XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2017/2158
xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,
xxxxxx se xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hodnoty xxx xxxxxxx přítomnosti akrylamidu x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx unie,
x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx dne 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx nařízení,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
Xxxxxxxx (ES) x. 852/2004 xx zajistit xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx spotřebitele x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Definuje „xxxxxxx xxxxxxxx“ xxxx xxxxxx xxxxxxxx a podmínek xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx zajištění xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx dochází xxxxx, je-li xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx má za xxxxxxxx kontaminaci xxxxxx xxxxxxxxx. Rizika xxx xxxxxxxxx mohou být xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx. |
|
(2) |
Xxxxxxxxx xx kontaminující xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx chemickým xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci. |
|
(3) |
Xxxxxxxxx je xxxxxxxxx sloučenina x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx ve vodě, xxxxx xxxxxx z přirozeně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx a cukrů, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou-li xxxxxxxxxxxx xxx teplotách typicky xxxxxxx než 120 °C x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xx převážně x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx obsahují xxxx prekurzory, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, brambory x xxxxxx zrna. |
|
(4) |
Vzhledem x xxxx, xx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx se xxx xxx xxxxxxx xxxxx než xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx výrobcích x xxxx xxxxxxxxx výrobků, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx států k provedení xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxx přesahuje xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx uvedeného xxxxxxxxxx. |
|
(5) |
V roce 2015 přijala xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx v potravinovém xxxxxxx (xxxx xxx „xxxxxx XXXXXX“) xxx Evropském xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (xxxx xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx o akrylamidu x xxxxxxxxxxx (4). Xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx úřad xxxxxxxxx xxxxxxxxx, podle xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx u spotřebitelů xx xxxxx xxxxxxxx skupinách. Xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravin, týká xx tato xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx jsou nejvíce xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx škodlivé xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx systém, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a mužskou xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx stávajících xxxxxx xxxxxxxx expozice xxxxxxxxxx xx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx expozice xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. |
|
(6) |
Xxxxxxxx x xxxxxxx úřadu x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a povinných xxxxxxxx, xxxxx by xxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx tam, kde xxxxxxxx xxxxxxxx jeho xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx zmírňujícího přístupu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a používáním xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). |
|
(7) |
X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx postupy xxxxxxxx xxx splnění úkolů xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx uvedeného xxxxxxxx a využívat xxxxx xxxxxx x xxxxxxx podle xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. V tomto ohledu xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx úrovně xxxxxxxx určitým rizikům. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx by xxxxxxx xxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx měla xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxx. |
|
(8) |
Xx xxxxx xxxxxx zavést xxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. |
|
(9) |
Xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a prokázalo xx, xx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a mikrobiální bezpečnosti xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx byla stanovena xx rozsáhlých konzultacích x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx z příslušných xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx a jiných xxxxx, měly xx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a jiné xxxxx použity x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
(10) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Měly xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx přiměřeně xxxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx nejnovějších xxxxx x xxxxxxx z databáze xxxxx, xxxxxxx xx xx xx xx, xx x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx praxe xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx množstvím. Xxxx xxxxx xx vědomí, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v určitých xxxxxxxxx široké, x xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx široké xxxxxxxxx potravin mohou xxxxxx zvláštní xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, které znemožňují xxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. V těchto xxxxxxxxx xx xxx xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předložit xxxxxx o tom, xx xxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(11) |
Xxxxxxxxxxx hodnoty xx xxxx být Xxxxxx xxxxxxxxxx přezkoumávány s cílem xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx trvale xx snižující přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
|
(12) |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx typicky provozovateli xxxxxxxx xxxxxxx. Proto xxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx provozu. Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx zásobováni, by xx měla xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dále snižují xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách x xxxxxx xxxxxxx je x xxxxxx podnicích xxxxxxxxxxxxxx. |
|
(13) |
Účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxx odběrem vzorků x xxxxxxxx. Xx vhodné xxxxxxxx požadavky na xxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Pokud xxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xx xxx stanoveny xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro jejich xxxxxx reprezentativní. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxx místnímu xxxxxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, osvobozeni, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx by xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
|
(14) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx strany xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 882/2004 (5), xxx členské xxxxx xxxxxxxxxx prováděly xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx státy x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx měly být x xxxxxxx x xxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxxxxx kritérii xxxxxxxxxx x xxxxx uplatňování xxxxxxxx (XX) x. 882/2004. |
|
(15) |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx stanovených xxxxx nařízením by xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx zváženo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XXX) x. 315/93. |
|
(16) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx procesu, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx přechodné xxxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx. |
|
(17) |
Xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, xxxxxxxxx a krmiva, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxx jsou xxxxxxx platná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků, xxxxx vyrábějí a uvádějí xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 uplatnit xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxxxxxx X x II xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx v odstavci 1 xxxx xxxx:
|
a) |
xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx brambor; |
|
b) |
xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx, krekry x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z bramborového xxxxx; |
|
x) |
xxxxx; |
|
x) |
xxxxxxxxx cereálie (kromě xxxxxx kaše); |
|
x) |
xxxxx xxxxxx: xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx); |
|
x) |
xxxx:
|
|
x) |
xxxxxxxx xxxx; |
|
x) |
xxxxxxxxx pro xxxx xxxx a obilné xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx a malé xxxx xxxxx xxxxxxxx v nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 609/2013 (6). |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxxx opatření
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, uplatní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Xxxxxxxx od xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx maloobchodu, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X xxxxxxx XX.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx činnost v zařízeních xxx přímou xxxxxxxxx x xxxxx provozují xxxxxxx xxx xxxxxx ochrannou xxxxxxx nebo obchodní xxxxxxx jako součást xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx propojeného xxxxxxx x xxxxx pokynů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxx xxxxxxxxx dodává xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx v části X xxxxxxx XX.
4. Xxx xxxxxxxxxx porovnávacích hodnot xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx uplatněná xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx výrobní a geografické xxxxxxxx nebo vlastnosti xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxxxxx
Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx definice:
|
1) |
xxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „xxxxxxx xx xxx“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx v článcích 2 a 3 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 178/2002 (7); |
|
2) |
„porovnávacími xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx zkušeností a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxx 4
Xxxxx xxxxxx a analýza
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 1 zavedou xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.
2. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 vedou záznamy x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx stanovených v částech X x B přílohy XX.
4. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx v čl. 2 odst. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxx xxxxx vzorků x xxxxxxx xx xxxxxx určení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
5. Xxxxx výsledky xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx x xx. 2 odst. 4.
6. Odchylně xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xxx schopni předložit xxxxxx o uplatnění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.
Xxxxxx 5
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Komise xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, každé xxx xxxx x xxxxxx xx xxx xxx xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxx v platnost x xxxxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx vstupuje x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx xx xx 11. xxxxx 2018.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx v celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx státech.
X Xxxxxxx xxx 20. listopadu 2017.
Xx Komisi
xxxxxxxx
Xxxx-Xxxxxx JUNCKER
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.
(2) Nařízení Rady (XXX) x.&xxxx;315/93 xx dne 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx postupy Xxxxxxxxxxxx xxx kontrolu xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx v potravinách (Xx. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx Komise 2013/647/XX xx xxx 8. listopadu 2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).
(4) EFSA Journal 2015;13(6):4104.
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;882/2004 xx dne 29. dubna 2004 x&xxxx;xxxxxxxx kontrolách xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx týkajících xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 609/2013 xx xxx 12. června 2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx účely x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/EHS, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/XX a 2006/141/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Xx. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;178/2002 xx dne 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx bezpečnosti xxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).
XXXXXXX X
XXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1
Xxxxx zmírňující xxxxxxxx uvedená x&xxxx;xxxx xxxxxxx zahrnují xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxx potravinářské xxxxxxxx látky x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (ES) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Komise (XX) č. 231/2012 (3).
I. VÝROBKY XX XXXX SYROVÝCH BRAMBOR
Výběr xxxxxxxx odrůd xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí x&xxxx;xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, které jsou xxxxxx pro xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx obsah prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx (fruktóza x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a po dobu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx odrůdu. Uskladněné xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx skladovacího xxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxx xxxxxxx s nižším xxxxxxxxxxx tvorby akrylamidu xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
Xxxxxxxx přijatelnosti
|
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx týkajících xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a také xxxxxxxxx xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx poškozených xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx specifikovaného xxxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků přijmout xxxxxxx brambor xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx být xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx přítomen na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxxxxxxx a přeprava xxxxxxx
|
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx vlastní xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
|
2. |
X&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx brambor, xxxxx xxx o teplotu x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx tehdy, když xxxx vnější xxxxxxx xxxxxxxxx nižší xxx xxxxxxxx xxxxx používaný xxxxx skladování, xxx xxxx zajištěno, xx xxxxxxx během xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx a procesu
|
1. |
Pro xxxxx xxxxx výrobku xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx oleje xx xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx teploty xxxx xxx xxx xxxxx, jak xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s normami xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx brambor, celkový xxxxx xxxxxx, velikost xxxxxxx, xxxxxxxx pěstování, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx výrobek. |
|
2. |
V případě, xx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy xxxxx xxx 168 °C x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobku, xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx x&xxxx;xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
|
3. |
Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx smažení, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, jak xxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx normami xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx odrůda xxxxxxx, sezónnost, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti xxxxx xxx xxxxx než 1,0&xxxx;%. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx použijí xxxxxxx xxxxx xxxxx (manuální x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXX XXXXXXXXX XXXX X&xxxx;XXXXXX XXXXXX VÝROBKY Z BRAMBOR
Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
|
1. |
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxx brambory xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxx. To lze xxxxxxx xxxxxxxx smažením xx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx potenciálně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx zkouška xxxxxxxx 20–25 středových xxxxxxx, které jsou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx proužků xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx specifikaci xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx XXXX Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx barvu xx smažení xxxxxx xxxxxxxxxx vybavením (např. Xxxxxx). |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx nezralé xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx průchodem xxxx xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx systémy, ve xxxxxxx nezralé xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx špatných xxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxx xx nakrájení xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx kousky. |
|
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx brambor xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxxx části redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx specifických xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx suroviny x&xxxx;xxxxxx specifikační xxxxxx xxx barvu xxxxxxxx xxxxxxx. |
|
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (enzymatickému) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), xxxxx také xxxxxxx hladinu xX xxxxxxxx vody x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx. |
|
7. |
Xx třeba se xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxxx. Xxx je použít xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx limity specifikace. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx tak, xx x&xxxx;xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx kontroly xxxxx. Je-li xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx dextrózy xx blanšírování má xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx pouze x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
Xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx
|
1. |
Xxx koncové xxxxxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na obalu x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné úpravy, xxxxxxx specifikují xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Pro xxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx obalech xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4). Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx být x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx validovány xxxxx xxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx výrobky xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx barvě, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx (např. xxxxxxx, xxxxxx), x&xxxx;xx množství xxxxxxxxxx xxxx nižší, xxx je xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx by xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx operátory (např. xxxxxxx), xxxxx xxxxxxx xxxxxxx metody tepelné xxxxxx, a také poskytnout xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx smažení, xxxxx pro hodnocení xxxxx (xxxx. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx barvami xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:
|
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX ČI XXXXXX XX XXXX TĚSTA X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX VÝROBKY XX XXXX TĚSTA
Suroviny
|
1. |
Pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx hodnoty redukujících xxxxx v dehydratovaných bramborových xxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx hodnota redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxx xxxxx, jak xxx je reálně xxxxx, s přihlédnutím xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx bramborových xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobku, xxxxx možná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
|
3. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx 1,5 %, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx co nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxx xxxxxxxxx a procesu
|
1. |
Dehydratované xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx analyzovány xxx dodavatelem, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx překročí specifikované xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx IV. |
|
3. |
U každého xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx použít částečné xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu. |
|
4. |
V systémech xx xxxx mokrého těsta xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, je-li xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx tyto látky xxxxxx xxx synergické xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, to se xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:
|
|
5. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx krekry xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxx výrobek na xxxxxxx z fritézy, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a vedou xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
6. |
Xxxxxxx xxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxx být tak xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s předepsanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a s přihlédnutím k relevantním xxxxxxxx, xxxx je xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx cukru x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx. Xxxxx xx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. (Xxxxxxxx: Většina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx teplotách xxxxxxx xxx 175 °C xxxxx jejich xxxxx xxxxxx době xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx expanze x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.) |
|
7. |
Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx krekry xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx záznamy xx xxxxxx prokázání xxxxxxx. |
|
8. |
Xxxxxxx na výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx sušení xxxx xxx tak xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako je xxx stroje, xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx. |
|
9. |
Xxxxx je xx xxxxx procesu pečení/sušení xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
|
10. |
Pro xxxxx výrobek specifikují xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx pečení, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, xxx xxx je xxxxxx xxxxx xxx konkrétní xxxxxxx linku x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s požadavky xx kvalitu x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Obsah xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX XXXXXX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx v této kapitole xx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxx, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, jakož x&xxxx;xx neslazené výrobky, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx chleby x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx základem x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. soda xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků dodávány xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx účelem je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx zajištění použití xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx pro prevenci xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx receptury x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
1. |
X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků zváží xxxxxxx xxxxxxxx hydrogenuhličitanu xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx alternativními xxxxxxxxx xxxxxxx, jako například
X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx uvedených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx za následek xxxxxxxxxxxxxx změny (xxxx, xxxxxx, textura apod.) xxxx xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxx xx strany xxxxxxxxxxxx. |
|
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxx umožňuje, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo složky xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako xxxx xxxxxx x&xxxx;xxx, xxxxxxxx xxxx neredukujícími xxxxx, např. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx amonný, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, že xxxxxxxxx fruktózy nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů xxxx mít xx xxxxxxxx změnu totožnosti xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
|
3. |
Xx-xx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu za xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx potenciálu xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx použití xxxxxxxxxxxx v recepturách x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx xX xx xxx xxxxxxx nebo vůbec xxxxx xxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zda xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx mouky xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, s přihlédnutím k tomu, xx xxxxxxxx změna xxxx mít vliv xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxx asparaginu xx typicky xxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx je ho x&xxxx;xxxx). |
|
5. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx složek x&xxxx;xxxxxx pečivu, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti (např. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx než xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ovoce xxxx xxxxx xxxxxxxx). |
|
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx akrylamidu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxx a zaváděli příslušná xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
7. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx získávaných od xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu. |
|
8. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx organických xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx snížení xxxxxx xX, xx nejvíce xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že to xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx hnědnutí, xxxxx xxxxx). |
Xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx opatření xxxx kompatibilní s požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx potravin:
|
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, tj. xxxxxxxxx času x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxx vlastností xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvýší xxxxx vlhkosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení xxxxxx kvality xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx výsledné xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin. |
|
4. |
Při xxxxxx nových výrobků xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při posuzování xxxxxx x&xxxx;xxxxx velikost x&xxxx;xxxxxx povrchu xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx k vyšším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxx. |
|
5. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx výrobě jemného xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. předem zpracované xxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx.), xxx xx xx xxxxxxxx zvýšení xxxxxxxx akrylamidu v konečných xxxxxxxxx, xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků návrh xxxxxxx a postupů tak, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx hodnotami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx zpracování. |
|
6. |
V případě xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx uváděny na xxx k pečení xxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, poskytnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pokyny x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxx xxxxxxxxxxxxx hodnotami. |
IV. SNÍDAŇOVÉ XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx předejít xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména s ohledem xx udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx síry v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx použití správné xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx ochranu plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx kontroly za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové výrobky xxxxxxx obsahují méně xxxxxxxxxx než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dopadu xx xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx působit jako xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx zohlední xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, suchých xxxxxx, jako xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy x&xxxx;xxxxx xxxxxx v troubě, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx podílu xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
|
4. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx 150 mikrogramů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μg/kg) xxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx opatření:
|
|
5. |
Pokud je xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx proces xxxxxxxx dostatečný xxx, xxxxxxx a obsah xxxxxxxx xxx xx, aby xxxxxxxxxxxx snížila množství xxxxxxxxxx, použijí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu xxx, xxx xx xx požadováno, xx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx účinku xx chuť xxxx xxxxxx aktivity xxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx přijatá opatření xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx vlastnosti xxxxxxx x&xxxx;xx bezpečnost xxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx xxxxxx identifikují xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx a delší xxxx ohřevu generují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx bez xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx výrobku. |
|
3. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xx xxxxxx prevence xxxxxx vysokých koncentrací xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx surovin tak, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx obsahu xxxxxxxx v konečném xxxxxxx xx koncové xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx kvality xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx změří xxxxx xxxxxxxx a vyjádří xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx změn xxxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxx zpracování xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx generovat xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx posoudí xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. |
|
5. |
Xxx xx xxxxxxxx výskytu xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxxx xxxx xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXX
Xxxxxxxxx
Xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx rizika x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxx typu Xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx pražení musí xxx zahrnuto xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako součást xxxxxxx xxxxxxx praxe. |
|
3. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx možné x&xxxx;xxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx akrylamidu. |
VI. NÁHRAŽKY XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50&xxxx;% OBILOVIN
Agronomie
V případě smluvního xxxxxxxxxxx, kde jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx vysokým množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe při xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx kukuřičné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx a ječmene, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, kde xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx proces x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dopadu na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (tvorba hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx xx xxxxx, jiné xxxxxx, xxxxx povedou x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx vysoké xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tvorbu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx programu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50&xxxx;% XXXXXXX
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx pouze kultivary x&xxxx;xxxxxx obsahem asparaginu x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx dusíku.
Receptura
Nejsou-li xxxxxxxx xxxx vyrobeny výhradně x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě xx-xx xxxxx čekanky xxxxx xxx 100 % a vyšší xxx 50&xxxx;%, přidají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, např. xxxxxx čekanky, pražené xxxxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx prokázalo, xx jsou účinné xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx podmínek xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xx systému řízení xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX MALÉ DĚTI X&xxxx;XXXXXXXXX XXX XXXXXXX&xxxx;(5)
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx uplatněny následující xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu v obilovinách:
|
— |
dodržování xxxxxxx zemědělské praxe xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku, |
|
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uplatňování xxxx xxxxxxxxx požadavků.
Návrh, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx to xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků, xxxxx xxxxxxxxxxxx použít xxxxxxx, xxxx. vzhledem x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx návrhu výrobku, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx receptury xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a zahrnuje možnosti xxxxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxx xxxxx v konečné xxxxxxxxx. Potřeba tohoto xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, aby tepelně xxxxxxxx složky, xxxxx xxxx náchylné k tvorbě xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx dodavatelů, kteří xxxx schopni prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
|
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx, aby xx xxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxx změny xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx ke xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxxx-xx používání xxxxxxx ošetřených xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx co xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad xx xxxxxxx proces a organoleptické xxxxxxxxxx výrobku. |
|
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na celozrnných xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx funkce (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx tepelně xxxxxxxxxx a suchých xxxxxx, xxxx xxxx pražené x&xxxx;xxxxxxx ořechy a ovoce xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, pokud x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx v příloze XX. |
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx krok/kritické xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid. |
|
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx vlhkosti a vyjádří xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti xxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx xxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX. |
|
5. |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx řízení xxxxxxxx xxxxxxxxxx v některých procesech, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx adekvátní xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx ohřevu, a proto xx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX XXX XXXX XXXX (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX A NA XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)
|
1. |
Xxx výrobě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx děti xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx s nízkým xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx cukrů, jako xx fruktóza x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx. |
|
2. |
X&xxxx;xxxxxxx smluvního zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx výše uvedených xxxxxxxxx. |
|
3. |
Xx kupních xxxxx xx švestková xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx výrobního procesu xxxxxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxx akrylamidu. |
|
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx jsou náchylné x&xxxx;xxxxxx akrylamidu, xxxx xxxxxxxxx xx dodavatelů, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx, že přijali xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
|
5. |
Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx účelem dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
Receptura
|
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zohlední, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx akrylamidu. |
|
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx brambor a švestek, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx), xxxxx se xxxxxxxxx z organoleptických xxxxxx x&xxxx;xxxxx procesním xxxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx xxxxx působit xxxx prekurzory pro xxxxxx akrylamidu, pokud xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí x&xxxx;xxxxxxx klíčový xxxx/xxxxxxx xxxxx tepelného xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx bylo xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx úsilí x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Toho musí xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx rizika, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xx xxxxxx prevence vzniku xxxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx přiváděných surovin x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx by měly xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxx xx procesů XXXXX. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby snížení xxxxxxxxx příkonu xx xxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx u potravin x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xx bázi xxxxxxx neovlivnilo xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravin. |
X. CHLÉB
Agronomie
V případě xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx předejít xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu v obilovinách:
|
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku, |
|
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného uplatňování xxxx xxxxxxxxx požadavků.
Návrh, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx chléb xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx snížila xxxxxx akrylamidu, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx návrhu výrobků x&xxxx;xxxxxxxxxx možnostem. |
|
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx a technickým xxxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx teploty x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx poskytnou xxxxxx k pečení pro xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx zařízeních, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx výrobku, pokud xx xx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, použití xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx než xxx xxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (X503), xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a nakolik je xx xxxxx. Xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z invertního xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
7. |
Xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, pokud xx xx xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx složkám, xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1332/2008 ze xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 o potravinářských enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) č. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX a nařízení (XX) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (EU) x.&xxxx;231/2012 xx dne 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx II x&xxxx;XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx dne 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 a o zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (EU) č. 609/2013.
XXXXXXX XX
XXXX X
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, JEŽ MAJÍ XXX UPLATNĚNA PROVOZOVATELI XXXXXXXXXXXXXXX PODNIKŮ UVEDENÝMI X XX. 2 ODST. 2
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxx z brambor xxxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:
Xxx xxxxxxx xxxxxx hranolků xx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků používali xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xx xxxxxx, xxx xxxxxxx pro xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxx, kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx, kteří vyrábějí xxxxx a jemné xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Výrobky xxxx xxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx zapotřebí xxxxxxx xxxxxx tmavě xxxxxxx xxxxx, xx-xx tmavá xxxxx xxxxx výsledkem xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx specifickým xxxxxxxx xx povahou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx. |
|
3. |
Při xxxxxxxx sendvičů provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxxx byly xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Xx vhodné, xxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx vodítka pro xxxxx xxxxxxxxx pro xxxx specifické typy xxxxxxx (jsou-li x xxxxxxxxx), xxxxx poskytují xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx množství xxxxxxxxxx. Xxx použití xxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx. Výše xxxxxxx vodítko xxx xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
XXXX X
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX XXXX BÝT XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 ODST. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX OPATŘENÍ XXXXXXXXX V ČÁSTI A
1. Xxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxx uvedené x xx. 1 xxxx. 2 pouze xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Xxxxxxxx x xxxx krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
— |
xxxxxxxx pokyny xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx v příslušných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze I, |
|
— |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx časovači x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx výrobcích xxx xxxxxxx toho, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx hodnotou. |
3. Xxxxxxxx výrobky
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx zmírňující xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx udržování množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. Xxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx nižší, xxx xx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx xx nemusí xxx xxxxx u všech xxxx xxxx, x xxxxxxxxxx xx vlastnostech xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx poskytnuto xxxxxxxxxx.
XXXXXXX XXX
XXXXXXXXX XX XXXXX XXXXXX A ANALÝZU XXX XXXXXXXXXXXX UVEDENÉ X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků
|
1. |
Vzorek musí xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. že xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxx nižší než xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Xxx xxxxxxx“ xxxxxxxx skupiny xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx podobnými xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx mají xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Monitorovací xxxxxxxx upřednostní takové xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx dostatečné xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx daný typ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (které xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) vypracovaným xxx xxxxxxxx XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx detekci x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx musí xxx schopny prokázat, xx xxxx zavedeny xxxxxxx xxxxxxx postupy xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx XXX/XXXX/XXXXX xxx interní xxxxxx xxxxxxx v chemických xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2). Xxxxx xx xx xxxxx, je třeba xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovení xxxxxxxx vhodného xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx v souladu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pracovních xxxxxxxxxxxxxx
|
|
4. |
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx měřením xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx. xxxxx) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, za xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a množstvím xxxxxxxxxx xxx prokázat xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx odběru vzorků
|
1. |
U výrobků, xxxxx xxxx známé x&xxxx;xxxxx řízené xxxxxxxx xxxxxxxxxx, provádějí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx minimálně xxxxxx xxxxx. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a tento odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx se xxxxxxxxx xx rizicích, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
|
2. |
Xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx II xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxx xxxxxxx. Posouzení xxxx xxx opakováno, xxxxx xx xxxxxxx xxxx proces modifikován xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx měření, xxxxxxx, xx xxxxxxx překročil xxxxxxxxxxx hodnotu nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxx množství, xxx xxxx očekáváno (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, ale xxxxxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přezkum xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nového xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx opatření.
V. Poskytování xxxxxxxxx xxxxxxxxxx orgánům
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx orgánům, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx poskytnuty podrobnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty.
(1) M. Thompson xx xx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Thompson x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.
XXXXXXX XX
XXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxx čl. 1 xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxx:
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx hodnota [μg/kg] |
||
|
Hranolky (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) |
500 |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx a z bramborového xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z bramborového xxxxx |
750 |
||
|
Xxxxx xxxxx |
|||
|
50 |
||
|
100 |
||
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx) |
|||
|
300 |
||
|
300 |
||
|
150 |
||
|
Sušenky a oplatky |
350 |
||
|
Krekry x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxx |
400 |
||
|
Xxxxxxx xxxxx |
350 |
||
|
Xxxxxx |
800 |
||
|
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
300 |
||
|
Xxxxxxx xxxx |
400 |
||
|
Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) káva |
850 |
||
|
Náhražky xxxx |
|||
|
500 |
||
|
&xxxx;(2) |
||
|
4&xxxx;000 |
||
|
Xxxxxxxxx xxx xxxx děti, xxxxxx příkrmy pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3) |
40 |
||
|
Sušenky x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3) |
150 |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxx xxxxxxxxx cereálie x/xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxx kategorii.
(2) Porovnávací xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, zohledňuje xxxxxxxxx xxxxx těchto xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx (XX) x. 609/2013.