Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.1997.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.1997 do 30.08.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky
334/97 Sb.
ODDÍL 1. Přírodní sladidla §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Technologické požadavky §5
Uvádění do oběhu §6
ODDÍL 2. Med §7
Členění na skupiny §8
Označování §9
Požadavky na jakost §10
Uvádění do oběhu §11
ODDÍL 3. Nečokoládové cukrovinky §12
Členění na skupiny a podskupiny §13
Označování §14
ODDÍL 4. Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem §17
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §18
Označování §19
ODDÍL 5. Čokoláda a čokoládové cukrovinky §22
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Přechodné ustanovení §27
Účinnost §28
PŘÍLOHA 1: Členění na skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 3: Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 4: Členění nečokoládových cukrovinek na skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 6: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Členění čokolád a čokoládových cukrovinek na druhy, skupiny a podskupiny
č. 94/2000 Sb. - Čl. II
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§1
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxxx sladidly ve xxxx xxxxxxxxx sladce xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx,
x) cukrem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, moučky, xxxxxx, xxxxxx, popřípadě xxxxxxxx přídatnými látkami xxxx xxxxxxx určenými x xxxxxxxxxxx,
x) tekutými xxxxxxx z xxxxx xxxxxxx xx bázi xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxx xxxxx xxx xxxxxxxx modření.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§6
Xxxxxxx do oběhu
(1) Xxxx, s výjimkou xxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx 30 °C x relativní xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 70 %.
(2) Xxxx xxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx xxxxxxx x xxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 25 °C.
Původní znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§7
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx ze xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxx) nebo x výměšků xxxxx xx povrchu xxxxxxx (xxxxxxxx) nebo na xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx včely xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx svými specifickými xxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx zrát x xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxx pocházející xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx hmyzu,
d) xxxxx xxxxxxxx med xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx x medovicového původu xxx výrazné xxxxxxx xxxxxxx druhu,
e) vytočeným xxxxx med xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx medem med xxxxxxxxxxx x uložený xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x prodávaný v xxxxxxxxxx xxxxxx plástech xxxx dílech takových xxxxxx,
x) xxxxxxxxx medem xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx plodu xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx medem xxx xxxxxxx vykapáním xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx.
§8
Xxxxxxx xx xxxxxxx
(1) Xxx xx xxxxx xx xxxxxxx
a) xxxxxxx,
b) xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxx způsobu xxxxxxxxx
x) xxxxxxxx xxx,
b) xxxxxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxx xxx.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§10
Xxxxxxxxx xx jakost
(1) Xx medu nesmí xxx xxxxxxx xxxxx xxxxx a xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxx xxxxx být xxxxxx.
(2) Xxx xxxxx
x) mít xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx,
x) začít xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(3) Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost jsou xxxxxxx v příloze x. 3.
§11
Xxxxxxx xx oběhu
Xxx xx skladuje v xxxxxxx prostorách xxx xxxxxxx xxxxxxx xx 25 °C x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§12
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxx xxx "xxxxxxxxxx") xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx cukry x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5 % kakaových xxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx tvárlivé konzistence, xx určité xxxx xxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxx,
x) nečokoládovým dražé xxxxxxxxxx tužší xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx vložkami, x xxxxxxx cukru,
d) želé xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxx látek, xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nebo xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxx cukrovinkami cukrovinky xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx obalených xxxxx xxxxxxxxxx cukru x xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx šlehaná xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx skořápkových plodů x tuku,
j) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrovinky ze xxxxx xxxxx, bonbonářského xxxxxx x mouky, xxxxxxxxx dalších xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx cukrovinkami xxxxxxxxxx polotuhé xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, popřípadě x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vyráběné lisováním xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxx čoček xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx gumovité xx tažné xxxxxxxxxxx x různými xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx cukrovinky xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx převážně x xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx, různě tvarované, xxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxx cukrovinky tvrdé xxxxxxxxxxx podobné dropsům, xx xxxxx špalíčků, xxxxxxx xxxx lízátek, xxxxx xxxxx xxx xx průřezu xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx,
x) furé xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xx povrchu xxxxx, xxxxxxxx, tvrdé xxxxxxxxxxx obsahující xxxxxx xxxxxxxxx 13 % xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx cukrovinkami xxxxxxxxxx lehčené xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
§15
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 xxxxxxx 1.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§16
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx 25 °X x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§17
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxxxx boby xxxxxxxxxxxx x sušená xxxxxx xxxxxxxxxx ( Theobroma xxxxx X.),
x) xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx nebo nepražené xx vyčištění, xxxxxxx xxxxxx x klíčků, xxxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxx xxxxxx xxxx klíčků x xxxxxxx xxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx drť mechanicky xxxxxxxxxx xx jemnou xxxxx xxx snížení xxxxxx xxxxxxxxxxx tuku,
d) xxxxxxxx tukem xxx xxxxxxx x kakaových xxxx nebo x xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx "xxxxxx") potravina xxxxxxx x pražených xxxxxxxxx xxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxx odstraněn xxxxxxx xxx,
x) směsí xxxxx x cukrem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx x určitém xxxxxx.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§18
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx x příloze x. 6.
§19
Označování
(1) Xxxxx se xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 tabulce 3.
§20
Požadavky xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§21
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxx xxxxxx x směsi xxxxx x xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx do 25 °X a xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu nejvýše 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§22
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxx potravina vyrobená x xxxxxxxxx součástí, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x dalších xxxxxx, xxxxxxxxxx látek xxxx xxxxx xxxxxxxx x aromatizaci,
b) čokoládovými xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx kakaových xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % x xxxxxxxx xx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxx kakaová xxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx prášek xxxx xxxxxxx tuk,
d) xxxxxxxxxxx xxxxxxx potravina, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx činí nejméně 15 % x xxxxxxxx xx xxxxxx.
§23
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 8.
§24
Xxxxxxxxxx
(1) X xxxxxxx xx x názvu xxxxxxx xxxxx vždy
x) xxxx x xxxxxxx,
x) název xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxx zejména xxxxxx, lískové xxxxxx, xxxxxx xxxxx,
c) x čokoládových xxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx x názvu výrobku xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxx skupina x podskupina.
(3) Xxxxxxxxx záporné hmotnostní xxxxxxxx balení xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 xxxxxxx 3.
§25
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 xxxxxxxxx 2 x 3.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§26
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx skladují xxx xxxxxxx xx 20 °X x relativní xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Pokračování >>>
§27
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Označení xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x směsi xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládových cukrovinek xxxxxxxx x xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 xx 31. xxxxxx 1998 se xxxxxxxx pouze xxxxx §6 zákona.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxx | xxxx xxxxx xxxx | xxxxxxx |
xxxx xxxx | xxxxxxx | |
xxxx xxxxxxxx | xxxxxx | |
xxxx moučka x xxxxxxx protihrudkujících xxxxx | ||
xxxxxxxxx xxxx (xxxxxx, bridž, xxxxxx) | ||
xxxx s xxxxxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxx | ||
xxxxxx | ||
xxxxxx xxxxxxx z xxxxx | xxxxxxxxxxx sirob | |
karamel | ||
ostatní xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 334/1997 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
1. Xxxx
xxxxxxx | xxxxxxxxx % xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxx xxxx % xxxxxxx | xxxxxx sušením % xxxxxxx | xxxxx x roztoku xxx 420 nm (X.X.) xxxxxxx |
xxxx xxxxx bílý | 99,7 | 0,01 | 0,04 | 0,1 | 22,5 |
cukr xxxx | 99,7 | 0,04 | 0,04 | 0,1 | 60 |
xxxx xxxxxxxx | 99,5 | 0,10 | 0,10 | 0,1 | 150 |
xxxx moučka x protihrudk. xxxxxxx xxxxxxx 3 % | 96,7 | 0,04 | 0,10 | 0,2 | - |
xxxxxxxxx xxxx | 99,5 | 0,04 | 0,10 | 0,25 | 150 |
xxxx x xxxxxxxxx | 90,0 | - | - | 1,2 | - |
xxxxxxxx xxxx | 97,5 | 0,8 | 0,09 | 1,4 | - |
xxxxxx | 98,5 | 0,45 | - | 0,45 | - |
X xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nerozpustných xxxxx xxxxxxx 50,0 xx/xx s výjimkou xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx látkami x xxxxx x xxxxxxxxx. | |||||
Xxxxxxx xxx xxxxxxxxx částic xxxxxxxxx:
xxxxx strany | podíl % xxxxxxxxxx | ||
xxx xxxx v xx | xxxx xxxxxxx | xxxx xxxxxxx | xxxx xxxxxx |
2,00 - 0,4 | xxxxxxx 70 | - | - |
0,80 - 0,16 | - | xxxxxxx 70 | - |
xxx 1,00 | nejvýše 5 | ||
0,80 - 0,40 | - | - | nejvýše 5 |
pod 0,40 | xxxxxxx 95 | ||
Dělení podle xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx :
x) xxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx stejnoměrného xxxxxx, xxxxx sypká,
b) xxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxx stejnoměrného xxxxxx, volně sypká,
c) xxxx xxxxxx je xxxxx xxxxx směs xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxx xx xxxxx, xxxxxx světležlutá xxxxx, na xxxx xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx hnědé xxxxx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx
1. xxxx xxxxxxx x xxxxxxx | |
xxxxxx xxxxx x 100 xx | - 3,0 % |
po 0,5 xx | - 1,5 % |
xx 1,0 xx | - 1,0 % |
xx 2 xx xx 5 xx | - 0,8 % |
2. xxxx xxxxxx | |
xx 0,5 xx | - 2,5 % |
po 1 xx | - 2,0 % |
3. Xxxxxxxxx xxxx | |
xx 0,5 xx | - 2,5 % |
xx 1 xx | - 2,0 % |
Průměrná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx balení x xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx odebraných x xxxxxxx míst, xxxx odpovídat xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxx xxxxxxx x cukru
parametry | invertovaný xxxxx | xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx % | nejméně 73 | xxxxxxx 73 |
xxxxxxxx xxxx x sušině % | nejméně 40 | xxxxxxx 50 |
pH | 2 - 5,5 | 4 - 6 |
xxxxx xxxxxxxx xx.xx-1 (xxxxxxx xxxxxxxxx) | xxxxxxx 150 | - |
xxxx | xxxxxx | xxxxxxxx |
3. Ostatní xxxxxxxx sladidla
a) Xxxxxxxx
xxxxxxxx (X-xxxxxxx) % xxxx. xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx % xxxx. xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxx % xxxx. xxxxxx nejvýše | |
dextróza monohydrát | 95,5 | 90 | 0,25 |
dextróza xxxxxxx | 99,5 | 98,0 | 0,25 |
x) Xxxxxxxx
xxxxxx sušením % xxxxxxx | xxxxx konduktometricky % nejvýše | barva xxxxxxx při 420 xx (X.X.) xxxxxxx | xX | |
xxxxxxxx | 0,5 | 0,1 | 30 | 4,5 - 7,0 |
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 3 x vyhlášce x. 334/1997 Sb.
Smyslové, fyzikální x chemické požadavky xx xxxxxx
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxx
xxx | xxxxxxxxxxx x vzhled | chuť | barva |
květový | mírně xx silně xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx sladká xx škrablavá | vodově xxxxx xx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxx xx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx | xxxxx xx silně viskózní, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx krystalická | sladká xxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx | xxxxx až xxxxx viskózní, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxx | xxxxxxxxx xx tmavě xxxxx |
Xxxxxxxx:
Xxx určení skupiny x xxxxxx medu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx x elektrolytická xxxxxxxxxxxx.
X) Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx
xxxx xxxx | |||
xxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxx popela x % nejvýše | 0,6 | 1,0 | 1,0 |
sacharidy xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxx x % xxxxxxx | 65,0 | 60,0 | 60,0 |
xxxxxxxxx xxxxxxxx x % xxxxxxx | 5,0 2) | 10,0 | 10,0 |
xxxxx xxxx x % xxxxxxx | 20,0 | 20,0 | 20,0 |
xxxxxxxx (xxxx/xx) xxxxxxx | 40,0 | 40,0 | 40,0 |
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x xx/xx xxxxxxx | 40,0 | 40,0 | 40,0 |
xxxxx xx vodě xxxxxxxxxxxxx xxxxx 3) x % xxxxxxx | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xX.x-1 | xxxxxxx 55 | 90 - 130 | 50 - 105 |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce č. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxx | xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxx (xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxx) | |
xxxx xxxxxx pochoutky arašidové xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx cukrovinky (xxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | ||
xxxxxxxx | xxxxxxxxx (xxxxxx xxx) xxxxxxxx xxxxxxxxx | |
xxxxxx | ||
xxxxx | ||
xxxx | x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx (sirupovou) xxxxxx | |
xxxxx xxxx pomazánky | zejména xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost
skupina | vlhkost xxxxxxx x % hmotnosti | obsah xxxxxx xxxxxxx v % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx | - | 2.0 4) |
xxxxxxxxxxxx xxxxx | - | 2.5 4) |
želé | 22.0 | 2,0 5) |
xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | - | 3.0 5) |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx | 22.0 | 2.0 5) |
rahat, xxxxxx | 20.0 | 2.0 5) |
turecký xxx | 8.0 | 2.0 4) |
xxxxxxxxxx xxxxxxx | 19.0 | 4.0 5) |
xxxxxx | 25.0 | 2.5 5) |
xxxxxxxxx | 12.0 | 1.5 5) |
komprimáty x xxxxxxxx | 7.0 | |
xxxxxxx | 3.0 | 3.0 5) |
Xxxxxxxx: | xxx 105 °X | xxx 900 °X |
xxxxxx xxxxxxxxx | 7.5 | 10.0 5) |
xxxxxxxxx | 7.5 | 7.0 5) |
xxxxxxxx | 7.5 | 7.0 5) |
xxxxxx: | ||
xxxxxxxxx | 3.0 | 2.0 5) |
xxxx xxxxxxx | 5.0 | 2.0 5) |
xxxxxxxxxxx | 6.0 | 2.0 5) |
xxxxx | 6,0 | 2.0 5) |
xxxx | - | 2.0 4) |
xxxxxxxxx xxxx xxxxx | 2,0 | 3.0 5) |
X výrobků xxxxxxxx xx sáčků xxxx xxx podíl drobné xxxxxx xxxxxxx
xxxxxx x xxxx 2%
komprimáty 5%.
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 105 x | - 10% |
xx xxxx xxx 105 - 150 x | - 8% |
xx více xxx 150 - 250 x | - 5% |
od xxxx xxx 250 - 500 g | - 3% |
xx xxxx jak 500 - 1000 g | - 2% |
xxx 1000 x (x xxxxxxxxxxx) | - 1% |
Pokračování >>>
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 6 x vyhlášce x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx
xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx | |
xxxx xxxxx s xxxxxx | xxxx xxxxx x xxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx prášek, slazená xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx x kakaovou chutí, slazený xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxxxx kakaového prášku x xxxxxx | xxxxxxx směs xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x kakaovou xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxx prášků
Tabulka 1 - Xxxxxxx xxxxxx
xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx x % | xxxxx xxxxxxxx v % xxxxxxx | xxxxx popela x tukuprosté xxxxxx x % xxxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxx (xxxxx) | xxxxxxx 20,0 | 7,0 | 13,0 |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 8 xxxxxxx 20 | 7,0 | 13,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxx kakaa x xxxxxx
xxxxx kakaového xxxxxx 6) v sušině x % | xxxxx sacharózy x xxxxxx x % | xxxxx xxxxxxxx x % xxxxxxx | xxxxx xxxxxx x % xxxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx (slazené xxxxx) | xxxxxxx 25,0 | nejvýše 75,0 | 5,0 | 4,0 |
slazená xxxxxxx xxxx (slazená xxxx x xxxxxx) | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxx x kakaovou xxxxx xxxxxxx odtučněný | nejvýše 20,0 | nejméně 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx prášek (xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx 25,0 | nejvýše 75,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem tuku) | nejméně 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx chutí (xx sníženým xxxxxxx xxxx) | xxxxxxx 20,0 | nejméně 80,0 | 5,0 | 4,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 100 x | - 5% |
101 - 250 x | - 3% |
251 - 500 g | - 2% |
501 - 1000 x | - 1% |
Původní xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Členění xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx druhy, skupiny x podskupiny
Druh | Skupina | Podskupina |
Čokoláda | neslazená hořká na xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx se sníženým xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem sacharózy | bez xxxxxx, xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx |
xxxxx skupiny xxxxxxxx | ||
xxxx,xxxxxx xxxx další xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx | ||
xxxxxxxxxx xxxxxx hořká, čokoládová xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx poleva xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx mléčná x xxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx poleva xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, | ||
xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx kakaových xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx | |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxx | xxxxxxxxx x různých xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx polev x různými xxxxxxxx (xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x dalšími) |
máčené | různé xxxxx xxxxxx (xxxx, fondan, xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx směsi | |
nugáty | podle xxxxx přísady xxxxxxxxx xxxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxx | xxxxx druhu xxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxxx | x xxxxxx xxxxxxxx x hořké xxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 334/1997 Sb.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx čokolád x čokoládových xxxxx x xxxxxxxxxxxx % xxxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxxx xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx | Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx | Xxxxx celkového xxxx | Xxxxx xxxxxxxxx včetně náhr. xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | = &xx; 50 | = &xx; 58 | |||||
Xxxxxxxx xxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxxxx xx xxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 12 | = &xx; 30 | ||||
Xxxxxxxxxxx čokoláda | = > 10 | = > 40 | = &xx; 7 | ||||
Mléčná xxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Mléčná xxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = &xx; 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 0.5 | = &xx; 14 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Smetanová xxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = > 7 | = &xx; 3 &xx; 14 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxx xxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 0.5 | = &xx; 18 | = &xx; 3 | = &xx; 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 |
Xxxxx čokoláda xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxx čokoláda xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxxxxxxx xxxx, čokoládové vločky | = > 12 | = &xx; 14 | = &xx; 32 | = &xx; 55 | |||
Xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 20 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 12 | = &xx; 66 | |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 31 | = &xx; 2.5 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 10 | = &xx; 35 | = > 4 | ||||
Mléčná xxxxxxxxxx poleva | = > 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = > 31 | = &xx; 55 | |
Xxxxxx čokoládová xxxxxx x odstředěným xxxxxx | = &xx; 2.5 | = > 25 | = &xx; 0.5 | = &xx; 14 | = &xx; 31 | = &xx; 55 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxx poleva x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx | = &xx; 2.5 | = > 20 | = &xx; 5 | = &xx; 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxx světlá xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 1 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = &xx; 15 | = &xx; 31 | = < 55 | |
Xxxxxxxxxx xxxxxx bílá | = < 0.5 | ||||||
Xxxxxx čokoládová xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxx čokoládová xxxxxx xx xxxxxxx obsahem xxxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = &xx; 25 |
Xxxxxxxx:
1) Kávová čokoláda xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxxx xxxxxxx xxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx.
2) Xxxxxxx čokolády s xxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5 % přísad.
3) Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 60% čokoládové xxxxxx z celkové xxxxxxxxx xxxxxxx.
4) U xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx 25% xxxxxxxxx výrobku.
Tabulka 2
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x % x xxxxxxxxx výrobku | obsah popela x % nejvýše |
formované xxxxxxxxxx | 35 - 65 | 3,0 |
čokoládové xxxxx | 20 - 75 | 3,0 |
xxxxxx xxxxxxxxxx | 15 - 50 | 3,0 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | 7 - 25 | 3,0 |
xxxxxx | 7 - 25 | 3,0 |
Poznámka:
Za xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx se považují x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx z xxxxxxxxxxxx i nečokoládových xxxxxxxxxx, kde podíl xxxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxx 7% x xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
xxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx | xx 50 x | - 10 % |
xxxxx xxx 50 do 100 g | - 5 % | |
xxxxx xxx 100 xx 250 x | - 3 % | |
větší xxx 250 xx 500 x | - 2 % | |
větší xxx 500 xx 1000 x | - 1 % | |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xx 105 x | - 10 % |
xxxxx xxx 105 xx 150 g | - 8 % | |
xxxxx xxx 150 xx 250 g | - 5 % | |
větší xxx 250 xx 500 x | - 3 % | |
xxxxx xxx 500 xx 1000 x | - 1 % |
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx do xxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx podle dosavadních xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx potravin podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx do 1. září 2001.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 94/2000 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 334/97 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §3, 9, 14, 19 x 24, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Xx znění xxxxxx xxxxxxxx předpisu xxxx xxxxxxxxxx změny x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
94/2000 Sb., kterým xx xxxx vyhláška XX x. 334/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), d), j) x k) xxxxxx x. 110/97 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích a x změně a xxxxxxxx některých souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x xxxxx kakaa x cukrem, čokoládu x čokoládové xxxxxxxxxx
x xxxxxxxxx od 1.9.2000
Právní xxxxxxx x. 334/97 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 76/2003 Sb. x účinností xxx xxx, kdy xxxxxxxxx x xxxxxxxx smlouva x přistoupení ČR x XX (1.5.2004).
Znění jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 324/1997 Sb., x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, x přípustné xxxxxxxx xx údajů x množství xxxxxxx xxxxxxxxxx symbolem "e".
2) U xxxx květového xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx) xxxx xxx zdánlivá xxxxxxxxx xxxxxxx 10,0 %.
3) X xxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx 0,50 % xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx.
4) xxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxx
5) xxxxx xxxxxx x xxxxxx
6) v xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx prášku s xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx