XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2017/2158
xx dne 20. xxxxxxxxx 2017,
xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x významem xxx EHP)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x xxxxxxx xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx na xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
vzhledem k těmto xxxxxxx:
|
(1) |
Xxxxxxxx (ES) x. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ochrany spotřebitele x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „hygienu xxxxxxxx“ jako xxxxxx xxxxxxxx a podmínek xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx zajištění vhodnosti xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx určenému xxxxxxx. K rizikům xxx xxxxxxxxxx potravin xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx za xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxxxxxxx. Xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx, chemická xxxx xxxxxxxxx. |
|
(2) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx takový xx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
(3) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, dobře xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxxx z přirozeně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxx teplotách typicky xxxxxxx xxx 120 °C x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxx v pečených xxxx smažených potravinách xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx zrna. |
|
(4) |
Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravinách xx xxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx množství xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx kategorii výrobků, xxxxxxx doporučení Komise 2013/647/XX (3) příslušné orgány xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx metod výroby x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx doporučení. |
|
(5) |
X xxxx 2015 přijala xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci (xxxx jen „xxxxxx XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxx „xxxx“) stanovisko x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Xx základě xxxxxx na zvířatech xxxxxxxxx úřad xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx kterého xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx skupinách. Xxxxxxxx x xxxx, že xx xxxxxxxxx vyskytuje x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xxxxx spotřebitelů, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx skupinou xx základě tělesné xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx akrylamidu na xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a mužskou xxxxxxxxxx nebyly na xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovní xxxxxxxx xxxxxxxx považovány xx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx poukazují xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. |
|
(6) |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, která by xxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx snížení množství xxxxxxxxxx, je xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx přítomnost akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxx, kde xxxxxxxx xxxxxxxx jeho xxxxxxxxxx, stanovením xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Množství xxxxxxxxxx xxx snížit xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX). |
|
(7) |
X xxxxxxx x xxxxxxx 4 nařízení (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx postupy xxxxxxxx xxx splnění xxxxx xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxx uvedeného xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx ohledu xxxx stanovení cílů, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a zároveň xxxxxxxx snížení xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx rizikům. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx účelem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy. |
|
(8) |
Je xxxxx xxxxxx zavést xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zpracování xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. |
|
(9) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx nařízení jsou xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích x xxxxxxxxx xx, xx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a mikrobiální xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Uvedená xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx rozsáhlých konzultacích x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků, xxxxxxxxxxxx a odborníky x xxxxxxxxxxx xxxxxx členských států. Xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxxx xx xxx dané xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx použity x xxxxxxx x xxxxxx povolením xxxxxxx. |
|
(10) |
Porovnávací xxxxxxx jsou xxxxxxxxx, xxxxx xx použijí x xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx a výskytu u širokých xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxx přiměřeně xxxxxxxxxxx úrovni xxx xxxxxxxxx všech xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Porovnávací xxxxxxx xx měly xxx určeny xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údajů x xxxxxxx x xxxxxxxx úřadu, xxxxxxx xx xx xx xx, xx x xxxxxx kategorie potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx u 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxx na xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxx xxxxxxxxx potraviny x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx výrobní, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxx xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx. |
|
(11) |
Xxxxxxxxxxx hodnoty xx xxxx xxx Komisí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx trvale xx snižující xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
|
(12) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx x xxxxxxx působnosti xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx maloobchodní xxxxxxxx x/xxxx xxxxx dodávají xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx povahy xxxxxx xxxxxxx. Nicméně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxxx xxxx franšízou xxxxxxx, vzájemně xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx jsou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, by xx xxxx vztahovat xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxxxx pro větší xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
|
(13) |
Účinnost xxxxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxxxx obsahu akrylamidu xx xxxx být xxxxxxx odběrem vzorků x xxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxx vzorků a analýzu, xxxxx by xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx. Xxxxx xxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xx xxx stanoveny xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx od xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx své xxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx požadavek by xxxxxx xxxxxx neúměrně xxxxxxx. |
|
(14) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ze strany xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 882/2004 (5), aby členské xxxxx pravidelně xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx předpisů týkajících xx krmiv x xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx členskými státy x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxx odběru xxxxxx a analytickými kritérii xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (ES) č. 882/2004. |
|
(15) |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx stanovených xxxxx xxxxxxxxx xx xx vstupu xxxxxx xxxxxxxx v platnost xxxx xxx zváženo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx (EHS) č. 315/93. |
|
(16) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx výrobního xxxxxxx, x xxxxx xx vhodné xxxxxxxx přechodné xxxxxx, xxx xx použijí xxxxxxxx stanovená tímto xxxxxxxxx. |
|
(17) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou v souladu xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxx působnosti
1. Aniž xxxx xxxxxxx xxxxxx ustanovení xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx potraviny xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 uplatnit xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx akrylamidu na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx v odstavci 1 xxxx xxxx:
|
x) |
hranolky, jiné xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxxxxx bramborové lupínky x xxxxxxxxx xxxxxxx; |
|
x) |
xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxxx xxxxx; |
|
x) |
xxxxx; |
|
x) |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx kaše); |
|
x) |
xxxxx pečivo: xxxxx, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, scones, xxxxxxxx, xxxxxxx, lívance x xxxxxx, jakož i krekry, xxxxxxx xxxxxx a náhražky xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx základem x xxxxxx xxxxx); |
|
x) |
xxxx:
|
|
x) |
xxxxxxxx xxxx; |
|
x) |
potraviny pro xxxx děti a obilné xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx xxxxx definice x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 609/2013 (6). |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, kteří xxxxxxxx x xxxxxxx na trh xxxxxxxxx uvedené v čl. 1 xxxx. 2, uplatní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.
2. Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří vyrábějí xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx II.
3. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx součást xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx propojeného xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, jenž xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 odst. 2, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X xxxxxxx XX.
4. Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo vlastnosti xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxxxxx
Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx se použijí xxxx xxxxxxxx:
|
1) |
definice xxxxx „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „maloobchod“, „uvádění xx xxx“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ stanovené v článcích 2 x 3 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (ES) č. 178/2002 (7); |
|
2) |
„porovnávacími xxxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx k ověření xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx zkušeností x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxx 4
Xxxxx xxxxxx x xxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx vlastní xxxxx vzorků x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.
2. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx I.
3. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků uvedení x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx o uplatněných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanovených v částech X x X xxxxxxx XX.
4. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 odst. 3 provádí xxxxx vzorků x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx s požadavky xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
5. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy ukazují, xx xxxxxxxx nejsou xxxxx než porovnávací xxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 x xx. 2 xxxx. 3 neprodleně xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xx. 2 odst. 4.
6. Xxxxxxxx xx xxxxx článek nevztahuje xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xxx schopni xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v části X xxxxxxx XX.
Xxxxxx 5
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách, xxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx xxx roky x xxxxxx xx tří let xxx xxx použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxx a poskytnutých xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxx x xxxxxxxx a použitelnost
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.
Použije se xx 11. xxxxx 2018.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Bruselu xxx 20. xxxxxxxxx 2017.
Xx Komisi
xxxxxxxx
Jean-Claude XXXXXXX
(1) Úř. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.
(2) Nařízení Xxxx (EHS) x.&xxxx;315/93 ze dne 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx Společenství xxx kontrolu xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).
(4) EFSA Xxxxxxx 2015;13(6):4104.
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) č. 882/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx ověření dodržování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin x&xxxx;xxxxxxxx o zdraví zvířat x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx podmínkách xxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, s. 1).
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (EU) č. 609/2013 xx xxx 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx a o zrušení xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Komise 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Xx. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).
(7) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, zřizuje xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx postupy týkající xx bezpečnosti xxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).
XXXXXXX I
ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v této xxxxxxx zahrnují xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx přídatných látek x&xxxx;xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxx potravinářské xxxxxxxx látky x&xxxx;xxxx xxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) a (ES) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) a nařízení Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX SYROVÝCH BRAMBOR
Výběr xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí x&xxxx;xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobku x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx obsah xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (fruktóza x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a po xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx použijí xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx brambor x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx pěstování, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zpracování xxxxxxxx. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx brambor specifikují xxxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a také xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx specifikovaného xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, mohou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx brambor při xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx přítomen xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV. |
Skladování x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
|
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, že xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx vlastní xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
|
2. |
X&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx redukující cukry x&xxxx;xxxx sklizně. |
|
3. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx brambor, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx a dobu, xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxx teploty xxxxxxxxx nižší než xxxxxxxx xxxxx používaný xxxxx skladování, aby xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxx během xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx režim xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Tyto xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
|
1. |
Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx oleje na xxxxxxx na výstupu x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx možné xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním faktorům, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, velikost xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah xxxxxxxx xxx daný výrobek. |
|
2. |
V případě, xx je teplota xxxxx na smažení xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx než 168 °C x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
|
3. |
Xxx xxxxx návrh xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx smažení, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, jak jen xx reálně xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním faktorům, xxxx je xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx při xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti xxxxx xxx nižší než 1,0&xxxx;%. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků x&xxxx;xxxxxxxxxxxx lupínků xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx barvy (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX A JINÉ XXXXXXX XXXXXXXXX XXXX V TROUBĚ XXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
|
1. |
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. To xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx potenciálně xxxxxxxx xxxxxx redukujících xxxxx: indikativní xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx barevné specifikaci xx použití xxxxxxx xxxxx USDA Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pro dané xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx. Xxxxxx). |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, nebo předmytím xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx špatných xxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxx xx nakrájení odstraní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx v konečném tepelně xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx režim xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx kvalitativních xxxxxxxx xxxxxxx suroviny x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx limity xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
|
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxxx xx xxxxxxx úpravě. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), který xxxx xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx. |
|
7. |
Xx xxxxx se xxxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx xxxx činidla xxx dosažení zhnědnutí. Xxx je xxxxxx xxxxx v případě xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx limity xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx xx xx blanšírování xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dextrózy. Xxxxxx přidání xxxxxxxx xx blanšírování xx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
Xxxxxxxxx xxx koncové xxxxxxxxx
|
1. |
Xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxx kanálů xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx, xxxxxxx specifikují xxxx, xxxxxxx, množství pro xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx xxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uvedeny xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx s nařízením Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1169/2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4). Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx specifikacemi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx pro profesionální xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx validovány xxxxx xxxx xxxxxxx tak, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx barvě, podle xxxxxxxxxxxxx metody xxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx uživatelům, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx by xxxx xxx k dispozici xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (např. xxxxxxx), které xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx smažení, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (např. USDA/Munsell) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx obrázky x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx konečných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx doporučí xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:
|
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX KREKRY XX BÁZI XXXXX X&xxxx;XXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX XX XXXX TĚSTA
Suroviny
|
1. |
Pro xxxxx výrobek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků specifikují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v dehydratovaných bramborových xxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx hodnota xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx stanovena xxx xxxxx, xxx xxx xx xxxxxx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx ke xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx navrhování x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxx xxxx. množství xxxxxxxxxxxx xxxxxx v receptuře xxxxxxx, xxxxx možná zmírňující xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx v hotovém výrobku. |
|
3. |
V případě, xx je obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx 1,5&xxxx;%, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx, které xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV. |
Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx dodavatelem, xxxx xxxxxxxxxx, aby bylo xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxxxx k zajištění xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxx xx co xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX. |
|
3. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bramborových xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
4. |
X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použití následujících xxxxx, xx-xx to xxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxx xxxxxx xxx synergické xx xxxx zmírňujícím xxxxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx pH:
|
|
5. |
Xxxxx se xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx těsta smaží, xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx pro xxxxx výrobek na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx xxxxxxx kontrolují x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
6. |
Xxxxxxx xxxxx xx výstupu z fritézy xxxx xxx tak xxxxx, xxx je xxxxxx možné xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako xx xxxxxxx xxxxxxx, typ xxxxxxx, xxxxx cukru x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx daný xxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. (Xxxxxxxx: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175 °C xxxxx jejich xxxxx xxxxxx době xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx expanze a textury xxxxxx xxxxxxx.) |
|
7. |
Xxxxx se xxxxxxxxxx lupínky, snacky xx xxxxxx xx xxxx těsta xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx teploty xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx z pečicí xxxxxx a vedou záznamy xx účelem prokázání xxxxxxx. |
|
8. |
Xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxxx xxxx být xxx xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx. |
|
9. |
Xxxxx je xx xxxxx xxxxxxx pečení/sušení xxxxxxx výrobku xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx v příloze XX. |
|
10. |
Xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx nebo pečení, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, jak xxx xx reálně xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být xxxxx xxx 1,0 %. |
III. JEMNÉ PEČIVO
Zmírňující xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxx pečivo, xxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx z obilné xxxxx), např. xxxx xxxxxxxx, žitné xxxxxxx xxxxxx a macesy.
Agronomie
V případě smluvního xxxxxxxxxxx, kde jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx účelem je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx zajištění použití xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.
Návrh receptury x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
1. |
X&xxxx;xxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx množství hydrogenuhličitanu xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx
V rámci xxxxxx zvažování provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicích xxxxx xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx změny (chuť, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a přijímání xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
|
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxx umožňuje, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxx složky xxxxxxxxxx fruktózu, xxxx xxxx sirupy x&xxxx;xxx, xxxxxxxx xxxx neredukujícími xxxxx, např. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx amonný, xx-xx xx možné x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, že xxxxxxxxx fruktózy xxxx xxxxxx redukujících xxxxx xxxx mít xx xxxxxxxx změnu xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
|
3. |
Xx-xx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu za xxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxx v recepturách x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx, nízkou xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xX xx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxxxxxx nahrazení xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx vliv xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků. Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (množství xxxxxxxxxx xx xxxxxxx nejvyšší x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, pšenice, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx). |
|
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx xxxxxxxxxx k dopadu xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx účinek xxxxxx, xxx zachovají xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti (xxxx. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxx vyšších xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ovoce xxxx xxxxx fruktózy). |
|
6. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx posuzování xxxxxx xxxxxxxxxx a zaváděli xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
7. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx případech xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx množství akrylamidu. |
|
8. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, xx nejvíce xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, že to xxxx xxx xx xxxxxxxx organoleptické xxxxx (xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx). |
Xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx následující xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx pečiva x&xxxx;xxxxxxx, xxx přijatá opatření xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx vlastnosti xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xx. xxxxxxxxx xxxx a teploty, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx zmírnění tvorby xxxxxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvýší xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx světlejší xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
4. |
Xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při posuzování xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx malá xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxx. |
|
5. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx výrobě jemného xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. předem xxxxxxxxxx xxxx obilovin, ořechy, xxxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx.), xxx xx xx následek zvýšení xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx návrh xxxxxxx a postupů xxx, xxx byly x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx k opakovanému xxxxxxxxxx. |
|
6. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx uváděny xx xxx x&xxxx;xxxxxx doma xxxx xx stravovacích xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxxx pokyny x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích xxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx hodnotami. |
IV. SNÍDAŇOVÉ XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, jejichž xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxx méně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx nových xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (tvorba hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx xxxxxxxx podíl xxxxxxx ošetřených, xxxxxxx xxxxxx, jako jsou xxxxxxx a opékané xxxxxx x&xxxx;xxxxx sušené x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx alternativní složky, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxx xxxxxxx překročí xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
|
4. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx 150 xxxxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx více, přijmou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx:
|
|
5. |
Xxxxx je xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xx bázi xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný čas, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, kde xx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx nebo xxxxxx aktivity zbytkových xxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx bezpečnost xxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx rizika identifikují xxxxxxxx krok/kritické xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx procesu, který xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že vyšší xxxxxxx ohřevu x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx generují xxxxx množství akrylamidu, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx ohřevu xxx minimalizaci tvorby xxxxxxxxxx xxx zhoršení xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx řídit xxxxxxx xxxxxx, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx koncové xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx vlhkosti x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku xxxx potenciálně xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx opakovanou expozici xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx eliminují. |
|
5. |
Aby xx xxxxxxxx výskytu xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků postupy, xxxx xxxx xxxx. xxxxxxxx a monitorování xxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXX
Xxxxxxxxx
Xxx xxxxxxxxx složení kávových xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, že výrobky xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxx xxxx Robusta xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx akrylamidu v rámci xxxxxxxx chuťového profilu. |
|
2. |
Řízení xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx zahrnuto do xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx akrylamidu. |
VI. NÁHRAŽKY KÁVY XXXXXXXXXX VÍCE XXX 50&xxxx;% OBILOVIN
Agronomie
V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na udržování xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění správné xxxxxxxx xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx kukuřice x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx nových xxxxxxx tam, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, že xxxxxxxx změna bude xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku. |
|
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dopadu na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tam, xxx je to xxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, aby zajistili xxxxxxxxx tvorbu akrylamidu x&xxxx;xxxxx cílového chuťového xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx pražení xxxx xxx zahrnuto xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXX
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx pouze kultivary x&xxxx;xxxxxx obsahem asparaginu x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx a nadměrné xxxxxxxx dusíku.
Receptura
Nejsou-li xxxxxxxx xxxx vyrobeny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx xx-xx xxxxx xxxxxxx nižší xxx 100&xxxx;% x&xxxx;xxxxx xxx 50 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, vzhledem k tomu, xx se prokázalo, xx xxxx účinné xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx zajistili minimální xxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx podmínek xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx řízení xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobce. |
VIII. SUŠENKY XXX XXXX XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX XXX XXXXXXX&xxxx;(5)
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx předejít vysokým xxxxxxxxx asparaginu v obilovinách:
|
— |
dodržování xxxxxxx zemědělské praxe xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární praxe xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx správné xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx houbových xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených požadavků.
Návrh, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxxxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v moučných xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx možné. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx použít xxxxxxx, např. vzhledem x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx výrobku, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxxx xxxxxxxxx o redukujících xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx možnosti xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Potřeba xxxxxx xxxxxxxxx xxxx závislá xx použití xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx příslušná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx změn, xxx xx zajistilo, xx xxxxxxx xxxxx změny xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxxx-xx používání xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx produktů xx xxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
Receptura
|
1. |
Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx a ječmene, zváží xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji nových xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx proces a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx při posuzování xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx s vysokým xxxxxxxxx xxxxx z obilovin xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx organoleptické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx xxxx prekurzory xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx přidány xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx tepelně xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx pražené x&xxxx;xxxxxxx ořechy a ovoce xxxxxx v troubě, xx xxxxxxxx akrylamidu a použijí xxxxxxxxxxxx složky, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx použití xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze IV. |
Zpracování
|
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků prostřednictvím xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx procesu, který xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxx, xxx se eliminoval xxxxxxxxxxx účinek změn xxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx teplot x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx chuti, textury, xxxxx, bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx teploty ohřevu, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx musí být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX. |
|
5. |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx účinné xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v některých xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxx okolností xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx teplot x&xxxx;xxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX POTRAVINY XXX XXXX XXXX (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ X&xxxx;XX XXXX ŠVESTEK) (6)
|
1. |
Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravin pro xxxx xxxx zvolí xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx s nízkým xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx cukrů, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx. |
|
2. |
X&xxxx;xxxxxxx smluvního zemědělství, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše uvedených xxxxxxxxx. |
|
3. |
Xx kupních xxxxx xx xxxxxxxxx pyré xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavky, xxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx použity xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx cílem xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx od xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
|
5. |
Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx v příloze IV. |
Receptura
|
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků při xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvolí xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a švestek, xxxxx mají xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktóza a glukóza) x&xxxx;xxxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx), které xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx důvodů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx funkcím (xxxxxx xxxxxx spojováním) x&xxxx;xxxxx xxxxx působit xxxx prekurzory xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx krok/klíčové xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx generuje/které generují xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxx bylo xxxxx xx nejefektivněji xxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Toho xxxx xxx xxxxxxxx buď xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx každým xxxxxx tepelného ošetření x&xxxx;xx xxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx vzniku xxxxxxxx koncentrací akrylamidu xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx a množství přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx kontrolovány v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx musí být xxxxxxxx xx procesů XXXXX. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxxx příkonu xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx u potravin s nízkou xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx dotčených xxxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx přímo jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:
|
— |
dodržování xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uplatňování xxxx uvedených požadavků.
Návrh, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byl chléb xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prodlouží dobu xxxxxxxxxx kvasu/droždí, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, co xxxxxxx xx xx možné. |
|
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxx, který xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xx xxxxxxxxxxxx zařízeních. |
|
5. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nahradí xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx zahrnuje, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx pražených xxxxx xxx xxxxxxx než xxx xxxxxxx teplotách. |
|
6. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenuhličitan xxxxxx (E503), pokud xx návrh výrobku xxxxxxxx a nakolik xx xx xxxxx. To xxxxxxxx například xxxxxxxxx xxxxxx z invertního cukru x&xxxx;xxxx, xxxxx obsahují xxxxx xxxxxxxx fruktózy, xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
7. |
Xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx u výrobků x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx to xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k receptuře xxxxxxx x&xxxx;xxxx složkám, xxxxxx xxxxxxxx a procesu. |
(1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008 ze xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) č. 1493/1999, směrnice 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/XX a nařízení (XX) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, s. 16).
(3) Nařízení Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx XX x&xxxx;XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. věst. L 83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX a 2008/5/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.
(6) Podle xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.
XXXXXXX II
ČÁST A
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 ODST. 2
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx výrobky z brambor xxxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:
Xxx tepelné xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, aby provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, která xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy a nízkých xxxxxxxx akrylamidu. Xx vhodné, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bylo xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, v prostorách xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx pečivo, xxxxxxx xxx procesu xxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:
Xxxxxxx musí xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx tmavě opečené xxxxx, je-li tmavá xxxxx kůrky xxxxxxxxx xxxxxxx opečení x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx chleba xxxxxxxxx k tmavé kůrce. |
|
3. |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx optimální xxxxx. Xx xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx specifické typy xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Při použití xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx, xxxxx poskytuje xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, musí xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
XXXX X
ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX PROVOZOVATELI POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX XXXXXXXXX V ČL. 2 XXXX. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX X XXXXX X
1. Obecné xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx uvedené x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Hranolky x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx z brambor
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx
|
— |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx x xxxxxxx X, |
|
— |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx fritézami vybavenými xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx standardní nastavení (xxx-xxxxxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx opatření xxxx xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. Xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků monitorují xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. Xxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx kávě xxxx xxxxx, xxx xx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx xx xxxxxx xxx xxxxx x xxxxx xxxx kávy, x xxxxxxxxxx xx vlastnostech xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx dodavatelem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
XXXXXXX XXX
XXXXXXXXX XX XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX UVEDENÉ X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků
|
1. |
Vzorek xxxx xxx reprezentativní pro xxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu svých xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, tzn. xx xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, že x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx reprezentativní xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Xxx xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx se stejnými xxxx podobnými xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, návrhem xxxxxxx a/nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Monitorovací xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx výrobků, které xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx se na xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx
|
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dostatečné xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx a pravděpodobnosti, s jakou xxxx daný typ xxxxxxx překročit porovnávací xxxxxxx. |
|
2. |
Xxxxxx musí být xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, která xx účastní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx s „Mezinárodním xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx způsobilosti (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) xxxxxxxxxxxx xxx záštitou XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Laboratoře xxxx xxx xxxxxxx prokázat, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx kvality. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx XXX/XXXX/XXXXX xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2). Xxxxx xx to xxxxx, je třeba xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
|
3. |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx analýzu akrylamidu xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx parametry xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
|
|
4. |
Analýzu akrylamidu xxx xxxxxxxx měřením xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx. xxxxx) nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx předpokladu, xx mezi xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx odběru xxxxxx
|
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx minimálně xxxxxx xxxxx. U výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx odběr xxxxxx a analýza se xxxxxxxxx na xxxxxxxx, xxxxx xxxx další xxxxxxxxxx opatření proveditelná. |
|
2. |
Na xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 této xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxx výrobku. Xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx, xxxxx xx výrobek xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx vést ke xxxxx v množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx
Xxxxx analytický xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxx nepřihlížející x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx přezkum xxxxxxxxxxx zmírňujících opatření x&xxxx;xxxxxxx další dostupná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. To xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nového xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xx zavedení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx orgánům
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx vyžádání xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z analýz xxxxx xxx xxxxxxxxxx orgánům, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx xxx úroveň xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;X. Xxxxxxxx xx xx, Xxxx xxx Applied Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx a R. Xxxx, Xxxx and Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, s. 649–666.
XXXXXXX IV
POROVNÁVACÍ XXXXXXX XXXXXXX V ČL. 1 XXXX.&xxxx;1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx čl. 1 xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxx:
|
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx hodnota [μg/kg] |
||
|
Hranolky (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) |
500 |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxx krekry Jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx |
750 |
||
|
Xxxxx xxxxx |
|||
|
50 |
||
|
100 |
||
|
Xxxxxxxxx cereálie (xxxxx xxxxxx xxxx) |
|||
|
300 |
||
|
300 |
||
|
150 |
||
|
Xxxxxxx a oplatky |
350 |
||
|
Krekry x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxx |
400 |
||
|
Xxxxxxx xxxxx |
350 |
||
|
Xxxxxx |
800 |
||
|
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx této kategorie |
300 |
||
|
Pražená xxxx |
400 |
||
|
Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) káva |
850 |
||
|
Náhražky xxxx |
|||
|
500 |
||
|
&xxxx;(2) |
||
|
4 000 |
||
|
Potraviny xxx malé xxxx, xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3) |
40 |
||
|
Sušenky x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3) |
150 |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxx xxxxxxxxx cereálie x/xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx přítomná x xxxxxxxxx množství xxxxxx xxxxxxxxx.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx použije xx xxxxxxxx kávy xx směsi xxxxxxxx x xxxxxxx, zohledňuje xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 609/2013.