Právní předpis byl sestaven k datu 30.09.2001.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.09.2000 do 30.09.2001.
Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 327/97 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
89/2000 Sb.
Přechodná ustanovení Čl. II
Účinnost Čl. III
89
XXXXXXXX
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xx xxx 30. xxxxxx 2000,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 327/1997 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx, masné xxxxxxx, xxxx, ostatní xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxxxx x xxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, (xxxx xxx "xxxxx") xxx xxxx, masné xxxxxxx, ryby, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx z nich, xxxxx a výrobky x nich:
Xx. I
Xxxxxxxx č. 327/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx výrobcích a x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxx, xxxxxxx vodní xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxxxx x xxxx, xx xxxx xxxxx:
1. X §1 xx na konci xxxxxxx x) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx "nebo xxx xxxxxxx masa,".
2. X §3 xx xx konci xxxxxxx g) tečka xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x), xxxxx xxx:
"x) u mletého xxxx baleného xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.".
3. X §4 xxxx. 2 xxxx. x) xx xx xxxxx "skopců" xxxxxx xxxxx ", xxxxxx".
4. §5 xxxxxx xxxxxxx xxx:
"§5
Technologické požadavky
(1) Xx porážce xxxx být xxxx xxxxxxxxx nejpozději do 48 xxxxx xx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx krve, drůbeže, xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxx teplotě, xxxxx xxxx xxxxx xxx
x) xxxx 7 xX x xxxxxxxxxx masa,
x) xxxx 3 oC x xxxxx,
x) xxxx 2 oC x mletého xxxx xxxxxxxx.
(2) Xx xxxxxxxx xxxx být xxxx zchlazena nejpozději xx 3 xxxxx xx teplotu, xxxxx xxxx xxxxx než xxxx 3 xX.
(3) Xx porážce xxxx být maso xxxxxxx x králíků xxxxxxxxx nejpozději do 2 xxxxx x x xxxxxxx xxxx xx 12 xxxxx x trvale xxxxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx není xxxxx xxx xxxx 4 xX.
(4) X xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx úkony xxxxxxx x obnovení xxxxx xxxx čerstvosti.".
5. X §6 xxxx. 2 xx xxxxx "xxxxxxx +12 xX" xxxxxxxxx slovy "xxxxxxx xxxx 12 xX".
6. X §7 xxxxxxxx 2 xxx:
"(2) Krev xxxxxxx pro potravinářské xxxxx xxx uvádět xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 24 hodin xx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxxxxxxxx balenou x xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx plus 2 xX.".
7. V §8 odst. 3 xx xx xxxxx "xxxx," xxxxxx slovo "xxxx,".
8. V §10 písm. j) xx xx xxxxx "xxx" xxxxxx slovo "xxxxxxxxx".
9. V §10 xx na xxxxx tečka nahrazuje xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x), xxxxx zní:
"x) xxxxx xxxxxxxxxx promíchaná xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx určených x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxx.".
10. V §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Pokud xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx základu xxxx slova "xxxxx", xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx bílkovin.".
11. X §14 xxxx. 1 xx xxxxx "xxxxxxxxxx" xxxxxxx.
12. X §17 xxxx. 2 se xxxxx "xxxxxxx xx dobu 2 hodin" nahrazují xxxxx "xx xxxx xxxxxxxx" x xxxxxxx "3" xx nahrazuje xxxxxxx "2" .
13. V §18 xx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x), xxxxx xxx:
"x) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nebo xxxxx xxx z xxx nebo vodních xxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx látek x xxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxxx, určené x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.".
14. V §20 xx doplňuje odstavec 4, xxxxx xxx:
"(4) Xx xxxxx xxxxxxx musí být xxxxxx údaj x xxx, že při xxxxxxxxxx výrobku x xxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx byla xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx.".
15. V §23 xxxx. 3 se xxxxx "skladovat x xxxxxxxxxxx" nahrazují xxxxx "xxxxxx xx xxxxx".
16. X §23 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxxxxxxx x xxx a xxxxxxxxx xxxxxxx živočichů xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx nebo zabalené.".
17. X §23 xx doplňují xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx znějí:
"(5) Xx obalu xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x bodě 1 xxxxx, zda xx xxxxx x xxxx kuchané, xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(6) Uzené xxxx xx nesmí xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.".
18. X §24 xxxx. x) xx za xxxxx "xxxxxxx" xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxx x. 1).
19. X §24 xxxx. x) xx xx xxxxx "xxxx" xxxxxxxx xxxxx "x xxxxxxxx jiné xxxxxxxxxxx přísady".
20. X §26 odst. 2 se xx xxxxx "xxxxxxxxxx" xxxxxxxx xxxxx "xxxxx xxxxxxx x. 8".
21. X §26 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 7, xxxxx zní:
"(7) X balených xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x příloze x. 10.".
22. X §28 xx xxxxxxxx 2 zrušuje x xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx 1.
23. X §29 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 4 x 5, které xxxxx:
"(4) Xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxxxx vajec xx 28 xxx od xxxx xxxxxx. Datum xxxxxxx čerstvých xxxxx xx xxxxxxxxxx 7 xxx xxxx uplynutím xxxx xxxxxxxxx trvanlivosti.
(5) Vejce xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanoveným xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisy.1)".
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 4 xx 6 se xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 6 až 8.
24. X xxxxxxx x. 4 xx xxxxx "Konzerva" zrušuje.
25. X xxxxxxx x. 5 sloupci "Xxxxxxxxxxxxxxx x technologické xxxxxxxxx" xxxxx "Xxxxxxxxx" xx slovo "xxxxxxxxxxxxxxxxx" xxxxxxxxx slovem "xxxxxxxxxxxxxxxxxx".
26. Xxxxxxx x. 6 zní:
"Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 327/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx
Druh | Xxxxxxx | Podskupina |
xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxx zmražené |
xxxxxxx vodní živočichové | xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxxx |
výrobky x xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx polotovary". |
27. Příloha x. 7 xxx:
"Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 327/1997 Xx.
Technologické xxxxxxxxx a xxxxxxxxx xx jakost, balení x xxxxxxxxxx ryb x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x výrobků x xxxx
Xxx. xxxxx | Xxxxxx | Technologické xxxxxxxxxx | Povolené xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx | Požadavky xx jakost | Xxxxxxxxxx | Xxxxxxx | |
1. | Xxxxxxx ryby x xxxxxxx vodní živočichové | - xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (u xxxxxxxxx ryb nesmí xxx tělní dutina xxxxxxxxxx střevním xxxxxxx xxxx xxxxx) a xxxxxxxxxx poškození, vůně xxxx být charakteristická xxx xxxx živočišný xxx xxxx druh xxx a ostatních xxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx - svalovina xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx* | |||||
2. | Zmrazené ryby x xxxxxxx vodní xxxxxxxxxxx6) | - xxxx přesahující délku 15 xx musí xxx uváděny xx xxxxx xxxxxxx | |||||
Xxxx xxxxxxx: | |||||||
3. | Uzené xxxx | - xxxx, půlené xxxx xxxxxxxxx - xxxx xxxx (x xxxxxx x xxxxxxxxxxx) - xxxxxxx (xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx, výstelky xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx) - xxxxxxxx kuchané (s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx hlav x střívek) - xxxx xxxxxxxxx - xxxxxx (xxxx xxxxxxx xxx páteře x xxxxxxx x výjimkou xxxxxxx xxxxxxx) - xxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxx nebo xxxxx xxx se xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx: a) xxxxx studeným kouřem1) x) xxxxx xxxxxx xxxxxx - rovnoměrné xxxxxxxx svaloviny musí xxx vyšší xxx 65 xX. Xx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx před balením xxxxxxxxxxxxx zchlazeny na xxxxxxx x xxxxxxx xxxx nižší, po xxxxxxxx xx teplotu, xxx které xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx | xxxxxx:xx 0,3 xx - 10 % do 1,0 kg - 5 % xx 2,0 kg - 3 % nad 2,0 xx - 2 % | xxxxx vody ve xxxxxxxxx xxxxxxx 80 %, xxxx dokonale xxxxxxxx, odpovídající svým xxxxxxxx deklarovanému xxxxxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x pachů | xxxxx xxxxxxx x xxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx x xxxxxxx 1 xX xx 8 xX | v xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx 1 xX xx 8 oC |
4. | Xxxxxxx xxxx | xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xx xxxxxxx musí být xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx x balírně (xxxx xxxxx), xx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx | balení:do 0,3 xx - 10 %xx 1,0 kg - 5 %xx 2,0 kg - 3 %xxx 2,0 xx - 2 % | - xxxx dokonale tepelně xxxxxxxxxx, svým xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx živočišnému xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x pachů - x výměně xxxxxx lázně xxx xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx než 2,0 xx KOH x 1 x xxxx - xx xxxxxxx se xxxxxxx xxx xxxx olej x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 170 xX | skladují xx xxx teplotě v xxxxxxx 1 xX xx 8 xX | x izotermických xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx 1 xX xx 8 xX |
5. | Xxxxxx ryby x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxx | xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx1) jiker x xxxxx | xxxxxx: xx 0,3 xx - 10 % xx 1,0 xx - 5 % do 2,0 xx - 3 % | obsah xxxx: x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxx 14 % x xxxxxxx xxxxxxxx 10 xx 14 % x xxxxx xxxxxxxx 6 xx 10 % | xxxxxxxx xx při xxxxxxx x rozmezí 1 xX xx 8 xX | x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx chlazených xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx 1 oC až 8 xX | |
6. | Xxxxxxxxx xxxxx | solené xxxxxxx loupané xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxx x xxxx: - 10 % xx 350 x - 10 % xxx 350 x - 5 % | obsah xxxx: xxxxxxx 25 % | |||
7. | Sušené xxxx | xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxx | xxxxx xxxx xx xxxxx xxx 18 % | Skladují se xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 xx 70 %. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx výrobce xx xxxxx | x xxxxxxx s xxxxxxxx stanovenou xxx xxxxxxxxxx | ||
8. | Xxxxxxxxxx - xx studena - xx tepla | - xxxx xxxxxxxx xxxxxxx (s hlavou xxxxxxx vnitřností, xxxxxxx xxxx x střívek) - ryby xxxxxxx (xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx dutiny xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx) - xxxx xxxxxxxxx - filety (xxxx kuchané, xxx xxxxxx x xxxxxxx, x výjimkou xxxxxxx xxxxxxx) - xxxx xxxxxxxxx | - xxxxxxx xxxxxxxx 1) - xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x marinovacích xxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx solí x xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx zrací xxxxx - teplé xxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx (xxxxxx, pečená). X xxxxxxxx xxxxxxxxxx chuti x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, rosolem xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx. | xxxxxx: xx 0,3 kg - 10 % xx 1,0 xx - 5 % xx 2,0 kg - 3 % xxx 2 xx - 2 % | - xxxx xxxxxxx, vláčné, bez xxxxxx xxxxx a xxxxx - xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxx xx xxx xxxxxxx x xxxxxxx 1 oC až 8 xX | x izotermických nebo xxxxxxx xxxxxxxxxx přepravnících xxx xxxxxxx 1 xX xx 8 xX |
9. | Xxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxxxxx | konzervace xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx obalech xxxxxxx xxxxxxxxxxx | xx normálního xxxxx xxx xxxxxxx xx 100 oC v xxxxxxx | xxxxxx: xx 0,3 xx - 10 % xx 1,0 xx - 5 % xx 2,0 xx - 3 % xxx 2,0 xx - 2 % | neprodyšně uzavřené xxxxx | xxxxxxxx xx xxx teplotě x xxxxxxx 1 xX až 8 xX | v xxxxxxxxxxxxx xxxx strojně xxxxxxxxxx přepravnících xxx xxxxxxx 1 oC xx 8 oC |
10. | Xxxxxxxx | xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx ryb a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx obalech, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx druhu xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxx 115 xX - 121 xXx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxx: do 350 x - 10 % nad 350 x - 5 % | xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxx, hmotnost xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxx) a xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx) musí být xxxxxxx: a) x xxxxxx 70 % x) ve xxxxxxx xxxxx 60 % x) xx vlastní xxxxx a v xxxxx 60 % x) x xxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxx 60 % x) s omáčkami x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 50 % x) x tomatě x ostatní xxxx xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ** | ||
11. | Xxxxxxxxxx | polotovary se xxxxxxxx xxxxxxxx: - xx xxxxxxxxx par xxx xxx - xx separované xxxx xxxxxxxxx - x xxxxxx xx sladkovodních xxx - z xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxx | xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx 1) | xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx - xxxxxx xx 250 g xxxxxxx 10 % - xxxxxx nad 250 x xx 500 x nejvýše 6 % - xxxxxx xxx 500 g xx 1500 g xxxxxxx 4 % - balení xxx 1500 g xxxxxxx 2 % | xxxxxxxxxx 1) | doprava 1) | |
* = xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx veterinárních xxxxxxxx ** = xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx zkouškou xxx teplotě 35 xX po xxxx 10 dnů nebo xxx xxxxxxx 37 xX xx dobu 7 xxx". |
28. X příloze x. 10 se xxxxxxxx tabulka 3, xxxxx xxx:
"Přípustné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 3
xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxx v x xxxx xx | xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x % |
xx 100 | - 6 |
xxx 100 do 250 | - 5 |
xxx 250 xx 500 | - 4 |
xxx 500 | - 2". |
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx vyrobené a xxxxxxx xx oběhu xxxxx dnem účinnosti xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx dosavadních xxxxxxxx předpisů.
(2) Xxxxxxxx potravin podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx používat do 1. xxxx 2001.
Xx. III
Xxxxxxxx
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. září 2000, x xxxxxxxx čl. I xxxx 27 pořadového xxxxx 2, které xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx v. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 89/2000 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.9.2000, x výjimkou čl. I xxxx 27 xxxxxxxxxx xxxxx 2, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx 20.4.2000.
Xxxxxx xxxxxxx x. 89/2000 Sb. xxx xxxxxx právním xxxxxxxxx č. 326/2001 Sb. s xxxxxxxxx od 1.10.2001.
Znění jednotlivých xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.