xxxx používány xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx x identifikačním xxxxxxxxx xxxxx přílohy XX xxxxxx X xxxxxxxx (ES) č. 853/2004, x xxxxx xxxxxxxx, aby xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx na xxxxxx trh, a xxx produkty xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx splňovaly xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X; |
|
x) |
xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xx xxx xx xxxx přechodná odchylka xxxxxxxx, xxxx zřetelně xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx; |
|
x) |
xxxxxxx se, xx xxx provádění vyšetření xxxxx xxxxxxxx Salmonella xxxxx xxxxxx 4 x aby xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx o xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx shledána xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxx x pěti xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Xxxxxxx xxxxxx
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků musejí xxxxxxxxxx trendy ve xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Zjistí-li xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx rizik.
Xxxxxx 10
Přezkum
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxxx x metodický xxxxxx, xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxxx rizik. Xxxxxxx kritéria a xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, koz, xxxxxxxxxx, prasat x xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxx pozorované v xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 11
Zrušení
Xxxxxxxxxx 93/51/EHS xx xxxxxxx.
Xxxxxx 12
Xxxx nařízení xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.
Xxxxxxx xx ode dne 1. ledna 2006.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx státech.
X Bruselu xxx 15. listopadu 2005.
Xx Xxxxxx
Markos XXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1) Úř. věst. L 139, 30.4.2004, x. 1, opraveno v Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 1.
(2) Úř. xxxx. X 31, 1.2.2002, x. 1. Nařízení xx xxxxx xxxxxxxx (ES) x. 1642/2003 (Úř. xxxx. X 31, 1.2.2002, s. 1).
(3) Úř. xxxx. X 165, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. věst. X 165, 30.4.2004, x. 1.
(4) SANCO/1252/2001. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny v xxxxxxxx předpisech Xxxxxxxxxxxx, x. 34.
(5)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 62, 15.3.1993, s. 49. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením Xxxxxx (XX) x. 445/2004 (Xx. věst. L 62, 15.3.1993, s. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 157, 30.4.2004, x. 33, xxxxxxxx v Xx. věst. X 157, 30.4.2004, s. 33.
(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 13, 21.1.1993, x. 11.
(8)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, x. 48. Rozhodnutí ve xxxxx rozhodnutí 2004/379/XX (Xx. xxxx. L 165, 21.6.2001, s. 48).
(9)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 109, 6.5.2000, x. 29. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx směrnicí 2003/89/ES (Xx. xxxx. L 109, 6.5.2000, s. 29).
(10)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 325, 12.12.2003, x. 1.
(11)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 139, 30.4.2004, s. 55, xxxxxxxx x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 55.
(12) Úř. xxxx. L 139, 30.4.2004, x. 206, opraveno x Xx. věst. L 139, 30.4.2004, x. 206.
(13) Úř. xxxx. L 229, 30.8.1980, s. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 175, 4.7.1991, x. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 91, 7.4.1999, x. 29.
XXXXXXX I
Mikrobiologická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
|
Xxxxxxxx&xxxx;1. |
Xxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
|
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj |
|
2.2 |
Mléko x&xxxx;xxxxxx výrobky |
|
2.3 |
Vaječné xxxxxxx |
|
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx a výrobky x&xxxx;xxxx |
|
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx pro odběr xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx |
|
3.1 |
Xxxxxx pravidla xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
|
3.2 |
Xxxxx xxxxxx xx jatkách x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Kritéria bezpečnosti xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx toxiny, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx vzorků (1) |
Limity (2) |
Analytická xxxxxxxxxx metoda (3) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g (5) |
EN/ISO 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
před xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx |
|||||
|
Listeria xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g |
EN/ISO 11290-2 (6) |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
od 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx v 10 x xx 1. ledna 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x&xxxx;xxxx xx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx během xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
5 |
0 |
neprokázány xx 25 x |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství xxx xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX/XXX 22964 |
produkty uvedené xx trh během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
X. coli (14) |
1 (15) |
0 |
při xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx počtu (MPN): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx a tekutiny xxxx xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxx |
9 |
2 |
200 xx/xx |
400 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
||
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku vzorku, xxxxx živých mlžů x&xxxx;xxxxxx ostnokožců, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vyšetřením xx E. coli, kdy xx limit xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřované partie (19).
L. xxxxxxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxx xxxxxxxx xxxxxxx účely:
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
X. monocytogenes x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx, xxxxx podporují xxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, před xxx, než xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx je xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx této xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. monocytogenes v ostatních xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;X.&xxxx;xxxx v živých xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ limit, |
|
— |
nevyhovující, pokud xx kterákoli xxxxxxx &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterie, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxx xxxxxxxxxxxx zjištěny x&xxxx;xxxxx jednotce xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx jednotce xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx kojenecké xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx dietních potravinách xxx xxxxxxxx léčebné xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx do xxxxx xxxxxx xxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx bakterie, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx xx přítomnost této xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxxxxxx s vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx požadavky:
|
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx překračuje x&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;xxxx xxxxx xx jedna xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; M. |
Kapitola 2. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu
2.1 Maso x&xxxx;xxxxxxx z něj
|
Kategorie potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, na xxx xx kritérium xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
počet xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
5,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx logaritmická hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 xxx XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
jatečně xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 log XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx před xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
2,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
3,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxx upraveného xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx upravená těla xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx, přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx a původu xxxxxx |
|||
|
Salmonella |
50 (24) |
5 (25) |
nepřítomnost xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx upraveného xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx úpravě, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx biologické xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
Salmonella |
50 (24) |
7 (25) |
nepřítomnost xx 25 g směsného xxxxxx xxxx z krku |
EN/ISO 6579 |
jatečně xxxxxxxx těla po xxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních kontrol, xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů (26) |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx (27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx xxxxxx surovin |
|||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. coli &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 KTJ/g |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 nebo 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
E. coli &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 XXX/x&xxxx;xxxx xx2 |
5&xxxx;000 XXX/x&xxxx;xxxx xx2 |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx surovin |
||
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, xxx xx xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx tělech xxxxx, xxxx, xxx, koňovitých x&xxxx;xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota xxxx x&xxxx;x&xxxx;X, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud je xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx k získání xxxxx xxxxxx n.
E. xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx mase, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (MOM):
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx c/n hodnot nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(31) |
Xxxx, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
&xx;1 KTJ/ml |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx i jakosti xxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxx procesu, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx X.&xxxx;xxxx &xxxx;(34) |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku xxxxx xxxxxxxxx procesu, kdy xx přepokládá nejvyšší xxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx a výběru xxxxxxx; xxxxx xxxx zjištěny xxxxxxx >105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx partie xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxx výroby; pokud xxxx zjištěny xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx stafylokokové xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-1 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx kontaminace |
|||
|
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx vyšetřena na xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx |
||
|
Enterobacteriaceae |
10 |
0 |
Nepřítomnost v 10 x |
XXX 21528-1 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx minimalizovat kontaminaci; xx-xx v kterékoliv xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx partie xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx Salmonella |
|||
Interpretace výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx kojence xx xxxxx xxxxxx věku:
|
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je přítomnost xxxxxxxxx xxxxxxxx určena x&xxxx;xxxxxxxxx jednotce xxxxxx. |
X. xxxx, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty jsou ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx než c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
100 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
Enterobacteriaceae xx xxxxxxxxx výrobcích:
|
— |
vyhovující, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ m, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx je jedna xxxx xxxx zjištěných xxxxxx > M nebo xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, na xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 XXX/x |
XXX/XX 16649-3 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx výrobcích x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx a měkkýšů xx xxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ m, |
|
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxx nebo xxxx zjištěných xxxxxx &xx; M nebo xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx korýších a měkkýších xx xxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ m, |
|
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, ovoce x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx
|
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx metoda (42) |
Fáze, xx xxx se xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
|
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx proces |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
výrobní xxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity se xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx v předkrájeném xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx):
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; M nebo xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Pravidla xxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx konkrétnější xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx zkušebních xxxxxx, použijí xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy ISO (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx Codexu Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx vyrábějících xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx vyšetření
Pravidla xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx xxxxx, xxxxxx, ovcí, xxx a koňovitých
Destruktivní i nedestruktivní xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx a přepravu vzorků xxxx xxxxxxx v normě XXX 17604.
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vzorky x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx porážkovou technologii xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx vzorky xx xxxx xxxx každého xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxxxxxx metodou xx xxxxxxxx xxxxx vzorky xxxxx odpovídající xxxxxx 20 xx2. Používá-li xx pro xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx plocha, z níž xx odebírá xxxxxx, xxxxx alespoň 100 xx2 (50 xx2 x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) na xxxxx místo xxxxxx xxxxxx.
Xxx odběru xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx abrazivní houbičky. Xxxxxx, x&xxxx;xxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx nejméně 100 xx2 xx xxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx upraveném xxxx, xxxx xxxxxxxxxx se x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx xxxxxxx
Xxx účely xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx chlazení. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx z krku o přibližné xxxxxxxxx 10&xxxx;x.&xxxx;X&xxxx;xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx xx xxx xxxxxxx upravených xxx xx xxxxxxx před xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx tak, xxx xx xxxxxxx 5 × 25 x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx pro odběr xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx vzorků, mohou xxx xxxxxxxx do xxxxxx pro správnou xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx odběru vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx a mechanicky oddělovaného xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx maso, masné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxx odběru xxxxxx se každý xxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx pokrytí xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx a na xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxx za xxxxxxx xxx, xxxxx xxxx xx xxxx xx xxxx xxxxxxxx týdnů xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx masa, xxxxxxx polotovarů a jatečně xxxxxxxxxx xxx pro xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx může xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, pokud xxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx týdnů xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx odběru xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx uvedené xxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx být xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx, která jatky xxxxxxxx, xxxxxxxx nízké xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx-xx xx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx opodstatněné x&xxxx;xxxxxxx-xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx orgán, xxxxx xxx malé jatky x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx množstvích, x&xxxx;xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(2)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 1.1–1.24 se x&xxxx;xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx běžných podmínek xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx:
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx tomto xxxxxxxx není xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx, které jsou xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, vyjma xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxx, sušenek x&xxxx;xxxxxxxxx výrobků, |
|
— |
u vod, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, piva, xxxxxxxxxx xxxx, vína, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxxx výrobků x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxx xxxx. |
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxx schopen xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 KTJ/g po celou xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx stanovit xxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx xxx xxxxxxxxxx nízké, xxx zaručily, xx xxxxx 100 KTJ/g nebude xx xxxxx doby xxxxxxxxx překročen.
(6) 1 xx xxxxxxx se naočkuje xx Xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx 140 mm xxxx xx xxx Xxxxxxx misky x&xxxx;xxxxxxx 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx kritérium xx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxx, xxx xxxxxx bezprostřední xxxxxxxx provozovatele potravinářského xxxxxxx, který je xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx ke spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 KTJ/g po xxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(8)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx xx ≤ 0,92, výrobky x&xxxx;xX ≤ 5,0 x&xxxx;xx ≤ 0,94, výrobky x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx pod 5 xxx xxxx xxxxxxxxxxx považovány xx xxxxxxx xxxxxxxxx do xxxx xxxxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx do xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx kategorie xxxxxxx.
(9)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx se vztahuje xx mechanicky xxxxxxxxxx xxxx (MOM) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx výrobce xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxxx případné doby xxxxx a aw xxxxxxx xxxxxxxxxx riziko salmonel.
(11) Pouze xxxxxxxx obsahující mléčné xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx zahájením xxxxxxx klíčení xxxx xxxxx xxxxxx, který xx xxxxx xxxxxxx xx xxxx, xxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx.
(13)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx xx al., X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. Xxx. 86, Xx 2, 2003.
(14) E. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx složený xxxxxxx x&xxxx;10 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxxxx.
(17)&xxxx;&xxxx;Xx xxxxxx xxxxxxxxxxx je xxxxx xxxxxxx jednotlivé xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předpoklad stanovený x&xxxx;xx.&xxxx;14 xxxx.&xxxx;6 xxxxxxxx (XX) č. 178/2002, xxxxx xxxxx se má xx xxxxxxxxxxx považovat xxxx xxxxxx.
(18)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: 1. Xxxxx X., Xxxxx X., Xxxxxxxxx X., Xxxxx xx biogenic xxxxxx involved xx xxxx xxxxxxxxxxxxx. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Duflos X., Xxxxxx X., Xxxxx X., Bouquelet S., Xxxxxxxxx xx matrix xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx amines xx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) xxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx). X. XXXX Internat. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx vyšetření xxx rovněž xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx účinnosti HACCP xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx procesu.
(20) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx mezi m a M.
(21) U bodů 2.1.3–2.1.5 xx x&xxxx;xxxxx X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota xx xxxxxxxx xxx, xx xx nejprve xxxxxx logaritmická hodnota xxxxxxx jednotlivého xxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx průměr těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(24)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx 50 xxxxxx xx xxxxx x&xxxx;10 po xxxx xxxxxxxx vzorkování xxxxx&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx vzorků, xxxxx jsou stanoveny x&xxxx;xxxxx nařízení.
(25) Počet xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Hodnota x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx zohlednění xxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxx salmonel. X&xxxx;xxxx xxxxx přezkumem xxxxx členské xxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx salmonel používat xxxxx xxxxxxx x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx mleté xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx nižší xxx 24 xxxxx.
(27)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(28)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oddělované xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx m a M.
(30) U bodu 2.2.7 xx x&xxxx;xxxxx X.
(31)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx vydání xxxxxxxxx normy.
(32) Kritérium xx xxxxxxxxxx xx výrobky xxxxxx k dalšímu zpracování x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(33)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(34)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx E.coli, xx xxxxx xxxxxxxx X.xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx E. coli, xx xx xxxxxxx xx xxxxx období xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, u nichž xx výrobce xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušných xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx enterotoxinů.
(36) Pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx složky.
(37) n = xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx vzorku, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(39)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(41)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
XXXXXXX XX
Studie xxxxx xx. 3 xxxx. 2 xxxxxxxx:
|
— |
specifikace xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx pH, xx, obsah xxxx, xxxxxxxxxxx konzervantů a druh xxxxxxxxx xxxxxxx, při xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx kontaminace x xxxxxxxxx xxxx údržnosti, x |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx z výzkumu, xxxxx se xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů, xxxxx xxx o jejich xxxx x xxxxxxxxx. |
Xx-xx to xx xxxxxxx uvedených xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx studie, které xxxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxx matematické xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx v produktu xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx skladování, |
|
— |
xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx dotčených xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx x xxxxxxxx po xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a používání přítomny. |
Uvedené xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a skladování.