Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 30.04.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

274/2019 Sb.

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Závěrečné ustanovení Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

274

XXXXXXXX

xx xxx 25. xxxxx 2019,

xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx.:

Xx. X

Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, xx xxxx xxxxx:

1. X §4 xxxx. 1 xx slova "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) až x)".

2. V §4 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".

3. X §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 a 6, xxxxx xxxxx:

"(5) X mléka a xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléka xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx údaj xxxxxx.

(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx, xxxxxx být x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x xxxx x obsahu sušiny.".

4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx slova "xxxxxxx 1" xxxxxxx.

5. X §6 xxxx. 4 xx xxxx "Dále xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx.".

6. X §8 xxxx. 3 se xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".

7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) xxx:

"x) xxxxxx skupiny x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 k xxxx xxxxxxxx,".

8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:

"(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx byl xxxxx xxxxxxxx bílkovin xxxx fermentací xxxx xx fermentaci navýšen xx xxxxxxx 5,6 %.".

9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.

10. §14 xxx:

"§14

(1) Xxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,

x) obsahem sušiny x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxx "čerstvý xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxx, x kterého xx xxxxxxxxx došlo x xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(4) Jako "xxxxxx sýr" xx xxxxxx xxx, který xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.

(5) Xxxx "tavený xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, obsahuje xxxx než 5 % xxxxxxx a x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(6) Jako "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx označit xxx, který byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx párou, horkým xxxxxx nebo xxxxxxxx.

(8) Xxxx "syrovátkový sýr" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.

(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx splňuje požadavky xxxxxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx tabulkách 5 až 7.

(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, tavených sýrových xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků je xxxxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".

11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx xxxx v xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx stanovené xxx příslušnou kategorii xxxx x příloze x. 6 k xxxx vyhlášce tabulce 5.".

12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.

13. Příloha x. 1 xxx:

"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx mikroorganismy

Mléčná xxxxxxxxxx výrobku x 1 x

Xxxxxx či xxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx, například xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx smetana, xxxxxx xxxxxx nápoje

monokultury nebo xxxxxx kultury bakterií xxxxxxxx kysání

106

Acidofilní xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx

106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka

symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus delbrueckii xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx mikroflóra se xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx skládající se x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx xxxxxxxx symbióze

bakterie xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102

Kysaný xxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x mezofilními x termofilními xxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání

106 bifidobakterie

Poznámka:

U xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx produkující xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx chuťovou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však xxx zachován optimální xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx kultury.".

14. Xxxxxxx x. 4 xxx:

"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Členění mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

Mléko

tekuté

kategorie konzumního xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. III xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013

xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx odstředěné

částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxx nebo xxxxxxxx mléčný výrobek

jogurt

jogurt xxxxxxxxx

xxxxxx bílý

jogurt bílý xxxxxxxxx

xxxxxxxxx mléko

acidofilní mléko

kefír

kefírové xxxxx

xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx zákys

kysaná nebo xxxxxxxx smetana

kysané xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx přídavkem mléčné xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxx stolní

Tvaroh

měkký nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx nebo jemný

polotučný

tučný

termizovaný

tvrdý

Sýr

přírodní

čerstvý

zrající

zrající xxx mazem

zrající v xxxx xxxxx

x plísní xx xxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx výrobek

tavený xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx ostatní

".

15. Xxxxxxx x. 5 xxx:

"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx odchylky xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx nebo xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxx xxxxxxx ostatní

do 250 ml xxxx 250 x

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

do 1 000 xx nebo 1 000 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 1 000 ml nebo 1 000 g

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x jednotlivého balení

- 1,0 % u 20 xx balení

nad 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x jednotlivého balení

Sýr x xxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x jednotlivého balení

- 2,0 % x 20 ks balení

do 250 g

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

nad 500 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

Sýr x nálevu xx xxxxxxxx nálevu

do 125 x

- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 250 x

- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 g

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x jednotlivého balení

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx výrobky

do 20 x

- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

".

16. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 4 xx 6 xxxxx:

"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky

Kysané xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx tuku (x % xxxx.)

Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Xxxxxxxx

xxxxxxx 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx smetanový

nejméně 10,0

Jogurt xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Tabulka 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx sýra

Tuk v xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 x méně xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0

Xxxxx xxxx v xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx xxxx x g

Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx hmotě xxxx

Xxx

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Xxxxx

49 xx 56

Xxxxxxxxx

54 až 63

Xxxxxxxxx

61 xx 69

Xxxxx

xxxxxxx 67

XXXXX = xxxx x tukuprosté hmotě xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;   &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x

% XXXXX = _______________________ x 100

       100 - xxxxxxxx xxxx v g".

17. X příloze č. 6 xxxxxxx 9 xxx:

"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx tavených xxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxx než xxx

Xxxxxx xxx a tavený xxxxxxxxxxxx xxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x tavený xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx pojmenovaný

druhově xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xx

xxx

xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném sýru

ano

Jedlá xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxx*)

xxx

xxx

xxx

Xxxxx (xxxxxxxxx xx sladícím účinkem)

ne

ne

ano

Koření x xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxx výrobku a x množství, které xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx zdravotně nezávadné xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx".

Xx. XX

Xxxxxxxxx ustanovení

1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Čl. XXX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (EU) 2015/1535 xx dne 9. září 2015 x postupu při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Čl. XX

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx účinnosti dnem 1. xxxxx 2020.

Ministr:

Ing. Xxxxx, XXx., x. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.