Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 29.04.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze xxx 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx

(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx x oleje, xxxxx xxxx podle xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx tento xxxx xxxxxx.

(2) Xxxxx x xxxx xxx xxx xxxxxxx úpravě xxxxxx xxxxxxx na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx tuk xxxx xxxx vyrobil, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx teplota xxxxx xxx +175 °C x x každém xxxxxxx co xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Způsob xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx tak, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx lhůtě xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem potravinářského xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx službu, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx nejméně +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx uplynutí lhůty xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx se uvádějí xx xxx při xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °C.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách nejvýše -18 °X. Xx zmražené xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx x xxxxx postupů xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů

Olej nebo xxx, xxxxx vykazuje xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx při xxxxxx xxxxxx x jejich xxxxxxx xx xxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx je xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx bezpečnosti xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx toto nařízení xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx jsou stanoveny x tabulkách č. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx dodatečná xxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxx shody xxxxxxxx hodnoty x xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx xxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této vyhlášce.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. ledna 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx zemědělství:

Ing. Xxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx vůni - xxxxxxxxxx zápach xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx tuk

nedostatky x chuti - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx olej nebo xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx pěna xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx zbytků dříve xxxxxxxxx potravin

Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x tuků

obsah polárních xxxxx xxxx než 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Příloha č. 2 x vyhlášce č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx bezpečnost xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx onemocnění

Mikroorganismus

Kategorie pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX EN ISO 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x enteropatogenní X. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X ISO/TS 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx xx vztahují xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx

XXX XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (S. xxxxxx x další druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 nebo 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx

XXX XX ISO 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx určené x xxxxx spotřebě

nepřítomnost x 25 x nebo xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxx, xxxxx obsahují xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x neprošly xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Pokrmy x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107 KTJ/g (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 4831 nebo XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx se xxxx xxxxxx o xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, zmrzliny, sushi, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, cukrářské xxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxx, xxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx v 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx bude xxxxxx x xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (B. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx a zařízení xxxxxxxxxxx při xxxxxx x manipulaci x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů)

102 KTJ/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx xxxxxxxx vydělí 10).

Informace

Právní xxxxxxx č. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká derogační xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx znění.