Právní předpis byl sestaven k datu 16.06.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
VYHLÁŠKA
ze xxx 27. xxxxx 2023
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§2
Technologické požadavky xx xxxxxx pokrmů
(1) Při xxxxxxx úpravě pokrmů xxx používat xxx xxxx x oleje, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použití stanovených xxxxxxxx pro xxxxx xxxx vhodné.
(2) Oleje x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx na +180 °X, pokud xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx hranolek x xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx nižší xxx +175 °X x x každém xxxxxxx xx nejnižší x xxxxxxx na xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx xxx
(1) Xxxxx xxxxxx xx uvádějí xx trh tak, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx lhůtě xxx jejich vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.
(2) Xxxxx pokrmy xxxxxxx xx xxx xxxxx odstavce 1 xx xxxxxxxx lhůty xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx zmrazovat.
(3) Zchlazené xxxxxx xx uvádějí xx trh xxx xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °C.
(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °C. Xx zmražené xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx v zařízení xxxxxxxxxx stravování.
(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx na xxx xxx teplotách stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx rizik a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů2) xxxxxxx xx +8 °X.
§4
Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x tuků xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx xxx výrobě xxxxxx a jejich xxxxxxx na xxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/20053), a xxxxx je toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx a xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 k této xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx rizik xx xxxxxx čl. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x pokud xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(3) Xxx xxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k této xxxxxxxx se postupuje x souladu s xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx xxxx stanoveny x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Nejistota xxxxxx nesmí xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxx shody xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce č. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx |
xxxxx až xxxxx xxxxx oleje xxxx xxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro přepálený xxxx xxxx xxx |
|
xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx typická xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, xxxxxxxx chuť, xxxxxxx chuť |
|
modrošedý xxxx xxx +180 °X |
|
xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx potraviny, která xx xx smažit, xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxxxx (například xxxxxxx viskozity) |
|
přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx potravin |
|
Analytické ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 % |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7932 |
Xxxxxxxxxxxxx spp. |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX EN ISO 10272-1 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7937 |
Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. coli (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx E. xxxx (XXXX) |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx |
XXX X XXX XXX/XX 13136 |
Xxxxxxxxxxx aeruginosa |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 13720 xxxx XXX P XXX/XX 11059 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Komise (ES) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX ISO 6579-1 |
Shigella xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 21567 |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x další xxxxx) |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 |
&xx; 20 XXX/x (xx)* |
XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx pseudotuberculosis |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX EN XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867 |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx |
XXX XX ISO 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* KTJ/g (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.
Tabulka x. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
A) Xxxxxx x xxxxxxxx pokrmů xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X* |
&xx; 107&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx*** |
&xx; 108&xxxx;XXX/x (ml)** |
||
Koliformní xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832 |
Xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102 KTJ/g (ml)** |
ČSN XXX 16649-1 nebo 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, sushi, xxxxxxxxx a zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx dezerty, xxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx.
** KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.
*** Xxxxxxx xx bude jednat x xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 4: Xxxxx odebrané z xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx při výrobě x xxxxxxxxxx x xxxxxx po čištění x xxxxxxxxxx
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů) |
102 KTJ/10 xx2* |
XXX EN ISO 4833-1 nebo 2 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ xxxx |
XXX XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* KTJ/10 xx2 = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx získání xxxxx KTJ/10 cm2 x plochy x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx výsledek xxxxxx 10).
Informace
Právní xxxxxxx č. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.
Xx dni xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních předpisů x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Příloha XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. listopadu 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny, x xxxxxxx xxxxx.