Právní předpis byl sestaven k datu 11.12.1997.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 20.09.1991 do 11.12.1997.
Oznámení o vydání výnosu o hygienických požadavcích na potravinářské prodejny
373/1991 Sb.
Část I.
Úvodní ustanovení §1
Hygienické požadavky na umisťování, členění a vybavení potravinářské prodejny §2 §3
Hygienické požadavky na provoz potravinářské prodejny §4 §5 §6 §7 §9 §10
Povinnosti organizací a pracovníků
Povinnosti organizací §11
Povinnosti pracovníků §12
Hygienická pravidla pro zákazníky prodejen §13
373
XXXXX
Xxxxxxxxxxxx zdravotnictví x xxxxxxxxxx xxxx ČSR
Hlavní xxxxxxxx XXX
x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx zdravotnictví x xxxxxxxxxx věcí Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxx xxxxxxxx České xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §71 xxxx. 2 xxxx. a) xxxxxx x. 20/1966 Xx., o péči x xxxxxx xxxx:
Xxxx I.
§1
Úvodní xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx, členění, xxxxxxxx x provoz xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx poskytujících x xxxxxxxx služby xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx xxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx"). Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xx xxxxxxxx prodej poživatin xxxxxxx xxxxxxxx předpisy.1)
Hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
§2
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxx x xxxx xxx, xxx nebyla xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx,xxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx, aby xxxxx sama xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx a odpadky.
§3
(1) Použité stavební xxxxxxxxx x vybavení xxxxxxxxxxxxx prodejny nesmí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx. Nábytek x xxxx vnitřní xxxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x s xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx umožňuje xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx tak, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx potravinářské xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxx zboží xx xxxxxx xx skladu, xxxxxxxxx x do xxxxxxxx xxxxxxxxx; rozměry xxxxxxxxxx x xxxxxx xxx xxxxx zboží xxxx umožňovat mechanizaci xxxxxxxxxx xx xxxxxx,
x) xx xxxxxx zboží xx po jeho xxxxxxx prodej se xxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx provozy (xxxx. xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx poživatin x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx tepelné xxxxxx x xxxxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x poživatin x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x ostatních xxxxxxxxx),
x) vstupy pro xxxxxx xxxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxxx musí xxx xxxxx chráněno xxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxx xxxxx. V xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, ve které xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, chleba x xxxxxx) xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravinářské xxxxxxxx, xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx jakýmkoliv xxxxxxxxxxx x povětrnostními xxxxx,
x) xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x ostatního xxxxx. Xxxxxx poživatin xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tak, xxx xx poživatiny xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx uchovávány xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx jednotlivé sklady xxxxxxxxx xx xxxxxxx x hlediska mikroklimatu xxxx požadavky:
1. xxx xxxxx sklady xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx + 18 xX a xxxxxxxxx vlhkost xxxxxxx 70%,
2. xxx chladné xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx + 12 xX a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 90%,
3. xxx xxxxxxxx sklady xxxxxxxxxx xxxxxxx xx - 2 xx + 12 oC xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx 80 xx 95%,
4. xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx - 18 xx - 28 oC x xxxxxxxxx xxxxxxx 85 xx 95%.
Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx, xxxxxxxxx),
x) x xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx se řeší xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, pro xxxxxx xxxxxxxxx, které by xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx nepříznivě ovlivňovat x organoleptických nebo xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x pro xxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xx třeba xxx uchování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxxxx určené x přímému konzumu xxx tepelné xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, cukrářské, masné, xxxxxxxx xxxx.) xxxx xxxxxxxx mikroklimatické podmínky (xxxx. chlazení, xxxxx xxxxxxx, xxxxx relativní xxxxxxx). Prostory xxxxxxx xx xxxx x xxxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx. Vybaví se xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx podmínky xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx normami xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx prostory xx xxxx vytvoří xxx
1. xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx jejich xxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxx, xxxxx),
2. xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
3. xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx, xxx zboží x xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx v prodejně,
4. xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx (xxxx. xxxxxxxxx x xxxxxx). Při xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx poživatin, xxxxxxx xxxxxxxxx při xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx vzájemnému xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxx, xxxx x xxxxxxx, masa x xxxxxxxx, lahůdek a xxxxxxxx, xxxxxxxxx ryb x xxxxxx xxxxxxxxx),
5. xxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx x teplých xxxxxx x pro xxxx xxxxxx, xxxx-xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx x prodejem xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx; xx zařízení prostorů x xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx zvláštním xxxxxxxxx,2)
6. xxxxxxxxxx obalových xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx při xxxxxxx,
7. xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxxxx x řeší xxx, xxx z xxxx nebylo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx prostředí x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx ani x xxxxx xxxxx xxxxxxx pachem, xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x živočišnými xxxxxx; xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx dokonale čistitelné, xx xxxxxxxxxxx větráním, xxxxxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxx uloženého xxxxxx xxxx xxx xxxxx prostor x xxxxxxxx, pokud není xxxxx xxxxx xxxxxxx,
8. xxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, pomocného xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx,
9. xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx prostředků; xxxxxxx xx vybaví xxxxxxxx x xxxxxxxx nezávadné xxxxx a xxxxx xxxx x xxxx xxx xxxxx tak, xxx x něm xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sušit x xxxxxxx odděleně xxxxx xxxxx použití,
10. xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx,
11. xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx pracovníky, xxxxx xx řeší xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx. X xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x počtem xxxxxxxxxx xxxxxx než 10 xx xxx xxxxxxxxxx xxxxx denní místnost. X potravinářské xxxxxxxx x xxxxxx počtem xxxxxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx vyčlení xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. X předsíních xxxxxxx musí být xxxxxx na odložení xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxx teplou a xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx prostředku x xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxx. osušovače, xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx),
12. xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, léčivých xxxxx, medu a xxxx,
13. xxxxxx xxxx, xxxxxxxx je xxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
14. závodní xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx prodejny, jestliže xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 30 x xxxxx xxxxx; xx xxxxxxx prostorů x jejich xxxxxxxx xx xxxxxxxx hygienické xxxxxxxxx stanovené xxxxxxxxx xxxxxxxxx,2)
x) xxxxxxxxxxxxx prodejna xx xxxxxx xxxxxxxxxx x kapacitou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx3) xxxxxxxxx k xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx, aby xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxxxxx, aby xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx neovlivňovalo x aby xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x dále xxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx a pečiva x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx prodejna xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pitné xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx, s xxxxxxxx xxx xxxx xxxxx x x xxxxxxxxx xxx uložení mycího xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx rukou xxx xxxxxxx jednotlivce xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx specializovaná xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx cestovního xxxxx xxxx xxx vytvořeny xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx zakoupeného xxxxx x tekoucí pitné xxxx,
xx) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx zabezpečeno xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx,
x) každý xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx přímo přirozeně xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, které by xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x pracovní prostředí, xxxx x xxxxxxxx, xxxxx jsou určeny xxx úklid (xxxxx, xxxxxxx) x xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx; xxxxxxxxx pro xxxxx, odpadky x xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx a barevnost xxxxxxx xxxxxxxxx pracovních xxxx se zvláštními xxxxxx na optickou xxxxxxxx musí umožňovat xxxxxxxx xxxxxx xxxxx; xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx 500 Xx,4)
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx (např. prach, xxxxxxxx xxxxx), xxxxx xxxxxxxx a usídlení xxxxxx, zejména hmyzu, xxxxxxxx x xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxx potravinářské xxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxx xxxxx x pokladen x xxxxxxxx xxxxx obdobného xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,5)
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx vybaví xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
§4
(1) Xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx prostory, xxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx. Xxxxxxx xx:
x) xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x náčiní6) xxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxxxxxx účinkem; xx xxxxx je třeba xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxx xxx přímý xxxx x poživatinami, xxxxxxxxxx nezávadnou xxxxxx xxxxx,
x) v xxxxxxx xxxxxxx xxxxx běžný xxxxx xxxxx potřeby; xxxxxxxx xxxxx, xxxx x skluzy x xxxxxxxxxx xxxx se xxxxx průběžně, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx poživatiny xx xx xxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx jednou xx xxxxx čištění xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx jednou xx xxxxx xxxxxxxxx x čištění xxxxxxxxxx xxxxxxxx,7)
x) podle potřeby x nejméně xxxxxx xx měsíc odmrazení x čištění mrazícího xxxxxxxx,8)
x) podle xxxxxxx, xxxxxxx však jednou xx 14 xxx, xxxxxxx a xxxx xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx (xxxx xxx "xxxxxxx xxxxxx") xxxxxxxxx na xxxxx xx po xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx a xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx a xxxxxxx xx xxxxxx a xxxxxxxx odděleně xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx mytí pracovních xxxxx x ostatního xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxx xx tři xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx sanitace xxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx. Provádění stanovených xxxxxxxx9) nesmí xxxxx x znehodnocení xxxxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxx pracovníků a xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxx xx uloží xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxx záznamy.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx stavebně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx stavu x xxxxxxx závady xx xxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx x potravinářské xxxxxxxx se podle xxxxxxx, nejpozději na xxxxx xxxxxxxx doby xxxxxxx do skladu xxxxxxx; xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx odpadků x xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx.
§5
Jiné xxxxx xxx xxxxxxxxxx lze v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx jen x xxxxxxx, neovlivní-li xxxxxxxxxx poživatiny.
§6
(1) Poživatiny xxxxxxxxx xxxxxxx, podezřelé ze xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (částečně xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx), xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx nelze x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxx x prošlým datem xxxxxxxxx trvanlivosti lze x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxx tehdy, xxxxxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx osvědčením x xxxxxxxxxxx doby xxxxxxx. Xxxxxxxxxx určené x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (např. xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx použitelnosti, xxx xxxxxxx x xxxxxxx, při xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx před xxxxxxxx) xxxx být xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx10) x poživatinami xx třeba xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, popř. x xxxxxx xxxxxxxxxxxx (např. xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx částečně xxxx xxxxx xxxxxxxxxx nebo xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx být xxxxxxxx uchovávány xxxxxxxxxxxx xxxxx zboží). Hygienické xxxxxxxxx na skladování xxxxxxxxx stanoví xxxxxxxx xxxxxxx.11)
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mimo xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx (např. xxxx xxxxxxxxx).
(4) Při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx opatření x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x výjimkou xxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx zákazníků a xxxxx xxxxxxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Není-li xx možné, lze xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxxx teplem, xxxxxxx x slunečním xxxxxxx. Xxxxx jsou xxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx normami xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
§7
(1) Xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxx xxxxxxxx čisté xxxxxx a xxxxxx (xxxx. xxxxxxxxx, lopatky, xxxxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx).
(2) Xxxxxxxx poživatiny xxxx být zákazníkovi xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx obalového xxxxxxxxx. Xxx samoobslužné technice xxxxxxx musí xxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vhodného x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx materiálu. Xxx xxxxxxxxxx x obalovým xxxxxxxxxx není xxxxxxxxx xxxxxxx si foukáním, xxxxxxxx xxxxx xxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x přímé xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx úpravy nebo xxxxx (ovoce, xxxxxxxx) xxxxxxx v xxxxx xxxxx alespoň tři xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx z nich xxxxx x xxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxx jinak, uchovávají xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x kusových výrobků xxxxx 24 hodin x x xxxxxxxxx xxxxxxx 48 xxxxx xx xxxxxx dohotovení; x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxx prodávat x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxx xxxxxx, u ostatních xxxxxxx do 24 xxxxx xx xxxxxx.
(5) Xxxxx xxxx může xxx xxxxxxxxx xxx x xxxxxxxxxxxxx prodejně, x níž je xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
§8
Xxx výrobě a xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx x nápojů v xxxxxxxxxxxxx prodejně xxxx xxx zabezpečeny xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx výroby.1)
§9
(1) Xxxxx vykupované xx zákazníků xxxx xxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx cizí pachy x xxxxxxx xxx x prodejně xxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx obalů xx umístí zpravidla x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx obalů x xxxx xxxxxxx xxxxxxx poživatin.
(2) Xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxx, xx xxxx xxxxx x xxxxxxxxxx.
§10
Zavedení zvláštní xxxxx xxxxxxx poživatin (xxxx. xxxxxxx xxxxxxxxx) xx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.12)
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx
§11
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxxx plnění xxxxxxxx xxxxx přenosným xxxxxxx,12) xxxxxxx xxxx, xxx se pracovníci xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx lékařské xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx znalosti xxxxxxxxxxxx xxxxxx, x kontrolovat xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx osobní xxxxxxxx xxxxxxxx prostředky, xxxxxxxxxx xxxxxx čištění a xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx,
x) průběžně xxxxxxxxxxx dodržování xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx provoz xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (§4 xx 10).
x) zabezpečit xxxxxxxxxxx odstranění xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xx mohly xxxxxxxxxx xxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) zabezpečit xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx materiálu xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
x) vypracovat xxxxxxxxx xxx, xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx denního xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxxxx provádění sanitace x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx užívání xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) zabezpečit bílení x malování (popřípadě x přidáním xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx) prostorů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a to xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx 2 xxxx.
xx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx x potravinářské xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx upozornění xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovená xxxxxxxxxx pravidla při xxxxxxx.
§12
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx ustanoveních povinni:
a) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, zejména xxxx xx ruce x xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx do xxxxx, xxx přechodu xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xx xxxxxxx záchodu. Xxxxx xx rukou xxxx xxx xxxxx, krátce xxxxxxxxx x nelakované,
b) xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx pracovní xxxxxxxxxx xxxxxx čistých xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxx. Pracovní oděv xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx oděvu a xxxx vstupem do xxxxxxxxx xx záchody xxxxxxxx oděv xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxx xxx přípravě xxxxxxxxxx poživatin xxxxx xxxxxxx účelnou x xxxxxxx pokrývkou (xxxx. xxxxxx, síťka xx xxxxx); při xxxxxxx xxxx xxx vlasy xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x zamezení nepříznivého xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx se xxxxxxx x poživatinami,
e) xxxx x dodržovat hygienické xxxxxxxxx na provoz xxxxxxxxxxxxx prodejny (§4 xx 10),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx zařízení x xxxxxxxx v čistotě,
g) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx prostorů, xxxxx jsou k xxxxxx účelu vyčleněny.
§13
Hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx prodejen
(1) Xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx oděvu x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx jejich xxxxxx xxx práci x mikroorganismy xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, infekčně xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Zákazníci prodejen xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, nesmějí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx a xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxx x výběru nebalených xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx obalový materiál x xxxxxxx x xxxx xxxxxx; jsou xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx k xxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxxx, x výjimkou xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx zakázán.
Ustanovení xxxxxxxxx x xxxxxxxxx
§14
(1) Potravinářské xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx výnosu, xxxxx xxxxxxxxx stanovené xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx prodejen, musí xxx podle harmonogramu xxxxx, projednaného x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx13) nejpozději do 12 xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx nejdéle do 5 xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xxxx x xxxxxxx x xxxxx výnosem.
(2) Nezbytné xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx, xxx byly x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx tímto xxxxxxx, může x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx povolit xxxxxxxxx orgán xxxxxxxxxx xxxxxx,13) který zároveň xx xxxxx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxx.
§15
Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x. 9/1954 xx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, pro hygienické x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxx 102/1954 X. l.
Část XX.
§16
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx XXX - xxxxxxxx xxxxxxxxx XXX x. 46/1978 xx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx prostředí, ve xxxxx xxxxxxx x. 66/1985 xx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x x. 74/1989 xx. Hygienické xxxxxxxx xx mění x xxxxxxxx xxxxx:
X §1 xxxx. 1 xx xxxxx xx xxxxx věty xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx další pomlčka xxxxxx xxxxx: "- xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx."
§17
Xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem xxxxxxxx xx Xxxxxx xxxxxx.
Xxx. XXXx. Vl. Xxxxx, XXx. x. x.
x x. xxxxxxxx xxxxxxxxx XXX
Xxxxxx xxxxxxx č. 373/1991 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 20.9.1991.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 373/1991 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 295/1997 Sb. s xxxxxxxxx xx 12.12.1997.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx x. 72/1987 xx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx zřizování x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, směrnice x. 55/1980 sb. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
2) Směrnice č. 72/1987 sb. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx zřizování x xxxxxx zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
3) Xxxxxxxx č. 40/1976 xx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x hygienických xxxxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) XXX 36 0450 Xxxxx osvětlení xxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §28 x xxxx. xxxxxxx x. 46/1978 sb. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx. x xxxxxx 21/1978 Xx., xx xxxxx xxxxxxx x. 66/1985 xx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x x. 74/1989 xx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
6) Zejména xxxxxxxxxx x nákrojového stroje, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx nádob xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx a xxxxx xx xxxxxxx.
7) Chladícím xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xx + 12 oC xx - 5 xX.
8) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx zařízení xxx úchovu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx dodržuje xxxxxxx mrazící teplotu xxxxx než - 12 xX.
9) Xxxxxxxx č. 91/1984 Sb., x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxx xxxxx XXX č. 192/1988 Xx., x xxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
10) §28 odst. 2 xxxx. č. 45/1966 Sb., x xxxxxxxxx x ochraně xxxxxxxx životních xxxxxxxx.
11) Směrnice x. 10/1954 xx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, o xxxxxxxxxxxx x protiepidemických xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx.
12) Vyhláška č. 91/1984 Sb., x xxxxxxxxxx proti xxxxxxxxx xxxxxxx.
13) §75 xxxx. 2 xxxxxx č. 20/1966 Xx., x xxxx o xxxxxx xxxx.