Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2020.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx dne 25. xxxxx 2019,
kterou se xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx a xxxxx
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, se xxxx takto:
1. X §4 odst. 1 xx slova "u) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) až x)".
2. X §4 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a xxxxxx xxxx x sušině x mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. V §4 xx doplňují xxxxxxxx 5 x 6, které xxxxx:
"(5) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 uvedeny xxxxxxxx xxxxx a xxxx x obsahu sušiny.".
4. X §5 odst. 1 xxxx. b) xx xxxxx "tabulce 1" xxxxxxx.
5. X §6 odst. 4 xx věta "Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx a xxxxxxx sušiny x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Tento výrobek xx označí xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.".
6. V §8 xxxx. 3 xx xxxxx "retenát" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) zní:
"a) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".
8. X §12 odstavec 5 xxx:
"(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x kterého byl xxxxx xxxxxxxx bílkovin xxxx fermentací xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx nejméně 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, tavený sýrový xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx a syrovátkový xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající sýr" xxx xxxxxxx xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx sýr, který xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx tepelně xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx označit xxx, xxxxx xxx xx xxxxxxxxx ošetřený xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx xxxx smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx označí xxxxxx xxxxxxx získaný vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx xxx sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, tavených sýrových xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx překročit xxxxxxx hodnot stanovené xxx příslušnou xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx označuje jako xxxxxxxx 5.
13. Příloha x. 1 zní:
"Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky x xx druhy xxxxxx mikroorganismů mléčného xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx mikroorganismy |
Mléčná xxxxxxxxxx výrobku x 1 x |
Xxxxxx xx xxxxxxxx mléčné výrobky xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx smetana, kysané xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx kysání |
106 |
Acidofilní xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 Lactobacilus xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx delbrueckii xxxxx. bulgaricus |
107 |
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx skládající xx x xxxxxxxxxxxx kultur x mezofilních a xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx vzájemné symbióze |
bakterie xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. v xxxxxxxxx x mezofilními x xxxxxxxxxxxx bakteriemi xxxxxxxx kysání |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx základní xxxxxxxxx kultury přidávány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx specifickou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Musí však xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx základních xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx konzumního xxxxx podle xxxx 1 odst. III xxxx XX přílohy XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx vysokotučná |
zahuštěná |
||
sušená |
||
Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx mazem zrající x xxxx xxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v solném xxxxxx, bílý pařený |
||
extra xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx ostatní |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 k xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx tekuté, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx výrobky xxxxxxx |
xx 250 ml nebo 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 ml xxxx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
do 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x tvaroh |
do 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
do 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx po xxxxxxxx nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
|
Porcovaný x xxxxxxxx sýr, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxx xxxxxx výrobky |
do 20 g |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X příloze č. 6 xxxxxxx 4 xx 6 znějí:
"Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Jogurt xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (v % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Plnotučný |
nejméně 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx než 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx než 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% hmot. tuku x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x g
Tabulka 6 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx podle konzistence xx xxxxxx k xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx hmotě sýra
Sýr |
% XXXXX |
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 51 |
Tvrdý |
49 xx 56 |
Polotvrdý |
54 až 63 |
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = voda x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, která xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% VVTPH = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x g".
17. X příloze x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx sýrový xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát |
pouze xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
Cukry (xxxxxxxxx xx sladícím xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x sezónní xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx výrobku a x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) zdravotně nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx x uvádět xx trh podle xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Potraviny xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány do xxxxxxxxx zásob.
Xx. III
Závěrečné xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 ze dne 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx informační společnosti.
Čl. XX
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx účinnosti dnem 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis č. 274/2019 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx předpisu.