Právní předpis byl sestaven k datu 27.04.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
VYHLÁŠKA
ze dne 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx a mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxx takto:
1. V §4 odst. 1 xx xxxxx "u) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) xx x)".
2. V §4 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a xxxxxx xxxx x xxxxxx x mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. V §4 se xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, které xxxxx:
"(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx vyrobeny x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx být xxxxxxxx údaj xxxxxx.
(6) X xxxxx a xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a údaj x xxxxxx xxxxxx.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx slova "tabulce 1" zrušují.
5. X §6 xxxx. 4 xx xxxx "Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x sušině xxxx xxxxxxx xxxx a xxxxxxx sušiny x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx obsahem xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "retentát".
7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) xxx:
"x) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".
8. V §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek" xxx xxxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxx xxx xxxxx mléčných bílkovin xxxx fermentací xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 zní:
"§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, tavený sýrový xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající xxx" xxx xxxxxxx xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx došlo x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx tepelně upraven xxxxxxx.
(5) Jako "xxxxxx xxxxxx výrobek" se xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxx xx tepelně xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x xxxx sýr xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních sušiny xxxxxx výrobku.
(6) Jako "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx označit xxx, xxxxx xxx xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx nebo smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx xxxx směsi xxxxxxxxx s xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulkách 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx sýrových xxxxxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x příloze x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 9.".
11. X §15 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx překročit xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx kategorii xxxx x příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx odstavec 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.
13. Xxxxxxx x. 1 zní:
"Příloha x. 1 k xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné výrobky x xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x kysaných xxxxxxxx výrobcích
Výrobek |
Použité xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx výrobku v 1 g |
Kysané či xxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx, například xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané podmáslí, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 Lactobacilus xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx jogurtového xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx připravený x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x nezkvašujících xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx vzájemném společenství |
107 |
Kefírové xxxxx |
xxxxx skládající xx x xxxxxxxxxxxx kultur x mezofilních x xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx vzájemné xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilními xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx kromě základní xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx obou xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové kultury.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mléko |
tekuté |
kategorie konzumního xxxxx podle xxxx 1 xxxx. III xxxx XX přílohy XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx polotučné plnotučné |
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx vysokotučná |
zahuštěná |
||
sušená |
||
Kysaný nebo xxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx bílý xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx koncentrát |
||
čerstvé xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jemný polotučný tučný |
termizovaný |
tvrdý |
||
Sýr |
přírodní |
čerstvý |
zrající zrající xxx xxxxx xxxxxxx v xxxx xxxxx x xxxxxx xx povrchu s plísní xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx mléčný xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
mléčná bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx ostatní |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové odchylky xxxxxx mléka a xxxxxxxx výrobků
Výrobek |
Hmotnost nebo xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo objemová xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx výrobky xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
xx 500 ml xxxx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 ml nebo 1 000 g |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, bílkovinný mléčný xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks balení |
do 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx sýr, xxxxxxxxx tvaroh |
do 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
xx 250 g |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
".
16. X příloze č. 6 xxxxxxx 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Tabulka 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx tuku v xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
Nízkotučný |
nejméně 10,0 a méně xxx 25,0 |
Odtučněný |
méně xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx následujícího xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% hmot. tuku x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x g
Tabulka 6 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx tvrdý |
nejvíce 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Polotvrdý |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, která xx xxxxxxx podle následujícího xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% VVTPH = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x".
17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx xxx sýry xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx pojmenovaný |
druhově xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát |
pouze xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx sýru |
ano |
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
Cukry (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx výrobku x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx".
Čl. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx trh podle xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, do 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx byla oznámena x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx technických xxxxxxxx x předpisů xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. ledna 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, CSc., v. x.
Informace
Právní předpis x. 274/2019 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.