Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2017/2158

xx dne 20. xxxxxxxxx 2017,

xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

s ohledem xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx xxxx,

x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) x. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx xx. 4 odst. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 xx zajistit xxxxxxx xxxxxx ochrany spotřebitele x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „xxxxxxx xxxxxxxx“ jako soubor xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx k lidské xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. K rizikům pro xxxxxxxxxx potravin dochází xxxxx, xx-xx potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxxxxxxx. Xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx je kontaminující xxxxx xxxxx definice x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(3)

Xxxxxxxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxx s nízkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxxx z přirozeně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, v určitých xxxxxxxxxxx, jsou-li xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx xxxxxxxx. Tvoří xx xxxxxxxx v pečených xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx sacharidy, xxxxxxx xxxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx xxxx.

(4)

Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx potravinách xx xxx xxx výrazně xxxxx xxx množství xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx výrobků, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx výroby x xxxxxxxxxx, xxx používají xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx doporučení.

(5)

X xxxx 2015 přijala xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx „xxxxxx XXXXXX“) xxx Evropském xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (xxxx xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx o akrylamidu x xxxxxxxxxxx (4). Xx xxxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, xx xx akrylamid xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx tato xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Možné xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx systém, prenatální x xxxxxxxxxxx vývoj x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx stávajících xxxxxx xxxxxxxx expozice xxxxxxxxxx xx xxxxxx. Stávající xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxx karcinogenní xxxxxx.

(6)

Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky xxxxxxxxxx a při neexistenci xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a povinných xxxxxxxx, xxxxx by xxxx být uplatňována xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Množství xxxxxxxxxx xxx snížit xxxxxxxxxxxxxxx zmírňujícího xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxx nezbytné xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx odběr xxxxxx a analýzu podle xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxx vlastní xxxxxxxxxx. X xxxxx ohledu xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxx provádění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a zároveň xxxxxxxx snížení xxxxxx xxxxxxxx určitým rizikům. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx by xxxxxxx výskyt xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx souladu x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx.

(8)

Je xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx opatření, která xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx v uvedených xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx na současných xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx, že v důsledku xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nežádoucího xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx zastupujícími xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a odborníky x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a jiných xxxxx, xxxx xx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx povolením použití.

(10)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx ukazateli, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx účinnosti zmírňujících xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx stanoveny xx xxxxxxxx přiměřeně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx příslušných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx určeny xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údajů x xxxxxxx z databáze xxxxx, xxxxxxx xx xx xx xx, že x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx u 10 % – 15 % výroby x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxx xx vědomí, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxx konkrétní potraviny x xxxxx xxxxx široké xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx znemožňují xxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxx xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předložit xxxxxx o tom, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx být Komisí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx nižší xxxxxxx x xxxxxx na trvale xx snižující xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách.

(12)

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx maloobchodní xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx místnímu xxxxxxxxxxx, xxxx typicky provozovateli xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx zmírňující opatření xxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxx provozu. Xxxxxxx xx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx franšízou xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx jsou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, by xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxxxxxxxxx xxx větší xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

(13)

Účinnost xxxxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xx xxxx být xxxxxxx odběrem vzorků x xxxxxxxx. Je xxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxx x xxxxx vzorků, měly xx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx od xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(14)

Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx strany xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyžaduje xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 882/2004 (5), aby členské xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx členskými xxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 882/2004.

(15)

Pro xxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxx xxxxx nařízením xx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx v platnost mělo xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (EHS) x. 315/93.

(16)

Zavedení xxxxxxxxxxxx opatření provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx procesu, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx období, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx jsou v souladu xx stanoviskem Stálého xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, potraviny a krmiva,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx ustanovení xxxxxxxx xxxxxxxx Unie x xxxxxxx potravin, musí xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx v odstavci 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu na xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV.

2.   Xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx xxxx:

x)

xxxxxxxx, jiné xxxxxxx (fritované) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx;

x)

bramborové xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx a jiné xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxxx xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx cereálie (xxxxx xxxxxx xxxx);

x)

jemné pečivo: xxxxx, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x xxxxxx, jakož i krekry, xxxxxxx xxxxxx a náhražky xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (pečený xxxxxxx xx xxxxxxxx z obilné xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx xxxx;

xx)

xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx;

x)

xxxxxxxx xxxx;

x)

xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx a obilné xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx x xxxx děti xxxxx definice v nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx opatření

1.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx trh xxxxxxxxx uvedené v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 a kteří provozují xxxxxxxxxxxx aktivity x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx X xxxxxxx II.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v zařízeních xxx přímou xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx jako xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 odst. 2, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X xxxxxxx XX.

4.   Při xxxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx uplatněná xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx úrovni nižších xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx a geografické xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx použijí xxxx xxxxxxxx:

1)

definice xxxxx „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „uvádění xx xxx“ a „konečný xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx x xxxxxxxx 2 x 3 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 178/2002 (7);

2)

„porovnávacími xxxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx k ověření účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx kategorií xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxxx xxxxxx a analýza

1.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx vlastní xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 odst. 2.

2.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.

3.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 3 vedou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X x X přílohy XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 provádí xxxxx xxxxxx a analýzu xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx III x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx ukazují, xx množství xxxxxx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx x xx. 2 odst. 4.

6.   Xxxxxxxx xx xxxxx článek xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 2. Zmínění xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xxx schopni předložit xxxxxx o uplatnění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovených v části X xxxxxxx XX.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx množství xxxxxxxxxx

Komise xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx xxx xxxx a poprvé xx xxx xxx xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx zakládá xx xxxxxxx o výskytu xxxxxxxxxx z databáze xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a provozovateli potravinářských xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx v platnost x xxxxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx v Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx.

Použije se xx 11. xxxxx 2018.

Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 20. listopadu 2017.

Xx Komisi

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (XXX) x.&xxxx;315/93 xx xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, kterým xx xxxxxxx xxxxxxx Společenství xxx kontrolu xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx Komise 2013/647/EU xx xxx 8. listopadu 2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, s. 15).

(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015;13(6):4104.

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 882/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, s. 1).

(6)  Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 609/2013 xx xxx 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx účely x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Komise 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Xx. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;178/2002 xx dne 28. ledna 2002, xxxxxx se stanoví xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin (Xx. věst. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).


XXXXXXX X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx zahrnují xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x&xxxx;xxxxxx xxxxx, použijí xx dané xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxx v souladu s ustanoveními xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) a (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) a nařízení Xxxxxx (XX) č. 231/2012 (3).

I.   VÝROBKY XX XXXX XXXXXXXX BRAMBOR

Výběr xxxxxxxx odrůd xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobku x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx xxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxxx xx konkrétní xxxxxx xxxxxxx a po dobu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx odrůdu. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx cyklu.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx s nižším xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx pěstování, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zpracování xxxxxxxx. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx přijatelnosti

1.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx brambor xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v bramborách x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx množství otlučených, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx k překročení xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků přijmout xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx dalších dostupných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxx akrylamid x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx brambor a musí xxx xxxxx xxx 6&xxxx;°X,

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx taková, aby xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, je-li xx povoleno, xxxx xxx xx použití xxxxxxxx prostředků xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry x&xxxx;xxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx brambor, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx a dobu, xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skladování, xxx xxxx zajištěno, xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Tyto xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx a procesu

1.

Pro xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx teploty xxxx být xxx xxxxx, xxx je xxxxxx možné xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx faktorům, xxxx je výrobce xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx brambor, xxxxxxx xxxxx sušiny, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx teplota xxxxx xx xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxxx než 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx nebo technologie, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, které xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx a že xx xxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX.

3.

Xxx xxxxx návrh xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, jak jen xx xxxxxx možné xxx xxxxxxxxx výrobní xxxxx a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním faktorům, xxxx xx odrůda xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx a teplota xxx xxxxxxx z fritézy. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx (manuální x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) prováděné xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXX XXXXXXXXX NEBO X&xxxx;XXXXXX XXXXXX XXXXXXX Z BRAMBOR

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxx použitím xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx redukující xxxxx. Xx lze xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx použití xxxxx xxxx xxxxxxxxx potenciálně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx po smažení xxxxxx barevné specifikaci xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx XXXX Munsell xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx dané xxxxxxxxxxx. Případně lze xxxxxxxx xxxxxxxxx barvu xx smažení změřit xxxxxxxxxx vybavením (např. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx nezralé hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx může xxx xxxxxxxxx průchodem hlíz xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxx hlízy xxxxxx, xxxx předmytím xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hlíz.

3.

Okamžitě xx nakrájení xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx zbytky, aby xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxx xxxxxxx kousky.

4.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx z vnější strany xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx režim xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx hotového xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) zabarvení x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X450), xxxxx také xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxxxxx vody a brání xxxxxxxx.

7.

Xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx jako xxxxxxx xxx dosažení zhnědnutí. Xxx xx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx xxxx konzistentně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx tak, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx provádějí kontroly xxxxx. Xx-xx to xx blanšírování xxxxxxxxx, xxx specifikace pro xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dextrózy. Xxxxxx přidání xxxxxxxx xx blanšírování má xx xxxxxxxx nižší xxxxxxxx akrylamidu v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx stejné xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx xxx koncové xxxxxxxxx

1.

Xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx obalu x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné úpravy, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx xxxxxxxx uvedeny xx všech obalech xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4).

Xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx specifikacemi zákazníků x&xxxx;xxxxxxxxx xxx profesionální xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx výrobku xxx, xxx bylo xxxxxxxxx, xx xxxxxxx budou xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, podle xxxxxxxxxxxxx metody xxxxxxx xxxxxx (xxxx. fritéza, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx bude nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx by xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx), xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx poskytnout xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx hodnocení xxxxx (např. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxxx při xxxxxxx teplotu mezi 160 a 175 °C x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxxx 180–220&xxxx;°X. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx zařízení xxx xxxxxxxx xxxxxx (např. xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx fritézu) xx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 180–220&xxxx;°X xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx v závislosti na xxxxxxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx žluté xxxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx 10&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx úpravy,

dodržovat xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

xxx xxxxxxxx menšího xxxxxxxx xxxxxxx, než xxxx xx xxxxxxx na xxxxx, zkrátit xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxx xx zamezilo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx košík xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxx nadměrnému xxxxxxxxx xxxxx z důvodu xxxxx xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX XXXXXX XX XXXX TĚSTA X&xxxx;XXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX XX BÁZI TĚSTA

Suroviny

1.

Pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků specifikují xxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx v dehydratovaných bramborových xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v dotčených xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, jak xxx xx xxxxxx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx faktorům xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx bramborových xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobku, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx zpracování xxxxx, xxxxxxxxx a obsah xxxxxxxx v hotovém xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx vyšší xxx 1,5&xxxx;%, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx výrobku xx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx specifikované xxxxxxxx.

2.

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bramborových složek xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx potenciálem xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

X&xxxx;xxxxxxxxx na xxxx mokrého xxxxx xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následujících xxxxx, je-li to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx tyto látky xxxxxx být xxxxxxxxxx xx xxxx zmírňujícím xxxxxx, to xx xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx asparaginázy a snižování xxxxxxx xX:

xxxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx (pro xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oleje xx smažení xxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy, xxxx xxxxxxx kontrolují x&xxxx;xxxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxxxx kontrol.

6.

Teplota xxxxx xx výstupu z fritézy xxxx být tak xxxxx, xxx je xxxxxx možné na xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx vlhkosti xxx daný xxxxxxx.

Xxxxx xx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx teplota xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu v hotovém xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

(Xxxxxxxx: Většina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx než 175&xxxx;°X xxxxx jejich xxxxx xxxxxx době xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx k dosažení xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx výrobků.)

7.

Pokud xx xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx každý xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx prokázání xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx sušení xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx možné xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, v souladu s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxx stroje, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx u suroviny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx.

9.

Xxxxx je na xxxxx xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175 °C, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

10.

Xxx xxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx pečení, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, xxx xxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a konkrétní xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxx xx výstupu z fritézy, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX PEČIVO

Zmírňující xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxx pečivo, xxxx xxxx keksy, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx a perník, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx chleby x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx kategorii xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx z obilné xxxxx), xxxx. xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx dusíku,

dodržování správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx jeho xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx alternativními kypřicími xxxxxxx, xxxx například

a)

hydrogenuhličitanem xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kyselinami xxxx xxxxxx draselnými xxxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx látek xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx změny (chuť, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx celkový xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxx xx strany xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx návrh xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxx, xxxxxxxx nebo neredukujícími xxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx, xxxxxxx v recepturách xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, je-li xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx mít za xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z důvodu ztráty xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xx-xx xx efektivní x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx a zmírnění potenciálu xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx vysokým xX xx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx výrobku dovolují, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zda xxx xxxxxx částečné nahrazení xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx zrn, např. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx mít vliv xx proces pečení x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti výrobků. Xxxxx xxxx zrn xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (množství xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx a postupně klesá x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, kukuřice x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pečivu, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx účinek xxxxxx, xxx zachovají xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti (xxxx. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx spíše xxx xxx vyšších xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ovoce xxxx xxxxx xxxxxxxx).

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx akrylamidu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a zaváděli xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření.

7.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxx týkající xx xxxxxxxx získávaných od xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

8.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, xx nejvíce xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, že xx xxxx mít za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx hnědnutí, změna xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx při výrobě xxxxxxx pečiva a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx kompatibilní s požadavky xx xxxxxxxxxx výrobků x&xxxx;xx bezpečnost xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxxxx xxxxxx, tj. xxxxxxxxx xxxx a teploty, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx světlejší výsledné xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, požadované xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti potravin.

4.

Při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx povrchu xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxxxxx výrobku potenciálně xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxx xxxxxx xxxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. předem xxxxxxxxxx xxxx obilovin, ořechy, xxxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx.), xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, upraví provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx a postupů tak, xxx byly x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx hodnotami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nepoužijí xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx uváděny xx xxx k pečení xxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx svým xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx budou xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx předejít xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné zemědělské xxxxx týkající xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx síry v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, že xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxx méně xxxxxxxxxx xxx výrobky x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, ovsa x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použití xxxxxxxx x&xxxx;xxxx při xxxxxx nových xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx na výrobní xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (např. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx dopadu xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx ošetřených, xxxxxxx xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx sušené v troubě, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx alternativní xxxxxx, xx-xx pravděpodobné, xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

4.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx 150 mikrogramů akrylamidu xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx xxxx, přijmou xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxxxxx:

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx složek,

provedení xxxxxx xxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx takových xxxxxx, které zvyšují xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx a obsah xxxxxxxx xxx xx, aby xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, kde je xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nežádoucímu xxxxxx xx xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx zbytkových xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx zhoršení xxxxx, xxxxxxx, barvy, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vysokých koncentrací xxxxxxxxxx řídit teploty xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx surovin xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimálního xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xx koncové xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx kvality výrobků, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxxxxx xxxxxxx: 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků, 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upravených x&xxxx;xxxxxxxx procesu, 2 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxx lisovaných xxxxxxx,

xxxxx xxxxxxxxxxx výrobky: 0,8 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx;

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxx výrobky: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků,

jiné xxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x u výrobků xxxxxxx xxxxxxxxxx v dávkovém xxxxxxx, 0,8 g/100 g x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků změří xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku xxxx potenciálně xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proto posoudí xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx.

5.

Xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, zavedou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx jsou xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXX

Xxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxx složení xxxxxxxx xxxxx vezmou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, xx výrobky xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xx kávových xxxxxx typu Xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxx do xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx součást xxxxxxx výrobní praxe.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků zváží xxxxxxx ošetření xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx možné x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx účelem ověření xxxxxxxx uplatňování výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx akrylamidu xxx xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx bude xxx xxxxx na xxxxxxx proces x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx redukující cukry (xxxx. med) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx působit xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx ošetření.

3.

Nejsou-li náhražky xxxx xxxxxxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx k nižším xxxxxxxxx akrylamidu po xxxxxxxxxx při vysoké xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako xxxxxxx správné výrobní xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx během xxxxx xxxxxxx nedocházelo x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx xx-xx xxxxx čekanky xxxxx xxx 100&xxxx;% x&xxxx;xxxxx xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx složky, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx, xx xxxx účinné xxx snižování xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx musí být xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx systému xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobce.

VIII.   SUŠENKY XXX XXXX XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX XXX XXXXXXX&xxxx;(5)

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v moučných xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx možné. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx. vzhledem x&xxxx;xxxxxxxxxx na zpracování xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx a asparagin.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx receptury xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx o redukujících xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx tepelně xxxxxxxx složky, které xxxx náchylné k tvorbě xxxxxxxxxx, byly získávány xx dodavatelů, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zavedou xxxxxx xxxxxx změn, xxx xx zajistilo, xx xxxxxxx žádné xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx by xxxxx ke xxxxxxx xxxxxx akrylamidu.

5.

Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx produktů xx xxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx na co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

Receptura

1.

Vzhledem k tomu, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx akrylamidu xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx tam, kde xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx vezmou x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx při posuzování xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx s vysokým xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx organoleptické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx jsou přidány xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx tepelně xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx pražené x&xxxx;xxxxxxx ořechy a ovoce xxxxxx v troubě, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx hotový xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze XX.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek změn xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx a použijí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx minimalizaci xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx a množství přiváděných xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx kontrolovány v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxx XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx a řízení xxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx xx xxxxxxxxxx krocích xxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v některých xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx k řízení xxxxxx x&xxxx;xxx ohřevu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX XXX XXXX XXXX (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ A NA XXXX ŠVESTEK) (6)

1.

Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, např. xxxxxxxxxxxx cukrů, xxxx xx fruktóza x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx síry v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné fytosanitární xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx správné xxxxx xxx opatřeních xx ochranu plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx kontroly xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xx xxxxxxx smluv xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx výrobního procesu xxxxxxxxxxx xxxx použity xxxxxx xxxxxxxxx ošetření, xxxxxxx cílem xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx dodavatelů, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxxx opatření pro xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx rizik xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx založené xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx mají vyšší xxxxxxxx akrylamidu.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx odrůdy xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx možný xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxxxxxxx a glukóza) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (např. xxx), které xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx důvodů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx funkcím (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx xxxxx působit xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx přidány xxxx xxxxxx tepelného ošetření.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx krok/klíčové xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx generuje/které xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxx bylo xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx zacílit xxxxx úsilí x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Toho xxxx xxx xxxxxxxx buď xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx rizika, xxxx přímo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx prevence xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx teploty xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxx xx procesů XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx příkonu xx xxxxxx snížení obsahu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, aby xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx chléb xxxxxx xx světlejší xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx snížila xxxxxx xxxxxxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx návrhu výrobků x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prodlouží dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xx xxx dopečen xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, maloobchodních xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx zařízeních.

5.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx potenciálně xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, pokud xx xx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, použití xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx xxx xxxxxxx teplotách.

6.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (X503), xxxxx xx xxxxx výrobku xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx možné. Xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z invertního xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxx obsahují xxxxx xxxxxxxx fruktózy, xxxxxxxxxx xxxxxxx.

7.

Xx xxxxxxx xxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, pokud xx to xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k receptuře výrobku x&xxxx;xxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 o potravinářských enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) x.&xxxx;1493/1999, směrnice 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 231/2012 xx xxx 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx II x&xxxx;XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 a o zrušení xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.


XXXXXXX II

ČÁST X

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:

Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxxx brambor x xxxxxx xxxxxxx cukru, xxxx-xx x xxxxxxxxx x xx-xx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výrobkem, xxxxx xx xxx xxxxxxxx. X xxxxx ohledu musí xxx zjištění xxxxxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Brambory xxxx xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx 6 °X.

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx:

X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxx přijato xxxxx x xxxxxxxxxxxxx opatření xx účelem xxxxxxx xxxxxx cukru, xxxxx xx xx xxxxx x xxxxx xx to xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx:

Oprání x xxxxxxxx xx xxxxxxx vodě xxxxxxx xx dobu 30 xxxxx xx xxxx xxxxx. Před xxxxxxxx xx xxxxxxx opláchnou x xxxxx xxxx.

Namočení v teplé xxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxx.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, je-li xx xxxxx.

Xxx smažení hranolků xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxx x xxxx na xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx rychlejší xxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx teplotách. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx olejů x xxxx je xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxx musí být xxxxx xxx 175 °C x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx olejů a tuků xx smažení xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, za účelem xxxxxx xxxxxxxxxx.

Při xxxxxxx xxxxxx hranolků je xxxxxx, aby xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx poskytují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

Je vhodné, xxx xxxxxxx pro xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx připravují, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vystaveno.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxx x xxxxx pečivo, xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:

Xx-xx xx možné x xxxxxxxxxx s výrobním xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx hygienu:

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx,

obsah xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxx,

xxxxxxx teploty x xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxx musí xxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx zapotřebí xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxx xxxxx kůrky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx specifickým xxxxxxxx xx povahou chleba xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx.

3.

Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx optimální xxxxx. Je vhodné, xxx xx při xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx specifické xxxx xxxxxxx (xxxx-xx k dispozici), xxxxx xxxxxxxxx pokyny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Při použití xxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxxx podle xxxxxx xxx xxxxxxxx úpravu.

Xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxx, v prostorách viditelně xxxxxxxxx.

XXXX X

XXXXXXXXXX OPATŘENÍ, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX PROVOZOVATELI XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 ODST. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX OPATŘENÍ XXXXXXXXX X XXXXX X

1.   Xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxx uvedené x xx. 1 odst. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.

2.   Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx skladování poskytnuté xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze I,

xxxxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx časovači x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx toho, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.   Xxxxxxxx xxxxxxx

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu v hotových xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx zmírňující xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx to xxxxxx xxx možné x xxxxx xxxx xxxx, x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx směsi x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx dodavatelem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.


XXXXXXX XXX

XXXXXXXXX XX XXXXX XXXXXX X&xxxx;XXXXXXX XXX MONITOROVÁNÍ XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx

1.

Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, ze které xx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, aby xxxxxxxxx reprezentativní odběr xxxxxx a analýzu xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, xxx. xx xxxxxxxx akrylamidu je xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xx x&xxxx;xxxxxxx typu xxxxxxx xxxx xxxxxxx reprezentativní xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu. „Typ xxxxxxx“ zahrnuje xxxxxxx xxxxxxx xx stejnými xxxx podobnými složkami, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx a/nebo procesními xxxxxxxxxx, kde xxxx xxxx aspekty xxxxxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Monitorovací xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx prokazatelně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu, x&xxxx;xxxxxxxxx se xx xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dostatečné údaje xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxx překročit porovnávací xxxxxxx.

2.

Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx v laboratoři, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx s „Mezinárodním xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx způsobilosti (chemických) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) xxxxxxxxxxxx xxx záštitou IUPAC/ISO/AOAC) x&xxxx;xxxxxxx schválené analytické xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Laboratoře xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx mají zavedeny xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Příklady xxxxxx postupů jsou xxxxxxx v „Pokynech ISO/AOAC/IUPAC xxx interní řízení xxxxxxx v chemických xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx xx xx xxxxx, xx třeba xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovení xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx při xxxxxxx.

3.

Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx xxxxxxx akrylamidu xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx uvedené x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx mez xxxxxxx (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (RSDr)

0,66krát RSDR, xxx je xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx xx xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx rovnice

Výtěžnost

75–110 %

Xxx detekce (XXX)

Xxx xxxxxxxx LOQ

Mez xxxxxxxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxxxxx hodnotu &xx;&xxxx;125 μx/xx: ≤ xxx xxxxxx porovnávací xxxxxxx (nicméně není xxxxx xxxx než 20 μx/xx)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥ 125 μx/xx: ≤&xxxx;50 μx/xx

4.

Xxxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx. xxxxx) xxxx procesních xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx vlastnostmi xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx prokázat xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu minimálně xxxxxx xxxxx. U výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx a analýzu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a tento odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx proveditelná.

2.

Na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxx xxx xxxxxxx. Posouzení xxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx proces modifikován xxxxxxxx, xxxxx by xxxx xxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku.

IV.   Zmírňování

Pokud xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxx nepřihlížející x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, ukazuje, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxxxxxxx akrylamid xx xxxxxx množství, než xxxx očekáváno (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, ale xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu), xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx přezkum xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. To xxxx xxx prokázáno xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx informací xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx analytické výsledky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx příslušným orgánům, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx analyzovaných xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;X. Thompson xx xx, Xxxx xxx Applied Chemistry, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.


XXXXXXX XX

XXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx hodnoty xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxx xx.&xxxx;1 xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxx:

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx hodnota

[μg/kg]

Hranolky (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx)

500

Xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx těsta

750

Měkký xxxxx

x)

Xxxxxxxx xxxxx

50

x)

Xxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

100

Xxxxxxxxx cereálie (kromě xxxxxx kaše)

výrobky x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx cereálie, zrna xxxxxxxx v pufovacím xxxx

300

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;(1)

300

xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;(1)

150

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

350

Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx krekrů

400

Křupavý xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

300

Xxxxxxx xxxx

400

Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) káva

850

Náhražky xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx xxxx ze xxxxx xxxxxxxx a čekanky

 (2)

c)

náhražky xxxx xxxxxxxx z čekanky

4 000

Potraviny xxx malé děti, xxxxxx příkrmy xxx xxxxxxx a malé děti, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3)

40

Sušenky x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti (3)

150


(1)  Jiné xxx xxxxxxxxx cereálie x/xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx přítomná x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx kategorii.

(2)  Porovnávací xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxxx kávy xx směsi xxxxxxxx x xxxxxxx, zohledňuje xxxxxxxxx podíl těchto xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 609/2013.