Právní předpis byl sestaven k datu 30.06.2017.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.2000 do 30.06.2017.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
XXXXXX
§1
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx kořeny, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx v příloze č. 2, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx protispékavých xxxxx nejvýše xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx a), xxx použití xxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých xxxxxx uvedených pod xxxxxxxx x), xxxxxxxxxx xxxxx, zeleniny, xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) vlastními xxxxxxxxxxx příměsmi příměsi xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, zejména xxxxxx stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx organickými xxxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x jiné xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx než xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, kaménky xxxx xxxxx.
§2
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 1 xxxxxxx 1.
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) se xxxx xxxxx název xxxxxx xxxxx přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxx, vanilkové xxxxx, xxxxxxxxx svitky, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx obalů xx může označit xxxxx xxxxxx xxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 1 tabulce 2.
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx požadavky na xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 2.
(2) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx fyzikálních x xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. 2)
ODDÍL 2
XXXXX SŮL
§5
Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx jedlou xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§6
Členění na xxxxxxx x podskupiny
(1) Xxxxx xxx se xxxxx xx xxxxxxx
x) jedlá xxx,
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxx xx xxxxxxxxxx
x) xxxxx xxx x xxxxx,
x) xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxxx
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx zvláštním xxxxxxxx 1) xx dále xxxxxx
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx názvem xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, kterým je xxxxx xxx obohacena,
c) x jedlé xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, že xx lze konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx užívat xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, vakuová, xxxxxx).
XXXXX 3
XXXXXXXXXXXXX VÝROBKY X XXXXXXXXXXX
§9
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, pastovité xxxx xxxxx konzistence, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx výrobek xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx, xxxxxxx xxxx hydrolyzátů xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx extraktů xxxx xxxx x xxxxx zvýrazňujících chuť, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx tekutý nebo xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx chuťová xxxxxxx x xxxxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx, stabilizátorů, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x xxxxxxxx výrobků.
§11
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x ve xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxxxxxxxxxxx výrobky xxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu,
b) xxxxxxx x xxxxxxxx.
(2) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx dále ještě xxxxxx
x) xxxxx xxxxx x xxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku x %",
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§12
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx záporné hmotnostní x xxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
§13
Xxxxxxx xx oběhu
Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, nejméně 5 cm xxx xxxx x xx xxxx. Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
ODDÍL 4
XXXXXXX
§14
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,
c) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx hořčice xxxxx,
x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx písmene x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxx).
§16
Označování
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x ve xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx a skupinou xxxx druhem, xxxxxxxx x podskupinou,
b) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx typu xxxx podle xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 xxxxxxx 3.
§17
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 9, xxxxxxxxx 1 x 2.
§18
§18 xxxxxx právním xxxxxxxxx č. 419/2000 Sb.
§19
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 do 31. března 1998 xx xxxxxxxx xxx x xxxxxxx §6 xxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
xxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxx
|
xxxxxx xxxxx přílohy x. 2
|
|
směsi koření
|
||
kořenící xxxxxxxxx
|
xxxxx
|
|
xxxxx
|
||
xxxxxx (xxxxxxx)
|
Xxxxxxx 2
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx balení
hmotnost v x xxxx xxxxx x ml
|
hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x %
|
xx 10
|
8
|
xxx 10 xx 50
|
5
|
nad 50 xx 200
|
4
|
xxx 200 xx 1 000
|
2
|
nad 1&xxxx;000
|
1
|
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 331/1997 Sb.
SMYSLOVÉ XXXXXXXXX XX JAKOST
Název xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxxxx
|
Xxxx rostliny
|
Vzhled
|
Barva
|
Vůně
|
Chuť
|
ANÝZ
|
anýz
(Pimpinella xxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx
|
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxx, xxxxxxx kořenná
|
BADYÁN
celý
|
badyáník xxxxx (Xxxxxxxx verum Xxxx.x.)
|
xxxxx sušené xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru s krátkou xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků x volných semen
|
hnědá
|
nasládlá
|
|
mletý
|
prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxxx xx xxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxx,
|
xxxxxxx, xxxxxxxx
|
||
XXXXXXX
|
xxxxxxx
(Xxxxxx basilicum L.)
|
sušené xxxxxx a xxxxx xxxxx
|
xxxxxx nebo xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xx xxxxxxx
|
xxxxxxx x xxxxx hořkou pachutí, xxxxxxx
|
XXXXXXX LIST
|
vavřín xxxxx
(Xxxxxx xxxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx větviček
|
světle zelená, xxxxxx xx zahnědlá
|
kořenná, xxxxxxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxx, xxxxx
|
XXXXXXXX
|
xxxxxxx xxxxxxx
(Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxxx
|
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx stonků x hnědých xxxxx
|
xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx: xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx načervenalé
|
||
FENYKL
|
Fenykl
(Foeniculum xxxxxxx X. Miller xxx. xxxxxxx)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxx xxxxx xxxx slabě zakřivené, xxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxx
|
XXXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxxxx caryophyllus)
(C. Xxxxxxxx Xxxxxxx and Xxxxxxxx)
|
xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xx. "xxxxxxxx xxx xxxxxxxx"
|
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx aromatická
|
ostře xxxxxxx, xxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi
|
tmavě červenohnědá
|
silně xxxxxxxxxx
|
xxxxx kořenná, xxxxxxx
|
XXXXXX
xxxx
|
xxxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx L., Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L.)
|
sušené xxxxx
|
xxxx xxxxxx zralé xxxxx se xxxxxx xxxxxxxx stopek
|
oranžově žlutá xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxx ostře xxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxx xxxx xxxxx mletý xxxxxx
|
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxx ostře xxxxxx
|
XXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxx xxxxxx
(Xxxxxxxxx communis X.)
|
xxxxx xxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx třípaprsčitý xxx
|
xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xx povrchu bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxx
|
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; | &xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
XXXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxxx xxxxxx
(Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx xxx. xxxxxxxxx Xxxxxxx)
|
xxxxxx tobolky
|
tobolky xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 7 % xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxx světle xxxxxx, xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx barvou obsažených xxxxx (xxx xxxx)
|
xxxx xxxxxxxxxxx semen příjemně xxxxxxxxxx
|
xxxx xxxxx aromatická, xxxxxxx, xxxxx palčivá
|
drcený, xxxxx
|
&xxxx; |
xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxx xxxxx, xxxxx, tupě xxxxxxx, pokrytá xxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxx, červených xxxxxxxxxxx jemně xx xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx
|
xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx hnědá
|
příjemně xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx palčivá
|
šedohnědá xx xxxxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxxxx
|
||||
XXXX (tmavý)
celý
|
kmín kořenný
- xxxxxxxx xxxxx
(Xxxxx xxxxx X.)
|
xxxxxx plody
|
podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, se xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
XXXX XXXXXXXXX
(xxxxxx)
xxxx
|
xxxx kořenný
- xxxxxxxxx forma
(Carum xxxxx X.)
|
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx pouze xxxx větší
|
žlutohnědá, xxxxxx xxxxx až světle xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx
|
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxx nebo xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
XXXX XXXXXX
|
xxxxxx xxxxxxxxx
(Xxxxxxx xxxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, u xxxxx xxxxxx
|
xxxxx xxxxx xx xxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxx
|
XXXX
|
xxxx xxxxxxxx
(Xxxxxxx xxxxxxxxx L.)
|
sušené xxxxx xxxxx
|
xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxx xxxxx
|
xxxxx se xxxxxxxx xxxxx a křídlatými xxxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx
|
XXXXXXXX
|
xxxxxxxx
(Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.)
|
sušené plody
|
kulovité xxxxxxxxx, xxxxxx
|
xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
XXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxx
(Xxxxxxx xxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxxxx lomu, svraštělého x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx nejvýše 15 % xxxxxxx scvrklých, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x připálených
|
šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx načernalá
|
charakteristická, xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx kořenná
|
drcená, mletá
|
prášek xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx
|
xxxx žlutá, xxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx kořenná
|
||
MAJORÁNKA
|
majoránka
(Majorana xxxxxxxxx Xxxxxx.)
|
xxxxx směs xxxxx, xxxxxxxx klásků, květů xxxx jejich částí
|
bez xxxxxx
|
xxxxxx xxxxxx, šedozelená xx xxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxx
|
XXXXXXXXX XXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx pravý
(Myristica fragrans Xxxxxxxx)
|
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek)
|
semenné xxxxx xxxx xxxxxx, ve xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, křehké
|
žlutá, xxxxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxx aromatická
|
ostře xxxxxxxxxx, kořenná
|
mletý
|
jemně až xxxxxx xxxxx prášek xx xxxxxxxxxx částicemi
|
jasně xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx, kořenná
|
||
MUŠKÁTOVÝ XXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx pravý
(Myristica xxxxxxxx Xxxxxxxx)
|
xxxxxx xxxxx xxxxx
|
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, xx povrchu síťovitě xxxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx
|
xxxxx aromatická
|
ostře kořenná
|
drcený, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxx zrnitý xxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxx
|
XXXX XXXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxxxx xxxxxx Xxxx.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, tvrdé, xxx slupek jemně xxxxxx prášek
|
tmavě hnědé xx xxxxxxxxxxx hnědé
|
aromatická
|
ostrá, xxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx, palčivá
|
OREGÁNO
|
dobromysl
(Origanum xxxxxxx L.)
|
suchá směs xxxxx x xxxxx xxxxx
|
xxx xxxxxx a xxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx kořenná
|
PAPRIKA XXXXX
|
xxxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxx mletá
|
|||
- xxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxx
|
- sladká
|
sytě xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx
|
|||
- xxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
xxxxxxx xx hnědočervená
|
kořenná
|
pálivá, xxxxx xxxxxxxx
|
- xxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxxx
|
xxxxxx xx xxxxx pálivá
|
PEPŘ XXXX
xxxx
|
xxxxxxxxx černý
(Piper xxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx xxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx na xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxx bobulí
|
šedobílá, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx ostrá
|
drcený, mletý
|
prášek xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx
|
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx ostrá
|
||
PEPŘ XXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxx černý
(Piper xxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxxxx plody
|
sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % lehkých xxxxxx
|
xxxxxxxxxx až šedočerná xx xxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxx prášek xx xxxxxxxxx zrněním nebo xxx
|
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx odstínem
|
ostře xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxx
|
XXXX XXXXXXX
|
xxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxx xxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx křehkou xxxxxx xxxxxx uzavírající xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx část xxxxxx)
|
xxxxxxx xx xxxxxx
|
xxxxx, xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxx, aromatická, xxxxxxxx
|
XXXX ZELENÝ
|
pepřovník xxxxx
(Xxxxx xxxxxx L.)
|
sušené xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxxxx tvrdé xxxxxx, x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxxxx xx xxxxx našedlá
|
kořenná, xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx
|
XXXXXXXXX
|
xxxxxxxxx
|
xxxxxx semeno
|
hladká xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx
|
xxxxx xxxxxxxxxx,
|
xxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx
|
XXXXX XXXX
|
xxxxx seno
(Trigonella
foenumgraecum X.)
|
&xxxx; |
xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x typickou xxxxxxxx xxxxx na bocích
|
okrová xx xxxx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
XXXXXXXX
|
xxxxxxxx
(Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxx, kožovité, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx se změnou xxxxx
|
xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx straně xxxxxxxx šedoplstnatá
|
aromatická
|
kořenná, nahořklá
|
SATUREJKA
|
saturejka xxxxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxxxxx X.)
xxxxxxxxx xxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxxx x části xxxxx nebo xxxx xxxxxx
|
xxxx nebo sekané, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxx, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15 - 30 cm xxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx zelená
|
výrazná
|
výrazně xxxxxxx
|
XXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx
(Xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. aromaticum (Xxxx), X. xxxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxxxx (Xxxx)
|
xxxx
|
xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a větviček xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx, silně xxxxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxx, mletá
|
jemný prášek xxx znatelných xxxxxx, xxxx xxx
|
xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx červena
|
silně xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx
|
||
XXXXXX
|
xxxxxx pravý
(Crocus xxxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx zprohýbané
|
oranžová xx xxxxx červená
|
silně aromatická
|
kořenně xxxxx
|
XXXXXX
|
xxxxxx
(Xxxxxx officinalis L.)
|
sušené xxxxx x vrcholky xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx jemně xxxxxxxxxxx, x vpadlou xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx xxxxxx xxxxx je šedopýřitá, xx xxxxx je xxxx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxx, xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxx hořká až xxxxxxx
|
XXXXXX
|
xxxxxx xxxxxx
(Xxxxxx vulgaris X.)
|
xxxxx xxxx natě, xxxxxx x květenství
|
listy xxxx (1 - 5 xx)
|
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx
|
xxxxxxxx aromatická
|
kořenně xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
XXXXXXX
|
xxxxxxx pravá
(Vanilla planifolia Xxxxxx)
|
xxxxxx, nedozrálé, xxxx xxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
XXXXXX
xxxx
|
xxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxx.)
|
xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (nejméně xxxx 20 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx
|
xxxxxx xxxxx, žlutohnědá až xxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými částicemi x xxxxxxxx vlákénky
|
žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxx nasládlá
|
palčivá, xxxxx, xxxxxxx
|
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 331/1997 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx
|
xxxxxxx v % hmotnosti xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxx x (ml/100 g) x xxxxxx nejméně
|
popel xxxxxxxxx-
xx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxx x % xxxxxxxxx nejvýše
|
doplňující xxxxxxx
|
||
xxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxx
|
xxxxxx-
xxxxx
|
||||||
Xxxx
|
12,0
|
10,0
|
2,0
|
2,5
|
3,0
|
2,0
|
2,0
|
|
Xxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
10
|
4,0
|
8,0
|
20,0
|
0,5
|
0,5
|
||
xxxxx
|
12
|
5,0
|
3,0
|
1,0
|
||||
Xxxxxxx
|
12,0
|
16,0
|
0,3
|
2,0
|
18,0 3)
|
2,0
|
2,0
|
|
Xxxxxxx xxxx
|
||||||||
xxxx
|
8,0
|
7,0
|
1,0
|
2,0
|
6,0
|
1,0
|
0,5
|
|
xxxxx
|
8,0
|
7,0
|
1,0
|
2,0
|
||||
Xxxxxxxx
|
14,0
|
12,0
|
0,6
|
1,5
|
16,0 3)
|
4,0
|
2,0
|
|
Xxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
12,0
|
10,0
|
1,0
|
2,0
|
3,0
|
2,0
|
2,0
|
|
xxxxx
|
12,0
|
10,0
|
1,0
|
2,0
|
||||
Xxxxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
12,0
|
15,0
|
-
|
5,0
|
0,3
|
0,3
|
||
xxxxx
|
10,0
|
7,0
|
14,0
|
0,5
|
||||
Xxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
11,0
|
10,0
|
1,6
|
10,0
|
0,5
|
0,5
|
||
xxxxx
|
11,0
|
10,0
|
1,6
|
|||||
Xxxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
16
|
4,0
|
0,7
|
1,0
|
5,0
|
0,5
|
0,5
|
|
xxxxx
|
13
|
4,0
|
0,5
|
1,0
|
||||
Xxxxxxxx
|
||||||||
xxxxxx
|
13
|
9,5
|
3,5
|
1,0
|
0,5
|
0,5
|
||
xxxxxxx
|
13
|
9,5
|
3,5
|
5,0
|
3,0
|
2,0
|
||
Xxxx (xxxxx)
|
||||||||
xxxx
|
13,0
|
8,0
|
2,5
|
1,5
|
1,0
|
2,0
|
2,0
|
|
xxxxxx
|
13,0
|
8,0
|
1,0
|
|||||
xxxxx
|
13,0
|
8,0
|
1,0
|
1,5
|
||||
Xxxx xxxxxxxxx (světlý)
|
||||||||
celý
|
12,0
|
9,0
|
1,5
|
2,0
|
1,0
|
2,0
|
2,0
|
|
drcený
|
12,0
|
9,0
|
1,5
|
|||||
mletý
|
12,0
|
9,0
|
1,5
|
|||||
Kmín xxxxxx
|
12,0
|
12,0
|
1,5
|
3,0
|
5,0
|
2,0
|
2,0
|
|
Xxxx
|
10,0
|
2,5
|
3,0
|
2,0
|
0,5
|
|||
Xxxxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
9,0
|
7,0
|
0,4
|
1,5
|
3,0
|
2,0
|
2,0
|
|
xxxxx
|
9,0
|
7,0
|
0,4
|
1,5
|
||||
Xxxxxxx
|
xxxxxxxxx x % xxxx. nejméně 2,0
|
|||||||
celá
|
12,0
|
2,0
|
0,2
|
0,2
|
||||
mletá
|
10,0
|
9,0
|
1,5
|
|||||
Majoránka
|
12,0
|
16,0
|
0,7
|
4,5
|
3,0
|
1,0
|
2,0
|
|
Muškátový xxxx
|
||||||||
xxxx
|
10
|
4,0
|
0,5
|
16,0
|
0,3
|
0,5
|
xxxx xxxxxxx 35 %
|
|
xxxxx
|
12
|
4,0
|
||||||
Xxxxxxxxx xxxxx
|
||||||||
xxxx
|
10
|
3,0
|
6,5
|
0,5
|
10,0
|
0,5
|
0,5
|
xxxx xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35
|
xxxxx
|
10
|
3,0
|
5,0
|
|||||
Xxxx xxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
12,0
|
4,5
|
1,5
|
0,4
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
|
xxxxx
|
12,0
|
4,5
|
1,0
|
0,4
|
||||
Xxxxxxx
|
12,0
|
10,0
|
0,5
|
2,0
|
16,0 3)
|
3,0
|
2,0
|
|
Xxxxxxx
|
x) xxxxx capsaicinu x mg/100 x x xxxxxx
|
|||||||
xxxxxxxxx
|
11,0
|
6,5
|
x) 10,0
|
0,5
|
||||
xxxxxx
|
11,0
|
7,0
|
10,0
|
0,7
|
||||
xxxxxx
|
11,0
|
8,0
|
30,0
|
1,0
|
||||
xxxxxxxx
|
11,0
|
9,0
|
30,0
|
1,3
|
||||
Xxxx xxxx
|
||||||||
xxxx
|
15,0
|
3,5
|
1,0
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0
|
|
xxxxx
|
15,0
|
3,5
|
0,6
|
0,3
|
||||
Xxxx xxxxx
|
||||||||
xxxx
|
1,0
|
6,0
|
2,0
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0
|
|
mletý
|
14,0
|
6,0
|
0,8
|
1,2
|
||||
Pepř xxxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
15,0
|
1,0
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
|||
xxxxx
|
||||||||
Xxxx xxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
12,0
|
5,0
|
0,3
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
||
xxxxx
|
||||||||
Xxxxxxxxx, řecké xxxx
|
11,0
|
5,0
|
1,5
|
5,0
|
5,0
|
2,0
|
||
Xxxxxxxx
|
11,0
|
8,0
|
0,8
|
1,0
|
6,0
|
1,0
|
1,0
|
|
Xxxxxxxxx
|
13,0
|
11,0
|
0,4
|
1,0
|
4,0
|
1,0
|
2,0
|
|
Xxxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
14,0
|
7,0
|
1,0
|
2,0
|
2,0
|
1,0
|
0,5
|
|
xxxxx
|
12,0
|
7,0
|
0,5
|
2,0
|
||||
Xxxxxx
|
||||||||
xx xxxxxxxx
|
12,0
|
8,0
|
1,5
|
|||||
xxxxx
|
10,0
|
8,0
|
1,5
|
|||||
Xxxxxx
|
12,0
|
11,0
|
1,5
|
2,0
|
8,0 3)
|
0,5
|
0,5
|
|
Tymián
|
12,0
|
14,0
|
1,0
|
3,5
|
5,0
|
1,0
|
1,0
|
|
Vanilka
|
35,0
|
7,0
|
ethylvanilin 2 %
|
|||||
Xxxxxx
|
||||||||
xxxxxxxx celý
|
12,0
|
8,0
|
1,5
|
1,1
|
|
|||
bělený
|
12,0
|
11,0
|
1,5
|
2,5
|
2,0
|
0,5
|
0,5
|
|
mletý
|
12,0
|
8,0
|
1,0
|
2,5
|
2,0
|
0,5
|
0,5
|
Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx XxXx x xxxxxx % nejméně
|
minerální xxxxxxx 5) v xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx/xx soli
|
jedlá xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
xxxxx xxx s xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx 6)
|
jedlá xxx s jodem x fluorem
|
slaná
|
neutrální, bez xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 mg xxxxxx 7)
|
xxxxx xxx x jodem xxxxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 xx xxxx
xxxxxxxx doplněk xxx xxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx
Xxxx
|
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxx
xxxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxxx xxxxxx
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
xxxx xxx xxxxxxxx dresinku
směs pro xxxxxxxx xxxxxxx
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx
xxxxxxx xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost
Smyslové požadavky
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx dle xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx být charakteristické xxx druh xxxxxxx xxxxxxxx na xxxx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx změněné chuti x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxx omáčky xxxx xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx obalu. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx změněné xxxxx x xxxx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx:
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.
2. Xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xX xxxxxxx 4,5.
Příloha č. 7 x vyhlášce x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx hmotnost x x
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx obalu x %
|
xx 50
|
10
|
51 - 120
|
5
|
121 - 250
|
4
|
251 - 1000
|
3
|
1001 - 2500
|
2
|
xxx 2500
|
1
|
Tabulka 2
Přípustné záporné xxxxxxxx odchylky
Deklarovaný objem x xx
|
xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx od deklarovaného xxxxxx x %
|
do 170
|
4
|
171 - 1000
|
2
|
xxx 1000
|
1
|
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx
|
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx
|
xxxxxxxxx
|
|
xxxxxxxx
|
&xxxx; | |
xxxxxxxxx
|
xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické požadavky xx jakost
Tabulka 1
Smyslové xxxxxxxxx
xxxxxxx
|
xxxxxx
|
xxxxx
|
xxxx x xxxx
|
xxxxxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxx šedožlutá x xxxxxxxxxxxx
|
xxxxx, xxxxxxx
|
xxxxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé
|
žlutohnědá x přibarvené, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx
|
xxxxx, palčivá, xxxxxxxx
|
xxxxxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx nebo x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx
|
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x nepřibarvené xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx xxxxx
|
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx
|
Xxxxxxx 2
Fyzikální x chemické požadavky
Hořčice
|
||
plnotučná x speciální
|
kremžská
|
|
Sušina x % xxxxxxx
|
20
|
32
|
Xxxx jako xxxxxxxxx v % xxxxxxx
|
5,0 xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx
|
16
|
Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx
|
2,5
|
1,9
|
Xxx x % xxxxxxx
|
3,6
|
-
|
Xxxxx v % nejvýše
|
0,1
|
0,1
|
Tabulka 3
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx spotřebitelského balení
hmotnostní xxxxxx x g
|
hmotnostní xxxxxxxx x %
|
do 200
|
5
|
201 xx 500
|
4
|
501 xx 1000
|
3
|
nad 1000
|
2
|
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx přede xxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2001.
Xx. XX vložen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 419/2000 Sb. s xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Právní xxxxxxx x. 331/97 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 7, 12 a 16, xxxxx nabývají xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Ve xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx a doplnění xxxxxxxxxxx právním xxxxxxxxx x.:
419/2000 Xx., kterým xx xxxx vyhláška XX č. 331/97 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), j) x x) zákona x. 110/97 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx koření, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx
x xxxxxxxxx od 1.1.2001
Xxxxxx předpis x. 331/97 Xx. xxx xxxxxx právním předpisem č. 398/2016 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.7.2017.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.