Právní předpis byl sestaven k datu 01.04.1998.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.04.1998 do 30.12.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
XXXXXX
§1
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
x) xxxxxxx části xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, listy, xxx, xxxxx, plody, xxxxxx nebo jejich xxxxx, uvedené v příloze č. 2, v xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx; u xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxxx přídavek protispékavých xxxxx nejvýše xx xxxxxxx procenta xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, x mletých x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hmotnosti,
c) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx a), xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, soli xxxx hub, xxxxxxxx xxxxxxx složek,
d) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx příměsi xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) cizími xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx příměsmi xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx.
§2
Xxxxxxx xx skupiny x podskupiny
Členění na xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 1 tabulce 1.
§3
Označování
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx podle přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, jako xxxxxxx xxxxxx, vanilkové lusky, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx průsvitných xxxxx xx může xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx.
(3) Xxxxxxxxx záporné hmotnostní xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 xxxxxxx 2.
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2.
(2) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx fyzikálních x xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. 2)
XXXXX 2
XXXXX XXX
§5
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx produkt xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx doplňkem.
§6
Členění na skupiny x xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxx xx xxxxx xx skupiny
a) jedlá xxx,
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx.
(2) Jedlá sůl xxxxxxxxx xx dělí xx xxxxxxxxxx
x) xxxxx xxx x xxxxx,
x) xxxxx xxx s xxxxx x fluorem,
c) xxxxx sůl s xxxxx xxxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx a xx zvláštním předpise 1) xx xxxx xxxxxx
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx názvem xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx je xxxxx xxx obohacena,
c) x jedlé xxxx x xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx lze xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx x způsobu xxxxxxx (kamenná, vakuová, xxxxxx).
§12
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
XXXXX 4
HOŘČICE
§14
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx, cukru, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx chemicky xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene a) xxxxxxxx přidáním zejména xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně typově xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx nebo xxxx).
§19
Xxxxxxxxx ustanovení
Označení xxxxxx, xxxxx soli, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxx balených x xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 do 31. xxxxxx 1998 xx xxxxxxxx xxx x xxxxxxx §6 xxxxxx.
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 2 | |
směsi koření | ||
kořenící xxxxxxxxx | xxxxx | |
xxxxx | ||
xxxxxx (extrakt) |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 10 x | - 8 % |
11 - 50 x | - 5 % |
51 - 200 x | - 3 % |
xxx 200 x | - 1 % |
Název koření | Název xxxxxxxx | Xxxx rostliny | Vzhled | Barva | Vůně | Chuť |
KURKUMA celá | kurkuma (Curcuma longa X.) | xxxxxx oddenky | vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx nepravidelného tvaru, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx než 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15 % xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx načernalá | charakteristická, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxx žlutá, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | |||
XXXXXX xxxx | xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Rosc.) | sušené oddenky | kousky xxxxxxxxxxxxxx tvaru x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 20 mm), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a zploštělé | světle xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx zázvoru xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | prášek se xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi x xxxxxxxx vlákénky | žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, slabě nasládlá | palčivá, xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxxxx (Xxxx) | xxxx | xxxxxx, svitky, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého až xxxxxxx xxxxxxx, tvrdé, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, silně xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx aromatická |
drcená, xxxxx | xxxxx prášek bez xxxxxxxxxx částic, xxxx xxx | xxxxxx s xxxxxxxx xx hnědá až xxxxxxx | xxxxx aromatická | ostře xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXXX | xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx | xxxxxxxxxx | xx mentolu | kořenná x xxxxx hořkou xxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX XXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx | xxxxxx zelená, xxxxxx xx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx, xxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx | xxxx xxxx sekané xxxxxx, xxx stonků x xxxxxxx listů | listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx: xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx, někdy slabě xxxxxxxxxxx | ||
XXXXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis Xxxxxx.) | xxxxx xxxx listů, xxxxxxxx xxxxxx, květů xxxx xxxxxx částí | bez xxxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.) | xxxxx směs xxxxx x xxxxx xxxxx | xxx xxxxxx a xxxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxx až xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx kořenná |
ROZMARÝN | rozmarýn (Rosmarinus officialis X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx barvy | svrchní xxxxxx xxxxx je šedavě xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá | aromatická | kořenná, xxxxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXXXXX | xxxxxxxxx zahradní (Satureja xxxxxxxxx X., X. xxxxxxx L.) | sušené xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxx | xxxx xxxx sekané, xxxxxxxx xxxxx, hladké xx xxxxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15 - 30 xx xxxxxx | xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxxxxxx | xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxx je xxxxxxxxxx, xx spodu je xxxx běloplstnatý | silná, xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxx xxxx, xxxxxx a květenství | listy xxxx (1 - 5 xx) | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (X. Sprengel) Xxxxxxx xxx Xxxxxxxx) | xxxxxx poupata | nerozvinutá, xxxxxxxx poupata, xxx xxxxxxxxx nejvýše 7 % hm. "xxxxxxxxxx xxxxxxxx" | xxxxx xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx | xxxxx aromatická | ostře xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, palčivá | ||
ŠAFRÁN | šafrán xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, různě zprohýbané | oranžová xx temně červená | silně xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
XXXX | xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx plody | rýhované xxxxx, xxxxxxx x krátkou xxxxx stopky | žlutozelená až xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx Hook.f.) | zralé xxxxxx plodenství | plodenství xxxxxxxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx bez xxxxxx x xxxxxxx xxxxx | xxxxx | xxxxxxxx | |
xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXX | Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X. Xxxxxx xxx. xxxxxxx) | xxxxxx xxxxx | xxxxx rovné xxxx xxxxx zakřivené, xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá | kořenná | kořenná, xxxxxxxx |
XXXXXXXX (XXXXXXXX PAPRIČKY) celé | paprika (Capsicum frutescens X., Xxxxxxxx xxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Capsicum xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxx plodních xxxxxx | xxxxxxxx xxxxx až xxxxxxx-xxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, slabě xxxxxxxx | xxxxxx xxxxx pálivá |
drcené, xxxxx | xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý šev | červenohnědá x tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx až tmavomodře xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Maton xxx. xxxxxxxxx Xxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 7 % xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx barvou xxxxxxxxxx xxxxx (xxx níže) | vůně xxxxxxxxxxx semen xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxx semen aromatická, xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx, tupě xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxxx, červených, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx prášek xx znatelnými částicemi | šedohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxx aromatická | aromatická xxxxxxx, slabě xxxxxxx | |
XXXX (xxxxx) xxxx | xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx |
XXXX XXXXXXXXX (xxxxxx) xxxx | xxxx xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx L.) | nažky xxxx xxxxxx charakteristiky jako xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx světle xxxx xxxxxxxxx xx světlejšími xxxxx, celkově světlejší xxx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx méně zřetelná xxx x xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx | |
xxxxxx, mletý | drť xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | ||
XXXX XXXXXX | xxxxxx obecný (cuminum xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, na povrchu xxxxxxxxx, u xxxxx xxxxxx | xxxxx xxxxx až xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, palčivá, aromatická |
KORIANDR | koriandr (Coriandrum xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx kořenná |
MUŠKÁTOVÝ XXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx xxxxx jsou xxxxxx, xx spodní xxxxx xxxxxxxx, v horní xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx | xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx aromatická, xxxxxxx |
xxxxx | xxxxx xx zrnitě xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, kořenná | ||
MUŠKÁTOVÝ XXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxxxx žilnatě xxxxxxxx | xxxxxx šedohnědý xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná | jemně xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | jemně xxxxxx prášek | tmavě žlutohnědá | výrazně xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | ||
XXXX KOŘENÍ celé | pimentovník xxxxx (Xxxxxxx dioica X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx bobule, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx | xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx zrnitý xxxxxx | xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX MLETÁ | paprika (Capsicum annuum X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx | |||
- xxxxxxxxx | xxxxxx červená | intenzívní aromatická | sladká | |||
- xxxxxx | xxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx pálivá | |||
- xxxxxx | xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx, xxxxx nahořklá | |||
- gulášová | hnědočervená | kořenná, xxxxxxxxx | xxxxxx xx mírně xxxxxx | |||
XXXX XXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx zralé xxxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx | Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx | ||
XXXX XXXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx xx černá | kořenná | palčivě xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx | xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx | ||
XXXX XXXXXXX | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrum X.) | xxxxxx xxxxxxx plody | hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx) | xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxx | xxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXX XXXXXX | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx nigrum X.) | xxxxxx xxxxxxx plody | typicky svraštělé xxxxx xxxxxx, x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, aromatická | výrazně xxxxxxx, xxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXX XXXX | xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenumgraecu x X.) | xxxxxx xxxxxx | xxxxxx, xxxx, tvrdá semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, zploštělého tvaru, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx bocích | bledě xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXX XXXXX | xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx žebry a (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx | xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx planifolia Xxxxxx) | xxxxxx, nedozrálé, xxxx xxxxx | xxxxxxx podélně xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxx aromatická | aromatická |
xxxxxxx 3) v % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx 3) v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx x (ml/100 x) x sušině xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxx- xx v xxxxxxxx 3) v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx x % xxxxxxxxx nejvýše | doplňující hodnoty | |||
organické xxxxxxx | xxxxxxxxx cizí | anorga- nické | ||||||
Kurkuma | barvivost x % xxxx. xxxxxxx 2,0 | |||||||
xxxx | 12,0 | - | - | - | 2,0 | 0,2 | 0,2 | |
xxxxx | 10,0 | 9,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxxxxxx celý | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
bělený | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | - | - | - | |
Skořice | ||||||||
celá | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | |
mletá | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | - | - | - | |
Bazalka | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 3) | 2,0 | 2,0 | |
Bobkový xxxx | ||||||||
xxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 3) | 4,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 3) | 3,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 3) | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxx | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | - | 15,0 | - | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |
xxxxx | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xx vláknech | 12,0 | 8,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
mletý | 10,0 | 8,0 | - | 1,5 | ||||
Anýz | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
Badyán | ||||||||
celý | 10 | 4,0 | 8,0 | - | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | - | - | - | |
Fenykl | ||||||||
celý | 12,0 | 10,0 | 1,5 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
mletý | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | ||||
Chillies | ||||||||
celé | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
mleté | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | - | - | - | |
Jalovec | ||||||||
celý | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | - | - | - | |
Kardamom | ||||||||
semena | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |
tobolky | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |
Kmín (xxxxx) | ||||||||
xxxx | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | - | - | - | - | |
xxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxx jednoletý | ||||||||
celý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | |||
(světlý) drcený | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
mletý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
Kmín xxxxxx | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxxxxx květ | tuky xxxxxxx 35 % | |||||||
xxxx | 10 | 4,0 | - | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | |
xxxxx | 12 | 4,0 | - | - | - | - | - | |
Xxxxxxxxx xxxxx | xxxx xxxxxxxx x % xx. nejvýše 0,35 | |||||||
xxxx | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 10 | 3,0 | 5,0 | - | - | - | - | |
Xxxx xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 3) xxxxx capsaicinu x xx/100 x x sušině | |||||||
lahůdková | 11,0 | 6,5 3) | 10,0 | 0,5 | - | - | - | |
xxxxxx | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | - | - | - | |
xxxxxx | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | - | - | - | |
xxxxxxxx | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxx | xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0 | |||||||
xxxx | 15,0 | 3,5 | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 15,0 | 3,5 | 0,7 4) | 0,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxxx | xxxxxxx v % hm. nejméně 4,0 | |||||||
xxxx | 14,0 | 6,0 | 2,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 14,0 | 6,0 | 1,0 4) | 1,2 | - | - | - | |
Pepř xxxxxxx xxxx | 15,0 | - | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxx zelený xxxx | 15,0 | 5,0 | - | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx | 11,0 | 5,0 | - | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |
Xxxxxx kopru | 10,0 | - | 2,5 | - | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |
Vanilka | 35,0 | 7,0 | - | - | - | - | - | ethylvanilin 2 % |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx č. 331/1997 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx NaCl v xxxxxx % nejméně
|
minerální xxxxxxx 5) x xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx/xx xxxx
|
xxxxx xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
xxxxx sůl s xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx 6)
|
jedlá xxx s xxxxx x fluorem
|
slaná
|
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 xx xxxxxx 7)
|
xxxxx sůl x jodem obohacená
|
slaná
|
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 xx xxxx
xxxxxxxx doplněk dle xxxxx xxxxxxx
|
Xxxx | Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxxx | |
xxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx | |
xxxx xxx přípravu xxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | |
Xxxxxxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx soli po xxxxxxxx xxxxxxx x x/x 8) | xxxxx xxxx % xxxxxxx |
xxxxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx | 15 | 15 |
xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 | |
xxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 |
Xxxxx soli xxxxxxx x % xxxxxxxxxxxx | xX xxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) | 3,5 | 4,5 |
Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx x %
|
do 50
|
10
|
51 - 120
|
5
|
121 - 250
|
4
|
251 - 1000
|
3
|
1001 - 2500
|
2
|
nad 2500
|
1
|
Tabulka 2
Přípustné záporné xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxx x xx
|
xxxxxxxxx záporná xxxxxxxx od xxxxxxxxxxxxx xxxxxx v %
|
xx 170
|
4
|
171 - 1000
|
2
|
xxx 1000
|
1
|
Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx
|
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx
|
xxxxxxxxx
|
|
xxxxxxxx
|
&xxxx; | |
xxxxxxxxx
|
xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
|
hořčice | vzhled | barva | vůně x xxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, částic xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx hořčice xxxxx | xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx hrubých xxxxxx xxxx s xxxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx u přibarvené, xxxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx barvou xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
Hořčice | ||
plnotučná x xxxxxxxxx | xxxxxxxx | |
Xxxxxx x % xxxxxxx | 20 | 32 |
Xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx | 5,0 xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx u speciální | 16 |
Kyselost xxxx kyselina octová x % nejvýše | 2,5 | 1,9 |
Sůl xxxx xxxxxxx sodný x % xxxxxxx | 3,0 xxxxxxxxx 5,5 xxxxxxxxx | 2,0 |
Xxx x % nejméně | 3,6 | |
Písek v % xxxxxxx | 0,1 | 0,1 |
Xx. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx potravin xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx xxx xxxxxxxx nejpozději xx 31. prosince 2001.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 419/2000 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 7, 12 a 16, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx dnem 1.4.1998.
Xx xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x doplnění xxxxxxxxxxx právním xxxxxxxxx x.:
419/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx XX č. 331/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 398/2016 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.7.2017.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.