Právní předpis byl sestaven k datu 27.10.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx dne 25. xxxxx 2019,
kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx.:
Xx. I
Vyhláška č. 397/2016 Sb., x požadavcích xx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxx xxxxx:
1. V §4 odst. 1 xx slova "u) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "v) xx x)".
2. X §4 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x obsahu xxxx v xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx údaji.".
3. V §4 se doplňují xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx znějí:
"(5) X xxxxx a xxxxxxxx výrobků, které xxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx mléka xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, nemusí xxx x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x xxxx x xxxxxx sušiny.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx xxxxx "xxxxxxx 1" xxxxxxx.
5. V §6 xxxx. 4 xx xxxx "Dále xx xxxxx výrobek xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx a xxxxxxx sušiny v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 xxxx. 3 xxxxxxx a) xxx:
"x) xxxxxx skupiny a xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 k xxxx vyhlášce,".
8. X §12 odstavec 5 xxx:
"(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx výrobek" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx mléčných xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx nejméně 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 zní:
"§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx xxxxxxx,
x) obsahem xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx sýr" xxx xxxxxxx sýr, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx, který je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "pařený xxx" xxx xxxxxxx xxx, který xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vodou, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "syrovátkový xxx" xx označí mléčný xxxxxxx získaný xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx sýr xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulkách 5 až 7.
(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx výrobu tavených xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx v příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx nesmí překročit xxxxxxx xxxxxx stanovené xxx příslušnou xxxxxxxxx xxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx tabulce 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.
13. Xxxxxxx x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mléčného xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
|
Výrobek |
Použité xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x |
|
Xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, smetanový xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx smetana, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
|
Xxxxxxxxxx mléko |
Lactobacillus xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxx |
xxxxx připravený x xxxxxxxxxx xxx xxxx kefírové xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i nezkvašujících xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx kultur x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx bakterií xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx vzájemné xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x mezofilními x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 bifidobakterie |
Poznámka:
U xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx kromě xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidávány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Musí xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x mléčných výrobků xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx konzumního xxxxx xxxxx xxxx 1 odst. III xxxx IV xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 |
|
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo polotučné plnotučné |
|
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx vysokotučná |
|
zahuštěná |
||
|
sušená |
||
|
Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx výrobek xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx procesu |
||
|
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku |
máselný xxx xxxx xxxxxx xxx bezvodý |
|
|
máselný koncentrát |
||
|
čerstvé xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx x xxxxxx xx povrchu s plísní xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
|
xxxxx tvrdý (xx strouhání) tvrdý polotvrdý poloměkký měkký |
||
|
tavený |
roztíratelný s xxxxx |
|
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx mléčný xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
|
mléčná bílkovina |
||
|
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx výrobků
|
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx ostatní |
do 250 xx nebo 250 x |
- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
xx 500 ml xxxx 500 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
do 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 xx nebo 1 000 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 0,5 % u 20 xx balení |
|
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, bílkovinný mléčný xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x nálevu xx xxxxxxxx nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
xx 250 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx balení |
|
|
nad 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx tvaroh |
do 250 x |
- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
|
Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
".
16. X příloze č. 6 tabulky 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
|
Xxxxxx xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
|
Jogurt xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx tuku x xxxxxx
|
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk v xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x méně xxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
|
Nízkotučný |
nejméně 10,0 a xxxx xxx 25,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
xxxxxxxx tuku x x
% hmot. xxxx x sušině = _______________________ x 100
100 - hmotnost vody x x
Xxxxxxx 6 - Klasifikace přírodních xxxx xxxxx konzistence xx vztahu x xxxxxx vody x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
|
Xxx |
% XXXXX |
|
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
|
Xxxxx |
49 xx 56 |
|
Xxxxxxxxx |
54 až 63 |
|
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
|
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx, která se xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
100 - hmotnost xxxx v x".
17. X příloze č. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx tavených xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxx než sýr |
Tavený xxx a tavený xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx výrobek |
|
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx mléčné xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy ve xxxxxxxx taveném xxxx |
xxx |
|
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
|
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
|
Cukry (xxxxxxxxx xx sladícím xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
|
Xxxxxx x sezónní zelenina |
podle xxxxx výrobku x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
|
Xxxxxxx zdravotně xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx".
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze vyrábět, xxxxxxxxx x uvádět xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx nebo xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, mohou xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx zásob.
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) 2015/1535 xx xxx 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x předpisů xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. ledna 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Informace
Právní xxxxxxx č. 274/2019 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních předpisů x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.