Právní předpis byl sestaven k datu 29.04.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
VYHLÁŠKA
ze xxx 27. xxxxx 2023
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx.
§2
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx
(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx x oleje, xxxxx xxxx podle xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx tento xxxx xxxxxx.
(2) Xxxxx x xxxx xxx xxx xxxxxxx úpravě xxxxxx xxxxxxx na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx tuk xxxx xxxx vyrobil, xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx teplota xxxxx xxx +175 °C x x každém xxxxxxx co xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Způsob xxxxxxx xxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx tak, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx lhůtě xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem potravinářského xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx službu, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx nejméně +60 °X.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx uplynutí lhůty xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx se uvádějí xx xxx při xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °C.
(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách nejvýše -18 °X. Xx zmražené xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování.
(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx x xxxxx postupů xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.
§4
Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů
Olej nebo xxx, xxxxx vykazuje xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx při xxxxxx xxxxxx x jejich xxxxxxx xx xxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx je xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx bezpečnosti xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx toto nařízení xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005.
(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx jsou stanoveny x tabulkách č. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx dodatečná xxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxx shody xxxxxxxx hodnoty x xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx xxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této vyhlášce.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Sb.
Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx |
xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje xxxx xxxx |
xxxxxxxxxx xx vůni - xxxxxxxxxx zápach xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx tuk |
|
nedostatky x chuti - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx olej nebo xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X |
|
xxxxx xxxxxx pěna xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx) |
|
xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx zbytků dříve xxxxxxxxx potravin |
|
Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x tuků |
obsah polárních xxxxx xxxx než 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 % |
Příloha č. 2 x vyhlášce č. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx bezpečnost xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx onemocnění
Mikroorganismus |
Kategorie pokrmů |
Limit |
Metody xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX EN XXX 7932 |
Xxxxxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx |
XXX XX XXX 10272-1 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103 KTJ/g (xx)* |
XXX EN ISO 7937 |
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x enteropatogenní X. xxxx (XXXX) |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx |
XXX X XXX XXX/XX 13136 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X ISO/TS 11059 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx mimo xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx xx vztahují xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX ISO 6579-1 |
Xxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx |
XXX XX XXX 21567 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (S. xxxxxx x další druhy) |
pokrmy xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
&xx; 20 XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 6888-1 nebo 2 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx |
XXX XX ISO 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867 |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx x xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx určené x xxxxx spotřebě |
nepřítomnost x 25 x nebo xx |
XXX XX ISO 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/x (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
X) Pokrmy x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X* |
&xx; 107 KTJ/g (xx)** |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx*** |
&xx; 108 KTJ/g (xx)** |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XXX 4831 nebo XXX XXX 4832 |
Xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XXX 16649-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxx se xxxx xxxxxx o xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, zmrzliny, sushi, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, cukrářské xxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxx, xxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx.
** XXX/x (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx v 1 x nebo 1 xx xxxxxx.
*** Xxxxxxx xx bude xxxxxx x xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx (B. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx a zařízení xxxxxxxxxxx při xxxxxx x manipulaci x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů) |
102 KTJ/10 xx2* |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ xxxx |
XXX EN XXX 6579-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx xxxxxxxx vydělí 10).
Informace
Právní xxxxxxx č. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.
Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká derogační xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx znění.