Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX KOMISE (XX) 2017/2158

xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,

xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx

(Xxxx s významem xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx unie,

x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 852/2004 xx dne 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), a zejména xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (ES) č. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx spotřebitele x xxxxxxx na bezpečnost xxxxxxxx. Xxxxxxxx „hygienu xxxxxxxx“ jako soubor xxxxxxxx a podmínek xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx nebezpečí x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx k jejímu xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx dochází xxxxx, je-li potravina xxxxxxxxx nebezpečným látkám, xxx má xx xxxxxxxx kontaminaci xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx takový xx xxxxxxxxx rizikem x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(3)

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx sloučenina x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx ve xxxx, xxxxx xxxxxx z přirozeně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou-li xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx xxxxxxxx. Tvoří xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravinách xxxxxxxx na sacharidy, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx prekurzory, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, brambory x xxxxxx zrna.

(4)

Xxxxxxxx x xxxx, xx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx se xxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx výrobcích x xxxx xxxxxxxxx výrobků, xxxxxxx doporučení Komise 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx států k provedení xxxxxxx xxxxx výroby x xxxxxxxxxx, jež xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravině přesahuje xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx uvedeného xxxxxxxxxx.

(5)

V roce 2015 xxxxxxx vědecká xxxxxx xxx kontaminující xxxxx v potravinovém xxxxxxx (xxxx xxx „komise XXXXXX“) při Evropském xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (dále xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Xx xxxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx u spotřebitelů xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, že xx akrylamid xxxxxxxxx x xxxx xxxx každodenně xxxxxxxxxxxxx potravin, xxxx xx tato obava xxxxx spotřebitelů, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx, prenatální x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx stávajících xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx považovány xx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx dietární xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxx karcinogenní xxxxxx.

(6)

Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a při neexistenci xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxx uplatňována xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx nezbytné xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, kde xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Množství xxxxxxxxxx lze snížit xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxxxxx xxxxxxx založených na xxxxxxxx analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx s článkem 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nezbytné xxx splnění xxxxx xxxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx cílů xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. V tomto xxxxxx xxxx stanovení xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx určitým xxxxxxx. Xxxxxxxxxx opatření xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx účelem xxxxxxxx souladu s porovnávacími xxxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx ověřena xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx.

(8)

Je xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx náchylné k tvorbě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v uvedených xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx, xx v důsledku xxxxxxx množství akrylamidu xxx nežádoucího ovlivnění xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Uvedená xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx rozsáhlých xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx zastupujícími xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxx xxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx a jiných xxxxx, xxxx by xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(10)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx se použijí x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx xxxxxxxxx xx nejnižší xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx všech xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx xxxxxx při xxxxxxxxxx nejnovějších xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx má xx to, že x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx snížit xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Bylo xxxxx xx vědomí, xx xxxxxxxxxxxxx kategorie xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, a že xxx konkrétní xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx široké xxxxxxxxx potravin mohou xxxxxx zvláštní xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxx uplatnění xxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. V těchto xxxxxxxxx xx měl xxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx schopen předložit xxxxxx x xxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx Komisí xxxxxxxxxx přezkoumávány x xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

(12)

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx xxxxxxxxx maloobchodní aktivity x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx typicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Proto xxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx, vzájemně xxxxxxxxxxx xxxxxxx a kteří jsou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx uvedená xxxxxxxx dále xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx použití xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

(13)

Účinnost xxxxxxxxxxxx opatření při xxxxxxxxx obsahu akrylamidu xx xxxx být xxxxxxx xxxxxxx vzorků x xxxxxxxx. Je xxxxxx xxxxxxxx požadavky na xxxxx vzorků x xxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx jde x xxxxx xxxxxx, xxxx xx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a četnost xxxxxx vzorků, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky xxxxx pro jejich xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx od xxxxxxxxxx odběru vzorků x xxxxxxx své výroby, xxxxx xxx o přítomnost xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, protože xxxxxx xxxxxxxxx by xxxxxx podnik xxxxxxxx xxxxxxx.

(14)

Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ze strany xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyžaduje xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx prováděly xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx xxxxxxxx týkajících xx xxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxx odběru xxxxxx a analytickými xxxxxxxx xxxxxxxxxx v rámci uplatňování xxxxxxxx (ES) x. 882/2004.

(15)

Xxx xxxxxxxx opatření stanovených xxxxx xxxxxxxxx xx xx xxxxxx tohoto xxxxxxxx v platnost xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XXX) x. 315/93.

(16)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx výrobního xxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx stanoviskem Xxxxxxx xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx,

XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Aniž xxxx xxxxxxx platná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx potravin, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx v odstavci 2, x xxxxxxx s článkem 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV.

2.   Potraviny xxxxxxxxx v odstavci 1 xxxx tyto:

a)

xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx lupínky x xxxxxxxxx brambor;

x)

xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx cereálie (xxxxx xxxxxx kaše);

x)

xxxxx xxxxxx: xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (pečený výrobek xx xxxxxxxx z obilné xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx káva;

ii)

instantní (rozpustná) xxxx;

x)

xxxxxxxx xxxx;

x)

xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx a obilné xxxxxxx určené pro xxxxxxx a malé xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx opatření

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx na trh xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx od xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, uplatní xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx A přílohy II.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, kteří xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx přímou xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx ochrannou xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx franšíza xxxxxxx, xxxxxxxx propojeného provozu x xxxxx pokynů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx další zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.

4.   Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uplatněná xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižších xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin, xxxxxxxx výrobní a geografické xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx se použijí xxxx definice:

1)

xxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „uvádění xx xxx“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx x xxxxxxxx 2 x 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 178/2002 (7);

2)

„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx k ověření účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a vycházejí xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxxx vzorků a analýza

1.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx vzorků a analýzu xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na seznamu x xx. 1 xxxx. 2.

2.   Provozovatelé potravinářských xxxxxxx uvedení v čl. 2 xxxx. 1 xxxxx záznamy x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx I.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X x X xxxxxxx XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 odst. 3 xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu v potravinách x xxxxxxx s požadavky xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxx, xx xxxxxxxx nejsou xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 odst. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 4.

6.   Odchylně xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx provozovatele potravinářských xxxxxxx uvedené v čl. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx o uplatnění zmírňujících xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v části X xxxxxxx XX.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Komise xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx xxx xxxx x xxxxxx xx tří xxx xxx xxx použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.

Přezkum porovnávacích xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx do xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx x xxxxxxxx a použitelnost

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.

Použije xx xx 11. xxxxx 2018.

Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx členských státech.

X Xxxxxxx xxx 20. xxxxxxxxx 2017.

Xx Komisi

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (XXX) x.&xxxx;315/93 xx xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx postupy Xxxxxxxxxxxx xxx kontrolu kontaminujících xxxxx v potravinách (Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx Komise 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, s. 15).

(4)  EFSA Journal 2015;13(6):4104.

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin x&xxxx;xxxxxxxx o zdraví zvířat x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (EU) x.&xxxx;609/2013 xx xxx 12. června 2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx určených xxx xxxxxxx a malé xxxx, xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx stravy xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/EHS, xxxxxxx Komise 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/ES x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Xx. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) č. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx zásady x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Evropský xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (Xx. věst. L 31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).


XXXXXXX X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx zahrnují xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a jiné xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) a (ES) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX XXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxx odrůd xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx a u nichž xx xxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxxxx cukry (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a asparagin, pro xxxx regionální xxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx konkrétní xxxxxx xxxxxxx a po xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx. Uskladněné xxxxxxxx xx použijí xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx cyklu.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxx brambor s nižším xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, uskladnění x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx potravin. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx přijatelnosti

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx redukujících cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx a množství otlučených, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx přijmout xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxx akrylamid v konečném xxxxxxx xxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx porovnávací hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, že provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx vlastní xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx být teplota xxxxxx pro uskladněnou xxxxxx brambor a musí xxx xxxxx xxx 6&xxxx;°X,

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, aby xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, je-li xx xxxxxxxx, musí xxx xx použití xxxxxxxx prostředků xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v bramborách xxxxx skladování testováno.

2.

U šarží xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx xxxxxxx, pokud xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx vnější xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX LUPÍNKY

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxx každý xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxx na xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx. Uvedené xxxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, xxx xx xxxxxx možné na xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx výrobce xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx brambor, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx výrobek.

2.

V případě, xx je teplota xxxxx na smažení xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxxx než 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx specifického xxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx tak xxxxxx, jak xxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými normami xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, sezónnost, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx nižší xxx 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxx použijí xxxxxxx xxxxx xxxxx (manuální x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX A JINÉ XXXXXXX XXXXXXXXX XXXX V TROUBĚ XXXXXX VÝROBKY X&xxxx;XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx na redukující xxxxx. Xx xxx xxxxxxx zkouškou xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu redukujících xxxxx: indikativní xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 středových xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx po smažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx XXXX Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx malé xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx dané xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx lze xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx hmotností pod xxxxx a vysokým množstvím xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxxxx nezralé xxxxx xxxxxx, nebo předmytím xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.

Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx odstraní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zbytky, xxx xx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx z vnější xxxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx specifických xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx suroviny x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx limity xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X450), xxxxx xxxx xxxxxxx hladinu xX xxxxxxxx vody a brání xxxxxxxx.

7.

Xx třeba se xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx jako xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx je xxxxxx xxxxx v případě xxxxxxx, xxx byly konzistentně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx konečného xxxxxxx tak, xx x&xxxx;xxxxxxxxx tepelně upraveného xxxxxxx provádějí xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx to xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx přidáním dextrózy. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx blanšírování má xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx stejné xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx pouze x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx

1.

Xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na obalu x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx doporučené xxxxxx xxxxxxx úpravy, xxxxxxx xxxxxxxxxxx dobu, xxxxxxx, množství xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx doporučené xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx zřetelně xxxxxxx xx všech xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4).

Xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx specifikacemi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uživatele x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxx podle xxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx zajištěno, xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, podle xxxxxxxxxxxxx metody tepelné xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx by měli xxx k dispozici nástroje xxx operátory (xxxx. xxxxxxx), xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, křivky xxxxxxx, xxxxx pro hodnocení xxxxx (např. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx 160 a 175 °C x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxxx 180–220&xxxx;°X. Xxxxx xxxxxxx lze xxxxxx xxx zapnutí xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxx, horkovzdušnou xxxxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 180–220&xxxx;°X podle xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx příliš xxxxxx,

xxxxxxx výrobky v troubě xx 10 minutách xxxx xxxxxxxxx celkové doby xxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx doporučené xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx uvedené xxxxxxxx,

xxx xxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxx, než xxxx xx uvedeno xx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, aby xx xxxxxxxx nadměrnému xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxxxxxxx fritovací xxxxx, plnit košík xx značky xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx vsakování xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX KREKRY XX BÁZI XXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX VÝROBKY XX BÁZI XXXXX

Xxxxxxxx

1.

Xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxx hodnoty xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích xxxx být xxxxxxxxx xxx nízko, xxx xxx je xxxxxx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, jako xxxx. množství xxxxxxxxxxxx xxxxxx v receptuře xxxxxxx, xxxxx možná zmírňující xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx je xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů vyšší xxx 1,5 %, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné úrovni xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV.

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx dodavatelem, nebo xxxxxxxxxx, aby bylo xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx nepřesahuje specifikované xxxxxxxx.

2.

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx bramborové xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata k zajištění xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, zda je xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx s nižším xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

X&xxxx;xxxxxxxxx na xxxx mokrého těsta xxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx použití následujících xxxxx, xx-xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx xxxx látky xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xx xxxxxxxxx vztahuje xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx pH:

asparagináza,

kyseliny nebo xxxxxx xxxx (pro xxxxxxx hladiny pH xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx na xxxx těsta xxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx pro xxxxx výrobek xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, tyto xxxxxxx kontrolují x&xxxx;xxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx být xxx xxxxx, jak xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx kvality a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx fritézy, typ xxxxxxx, xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx.

Xxxxx xx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

(Xxxxxxxx: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xx xxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx velmi xxxxxx době smažení x&xxxx;xxxxxxxx potřebným x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.)

7.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pečení xxx xxxxx výrobek xx xxxxxxx z pečicí xxxxxx a vedou xxxxxxx xx xxxxxx prokázání xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxxx xxxx být xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx lince a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx.

9.

Xxxxx xx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

10.

Xxx xxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx nebo xxxxxx, xxxxx bude xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx xxx xx reálně xxxxx xxx konkrétní xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Obsah xxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0 %.

III.   JEMNÉ XXXXXX

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx kapitole xx vztahují na xxxxx pečivo, jako xxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, jakož x&xxxx;xx xxxxxxxxx výrobky, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx chleby a náhražky xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx krekr trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx a macesy.

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx pro prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx receptury x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxx hydrogenuhličitanu xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicími xxxxxxx, jako xxxxxxxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a okyselovadly xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kyselinami xxxx xxxxxx draselnými xxxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx za následek xxxxxxxxxxxxxx změny (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx obsah xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a přijímání xx xxxxxx spotřebitelů.

2.

U výrobků, xxx xx návrh xxxxxxx umožňuje, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx sirupy a med, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, např. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, je-li xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxx fruktózy xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx mít xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx formace.

3.

Je-li xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vysokým xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx vysokým xX xx xxx xxxxxxx nebo vůbec xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx mouky moukou x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, např. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx jakákoli xxxxx xxxx xxx xxxx xx proces pečení x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků. Xxxxx typy xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx a postupně xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, kukuřice x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování rizika xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pečivu, které xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx účinek nemají, xxx xxxxxxxxx fyzikální x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx spíše xxx xxx vyšších xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ovoce xxxx xxxxx xxxxxxxx).

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, aby xxxxxxxxxx tepelně ošetřených xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx posuzování xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, aby xxxxx týkající se xxxxxxxx získávaných xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx případech xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu.

8.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků zváží xxxxxxx xxxxxxxxxxx kyselin xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, xx xxxxxxx xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx s dalšími xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx hnědnutí, xxxxx xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následující xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx potravin:

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků použijí xxxxxxx xxxxxx, tj. xxxxxxxxx času x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvýší xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti bezpečnosti xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx budou xxxxxx xx světlejší xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx cílové xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti a norem x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti potravin.

4.

Při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx v úvahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx malá xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx k vyšším množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx působení xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx používané xxx xxxxxx jemného xxxxxx xxxxx být xxxxxxx zpracovány několikrát (xxxx. xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ořechy, xxxxxx, sušené xxxxx xxxx.), xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečných xxxxxxxxx, xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx, xxx byly x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx x&xxxx;xxxxxx xxxx xxxx ve stravovacích xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx množstvím asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné zemědělské xxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření účinného xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové výrobky xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, ovsa x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použití xxxxxxxx x&xxxx;xxxx při xxxxxx xxxxxx výrobků xxx, kde je xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx bude xxx xxxxx na xxxxxxx xxxxxx a organoleptické vlastnosti xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti a procesní xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx ošetření.

3.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx podíl xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxx výrobek překročí xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

4.

X&xxxx;xxxxxxx ošetřených xxxxxx, xxxxx obsahují 150 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μg/kg) xxxx více, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx opatření:

zavedení xxxxxxxxx xxxxxxxx složek,

provedení xxxxxx xxxxxxxxxx x/xxxx analýz,

zajištění, xxx xxxxxxxxx takových xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, neprováděl xxxxx xxxxx.

5.

Xxxxx je xxxxxxxxx ve xxxxx xxxxx na bázi xxxxx a výrobní xxxxxx xxxxxxxx dostatečný xxx, xxxxxxx a obsah xxxxxxxx xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx snížila množství xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxxxxxxx, za xxxxxxxxxxx, xx nedojde x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx účinku xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx xxxxxx snídaňových xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx a delší xxxx xxxxxx generují xxxxx množství akrylamidu, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx efektivní kombinaci xxxxxx a dob xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx bez xxxxxxxx xxxxx, textury, barvy, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti výrobku.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xx xxxxxx prevence xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, dobu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx xx xxxxxxx tepelné xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx:

xxxxxxx xxxxxxx: 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxx xxxxxxxxxxx výrobky: 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx;

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x u kontinuálně tepelně xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x u extrudovaných výrobků,

jiné xxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx dělu.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx změří xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx eliminoval xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku xxxx xxxxxxxxxxx generovat xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx opakovanou xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx zpracování xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování omezí xxxx eliminují.

5.

Aby xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXX

Xxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vezmou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx než xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx typu Arabica.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx akrylamidu.

VI.   NÁHRAŽKY XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50&xxxx;% OBILOVIN

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx hladin síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx zajištění použití xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx obvykle xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z pšenice, žita, xxxx a ječmene, xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx kukuřice a rýže xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. med) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxx-xx náhražky xxxx vyrobeny výhradně x&xxxx;xxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx, xxx je to xxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx k nižším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx pražení xxxx být xxxxxxxx xx programu nezbytných xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX KÁVY OBSAHUJÍCÍ XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxx, aby xxxxx xxxxx xxxxxxx nedocházelo x&xxxx;xxxxx pozdní x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx-xx náhražky xxxx xxxxxxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě je-li xxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 100&xxxx;% x&xxxx;xxxxx xxx 50 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx. xxxxxx čekanky, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx prokázalo, xx xxxx xxxxxx xxx snižování xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxxx.

XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX PRO XXXXXXX&xxxx;(5)

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx předejít vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx xxxx v půdě a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx správné praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx plodin pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx za účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených požadavků.

Návrh, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobků

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxxxxxx ke snížení xxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx asparaginázu použít xxxxxxx, xxxx. vzhledem x&xxxx;xxxxxxxxxx xx zpracování xxxx návrhu výrobku, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxx a glukóza a asparagin.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxx cukrů v konečné xxxxxxxxx. Potřeba tohoto xxxxxxxxx bude závislá xx použití xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zavedou proces xxxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx, že xxxxxxx žádné xxxxx xxxxxxxxxx, které xx xxxxx ke zvýšení xxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx produktů za xxxxxx dosažení množství xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, xx kukuřičné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx a ječmene, xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx nových xxxxxxx xxx, kde xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx bude xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx v úvahu, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx organoleptické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které mohou xxxxxxx xxxx prekurzory xxx xxxxxx akrylamidu, xxxxx xxxx přidány xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a suchých xxxxxx, xxxx xxxx pražené x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx v troubě, na xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, pokud x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují akrylamid.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx vlhkosti x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx změn xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a použijí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx minimalizaci xxxxxx xxxxxxxxxx bez xxxxxxxx chuti, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx xx měly xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx krocích xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx xx xxxxxx okolností xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx teplot x&xxxx;xxx ohřevu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX XXX MALÉ XXXX (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ X&xxxx;XX XXXX ŠVESTEK) (6)

1.

Při výrobě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx xxxxx, jako xx fruktóza x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné zemědělské xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx použití správné xxxxx xxx opatřeních xx ochranu plodin xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xx xxxxxxx xxxxx xx švestková xxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx ošetřené xxxxxx, xxxxx xxxx náchylné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx od xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx složkách.

5.

Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx v dotčených xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx brambor x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx redukující cukry (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx), které se xxxxxxxxx z organoleptických xxxxxx x&xxxx;xxxxx procesním funkcím (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx mohou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx tepelného ošetření.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx krok/klíčové xxxxx tepelného ošetření, xxxxx generuje/které xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx bylo možné xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx o snižování/řízení xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx posouzení xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxxxx před každým xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xx xxxxxx xxxxxxxx vzniku xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty by xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx kontrolovány v rámci xxxxxxxxxxx limitů. Xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx příkonu xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx u potravin s nízkou xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxx neovlivnilo xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravin.

X.   CHLÉB

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních na xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byl xxxxx xxxxxx xx světlejší xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx snížila xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx návrhu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobku a technickým xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, co nejvíce xx xx xxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx poskytnou xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxx, který xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, maloobchodních xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx zařízeních.

5.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx mohou xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku, xxxxx xx to xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx xxx xxxxxxx teplotách.

6.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx glukózou, zejména x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (X503), xxxxx xx návrh xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx xxxxx. Xx xxxxxxxx například xxxxxxxxx xxxxxx z invertního xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxx obsahují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx.

7.

Xx xxxxxxx xxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu, xxxxx xx xx možné, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxx složkám, obsahu xxxxxxxx a procesu.


(1)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 ze xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 o potravinářských xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x.&xxxx;1493/1999, směrnice 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;258/97 (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 231/2012 xx xxx 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxxxxx II x&xxxx;XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx dne 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (EU) č. 609/2013.


XXXXXXX II

ČÁST X

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX UPLATNĚNA XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 ODST. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z brambor xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xxxxxxxx x xxxx krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx:

Použijí xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx obsahem cukru, xxxx-xx x xxxxxxxxx x xx-xx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jehož xx xxx xxxxxxxx. X xxxxx ohledu xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Brambory musí xxx uskladněny xxx xxxxxxx xxxxx xxx 6 °X.

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx:

S výjimkou xxxxxxxxxx výrobků z brambor, x xxxxxxx případě xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx, xxxx xxx pro xxxxxx xxxxxxxx přijato xxxxx x xxxxxxxxxxxxx opatření xx účelem xxxxxxx xxxxxx xxxxx, pokud xx xx xxxxx x xxxxx xx to xxxxxxxxxx s požadovaným potravinářským xxxxxxxx, jehož xx xxx xxxxxxxx:

Xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx vodě xxxxxxx xx dobu 30 xxxxx až xxxx xxxxx. Xxxx smažením xx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx vodě.

Xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx dobu xxxxxxxx minut. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxx.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vede k nižším xxxxxxxxx akrylamidu, x xxxxx xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx-xx to xxxxx.

Xxx smažení xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx se oleje x xxxx xx xxxxxxx, xxxxx umožňují xxxxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx.

Teploty xxxxxxx musí xxx xxxxx xxx 175 °X x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxx x xxxx xx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx častým xxxxxxxx xxxxxxx částic x xxxxxx, za účelem xxxxxx xxxxxxxxxx.

Při xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx, xxxxx poskytují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

Xx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx poskytuje xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxx, kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, v prostorách xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxx x xxxxx pečivo, xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xx-xx xx xxxxx x xxxxxxxxxx s výrobním xxxxxxxx x xxxxxxxxx na hygienu:

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx,

xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxx,

xxxxxxx teploty x xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx úpravy.

Xxxxxxx xxxx xxx pečeny do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx xxxxxxxxx zamezit xxxxxx tmavě xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx k tmavé xxxxx.

3.

Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxx, xxx se xxx xxxxxx specifických výrobků xxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx vytvořená pro xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (jsou-li k dispozici), xxxxx poskytují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx kombinace xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx chleba xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx poskytuje xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx pracovníky, xxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxx, v prostorách xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX B

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX UVEDENÝMI V ČL. 2 ODST. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX OPATŘENÍ XXXXXXXXX X XXXXX A

1.   Xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx provedli xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (fritované) xxxxxxx z brambor

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx pokyny xxxxxxxx xx skladování xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx x xxxxxxx X,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx časovači a naprogramovanými xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx výrobcích pro xxxxxxx toho, že xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.   Xxxxxxxx výrobky

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků monitorují xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx účinná xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx s přihlédnutím x xxxx, xx to nemusí xxx xxxxx u všech xxxx xxxx, x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.


XXXXXXX III

POŽADAVKY XX XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků

1.

Vzorek musí xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx které xx odebírán.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, tzn. xx xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxx nižší než xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxx typu xxxxxxx xxxx odebrán reprezentativní xxxxxx xxx analýzu xxxxxxxxxxx akrylamidu. „Typ xxxxxxx“ xxxxxxxx skupiny xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx mají xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx potenciál xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx na xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx a pravděpodobnosti, x&xxxx;xxxxx xxxx daný xxx xxxxxxx překročit xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, která xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx jsou x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx laboratoří“ (1) xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx IUPAC/ISO/AOAC) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx interní xxxxxxx xxxxxx kvality. Xxxxxxxx xxxxxx postupů xxxx xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx XXX/XXXX/XXXXX xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx je xx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovení xxxxxxxx xxxxxxxx certifikovaného xxxxxxxxxxxx materiálu při xxxxxxx.

3.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx být x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx parametry xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx xxx xxxxxxx (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (RSDr)

0,66krát XXXX, xxx xx xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx je odvozeno x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx rovnice

Výtěžnost

75–110 %

Xxx detekce (XXX)

Xxx xxxxxxxx LOQ

Mez kvantifikace (XXX)

Xxx xxxxxxxxxxx hodnotu &xx;&xxxx;125 μx/xx: ≤ xxx xxxxxx porovnávací xxxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxx méně než 20 μx/xx)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥&xxxx;125 μg/kg: ≤&xxxx;50 μg/kg

4.

Analýzu xxxxxxxxxx xxx nahradit xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku (např. xxxxx) xxxx procesních xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx statistickou xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx minimálně xxxxxx xxxxx. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx a analýzu s vyšší xxxxxxxx a tento odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx se xxxxxxxxx na rizicích, xxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx proveditelná.

2.

Na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx II xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx, xxxxx xx výrobek xxxx proces xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, který by xxxx xxxx xx xxxxx v množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku.

IV.   Zmírňování

Pokud analytický xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, ale nepřihlížející x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx xxxxxxx překročil xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx dostupná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota. Xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx reprezentativního xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření.

V.   Poskytování xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx s popisem analyzovaných xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx xxx úroveň xxxxxxxxxxx xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;X. Thompson xx al, Pure xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx a R. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.


XXXXXXX XX

XXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx čl. 1 xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxx:

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

[μx/xx]

Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx)

500

Xxxxxxxxxx lupínky x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx a z bramborového xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx bramborové xxxxxxx z bramborového těsta

750

Měkký xxxxx

x)

Xxxxxxxx xxxxx

50

x)

Xxxxx xxxxx, xxxx než pšeničný xxxxx

100

Xxxxxxxxx cereálie (kromě xxxxxx xxxx)

xxxxxxx z otrub x&xxxx;xxxxxxxxx cereálie, zrna xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx

300

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;(1)

300

xxxxxxx z kukuřice, xxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;(1)

150

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

350

Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxx

400

Xxxxxxx xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

300

Xxxxxxx xxxx

400

Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx

850

Xxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx xxxx xx xxxxx obilovin x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

4&xxxx;000

Xxxxxxxxx xxx xxxx děti, xxxxxx příkrmy pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3)

40

Sušenky x&xxxx;xxxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti (3)

150


(1)  Jiné než xxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxx xxx otrubové xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx se použije xx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx obilovin x xxxxxxx, zohledňuje xxxxxxxxx xxxxx těchto xxxxxx x konečném xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.