Právní předpis byl sestaven k datu 01.04.1998.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.04.1998 do 30.12.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
ODDÍL 1
XXXXXX
§1
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky se xxxxxx
x) xxxxxxx části xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx, uvedené x příloze č. 2, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx k xxxxxxxxxxx chutě x xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxx koření xx xxxxxxxxx přídavek protispékavých xxxxx nejvýše do xxxxxxx procenta hmotnosti,
b) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx uvedených xxx xxxxxxxx x), xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx připouští xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx do xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxxxx xxxxx, zeleniny, xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx z vlastní xxxxxxxx koření, xxxxxxx xxxxxx stonků, lodyh, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx x plody xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx x jiné xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxx, zejména xxxxxx xxxxx, kaménky xxxx xxxxx.
§2
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 1 tabulce 1.
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v zákoně x ve xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, jako xxxxxxx xxxxxx, vanilkové lusky, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxx počtem kusů.
(3) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 tabulce 2.
§4
Xxxxxxxxx na xxxxxx
(1) Xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. 2)
XXXXX 2
XXXXX SŮL
§5
Pro xxxxx xxxx vyhlášky xx rozumí xxxxxx xxxx krystalický produkt xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx doplňkem.
§6
Členění xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxx se člení xx skupiny
a) xxxxx xxx,
x) jedlá xxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxx sůl xxxxxxxxx se xxxx xx xxxxxxxxxx
x) xxxxx xxx x xxxxx,
x) xxxxx sůl s xxxxx a fluorem,
c) xxxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x zákoně x xx xxxxxxxxx předpise 1) se dále xxxxxx
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx podskupiny,
b) xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxx obohacena,
c) x jedlé xxxx x jodem x xxxxxxx upozorněním, xx xx lze xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx a xxxxx xx užívat současně x fluoridovými xxxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, vakuová, xxxxxx).
§12
Xxxxxxxxx na jakost
(1) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 tabulkách 1 x 2.
XXXXX 4
HOŘČICE
§14
Pro účely xxxx vyhlášky xx xxxxxx
x) hořčicí potravina xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx xx případně uměle xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx hořčice xxxx,
x) xxxxxxx kremžskou xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx hořčic x xxxxxxxxx drcených xxxxx xxxxxxx černé,
d) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx písmene a) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§19
Přechodné ustanovení
Označení xxxxxx, xxxxx xxxx, dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 xx 31. března 1998 xx xxxxxxxx jen x xxxxxxx §6 xxxxxx.
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxx | xxxxxx podle xxxxxxx x. 2 | |
směsi xxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx | |
xxxxx | ||
xxxxxx (xxxxxxx) |
hmotnost xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky |
do 10 x | - 8 % |
11 - 50 x | - 5 % |
51 - 200 x | - 3 % |
xxx 200 g | - 1 % |
Xxxxx xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx | Xxxx xxxxxxxx | Xxxxxx | Xxxxx | Xxxx | Xxxx |
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxx longa X.) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx lomu, xxxxxxxxxxx x zjizveného povrchu xxx xxxx a xxxxxx (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx nejvýše 15 % xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x připálených xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx xx načernalá | charakteristická, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, mletá | sytě xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, aromatická | palčivě xxxxxxx | |||
XXXXXX xxxx | xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxx.) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru a xxxxxxxxx (nejméně však 20 mm), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx hnědá, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, ostrá, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), C. aromaticum (Xxxx), C. laureirii (Xxxx), X. xxxxxxxx (Xxxx) | xxxx | xxxxxx, svitky, trubky xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého až xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá až xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx aromatická xx xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx prášek xxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx | xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx kořenná, xxxxxxxx | ||
XXXXXXX | xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx celé xxxxxx lístky, xxx xxxxxx | xxxxxxxxxx | xx xxxxxxx | xxxxxxx s xxxxx xxxxxx pachutí, xxxxxxx |
XXXXXXX XXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx zahnědlá | kořenná, xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx, trpká |
ESTRAGON | pelyněk kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx lístky | celé xxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx listů | listy xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx: xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx slabě xxxxxxxxxxx | ||
XXXXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis Xxxxxx.) | xxxxx xxxx xxxxx, květních xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx | xxx stonků | světle xxxxxx, šedozelená xx xxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx kořenná |
OREGÁNO | dobromysl (Origanum xxxxxxx X.) | xxxxx směs xxxxx x xxxxx xxxxx | xxx xxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxx xx olivově xxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx | xxxxxxx strana xxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXXXXX | xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X., X. xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxx | xxxx xxxx xxxxxx, kopinaté xxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15 - 30 mm xxxxxx | xxxxxxxx xxxxxx xx tmavozelená | výrazná | výrazně xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx a vrcholky xxxxxxxxxx | xxxxxxx xx podlouhle xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx jemně vroubkované, x xxxxxxx žilnatinou, xxx stonků x xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xx spodu je xxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxx, aromatická | kořenná, xxxxx xxxxx až xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.) | xxxxx směs natě, xxxxxx x xxxxxxxxxx | xxxxx xxxx (1 - 5 xx) | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx štiplavě xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (X. Xxxxxxxx) Xxxxxxx xxx Xxxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, smí xxxxxxxxx nejvýše 7 % hm. "bezhlavého xxxxxxxx" | xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx kořenná, xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx červenohnědá | silně xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx sativus L.) | sušené xxxxxx | xxxxxx, různě xxxxxxxxxx | xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
XXXX | xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx nažky, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxx kořenná |
BADYÁN celý | badyánovník xxxxx (Xxxxxxxx verum Xxxx.x.) | xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, oplodí xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx plochými vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx x volných xxxxx | xxxxx | xxxxxxxx | |
xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx | ||
XXXXXX | Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare X. Xxxxxx xxx. xxxxxxx) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx nebo xxxxx zakřivené, xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx, nasládlá |
CHILLIES (XXXXXXXX PAPRIČKY) celé | paprika (Capsicum xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx chinense X., Xxxxxxxx xxxxxxxx X. x Capsicum xxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx-xxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxx pálivá |
drcené, xxxxx | xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek | červená xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx xxxxx pálivá | ||
JALOVEC celý | jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx L.) | zralé xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx lysé xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx třípaprsčitý xxx | xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx bobule zpravidla xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx xxx. xxxxxxxxx Xxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 7 % xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx barvou obsažených xxxxx (viz xxxx) | xxxx xxxxxxxxxxx semen xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxx xxxxx aromatická, xxxxxxx, slabě palčivá |
drcený, xxxxx | xxxxxx vyloupaná xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxx xxxxxxx, pokrytá zbytky xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx hnědých, červených, xxxxxxxxxxx xxxxx až xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými částicemi | šedohnědá, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx hnědá | příjemně xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx | |
XXXX (xxxxx) xxxx | xxxx kořenný - xxxxxxxx forma (Carum carvi X.) | xxxxxx plody | podlouhlé, mírně xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx | xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx |
XXXX JEDNOLETÝ (světlý) celý | kmín xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) | xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx xxxxxx celý xxxxxxxxx se světlejšími xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx x dvouleté xxxxx | xxxxxxx | |
xxxxxx, mletý | drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx, hnědozelená xx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | ||
XXXX XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx | xxxxx xxxxx až xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx, aromatická |
KORIANDR | koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.) | xxxxxx plody | kulovité xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx, žlutě xxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXXX KVĚT celý | muškátovník xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houttuyn) | zralé xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx xxxxx xxxx ploché, xx spodní xxxxx xxxxxxxx, x horní xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx | xxxxx, oranžově žlutá, žlutohnědá až xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx aromatická, xxxxxxx |
xxxxx | xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx se xxxxxxxxxx částicemi | jasně žlutohnědá xx červenohnědá | pronikavě xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXXXX XXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxxx xxxxx jádra | semena mají xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx síťovitě xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná | jemně xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | jemně xxxxxx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | ||
XXXX KOŘENÍ celé | pimentovník xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx, drsného xxxxxxx, tvrdé, xxx xxxxxx | xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxx xx červenohnědá | ostře xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX XXXXX | xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx plody | jemně mletá | |||
- xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx aromatická | sladká | |||
- xxxxxx | xxxx červená | aromatická | sladká, xxxxxxxx xxxxxxxx nebo pálivá | |||
- xxxxxx | xxxxxxx xx hnědočervená | kořenná | pálivá, xxxxx xxxxxxxx | |||
- xxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx | xxxxxx až mírně xxxxxx | |||
XXXX XXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx pruhy | kořenná | palčivě xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx | Xxxxxxxx x nažloutlým xxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx | ||
XXXX XXXXX xxxx | xxxxxxxxx černý (Piper xxxxxx L.) | sušené xxxxxxx xxxxx | xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, svraštělé, xxx xxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 5 % xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx až xxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx prášek xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx drť | šedobílá xx xxxxxx až xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx kořenná | palčivě ostrá | ||
PEPŘ XXXXXXX | xxxxxxxxx černý (Piper xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx plody | hladké xxxxxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (vnitřní xxxx bobule) | červená xx xxxxx, růžová | kořenná | jemně xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXX ZELENÝ | pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx L.) | sušené xxxxxxx plody | typicky svraštělé xxxxx xxxxxx, x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
XXXXXXXXX ŘECKÉ SENO | pískavice xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenumgraecu x X.) | xxxxxx xxxxxx | xxxxxx, xxxx, tvrdá xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tvaru, x typickou hlubokou xxxxx xx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxx načervenalá | výrazně xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxx, kořenná |
SEMENA XXXXX | xxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx plody | oválné, xxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx žebry x (xxxxxxxxx) xxxxxx křídlatým xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx lehké | hnědá xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx okraji | charakteristická | kořenná, pronikavá, xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx planifolia Xxxxxx) | xxxxxx, xxxxxxxxx, celé xxxxx | xxxxxxx xxxxxxx svraštělé, xxxxxx | xxxxxxxxxx, hnědočerná | silně xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 3) x % xxxxxxxxx nejvýše | celkový xxxxx 3) v % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx | xxxxxx x (ml/100 x) v sušině xxxxxxx | xxxxx nerozpust- ný v xxxxxxxx 3) x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx | |||
xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxx | xxxxxx- xxxxx | ||||||
Xxxxxxx | xxxxxxxxx v % xxxx. nejméně 2,0 | |||||||
xxxx | 12,0 | - | - | - | 2,0 | 0,2 | 0,2 | |
xxxxx | 10,0 | 9,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxxxxxx celý | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
bělený | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | - | - | - | |
Skořice | ||||||||
celá | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | |
mletá | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | - | - | - | |
Bazalka | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 3) | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx xxxx | ||||||||
xxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 3) | 4,0 | 2,0 | |
Majoránka | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |
Oregáno | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 3) | 3,0 | 2,0 | |
Rozmarýn | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |
Saturejka xxxxxxxx | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 3) | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxx | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | - | 15,0 | - | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |
xxxxx | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xx xxxxxxxx | 12,0 | 8,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
xxxxx | 10,0 | 8,0 | - | 1,5 | ||||
Xxxx | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxx | 10 | 4,0 | 8,0 | - | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 10,0 | 1,5 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | ||||
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxxxx | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxxx | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |
Xxxx (xxxxx) | ||||||||
xxxx | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | - | - | - | - | |
xxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxx xxxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | |||
(xxxxxx) xxxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
xxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
Xxxx xxxxxx | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxxxxx xxxx | xxxx xxxxxxx 35 % | |||||||
celý | 10 | 4,0 | - | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | |
mletý | 12 | 4,0 | - | - | - | - | - | |
Muškátový xxxxx | xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 | |||||||
celý | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 10 | 3,0 | 5,0 | - | - | - | - | |
Nové xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 3) xxxxx xxxxxxxxxx x xx/100 g x xxxxxx | |||||||
xxxxxxxxx | 11,0 | 6,5 3) | 10,0 | 0,5 | - | - | - | |
sladká | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | - | - | - | |
pálivá | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | - | - | - | |
gulášová | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | - | - | - | |
Pepř xxxx | xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
celý | 15,0 | 3,5 | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 15,0 | 3,5 | 0,7 4) | 0,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxxx | xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 14,0 | 6,0 | 2,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 14,0 | 6,0 | 1,0 4) | 1,2 | - | - | - | |
Xxxx xxxxxxx xxxx | 15,0 | - | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxx zelený xxxx | 15,0 | 5,0 | - | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx | 11,0 | 5,0 | - | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |
Xxxxxx xxxxx | 10,0 | - | 2,5 | - | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |
Xxxxxxx | 35,0 | 7,0 | - | - | - | - | - | xxxxxxxxxxxx 2 % |
Příloha x. 4 x xxxxxxxx č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
|
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx XxXx x xxxxxx % nejméně
|
minerální xxxxxxx 5) x xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx doplňku/kg soli
|
|
jedlá xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
|
xxxxx xxx x xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx 6)
|
|
xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez xxxxxx pachů
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 mg xxxx xxxxxxx 250 xx xxxxxx 7)
|
|
xxxxx sůl x jodem xxxxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 mg xxxx
xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx
|
Xxxx | Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxxx | |
xxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx | |
xxxx xxx přípravu xxxxx | |
xxxx xxx přípravu xxxxx | |
Xxxxxxxxxxx | |
Xxxxxxx omáčky (xxxxxxxx) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx soli xx xxxxxxxx xxxxxxx x x/x 8) | xxxxx vody % xxxxxxx |
xxxxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx | 15 | 15 |
xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 | |
xxxx | 15 | |
xxxxxx | 15 |
Xxxxx xxxx nejvýše x % hmotnostních | pH xxxxxxx | |
Xxxxxxx omáčky (xxxxxxxx) | 3,5 | 4,5 |
Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v x
|
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx hmotnosti xxxxxxxxxxx xx xxxxx x %
|
|
do 50
|
10
|
|
51 - 120
|
5
|
|
121 - 250
|
4
|
|
251 - 1000
|
3
|
|
1001 - 2500
|
2
|
|
xxx 2500
|
1
|
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxxxxxx xxxxx x ml
|
přípustná xxxxxxx xxxxxxxx xx deklarovaného xxxxxx x %
|
|
xx 170
|
4
|
|
171 - 1000
|
2
|
|
xxx 1000
|
1
|
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx a podskupiny
|
Druh
|
Skupina
|
Podskupina
|
|
Hořčice
|
plnotučná
|
|
|
kremžská
|
||
|
speciální
|
podle xxxx xxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxxx | xxxxxx | xxxxx | xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx hrubých | jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx u přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené | řízná, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx u xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx | xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx nebo ovoce |
Xxxxxxx | ||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxxxx | |
Xxxxxx x % xxxxxxx | 20 | 32 |
Xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx | 5,0 xxxxxxxxx nestanovuje xx x speciální | 16 |
Kyselost xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx | 2,5 | 1,9 |
Xxx xxxx chlorid xxxxx x % nejvýše | 3,0 xxxxxxxxx 5,5 speciální | 2,0 |
Tuk x % xxxxxxx | 3,6 | |
Xxxxx x % xxxxxxx | 0,1 | 0,1 |
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx právních předpisů.
(2) Xxxxxxxx potravin podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx používat xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2001.
Xx. II xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 419/2000 Sb. s xxxxxxxxx od 1.1.2001
Právní xxxxxxx č. 331/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x výjimkou §3, 7, 12 a 16, které nabývají xxxxxxxxx dnem 1.4.1998.
Ve xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx podchyceny xxxxx x doplnění xxxxxxxxxxx právním xxxxxxxxx x.:
419/2000 Sb., kterým xx xxxx xxxxxxxx XX x. 331/97 Xx., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx
x účinností xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. byl xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 398/2016 Sb. s účinností xx 1.7.2017.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se jich xxxxxx derogační změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.