Právní předpis byl sestaven k datu 01.04.1998.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.04.1998 do 30.12.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
ODDÍL 1
KOŘENÍ
§1
Pro účely xxxx vyhlášky se xxxxxx
x) kořením xxxxx xxxxxxx xxxx kořeny, xxxxxxx, xxxx, listy, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 2, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx zpracované x xxxxxxx k xxxxxxxxxxx chutě x xxxx potravin; x xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx protispékavých xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx procenta xxxxxxxxx,
x) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx koření uvedených xxx xxxxxxxx a), xxx xxxxxxx přídatných xxxxx, u xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx připouští xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxxxx xxxxx, zeleniny, soli xxxx hub, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) vlastními xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx organickými xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx x jiné xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx písek.
§2
Xxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 1 xxxxxxx 1.
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx podle přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx průsvitných xxxxx xx xxxx označit xxxxx xxxxxx xxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 xxxxxxx 2.
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx fyzikálních x xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx se stanoví xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. 2)
XXXXX 2
JEDLÁ XXX
§5
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxx xxxxxxxx potravním doplňkem.
§6
Xxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxx se xxxxx xx xxxxxxx
x) xxxxx xxx,
x) jedlá xxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxx xx xxxxxxxxxx
x) xxxxx xxx s xxxxx,
x) xxxxx xxx x xxxxx x fluorem,
c) xxxxx xxx s xxxxx obohacená.
§7
Označování
Kromě údajů uvedených x xxxxxx a xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx dále xxxxxx
x) jedlá xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x jodem x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx x způsobu xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
§12
Požadavky na jakost
(1) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 tabulkách 1 x 2.
XXXXX 4
HOŘČICE
§14
Pro účely xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, jedlé xxxx, xxxxxx, xxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx hořčice xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx semen xxxxxxx druhů xxxxxx x přídavkem xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo ovoce xxxx v chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice francouzské, xxxxxxxx xxxx jiné).
§19
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 xx 31. xxxxxx 1998 xx posuzuje jen x xxxxxxx §6 xxxxxx.
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxx | xxxxxx xxxxx přílohy x. 2 | |
směsi xxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx | |
xxxxx | ||
xxxxxx (xxxxxxx) |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 10 x | - 8 % |
11 - 50 x | - 5 % |
51 - 200 x | - 3 % |
xxx 200 x | - 1 % |
Název koření | Název xxxxxxxx | Xxxx rostliny | Vzhled | Barva | Vůně | Chuť |
KURKUMA celá | kurkuma (Curcuma longa X.) | xxxxxx oddenky | vejčitého nebo xxxxxxxxxxx nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, svraštělého x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15 % xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, žlutá, žlutohnědá xx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, mletá | sytě xxxxx, xxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | |||
XXXXXX xxxx | xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxx.) | xxxxxx oddenky | kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (nejméně však 20 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx xxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými xxxxxxxx | xxxxx xx světle hnědým xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx (Xxxx), X. laureirii (Xxxx), C. burmanii (Xxxx) | xxxx | xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx pruty oškrábané nebo xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx až xxxxxxx povrchu, tvrdé, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx žlutá, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, štiplavě xxxxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx prášek bez xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx | xxxxxx x odstínem xx hnědá xx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXXX | xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx L.) | sušené xxxxxx x xxxxx xxxxx | xxxxxx nebo xxxx xxxxxx lístky, xxx xxxxxx | xxxxxxxxxx | xx mentolu | kořenná x xxxxx hořkou xxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX XXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx x xxxxxxxx stopkami, xxx větviček | světle xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx, xxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx lístky | celé xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx stonků x xxxxxxx listů | listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx: xxxxxx xxxxx bělavé, xxxxxxxxxxx, někdy slabě xxxxxxxxxxx | ||
XXXXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx.) | xxxxx xxxx listů, květních xxxxxx, květů nebo xxxxxx částí | bez xxxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.) | xxxxx směs xxxxx x částí xxxxx | xxx xxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxx až xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx se xxxxxx barvy | svrchní xxxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXXX ZAHRADNÍ | saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X., X. xxxxxxx L.) | sušené xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx snítky | celé xxxx sekané, kopinaté xxxxx, xxxxxx na xxxxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15 - 30 mm xxxxxx | xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx jemně vroubkované, x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxx je šedopýřitá, xx xxxxx je xxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxx natě, xxxxxx x xxxxxxxxxx | xxxxx xxxx (1 - 5 xx) | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx | xxxxxxxx aromatická | kořenně štiplavě xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx vonný (Eugenia xxxxxxxxxxxx (X. Xxxxxxxx) Xxxxxxx xxx Harrison) | sušená xxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, smí xxxxxxxxx nejvýše 7 % xx. "bezhlavého xxxxxxxx" | xxxxx červenohnědá, xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, xxxxx zprohýbané | oranžová xx xxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
XXXX | xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx nažky, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky | žlutozelená až xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxx kořenná |
BADYÁN celý | badyánovník xxxxx (Xxxxxxxx verum Xxxx.x.) | xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx xxxxx | xxxxx | xxxxxxxx | |
xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xx hnědá | výrazně xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXX | Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X. Xxxxxx xxx. xxxxxxx) | xxxxxx xxxxx | xxxxx rovné xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXX (XXXXXXXX XXXXXXXX) xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxxx frutescens X., Xxxxxxxx xxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Capsicum xxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx zbytky xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx-xxxxx | xxxxxxx, sladká, slabě xxxxxxxx | xxxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek | červená xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx xxxxx pálivá | ||
JALOVEC celý | jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxxxx plody | kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx zvrásněné xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx | xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, nasládlá |
KARDAMOM celý | kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx xxx. xxxxxxxxx Xxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx tříhranné, podlouhlé, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxxxxx x svraštělých xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxx celý zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx barvou xxxxxxxxxx xxxxx (viz xxxx) | xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxx semen xxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx palčivá |
drcený, xxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx, tupě xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, smí obsahovat xxxxxxx 5 % xxxxx hnědých, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx prášek xx znatelnými xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxx aromatická | aromatická xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx | |
XXXX (xxxxx) xxxx | xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) | xxxxxx plody | podlouhlé, mírně xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx | xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, se xxxxxxx xx okrovými xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx |
XXXX JEDNOLETÝ (světlý) celý | kmín kořenný - jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) | xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx jsou xxxxx | xxxxxxxxxx, světle hnědá xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx dvouletá forma | charakteristická, xxxxx méně zřetelná xxx u dvouleté xxxxx | xxxxxxx | |
xxxxxx, xxxxx | xxx nebo xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | ||
XXXX XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx | xxxxx xxxxx až xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, aromatická |
KORIANDR | koriandr (Coriandrum xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, žlutě xxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXXX KVĚT celý | muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houttuyn) | zralé xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx xxxxx jsou ploché, xx xxxxxx části xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx lesklého xxxxxxx, xxxxxx | xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx | xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx aromatická | ostře xxxxxxxxxx, kořenná | ||
MUŠKÁTOVÝ OŘECH celý | muškátovník pravý (Myristica fragrans Houttuyn) | sušená xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx tvar, na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná | jemně xxxxxxxxxx | xxxxx kořenná |
drcený, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | ||
XXXX XXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx dioica X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx bobule, xxxxxxx xxxxxxx, tvrdé, bez xxxxxx | xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX XXXXX | xxxxxxx (Xxxxxxxx annuum X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx | |||
- xxxxxxxxx | xxxxxx červená | intenzívní aromatická | sladká | |||
- xxxxxx | xxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx, xxxxx nahořklá | |||
- xxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxx xx xxxxx xxxxxx | |||
XXXX XXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx zralé xxxxxx | xxxxxxx, sušené, tvrdé xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx, xxxxx šedá xx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx | Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx | ||
XXXX XXXXX xxxx | xxxxxxxxx černý (Piper xxxxxx L.) | sušené xxxxxxx xxxxx | xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, svraštělé, xxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx až xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, mletý | sypký xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním xxxx xxx | xxxxxxxx xx xxxxxx xx zeleným xxxxxxxx | xxxxx kořenná | palčivě xxxxx | ||
XXXX XXXXXXX | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx semeno (vnitřní xxxx xxxxxx) | xxxxxxx až xxxxx, růžová | kořenná | jemně xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXX ZELENÝ | pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx plody | typicky svraštělé xxxxx xxxxxx, x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxx až lehce xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXX XXXX | xxxxxxxxx xxxxx seno (Trigonella xxxxxxxxxxxx x L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, xxxx, tvrdá semena, xxx 5 mm xxxxx, nepravidelného hranolovitého, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x typickou xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, okrová xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx kořenná | mírně xxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXX XXXXX | xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx, xxxxxx, xx plody třemi xxxxxxxxx žebry a (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxx lehké | hnědá xx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxx pravá (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxx) | xxxxxx, nedozrálé, xxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx | xxxxxxxxxx, hnědočerná | silně xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 3) v % hmotnosti nejvýše | celkový xxxxx 3) v % hmotnosti sušiny xxxxxxx | xxxxxx v (ml/100 x) v sušině xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxx- xx v xxxxxxxx 3) x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx | xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx hodnoty | |||
organické xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxx | xxxxxx- xxxxx | ||||||
Xxxxxxx | xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 | |||||||
xxxx | 12,0 | - | - | - | 2,0 | 0,2 | 0,2 | |
xxxxx | 10,0 | 9,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxxxxxx celý | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
bělený | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | - | - | - | |
Skořice | ||||||||
celá | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | |
mletá | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | - | - | - | |
Bazalka | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 3) | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx xxxx | ||||||||
xxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 3) | 4,0 | 2,0 | |
Majoránka | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |
Oregáno | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 3) | 3,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 3) | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxx | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | - | 15,0 | - | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |
xxxxx | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xx xxxxxxxx | 12,0 | 8,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
xxxxx | 10,0 | 8,0 | - | 1,5 | ||||
Xxxx | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxx | 10 | 4,0 | 8,0 | - | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 10,0 | 1,5 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | ||||
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxxxx | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxxx | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |
Xxxx (xxxxx) | ||||||||
xxxx | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | - | - | - | - | |
xxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxx jednoletý | ||||||||
celý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | |||
(světlý) xxxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
xxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
Xxxx xxxxxx | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxxxxx květ | tuky nejvýše 35 % | |||||||
celý | 10 | 4,0 | - | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | |
mletý | 12 | 4,0 | - | - | - | - | - | |
Muškátový ořech | oxid xxxxxxxx v % xx. xxxxxxx 0,35 | |||||||
xxxx | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 10 | 3,0 | 5,0 | - | - | - | - | |
Xxxx xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 3) xxxxx capsaicinu x xx/100 x x xxxxxx | |||||||
xxxxxxxxx | 11,0 | 6,5 3) | 10,0 | 0,5 | - | - | - | |
sladká | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | - | - | - | |
pálivá | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | - | - | - | |
gulášová | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | - | - | - | |
Pepř xxxx | xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 15,0 | 3,5 | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 15,0 | 3,5 | 0,7 4) | 0,3 | - | - | - | |
Xxxx černý | piperin v % hm. nejméně 4,0 | |||||||
xxxx | 14,0 | 6,0 | 2,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 14,0 | 6,0 | 1,0 4) | 1,2 | - | - | - | |
Xxxx xxxxxxx xxxx | 15,0 | - | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxx xxxxxx xxxx | 15,0 | 5,0 | - | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxxxxx, xxxxx seno | 11,0 | 5,0 | - | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |
Semeno xxxxx | 10,0 | - | 2,5 | - | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |
Xxxxxxx | 35,0 | 7,0 | - | - | - | - | - | xxxxxxxxxxxx 2 % |
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce č. 331/1997 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx XxXx v xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxxxxx 5) v xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx/xx xxxx
|
xxxxx xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
xxxxx xxx x xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx jodu 6)
|
xxxxx xxx x jodem x fluorem
|
slaná
|
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 mg jodu xxxxxxx 250 xx xxxxxx 7)
|
jedlá xxx x jodem xxxxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 mg xxxx
xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx
|
Xxxx | Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx výrobky | polévky |
omáčky | |
bujóny | |
směs xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | |
xxxx pro přípravu xxxxxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxx | |
xxxx pro xxxxxxxx xxxxx | |
Xxxxxxxxxxx | |
Xxxxxxx omáčky (xxxxxxxx) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxx xx xxxxxxxx nejvýše v x/x 8) | xxxxx vody % xxxxxxx |
xxxxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx | 15 | 15 |
xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 | |
xxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 |
Xxxxx xxxx nejvýše x % xxxxxxxxxxxx | xX xxxxxxx | |
Xxxxxxx omáčky (xxxxxxxx) | 3,5 | 4,5 |
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xx hmotnosti xxxxxxxxxxx xx obalu x %
|
do 50
|
10
|
51 - 120
|
5
|
121 - 250
|
4
|
251 - 1000
|
3
|
1001 - 2500
|
2
|
xxx 2500
|
1
|
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx objem x ml
|
přípustná xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x %
|
xx 170
|
4
|
171 - 1000
|
2
|
nad 1000
|
1
|
Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 331/1997 Sb.
Členění xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx
|
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx
|
xxxxxxxxx
|
|
xxxxxxxx
|
&xxxx; | |
xxxxxxxxx
|
xxxxx xxxx xxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxx
|
hořčice | vzhled | barva | vůně x chuť |
plnotučná | kašovitá xxxxx xxx hrubých | jasně žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx x nepřibarvené | řízná, xxxxxxx |
xxxxxxxx | xxxxxxxx hmota se xxxxxxxxxx hrubými částicemi xxxxxxxx semene xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx u přibarvené, xxxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, nasládlá |
speciální | kašovitá xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx u přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxxx, xxxxxxx, ovlivněná xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxxx | ||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxxxx | |
Xxxxxx x % nejméně | 20 | 32 |
Cukr xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx | 5,0 xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx u speciální | 16 |
Kyselost xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx | 2,5 | 1,9 |
Xxx xxxx chlorid xxxxx x % nejvýše | 3,0 xxxxxxxxx 5,5 xxxxxxxxx | 2,0 |
Xxx x % nejméně | 3,6 | |
Písek x % xxxxxxx | 0,1 | 0,1 |
Xx. II
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx posuzují xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxx xxxxxxxx nejpozději xx 31. xxxxxxxx 2001.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 419/2000 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 7, 12 x 16, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Ve xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
419/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx vyhláška XX č. 331/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), j) x x) xxxxxx x. 110/97 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx
x účinností od 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. byl xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 398/2016 Sb. x účinností xx 1.7.2017.
Znění jednotlivých xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.