Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
VYHLÁŠKA
ze dne 27. xxxxx 2023
x xxxxxxxxxxx xx pokrmy
Ministerstvo zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. a zákona x. 174/2021 Xx.:
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh a xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx
(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx používat xxx xxxx a xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx vhodné.
(2) Xxxxx x tuky lze xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Odchylně od xxxxxxxx 2 musí xxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx teplota nižší xxx +175 °X x v xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx službu, x xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx analýzy xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.
(2) Teplé xxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx zmrazovat.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx při xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °X.
(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na trh xxx teplotách nejvýše -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx nepovažují xxxxxxxx x led xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx, které mají xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx na xxx xxx teplotách stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.
§4
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, nelze xxxxxx při xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na xxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů
(1) Pokrmy xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx x souladu x xxxxxxxxx nařízení Komise (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx a xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 k této xxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení xxxxx xx smyslu čl. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx používaných xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005, x xxxxx xx xxxx nařízení xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(3) Xxx kontrole mikrobiologických xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx se postupuje x souladu x xxxxxxx technickými xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx x hodnocení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx
Xxxxxxxxxx ukazatele tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx |
xxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro přepálený xxxx xxxx xxx |
|
xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, nahořklá xxxx, xxxxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °C |
|
stálá xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx potraviny, která xx xx smažit, xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxxxx (například xxxxxxx viskozity) |
|
přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx zbytků xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 % |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pokrmů |
Limit |
Metody xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103 KTJ/g (xx)* |
XXX XX ISO 7932 |
Xxxxxxxxxxxxx spp. |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 10272-1 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103 KTJ/g (xx)* |
XXX XX XXX 7937 |
Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. xxxx (STEC) x enteropatogenní E. xxxx (XXXX) |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx |
XXX P CEN XXX/XX 13136 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X ISO/TS 11059 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx vztahují xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (ES) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo ml |
ČSN XX XXX 6579-1 |
Shigella xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx |
XXX XX XXX 21567 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. aureus x další xxxxx) |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 |
&xx; 20 XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx |
XXX EN XXX 10273 ČSN X XXX XXX/XX 18867 |
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX ISO 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* KTJ/g (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.
Xxxxxxx č. 2: indikátorové mikroorganismy
Mikroorganismus |
Kategorie xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
A) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X* |
&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
B) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx*** |
&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)** |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832 |
Xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)** |
ČSN XXX 16649-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Typicky xx xxxx jednat x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x krémy, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
** KTJ/g (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.
*** Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) vzorku xxxxxx použitou metodou xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Mikroorganismus |
Limit |
Metody xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů) |
102 KTJ/10 xx2* |
XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ xxxx |
XXX EN XXX 6579-1 |
Vysvětlivka:
* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (xxx získání xxxxx XXX/10 cm2 x plochy x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx xxxxxxxx vydělí 10).
Informace
Právní předpis č. 121/2023 Xx. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx či doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Příloha XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x porovnávací xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. listopadu 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.