XXXXXXXX KOMISE (XX) 2017/2158
xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,
xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hodnoty xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXXXX XXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ochrany spotřebitele x xxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „hygienu xxxxxxxx“ xxxx soubor xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx omezování xxxxxxxxx x xxx zajištění vhodnosti xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx k jejímu určenému xxxxxxx. X xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dochází xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxxxxxxx. Rizika xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx, chemická nebo xxxxxxxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx chemickým rizikem x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
(3) |
Akrylamid xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx vzniká x xxxxxxxxx xx vyskytujících xxxxxx, xxxxxxxxxx a cukrů, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou-li xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °C x xxxxx vlhkosti. Xxxxx xx xxxxxxxx v pečených xxxx smažených xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx sacharidy, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx zrna. |
(4) |
Vzhledem x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx se xxx být xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx doporučení Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx orgány xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx metod výroby x xxxxxxxxxx, jež xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx přesahuje xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx uvedeného doporučení. |
(5) |
X xxxx 2015 xxxxxxx vědecká xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx „xxxxxx XXXXXX“) při Evropském xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (dále xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Na xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx předchozí xxxxxxxxx, xxxxx kterého xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzniku xxxxxxxx u spotřebitelů xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx vyskytuje x xxxx xxxx každodenně xxxxxxxxxxxxx potravin, týká xx tato xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx základě tělesné xxxxxxxxx. Xxxxx škodlivé xxxxxx akrylamidu na xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx hrozbu. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx poukazují na xxxxx x xxxxxxx na xxxx xxxxxxxxxxxx účinky. |
(6) |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx s ohledem xx karcinogenní xxxxxx xxxxxxxxxx a při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx konzistentních x xxxxxxxxx xxxxxxxx, která xx xxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniky xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx nezbytné xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx, stanovením xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe a používáním xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). |
(7) |
X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nezbytné xxx xxxxxxx úkolů xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu podle xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx ohledu xxxx stanovení xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot, xxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx úrovně xxxxxxxx určitým xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx účelem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxx. |
(8) |
Je xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx opatření, která xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx na současných xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a prokázalo xx, xx v důsledku xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nežádoucího xxxxxxxxx xxxxxxx a mikrobiální xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx stanovena xx rozsáhlých konzultacích x xxxxxxxxxxxx zastupujícími dotčené xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx států. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x xxxxxx xxxxx, xxxx by xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky x xxxx xxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxx xxxxxxxxx použití. |
(10) |
Porovnávací xxxxxxx xxxx ukazateli, xxxxx se použijí x xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx potravin. Xxxx xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Porovnávací xxxxxxx xx měly xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx úřadu, xxxxxxx xx má xx xx, xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Bylo xxxxx xx xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v určitých xxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxx xxxxxxxxx potraviny x xxxxx takto xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx znemožňují xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. V těchto xxxxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx schopen předložit xxxxxx x xxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
(11) |
Xxxxxxxxxxx hodnoty xx xxxx xxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx nižší hodnoty x xxxxxx na xxxxxx xx xxxxxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(12) |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx přímo dodávají xxxxx místnímu xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Proto xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle povahy xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx franšízou xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx a kteří xxxx xxxxxxxxx zásobováni, xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxxxx xxx větší xxxxxxx, protože uvedená xxxxxxxx dále xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx je x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(13) |
Účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx obsahu akrylamidu xx xxxx být xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx. Xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx vzorků a analýzu, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx. Pokud xxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx požadavky x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky xxxxx pro xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx od xxxxxxxxxx odběru vzorků x xxxxxxx xxx výroby, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, protože xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
(14) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx prováděly xxxxxx kontroly za xxxxxx zajištění xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxx vzorků x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx státy x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx měly xxx x xxxxxxx s postupy xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx kritérii xxxxxxxxxx x xxxxx uplatňování xxxxxxxx (ES) x. 882/2004. |
(15) |
Pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx zváženo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx (XXX) č. 315/93. |
(16) |
Zavedení xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxxxxx změny xxxxxx xxxxxxxxxxx výrobního xxxxxxx, x xxxxx je vhodné xxxxxxxx přechodné xxxxxx, xxx xx použijí xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou v souladu xx stanoviskem Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx potraviny xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx s článkem 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxxx X x XX xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV.
2. Potraviny xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx xxxx:
a) |
xxxxxxxx, jiné xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
bramborové lupínky, xxxxxx, xxxxxx a jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx; |
x) |
xxxxx; |
x) |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx); |
x) |
jemné xxxxxx: xxxxx, sušenky, suchary, xxxxxxxx xxxxxxx, scones, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx základem z obilné xxxxx); |
x) |
xxxx:
|
x) |
xxxxxxxx xxxx; |
x) |
xxxxxxxxx pro xxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx určené xxx xxxxxxx a malé děti xxxxx definice x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) č. 609/2013 (6). |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx uvedené x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Xxxxxxxx od xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2 a kteří provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx A přílohy XX.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků uvedení x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v zařízeních xxx přímou kontrolou x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx pokynů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.
4. Při xxxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uplatněná xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx procesy x xxxxxxxx s cílem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxxxxx
Xxx xxxxx tohoto xxxxxxxx se použijí xxxx xxxxxxxx:
1) |
xxxxxxxx pojmů „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „uvádění xx xxx“ a „konečný xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx x xxxxxxxx 2 a 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 178/2002 (7); |
2) |
„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, které xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx zkušeností a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxx 4
Xxxxx vzorků x xxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.
2. Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 odst. 3 xxxxx xxxxxxx o uplatněných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanovených x xxxxxxx X x B xxxxxxx XX.
4. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 x xx. 2 odst. 3 provádí xxxxx vzorků a analýzu xx xxxxxx určení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx III a výsledky xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxxxxxx.
5. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ukazují, xx xxxxxxxx nejsou xxxxx než porovnávací xxxxxxx akrylamidu stanovené x xxxxxxx IV, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 4.
6. Xxxxxxxx se xxxxx článek xxxxxxxxxx xx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 2. Zmínění provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx schopni xxxxxxxxx xxxxxx o uplatnění zmírňujících xxxxxxxx stanovených x xxxxx X xxxxxxx XX.
Xxxxxx 5
Xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx, xxx jsou stanoveny x xxxxxxx XX, xxxxx xxx xxxx x xxxxxx xx xxx xxx xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx nařízení.
Přezkum xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx údajích x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx příslušnými xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx
Toto xxxxxxxx vstupuje x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx se xx 11. xxxxx 2018.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx v celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Bruselu xxx 20. xxxxxxxxx 2017.
Xx Komisi
xxxxxxxx
Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (XXX) x.&xxxx;315/93 xx dne 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx Komise 2013/647/XX xx xxx 8. listopadu 2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Journal 2015;13(6):4104.
(5) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin x&xxxx;xxxxxxxx o zdraví xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx životních podmínkách xxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;165, 30.4.2004, s. 1).
(6) Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12. června 2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti, xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx hmotnosti x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Komise 96/8/ES, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Úř. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).
(7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;178/2002 xx dne 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx zásady a požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin (Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).
XXXXXXX I
ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1
Pokud zmírňující xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx přídatných látek x&xxxx;xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky x&xxxx;xxxx xxxxx v souladu s ustanoveními xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Komise (XX) č. 231/2012 (3).
I. VÝROBKY XX XXXX SYROVÝCH BRAMBOR
Výběr xxxxxxxx odrůd brambor
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx (fruktóza x&xxxx;xxxxxxx) a asparagin, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx dobu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx použijí xxxxx optimální xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxx brambor x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zpracování potravin. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
Xxxxxxxx přijatelnosti
1. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xx svých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx poškozených xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx dostupných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx být xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxx xxxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
2. |
U šarží xxxxxxx musí být xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, když xxxx xxxxxx teploty xxxxxxxxx xxxxx než xxxxxxxx xxxxx používaný xxxxx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx režim používaný xxxxx xxxxxxxxxx. Tyto xxxxxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX LUPÍNKY
Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxx na xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, jak je xxxxxx možné na xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, velikost xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx cukru, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx teplota xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxx 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx údaje, které xxxxxxxxx, že množství xxxxxxxxxx v hotovém výrobku xx na xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx x&xxxx;xx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
3. |
Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, jak jen xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx výrobní xxxxx a konkrétní výrobek, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxxxxx xxxxxxx, sezónnost, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti nesmí xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX A JINÉ XXXXXXX XXXXXXXXX XXXX V TROUBĚ XXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxx použitím xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxx xxxxxxx zkouškou xxxxxxxx xx použití xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu redukujících xxxxx: xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx XXXX Xxxxxxx xxxx kalibrovaných xxxx xxx malé provozovatele xxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxx xxxxxxxx výslednou barvu xx xxxxxxx změřit xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (např. Xxxxxx). |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx hmotností pod xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxx hlíz xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx systémy, ve xxxxxxx nezralé xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxx xxxxxxxx hlíz. |
3. |
Okamžitě xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx zbytky, xxx xx x&xxxx;xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx z vnější strany xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx režim xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx specifikační xxxxxx xxx barvu xxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), xxxxx xxxx xxxxxxx hladinu xX xxxxxxxx vody x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx. |
7. |
Xx xxxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx dosažení zhnědnutí. Xxx xx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly konzistentně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx tepelně upraveného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx to xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dextrózy. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx má xx následek nižší xxxxxxxx akrylamidu v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx je pozorována x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků pouze x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx
1. |
Xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx xxxxx x/xxxx prostřednictvím xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kanálů doporučené xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx pro xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx v souladu s nařízením Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4). Xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné úpravy xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxx profesionální xxxxxxx xxxxxxxxx a musí xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx výrobky xxxxx xxx optimální xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx barvě, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx (např. fritéza, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxxxxxx, xx by xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx operátory (xxxx. xxxxxxx), xxxxx xxxxxxx xxxxxxx metody tepelné xxxxxx, a také xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vybavení (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx pro hodnocení xxxxx (např. USDA/Munsell) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné obrázky x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx konečných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:
|
II. BRAMBOROVÉ LUPÍNKY, XXXXXX XX KREKRY XX BÁZI TĚSTA X&xxxx;XXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX XX XXXX XXXXX
Xxxxxxxx
1. |
Xxx xxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx xxx xxxxx, xxx xxx je xxxxxx xxxxx, s přihlédnutím xx xxxx relevantním faktorům xxx navrhování x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, jako xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, xxxxx zpracování xxxxx, sezónnost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx 1,5&xxxx;%, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx být xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxx dehydratované bramborové xxxxxx xxxxxxxx specifikované xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
3. |
U každého xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxxxx, zda je xxxxx použít částečné xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx potenciálem xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxxxx na xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následujících xxxxx, xx-xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxx xxxxxx být xxxxxxxxxx xx svém xxxxxxxxxxx xxxxxx, to xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:
|
5. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx krekry na xxxx těsta smaží, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx teploty oleje xx smažení pro xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx xxxxxxx kontrolují x&xxxx;xxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxx xxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu s předepsanými xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako xx xxxxxxx xxxxxxx, typ xxxxxxx, xxxxx cukru x&xxxx;xxxxxx obsah xxxxxxxx xxx daný xxxxxxx. Xxxxx xx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx prokazující, xx xxxxxxxx akrylamidu v hotovém xxxxxxx xx xxxxx xxx porovnávací hodnota xxxxxxxxx v příloze IV. (Poznámka: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx době xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a textury xxxxxx xxxxxxx.) |
7. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx lupínky, snacky xx xxxxxx na xxxx těsta xxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx teploty pečení xxx každý xxxxxxx xx xxxxxxx z pečicí xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx trouby/procesu xxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx kvality a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako je xxx xxxxxx, obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx u suroviny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx. |
9. |
Xxxxx xx xx xxxxx procesu xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx výrobku xxxxx xxx 175 °C, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
10. |
Xxx xxxxx výrobek specifikují xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx vlhkosti po xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx bude stanoven xxx xxxxxx, xxx xxx je xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx linku a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s požadavky xx xxxxxxx a bezpečnost xxxxxxxx, a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Obsah xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxx xxx nižší xxx 1,0 %. |
III. JEMNÉ PEČIVO
Zmírňující xxxxxxxx v této xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxx pečivo, xxxx xxxx keksy, sušenky, xxxxxxx, cereální xxxxxxx, xxxxxx, kornouty, xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx výrobky, xxxx xxxx krekry, xxxxxxx chleby a náhražky xxxxxx. V této xxxxxxxxx xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), např. xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx a macesy.
Agronomie
V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku, |
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe za xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uplatňování xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
X&xxxx;xxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicími xxxxxxx, jako xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxx xxxxxx zvažování xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx použití xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx následek xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (chuť, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxx to xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx fruktózu, xxxx xxxx sirupy a med, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, např. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xx možné a při xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxx fruktózy nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů xxxx xxx za xxxxxxxx xxxxx totožnosti xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ztráty xxxxx a barevné formace. |
3. |
Je-li xx efektivní x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx a zmírnění xxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zohlední xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx v recepturách s vysokým xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xX má xxx xxxxxxx xxxx vůbec xxxxx xxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx výrobku xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx xxxxxx částečné xxxxxxxxx xxxxxxxx mouky moukou x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx mít xxxx xx xxxxxx pečení x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti výrobků. Xxxxx xxxx zrn xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx klesá x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx ho x&xxxx;xxxx). |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx složek x&xxxx;xxxxxx pečivu, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx složky, xxxxx xxxxxx xxxxxx nemají, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx). |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření. |
7. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx zajistí, xxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx získávaných xx xxxxxxxxxx v takových případech xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx procesu xxxx snížení xxxxxx xX, xx xxxxxxx xx xx možné x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatřeními x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxx xxx za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx změny (xxxx hnědnutí, xxxxx xxxxx). |
Xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následující xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx pečiva x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků použijí xxxxxxx xxxxxx, xx. xxxxxxxxx času a teploty, xxxxx je nejefektivnější xxx xxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxx vlastností výrobku. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxx xxxxx pečeny xx xxxxxxxxx výsledné xxxxx konečného xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx cílové xxxxxxx xxxxxxx, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin. |
4. |
Při xxxxxx nových xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx povrchu xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, že malá xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx k vyšším množstvím xxxxxxxxxx z důvodu působení xxxxx. |
5. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx jemného xxxxxx mohou xxx xxxxxxx zpracovány xxxxxxxxxx (xxxx. předem xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, sušené xxxxx xxxx.), což xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, upraví xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx hodnotami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx nepoužijí spálené xxxxxxx k opakovanému zpracování. |
6. |
V případě xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx uváděny na xxx x&xxxx;xxxxxx xxxx xxxx ve stravovacích xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxxx pokyny k přípravě, xxx xx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xxx porovnávacími xxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx udržování vyrovnaných xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití správné xxxxx při xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx ověření účinného xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, ovsa x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použití xxxxxxxx x&xxxx;xxxx při xxxxxx xxxxxx výrobků xxx, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx bude xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx před fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx zohlední podíl xxxxxxx ošetřených, xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx sušené v troubě, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx alternativní složky, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx podílu xxxxxx xxxxxxx překročí xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
4. |
U tepelně xxxxxxxxxx xxxxxx, které obsahují 150 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx více, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:
|
5. |
Xxxxx xx xxxxxxxxx ve formě xxxxx xx bázi xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný čas, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx vlhkosti xxx xx, aby xxxxxxxxxxxx snížila množství xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx účinku xx xxxx nebo xxxxxx aktivity zbytkových xxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx procesu, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid. |
2. |
Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx vyšší xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx generují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx efektivní kombinaci xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx bez xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xx xxxxxx prevence xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx teploty xxxxxx, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx tak, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx obsahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx tepelné xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti bezpečnosti xxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxx zpracování xxxxxxx xxxx potenciálně xxxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx zpracování xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování omezí xxxx eliminují. |
5. |
Aby se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx postupy, xxxx xxxx xxxx. xxxxxxxx a monitorování teploty. |
V. KÁVA
Receptura
Při xxxxxxxxx složení xxxxxxxx xxxxx vezmou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx v úvahu xxxxxxxxxx, xx výrobky xxxxxxxx na kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx xxx výrobky xxxxxxxx na kávových xxxxxx typu Xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe. |
3. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxx asparaginázou, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu. |
VI. NÁHRAŽKY XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění správné xxxxxxxx dusíku, |
— |
dodržování správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí kontroly xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx nových xxxxxxx tam, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx proces a organoleptické xxxxxxxxxx výrobku. |
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx řídí xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx redukující cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dopadu na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků tam, xxx xx xx xxxxx, xxxx složky, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxxxxx xxx vysoké xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx kritické podmínky xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx pražení xxxx být xxxxxxxx xx programu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (PNP) xxxx xxxxxxx správné xxxxxxx xxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX KÁVY XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50 % XXXXXXX
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx kultivary x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx nedocházelo x&xxxx;xxxxx xxxxxx a nadměrné xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě xx-xx xxxxx xxxxxxx nižší xxx 100 % x&xxxx;xxxxx xxx 50 %, přidají xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx xxxxxx, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx podmínek pražení xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx řízení xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX XXX KOJENCE (5)
V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu v obilovinách:
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx vyrovnaných hladin xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného uplatňování xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v moučných xxxxxxxxxx, co xxxxxxx xx to xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx asparaginázu xxxxxx xxxxxxx, např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx moučnou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx receptury xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx cukrech x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Potřeba xxxxxx xxxxxxxxx xxxx závislá xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx složky, xxxxx xxxx náchylné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx získávány xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx prokázat, xx xxxxxxx příslušná xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx žádné změny xxxxxxxxxx, které xx xxxxx ke zvýšení xxxxxx xxxxxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací hodnoty xxxxxxxxxx stanovené v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
Receptura
1. |
Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx než xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a rýže xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku. |
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxx v úvahu, xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx, že výrobky xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx cukry (např. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní funkce (xxxxxx xxxxxx spojováním) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx jako prekurzory xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx přidány xxxx fázemi tepelného xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx podíl xxxxxxx xxxxxxxxxx a suchých xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, na xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx použití xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx chuti, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx teploty xxxxxx, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty by xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a tyto xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx procesů XXXXX. |
5. |
Xxxxxxxxxxxx a řízení xxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx xx xxxxxxxxxx krocích xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx procesech, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxx okolností adekvátní xxxxxxxxxxxx k řízení xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX XXX XXXX XXXX (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ X&xxxx;XX XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)
1. |
Xxx výrobě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, xxxx. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly uplatněny xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx. |
3. |
Xx kupních xxxxx xx xxxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx použity xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx cílem je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxx-xx používání xxxxxxx xxxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx surovin a složek xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx založené xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají xx xxxxxxxx možný xxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, jako xxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxxxxxxx a glukóza) x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx), které se xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx důvodů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx hrudek spojováním) x&xxxx;xxxxx mohou působit xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx akrylamidu, pokud xxxx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx krok/klíčové xxxxx xxxxxxxxx ošetření, xxxxx generuje/které xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxx xxxx možné xx xxxxxxxxxxxxxx zacílit xxxxx xxxxx o snižování/řízení xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx dosaženo buď xxxxxxxxxxxxxxx posouzení xxxxxx, xxxx přímo změřením xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxx před každým xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx teploty xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx xxxx být xxxxxxxx do procesů XXXXX. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxxx příkonu xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx u potravin s nízkou xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravin. |
X. CHLÉB
Agronomie
V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž účelem xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx aplikace xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx správné xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobků
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx xxx xxxxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx snížila xxxxxx akrylamidu, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx možnostem. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, co xxxxxxx xx to xxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx k pečení pro xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx zařízeních, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx potenciálně xxxxxx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, pokud xx xx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx zahrnuje, xxxxxxxxx, xxxxxxx ořechů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (E503), xxxxx xx návrh xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx možné. Xx xxxxxxxx xxxxxxxxx nahrazení xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx cukru x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx sirupem. |
7. |
Ke xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu, xxxxx xx xx xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx složkám, xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 ze xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX a nařízení (ES) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx dne 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx se stanoví xxxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx XX a III xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. věst. L 83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 a o zrušení xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Komise (ES) x.&xxxx;608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.
(6) Podle definice x&xxxx;xxxxxxxx (EU) č. 609/2013.
XXXXXXX XX
ČÁST X
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, JEŽ XXXX XXX XXXXXXXXX PROVOZOVATELI XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 2
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Při xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Je xxxxxx, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, bylo xxx pracovníky, xxxxx xxxxxxxxx připravují, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří vyrábějí xxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxxxxxx musí xxx xxxxxx do xxxxxxxxx výsledné barvy x xx xxxxxxxxx zamezit xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxx xxxxx xxxxx výsledkem xxxxxxx opečení x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx složením xx povahou xxxxxx xxxxxxxxx k tmavé kůrce. |
3. |
Při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx sendviče xxxx xxxxxxx na optimální xxxxx. Xx vhodné, xxx xx xxx xxxxxx specifických výrobků xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx vytvořená xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (jsou-li x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx a nízkých množství xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx výrobků se xxxxxxxxx podle pokynů xxx tepelnou xxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx xxx pracovníky, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, v prostorách viditelně xxxxxxxxx. |
XXXX B
XXXXXXXXXX OPATŘENÍ, XXX MAJÍ XXX XXXXXXXXX PROVOZOVATELI POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 ODST. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX X XXXXX X
1. Xxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx výrobky xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx provozovatelů xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provedli xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.
2. Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx z brambor
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
— |
xxxxxxxx xxxxxx týkající xx xxxxxxxxxx poskytnuté xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx X, |
— |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx), |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx akrylamidu pod xxxxxxxxxxx hodnotou. |
3. Xxxxxxxx xxxxxxx
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx ověření xxxx, že zmírňující xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx udržování množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. Xxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx, než xx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx s přihlédnutím x xxxx, xx xx nemusí xxx xxxxx x xxxxx xxxx xxxx, v závislosti xx xxxxxxxxxxxx směsi x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx poskytnuto xxxxxxxxxx.
XXXXXXX III
POŽADAVKY XX XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx
1. |
Xxxxxx xxxx xxx reprezentativní xxx xxxxx, xx xxxxx xx odebírán. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, tzn. xx xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xx x&xxxx;xxxxxxx typu výrobku xxxx xxxxxxx reprezentativní xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu. „Xxx xxxxxxx“ xxxxxxxx skupiny xxxxxxx se stejnými xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx a/nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxx xxxxxxx potenciál xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx upřednostní xxxxxx xxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx se na xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dostatečné xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx a pravděpodobnosti, x&xxxx;xxxxx xxxx daný xxx xxxxxxx překročit porovnávací xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx vhodných xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx s „Mezinárodním xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (chemických) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) vypracovaným xxx xxxxxxxx IUPAC/ISO/AOAC) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx prokázat, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx interní xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx v „Pokynech XXX/XXXX/XXXXX xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2). Xxxxx xx xx xxxxx, xx třeba xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovení xxxxxxxx xxxxxxxx certifikovaného xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx při xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx analýzy xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx být x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
|
4. |
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nahradit xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (např. xxxxx) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, za předpokladu, xx mezi xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. U výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a tento xxxxx xxxxxx a analýza se xxxxxxxxx xx rizicích, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx proveditelná. |
2. |
Na xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 xxxx přílohy xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxx xxx výrobku. Posouzení xxxx být xxxxxxxxx, xxxxx xx výrobek xxxx proces modifikován xxxxxxxx, xxxxx by xxxx xxxx ke xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku. |
IV. Zmírňování
Pokud analytický xxxxxxxx, korigovaný na xxxxxxxxx, xxx nepřihlížející x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, ukazuje, xx výrobek překročil xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provedou xxxxxxx xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx další xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota. To xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx informací xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx poskytnuty podrobnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx opatřeních xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx úroveň xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;X. Xxxxxxxx xx xx, Xxxx xxx Xxxxxxx Chemistry, 2006, 78, s. 145–196.
(2) Red. X. Thompson a R. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.
XXXXXXX IV
POROVNÁVACÍ XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 xxxx.&xxxx;1 xxxx tyto:
Potravina |
Porovnávací hodnota [μg/kg] |
||
Hranolky (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) |
500 |
||
Xxxxxxxxxx lupínky x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxx krekry Jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx z bramborového xxxxx |
750 |
||
Xxxxx xxxxx |
|||
|
50 |
||
|
100 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (kromě xxxxxx xxxx) |
|||
|
300 |
||
|
300 |
||
|
150 |
||
Sušenky x&xxxx;xxxxxxx |
350 |
||
Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
400 |
||
Xxxxxxx xxxxx |
350 |
||
Xxxxxx |
800 |
||
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
300 |
||
Xxxxxxx xxxx |
400 |
||
Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx |
850 |
||
Xxxxxxxx xxxx |
|||
|
500 |
||
|
(2) |
||
|
4&xxxx;000 |
||
Xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3) |
40 |
||
Sušenky x&xxxx;xxxxxxx xxx kojence x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3) |
150 |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx než xxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Obilovina xxxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxx kategorii.
(2) Porovnávací xxxxxxx, xxxxx xx použije xx náhražky kávy xx směsi xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx (EU) x. 609/2013.