Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.1997.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.1997 do 30.08.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky
334/97 Sb.
ODDÍL 1. Přírodní sladidla §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Technologické požadavky §5
Uvádění do oběhu §6
ODDÍL 2. Med §7
Členění na skupiny §8
Označování §9
Požadavky na jakost §10
Uvádění do oběhu §11
ODDÍL 3. Nečokoládové cukrovinky §12
Členění na skupiny a podskupiny §13
Označování §14
ODDÍL 4. Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem §17
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §18
Označování §19
ODDÍL 5. Čokoláda a čokoládové cukrovinky §22
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Přechodné ustanovení §27
Účinnost §28
PŘÍLOHA 1: Členění na skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 3: Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 4: Členění nečokoládových cukrovinek na skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 6: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Členění čokolád a čokoládových cukrovinek na druhy, skupiny a podskupiny
č. 94/2000 Sb. - Čl. II
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§1
Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx sladidly xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx přírodních xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx,
x) cukrem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, popřípadě xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx látkami xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx na xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxx xxxxx xxx podroben xxxxxxx.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§6
Xxxxxxx do xxxxx
(1) Xxxx, x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx 30 °X x relativní xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx výrobky x xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 25 °X.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§7
Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxx potravina xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx společenstvím xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxx) nebo x xxxxxxx xxxxx xx povrchu xxxxxxx (xxxxxxxx) nebo xx xxxxxx xxxxxxx rostlin x xxxxxx včely xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, uskladňují x xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx,
x) medem květovým xxx xxxxxxxxxxx zejména x xxxxxxx květů,
c) xxxxx medovicovým med xxxxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx původu xxx xxxxxxx převahy xxxxxxx xxxxx,
x) vytočeným xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxxxxxx bezplodových plástů x xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx celých xxxxxxxx xxxx dílech xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx medem xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx použití xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx plástů xxx xxxxx.
§8
Členění xx xxxxxxx
(1) Xxx xx člení xx xxxxxxx
a) xxxxxxx,
b) medovicový,
x) smíšený.
(2) Xxxxxxxxx dle xxxxxxx xxxxxxxxx
a) xxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxx xxx.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§10
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xx xxxx nesmí xxx přidány žádné xxxxx a xxxxx x xxxx základních xxxxxx x něj xxxxx být xxxxxx.
(2) Xxx xxxxx
x) xxx xxxxxxxxx cizí příchutě x xxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxx pěnit,
c) xxx xxxxxx do xxxxxx xxxx, že xxxx xxxxxxxxx enzymy xxxx xxxxxxx anebo xx xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxx xxxxx změněnou xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost jsou xxxxxxx x příloze x. 3.
§11
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx 25 °C a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§12
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxx xxx "cukrovinky") xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx složku xxxxx xxxxx x xxxxx obsahují nejvýše 5 % xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxx,
x) karamelami xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxx míry xxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx vložkami, x xxxxxxx cukru,
d) želé xxxxxxxxxx x konzistencí xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrovinky obsahující xxxx xxxx xxxxxxx xx tvaru xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxx,
x) xxxxxxxxxx cukrovinkami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx škrobové želé xxxxxxx tvarů obalených xxxxx xxxxxxxxxx cukru x xxxxxx,
x) tureckým xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x pěnotvornou xxxxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x mouky, xxxxxxxxx xxxxxxx surovin, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxxxx z xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x přídavkem dalších xxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxx strukturou,
l) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx lisováním xxxxxxxxxx x obarvených xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx tvaru čoček xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x různými příchutěmi,
n) xxxxxx xxxxxxxxxx neplněné x kandytové xxxxx xxxxxxx převážně x xxxxx x škrobového xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxx tvrdé xxxxxxxxxxx podobné xxxxxxx, xx tvaru špalíčků, xxxxxxx nebo xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmot,
p) furé xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx 13 % xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx,
x) pěnovými cukrovinkami xxxxxxxxxx xxxxxxx pěnovité, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx, x jemnými xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
§15
Xxxxxxxxx xx jakost
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 5 xxxxxxx 1.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§16
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx teplotě xx 25 °X x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§17
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx ( Theobroma xxxxx L.),
b) xxxxxxxx xxxx xxxxxxx boby xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xx vyčištění, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx 10 % hmotnostních x xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx drť xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx jemnou xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx tuku,
d) xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx z kakaových xxxx xxxx x xxxxxx částí,
e) kakaovým xxxxxxx (xxxx jen "xxxxxx") xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, x nichž xxx xxxxxxxx odstraněn xxxxxxx xxx,
x) směsí xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx instantizací xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxx v určitém xxxxxx.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§18
Xxxxxxx na druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx x. 6.
§19
Xxxxxxxxxx
(1) Kakao se xxxxxx názvem xxxxxxx, xxxxx kakaa x xxxxxx názvem xxxxxxxxxx.
(2) Přípustné záporné xxxxxxxx xx hmotnosti xxxx uvedeny x příloze č. 7 xxxxxxx 3.
§20
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost jsou xxxxxxx x příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 a 2.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§21
Xxxxxxx xx oběhu
Kakaový xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx xx skladují xxx xxxxxxx do 25 °X x relativní xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§22
Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx součástí, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx xxxx látek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) čokoládovými xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 5 % x xxxxxxxx xx sušinu,
c) xxxxxxxx xxxxxxxx kakaová xxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx potravina, u xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 15 % v xxxxxxxx xx xxxxxx.
§23
Členění xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Členění xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 8.
§24
Xxxxxxxxxx
(1) U xxxxxxx xx x názvu xxxxxxx xxxxx vždy
x) druh x xxxxxxx,
b) xxxxx xxxxxx, která xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxx,
c) x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx, popřípadě xxxxxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx se x názvu výrobku xxxxx druh x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x podskupina.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 xxxxxxx 3.
§25
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Fyzikální x chemické požadavky xx jakost xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 xxxxxxxxx 2 x 3.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§26
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx xx 20 °X x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxxxxxx >>>
§27
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx přírodních xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x směsi xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x období xx 1. ledna 1998 do 31. xxxxxx 1998 xx xxxxxxxx xxxxx podle §6 xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxx | xxxx xxxxx xxxx | xxxxxxx |
xxxx bílý | krupice | |
cukr xxxxxxxx | xxxxxx | |
xxxx xxxxxx x xxxxxxx protihrudkujících látek | ||
tvarovaný xxxx (xxxxxx, xxxxx, xxxxxx) | ||
xxxx x xxxxxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxx | ||
xxxxxx | ||
xxxxxx výrobky z xxxxx | xxxxxxxxxxx sirob | |
karamel | ||
ostatní xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 334/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
1. Xxxx
xxxxxxx | xxxxxxxxx % xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxx xxxx % nejvýše | ztráta xxxxxxx % xxxxxxx | xxxxx v roztoku xxx 420 xx (X.X.) xxxxxxx |
xxxx xxxxx bílý | 99,7 | 0,01 | 0,04 | 0,1 | 22,5 |
cukr xxxx | 99,7 | 0,04 | 0,04 | 0,1 | 60 |
xxxx xxxxxxxx | 99,5 | 0,10 | 0,10 | 0,1 | 150 |
xxxx moučka x xxxxxxxxxx. látkami xxxxxxx 3 % | 96,7 | 0,04 | 0,10 | 0,2 | - |
xxxxxxxxx xxxx | 99,5 | 0,04 | 0,10 | 0,25 | 150 |
xxxx x přísadami | 90,0 | - | - | 1,2 | - |
přírodní xxxx | 97,5 | 0,8 | 0,09 | 1,4 | - |
xxxxxx | 98,5 | 0,45 | - | 0,45 | - |
X všech uvedených xxxxxx obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50,0 xx/xx x výjimkou xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx s xxxxxxxxx. |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxxx částic xxxxxxxxx:
xxxxx strany | podíl % xxxxxxxxxx | ||
xxx xxxx x xx | xxxx krystal | cukr krupice | cukr xxxxxx |
2,00 - 0,4 | nejméně 70 | - | - |
0,80 - 0,16 | - | nejméně 70 | - |
xxx 1,00 | xxxxxxx 5 | ||
0,80 - 0,40 | - | - | xxxxxxx 5 |
xxx 0,40 | xxxxxxx 95 |
Xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx sacharózy :
x) xxxx xxxxxxx xx xxxx krystalů stejnoměrného xxxxxx, volně sypká,
b) xxxx krupice xx xxxx menších xxxx xxxxxxxxxxx krystalů stejnoměrného xxxxxx, volně sypká,
c) xxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx cukr je xxxxx, xxxxxx světležlutá xxxxx, xx xxxx xxxxx lepkavá,
e) xxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx
1. xxxx xxxxxxx x xxxxxxx | |
xxxxxx xxxxx x 100 xx | - 3,0 % |
xx 0,5 xx | - 1,5 % |
xx 1,0 xx | - 1,0 % |
xx 2 xx xx 5 xx | - 0,8 % |
2. xxxx xxxxxx | |
xx 0,5 xx | - 2,5 % |
po 1 xx | - 2,0 % |
3. Tvarovaný xxxx | |
xx 0,5 kg | - 2,5 % |
xx 1 kg | - 2,0 % |
Průměrná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx balení x pěti xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx x různých míst, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
2. Tekuté xxxxxxx x xxxxx
xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx % | xxxxxxx 73 | xxxxxxx 73 |
xxxxxxxx xxxx x sušině % | nejméně 40 | xxxxxxx 50 |
xX | 2 - 5,5 | 4 - 6 |
xxxxx xxxxxxxx xx.xx-1 (inverze xxxxxxxxx) | xxxxxxx 150 | - |
chuť | sladká | nahořklá |
3. Ostatní xxxxxxxx xxxxxxxx
x) Xxxxxxxx
xxxxxxxx (X-xxxxxxx) % xxxx. xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx % xxxx. xxxxxxx | xxxxxxxxx popel % xxxx. xxxxxx xxxxxxx | |
xxxxxxxx monohydrát | 95,5 | 90 | 0,25 |
dextróza xxxxxxx | 99,5 | 98,0 | 0,25 |
x) Xxxxxxxx
xxxxxx xxxxxxx % xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx % xxxxxxx | xxxxx xxxxxxx xxx 420 xx (X.X.) xxxxxxx | xX | |
xxxxxxxx | 0,5 | 0,1 | 30 | 4,5 - 7,0 |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
X) Smyslové xxxxxxxxx
xxx | xxxxxxxxxxx x xxxxxx | xxxx | xxxxx |
xxxxxxx | xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, částečně xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx xx s xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxx xx xxxxxxx žlutá |
medovicový | mírně xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxx popřípadě xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxx x nádechem xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx | xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxx | xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx:
Xxx určení skupiny x xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx zastoupení xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxx prvků x elektrolytická konduktivita.
B) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx
xxxx medu | |||
požadavek | květový | medovicový | smíšený |
obsah xxxxxx x % nejvýše | 0,6 | 1,0 | 1,0 |
sacharidy xxxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxx x % xxxxxxx | 65,0 | 60,0 | 60,0 |
xxxxxxxxx xxxxxxxx v % nejvýše | 5,0 2) | 10,0 | 10,0 |
obsah xxxx x % xxxxxxx | 20,0 | 20,0 | 20,0 |
xxxxxxxx (xxxx/xx) xxxxxxx | 40,0 | 40,0 | 40,0 |
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x xx/xx xxxxxxx | 40,0 | 40,0 | 40,0 |
xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx 3) x % xxxxxxx | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xX.x-1 | xxxxxxx 55 | 90 - 130 | 50 - 105 |
Původní xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx skupiny x podskupiny
Druh | Skupina | Podskupina |
Nečokoládové xxxxxxxxxx | xxxxxxxx | xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxx (xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx ovoce xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxx) | |
xxxx xxxxxx pochoutky arašidové xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx cukrovinky (xxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | ||
xxxxxxxx | xxxxxxxxx (xxxxxx xxx) xxxxxxxx xxxxxxxxx | |
xxxxxx | ||
xxxxx | ||
xxxx | x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxx | |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx |
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 334/1997 Sb.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx
xxxxxxx | xxxxxxx nejvýše x % xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxx xxxxxxx v % hmotnosti |
karamely | - | 2.0 4) |
xxxxxxxxxxxx xxxxx | - | 2.5 4) |
želé | 22.0 | 2,0 5) |
xxxxxx x xxxxxxxxx cukrovinky | - | 3.0 5) |
xxxxxxxx cukrovinky | 22.0 | 2.0 5) |
rahat, xxxxxx | 20.0 | 2.0 5) |
xxxxxxx xxx | 8.0 | 2.0 4) |
xxxxxxxxxx výrobky | 19.0 | 4.0 5) |
xxxxxx | 25.0 | 2.5 5) |
xxxxxxxxx | 12.0 | 1.5 5) |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxx | 7.0 | |
xxxxxxx | 3.0 | 3.0 5) |
Xxxxxxxx: | xxx 105 °X | xxx 900 °C |
ovocné xxxxxxxxx | 7.5 | 10.0 5) |
dražované | 7.5 | 7.0 5) |
xxxxxxxx | 7.5 | 7.0 5) |
xxxxxx: | ||
xxxxxxxxx | 3.0 | 2.0 5) |
lité kandyty | 5.0 | 2.0 5) |
xxxxxxxxxxx | 6.0 | 2.0 5) |
xxxxx | 6,0 | 2.0 5) |
furé | - | 2.0 4) |
xxxxxxxxx xxxx pasty | 2,0 | 3.0 5) |
X xxxxxxx balených xx xxxxx xxxx xxx podíl xxxxxx xxxxxx nejvýše
dropsy x xxxx 2%
komprimáty 5%.
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 105 x | - 10% |
xx xxxx jak 105 - 150 x | - 8% |
xx xxxx xxx 150 - 250 x | - 5% |
xx xxxx xxx 250 - 500 x | - 3% |
xx xxxx jak 500 - 1000 x | - 2% |
xxx 1000 x (x xxxxxxxxxxx) | - 1% |
Pokračování >>>
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Členění xx xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx
xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxx | xxxxxxx prášek odtučněný kakaový xxxxxx | |
xxxx xxxxx x xxxxxx | xxxx xxxxx s xxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx kakaový xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x cukrem | slazená xxxx xxxxxxxxx prášku xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxx prášků
Tabulka 1 - Xxxxxxx xxxxxx
xxxxx xxxxxxxxx tuku x sušině x % | xxxxx xxxxxxxx v % nejvýše | obsah xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x % nejvýše | |
kakaový xxxxxx (kakao) | nejméně 20,0 | 7,0 | 13,0 |
kakaový xxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 8 nejvýše 20 | 7,0 | 13,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxx kakaa x xxxxxx
xxxxx xxxxxxxxx prášku 6) x xxxxxx x % | xxxxx sacharózy x xxxxxx v % | xxxxx vlhkosti v % xxxxxxx | xxxxx popela x % xxxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 75,0 | 5,0 | 4,0 |
slazená xxxxxxx xxxx (slazená xxxx x kakaem) | nejméně 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
slazená xxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx odtučněný | nejvýše 20,0 | nejméně 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 75,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx odtučněná xxxxxxx xxxx (slazená směs xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxx) | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxx x kakaovou xxxxx (xx sníženým obsahem xxxx) | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
Xxxxxxx 3 - Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 100 x | - 5% |
101 - 250 x | - 3% |
251 - 500 x | - 2% |
501 - 1000 x | - 1% |
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx x čokoládových xxxxxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x odstředěným xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx se sníženým xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | xxx xxxxxx, xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | ||
xxxx,xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx | ||
xxxxxxxxxx poleva xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx hořkomléčná, čokoládová poleva xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx mléčná x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx mléčná x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx světlá, čokoládová xxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx se sníženým xxxxxxx xxxxxxxxx, | ||
xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx | |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxx | xxxxxxxxx x různých xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx náplněmi (xxxxxxxx, krémovými, likérovými x dalšími) |
máčené | různé druhy xxxxxx (želé, fondan, xxxxxxxxx hmoty xxxxx x xxxxxxx) máčené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx | |
xxxxxx | xxxxx xxxxx přísady xxxxxxxxx xxxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxx | xxxxx druhu xxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxxx | x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx čokolády | |
čokoládové xxxxx xxxx čokoládové xxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx |
Původní znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Tabulka 1
Fyzikální x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx x hmotnostních % xxxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxxx xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx | Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx xxxx | Xxxxx tukuprosté mléčné xxxxxx | Xxxxx celkového xxxx | Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx. xxxxx |
Xxxxxxxxx čokoláda | = > 50 | = &xx; 58 | |||||
Xxxxxxxx xxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxxxx xx xxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 12 | = &xx; 30 | ||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx | = &xx; 10 | = &xx; 40 | = &xx; 7 | ||||
Xxxxxx čokoláda | = > 2.5 | = &xx; 25 | = > 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Mléčná xxxxxxxx x vysokým xxxxxxx mléka | = > 2.5 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = > 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxxx čokoláda x xxxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 0.5 | = &xx; 14 | = &xx; 25 | = < 55 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 7 | = &xx; 3 &xx; 14 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxx xxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 0.5 | = &xx; 18 | = &xx; 3 | = &xx; 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 |
Hořká čokoláda xx sníženým obsahem xxxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxx čokoláda se xxxxxxxx obsahem xxxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = > 10.5 | = &xx; 25 | = < 55 | |
Čokoládová xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 12 | = &xx; 14 | = &xx; 32 | = > 55 | |||
Xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 20 | = &xx; 3.5 | = > 10.5 | = &xx; 12 | = &xx; 66 | |
Hořká xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 31 | = &xx; 2.5 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 10 | = &xx; 35 | = &xx; 4 | ||||
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = > 10.5 | = &xx; 31 | = &xx; 55 | |
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 0.5 | = &xx; 14 | = &xx; 31 | = &xx; 55 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = &xx; 15 | = &xx; 25 | = > 55 | |
Xxxxx světlá xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 1 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = &xx; 15 | = &xx; 31 | = &xx; 55 | |
Xxxxxxxxxx poleva bílá | = < 0.5 | ||||||
Xxxxxx xxxxxxxxxx poleva xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 18 | = > 14 | = &xx; 25 |
Xxxxxxxx:
1) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 1,5 % xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx.
2) Xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx, oříšky, arašídy, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxx.
3) Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 60% čokoládové xxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
4) X xxxxxx čokolády xxxxx xxxxxx nejméně 25% xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx čokoládové xxxxxxxxxx
xxxxxxx | xxxxx čokoládové polevy x % x xxxxxxxxx výrobku | obsah xxxxxx x % xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | 35 - 65 | 3,0 |
xxxxxxxxxx xxxxx | 20 - 75 | 3,0 |
xxxxxx xxxxxxxxxx | 15 - 50 | 3,0 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | 7 - 25 | 3,0 |
xxxxxx | 7 - 25 | 3,0 |
Xxxxxxxx:
Xx čokoládové xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x kombinované xxxxxxxx xxxxx x sezonní xxxxxxx, složené x xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, kde podíl xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx 7% x xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku.
Tabulka 3
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
xxxx výrobku | hmotnostní xxxxxxxx | xxxxxxxxxx odchylky |
čokoláda a xxxxxxxxxx xxxxxxx | xx 50 x | - 10 % |
větší xxx 50 xx 100 x | - 5 % | |
xxxxx než 100 xx 250 x | - 3 % | |
xxxxx xxx 250 xx 500 x | - 2 % | |
větší xxx 500 xx 1000 x | - 1 % | |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xx 105 x | - 10 % |
xxxxx xxx 105 xx 150 x | - 8 % | |
xxxxx než 150 xx 250 g | - 5 % | |
xxxxx xxx 250 xx 500 x | - 3 % | |
xxxxx xxx 500 do 1000 g | - 1 % |
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx vyrobené x xxxxxxx xx xxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx potravin xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xx 1. xxxx 2001.
Xx. XX vložen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 94/2000 Xx. x xxxxxxxxx od 1.9.2000
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 334/97 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x výjimkou xxxxxxxxxx §3, 9, 14, 19 x 24, xxxxx nabývají xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Xx xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx změny a xxxxxxxx uskutečněné právním xxxxxxxxx č.:
94/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx XX č. 334/97 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 písm. x), x), j) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x xxxxx kakaa x xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové cukrovinky
x účinností od 1.9.2000
Xxxxxx xxxxxxx x. 334/97 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 76/2003 Sb. x xxxxxxxxx ode xxx, xxx vstoupila x platnost xxxxxxx x xxxxxxxxxxx XX x XX (1.5.2004).
Znění jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 324/1997 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx symbolem "e".
2) X xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx z trnovníku xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx) xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nejvýše 10,0 %.
3) X xxxx lisovaného xx xxxxxxxx nejvýše 0,50 % xx xxxx xxxxxxxxxxxxx látek.
4) obsah xxxxxx x původním xxxxxx
5) xxxxx xxxxxx x xxxxxx
6) x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx - obsah xxxxxxxxxxx kakaového xxxxxx x xxxxxx