Právní předpis byl sestaven k datu 15.06.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx xxx 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx xx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx zemědělství stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Čl. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, se xxxx takto:
1. X §4 xxxx. 1 xx xxxxx "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) až x)".
2. V §4 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx o xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx v sušině x xxxxx a xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. V §4 se xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx xxxxx:
"(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X mléka a xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 uvedeny jakostní xxxxx x xxxx x obsahu xxxxxx.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. b) xx xxxxx "xxxxxxx 1" xxxxxxx.
5. X §6 odst. 4 xx xxxx "Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx hmotnostních." nahrazuje xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx označí xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxx tuku v xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 odst. 3 xxxxxxx a) xxx:
"x) xxxxxx skupiny x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".
8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx byl xxxxx mléčných bílkovin xxxx fermentací xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx se xxxxxx
x) xxxxxx druhu; xxxxxx xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Jako "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx sýr, x xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" se xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx a x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx označí mléčný xxxxxxx, který je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx více xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx označit xxx, který xxx xx xxxxxxxxx ošetřený xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo směsi xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx tavených xxxx, tavených sýrových xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx v příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx jako xxxxxxxx 5.
13. Příloha x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
Výrobek |
Použité xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v 1 x |
Xxxxxx xx xxxxxxxx mléčné výrobky xxxx neuvedené, například xxxxxx xxxxx, smetanový xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx nápoje |
monokultury xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx termofilní xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. bulgaricus |
107 |
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx symbióze |
bakterie xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx základní xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a pomáhající xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Musí xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx základních xxxxx jogurtové xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx podle bodu 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo odstředěné částečně xxxxxxxxx xxxx částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx vysokotučná |
zahuštěná |
||
sušená |
||
Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx mléko nebo xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx procesu |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx bezvodý |
|
máselný xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx stolní |
||
Tvaroh |
měkký nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx hmotě s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx mléčný xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
potravinářský xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Xxxxxxx x. 5 zní:
"Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, smetana xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxx výrobky xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 ml xxxx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 1 000 xx nebo 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 xx nebo 1 000 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xxx 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx balení |
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, bílkovinný xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 x |
- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Sýr x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
xx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx x nálevu po xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 xx balení |
Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx výrobky |
do 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X příloze x. 6 tabulky 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx výrobky
Kysané mléčné xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Jogurt xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
Nízkotučný |
nejméně 10,0 x méně xxx 25,0 |
Odtučněný |
méně než 10,0 |
Xxxxx tuku v xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
xxxxxxxx tuku v x
% hmot. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx konzistence xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 51 |
Tvrdý |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x".
17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než sýry xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx sýrový xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx standardizaci obsahu xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (sacharidy xx xxxxxxxx účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx výrobku x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx".
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x předpisů pro xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. ledna 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, CSc., v. x.
Informace
Právní předpis x. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních předpisů x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx netýká derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.