XXXXXXXX XXXXXX (ES) x. 2073/2005
ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005
o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx o xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x ohledem xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx (1), a xxxxxxx na čl. 4 odst. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxx ze xxxxxxxxxx cílů xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx vysoký xxxxxx ochrany xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx se Evropský xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxx potravin (2). Mikrobiologická xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx zdroj xxxxxxxxxx x xxxxxxxx x lidí. |
(2) |
Potraviny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx, xxxxx představují nepřijatelné xxxxxx xxx lidské xxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx (XX) č. 178/2002 xxxxxxx obecné xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx nichž xxxxxxxxx nesmí být xxxxxxx xx xxx, xxxx-xx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxx. Ve xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx bezpečnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xx přítomnost xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x postupu xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x distribuce. Používání xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií by xxxx xxx nedílnou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x dalších xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx. |
(5) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, například xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x používáním xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX). Mikrobiologická kritéria xx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatelnost xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx limit, xxx xxxxx překročení xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx nepřijatelně xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, pro xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(6) |
Xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (ES) x. 852/2004 musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovat xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx podle hodnot xxxxxxxxxxx pro jednotlivá xxxxxxxx prostřednictvím xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x nápravných opatření x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx právem x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x analytickým xxxxxxx xxxxxxxxxx x případě xxxxxxx xxxxxxxxx měření, xxxx xxxxxx vzorků, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx analytických xxxxxxxx, xxxxx mají být x souladu x xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx potraviny, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx potravinového xxxxxxx, x nichž xxxxxxxxx xxxxx, a xxxxxx xxxxxxxx, která xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Mezi xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přijatelnost xxxxxxx, xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 882/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x potravin a xxxxxxxx o xxxxxx xxxxxx x dobrých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx zvířat (3) xxxxxx členským xxxxxx xxxxxxxxx zajistit, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxx x x xxxxxxxxxx četností. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx fázích xxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovali xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. |
(8) |
Xxxxxxx Xxxxxx x xxxxxxxxx Společenství xxx stanovení xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx (4) xxxxxxxx xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx a přezkoumání xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x uplatňování xxxxxx kritérií. Xxxx xxxxxxxxx xx měla xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxxxx týkající se xxxxxxxxx xxxxxx (XXXXX) xxxxx xxx 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx živočišného xxxxxx xxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx, že xx důležité, aby xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx hodnocení xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zásad. Ve xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxx xxxxxxxx a xxxxxx xx vztahu x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. SCVPH navrhl xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx doby, než xxxxx x dispozici xxxxxxxx hodnocení rizik, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(10) |
XXXXX xxxxxxx vydal zvláštní xxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. V xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx, xxx se xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx 100 KTJ/g. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx (XXX) s xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxx 22. xxxxxx 2000 souhlas. |
(11) |
Ve xxxxx 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx XXXXX stanovisko x Xxxxxx vulnificus x Vibrio parahaemolyticus. Xxxxx k xxxxxx, xx vědecké xxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx patogenní xxxxxxxxxxxxxx V. xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx. Doporučil xxxx vytvoření xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hygienické xxxxx. |
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. ledna 2002 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx Xxxxxxx („Xxxxxxx-xxxx xxxxxxx“, XXX, xxxxxxxx). X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xx xxxxx fekální xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx XXX xxxxxxxxxxxx x že spoléhání xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií xxxx xxxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx u měkkýšů xxxx xxxxxxxxx xxxxx. X případě xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx x oblastech xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx E. xxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(13) |
Xxx 27. xxxxx 2002 xxxxxx SCF xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx z hlediska xxxxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxx 4 xxxxxxx II xxxxxxxx Xxxx 92/118/EHS xx xxx 17. prosince 1992 o veterinárních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx Společenství a xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xx ně xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisy Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx X xxxxxxx A xxxxxxxx 89/662/XXX, x xxxxx xxx o xxxxxxxxx původce, xxxxxxxx 90/425/XXX (5) jsou x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a považoval xx dostatečné xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx salmonely. |
(14) |
Ve xxxxx 21.–22. xxxxx 2003 vydal SCVPH xxxxxxxxxx k X. xxxx produkující verocytotoxin (XXXX). Xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx XXXX O157 xxxxxxxxxxxxx nepovede x xxxxxxxxxx xxxxxxx souvisejícího xxxxxx xxx spotřebitele. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx snížení fekální xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx potravinového xxxxxxx xxxx xxxxx přispět xx snížení xxxxx xxx veřejné xxxxxx, x to xxxxxx xxxxxx XXXX. XXXXX xxxxx xxxx kategorie xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx XXXX xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx: xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx upravené xxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx maso x xxxxxxxxxxxx hovězí xxxx x xxxxxxx x něj, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx mléka, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx. |
(15) |
Xx xxxxx 26.–27. xxxxxx 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx xx stafylokokovým xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x sýrech. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky x xxxxxx, x xxxxxxx mléku xxxxxxx xx xxxxxxxxxx x x xxxxxxx mléku. Xxxxx toho xx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx u xxxx x sušeného xxxxx. |
(16) |
Xx xxxxx 14.–15. dubna 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x potravinách. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx syrové xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx x nedostatečně tepelně xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx masa, vejce x xxxxxxxx obsahující xxxxxx vejce, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x některé xxxxxxx z xxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx také xxxxxxxxx semena x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxxxx doporučil, xxx xxxxxxxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxxx xxxxxxx xx základě xxxx schopnosti xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a na xxxxxxx xxxx proveditelnosti. |
(17) |
Vědecká xxxxxx pro biologická xxxxxxxxx (xxxxxx XXXXXX) xxxxxxx xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx xxx 9. září 2004 xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx rizikům x xxxxxxxxx x pokračovací xxxxxxxxx výživě. Xxxxx x závěru, že xxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx pro zvláštní xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx kojenecké xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, jestliže xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx umožňují xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx častější, xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. XXXX xxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx jejich xxxxxxxxxx xx výrobním xxxxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxx druhů xxxx xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx zahrnuje xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx prostředí, xxxxx se často xxxxxxxxx x prostředí xxxxxx potravin, xxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx. Proto xx xxxxx použít xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy. |
(18) |
Prozatím nebyly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx však Xxxxxx xxxxxx pokynem Codexu Xxxxxxxxxxxx „Xxxxxx stanovování x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ a rovněž xxxxxx xxxxxx XXXXX x XXX. Byly xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx ze sušeného xxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxxx x děti x histaminové xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ryby x xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xx mělo prospět xxxxxxx díky tomu, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. |
(19) |
Xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2004/41/XX xx xxx 21. xxxxx 2004, kterou xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx produktů xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě x xxx xxxxxx xxxxxxx xx trh x xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxx 89/662/XXX a 92/118/XXX x xxxxxxxxxx Xxxx 95/408/XX (6), x xxxxxx xx xxxxx stanovit x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx kritéria xxxx. |
(20) |
Xx xxxxxx nařízení xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx Komise 93/51/EHS xx dne 15. xxxxxxxx 1992 o xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx (7). Je xxxxx xxxxx xxxxxxx rozhodnutí xxxxxx. Xxxxxxxx k xxxx, že xxxxxxxxxx Xxxxxx 2001/471/ES xx xxx 8. xxxxxx 2001 o pravidlech xxx xxxxxxxxxx vnitropodnikové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 64/433/XXX x hygienických xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxx uvádění xx xxx x xxxxxxxx 71/118/XXX x xxxxxxxxxxxx otázkách produkce xxxxxxxxx xxxxxxxxx masa x xxxx uvádění xx xxx (8) xx x účinkem xx 1. xxxxx 2006 xxxxxxx, xx třeba xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx jatečně xxxxxxxx xxxx. |
(21) |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx potravinářského xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxx produkt xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxx by bylo xxxxx jej xxxxxxx xxxxxxxxx xx jinak xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx bezpečnost x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx článku 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX xx xxx 20. xxxxxx 2000 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx členských xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx (9) xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx návod xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x xxxxx při xxxxxxxxxxx x vhodné xxxxxxxx odběru xxxxxx x vyšetření xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(22) |
Xxxxxxxxx vzorků x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx x rámci xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx harmonizovanou četnost xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx úroveň kontrol, xxxxx mají být xxxxxxxxx x rámci xxxxxx Společenství. |
(24) |
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xx však měli xxx xxxxxxx používat xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx pak xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx používání těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx. X zajištění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být xxx každé xxxxxxxxx xxxxxx vymezen plán xxxxxx xxxxxx. Xx xxxx nutné xxxxxxx xxxxxxxxx jiných xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx indikátorových xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxx poskytují xxxxxxxxxx záruky xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(25) |
Xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx poukázat xx nežádoucí xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxx xxx, než xx postup xxxxxx xxxxxxxx. |
(26) |
Xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx a xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx v xxxxx xxxxxxxxxx vývoje x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářské mikrobiologie xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx doplněna. Tento xxxxx xxxxxxxx vědecko-technický x metodický xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx zranitelných xxxxxxxxxxxx, xxxxx x možné xxxxxxxx hodnocení xxxxx. |
(27) |
Xxxxxxx xx xxxxx stanovit xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxx, jakmile xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx metody. Xx xxxxxx xxxxx vyvinout xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxxx nebezpečí, xxxx. Vibrio parahaemolyticus. |
(28) |
Bylo xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx rozšíření xxxxxxxx x xxxxxxxxxx zvířatech x produktech x xxxx. Cílem nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 2160/2003 ze xxx 17. xxxxxxxxx 2003 x tlumení salmonel x některých xxxxxx xxxxxxx xxxxxx vyskytujících xx x potravním xxxxxxx (10) xx zajistit, xxx xxxx přijata xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxx xxxx x výrobky x xxx by xxxx xxxxxxx očekávané zlepšení xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
(29) |
X případě xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx členským xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx pouze za xxxxxxxxxxx, xx budou xxxxxxxxx potraviny uváděny xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxx použití této xxxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx státy xxxxxxx xxxx skutečnost xxxxxxx Xxxxxx a ostatním xxxxxxxx xxxxxx. |
(30) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou x souladu se xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx x xxxxxx působnosti
Xxxx nařízení xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx pravidla, xxxxx musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovat xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x zvláštních hygienických xxxxxxxx podle článku 4 nařízení (ES) x. 852/2004. Xxxxxxxxx xxxxx ověří podle xxxxxxxx (XX) x. 882/2004, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxx nařízení, xxxx xx dotčeno právo xxxxxxxxxxx orgánu provádět xxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření xx xxxxxx průkazu x xxxxxx xxxxxx mikroorganismů, xxxxxx toxinů či xxxxxxxxxx, x xx xxx v xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, u xxxxx existuje podezření, xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx rizik.
Xxxx xxxxxxxx xx použije, xxxx xxxx dotčena xxxx xxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x právních xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx normy xxx potraviny xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 853/2004 (11), xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x rámci xxxxxxxx Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Definice
Xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx:
x) |
„mikroorganismy“ xx xxxxxx bakterie, xxxx, xxxxxxxx, plísně, xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, mikroskopičtí xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx vymezující xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, partie xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx a/nebo xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx/x xxxxxxxxx, xxxxxx, plochy xx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx vymezující přijatelnost xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xx produkty xxxxxxx na xxx; |
d) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx se nevztahuje xx produkty xxxxxxx xx xxx. Stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx překročení xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx hygienu procesu x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxx“ xx xxxxxx skupina nebo xxxxxx identifikovatelných xxxxxxxx xxxxxxxxx na základě xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx totožných xxxxxxxxx x vyprodukovaných na xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx datu „xxxxxxxxxxx xx“, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 9 x 10 směrnice 2000/13/ES; |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xx xxxxxxx upravovat xx xxxxx zpracovávat xx účelem účinného xxxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„potravinou xxxxxxx xxx xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx určená xxxxxxx xxx kojence xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 91/321/XXX (14); |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx“ xx rozumí xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 1999/21/XX (15); |
x) |
„xxxxxxx“ xx xxxxxx soubor xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx, xxxxx/x xxx/x vybrán/ x xxxxxxx způsoby x xxxxx nebo x xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx x xxxxx/x má xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x má xxxxxx xxxxxx pro rozhodnutí x dotyčném celku xxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx k xxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx vzorkem“ xx xxxxxx xxxxxx, x xxxx jsou zachovány xxxxx partie, x xxx xx odebrán. Xxx je xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxx xxxx xxxx partie xx xxxxxxx pravděpodobnost xxxxxxxx xx vzorku; |
x) |
„xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy X xxx xxxxxxxxx vyšetření xxxxx hodnot xxxxxxxxxxx xxx jednotlivá kritéria xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx opatření v xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx xxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musejí xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxx X. Za xxxxx xxxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x distribuce xxxxxxxx, xxxxxx maloobchodu, x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx HACCP xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxx,
x) |
xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a bylo x nimi xxxxxxxxxxxx xxx, že se xxxxxx xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxx xx xxxxx dobu xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx potřeby xxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx XX x xxxxx xxxxxxxx, xxx jsou xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. To se xxxx zejména xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx podporují xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx spolupracovat.
Pokyny pro xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx pokynů xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx vyšetření xxxxx xxxxxxxx
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musejí xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx fungování xxxxx xxxxxxx založených na xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. X xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, nestanoví-li xxxxx xxxxxxx I xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx v xxxxxxxx případech xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx stanovené x xxxxxxx X. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x správné xxxxxxxxxx xxxxx, přičemž xxxxxxxx xxxxx k xxxxxxx potraviny.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxx nebude xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.
Xxxxxx 5
Zvláštní ustanovení x provádění vyšetření x xxxxxx xxxxxx
1. Analytické xxxxxx, jakož i xxxxx a metody xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx I xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
2. Xxxxxx xx xxxxxxxxx x míst a xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx vzorků xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxx xxxxxxx příslušná xxxxxxxx. Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xx jako xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx XXX 18593.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx, které xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes xxx xxxxxxx zdraví, xxxxxx x xxxxx svého xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxx vzorky xxx xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x míst x xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx kojence xx xxxxx xxxxxx věku, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx sakazakii, musejí x rámci xxxxx xxxxx odběru vzorků xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx a zařízení xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.
3. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx x plánech xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx X xxxx xxx snížen, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx disponuje xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX.
4. Xx-xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx odběru xxxxxx stanovené x xxxxxxx X.
5. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx používat xxxx postupy xxxxxx xxxxxx a vyšetření, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušného xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x používání xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x podle xxxxxxxxxxxxxxxxx limitů, které xx na xx xxxxxxxx, jakož i xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu.
Xxxxxxxxx alternativních xxxxxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx X x xxxxx je xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx stranou xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx XX/XXX 16140 xxxx xxxxx jiných xxxxxxxxx mezinárodně přijatých xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx si provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxxxxxx xxxx analytické xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx 3, musejí xxx xxxxxx validovány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx musí xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, masných polotovarech x masných výrobcích xxxxxxxx xx xxxxxxxx x tepelně xxxxxxxxx xxxxx xxxxx druhů xxxxxxxxx v xxxxxxx X, xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxx označit, aby xxxxxxxxxxxx informoval o xxx, že xx xxxxx je xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx tepelně xxxxxxx.
2. Xx 1. ledna 2010 není xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 x xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx výrobků xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx postupech xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x dalších xxxxxxxx xxxxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx 2 xx 4 xxxxxx článku.
Xxxxx xxxx xxxxxx podniknout xxxxxxxx ke xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxxx mohou patřit xxxxxx uplatňovaných postupů xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
2. Poskytne-li xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx I kapitole 1 nevyhovující xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx 19 xxxxxxxx (XX) č. 178/2002. Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, xxxxx však xxxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx ošetřením, xxxxx xxxxxxxx dotyčné xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx mohou xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků jiní xxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx použít x xxxxx účelům, xxx x xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xx předpokladu, že xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x xx x xxxxx použití xxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xx xxx povolil xxxxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx (MOM) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XXX oddílu V xxxxxxxx XXX bodu 3 xxxxxxxx (ES) x. 853/2004 x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Salmonella smí xxx x potravinovém xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx masných xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XX) č. 853/2004.
4. X případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx přijmou opatření xxxxxxxxx v příloze X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxx xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx uděluje nejpozději xx 31. prosince 2009 xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x xxxxxxx I xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x xxxxxx mase, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxx stavu xxxxxxxxx na vnitrostátní xxx xxxxxxxxx státu.
2. Xxxxxxx xxxxx využívající xxxx xxxxxxx xxxx povinny xxxx skutečnost oznámit Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx státům. Xxxxxxx xxxx xxxx:
x) |
xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx podle přílohy XX xxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 853/2004, s xxxxx xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxx týkala xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx na xxxxxx xxx, x xxx produkty xxxxxxxxxx x obchodu uvnitř Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X; |
x) |
xxxxxxxx, aby produkty, xx xxx xx xxxx xxxxxxxxx odchylka xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, že xx xxxxx je před xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxx xx, xx xxx xxxxxxxxx vyšetření xxxxx kritéria Salmonella xxxxx článku 4 x xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, pokud xxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxx pozitivní xxxx xxx jedna x xxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Analýzy trendů
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx trendy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx-xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx zbytečného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx situace x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 10
Přezkum
Toto xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxxx x metodický pokrok, xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx salmonel x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xx přezkoumá x xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 11
Xxxxxxx
Xxxxxxxxxx 93/51/EHS xx xxxxxxx.
Xxxxxx 12
Toto xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Použije xx xxx xxx 1. ledna 2006.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve všech xxxxxxxxx státech.
X Xxxxxxx xxx 15. listopadu 2005.
Xx Komisi
Xxxxxx XXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1) Úř. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 1, opraveno x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x. 1. Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1642/2003 (Úř. xxxx. X 31, 1.2.2002, s. 1).
(3) Úř. xxxx. X 165, 30.4.2004, x. 1, opraveno x Xx. xxxx. X 165, 30.4.2004, s. 1.
(4) SANCO/1252/2001. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství, x. 34.
(5) Úř. xxxx. X 62, 15.3.1993, x. 49. Směrnice xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 445/2004 (Xx. věst. X 62, 15.3.1993, s. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 157, 30.4.2004, x. 33, xxxxxxxx x Xx. věst. L 157, 30.4.2004, s. 33.
(7) Úř. xxxx. X 13, 21.1.1993, x. 11.
(8)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, x. 48. Xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/XX (Xx. xxxx. L 165, 21.6.2001, s. 48).
(9) Úř. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx směrnicí 2003/89/ES (Xx. věst. X 109, 6.5.2000, s. 29).
(10)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 325, 12.12.2003, x. 1.
(11) Úř. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 55, opraveno x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 55.
(12)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 206, xxxxxxxx x Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, s. 206.
(13)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 229, 30.8.1980, s. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 175, 4.7.1991, s. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 91, 7.4.1999, x. 29.
PŘÍLOHA X
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx&xxxx;1. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj |
2.2 |
Mléko x&xxxx;xxxxxx výrobky |
2.3 |
Vaječné xxxxxxx |
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx a výrobky x&xxxx;xxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx zkušebních xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx vzorků |
3.2 |
Odběr vzorků xx xxxxxxx a v závodech xxxxxxxxxxxx xxxxx maso x&xxxx;xxxxx polotovary x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy/jejich xxxxxx, xxxxxxxxxx |
Xxxx odběru vzorků (1) |
Limity (2) |
Analytická xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(3) |
Xxxx, na xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Listeria xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx monocytogenes |
5 |
0 |
100 XXX/x&xxxx;(5) |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
xxxx xxx, xxx xxxxxxxxx opustí xxxxxxxxxxxxx kontrolu provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx podniku, který xx xxxxxxx |
|||||
|
Listeria xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 nepřítomnost x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh během xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx ml |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty uvedené xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
5 |
0 |
neprokázány xx 25 g |
evropská xxxxxxxxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
30 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX/XXX 22964 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh během xxxx údržnosti |
|||
|
X. xxxx (14) |
1 (15) |
0 |
při xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (XXX): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
|
Histamin |
9 |
2 |
200 mg/kg |
400 mg/kg |
HPLC (18) |
produkty uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxx živých xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx E. coli, xxx xx limit xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx vyšetřované partie (19).
L. xxxxxxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx vzorku. |
L. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx určených k přímé xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxx, xxxxx není schopen xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx poukazují xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx této bakterie xxxxxx v kterékoli jednotce xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx určených k přímé xxxxxxxx a E. coli x&xxxx;xxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ limit, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx kterákoli xxxxxxx &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx určena x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobcích:
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zjištěny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v sušené xxxxxxxxx kojenecké xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx určených xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
Histamin v produktech xxxxxxxx z druhů xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx zjištěná xxxxxxxx xxxxxxx překračuje x&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;xxxx xxxxx xx jedna xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxx&xxxx;2. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj
Kategorie xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, na xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
5,0 xxx KTJ/cm2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 log XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
2,5 log KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
jatečně xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol |
|||||
|
počet kolonií xxxxxxxxx mikroorganismů |
4,0 log XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla po xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních kontrol |
||||
Enterobacteriaceae |
2,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx logaritmická hodnota |
3,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx zvířat |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
5&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx upraveného xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, původu xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
7&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g směsného xxxxxx xxxx z krku |
EN/ISO 6579 |
jatečně xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx porážky x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol, xxxxxx xxxxxx a opatření xxxxxxxxxx bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(26) |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx původu xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 KTJ/g |
ISO 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. coli &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zlepšení x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
E. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 XXX/x&xxxx;xxxx xx2 |
5&xxxx;000 XXX/x&xxxx;xxxx xx2 |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx surovin |
Interpretace xxxxxxxx vyšetření
Uvedené xxxxxx xx vztahují xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx, xxxxx vyšetření xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxx xx limity xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx jakosti xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx tělech skotu, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota &xx; X. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx bakterií rodu Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx určena xx xxxx než c/n vzorků, |
Po každém xxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx počtu xxxxxx n.
E. coli x&xxxx;xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v mletém mase, xxxxxxx polotovarech a mechanicky xxxxxxxxxxx xxxx (XXX):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(31) |
Xxxx, xx xxx se xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
<1 XXX/xx |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx a prevence xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx i jakosti xxxxxxx |
||
|
E. xxxx (33) |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, kdy xx přepokládá nejvyšší xxxxx bakterií X.&xxxx;xxxx &xxxx;(34) |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 KTJ/g |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, kdy xx přepokládá xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxx surovin; xxxxx jsou zjištěny xxxxxxx >105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx příslušná partie xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx být xxxxxxxxx partie sýra xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
kontrola xxxxxxxxx xxxxxxxxx ošetření x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 KTJ/g |
EN/ISO 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; xxxxx jsou xxxxxxxx hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby |
||
|
Enterobacteriaceae |
10 |
0 |
Nepřítomnost x&xxxx;10 x |
XXX 21528-1 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxx minimalizovat xxxxxxxxxxx; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx E. sakazakii x&xxxx;xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx počáteční xxxxxxxxx xxxxxx a sušených xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx účely určených xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je přítomnost xxxxxxxxx xxxxxxxx určena x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxx, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (ostatní xxxxxxxxx potravin) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx jsou ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; M nebo xx xxxx než c/n hodnot xxxxxxx xxxx m a M. |
2.3 Vaječné xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
100 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
XXX 21528-2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti tepelného xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxx vyšetřovanou xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx vyšetření xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx výrobcích:
— |
vyhovující, xxxxx xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx se xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je jedna xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx více než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
E. coli |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 XXX/x |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení hygieny xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby |
Interpretace výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx jednotku vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx vypovídají o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
E. xxxx x&xxxx;xxxxxxx a lastury xxxxxxxxx výrobcích z vařených xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx se xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ m, |
— |
přijatelný, pokud xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx jsou ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jedna xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx se xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v krunýře xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx a měkkýších xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx > M nebo xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(42) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
||
|
E. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
X. xxxx v předkrájeném ovoci x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx ovocných x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (určených x&xxxx;xxxxx spotřebě):
— |
vyhovující, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx pravidla xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx konkrétnější xxxxxxxx pro odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, použijí xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ISO (Xxxxxxxxxxx organizace xxx xxxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx odběr vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxx x&xxxx;xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx i nedestruktivní xxxxxx odběru vzorků, xxxxx míst xxxxxx xxxxxx a pravidla xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx XXX 17604.
Během xxxxxxx xxxxxxxxxx se odebírají xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx upravených xxx. Xxxxx odběru xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx porážkovou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx ze xxxx míst xxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx odpovídající xxxxxx 20 cm2. Používá-li xx xxx xxxxx xxxx nedestruktivní xxxxxx, xxxx xxxxxx, z níž xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx alespoň 100 xx2 (50 xx2 x&xxxx;xxxxxxx upravených těl xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) na xxxxx místo xxxxxx xxxxxx.
Xxx odběru xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx, x&xxxx;xxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx nejméně 100 xx2 na xxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx míst xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx upraveném xxxx, xxxx vyšetřením se x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx drůbeže
Pro účely xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxx každém xxxxxxxxxx odebírají xxxxxxxxx xxxxxx z nejméně 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xx chlazení. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx odebere kousek xxxx z krku x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx 10 g. Z vzorků kůže x&xxxx;xxxx xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx pokaždé xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx, aby xx xxxxxxx 5 × 25 x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx xxx o místa xxxxxx xxxxxx, mohou xxx zahrnuty do xxxxxx xxx správnou xxxxx xxxxx xxxxxx 7 nařízení (XX) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx odběru xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx, xxxxxxx masa, masných xxxxxxxxxx a mechanicky xxxxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nejméně xxxxxx xxxxx. Xxx odběru xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx mletého xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxx na X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx aerobních mikroorganismů x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl pro xxxxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx aerobních mikroorganismů xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxx, xxxxx xxxx xx xxxx po xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx vyhovující xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx masa, xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx vyšetření na xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx třicet po xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx salmonel x&xxxx;xxxxx tento program xxxxxxxx vyšetření, které xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx může být xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxx xxxxxx celostátního nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tlumení xxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx-xx xx xxxx xx základě xxxxxxx xxxxx opodstatněné x&xxxx;xxxxxxx-xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx malé xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx maso a masné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx převyšují x&xxxx;xxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(2)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 1.1–1.24 se x&xxxx;xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx není xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx:
— |
x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo jinak xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxxxx L. monocytogenes, xxxxx po xxxxx xxxxxxxx xxxx možná xxxxxxxx kontaminace (xxxx. xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx, sušenek x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxx, nealkoholických xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxx, xxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx baleních, |
— |
u cukru, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx xxxx. |
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xxxxx, pokud xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 KTJ/g po xxxxx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx xxx xxxxxxxxxx nízké, xxx zaručily, xx xxxxx 100 KTJ/g nebude xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6)&xxxx;&xxxx;1 xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xx Petriho misku x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx na tři Xxxxxxx xxxxx o průměru 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx kritérium xx vztahuje na xxxxxxx xxxx xxx, xxx xxxxxx bezprostřední xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx ke xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx výrobek xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(8)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx xx ≤ 0,92, xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 5,0 a aw ≤ 0,94, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxx 5 dní xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx do xxxx xxxxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx výrobků.
(9) Toto xxxxxxxxx xx vztahuje xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (ES) č. 853/2004, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, u nichž xx xxxxxxx xxxxxxx xx spokojenosti příslušných xxxxxx xxxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx doby xxxxx a aw výrobku xxxxxxxxxx riziko xxxxxxxx.
(11)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx vyšetření xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx klíčení xxxx xxxxx vzorků, který xx xxxxx xxxxxxx xx xxxx, kdy xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx zjištění bakterií xxxx Salmonella.
(13) Literatura: Hennekinne xx xx., J. AOAC Xxxxxxxx. Vol. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx slouží xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;10 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Scombresosidae.
(17) Na xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx odebrat xxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;14 xxxx.&xxxx;6 nařízení (XX) č. 178/2002, xxxxx xxxxx xx má xx nebezpečnou xxxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(18)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: 1. Xxxxx X., Valle X., Xxxxxxxxx S., Xxxxx of biogenic xxxxxx involved in xxxx xxxxxxxxxxxxx. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Duflos X., Xxxxxx X., Malle X., Xxxxxxxxx S., Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx plaice (Pleuronectes xxxxxxxx) xxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx merlangus). J. XXXX Internat. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx vyšetření xxx rovněž použít x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx XXXXX xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx procesu.
(20) n = xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(21)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.1.3–2.1.5 xx x&xxxx;xxxxx X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx vypočítá tak, xx xx nejprve xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx jednotlivého xxxxxxxx xxxxxxxxx, a poté xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(24)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx 50 xxxxxx se xxxxx x&xxxx;10 xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx nařízení.
(25) Počet xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx určena xxxxxxxxxx salmonely. Xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxx přezkumem xxxxx xxxxxxx státy xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx hodnoty x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxx maso xxxxxxxx xx úrovni xxxxxxxxxxx, pokud je xxxxxxxx výrobku xxxxx xxx 24 hodin.
(27) E. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx fekální kontaminace.
(28) Tato xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx mechanicky oddělované xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= počet jednotek xxxxxxxxx vzorek; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx m a M.
(30) U bodu 2.2.7 xx x&xxxx;xxxxx X.
(31)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxx.
(32)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx na výrobky xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(33)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(34)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx E.coli, xx xxxxx xxxxxxxx X.xxxx xxxxxxx nejvyšší xx počátku období xxxxx a u sýrů, xxxxx xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxx, xx xx obvykle xx xxxxx xxxxxx xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, u nichž xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx nepředstavuje xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx enterotoxinů.
(36) Pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(37)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(39)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
(41)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
XXXXXXX XX
Studie xxxxx xx. 3 xxxx. 2 zahrnují:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx vlastností xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx konzervantů x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx doby údržnosti, x |
— |
xxxxxxxxxx dostupné xxxxxxx xxxxxxxxxx a údajů z výzkumu, xxxxx se xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxx xxxx a přežívání. |
Xx-xx xx xx základě xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxxx studie, které xxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx růstu xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx mikroorganismy x xxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx přežít x xxxxxxxx xx xxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, |
— |
xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx být x xxxxxxxx xx dobu xxxxxxxxx za rozumně xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a používání xxxxxxxx. |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx inherentní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a skladování.