Právní předpis byl sestaven k datu 16.06.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx xxx 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx mléko x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 xxxx. a), x), g) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx znění zákona x. 306/2000 Sb., xxxxxx č. 316/2004 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Čl. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, xx xxxx takto:
1. X §4 odst. 1 xx xxxxx "u) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) až x)".
2. V §4 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx údaji.".
3. V §4 se xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx xxxxx:
"(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx vyrobeny x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx uveden.
(6) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 uvedeny xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx sušiny.".
4. X §5 odst. 1 xxxx. x) xx slova "xxxxxxx 1" xxxxxxx.
5. X §6 xxxx. 4 xx xxxx "Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." nahrazuje xxxxx "Xxxxx výrobek xx označí obsahem xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxx xxxx obsahem xxxx.".
6. V §8 xxxx. 3 se xxxxx "xxxxxxx" nahrazuje xxxxxx "retentát".
7. X §12 xxxx. 3 xxxxxxx a) xxx:
"x) xxxxxx skupiny x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 4 k xxxx vyhlášce,".
8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx fermentací nebo xx fermentaci xxxxxxx xx nejméně 5,6 %.".
9. V §12 xx odstavec 6 xxxxxxx.
10. §14 zní:
"§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx xxxxxxx,
x) obsahem xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx termizovaných.
(3) Xxxx "zrající xxx" xxx xxxxxxx xxx, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Jako "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením, obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, který xx xxxxxxx ošetřen xxxxxxx x obsahuje xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Jako "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který xxx xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx horkou vodou, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x mlékem.
(9) Xxxxxxxx sýr xxx xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx sýrových xxxxxxx x tavených xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx stanovené xxx příslušnou xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. V §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx odstavec 6 xx označuje jako xxxxxxxx 5.
13. Příloha x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx xxxxx xxxxxx mikroorganismů xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
Výrobek |
Použité mikroorganismy |
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxxx v 1 x |
Xxxxxx či xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, smetanový xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx nápoje |
monokultury nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a další xxxxxxxxx, případně termofilní xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus delbrueckii xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx mikroflóra xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx skládající xx x kvasinkových xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx vzájemné xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bakteriemi xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxx základní xxxxxxxxx xxxxxxx přidávány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x pomáhající xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx podle xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX přílohy XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx odtučněné xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní mléko |
||
kefír |
||
kefírové xxxxx |
||
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx nebo xxxxxx xxx bezvodý |
|
máselný xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jemný polotučný tučný |
termizovaný |
tvrdý |
||
Sýr |
přírodní |
čerstvý |
zrající zrající xxx mazem zrající v xxxx xxxxx x xxxxxx xx povrchu s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x solném xxxxxx, bílý pařený |
||
extra tvrdý (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx výrobek |
||
tavený mléčný xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
potravinářský xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné hmotnostní x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků
Výrobek |
Hmotnost nebo xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx xxxx 500 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1 000 xx nebo 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 xx nebo 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xxx 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 g |
- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx - 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxx x tvaroh |
do 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
do 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x plátkový sýr, xxxxxxxxx tvaroh |
do 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx x koncentráty xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X příloze x. 6 xxxxxxx 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Kysaná smetana |
nejméně 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk v xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx k xxxxxx vody x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Polotvrdý |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx, která xx xxxxxxx podle následujícího xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx vody x x
% VVTPH = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx v x".
17. X xxxxxxx č. 6 tabulka 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx sýr |
Tavený xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx pojmenovaný |
druhově xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, máselný tuk, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
Cukry (xxxxxxxxx xx sladícím účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx a x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) zdravotně nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
2. Potraviny uvedené xx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány do xxxxxxxxx zásob.
Xx. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Tato xxxxxxxx byla oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) 2015/1535 xx dne 9. září 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Čl. XX
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 274/2019 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.
Znění xxxxxxxxxxxx právních norem xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.