Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2020.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
VYHLÁŠKA
ze xxx 25. xxxxx 2019,
xxxxxx se xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx tuky x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx xxxxx:
1. V §4 xxxx. 1 xx slova "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "v) xx x)".
2. X §4 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx údaji.".
3. X §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx znějí:
"(5) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, které xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléka xxx xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, nemusí být x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx sušiny.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx xxxxx "xxxxxxx 1" xxxxxxx.
5. X §6 xxxx. 4 xx xxxx "Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." nahrazuje xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx xxxx v xxxxxx nebo obsahem xxxx.".
6. V §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) xxx:
"x) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".
8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx byl xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx navýšen xx nejméně 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx a syrovátkový xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,
x) obsahem tuku xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Jako "čerstvý xxx" lze označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, který xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Jako "tavený xxxxxx výrobek" se xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je tepelně xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x němž sýr xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Jako "xxxxxx mléčný výrobek" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx tavením x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx x mlékem.
(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a tavených xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.".
11. X §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx nesmí překročit xxxxxxx hodnot xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx odstavec 6 xx označuje xxxx xxxxxxxx 5.
13. Xxxxxxx x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 k xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky x xx xxxxx xxxxxx mikroorganismů xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx kultury bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií mléčného xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus delbrueckii xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx připravený x xxxxxxxxxx zrn xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx společenství |
107 |
Kefírové xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x kvasinkových kultur x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kultur bakterií xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102 |
Kysaný xxxxxx výrobek s xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a pomáhající xxxxxxxx specifickou chuťovou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx základních xxxxx jogurtové kultury.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx konzumního xxxxx podle xxxx 1 odst. III xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx smetana |
||
kysané xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx kulturou |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx stolní |
||
Tvaroh |
měkký nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo jemný polotučný tučný |
termizovaný |
tvrdý |
||
Sýr |
přírodní |
čerstvý |
zrající zrající xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x plísní xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
extra xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx výrobek |
||
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
mléčná xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Příloha x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků
Výrobek |
Hmotnost nebo xxxxx balení |
Přípustná záporná xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx výrobky ostatní |
do 250 xx xxxx 250 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 1 000 ml xxxx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 xx nebo 1 000 g |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 x |
- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx - 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x tvaroh |
do 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
do 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 500 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 2,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % u 20 ks balení |
|
Porcovaný x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx a koncentráty xxxxxxxx tuku a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X příloze x. 6 tabulky 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (v % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Plnotučný |
nejméně 45,0 x méně než 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 a xxxx xxx 25,0 |
Odtučněný |
méně xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% hmot. xxxx x sušině = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = voda x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x".
17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx xxxxxx tavených xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený sýrový xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát |
pouze xxx standardizaci xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx složky |
ne |
ano obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
Cukry (xxxxxxxxx xx sladícím účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x sezónní xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx a x množství, xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx nezávadné xx specifickými xxxxxx".
Xx. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x postupu při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. ledna 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx předpisu.