Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.08.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze xxx 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxx, xxxxxx uvádění xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx

(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx používat jen xxxx x xxxxx, xxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx stanovených xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Oleje x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše xx +180 °X, pokud xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxx, nestanoví xxxxx.

(3) Odchylně od xxxxxxxx 2 xxxx xxx x souladu x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) při xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °X x x každém xxxxxxx xx nejnižší x ohledem xx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Způsob uvádění xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx lhůtě xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx službu, v xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx dále uchovávat, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx při xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx pokrmy xx xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °X. Xx zmražené pokrmy xx pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x led xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, které mají xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx do +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů

Olej xxxx xxx, který xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.

§5

Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx x souladu x xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), a xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx s xxxxxxx xx stanovení xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxx xxxxxx na xxx splňovat požadavky xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005, x xxxxx xx xxxx nařízení xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce s xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených v xxxxxxxxx č. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx xx postupuje x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Nejistota xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud jde x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx hodnoty x xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této vyhlášce.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, s xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx účinnosti xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

xxxxx xx černá xxxxx xxxxx xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx nebo xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, nahořklá xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx potravin

Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx triacylglycerolů více xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX EN XXX 7937

Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Pseudomonas xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)*

ČSN XX XXX 13720 nebo XXX P XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo ml

ČSN XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. aureus x xxxxx druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx které xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 g nebo xx

XXX EN XXX 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (ml) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx č. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se na xxxxxxxxxxxx pokrmy xxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx mikroflórou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107 KTJ/g (ml)**

ČSN XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx se xxxx xxxxxx o xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, cukrářské xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx.

** KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx jednat x ovocné x xxxxxxxxxx saláty, klíčky, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx odebrané z xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x dezinfekci

                            Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ stěr

ČSN XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx KTJ/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx xxxxxxxx xxxxxx 10).

Informace

Právní předpis č. 121/2023 Xx. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx předpis nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních předpisů x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx II xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro snížení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x platném znění.