XXXXXXXX KOMISE (XX) 2017/2158
xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,
xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hodnoty pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
EVROPSKÁ XXXXXX,
s ohledem xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 852/2004 xx dne 29. dubna 2004 x xxxxxxx potravin (1), a zejména xx xx. 4 odst. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx spotřebitele x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „xxxxxxx xxxxxxxx“ jako xxxxxx xxxxxxxx a podmínek nezbytných xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx vhodnosti xxxxxxxxx x xxxxxx spotřebě x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dochází xxxxx, je-li xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx látkám, xxx xx xx xxxxxxxx kontaminaci xxxxxx xxxxxxxxx. Rizika pro xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx je kontaminující xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci. |
(3) |
Xxxxxxxxx je xxxxxxxxx sloučenina x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx vzniká x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, v určitých xxxxxxxxxxx, jsou-li připravovány xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx xxxxxxxx. Tvoří xx xxxxxxxx v pečených xxxx xxxxxxxxx potravinách xxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx prekurzory, jako xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx zrna. |
(4) |
Xxxxxxxx x xxxx, xx množství akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxx xxx výrazně xxxxx než xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx výrobcích x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx doporučení Komise 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx států x xxxxxxxxx xxxxxxx metod xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx potravině xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
(5) |
X xxxx 2015 přijala vědecká xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx v potravinovém xxxxxxx (xxxx xxx „xxxxxx XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Xx základě xxxxxx na zvířatech xxxxxxxxx úřad xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzniku xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx ve xxxxx věkových xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravin, xxxx xx tato xxxxx xxxxx spotřebitelů, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx věkovou xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx systém, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx vývoj a mužskou xxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx hrozbu. Stávající xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx věkovými xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. |
(6) |
Xxxxxxxx x xxxxxxx úřadu x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a při neexistenci xxxxxxxxxx konzistentních a povinných xxxxxxxx, která xx xxxx být uplatňována xxxxxxxxxxxxxxx podniky za xxxxxx snížení množství xxxxxxxxxx, xx nezbytné xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx přítomnost akrylamidu x xxxxxxxxxxx tam, xxx xxxxxxxx xxxxxxxx jeho xxxxxxxxxx, stanovením xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx zmírňujícího xxxxxxxx, xxxxxxxxx prováděním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx založených na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX). |
(7) |
X xxxxxxx s článkem 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a využívat xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx své vlastní xxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxx stanovení cílů, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pravidel a zároveň xxxxxxxx snížení xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx rizikům. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Za xxxxxx xxxxxxxx souladu s porovnávacími xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx ověřena xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx. |
(8) |
Xx xxxxx vhodné zavést xxxxxxxxxx opatření, která xxxxxxxxxxxx xxxxx zpracování xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx pro snížení xxxxxxxx akrylamidu v uvedených xxxxxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx nařízení jsou xxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a prokázalo xx, xx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nežádoucího ovlivnění xxxxxxx a mikrobiální xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx stanovena xx rozsáhlých konzultacích x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx dotčené xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a odborníky z příslušných xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x xxxxxx xxxxx, xxxx by xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx použity x xxxxxxx x xxxxxx povolením xxxxxxx. |
(10) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxxxx, xxxxx xx použijí x xxxxxxx účinnosti zmírňujících xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxxx všech xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx určeny xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx z databáze úřadu, xxxxxxx xx xx xx xx, že x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx praxe xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Bylo xxxxx xx xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx kategorie xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx široké, a že xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo sezónní xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uplatnění xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxx xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxx, že xxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx. |
(11) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx být Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx nižší xxxxxxx x xxxxxx xx trvale xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(12) |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx dodávají xxxxx xxxxxxxx maloobchodu, xxxx xxxxxxx provozovateli xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Nicméně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, vzájemně xxxxxxxxxxx xxxxxxx a kteří jsou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx, protože xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx použití xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(13) |
Účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx. Xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx a analýzu, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Pokud jde x xxxxx vzorků, měly xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx požadavky a četnost xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx zajištěno, xx xxxxxxx analytické výsledky xxxxx pro xxxxxx xxxxxx reprezentativní. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx tohoto nařízení x xxxxx provozují maloobchodní xxxxxxxx a/nebo přímo xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou od xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx své xxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx neúměrně xxxxxxx. |
(14) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 882/2004 (5), xxx členské xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx s úředními xxxxxxxxxx xx měly xxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analytickými xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx uplatňování xxxxxxxx (ES) č. 882/2004. |
(15) |
Pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx nařízením xx xx xxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx zváženo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (EHS) č. 315/93. |
(16) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxx změny xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx procesu, x xxxxx je vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, xxxxxxxxx a krmiva, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxx působnosti
1. Xxxx xxxx xxxxxxx platná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Unie x xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx a uvádějí xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 uplatnit xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxxx I a XX xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx xxxx:
a) |
xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx brambor; |
x) |
xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx, xxxxxx a jiné xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxxx xxxxx; |
x) |
xxxxx; |
x) |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx); |
e) |
xxxxx xxxxxx: xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, lívance x xxxxxx, jakož i krekry, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx krekr xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx základem x xxxxxx xxxxx); |
x) |
xxxx:
|
x) |
xxxxxxxx xxxx; |
h) |
potraviny xxx xxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx xxxxx definice v nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 609/2013 (6). |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, kteří xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená v příloze X.
2. Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, uplatní xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx A přílohy XX.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, kteří xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx provozují xxxxxxx xxx jednou ochrannou xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx potraviny xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená v části X přílohy XX.
4. Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx s cílem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx výrobní x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxxxxx
Xxx účely tohoto xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx definice:
1) |
definice xxxxx „xxxxxxxxx“, „provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „uvádění xx trh“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx v článcích 2 a 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 178/2002 (7); |
2) |
„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx k ověření účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx zkušeností x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxx 4
Xxxxx xxxxxx x xxxxxxx
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 zavedou xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 1 vedou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx I.
3. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků uvedení x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx o uplatněných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X x X přílohy XX.
4. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 odst. 3 provádí xxxxx xxxxxx a analýzu xx xxxxxx určení xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx III a výsledky xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
5. Xxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx a analýzy xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 4.
6. Xxxxxxxx xx xxxxx článek xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 2. Zmínění provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx schopni xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovených v části X xxxxxxx XX.
Xxxxxx 5
Xxxxxxx množství akrylamidu
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx xxxx stanoveny x xxxxxxx IV, xxxxx xxx xxxx x xxxxxx xx tří xxx xxx dne xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxx v platnost x xxxxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx vstupuje x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx se xx 11. xxxxx 2018.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx státech.
V Bruselu xxx 20. listopadu 2017.
Xx Komisi
předseda
Jean-Claude XXXXXXX
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X&xxxx;139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (XXX) x.&xxxx;315/93 xx xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, kterým xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).
(3) Doporučení Xxxxxx 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Journal 2015;13(6):4104.
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx krmiv x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx o zdraví zvířat x&xxxx;xxxxxxx životních podmínkách xxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).
(6) Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx stravy xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/ES, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Úř. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).
(7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx potravin x&xxxx;xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).
XXXXXXX I
ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ XXXXXXX V ČL. 2 XXXX. 1
Pokud zmírňující xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx, použijí xx dané xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky a jiné xxxxx v souladu s ustanoveními xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) a nařízení Komise (XX) č. 231/2012 (3).
I. VÝROBKY XX XXXX XXXXXXXX BRAMBOR
Výběr xxxxxxxx odrůd xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx obsah prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxx, xxxxx xxxx použitelné xx xxxxxxxxx odrůdu xxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxxx stanovenou xxx xxxxxxxxx odrůdu. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx použijí xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx pěstování, uskladnění x&xxxx;xxxxx zpracování xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx. |
Xxxxxxxx přijatelnosti
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx týkajících xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxx dalších xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provozují xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
2. |
U šarží xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx než xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx používaný xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxx na xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, xxx xx xxxxxx možné na xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu s normami xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx brambor, celkový xxxxx sušiny, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, sezónnost x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx daný xxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx teplota xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy xxxxx než 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx technologie, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, které xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xx na xx xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx a že xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX. |
3. |
Xxx xxxxx návrh výrobku xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx obsah xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx xxx xx xxxxxx možné xxx konkrétní xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx normami xxxxxxx a bezpečnosti potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx z fritézy. Minimální xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx nižší xxx 1,0&xxxx;%. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx třídění xxxxx barvy (manuální x/xxxx opticko-elektronické) prováděné xx-xxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX KRÁJENÉ XXXXXXXXX XXXX X&xxxx;XXXXXX XXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx a procesu
1. |
Před xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx použití xxxxx xxxx ukazatelů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx zkouška xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx použití barevné xxxxx XXXX Munsell xxxx kalibrovaných škál xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxx. Případně xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx barvu xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx. Xxxxxx). |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxx hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx roztokem nebo xxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxxxx nezralé xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3. |
Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx x&xxxx;xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxx xxxxxxx neobjevovaly xxxxxxx xxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proužky xxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxx xxxxx blanšírování xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx suroviny x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx limity xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) zabarvení x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxxx xx tepelné úpravě. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X450), xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx. |
7. |
Xx xxxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx jako xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx xx xxxxxx xxxxx v případě xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx provádějí xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx xx xx xxxxxxxxxxxx zapotřebí, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidáním xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx dextrózy xx xxxxxxxxxxxx xx xx následek xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx barvě, xxxxx je pozorována x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx pouze x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými redukujícími xxxxx. |
Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx
1. |
Xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kanálů xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx specifikují xxxx, xxxxxxx, množství xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Pro spotřebitele xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx zřetelně uvedeny xx všech xxxxxxx xxxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4). Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx být x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uživatele x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx tak, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx výrobky xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx (xxxx. fritéza, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx bude nižší, xxx je xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx uživatelům, xxxxx nejsou xxxxxxxxxxxx, xx by xxxx xxx k dispozici xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx), které xxxxxxx xxxxxxx metody xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (např. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx doporučí xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:
|
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX ČI XXXXXX XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX XX BÁZI XXXXX
Xxxxxxxx
1. |
Xxx xxxxx výrobek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bramborových xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích xxxx být stanovena xxx nízko, jak xxx je xxxxxx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx ke xxxx xxxxxxxxxxx faktorům xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx je xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů vyšší xxx 1,5 %, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, které prokazují, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxx xxxxxxxxx a procesu
1. |
Dehydratované xxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxx použitím analyzovány xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx specifikované xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx mokrého xxxxx xxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xx-xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxx xxxxxx xxx synergické xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, to xx xxxxxxxxx vztahuje na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:
|
5. |
Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oleje xx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, tyto xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxx oleje xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx výrobek. Pokud xx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV. (Poznámka: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xx xxxxx xxx teplotách xxxxxxx než 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx velmi xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx k dosažení xxxxxxxxxx expanze x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx výrobků.) |
7. |
Pokud se xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx xxxxxx na xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pečení xxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx z pečicí xxxxxx a vedou záznamy xx účelem prokázání xxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxxx xxxx být tak xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako xx xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx vlhkosti ve xxxxxxx. |
9. |
Xxxxx xx xx xxxxx procesu xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx prokazující, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
10. |
Xxx xxxxx výrobek specifikují xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx bude xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx xxx xx xxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy, xxxxxx a sušení. Obsah xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX PEČIVO
Zmírňující xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxx, sušenky, xxxxxxx, cereální xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xx neslazené výrobky, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx kategorii xx krekr xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx základem z obilné xxxxx), xxxx. xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx uplatňování výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zváží xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicími xxxxxxx, xxxx například
X&xxxx;xxxxx xxxxxx zvažování provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx použití xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx obsah xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx fruktózu, xxxx xxxx sirupy a med, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx amonný, je-li xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, že xxxxxxxxx fruktózy nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xx xxxxxxxx změnu xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xx-xx xx xxxxxxxxx a možné, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zohlední xxxxxxxxxx, xx použití xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vysokým xxxxxxx tuku, xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx xX xx jen xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx akrylamidu. |
4. |
Pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, zda lze xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx mouky xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, např. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx vliv xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx. Xxxxx typy zrn xxxxxxxx různá xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxx asparaginu xx typicky nejvyšší x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, pšenice, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx ho x&xxxx;xxxx). |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx posuzování xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx účinek xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (např. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ovoce xxxx xxxxx xxxxxxxx). |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx akrylamidu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxx opatření. |
7. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx získávaných xx xxxxxxxxxx v takových xxxxxxxxx xxxxxx xx následek xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx organických kyselin xx xxxxxxxxx procesu xxxx xxxxxxx hladin xX, xx nejvíce xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v kombinaci s dalšími xxxxxxxxxxxx opatřeními a s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, že xx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx změny (xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx). |
Xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zajistí, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxxxx xxxxxx, tj. xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx nejefektivnější xxx xxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvýší xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení xxxxxx xxxxxxx výrobků, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti potravin. |
4. |
Při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z důvodu xxxxxxxx xxxxx. |
5. |
Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. předem zpracované xxxx obilovin, ořechy, xxxxxx, sušené ovoce xxxx.), xxx má xx xxxxxxxx zvýšení xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečných xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx a postupů tak, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nepoužijí xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
6. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx uváděny na xxx k pečení xxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků svým xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích xxxxx xx co nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, zejména s ohledem xx xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků použití xxxxxxxx x&xxxx;xxxx při xxxxxx xxxxxx výrobků xxx, kde xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx mít xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dopadu na xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (tvorba xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx xxxxxxxx podíl xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx pravděpodobné, xx x&xxxx;xxxxxxxx tohoto podílu xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx 150 xxxxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx více, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx opatření:
|
5. |
Xxxxx je xxxxxxxxx ve xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx, použijí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxxxxxxx, za xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx účinku xx xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx bezpečnost xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx generují xxxxx množství akrylamidu, xxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx bez xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx prevence xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx řídit xxxxxxx xxxxxx, dobu a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimálního xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx změří xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx opakovanou xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx proto posoudí xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. |
5. |
Xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, zavedou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx např. xxxxxxxx a monitorování xxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXX
Xxxxxxxxx
Xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx rizika x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, že výrobky xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxx xxxx Arabica.
Zpracování
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx podmínky pražení, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxx profilu. |
2. |
Řízení xxxxxxxx pražení xxxx xxx zahrnuto xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx předpokladů (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu. |
VI. NÁHRAŽKY XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků dodávány xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe za xxxxxx zajištění použití xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.
Receptura
1. |
Vzhledem k tomu, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx a rýže xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx proces x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. med) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dopadu na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, jiné xxxxxx, xxxxx povedou x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx vysoké xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx kritické xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tvorbu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx cílového xxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx nezbytných xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx výrobní xxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50&xxxx;% XXXXXXX
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx pouze xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx nedocházelo x&xxxx;xxxxx xxxxxx a nadměrné xxxxxxxx dusíku.
Receptura
Nejsou-li xxxxxxxx xxxx vyrobeny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě xx-xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 100 % x&xxxx;xxxxx xxx 50 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, např. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xx prokázalo, xx jsou účinné xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku.
Zpracování
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx podmínky pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. Xxxxxx musí být xxxxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx pražení xxxx xxx zahrnuto xx systému xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX DĚTI X&xxxx;XXXXXXXXX PRO KOJENCE (5)
V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské praxe xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx účelem zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v moučných xxxxxxxxxx, co nejvíce xx xx xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků, xxxxx asparaginázu xxxxxx xxxxxxx, např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx a asparagin. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků během xxxxxx receptury provedou xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx možnosti xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx použití asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx složky, xxxxx xxxx náchylné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, kteří xxxx schopni xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx změn, aby xx xxxxxxxxx, že xxxxxxx žádné xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu. |
5. |
Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z pšenice, žita, xxxx a ječmene, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, kde xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx bude xxx xxxxx na xxxxxxx proces a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx vezmou x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (např. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na organoleptické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx funkce (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx fázemi tepelného xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx složek, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy x&xxxx;xxxxx xxxxxx v troubě, na xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, pokud x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx rizika identifikují xxxxxxxx krok/kritické kroky xxxxxxxxx ošetření ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx a použijí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx minimalizaci xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx chuti, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx teploty ohřevu, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx a tyto xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx limitů. Xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx do xxxxxxx XXXXX. |
5. |
Xxxxxxxxxxxx a řízení xxxxxx xxxxxxxx xx výrobku xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx jako xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx může xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx ohřevu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX POTRAVINY XXX MALÉ XXXX (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ A NA XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)
1. |
Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx je předejít xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše uvedených xxxxxxxxx. |
3. |
Xx kupních xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx výrobního procesu xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx cílem xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu. |
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx složky, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx od xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, že přijali xxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
5. |
Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx porovnávací hodnoty xxxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX. |
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx založené xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvolí xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a švestek, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx redukující xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (např. xxx), xxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx důvodů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx hrudek spojováním) x&xxxx;xxxxx mohou působit xxxx prekurzory pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí x&xxxx;xxxxxxx klíčový xxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xx nejefektivněji xxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Toho xxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx posouzení xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx tepelného ošetření x&xxxx;xx xxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx koncentrací xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx přiváděných surovin x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx limitů. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx u potravin x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx a na xxxx xxxxxxx neovlivnilo mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravin. |
X. CHLÉB
Agronomie
V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární praxe xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx byl xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx barvy xxx, xxx se xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx možnostem. |
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx a doby xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx možné. |
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx k pečení xxx xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx nahradí xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, pokud xx xx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, což zahrnuje, xxxxxxxxx, xxxxxxx ořechů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx než xxx xxxxxxx teplotách. |
6. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nahradí xxxxxxxx xxxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (X503), pokud xx xxxxx výrobku xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx možné. Xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx sirupem. |
7. |
Ke xxxxxxx xxxxxxxx asparaginu u výrobků x&xxxx;xxxxxx obsahem vlhkosti xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu, pokud xx xx možné, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx složkám, xxxxxx xxxxxxxx a procesu. |
(1) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 o potravinářských xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Rady 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, s. 16).
(3) Nařízení Xxxxxx (EU) č. 231/2012 xx xxx 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx XX a III xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (EU) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 o poskytování informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX a 2008/5/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (EU) č. 609/2013.
XXXXXXX II
XXXX X
ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, JEŽ XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX PODNIKŮ XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 2
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Při xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx je xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků používali xxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx, která xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Je vhodné, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, které poskytuje xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx pracovníky, xxxxx xxxxxxxxx připravují, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Výrobky musí xxx pečeny xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx zapotřebí zamezit xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx tmavá xxxxx kůrky xxxxxxxxx xxxxxxx opečení x xxxxxxxxx xx specifickým xxxxxxxx xx xxxxxxx chleba xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx. |
3. |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx byly xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx poskytují pokyny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Při xxxxxxx xxxxxxxx chleba nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx pokynů xxx tepelnou úpravu. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, musí xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx viditelně xxxxxxxxx. |
XXXX B
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX XXXXXXXXX PROVOZOVATELI POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 ODST. 3 XXXXX ZMÍRŇUJÍCÍCH XXXXXXXX XXXXXXXXX V ČÁSTI X
1. Xxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 pouze xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Xxxxxxxx x xxxx krájené (fritované) xxxxxxx x xxxxxxx
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx
— |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx skladování poskytnuté xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze I, |
— |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx fritézami vybavenými xxxxxxxxxxxx časovači a naprogramovanými xx xxxxxxxxxx nastavení (xxx-xxxxxxx), |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx výrobcích xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnotou. |
3. Xxxxxxxx výrobky
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx monitorují xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx ověření xxxx, že zmírňující xxxxxxxx xxxx účinná xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. Xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx množství xxxxxxxxxx v dodávané xxxx xxxx xxxxx, než xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx xx nemusí xxx xxxxx x xxxxx xxxx xxxx, v závislosti xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx dodavatelem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
PŘÍLOHA III
POŽADAVKY NA XXXXX XXXXXX X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx
1. |
Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, ze xxxxx xx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx reprezentativní odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, tzn. xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx hodnota. |
3. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxx xxxx výrobku xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro analýzu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Typ xxxxxxx“ zahrnuje xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx složkami, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxx xxxxxxx potenciál xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx upřednostní xxxxxx xxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx se xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx a pravděpodobnosti, x&xxxx;xxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxx překročit xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx s „Mezinárodním xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (chemických) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) vypracovaným xxx xxxxxxxx IUPAC/ISO/AOAC) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx prokázat, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx interní postupy xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx ISO/AOAC/IUPAC xxx xxxxxxx řízení xxxxxxx v chemických xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2). Xxxxx xx to xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovení xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx materiálu xxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx analýzy xxxxxxxxx xxx analýzu xxxxxxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
|
4. |
Xxxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (např. xxxxx) xxxx procesních xxxxxxxxx, xx předpokladu, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx známé x&xxxx;xxxxx řízené xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ročně. U výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx s vyšší xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx odběr xxxxxx a analýza xx xxxxxxxxx xx rizicích, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx proveditelná. |
2. |
Na xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě XX xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro každý xxx xxxxxxx. Posouzení xxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxx xxxxxx modifikován xxxxxxxx, který by xxxx vést ke xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx
Xxxxx analytický xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, ale xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx přezkum xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nového reprezentativního xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx informací xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na vyžádání xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx analyzovaných xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx překračujících xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxx poskytnuty xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatých xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;X. Xxxxxxxx xx xx, Xxxx xxx Xxxxxxx Chemistry, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.
XXXXXXX XX
XXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX V ČL. 1 XXXX.&xxxx;1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 xxxx.&xxxx;1 xxxx tyto:
Potravina |
Porovnávací xxxxxxx [μx/xx] |
||
Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) |
500 |
||
Xxxxxxxxxx lupínky x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx a z bramborového xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx těsta |
750 |
||
Měkký xxxxx |
|||
|
50 |
||
|
100 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (kromě xxxxxx xxxx) |
|||
|
300 |
||
|
300 |
||
|
150 |
||
Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx |
350 |
||
Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx krekrů |
400 |
||
Křupavý xxxxx |
350 |
||
Xxxxxx |
800 |
||
Xxxxxxx podobné ostatním xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
300 |
||
Xxxxxxx xxxx |
400 |
||
Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) káva |
850 |
||
Náhražky xxxx |
|||
|
500 |
||
|
&xxxx;(2) |
||
|
4&xxxx;000 |
||
Xxxxxxxxx xxx malé děti, xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx, xxxxx sušenek x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3) |
40 |
||
Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pro kojence x&xxxx;xxxx děti (3) |
150 |
(1) Jiné xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx přítomná x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx hodnota, xxxxx xx použije xx xxxxxxxx kávy xx směsi xxxxxxxx x čekanky, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx těchto xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x xxxxxxxx (EU) x. 609/2013.