Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 16.12.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

274/2019 Sb.

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Závěrečné ustanovení Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

274

XXXXXXXX

xx xxx 25. xxxxx 2019,

kterou se xxxx vyhláška x. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx a xxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:

Xx. X

Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích na xxxxx x mléčné xxxxxxx, mražené krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx xxxxx:

1. X §4 odst. 1 xx xxxxx "x) xx x)" nahrazují xxxxx "v) xx x)".

2. V §4 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx o xxxxxx xxxx x obsahu xxxx v xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx údaji.".

3. V §4 se doplňují xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx xxxxx:

"(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx vyrobeny z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

(6) X xxxxx a xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x údaj x xxxxxx xxxxxx.".

4. X §5 xxxx. 1 xxxx. b) xx xxxxx "tabulce 1" xxxxxxx.

5. X §6 xxxx. 4 xx věta "Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x sušině xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx označí xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.".

6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "retenát" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".

7. V §12 xxxx. 3 xxxxxxx a) xxx:

"x) xxxxxx skupiny a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".

8. V §12 xxxxxxxx 5 xxx:

"(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".

9. V §12 xx odstavec 6 xxxxxxx.

10. §14 xxx:

"§14

(1) Xxx xx označí

a) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx xxxx termizovaných.

(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxx "xxxxxx sýr" xx xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.

(5) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx tepelně xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, xxxxx xxx xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(8) Xxxx "syrovátkový sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.

(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 5 xx 7.

(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx tavených xxxx, xxxxxxxx sýrových xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.".

11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hodnot stanovené xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".

12. X §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.

Xxxxxxxxx odstavec 6 xx xxxxxxxx jako xxxxxxxx 5.

13. Příloha x. 1 xxx:

"Xxxxxxx x. 1 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx druhy xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v 1 g

Kysané xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a další xxxxxxxxx, případně termofilní xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx

106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx jogurtového xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. bulgaricus

107

Kefír

zákys připravený x xxxxxxxxxx zrn xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx mikroflóra xx xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x mezofilních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx vzájemném xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx skládající se x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kultur bakterií xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx vzájemné symbióze

bakterie xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102

Kysaný xxxxxx výrobek s xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. v xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106 xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx:

X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx chuťovou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.".

14. Xxxxxxx č. 4 xxx:

"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.

Členění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx bodu 1 odst. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013

zahuštěné

Odtučněné xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx odtučněné nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobek

jogurt

jogurt xxxxxxxxx

xxxxxx bílý

jogurt xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx mléko

kefír

kefírové xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx podmáslí

kysaný xxxxxx xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu

Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx mléčného xxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxx stolní

Tvaroh

měkký xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx nebo xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxx

Xxx

xxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx xxx mazem

zrající x xxxx xxxxx

x xxxxxx xx xxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx hmoty

dvouplísňový

v xxxxxx xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx výrobek

tavený xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

".

15. Xxxxxxx x. 5 xxx:

"Xxxxxxx x. 5 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové odchylky xxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx výrobky xxxxxxx

xx 250 ml nebo 250 g

- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx

xx 500 ml xxxx 500 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 1 000 ml nebo 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 1 000 xx nebo 1 000 x

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxx mléčný xxxxxxx, bílkovinný xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx balení

do 1 000 g

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x jednotlivého balení

Sýr x xxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % u 20 ks balení

do 250 g

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

nad 500 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

Sýr x xxxxxx po xxxxxxxx xxxxxx

xx 125 x

- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 500 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

nad 500 x

- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

Porcovaný x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks balení

Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxx mléčné xxxxxxx

xx 20 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 250 g

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

".

16. X xxxxxxx č. 6 tabulky 4 xx 6 znějí:

"Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx tuku (x % hmot.)

Obsah sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx smetana

nejméně 10,0

Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Xxxxxxxx

xxxxxxx 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx xxx 10,0

8,2

Tabulka 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx sýra

Tuk x xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 x méně xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0

Xxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku v x

% hmot. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx xxxx x g

Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx

Xxx

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Xxxxx

49 xx 56

Polotvrdý

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 až 69

Xxxxx

xxxxxxx 67

XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;   &xxxx; &xxxx; &xxxx;     xxxxxxxx vody v x

% XXXXX = _______________________ x 100

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx x x".

17. X příloze x. 6 xxxxxxx 9 xxx:

"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxx xxx xxx

Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx výrobek

druhově pojmenovaný

druhově xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát

pouze xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xx

xxx

xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném sýru

ano

Jedlá xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx kultury

ano

ano

ano

Enzymy*)

ano

ano

ano

Cukry (sacharidy xx xxxxxxxx účinkem)

ne

ne

ano

Koření x sezónní xxxxxxxx

xxxxx xxxxx výrobku x x množství, xxxxx xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".

Čl. XX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x vyhláškou č. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. XXX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.

Xx. XX

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. ledna 2020.

Ministr:

Ing. Xxxxx, XXx., x. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx právních předpisů x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx netýká derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.