Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.1997.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.1997 do 30.12.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
ODDÍL 1
KOŘENÍ
§1
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) kořením xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 2, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě a xxxx potravin; x xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nejvýše xx xxxxxxx procenta hmotnosti,
b) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem a), xxx použití xxxxxxxxxx xxxxx, x mletých x xxxxxxxx směsí xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx látek xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hmotnosti,
c) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxxx hub, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsmi xxxxxxx xxxxxxxxxxx z vlastní xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x plody xxxxxxx,
x) cizími organickými xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxx, zejména xxxxxx xxxxx, kaménky xxxx xxxxx.
§2
Členění xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 1 xxxxxxx 1.
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x zákoně x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx podle přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, jako xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, balené xx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx označit xxxxx xxxxxx xxxx.
(3) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 1 xxxxxxx 2.
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. 2)
XXXXX 2
XXXXX XXX
§5
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx jedlou xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Jedlá xxx se člení xx skupiny
a) xxxxx xxx,
x) xxxxx sůl xxxxxxxxx.
(2) Xxxxx sůl xxxxxxxxx se dělí xx podskupiny
a) xxxxx xxx x xxxxx,
x) xxxxx sůl s xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x zákoně x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxxx
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx o potravním xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx sůl xxxxxxxxx,
x) x xxxxx soli x jodem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x fluoridovými tabletami,
d) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
§12
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
XXXXX 4
XXXXXXX
§14
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx, cukru, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčice bílé,
c) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x mletých xxxxx xxxxxxx druhů hořčic x xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx jiné).
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx od 1. xxxxx 1998 do 31. xxxxxx 1998 xx xxxxxxxx jen x xxxxxxx §6 xxxxxx.
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 2 | |
xxxxx xxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx | |
xxxxx | ||
xxxxxx (xxxxxxx) |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 10 x | - 8 % |
11 - 50 x | - 5 % |
51 - 200 x | - 3 % |
xxx 200 x | - 1 % |
Xxxxx xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx | Xxxx xxxxxxxx | Xxxxxx | Xxxxx | Xxxx | Xxxx |
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx než 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15 % xxxxxxx scvrklých, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x připálených xxxxxx xx znatelnými xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxx žlutá, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | |||
XXXXXX xxxx | xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxx.) | xxxxxx oddenky | kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 20 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá | aromatická, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, ostrá, xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | prášek se xxxxxxxxxx jemnými částicemi x xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xx světle hnědým xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. aromaticum (Xxxx), X. xxxxxxxxx (Xxxx), C. burmanii (Xxxx) | xxxx | xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty oškrábané nebo xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx až xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, tmavě žlutá, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx aromatická xx xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, xxxxxxxx aromatická |
drcená, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx, nebo xxx | xxxxxx x odstínem xx hnědá xx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXXX | xxxxxxx (Xxxxxx basilicum X.) | xxxxxx xxxxxx a části xxxxx | xxxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx | xxxxxxxxxx | xx xxxxxxx | xxxxxxx s xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX LIST | vavřín xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx, hořká, trpká |
ESTRAGON | pelyněk kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx lístky | celé xxxx sekané xxxxxx, xxx stonků a xxxxxxx listů | listy bledě xxxxxx xx šedozelené: xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx | ||
XXXXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis Xxxxxx.) | xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx částí | bez stonků | světle xxxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxx xxxx xxxxx x částí květů | bez xxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkaté až xxxxxxxx, bez stonků x xxxxx xx xxxxxx barvy | svrchní xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx světleji šedoplstnatá | aromatická | kořenná, xxxxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXXXXX | xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X., S. xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx x xxxxx květů xxxx xxxx snítky | celé xxxx xxxxxx, kopinaté xxxxx, hladké xx xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15 - 30 xx xxxxxx | xxxxxxxx xxxxxx xx tmavozelená | výrazná | výrazně xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx (Xxxxxx officinalis X.) | xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů | svrchní xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx xxxxx až xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxx xxxx, xxxxxx a xxxxxxxxxx | xxxxx xxxx (1 - 5 xx) | xxxxxxxxxx, šedohnědá xx hnědozelená, barva xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx vonný (Eugenia xxxxxxxxxxxx (X. Xxxxxxxx) Bullock xxx Harrison) | sušená xxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 7 % xx. "xxxxxxxxxx xxxxxxxx" | xxxxx červenohnědá, xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx červenohnědá | silně xxxxxxxxxx | xxxxx kořenná, xxxxxxx | ||
XXXXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxx xx temně xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
XXXX | xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx plody | rýhované xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxx kořenná |
BADYÁN celý | badyánovník xxxxx (Xxxxxxxx verum Hook.f.) | zralé xxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx | xxxxx | xxxxxxxx | |
xxxxx | xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xx hnědá | výrazně xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXX | Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X. Xxxxxx xxx. vulgare) | sušené xxxxx | xxxxx xxxxx nebo xxxxx zakřivené, xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá | kořenná | kořenná, xxxxxxxx |
XXXXXXXX (XXXXXXXX XXXXXXXX) xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx chinense X., Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxx-xxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx xxxxx pálivá | ||
JALOVEC celý | jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý šev | červenohnědá x xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, nasládlá |
KARDAMOM celý | kardamom obecný (Elettaria xxxxxxxxxx X. Maton xxx. xxxxxxxxx Xxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxx celý zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (viz xxxx) | xxxx xxxxxxxxxxx semen příjemně xxxxxxxxxx | xxxx xxxxx aromatická, xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx semena | semena xxxxx, xxxxx, xxxx xxxxxxx, pokrytá zbytky xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx až xxxxxx xxxxx prášek xx xxxxxxxxxx částicemi | šedohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx | |
XXXX (xxxxx) xxxx | xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx carvi X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx | xxxxxx hnědá xx xxxxx hnědá, se xxxxxxx xx okrovými xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx |
XXXX XXXXXXXXX (xxxxxx) xxxx | xxxx xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx L.) | nažky xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx | |
xxxxxx, mletý | drť nebo xxxxxx xx znatelným xxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | ||
XXXX ŘÍMSKÝ | šabrej xxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx plody | nažky xxxxxxxxx, xx povrchu xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx | xxxxx hnědá až xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, aromatická |
KORIANDR | koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.) | xxxxxx plody | kulovité xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXXX KVĚT celý | muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houttuyn) | zralé sušené xxxxxxx (semenný xxxxx) | xxxxxxx xxxxx xxxx ploché, xx xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx | xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx | xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXXXX XXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxxxx žilnatě xxxxxxxx | xxxxxx šedohnědý až xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | ||
XXXX KOŘENÍ celé | pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx bobule, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx | xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx prášek | hnědá xx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX MLETÁ | paprika (Capsicum annuum X.) | xxxxxx plody | jemně mletá | |||
- xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx aromatická | sladká | |||
- xxxxxx | xxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxxxxx až hnědočervená | kořenná | pálivá, xxxxx nahořklá | |||
- xxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxx xx mírně xxxxxx | |||
XXXX BÍLÝ celý | pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx L.) | sušené xxxxx xxxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu hladké, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx ostrá |
drcený, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx | Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx | ||
XXXX ČERNÝ celý | pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxx tvrdé bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xx znatelným xxxxxxx xxxx drť | šedobílá xx xxxxxx až zeleným xxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx ostrá | ||
PEPŘ XXXXXXX | xxxxxxxxx černý (Piper xxxxxx X.) | xxxxxx nezralé plody | hladké xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx bobule) | červená xx xxxxx, xxxxxx | xxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx, nasládlá |
PEPŘ XXXXXX | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, s xxxxxx xxxxxxx povrchovou xxxxxxxxx | xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXX XXXX | xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenumgraecu x L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, xxxx, xxxxx semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx hlubokou xxxxx xx bocích | bledě xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxx, kořenná |
SEMENA KOPRU | kopr xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx křídlatým xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxx lehké | hnědá xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, pronikavá, xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxx pravá (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxx) | xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxxxxxx, hnědočerná | silně xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 3) x % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx 3) x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx | xxxxxx x (xx/100 x) x xxxxxx xxxxxxx | xxxxx nerozpust- ný x xxxxxxxx 3) x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx | |||
xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxx | xxxxxx- xxxxx | ||||||
Xxxxxxx | xxxxxxxxx v % xxxx. xxxxxxx 2,0 | |||||||
xxxx | 12,0 | - | - | - | 2,0 | 0,2 | 0,2 | |
xxxxx | 10,0 | 9,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxxxxxx xxxx | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 3) | 2,0 | 2,0 | |
Bobkový xxxx | ||||||||
xxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 3) | 4,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 3) | 3,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 3) | 0,5 | 0,5 | |
Tymián | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |
Hřebíček | ||||||||
celý | 12,0 | - | 15,0 | - | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |
mletý | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | - | - | - | |
Šafrán | ||||||||
ve vláknech | 12,0 | 8,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
mletý | 10,0 | 8,0 | - | 1,5 | ||||
Anýz | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
Badyán | ||||||||
celý | 10 | 4,0 | 8,0 | - | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | - | - | - | |
Fenykl | ||||||||
celý | 12,0 | 10,0 | 1,5 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
mletý | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | ||||
Chillies | ||||||||
celé | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
mleté | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | - | - | - | |
Jalovec | ||||||||
celý | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | - | - | - | |
Kardamom | ||||||||
semena | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |
tobolky | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |
Kmín (xxxxx) | ||||||||
xxxx | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | - | - | - | - | |
xxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxx xxxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | |||
(xxxxxx) drcený | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
mletý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
Kmín xxxxxx | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxxxxx květ | tuky nejvýše 35 % | |||||||
celý | 10 | 4,0 | - | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | |
mletý | 12 | 4,0 | - | - | - | - | - | |
Muškátový ořech | oxid xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 | |||||||
celý | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 10 | 3,0 | 5,0 | - | - | - | - | |
Nové xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 3) xxxxx xxxxxxxxxx x xx/100 g x xxxxxx | |||||||
xxxxxxxxx | 11,0 | 6,5 3) | 10,0 | 0,5 | - | - | - | |
xxxxxx | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | - | - | - | |
xxxxxx | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | - | - | - | |
xxxxxxxx | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxx | xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
celý | 15,0 | 3,5 | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 15,0 | 3,5 | 0,7 4) | 0,3 | - | - | - | |
Xxxx černý | piperin x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 14,0 | 6,0 | 2,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 14,0 | 6,0 | 1,0 4) | 1,2 | - | - | - | |
Pepř červený xxxx | 15,0 | - | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxx xxxxxx xxxx | 15,0 | 5,0 | - | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx | 11,0 | 5,0 | - | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |
Xxxxxx xxxxx | 10,0 | - | 2,5 | - | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |
Xxxxxxx | 35,0 | 7,0 | - | - | - | - | - | xxxxxxxxxxxx 2 % |
Příloha č. 4 x vyhlášce x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
|
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx NaCl x xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxxxxx 5) v xxxxxx % nejvýše
|
obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx/xx xxxx
|
|
xxxxx xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
|
xxxxx sůl x xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx 6)
|
|
jedlá xxx x xxxxx x xxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 xx xxxxxx 7)
|
|
jedlá xxx x jodem obohacená
|
slaná
|
neutrální, xxx cizích pachů
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 mg xxxx
xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx výrobce
|
Druh | Skupina |
Dehydratované xxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxxx | |
xxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | |
Xxxxxxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) |
Dehydratovaný xxxxxxx | xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x x/x 8) | xxxxx xxxx % nejvýše |
polévka | 15 | 15 |
omáčka | 15 | 15 |
bujón | 15 | 15 |
hotový xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 | |
xxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 |
Xxxxx xxxx xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx | xX xxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) | 3,5 | 4,5 |
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx obalu x %
|
|
xx 50
|
10
|
|
51 - 120
|
5
|
|
121 - 250
|
4
|
|
251 - 1000
|
3
|
|
1001 - 2500
|
2
|
|
xxx 2500
|
1
|
Xxxxxxx 2
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxx odchylky
|
Deklarovaný xxxxx x ml
|
přípustná xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx v %
|
|
do 170
|
4
|
|
171 - 1000
|
2
|
|
xxx 1000
|
1
|
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
|
Druh
|
Skupina
|
Podskupina
|
|
Hořčice
|
plnotučná
|
|
|
kremžská
|
||
|
speciální
|
podle xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxxx | xxxxxx | xxxxx | xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx hmota xxx hrubých | jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, částic xxxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx hrubými xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx barvou xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxxx, xxxxxxx, ovlivněná xxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx |
Hořčice | ||
plnotučná x speciální | kremžská | |
Sušina v % xxxxxxx | 20 | 32 |
Xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx | 5,0 plnotučná xxxxxxxxxxx xx u speciální | 16 |
Kyselost xxxx kyselina octová x % xxxxxxx | 2,5 | 1,9 |
Xxx xxxx chlorid sodný x % xxxxxxx | 3,0 xxxxxxxxx 5,5 xxxxxxxxx | 2,0 |
Xxx v % xxxxxxx | 3,6 | |
Xxxxx x % xxxxxxx | 0,1 | 0,1 |
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx přede xxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx xxx používat xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2001.
Xx. XX vložen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 419/2000 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Xxxxxx předpis x. 331/97 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 7, 12 a 16, které xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Ve xxxxx tohoto právního xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x doplnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
419/2000 Xx., kterým xx mění xxxxxxxx XX č. 331/97 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), h), x), x) a x) xxxxxx x. 110/97 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx
x účinností od 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 398/2016 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.7.2017.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.