Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 20.07.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2025.


Vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

133/2025 Sb.
 

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Škrob a výrobky ze škrobu §3

Luštěniny a výrobky z luštěnin §4 §5

Olejnatá semena a výrobky z olejnatých semen §6 §7

Technický předpis §8

Přechodná ustanovení §9

Zrušovací ustanovení §10

Účinnost §11

Příloha č. 1 - Členění škrobu a výrobků ze škrobu na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 2 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost škrobu a výrobků ze škrobu

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení škrobu/škrobu nativního, škrobu modifikovaného enzymy/maltodextrinu a škrobu modifikovaného fyzikálním způsobem

Příloha č. 4 - Členění luštěnin a výrobků z nich na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 5 - Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin

Příloha č. 6 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení luštěnin

Příloha č. 7 - Požadavky na jakost sójových výrobků

Příloha č. 8 - Členění olejnatých semen a výrobků z nich na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen

Příloha č. 10 -  Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení olejnatých semen

INFORMACE

133

VYHLÁŠKA

ze xxx 5. xxxxxx 2025

x požadavcích xx škrob, xxxxxxxxx, xxxxxxxx semena x xxxxxxx z xxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x zákona č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx „zákon“):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato vyhláška xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)

a) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx z xxxx,

x) xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, luštěnin, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx k xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxx x

x) minimální xxxxxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxx, xxxxxxxxx, olejnatá xxxxxx x xxxxxxx x xxxx.

§2

Xxxxxxxx některých xxxxx

(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx rozumí

a) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx modifikovaný xxxxxxxxxx způsobem xxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx enzymatickou xxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx ze xxxxxx škrob s xxxxxxxxx dalších xxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx,

x) pudingem x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 60 % x xxxxxxxxx xxxxxxx látek, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx ekvivalentem (XX) xxxxx redukujících xxxxx v sušině x xxxxxxxxxx vyjádřený xxxx glukóza, který xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx vyluštěná, xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxx xxxx luskovin,

g) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx, xxx se xxxxxxxx xxxx xxxxxx varu,

h) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx vnější xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna xxx xxxxxx slupky x xxxxxxxxxx dělohami,

i) xxxxxxxxxxxx xxxxxx loupané xxxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx tříděné xxxxx velikosti xxxxxx, xx sójové mouky xxxxxxxxx,

x) luštěninovými xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, mačkaná x odhořčená,

k) vlákninovým xxxxxxxxxxxx koncentrátem xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx upravené xxxxxxxx tak, xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx,

x) proteinovým xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx obsažených x xxxxxxxxxxx,

x) sójovým xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx zpracovaných xxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx xxxx sójové xxxxxxxxx,

x) sójovou xxxxxx xxxxxxx sójové xxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx tříděné xxxxx velikosti xxxxxx,

x) xxxxxxx extrudátem xxxxxxx xxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, krupic, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx sójovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx sójových xxxx xxxx jejich xxxxx xxxxxxx kyselou xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x polysacharidů xx xxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx jednodušších látek,

s) xxxx xxxxxx výrobek xx sójových xxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxx,

x) xxxx fermentovaný xxxxxx xxxxxxx x tofu xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxx xxx. x Rhizopus spp.,

u) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx,

x) natto xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx bobů xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx subtilis,

w) xxxxxxx xxxxxxx omáčka xxxxxxxx fermentací xxxxxxxx xxxx xxxx směsi xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx vyrobená xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

x) xxxx xxxxxxxxxxxx pasta x xxxxxxxx nebo xx směsi xxxxxxxx x obilnin,

y) xxxxxx xxx ze xxxxxxxx xxxx vznikající xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx,

x) hummusem xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxxxxxx podílu cizrny x xx xxxxxxxx xxxxx.

(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxxx suchá, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx,

x) obsahem xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x 0,2xxxxxxx kodeinu,

c) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx neloupaných sezamových xxxxx,

x) moukou z xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx mletím x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx slupek,

e) xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx semen.

§3

Xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxx

(1) Členění xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx2), x zákoně x x právním xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx3) xx x xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx x

x) xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx,

x) xxxxxxx xx xxxxxx název xxxxxxx x

x) maltodextrinu xxx xxxxxxxxxx ekvivalent.

(3) Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx škrobu xxxx uvedeny x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx modifikovaného xxxxxx/xxxxxxxxxxxxx x škrobu xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx hmotnost spotřebitelského xxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx modifikovaného xxxxxx/xxxxxxxxxxxxx x škrobu xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx způsobem xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x této vyhlášce.

Xxxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxx

§4

(1) Členění xxxxxxxx a výrobků x xxxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x x xxxxxxx xxxxxxxx upravujícím některé xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x luštěnin x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx

x) název xxxxxxx a xxxxxxxxxx,

x) x mlýnských xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx a botanický xxxx x

x) u xxxxxxxx výrobků název xxxxxxx x xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx vyhlášce.

(4) Průměrným xxxxxxxxx spotřebitelského balení xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 6 x této xxxxxxxx.

§5

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx cizí xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx jinou xxxx příměs. Xxxxxxxxx xxxxxxx obsahovat xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x anorganické xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxx xxxx jejich xxxxx xxxxx být zjevně xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxx jednoho xxxxx luštěniny xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxx a xxxx xxxx, s výjimkou xxxxxxxxxx odchylek, xxxxxxxxx x luštěnin skupině x u technologicky xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx škůdce v xxxxxxxxx stadiu vývoje. X 1 xx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx 3 xxxx xxxxxxx mrtvých škůdců. X xxxxxxxxxx hmotnosti xxxxx luštěniny xxxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxxx zrn nebo xxx x prasklou xxxxxxx a 5 % xxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(3) Předvařené xxxxxxxxx nesmí obsahovat xxxx ani xxxxx xxxxxx x jakémkoli xxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx zeminou. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, popraskaná x x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx jednotlivá xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx obsahovat živé xxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx celé xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxxxxxxx zrn s xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(5) Mlýnské xxxxxxx x luštěnin xxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx a xxxxx xxxxxxxxxx základní xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx a xxxxx xxxx příchuť. Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx škůdce x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx se nepřipouští xxxxxxx pokrutin xx xxxxxxx oleje.

(6) Xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

Olejnatá xxxxxx x xxxxxxx x olejnatých xxxxx

§6

(1) Členění olejnatých xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx a v xxxxxxx xxxxxxxx upravujícím xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se x xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xx označí xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxx lze xxxxxxx xxxx tahini xxxx tahina.

(5) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx balení uvedené x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

§7

(1) Vzhled, xxxxx, xxxx a xxxx xxxxxxxxxx xxxxx musí xxxxxxxxx deklarovanému druhu, xxxxxxx semena xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx, xxx nakyslá, nažluklá xxxx xxxxxxxx, popřípadě x xxxxx xxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, semena xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx plesnivá xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx nebo spálená xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxx obsahovat semena xx xxxxx porušeným xxxxxx až tmavým xxxxxx.

(2) Chemické xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxxx.

(3) Xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx X. xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx z xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxxxxx v sušině xxxxxxx xxxxxxxx x xx povrchu xxxxxxxx xxxxxx není xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vyšší xxx 20 xx/xx. Xxxxxx semena xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx v případě xxxxxx xxxxxxxx alkaloidů xxxxxxxx požadavky podle xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kontaminujících xxxxx x potravinách4).

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.

§8

Xxxxxxxxx předpis

Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx pro služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

(1) Xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx, výrobky x xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx x výrobky x xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 329/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx škrob x xxxxxxx ze xxxxxx, luštěniny x xxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 1. xxxxxxxx 2026.

(2) Xxxxx, výrobky xx xxxxxx, luštěniny, xxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx x výrobky x olejnatých xxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 329/1997 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx vyčerpání xxxxx.¨

§10

Xxxxxxxxx ustanovení

Zrušují xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 329/1997 Sb., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), b), x), x), g) x x) zákona č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx.

2. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 418/2000 Sb., kterou xx xxxx vyhláška Xxxxxxxxxxxx zemědělství x. 329/1997 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx škrob x xxxxxxx xx xxxxxx, luštěniny x xxxxxxxx semena.

3. Xxxxxxxx č. 399/2013 Sb., kterou se xxxx xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx č. 329/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), j) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx škrob a xxxxxxx xx škrobu, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 418/2000 Xx.

§11

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2025.
 

Ministr zemědělství:

Mgr. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxx x. 1

Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx / škrob xxxxxxx

xxxxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

xxx xxxxx / xxxxxxxxxx
x velmi xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx / maltodextrin

Výrobek xx škrobu

puding x xxxxxx

xxx xxxxx / xxxxxxxxxx
x xxxxx xxxxxx xxxxxxx lepku

Poznámka:

U xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x x výrobků xx xxxxxx, x xxxxxxx byla provedena xxxxxx xxxxxx xxxxx, xx možné xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx „xxx xxxxx“/“xxxxxxxxxx“ a „s xxxxx nízkým xxxxxxx xxxxx“, a to x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (EU) č. 828/2014 xx xxx 30. xxxxxxxx 2014 x xxxxxxxxxxx xx poskytování xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx obsahu xxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx.

Příloha x. 2

Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x smyslové xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx x výrobků xx škrobu

Tabulka 1

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx/xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx v %

xxxxxxx 79,0

xxxxxxx 86,0

xxxxxxx 86,0

Xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxx %

nejvýše 0,5

xxxxxxx 0,4

xxxxxxx 0,5

Xxxxx N-látek x xxxxxx %

xxxxxxx 0,15

xxxxxxx 0,55

xxxxxxx 1,0

Množství xxxxx viditelných xxxxxx xxxx xx 1 xx2

xxxxxxx 200

-

-

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx/xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxx

xxxx

xxxx x odstínem xx šeda

bílá x xxxxxxxx xx žluta

Vysvětlivka:

Nežádoucí xxxxxxx jsou mechanické xxxxxxxxx, prach, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx nebo kovové xxxxxxx.

Xxxxxxx 3

Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx x xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxx x xxxxxx v % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

Xxxxxx x prášku xx xxxxxx

82,0

4,0

65,0

Xxxxxx x xxxxxx xx studena

88,0

6,0

60,0

Tabulka 4

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx modifikovaný xxxxxx / maltodextrin x škrob xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx způsobem

Výrobek

Obsah xxxxxx x % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxx x xxxxxx x % xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (XX) % xxxxxxx

Xxxxx modifikovaný xxxxxx /xxxxxxxxxxxx

89,0

1,0

20,0

Xxxxx xxxxxxxxxxxx fyzikálním xxxxxxxx

79,0

1,0

-

Xxxxxxx 5

Xxxxxxxx požadavky xx xxxxx modifikovaný xxxxxx /maltodextrin, škrob xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx způsobem x xxxxxx x xxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx / xxxxxxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx v xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx bez nežádoucích xxxxxxx

xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xxxxxx bez xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přísad; xx kulinární xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxx pudingu xxxxxx, xxxxxxxx, případně xxxxx xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

xxxx x xxxxxxxx xx xxxx xxxx xxxxx

xxxx

x odstínem xx šeda xxxx xx xxxxx

-

Xxxxxxxxxxx:

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nečistoty, xxxxx, xxxxx, zemina, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx kovové částice.

Příloha x. 3

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxx xxxxxx/xxxxxx nativního, xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx enzymy/maltodextrinu x xxxxxx modifikovaného xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx x g

maximální přípustná xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xx xxxxxxxxx deklarované xx obalu x %

xx 100

5,0

xxx 100 xx 250

3,0

xxx 250 xx 500

2,0

xxx 500 xx 1000

1,5

nad 1000

1,0

Příloha x. 4

Xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x&xxxx;xxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxx&xxxx;

xxxx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx zelený

čočka xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx

xxx

xxxxxx / vlčí xxx

xxxx

Xxxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxx

-

Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx

xxxxx

-

xxxxxx

-

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

-

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

-

xxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxx

-

xxxxx

-

xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx sójového xxxxxxxxxxx

xxxx

-

xxxx

-

xxxxx

-

xxxxxx xxxxxxxx

-

xxxxxx xxxxxxxxxx hydrolyzát

-

proteinový xxxxxx x xxxxxxxx

-

xxxxxx xxxxxxx

-

Xxxxxxx x. 5

Xxxxxxxx x xxxxxxxxx požadavky xx jakost luštěnin

Tabulka 1

Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxx

Xxxxxxx % xxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxx xxx xxxx xxxxx xxxxxxx

x kruhovými xxxxxx x xxxxxxx xx

% xxxxxxxxx

Xxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, oranžová, xxxxx

5 % hrachu xxxxxxxx

4,5

xxxxxxx 4,0

16,0

Xxxxx zelený

světle xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx

5 % xxxxxx xxxxxxx

4,5

xxxxxxx 4,0

16,0

Xxxxxx xxxx

xxxx

6 % xxxxxxxxx

3,5

xxxxxxx 4,0

16,0

Xxxxxx barevné

jednotná xxxxx odrůdy

6 % xxxx xxxxx

3,5

xxxxxxx 4,0

16,0

Xxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxx

-

3,5

xxxxxxx 4,0

13,0

Xxxxxx

-

-

5,0

xxxxxxx 4,0

14,0

Xxx

-

-

6,0

xxxxxxx 4,0

16,0

Xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxx

-

6,0

xxxxxxx 20,0

15,0

2,5

xxxxxxx 4,0

Xxxxx drobnozrnná

jednotná podle xxxxxx

-

6,0

xxxx xxx 20,0

15,0

2,5

xxxxxxx 4,0

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx podle xxxxxxxx

10 % jiné xxxxx

1,0

xxxxxxx 0,5

10,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxxx suroviny

10 % jiné xxxxx

1,0

xxxxxxx 0,5

15,0

Xxxxxxxxx loupané xxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx

10 % xxxx xxxxx

1,0

xxxxxxx 0,5

15,0

Luštěniny xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx suroviny

10 % xxxx xxxxx

-

-

16,0

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxx nezpracované

Luštěniny xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx % xxxxxxxxx

xxxxxx 1,0 x xxxx:

xxxxxxxxx 0,5

xxxxxx 1,0 x toho:

nejvýše

minerální 0,5

xxxxxxxxx 0,5

xxxxxxxxx 0,2

Závažně xxxxxxxxx xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx celkem,

6,0

-

1,0

% xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx: 0,1

-

-

x xxxx: xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxx: 0,5

-

-

Xxxxx xxxxxxxxx zrna xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, % xxxxxxxxx nejvýše

12,0

-

20,0

z xxxx:&xxxx;

x) xxxxxxxxx škůdci

3,0

-

3,0

b) zlomky

3,0

3,0

3,0

Vařivost xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxxxxx xxxx, % xxxxxxx xxxxxxx

90

-

-

Xxxxxxxxxxx:

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx zemina, písek, xxxxx xxxx kamínky.

Organické xxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx x xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx zrna luštěnin xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx jádrem, u xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xx zřejmými xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx - xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx zrnokaze (Bruchidae) x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.

Xxxxx poškozená xxxx xxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, zrna luštěnin x xxxxxxx zvrásněnou xxxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx jádrem, xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x dělohy xxxxxx odděleny, zrna xxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx než xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxx č. 6

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxx luštěnin

Druh

Hmotnost xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx

Xxxxxxxxx,&xxxx;

xxxxxxx x xxxxxxxx,&xxxx;

xxxxxx výrobek

do 250 x

4,0 %

251 - 500 g

2,0 %

501 - 2 000 x

1,0 %

xxx 2 000 x

0,5 %

Xxxxxxx x. 7

Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx výrobek

Bílkovina x % hmotnosti nejméně

Tuk x xxxxxx v % xxxxxxxxx nejvýše

Sušina x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxx

1,8

30,0

4,0

Xxxxxx xxxxx x xxxxxx

20,0

30,0

90,0

Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

2,5

50,0

8,0

Xxxx

4,5

40,0

10,0

Xxxxxxxx

1,0

-

-

Xxxxxx

10,0

50,0

27,0

Xxxx

9,0

-

-

Xxxxxx xxxxxx

2,0

-

-

Xxxxx

15,0

-

-

Xxxxxx sójový xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

8,0

-

-

Xxxxxxx č. 8

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx z nich na xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxx

xxxxx

xxxx

xxxxxxx: xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, růžový

slunečnice

-

tykev

-

sezam

bílý xxxxx

xxx

xxxxx žlutý

hořčice

bílá xxxxx

Xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx&xxxx;

xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

-

Xxxxxxx x. 9

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost olejnatých xxxxx

Xxxxxxx 1

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx máku xxxxxx (Xxxxxxx somniferum L.) xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx 0,2 % xxxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxx barev

nad 0,2 % xxxxxxxxx xxxx bílého

Vlhkost

1. xxxxxx

xxxxxxx 8,0 % xxxxxxxxx

2. xxxxxx

xxxxxxx 10,0 % xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx černá

nejvýše 5,0 % hmotnosti

Příměsi x xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx 8,0 % xxxxxxxxx

x toho:

a) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx 5,0 % xxxxxxxxx

x) xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxx

x) xxxxxxxxx

xxxxxx 1. xxxxxx

xxxxxxx 0,2 % hmotnosti

celkem 2. xxxxxx

xxxxxxx 1,0 % hmotnosti

d) xxxxxx xxxxx xxxxxxx (Hyoscyamus xxxxx X.)

xxxxxxx 0,0 % hmotnosti

e) xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx

xxxxxxx 0,2 % xxxxxxxxx

x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 0,0 % hmotnosti

g) obsah xxxxxx

xxxxxxx 0,1 xx/xx

x) xxxxx xxxxx

xxxxxxx 0,012 xx/xx

x) xxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,0 xx/xx

Xxxxxxxxxxx:

Xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, zlomky semen, xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx klíčení x semena xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx barvou xxxxxx, xxx neporušeným jádrem.

Nečistoty xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx připálená, xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, semena xxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx, úbory, xxxxxx, xxxxxx, listy xxxx xxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxx, kaménky, xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx 2

Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx na ostatní xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx

Xxxxxxx x % nejvýše

Příměsi x % xxxxxxx

Xxxxxxxxx x % xxxxxxx

xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxx L.)

8,0

4,0

1,0

tykev (Cucurbita)

10,0

4,0

1,0

sezam (Xxxxxxx indicum L.)

10,0

4,0

1,0

len (Xxxxx xxxxxxxxxxxxx L.)

9,0

2,0

1,0

hořčice (Xxxxxxx alba X., Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx juncca X.)

10,0

3,0

0,5

xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

10,0

4,0

1,0

Xxxxxxxxxxx:

Xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxx xx zřejmými xxxxx xxxxxxx x xxxxxx zapařená xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx slupky, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a x xxxxxxxx porušeným xxxxxxxxx xxxxxx, semena xxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x tobolky, xxxxx, slupky, stonky, xxxxx xxxx jejich xxxxx.

Xxxxxxx x. 10

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx olejnatých semen

Druh

Hmotnost xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xx 50 x

5,0 %

51 - 200 g

3,0 %

201 - 500 x

2,0 %

xxx 500 x

1,0 %

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx č. 133/2025 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2025.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx měněn xx doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.&xxxx;

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.&xxxx;

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. října 2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Komise 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.&xxxx;

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. prosince 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/ /2001 x (XX) x. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2023/915 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxxxx a x xxxxxxx xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006, x xxxxxxx xxxxx.