Právní předpis byl sestaven k datu 30.12.1999.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.12.1999 do 30.08.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
328/97 Sb.
ODDÍL 1. Mléko a mléčné výrobky §1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Uvádění do oběhu §5
ODDÍL 2. Zmrzliny a mražené krémy §6
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Uvádění do oběhu §10
ODDÍL 3. Jedlé tuky a oleje §11
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §12
Označování §13
Požadavky na jakost §14
Uvádění do oběhu §15
Přechodná ustanovení §16
Účinnost §17
PŘÍLOHA 1: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na skupiny mléčných výrobků a na druhy mikroorganismů mléčného kysání
PŘÍLOHA 3: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
PŘÍLOHA 4: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 5: Fyzikální a chemické požadavky na jakost základní směsi zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 6: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 7: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 9: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
č. 90/2000 Sb. - Čl. II
č. 390/2001 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§1
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
a) xxxxxxx mlékem xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčnou žlázou xxxxxxxxxxxxx zvířat, získaná xxxxxxx, splňující xxxxxxxxx xxxxxxxxxx předpisů, 1)
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, přičemž xxxxx, že xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xxx když xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx kterékoliv xx xxxxxx mléka,
c) xxxxxx syrové xxxxx xxxxxxxx podle zvláštních xxxxxxxx, 1)
x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxxxx 1) x xxxxxxxx na xxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx,
x) kysaným xxxxxxx xxxxxxxx výrobek získaný xxxxxxx mléka xx xxxxxxx mikroorganizmů xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mléka xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
g) zahuštěným xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx odpařením xxxx x mléka xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx získaný sušením xxxxx nebo xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) sýrem xxxxxx výrobek vyrobený xxxxxxxxxx xxxxxx bílkoviny x xxxxx působením xxxxxxx xxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx syrovátky,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx prokysání,
k) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx x xxxxxxxxxxxxx kyselým xxxxxxxx bílkovin xxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx sýr, x xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxx k dalším xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
m) taveným xxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
n) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xx xxxxx xxxxxx xxxx x tuku,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xx 20 xxx xx data xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx dlouhodobě xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxx xx xxxx xxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxxxx,
r) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx bílkovinným xxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx,
x) podmáslím xxxxxx výrobek vznikající xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx vznikající jako xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx záhřevu xxxxxxx xxxxx nežádoucích xxxxxxxxxxxxxx x zajišťuje zdravotní xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx konečného xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx ošetření xxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx zastavení xxxxxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 1.
Xxxxxxxx xx 30.12.1999 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě údajů xxxxxxxxx v xxxxxx x xx zvláštním xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx 2 xx 21.
(2) Xxxxx x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx a xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx pro jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 x 6,
x) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Tekuté xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxx mléko xxxx smetana.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxx trvanlivé xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx se označuje xxxxx xxxxxx mléko xxxx tekutá xxxxxxx, xxx bylo zvýšení xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 100 °X.
(6) Kysaný mléčný xxxxxxx musí xxx xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 x 6,
x) xxxxxxx xxxx,
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(7) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu x mléčný výrobek, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx,
x) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(8) Mlékárenské xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx skupiny, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 7,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx u xxxxxxxx xxxxx.
(9) X xxxxxxxxxxxxxx baleného stolního xxxxx je xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx výroby xxxxxxxx xx spotřebitelský xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(10) Pomazánkové xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x příloze x. 2 tabulce 8,
x) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(11) Tvaroh xxxx xxx xxxxxxx
x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 11,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(12) Xxxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxxx x xxxxxxx x tvarohu x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxxxx cukr.
(13) Xxx xx xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, pokud sýr xxxxxxx xxxxxxxxx stanovené x xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 9, 10 x 12,
x) x xxxxxxx tavených xxxx xx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxx xxx xxxxxxx x názvem xxxxxxxxxx, pokud tavený xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxxxx 13 x 14,
d) xxxxxxx tuku xxxx xxxx x sušině,
e) xxxxxxx sušiny,
f) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou,
g) xxxxxxxxxxx "Xxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx", pokud xxx xxxxx výrobek vyroben x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx předpisy, 1)
h) xxxx jednosložkový xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx je xxxxx mléko x xxxxxxxx xxxxx xxx xx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(14) Bílkovinný mléčný xxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(15) Jako "xxxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx, které xxxx tepelně xxxxxxxx xxxxxxxxx, máslo do 20 xxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxx, který xxxxx po xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(16) Xxxxx xxxxxxxxxxxxx musí být xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x tekutá xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) kysané xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčných xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx,
x) tvaroh,
h) xxxxxxx xxxxxxxxx xxx.
(17) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxx označují xxxxxx xxxxxxxxxxxxx zvířete. X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx druh xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uváděn. Pokud xx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx vyroben x více xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxx hospodářského xxxxxxx, xx xxxxxxx pochází xxxx xxx 50 % xxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx označí x názvu "x xxxxxxxxx" xxxxxx xxxxx, xxxxx jejich xxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxx xxx 10 %.
(18) Xxxxx "syrovátkový xxxxx" lze xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx syrovátky.
(19) Názvem "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx tvoří nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(20) Xxx xxxxxxxxxxxx výrobky ze xxxx lze xxxxxx xxxxx "sýrový dort, xxxxxx dezert, xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx xxx".
(21) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x mléčných výrobků xxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 3.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§4
Xxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx mléčných xxxxxxx x druhy xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx jsou uvedeny x xxxxxxx č. 2.
§5
Xxxxxxx xx oběhu
(1) Xxxxx, smetana a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, zahuštěné xxxxx, xxxxxx mléko, bílkovinné xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, přepravují a xxxxxxx do oběhu xxx xxxxxxx do 24 °X.
(2) Xxxxxxx ostatní xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx xx 4 °X xx 8 °X.
(3) Sušené xxxxxx výrobky se xxxxxxxx xxx relativní xxxxxxxx vzduchu do 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§6
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx připravené xxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, xxxxx, vajec, xxxxx, xxxxxxxxxx látek a xxxxx určených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (xxxx xxx "základní xxxx"),
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný zmrazením x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx základní xxxxx xxx tlakem,
c) xxxxxxxxxxxxxxxx zmrzlinou zmrzlina xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, která xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xx naplnění xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx - 18 °X x xxxxx.
§7
Xxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 1.4.1998 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx zvláštním xxxxxxxx 2) jsou xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx obsaženy x xxxxxxxxxx 2 xx 8.
(2) Zmrzliny a xxxxxxx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxxx x mražených xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) X xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx xx uvede x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(4) X zmrzliny x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx ochuceny xxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx v xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx slovy "s xxxxxxxx", x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxx označit xxxxxx
x) xxxxxxxxxx, obsahují-li nejméně 3,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) kakaový, obsahují-li xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxxxx kakaa,
c) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 1,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx plodů xxxx xxxxxx past,
d) podle xxxxxxxxx xxxxx ovoce, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 5,0 % hmotnostních ovoce xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx plodů xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(6) X výrobku x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být tato xxxxxx x názvu xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx vyšší xxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(7) Xxxxxxx xxxxxxxxxx rostlinný xxx xxxx xxx xxxxx označen.
(8) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní x xxxxxxxx odchylky xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x xxxxxxx č. 6.
§9
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 5.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx jemná, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx vzduchových xxxxxx, přičemž xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx složek x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx formě xxxx xxx tak vysoký, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx x zřetelně xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx.
Původní xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§10
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxx prodeji xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx o teplotě - 8 °X xx - 14 °X, xxxxxxxxxxxxxxx zmrzliny x mražené krémy xxxxxxx do oběhu xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx - 18 °X x nižší.
(2) Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx prodeji x xxxxxxx - 18 °X a nižší.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx jako xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx při xxxxxxx o xxxxxxx - 8 °C x xxxxx xx xxxx xxxxxxx 24 xxxxx xx zmrazení, xxxxx byly vyrobeny xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xx dobu xxxxxxx 48 xxxxx po xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx teplou xxxxxx.
(4) Xxx stánkovém xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx výrobky x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx uhličitého (xxxxx xxx) nebo x xxxxxxxxx boxech x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx vložkami xx xxxxxxxx podmínek určených xxxxxxxx xxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx roztátých xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx do oběhu xxxx povoleno.
Původní znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§11
Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx a xxxxxx směs xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x triacylglycerolu xxxxxxxxx za normálních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx tuhém xxxxx,
x) xxxxxxxxxx tukem x xxxxxx xxxxx tuk x xxxx získaný xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) živočišným xxxxx x xxxxxx xxxxx tuk x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, mořských xxxxxxxxx x dalších xxxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) ztuženým tukem xxxxx tuk, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx xxxx xxxxxx směsí,
e) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxx směsí, xxxxxx ztužených xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx/x xxxxxxxxxxxxxxx, nebo směsi xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx tuků x xxxxx xxxx směsi xxxxxxx rostlinných x xxxxxxxxxxx olejů,
g) xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx x xxxx nebo xxxx xxxxxxxxx nebo/a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx s xxxxxxx xxxx x xxxxx xx formě xxxxxx xxxx a tuku; xxxxxxx xxxxxxxxxxx tukem xxxxxxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxxxx obsahu xxxx 15 % xx 80 % xxxxxxxxxxxx.
§12
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Členění xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 7.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 1.4.1998 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§13
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx 2 až 11.
(2) Xxxxx tuk x jedlý olej xx označí názvem xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx.
(3) U jednodruhového xxxx x oleje xx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx zvířete, z xxxxx byly vyrobeny.
(4) X xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx obsah xxxx xx výrobku, xxxxx xxxxxxx xxxxxxx obsahu xxxx uvedené v xxxxxxx č. 8 xxxxxxxxx 3 x 4.
(5) X xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxxx "xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxxxxx tuk x xxxx, xxxxx obsah xxxxxxxxxxxx nepřesahuje 5 xx xx 100 x výrobku.
(8) Xxxxxxxx "xxxxxxxx za studena" xxx použít xxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx lisováním za xxxxxxx.
(9) Xxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx výběrové, xxxxx xxxx vyrobeno xxxxxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx uvedené x xxxxxxx x. 8 xxxxxxx 5.
(10) Xxxxxxxx "xxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, které xxxx vyrobeno xxxxx xx syrového xxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxx, x xxxxxx lůj xxxxxx, který xxx xxxxxxx pouze ze xxxxxxxx hovězího xxxx xxxxxxxxxxx, osrdečníkového, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx.
(11) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx balení xxx jednotlivé výrobky xxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 9.
§15
Xxxxxxx xx oběhu
(1) Xxxxx tuky x xxxxx se skladují x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx přímým xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx
x) x xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx 20 °C,
x) x živočišných xxxx a xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °C,
x) x ztužených x xxxxxxxxxx tuků 20 °X.
§16
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Do 1. xxxxx 2000 xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx potraviny v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx registraci xxxxxxx.
(2) Nejdéle xx xxxx 60 xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx používat xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx dosavadní xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx polotučného
|
sušené
|
plnotučné, xxxxxx xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xx šlehání
vysokotučná
|
|
zahuštěná
|
|
|
sušená
|
|
Kysaný xxxxxx výrobek
|
jogurt
|
nízkotučný xxxx xxxxxxxxx
xx xxxxxxxx obsahem xxxx
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx mléko
|
|
|
kefír
|
|
|
kefírové xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxx xxxxxxxx smetana
|
|
|
kysané xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx se sníženým xxxxxxx tuku
|
|
|
Máslo x xxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx máslo
|
||
Tvaroh
|
měkký nebo xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxx xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxx xxxx na xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx
xxxxxxx xxx xxxxx
xxxxxxx x xxxx xxxxx
x plísní xx xxxxxxx
x xxxxxx xxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxxx
x xxxxxx xxxxxx, xxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx (ke xxxxxxxxx)
xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
Xxxxxxxx xx 30.12.1999 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x na xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx xxxx x % hmotn./hmotn. | Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxx xxxxxxxxx (xx xxxxxxxxxxxxx) xxxx Xxxxxx xxxxx (bez standardizace) | nejméně 3,5 | xxxxxxx 8,5 |
Xxxxx xxxxxxxxx | 1,5 - 2,0 | |
Odstředěné xxxxx | xxxxxxx 0,5 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx tuku x % xxxxx. |
Xxxxxxx | xxxxxxx 10,0 |
Smetana xx xxxxxxx | xxxxxxx 30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 35,0 |
Kysaný xxxxxx xxxxxxx*)
Xxxxxxx 3
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 10,0 | |
Xxxxxx xxxxx xx. xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 0,5 | xxxxxxx 8,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxx než 0,5 | |
Podmáslí | méně xxx 1,5 | xxxxxxx 7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 10,0 | |
Xxxxxx xxxx | xxxxxxx 3,0 | |
Xxxxxx bílý xx xxxxxxxx obsahem xxxx | xxxx xxx 3,0 | nejméně 8,2 |
Xxxxxx bílý xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxx xxx 0,5 |
Xxxxxxxx: *) Ochucené xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx x označovány xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx složky smí xxx nejvýše 30 % xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx 4 - Xxxxx živých xxxxxxxxxxxxxx v kysaných xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x 1 g | Mléčná xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxx | Xxxxxxxxxxxxx acidophilus x další xxxxxxxxx, xxxx. termofilní xxxxxxx xxxxxxxx mléčného kvašení | 106 Lactobacillus xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx*) | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx delbrueckii xxxxx. bulgaricus | 107 |
Kysané mléko, xx. smetanového xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | 106 |
Xxxxx | xxxxx připravený x xxxxxxxxxx xxx, jehož xxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx zkvašujících xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x nezkvašujících xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení 106 x xxxxxxxx 104 |
Xxxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xx x kvasinkových xxxxxx rodu Xxxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x symbióze | bakterie xxxxxxxx xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Kysaný xxxxxx xxxxxxx s xxxxxx -xxxxxxxx | Xxxxxxxxxxxxxxx sp. v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bakteriemi mléčného xxxxxxx | 106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx: *) X xxxxxxxxxxx výrobků mohou xxx kromě základní xxxxxxxxx xxxxxxx přidávány xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx kultury.
Tabulka 5 - Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxxxxxx | Xxxxxxx*) | ||||
Xxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx | Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | Xxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx | Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | |
% xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | |
Xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 15,0 | xxxxxxx 11,5 | xxxxxxx 16,0 | nejméně 14,0 | ||
Xxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 7,5 | nejméně 25,0 | xxxxxxx 8,0 | nejméně 8,0 | ||
Xxxxxxxxx xxxxx částečně xxxxxxxxx | xxxxxxx 1,0 | xxxxxxx 20,0 | nejméně 17,5 | nejméně 1,0 | xxxxxxx 24,0 | xxxxxxx 20,0 |
x xxxx xxxxxxxxx | 4,0 - 4,5 | 4,0 - 4,5 | ||||
Xxxxxxxxx xxxxx odtučněné | nejvýše 1,0 | nejvýše 1, |
Xxxxxxxx: *) Přídavek xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx cukernému xxxxxx 60,5 % xx 64,5.
xxxxxxx xxxxx = | % xxxxxxxxx . 100 |
% xxxxxxxxx + % xxxx |
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx mléka x xxxxxx xxxxxxx
Xxxx | Xxxxx mléčného xxxx x % xxxxx. |
Xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 50,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 26,0 |
Xxxxxx xxxxx částečně xxxxxxxxx | xxxx xxx 26,0 |
z toho xxxxxxxxx | 12,0 - 14,0 |
Sušené xxxxx nízkotučné | nejvýše 8,0 |
Sušené xxxxx odtučněné | nejvýše 1,5 |
Tabulka 7 - Máslo xxxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxx xxxxxx x % |
Xxxxxxx xxxxx, xxxxx x xxxxxx máslo | nejméně 80,0 | xxxxxxx 2,0 |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 75,0 | |
Xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx tuku | nejvýše 61,0 | |
Xxxxx x nízkým xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 41,0 |
Tabulka 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 31,0 | nejméně 42,0 |
Xxx x xxxxxx
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx xxxxx konzistence xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
% XXXXX = | x xxxx . 100 |
100 - x xxxx |
Xxx | % XXXXX*) |
Xxxxx xxxxx | xxxxxxx 51,0 |
Xxxxx | 49,0 - 56,0 |
Xxxxxxxxx | 54,0 - 63,0 |
Měkký | nejméně 63,0 |
Xxxxxxxx: *) U xxxxxxxxxx sýrů x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx 10 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x sušině (x xxxxxxxxxx)*)
Xxx | Xxx x xxxxxx x % |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 45,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 25,0 |
Xxxxxxxxxx | xxxxxxx 10,0 |
Xxxxxxxxx | xxxx xxx 10,0 |
Xxxxxxxx: *) Xxxxxxxx sýra xxxxx xxxxxx tuku x xxxxxx xxxx dodržet xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx
% x.x.x. = | x xxxx . 100 |
100 - x xxxx |
Xxxxxxx 11 - Klasifikace xxxxxxx xxxxx konzistence x xxxxxx xxxx v xxxxxx
Xxxxxx | Xxx x sušině x % |
Xxxxx | xxxxxxx 38,0 |
Xxxxxxxxx | 15,0 - 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxx xxx 15,0 |
Odtučněný xxxx xxxxx nebo xxxxx | xxxx xxx 5,0 |
Xxxxxxx 12 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
Xxx xxxxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx | |
Xxx zrající | na xxxxxxx |
x xxxxx xx xxxxxxx | |
x celé xxxxx | |
x xxxx | x tvorbou xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxx | x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx uvnitř hmoty |
dvouplísňový |
U xxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tradičně xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx. Ve xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 13 - Xxxxxx sýry - xxxxxxxxxxxx údaje
Tavený sýr | Tuk x xxxxxx x % | Xxxxxx x % |
vysokotučný | 70,0 | 45,0 |
60,0 x 65,0 | 44,0 | |
55,0 | 44,0 | |
50,0 | 43,0 | |
45,0 | 41,0 | |
40,0 | 39,0 | |
35,0 | 36,0 | |
xxxxxxxxxx | 30,0 | 33,0 |
25,0 | 31,0 | |
20,0 | 29,0 |
Xxxxxxxx: Xxxxx xxxxxxxxxxx se xxxxxx xxxx dělí xx xxxxxxxx xx xxxx x xxxxxxxxxxxx. Obsah xxxxxx (v %) xxxx xxx ve xxxxxx k xxxxxx xxxx v sušině (x %) x xxxxxxx poměru, xxxxx xxxxxxxxx spolu x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxx obdobně x xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx 14 - Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx:
Xxxxxx xxxx xxx sýr | Tavený sýr x tavený xxxxxxxxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx výrobek | |
druhově xxxxxxxxxxx | xxxxxxx nepojmenovaný | ||
Máslo, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx | xxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx | xxx | xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx | xx | xxx xx xxxx xxx. xxxxxx 5 % laktózy ve xxxxxxxx taveném xxxx | xxx xx xxxxxxxxxxx, xx 51 % sušiny pochází xx sýra |
Jedlá sůl | ano | ano | ano |
Bakteriální xxxxxxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxx*) | xxx | xxx | xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx se xxxxxxxx účinkem) | ne | ne | ano |
Koření x xxxxxxx zelenina | podle xxxxx xxxxxxx x množství, xxxxx postačuje xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx | ||
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx | xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxx x xx xxxxxxxxxxx, že mají xxxxxxx xxxxx charakteristickou xxxx a xx xx nejedná o xxxxx | xxx |
Xxxxxxxx: *) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 500 ml xxxx g
|
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xx 1000 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 1000 ml xxxx x
|
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 1000 g
|
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 1000 x
|
&xxxx;
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 g
|
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 1000 x
|
&xxxx;
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 1000 x
|
&xxxx;
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxx a xxxxxx
|
&xxxx;
xx 125 x
|
&xxxx;
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 g
|
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 xx balení
|
|
do 500 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 500 x
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx x plátkový xxx
|
&xxxx;
xx 250 g
|
- 7,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx balení
|
Máslo xxxxxxxxxxx x pomazánkové
|
do 20 x
|
&xxxx;
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 250 x
|
&xxxx;
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx dalších xxxxxxxx xxxxxxx zejména xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x rostlinným xxxxx citrónová | podle použité xxxxxxx složky zejména: vanilková jahodová malinová meruňková pomerančová oříšková pistáciová čokoládová kakaová kávová |
Mražený xxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x rostlinným xxxxx |
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 5 x vyhlášce č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx základní směsi xxxxxxx x mražených xxxxx
Xxx xxxxxxx | Xxxxxxx xxxxxx | Xxxxxx xxx | Xxxxxx nebo celkové xxxxxxxxx |
% | % | % | |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 30,0 | nejméně 8,0 | xxxxxxx 2,5 |
Xxxxxxxx a xxxxxxx xxxx xxxxxx | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 2,5 | nejméně 2,5 |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxxxxx xxxxxxxxx tvarohový | nejméně 25,0 | xxxxxxx 2,5 | xxxxxxx 2,5 |
Zmrzlina x xxxxxxx krém s xxxxxxxxxx xxxxx *) | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 1,0 | xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxxx x xxxxxxx krém x vodový x xxxxxxx složkou | nejméně 20,0 | 0 | 0 |
Zmrzlina x xxxxxxx xxxx xxxxxx s příchutí **) **) | xxxxxxx 15,0 | 0 | 0 |
Poznámka: *) rostlinný tuk
**) xxxxxx xx xxxxxx xxxx a xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a ochucujících xxxxxx.
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 328/1997 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxxx krém xxxxxx
|
&xxxx;
xx 100 xx nebo x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xx 500 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
|
|
nad 500 xx nebo x
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
|
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxx nebo xxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxx
xxxx
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxx xxxx olej xxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxx xxx
xxxx
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
xxx xxxxxx
xxx xxxx xxxx podle xxxxx živočicha
|
ztužený xxx
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxx xxx
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xxxxx*)
xxxxxxxx
xxxxxx xxxxxxxxxx xxx
|
Xxxxxxxx: *) Tento xxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x oddílu 1 Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x Xxxxxx Alimentarius.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxx obecně xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxx xxxxx | |
Xxxxx xxxxxxxxx xx XXX/x | xxx. 0,6 |
Číslo xxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxx xx studena x xxxxx deklarované xx XXX/x | xxx. 4,0 |
Číslo xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx./xx | xxx. 10,0 |
Xxxxx xxxxxx xxx 105 °X % | xxx. 0,2 |
Xxxxxxx pro xxxxxxxxxx jednodruhové xxxxxxxxx xxxx x xxxxx | ||||||
Xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxxxx | Xxxxxx | Xxxxxxxx | Xxxxxxx | |
Xxxxxxx (kg/m3) xxx 15 °X | 913-918 | 921-925 | 922-926 | 924-928 | 925-938 | 914-919 |
Xxxxx xxxxxxxxxx (xx XXX/x xxxxx) | 188-193 | 190-209 | 188-194 | 189-195 | 248-265 | 188-196 |
Xxxxxx xxxxx (dle Xxxxx) | 110-126 | 50-55 | 110-143 | 120-143 | 6-11 | 80-88 |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x x/xx | xxx. 15 | xxx. 12 | xxx. 15 | xxx. 15 | max. 15 | xxx. 18 |
Xxxxxxxxxxxxxx/ z xxxxxxxxx sterolů | Nejméně 5 | - | - | |||
Rozsah xxxxxxx mastných xxxxxxx xxxxx xxxxxxx plynové xxxxxxxxxxxxxx x % | ||||||
X 6:0 | - | - | - | - | xxx. 1,2 | - |
X 8:0 | - | - | - | - | 3,4-15 | - |
X 10:0 | - | - | - | - | 3,2-15 | - |
X 12:0 | - | xxx. 1,2 | - | - | 41-56 | - |
C 14:0 | - | 0,5-5,9 | - | xxx. 0,5 | 13-23 | xxx. 1,0 |
C 16:0 | 2,5-6 | 32-59 | 3-10 | 7-14 | 4,2-12 | 9-17 |
X 16:1 | - | - | max. 1,0 | - | - | xxx. 3,0 |
X 18:0 | 0,9-2,5 | 1,5-8,0 | 1-10 | 1,4-5,5 | 1,0-4,7 | 2-4 |
X 18:1 | 50-67 | 27-52 | 14-65 | 19-30 | 3,4-12 | 60-82 |
C 18:2 | 18-30 | 5-14 | 20-75 | 44-62 | 0,9-3,7 | 7-21 |
X 18:3 | 6-14 | xxx. 1,5 | xxx. 1,5 | 4-11 | - | xxx. 1,5 |
X 20:0 | 0,1-1,2 | - | xxx. 1,5 | xxx. 1,0 | - | - |
C 20:1 | 0,1-4,3 | - | - | - | - | - |
C 22:0 | xxx. 0,5 | - | max. 1,0 | - | - | - |
C 22:1 | xxx. 2,0 | - | - | - | - | - |
Tabulka 2 - Ztužený x xxxxxxxx xxx
Xxxxx peroxidové (xxxx. per. xxxx./xx) | xxx. 10,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (xx XXX/x) | xxx. 0,4 |
Obsah vody x těk. látek | max. 0,5 |
Xxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 3 - Xxxxxxxx
Xxxxx xxxx % xxxxx. | Xxxxx xxxx % hmotn. | Číslo xxxxxxxxx xx KOH/g xxxxxx fáze | Číslo xxxxxxxxxx xxxx. per. kysl./kg | |
Margarín | nejméně 80,0 | xxxxxxx 20,0 | ||
Xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 62,0 | xxxxxxx 40,0 | xxx. 2,0 | max. 10,0 |
Xxxxxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 41,0 | xxxxxxx 61,0 | ||
Xxxxxxxx s xxxxx xxxxxx obsahem tuku | nejvýše 31,0 | xxxxxxx 71,0 |
Xxxxxxx 4 - Xxxxxx emulgovaný xxx*)
Xxxxx xxxx % xxxxx. | Xxxxx xxxx % xxxxx. | Xxxxx kyselosti xx XXX/x xxxxxx fáze | Číslo xxxxxxxxxx xxxx. per. xxxx./xx | |
Xxxxxx emulgovaný xxx | xxxxxxx 80,0 | xxxxxxx 20,0 | ||
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx se sníženým xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 62,0 | xxxxxxx 40,0 | xxx. 2,0 | xxx. 10,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk x xxxxxx xxxxxxx tuku | nejvýše 41,0 | xxxxxxx 61,0 | ||
Směsný emulgovaný xxx s xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 31,0 | xxxxxxx 71,0 |
Poznámka: *) Xxxxxx xxx musí xxxxxxxxx 15 % - 80 % xxxxxxxx tuku x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx xxxx
Tabulka 5 - Xxxxxxx xxxxx
Xxxxxx xxxxxxx sádlo | Výběrové xxxxxxx xxxxx | Xxxxxxx sádlo | |
Obsah těkavých xxxxx xxx 105 °X x % xxxxx. max. | 0,25 | 0,30 | |
Č. xxxxxxxxx x mg KOH/g xxx. | 1,20 | 1,30 | 2,50 |
X. xxxxxxxxxx mekv. xxx. xxxx./xx xxx. | 10,00 | 16,00 | |
Xxxxxxxxx x % xxxxx. xxx. | 0,05 | 0,05 | |
Xxxxx xxxxx x % xxxxx. xxx. | 0,00 | 0,005 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxx (40 °C) | 0,894 - 0,906 | ||
Index xxxx xX 40 °C | 1,448 - 1,461 | ||
Titr mastných xxxxxxx | 32 - 45 | ||
Č. xxxxxxxxxx xx XXX/x | 192 - 203 | ||
X. xxxxxx xxxxx Xxxxx | 45 - 70 | ||
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x/xx xxx. | 10,0 | ||
Xxx xxxx °C | 28 - 40 | 25 - 45 |
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx xxx
Xxxxxx xxx xxxxxxxx | Xxxxxx xxx xxxxx | |
Xxxxx xxxxxxxx látek při 105 °X x % xxxxx. xxx. | 0,30 | |
X. xxxxxxxxx v mg XXX/x xxx. | 1,50 | 2,50 |
X. xxxxxxxxxx xxxx. per. xxxx./xx xxx. | 10,00 | 16,00 |
Xxxxxxxxx v % xxxxx. max. | 0,05 | |
Obsah xxxxx x % xxxxx. xxx. | 0,00 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxx (40 °X) | 0,893 - 0,898 | 0,893 - 0,904 |
Index xxxx xX 40 °X | 1,448 - 1,461 | |
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx | 42,5 - 47,0 | 40,0 - 49,0 |
X. xxxxxxxxxx xx KOH/g | 190 - 200 | 190 - 202 |
Č. xxxxxx podle Wijse | 32 - 47 | 32 - 50 |
Xxxxxxxxxxxxxxx látky x/xx xxx. | 10 | 12 |
Xxx xxxx °C | 40 - 45 | 42 - 48 |
Příloha č. 9 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xx 1 xxxxx
|
&xxxx;
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
1 - 15 xxxxx
|
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 15 xxxxx
|
&xxxx;
- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxx, xxxxx, xxx, xxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xx 500 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 500 x
|
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
Xx. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Xxxxxxxxx vyrobené a xxxxxxx xx xxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxx xxxxxxxx xx 1. xxxx 2001.
(3) Do 31. xxxxxxxx 2001 xx xxxxx přepravovat xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
Xx. XX vložen xxxxxxx xxxxxxxxx č. 90/2000 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.9.2000
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Označování xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx účinnosti xxxx vyhlášky se xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
Čl. XX xxxxxx právním xxxxxxxxx č. 390/2000 Xx. x xxxxxxxxx xx 8.11.2001
Informace
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 8 x 13, xxxxx xxxxxxxx účinnosti xxxx 1.4.1998.
Xx znění tohoto xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
347/99 Xx., kterým xx xxxx xxxxxxxx XX x. 328/97 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), i), x) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových výrobcích x x změně x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky x xxxxx
s účinností xx 30.12.99
90/2000 Xx., kterým xx xxxx xxxxxxxx XX x. 328/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) x x) zákona č. 110/97 Sb., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxxx x mražené xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx
s xxxxxxxxx xx 1.9.2000
390/2001 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 328/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a k) xxxxxx x. 110/97 Xx., x potravinách x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, zmrzliny x xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů
s xxxxxxxxx xx 9.11.2001, x xxxxxxxx částí §3, xxxxx nabývají xxxxxxxxx xxxx 1.4.2002 x xxxx §3 x xxxxxxx č. 2 (xxxxxxx 17), xxxxx xxxxxxxxx platnosti xxxx 31.12.2002.
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.7.2003.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxx č. 87/1987 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx č. 121/1987 Sb., x zabezpečování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2) Vyhláška Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x xxxxxxx označování xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, o xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x množství xxxxxxx xxxxxxxxxx symbolem "x".
3) Xxxxxxxx č. 287/1999 Sb., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) §6 xxxx. 9 xxxx. x) xxxxxxxx x. 324/1997 Xx., o xxxxxxx označování potravin x xxxxxxxxxx výrobků, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx označeného xxxxxxxx "x", ve xxxxx xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.
5) §6 xxxx. 8 vyhlášky x. 324/1997 Xx., xx xxxxx vyhlášky x. 24/2001 Xx.