Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2001.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.2000 do 30.06.2017.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
KOŘENÍ
§1
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx části xxxxxxx xxxx kořeny, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxxx v příloze č. 2, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx; u xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxxx přídavek protispékavých xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxx xxxxxxx přídatných xxxxx, u mletých x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx připouští xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hmotnosti,
c) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x), xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsmi xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx organickými xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxx xxxxxxxx,
x) anorganickými xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx.
§2
Xxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
Členění xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 1 xxxxxxx 1.
§3
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v xxxxxx x ve zvláštním xxxxxxxx 1) se xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, xxxx zejména xxxxxx, vanilkové xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx xx může xxxxxxx xxxxx xxxxxx kusů.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 1 xxxxxxx 2.
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2.
(2) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost jsou xxxxxxx x příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx fyzikálních x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. 2)
ODDÍL 2
XXXXX SŮL
§5
Pro xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§6
Členění xx skupiny x podskupiny
(1) Xxxxx xxx xx člení xx xxxxxxx
x) jedlá xxx,
x) jedlá xxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxx sůl xxxxxxxxx xx xxxx xx podskupiny
a) xxxxx xxx x xxxxx,
x) xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxx sůl x xxxxx xxxxxxxxx.
§7
Označování
Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxxx
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, kterým xx xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx lze konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx užívat současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).
XXXXX 3
DEHYDRATOVANÉ XXXXXXX X XXXXXXXXXXX
§9
Xxx účely xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx smísením xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vlhkosti, xxxxxxxxx xxxx sypké xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxxxxx xxxxxx zejména xxxxxxxxx,
x) ochucovadlem xxxxxxx xxxxxx x dochucení xxxx zvýraznění chuti, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx směs xxxxxxx z xxxxxx x dalších xxxxxxxx xxxx past a xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,
x) xxxxxxxx omáčkou xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx a xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxxxxxx, stabilizátorů, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x mléčných výrobků.
§11
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x zákoně x ve xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxxxxxxxxxxx výrobky xxxxxx
x) xxxxxx skupiny, u xxxxxxx, omáček x xxxxxx xx doplní xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxx.
(2) U xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
x) název druhu x skupiny,
b) x xxxxxxxxxxxx údaj "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x %",
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§12
Požadavky na jakost
(1) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 tabulkách 1 x 2.
§13
Xxxxxxx do oběhu
Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, nejméně 5 xx nad xxxx x xx xxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx.
ODDÍL 4
XXXXXXX
§14
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky se xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, která xx případně xxxxx xxxxxxxxxx xxxx chemicky xxxxxxxxxxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx kremžskou xxxxxxx x xxxxxxx semen xxxxxxx druhů xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jiné).
§16
Xxxxxxxxxx
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx x ve xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx x podskupinou,
b) hořčice xxxxxxxxx podle typu xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx hodnot.
(2) Přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxx uvedeny v příloze č. 9 xxxxxxx 3.
§17
Xxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxx xxxxxxx x příloze č. 9, xxxxxxxxx 1 x 2.
§18
§18 zrušen xxxxxxx xxxxxxxxx č. 419/2000 Sb.
§19
Přechodné xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel x xxxxxxx balených x xxxxxx od 1. xxxxx 1998 do 31. xxxxxx 1998 xx xxxxxxxx xxx x xxxxxxx §6 xxxxxx.
Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce x. 331/1997 Sb.
Tabulka 1
Členění xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
xxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxx
|
xxxxxx xxxxx přílohy x. 2
|
|
směsi xxxxxx
|
||
xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxxx
|
|
xxxxx
|
||
xxxxxx (xxxxxxx)
|
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx balení
hmotnost x x xxxx xxxxx x xx
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v %
|
xx 10
|
8
|
xxx 10 xx 50
|
5
|
nad 50 xx 200
|
4
|
xxx 200 xx 1 000
|
2
|
nad 1&xxxx;000
|
1
|
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 331/1997 Xx.
XXXXXXXX POŽADAVKY XX XXXXXX
Xxxxx xxxxxx
|
Xxxxx xxxxxxxx
|
Xxxx rostliny
|
Vzhled
|
Barva
|
Vůně
|
Chuť
|
ANÝZ
|
anýz
(Pimpinella xxxxxx X.)
|
xxxxxx plody
|
rýhované nažky, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx
|
xxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxx, palčivě kořenná
|
BADYÁN
celý
|
badyáník xxxxx (Illicium verum Xxxx.x.)
|
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bez xxxxxx x xxxxxxx xxxxx
|
xxxxx
|
&xxxx; |
xxxxxxxx
|
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxxx xx hnědá
|
výrazně xxxxxxx,
|
xxxxxxx, xxxxxxxx
|
XXXXXXX
|
xxxxxxx
(Xxxxxx basilicum X.)
|
xxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx
|
xxxxxx nebo xxxx xxxxxx lístky, xxx xxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xx xxxxxxx
|
xxxxxxx x xxxxx hořkou pachutí, xxxxxxx
|
XXXXXXX LIST
|
vavřín pravý
(Laurus xxxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxx x krátkými xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx
|
xxxxxx zelená, xxxxxx xx zahnědlá
|
kořenná, xxxxxxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxx, trpká
|
ESTRAGON
|
pelyněk xxxxxxx
(Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.)
|
sušené xxxxxx
|
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, bez stonků x xxxxxxx listů
|
listy xxxxx xxxxxx až xxxxxxxxxx: xxxxxx úbory xxxxxx, xxxxxxxxxxx, někdy xxxxx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
XXXXXX
|
Xxxxxx
(Xxxxxxxxxx vulgare X. Xxxxxx xxx. xxxxxxx)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxx rovné xxxx xxxxx zakřivené, xxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá
|
kořenná
|
kořenná, xxxxxxxx
|
XXXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx vonný
(Eugenia xxxxxxxxxxxx)
(X. Xxxxxxxx Xxxxxxx and Xxxxxxxx)
|
xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xx. "xxxxxxxx xxx xxxxxxxx"
|
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx aromatická
|
ostře xxxxxxx, xxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx kořenná, palčivá
|
CHILLI
celé
|
paprika
(Capsicum xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx X., Capsicum xxxxxxxx X. a Xxxxxxxx annuum L.)
|
sušené xxxxx
|
xxxx sušené xxxxx xxxxx xx zbytky xxxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxx xx červenohnědá
|
kořenná, sladká, xxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxx ostře xxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxx
|
xxxxxxx xx hnědočervená
|
kořenná
|
zvlášť xxxxx xxxxxx
|
XXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxx obecný
(Juniperus xxxxxxxx X.)
|
xxxxx xxxxxx plody
|
kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bobule, na xxxxxx mají xxxxxxxxxxxx xxx
|
xxxxxxxxxxxx x tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxx
|
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; | &xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
XXXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxxx xxxxxx
(Xxxxxxxxx cardamomum L. Xxxxx xxx. minuscula Xxxxxxx)
|
xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxxxxx x svraštělých xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxx zeleně, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxx xxxx)
|
xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxx xxxxx aromatická, xxxxxxx, slabě xxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; |
xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxx xxxxx, xxxxx, tupě xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, smí obsahovat xxxxxxx 5 % xxxxx hnědých, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx jemně xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxx aromatická
|
aromatická xxxxxxx, slabě xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
xxxxxxxxx xx nahnědlá
|
příjemně xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxxxx
|
XXXX (tmavý)
celý
|
kmín xxxxxxx
- xxxxxxxx forma
(Carum xxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx
|
xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, se xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
XXXX XXXXXXXXX
(xxxxxx)
xxxx
|
xxxx kořenný
- xxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxx xxxxx X.)
|
xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx pouze xxxx xxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx se světlejšími xxxxx, xxxxxxx světlejší xxx xxxxxxxx forma
|
charakteristická, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx
|
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxx xxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
XXXX XXXXXX
|
xxxxxx kmínovitý
(Cuminum xxxxxxx L.)
|
sušené plody
|
nažky xxxxxxxxx, na povrchu xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx
|
xxxxx xxxxx xx xxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxx, palčivá, xxxxxxxxxx
|
XXXX
|
xxxx xxxxxxxx
(Xxxxxxx graveoles X.)
|
xxxxxx xxxxx xxxxx
|
xxxxxx, xxxxxx, xx třemi xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx
|
xxxxx se xxxxxxxx xxxxx x křídlatými xxxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx
|
XXXXXXXX
|
xxxxxxxx
(Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)
|
xxxxxx plody
|
kulovité xxxxxxxxx, xxxxxx
|
xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx, žlutě xxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
|
XXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxx
(Xxxxxxx xxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru, xxxxxxx lomu, svraštělého x xxxxxxxxxx povrchu xxx xxxx x xxxxxx (menší xxx 15 xx), připouští xx xxxxxxx 15 % xxxxxxx scvrklých, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x připálených
|
šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx kořenná
|
drcená, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými xxxxxxxxx
|
xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx až načervenalá
|
charakteristická, xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxx
|
XXXXXXXXX
|
xxxxxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx.)
|
xxxxx xxxx listů, xxxxxxxx klásků, květů xxxx xxxxxx xxxxx
|
xxx xxxxxx
|
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx hnědozelená
|
výrazná
|
výrazně xxxxxxx
|
XXXXXXXXX XXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx pravý
(Myristica xxxxxxxx Xxxxxxxx)
|
xxxxx sušené xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)
|
xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, matně xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx
|
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx
|
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx
|
XXXXXXXXX XXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxxxxxx fragrans Xxxxxxxx)
|
xxxxxx xxxxx xxxxx
|
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, xx povrchu xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxx šedohnědý xx hnědý, xx xxxx xxxx semena xxxxxxxxxxx
|
xxxxx aromatická
|
ostře xxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxx xxxxxx prášek
|
tmavě xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxx
|
XXXX XXXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxxxx dioica Xxxx.)
|
xxxxxx plody
|
nedozrálé xxxxxx, xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx
|
xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxx, xxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
xxxxx až xxxxxxxxxxxx
|
xxxxx aromatická
|
ostrá, palčivá
|
OREGÁNO
|
dobromysl
(Origanum xxxxxxx X.)
|
xxxxx xxxx xxxxx a xxxxx xxxxx
|
xxx xxxxxx a xxxxxxxx
|
xxxxxxxxxxx, xxxx až xxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxx
|
XXXXXXX XXXXX
|
xxxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxx L.)
|
sušené xxxxx
|
xxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
- xxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxx
|
- sladká
|
sytě xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx
|
|||
- xxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx; |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxx, slabě xxxxxxxx
|
- gulášová
|
hnědočervená
|
kořenná, nevýrazná
|
sladká xx xxxxx pálivá
|
|||
PEPŘ XXXX
xxxx
|
xxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxx xxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx bobule
|
loupané, xxxxxx, tvrdé na xxxxxxx xxxxxx, kulovité xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxxxx, temně xxxx se xxxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx
|
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxx
|
XXXX XXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxx xxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxx xxxxx bobule, neloupané, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxxxxxx xx šedočerná xx černá
|
kořenná
|
palčivě xxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxx
|
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxx
|
XXXX XXXXXXX
|
xxxxxxxxx xxxxx
(Xxxxx nigrum X.)
|
xxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx xxxxxx (vnitřní část xxxxxx)
|
xxxxxxx xx růžová
|
jemná, xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx
|
XXXX ZELENÝ
|
pepřovník xxxxx
(Xxxxx xxxxxx L.)
|
sušené xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx svraštělé tvrdé xxxxxx, x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
xxxxxx až xxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxx, aromatická
|
výrazně xxxxxxx, xxxxxx
|
XXXXXXXXX
|
xxxxxxxxx
|
xxxxxx semeno
|
hladká xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx
|
xxxxx xxxxxxxxxx,
|
xxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx
|
XXXXX SENO
|
řecké seno
(Trigonella
foenumgraecum X.)
|
&xxxx; |
xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx hranolovitého xxxxxxxxxxxx, zploštělého tvaru, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx
|
xxxxxx xx šedě načervenalá
|
||
ROZMARÝN
|
rozmarýn
(Rosmarinus xxxxxxxxxx X.)
|
xxxxxx xxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx až přisedlé, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedavě xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxx
|
XXXXXXXXX
|
xxxxxxxxx xxxxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxxxxx L.)
saturejka xxxxxx
(Xxxxxxxx montana X.)
|
xxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxx
|
xxxx nebo xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, hladké xx xxxxxxx x xxxxxxxx, bez xxxxxx, xxxx xxxxxx 15 - 30 cm xxxxxx
|
xxxxxxxx zelená xx xxxxx zelená
|
výrazná
|
výrazně xxxxxxx
|
XXXXXXX
xxxx
|
xxxxxxxxxxx
(Xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. aromaticum (Xxxx), X. xxxxxxxxx (Xxxx), C. burmanii (Xxxx)
|
xxxx
|
xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx pruty oškrábané xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx kousků xxxxx x větviček xxxxxxxxxxxx
|
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově hnědá xx červenohnědá
|
charakteristická, silně xxxxxxxxxx xx drsně xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá xx xxxxxxx, štiplavě xxxxxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxx xxxxxx xxx znatelných částic, xxxx xxx
|
xxxxxx x xxxxxxxx xx hněda xx xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx
|
XXXXXX
|
xxxxxx xxxxx
(Xxxxxx xxxxxxx L.)
|
sušené xxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxx
|
XXXXXX
|
xxxxxx
(Xxxxxx xxxxxxxxxxx L.)
|
sušené xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy na xxxxxxxx xxxxx vroubkované, x xxxxxxx žilnatinou, xxx stonků x xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xx spodu je xxxx běloplstnatý
|
silná, xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxx hořká xx xxxxxxx
|
XXXXXX
|
xxxxxx xxxxxx
(Xxxxxx vulgaris X.)
|
xxxxx xxxx natě, xxxxxx x květenství
|
listy xxxx (1 - 5 xx)
|
xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx
|
XXXXXXX
|
xxxxxxx pravá
(Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxx)
|
xxxxxx, nedozrálé, celé xxxxx
|
xxxxxxx podélně xxxxxxxxx, xxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
|
XXXXXX
xxxx
|
xxxxxx
(Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Rosc.)
|
sušené oddenky
|
kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 20 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx
|
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx
|
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx
|
xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx
|
xxxxx xx světle hnědým xxxxxxxx
|
xxxxxxxxxx, slabě nasládlá
|
palčivá, xxxxx, xxxxxxx
|
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 331/1997 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
Xxxxx koření
|
vlhkost x % xxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxx x (xx/100 x) x xxxxxx nejméně
|
popel xxxxxxxxx-
xx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
||
xxxxxxxxx xxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxx
|
xxxxxx-
xxxxx
|
||||||
Xxxx
|
12,0
|
10,0
|
2,0
|
2,5
|
3,0
|
2,0
|
2,0
|
|
Xxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
10
|
4,0
|
8,0
|
20,0
|
0,5
|
0,5
|
||
xxxxx
|
12
|
5,0
|
3,0
|
1,0
|
||||
Xxxxxxx
|
12,0
|
16,0
|
0,3
|
2,0
|
18,0 3)
|
2,0
|
2,0
|
|
Xxxxxxx xxxx
|
||||||||
xxxx
|
8,0
|
7,0
|
1,0
|
2,0
|
6,0
|
1,0
|
0,5
|
|
xxxxx
|
8,0
|
7,0
|
1,0
|
2,0
|
||||
Xxxxxxxx
|
14,0
|
12,0
|
0,6
|
1,5
|
16,0 3)
|
4,0
|
2,0
|
|
Fenykl
|
||||||||
celý
|
12,0
|
10,0
|
1,0
|
2,0
|
3,0
|
2,0
|
2,0
|
|
mletý
|
12,0
|
10,0
|
1,0
|
2,0
|
||||
Hřebíček
|
||||||||
celý
|
12,0
|
15,0
|
-
|
5,0
|
0,3
|
0,3
|
||
mletý
|
10,0
|
7,0
|
14,0
|
0,5
|
||||
Chilli
|
||||||||
celé
|
11,0
|
10,0
|
1,6
|
10,0
|
0,5
|
0,5
|
||
mleté
|
11,0
|
10,0
|
1,6
|
|||||
Jalovec
|
||||||||
celý
|
16
|
4,0
|
0,7
|
1,0
|
5,0
|
0,5
|
0,5
|
|
mletý
|
13
|
4,0
|
0,5
|
1,0
|
||||
Kardamom
|
||||||||
semena
|
13
|
9,5
|
3,5
|
1,0
|
0,5
|
0,5
|
||
tobolky
|
13
|
9,5
|
3,5
|
5,0
|
3,0
|
2,0
|
||
Kmín (xxxxx)
|
||||||||
xxxx
|
13,0
|
8,0
|
2,5
|
1,5
|
1,0
|
2,0
|
2,0
|
|
xxxxxx
|
13,0
|
8,0
|
1,0
|
|||||
xxxxx
|
13,0
|
8,0
|
1,0
|
1,5
|
||||
Xxxx xxxxxxxxx (světlý)
|
||||||||
celý
|
12,0
|
9,0
|
1,5
|
2,0
|
1,0
|
2,0
|
2,0
|
|
drcený
|
12,0
|
9,0
|
1,5
|
|||||
mletý
|
12,0
|
9,0
|
1,5
|
|||||
Kmín xxxxxx
|
12,0
|
12,0
|
1,5
|
3,0
|
5,0
|
2,0
|
2,0
|
|
Xxxx
|
10,0
|
2,5
|
3,0
|
2,0
|
0,5
|
|||
Xxxxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
9,0
|
7,0
|
0,4
|
1,5
|
3,0
|
2,0
|
2,0
|
|
xxxxx
|
9,0
|
7,0
|
0,4
|
1,5
|
||||
Xxxxxxx
|
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0
|
|||||||
celá
|
12,0
|
2,0
|
0,2
|
0,2
|
||||
mletá
|
10,0
|
9,0
|
1,5
|
|||||
Majoránka
|
12,0
|
16,0
|
0,7
|
4,5
|
3,0
|
1,0
|
2,0
|
|
Muškátový xxxx
|
||||||||
xxxx
|
10
|
4,0
|
0,5
|
16,0
|
0,3
|
0,5
|
xxxx nejvýše 35 %
|
|
xxxxx
|
12
|
4,0
|
||||||
Xxxxxxxxx xxxxx
|
||||||||
xxxx
|
10
|
3,0
|
6,5
|
0,5
|
10,0
|
0,5
|
0,5
|
xxxx vápenatý x % xx. xxxxxxx 0,35
|
xxxxx
|
10
|
3,0
|
5,0
|
|||||
Xxxx koření
|
||||||||
celé
|
12,0
|
4,5
|
1,5
|
0,4
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
|
mleté
|
12,0
|
4,5
|
1,0
|
0,4
|
||||
Oregáno
|
12,0
|
10,0
|
0,5
|
2,0
|
16,0 3)
|
3,0
|
2,0
|
|
Xxxxxxx
|
x) obsah xxxxxxxxxx x xx/100 x x xxxxxx
|
|||||||
xxxxxxxxx
|
11,0
|
6,5
|
x) 10,0
|
0,5
|
||||
xxxxxx
|
11,0
|
7,0
|
10,0
|
0,7
|
||||
xxxxxx
|
11,0
|
8,0
|
30,0
|
1,0
|
||||
xxxxxxxx
|
11,0
|
9,0
|
30,0
|
1,3
|
||||
Xxxx xxxx
|
||||||||
xxxx
|
15,0
|
3,5
|
1,0
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0
|
|
mletý
|
15,0
|
3,5
|
0,6
|
0,3
|
||||
Pepř xxxxx
|
||||||||
xxxx
|
1,0
|
6,0
|
2,0
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0
|
|
xxxxx
|
14,0
|
6,0
|
0,8
|
1,2
|
||||
Xxxx xxxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
15,0
|
1,0
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
|||
xxxxx
|
||||||||
Xxxx xxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
12,0
|
5,0
|
0,3
|
4,0
|
0,5
|
0,5
|
||
xxxxx
|
||||||||
Xxxxxxxxx, řecké xxxx
|
11,0
|
5,0
|
1,5
|
5,0
|
5,0
|
2,0
|
||
Xxxxxxxx
|
11,0
|
8,0
|
0,8
|
1,0
|
6,0
|
1,0
|
1,0
|
|
Xxxxxxxxx
|
13,0
|
11,0
|
0,4
|
1,0
|
4,0
|
1,0
|
2,0
|
|
Xxxxxxx
|
||||||||
xxxx
|
14,0
|
7,0
|
1,0
|
2,0
|
2,0
|
1,0
|
0,5
|
|
xxxxx
|
12,0
|
7,0
|
0,5
|
2,0
|
||||
Xxxxxx
|
||||||||
xx xxxxxxxx
|
12,0
|
8,0
|
1,5
|
|||||
xxxxx
|
10,0
|
8,0
|
1,5
|
|||||
Xxxxxx
|
12,0
|
11,0
|
1,5
|
2,0
|
8,0 3)
|
0,5
|
0,5
|
|
Xxxxxx
|
12,0
|
14,0
|
1,0
|
3,5
|
5,0
|
1,0
|
1,0
|
|
Xxxxxxx
|
35,0
|
7,0
|
xxxxxxxxxxxx 2 %
|
|||||
Xxxxxx
|
||||||||
xxxxxxxx xxxx
|
12,0
|
8,0
|
1,5
|
1,1
|
&xxxx; |
|||
xxxxxx
|
12,0
|
11,0
|
1,5
|
2,5
|
2,0
|
0,5
|
0,5
|
|
xxxxx
|
12,0
|
8,0
|
1,0
|
2,5
|
2,0
|
0,5
|
0,5
|
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx XxXx v xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxxxxxx xxxxxxx 5) x xxxxxx % nejvýše
|
obsah xxxxxxxxxx doplňku/kg xxxx
|
xxxxx xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
xxxxx sůl x xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx 6)
|
xxxxx xxx s jodem x xxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg xxxxxx 7)
|
jedlá sůl x xxxxx obohacená
|
slaná
|
neutrální, xxx cizích pachů
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 xx xxxx
xxxxxxxx doplněk xxx xxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 331/1997 Sb.
Členění xxxxx xx skupiny
Druh
|
Skupina
|
Dehydratovaný xxxxxxx
|
xxxxxxx
xxxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxxx xxxxxx
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
xxxx xxx xxxxxxxx dresinku
směs xxx xxxxxxxx zálivky
směs xxx xxxxxxxx xxxxxxx
xxxx xxx xxxxxxxx krému
směs xxx xxxxxxxx xxxxxx
xxxx pro xxxxxxxx zmrzliny
přísada xx xxxxxxx
|
Xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx
|
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost
Smyslové xxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx vždy po xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xxxx xxx charakteristické xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné chuti x vůně.
2. Ochucovadla x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx po xxxxxxxxx xxxxxxxxxx charakteristických pro xxxxx výrobku xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx změněné xxxxx x xxxx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx:
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.
2. Xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx s xX xxxxxxx 4,5.
Xxxxxxx x. 7 x vyhlášce x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v x
|
Xxxxxxxxx záporná hmotnostní xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx x %
|
do 50
|
10
|
51 - 120
|
5
|
121 - 250
|
4
|
251 - 1000
|
3
|
1001 - 2500
|
2
|
nad 2500
|
1
|
Xxxxxxx 2
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxx x xx
|
xxxxxxxxx záporná xxxxxxxx xx deklarovaného xxxxxx v %
|
xx 170
|
4
|
171 - 1000
|
2
|
nad 1000
|
1
|
Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx a podskupiny
Druh
|
Skupina
|
Podskupina
|
Hořčice
|
plnotučná
|
|
kremžská
|
||
speciální
|
podle xxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx složky
|
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 331/1997 Xx.
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Smyslové xxxxxxxxx
xxxxxxx
|
xxxxxx
|
xxxxx
|
xxxx x chuť
|
plnotučná
|
kašovitá xxxxx xxx hrubých xxxxxx
|
xxxxx žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx x nepřibarvené
|
řízná, xxxxxxx
|
xxxxxxxx
|
xxxxxxxx xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
xxxxxxxxxx x přibarvené, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx
|
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx
|
xxxxxxxxx
|
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic xxxx x xxxxxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx
|
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx ovoce
|
řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx
|
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx
Xxxxxxx
|
||
xxxxxxxxx x speciální
|
kremžská
|
|
Sušina x % nejméně
|
20
|
32
|
Cukr xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx
|
5,0 xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx se x speciální
|
16
|
Kyselost xxxx xxxxxxxx octová x % xxxxxxx
|
2,5
|
1,9
|
Xxx v % xxxxxxx
|
3,6
|
-
|
Xxxxx x % xxxxxxx
|
0,1
|
0,1
|
Xxxxxxx 3
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx spotřebitelského xxxxxx
xxxxxxxxxx xxxxxx v x
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx x %
|
xx 200
|
5
|
201 xx 500
|
4
|
501 xx 1000
|
3
|
xxx 1000
|
2
|
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx přede dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx posuzují podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx používat nejpozději xx 31. xxxxxxxx 2001.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 419/2000 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Právní xxxxxxx x. 331/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 31.12.1997, x výjimkou §3, 7, 12 x 16, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx dnem 1.4.1998.
Xx xxxxx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
419/2000 Sb., kterým xx xxxx vyhláška XX x. 331/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), j) x x) zákona č. 110/97 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx
x účinností xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Sb. byl xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 398/2016 Sb. x účinností xx 1.7.2017.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.