Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2020.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx xxx 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky a xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění zákona x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Sb. a xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Xx. I
Vyhláška č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, se xxxx takto:
1. V §4 odst. 1 xx slova "x) xx x)" nahrazují xxxxx "x) xx x)".
2. V §4 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a obsahu xxxx x sušině x xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx údaji.".
3. X §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx xxxxx:
"(5) X mléka x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X mléka x xxxxxxxx výrobků, které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx sušiny.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx xxxxx "xxxxxxx 1" zrušují.
5. X §6 odst. 4 xx věta "Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Tento xxxxxxx xx označí xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a dále xxxxxxx tuku v xxxxxx xxxx obsahem xxxx.".
6. V §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" nahrazuje xxxxxx "retentát".
7. X §12 xxxx. 3 xxxxxxx x) zní:
"a) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx podle přílohy x. 4 x xxxx vyhlášce,".
8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx bílkovin xxxx xxxxxxxxxx nebo xx fermentaci navýšen xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. X §12 xx odstavec 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx xx označí
a) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, tavený sýrový xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající xxx" xxx označit xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx biochemickým a xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx sýr" se xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.
(5) Jako "tavený xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx než 5 % xxxxxxx a x xxxx sýr xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobku.
(6) Jako "xxxxxx mléčný výrobek" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ošetřen xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxx, xxxxx byl xx xxxxxxxxx ošetřený xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulkách 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx sýrových xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 k xxxx vyhlášce xxxxxxx 9.".
11. X §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx xxxxx překročit xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx kategorii xxxx v xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx jako xxxxxxxx 5.
13. Xxxxxxx x. 1 zní:
"Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x xx druhy xxxxxx mikroorganismů xxxxxxxx xxxxxx x kysaných xxxxxxxx výrobcích
Výrobek |
Použité mikroorganismy |
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 g |
Kysané či xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx neuvedené, například xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií mléčného xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka |
symbiotická xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx delbrueckii xxxxx. bulgaricus |
107 |
Kefír |
zákys připravený x xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx mikroflóra xx xxxxxx z kvasinek xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x mezofilních x termofilních bakterií xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx rostoucí xx vzájemné symbióze |
bakterie xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx s mezofilními x termofilními bakteriemi xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x pomáhající xxxxxxxx xxxxxxxxxxx chuťovou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Musí xxxx xxx zachován xxxxxxxxx xxxxx obou xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové kultury.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x mléčných výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx bodu 1 odst. III xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
zahuštěné |
Odtučněné nebo xxxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx vysokotučná |
zahuštěná |
||
sušená |
||
Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx bílý xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx kulturou |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx mlékárenské a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx mléčný xxx bezvodý |
|
máselný xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx mazem zrající x xxxx xxxxx x xxxxxx xx povrchu s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
extra tvrdý (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx ostatní |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné hmotnostní x objemové odchylky xxxxxx mléka x xxxxxxxx výrobků
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná záporná xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, smetana xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný výrobek, xxxxxx xxxxxxx ostatní |
do 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 ml xxxx 500 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1 000 xx xxxx 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 ml nebo 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx balení |
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x nálevu xx xxxxxxxx nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 xx balení |
do 250 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 2,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x koncentráty xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné výrobky |
do 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X příloze č. 6 tabulky 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx v xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
Nízkotučný |
nejméně 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. tuku x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - hmotnost xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle konzistence xx xxxxxx k xxxxxx vody x xxxxxxxxxx hmotě xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Tvrdý |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, která xx xxxxxxx podle následujícího xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% XXXXX = _______________________ x 100
100 - hmotnost xxxx v x".
17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx výrobu tavených xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků
Složka xxxx než xxx |
Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený sýrový xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (sacharidy xx sladícím účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx zelenina |
podle xxxxx xxxxxxx a x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
Xxxxxxx zdravotně xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) zdravotně xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".
Čl. II
Přechodná xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a uvádět xx xxx podle xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx nebo xxxxxxxx x souladu x vyhláškou č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Tato xxxxxxxx byla xxxxxxxx x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. září 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Čl. IV
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. ledna 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, CSc., v. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis č. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.
Znění xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.