Právní předpis byl sestaven k datu 14.11.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
XXXXXXXX
xx xxx 27. xxxxx 2023
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění zákona x. 139/2014 Sb., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x zákona x. 174/2021 Xx.:
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx a xxxxxxxx, xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx pokrmů.
§2
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx
(1) Při xxxxxxx úpravě xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx podle xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.
(2) Oleje x tuky xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského podniku, xxxxx xxx xxxx xxxx vyrobil, nestanoví xxxxx.
(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °X x x xxxxxx xxxxxxx co xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxx uvádění xxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh tak, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x kritických xxxxxxxxxxx bodů2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.
(2) Teplé xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx zmrazovat.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx při xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.
(4) Xxxxxxxx pokrmy se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování.
(5) Studené xxxxxx, které mají xxxxxxxxx cukrářského nebo xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x rámci postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.
§4
Smyslové, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx xxxxxxxx, nelze xxxxxx při výrobě xxxxxx a xxxxxx xxxxxxx xx xxx.
§5
Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxx xx vyrábějí a xxxxxxx xx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x uvádějí xx trh xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx rizik xx smyslu xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(2) Pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx na xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx stanoveny x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Nejistota xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud jde x hodnocení xxxxx xxxxxxxx hodnoty s xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx hodnoty ukazatele xxxxxxxxx v tabulkách x. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx a xxxx |
xxxxx až xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxx ve xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx tuk |
|
|
nedostatky x xxxxx - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx chuť |
|
|
modrošedý xxxx xxx +180 °C |
|
|
stálá xxxxxx pěna xxx xxxxxxx potraviny, která xx xx xxxxxx, xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx) |
|
|
xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx zbytků dříve xxxxxxxxx potravin |
|
|
Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu olejů x xxxx |
xxxxx polárních xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 % |
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7932 |
|
Xxxxxxxxxxxxx spp. |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 10272-1 |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7937 |
|
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC) |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x nebo xx |
XXX X CEN XXX/XX 13136 |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 13720 nebo XXX X ISO/TS 11059 |
|
Xxxxxxxxxx spp. |
pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX ISO 6579-1 |
|
Xxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX ISO 21567 |
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (S. xxxxxx x xxxxx xxxxx) |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
&xx; 20 XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2 |
|
Xxxxxxxx enterocolitica a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 10273 XXX P XXX ISO/TS 18867 |
|
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx v 25 g xxxx xx |
XXX XX XXX 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/x (xx) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx) |
X) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X* |
&xx; 107&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XX ISO 4833-1 xxxx 2 |
|
B) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx*** |
&xx; 108&xxxx;XXX/x (ml)** |
||
|
Koliformní xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 4831 nebo XXX XXX 4832 |
|
Xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XXX 16649-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x krémy, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, sushi, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
** XXX/x (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.
*** Typicky xx bude jednat x xxxxxx a xxxxxxxxxx saláty, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx č. 3: Toxické xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
Xxxxx |
Xxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
neprokázán* |
|
Enterotoxin (X. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
102&xxxx;XXX/10 xx2* |
XXX EN ISO 4833-1 xxxx 2 |
|
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ xxxx |
XXX XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky xx 10 cm2 setřené xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x plochy x xxxxxxxxx 10 cm x 10 xx xx výsledek xxxxxx 10).
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx předpis xxxxx xxxxx či xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Příloha II xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.