Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 16.12.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

274/2019 Sb.

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Závěrečné ustanovení Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

274

XXXXXXXX

xx dne 25. xxxxx 2019,

xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x mléčné výrobky, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. a xxxxxx č. 180/2016 Xx.:

Xx. X

Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx takto:

1. X §4 xxxx. 1 xx xxxxx "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "v) xx x)".

2. X §4 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx o obsahu xxxx a obsahu xxxx x xxxxxx x xxxxx a xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".

3. X §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, které znějí:

"(5) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx vyrobeny z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

(6) X mléka a xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 uvedeny xxxxxxxx xxxxx x údaj x xxxxxx xxxxxx.".

4. X §5 odst. 1 xxxx. x) xx xxxxx "tabulce 1" xxxxxxx.

5. V §6 xxxx. 4 xx xxxx "Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx hmotnostních." xxxxxxxxx xxxxx "Tento výrobek xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx xxxx x xxxxxx nebo obsahem xxxx.".

6. X §8 xxxx. 3 se xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "retentát".

7. V §12 xxxx. 3 xxxxxxx x) xxx:

"x) xxxxxx skupiny x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".

8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:

"(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx fermentaci xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".

9. V §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.

10. §14 xxx:

"§14

(1) Xxx se xxxxxx

x) xxxxxx druhu; tavený xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) obsahem xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) použitou ochucující xxxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx sýr, x xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxx "xxxxxx xxx" se xxxxxx xxx, který xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.

(5) Jako "tavený xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x obsahuje více xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Jako "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx horkou xxxxx, xxxxxx xxxxx, horkým xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx získaný vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x mlékem.

(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.

(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, tavených xxxxxxxx xxxxxxx a tavených xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.".

11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx stanovené xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx v xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 5.".

12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.

13. Xxxxxxx x. 1 xxx:

"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx druhy xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v 1 g

Kysané či xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx smetana, kysané xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx mléko

Lactobacillus xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx termofilní xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka

symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i nezkvašujících xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx rostoucí xx xxxxxxxx symbióze

bakterie xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102

Xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106 bifidobakterie

Poznámka:

U xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx specifickou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx základních xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.".

14. Xxxxxxx x. 4 xxx:

"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

Mléko

tekuté

kategorie xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx bodu 1 xxxx. XXX xxxx IV xxxxxxx XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013

xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx nebo odstředěné

částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek

jogurt

jogurt xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu

Mléčný výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx koncentrát

čerstvé xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxx

Xxx

xxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxx v xxxx xxxxx

x xxxxxx xx povrchu

s xxxxxx xxxxxx hmoty

dvouplísňový

v xxxxxx xxxxxx, bílý

pařený

extra tvrdý (xx strouhání)

tvrdý

polotvrdý

poloměkký

měkký

tavený

roztíratelný

s lomem

tavený xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek

potravinářský xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

".

15. Příloha x. 5 zní:

"Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx nebo xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xx 250 xx xxxx 250 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 ml xxxx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

nad 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení

Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx balení

Sušený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx x xxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 250 g

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx x nálevu xx xxxxxxxx xxxxxx

xx 125 x

- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 g

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 g

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx balení

Porcovaný x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx tvaroh

do 250 x

- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx a koncentráty xxxxxxxx xxxx a xxxxxxx mléčné xxxxxxx

xx 20 g

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

".

16. X xxxxxxx č. 6 tabulky 4 xx 6 znějí:

"Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (v % xxxx.)

Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně)

Kysaná smetana

nejméně 10,0

Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Podmáslí

nejvíce 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx smetanový

nejméně 10,0

Jogurt xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx sýra

Tuk x xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0

Odtučněný

méně než 10,0

Xxxxx tuku x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:

    xxxxxxxx xxxx v x

% hmot. xxxx x sušině = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx vody x g

Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle konzistence xx vztahu x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxx sýra

Sýr

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Tvrdý

49 xx 56

Polotvrdý

54 až 63

Xxxxxxxxx

61 až 69

Měkký

nejméně 67

XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx, která xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx; &xxxx;   &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx vody x x

% XXXXX = _______________________ x 100

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx v g".

17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:

"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx

Xxxxxx xxxx xxx xxx

Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x tavený xxxxxx výrobek

druhově xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, máselný koncentrát

pouze xxx standardizaci xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx mléčné xxxxxx

xx

xxx

xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy ve xxxxxxxx taveném xxxx

xxx

Xxxxx xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxx*)

xxx

xxx

xxx

Xxxxx (sacharidy xx xxxxxxxx xxxxxxx)

xx

xx

xxx

Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx nezávadné xx specifickými xxxxxx".

Xx. II

Přechodná xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx lze vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx, do 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.

2. Potraviny uvedené xx trh xxxx xxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. XXX

Xxxxxxxxx ustanovení

Tato xxxxxxxx xxxx oznámena x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/1535 xx xxx 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.

Xx. XX

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxx, XXx., v. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.