Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze dne 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx pokrmy
 

Ministerstvo zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. a zákona x. 174/2021 Xx.:

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh a xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx

(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx používat xxx xxxx a xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx vhodné.

(2) Xxxxx x tuky lze xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Odchylně od xxxxxxxx 2 musí xxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx teplota nižší xxx +175 °X x v xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx službu, x xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx analýzy xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Teplé xxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx zmrazovat.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx při xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na trh xxx teplotách nejvýše -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx nepovažují xxxxxxxx x led xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, které mají xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx na xxx xxx teplotách stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, nelze xxxxxx při xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na xxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Pokrmy xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx x souladu x xxxxxxxxx nařízení Komise (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx a xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 k této xxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení xxxxx xx smyslu čl. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx používaných xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005, x xxxxx xx xxxx nařízení xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx kontrole mikrobiologických xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx se postupuje x souladu x xxxxxxx technickými xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx x hodnocení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx.

§6

Účinnost

Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. r.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro přepálený xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, nahořklá xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °C

stálá xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx potraviny, která xx xx smažit, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (například xxxxxxx viskozity)

přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx zbytků xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX ISO 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. xxxx (STEC) x enteropatogenní E. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX P CEN XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X ISO/TS 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx vztahují xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (ES) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo ml

ČSN XX XXX 6579-1

Shigella xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. aureus x další xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 10273 ČSN X XXX XXX/XX 18867

Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/g (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx č. 2: indikátorové mikroorganismy

Mikroorganismus

Kategorie xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx složku potraviny x kulturní xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx úpravou.

A) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

B) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx jednat x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x krémy, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** KTJ/g (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.

*** Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) vzorku xxxxxx použitou metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Mikroorganismus                

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů)

102 KTJ/10 xx2*

XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Vysvětlivka:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (xxx získání xxxxx XXX/10 cm2 x plochy x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx xxxxxxxx vydělí 10).

Informace

Právní předpis č. 121/2023 Xx. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx či doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Příloha XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x porovnávací xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. listopadu 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.