Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

x požadavcích xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů

(1) Při xxxxxxx úpravě xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Oleje x tuky lze xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše xx +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx tuk xxxx xxxx xxxxxxx, nestanoví xxxxx.

(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °C x v xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh

(1) Xxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx trh tak, xxx byly spotřebiteli xxxxxx xx lhůtě xxx xxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, v xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx analýzy xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx nejméně +60 °X.

(2) Teplé xxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx odstavce 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx jejich vydání xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °C.

(4) Xxxxxxxx pokrmy se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx pro xxxxx xxxx vyhlášky xxxxxxxxxx xxxxxxxx x led xxxxxxxx v zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x rámci xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů

Olej nebo xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx xxx výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxx x xxxxxxx s xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx x ohledem xx stanovení rizik xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx vzorky xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x pokud xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k této xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Nejistota xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx dodatečná xxxxxxxxx, xxxxx xxx x hodnocení xxxxx xxxxxxxx hodnoty x xxxxxxxxx na mikrobiologickou xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Nekula x. r.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx až černá xxxxx xxxxx nebo xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx zápach xxxxxxx xxx přepálený xxxx nebo xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx typická pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx chuť, xxxxxxx chuť

modrošedý xxxx xxx +180 °C

stálá xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, která xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (například xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x tuků

obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxx než 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx cereus

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost v 25 g xxxx xx

XXX EN XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx perfringens

pokrmy

< 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. coli (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX X CEN XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

< 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX XX XXX 10273 XXX X XXX ISO/TS 18867

Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx

XXX XX XXX 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx x. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxx, xxxxx obsahují xxxx složku potraviny x kulturní mikroflórou x neprošly následnou xxxxxxxx úpravou.

A) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v kategorii X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2

B) Xxxxxx, xxxxx neprocházejí tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Escherichia xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx se xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxx x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

*** Typicky xx bude xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx použitou metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ stěr

ČSN XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx výsledek xxxxxx 10).

Informace

Právní xxxxxxx č. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x xxxxxxx znění.