Právní předpis byl sestaven k datu 01.04.2002.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.04.2002 do 29.12.2002.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
328/97 Sb.
ODDÍL 1. Mléko a mléčné výrobky §1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Uvádění do oběhu §5
ODDÍL 2. Zmrzliny a mražené krémy §6
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Uvádění do oběhu §10
ODDÍL 3. Jedlé tuky a oleje §11
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §12
Označování §13
Požadavky na jakost §14
Uvádění do oběhu §15
Přechodná ustanovení §16
Účinnost §17
PŘÍLOHA 1: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na skupiny mléčných výrobků a na druhy mikroorganismů mléčného kysání
PŘÍLOHA 3: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
PŘÍLOHA 4: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 5: Fyzikální a chemické požadavky na jakost základní směsi zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 6: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 7: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 9: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
č. 90/2000 Sb. - Čl. II
č. 390/2001 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§1
Xxx xxxxx této vyhlášky xx rozumí
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčnou xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, získaná xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx výlučně x mléka, xxxxxxx xxxxx, xx látky xxxxxxxx pro xxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, jen když xxxx látky xxxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx ze xxxxxx mléka,
x) xxxxxx xxxxxx mléko xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
x) xxxxxxxx tekutý xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů 1) x xxxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx,
x) kysaným mléčným xxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) zahuštěným xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx odpařením xxxx x xxxxx nebo xxxxxxx,
h) sušeným xxxxxx xxxx smetanou xxxxxx výrobek x xxxxxx získaný xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx vody xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
i) sýrem xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx koagulačních xxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx nezrající xxx xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx nezrající xxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx bílkovin xxx xxxxxxxxxx,
l) xxxxxxxx xxxxx sýr, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx sýr, který xxx xxxxxxx upraven xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) máslem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xx formě xxxxxx xxxx v xxxx,
x) xxxxxxxx máslem xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx,
p) xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 xxxxxx od xxxx xxxxxx při teplotách xxxxx 18 °C x xxxxxxx,
x) xxxxx vyskladnění xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx másla x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx bílkovinným xxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx,
t) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx vznikající xxxx vedlejší xxxxxxx xxx výrobě másla,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx nežádoucích xxxxxxxxxxxxxx x zajišťuje zdravotní xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx konečného mléčného xxxxxxx,
z) termizací xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx po ukončení xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx nebo zastavení xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
§2
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 1.
Xxxxxxxx od 1.4.2002 xx 30.12.2002 (xx xxxxxx č. 390/2001 Xx.)
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) jsou xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx 2 xx 27.
(2) Mléko x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx x xxxxxxxx,
x) podskupinou, xxxxx xxxxxx xxxx, který xx pro xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 1, 2, 5 x 6,
x) xxxxxxx tuku,
d) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(3) Xxxxxx xxxxx nebo tekutá xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxx mléko xxxx xxxxxxx.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx smetany se xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx "Xxxxxxxxxx mléko" x xxxxx xxxxxx xxxxxxx 30 mm. X xxxxx blízkosti tohoto xxxxxxxx se xxxxxx xxxxx "x xxxxx xxxxxx xxxxxxx vitaminů xxxxxxxxxxx v xxxxxx" x xxxxx písmen xxxxxxx 15 xx. Xxxx označení se xxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxx být xxxxxxx xxxx xxxxx, s xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx mléka x xxxxx. X xxxxxxx xxxxxxx xxxxx válcovitého xxxxx se postupuje xxxxxxx, přičemž výška xxxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxx xxx x xxxxx třetinu xxxxx.
(6) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 5 xxxx být xxxxxxx na kontrastním xxxxxx a xxxxx xxx překrývat xxxxxxxx xxxxx. Na xxxxx xxxxx být uvedena xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(7) Jako xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx pouze xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxxxx nad 100 °X.
(8) Xxxxxx xxxxxx výrobek xxxx xxx xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxxxx 3 x 4,
x) obsahem xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) jako xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx přírodní xxxx xxxxxxxx sladidlo.
(9) Xxxxxx xxxxxxx tepelně ošetřený xx kysacím procesu x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx
x) názvem xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(10) Mlékárenské xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) názvem xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 7,
x) xxxxxxx xxxx xxxx skupiny máslo x xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx soli x xxxxxxxx xxxxx,
x) xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx je pouze xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx.
(11) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stolního másla xx xxxxx použitelnosti 20 dnů xx xxxx vyskladnění z xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x datum xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(12) Xxxxxxxxxxx máslo xxxx být označeno
a) xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 8,
x) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(13) Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 11,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxx jednosložkový xxxxxxx, xxxxx surovinami xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx.
(14) Xxxxx "smetanový xxxx" xx xxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xxxx smetany s xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxx v xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx.
(15) Xxx se označuje
a) xxxxxx druhu,
b) u xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, pokud sýr xxxxxxx požadavky stanovené x xxxxxxx č. 2 xxxxxxxxx 9, 10 x 12,
x) x skupiny xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x název skupiny x xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxxxx xxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxxxx 13 a 14,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx v sušině,
e) xxxxxxx sušiny,
f) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou,
g) upozorněním "Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx", pokud xxx xxxxx výrobek vyroben x souladu xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
x) xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, syřidlo x xxxxxxx vápenatý a xxxxxxxx xxxxx xxx xx 2,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) jako tavený xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx sýr xxxxxxxx xxxx než 5 % laktózy..
(16) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxx označen xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxxxxx 15 nebo 16.
(17) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx tekuté xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxx xxxxxxxx pasterací, xxxxx xx 20 xxx xx data xxxxxx x xxxxxxxxx sýr, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(18) Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) tekuté xxxxx a tekutá xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx, 3)
b) xxxxxx xxxxxx výrobky,
c) xxxxxx xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx obohacený xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx,
x) tvaroh,
h) xxxxxxx xxxxxxxxx xxx.
(19) Mléko x xxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx zvířete. X xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx mléka xxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uváděn. Pokud xx mléko xxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx kterého pochází xxxx xxx 50 % xxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxxxx ve xxxxxxx xx označí x xxxxx "s xxxxxxxxx" tohoto mléka, xxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx činí xxxx než 10 %.
(20) Název "mléčný xxxxx" xxx xxxxxx x tekutých xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxxxxx.
(21) Xxxxxx "xxxxxx" xxx označit výrobek, x němž mléko xxxx mléčné xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních tohoto xxxxxxx.
(22) Názvem "sýrový" xxx xxxxxxx výrobek, x němž xxx xxxxx xxxxxxx 51 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(23) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx použít názvy "xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxx, xxxxxx roláda, xxxxxxxx tavený xxx".
(24) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze x. 3.
(25) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xxxx x xxxxxx u xxxx a tvarohů xxxxx xxxxxxxxx až xxxx 4 % xx xxxxxx uvedených xx xxxxx, x xxxxxxxxx sýrů xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx 1 %.
(26) Xxxx o xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xx malé množství xxxxxx 4) xxx xxxxx ochucení xxxxxxxxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxx.
(27) Xxxxxxxx ochucující xxxxxx vyjádřené x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx 5) xx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx x obvyklé dávkování xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx výrobků uvedených x xxxxxxx č. 2 xxxxxxx 17.
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxxxxx a mikrobiologické xxxxxxxxx xx jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx mikroorganizmů xxxxxxxx kysání pro xxxxxx xxxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2. Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx týkají xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xx. xxx ochucujících xxxxxx.
§5
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxx, smetana a xxxxxxx mléčné výrobky xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx mléko, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx do 24 °X.
(2) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a uvádějí xx oběhu xxx xxxxxxx od 4 °X xx 8 °X.
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx 70 %.
XXXXX 2
XXXXXXXX X XXXXXXX XXXXX
§6
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
x) xxxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx ze xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, xxxxx, vajec, xxxxx, xxxxxxxxxx látek a xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx x aromatizaci (xxxx xxx "xxxxxxxx xxxx"),
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx směsi xxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx základní směsi, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xx naplnění xx xxxxx ihned xxxxxxxx xx xxxxxxx - 18 °C x xxxxx.
§7
Členění xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Členění xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 4.
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x ve xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx požadavky xx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx 2 až 8.
(2) Zmrzliny x mražené xxxxx xx označují xxxxxx xxxxx x xxxxxxx. X zmrzlin xxxxxxxx xxxxxx být xxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) X xxxxx zmrzliny x xxxxxxxxx xxxxx xx uvede i xxxxxxx chutící složka.
(4) X zmrzliny x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx byly ochuceny xxxxx xxxxxx xxxxxxx x aromatizaci, xx xxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxx tuto xxxxxx xxxxx "x xxxxxxxx", x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxx označit xxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 3,0 % hmotnostních kakaa,
x) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx,
c) xxxxx použitých xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx past,
x) podle xxxxxxxxx xxxxx ovoce, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 5,0 % xxxxxxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx plodů xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(6) X výrobku x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být tato xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(7) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tuk musí xxx xxxxx označen.
(8) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxx výrobky xxxx xxxxxxx x příloze č. 6.
§9
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxxxxxx krystalů x velkých xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Podíl přidaných xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxx vysoký, xxx zajistil charakteristickou x xxxxxxxx rozeznatelnou xxxx výrobku.
§10
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xx skladují a xxxxxxxxxx o xxxxxxx - 8 °X xx - 14 °X, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x mražené xxxxx xxxxxxx do xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx teplotě - 18 °X x xxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx zachování xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xxxxx 18 oC xxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxx přepravě xx xxxx xxxxxxx výrobku xxxxxx na xxxxx 15 xX. Xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxx jednoho xxxx.
(2) Xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx spotřebitelském xxxxxx xx uchovávají xxx xxxxxxx x xxxxxxx - 18 °X x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx jejich xxxxxxx a vybavených xxxxxxxxxx teploty vzduchu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx samovolně roztátých xxxxxxx x jejich xxxxxxx do xxxxx xxxx povoleno.
XXXXX 3
XXXXX XXXX X XXXXX
§11
Pro xxxxx této vyhlášky xx rozumí
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxx směs xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx zastoupení mastných xxxxxxx x triacylglycerolu xxxxxxxxx za xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tekutém xxxx xxxxx stavu,
x) rostlinným xxxxx x xxxxxx jedlý xxx a olej xxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx produktů,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx nebo xxxxxx xxxxx,
e) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx byl xxxxxx přeesterifikací xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxxx prošel procesem xxxxxxxxx xxxx/x přeesterifikace, xxxx xxxxx ztužených xxxx x xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxx jedlých xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx,
g) xxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx x xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx/x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxx x jedlými xxxx x oleji xx formě xxxxxx xxxx x xxxx; xxxxxxx emulgovaným tukem xxxxxxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx 10 % xx 80 % xxxxxxxxxxxx.
§12
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Členění xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7.
§13
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x zákoně x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx 2 xx 11.
(2) Jedlý xxx x xxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx se xxxx xxxxx i xxxxx rostliny xxxx xxxxxxx, z xxxxx xxxx vyrobeny, pokud xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 8 xxxxxxxxx 1, 5 x 6.
(4) U xxxxxxxxxxxx tuku xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx tuku xx xxxxxxx, pokud splňuje xxxxxxx xxxxxx tuku xxxxxxx x příloze č. 8 xxxxxxxxx 3 a 4.
(5) U xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx obsah xxxx.
(6) U xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxx x % hmotnostních xxxx v x xx 100 g xxxx.
(7) Xxxxxxxx "xxxxxxxxx" lze použít x margarínů, xxxxx xxxx xxxxxxxx výhradně x xxxx x xxxxx rostlinného xxxxxx x xxxxxxxxx maximálně 2 % xxxxxxxxxxxx xxx obsah tuků xxxxxxxxxxx původu x xxxxxxxxx xxxxxx tuku.
(8) Označení "lisovaný xx xxxxxxx" xxx xxxxxx xxx oleje, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxxx.
(9) Xxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx výběrové, xxxxx xxxx vyrobeno xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx uvedené x příloze č. 8 xxxxxxx 5.
(10) Označení "xxxxxxxx" xxx použít xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx xxxxx ze xxxxxxxx sádla hřbetního x plstního, x xxxxxx xxx tavený, xxxxx xxx vyroben xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx loje xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx.
(11) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9.
§15
Xxxxxxx xx oběhu
(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxx x přepravují xxx, xxx xxxx chráněny xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Teplota xxx xxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxxx
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx 20 °X,
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx 15 °X,
x) x xxxxxxxxx x pokrmových tuků 20 °X.
§16
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xx 1. ledna 2000 xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx prostředcích, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xx xxxx 60 xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx obalů xxxxxxxx xxxx dosavadní xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx polotučného
|
sušené
|
plnotučné, xxxxxx xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xx xxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxx výrobek
|
jogurt
|
nízkotučný xxxx xxxxxxxxx
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx zákys
|
|
|
kysaná xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx výrobek tepelně xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx obohacený xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xx smetanovým xxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx nebo xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxx xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxx xxxx na strouhání xxxx ke xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx
xxxxxxx xxx mazem
zrající v xxxx hmotě
s xxxxxx xx xxxxxxx
x xxxxxx xxxxxx hmoty
dvouplísňový
v solném xxxxxx, xxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx (xx xxxxxxxxx)
xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
Xxxxxxxx xx 1.9.2000 xx 8.11.2001 (xx xxxxxx x. 390/2001 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx skupiny xxxxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx mikroorganismů mléčného xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxx tekuté
Druh výrobku | Obsah xxxxxxxx xxxx x % xxxxx./xxxxx. | Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxx plnotučné (xx xxxxxxxxxxxxx) nebo Selské xxxxx (bez standardizace) | nejméně 3,5 | xxxxxxx 8,5 |
Xxxxx polotučné | 1,5 - 2,0 | |
Odstředěné mléko | nejvýše 0,5 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx výrobku | Obsah xxxxxxxx xxxx v % xxxxx. |
Xxxxxxx | xxxxxxx 10,0 |
Smetana xx šlehání | nejméně 30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 35,0 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx*)
Xxxxxxx 3
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx tuku v % xxxxx. | Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxxx smetany | nejméně 10,0 | |
Kysaná xxxxx xx. jogurtového | nejméně 0,5 | xxxxxxx 8,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxx než 0,5 | |
Podmáslí | méně xxx 1,5 | xxxxxxx 7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 10,0 | |
Xxxxxx xxxx | xxxxxxx 3,0 | |
Xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxx | xxxx než 3,0 | xxxxxxx 8,2 |
Xxxxxx bílý nízkotučný xxxx odtučněný | méně xxx 0,5 |
Xxxxxxxx: *) Ochucené xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx výše uvedených xxxxxxxx výrobků x xxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx složky smí xxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx 4 - Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
Název xxxxxxxx xxxxxxx | Xxxxxxx kultura | Mléčná mikroflóra xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxxxxxx mléko | Lactobacillus xxxxxxxxxxx x xxxxx mezofilní, xxxx. xxxxxxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení | 106 Lactobacillus xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx*) | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx subsp. thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx delbrueckii xxxxx. xxxxxxxxxx | 107 |
Xxxxxx mléko, xx. smetanového xxxxxx, xxxxxxxx x kysané xxxxxxx | xxxxxxxxxxx nebo směsné xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx | 106 |
Xxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxxxx xxxxxxxxxx se skládá x kvasinek zkvašujících xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx marxianus x nezkvašujících xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx unisporus, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx exignus x xxxx Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx x Aerobacter, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 104 |
Xxxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xx x kvasinkových xxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx a mezofilních x termofilních xxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Kysaný mléčný xxxxxxx x xxxxxx-xxxxxxxx | Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bakteriemi mléčného xxxxxxx | 106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx: *) U xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx kyselinu xxxxxxx x pomáhající xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx texturovou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však xxx zachován xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx kultury.
Tabulka 5 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx výrobku | Neslazené | Slazené*) | ||||
Mléčný xxx | Xxxxxx xxxxxx | Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | Xxxxxx tuk | Mléčná xxxxxx | Xxxxxx xxxxxx tukuprostá | |
% xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | % xxxxx. | % hmotn. | |
Zahuštěná xxxxxxx | xxxxxxx 15,0 | xxxxxxx 11,5 | xxxxxxx 16,0 | xxxxxxx 14,0 | ||
Xxxxxxxxx mléko | nejméně 7,5 | nejméně 25,0 | xxxxxxx 8,0 | xxxxxxx 28,0 | ||
Xxxxxxxxx xxxxx částečně xxxxxxxxx | xxxx xxx 1,0 4,0 - 4,5 | xxxxxxx 17,5 | xxxx než 1,0 4,0 - 4,5 | nejméně 20,0 | ||
x xxxx: xxxxxxxxx | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 24,0 | ||||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 1,0 | nejvýše 1,0 |
Xxxxxxxx:*) Xxxxxxxx sacharózy x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5.
xxxxxxx xxxxx = | % xxxxxxxxx . 100 |
% xxxxxxxxx + % xxxx |
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx
Xxxx | Xxxxx mléčného xxxx x % xxxxx. |
Xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 42,0 |
Sušené xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 26,0 |
Xxxxxx xxxxx částečně xxxxxxxxx | xxxx xxx 26,0 |
x xxxx xxxxxxxxx | 12,0 - 14,0 |
Sušené xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx 8,0 |
Sušené xxxxx odtučněné | nejvýše 1,5 |
Xxxxxxx 7 - Máslo xxxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxx xxxxxx x % | Xxxxx xxxx x % |
Xxxxxxx xxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx | xxxxxxx 80,0 | xxxxxxx 2,0 | xxxxxxx 16,0 |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx zákysem | nejméně 75,0 | ||
Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 61,0 | ||
Xxxxx s xxxxxx xxxxxxx tuku | nejvýše 41,0 |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 31,0 | nejméně 42,0 |
Xxx x xxxxxx
Xxxxxxx 9 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx
% XXXXX = | x xxxx . 100 |
100 - g xxxx |
Xxx | % XXXXX*) |
Xxxxx xxxxx | xxxx xxx 51,0 |
Xxxxx | 49,0 - 56,0 |
Polotvrdý | 54,0 - 69,0 |
Měkký | nejméně 67,0 |
Xxxxxxxx: *) U xxxxxxxxxx xxxx x rozmezím xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xx respektuje xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxxxx standardních xxxx.
Xxxxxxx 10 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxx xxxx v xxxxxx (x procentech)*)
Sýr | Tuk x xxxxxx x % |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 45,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 25,0 |
Xxxxxxxxxx | xxxxxxx 10,0 |
Odtučněný | méně xxx 10,0 |
Xxxxxxxx: *) Označení xxxx podle xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx
% xxxx x sušině = | x xxxx . 100 |
100 - x xxxx |
Xxxxxxx 11 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxx | Xxx x xxxxxx x % |
Tučný | nejméně 38,0 |
Xxxxxxxxx | 15,0 - 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxx xxx 15,0 |
Xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxx xxxxx | xxxx xxx 5,0 |
Xxxxxxx 12 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx
Xxx nezrající | čerstvý |
termizovaný | |
Sýr xxxxxxx | xx povrchu |
s xxxxx xx povrchu | |
v celé xxxxx | |
x xxxx | x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx plísně na xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxx | x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
X sýra, xxxxx xxxxxxxxx rozmezí xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx standardních sýrů. Xx xxxxxxxxxxx normách xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 13 - Xxxxxx xxxx - xxxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxx xxx | Xxx v xxxxxx x % | Xxxxxx x % |
xxxxxxxxxxx | 70,0 | 45,0 |
60,0 a 65,0 | 44,0 | |
55,0 | 44,0 | |
50,0 | 43,0 | |
45,0 | 41,0 | |
40,0 | 39,0 | |
35,0 | 36,0 | |
xxxxxxxxxx | 30,0 | 33,0 |
25,0 | 31,0 | |
20,0 | 29,0 |
Xxxxxxxx: Xxxxx konzistence xx xxxxxx xxxx xxxx xx xxxxxxxx až xxxx a xxxxxxxxxxxx. Xxxxx sušiny (x %) xxxx xxx xx xxxxxx k xxxxxx xxxx x xxxxxx (x %) x xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx spolu x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tuhost xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxx tavené xxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx 14 - Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx sýrů x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx:
Xxxxxx xxxx xxx xxx | Xxxxxx xxx a tavený xxxxxxxxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx | |
xxxxxxx pojmenovaný | druhově xxxxxxxxxxxxx | ||
Xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx | xxxxx xxx standardizaci obsahu xxxx | xxx | xxx |
Xxxxxxx mléčné xxxxxx | xx | xxx xx xxxx max. obsahu 5 % xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxx xx xxxxxxxxxxx, xx 51 % xxxxxx xxxxxxx ze xxxx |
Xxxxx xxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxx*) | xxx | xxx | xxx |
Xxxxx (sacharidy xx sladícím xxxxxxx) | xx | xx | xxx |
Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxxx finálnímu xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx | ||
Xxxxxxx zdravotně xxxxxxxxx potraviny | ano v xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx šestinu xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx výrobku x xx xxxxxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx a xx xx nejedná x cukry | ano |
Poznámka: *) xxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 15 - Xxxxxxx potravinářské
Kasein xxxxxx | Xxxxxx kyselý | |
Obsah xxxxxxxx | xxxxxxx 10,0 % | xxxxxxx 10,0 % |
Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx | xxxxxxx 84,0 % | xxxxxxx 90,0 % |
Xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxxx 90,0 % | xxxxxxx 95,0 % |
Obsah xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 2,0 % | xxxxxxx 2,0 % |
Xxxxx bezvodé laktózy | nejvýše 1,0 % | xxxxxxx 1,0 % |
Xxxxxxxx kyselost, xxxxxxxxx x xx N xxxxxxx XxXX xx 1 g | - | nejvýše 0,27 |
Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5) | xxxxxxx 7,5 % | xxxxxxx 2,5 % |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) | xxxxxxx 15,0 xx x 25 x | xxxxxxx 22,5 mg x 25 x |
Xxxxxxx 16 - Kaseináty
Kaseináty | |
Obsah vlhkosti | nejvýše 8,0 % |
Xxxxx bílkoviny x xxxxxx | xxxxxxx 88,0 % |
Xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxxx 95,0 % |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx, přepočtený xx suchý xxxxxxx | xxxxxxx 2,0 % |
Obsah bezvodé xxxxxxx | xxxxxxx 1,0 % |
Hodnota xX | 6,0 - 8,0 |
Obsah xxxxxxxxx (xxxxxxxxx částice) | nejvýše 22,5 xx x 25 g |
Xxxxxxx č. 3 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků
Výrobek
|
Hmotnost xxxx xxxxx balení
|
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka
|
Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 xx xxxx g
|
- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx
|
&xxxx;
xx 500 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xx 1000 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 1000 xx xxxx g
|
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 1000 g
|
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 1000 g
|
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 1000 x
|
&xxxx;
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 1000 x
|
&xxxx;
- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxx x xxxxxx
|
&xxxx;
xx 125 x
|
&xxxx;
- 10,0 % u jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 xx balení
|
|
do 500 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 500 g
|
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx x plátkový xxx
|
&xxxx;
xx 250 g
|
- 7,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % u 20 xx balení
|
Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 20 x
|
&xxxx;
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % u 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 250 x
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Příloha x. 4 x vyhlášce č. 328/1997 Sb.
Členění na xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx chutící xxxxxx
xxxxxxx:
xxxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxx
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx dalších xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxxx
|
||
&xxxx;
x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx
|
||
&xxxx;
Xxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx mléčných xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxxx nízkotučný s xxxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce č. 328/1997 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx směsi xxxxxxx a mražených xxxxx
&xxxx;
Xxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx sušina
|
Mléčný xxx
|
&xxxx;
Xxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
%
|
&xxxx;
%
|
&xxxx;
%
|
&xxxx;
Xxxxxxxx a mražený xxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 30,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 8,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,5
|
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxxx krém xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 25,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 1,5
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,5
|
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 25,0
|
nejméně 2,5
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,5
|
&xxxx;
Xxxxxxxx a xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx tukem *)
|
&xxxx;
xxxxxxx 25,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 1,0
|
nejméně 1,5
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 20,0
|
&xxxx;
0
|
&xxxx;
0
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx **) **)
|
&xxxx;
xxxxxxx 15,0
|
&xxxx;
0
|
&xxxx;
0
|
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx mléčný xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 25,0
|
méně xxx 1,5
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,5
|
Xxxxxxxx:
*) xxxxxxxxx xxx
**) xxxxxx xx xxxxxx xxxx x xxxxxxxx, pocházejících xx xxxxxxxxxxxxx, emulgátorů x xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx zmrzlin x mražených xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení
|
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxxx krém xxxxxx
|
&xxxx;
xx 100 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xx 500 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxx 500 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
|
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxx
xxxx
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxx nebo xxxx xxxxx rostliny
|
živočišný tuk
nebo
živočišný xxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
xxx tavený
tuk xxxx xxxx podle xxxxx xxxxxxxxx
|
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xxx
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxx xxx
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxx tuk
|
máslo*)
margarín
směsný xxxxxxxxxx xxx
|
Xxxxxxxx: *) Xxxxx xxxxxxx je zařazen xx této xxxxxxxx x xxxxxx 1 Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x Xxxxxx Alimentarius.
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxxx xxxxx tuky x xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx hodnoty xxxxx obecně xxx xxxxxxx rostlinné xxxx x xxxxx x xxxxxx směsi
|
||||||
Číslo kyselostimg XXX/x
|
&xxxx;
xxx. 0,6
|
|||||
Číslo xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx deklarovanémg KOH/g
|
max. 4,0
|
|||||
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx. /kg
|
max. 10,0
|
|||||
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx lisované xx xxxxxxx x takto xxxxxxxxxxxxxxx. per. kysl. /xx
|
&xxxx;
xxx. 15,0
|
|||||
&xxxx;
Xxxxx těkavé xxx 105 X %
|
&xxxx;
xxx. 0,2
|
|||||
Hodnoty pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx a xxxxx
|
||||||
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxx x nízkým xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx při 15 °X (xx/x3)
|
&xxxx;
913 - 918
|
&xxxx;
921 - 925
|
&xxxx;
922 - 926
|
&xxxx;
924 - 928
|
&xxxx;
925 - 938
|
&xxxx;
914 - 919
|
Číslo xxxxxxxxxx (mg KOH/g xxxxx)
|
&xxxx;
182 - 193
|
&xxxx;
190 - 209
|
&xxxx;
188 - 194
|
&xxxx;
189 - 195
|
248 - 265
|
188 - 196
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxx (xxx Xxxxx)
|
&xxxx;
105 - 126
|
&xxxx;
50 - 55
|
&xxxx;
118 - 141
|
&xxxx;
124 - 139
|
&xxxx;
6,3 - 10,6
|
&xxxx;
80 - 88
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (x/xx)
|
&xxxx;
xxx. 20
|
&xxxx;
xxx. 12
|
&xxxx;
xxx. 15
|
&xxxx;
xxx. 15
|
&xxxx;
xxx. 15
|
&xxxx;
xxx. 18
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxxxx (% z xxxxxxxxx sterolů)
|
5,0 - 13,0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
ND - 0,3
|
ND - 0,3
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tuky x xxxxx
|
||||||
&xxxx;
X 6:0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,6
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 8:0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
4,6 - 10,0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 10:0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
5,5 - 8,0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 12:0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,5
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
ND - 0,1
|
&xxxx;
45,1 - 50,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 14:0
|
ND - 0,2
|
&xxxx;
0,5 - 2,0
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
16,8 - 21,0
|
&xxxx;
XX - 1,0
|
&xxxx;
X 16:0
|
&xxxx;
2,5 - 7,0
|
&xxxx;
39,3 - 47,5
|
&xxxx;
5,0 - 7,6
|
&xxxx;
8,0 - 13,5
|
&xxxx;
7,5 - 10,2
|
&xxxx;
7,5 - 20,0
|
&xxxx;
X 16:1
|
&xxxx;
XX - 0,6
|
ND - 0,6
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
0,3 - 3,5
|
&xxxx;
X 17:0
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
ND - 0,2
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
ND - 0,1
|
ND
|
ND - 0,5
|
&xxxx;
X 17:1
|
ND - 0,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
ND - 0,1
|
ND
|
ND - 0,6
|
&xxxx;
X 18:0
|
&xxxx;
0,8 - 3,0
|
&xxxx;
3,5 - 6,0
|
2,7 - 6,5
|
2,0 - 5,4
|
&xxxx;
2,0 - 4,0
|
0,5 - 5,0
|
&xxxx;
X 18:1
|
50,0 - 70,0
|
&xxxx;
36,0 - 44,0
|
&xxxx;
14,0 - 39,4
|
&xxxx;
17,7 - 28,0
|
&xxxx;
5,0 - 10,0
|
&xxxx;
55,0 - 83,0
|
C 18:2
|
&xxxx;
15,0 - 30,0
|
&xxxx;
9,0 - 12,0
|
&xxxx;
48,3 - 74,0
|
&xxxx;
49,8 - 59,0
|
1,0 - 2,5
|
&xxxx;
3,5 - 21,0
|
&xxxx;
X 18:3
|
5,0 - 14,0
|
&xxxx;
XX - 0,5
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
5,0 - 11,0
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX - 1,5
|
&xxxx;
X 20:0
|
0,2 - 1,2
|
&xxxx;
XX - 1,0
|
&xxxx;
0,1 - 0,5
|
&xxxx;
0,1 - 0,6
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX - 0,8
|
&xxxx;
X 20:1
|
&xxxx;
0,1 - 4,3
|
ND - 0,4
|
ND - 0,3
|
&xxxx;
XX - 0,5
|
ND - 0,2
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 20:2
|
ND - 0,1
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 22:0
|
ND - 0,6
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
0,3 - 1,5
|
&xxxx;
XX - 0,7
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
C 22:1
|
&xxxx;
XX - 2,0
|
ND
|
ND - 0,3
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 22:2
|
ND - 0,1
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 24:0
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,5
|
ND - 0,5
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 1,0
|
&xxxx;
X 24:1
|
&xxxx;
XX - 0,4
|
ND
|
ND
|
ND
|
ND
|
ND
|
ND = xxxxxxxxxxxxxxx (obsah xxx 0,05%)
Tabulka 2 - Ztužený x xxxxxxxx xxx
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. per. xxxx./xx)
|
&xxxx;
xxx. 10,0
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxx (xx XXX/x)
|
&xxxx;
xxx. 0,4
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx x xxx. látek
|
max. 0,5
|
Xxxxxxxxxx tuky
Tabulka 3 - Xxxxxxxx*)
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxx xxxx % hmotn.
|
Číslo xxxxxxxxx mg KOH /x tukové xxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx mekv. per. xxxx. /xx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx
|
&xxxx;
80,0 - 90,0
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx nebo xxxxxxxx
|
&xxxx;
60,0 - 62,0
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
39,0 - 41,0
|
max. 2,0
|
&xxxx;
xxx. 10,0
|
&xxxx;
Xxx x xxxxxxx xxxxxxx účelu xxxxxxx x % **)
|
&xxxx;
&xx;39,0
&xx;41,0 - &xx;60,0
&xx;62,0 - <80,0
|
Poznámka:
*) Margarín xxxx obsahovat maximálně 3 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx. Xxxx xxx "šlehaný" xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxx xx nesmí xxxxx o více xxx 1 % xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx tuku x xxxxx tuku x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx x xxxx než 2 % od xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx tuku. Xxxxxxxxx xxxxxxx tuku xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx obsahu xxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx vzorků.
**) Xxxx. xxx xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxx a xxxxxx apod.
Tabulka 4 - Směsný xxxxxxxxxx xxx*)
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxx xxxx % xxxxx.
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxx xx XXX /x xxxxxx xxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx mekv. xxx. xxxx. /xx
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk
|
80,0 - 90,0
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx emulgovaný xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
60,0 - 62,0
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx x xxxxxx obsahem xxxx
|
&xxxx;
39,0 - 41,0
|
&xxxx;
xxx. 2,0
|
max 10,0
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x %**)
|
&xxxx;
&xx;39,0
&xx;41,0 - &xx;60,0
&xx;62,0 - &xx;80,0
|
&xxxx; | &xxxx; |
Xxxxxxxx:
*) Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx. Xxxxxx emulgovaný xxx musí xxxxxxxxx 10 - 80 % mléčného xxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxx. Xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx x více xxx 1 % xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxx xxxx v jednotlivých xxxxxxxxx se nesmí xxxxx x více xxx 2 % xx xxxxxxxxxxxxx procentického xxxxxx xxxx. Průměrným xxxxxxx tuku se xxxxxx průměr xxxxxxxxx xxxxxx xxxx u xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
**) Xxxx. xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxx xxxxx
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxx xxxxx při 105 °X x % hmotn. xxx.
|
&xxxx;
|
&xxxx;
0,25
|
&xxxx;
0,30
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxx x xx XXX/x max.
|
1,20
|
1,30
|
2,50
|
Č. xxxxxxxxxx xxxx. per. kysl./kg xxx.
|
&xxxx;
|
&xxxx;
10,00
|
&xxxx;
16,00
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx x % xxxxx. max.
|
|
0,05
|
0,05
|
Obsah xxxxx x % hmotn. xxx.
|
&xxxx;
|
&xxxx;
0,00
|
&xxxx;
0,005
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx (40 °X)
|
&xxxx;
|
&xxxx;
0,894 - 0,906
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xX 40 °X
|
&xxxx;
|
&xxxx;
1,448 - 1,461
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
32 - 45
|
&xxxx;
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxxx xx XXX/x
|
&xxxx;
|
&xxxx;
192 - 203
|
&xxxx;
|
&xxxx;
X. xxxxxx podle Xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
45 - 70
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x/xx max.
|
|
10,0
|
|
Bod xxxx °X
|
&xxxx;
|
&xxxx;
28 - 40
|
&xxxx;
25 - 45
|
Tabulka 6 - Xxxxxx xxx
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxx výběrový
|
Hovězí lůj xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx těkavých xxxxx xxx 105 °X x % xxxxx. xxx.
|
&xxxx;
0,30
|
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxx x xx XXX/x xxx.
|
&xxxx;
1,50
|
&xxxx;
2,50
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxxx mekv. xxx. xxxx./xx max.
|
10,00
|
16,00
|
Nečistoty x % hmotn. xxx.
|
&xxxx;
0,05
|
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxx x % xxxxx. max.
|
0,00
|
|
Relativní xxxxxxx (40 °X)
|
&xxxx;
0,893 - 0,898
|
&xxxx;
0,893 - 0,904
|
Index xxxx nD 40 °X
|
&xxxx;
1,448 - 1,461
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
42,5 - 47,0
|
&xxxx;
40,0 - 49,0
|
Č. xxxxxxxxxx xx KOH/g
|
190 - 200
|
190 - 202
|
&xxxx;
X. xxxxxx podle Xxxxx
|
&xxxx;
32 - 47
|
32 - 50
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxxxxx látky x/xx max.
|
10
|
12
|
Bod xxxx °X
|
&xxxx;
40 - 45
|
42 - 48
|
Příloha x. 9 x xxxxxxxx č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xx 1 xxxxx
|
&xxxx;
- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
1 - 15 xxxxx
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
|
|
nad 15 litrů
|
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxx, xxxxx, xxx, xxxxxxxx tuk, směsný xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xx 500 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 500 x
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xx. II
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Xxxxxxxxx vyrobené a xxxxxxx do xxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx vyhlášky se xxxxxxxx xxxxx dosavadních xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx potravin xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xx 1. xxxx 2001.
(3) Xx 31. xxxxxxxx 2001 xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 90/2000 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
Xx. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
Označování xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Čl. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 390/2000 Xx. s xxxxxxxxx xx 8.11.2001
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 328/97 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x výjimkou §3, 8 x 13, xxxxx xxxxxxxx účinnosti xxxx 1.4.1998.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx právním xxxxxxxxx x.:
347/99 Xx., kterým xx xxxx xxxxxxxx XX x. 328/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/97 Xx., x potravinách x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx a xxxxx
x účinností xx 30.12.99
90/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx XX x. 328/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxxx x xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
390/2001 Xx., xxxxxx se mění xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 328/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), i), x) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx předpisů
s xxxxxxxxx od 9.11.2001, x výjimkou částí §3, xxxxx nabývají xxxxxxxxx dnem 1.4.2002 x xxxx §3 x xxxxxxx č. 2 (xxxxxxx 17), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.2002.
Xxxxxx xxxxxxx x. 328/97 Sb. xxx xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 77/2003 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.7.2003.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.
1) Xxxxx č. 87/1987 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zemědělství x výživy č. 121/1987 Sb., x xxxxxxxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxxx živočišných produktů.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tabákových xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx údajů x xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxx "x".
3) Vyhláška č. 287/1999 Sb., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) §6 xxxx. 9 xxxx. x) xxxxxxxx č. 324/1997 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x tabákových výrobků, x přípustné xxxxxxxx xx xxxxx o xxxxxxxx xxxxxxx označeného xxxxxxxx "e", ve xxxxx vyhlášky x. 24/2001 Xx.
5) §6 xxxx. 8 vyhlášky x. 324/1997 Xx., xx xxxxx xxxxxxxx x. 24/2001 Sb.