Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 24.04.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx dne 27. xxxxx 2023

o požadavcích xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x zákona x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx uvádění xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx

(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx jen xxxx x oleje, xxxxx jsou podle xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx vhodné.

(2) Oleje x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx +180 °C, pokud xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx nebo xxxx vyrobil, nestanoví xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx v souladu x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx teplota nižší xxx +175 °C x x každém xxxxxxx co xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx.

§3

Způsob xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Teplé xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx nejméně +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx lhůty xxx jejich xxxxxx xxxxx dále xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx se uvádějí xx trh xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x led xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx cukrářského xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, se xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x rámci xxxxxxx xxxxxxxxxx na zásadách xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, který xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx xxx výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx vyrábějí x xxxxxxx na xxx x xxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx vzorky xxxxxxxx z míst x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx na xxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005, a xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených x xxxxxxxxx č. 1 xx 4 v příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxx technickými xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x tabulkách č. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Nejistota xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx hodnoty x xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Účinnost

Tato xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Nekula x. x.

Příloha č. 1 x vyhlášce č. 121/2023 Sb.

Ukazatele tepelného xxxxxxxx olejů x xxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx vůni - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo xxx

xxxxxxxxxx x chuti - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx chuť

modrošedý xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx pěna při xxxxxxx xxxxxxxxx, která xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost části xxxxxxxxxxxxx zbytků xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx více než 25 % obsah xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx cereus

pokrmy

< 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX ISO 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost x 25 x nebo xx

XXX EN ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. coli (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX X CEN XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx spp.

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml

ČSN XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx ml

ČSN XX XXX 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. aureus x xxxxx druhy)

pokrmy xxxx kategorií xxxxxxxx, xx které se xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (xx) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx vzorku.

Tabulka x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxx pokrmů xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107 KTJ/g (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (ml)**

Koliformní xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx xxxxxx o xxxxxxxxx x pekařské xxxxxxx x xxxxxxxx x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, sushi, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, cukrářské xxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx vzorku.

*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x ovocné x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx bifteky.

Tabulka x. 3: Toxické xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx při výrobě x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx čištění x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Mikroorganismus                

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

Salmonella xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = kolonie xxxxxxx jednotky xx 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (pro získání xxxxx XXX/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx xxxxxxxx xxxxxx 10).

Informace

Právní xxxxxxx x. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx či xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu v xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Komise (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx potraviny, x xxxxxxx xxxxx.