Právní předpis byl sestaven k datu 16.12.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx dne 25. xxxxx 2019,
xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x mléčné výrobky, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 139/2014 Xx. a xxxxxx č. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx takto:
1. X §4 xxxx. 1 xx xxxxx "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "v) xx x)".
2. X §4 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx o obsahu xxxx a obsahu xxxx x xxxxxx x xxxxx a xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. X §4 xx xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, které znějí:
"(5) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx vyrobeny z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(6) X mléka a xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 uvedeny xxxxxxxx xxxxx x údaj x xxxxxx xxxxxx.".
4. X §5 odst. 1 xxxx. x) xx xxxxx "tabulce 1" xxxxxxx.
5. V §6 xxxx. 4 xx xxxx "Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx hmotnostních." xxxxxxxxx xxxxx "Tento výrobek xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx xxxx x xxxxxx nebo obsahem xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 se xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "retentát".
7. V §12 xxxx. 3 xxxxxxx x) xxx:
"x) xxxxxx skupiny x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".
8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx fermentaci xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. V §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 xxx:
"§14
(1) Xxx se xxxxxx
x) xxxxxx druhu; tavený xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) obsahem xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou ochucující xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx sýr, x xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" se xxxxxx xxx, který xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Jako "tavený xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x obsahuje více xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Jako "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx horkou xxxxx, xxxxxx xxxxx, horkým xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx získaný vysrážením xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x mlékem.
(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, tavených xxxxxxxx xxxxxxx a tavených xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx tuku x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx stanovené xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx v xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.
13. Xxxxxxx x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx druhy xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v 1 g |
|
Kysané či xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx smetana, kysané xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
|
Xxxxxxxxxx mléko |
Lactobacillus xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx termofilní xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka |
symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i nezkvašujících xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx rostoucí xx xxxxxxxx symbióze |
bakterie xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
|
Xxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 bifidobakterie |
Poznámka:
U xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx specifickou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx základních xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
|
Druh |
Skupina |
Podskupina |
|
Mléko |
tekuté |
kategorie xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx bodu 1 xxxx. XXX xxxx IV xxxxxxx XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
|
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo odstředěné částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu |
||
|
Mléčný výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx koncentrát |
||
|
čerstvé xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxx |
xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
|
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx v xxxx xxxxx x xxxxxx xx povrchu s xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
|
extra tvrdý (xx strouhání) tvrdý polotvrdý poloměkký měkký |
||
|
tavený |
roztíratelný s lomem |
|
|
tavený xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek |
potravinářský xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Příloha x. 5 zní:
"Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 500 ml xxxx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
nad 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx balení |
|
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 1 000 x |
- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
|
xx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x nálevu xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
|
xx 500 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx balení |
|
|
Porcovaný x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx tvaroh |
do 250 x |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx a koncentráty xxxxxxxx xxxx a xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X xxxxxxx č. 6 tabulky 4 xx 6 znějí:
"Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
|
Kysaná smetana |
nejméně 10,0 |
|
|
Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
|
Xxxxxx xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
|
Jogurt xxxx |
xxxx než 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
|
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
|
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
|
Odtučněný |
méně než 10,0 |
Xxxxx tuku x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:
xxxxxxxx xxxx v x
% hmot. xxxx x sušině = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x g
Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle konzistence xx vztahu x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxx sýra
|
Sýr |
% XXXXX |
|
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
|
Tvrdý |
49 xx 56 |
|
Polotvrdý |
54 až 63 |
|
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
|
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx hmotě xxxx, která xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx vody x x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx v g".
17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mléčných xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x tavený xxxxxx výrobek |
|
|
druhově xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, máselný koncentrát |
pouze xxx standardizaci xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx mléčné xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy ve xxxxxxxx taveném xxxx |
xxx |
|
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxx (sacharidy xx xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
|
Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, aby dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) xxxxxxxxx nezávadné xx specifickými xxxxxx".
Xx. II
Přechodná xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx, do 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.
2. Potraviny uvedené xx trh xxxx xxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Tato xxxxxxxx xxxx oznámena x souladu xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/1535 xx xxx 9. září 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., v. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.