Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2017/2158

xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,

kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

(Xxxx s významem xxx EHP)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx xx Smlouvu x xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,

x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx nařízení,

vzhledem x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (ES) x. 852/2004 xx zajistit vysokou xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „hygienu xxxxxxxx“ jako xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx k lidské xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx k jejímu xxxxxxxx xxxxxxx. K rizikům xxx xxxxxxxxxx potravin xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx látkám, xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxx xxxxxxxxx mohou xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx je kontaminující xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Rady (EHS) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx chemickým rizikem x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(3)

Xxxxxxxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, dobře xxxxxxxxx ve vodě, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx typicky xxxxxxx než 120 °X x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx. obiloviny, xxxxxxxx x xxxxxx xxxx.

(4)

Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx potravinách xx xxx xxx výrazně xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx kategorii xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) příslušné xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx, jež používají xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5)

V roce 2015 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci (xxxx xxx „xxxxxx XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (xxxx xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx riziko vzniku xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k tomu, xx xx akrylamid xxxxxxxxx x xxxx xxxx každodenně xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx nejvíce xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Možné škodlivé xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a mužskou xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx stávajících xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx. Stávající xxxxxx dietární xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx účinky.

(6)

Xxxxxxxx x xxxxxxx úřadu x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx být uplatňována xxxxxxxxxxxxxxx podniky xx xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx, je xxxxxxxx xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, stanovením vhodných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze snížit xxxxxxxxxxxxxxx zmírňujícího přístupu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx a používáním xxxxxxx založených xx xxxxxxxx analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nezbytné xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx cílů xxxxxxxxx xxxxxxxx a využívat xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx své xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxx stanovení xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pravidel x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx rizikům. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx by xxxxxxx xxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx. Za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s porovnávacími xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx ověřena xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxx.

(8)

Xx xxxxx vhodné xxxxxx xxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxxxxxxxxxx kroky xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, a stanovit xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v uvedených xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxx nařízení xxxx xxxxxxxx xx současných xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích x xxxxxxxxx xx, xx v důsledku xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nežádoucího ovlivnění xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx konzultacích x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx dotčené xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx členských států. Xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, měly by xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(10)

Porovnávací xxxxxxx xxxx ukazateli, xxxxx xx použijí x xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx být stanoveny xx xxxxxxxx přiměřeně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx příslušných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Porovnávací xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xx xx to, xx x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Bylo xxxxx xx xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v určitých xxxxxxxxx široké, x xx xxx xxxxxxxxx potraviny x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uplatnění xxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxx xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předložit xxxxxx o tom, že xxxxxxxxx zmírňující opatření xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx s cílem xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx trvale xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

(12)

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx přímo xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx typicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx povahy xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxxx nebo franšízou xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx zásobováni, by xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách x xxxxxx použití xx x xxxxxx podnicích uskutečnitelné.

(13)

Účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xx měla xxx xxxxxxx xxxxxxx vzorků x xxxxxxxx. Xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx vzorků a analýzu, xxxxx by xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx. Pokud xxx x xxxxx xxxxxx, měly xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx požadavky x xxxxxxx xxxxxx vzorků, aby xxxx zajištěno, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx reprezentativní. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxx provozují maloobchodní xxxxxxxx x/xxxx přímo xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou xx xxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxx xxx výroby, xxxxx xxx o přítomnost xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx by xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(14)

Xxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyžaduje xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx pravidelně xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx zajištění dodržování xxxxxxxx předpisů týkajících xx krmiv x xxxxxxxx. Xxxxxx vzorků a analýzy xxxxxxxxx členskými xxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx měly xxx x xxxxxxx s postupy xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (ES) x. 882/2004.

(15)

Xxx xxxxxxxx opatření stanovených xxxxx nařízením by xx vstupu xxxxxx xxxxxxxx v platnost mělo xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XXX) x. 315/93.

(16)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx výrobního xxxxxxx, x xxxxx je xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx období, xxx xx použijí xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx pro rostliny, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Aniž jsou xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx a uvádějí xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV.

2.   Potraviny xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx tyto:

a)

hranolky, xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx lupínky x xxxxxxxxx xxxxxxx;

x)

bramborové xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx);

x)

xxxxx pečivo: xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx chleby a náhražky xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (pečený výrobek xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx xxxx;

ii)

instantní (xxxxxxxxx) xxxx;

x)

xxxxxxxx kávy;

h)

xxxxxxxxx xxx xxxx děti a obilné xxxxxxx určené xxx xxxxxxx x xxxx xxxx xxxxx definice x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx na xxx xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx od odstavce 1, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2 a kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx II.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx přímou xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx činnost xxx xxxxxx ochrannou xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx franšíza xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx pokynů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená v části X přílohy XX.

4.   Xxx xxxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx procesy x xxxxxxxx s cílem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx porovnávací hodnoty xxxxxxxxx v příloze IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin, xxxxxxxx výrobní x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx použijí xxxx definice:

1)

definice pojmů „xxxxxxxxx“, „provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „xxxxxxx xx trh“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ stanovené v článcích 2 x 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 (7);

2)

„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a vycházejí xx xxxxxxxxxx a výskytu x xxxxxxxx kategorií xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxxx vzorků x xxxxxxx

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 1 xxxxxxx xxxxxxx pro vlastní xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 odst. 2.

2.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 xxxxx záznamy x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatřeních xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X x B xxxxxxx XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx v čl. 2 odst. 1 x xx. 2 odst. 3 xxxxxxx xxxxx vzorků x xxxxxxx xx účelem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách x xxxxxxx s požadavky xxxxxxxxxxx x xxxxxxx III x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx výsledky xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx v čl. 2 odst. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 4.

6.   Xxxxxxxx se xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx množství xxxxxxxxxx

Komise xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx xxxx stanoveny x xxxxxxx IV, každé xxx xxxx x xxxxxx xx xxx xxx xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx nařízení.

Přezkum xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx údajích x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx období xxxxxxxx a poskytnutých xx xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxxx xxxxxx a provozovateli potravinářských xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx v platnost a použitelnost

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.

Použije xx xx 11. xxxxx 2018.

Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx x xxxxx rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx členských státech.

X Xxxxxxx xxx 20. xxxxxxxxx 2017.

Xx Komisi

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)  Úř. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.

(2)  Nařízení Xxxx (XXX) x.&xxxx;315/93 xx xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx postupy Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)  Doporučení Xxxxxx 2013/647/XX xx dne 8. listopadu 2013 x&xxxx;xxxxxxxx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, s. 15).

(4)  EFSA Xxxxxxx 2015;13(6):4104.

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;882/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x&xxxx;xxxxxxxx kontrolách xx xxxxxx ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx životních podmínkách xxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxxx účely x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx hmotnosti x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/ES, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Xx. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx bezpečnosti potravin (Xx. věst. X&xxxx;31, 1.2.2002, s. 1).


XXXXXXX I

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedená v této xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x&xxxx;xxxxxx xxxxx, použijí xx dané xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) a nařízení Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX SYROVÝCH XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxx xxxxx brambor

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx za podmínek, xxxxx xxxx použitelné xx konkrétní xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx odrůdu. Uskladněné xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tvorby akrylamidu xxx pěstování, uskladnění x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx potravin. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx přijatelnosti

1.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xx svých xxxxxxxxxx týkajících se xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx obsah redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx poškozených xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx dostupných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxx být xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx úrovni nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, že xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxx vlastní xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx být teplota xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx brambor x&xxxx;xxxx xxx xxxxx než 6&xxxx;°X,

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, aby xx minimalizovalo sládnutí xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx stárnutí,

u dlouhodobě xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, je-li xx povoleno, xxxx xxx za xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx potlačeno xxxxxxx,

xxxx xxx množství xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx brambor, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, když xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nižší než xxxxxxxx režim xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxx během přepravy xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx režim xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxx xxxxx xxxxx výrobku specifikují xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx oleje na xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx teploty xxxx být tak xxxxx, xxx xx xxxxxx možné xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu s normami xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním faktorům, xxxx xx výrobce xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx brambor, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, velikost xxxxxxx, podmínky xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx daný xxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx teplota xxxxx xx xxxxxxx xx výstupu z fritézy xxxxx xxx 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx specifického xxxxxxx, xxxxxx nebo technologie, xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx údaje, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a že xx xxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

3.

Pro xxxxx xxxxx výrobku xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx obsah xxxxxxxx xx xxxxxxx, který xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, jak xxx xx xxxxxx možné xxx konkrétní xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Minimální xxxxx vlhkosti xxxxx xxx xxxxx než 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx lupínků xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx barvy (xxxxxxxx x/xxxx opticko-elektronické) xxxxxxxxx xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXX XXXXXXXXX NEBO X&xxxx;XXXXXX XXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx a procesu

1.

Před xxxxxxxx xxxx být brambory xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx použití xxxxx xxxx ukazatelů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu redukujících xxxxx: xxxxxxxxxxx zkouška xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxxxx barev proužků xxxxxxx xx smažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx použití xxxxxxx xxxxx USDA Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx lze xxxxxxxx výslednou barvu xx xxxxxxx změřit xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx nezralé hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx průchodem hlíz xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxx hlízy xxxxxx, xxxx předmytím xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hlíz.

3.

Okamžitě xx xxxxxxxxx odstraní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx v konečném tepelně xxxxxxxxx xxxxxxx neobjevovaly xxxxxxx xxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx za účelem xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx z vnější xxxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxx režim xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx kvalitativních xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx specifikační xxxxxx xxx barvu hotového xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (enzymatickému) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxx lze dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx pH xxxxxxxx vody x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.

7.

Xx třeba xx xxxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx xxxx činidla xxx xxxxxxxx zhnědnutí. Xxx xx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx byly konzistentně xxxxxxxx limity xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx provádějí xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx xx xx blanšírování zapotřebí, xxx specifikace xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidáním xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx dextrózy xx blanšírování xx xx xxxxxxxx nižší xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků pouze x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx

1.

Xxx koncové xxxxxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx doporučené xxxxxx tepelné xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Pro xxxxxxxxxxxx xxxx být doporučené xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx xxxxxxxx uvedeny xx všech obalech xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx o potravinách spotřebitelům (4).

Doporučené xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxx profesionální xxxxxxx uživatele x&xxxx;xxxx xxx validovány podle xxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxxx, xx xxxxxxx budou xxx xxxxxxxxx senzorické xxxxxxxxxx při nejsvětlejší xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx metody tepelné xxxxxx (např. fritéza, xxxxxx), x&xxxx;xx množství xxxxxxxxxx bude nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx koncovým uživatelům, xxxxx xxxxxx spotřebiteli, xx xx xxxx xxx k dispozici xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (např. xxxxxxx), xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx (xxxx. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx konečných xxxxxxxxxxxx výrobků.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx doporučí xxxxxxxx xxxxxxxxxx zejména:

udržovat xxx xxxxxxx teplotu xxxx 160 x&xxxx;175&xxxx;°X x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxxx 180–220&xxxx;°X. Xxxxx teplotu xxx xxxxxx xxx zapnutí xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx zařízení pro xxxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx fritézu) xx xxxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxx 180–220 °C xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx,

xxxxxxx výrobky v troubě xx 10 minutách xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx uvedené xxxxxxxx,

xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx jaké xx uvedeno xx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxx xx zamezilo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobku,

nepřeplňovat xxxxxxxxx xxxxx, plnit xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX KREKRY XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX VÝROBKY XX XXXX TĚSTA

Suroviny

1.

Pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxx hodnoty redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx stanovena xxx nízko, jak xxx je reálně xxxxx, s přihlédnutím xx xxxx xxxxxxxxxxx faktorům xxx navrhování x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v receptuře výrobku, xxxxx možná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku.

3.

V případě, xx je xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx 1,5&xxxx;%, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx, xxxxx prokazují, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx než porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV.

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx musí být xxxx použitím xxxxxxxxxxx xxx dodavatelem, xxxx xxxxxxxxxx, xxx bylo xxxxxxxxx, že xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx překročí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx cukru, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata k zajištění xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx použít xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx potenciálem xxxxxx akrylamidu.

4.

V systémech na xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xx-xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxx zmírňujícím xxxxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:

xxxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx (pro xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxx oleje xx výstupu z fritézy xxxx xxx xxx xxxxx, jak xx xxxxxx xxxxx xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx.

Xxxxx xx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xxxxx xxx porovnávací hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

(Xxxxxxxx: Většina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx potřebným x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx výrobků.)

7.

Pokud se xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx každý xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx záznamy xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako xx xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx u suroviny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx.

9.

Xxxxx xx xx xxxxx xxxxxxx pečení/sušení xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

10.

Pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx nebo xxxxxx, xxxxx bude xxxxxxxx xxx vysoko, jak xxx je reálně xxxxx pro konkrétní xxxxxxx linku a konkrétní xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx kvalitu x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, a s přihlédnutím k teplotě xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx a sušení. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být nižší xxx 1,0&xxxx;%.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX PEČIVO

Zmírňující xxxxxxxx v této xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, jakož x&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx krekry, xxxxxxx xxxxxx a náhražky xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx krekr trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. soda xxxxxxxx, žitné xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění správné xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx požadavků.

Návrh receptury x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tato zmírňující xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hydrogenuhličitanu xxxxxxxx xxxx jeho xxxxx nebo částečné xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx například

a)

hydrogenuhličitanem xxxxxx a okyselovadly xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx použití xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicích xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx aby xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx ovlivňuje xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx fruktózu, jako xxxx xxxxxx x&xxxx;xxx, xxxxxxxx nebo neredukujícími xxxxx, např. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xx možné x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, že xxxxxxxxx fruktózy xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů xxxx mít xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z důvodu xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx formace.

3.

Je-li xx xxxxxxxxx a možné, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx a zmírnění xxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zohlední xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxx v recepturách x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx, nízkou xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xX xx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx účinek xx xxxxxxxx akrylamidu.

4.

Pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxxxxxx nahrazení xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx zrn, např. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx mít xxxx xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx různá xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, kukuřice x&xxxx;xxxxxxx je xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx složky, xxxxx xxxxxx účinek xxxxxx, xxx zachovají xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti (xxxx. xxxxxx pražené xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxx vyšších xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx jako xxxxx xxxxxxxx).

6.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx získávaných xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx případech xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu.

8.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx kyselin xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, co nejvíce xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx s dalšími xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx pečiva x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx opatření xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx vlastnosti xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xx. xxxxxxxxx xxxx a teploty, xxxxx xx nejefektivnější xxx xxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx vlhkosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx doby trvanlivosti x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx výsledné xxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx cílové xxxxxxx výrobků, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx a norem x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin.

4.

Při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx v úvahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx konkrétního xxxx xxxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx působení xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx používané xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx zpracované xxxx xxxxxxxx, ořechy, xxxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx.), což má xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečných xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx a postupů xxx, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx k opakovanému xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx výrobků, které xxxx xxxxxxx xx xxx x&xxxx;xxxxxx xxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, poskytnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků svým xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích xxxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx smluvního zemědělství, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména s ohledem xx xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly za xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové výrobky xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a rýže při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx je xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx bude xxx xxxxx xx výrobní xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx působit xxxx xxxxxxxxxx pro tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx zohlední podíl xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx a opékané ořechy x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx pravděpodobné, že x&xxxx;xxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

4.

U tepelně xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahují 150 mikrogramů xxxxxxxxxx xx kilogram (μx/xx) xxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx opatření:

zavedení xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx změny.

5.

Pokud xx xxxxxxxxx ve xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxx to, xxx xxxxxxxxxxxx snížila množství xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx nedojde x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx zbytkových xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx výrobě snídaňových xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx přijatá opatření xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xx bezpečnost xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx identifikují xxxxxxxx krok/kritické xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují akrylamid.

2.

Vzhledem x&xxxx;xxxx, že vyšší xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx ohřevu generují xxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx kombinaci xxxxxx a dob ohřevu xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, dobu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimálního obsahu xxxxxxxx v konečném výrobku xx xxxxxxx tepelné xxxxxx s přihlédnutím k dosažení xxxxxx kvality výrobků, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxxxxx xxxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků,

přímo xxxxxxxxxxx xxxxxxx: 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků;

pečené xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxx výrobky: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků,

jiné xxxxxx: 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 0,8 g/100 g u výrobků xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx eliminoval xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx posoudí xxxxx opakovaného xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx omezí xxxx eliminují.

5.

Aby xx xxxxxxxx výskytu xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx jsou xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx teploty.

V.   KÁVA

Receptura

Při xxxxxxxxx xxxxxxx kávových xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx rizika x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, xx výrobky xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Robusta xxxxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx pražení musí xxx zahrnuto xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx výrobní xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx možné x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu.

VI.   NÁHRAŽKY XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50&xxxx;% XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na udržování xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění správné xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx ověření xxxxxxxx uplatňování výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle obsahují xxxx xxxxxxxxxx než xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx a ječmene, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kukuřice x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, že xxxxxxxx změna xxxx xxx xxxxx na xxxxxxx proces a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx řídí xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů (xxxx. xxxxxxxx a glukózy) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dopadu na xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti a procesní xxxxxx (tvorba xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxx-xx náhražky xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, xxxx složky, xxxxx povedou x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, aby xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx být zahrnuto xx programu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50 % XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx během xxxxx xxxxxxx nedocházelo x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx dusíku.

Receptura

Nejsou-li xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě xx-xx xxxxx čekanky xxxxx xxx 100 % a vyšší xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx. xxxxxx čekanky, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx k tomu, xx se xxxxxxxxx, xx xxxx účinné xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx v konečném výrobku.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx podmínek pražení xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX PRO XXXXXXX&xxxx;(5)

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx zemědělské produkty xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx se hnojení, xxxxxxx s ohledem na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx zajištění xxxxxxx správné praxe xxx opatřeních xx xxxxxxx plodin pro xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.

Návrh, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků použijí xxxxxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx možné. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx asparaginázu xxxxxx xxxxxxx, např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx návrhu xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx receptury xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Potřeba xxxxxx xxxxxxxxx xxxx závislá xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, kteří xxxx schopni prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx proces xxxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu.

5.

Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených surovin x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací hodnoty xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxx akrylamidu xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx a ječmene, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a rýže xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, kde xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx v úvahu, xxxxxxx xxx posuzování xxxxx, xx výrobky xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx s vysokým xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx na organoleptické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx funkce (xxxxxx xxxxxx spojováním) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx podíl tepelně xxxxxxxxxx a suchých xxxxxx, xxxx xxxx pražené x&xxxx;xxxxxxx ořechy x&xxxx;xxxxx xxxxxx v troubě, na xxxxxxxx xxxxxxxxxx a použijí xxxxxxxxxxxx xxxxxx, pokud x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx uvedených xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx identifikují xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx procesu, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx změn xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a použijí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu bez xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx přiváděných surovin x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahu xxxxxxxx ve výrobku xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxx xxxx účinné xxx řízení množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx může xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx k řízení teplot x&xxxx;xxx ohřevu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX XXX XXXX DĚTI (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX X&xxxx;XX XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)

1.

Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx s nízkým obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, např. xxxxxxxxxxxx cukrů, xxxx xx fruktóza a glukóza, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx producenty, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xx xxxxxxx xxxxx xx švestková xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavky, xxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx použity xxxxxx tepelného ošetření, xxxxxxx cílem xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, aby xxxxxxx ošetřené xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx složkách.

5.

Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené v příloze XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx obilovinách a/nebo x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx brambor a švestek, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx možný xxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, jako xxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. fruktóza a glukóza) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx), xxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx důvodů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx mohou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxxxx xxxxx tepelného ošetření, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx zacílit xxxxx xxxxx o snižování/řízení xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx dosaženo xxx xxxxxxxxxxxxxxx posouzení xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx tepelného ošetření x&xxxx;xx xxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx musí xx xxxxxx xxxxxxxx vzniku xxxxxxxx koncentrací akrylamidu xxxxx teploty xxxxxx, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx xx xxxx xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx limitů. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx snížení obsahu xxxxxxxxxx u potravin s nízkou xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxx neovlivnilo xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, provozovatelé potravinářských xxxxxxx zajistí, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem na xxxxxxxxx vyrovnaných hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx správné xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobků

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxx xxxxx xxxxxx xx světlejší xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx se snížila xxxxxx akrylamidu, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobků x&xxxx;xxxxxxxxxx možnostem.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prodlouží dobu xxxxxxxxxx kvasu/droždí, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx a technickým xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx teploty a doby xxxxxx, co nejvíce xx xx xxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx poskytnou xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pro xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, maloobchodních xxxxxxxxxx nebo xx xxxxxxxxxxxx zařízeních.

5.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx složky, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku a technickými xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx ořechů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků nahradí xxxxxxxx glukózou, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (X503), pokud xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx xxxxx. Xx xxxxxxxx například nahrazení xxxxxx z invertního cukru x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx.

7.

Xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx u výrobků x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xx možné, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k receptuře výrobku x&xxxx;xxxx složkám, xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) č. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9. března 2012, xxxxxx se stanoví xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx II x&xxxx;XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. xxxx. L 83, 22.3.2012, s. 1).

(4)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice v nařízení (XX) x.&xxxx;609/2013.

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.


XXXXXXX XX

XXXX X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX XXXXXXXXX PROVOZOVATELI XXXXXXXXXXXXXXX PODNIKŮ UVEDENÝMI X XX. 2 ODST. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxx:

Použijí xx xxxxxx brambor x xxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxx-xx k dispozici a je-li xx xxxxxxxxxx s požadovaným xxxxxxxxxxxxxx výrobkem, xxxxx xx být xxxxxxxx. X xxxxx ohledu xxxx xxx zjištění xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx než 6 °X.

Xxxx xxxxxxxx smažení:

X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z brambor, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx tepelnou úpravu, xxxx xxx xxx xxxxxx hranolky xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxx xxxxx, pokud xx xx xxxxx x xxxxx xx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx potravinářským xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx:

Oprání a namočení xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx po dobu 30 xxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx opláchnou x xxxxx xxxx.

Xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx vodě.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx k nižším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, a proto xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, je-li xx xxxxx.

Xxx smažení hranolků xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxx x xxxx na xxxxxxx, xxxxx umožňují rychlejší xxxxxxx x/xxxx smažení xxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx je xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxx xxx 175 °X x x xxxxxx případě xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx.

Xxxxxxx olejů x xxxx xx xxxxxxx musí xxx udržována častým xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, za xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, aby provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxx vodítka xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

Je vhodné, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, které poskytuje xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bylo xxx pracovníky, kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, v prostorách xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx a jemné pečivo, xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xx-xx xx xxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxx procesem x xxxxxxxxx na hygienu:

prodloužení xxxx xxxxxxxxxx kvasu/droždí,

obsah xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx optimalizován,

xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx.

Výrobky xxxx xxx pečeny do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx opečené xxxxx, xx-xx tmavá xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx specifickým složením xx povahou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx.

3.

Při xxxxxxxx sendvičů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Je xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx vytvořená xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx pokyny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx chleba xxxx xxxxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx.

Xxxx xxxxxxx vodítko xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx pro xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX X

XXXXXXXXXX OPATŘENÍ, XXX XXXX BÝT XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 3 XXXXX ZMÍRŇUJÍCÍCH OPATŘENÍ XXXXXXXXX X XXXXX X

1.   Obecné xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx výrobky uvedené x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.

2.   Xxxxxxxx x xxxx krájené (fritované) xxxxxxx z brambor

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx poskytnuté xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze I,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx postupy x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx výrobcích xxx xxxxxxx toho, xx xxxxxxxxxx opatření xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.   Xxxxxxxx xxxxxxx

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu v hotových xxxxxxxxx pro ověření xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx účinná xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx kávě xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx s přihlédnutím x xxxx, xx xx xxxxxx xxx možné u všech xxxx xxxx, v závislosti xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx. V těchto případech xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.


XXXXXXX XXX

XXXXXXXXX XX XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX UVEDENÉ X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx

1.

Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx které xx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxx reprezentativní xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. že xxxxxxxx akrylamidu je xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota.

3.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx odebrán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Typ xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx podobnými xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, návrhem xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx mají xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Monitorovací xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx potenciál xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxxx údaje xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxxx typ xxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx vhodných xxxxxxxx xxxxxxxx odborné xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx s „Mezinárodním harmonizovaným xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (chemických) xxxxxxxxxxxx laboratoří“ (1) xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx schválené analytické xxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Laboratoře xxxx xxx xxxxxxx prokázat, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx kvality. Příklady xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx v „Pokynech XXX/XXXX/XXXXX xxx interní xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx je xx xxxxx, xx třeba xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx mez xxxxxxx (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (RSDr)

0,66krát XXXX, xxx xx odvozeno x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx je xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Horwitzovy xxxxxxx

Xxxxxxxxx

75–110 %

Xxx detekce (XXX)

Xxx xxxxxxxx XXX

Xxx kvantifikace (XXX)

Xxx porovnávací xxxxxxx &xx;&xxxx;125 μx/xx: ≤ xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (nicméně xxxx xxxxx méně xxx 20 μx/xx)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥&xxxx;125 μx/xx: ≤&xxxx;50 μg/kg

4.

Analýzu xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (např. xxxxx) nebo procesních xxxxxxxxx, xx předpokladu, xx mezi xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a množstvím xxxxxxxxxx xxx prokázat xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx odběru xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají známé x&xxxx;xxxxx řízené xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx potenciál xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx a analýzu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxx a analýza se xxxxxxxxx na xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření proveditelná.

2.

Na xxxxxxx tohoto posouzení xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 xxxx přílohy xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vhodnou xxxxxxx xxxxxx pro xxxxx xxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xx výrobek xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, který xx xxxx xxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx

Xxxxx analytický xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx xxxxxxx překročil xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx další dostupná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota. Xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx zavedení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření.

V.   Poskytování informací xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx každý xxx příslušným xxxxxxx, xxxxxxxx s popisem xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatých xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty.


(1)  M. Xxxxxxxx xx xx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, s. 145–196.

(2)  Red. X. Xxxxxxxx a R. Xxxx, Xxxx and Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.


XXXXXXX XX

XXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX V ČL. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx hodnoty xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxx:

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx hodnota

[μg/kg]

Hranolky (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx)

500

Xxxxxxxxxx lupínky x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx

750

Xxxxx xxxxx

x)

Xxxxxxxx xxxxx

50

x)

Xxxxx chléb, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

100

Xxxxxxxxx cereálie (xxxxx xxxxxx kaše)

výrobky x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx dělu

300

pšeničné x&xxxx;xxxxx výrobky (1)

300

výrobky x&xxxx;xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx a rýže (1)

150

Sušenky x&xxxx;xxxxxxx

350

Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

400

Xxxxxxx xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

300

Xxxxxxx xxxx

400

Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx

850

Xxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxx

4&xxxx;000

Xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx a malé děti, xxxxx sušenek x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3)

40

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx kojence x&xxxx;xxxx děti (3)

150


(1)  Jiné xxx xxxxxxxxx cereálie x/xxxx xxxx xxx otrubové xxxxxxxx. Obilovina xxxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxx xxxxxxxxx.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xx náhražky xxxx xx směsi xxxxxxxx x xxxxxxx, zohledňuje xxxxxxxxx podíl těchto xxxxxx v konečném xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice v xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.