Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 02.08.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

x požadavcích xx pokrmy
 

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění zákona x. 139/2014 Sb., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx uvádění xxxxxx xx trh x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx

(1) Při xxxxxxx xxxxxx pokrmů xxx xxxxxxxx xxx xxxx a xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx stanovených xxxxxxxx pro xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Xxxxx x xxxx lze xxx xxxxxxx úpravě xxxxxx xxxxxxx xx +180 °X, pokud xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx nebo xxxx vyrobil, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx x souladu x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) při xxxxxxx hranolek x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx nižší xxx +175 °X x x každém xxxxxxx xx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx tak, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx lhůtě xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx uplynutí xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx pokrmy xx xxxxxxx na trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx pokrmy xx pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx cukrářského nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx pokrmů

Olej xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx více xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce, nelze xxxxxx xxx výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.

§5

Mikrobiologické xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Pokrmy xx vyrábějí x xxxxxxx na xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, vyrábějí xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 xx 3 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení rizik xx xxxxxx xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx vzorky xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx pokrmů xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx kontrole mikrobiologických xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 až 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Nejistota xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx jde x hodnocení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx hodnoty ukazatele xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této vyhlášce.

§6

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje nebo xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo tuk

nedostatky x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, nahořklá xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx potraviny, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (například xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x tuků

obsah polárních xxxxx xxxx xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx více xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx cereus

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx produkující X. xxxx (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC)

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX P XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 13720 xxxx XXX P ISO/TS 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, na xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX ISO 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (S. aureus x další xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx které xx xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (ml)*

ČSN EN XXX 6888-1 nebo 2

Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx pseudotuberculosis

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 10273 ČSN X XXX ISO/TS 18867

Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx č. 2: xxxxxxxxxxxx mikroorganismy

Mikroorganismus

Kategorie xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx pokrmy xxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx mikroflórou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

B) Pokrmy, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx v 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x ovocné a xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx odebrané x xxxx a zařízení xxxxxxxxxxx při xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx po xxxxxxx x dezinfekci

                            Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Vysvětlivka:

* KTJ/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 cm x 10 xx xx xxxxxxxx xxxxxx 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx č. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx dni uzávěrky xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Příloha II xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x platném xxxxx.