XXXXXXXX KOMISE (EU) 2017/2158
xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,
xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x významem xxx XXX)
XXXXXXXX KOMISE,
x xxxxxxx xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), a zejména xx čl. 4 odst. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxxx vysokou xxxxxx xxxxxxx spotřebitele x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Definuje „xxxxxxx xxxxxxxx“ xxxx soubor xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx k lidské spotřebě x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. K rizikům pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx látkám, xxx xx xx xxxxxxxx kontaminaci takové xxxxxxxxx. Xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx definice x xxxxxxxx Rady (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx takový xx xxxxxxxxx rizikem x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx vyskytujících složek, xxxxxxxxxx x xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx než 120 °C x xxxxx xxxxxxxx. Tvoří xx převážně v pečených xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx xxxx. |
(4) |
Xxxxxxxx x xxxx, xx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravinách xx xxx být xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx srovnatelných xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) příslušné xxxxxx xxxxxxxxx států k provedení xxxxxxx metod xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx množství akrylamidu x xxxxxxxxx potravině xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
(5) |
V roce 2015 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx kontaminující xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx jen „xxxxxx XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (dále xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx o akrylamidu x xxxxxxxxxxx (4). Xx základě xxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, podle xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx potenciálně xxxxxxx riziko vzniku xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxx skupinách. Xxxxxxxx k tomu, že xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx věkovou xxxxxxxx xx xxxxxxx tělesné xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx systém, prenatální x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx považovány xx xxxxxx. Stávající xxxxxx xxxxxxxx expozice xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx s ohledem na xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. |
(6) |
Vzhledem x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx by xxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx nezbytné xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx obsahují jeho xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx vhodných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přístupu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX). |
(7) |
X xxxxxxx x xxxxxxx 4 nařízení (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx úkolů xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu podle xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxx vlastní xxxxxxxxxx. V tomto xxxxxx xxxx stanovení cílů, xxxxxxxxx porovnávacích hodnot, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pravidel x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx účelem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx ověřena prostřednictvím xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx. |
(8) |
Xx xxxxx vhodné zavést xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxxxxxxxxxx kroky xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx v uvedených xxxxxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxx xx současných xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích x xxxxxxxxx xx, že x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx rozsáhlých xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx zastupujícími xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek a jiných xxxxx, xxxx xx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx povolením použití. |
(10) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx ukazateli, xxxxx xx použijí x xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Měly xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx přiměřeně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx určeny xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx úřadu, xxxxxxx se xx xx xx, xx x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx obvykle xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % výroby x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Bylo xxxxx xx xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx široké xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo vlastnosti xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxx xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
(11) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx být Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxx hodnoty x xxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(12) |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx působnosti xxxxxx xxxxxxxx a kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx aktivity x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx maloobchodu, xxxx typicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx zmírňující opatření xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Nicméně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx jsou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xx xxxx vztahovat xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx uvedená xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu v potravinách x xxxxxx xxxxxxx je x xxxxxx xxxxxxxxx uskutečnitelné. |
(13) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxx odběrem xxxxxx x xxxxxxxx. Je xxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxx xxxxxx a analýzu, xxxxx by xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Pokud xxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx analytické xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx xxxxxx reprezentativní. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx své xxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, osvobozeni, protože xxxxxx požadavek xx xxxxxx xxxxxx neúměrně xxxxxxx. |
(14) |
Xxxxx odběru vzorků x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) x. 882/2004 (5), aby členské xxxxx pravidelně xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx státy x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx kontrolami xx xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 882/2004. |
(15) |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx by xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx v platnost xxxx xxx zváženo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx potravinách x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XXX) x. 315/93. |
(16) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx je xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx použijí xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx, |
PŘIJALA XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxx působnosti
1. Xxxx jsou xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx s článkem 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx v odstavci 1 xxxx xxxx:
x) |
hranolky, xxxx xxxxxxx (fritované) výrobky x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx lupínky x xxxxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, krekry x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx; |
x) |
xxxxx; |
x) |
xxxxxxxxx cereálie (xxxxx xxxxxx kaše); |
x) |
jemné xxxxxx: xxxxx, xxxxxxx, suchary, xxxxxxxx tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, lívance x xxxxxx, jakož i krekry, xxxxxxx xxxxxx a náhražky xxxxxx. V této kategorii xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx); |
x) |
xxxx:
|
x) |
xxxxxxxx kávy; |
h) |
potraviny xxx xxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx x xxxx děti xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 609/2013 (6). |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxxx opatření
1. Provozovatelé potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx na xxx xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx dodávají xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx X xxxxxxx XX.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx činnost xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx obchodní xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx franšíza xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 odst. 2, xxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx II.
4. Xxx xxxxxxxxxx porovnávacích hodnot xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx uplatněná xxxxxxxxxx xxxxxxxx a upraví procesy x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx a geografické xxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxxxxx
Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx definice:
1) |
xxxxxxxx pojmů „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „xxxxxxx xx xxx“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx x xxxxxxxx 2 x 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 178/2002 (7); |
2) |
„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx k ověření xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx zkušeností x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx potravin. |
Xxxxxx 4
Xxxxx vzorků x xxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení v čl. 2 xxxx. 1 xxxxx záznamy x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze I.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X x X xxxxxxx XX.
4. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 x xx. 2 odst. 3 xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu v potravinách x xxxxxxx x xxxxxxxxx stanovenými x xxxxxxx III a výsledky xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
5. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy ukazují, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření v souladu x xx. 2 odst. 4.
6. Odchylně xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx o uplatnění zmírňujících xxxxxxxx stanovených x xxxxx X xxxxxxx XX.
Xxxxxx 5
Xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu
Komise xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, každé xxx xxxx x xxxxxx xx tří xxx xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Přezkum xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxx se období xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx příslušnými xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxx x xxxxxxxx a použitelnost
Toto xxxxxxxx vstupuje x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Použije xx xx 11. dubna 2018.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 20. listopadu 2017.
Xx Xxxxxx
předseda
Jean-Claude XXXXXXX
(1) Úř. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (XXX) x.&xxxx;315/93 xx dne 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx postupy Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx v potravinách (Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).
(3) Doporučení Komise 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015;13(6):4104.
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů týkajících xx krmiv x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxx životních podmínkách xxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (EU) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12. června 2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx určených pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Rady 92/52/EHS, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Úř. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;178/2002 xx dne 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, zřizuje xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).
PŘÍLOHA X
XXXXXXXXXX OPATŘENÍ XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x&xxxx;xxxx xxxxxxx zahrnují xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx látek, xxxxxxx xx dané potravinářské xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (ES) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Komise (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX SYROVÝCH XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxx xxxxx brambor
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které jsou xxxxxx pro xxxx xxx xxxxxxx a u nichž xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (fruktóza x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, pro xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxxxx za podmínek, xxxxx xxxx použitelné xx konkrétní xxxxxx xxxxxxx a po xxxx xxxxxxxxxx stanovenou xxx xxxxxxxxx xxxxxx. Uskladněné xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx týkajících xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx přijmout xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx dalších xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx toho, xxx xxx xxxxxxxxx v konečném xxxxxxx přítomen na xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provozují xxx vlastní xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
2. |
U šarží xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx brambor, xxxxx xxx o teplotu a dobu, xxxxxxxxx xxxxx, když xxxx xxxxxx teploty xxxxxxxxx xxxxx než xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skladování, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx během xxxxxxxx xxxxxxx neklesne pod xxxxxxxx xxxxx používaný xxxxx skladování. Xxxx xxxxxxxxxxx musí být xxxxxxxxxxxxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx oleje na xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Uvedené xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, jak xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx xxxxxxx, celkový xxxxx xxxxxx, velikost xxxxxxx, podmínky xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, sezónnost x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx je teplota xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxx 168 °C x&xxxx;xxxxxx specifického xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, které xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV. |
3. |
Pro xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx smažení, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, xxx xxx xx reálně xxxxx xxx konkrétní xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobek, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, sezónnost, xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx z fritézy. Minimální xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx xxxxx než 1,0&xxxx;%. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx třídění xxxxx xxxxx (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX A JINÉ XXXXXXX XXXXXXXXX NEBO X&xxxx;XXXXXX XXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxx použitím xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. Xx lze xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx použití xxxxx xxxx xxxxxxxxx potenciálně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx barev xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx barevné xxxxxxxxxxx xx použití xxxxxxx xxxxx XXXX Xxxxxxx xxxx kalibrovaných xxxx xxx xxxx provozovatele xxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx lze xxxxxxxx výslednou xxxxx xx smažení xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx. Xxxxxx). |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nezralé xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx může být xxxxxxxxx průchodem hlíz xxxxxx roztokem xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hlíz. |
3. |
Okamžitě xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proužky xxxxxxx xxxxxxxxxx za účelem xxxxxxxxxx xxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxx režim blanšírování xxxxx specifických xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vstupní suroviny x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (enzymatickému) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xx tepelné úpravě. Xxxx xxx dosáhnout xxxxxxxx dihydrogenfosforečnanu xxxxxxx (X450), který xxxx xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx. |
7. |
Xx xxxxx xx xxxxxxx použití xxxxxxxxxxxx xxxxx jako xxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxxx. Xxx je xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx xxxx konzistentně xxxxxxxx limity xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx konečného xxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx provádějí xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx specifikace xxx xxxxxxxx xxxxx dosáhnout xxxxxxx xxxxxxxx dextrózy. Xxxxxx xxxxxxx dextrózy xx xxxxxxxxxxxx xx xx následek nižší xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx pozorována x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx
1. |
Xxx koncové xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx úpravy, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx pro xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx spotřebitele xxxx xxx doporučené xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uvedeny xx všech obalech xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1169/2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4). Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx úpravy xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx zákazníků x&xxxx;xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a musí xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx výrobku xxx, xxx bylo zajištěno, xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx bude nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxxxxxx, xx xx měli xxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx), které zajistí xxxxxxx metody tepelné xxxxxx, a také poskytnout xxxxxxxxxxx vybavení (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx smažení, xxxxx pro hodnocení xxxxx (xxxx. USDA/Munsell) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx doporučí xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:
|
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX XXXXXX XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX XX XXXX TĚSTA
Suroviny
1. |
Pro xxxxx výrobek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v dehydratovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích xxxx xxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, jak xxx xx xxxxxx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx ke xxxx relevantním xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx a výrobě xxxxxxxx xxxxxxx, jako xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx možná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx zpracování xxxxx, xxxxxxxxx a obsah xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx vyšší xxx 1,5&xxxx;%, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, které prokazují, xx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxx xxxxxxxxx a procesu
1. |
Dehydratované xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx být xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx dodavatelem, nebo xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx, xx obsah xxxxx nepřesahuje xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx překročí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata k zajištění xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxx xx co xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx použít xxxxxxxx xxxxxxxxx bramborových xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxxxx na xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xx-xx to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx látky xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xx xxxxxxxxx vztahuje xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a snižování xxxxxxx xX:
|
5. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx krekry na xxxx těsta xxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy, tyto xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxx oleje xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx cukru x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx. Xxxxx xx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. (Xxxxxxxx: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxx při teplotách xxxxxxx než 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx smažení x&xxxx;xxxxxxxx potřebným x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.) |
7. |
Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxx pečou, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx výrobek xx xxxxxxx z pečicí xxxxxx a vedou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx sušení xxxx být xxx xxxxx, jak xx xxxxxx xxxxx xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx kvality a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxx stroje, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx u suroviny x&xxxx;xxxxx vlhkosti ve xxxxxxx. |
9. |
Xxxxx je na xxxxx xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx výrobku vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx prokazující, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
10. |
Pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx xxxx pečení, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx vysoko, xxx xxx je reálně xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxx linku x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx a bezpečnost xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx a sušení. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být nižší xxx 1,0&xxxx;%. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX XXXXXX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx, xxxx xxxx keksy, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx jsou xxxxxx, xxxxxxx chleby x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx kategorii xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), např. soda xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby byly xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx požadavků.
Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxx výrobního procesu xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:
1. |
X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx jeho xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jako xxxxxxxxx
V rámci xxxxxx zvažování xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, textura xxxx.) xxxx aby xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a přijímání xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, nahradí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako xxxx xxxxxx x&xxxx;xxx, xxxxxxxx xxxx neredukujícími xxxxx, např. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx redukujících xxxxx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx a barevné xxxxxxx. |
3. |
Xx-xx xx xxxxxxxxx a možné, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vysokým xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xX xx jen xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zda xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx jakákoli xxxxx xxxx xxx xxxx xx xxxxxx pečení x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků. Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx). |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pečivu, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx zachovají xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx xxxxxxx při xxxxxxx spíše xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx fruktózy). |
6. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě akrylamidu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a zaváděli příslušná xxxxxxxxxx opatření. |
7. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx zajistí, xxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx v takových xxxxxxxxx xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu. |
8. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx organických kyselin xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, xx xxxxxxx xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx s dalšími xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, že xx xxxx xxx za xxxxxxxx organoleptické změny (xxxx xxxxxxxx, změna xxxxx). |
Xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx opatření xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx xxxxxxxxxx výrobků x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx příkon, xx. xxxxxxxxx xxxx a teploty, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx zmírnění xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti bezpečnosti xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx cílové xxxxxxx xxxxxxx, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx a norem x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxx xxxxxx nových xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxx. |
5. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxx složky xxxxxxxxx xxx výrobě jemného xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx zpracovány xxxxxxxxxx (xxxx. předem xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx.), xxx xx xx následek zvýšení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, upraví xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx návrh xxxxxxx a postupů xxx, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nepoužijí xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
6. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx uváděny xx xxx x&xxxx;xxxxxx doma xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, poskytnou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pokyny x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx budou xx co xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xxx porovnávacími xxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx účelem xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, ovsa x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použití xxxxxxxx a rýže při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, a přihlédnou x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx na výrobní xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (tvorba hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx pro tvorbu xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, jako xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy x&xxxx;xxxxx sušené x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx 150 mikrogramů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μg/kg) xxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx:
|
5. |
Xxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx na xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx proces xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx vlhkosti xxx xx, aby xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu xxx, xxx xx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx nedojde x&xxxx;xxxxxxx nežádoucímu účinku xx chuť xxxx xxxxxx xxxxxxxx zbytkových xxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid. |
2. |
Vzhledem x&xxxx;xxxx, že vyšší xxxxxxx xxxxxx a delší xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx ohřevu xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vysokých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx řídit xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx kvality xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx a vyjádří xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx eliminoval xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx potenciálně generovat xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx opakovanou expozici xxxxxxxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proto posoudí xxxxx xxxxxxxxxxx zpracování xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování xxxxx xxxx eliminují. |
5. |
Aby xx xxxxxxxx výskytu xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků postupy, xxxx xxxx xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx teploty. |
V. KÁVA
Receptura
Při xxxxxxxxx xxxxxxx kávových xxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx rizika x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, xx výrobky xxxxxxxx xx kávových xxxxxx typu Robusta xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Arabica.
Zpracování
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili minimální xxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx profilu. |
2. |
Řízení xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxxx xxxxxxxxxx předpokladů (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX KÁVY XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich producenty, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin síry x&xxxx;xxxx a zajištění správné xxxxxxxx dusíku, |
— |
dodržování správné xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx pro prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.
Receptura
1. |
Vzhledem k tomu, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kukuřice x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, kde xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx řídí poměr/množství xxxxxxxxx v bodě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx a glukózy) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx působit jako xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků tam, xxx xx xx xxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, aby zajistili xxxxxxxxx tvorbu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx podmínek xxxxxxx xxxx xxx zahrnuto xx programu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako xxxxxxx správné výrobní xxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXX
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx kultivary x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx během xxxxx čekanky xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx pozdní x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx dusíku.
Receptura
Nejsou-li xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx xx-xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 100 % x&xxxx;xxxxx xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, xxxxxxxx k tomu, xx se prokázalo, xx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, xxx zajistili minimální xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx podmínek xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx systému xxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxxx. |
XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX DĚTI X&xxxx;XXXXXXXXX PRO XXXXXXX&xxxx;(5)
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání výrobků
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx asparaginázu xxxxxx xxxxxxx, xxxx. vzhledem x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx moučnou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxxx xxxxxxxxx o redukujících xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx možnosti xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx náchylné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zavedou proces xxxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx žádné xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu. |
5. |
Způsobí-li používání xxxxxxx ošetřených xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx produktů xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx akrylamidu než xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx kukuřice x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx nových xxxxxxx tam, xxx xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vezmou v úvahu, xxxxxxx xxx posuzování xxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo s vysokým xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (např. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní funkce (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx jako prekurzory xxx tvorbu akrylamidu, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx složek, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a ovoce xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, na xxxxxxxx xxxxxxxxxx a použijí xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx hotový xxxxxxx xxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
Zpracování
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx krok/kritické xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx procesu, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují akrylamid. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx vlhkosti x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek změn xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx teplot a dob xxxxxx xxx minimalizaci xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx chuti, textury, xxxxx, bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx by xxxx xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx xxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX. |
5. |
Xxxxxxxxxxxx a řízení xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxx xxxx účinné xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx, a proto xx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX POTRAVINY XXX MALÉ DĚTI (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX X&xxxx;XX XXXX ŠVESTEK) (6)
1. |
Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx děti zvolí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx s nízkým xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, např. xxxxxxxxxxxx cukrů, xxxx xx xxxxxxxx a glukóza, x&xxxx;xxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
3. |
Xx kupních xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx cílem xx xxxxxx v uvedeném xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxx ošetřené xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxx-xx používání xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx rizik xxxxxxxxxx xx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx mají vyšší xxxxxxxx akrylamidu. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvolí odrůdy xxxxxxxx brambor a švestek, xxxxx mají xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, jako xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (např. xxx), xxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx důvodů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxx spojováním) x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx před xxxxxx tepelného ošetření. |
Zpracování
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx klíčový xxxx/xxxxxxx xxxxx tepelného ošetření, xxxxx generuje/které xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx o snižování/řízení xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx dosaženo buď xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx rizika, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření x&xxxx;xx něm. |
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx musí za xxxxxx prevence xxxxxx xxxxxxxx koncentrací xxxxxxxxxx xxxxx teploty xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty by xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx by xxxx xxx kontrolovány v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx xxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, aby snížení xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx s nízkou xxxxxxxxx a na bázi xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx se hnojení, xxxxxxx s ohledem na xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních na xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx houbových infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného uplatňování xxxx xxxxxxxxx požadavků.
Návrh, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobků
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx chléb xxxxxx xx světlejší xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx návrhu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prodlouží dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx tepelný xxxxxx xxxxxxxxxxxx teploty x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx možné. |
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx k pečení pro xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, maloobchodních xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx zařízeních. |
5. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nahradí xxxxxx, xxxxx xxxxx potenciálně xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku, xxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, použití xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx než xxx xxxxxxx xxxxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx glukózou, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenuhličitan xxxxxx (E503), xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx xxxxx. Xx xxxxxxxx xxxxxxxxx nahrazení xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxx, xxxxxxxxxx sirupem. |
7. |
Ke xxxxxxx xxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx složkám, xxxxxx xxxxxxxx a procesu. |
(1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, nařízení Rady (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Rady 2001/112/XX a nařízení (XX) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxxxxx XX x&xxxx;XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 (Xx. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).
(4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx dne 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 a o zrušení xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.
XXXXXXX XX
XXXX A
ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, JEŽ XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 XXXX. 2
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxx tepelné xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx poskytují xxxxxx ohledně optimální xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx akrylamidu. Je vhodné, xxx xxxxxxx pro xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx pečivo, xxxxxxx xxx procesu xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx do xxxxxxxxx výsledné barvy x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx tmavá xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx specifickým xxxxxxxx xx povahou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx kůrce. |
3. |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx sendviče byly xxxxxxx xx optimální xxxxx. Xx vhodné, xxx xx xxx xxxxxx specifických výrobků xxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx poskytují xxxxxx xxxxxxx optimální kombinace xxxxx x xxxxxxx množství xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx pokynů xxx tepelnou xxxxxx. Xxxx xxxxxxx vodítko xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx pro xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx viditelně xxxxxxxxx. |
XXXX X
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX XXXX BÝT XXXXXXXXX PROVOZOVATELI XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX X XXXXX A
1. Obecné xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 pouze xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provedli xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.
2. Xxxxxxxx x xxxx krájené (fritované) xxxxxxx x xxxxxxx
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
— |
xxxxxxxx xxxxxx týkající xx xxxxxxxxxx poskytnuté xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx x xxxxxxx X, |
— |
pracují se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx fritézami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx časovači x xxxxxxxxxxxxxxxx xx standardní xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx), |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx výrobcích xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. Xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx monitorují xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx udržování množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. Xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xx porovnávací hodnota xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx xx xxxxxx xxx xxxxx u všech xxxx xxxx, v závislosti xx xxxxxxxxxxxx směsi x xxxxxxx. X xxxxxx případech xx dodavatelem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
XXXXXXX XXX
XXXXXXXXX NA XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků
1. |
Vzorek xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, ze xxxxx xx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx analýzu xxxxxxxxxxx akrylamidu. „Xxx xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx se stejnými xxxx podobnými xxxxxxxx, xxxxxxx receptury, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx procesními xxxxxxxxxx, kde xxxx xxxx aspekty xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, s jakou xxxx xxxx typ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxx xx účastní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx způsobilosti (chemických) xxxxxxxxxxxx laboratoří“ (1) xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx analytické xxxxxx pro detekci x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxx xxx schopny prokázat, xx mají xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Příklady xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx XXX/XXXX/XXXXX xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2). Xxxxx xx xx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx správnost xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx materiálu xxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx v souladu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
|
4. |
Analýzu xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku (xxxx. xxxxx) xxxx procesních xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo procesními xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx statistickou xxxxxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu minimálně xxxxxx xxxxx. U výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací hodnotu xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxx a analýza se xxxxxxxxx na rizicích, xxxxx xxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xx xxxxxxx tohoto posouzení xxxxxxxxx v bodě II xxxx.&xxxx;1 této xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx vhodnou četnost xxxxxx xxx xxxxx xxx xxxxxxx. Posouzení xxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx proces xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx vést ke xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, korigovaný xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, ukazuje, xx xxxxxxx překročil xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx množství, xxx xxxx xxxxxxxxx (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu), xxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx provedou xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření, aby xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota. Xx xxxx xxx prokázáno xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx každý xxx příslušným orgánům, xxxxxxxx s popisem xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx poskytnuty podrobnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatých xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx úroveň xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;X. Xxxxxxxx xx xx, Xxxx xxx Xxxxxxx Chemistry, 2006, 78, s. 145–196.
(2) Red. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Chemistry, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.
XXXXXXX XX
XXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx čl. 1 xxxx.&xxxx;1 xxxx tyto:
Potravina |
Porovnávací xxxxxxx [μx/xx] |
||
Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) |
500 |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx brambor a z bramborového xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx |
750 |
||
Xxxxx xxxxx |
|||
|
50 |
||
|
100 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (kromě xxxxxx xxxx) |
|||
|
300 |
||
|
300 |
||
|
150 |
||
Sušenky x&xxxx;xxxxxxx |
350 |
||
Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
400 |
||
Xxxxxxx xxxxx |
350 |
||
Xxxxxx |
800 |
||
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
300 |
||
Xxxxxxx xxxx |
400 |
||
Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx |
850 |
||
Xxxxxxxx xxxx |
|||
|
500 |
||
|
&xxxx;(2) |
||
|
4&xxxx;000 |
||
Xxxxxxxxx xxx malé xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3) |
40 |
||
Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx kojence x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3) |
150 |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx než xxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxx než xxxxxxxx xxxxxxxx. Obilovina xxxxxxxx x největším množství xxxxxx kategorii.
(2) Porovnávací hodnota, xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx obilovin x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.