Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2020.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx dne 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx krémy a xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích xx xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx xxxxx:
1. V §4 odst. 1 xx xxxxx "x) xx x)" nahrazují xxxxx "x) xx x)".
2. X §4 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx v xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. X §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 a 6, xxxxx znějí:
"(5) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléka bez xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx označeny výživovými xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a údaj x xxxxxx xxxxxx.".
4. X §5 odst. 1 xxxx. x) xx xxxxx "xxxxxxx 1" xxxxxxx.
5. V §6 xxxx. 4 xx xxxx "Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." nahrazuje xxxxx "Tento xxxxxxx xx xxxxxx obsahem xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) xxx:
"x) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 4 k xxxx xxxxxxxx,".
8. X §12 odstavec 5 xxx:
"(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" xxx xxxxxxx mléčný výrobek, x xxxxxxx byl xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nebo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. V §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx v xxxxxx,
x) obsahem xxxxxx x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx sýrů termizovaných.
(3) Xxxx "xxxxxxx sýr" xxx xxxxxxx xxx, x xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Jako "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.
(5) Jako "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x němž xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobku.
(6) Xxxx "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Jako "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx označí mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx s mlékem.
(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce tabulkách 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx xxxxxx tavených xxxx, tavených xxxxxxxx xxxxxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x příloze x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx xxxx v xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx odstavec 6 xx xxxxxxxx jako xxxxxxxx 5.
13. Xxxxxxx x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x na druhy xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mléčného xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx mikroorganismy |
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxx xx xxxxxxxx mléčné výrobky xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 |
Acidofilní xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx termofilní xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. bulgaricus |
107 |
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx zrn xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx kultur x mezofilních a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. v xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bakteriemi xxxxxxxx kysání |
106 bifidobakterie |
Poznámka:
U xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx xxx kromě xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidávány xxxxx produkující kyselinu xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Xxxx však xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx bodu 1 odst. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 |
zahuštěné |
Odtučněné nebo xxxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo odstředěné částečně xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx polotučné plnotučné |
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx mléko |
||
kefír |
||
kefírové xxxxx |
||
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx zákys |
||
kysaná xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx podmáslí |
||
kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx kulturou |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku |
máselný xxx xxxx mléčný xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx koncentrát |
||
čerstvé xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx mazem zrající x xxxx xxxxx x xxxxxx xx povrchu s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
extra xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x lomem |
|
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
potravinářský xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 ml xxxx 1 000 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
nad 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % u 20 xx balení |
do 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
do 250 x |
- 10,0 % u jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % u 20 xx balení |
|
Porcovaný x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxx xxxxxx výrobky |
do 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 g |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 250 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
".
16. X příloze x. 6 tabulky 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx mléčné xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Kysaná xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Jogurt xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx v xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Plnotučný |
nejméně 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 a méně xxx 25,0 |
Odtučněný |
méně než 10,0 |
Xxxxx tuku x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx sýra
Sýr |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Tvrdý |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = voda x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% VVTPH = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x".
17. X xxxxxxx x. 6 tabulka 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx a tavených xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx mléčných xxxxxxx
Xxxxxx xxxx než xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, máselný tuk, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx standardizaci xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy xx xxxxxxxx taveném sýru |
ano |
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx xx sladícím účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, které xxxxxxxxx, aby dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
Xxxxxxx zdravotně nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".
Xx. II
Přechodná xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx uvedené xx trh xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x vyhláškou x. 397/2016 Sb., xx xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
Čl. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/1535 xx xxx 9. září 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x předpisů pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Čl. XX
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. ledna 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 274/2019 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx právních xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.