Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 17.09.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze xxx 27. xxxxx 2023

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění zákona x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů

(1) Při xxxxxxx xxxxxx pokrmů xxx xxxxxxxx xxx xxxx a oleje, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Xxxxx x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx tuk xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Odchylně xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx x souladu x nařízením Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx hranolek x xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °X x x každém xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Způsob xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Teplé xxxxxx xx uvádějí xx xxx tak, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve lhůtě xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx jejich vydání xxxxx dále uchovávat, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Studené xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx cukrářského xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx do +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, který xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x tuků xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x jejich xxxxxxx xx xxx.

§5

Mikrobiologické xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx trh x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx a uvádějí xx trh xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx čl. 1 xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx používaných xxx výrobě x xxxxxxx xxxxxx na xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud jde x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx hodnoty ukazatele xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x této vyhlášce.

§6

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx nabývají účinnosti xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Nekula x. r.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele tepelného xxxxxxxx xxxxx a xxxx

xxxxx xx černá xxxxx xxxxx nebo xxxx

xxxxxxxxxx ve xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx olej xxxx xxx, nahořklá xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx pěna xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (například xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx potravin

Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu olejů x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx více xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 %

Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN ISO 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost v 25 x nebo xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX EN ISO 7937

Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. coli (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC)

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Pseudomonas xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo ml

ČSN XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x další druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

< 20 XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx enterocolitica a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX EN XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx

XXX EN XXX 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.

Tabulka č. 2: xxxxxxxxxxxx mikroorganismy

Mikroorganismus

Kategorie xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx zkoušení

Aerobní xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se na xxxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxx, které obsahují xxxx složku potraviny x kulturní mikroflórou x neprošly xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107 KTJ/g (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Pokrmy, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx o xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx s náplněmi x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, zmrzliny, xxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, cukrářské xxxxxxxxxx xxxx xxxx dezerty, xxxx xxxx zmrzlinové xxxxxx.

** KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.

*** Typicky xx bude xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Toxické xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (objemu) vzorku xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx x manipulaci s xxxxxx po xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Mikroorganismus                

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 nebo 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 cm2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx xxxxxxxx vydělí 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx účinnosti 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx II xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x porovnávací xxxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. listopadu 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.