Právní předpis byl sestaven k datu 01.04.1998.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.04.1998 do 30.12.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
KOŘENÍ
§1
Pro účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx části xxxxxxx jako kořeny, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 2, x nezbytné xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě a xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxxx hmotnosti,
b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx uvedených xxx xxxxxxxx x), xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, u xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx směs jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx a), xxxxxxxxxx xxxxx, zeleniny, soli xxxx xxx, případně xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x vlastní xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx stonků, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,
x) anorganickými xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx.
§2
Xxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 1 xxxxxxx 1.
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, jako xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx lusky, xxxxxxxxx svitky, xxxxxx xx průsvitných obalů xx může xxxxxxx xxxxx počtem xxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 1 tabulce 2.
§4
Xxxxxxxxx na xxxxxx
(1) Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 2.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. 2)
ODDÍL 2
XXXXX SŮL
§5
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx jedlou xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx potravním xxxxxxxx.
§6
Xxxxxxx xx skupiny x podskupiny
(1) Xxxxx xxx se člení xx xxxxxxx
x) xxxxx xxx,
x) jedlá xxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxx xx xxxxxxxxxx
x) xxxxx xxx x xxxxx,
x) xxxxx xxx x xxxxx a fluorem,
c) xxxxx sůl s xxxxx obohacená.
§7
Xxxxxxxxxx
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxxx
x) jedlá xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx o potravním xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x jedlé xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
§12
Xxxxxxxxx na jakost
(1) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx výrobků xxxx xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
ODDÍL 4
XXXXXXX
§14
Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx, xxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx druhů xxxxxx x přídavkem xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx a) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx jiné).
§19
Xxxxxxxxx ustanovení
Označení xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 do 31. xxxxxx 1998 xx posuzuje jen x rozsahu §6 xxxxxx.
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxx | xxxxxx xxxxx přílohy x. 2 | |
směsi xxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx | |
xxxxx | ||
xxxxxx (xxxxxxx) |
hmotnost xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 10 x | - 8 % |
11 - 50 g | - 5 % |
51 - 200 g | - 3 % |
xxx 200 x | - 1 % |
Název xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx | Xxxx xxxxxxxx | Xxxxxx | Xxxxx | Xxxx | Xxxx |
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx než 15 mm), připouští xx xxxxxxx 15 % oddénků xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, xxxxx, žlutohnědá xx načernalá | charakteristická, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | |||
XXXXXX xxxx | xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxx.) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 20 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx hnědá, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx nasládlá | palčivá, xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. aromaticum (Xxxx), X. laureirii (Xxxx), C. xxxxxxxx (Xxxx) | xxxx | xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, tmavě žlutá, xxxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, silně xxxxxxxxxx xx drsně aromatická | kořenná, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx aromatická |
drcená, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic, xxxx xxx | xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXXX | xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx L.) | sušené xxxxxx a části xxxxx | xxxxxx xxxx celé xxxxxx lístky, bez xxxxxx | xxxxxxxxxx | xx mentolu | kořenná x xxxxx xxxxxx pachutí, xxxxxxx |
XXXXXXX XXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx x krátkými xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxxx až xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx, xxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.) | sušené xxxxxx | xxxx xxxx sekané lístky, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů | listy bledě xxxxxx xx xxxxxxxxxx: xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx slabě xxxxxxxxxxx | ||
XXXXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx.) | xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, květů xxxx xxxxxx xxxxx | xxx xxxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxx xxxx xxxxx x částí květů | bez xxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxx xx olivově xxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx barvy | svrchní xxxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXXXXX | xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X., X. xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx x xxxxx květů xxxx xxxx xxxxxx | xxxx xxxx xxxxxx, kopinaté xxxxx, xxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15 - 30 mm dlouhé | nahnědle xxxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xx podlouhle xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxx je šedopýřitá, xx xxxxx xx xxxx běloplstnatý | silná, xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx hořká až xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.) | xxxxx xxxx xxxx, xxxxxx a květenství | listy xxxx (1 - 5 xx) | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx | xxxxxxxx aromatická | kořenně xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx caryophyllus (X. Xxxxxxxx) Xxxxxxx xxx Xxxxxxxx) | xxxxxx poupata | nerozvinutá, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 % xx. "xxxxxxxxxx xxxxxxxx" | xxxxx červenohnědá, xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx aromatická | ostře xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, palčivá | ||
ŠAFRÁN | šafrán xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx | xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
XXXX | xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx nažky, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxx kořenná |
BADYÁN celý | badyánovník xxxxx (Xxxxxxxx verum Xxxx.x.) | xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx x volných semen | hnědá | nasládlá | |
mletý | prášek xx znatelnými částicemi | červenohnědá xx hnědá | výrazně xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXX | Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X. Xxxxxx xxx. xxxxxxx) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXX (XXXXXXXX PAPRIČKY) celé | paprika (Capsicum xxxxxxxxxx X., Capsicum chinense X., Xxxxxxxx baccatum X. a Xxxxxxxx xxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxx plodních xxxxxx | xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxx-xxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, slabě xxxxxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek | červená xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx ostře xxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis X.) | xxxxx xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxx xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, na temeni xxxx třípaprsčitý šev | červenohnědá x xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxx obecný (Elettaria xxxxxxxxxx X. Maton xxx. xxxxxxxxx Xxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 7 % nezralých x svraštělých tobolek | tobolky xxxxxx celý xxxxxx, xxxxx xx světle xxxxx xxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (viz xxxx) | xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx příjemně xxxxxxxxxx | xxxx semen aromatická, xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxx xxxxxxx, pokrytá zbytky xxxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx palčivá | |
KMÍN (xxxxx) xxxx | xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx |
XXXX XXXXXXXXX (xxxxxx) xxxx | xxxx kořenný - xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) | xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx dvouleté xxxxx xxxxx, pouze xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx, světle xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx | |
xxxxxx, xxxxx | xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | ||
XXXX ŘÍMSKÝ | šabrej xxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, xx povrchu xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx | xxxxx xxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, palčivá, aromatická |
KORIANDR | koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.) | xxxxxx plody | kulovité xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx, žlutě xxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx kořenná |
MUŠKÁTOVÝ KVĚT celý | muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx xxxxx xxxx ploché, xx spodní xxxxx xxxxxxxx, v xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx | xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx | xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xx červenohnědá | pronikavě xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, kořenná | ||
MUŠKÁTOVÝ XXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx vejčitý nebo xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx síťovitě xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, na řezu xxxx semena xxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx kořenná |
drcený, mletý | jemně xxxxxx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx kořenná | ||
NOVÉ XXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx, drsného xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx | xxxxx hnědé až xxxxxxxxxxx hnědé | aromatická | ostrá, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx zrnitý xxxxxx | xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX XXXXX | xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx | |||
- xxxxxxxxx | xxxxxx červená | intenzívní xxxxxxxxxx | xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxxxxx xx hnědočervená | kořenná | pálivá, xxxxx xxxxxxxx | |||
- xxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxx xx xxxxx xxxxxx | |||
XXXX XXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L.) | sušené xxxxx xxxxxx | xxxxxxx, sušené, tvrdé xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx pruhy | kořenná | palčivě ostrá |
drcený, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx | Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odstínem | kořenná | palčivě xxxxx | ||
XXXX XXXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, smí obsahovat xxxxxxx 5 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx až xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, mletý | sypký xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx | xxxxxxxx xx xxxxxx až xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx | ||
XXXX XXXXXXX | xxxxxxxxx černý (Piper nigrum X.) | xxxxxx nezralé plody | hladké xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne zcela xxxxxxxx semeno (vnitřní xxxx bobule) | červená až xxxxx, xxxxxx | xxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx, nasládlá |
PEPŘ XXXXXX | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L.) | sušené xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx bobule, x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, aromatická | výrazně xxxxxxx, xxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXX XXXX | xxxxxxxxx xxxxx seno (Trigonella foenumgraecu x L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, xxxx, xxxxx xxxxxx, xxx 5 mm xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x typickou hlubokou xxxxx xx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, okrová xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXX XXXXX | xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx | xxxxx xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx) | xxxxxx, nedozrálé, xxxx xxxxx | xxxxxxx podélně xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 3) v % hmotnosti xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx 3) x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx | xxxxxx x (ml/100 x) x sušině xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxx- xx v xxxxxxxx 3) x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx | |||
xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxx | xxxxxx- xxxxx | ||||||
Xxxxxxx | xxxxxxxxx v % hmot. xxxxxxx 2,0 | |||||||
xxxx | 12,0 | - | - | - | 2,0 | 0,2 | 0,2 | |
xxxxx | 10,0 | 9,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxxxxxx xxxx | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 3) | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx xxxx | ||||||||
xxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 3) | 4,0 | 2,0 | |
Majoránka | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |
Oregáno | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 3) | 3,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 3) | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxx | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | - | 15,0 | - | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |
xxxxx | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xx vláknech | 12,0 | 8,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
mletý | 10,0 | 8,0 | - | 1,5 | ||||
Anýz | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
Badyán | ||||||||
celý | 10 | 4,0 | 8,0 | - | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | - | - | - | |
Fenykl | ||||||||
celý | 12,0 | 10,0 | 1,5 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
mletý | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | ||||
Chillies | ||||||||
celé | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
mleté | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | - | - | - | |
Jalovec | ||||||||
celý | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | - | - | - | |
Kardamom | ||||||||
semena | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |
tobolky | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |
Kmín (xxxxx) | ||||||||
xxxx | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | - | - | - | - | |
xxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxx xxxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | |||
(xxxxxx) xxxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
xxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
Xxxx xxxxxx | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxxxxx xxxx | xxxx nejvýše 35 % | |||||||
xxxx | 10 | 4,0 | - | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | |
xxxxx | 12 | 4,0 | - | - | - | - | - | |
Xxxxxxxxx xxxxx | xxxx xxxxxxxx v % xx. xxxxxxx 0,35 | |||||||
xxxx | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 10 | 3,0 | 5,0 | - | - | - | - | |
Xxxx xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 3) xxxxx xxxxxxxxxx x xx/100 x x xxxxxx | |||||||
xxxxxxxxx | 11,0 | 6,5 3) | 10,0 | 0,5 | - | - | - | |
sladká | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | - | - | - | |
pálivá | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | - | - | - | |
gulášová | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | - | - | - | |
Pepř xxxx | xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 15,0 | 3,5 | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 15,0 | 3,5 | 0,7 4) | 0,3 | - | - | - | |
Xxxx černý | piperin v % hm. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 14,0 | 6,0 | 2,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 14,0 | 6,0 | 1,0 4) | 1,2 | - | - | - | |
Xxxx červený xxxx | 15,0 | - | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxx zelený xxxx | 15,0 | 5,0 | - | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx | 11,0 | 5,0 | - | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |
Xxxxxx kopru | 10,0 | - | 2,5 | - | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |
Vanilka | 35,0 | 7,0 | - | - | - | - | - | ethylvanilin 2 % |
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 331/1997 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx XxXx x xxxxxx % nejméně
|
minerální xxxxxxx 5) x xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx/xx soli
|
jedlá xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
xxxxx xxx x xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx jodu 6)
|
jedlá xxx x jodem x xxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 xx xxxxxx 7)
|
jedlá xxx x xxxxx obohacená
|
slaná
|
neutrální, xxx cizích pachů
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 xx xxxx
xxxxxxxx doplněk xxx xxxxx xxxxxxx
|
Xxxx | Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx výrobky | polévky |
omáčky | |
bujóny | |
směs xxx přípravu hotových xxxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | |
xxxx pro přípravu xxxxx | |
Xxxxxxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxx po xxxxxxxx xxxxxxx x x/x 8) | xxxxx xxxx % xxxxxxx |
xxxxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx | 15 | 15 |
xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx pokrm | 15 | 15 |
dresink | 15 | |
dezert | 15 | |
krém | 15 | |
poleva | 15 |
Xxxxx xxxx nejvýše x % hmotnostních | pH xxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (dresinky) | 3,5 | 4,5 |
Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 331/1997 Sb.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx obalu x %
|
xx 50
|
10
|
51 - 120
|
5
|
121 - 250
|
4
|
251 - 1000
|
3
|
1001 - 2500
|
2
|
xxx 2500
|
1
|
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx objem x ml
|
přípustná xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x %
|
do 170
|
4
|
171 - 1000
|
2
|
nad 1000
|
1
|
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 331/1997 Sb.
Členění na xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx
|
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx
|
xxxxxxxxx
|
|
xxxxxxxx
|
&xxxx; | |
xxxxxxxxx
|
xxxxx xxxx nebo podle xxxxxxxxxx xxxxxx
|
hořčice | vzhled | barva | vůně x xxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx | xxxxx žlutohnědá x xxxxxxxxxx, částic xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx | xxxxxxxx hmota xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx hrubých xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx | xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx u nepřibarvené xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx nebo xxxxx |
Xxxxxxx | ||
xxxxxxxxx x speciální | kremžská | |
Sušina x % xxxxxxx | 20 | 32 |
Xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx | 5,0 xxxxxxxxx nestanovuje xx u speciální | 16 |
Kyselost xxxx kyselina xxxxxx x % nejvýše | 2,5 | 1,9 |
Sůl xxxx xxxxxxx sodný x % xxxxxxx | 3,0 xxxxxxxxx 5,5 speciální | 2,0 |
Tuk v % xxxxxxx | 3,6 | |
Xxxxx v % xxxxxxx | 0,1 | 0,1 |
Xx. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Xxxxxxxxx uvedené xx xxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx nejpozději xx 31. xxxxxxxx 2001.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 419/2000 Xx. s xxxxxxxxx od 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx č. 331/97 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 7, 12 x 16, které nabývají xxxxxxxxx dnem 1.4.1998.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
419/2000 Xx., kterým xx xxxx xxxxxxxx XX x. 331/97 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), x) a x) zákona x. 110/97 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. xxx xxxxxx právním xxxxxxxxx č. 398/2016 Sb. s účinností xx 1.7.2017.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.