Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2020.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

274/2019 Sb.

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Závěrečné ustanovení Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

274

VYHLÁŠKA

ze xxx 25. xxxxx 2019,

xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky x xxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:

Xx. X

Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx xxxxx:

1. V §4 xxxx. 1 xx slova "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "v) xx x)".

2. X §4 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx údaji.".

3. X §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx znějí:

"(5) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, které xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléka xxx xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

(6) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, nemusí být x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx sušiny.".

4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx xxxxx "xxxxxxx 1" xxxxxxx.

5. X §6 xxxx. 4 xx xxxx "Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." nahrazuje xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx xxxx v xxxxxx nebo obsahem xxxx.".

6. V §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".

7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) xxx:

"x) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".

8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:

"(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx byl xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx navýšen xx nejméně 5,6 %.".

9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.

10. §14 xxx:

"§14

(1) Xxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx a syrovátkový xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,

x) obsahem tuku xxxx xxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx sušiny x

x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Jako "čerstvý xxx" lze označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx procesům.

(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, který xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.

(5) Jako "tavený xxxxxx výrobek" se xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je tepelně xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x němž sýr xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(6) Jako "xxxxxx mléčný výrobek" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx tavením x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx x mlékem.

(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.

(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a tavených xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.".

11. X §15 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx nesmí překročit xxxxxxx hodnot xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 5.".

12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.

Xxxxxxxxx odstavec 6 xx označuje xxxx xxxxxxxx 5.

13. Xxxxxxx x. 1 xxx:

"Xxxxxxx x. 1 k xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky x xx xxxxx xxxxxx mikroorganismů xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x

Xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx kultury bakterií xxxxxxxx xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií mléčného xxxxxx

106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus delbrueckii xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx připravený x xxxxxxxxxx zrn xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx společenství

107

Kefírové xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx x kvasinkových kultur x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kultur bakterií xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102

Kysaný xxxxxx výrobek s xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106 xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx:

X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a pomáhající xxxxxxxx specifickou chuťovou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx základních xxxxx jogurtové kultury.".

14. Xxxxxxx x. 4 xxx:

"Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Členění xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx konzumního xxxxx podle xxxx 1 odst. III xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013

xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx odtučněné nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx odstředěné

částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek

jogurt

jogurt xxxxxxxxx

xxxxxx bílý

jogurt xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx smetana

kysané xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx kulturou

Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxx stolní

Tvaroh

měkký nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx nebo jemný

polotučný

tučný

termizovaný

tvrdý

Sýr

přírodní

čerstvý

zrající

zrající xxx xxxxx

xxxxxxx x xxxx xxxxx

x xxxxxx xx xxxxxxx

x plísní xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx, bílý

pařený

extra xxxxx (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx výrobek

tavený xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx kaseinát

mléčná xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

".

15. Příloha x. 5 xxx:

"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků

Výrobek

Hmotnost nebo xxxxx balení

Přípustná záporná xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx výrobky ostatní

do 250 xx xxxx 250 g

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 1 000 ml xxxx 1 000 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

nad 1 000 xx nebo 1 000 g

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x jednotlivého balení

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx

- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx x tvaroh

do 125 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx

xx 125 x

- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx balení

do 250 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 g

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 xx balení

nad 500 x

- 2,0 % x jednotlivého balení

- 1,0 % u 20 ks balení

Porcovaný x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx a koncentráty xxxxxxxx tuku a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 20 x

- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

nad 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

".

16. X příloze x. 6 tabulky 4 xx 6 xxxxx:

"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky

Kysané xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % hmot.)

Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Xxxxxxxx

xxxxxxx 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxx x xxxxxx (v % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Plnotučný

nejméně 45,0 x méně než 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 a xxxx xxx 25,0

Odtučněný

méně xxx 10,0

Xxxxx xxxx v xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% hmot. xxxx x sušině = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx xxxx x x

Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx

Xxx

% XXXXX

Xxxxx tvrdý

nejvíce 51

Xxxxx

49 xx 56

Xxxxxxxxx

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 xx 69

Xxxxx

xxxxxxx 67

XXXXX = voda x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;     xxxxxxxx xxxx v x

% XXXXX = _______________________ x 100

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x".

17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:

"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx xxxxxx tavených xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxx xxx xxx

Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr

Tavený sýrový xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek

druhově xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát

pouze xxx standardizaci xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx složky

ne

ano

obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx

xxx

Xxxxx xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx kultury

ano

ano

ano

Enzymy*)

ano

ano

ano

Cukry (xxxxxxxxx xx sladícím účinkem)

ne

ne

ano

Koření x sezónní xxxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxx a x množství, xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx nezávadné xx specifickými xxxxxx".

Xx. XX

Xxxxxxxxx ustanovení

1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Čl. XXX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x postupu při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

Xx. XX

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. ledna 2020.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx předpisu.