Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.1997.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.1997 do 30.12.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
XXXXXX
§1
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) kořením části xxxxxxx xxxx kořeny, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, plody, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 2, x nezbytné xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx protispékavých xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx písmenem x), xxx xxxxxxx přídatných xxxxx, x mletých x drcených xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx protispékavých xxxxx xxxxxxx do jednoho xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) kořenícím xxxxxxxxxx směs xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), přídatných xxxxx, xxxxxxxx, soli xxxx xxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx xxxxxxx,
x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx jiného xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx xxxx xxxxx.
§2
Xxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny
Členění xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 1 xxxxxxx 1.
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxx název xxxxxx podle přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, xxxx zejména xxxxxx, vanilkové lusky, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx obalů xx xxxx xxxxxxx xxxxx počtem kusů.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 1 tabulce 2.
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx norem. 2)
XXXXX 2
XXXXX SŮL
§5
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx jedlou xxxx krystalický produkt xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx sodného x sušině, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx doplňkem.
§6
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxx se xxxxx xx xxxxxxx
x) jedlá xxx,
x) xxxxx sůl xxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxx xxxxxxxxx xx dělí xx xxxxxxxxxx
x) xxxxx xxx s xxxxx,
x) xxxxx xxx s xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxx xxx s xxxxx xxxxxxxxx.
§7
Označování
Kromě xxxxx uvedených x zákoně a xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx dále xxxxxx
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx x potravním xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxx obohacena,
c) x xxxxx xxxx x jodem x xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x fluoridovými tabletami,
d) xxxxxx x způsobu xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).
§12
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
XXXXX 4
XXXXXXX
§14
Xxx účely xxxx vyhlášky xx xxxxxx
x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx z mletých xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx nebo chemicky xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx hořčice bílé,
c) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x mletých xxxxx xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně typově xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx jiné).
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx koření, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel a xxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 xx 31. xxxxxx 1998 xx xxxxxxxx xxx x rozsahu §6 xxxxxx.
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxx | xxxxxx xxxxx přílohy x. 2 | |
xxxxx xxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx | |
xxxxx | ||
xxxxxx (xxxxxxx) |
hmotnost xxxxxx balení | přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 10 x | - 8 % |
11 - 50 x | - 5 % |
51 - 200 g | - 3 % |
xxx 200 x | - 1 % |
Xxxxx xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx | Xxxx xxxxxxxx | Xxxxxx | Xxxxx | Xxxx | Xxxx |
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx nepravidelného tvaru, xxxxxxx lomu, svraštělého x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx a xxxxxx (xxxxx než 15 xx), připouští xx xxxxxxx 15 % xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx nebo pórovitých x xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, žlutá, žlutohnědá xx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, aromatická | palčivě xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx kořenná | |||
ZÁZVOR celý | zázvor (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxx.) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (nejméně xxxx 20 mm), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x zploštělé | světle xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx hnědá, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx nasládlá | palčivá, xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, slabě nasládlá | palčivá, xxxxx, kořenná | ||
SKOŘICE celá | skořicovník (Cinnamomum xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxxxx (Xxxx) | xxxx | xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx oškrábané nebo xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx dřeva x větviček xxxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx aromatická | kořenná, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx prášek bez xxxxxxxxxx částic, xxxx xxx | xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXXX | xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx celé xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx | xxxxxxxxxx | xx mentolu | kořenná x xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX LIST | vavřín xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené listy | listy x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx větviček | světle xxxxxx, xxxxxx až zahnědlá | kořenná, xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx, hořká, xxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.) | sušené xxxxxx | xxxx xxxx xxxxxx lístky, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx: xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx slabě xxxxxxxxxxx | ||
XXXXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx Moench.) | suchá xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx částí | bez stonků | světle xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx | xxx xxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxx až xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx kořenná |
ROZMARÝN | rozmarýn (Rosmarinus officialis X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkaté až xxxxxxxx, bez stonků x xxxxx se xxxxxx barvy | svrchní strana xxxxx je xxxxxx xxxxxx, xx spodní xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá | aromatická | kořenná, xxxxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXXXXX | xxxxxxxxx zahradní (Satureja xxxxxxxxx X., X. xxxxxxx L.) | sušené xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxx | xxxx xxxx xxxxxx, kopinaté xxxxx, hladké xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15 - 30 mm xxxxxx | xxxxxxxx xxxxxx až xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) | xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně xxxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, xx spodu xx xxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx obecný (Thymus xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx | xxxxx xxxx (1 - 5 xx) | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx caryophyllus (X. Xxxxxxxx) Xxxxxxx xxx Xxxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, smí xxxxxxxxx nejvýše 7 % xx. "bezhlavého xxxxxxxx" | xxxxx červenohnědá, xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx aromatická | ostře xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx červenohnědá | silně xxxxxxxxxx | xxxxx kořenná, xxxxxxx | ||
XXXXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx | xxxxxx, různě xxxxxxxxxx | xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx hořká |
ANÝZ | anýz (Pimpinella xxxxxx X.) | xxxxxx plody | rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky | žlutozelená xx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxxx, palčivě kořenná |
BADYÁN celý | badyánovník xxxxx (Xxxxxxxx verum Xxxx.x.) | xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx plochými xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx xxxxx | xxxxx | xxxxxxxx | |
xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXX | Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X. Xxxxxx xxx. vulgare) | sušené xxxxx | xxxxx rovné nebo xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá | kořenná | kořenná, xxxxxxxx |
XXXXXXXX (XXXXXXXX XXXXXXXX) xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Capsicum xxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx X. a Xxxxxxxx xxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx xxxxx až xxxxxxx-xxxxx | xxxxxxx, sladká, slabě xxxxxxxx | xxxxxx xxxxx pálivá |
drcené, xxxxx | xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx ostře xxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx lysé xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, na temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx | xxxxxxxxxxxx x tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, nasládlá |
KARDAMOM celý | kardamom obecný (Elettaria xxxxxxxxxx L. Maton xxx. xxxxxxxxx Burkill) | sušené xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx, podlouhlé, xxx obsahovat nejvýše 7 % xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tobolek | tobolky xxxxxx celý zelené, xxxxx xx světle xxxxx barvy x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxx níže) | vůně xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx vyloupaná xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx, tupě xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx jemně xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi | šedohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx | |
XXXX (xxxxx) xxxx | xxxx kořenný - xxxxxxxx forma (Carum xxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx okrovými xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx |
XXXX JEDNOLETÝ (světlý) celý | kmín xxxxxxx - xxxxxxxxx forma (Carum xxxxx L.) | nažky mají xxxxxx charakteristiky xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx jsou xxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x dvouleté xxxxx | xxxxxxx | |
xxxxxx, xxxxx | xxx xxxx xxxxxx xx znatelným xxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | ||
XXXX XXXXXX | xxxxxx obecný (cuminum xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, na povrchu xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx | xxxxx hnědá xx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx kořenná |
MUŠKÁTOVÝ KVĚT celý | muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxx xxxxxx xxxxxxx (semenný xxxxx) | xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx spodní části xxxxxxxx, v xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx | xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx aromatická | ostře aromatická, xxxxxxx |
xxxxx | xxxxx až zrnitě xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXXXX XXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx mají xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx žilnatě xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, na xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | jemně xxxxxx prášek | tmavě žlutohnědá | výrazně xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | ||
XXXX XXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx dioica L.) | sušené xxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx | xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, palčivá |
drcené, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxx aromatická | ostrá, xxxxxxx | ||
XXXXXXX XXXXX | xxxxxxx (Xxxxxxxx annuum X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx | |||
- xxxxxxxxx | xxxxxx červená | intenzívní xxxxxxxxxx | xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx, xxxxx nahořklá | |||
- xxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxx až xxxxx xxxxxx | |||
XXXX BÍLÝ celý | pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx zralé xxxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx hladké, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx pruhy | kořenná | palčivě xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx | Xxxxxxxx x nažloutlým odstínem | kořenná | palčivě xxxxx | ||
XXXX ČERNÝ celý | pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx až xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, mletý | sypký prášek xx xxxxxxxxx zrněním xxxx drť | šedobílá xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx kořenná | palčivě xxxxx | ||
XXXX XXXXXXX | xxxxxxxxx černý (Piper xxxxxx X.) | xxxxxx nezralé xxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx vnější xxxxxx xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx) | xxxxxxx xx xxxxx, růžová | kořenná | jemně xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXX XXXXXX | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx plody | typicky xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, x xxxxxx křehkou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxx až lehce xxxxxxx | xxxxxxx, aromatická | výrazně xxxxxxx, xxxxxx |
XXXXXXXXX ŘECKÉ XXXX | xxxxxxxxx xxxxx seno (Trigonella foenumgraecu x L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, xxxx, xxxxx semena, xxx 5 mm xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxx načervenalá | výrazně xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXX KOPRU | kopr xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx, ploché, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx lehké | hnědá xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx) | xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 3) x % hmotnosti xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx 3) v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx x (xx/100 x) v xxxxxx xxxxxxx | xxxxx nerozpust- ný x xxxxxxxx 3) x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx | xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx | |||
xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxx | xxxxxx- xxxxx | ||||||
Xxxxxxx | xxxxxxxxx x % hmot. xxxxxxx 2,0 | |||||||
xxxx | 12,0 | - | - | - | 2,0 | 0,2 | 0,2 | |
xxxxx | 10,0 | 9,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxxxxxx xxxx | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 3) | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx xxxx | ||||||||
xxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 3) | 4,0 | 2,0 | |
Majoránka | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |
Oregáno | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 3) | 3,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 3) | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxx | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | - | 15,0 | - | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |
xxxxx | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xx vláknech | 12,0 | 8,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
mletý | 10,0 | 8,0 | - | 1,5 | ||||
Anýz | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
Badyán | ||||||||
celý | 10 | 4,0 | 8,0 | - | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | - | - | - | |
Fenykl | ||||||||
celý | 12,0 | 10,0 | 1,5 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
mletý | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | ||||
Chillies | ||||||||
celé | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
mleté | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | - | - | - | |
Jalovec | ||||||||
celý | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | - | - | - | |
Kardamom | ||||||||
semena | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |
tobolky | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |
Kmín (xxxxx) | ||||||||
xxxx | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | - | - | - | - | |
xxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxx jednoletý | ||||||||
celý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | |||
(světlý) xxxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
xxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
Xxxx xxxxxx | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxxxxx květ | tuky nejvýše 35 % | |||||||
xxxx | 10 | 4,0 | - | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | |
xxxxx | 12 | 4,0 | - | - | - | - | - | |
Xxxxxxxxx xxxxx | xxxx xxxxxxxx v % xx. nejvýše 0,35 | |||||||
xxxx | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 10 | 3,0 | 5,0 | - | - | - | - | |
Xxxx xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 3) xxxxx xxxxxxxxxx x xx/100 x x xxxxxx | |||||||
xxxxxxxxx | 11,0 | 6,5 3) | 10,0 | 0,5 | - | - | - | |
xxxxxx | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | - | - | - | |
xxxxxx | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | - | - | - | |
xxxxxxxx | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxx | xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 15,0 | 3,5 | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 15,0 | 3,5 | 0,7 4) | 0,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxxx | xxxxxxx x % hm. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 14,0 | 6,0 | 2,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 14,0 | 6,0 | 1,0 4) | 1,2 | - | - | - | |
Xxxx červený xxxx | 15,0 | - | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxx xxxxxx xxxx | 15,0 | 5,0 | - | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxxxxx, xxxxx seno | 11,0 | 5,0 | - | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |
Semeno xxxxx | 10,0 | - | 2,5 | - | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |
Xxxxxxx | 35,0 | 7,0 | - | - | - | - | - | xxxxxxxxxxxx 2 % |
Příloha č. 4 x vyhlášce č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx XxXx x xxxxxx % nejméně
|
minerální xxxxxxx 5) x xxxxxx % nejvýše
|
obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx/xx xxxx
|
xxxxx xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
xxxxx xxx s xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx 6)
|
jedlá xxx s xxxxx x fluorem
|
slaná
|
neutrální, bez xxxxxx pachů
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 xx xxxxxx 7)
|
xxxxx sůl x jodem xxxxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 xx xxxx
xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx
|
Xxxx | Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx výrobky | polévky |
omáčky | |
bujóny | |
směs xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxx | |
Xxxxxxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x x/x 8) | obsah xxxx % xxxxxxx |
xxxxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx | 15 | 15 |
xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx pokrm | 15 | 15 |
dresink | 15 | |
dezert | 15 | |
krém | 15 | |
poleva | 15 |
Xxxxx soli xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx | xX xxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) | 3,5 | 4,5 |
Příloha x. 7 x vyhlášce č. 331/1997 Sb.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx obalu x %
|
do 50
|
10
|
51 - 120
|
5
|
121 - 250
|
4
|
251 - 1000
|
3
|
1001 - 2500
|
2
|
nad 2500
|
1
|
Xxxxxxx 2
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxx x xx
|
xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x %
|
xx 170
|
4
|
171 - 1000
|
2
|
xxx 1000
|
1
|
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 331/1997 Sb.
Členění xx xxxxxxx x podskupiny
Druh
|
Skupina
|
Podskupina
|
Hořčice
|
plnotučná
|
|
kremžská
|
||
speciální
|
podle xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx složky
|
xxxxxxx | xxxxxx | xxxxx | xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, částic xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx | xxxxxxxx hmota se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx hrubých xxxxxx xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx u přibarvené, xxxxxxxxx u nepřibarvené xxxxxxxxx xxxxxx přidané xxxxxxxx nebo xxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx |
Xxxxxxx | ||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxxxx | |
Xxxxxx x % xxxxxxx | 20 | 32 |
Xxxx jako xxxxxxxxx v % xxxxxxx | 5,0 xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx | 16 |
Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx | 2,5 | 1,9 |
Xxx xxxx xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxx | 3,0 xxxxxxxxx 5,5 xxxxxxxxx | 2,0 |
Xxx v % xxxxxxx | 3,6 | |
Xxxxx v % xxxxxxx | 0,1 | 0,1 |
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx přede xxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2001.
Xx. XX vložen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 419/2000 Sb. x xxxxxxxxx od 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 7, 12 x 16, které nabývají xxxxxxxxx dnem 1.4.1998.
Ve xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx podchyceny xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx XX x. 331/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/97 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx koření, jedlou xxx, dehydratované xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Sb. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 398/2016 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.7.2017.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.