Právní předpis byl sestaven k datu 16.12.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx xxx 25. xxxxx 2019,
kterou se xxxx vyhláška x. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx a xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích na xxxxx x mléčné xxxxxxx, mražené krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx xxxxx:
1. X §4 odst. 1 xx xxxxx "x) xx x)" nahrazují xxxxx "v) xx x)".
2. V §4 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx o xxxxxx xxxx x obsahu xxxx v xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx údaji.".
3. V §4 se doplňují xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx xxxxx:
"(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx vyrobeny z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X xxxxx a xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x údaj x xxxxxx xxxxxx.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. b) xx xxxxx "tabulce 1" xxxxxxx.
5. X §6 xxxx. 4 xx věta "Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x sušině xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx označí xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "retenát" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. V §12 xxxx. 3 xxxxxxx a) xxx:
"x) xxxxxx skupiny a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".
8. V §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. V §12 xx odstavec 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx xx označí
a) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx xxxx termizovaných.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx sýr" xx xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.
(5) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx tepelně xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, xxxxx xxx xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "syrovátkový sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx tavených xxxx, xxxxxxxx sýrových xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hodnot stanovené xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx odstavec 6 xx xxxxxxxx jako xxxxxxxx 5.
13. Příloha x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx druhy xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v 1 g |
|
Kysané xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a další xxxxxxxxx, případně termofilní xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx jogurtového xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. bulgaricus |
107 |
|
Kefír |
zákys připravený x xxxxxxxxxx zrn xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx mikroflóra xx xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x mezofilních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx vzájemném xxxxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx skládající se x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kultur bakterií xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx vzájemné symbióze |
bakterie xxxxxxxx kysání 106 x xxxxxxxx 102 |
|
Kysaný xxxxxx výrobek s xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. v xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx chuťovou xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx č. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.
Členění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx bodu 1 odst. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
|
zahuštěné |
Odtučněné xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx mléko |
||
|
kefír |
||
|
kefírové xxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx podmáslí |
||
|
kysaný xxxxxx xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu |
||
|
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx mléčného xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
|
xxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx stolní |
||
|
Tvaroh |
měkký xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxx xxx mazem zrající x xxxx xxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
|
xxxxxx xxxxxx výrobek |
||
|
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové odchylky xxxxxx mléka x xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx objemová xxxxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx výrobky xxxxxxx |
xx 250 ml nebo 250 g |
- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
xx 500 ml xxxx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xx 1 000 ml nebo 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 xx nebo 1 000 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
Xxxxxx mléčný xxxxxxx, bílkovinný xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
|
do 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého balení |
|
|
Sýr x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 ks balení |
|
do 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
|
nad 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
Sýr x xxxxxx po xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
|
nad 500 x |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
|
Porcovaný x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 ks balení |
|
Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 250 g |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X xxxxxxx č. 6 tabulky 4 xx 6 znějí:
"Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % hmot.) |
Obsah sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxx smetana |
nejméně 10,0 |
|
|
Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
|
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Tabulka 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxx xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
|
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x méně xxx 25,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku v x
% hmot. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x g
Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx
|
Xxx |
% XXXXX |
|
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
|
Xxxxx |
49 xx 56 |
|
Polotvrdý |
54 xx 63 |
|
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx vody v x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx x x".
17. X příloze x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
|
druhově pojmenovaný |
druhově xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát |
pouze xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném sýru |
ano |
|
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
|
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
|
Cukry (sacharidy xx xxxxxxxx účinkem) |
ne |
ne |
ano |
|
Koření x sezónní xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx výrobku x x množství, xxxxx xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x vyhláškou č. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. ledna 2020.
Ministr:
Ing. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx právních předpisů x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx netýká derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.