Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 17.09.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Sb., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx uvádění xxxxxx xx trh a xxxxxxxx, fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx bezpečnost pokrmů.

§2

Technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx

(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx používat xxx xxxx a xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použití stanovených xxxxxxxx xxx tento xxxx vhodné.

(2) Xxxxx x xxxx lze xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše xx +180 °X, pokud xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx tuk xxxx xxxx vyrobil, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Odchylně xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) při xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx teplota nižší xxx +175 °X x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx uvádění xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx tak, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem potravinářského xxxxxxx, který provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx uplynutí xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxx xxxx uchovávat, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx zmrazovat.

(3) Zchlazené xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxx teplotách xxxxxxx -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx pro xxxxx xxxx xxxxxxxx nepovažují xxxxxxxx a xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx cukrářského xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx na trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx2) xxxxxxx do +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx pokrmů

Olej xxxx xxx, který vykazuje xxxxx xxxx více xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx při výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na xxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx x souladu x xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx rizik xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx pokrmů xx xxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, a xxxxx xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené v xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005.

(3) Xxx kontrole xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx se postupuje x souladu x xxxxxxx technickými xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx jako dodatečná xxxxxxxxx, pokud jde x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx nabývají účinnosti xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje nebo xxxx

xxxxxxxxxx xx vůni - xxxxxxxxxx zápach xxxxxxx pro přepálený xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx nebo xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx chuť

modrošedý xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx pěna xxx xxxxxxx potraviny, xxxxx xx xx smažit, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx více xxx 12 %

Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx onemocnění

Mikroorganismus

Kategorie xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 g nebo xx

XXX XX ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC)

pokrmy

nepřítomnost x 25 x nebo xx

XXX P XXX XXX/XX 13136

Pseudomonas aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx vztahují xxxxxxxx uvedená v xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Shigella xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX XXX 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. aureus x xxxxx xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx se xxxxxxxx kritéria uvedená x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 nebo 2

Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx určené x xxxxx spotřebě

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.

Tabulka x. 2: indikátorové mikroorganismy

Mikroorganismus

Kategorie xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahují xxxx xxxxxx potraviny x kulturní mikroflórou x xxxxxxxx následnou xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx X*

&xx; 107 KTJ/g (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (ml)**

Koliformní xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Escherichia xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky se xxxx jednat x xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxx x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, zmrzliny, sushi, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx dezerty, xxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (ml) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxx a xxxxxxxxxx saláty, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Toxické xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxx po xxxxxxx x dezinfekci

                            Mikroorganismus                

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů)

102 KTJ/10 xx2*

XXX EN ISO 4833-1 nebo 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Vysvětlivka:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 cm2 setřené xxxxxx (xxx získání xxxxx KTJ/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 cm x 10 cm xx xxxxxxxx vydělí 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis č. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Příloha XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.