Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 14.11.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění zákona x. 139/2014 Sb., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x zákona x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx a xxxxxxxx, xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx pokrmů.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx

(1) Při xxxxxxx úpravě xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx podle xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Oleje x tuky xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského podniku, xxxxx xxx xxxx xxxx vyrobil, nestanoví xxxxx.

(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °X x x xxxxxx xxxxxxx co xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx uvádění xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh tak, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x kritických xxxxxxxxxxx bodů2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Teplé xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx zmrazovat.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx při xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx pokrmy se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování.

(5) Studené xxxxxx, které mají xxxxxxxxx cukrářského nebo xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x rámci postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Smyslové, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx xxxxxxxx, nelze xxxxxx při výrobě xxxxxx a xxxxxx xxxxxxx xx xxx.

§5

Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx vyrábějí a xxxxxxx xx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x uvádějí xx trh xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx rizik xx smyslu xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx na xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx stanoveny x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Nejistota xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud jde x hodnocení xxxxx xxxxxxxx hodnoty s xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx hodnoty ukazatele xxxxxxxxx v tabulkách x. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, s xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx a xxxx

xxxxx až xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxx

xxxxxxxxxx ve xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx tuk

nedostatky x xxxxx - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx chuť

modrošedý xxxx xxx +180 °C

stálá xxxxxx pěna xxx xxxxxxx potraviny, která xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx zbytků dříve xxxxxxxxx potravin

Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu olejů x xxxx

xxxxx polárních xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC)

pokrmy

nepřítomnost x 25 x nebo xx

XXX X CEN XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 nebo XXX X ISO/TS 11059

Xxxxxxxxxx spp.

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (S. xxxxxx x xxxxx xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx enterocolitica a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10273 XXX P XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 g xxxx xx

XXX XX XXX 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (xx) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxxxxxxx pokrmy xxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x kulturní xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XX ISO 4833-1 xxxx 2

B) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (ml)**

Koliformní xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 nebo XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x krémy, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, sushi, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.

*** Typicky xx bude jednat x xxxxxx a xxxxxxxxxx saláty, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx č. 3: Toxické xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

neprokázán*

Enterotoxin (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX EN ISO 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky xx 10 cm2 setřené xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x plochy x xxxxxxxxx 10 cm x 10 xx xx výsledek xxxxxx 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx předpis xxxxx xxxxx či xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Příloha II xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.