NAŘÍZENÍ KOMISE (XX) x. 2073/2005
ze dne 15. xxxxxxxxx 2005
x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x ohledem xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 odst. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxx ze xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx je xxxxxxxxx v xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx x stanoví xxxxxxx týkající se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (2). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx z potravin x xxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx či xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx představují nepřijatelné xxxxxx pro xxxxxx xxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx (ES) x. 178/2002 xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx, xxxxx nichž xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxxx na xxx, xxxx-xx bezpečná. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxx. Xx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx bezpečnostní xxxxxxxx přijatelnosti potravin, xxxxxxx x xxxxxxx xx přítomnost některých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a postupu xxxxxx xxxxxx, manipulace x xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xx xxxx xxx nedílnou xxxxxxxx xxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x dalších xxxxxxxx na kontrolu xxxxxxx. |
(5) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx prováděním xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx na zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx postupů založených xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx opatření xx xxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxxx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x rovněž xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx jehož xxxxxxxxxx xxxx xxx potravina xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mikroorganismy, pro xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(6) |
Xxxxx článku 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx xxxx zahrnovat xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx prostřednictvím odběru xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu. Xx proto vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x analytickým xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx odběru vzorků, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx analytických jednotek, xxxxx xxxx xxx x xxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xx xxx se kritérium xxxxxxxx, bodů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x nichž xxxxxxxxx platí, x xxxxxx xxxxxxxx, která xxxx být xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx opatření, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx vymezujících přijatelnost xxxxxxx, může mimo xxxx patřit xxxxxxxx xxxxxxx, hygieny, xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 882/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x potravin x xxxxxxxx x zdraví xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (3) xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx byly xxxxxxxxx pravidelně, na xxxxxxx xxxxx x x přiměřenou xxxxxxxx. Xxxx kontroly je xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx x cílem xxxxxxxx, xxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovali xxxxxxxx stanovená v xxxxx nařízení. |
(8) |
Sdělení Xxxxxx x strategii Společenství xxx stanovení xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny (4) xxxxxxxx strategii xx xxxxxxxxx x přezkoumání xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství, jakož x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xx měla xxx xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx (XXXXX) xxxxx xxx 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x lidské xxxxxxxx. Xxxxxxxxx, xx xx důležité, xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria vycházela x formálního xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zásad. Xx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx a xxxxxx ve xxxxxx x ochraně zdraví xxxxxxxxxxxx. XXXXX navrhl xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx doby, xxx xxxxx k dispozici xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx přezkoumaná xxxxxxxx. |
(10) |
XXXXX xxxxxxx vydal xxxxxxxx xxxxxxxxxx x Listeria xxxxxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxx xxx stanovilo udržování xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx 100 XXX/x. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx (XXX) x xxxxxx xxxxxxxxxxxx vyslovil xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxx 22. června 2000 xxxxxxx. |
(11) |
Xx dnech 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx SCVPH xxxxxxxxxx x Xxxxxx vulnificus x Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxx údaje, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx. Doporučil xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. |
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. xxxxx 2002 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx Norwalk („Xxxxxxx-xxxx xxxxxxx“, XXX, noroviry). X xxxxxxxx stanovisku xxxxx x závěru, xx běžné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx XXX nespolehlivé x xx xxxxxxxxx xx na odstranění xxxxxxxxx xxxxxxxx jako xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx bezpečnou xxxxx. X xxxxxxx uplatňování xxxxxxxxxxxxx indikátorů xx xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx X. xxxx, x nikoliv xxxxxxx koliformní xxxxxxxx. |
(13) |
Xxx 27. xxxxx 2002 xxxxxx SCF xxxxxxxxxx x specifikacím xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelů. Xxxxx x závěru, že xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 4 xxxxxxx XX směrnice Xxxx 92/118/EHS ze xxx 17. prosince 1992 x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx s xxxxxxxx živočišného původu xx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisy Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx v kapitole X xxxxxxx A xxxxxxxx 89/662/XXX, x xxxxx jde x xxxxxxxxx xxxxxxx, směrnice 90/425/XXX (5) xxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x považoval xx xxxxxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxx xxx xxxxxxxxx. |
(14) |
Xx xxxxx 21.–22. ledna 2003 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx k E. xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (XXXX). Ve xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xx používání xxxxxxxxxxxxxxx normy xxx xxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx VTEC X157 xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxx snížení xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxx potravinového xxxxxxx xxxx mohou přispět xx snížení xxxxx xxx veřejné xxxxxx, x xx xxxxxx xxxxxx XXXX. XXXXX xxxxx tyto xxxxxxxxx xxxxxxxx, v nichž xxxxxxxxxxx XXXX xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx: xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hovězí xxxx x případně xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx maso x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x výrobky x xxx, syrové xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx produkty, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx šťávy. |
(15) |
Ve xxxxx 26.–27. xxxxxx 2003 xxxxxx SCVPH stanovisko xx stafylokokovým xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxxx přezkoumání xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx, x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx x x sušeném xxxxx. Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx pro stafylokokové xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxx. |
(16) |
Xx xxxxx 14.–15. xxxxx 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x potravinách. Xxxxx xxxxxx stanoviska xxxxx xx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx produkty xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx x nedostatečně xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx, xxxxx x produkty xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx semena a xxxxxxxxxxxxxxx ovocné xxxxx. Xxxxx doporučil, xxx xxxxxxxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx chránit xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx xxx biologická xxxxxxxxx (komise BIOHAZ) xxxxxxx xxx Xxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx xxx 9. xxxx 2004 xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x pokračovací xxxxxxxxx xxxxxx. Došla x xxxxxx, xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx nejnebezpečnějšími xxxxxxxxxxxxxx x počáteční xxxxxxxxx xxxxxx, výživě xxxxxx pro zvláštní xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx těchto xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx umožňují xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, jejichž xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xx xxxxx xxx xxxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxx. EFSA xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxxx i v xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxx druhů však xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx zahrnuje xxxx xxxxx přítomné x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx často xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, aniž xx xxxxxxxxxxxxx nebezpečí xxx xxxxxx. Proto xx možné xxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxx jejich xxxxxxxxxxx lze zahájit xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(18) |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx mezinárodní xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xx xxxx Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx Codexu Xxxxxxxxxxxx „Xxxxxx xxxxxxxxxxx x používání xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny XXX/XX 21 – 1997“ a xxxxxx xxxxxx xxxxxx XXXXX x SCF. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xx sušeného xxxxx, potravin xxx xxxxxxx a xxxx x histaminové xxxxxxxxx xxx některé xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx Společenství xx mělo xxxxxxx xxxxxxx xxxx tomu, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxx x xxxxxxx kritéria xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx států. |
(19) |
Je třeba xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx zrušeny xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2004/41/XX xx xxx 21. xxxxx 2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx určených x lidské xxxxxxxx x xxx jejich xxxxxxx xx xxx x xxxxxx se xxxx směrnice Xxxx 89/662/XXX a 92/118/EHS x xxxxxxxxxx Xxxx 95/408/XX (6), a rovněž xx nutné xxxxxxxx x ohledem na xxxxxxx xxxxxxxxxx kritéria xxxx. |
(20) |
Xx tohoto nařízení xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxxxx Xxxxxx 93/51/XXX xx xxx 15. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxx (7). Je xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2001/471/XX ze xxx 8. xxxxxx 2001 x pravidlech xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obecné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 64/433/EHS x hygienických xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxx xx xxx a xxxxxxxx 71/118/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx drůbežího masa x xxxx xxxxxxx xx xxx (8) xx x xxxxxxx xx 1. ledna 2006 xxxxxxx, xx třeba xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxxx pro jatečně xxxxxxxx xxxx. |
(21) |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx jej tepelně xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx bezpečnost x dodržování xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Podle článku 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX xx dne 20. března 2000 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a související xxxxxxx (9) xx při xxxxxxxxxx potravin xxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx vhodným způsobem xxxxxx. Xxxxx návod xx xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x potaz při xxxxxxxxxxx o xxxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(22) |
Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx nástrojem xx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx. |
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků by xxxx x rámci xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx sami xxxxxxxxxx x potřebné xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření. X xxxxxxxxx xxxxxxxxx však xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx četnost xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx Společenství, xxxxxxx x xxxxx zajistit xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x rámci xxxxxx Xxxxxxxxxxxx. |
(24) |
Xxxxxxxx vyšetření xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xx xxxx xxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx kritériem spjata xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx analytické metody, xxx jsou metody xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx používání těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxx vede x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vymezen xxxx xxxxxx xxxxxx. Xx xxxx nutné xxxxxxx xxxxxxxxx jiných plánů xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx předpokladu, že xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(25) |
Xx třeba xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx vývoj xx výrobním xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxx tím, xxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
(26) |
Xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx x tato xxxxxxxx xx xxxx xxx v xxxxx xxxxxxxxxx vývoje v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářské xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx revizi xx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx x metodický xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx zranitelných xxxxxxxxxxxx, xxxxx i xxxxx xxxxxxxx hodnocení rizik. |
(27) |
Zejména xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx x živých xxxxxx, xxxxxxx budou xxxxxxxxxx xxxxxxxx příslušné xxxxxxxxxx xxxxxx. Je xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx metody xxx xxxxx mikrobiální xxxxxxxxx, xxxx. Xxxxxx parahaemolyticus. |
(28) |
Bylo xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx rozšíření xxxxxxxx x xxxxxxxxxx zvířatech x produktech z xxxx. Cílem xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 2160/2003 ze xxx 17. xxxxxxxxx 2003 x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx jiných xxxxxxx xxxxxx vyskytujících xx x xxxxxxxxx xxxxxxx (10) xx xxxxxxxx, xxx xxxx přijata xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx řetězce. Xxxxxxxx pro xxxx x xxxxxxx x xxx by měla xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
(29) |
X xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx kritéria, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxxx členského xxxxx. Xxx použití xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx státy xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx státům. |
(30) |
Opatření xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x zdraví xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Předmět x xxxxxx xxxxxxxxxx
Toto xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x prováděcí xxxxxxxx, xxxxx xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx článku 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004. Příslušný xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx (ES) x. 882/2004, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxx nařízení, aniž xx dotčeno xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření za xxxxxx průkazu x xxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, a xx xxx x rámci xxxxxxxxx procesů x xxxxxxx potravin, x xxxxx existuje podezření, xx nejsou bezpečné, xxxx v xxxxxxxxxxx x analýzou xxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxx xxxx dotčena xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, x xxxxxxx zdravotní xxxxx xxx potraviny stanovené x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 853/2004 (11), xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx stanovená v xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Použijí se xxxx xxxxxxxx:
x) |
„xxxxxxxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx vymezující xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx či xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x/xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx xx jednotku/y xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xx partie; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx; |
d) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx xxxxxxxxx přijatelné xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xx nevztahuje xx produkty uváděné xx xxx. Stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxx kontaminace, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vyžadována xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx procesu x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx právem; |
e) |
„xxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na základě xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx okolností x vyprodukovaných na xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx období xxxxxxxxxxxxx xxx xxxx „xxxxxxxxxxx xx“, xxxx datu xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 9 x 10 směrnice 2000/13/XX; |
x) |
„potravinou xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, která xx xxxxxxxxxxx nebo výrobcem xxxxxx x xxxxx xxxxxx spotřebě, xxxx xx xxxx xxxxx xx tepelně upravovat xx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx či xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„potravinou určenou xxx xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx kojence xxxxx směrnice Xxxxxx 91/321/XXX (14); |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxx léčebné xxxxx“ xx xxxxxx dietní xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx Komise 1999/21/ES (15); |
x) |
„vzorkem“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx, který/á xxx/x xxxxxx/ x xxxxxxx způsoby x xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x který/á xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x má tvořit xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx materiálu xxxx x xxxxxxx, který xxxx x xxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx vzorkem“ xx xxxxxx vzorek, x xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, z xxx xx xxxxxxx. Xxx je tomu xxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxx xxxx dílů xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku; |
x) |
„dodržováním xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx získávání vyhovujících xx přijatelných xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx X xxx provádění xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx xxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musejí xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxx X. Xx tímto xxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxx fázích výroby, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx,
x) |
xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxx x nimi manipulováno xxx, xx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu; |
x) |
xxx kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx platná xx xxxxx dobu xxxxxxxxx xxxxxxxx mohla xxx dodržena xx xxxxxxx předvídatelných podmínek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx za výrobu xxxxxxxx musejí x xxxxxxx potřeby xxxxxxxx xxxxxx xxxxx přílohy XX s xxxxx xxxxxxxx, xxx jsou xx celou xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. To se xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxxxxxx těchto xxxxxx xxxxxxxxxxxxx.
Xxxxxx pro xxxxxxxxx těchto studií xxxxx xxx zahrnuty xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx kritérií
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. X xxxxxx četnosti odběru xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxxxxxx-xx xxxxx příloha I xxxxxxxx četnost xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx odpovídá xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze I. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx rozhodnou x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx potraviny.
Xxxxxxx odběru xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 5
Zvláštní ustanovení x provádění vyšetření x xxxxxx xxxxxx
1. Analytické xxxxxx, xxxxx x xxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx X xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
2. Xxxxxx xx xxxxxxxxx x míst x xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx, aby xxxx xxxxxxx příslušná kritéria. Xxx tomto xxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx XXX 18593.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků vyrábějící xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes xxx xxxxxxx zdraví, xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx účely určené xxx xxxxxxx do xxxxx měsíců věku, xxxxx xxxxxxxxxxx riziko Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, musejí x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx a zařízení xx přítomnost xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.
3. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxx xxxxxxx I xxxx xxx xxxxxx, pokud xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP.
4. Xx-xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx nebo procesu, xxxx být xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx I.
5. Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx odběru xxxxxx x vyšetření, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx poskytují přinejmenším xxxxxxxxxx záruky. Xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, které xx xx ně xxxxxxxx, xxxxx i xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx procesu.
Xxxxxxxxx alternativních xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxx uvedené x xxxxxxx I a xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx certifikovaná xxxxx stranou xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx XX/XXX 16140 xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx analytické xxxxxx xxx metody validované x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx 3, musejí xxx metody validovány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Požadavky xx xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx bakterie rodu Xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, masných xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx výrobcích xxxxxxxx ke xxxxxxxx x tepelně xxxxxxxxx xxxxx všech xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx X, xxxx výrobce xxxxxx těchto výrobků xxxxxxx na trh xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxx, že xx xxxxx je xxxx xxxxxxxxx důkladně xxxxxxx xxxxxxx.
2. Xx 1. xxxxx 2010 xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 x mletého xxxx, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx stanovených v xxxxxxx X nevyhovující, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx dalších xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x dalších xxxxxxxx xxxxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 až 4 tohoto xxxxxx.
Xxxxx xxxx xxxxxx podniknout xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx zabránili opětovnému xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx na kontrolu xxxxxxx potravin.
2. Xxxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxx kritérií xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X kapitole 1 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx příslušný xxxxxxx xxxx partie xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx zpět xxxxx xxxxxx 19 nařízení (XX) x. 178/2002. Xxxxxxxx uvedené xx xxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx maloobchodu x xxxxx nesplňují xxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin, mohou xxx xxxxxxxxx dalšímu xxxxxxxxxx ošetřením, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx ošetření xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx jiní xxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx xxxxxx použít x xxxxx účelům, xxx k xxxxx xxxx xxxxxxx určena, xx předpokladu, že xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro veřejné xxxxxx nebo zdraví xxxxxx x že x xxxxx použití xxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a že xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx mechanicky oddělovaného xxxx (XXX) vyrobeného xxxxxxxxxx podle xxxxxxx XXX oddílu X xxxxxxxx III xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x. 853/2004 s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxx xxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxxx použita pouze x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x zařízeních xxxxxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx (XX) č. 853/2004.
4. X případě nevyhovujících xxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu xx xxxxxxx opatření xxxxxxxxx x příloze X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Xxxxxxxxx odchylka
1. Xxxxx xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx uděluje xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2009 přechodná odchylka, xxxxx jde x xxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxx nařízení xxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x mletém mase, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx určených xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx na vnitrostátní xxx xxxxxxxxx státu.
2. Xxxxxxx xxxxx využívající xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx skutečnost xxxxxxx Xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx státům. Xxxxxxx xxxx xxxx:
x) |
xxxxxxx, xxx xxxx používány xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx označování x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx nesmí být xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx přílohy XX oddílu X xxxxxxxx (XX) č. 853/2004, x xxxxx xxxxxxxx, aby xx xxxxxxxx týkala xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx trh, x xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx uvnitř Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X; |
x) |
xxxxxxxx, aby xxxxxxxx, xx něž xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxx xx, xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 x xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx o xxxx xxxxxxxxxx odchylku, xxxxx xxx shledána xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxx x pěti xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musejí xxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx-xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx odkladu xxxxxxxxx opatření x xxxxxxx xxxxxxx s xxxxx zabránit xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 10
Xxxxxxx
Toto nařízení xx xxxxxxxxx s xxxxxxx na vědecko-technický x metodický pokrok, xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxx x hodnocení rizik. Xxxxxxx kritéria a xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx tělech xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx pozorované v xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 11
Xxxxxxx
Xxxxxxxxxx 93/51/XXX xx xxxxxxx.
Xxxxxx 12
Toto nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské unie.
Xxxxxxx xx xxx xxx 1. xxxxx 2006.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Bruselu xxx 15. xxxxxxxxx 2005.
Xx Xxxxxx
Markos XXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1) Úř. věst. X 139, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. věst. X 139, 30.4.2004, x. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, s. 1. Xxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1642/2003 (Úř. xxxx. X 31, 1.2.2002, x. 1).
(3) Úř. xxxx. L 165, 30.4.2004, x. 1, opraveno x Xx. xxxx. X 165, 30.4.2004, x. 1.
(4) SANCO/1252/2001. Xxxxxxxx xxxxxx x strategii pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx předpisech Xxxxxxxxxxxx, x. 34.
(5)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 62, 15.3.1993, x. 49. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením Xxxxxx (XX) x. 445/2004 (Xx. věst. X 62, 15.3.1993, x. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 157, 30.4.2004, x. 33, opraveno v Xx. xxxx. X 157, 30.4.2004, x. 33.
(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 13, 21.1.1993, x. 11.
(8)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 165, 21.6.2001, x. 48. Xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/ES (Xx. věst. L 165, 21.6.2001, x. 48).
(9) Úř. xxxx. L 109, 6.5.2000, x. 29. Xxxxxxxx naposledy xxxxxxxxx směrnicí 2003/89/XX (Xx. věst. X 109, 6.5.2000, s. 29).
(10)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 325, 12.12.2003, x. 1.
(11)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 55, xxxxxxxx v Xx. věst. X 139, 30.4.2004, x. 55.
(12)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 206, xxxxxxxx v Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 206.
(13) Úř. xxxx. X 229, 30.8.1980, x. 1.
(14) Úř. xxxx. X 175, 4.7.1991, x. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 91, 7.4.1999, s. 29.
PŘÍLOHA I
Mikrobiologická kritéria xxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx&xxxx;1. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx |
2.2 |
Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
2.3 |
Xxxxxxx xxxxxxx |
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx a výrobky x&xxxx;xxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx pravidla xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.2 |
Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx k bakteriologickému xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(1) |
Xxxxxx&xxxx;(2) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(3) |
Xxxx, na xxx se kritérium xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Listeria xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx monocytogenes |
5 |
0 |
100 XXX/x&xxxx;(5) |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
před xxx, xxx xxxxxxxxx opustí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g |
EN/ISO 11290-2 (6) |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx v 10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 nepřítomnost x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx xx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty uvedené xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxx xx 25 g |
evropská xxxxxxxxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx pro xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx v 10 x |
XXX/XXX 22964 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
X. xxxx (14) |
1 (15) |
0 |
při xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (XXX): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx a tekutiny xxxx xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
|
Histamin |
9 |
2 |
200 mg/kg |
400 mg/kg |
HPLC (18) |
produkty uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx, kdy xx limit xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx partie (19).
L. xxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx xxx xxxxxxx x pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx určených x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx, které podporují xxxx L. monocytogenes, xxxx xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx není schopen xxxxxxxx, že výrobek xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx dobu xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. monocytogenes v ostatních xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx x&xxxx;X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ xxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx kterákoli xxxxxxx &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxx xxxxxxxxxxxx zjištěny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx vzorku, |
— |
nevyhovující, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx jednotce xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě x&xxxx;xxxxxxxx dietních xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx léčebné xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
Histamin x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;xxxx xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxx&xxxx;2. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj
Kategorie xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nevyhovujících výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
počet xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx upravená těla xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání procesních xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 log XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx před xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 log XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
5,0 log XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
2,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
3,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx vyšetřovaném xxxxx&xxxx;xxxxxxx upraveného těla |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, ale xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx, přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx zvířat |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
5&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx vyšetřovaném místě xxxxxxx upraveného xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx upravená xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx chlazením |
zlepšení hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
Salmonella |
50 (24) |
7 (25) |
nepřítomnost xx 25 x&xxxx;xxxxxxxx vzorku xxxx z krku |
EN/ISO 6579 |
jatečně xxxxxxxx těla po xxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny porážky x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
počet kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(26) |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti xxxxxx x/xxxx původu xxxxxxx |
||
X. coli (27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti výběru x/xxxx xxxxxx surovin |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx a zlepšení v oblasti xxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
E. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
5 000 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx vztahují xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxx xx limity xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx průměrná logaritmická xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx m a M, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx upravených xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx bakterií xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxx určena xx xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx každém xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx deseti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx počtu xxxxxx x.
X. xxxx x&xxxx;xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v mletém xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (MOM):
— |
vyhovující, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud se xxxxxxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud je xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx se xxxx xxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx metoda (31) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
<1 XXX/xx |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx a prevence xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jakož x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx bakterií X.&xxxx;xxxx &xxxx;(34) |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 KTJ/g |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku během xxxxxxxxx xxxxxxx, kdy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx stafylokoků |
zlepšení hygieny xxxxxx a výběru xxxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx příslušná partie xxxx vyšetřena xx xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
Zlepšení xxxxxxx xxxxxx; xxxxx xxxx zjištěny xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. coli &xxxx;(33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 KTJ/g |
ISO 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx kontaminace |
|||
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; pokud xxxx xxxxxxxx hodnoty >105 XXX/x,&xxxx;xxxx být příslušná xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
Xxxxxxxxxxxx v 10 x |
XXX 21528-1 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx určena xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx vyšetřena xx X.&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx dietních xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx věku:
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx poukazují xx xxxxxxxxxxxx příslušné bakterie, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
E. xxxx, Enterobacteriaceae (ostatní xxxxxxxxx xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, pokud xx jedna xxxx xxxx zjištěných hodnot &xx; M nebo xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx metoda (38) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx ml |
100 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
XXX 21528-2 |
konec výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
Enterobacteriaceae ve xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx rybolovu
Kategorie xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
E. xxxx |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 XXX/x |
XXX/XX 16649-3 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx výrobního procesu |
zlepšení xxxxxxx výroby |
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx jsou ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx se xxxx xxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx m a M. |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx v krunýře xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx schránkami:
— |
vyhovující, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jedna xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, ovoce x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(42) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
výrobní xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
E. xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (určených x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) a nepasterizovaných xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx spotřebě):
— |
vyhovující, pokud xxxx všechny zjištěné xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx > M nebo xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Pravidla xxx odběr xxxxxx x xxxxxxxx zkušebních xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx zkušebních xxxxxx, xxxxxxx se xxxx referenční xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ISO (Xxxxxxxxxxx organizace pro xxxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx Codexu Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx a v závodech xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx a masné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxx x&xxxx;xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx odběru xxxxxx, xxxxx míst xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx vzorků xxxx popsány x&xxxx;xxxxx XXX 17604.
Xxxxx každého xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z pěti xxxxxxx upravených xxx. Xxxxx odběru vzorků xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx porážkovou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v jednotlivých xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx ze xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx 20 xx2. Xxxxxxx-xx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx metoda, xxxx xxxxxx, x&xxxx;xxx xx xxxxxxx vzorek, xxxxx alespoň 100 xx2 (50 cm2 x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxxxxx přežvýkavců) xx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx xxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx použije xxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxx xxxxxxxxx houbičky. Xxxxxx, x&xxxx;xxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 100 xx2 na xxxxx xxxxxxx místo.
Jsou-li xxxxxx xxxxxxxxx z různých xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx upraveném těle, xxxx xxxxxxxxxx se x&xxxx;xxxx připraví xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx z jatečně upravených xxx xxxxxxx
Xxx xxxxx xxxxxxxxx xx salmonely xx při každém xxxxxxxxxx xxxxxxxxx namátkové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx z krku x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx 10 g. Z vzorků xxxx x&xxxx;xxxx xx tří xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxx před xxxxxxxxxx vytvoří xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx 5 × 25 g konečných xxxxxx.
Xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx z jatečně xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx jde o místa xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxx 7 xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxx, masných xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx oddělovaného xxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx jatky či xxxxxxxx, která xxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx maso odeberou xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jednou xxxxx. Xxx odběru xxxxxx xx xxxxx xxxxx mění, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx dne x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx mletého xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx vyšetření xx X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl pro xxxxx xxxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na počet xxxxxxx aerobních mikroorganismů xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na vyšetření xxxxxx xx čtrnáct xxx, pokud xxxx xx šest po xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx mletého xxxx, xxxxxxx polotovarů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxx xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx snížena xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx týdnů xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky. Xxxxxxx xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx může xxx xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx tlumení salmonel x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxx odběru xxxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx snížena, xxxxx xx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx programu tlumení xxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx nízké xxxxxxxxx salmonel.
Je-li xx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx opodstatněné x&xxxx;xxxxxxx-xx to xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx xxxx jatky x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx maso a masné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx na četnost xxxxxx xxxxxx vyňaty.
(1) n = xxxxx jednotek tvořících xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx vzorku, jejichž xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(2)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 1.1–1.24 xx m rovná X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(4) Pravidelné xxxxxxxxx vyšetření podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx podmínek xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx spotřebě:
— |
u takových, xxxxx byly xxxxxxx xxxxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx tomto xxxxxxxx xxxx možná xxxxxxxx kontaminace (xxxx. xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx ošetřeny v konečném xxxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxx, vína, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx v lahvích xxxx baleních, |
— |
u cukru, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx xxxx. |
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 KTJ/g po xxxxx xxxx údržnosti. Provozovatel xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx průběžné xxxxxx, které xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxx, xx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xxxxxx xx xxxxx doby xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6)&xxxx;&xxxx;1 ml xxxxxxx xx naočkuje xx Xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx xx tři Xxxxxxx misky o průměru 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx kritérium xx xxxxxxxx xx xxxxxxx před tím, xxx opustí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx je xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx výrobek xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx dobu údržnosti.
(8) Výrobky x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx aw ≤ 0,92, xxxxxxx s pH ≤ 5,0 x&xxxx;xx ≤ 0,94, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx údržnosti pod 5 dní xxxx xxxxxxxxxxx považovány xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx kategorie. Xx-xx xx xxxxxxx opodstatněné, xxxxx xx této xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx výrobků.
(9) Toto xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (MOM) xxxxxxxx xxxxxxxxxx podle přílohy III xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, u nichž xx xxxxxxx xxxxxxx xx spokojenosti příslušných xxxxxx prokázat, xx x&xxxx;xxxxxxxx případné xxxx xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx salmonel.
(11) Pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx vyšetření xxxxxx xxxxx před xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx vzorků, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx xxxx, kdy xxx xxxxxxxxxxxx nejvyšší xxxxxxxxxxxxxxx zjištění bakterií xxxx Salmonella.
(13) Literatura: Hennekinne xx xx., X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. Vol. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx nejméně x&xxxx;10 jednotlivých živočichů.
(16) Zejména xxxxx xxx čeledí Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Engraulidae, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxxxx.
(17)&xxxx;&xxxx;Xx xxxxxx xxxxxxxxxxx je xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předpoklad stanovený x&xxxx;xx.&xxxx;14 xxxx.&xxxx;6 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;178/2002, podle xxxxx xx má xx xxxxxxxxxxx považovat xxxx xxxxxx.
(18)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: 1. Xxxxx P., Xxxxx X., Xxxxxxxxx X., Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Duflos X., Xxxxxx X., Xxxxx X., Xxxxxxxxx X., Xxxxxxxxx of matrix xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xx biogenic xxxxxx xx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) xxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx merlangus). J. XXXX Xxxxxxxx. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx použít x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx XXXXX xxxx xxxxxxxxx hygienického xxxxxxx procesu.
(20) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(21)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.1.3–2.1.5 se x&xxxx;xxxxx X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxx xx vzorky xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota xx xxxxxxxx xxx, xx se xxxxxxx xxxxxx logaritmická hodnota xxxxxxx jednotlivého xxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxx se xxxxxxxx xxxxxx těchto xxxxxxxxxxxxxx hodnot.
(24) Stanovených 50 xxxxxx se xxxxx x&xxxx;10 po xxxx xxxxxxxx vzorkování xxxxx&xxxx;xxxxxxxx xxx odběr vzorků x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx vzorků, xxxxx xxxx stanoveny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.
(25)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx je určena xxxxxxxxxx salmonely. Hodnota x&xxxx;xxxx být xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx dosaženého xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx státy xxxx regiony x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxx maso xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 24 hodin.
(27) E. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx.
(28)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oddělované xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx vzorek; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx hodnoty xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(30)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.2.7 xx x&xxxx;xxxxx M.
(31) Použije xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(32) Kritérium xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx průmyslu.
(33) E. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx hygieny.
(34) U sýrů, které xxxxxxxxxxx xxxx X.xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx X.xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx počátku xxxxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxx, xx xx xxxxxxx xx xxxxx období xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx sýrů, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(36)&xxxx;&xxxx;Xxxxx zmrzliny xxxxxxxxxx mléčné složky.
(37) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx vzorku, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(39) n = xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(41)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
XXXXXXX XX
Xxxxxx xxxxx xx. 3 odst. 2 xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx konzervantů a druh xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx skladování x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx údržnosti, x |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a údajů x xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx. |
Xx-xx xx xx základě xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx:
— |
prediktivní matematické xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx růstu xxxx přežití xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx růst xxxx xxxxxx v produktu xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, |
— |
studie x xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů, xxxxx xxxxx xxx x xxxxxxxx po xxxx xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx distribuce, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Uvedené xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx.