Právní předpis byl sestaven k datu 05.09.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx dne 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Čl. I
Vyhláška č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, se xxxx takto:
1. X §4 xxxx. 1 xx xxxxx "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "v) xx x)".
2. X §4 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx výrobků podle xxxx vyhlášky jsou xxxxxxxxxx údaji.".
3. V §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 a 6, xxxxx xxxxx:
"(5) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, nemusí xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X xxxxx a xxxxxxxx výrobků, které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x výjimkou požadavků xxxxxxxxxxx v §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx x obsahu sušiny.".
4. X §5 odst. 1 xxxx. b) xx slova "xxxxxxx 1" xxxxxxx.
5. X §6 odst. 4 xx věta "Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx hmotnostních." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx označí xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxx tuku v xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "retenát" xxxxxxxxx xxxxxx "retentát".
7. X §12 xxxx. 3 xxxxxxx x) zní:
"a) xxxxxx skupiny x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 k xxxx vyhlášce,".
8. V §12 odstavec 5 xxx:
"(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx mléčný výrobek, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nebo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. V §12 xx odstavec 6 xxxxxxx.
10. §14 zní:
"§14
(1) Xxx xx označí
a) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) obsahem sušiny x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Jako "čerstvý xxx" lze xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající xxx" xxx xxxxxxx sýr, x xxxxxxx po xxxxxxxxx došlo x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Jako "xxxxxx sýr" se xxxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.
(5) Xxxx "tavený xxxxxx xxxxxxx" se xxxxxx mléčný výrobek, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ošetřen xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Jako "pařený xxx" xxx označit xxx, xxxxx byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx označí mléčný xxxxxxx získaný vysrážením xxxxxxxxx xxxx směsi xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx v xxxxxxx x. 6 k xxxx vyhlášce xxxxxxx 9.".
11. X §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx kategorii xxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx odstavec 6 xx xxxxxxxx jako xxxxxxxx 5.
13. Xxxxxxx x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x xx xxxxx xxxxxx mikroorganismů xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx mikroorganismy |
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxx či xxxxxxxx mléčné výrobky xxxx xxxxxxxxx, například xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx nápoje |
monokultury xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, případně termofilní xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka |
symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx kefírové kultury, xxxxx mikroflóra se xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x nezkvašujících xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x termofilních bakterií xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx společenství |
107 |
Kefírové xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx kultur x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx rostoucí xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx výrobek s xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx s mezofilními x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 bifidobakterie |
Poznámka:
U xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx kromě základní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx specifickou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx základních xxxxx jogurtové xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx č. 4 xxx:
"Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mléko |
tekuté |
kategorie konzumního xxxxx podle xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx vysokotučná |
zahuštěná |
||
sušená |
||
Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx bílý xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní mléko |
||
kefír |
||
kefírové xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx mléčný xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx stolní |
||
Tvaroh |
měkký xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx hmotě s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx strouhání) tvrdý polotvrdý poloměkký měkký |
||
tavený |
roztíratelný s lomem |
|
tavený xxxxxx výrobek |
||
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Příloha x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné hmotnostní x objemové xxxxxxxx xxxxxx mléka a xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx tekuté, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 ml xxxx 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
xx 500 ml xxxx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 1 000 xx nebo 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 xx nebo 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx balení |
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % u 20 xx balení |
do 250 g |
- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
do 250 x |
- 10,0 % u jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
Porcovaný x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx tvaroh |
do 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks balení |
Máslo xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
".
16. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Jogurt xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk v xxxxxx (v % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x méně než 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
Nízkotučný |
nejméně 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx než 10,0 |
Xxxxx tuku v xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Klasifikace přírodních xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx k xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx vody x x
% VVTPH = _______________________ x 100
100 - hmotnost xxxx v g".
17. X xxxxxxx č. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených složek xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu tavených xxxx a tavených xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x tavený xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený sýrový xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx ve xxxxxxxx taveném sýru |
ano |
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (sacharidy xx xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x sezónní xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx a x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx zdravotně xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx nezávadné xx specifickými xxxxxx".
Čl. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
1. Xxxxxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx dne xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh nebo xxxxxxxx x souladu x vyhláškou x. 397/2016 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx, mohou xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 ze xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxx technických předpisů x předpisů pro xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.
Xx. IV
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 274/2019 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx netýká derogační xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.