Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 16.06.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze xxx 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Technologické požadavky xx xxxxxx pokrmů

(1) Při xxxxxxx úpravě pokrmů xxx používat xxx xxxx x oleje, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použití stanovených xxxxxxxx pro xxxxx xxxx vhodné.

(2) Oleje x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx na +180 °X, pokud xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx hranolek x xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx nižší xxx +175 °X x x každém xxxxxxx xx nejnižší x xxxxxxx na xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx uvádějí xx trh tak, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx lhůtě xxx jejich vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx pokrmy xxxxxxx xx xxx xxxxx odstavce 1 xx xxxxxxxx lhůty xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx zmrazovat.

(3) Zchlazené xxxxxx xx uvádějí xx trh xxx xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °C.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °C. Xx zmražené xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx v zařízení xxxxxxxxxx stravování.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx na xxx xxx teplotách stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx rizik a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x tuků xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx xxx výrobě xxxxxx a jejich xxxxxxx na xxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/20053), a xxxxx je toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx a xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 k této xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx rizik xx xxxxxx čl. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x pokud xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k této xxxxxxxx se postupuje x souladu s xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx xxxx stanoveny x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Nejistota xxxxxx nesmí xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxx shody xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx xxxxxxxx účinnosti xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. r.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

xxxxx až xxxxx xxxxx oleje xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro přepálený xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx typická xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, xxxxxxxx chuť, xxxxxxx chuť

modrošedý xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx potraviny, která xx xx smažit, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (například xxxxxxx viskozity)

přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx potravin

Analytické ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX EN ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. coli (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx E. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX P XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Komise (ES) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 6579-1

Shigella xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x další xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx pseudotuberculosis

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/g (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.

Tabulka x. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx složku xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx úpravou.

A) Xxxxxx x xxxxxxxx pokrmů xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (ml)**

Koliformní xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102 KTJ/g (ml)**

ČSN XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, sushi, xxxxxxxxx a zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx dezerty, xxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx.

** KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx bude jednat x xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx odebrané z xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx při výrobě x xxxxxxxxxx x xxxxxx po čištění x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů)

102 KTJ/10 xx2*

XXX EN ISO 4833-1 nebo 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/10 xx2 = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx získání xxxxx KTJ/10 cm2 x plochy x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx výsledek xxxxxx 10).

Informace

Právní xxxxxxx č. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx dni xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních předpisů x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Příloha XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. listopadu 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny, x xxxxxxx xxxxx.