Právní předpis byl sestaven k datu 02.08.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
XXXXXXXX
xx xxx 27. xxxxx 2023
x požadavcích xx pokrmy
Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění zákona x. 139/2014 Sb., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx uvádění xxxxxx xx trh x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx
(1) Při xxxxxxx xxxxxx pokrmů xxx xxxxxxxx xxx xxxx a xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx stanovených xxxxxxxx pro xxxxx xxxx xxxxxx.
(2) Xxxxx x xxxx lze xxx xxxxxxx úpravě xxxxxx xxxxxxx xx +180 °X, pokud xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx nebo xxxx vyrobil, xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx x souladu x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) při xxxxxxx hranolek x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx nižší xxx +175 °X x x každém xxxxxxx xx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx tak, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx lhůtě xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx uplynutí xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °X.
(4) Xxxxxxxx pokrmy xx xxxxxxx na trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx pokrmy xx pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx cukrářského nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.
§4
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx pokrmů
Olej xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx více xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce, nelze xxxxxx xxx výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.
§5
Mikrobiologické xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů
(1) Pokrmy xx vyrábějí x xxxxxxx na xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, vyrábějí xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 xx 3 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení rizik xx xxxxxx xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx vzorky xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx pokrmů xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(3) Xxx kontrole mikrobiologických xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 až 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Nejistota xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx jde x hodnocení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx hodnoty ukazatele xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této vyhlášce.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Sb.
Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx |
xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje nebo xxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo tuk |
|
nedostatky x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, nahořklá xxxx, xxxxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X |
|
xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx potraviny, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxx konzistence (například xxxxxxx xxxxxxxxx) |
|
xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x tuků |
obsah polárních xxxxx xxxx xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx více xxx 12 % |
Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pokrmů |
Limit |
Metody xxxxxxxx |
Xxxxxxxx cereus |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7932 |
Xxxxxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX EN XXX 10272-1 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7937 |
Xxxxx xxxxx produkující X. xxxx (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC) |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX P XXX XXX/XX 13136 |
Xxxxxxxxxxx aeruginosa |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX EN XXX 13720 xxxx XXX P ISO/TS 11059 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx |
XXX XX ISO 21567 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (S. aureus x další xxxxx) |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx které xx xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
&xx; 20 XXX/x (ml)* |
ČSN EN XXX 6888-1 nebo 2 |
Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx pseudotuberculosis |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX EN XXX 10273 ČSN X XXX ISO/TS 18867 |
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx x xxx, xxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx |
XXX XX ISO 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/x (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.
Xxxxxxx č. 2: xxxxxxxxxxxx mikroorganismy
Mikroorganismus |
Kategorie xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
X) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X* |
&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
B) Pokrmy, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx*** |
&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)** |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832 |
Xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 16649-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
** XXX/x (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx v 1 x nebo 1 xx xxxxxx.
*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x ovocné a xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 4: Xxxxx odebrané x xxxx a zařízení xxxxxxxxxxx při xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx po xxxxxxx x dezinfekci
Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx) |
102&xxxx;XXX/10 xx2* |
XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ xxxx |
XXX EN XXX 6579-1 |
Vysvětlivka:
* KTJ/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 cm x 10 xx xx xxxxxxxx xxxxxx 10).
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.
Xx dni uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Příloha II xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x platném xxxxx.