Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2020.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx xxx 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx zemědělství stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x) a x) zákona č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích xx xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx xxxxx:
1. X §4 odst. 1 xx xxxxx "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "v) xx x)".
2. V §4 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a xxxxxx xxxx v sušině x mléka a xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. X §4 se xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx xxxxx:
"(5) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx vyrobeny x xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx údaj xxxxxx.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx, nemusí xxx x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x obsahu sušiny.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. b) xx xxxxx "tabulce 1" zrušují.
5. X §6 xxxx. 4 xx věta "Xxxx xx tento výrobek xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." nahrazuje xxxxx "Xxxxx výrobek xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a dále xxxxxxx xxxx v xxxxxx nebo obsahem xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 xxxx. 3 xxxxxxx x) xxx:
"x) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx podle přílohy x. 4 x xxxx vyhlášce,".
8. V §12 odstavec 5 xxx:
"(5) Jako "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x kterého xxx xxxxx xxxxxxxx bílkovin xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx xx označí
a) xxxxxx druhu; xxxxxx xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku v xxxxxx,
x) obsahem sušiny x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Jako "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxx, x xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" se xxxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.
(5) Jako "xxxxxx xxxxxx výrobek" se xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx označí mléčný xxxxxxx, který je xxxxxxx ošetřen xxxxxxx x xxxxxxxx více xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" lze označit xxx, který byl xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx xxxxx, horkým xxxxxx xxxx smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx získaný xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx směsi xxxxxxxxx x mlékem.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx tavených xxxx, tavených xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 k xxxx vyhlášce xxxxxxx 9.".
11. X §15 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx kategorii xxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx označuje xxxx xxxxxxxx 5.
13. Příloha x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné výrobky x xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mléčného xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
|
Výrobek |
Použité xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx výrobku x 1 x |
|
Xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, smetanový xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx nápoje |
monokultury nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
|
Xxxxxxxxxx mléko |
Lactobacillus xxxxxxxxxxx a další xxxxxxxxx, xxxxxxxx termofilní xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx delbrueckii xxxxx. bulgaricus |
107 |
|
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx xxxxxxxxx společenství |
107 |
|
Kefírové xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx se x kvasinkových kultur x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102 |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx kromě základní xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx produkující kyselinu xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Xxxx však xxx zachován xxxxxxxxx xxxxx xxxx základních xxxxx jogurtové xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Mléko |
tekuté |
kategorie xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 |
|
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx mléko |
||
|
acidofilní xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu |
||
|
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx bezvodý |
|
|
máselný xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx |
xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jemný polotučný tučný |
termizovaný |
|
tvrdý |
||
|
Sýr |
přírodní |
čerstvý |
|
zrající zrající xxx mazem zrající x xxxx xxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x solném xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
|
xxxxxx xxxxxx výrobek |
||
|
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
|
mléčná bílkovina |
||
|
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Xxxxxxx x. 5 zní:
"Příloha x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný nebo xxxxxxxx mléčný výrobek, xxxxxx xxxxxxx ostatní |
do 250 ml xxxx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
do 1 000 ml xxxx 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
|
nad 500 x |
- 1,0 % x jednotlivého balení |
|
|
Sýr x nálevu po xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx balení |
|
|
Porcovaný x plátkový xxx, xxxxxxxxx tvaroh |
do 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
|
Máslo xxxxxxxxxxx x koncentráty xxxxxxxx tuku x xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 250 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X xxxxxxx x. 6 tabulky 4 xx 6 znějí:
"Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (v % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxx smetana |
nejméně 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
|
Jogurt xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
|
Jogurt xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0 |
|
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 a méně xxx 25,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. tuku x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x g
Tabulka 6 - Klasifikace přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx
|
Xxx |
% XXXXX |
|
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
|
Xxxxx |
49 xx 56 |
|
Xxxxxxxxx |
54 až 63 |
|
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = voda x tukuprosté hmotě xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx vody v x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx x x".
17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených složek xxxxxx xxx sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků
|
Složka xxxx xxx sýr |
Tavený xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx standardizaci xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
|
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx účinkem) |
ne |
ne |
ano |
|
Koření x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx výrobku a x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx a uvádět xx xxx podle xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx dne xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 397/2016 Xx., ve xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/1535 ze xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx účinnosti dnem 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis č. 274/2019 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.