Právní předpis byl sestaven k datu 17.09.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
VYHLÁŠKA
ze xxx 27. xxxxx 2023
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění zákona x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§2
Technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů
(1) Při xxxxxxx xxxxxx pokrmů xxx xxxxxxxx xxx xxxx a oleje, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxx xxxxxx.
(2) Xxxxx x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx tuk xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Odchylně xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx x souladu x nařízením Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx hranolek x xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °X x x každém xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Způsob xxxxxxx xxxxxx xx xxx
(1) Teplé xxxxxx xx uvádějí xx xxx tak, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve lhůtě xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx jejich vydání xxxxx dále uchovávat, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.
(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Studené xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx cukrářského xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx do +8 °X.
§4
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxx xxx, který xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x tuků xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x jejich xxxxxxx xx xxx.
§5
Mikrobiologické xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx trh x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx a uvádějí xx trh xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx čl. 1 xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005.
(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx používaných xxx výrobě x xxxxxxx xxxxxx na xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(3) Xxx xxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud jde x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx hodnoty ukazatele xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x této vyhlášce.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx
Xxxxxxxxxx ukazatele tepelného xxxxxxxx xxxxx a xxxx |
xxxxx xx černá xxxxx xxxxx nebo xxxx |
xxxxxxxxxx ve xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx |
|
xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx olej xxxx xxx, nahořklá xxxx, xxxxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X |
|
xxxxx xxxxxx pěna xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxxxx (například xxxxxxx xxxxxxxxx) |
|
xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx potravin |
|
Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu olejů x xxxx |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxx více xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 % |
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX EN ISO 7932 |
Xxxxxxxxxxxxx spp. |
pokrmy |
nepřítomnost v 25 x nebo xx |
XXX XX XXX 10272-1 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103 KTJ/g (xx)* |
XXX EN ISO 7937 |
Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. coli (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC) |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX X XXX XXX/XX 13136 |
Pseudomonas xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo ml |
ČSN XX XXX 21567 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x další druhy) |
pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 |
< 20 XXX/x (xx)* |
XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxx enterocolitica a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx |
XXX EN XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867 |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx z xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx |
XXX EN XXX 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/x (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.
Tabulka č. 2: xxxxxxxxxxxx mikroorganismy
Mikroorganismus |
Kategorie xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx zkoušení |
Aerobní xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
X) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X* |
&xx; 107 KTJ/g (xx)** |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
X) Pokrmy, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx*** |
&xx; 108 KTJ/g (xx)** |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832 |
Xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XXX 16649-1 nebo 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx o xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx s náplněmi x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, zmrzliny, xxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, cukrářské xxxxxxxxxx xxxx xxxx dezerty, xxxx xxxx zmrzlinové xxxxxx.
** KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.
*** Typicky xx bude xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3: Toxické xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (objemu) vzorku xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx x manipulaci s xxxxxx po xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Mikroorganismus |
Limit |
Metody xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
102&xxxx;XXX/10 xx2* |
XXX XX XXX 4833-1 nebo 2 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ xxxx |
XXX XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 cm2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx xxxxxxxx vydělí 10).
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx účinnosti 1.1.2024.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxx II xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x porovnávací xxxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
3) Nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. listopadu 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.