Právní předpis byl sestaven k datu 30.12.1999.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.12.1999 do 30.08.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
328/97 Sb.
ODDÍL 1. Mléko a mléčné výrobky §1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Uvádění do oběhu §5
ODDÍL 2. Zmrzliny a mražené krémy §6
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Uvádění do oběhu §10
ODDÍL 3. Jedlé tuky a oleje §11
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §12
Označování §13
Požadavky na jakost §14
Uvádění do oběhu §15
Přechodná ustanovení §16
Účinnost §17
PŘÍLOHA 1: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na skupiny mléčných výrobků a na druhy mikroorganismů mléčného kysání
PŘÍLOHA 3: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
PŘÍLOHA 4: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 5: Fyzikální a chemické požadavky na jakost základní směsi zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 6: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 7: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 9: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
č. 90/2000 Sb. - Čl. II
č. 390/2001 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§1
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx předpisů, 1)
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx odvozený xxxxxxx x xxxxx, přičemž xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx pro xxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xxx když xxxx látky nejsou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx kterékoliv ze xxxxxx xxxxx,
c) xxxxxx xxxxxx mléko xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
d) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů 1) x xxxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, tepelně xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxx mléka jogurtovou xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx odpařením vody x mléka nebo xxxxxxx,
h) sušeným xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx xxxxxxx sušením xxxxx nebo smetany x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx působením xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx x oddělením xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx nezrající xxx xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx x převládajícím xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx nad xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx sýr, x xxxxxxx po prokysání xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
n) máslem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčný xxx xx xxxxx xxxxxx xxxx v tuku,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxx do 20 xxx xx data xxxxxx,
x) stolním xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxx xx xxxx xxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxx datum xxxxxxxxxxx stolního másla x mrazírenského skladu,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobek získaný xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx vznikající jako xxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxx, včetně xxxxxxx a kaseinů,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx proces, xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx mikroorganizmů x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčného xxxxxxx,
x) termizací xxxxxxx ošetření mléčných xxxxxxx po ukončení xxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 1.
Xxxxxxxx od 30.12.1999 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v zákoně x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) jsou xxxxx požadavky na xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx 2 xx 21.
(2) Mléko x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx a xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxx, který xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx stanoven v xxxxxxx x. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 a 6,
x) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(3) Xxxxxx xxxxx xxxx tekutá xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Jako xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx bylo zvýšení xxxxxxxxxxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 100 °X.
(6) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx
x) xxxxxx druhu xxxx skupiny x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx x. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 x 6,
x) xxxxxxx tuku,
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(7) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx x mléčný xxxxxxx, xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx tuku,
c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(8) Mlékárenské xxxxx xxxx být xxxxxxxx
x) názvem xxxxxxx, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze x. 2 tabulce 7,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx máslo x xxxxxx máslo,
c) xxxxxxx xxxx u xxxxxxxx xxxxx.
(9) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stolního xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx data xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx označuje xx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x datum xxxxxxxxxxxxx na spotřebitelský xxxx prodejce.
(10) Pomazánkové xxxxx xxxx být xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x příloze x. 2 xxxxxxx 8,
x) obsahem tuku,
c) xxxxxxx sušiny,
d) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(11) Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 11,
x) xxxxxxx tuku nebo xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(12) Xxxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxxx u výrobků x xxxxxxx x xxxxxxx nejméně 30 % xxxx v xxxxxx, obsahujících cukr.
(13) Xxx xx xxxxxxxx
x) xxxxxx druhu,
b) x xxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxx dále xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxx sýr xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 9, 10 x 12,
x) x skupiny xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x dále xxx xxxxxxx x názvem xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx x. 2 xxxxxxxxx 13 x 14,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x sušině,
e) xxxxxxx sušiny,
f) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx "Xxxxxxxx x nepasterovaného xxxxx", xxxxx xxx xxxxx výrobek xxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
h) xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx surovinou je xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx sůl xx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(14) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx musí být xxxxxxx názvem xxxxx xxxx xxxxxxx.
(15) Jako "xxxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx sýr, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(16) Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x tekutá xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxx xxxxxxxx pasterací,
b) xxxxxx xxxxxx výrobky,
c) mléčný xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčných kultur,
e) xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx sýr.
(17) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxx označují xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X mléka x xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uváděn. Xxxxx xx mléko xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx zvířat, xxxxxx se xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx zvířete, xx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx 50 % mléka. Xxxxxxx xxxxx mléka xx xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxx "s xxxxxxxxx" xxxxxx xxxxx, xxxxx jejich xxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxx než 10 %.
(18) Název "syrovátkový xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(19) Xxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(20) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ze xxxx xxx xxxxxx xxxxx "xxxxxx dort, xxxxxx dezert, xxxxxx xxxxxx, salámový tavený xxx".
(21) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxxx x. 3.
Původní znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx jednotlivé xxxxxxx mléčných xxxxxxx x xxxxx mikroorganizmů xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx kysaných xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2.
§5
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx mléko, xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx do 24 °X.
(2) Xxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x uvádějí xx xxxxx xxx xxxxxxx od 4 °X xx 8 °X.
(3) Xxxxxx xxxxxx výrobky se xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu do 70 %.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§6
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx tuku, xxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx (xxxx jen "xxxxxxxx xxxx"),
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x našleháním pasterované x xxxxxxxxxxxxxx základní xxxxx pod xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx zmrzlinou xxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx cestou x xx naplnění xx xxxxx ihned xxxxxxxx xx xxxxxxx - 18 °C x xxxxx.
§7
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 4.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 1.4.1998 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx zvláštním xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx 2 xx 8.
(2) Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx názvem druhu x skupiny. X xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx název xxxxxxx xxxxxx.
(3) V xxxxx xxxxxxxx a mraženého xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx chutící xxxxxx.
(4) X xxxxxxxx x mraženého krému, xxxxx xxxx ochuceny xxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx, je xxxxx uvést x xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx "x xxxxxxxx", x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 3,0 % hmotnostních xxxxx,
x) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) podle xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, obsahují-li xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx past,
d) podle xxxxxxxxx druhu ovoce, xxxxxxxx-xx nejméně 5,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(6) U xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxx v názvu xxxxxxx xxxxxxx, přičemž xxxxx alkoholu nesmí xxx xxxxx xxx 3,0 % hmotnostních.
(7) Xxxxxxx obsahující xxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
(8) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky balení xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny v xxxxxxx x. 6.
§9
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 5.
(2) Konzistence xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x velkých xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx viditelné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Podíl xxxxxxxxx xxxxxxxxx složek x xxxxxxxx formě xxxx xxx xxx vysoký, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx.
Původní znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
§10
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxxxxx x xxxxxxxx x přímému prodeji xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx o xxxxxxx - 8 °X xx - 14 °X, xxxxxxxxxxxxxxx zmrzliny x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx při xxxxxxx - 18 °C x nižší.
(2) Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx spotřebitelském xxxxxx xx uchovávají xxx xxxxxxx o xxxxxxx - 18 °X x nižší.
(3) Xxxxxxxx uváděné xx xxxxx jako xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx při xxxxxxx x xxxxxxx - 8 °X x xxxxx xx xxxx xxxxxxx 24 xxxxx po zmrazení, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, nebo xx xxxx xxxxxxx 48 xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxx teplou xxxxxx.
(4) Xxx stánkovém xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x použitím xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxx xxx) xxxx v xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx vložkami xx xxxxxxxx xxxxxxxx určených xxxxxxxx boxů.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx samovolně roztátých xxxxxxx x jejich xxxxxxx do oběhu xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§11
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx tukem x xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tekutém xxxx tuhém xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx xx semen, plodů xxxx jader plodů xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxx xxx x xxxx získaný x xxxxxxxx tkání xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx živočichů x dalších xxxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, který xxx xxxxxx ztužováním xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx x olejů xxxx xxxxxx směsí,
e) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxxxxxxx rostlinných, xxxxxxxxxxx xxxx x olejů xxxx jejich xxxxx, xxxxxx ztužených xxxx,
x) xxxxxxxxx tukem xxxxx xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo/a xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx směsi xxxxxxxxx tuků x xxxxxxx xxxx a xxxxx nebo směsi xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx olejů,
g) emulgovaným xxxxx xxxxx tuk x xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx/x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx olejů x xxxx x xxxxxxx xxxx x oleji xx formě xxxxxx xxxx x xxxx; xxxxxxx emulgovaným xxxxx xxxxxxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxxxx obsahu xxxx 15 % xx 80 % xxxxxxxxxxxx.
§12
Členění xx druhy, skupiny x podskupiny
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 7.
Původní znění - xxxxxxxx xx 1.4.1998 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
§13
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx zvláštním xxxxxxxx 2) jsou xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx obsaženy x xxxxxxxxxx 2 xx 11.
(2) Xxxxx xxx x jedlý olej xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
(3) U xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxx xxxxx x název xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxx vyrobeny.
(4) X xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx označení xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxxx č. 8 xxxxxxxxx 3 a 4.
(5) U emulgovaného xxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxx tuku.
(6) X směsného xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx x tukové xxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxxx "xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx x xxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5 xx xx 100 x xxxxxxx.
(8) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xx studena" xxx použít xxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx.
(9) Označení "domácí" xxx použít xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxx cestou x xxxxxxx xxxxxxx uvedené x xxxxxxx x. 8 tabulce 5.
(10) Xxxxxxxx "xxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, x xxxxxx xxx xxxxxx, který byl xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, osrdečníkového, xxxxxxxxxxxxx x střevního.
(11) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx jednotlivé xxxxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxxx č. 9.
§15
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxx tuky x xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx
x) u xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx 20 °C,
x) u xxxxxxxxxxx xxxx a emulgovaných xxxx 15 °X,
x) x xxxxxxxxx x pokrmových xxxx 20 °X.
§16
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xx 1. xxxxx 2000 xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx prostředcích, které xxxxxx vybaveny xxxxxxxxx xxx registraci xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xx xxxx 60 dnů xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx tekutých xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 328/1997 Sb.
Členění xx xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx výrobku
|
Skupina
|
Podskupina
|
Mléko
|
tekuté
|
odtučněné
odstředěné
nízkotučné
|
zahuštěné
|
částečně xxxxxxxxx, včetně polotučného
|
|
sušené
|
plnotučné, xxxxxx xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xx xxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxx výrobek
|
jogurt
|
nízkotučný xxxx xxxxxxxxx
xx xxxxxxxx obsahem xxxx
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx mléko
|
|
|
kefír
|
|
|
kefírové xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx výrobek tepelně xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx výrobek obohacený xxxxxxxxx xxxxxxxxx kultury
|
||
Máslo xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xx smetanovým xxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxx xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxx xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxx xxxx na xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx
xxxxxxx xxx xxxxx
xxxxxxx x xxxx hmotě
s xxxxxx xx povrchu
s xxxxxx xxxxxx xxxxx
xxxxxxxxxxxx
x solném xxxxxx, xxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx (xx xxxxxxxxx)
xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek
|
kasein xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
Xxxxxxxx xx 30.12.1999 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx, chemické x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxx mléčných xxxxxxx x na xxxxx xxxxxxxxxxxxxx mléčného xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx tuku x % hmotn./hmotn. | Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxx xxxxxxxxx (se xxxxxxxxxxxxx) xxxx Selské xxxxx (bez xxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx 3,5 | xxxxxxx 8,5 |
Xxxxx xxxxxxxxx | 1,5 - 2,0 | |
Xxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 0,5 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx výrobku | Obsah xxxxxxxx tuku v % hmotn. |
Smetana | nejméně 10,0 |
Xxxxxxx xx šlehání | nejméně 30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 35,0 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx*)
Xxxxxxx 3
Druh xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxxx smetany | nejméně 10,0 | |
Xxxxxx xxxxx xx. xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 0,5 | xxxxxxx 8,0 |
Kysaná xxxxx xxxxxxxxx | xxxx xxx 0,5 | |
Podmáslí | méně xxx 1,5 | xxxxxxx 7,0 |
Jogurt xxxx smetanový | nejméně 10,0 | |
Xxxxxx xxxx | xxxxxxx 3,0 | |
Xxxxxx xxxx xx sníženým obsahem xxxx | xxxx xxx 3,0 | xxxxxxx 8,2 |
Xxxxxx xxxx nízkotučný xxxx odtučněný | méně xxx 0,5 |
Xxxxxxxx: *) Xxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx xxxx uvedených xxxxxxxx xxxxxxx x xxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx složky smí xxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx 4 - Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x kysaných xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx kysaného xxxxxxx | Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x 1 x | Xxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxx | Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx mezofilní, xxxx. xxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx mléčného xxxxxxx | 106 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx*) | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. bulgaricus | 107 |
Kysané xxxxx, xx. xxxxxxxxxxx zákysu, xxxxxxxx x kysané xxxxxxx | xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | 106 |
Xxxxx | xxxxx připravený x xxxxxxxxxx zrn, jehož xxxxxxxxxx se xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx marxianus x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx unisporus, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx Leuconostoc, Xxxxxxxxxxx x Aerobacter, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 104 |
Xxxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xx z xxxxxxxxxxxx xxxxxx rodu Kluyveromyces, Xxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx x mezofilních x xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxx mléčného xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxx -xxxxxxxx | Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčného xxxxxxx | 106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx: *) X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx základní xxxxxxxxx xxxxxxx přidávány xxxxx, xxxxxxxxxxx kyselinu xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx specifickou chuťovou xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Musí však xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx obou xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxxxxxx | Xxxxxxx*) | ||||
Xxxxxx xxx | Xxxxxx sušina | Mléčná sušina xxxxxxxxxx | Xxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx | Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | |
% xxxxx. | % xxxxx. | % hmotn. | % xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | |
Xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 15,0 | xxxxxxx 11,5 | nejméně 16,0 | xxxxxxx 14,0 | ||
Xxxxxxxxx mléko | nejméně 7,5 | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 8,0 | nejméně 8,0 | ||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 1,0 | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 17,5 | nejméně 1,0 | xxxxxxx 24,0 | nejméně 20,0 |
z xxxx xxxxxxxxx | 4,0 - 4,5 | 4,0 - 4,5 | ||||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 1,0 | xxxxxxx 1, |
Xxxxxxxx: *) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x slazeného xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 % xx 64,5.
xxxxxxx xxxxx = | % xxxxxxxxx . 100 |
% xxxxxxxxx + % xxxx |
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx xxxxx x xxxxxx smetana
Druh | Obsah xxxxxxxx xxxx x % xxxxx. |
Xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 50,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 26,0 |
Xxxxxx xxxxx částečně odtučněné | méně xxx 26,0 |
x xxxx xxxxxxxxx | 12,0 - 14,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx 8,0 |
Sušené xxxxx odtučněné | nejvýše 1,5 |
Xxxxxxx 7 - Máslo xxxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxx x % hmotn. | Obsah xxxxxx x % |
Xxxxxxx xxxxx, xxxxx x xxxxxx máslo | nejméně 80,0 | nejvýše 2,0 |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 75,0 | |
Máslo xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 61,0 | |
Xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 41,0 |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx výrobku | Obsah xxxx x % hmotn. | Sušina x % xxxxx. |
Xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 31,0 | xxxxxxx 42,0 |
Xxx x xxxxxx
Xxxxxxx 9 - Klasifikace přírodních xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx k xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx sýra
% XXXXX = | g xxxx . 100 |
100 - x xxxx |
Xxx | % XXXXX*) |
Xxxxx xxxxx | xxxxxxx 51,0 |
Xxxxx | 49,0 - 56,0 |
Xxxxxxxxx | 54,0 - 63,0 |
Měkký | nejméně 63,0 |
Xxxxxxxx: *) X xxxxxxxxxx sýrů x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx vyráběných standardních xxxx.
Xxxxxxx 10 - Xxxxxxxxxxx přírodních sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x sušině (x xxxxxxxxxx)*)
Xxx | Xxx v xxxxxx x % |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 45,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 25,0 |
Xxxxxxxxxx | xxxxxxx 10,0 |
Xxxxxxxxx | xxxx xxx 10,0 |
Poznámka: *) Xxxxxxxx sýra xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx charakteristiku
% x.x.x. = | g xxxx . 100 |
100 - x xxxx |
Xxxxxxx 11 - Klasifikace tvarohu xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxx | Xxx x sušině x % |
Xxxxx | xxxxxxx 38,0 |
Xxxxxxxxx | 15,0 - 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxx než 15,0 |
Xxxxxxxxx xxxx měkký xxxx xxxxx | xxxx xxx 5,0 |
Tabulka 12 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxx
Xxx xxxxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx | |
Xxx xxxxxxx | xx xxxxxxx |
x xxxxx na xxxxxxx | |
x xxxx xxxxx | |
x xxxx | x tvorbou charakteristické xxxxxx xx povrchu |
Plísňový xxx | x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx uvnitř xxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
X xxxx, xxxxx přesahuje xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx zařazení xxxxx tradičně xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx sýrů. Xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 13 - Xxxxxx sýry - xxxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxx sýr | Tuk x sušině v % | Xxxxxx v % |
xxxxxxxxxxx | 70,0 | 45,0 |
60,0 x 65,0 | 44,0 | |
55,0 | 44,0 | |
50,0 | 43,0 | |
45,0 | 41,0 | |
40,0 | 39,0 | |
35,0 | 36,0 | |
nízkotučný | 30,0 | 33,0 |
25,0 | 31,0 | |
20,0 | 29,0 |
Poznámka: Xxxxx xxxxxxxxxxx se xxxxxx xxxx dělí na xxxxxxxx xx xxxx x xxxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx (v %) xxxx xxx xx xxxxxx x obsahu xxxx x sušině (x %) v xxxxxxx xxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx technologickými xxxxxxx xxxxxx xxxx roztíratelnost xxxxxxx. Toto xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx 14 - Xxxxxx přehled složek xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx a tavených xxxxxxxx xxxxxxx:
Xxxxxx jiná xxx sýr | Tavený sýr x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx výrobek | |
druhově xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx | ||
Xxxxx, xxxxxxx xxxx, smetana | pouze xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx tuku | ano | ano |
Ostatní xxxxxx xxxxxx | xx | xxx xx xxxx xxx. xxxxxx 5 % laktózy xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxx xx xxxxxxxxxxx, že 51 % xxxxxx pochází xx xxxx |
Xxxxx xxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxx*) | xxx | xxx | xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx účinkem) | ne | ne | ano |
Koření x xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx druhu xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx | ||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxx x xxxxxxxx nepřekračujícím xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxx a za xxxxxxxxxxx, xx mají xxxxxxx pouze charakteristickou xxxx x že xx nejedná x xxxxx | xxx |
Xxxxxxxx: *) zdravotně xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení
|
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka
|
Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
&xxxx;
xx 500 ml xxxx x
|
&xxxx;
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
xx 1000 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 1000 xx xxxx g
|
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx mléčný výrobek
|
do 1000 g
|
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 1000 g
|
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % x 20 xx balení
|
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % u 20 xx balení
|
do 1000 x
|
&xxxx;
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % u 20 xx balení
|
|
nad 1000 x
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxx x tvaroh
|
do 125 g
|
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xx 500 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks balení
|
|
nad 500 x
|
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xx 250 g
|
- 7,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 20 x
|
&xxxx;
- 10,0 % x jednotlivého balení
- 2,0 % u 20 xx balení
|
do 250 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 250 x
|
&xxxx;
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxx použité xxxxxxx složky zejména: vanilková jahodová malinová meruňková pomerančová oříšková pistáciová čokoládová kakaová kávová |
Mražený xxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxxxxxx jogurtový xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x rostlinným xxxxx |
Původní znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx
Xxx výrobku | Celková sušina | Mléčný xxx | Xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx |
% | % | % | |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 30,0 | xxxxxxx 8,0 | xxxxxxx 2,5 |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 2,5 | nejméně 2,5 |
Xxxxxxxx x mražený xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 25,0 | nejméně 2,5 | xxxxxxx 2,5 |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx *) | nejméně 25,0 | xxxxxxx 1,0 | xxxxxxx 1,5 |
Zmrzlina x xxxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 20,0 | 0 | 0 |
Xxxxxxxx x xxxxxxx krém xxxxxx x xxxxxxxx **) **) | xxxxxxx 15,0 | 0 | 0 |
Xxxxxxxx: *) xxxxxxxxx xxx
**) xxxxxx xx xxxxxx xxxx x bílkovin, xxxxxxxxxxxxx ze xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x mražených xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx objem balení
|
Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx odchylka
|
Zmrzlina x xxxxxxx krém xxxxxx
|
&xxxx;
xx 100 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xx 500 ml xxxx x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxx 500 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
Příloha č. 7 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx tuk xxxx xxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxx
xxxx
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxx xxxx olej xxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxx tuk
nebo
živočišný xxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
xxx tavený
tuk xxxx xxxx xxxxx xxxxx živočicha
|
ztužený xxx
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxx xxx
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxx tuk
|
máslo*)
margarín
směsný xxxxxxxxxx xxx
|
Xxxxxxxx: *) Xxxxx xxxxxxx je xxxxxxx xx xxxx vyhlášky x xxxxxx 1 Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 90/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 8 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxxx jedlé tuky x oleje
Uvedené hodnoty xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxx xxxxx | |
Xxxxx xxxxxxxxx xx XXX/x | xxx. 0,6 |
Číslo xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xx studena x xxxxx xxxxxxxxxxx xx XXX/x | xxx. 4,0 |
Číslo xxxxxxxxxx mekv. xxx. xxxx./xx | xxx. 10,0 |
Xxxxx xxxxxx xxx 105 °X % | xxx. 0,2 |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x oleje | ||||||
Řepkový x nízkým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxxxx | Xxxxxx | Xxxxxxxx | Xxxxxxx | |
Xxxxxxx (kg/m3) xxx 15 °X | 913-918 | 921-925 | 922-926 | 924-928 | 925-938 | 914-919 |
Xxxxx xxxxxxxxxx (xx XXX/x xxxxx) | 188-193 | 190-209 | 188-194 | 189-195 | 248-265 | 188-196 |
Xxxxxx číslo (xxx Xxxxx) | 110-126 | 50-55 | 110-143 | 120-143 | 6-11 | 80-88 |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x g/kg | max. 15 | max. 12 | xxx. 15 | max. 15 | xxx. 15 | xxx. 18 |
Xxxxxxxxxxxxxx/ z xxxxxxxxx sterolů | Nejméně 5 | - | - | |||
Rozsah xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x % | ||||||
X 6:0 | - | - | - | - | xxx. 1,2 | - |
C 8:0 | - | - | - | - | 3,4-15 | - |
C 10:0 | - | - | - | - | 3,2-15 | - |
X 12:0 | - | max. 1,2 | - | - | 41-56 | - |
X 14:0 | - | 0,5-5,9 | - | xxx. 0,5 | 13-23 | xxx. 1,0 |
C 16:0 | 2,5-6 | 32-59 | 3-10 | 7-14 | 4,2-12 | 9-17 |
X 16:1 | - | - | max. 1,0 | - | - | xxx. 3,0 |
X 18:0 | 0,9-2,5 | 1,5-8,0 | 1-10 | 1,4-5,5 | 1,0-4,7 | 2-4 |
X 18:1 | 50-67 | 27-52 | 14-65 | 19-30 | 3,4-12 | 60-82 |
X 18:2 | 18-30 | 5-14 | 20-75 | 44-62 | 0,9-3,7 | 7-21 |
X 18:3 | 6-14 | xxx. 1,5 | xxx. 1,5 | 4-11 | - | xxx. 1,5 |
X 20:0 | 0,1-1,2 | - | xxx. 1,5 | xxx. 1,0 | - | - |
X 20:1 | 0,1-4,3 | - | - | - | - | - |
X 22:0 | xxx. 0,5 | - | xxx. 1,0 | - | - | - |
C 22:1 | xxx. 2,0 | - | - | - | - | - |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx a xxxxxxxx xxx
Xxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. per. kysl./kg) | max. 10,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (xx XXX/x) | xxx. 0,4 |
Obsah vody x xxx. xxxxx | xxx. 0,5 |
Xxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 3 - Xxxxxxxx
Xxxxx xxxx % xxxxx. | Xxxxx xxxx % xxxxx. | Xxxxx xxxxxxxxx xx XXX/x xxxxxx xxxx | Xxxxx peroxidové xxxx. xxx. xxxx./xx | |
Xxxxxxxx | xxxxxxx 80,0 | xxxxxxx 20,0 | ||
Xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx tuku | nejvýše 62,0 | xxxxxxx 40,0 | xxx. 2,0 | xxx. 10,0 |
Xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 41,0 | xxxxxxx 61,0 | ||
Xxxxxxxx s xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 31,0 | xxxxxxx 71,0 |
Tabulka 4 - Směsný emulgovaný xxx*)
Xxxxx xxxx % xxxxx. | Xxxxx vody % xxxxx. | Xxxxx kyselosti xx XXX/x xxxxxx xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx mekv. per. xxxx./xx | |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx | xxxxxxx 80,0 | xxxxxxx 20,0 | ||
Směsný emulgovaný xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 62,0 | xxxxxxx 40,0 | xxx. 2,0 | xxx. 10,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx s xxxxxx xxxxxxx tuku | nejvýše 41,0 | xxxxxxx 61,0 | ||
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 31,0 | xxxxxxx 71,0 |
Xxxxxxxx: *) Xxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxx 15 % - 80 % xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxx xxxxx
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx | Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx | Xxxxxxx sádlo | |
Obsah těkavých xxxxx xxx 105 °X v % xxxxx. xxx. | 0,25 | 0,30 | |
X. xxxxxxxxx x mg XXX/x xxx. | 1,20 | 1,30 | 2,50 |
X. peroxidové mekv. xxx. kysl./kg xxx. | 10,00 | 16,00 | |
Xxxxxxxxx x % hmotn. xxx. | 0,05 | 0,05 | |
Xxxxx xxxxx x % xxxxx. max. | 0,00 | 0,005 | |
Relativní xxxxxxx (40 °C) | 0,894 - 0,906 | ||
Xxxxx xxxx xX 40 °C | 1,448 - 1,461 | ||
Xxxx mastných xxxxxxx | 32 - 45 | ||
X. xxxxxxxxxx xx XXX/x | 192 - 203 | ||
X. xxxxxx xxxxx Wijse | 45 - 70 | ||
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx g/kg xxx. | 10,0 | ||
Xxx xxxx °X | 28 - 40 | 25 - 45 |
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx xxx
Xxxxxx xxx xxxxxxxx | Xxxxxx xxx xxxxx | |
Xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 105 °X x % hmotn. xxx. | 0,30 | |
X. xxxxxxxxx x xx XXX/x max. | 1,50 | 2,50 |
Č. peroxidové xxxx. xxx. kysl./kg xxx. | 10,00 | 16,00 |
Xxxxxxxxx v % xxxxx. xxx. | 0,05 | |
Xxxxx xxxxx x % hmotn. xxx. | 0,00 | |
Xxxxxxxxx hustota (40 °X) | 0,893 - 0,898 | 0,893 - 0,904 |
Xxxxx lomu xX 40 °X | 1,448 - 1,461 | |
Xxxx mastných xxxxxxx | 42,5 - 47,0 | 40,0 - 49,0 |
X. xxxxxxxxxx xx KOH/g | 190 - 200 | 190 - 202 |
X. xxxxxx xxxxx Wijse | 32 - 47 | 32 - 50 |
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x/xx xxx. | 10 | 12 |
Xxx xxxx °C | 40 - 45 | 42 - 48 |
Xxxxxxx č. 9 x vyhlášce č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx a olejů
Výrobek
|
Hmotnost xxxx objem xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xx 1 xxxxx
|
&xxxx;
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx
|
&xxxx;
1 - 15 xxxxx
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 15 litrů
|
- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxx, xxxxx, xxx, xxxxxxxx tuk, xxxxxx xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xx 500 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x jednotlivého balení
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 500 x
|
&xxxx;
- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx
|
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx oběhu xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
(2) Xxxxxxxx potravin xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx xxx používat xx 1. xxxx 2001.
(3) Xx 31. xxxxxxxx 2001 xx xxxxx přepravovat xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x dopravních xxxxxxxxxxxx, které nejsou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 90/2000 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.9.2000
Čl. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle dosavadních xxxxxxxx předpisů.
Xx. XX vložen právním xxxxxxxxx x. 390/2000 Xx. s xxxxxxxxx xx 8.11.2001
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 8 a 13, xxxxx xxxxxxxx účinnosti xxxx 1.4.1998.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
347/99 Xx., kterým se xxxx xxxxxxxx MZ x. 328/97 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), x), x), i), x) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky a xxxxx
s účinností xx 30.12.99
90/2000 Xx., kterým xx mění vyhláška XX č. 328/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, zmrzliny x mražené krémy x jedlé xxxx x xxxxx
x xxxxxxxxx od 1.9.2000
390/2001 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 328/97 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), i), x) x k) xxxxxx č. 110/97 Xx., x potravinách x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx krémy a xxxxx xxxx a xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
s xxxxxxxxx xx 9.11.2001, x xxxxxxxx xxxxx §3, které xxxxxxxx xxxxxxxxx dnem 1.4.2002 x část §3 x příloha x. 2 (xxxxxxx 17), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.2002.
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Sb. xxx xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 77/2003 Sb. s účinností xx 1.7.2003.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Zákon č. 87/1987 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx, ve znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Vyhláška Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx č. 121/1987 Sb., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx živočišných xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tabákových xxxxxxx, o xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x množství výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxx "x".
3) Xxxxxxxx č. 287/1999 Sb., o xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) §6 xxxx. 9 písm. x) xxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobků, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx o xxxxxxxx xxxxxxx označeného xxxxxxxx "x", xx xxxxx vyhlášky č. 24/2001 Xx.
5) §6 xxxx. 8 xxxxxxxx x. 324/1997 Xx., xx xxxxx vyhlášky x. 24/2001 Xx.