Právní předpis byl sestaven k datu 14.11.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
XXXXXXXX
xx dne 27. xxxxx 2023
x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:
§1
Předmět úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx
(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.
(2) Oleje x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše xx +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xxx nebo xxxx vyrobil, nestanoví xxxxx.
(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 musí xxx x xxxxxxx x nařízením Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx hranolek a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx nižší xxx +175 °X x v xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx.
§3
Xxxxxx uvádění xxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx lhůtě xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.
(2) Xxxxx pokrmy xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx lhůty xxx jejich vydání xxxxx dále xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) Zchlazené xxxxxx se uvádějí xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °C.
(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx stravování.
(5) Studené xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx do +8 °X.
§4
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxx xxx, který xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx a xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx při xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na trh.
§5
Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx x xxxxxxx s xxxxxxxxx nařízení Komise (XX) č. 2073/20053), a xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 xx 3 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx čl. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx vzorky xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, a xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005.
(3) Xxx kontrole mikrobiologických xxxxxxxxx uvedených x xxxxxxxxx č. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxx technickými normami, xxxxx jsou stanoveny x tabulkách č. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx dodatečná xxxxxxxxx, pokud xxx x hodnocení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 až 4 v příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Sb.
Ukazatele tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx |
xxxxx až černá xxxxx xxxxx xxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxx ve vůni - xxxxxxxxxx zápach xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx |
|
|
xxxxxxxxxx x chuti - xxxx typická xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx |
|
|
xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X |
|
|
xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx potraviny, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx |
|
|
xxxxx xxxxxxxxxxx (například xxxxxxx xxxxxxxxx) |
|
|
xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx triacylglycerolů více xxx 12 % |
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce č. 121/2023 Sb.
Mikrobiologické xxxxxxxxx xx bezpečnost pokrmů
Tabulka x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pokrmů |
Limit |
Metody xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx cereus |
pokrmy |
< 103 KTJ/g (xx)* |
XXX EN XXX 7932 |
|
Xxxxxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx |
XXX EN XXX 10272-1 |
|
Xxxxxxxxxxx perfringens |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7937 |
|
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx E. xxxx (XXXX) |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX P XXX XXX/XX 13136 |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)* |
ČSN EN XXX 13720 xxxx XXX P XXX/XX 11059 |
|
Xxxxxxxxxx spp. |
pokrmy xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx se vztahují xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX ISO 6579-1 |
|
Shigella xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 21567 |
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x další druhy) |
pokrmy xxxx kategorií xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
&xx; 20 XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2 |
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx |
XXX XX XXX 10273 ČSN X XXX ISO/TS 18867 |
|
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx z ryb, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx |
XXX XX ISO 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/x (xx) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
A) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx X* |
&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
|
B) Pokrmy, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx*** |
&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)** |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832 |
|
Xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XXX 16649-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx o xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x zmrazené xxxxxx, cukrářské speciality xxxx xxxx dezerty, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
** KTJ/g (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx xxxxxx.
*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx č. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
Xxxxx |
Xxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
neprokázán* |
|
Enterotoxin (X. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 4: Xxxxx odebrané x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx při výrobě x manipulaci x xxxxxx po xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů) |
102 KTJ/10 xx2* |
XXX EN XXX 4833-1 xxxx 2 |
|
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ xxxx |
XXX EN XXX 6579-1 |
Vysvětlivka:
* XXX/10 xx2 = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 cm2 xxxxxxx xxxxxx (pro získání xxxxx KTJ/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx xxxxxxxx xxxxxx 10).
Informace
Právní xxxxxxx č. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx účinnosti 1.1.2024.
Xx xxx uzávěrky xxxxxx předpis nebyl xxxxx či doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. listopadu 2005 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx potraviny, x platném znění.