Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
XXXXXXXX
xx xxx 27. xxxxx 2023
x požadavcích xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů.
§2
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů
(1) Při xxxxxxx úpravě xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.
(2) Oleje x tuky lze xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše xx +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx tuk xxxx xxxx xxxxxxx, nestanoví xxxxx.
(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °C x v xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh
(1) Xxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx trh tak, xxx byly spotřebiteli xxxxxx xx lhůtě xxx xxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, v xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx analýzy xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx nejméně +60 °X.
(2) Teplé xxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx odstavce 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx jejich vydání xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °C.
(4) Xxxxxxxx pokrmy se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx pro xxxxx xxxx vyhlášky xxxxxxxxxx xxxxxxxx x led xxxxxxxx v zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx xxx xxx teplotách xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x rámci xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.
§4
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů
Olej nebo xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx xxx výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.
§5
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxx x xxxxxxx s xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx x ohledem xx stanovení rizik xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx vzorky xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x pokud xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k této xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Nejistota xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx dodatečná xxxxxxxxx, xxxxx xxx x hodnocení xxxxx xxxxxxxx hodnoty x xxxxxxxxx na mikrobiologickou xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 121/2023 Sb.
Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx |
xxxxx až černá xxxxx xxxxx nebo xxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx zápach xxxxxxx xxx přepálený xxxx nebo xxx |
|
xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx typická pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx chuť, xxxxxxx chuť |
|
modrošedý xxxx xxx +180 °C |
|
stálá xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, která xx xx xxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxx konzistence (například xxxxxxx xxxxxxxxx) |
|
xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x tuků |
obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxx než 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 % |
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pokrmů |
Limit |
Metody xxxxxxxx |
Xxxxxxxx cereus |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7932 |
Xxxxxxxxxxxxx spp. |
pokrmy |
nepřítomnost v 25 g xxxx xx |
XXX EN XXX 10272-1 |
Xxxxxxxxxxx perfringens |
pokrmy |
< 103 KTJ/g (xx)* |
XXX XX XXX 7937 |
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. coli (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx |
XXX X CEN XXX/XX 13136 |
Xxxxxxxxxxx aeruginosa |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 21567 |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx xxxxx) |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
< 20 XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx |
XXX XX XXX 10273 XXX X XXX ISO/TS 18867 |
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx |
XXX XX XXX 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/x (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
A) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v kategorii X* |
&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2 |
B) Xxxxxx, xxxxx neprocházejí tepelnou xxxxxxx*** |
&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)** |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832 |
Escherichia xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 16649-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxx se xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxx x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
** XXX/x (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.
*** Typicky xx bude xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx použitou metodou xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
102&xxxx;XXX/10 xx2* |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ stěr |
ČSN XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx výsledek xxxxxx 10).
Informace
Právní xxxxxxx č. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.
Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x xxxxxxx znění.