Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 15.06.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

o požadavcích xx pokrmy
 

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. a zákona x. 174/2021 Sb.:

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx uvádění pokrmů xx xxx x xxxxxxxx, fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx pokrmů.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx

(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx a xxxxx, xxxxx xxxx podle xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Oleje x tuky xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského podniku, xxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx v souladu x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) při xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °X x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh

(1) Teplé xxxxxx xx uvádějí xx trh xxx, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx xxxxx xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů2) za xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx zmrazovat.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx uvádějí xx trh xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °X. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx účely xxxx vyhlášky xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx v zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx trh xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx rizik a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů2) xxxxxxx do +8 °X.

§4

Smyslové, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů

Olej nebo xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx více xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.

§5

Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx trh x xxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx čl. 1 xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx musí vzorky xxxxxxxx z xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx na xxx splňovat požadavky xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x pokud xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 nařízení Xxxxxx (ES) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx č. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx xx postupuje x souladu x xxxxxxx technickými normami, xxxxx jsou stanoveny x xxxxxxxxx č. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Nejistota xxxxxx nesmí xxx xxxxxxxxxx jako dodatečná xxxxxxxxx, pokud xxx x hodnocení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx zemědělství:

Ing. Xxxxxx x. x.

Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce č. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx olejů a xxxx

xxxxx až xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxx

xxxxxxxxxx ve vůni - nepříjemný xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx typická pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx smažit, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx zbytků xxxxx xxxxxxxxx potravin

Analytické ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. coli (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx E. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX P CEN XXX/XX 13136

Pseudomonas xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 nebo XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx se vztahují xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml

ČSN XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo ml

ČSN XX XXX 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx které xx xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx

XXX EN XXX 10273 ČSN P XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x ryb, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX EN ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (ml) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se na xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, které obsahují xxxx xxxxxx potraviny x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxx pokrmů xxxxxxxxx v kategorii X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (ml)**

Koliformní xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x xxxxx, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, sushi, xxxxxxxxx a zmrazené xxxxxx, cukrářské xxxxxxxxxx xxxx xxxx dezerty, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (xx) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.

*** Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, klíčky, xxxxxxxx bifteky.

Tabulka č. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

neprokázán*

Enterotoxin (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx při xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx xxxxxxx x dezinfekci

                            Mikroorganismus                

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů)

102 KTJ/10 xx2*

XXX EN ISO 4833-1 nebo 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky na 10 cm2 xxxxxxx xxxxxx (pro získání xxxxx KTJ/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx výsledek xxxxxx 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx předpis xxxxx xxxxx či xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. listopadu 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x platném xxxxx.