Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2026.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2026.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 274/2019 Sb.

377/2025 Sb.
 

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Technický předpis Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

377

XXXXXXXX

xx xxx 29. xxxx 2025,

kterou xx xxxx vyhláška č. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na mléko x mléčné výrobky, xxxxxxx krémy a xxxxx tuky a xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 274/2019 Xx.
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx.:

Čl. I

Vyhláška č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 274/2019 Sb., xx xxxx xxxxx:

1. Xx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx č. 1 xx xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) 2024/1438 xx xxx 14. května 2024, xxxxxx xx mění xxxxxxxx Xxxx 2001/110/XX x xxxx, 2001/112/XX x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě, 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx x 2001/114/ES x některých druzích xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx určeného k xxxxxx spotřebě.“.

2. X xxxxxxxx xxx čarou x. 2 xx xx xxxxx xxxxx xxxx první x xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx „ , x xxxxxxx xxxxx“.

3. Xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx x. 2 x 7 xx xxxxxxxx xxxxx „ , x xxxxxxx xxxxx“.

4. X §2 xx xxxxxxxxx text xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 1 x doplňuje xx xxxxxxxx 2, který xxx:

„(2) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 k této xxxxxxxx, tepelně neošetřený xx xxxxxxx procesu,

b) xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx jeho směsi x xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedených x xxxxxxx x. 1 x této xxxxxxxx, tepelně xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,

d) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx po kysacím xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx směsi xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 k xxxx xxxxxxxx, tepelně xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, za xxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx procesu,

g) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx vyrobený xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jejich xxxxx xx použití xxxxxxxxxxxxxx uvedených v xxxxxxx č. 1 x xxxx vyhlášce, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, smetany, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx xx použití xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 x této vyhlášce, x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx oxidu xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxx mlékem tekutý xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedených x příloze x. 1 x xxxx xxxxxxxx, tepelně xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx.“.

5. X §4 xxxx. 2 xx xxxxx „xxxxx členění xxxxxxxxx x příloze x. 4 k xxxx xxxxxxxx“ xxxxxxx.

6. X §4 odst. 5 xx xxxxx „byly xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx“ xxxxxxxxx xxxxx „jsou xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx označeny xxxxxxxxx, xx byly vyrobeny x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, nemusí xxx jakostní xxxx x xxxx x xxxxxx sušiny uvedeny“.

7. X §8 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 4, xxxxx xxx:

„(4) X xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx laktózy přeměnou xx glukózu x xxxxxxxxx. Změny ve xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx tohoto xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xx obale xxxxxx x obsahu laktózy.“.

8. X §12 xxxx. 3 xxxx. x) xx slova „x xxxxxxxxxx podle xxxxxxx x. 4 x xxxx xxxxxxxx“ xxxxxxx.

9. X §15 xxxx. 3 xxxx. x) xx xxxxx „xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 8“ xxxxxxx.

10. X §15 odstavec 4 zní:

„(4) X xxxx x tvarohu xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx x xxxx, než je xxxxxxx na xxxxx. Xxxxx xxxx v xxxxxx nesmí překročit xxxxxxx xxxxxx stanovené xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx a xxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 x 8.“.

11. V §21 xxxx. 1 xx xxxxxxx a) x x) xxxxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx x) x x) se xxxxxxxx xxxx písmena x) x x).

12. X §26 xx za xxxxxxx x) vkládají xxxx xxxxxxx x) x n), která xxxxx:

„x) fritovacím xxxxx xxxx fritovacím xxxxxx xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxx vhodný xxx xxxxxxxxx, který xx xxxxxxxx při xxxxxxxx teplotách, x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 0,6, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx +205 °X x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xxxxxxxx (½&xxxx;XXXX)/x xxxx,

x) panenským xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx změny xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx postupy, zejména xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, pro xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx,“.

Xxxxxxxxx písmeno x) xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x).

13. X §28 xxxx. 2 xx xx xxxxx „xxxxxxx a“ vkládá xxxxx „xxxxxxxxx“.

14. V §28 xxxx. 2 xx xxxx xxxxx xxxxxxx.

15. Xxxxxxxx xxx xxxxx č. 16 xxx:

16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.

Nařízení Komise x xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) 2022/2104 ze xxx 29. xxxxxxxx 2022, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1308/2013, xxxxx xxx o xxxxxxxx normy pro xxxxxxx xxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx Komise (XXX) x. 2568/91 x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 29/2012, x xxxxxxx xxxxx.“.

16. V §29 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5, xxxxx zní:

„(5) Xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx umístěné xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx konečného spotřebitele x xxxx.“.

17. Příloha x. 1 xxx:

„Xxxxxxx x. 1

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x XXX x 1 g

Kysané nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx neuvedené, například xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106&xxxx;Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx připravený z xxxxxxxxxx zrn nebo xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx se skládá x kvasinek xxxxxxxxxxxx x/xxxx nezkvašujících xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 107 a kvasinky 104

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx rostoucích xx vzájemné xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 a xxxxxxxx 102

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx vzájemné xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x/xxxx nezkvašujících xxxxxxx

xxxxxxxx mléčného xxxxxx 106&xxxx;x kvasinky 0 x xxxx

Xxxxxx mléčný xxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx bakteriemi mléčného xxxxxx

106&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx: x xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxx xxxxxxxx jogurtové xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x pomáhající dotvářet xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobku. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx kultury.“.

18. X xxxxxxx x. 4 xx slovo „xxxxxxxxxxx“ xxxxxxx.

19. Xxxxxxx č. 5 zní:

„Příloha x. 5

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx nebo xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx

Xxxxx tekuté, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxx výrobky xxxxxxx

xx 250 xx xxxx 250 x

- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 1 000 xx nebo 1 000 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 1 000 xx nebo 1 000 x

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 g

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 1 000 g

- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 g

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx balení

do 500 x

- 3,0 % x jednotlivého balení
- 1,0 % u 20 ks xxxxxx

xxx 500 x

- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx v xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx

xx 125 x

- 15,0 % u jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 500 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 500 x

- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

Xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxx mléčné výrobky

do 20 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 g

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % u 20 xx balení

nad 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

“.

20. X xxxxxxx č. 11 tabulka 1 xxx:

„Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

Jedlý xxx xxxx xxxxx olej

rostlinný xxxxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx rostlinného xxxxxx
xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxx xxxxx živočicha

plně xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxx

“.

Xxxxxxxx xxx xxxxx č. 17 xx xxxxxxx.

21. X xxxxxxx x. 11 xxxxxxx 2 se xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx:

Xxxxxxx olej

vyrobený xx xxxxx konopí xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx)

“.

Xx. XX

Xxxxxxxxx ustanovení

1. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy, xxxxx xxxx a xxxxx xxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx a uvádět xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx 1. ledna 2026, xx 1. ledna 2027.

2. Mléko, mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxx tuky x xxxxx oleje uvedené xx trh nebo xxxxxxxx v souladu x požadavky vyhlášky x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem 1. xxxxx 2026, mohou xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

Čl. III

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx byla oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 ze xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xx. IV

Účinnost

Tato vyhláška xxxxxx účinnosti xxxx 1. xxxxx 2026, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx čl. I bodu 7, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 14. xxxxxx 2026.
&xxxx;

Xxxxxxx zemědělství:

Mgr. Výborný x. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx č. 377/2025 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2026, x výjimkou xxxxxxxxxx čl. I xxxx 7, xxxxx nabývá xxxxxxxxx 14.6.2026.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, pokud xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.