Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx xxx 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, xx xxxx xxxxx:
1. X §4 xxxx. 1 xx slova "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) až x)".
2. V §4 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. X §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 a 6, xxxxx xxxxx:
"(5) X mléka a xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléka xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx údaj xxxxxx.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx, xxxxxx být x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x xxxx x obsahu sušiny.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx slova "xxxxxxx 1" xxxxxxx.
5. X §6 xxxx. 4 xx xxxx "Dále xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 se xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) xxx:
"x) xxxxxx skupiny x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 k xxxx xxxxxxxx,".
8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx byl xxxxx xxxxxxxx bílkovin xxxx fermentací xxxx xx fermentaci navýšen xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) obsahem sušiny x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "čerstvý xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxx, x kterého xx xxxxxxxxx došlo x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Jako "xxxxxx sýr" xx xxxxxx xxx, který xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.
(5) Xxxx "tavený xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, obsahuje xxxx než 5 % xxxxxxx a x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Jako "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx označit xxx, který byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx párou, horkým xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(8) Xxxx "syrovátkový sýr" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx splňuje požadavky xxxxxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx tabulkách 5 až 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, tavených sýrových xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků je xxxxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx xxxx v xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx stanovené xxx příslušnou kategorii xxxx x příloze x. 6 k xxxx vyhlášce tabulce 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.
13. Příloha x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx mikroorganismy |
Mléčná xxxxxxxxxx výrobku x 1 x |
Xxxxxx či xxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx, například xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx smetana, xxxxxx xxxxxx nápoje |
monokultury nebo xxxxxx kultury bakterií xxxxxxxx kysání |
106 |
Acidofilní xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka |
symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus delbrueckii xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx mikroflóra se xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx skládající se x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx xxxxxxxx symbióze |
bakterie xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102 |
Kysaný xxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x mezofilními x termofilními xxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 bifidobakterie |
Poznámka:
U xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx produkující xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx chuťovou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však xxx zachován optimální xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx kultury.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Členění mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mléko |
tekuté |
kategorie konzumního xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. III xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx nebo xxxxxxxx mléčný výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt bílý xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní mléko |
||
kefír |
||
kefírové xxxxx |
||
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx zákys |
||
kysaná nebo xxxxxxxx smetana |
||
kysané xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx přídavkem mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx stolní |
||
Tvaroh |
měkký nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo jemný polotučný tučný |
termizovaný |
tvrdý |
||
Sýr |
přírodní |
čerstvý |
zrající zrající xxx mazem zrající v xxxx xxxxx x plísní xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx výrobek |
||
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx ostatní |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxx xxxxxxx ostatní |
do 250 ml xxxx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1 000 xx nebo 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 ml nebo 1 000 g |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % u 20 xx balení |
nad 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého balení |
|
Sýr x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x jednotlivého balení - 2,0 % x 20 ks balení |
do 250 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Sýr x nálevu xx xxxxxxxx nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 500 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x jednotlivého balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx výrobky |
do 20 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
Jogurt xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Tabulka 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk v xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x méně xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x g
Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx hmotě xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 až 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x tukuprosté hmotě xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx v g".
17. X příloze č. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx tavených xxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx než xxx |
Xxxxxx xxx a tavený xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x tavený xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx pojmenovaný |
druhově xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném sýru |
ano |
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (xxxxxxxxx xx sladícím účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx výrobku a x množství, které xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx zdravotně nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx".
Xx. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (EU) 2015/1535 xx dne 9. září 2015 x postupu při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Čl. XX
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx účinnosti dnem 1. xxxxx 2020.
Ministr:
Ing. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.