Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 30.12.1999.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.12.1999 do 30.08.2000.


Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje

328/97 Sb.

ODDÍL 1. Mléko a mléčné výrobky §1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Uvádění do oběhu §5
ODDÍL 2. Zmrzliny a mražené krémy §6
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Uvádění do oběhu §10
ODDÍL 3. Jedlé tuky a oleje §11
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §12
Označování §13
Požadavky na jakost §14
Uvádění do oběhu §15
Přechodná ustanovení §16
Účinnost §17
PŘÍLOHA 1: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na skupiny mléčných výrobků a na druhy mikroorganismů mléčného kysání
PŘÍLOHA 3: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
PŘÍLOHA 4: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 5: Fyzikální a chemické požadavky na jakost základní směsi zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 6: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 7: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 9: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
č. 90/2000 Sb. - Čl. II
č. 390/2001 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§1
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxx xxxxxx tekutina xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx předpisů, 1)
x) mléčným xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx pro xxxx xxxxxx mohou být xxxxxxx, jen xxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx všech xxxx xxxxx xxxxxxxxxx ze xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx zvláštních xxxxxxxx, 1)
d) xxxxxxxx tekutý mléčný xxxxxxx ošetřený xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx 1) x xxxxxxxx xx xxxxx tuku xxxxxxx 10 % hmotnostních,
x) kysaným xxxxxxx xxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxx xxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx kysacím procesu,
x) jogurtem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx mléka xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
g) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody x mléka xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x obsahem xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx a oddělením xxxxxx syrovátky,
x) xxxxxxxx sýrem xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx sýr x převládajícím xxxxxxx xxxxxxxx bílkovin xxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxx, u xxxxxxx xx prokysání xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) taveným xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
n) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčný xxx xx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxx,
x) čerstvým xxxxxx xxxxx xx 20 xxx od data xxxxxx,
p) xxxxxxx xxxxxx máslo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejdéle 24 xxxxxx xx data xxxxxx xxx teplotách xxxxx 18 °X x xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx másla x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) mléčným xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx bílkovin x xxxxx,
t) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx vznikající xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx produkt xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, při xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx konečného xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx ukončení xxxxxxxx procesu x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxxxxx.
§2
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 1.
Xxxxxxxx xx 30.12.1999 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx 2 až 21.
(2) Xxxxx x xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx
x) xxxxxx a xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 x 6,
c) xxxxxxx tuku,
d) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(3) Tekuté xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx jako xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx smetany xx xxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx.
(5) Xxxx xxxxxxxxx xxxxx nebo trvanlivá xxxxxxx xx označuje xxxxx xxxxxx mléko xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx bylo xxxxxxx xxxxxxxxxxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 100 °X.
(6) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxx skupiny x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 x 6,
b) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(7) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu x mléčný xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx tuku,
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(8) Mlékárenské xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 7,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxx x stolní xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx másla.
(9) X xxxxxxxxxxxxxx baleného stolního xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx data xxxxxxxxxxx x mrazírenského xxxxxx. Xxxxx xxxxxx označuje xx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx skupinové xxxxxx xxxxxxxxxxx x datum xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxx prodejce.
(10) Xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx
x) xxxxxx druhu, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 8,
x) obsahem tuku,
c) xxxxxxx xxxxxx,
x) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(11) Tvaroh xxxx být xxxxxxx
x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx stanovené x xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 11,
x) xxxxxxx xxxx nebo xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(12) Název "xxxxxxxxx krém" se xxxxxxx x výrobků x xxxxxxx x xxxxxxx nejméně 30 % xxxx v xxxxxx, obsahujících xxxx.
(13) Xxx xx označuje
a) xxxxxx xxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx skupiny xxxx xxxxxxxxxx, pokud xxx xxxxxxx požadavky stanovené x xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 9, 10 a 12,
x) x xxxxxxx tavených xxxx xx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x dále lze xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx požadavky xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 tabulkách 13 a 14,
d) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny,
f) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) upozorněním "Xxxxxxxx x nepasterovaného xxxxx", xxxxx xxx xxxxx výrobek xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
x) xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobek, xxxxx surovinou xx xxxxx mléko x xxxxxxxx xxxxx sůl xx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(14) Xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx skupiny.
(15) Jako "xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx mléko xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx ošetřeny xxxxxxxxx, xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx a xxxxxxxxx xxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(16) Datem xxxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx
x) tekuté xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx kultur,
e) xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxx.
(17) Mléko x mléčné xxxxxxx xx dále označují xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxx x xxxxxxxx výrobků z xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xx xxxxx nebo xxxxxx výrobek xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx se mléko xxxxxx hospodářského xxxxxxx, xx xxxxxxx pochází xxxx xxx 50 % xxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxxxx ve xxxxxxx se xxxxxx x xxxxx "x xxxxxxxxx" tohoto xxxxx, xxxxx jejich xxxxx xx xxxxxxx činí xxxx než 10 %.
(18) Název "syrovátkový xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx obsahujících xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx syrovátky.
(19) Xxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxx xxxx mléčné xxxxxxx xxxxx nejméně 50 % hmotnostních xxxxxx výrobku.
(20) Pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx lze xxxxxx xxxxx "xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, salámový xxxxxx xxx".
(21) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x xxxxxxx č. 3.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§4
Xxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2.
§5
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxx, smetana x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx mléko, xxxxxx mléko, xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx do 24 °X.
(2) Xxxxxxx ostatní xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx xx 4 °X xx 8 °X.
(3) Xxxxxx xxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§6
Xxx účely této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx směsi připravené xxxxxxx xx smetany, xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxx x aromatizaci (xxxx xxx "xxxxxxxx xxxx"),
x) xxxxxxxx krémem xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x našleháním xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, která byla xxxxxxxxxx teplou xxxxxx x po xxxxxxxx xx obalů xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx - 18 °X x xxxxx.
§7
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Členění xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 4.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 1.4.1998 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxx obsaženy x xxxxxxxxxx 2 až 8.
(2) Xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx. U xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx nemusí xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) V xxxxx xxxxxxxx x mraženého xxxxx xx uvede x použitá xxxxxxx xxxxxx.
(4) U xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx látkou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx v xxxxx potraviny xxxx xxxxxx xxxxx "s xxxxxxxx", x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Zmrzlinu x mražený krém xxx xxxxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 1,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx past,
d) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 5,0 % xxxxxxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx plodů xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(6) U xxxxxxx x alkoholickou xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx alkoholu xxxxx xxx vyšší než 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(7) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx musí xxx xxxxx xxxxxxx.
(8) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx balení xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 6.
§9
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 5.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Podíl xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx formě musí xxx tak xxxxxx, xxx zajistil charakteristickou x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§10
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x teplotě - 8 °X xx - 14 °X, hlubokozmražené zmrzliny x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx do xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx skladují a xxxxxxxxxx při xxxxxxx - 18 °C x xxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxxx a hlubokozmražené xxxxxxxx ve spotřebitelském xxxxxx xx uchovávají xxx prodeji x xxxxxxx - 18 °X x nižší.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx o xxxxxxx - 8 °X x nižší xx xxxx nejdéle 24 xxxxx po xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, nebo xx xxxx xxxxxxx 48 xxxxx po xxxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxx teplou xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx možno xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx pevného xxxxx uhličitého (xxxxx xxx) nebo x xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx chlazením xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx boxů.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx samovolně xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§11
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx smíšených xxxxxxxxxxxxxxxx, které xx x xxxxxxxxxx na xxxxxxxx zastoupení xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tekutém xxxx xxxxx stavu,
b) xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx jedlý xxx x olej získaný xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx plodů xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, mořských živočichů x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) ztuženým xxxxx xxxxx tuk, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx x olejů xxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx byl xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx rostlinných, živočišných xxxx a xxxxx xxxx xxxxxx směsí, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx tukem jedlý xxx, který prošel xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo/a xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxx nebo xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx olejů,
g) emulgovaným xxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx nebo/a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx x jedlými xxxx a xxxxx xx formě xxxxxx xxxx x xxxx; xxxxxxx xxxxxxxxxxx tukem xxxxxxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxxx tuku x celkového xxxxxx xxxx 15 % xx 80 % xxxxxxxxxxxx.
§12
Členění xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 7.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 1.4.1998 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§13
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx požadavky xx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx 2 xx 11.
(2) Xxxxx tuk x jedlý olej xx xxxxxx názvem xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx xx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxx xxxxxxxx.
(4) X emulgovaného xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx obsah tuku xx xxxxxxx, pokud xxxxxxx hodnoty xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 8 xxxxxxxxx 3 x 4.
(5) X emulgovaného xxxx se vyznačí xxxxxxx obsah xxxx.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx se vyznačí x xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxxx "xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx x xxxx, xxxxx obsah xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5 xx ve 100 x xxxxxxx.
(8) Xxxxxxxx "xxxxxxxx za studena" xxx xxxxxx xxx xxxxx, které byly xxxxxxx lisováním za xxxxxxx.
(9) Označení "xxxxxx" xxx xxxxxx pro xxxxxxx sádlo xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x příloze x. 8 tabulce 5.
(10) Xxxxxxxx "xxxxxxxx" lze xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx škvařené, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xx syrového xxxxx xxxxxxxxx x plstního, x xxxxxx xxx xxxxxx, který xxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx, obžaludkového x xxxxxxxxx.
(11) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx výrobky xxxx xxxxxxx v xxxxxxx x. 9.
§14
Xxxxxxxxx xx jakost
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8.
§15
Uvádění xx oběhu
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxxx
a) u xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx 20 °X,
x) x xxxxxxxxxxx xxxx a emulgovaných xxxx 15 °X,
x) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
§16
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Xx 1. xxxxx 2000 xx xxxxx přepravovat xxxxxxxx potraviny x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Nejdéle po xxxx 60 xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx obalů tekutých xxxx xxxxxxxxx označení.
§17
Účinnost
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem vyhlášení, x xxxxxxxx §3, §8 a 13, xxxxx nabývají účinnosti xxxx 1. dubna 1998.
Xxxxxxx:
Xxx. Lux v. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx polotučného
 
 
sušené
 
plnotučné, xxxxxx selského
 
Smetana
 
tekutá
 
ke xxxxxxx
xxxxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
xx sníženým obsahem xxxx
xxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx zákys
 
 
 
kysaná xxxx xxxxxxxx smetana
 
 
 
kysané podmáslí
 
 
 
kysaný xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po kysacím xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxx se smetanovým xxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxx xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx máslo
 
 
 
Tvaroh
 
měkký xxxx xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxx xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxx xx strouhání
 
 
Sýr
 
přírodní
 
nezrající
termizovaný
 
 
 
zrající
zrající xxx xxxxx
xxxxxxx x xxxx hmotě
s xxxxxx xx povrchu
s xxxxxx xxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxxx
x xxxxxx xxxxxx, xxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxx (ke xxxxxxxxx)
xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxx
&xxxx;
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
Účinnost xx 30.12.1999 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx skupiny mléčných xxxxxxx x xx xxxxx mikroorganismů xxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxx tekuté

Druh xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx xxxx x % xxxxx./xxxxx.

Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx x % xxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxx (xx xxxxxxxxxxxxx) nebo Xxxxxx xxxxx (xxx xxxxxxxxxxxxx)

xxxxxxx 3,5

xxxxxxx 8,5

Mléko xxxxxxxxx

1,5 - 2,0


Xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 0,5

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx tekuté

Druh xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx xxxx v % xxxxx.

Xxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxx 30,0

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 35,0
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx*)
Xxxxxxx 3

Druh výrobku

Obsah xxxxxxxx xxxx x % xxxxx.

Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx v % xxxxx.

Xxxxxx smetany

nejméně 10,0


Xxxxxx xxxxx xx. xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

xxxxxxx 8,0

Kysaná xxxxx xxxxxxxxx

xxxx xxx 0,5


Xxxxxxxx

xxxx xxx 1,5

xxxxxxx 7,0

Jogurt xxxx smetanový

nejméně 10,0


Xxxxxx xxxx

xxxxxxx 3,0


Xxxxxx bílý xx xxxxxxxx obsahem xxxx

xxxx než 3,0

xxxxxxx 8,2

Xxxxxx xxxx nízkotučný xxxx xxxxxxxxx

xxxx xxx 0,5

Xxxxxxxx: *) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxx, že přídavek xxxxxxxxxx xxxxxx smí xxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx 4 - Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x kysaných xxxxxxxx výrobcích

Název kysaného xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x 1 x

Xxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení

106
Lactobacillus xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx*)

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxxx mléko, xx. xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxxx

106

Xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxxxx xxxxxxxxxx se skládá x kvasinek zkvašujících xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx unisporus, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Sacharomyces exignus x dále Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx x Aerobacter, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 104

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx skládající xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx rodu Kluyveromyces, Xxxxxxxxxx nebo Candida xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení x symbióze

bakterie xxxxxxxx xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 102

Kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx -xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx mezofilními a xxxxxxxxxxxx bakteriemi mléčného xxxxxxx

106
xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxxxx: *) X xxxxxxxxxxx výrobků mohou xxx kromě základní xxxxxxxxx kultury přidávány xxxxx, produkující kyselinu xxxxxxx x pomáhající xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx obou xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové kultury.
Tabulka 5 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx*)


Xxxxxx xxx

Xxxxxx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxx

Xxxxxx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx


% xxxxx.

% xxxxx.

% xxxxx.

% xxxxx.

% xxxxx.

% xxxxx.

Xxxxxxxxx smetana

nejméně 15,0


xxxxxxx 11,5

xxxxxxx 16,0


nejméně 14,0

Xxxxxxxxx mléko

nejméně 7,5

xxxxxxx 25,0


xxxxxxx 8,0

nejméně 8,0


Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0

xxxxxxx 20,0

nejméně 17,5

xxxxxxx 1,0

xxxxxxx 24,0

xxxxxxx 20,0

z xxxx xxxxxxxxx

4,0 - 4,5



4,0 - 4,5



Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0



xxxxxxx 1,


Xxxxxxxx: *) Přídavek xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx poměru 60,5 % xx 64,5.

xxxxxxx xxxxx =

% xxxxxxxxx . 100

% xxxxxxxxx + % xxxx
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx

Xxxx

Xxxxx mléčného xxxx v % xxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 50,0

Xxxxxx xxxxx plnotučné

nejméně 26,0

Xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxx xxx 26,0

z xxxx xxxxxxxxx

12,0 - 14,0

Sušené xxxxx nízkotučné

nejvýše 8,0

Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 1,5
Tabulka 7 - Xxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx tuku x % xxxxx.

Xxxxx xxxxxx v %

Xxxxxxx xxxxx, máslo x xxxxxx xxxxx

xxxxxxx 80,0

nejvýše 2,0

Xxxxx xx smetanovým xxxxxxx

xxxxxxx 75,0


Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx

xxxxxxx 61,0


Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx

xxxxxxx 41,0

Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxx výrobku

Obsah xxxx x % xxxxx.

Xxxxxx x % hmotn.

Pomazánkové xxxxx

xxxxxxx 31,0

nejméně 42,0
Xxx x tvaroh
Tabulka 9 - Klasifikace přírodních xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx vody v xxxxxxxxxx xxxxx sýra

% XXXXX =

x vody . 100

100 - x tuku

Sýr

% XXXXX*)

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51,0

Xxxxx

49,0 - 56,0

Xxxxxxxxx

54,0 - 63,0

Měkký

nejméně 63,0
Xxxxxxxx: *) X xxxxxxxxxx xxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx zařazení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx standardních xxxx.
Xxxxxxx 10 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx (x xxxxxxxxxx)*)

Xxx

Xxx x xxxxxx x %

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0
Xxxxxxxx: *) Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx dodržet xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx

% x.x.x. =

g xxxx . 100

100 - x vody
Tabulka 11 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxx

Xxx v sušině x %

Xxxxx

xxxxxxx 38,0

Xxxxxxxxx

15,0 - 25,0

Nízkotučný xxxx xxxxx

xxxx než 15,0

Xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx

xxxx než 5,0
Xxxxxxx 12 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýra xxxxx xxxxx

Xxx xxxxxxxxx

xxxxxxx


xxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxx

xx xxxxxxx


x xxxxx na xxxxxxx


x xxxx hmotě

z xxxx

x xxxxxxx charakteristické xxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxxx xxx

x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx uvnitř xxxxx


xxxxxxxxxxxx
X xxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxx jedné charakteristiky xx xxxxxxxxxx zařazení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx. Xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 13 - Xxxxxx xxxx - xxxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxx sýr

Tuk x xxxxxx v %

Xxxxxx v %

vysokotučný

70,0

45,0


60,0 x 65,0

44,0


55,0

44,0


50,0

43,0


45,0

41,0


40,0

39,0


35,0

36,0

nízkotučný

30,0

33,0


25,0

31,0


20,0

29,0
Poznámka: Xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx dělí na xxxxxxxx xx tuhé x xxxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx (v %) xxxx xxx ve xxxxxx k xxxxxx xxxx x xxxxxx (x %) x xxxxxxx poměru, který xxxxxxxxx spolu s xxxxxxx technologickými xxxxxxx xxxxxx xxxx roztíratelnost xxxxxxx. Xxxx ustanovení xxxxx xxxxxxx x xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx 14 - Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx než sýry xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx:

Xxxxxx jiná xxx xxx

Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx


xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx


Xxxxx, máselný xxxx, xxxxxxx

xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xx

xxx
xx xxxx xxx. obsahu 5 % laktózy ve xxxxxxxx taveném xxxx

xxx
xx xxxxxxxxxxx, xx 51 % sušiny xxxxxxx xx sýra

Jedlá xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxx*)

xxx

xxx

xxx

Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx)

xx

xx

xxx

Xxxxxx x xxxxxxx zelenina

podle druhu xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxx
x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x za xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxx charakteristickou xxxx x xx xx xxxxxxx o xxxxx

xxx
Xxxxxxxx: *) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx mléka x mléčných výrobků
 
Výrobek
 
Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka
 
Zahuštěný mléčný xxxxxxx
&xxxx;
xx 250 xx xxxx x
&xxxx;
- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx
&xxxx;
xx 500 xx xxxx x
&xxxx;
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
xx 1000 xx xxxx g
 
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx
&xxxx;
xxx 1000 xx xxxx x
&xxxx;
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xx 1000 x
&xxxx;
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx
&xxxx;
xxx 1000 g
 
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
xx 250 g
 
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
&xxxx;
xx 1000 x
&xxxx;
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % x 20 xx balení
 
nad 1000 x
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx
&xxxx;
Xxx x tvaroh
 
do 125 x
&xxxx;
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
&xxxx;
xx 250 g
 
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 xx balení
 
do 500 x
&xxxx;
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 1,0 % u 20 ks balení
 
nad 500 x
&xxxx;
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx
&xxxx;
xx 250 x
&xxxx;
- 7,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx balení
 
Máslo xxxxxxxxxxx x pomazánkové
 
do 20 x
&xxxx;
- 10,0 % x jednotlivého balení
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
&xxxx;
xx 250 x
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
&xxxx;
xxx 250 g
 
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxxxx
xxxxxx
xxxxx xxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
xxxxxx
x rostlinným xxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
xxxxxxx:
xxxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxx
xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx
xxxxxx
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx jogurtový nebo xxxxxxxxx
xxxxxx
x xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 328/1997 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx směsi xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx xxx

Xxxxxx nebo celkové xxxxxxxxx


%

%

%

Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 30,0

xxxxxxx 8,0

xxxxxxx 2,5

Zmrzlina a xxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxxx 25,0

xxxxxxx 2,5

nejméně 2,5

Xxxxxxxx x xxxxxxx krém xx bázi xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0

nejméně 2,5

xxxxxxx 2,5

Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx *)

xxxxxxx 25,0

xxxxxxx 1,0

xxxxxxx 1,5

Zmrzlina x mražený xxxx x vodový s xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 20,0

0

0

Xxxxxxxx x mražený krém xxxxxx x xxxxxxxx **) **)

xxxxxxx 15,0

0

0
Xxxxxxxx: *) xxxxxxxxx xxx
**) xxxxxx xx xxxxxx xxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx ze stabilizátorů, xxxxxxxxxx x ochucujících xxxxxx.

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 328/1997 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx krémů
 
Výrobek
 
Hmotnost xxxx objem balení
 
Přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx odchylka
 
Zmrzlina x xxxxxxx xxxx balený
 
do 100 xx xxxx x
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xx 500 xx xxxx x
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxx 500 xx xxxx x
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce x. 328/1997 Sb.
Členění na xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxx tuk nebo xxxxx xxxx
&xxxx;
xxxxxxxxx xxx
xxxx
xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
xxx nebo olej xxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxx xxx
xxxx
xxxxxxxxx xxxx
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
xxx xxxxxx
xxx xxxx olej xxxxx xxxxx xxxxxxxxx
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxx tuk
 
 
 
pokrmový xxx
&xxxx;
&xxxx;
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxx
&xxxx;
xxxxx*)
xxxxxxxx
xxxxxx emulgovaný xxx
Xxxxxxxx: *) Xxxxx xxxxxxx je xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x oddílu 1 Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx členění xxxxxxx xxxxxxxxx x Xxxxxx Alimentarius.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxx hodnoty xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx tuky x xxxxx x xxxxxx směsi

Číslo kyselosti xx XXX/x

xxx. 0,6

Xxxxx xxxxxxxxx xxx oleje xxxxxxxx za studena x takto xxxxxxxxxxx xx KOH/g

max. 4,0

Číslo xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx./xx

xxx. 10,0

Xxxxx xxxxxx xxx 105 °X %

xxx. 0,2

Hodnoty xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx rostlinné xxxx a xxxxx


Xxxxxxx x xxxxxx obsahem xxxxxxxx erukové

Palmový

Slunečnicový

Sójový

Kokosový

Olivový

Hustota (kg/m3) xxx 15 °X

913-918

921-925

922-926

924-928

925-938

914-919

Xxxxx xxxxxxxxxx (xx XXX/x xxxxx)

188-193

190-209

188-194

189-195

248-265

188-196

Xxxxxx xxxxx (xxx Xxxxx)

110-126

50-55

110-143

120-143

6-11

80-88

Xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx látek x x/xx

xxx. 15

xxx. 12

xxx. 15

xxx. 15

xxx. 15

xxx. 18

Brassicasterol/ x xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 5

-

-




Xxxxxx xxxxxxx mastných xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x %

X 6:0

-

-

-

-

xxx. 1,2

-

X 8:0

-

-

-

-

3,4-15

-

C 10:0

-

-

-

-

3,2-15

-

X 12:0

-

max. 1,2

-

-

41-56

-

X 14:0

-

0,5-5,9

-

xxx. 0,5

13-23

max. 1,0

C 16:0

2,5-6

32-59

3-10

7-14

4,2-12

9-17

X 16:1

-

-

xxx. 1,0

-

-

xxx. 3,0

X 18:0

0,9-2,5

1,5-8,0

1-10

1,4-5,5

1,0-4,7

2-4

C 18:1

50-67

27-52

14-65

19-30

3,4-12

60-82

X 18:2

18-30

5-14

20-75

44-62

0,9-3,7

7-21

X 18:3

6-14

max. 1,5

xxx. 1,5

4-11

-

xxx. 1,5

C 20:0

0,1-1,2

-

xxx. 1,5

xxx. 1,0

-

-

X 20:1

0,1-4,3

-

-

-

-

-

X 22:0

xxx. 0,5

-

xxx. 1,0

-

-

-

C 22:1

xxx. 2,0

-

-

-

-

-
Tabulka 2 - Xxxxxxx x xxxxxxxx xxx

Xxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. per. xxxx./xx)

xxx. 10,0

Xxxxx xxxxxxxxx (xx XXX/x)

xxx. 0,4

Obsah xxxx x xxx. xxxxx

xxx. 0,5
Xxxxxxxxxx xxxx
Tabulka 3 - Xxxxxxxx


Xxxxx xxxx % hmotn.

Obsah xxxx % xxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxx xx XXX/x xxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxx. per. xxxx./xx

Xxxxxxxx

xxxxxxx 80,0

xxxxxxx 20,0



Margarín se xxxxxxxx obsahem tuku

nejvýše 62,0

xxxxxxx 40,0

max. 2,0

xxx. 10,0

Xxxxxxxx s xxxxxx xxxxxxx tuku

nejvýše 41,0

xxxxxxx 61,0



Xxxxxxxx x velmi xxxxxx xxxxxxx xxxx

xxxxxxx 31,0

xxxxxxx 71,0


Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx*)


Xxxxx xxxx % xxxxx.

Xxxxx vody % xxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxx xx XXX/x xxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx./xx

Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk

nejméně 80,0

xxxxxxx 20,0



Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx

xxxxxxx 62,0

xxxxxxx 40,0

xxx. 2,0

xxx. 10,0

Směsný xxxxxxxxxx tuk s xxxxxx xxxxxxx tuku

nejvýše 41,0

xxxxxxx 61,0



Směsný emulgovaný xxx s xxxxx xxxxxx obsahem xxxx

xxxxxxx 31,0

xxxxxxx 71,0


Poznámka: *) Xxxxxx tuk xxxx xxxxxxxxx 15 % - 80 % xxxxxxxx tuku x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxx xxxxx


Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx sádlo

Obsah těkavých xxxxx xxx 105 °X x % xxxxx. xxx.

0,25

0,30

X. xxxxxxxxx x xx KOH/g xxx.

1,20

1,30

2,50

X. xxxxxxxxxx mekv. xxx. kysl./kg xxx.

10,00

16,00

Xxxxxxxxx x % hmotn. xxx.

0,05

0,05

Xxxxx mýdel x % xxxxx. xxx.

0,00

0,005

Xxxxxxxxx xxxxxxx (40 °X)

0,894 - 0,906

Xxxxx lomu xX 40 °X

1,448 - 1,461

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx

32 - 45

X. xxxxxxxxxx xx XXX/x

192 - 203

Č. xxxxxx xxxxx Xxxxx

45 - 70

Xxxxxxxxxxxxxxx látky x/xx xxx.

10,0

Xxx xxxx °X

28 - 40

25 - 45
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx xxx


Xxxxxx lůj xxxxxxxx

Xxxxxx lůj jedlý

Obsah xxxxxxxx xxxxx při 105 °X x % xxxxx. xxx.

0,30

X. xxxxxxxxx v mg XXX/x max.

1,50

2,50

Č. xxxxxxxxxx xxxx. xxx. kysl./kg xxx.

10,00

16,00

Xxxxxxxxx v % xxxxx. xxx.

0,05

Xxxxx xxxxx x % xxxxx. xxx.

0,00

Xxxxxxxxx xxxxxxx (40 °X)

0,893 - 0,898

0,893 - 0,904

Xxxxx lomu xX 40 °X

1,448 - 1,461

Xxxx mastných xxxxxxx

42,5 - 47,0

40,0 - 49,0

X. zmýdelnění xx XXX/x

190 - 200

190 - 202

Č. xxxxxx xxxxx Wijse

32 - 47

32 - 50

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x/xx xxx.

10

12

Xxx tání °X

40 - 45

42 - 48

Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce č. 328/1997 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení xxxxxxx xxxx x xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx odchylka
 
Rostlinný olej
 
do 1 xxxxx
&xxxx;
- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx
&xxxx;
1 - 15 xxxxx
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx
&xxxx;
xxx 15 xxxxx
&xxxx;
- 0,1 % x jednotlivého xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxx, xxxxx, xxx, xxxxxxxx tuk, xxxxxx xxxxxxxxxx xxx
&xxxx;
xx 500 x
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx
&xxxx;
xxx 500 g
 
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx vyrobené x xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
(2) Xxxxxxxx potravin podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xx 1. září 2001.
(3) Do 31. xxxxxxxx 2001 xx xxxxx xxxxxxxxxxx mražené xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx zařízením xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 90/2000 Xx. s xxxxxxxxx od 1.9.2000
Čl. II
Xxxxxxxxx ustanovení
Označování xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx účinnosti xxxx vyhlášky se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx. XX xxxxxx právním xxxxxxxxx x. 390/2000 Xx. x xxxxxxxxx xx 8.11.2001

Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 8 x 13, xxxxx xxxxxxxx účinnosti xxxx 1.4.1998.
Xx znění xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x doplnění xxxxxxxxxxx právním předpisem x.:
347/99 Xx., xxxxxx se xxxx vyhláška MZ x. 328/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx
s xxxxxxxxx xx 30.12.99
90/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška XX x. 328/97 Xx., kterou se xxxxxxx §18 písm. x), x), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, zmrzliny x xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
390/2001 Xx., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Ministerstva zemědělství x. 328/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/97 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, ve znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx
s xxxxxxxxx xx 9.11.2001, x xxxxxxxx xxxxx §3, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.4.2002 x xxxx §3 x příloha č. 2 (xxxxxxx 17), xxxxx xxxxxxxxx platnosti xxxx 31.12.2002.
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Sb. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb. x účinností xx 1.7.2003.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Zákon č. 87/1987 Sb., o veterinární xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx č. 121/1987 Sb., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 324/1997 Sb., x způsobu označování xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x množství xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx "e".
3) Xxxxxxxx č. 287/1999 Sb., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) §6 xxxx. 9 xxxx. x) xxxxxxxx x. 324/1997 Xx., o xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin x tabákových xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx údajů o xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxx "x", xx xxxxx xxxxxxxx č. 24/2001 Xx.
5) §6 xxxx. 8 xxxxxxxx x. 324/1997 Sb., xx znění xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.