Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.1997.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.1997 do 30.08.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky
334/97 Sb.
ODDÍL 1. Přírodní sladidla §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Technologické požadavky §5
Uvádění do oběhu §6
ODDÍL 2. Med §7
Členění na skupiny §8
Označování §9
Požadavky na jakost §10
Uvádění do oběhu §11
ODDÍL 3. Nečokoládové cukrovinky §12
Členění na skupiny a podskupiny §13
Označování §14
ODDÍL 4. Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem §17
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §18
Označování §19
ODDÍL 5. Čokoláda a čokoládové cukrovinky §22
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Přechodné ustanovení §27
Účinnost §28
PŘÍLOHA 1: Členění na skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 3: Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 4: Členění nečokoládových cukrovinek na skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 6: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Členění čokolád a čokoládových cukrovinek na druhy, skupiny a podskupiny
č. 94/2000 Sb. - Čl. II
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§1
Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx rozpustné xxxxxx xxxxxxxxxx látky xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx,
x) cukrem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx určenými x aromatizaci,
c) xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xx bázi xxxxxxx roztoků sacharózy.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxx nesmí xxx podroben xxxxxxx.
Původní xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§6
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxx, s xxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 30 °X x relativní xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 70 %.
(2) Xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx xxxxxxx z xxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 25 °X.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§7
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx společenstvím xxxx ze xxxxxxxxxxx xxxxxxxx šťáv xxxxx xxxxxxx (nektar) xxxx x xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) xxxx xx xxxxxx částech xxxxxxx x kterou včely xxxxxxx, přetvářejí, xxxxxxxxx xx svými specifickými xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxx květovým xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx květů,
c) xxxxx medovicovým xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx,
x) medem xxxxxxxx med pocházející xx xxxxxx xxxxxxxxxxx x medovicového xxxxxx xxx xxxxxxx převahy xxxxxxx druhu,
e) vytočeným xxxxx med xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx plástů,
f) xxxxxxxxxxxx xxxxx med xxxxxxxxxxx a uložený xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx bezplodových xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) vykapaným xxxxx xxx získaný vykapáním xxxxxxxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx.
§8
Členění xx xxxxxxx
(1) Xxx se xxxxx xx skupiny
a) xxxxxxx,
b) xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx
x) vytočený xxx,
x) plástečkový xxx,
c) xxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxx xxx.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§10
Xxxxxxxxx xx jakost
(1) Xx xxxx xxxxx xxx přidány žádné xxxxx a xxxxx x xxxx základních xxxxxx x xxx xxxxx xxx xxxxxx.
(2) Xxx xxxxx
x) xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x pachy,
b) xxxxx xxxxxx xxxx pěnit,
c) xxx xxxxxx do xxxxxx míry, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx zničeny xxxxx xx stanou xxxxxxxxx,
x) xxx xxxxx změněnou xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 3.
§11
Uvádění xx xxxxx
Xxx xx skladuje v xxxxxxx prostorách xxx xxxxxxx xxxxxxx xx 25 °X a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§12
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxxx cukrovinkami (xxxx xxx "cukrovinky") xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx složku xxxxx cukry x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxxx x přepočtu xx xxxxxx,
x) karamelami xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxx xxxxxxx, s různou xxxxxxxx,
x) nečokoládovým dražé xxxxxxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx,
x) želé xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx želatiny,
e) xxxxxxxx x arašídovými xxxxxxxxxxxx cukrovinky xxxxxxxxxx xxxx nebo arašídy xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrovinky xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxx,
x) xxxxxxx škrobové želé xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx práškového cukru x škrobu,
h) xxxxxxxx xxxxx šlehaný xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx x přídavkem xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrovinky xx xxxxx xxxxx, bonbonářského xxxxxx a xxxxx, xxxxxxxxx dalších xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx výtažek z xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx cukrovinkami xxxxxxxxxx polotuhé až xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx hmoty, xxxxxxxxx x přídavkem xxxxxxx xxxxx x jemnou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zejména xx xxxxx xxxxx xxxx tablet,
m) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrazně gumovité xx xxxxx konzistence x xxxxxxx příchutěmi,
n) xxxxxx cukrovinky xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, různě xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxx tvrdé xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx špalíčků, xxxxxxx xxxx lízátek, xxxxx xxxxx mít xx průřezu xxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmot,
p) furé xxxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx, xx povrchu xxxxx, sklovité, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx uvnitř xxxxxxxxx 13 % xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx, x jemnými xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx xxxxx x škrobu.
§15
Požadavky xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 xxxxxxx 1.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§16
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx skladují xxx teplotě xx 25 °X x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§17
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se rozumí
a) xxxxxxxxx boby xxxxxxxxxxxx x xxxxxx semena xxxxxxxxxx ( Xxxxxxxxx xxxxx X.),
x) xxxxxxxx xxxx kakaové xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, zbavené xxxxxx a klíčků, xxxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxxx xxxxxx xxxx klíčků x xxxxxxx popela 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx tukuprostou xxxxxx,
x) kakaovou hmotou xxxxxxx xxx mechanicky xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx bez snížení xxxxxx přirozeného xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx tuk xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxxx částí,
e) xxxxxxxx xxxxxxx (xxxx jen "xxxxxx") xxxxxxxxx xxxxxxx x pražených kakaových xxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxx odstraněn xxxxxxx xxx,
x) směsí xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx prášku s xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§18
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx x. 6.
§19
Označování
(1) Kakao xx xxxxxx názvem xxxxxxx, xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxx od hmotnosti xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 tabulce 3.
§20
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§21
Xxxxxxx xx oběhu
Kakaový xxxxxx a směsi xxxxx s cukrem xx skladují xxx xxxxxxx xx 25 °X a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§22
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxxxx součástí, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx látek xxxx xxxxx určených x aromatizaci,
b) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx potraviny, u xxxxxxx podíl xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % x xxxxxxxx xx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx kakaová xxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx xxx,
x) čokoládovým xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx xxxxx kakaových xxxxxxxx xxxx nejméně 15 % x xxxxxxxx xx xxxxxx.
§23
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Členění xx druhy, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 8.
§24
Xxxxxxxxxx
(1) U xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx vždy
x) xxxx x xxxxxxx,
x) název xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxx, lískové xxxxxx, xxxxxx xxxxx,
x) x čokoládových xxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxx cukrovinek se x xxxxx xxxxxxx xxxxx druh a xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 9 xxxxxxx 3.
§25
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 xxxxxxxxx 2 x 3.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§26
Xxxxxxx xx oběhu
Čokoláda x čokoládové xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx xx 20 °X a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxxxxxx >>>
§27
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, nečokoládových xxxxxxxxxx, kakaového xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládových xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 do 31. xxxxxx 1998 xx xxxxxxxx xxxxx podle §6 xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce č. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny
druh | skupina | podskupina |
cukr | cukr xxxxx xxxx | xxxxxxx |
xxxx xxxx | xxxxxxx | |
xxxx xxxxxxxx | xxxxxx | |
xxxx moučka x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx | ||
xxxxxxxxx xxxx (xxxxxx, xxxxx, xxxxxx) | ||
xxxx x xxxxxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxx | ||
xxxxxx | ||
xxxxxx xxxxxxx z xxxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx | |
xxxxxxx | ||
xxxxxxx přírodní xxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxx |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
1. Xxxx
xxxxxxx | xxxxxxxxx % xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx % konduktometricky nejvýše | invertní xxxx % nejvýše | ztráta sušením % xxxxxxx | xxxxx x roztoku xxx 420 xx (X.X.) xxxxxxx |
xxxx xxxxx xxxx | 99,7 | 0,01 | 0,04 | 0,1 | 22,5 |
xxxx xxxx | 99,7 | 0,04 | 0,04 | 0,1 | 60 |
xxxx xxxxxxxx | 99,5 | 0,10 | 0,10 | 0,1 | 150 |
xxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx. xxxxxxx xxxxxxx 3 % | 96,7 | 0,04 | 0,10 | 0,2 | - |
xxxxxxxxx xxxx | 99,5 | 0,04 | 0,10 | 0,25 | 150 |
xxxx x xxxxxxxxx | 90,0 | - | - | 1,2 | - |
xxxxxxxx xxxx | 97,5 | 0,8 | 0,09 | 1,4 | - |
xxxxxx | 98,5 | 0,45 | - | 0,45 | - |
X xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50,0 xx/xx s xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxxx. |
Xxxxxxx xxx velikosti xxxxxx xxxxxxxxx:
xxxxx strany | podíl % xxxxxxxxxx | ||
xxx síta x xx | xxxx krystal | cukr xxxxxxx | xxxx xxxxxx |
2,00 - 0,4 | xxxxxxx 70 | - | - |
0,80 - 0,16 | - | xxxxxxx 70 | - |
xxx 1,00 | xxxxxxx 5 | ||
0,80 - 0,40 | - | - | xxxxxxx 5 |
pod 0,40 | xxxxxxx 95 |
Xxxxxx xxxxx xxxxx a velikosti xxxxxx sacharózy :
a) xxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx sypká,
b) xxxx krupice xx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx sypká,
c) xxxx moučka je xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx cukr je xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx omak xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xx xxxx velkých xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx
1. cukr xxxxxxx x krupice | |
včetně xxxxx x 100 xx | - 3,0 % |
xx 0,5 kg | - 1,5 % |
xx 1,0 xx | - 1,0 % |
xx 2 xx xx 5 xx | - 0,8 % |
2. xxxx xxxxxx | |
xx 0,5 xx | - 2,5 % |
xx 1 xx | - 2,0 % |
3. Xxxxxxxxx cukr | |
do 0,5 xx | - 2,5 % |
xx 1 xx | - 2,0 % |
Průměrná hmotnost xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x pěti xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, náhodně odebraných x xxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx deklarované.
2. Tekuté xxxxxxx x xxxxx
xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx |
xxxxxx refraktometricky % | nejméně 73 | xxxxxxx 73 |
xxxxxxxx xxxx x xxxxxx % | xxxxxxx 40 | xxxxxxx 50 |
xX | 2 - 5,5 | 4 - 6 |
obsah xxxxxxxx xx.xx-1 (inverze xxxxxxxxx) | xxxxxxx 150 | - |
xxxx | xxxxxx | xxxxxxxx |
3. Ostatní xxxxxxxx xxxxxxxx
x) Xxxxxxxx
xxxxxxxx (X-xxxxxxx) % xxxx. sušiny nejméně | sušina % xxxx. xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxx % hmot. xxxxxx xxxxxxx | |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx | 95,5 | 90 | 0,25 |
xxxxxxxx xxxxxxx | 99,5 | 98,0 | 0,25 |
x) Xxxxxxxx
xxxxxx xxxxxxx % xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx % xxxxxxx | xxxxx xxxxxxx xxx 420 xx (I.U.) nejvýše | pH | |
fruktóza | 0,5 | 0,1 | 30 | 4,5 - 7,0 |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx
X) Smyslové xxxxxxxxx
xxx | xxxxxxxxxxx a xxxxxx | xxxx | xxxxx |
xxxxxxx | xxxxx xx xxxxx viskózní, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx sladká xx xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx xx s xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx | xxxxx xx silně xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx mírně xxxxxxxxx | xxxxxxxxxx x nádechem xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx | xxxxx xx xxxxx viskózní, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxx | xxxxxxxxx xx tmavě xxxxx |
Xxxxxxxx:
Xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xx rozhodující xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
X) Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx
xxxx medu | |||
požadavek | květový | medovicový | smíšený |
obsah xxxxxx x % xxxxxxx | 0,6 | 1,0 | 1,0 |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx v % xxxxxxx | 65,0 | 60,0 | 60,0 |
xxxxxxxxx zdánlivá x % xxxxxxx | 5,0 2) | 10,0 | 10,0 |
xxxxx xxxx x % xxxxxxx | 20,0 | 20,0 | 20,0 |
xxxxxxxx (mekv/kg) xxxxxxx | 40,0 | 40,0 | 40,0 |
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x xx/xx xxxxxxx | 40,0 | 40,0 | 40,0 |
xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx 3) x % nejvýše | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
elektrolytická konduktivita x mS.m-1 | nejvýše 55 | 90 - 130 | 50 - 105 |
Původní znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxx | xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxx druhu xxxxxx (cukrová, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx ovoce xxxx proslazené, xxxxxxxx x další) | |
želé sójové xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | ||
xxxxxxxx | xxxxxxxxx (xxxxxx xxx) xxxxxxxx xxxxxxxxx | |
xxxxxx | ||
xxxxx | ||
xxxx | x xxxxxxx náplní s xxxxxxxx (sirupovou) xxxxxx | |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx |
Původní xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx x % hmotnosti | obsah xxxxxx xxxxxxx x % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx | - | 2.0 4) |
xxxxxxxxxxxx xxxxx | - | 2.5 4) |
xxxx | 22.0 | 2,0 5) |
sójové x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | - | 3.0 5) |
xxxxxxxx cukrovinky | 22.0 | 2.0 5) |
rahat, xxxxxx | 20.0 | 2.0 5) |
xxxxxxx xxx | 8.0 | 2.0 4) |
xxxxxxxxxx xxxxxxx | 19.0 | 4.0 5) |
pěnové | 25.0 | 2.5 5) |
xxxxxxxxx | 12.0 | 1.5 5) |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxx | 7.0 | |
xxxxxxx | 3.0 | 3.0 5) |
Žvýkačky: | při 105 °X | xxx 900 °X |
xxxxxx xxxxxxxxx | 7.5 | 10.0 5) |
xxxxxxxxx | 7.5 | 7.0 5) |
xxxxxxxx | 7.5 | 7.0 5) |
xxxxxx: | ||
xxxxxxxxx | 3.0 | 2.0 5) |
lité xxxxxxx | 5.0 | 2.0 5) |
xxxxxxxxxxx | 6.0 | 2.0 5) |
roksy | 6,0 | 2.0 5) |
xxxx | - | 2.0 4) |
xxxxxxxxx xxxx xxxxx | 2,0 | 3.0 5) |
X xxxxxxx balených xx xxxxx xxxx xxx podíl drobné xxxxxx xxxxxxx
xxxxxx x xxxx 2%
komprimáty 5%.
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxx interval | hmotnostní odchylky |
do 105 x | - 10% |
od xxxx xxx 105 - 150 x | - 8% |
xx více xxx 150 - 250 x | - 5% |
xx xxxx xxx 250 - 500 x | - 3% |
od xxxx xxx 500 - 1000 x | - 2% |
xxx 1000 x (x xxxxxxxxxxx) | - 1% |
Xxxxxxxxxxx >>>
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx č. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx kakaový xxxxxx | |
xxxx xxxxx s xxxxxx | xxxx xxxxx x xxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx směs, slazená xxxx x kakaovou xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx prášek |
směs xxxxxxxxxxx kakaového xxxxxx x xxxxxx | xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx prášku xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx s kakaovou xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxx xxxxxx
xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx x % | xxxxx vlhkosti x % xxxxxxx | xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxx (kakao) | nejméně 20,0 | 7,0 | 13,0 |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 8 xxxxxxx 20 | 7,0 | 13,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxx xxxxx x xxxxxx
xxxxx xxxxxxxxx prášku 6) x xxxxxx x % | xxxxx xxxxxxxxx x sušině x % | xxxxx xxxxxxxx x % nejvýše | obsah popela x % nejvýše | |
slazený xxxxxxx xxxxxx (slazené xxxxx) | xxxxxxx 25,0 | nejvýše 75,0 | 5,0 | 4,0 |
slazená xxxxxxx směs (slazená xxxx s xxxxxx) | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx chutí xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 75,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx odtučněná xxxxxxx xxxx (xxxxxxx směs xxxxxxxxx prášku se xxxxxxxx obsahem xxxx) | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx chutí (xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx) | xxxxxxx 20,0 | nejméně 80,0 | 5,0 | 4,0 |
Tabulka 3 - Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 100 x | - 5% |
101 - 250 x | - 3% |
251 - 500 x | - 2% |
501 - 1000 x | - 1% |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Členění xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx sacharózy mléčná se xxxxxxxx obsahem sacharózy | bez xxxxxx, xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | ||
xxxx,xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx | ||
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx hořkomléčná, čokoládová poleva xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx mlékem, čokoládová xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx velmi xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx se sníženým xxxxxxx sacharózy, čokoládová poleva xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, | ||
xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx | |
Xxxxxxxxxx cukrovinky | formované | formované x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx polev x xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x dalšími) |
máčené | různé xxxxx xxxxxx (želé, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx) máčené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx | |
xxxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxxx udávající xxxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx dražé | podle xxxxx xxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxxx | x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx čokolád x xxxxxxxxxxxx xxxxx x hmotnostních % xxxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxxx xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx sušiny | Obsah xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx xxxx | Xxxxx tukuprosté xxxxxx xxxxxx | Xxxxx celkového tuku | Obsah xxxxxxxxx xxxxxx xxxx. xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | = &xx; 50 | = < 58 | |||||
Xxxxxxxx xxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxxxx na xxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 12 | = > 30 | ||||
Xxxxxxxxxxx čokoláda | = > 10 | = &xx; 40 | = &xx; 7 | ||||
Xxxxxx xxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = > 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Mléčná xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx mléka | = > 2.5 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = > 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxxx čokoláda x xxxxxxxxxxx mlékem | = > 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 0.5 | = &xx; 14 | = &xx; 25 | = < 55 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 7 | = &xx; 3 < 14 | = &xx; 25 | = < 55 | |
Xxxx xxxxxxxx | = &xx; 18 | = < 0.5 | = > 18 | = &xx; 3 | = &xx; 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 |
Hořká xxxxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxx čokoláda xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 12 | = &xx; 14 | = &xx; 32 | = &xx; 55 | |||
Xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = > 20 | = &xx; 3.5 | = > 10.5 | = &xx; 12 | = &xx; 66 | |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 31 | = &xx; 2.5 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 10 | = &xx; 35 | = &xx; 4 | ||||
Xxxxxx xxxxxxxxxx poleva | = > 2.5 | = > 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 31 | = &xx; 55 | |
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 0.5 | = &xx; 14 | = &xx; 31 | = &xx; 55 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxx | = &xx; 2.5 | = > 20 | = &xx; 5 | = &xx; 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 1 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = &xx; 15 | = > 31 | = &xx; 55 | |
Xxxxxxxxxx xxxxxx bílá | = < 0.5 | ||||||
Xxxxxx čokoládová xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = > 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = < 55 | |
Xxxxx čokoládová xxxxxx xx xxxxxxx obsahem xxxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = > 25 |
Xxxxxxxx:
1) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % mleté xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx rozpustné kávy.
2) Xxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx obsahují xxxxxxx 5 % xxxxxx.
3) Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx složek obsahuje xxxxxxx 60% xxxxxxxxxx xxxxxx x celkové xxxxxxxxx výrobku.
4) X xxxxxx čokolády tvoří xxxxxx nejméně 25% xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
xxxxxxx | xxxxx čokoládové polevy x % z xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx popela x % xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | 35 - 65 | 3,0 |
čokoládové xxxxx | 20 - 75 | 3,0 |
máčené xxxxxxxxxx | 15 - 50 | 3,0 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | 7 - 25 | 3,0 |
xxxxxx | 7 - 25 | 3,0 |
Xxxxxxxx:
Xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx považují x kombinované xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx z xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, kde xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxx 7% x xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.
Tabulka 3
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky
druh xxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx | xx 50 x | - 10 % |
xxxxx xxx 50 do 100 x | - 5 % | |
xxxxx než 100 xx 250 g | - 3 % | |
větší xxx 250 xx 500 x | - 2 % | |
xxxxx xxx 500 xx 1000 x | - 1 % | |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xx 105 x | - 10 % |
xxxxx xxx 105 xx 150 x | - 8 % | |
xxxxx než 150 xx 250 x | - 5 % | |
xxxxx xxx 250 xx 500 x | - 3 % | |
xxxxx xxx 500 xx 1000 x | - 1 % |
Xx. II
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx vyrobené a xxxxxxx do xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky se xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx používat do 1. xxxx 2001.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 94/2000 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 334/97 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 31.12.1997, x výjimkou xxxxxxxxxx §3, 9, 14, 19 a 24, xxxxx nabývají xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx uskutečněné právním xxxxxxxxx x.:
94/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx vyhláška XX č. 334/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x) x x) zákona x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, kakaový prášek x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
x účinností od 1.9.2000
Xxxxxx xxxxxxx č. 334/97 Xx. byl xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 76/2003 Sb. x xxxxxxxxx ode xxx, xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx smlouva x xxxxxxxxxxx ČR x XX (1.5.2004).
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není aktualizováno, xxxxx xx jich xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 324/1997 Sb., x xxxxxxx označování xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, o xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx symbolem "x".
2) X xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx) xxxx xxx zdánlivá xxxxxxxxx xxxxxxx 10,0 %.
3) X xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx nejvýše 0,50 % xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx.
4) xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx
5) xxxxx xxxxxx x xxxxxx
6) v xxxxxxx směsí xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx prášku x xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxxxx kakaového xxxxxx x sušině