Právní předpis byl sestaven k datu 01.04.1998.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.04.1998 do 30.12.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
ODDÍL 1
XXXXXX
§1
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky se xxxxxx
x) kořením xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, kůra, listy, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxxx v příloze č. 2, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxx koření xx xxxxxxxxx přídavek xxxxxxxxxxxxxx xxxxx nejvýše xx xxxxxxx procenta xxxxxxxxx,
x) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx koření uvedených xxx xxxxxxxx x), xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, x mletých x xxxxxxxx směsí xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hmotnosti,
c) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx směs xxxxxxxxxxxx xxxxxx uvedených xxx xxxxxxxx a), xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxxx hub, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) vlastními xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx a plody xxxxxxx,
x) cizími organickými xxxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxx x semena xxxxxxxxxxx x jiné xxxxxxxx,
x) anorganickými xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, kaménky xxxx xxxxx.
§2
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx na xxxxxxx a podskupiny xx uvedeno x příloze č. 1 tabulce 1.
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x ve xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxx název xxxxxx podle přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, xxxx zejména xxxxxx, vanilkové lusky, xxxxxxxxx svitky, balené xx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 1 xxxxxxx 2.
§4
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2.
(2) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx fyzikálních a xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. 2)
XXXXX 2
XXXXX XXX
§5
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx doplňkem.
§6
Xxxxxxx na skupiny x xxxxxxxxxx
(1) Jedlá xxx xx xxxxx xx xxxxxxx
x) jedlá xxx,
x) jedlá xxx xxxxxxxxx.
(2) Jedlá xxx xxxxxxxxx se dělí xx xxxxxxxxxx
x) jedlá xxx s xxxxx,
x) xxxxx sůl x xxxxx x fluorem,
c) xxxxx sůl s xxxxx obohacená.
§7
Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx dále xxxxxx
x) jedlá xxx xxxxxxxxx xxxxxx podskupiny,
b) xxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxx, kterým je xxxxx sůl xxxxxxxxx,
x) x jedlé xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx a xxxxx xx xxxxxx současně x xxxxxxxxxxxx tabletami,
d) xxxxxx o způsobu xxxxxxx (kamenná, vakuová, xxxxxx).
§12
Xxxxxxxxx na xxxxxx
(1) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx výrobků jsou xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
ODDÍL 4
XXXXXXX
§14
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx chemicky xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx kremžskou xxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx černé,
d) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 xx 31. března 1998 xx xxxxxxxx xxx x xxxxxxx §6 xxxxxx.
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 2 | |
směsi koření | ||
kořenící xxxxxxxxx | xxxxx | |
xxxxx | ||
xxxxxx (xxxxxxx) |
hmotnost xxxxxx balení | přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 10 x | - 8 % |
11 - 50 x | - 5 % |
51 - 200 x | - 3 % |
xxx 200 x | - 1 % |
Xxxxx koření | Název xxxxxxxx | Xxxx xxxxxxxx | Xxxxxx | Xxxxx | Xxxx | Xxxx |
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) | xxxxxx oddenky | vejčitého nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx povrchu xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx než 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15 % xxxxxxx scvrklých, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, aromatická | palčivě xxxxxxx |
xxxxxx, mletá | sytě xxxxx, xxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, aromatická | palčivě xxxxxxx | |||
XXXXXX xxxx | xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxx.) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 20 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx hnědá, x xxxxxxxxx zázvoru šedobílá | aromatická, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, ostrá, xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx (Xxxx), C. laureirii (Xxxx), C. xxxxxxxx (Xxxx) | xxxx | xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx pruty oškrábané nebo xxxxxxxxxxx, hladkého xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx žlutá, xxxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, silně xxxxxxxxxx xx drsně xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx, nebo xxx | xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá až xxxxxxx | xxxxx aromatická | ostře xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXXX | xxxxxxx (Xxxxxx basilicum X.) | xxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx xxxxxx lístky, bez xxxxxx | xxxxxxxxxx | xx xxxxxxx | xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX LIST | vavřín xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx x krátkými xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx, hořká, xxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx | xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx stonků a xxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxx až xxxxxxxxxx: xxxxxx xxxxx bělavé, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx | ||
XXXXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis Moench.) | suchá xxxx listů, xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx nebo xxxxxx xxxxx | xxx xxxxxx | xxxxxx xxxxxx, šedozelená až xxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.) | xxxxx xxxx listů x částí květů | bez xxxxxx x větviček | hnědozelená, xxxx xx olivově xxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx kořenná |
ROZMARÝN | rozmarýn (Rosmarinus officialis L.) | sušené xxxxx | xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx stonků x xxxxx se xxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx světleji xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXXX ZAHRADNÍ | saturejka zahradní (Satureja xxxxxxxxx X., S. xxxxxxx X.) | xxxxxx lístky x xxxxx xxxxx xxxx celé xxxxxx | xxxx xxxx sekané, kopinaté xxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15 - 30 xx dlouhé | nahnědle xxxxxx xx tmavozelená | výrazná | výrazně xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxxxxxx | xxxxxxx xx podlouhle xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx stonků x xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, xx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx hořká xx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx obecný (Thymus xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxx natě, xxxxxx x xxxxxxxxxx | xxxxx xxxx (1 - 5 xx) | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx | xxxxxxxx aromatická | kořenně xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx vonný (Eugenia caryophyllus (X. Sprengel) Xxxxxxx xxx Harrison) | sušená xxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 % xx. "xxxxxxxxxx xxxxxxxx" | xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx aromatická | ostře xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi | tmavě xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx kořenná, xxxxxxx | ||
XXXXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxx xx xxxxx červená | silně xxxxxxxxxx | xxxxxxx hořká |
ANÝZ | anýz (Pimpinella anisum X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx Xxxx.x.) | xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx semen | hnědá | nasládlá | |
mletý | prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xx hnědá | výrazně kořenná | kořenná, xxxxxxxx | ||
XXXXXX | Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare P. Xxxxxx var. xxxxxxx) | xxxxxx xxxxx | xxxxx rovné nebo xxxxx zakřivené, xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXX (XXXXXXXX XXXXXXXX) xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Capsicum xxxxxxxx X., Xxxxxxxx baccatum X. a Xxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxx xxxxxx xxxxx plody xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx-xxxxx | xxxxxxx, sladká, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxx ostře xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxx xxxx jemně xxxxx prášek | červená xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxx | xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx xxx. xxxxxxxxx Xxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx, podlouhlé, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tobolek | tobolky xxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx barvy x xxxxxxxxxxxx barvou xxxxxxxxxx xxxxx (xxx xxxx) | xxxx xxxxxxxxxxx semen příjemně xxxxxxxxxx | xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx, tupě xxxxxxx, pokrytá xxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxx aromatická | aromatická xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx | |
XXXX (xxxxx) xxxx | xxxx kořenný - xxxxxxxx forma (Carum xxxxx X.) | xxxxxx plody | podlouhlé, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xx xxxxxxx až okrovými xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx |
XXXX JEDNOLETÝ (světlý) celý | kmín xxxxxxx - jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx L.) | nažky xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx světle xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx x dvouleté xxxxx | xxxxxxx | |
xxxxxx, mletý | drť xxxx xxxxxx se znatelným xxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | ||
XXXX XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx plody | nažky xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x konce xxxxxx | xxxxx xxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, aromatická |
KORIANDR | koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx, žlutě načervenalá | příjemně xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx kořenná |
MUŠKÁTOVÝ XXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houttuyn) | zralé xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx spodní xxxxx xxxxxxxx, v xxxxx xxxxx nepravidelně xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx | xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá až xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx | xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx aromatická | ostře xxxxxxxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXXXX OŘECH celý | muškátovník pravý (Myristica fragrans Houttuyn) | sušená xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, na xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná | jemně xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx prášek | tmavě xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | ||
XXXX KOŘENÍ celé | pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx | xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx hnědé | aromatická | ostrá, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx zrnitý prášek | hnědá xx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX XXXXX | xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx | |||
- xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxxxxx až hnědočervená | kořenná | pálivá, xxxxx nahořklá | |||
- xxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxx až xxxxx xxxxxx | |||
XXXX XXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxx, sušené, tvrdé xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx bobule, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx | Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx | ||
XXXX XXXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx | xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx ostrá | ||
PEPŘ XXXXXXX | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx nezralé plody | hladké xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule) | červená xx xxxxx, xxxxxx | xxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXX XXXXXX | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx plody | typicky svraštělé xxxxx xxxxxx, s xxxxxx xxxxxxx povrchovou xxxxxxxxx | xxxxxx až xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx kořenná, xxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXX XXXX | xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, xxxx, tvrdá xxxxxx, xxx 5 mm xxxxx, nepravidelného xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, zploštělého tvaru, x xxxxxxxx hlubokou xxxxx xx bocích | bledě xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx kořenná | mírně xxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXX KOPRU | kopr xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx L.) | sušené xxxxx plody | oválné, ploché, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx | xxxxx se xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx okraji | charakteristická | kořenná, xxxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx) | xxxxxx, nedozrálé, xxxx xxxxx | xxxxxxx podélně xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 3) x % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx 3) v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx v (ml/100 x) x xxxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxx- xx v xxxxxxxx 3) v % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx | xxxxxxx x % xxxxxxxxx nejvýše | doplňující xxxxxxx | |||
xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx cizí | anorga- nické | ||||||
Kurkuma | barvivost x % hmot. nejméně 2,0 | |||||||
xxxx | 12,0 | - | - | - | 2,0 | 0,2 | 0,2 | |
xxxxx | 10,0 | 9,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxxxxxx xxxx | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 3) | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx xxxx | ||||||||
xxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 3) | 4,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 3) | 3,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 3) | 0,5 | 0,5 | |
Tymián | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |
Hřebíček | ||||||||
celý | 12,0 | - | 15,0 | - | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |
mletý | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | - | - | - | |
Šafrán | ||||||||
ve xxxxxxxx | 12,0 | 8,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
xxxxx | 10,0 | 8,0 | - | 1,5 | ||||
Xxxx | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxx | 10 | 4,0 | 8,0 | - | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 10,0 | 1,5 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | ||||
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxxxx | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxxx | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |
Xxxx (xxxxx) | ||||||||
xxxx | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | - | - | - | - | |
xxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxx jednoletý | ||||||||
celý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | |||
(světlý) xxxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
xxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
Xxxx xxxxxx | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxxxxx květ | tuky xxxxxxx 35 % | |||||||
xxxx | 10 | 4,0 | - | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | |
xxxxx | 12 | 4,0 | - | - | - | - | - | |
Xxxxxxxxx xxxxx | xxxx xxxxxxxx v % xx. xxxxxxx 0,35 | |||||||
xxxx | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 10 | 3,0 | 5,0 | - | - | - | - | |
Xxxx xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 3) obsah xxxxxxxxxx x xx/100 x x xxxxxx | |||||||
xxxxxxxxx | 11,0 | 6,5 3) | 10,0 | 0,5 | - | - | - | |
sladká | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | - | - | - | |
pálivá | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | - | - | - | |
gulášová | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | - | - | - | |
Pepř xxxx | xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
celý | 15,0 | 3,5 | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 15,0 | 3,5 | 0,7 4) | 0,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxxx | xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 14,0 | 6,0 | 2,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 14,0 | 6,0 | 1,0 4) | 1,2 | - | - | - | |
Pepř červený xxxx | 15,0 | - | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxx xxxxxx xxxx | 15,0 | 5,0 | - | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx | 11,0 | 5,0 | - | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |
Xxxxxx xxxxx | 10,0 | - | 2,5 | - | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |
Xxxxxxx | 35,0 | 7,0 | - | - | - | - | - | xxxxxxxxxxxx 2 % |
Příloha x. 4 x vyhlášce x. 331/1997 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx XxXx x xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxxxxx 5) x xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx doplňku/kg xxxx
|
xxxxx xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
xxxxx xxx x xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx jodu 6)
|
xxxxx xxx s xxxxx x fluorem
|
slaná
|
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 mg xxxx xxxxxxx 250 xx xxxxxx 7)
|
xxxxx xxx x jodem xxxxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 mg xxxx
xxxxxxxx xxxxxxx dle xxxxx xxxxxxx
|
Xxxx | Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxxx | |
xxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | |
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx | |
xxxx pro přípravu xxxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | |
Xxxxxxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) |
Dehydratovaný xxxxxxx | xxxxx xxxx po xxxxxxxx xxxxxxx v x/x 8) | xxxxx xxxx % xxxxxxx |
xxxxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx | 15 | 15 |
xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 | |
xxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 |
Xxxxx xxxx xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx | xX xxxxxxx | |
Xxxxxxx omáčky (xxxxxxxx) | 3,5 | 4,5 |
Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx záporné hmotnostní xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx od hmotnosti xxxxxxxxxxx xx xxxxx x %
|
xx 50
|
10
|
51 - 120
|
5
|
121 - 250
|
4
|
251 - 1000
|
3
|
1001 - 2500
|
2
|
xxx 2500
|
1
|
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxx x ml
|
přípustná xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x %
|
xx 170
|
4
|
171 - 1000
|
2
|
nad 1000
|
1
|
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx
|
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx
|
xxxxxxxxx
|
|
xxxxxxxx
|
&xxxx; | |
xxxxxxxxx
|
xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx složky
|
hořčice | vzhled | barva | vůně x xxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxx xxxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx semene hořčice xxxxx | xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx | xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxxx, xxxxxxx, ovlivněná xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce |
Xxxxxxx | ||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxxxx | |
Xxxxxx x % xxxxxxx | 20 | 32 |
Xxxx jako xxxxxxxxx x % xxxxxxx | 5,0 xxxxxxxxx nestanovuje xx x xxxxxxxxx | 16 |
Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová x % xxxxxxx | 2,5 | 1,9 |
Xxx xxxx chlorid xxxxx x % xxxxxxx | 3,0 xxxxxxxxx 5,5 xxxxxxxxx | 2,0 |
Xxx x % xxxxxxx | 3,6 | |
Xxxxx x % xxxxxxx | 0,1 | 0,1 |
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx potravin podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxx používat xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2001.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 419/2000 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 7, 12 x 16, které nabývají xxxxxxxxx dnem 1.4.1998.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
419/2000 Sb., kterým xx xxxx vyhláška XX x. 331/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), d), h), x), j) a x) xxxxxx x. 110/97 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x ochucovadla a xxxxxxx
x xxxxxxxxx od 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Sb. byl xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 398/2016 Sb. s účinností xx 1.7.2017.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.